Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 02. 12. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 02. 12. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 18. listopadu 2023 - 08:34:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1647
Registrován: 9-2015
@ašm, jm,..
Blízce znám lidi, co jsou z chudší rodiny a museli se v sedmdesátkách a osmdesátkrát dost uskromňovat. Na druhou stranu bydlení měli, protože barák by sice koupit nemohli, ale dokázali svépomocí někdy v sedmdesátkách stavět, jedni v Praze, druzí v Říčanech. Sehnat hotový byt v Praze pro řekněme 25 let člověka bylo peklo, po velké snaze možná garsonku se záchodem na pavlači v polohroutící se stavbě na Žižkově. 2000-2010 to snad šlo, do hypotéky se lidi se zaměstnáním ze střední třídy mohli odhodlat, dnes je to v Praze zas už vyhrazeno jen opravdu bohatým, nebo někdo, komu je 30 a pracuje třeba v IT, může hypotéku risknout. V tom tedy nejsme o moc dál. Navíc, když se to hodnotí, nesmí se zapomínat na zohlednění obecného pokroku civilizace. Podle vašeho přístupu mohli i komunisti vykřikovat, jak je to skvělé a jakou máme svobodnou společnost oproti kapitalistické minulosti, protože někdy po válce lidi často bydleli po 8 v místnosti. A (pokud nemám mentální program s životní prioritou č.1 nenávidět dobu ssocialissmu a russssssáky) musím to trochu uznat. I když ve 20 jsem byl samozřejmě jen zahleděný do Západu. Nepopírám velké průsery: pronásledování lidí kvůli třídnímu původu, odstavení lidí na vedlejší kolej kvůli zásadovosti o 68, nemožnost vycestovat. Svobodu slova sem neřadím, protože ta dnes není lepší. Nebyla nikdy, byla jen povolena část problematických témat - první noviny se zakazovaly počátkem devadesátých let, a dnes se to zhoršilo opravdu prudce. Za komunistů se dalo jít sedět, dnes se dá zase jít sedět. Ale abyste sedět šel, musíte tehdy i dnes být hodně urputný a umíněný. Co přibylo nově je, že hodně lidí mlčí, protože mají strach z vyhazovu z práce.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 08:36:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1648
Registrován: 9-2015
oprava: stavět někdy v sedmdesátkách .. mělo být: kolem 1960
Sobota, 18. listopadu 2023 - 08:43:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1649
Registrován: 9-2015
A to s tím vyhazovem z práce beru zpět, když o tom přemýšlím - to bylo za socialismu úplně stejné, jen v 15 jsme to neřešili.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 09:45:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 693
Registrován: 7-2017
Všem zdejším soudruhům, soudruhobijcům, i těm, kteří tu velkou dobu prostě jen přečkali za pecí, nabízím k shlédnutí zajímavý snímek týkající se jednoho ze střípků tehdejších událostí. Názor ať si udělá každý sám:

https://www.csfd.cz/film/7631-polojasno/prehled/
Sobota, 18. listopadu 2023 - 11:25:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4143
Registrován: 5-2003
Na 70tky/80tky vzpomínají lidí s láskou hlavně proto,že byli o 40 let mladší..nic jiného v tom není [biggrin] a lidská paměť je dost milosrdná a má tendenci pamatovat si jen to pozitivní.. jednou budou naše děti v postapokalyptickém bunkru s láskou vzpomínat na dnešní dobu,kdy měly všechno [rofl]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Sobota, 18. listopadu 2023 - 11:26:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3087
Registrován: 12-2020
Ahmad: kdy jste měli chatu i auto
Naučte se číst. Já psal, že většina národa měla auto a chatu, nikoli my. Táta měl auto po 6 letech šetření a koupil ho roku 1970, chatu jsme nikdy neměli. Takže opět jen agresivní útočení místo rozumu.

prezentujete jako skvělou dobu
Já psal skvělou dobu? Nikoli, psal jsem, že jsme se neměli špatně a na tom trvám.

byty byly právě jen pro takové prdelolízače komunistů Opět kecáte nesmysly. Byt táta dostal až po 12 letech práce v podniku a musel se zavázat k 10 leté pracovní smlouvě. Připomínám, že nikdy nebyl ve straně.

Zkurvili jste život hned několika generacím.
My? to jako tím, že jsme chodili do práce a do školy a že jsme po 12 letech tátovi práce dostali malý byt 2kk na sídlišti? To snad nemůžete myslet vážně. Vy už máte taky před očima tu rudou mlhu jako HB[ko]
MirekZv: Blízce znám lidi, co jsou z chudší rodiny a museli se v sedmdesátkách a osmdesátkrát dost uskromňovat.
To vám věřím, však my jsme taky žili skromně. Třeba ta dovolená znamenala, že na ní rodiče museli šetřit a nekupovat kraviny.

Hungry Bear: Tohle ovce nemá čím pochopit.

No vidíte já napíšu, že s tím souhlasím, že jsme byli v ohrádce (na západní hranici dráty + hraniční pásmo) a vy si stejně musíte kopnout, že?
Sobota, 18. listopadu 2023 - 11:33:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3088
Registrován: 12-2020
218: Na 70tky/80tky vzpomínají lidí s láskou hlavně proto,že byli o 40 let mladší..nic jiného v tom není [biggrin] a lidská paměť je dost milosrdná a má tendenci pamatovat si jen to pozitivní.. j
To souhlasí. Já taky nikde neříkám, že to takhle museli vidět všichni, je to můj náhled a ten je již z podstaty jen výsečí z určitého místa. A hlavně na ty 70/80 nevzpomínám s láskou, ale prostě úplně normálně, bez toho abych musel všechno kritizovat (a že toho by bylo taky dost)[wink]
Prostě se třeba podívám na Partu Hic a i po 40 letech je to neskutečná sranda, k tomu výborné herecké výkony a skvělá hudba od Štaidla. Prostě pošušnáníčko. Ale, HB a spol. mi jistě napíší, že když na to koukám tak jsem ovce[proud]
Sobota, 18. listopadu 2023 - 12:05:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3221
Registrován: 1-2006
J.M.:
"Já psal, že většina národa měla auto a chatu ..."
Což je naprostá lež. Ve své hlouposti plácáte nesmysly stále dokola.

J.M.:
"My? to jako tím, že jsme chodili do práce a do školy a že jsme po 12 letech tátovi práce dostali malý byt 2kk na sídlišti? To snad nemůžete myslet vážně."
Ano - přesně takoví "spokojení otroci" jako jste Vy tu "komunisty" drželi u moci tak dlouho, až StB ze zoufalství musela vyrobit falešnou mrtvolu. Přesně takoví jako jste Vy tady k moci dostávají nejdřív zloděje typu komunistů a pak prolhané demagogy typu Babiše = soustavně kurvíte život všem chytřejším a schopnějším, aby Vás snad náhodou "nepřečnívali".

J.M.:
"No vidíte já napíšu, že s tím souhlasím, že jsme byli v ohrádce (na západní hranici dráty + hraniční pásmo) a vy si stejně musíte kopnout, že?"
Neboli znovu dokazujete, že vůbec nemáte tušení co pojem svoboda znamená pro méně mentálně hendikepované.
Podstatu prostě nemáte čím pochopit, končíte u některého z vnějších znaků a dál "vlak nejede".
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Sobota, 18. listopadu 2023 - 12:09:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3222
Registrován: 1-2006
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Tak žili jste skromně nebo jste se neměli špatně? Já tedy, když budu žít skromně, tak se rozhodně dobře mít nebudu. "
Nechápeš to dostatečně uvědoměle - správná ovce se nemá špatně ani na koříncích a bobulích, pokud soused se má ještě hůře. Ale kdyby se měl soused podstatně lépe, to by bylo na sebevraždu i ve vile se zahradou.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Sobota, 18. listopadu 2023 - 12:16:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1650
Registrován: 9-2015
@ašm
To já zase žiju skromně a proto se mám hodně dobře. Někdo má radši dovolenou vandrem po řeckém pobřeží za 3000, někdo si "mít se dobře" představuje tak, že v hodinové Stau bude nepohodlně sedět a nadávat v bavoráku místo ve škodovce.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 12:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3089
Registrován: 12-2020
Právě, že sousedi se měli stejně jako my, tedy ne špatně.
Takže, když žiju skromně tak se mám špatně? No tomu říkám logika. V tom případě se mám špatně i za kapitalismu, protože žiju celý život skromně.

Zadarmo, to je ta pointa. A tisíce dalších nedostaly ani ten posraný byt na posraném lidojemu. A museli si třeba postavit barák, což je už úplně za vaším horizontem představivosti.
A představte si, že můj děda si musel v roce 1937 postavit barák, protože nebylo kde bydlet. Za to taky mohli komunisti? Nebo kdo?

A tisíce dalších nedostaly ani ten posraný byt na posraném lidojemu.
A teď ještě tu pohádku o tom jak většina národa v 70/80 letech spala po nádražích a nebo venku
Takže když dnes třeba nabízí pro lékaře na venkově byt zdarma a on to vezme, tak vlastně ten hajzl může za to, že je málo bytů. To už je vážně diagnóza.


Hungry Bear: správná ovce se nemá špatně ani na koříncích a bobulích
Kdepak se ty kořínky a bobule prodávaly?
Sobota, 18. listopadu 2023 - 12:32:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1651
Registrován: 9-2015
@J.M.
Co to je za lidi, viď? Já sem svoje kecy píšu v rámci prokrastinace a opravdu bych se rád učil šetřit čas na užitečnější činnosti, které sotva stíhám. Ale musím říct, že tohle je i v mém ne úplně mladinkém věku silná sociální zkušenost. Uvědomuji si na tom, jak špatně na tom jako národ, a možná jako lidstvo, jsme. A jak si ty strejce představuju? Chodím občas na návštěvu do jednoho důchoďáku a tak nějak na pozadí si uvědomuji, že spousta těch lidí je tam opravdu brutálně zapšklých a zlých, vždy připravených se nějak svést po sousedovi. Naštěstí lidi jsem viděl vždy pozitivně, takže tam umím prohodit s každým slovo v pohodě a jestli tam dožívá třeba bývalý kádr Stb, stále připravený škodit, řeším leda tak pro zajímavost, ne abych ho soudil. A uvědomuji si, že takoví lidé zase aspoň něco o světě opravdu vědí. Pozitivně vidím třeba ašm, protože obdivuju jeho zájem v tom cestování, i styl, jakým cestuje. Co dobrého předvedou ti ostatní, to jsem zatím zvědavý, zatím jsem nic nezaznamenal. Třeba ve srovnání s pár bezvadnými lidmi, co sem chodili nebo chodí, a byli vždycky ochotní podrobně a bez ironických keců ostatním poradit - těm všem dík! (Nebo třeba Kolelače historky, to bych mohl číst do nekonečna.)
Sobota, 18. listopadu 2023 - 12:42:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3090
Registrován: 12-2020
MirekZV: To já zase žiju skromně a proto se mám hodně dobře. Někdo má radši dovolenou vandrem po řeckém pobřeží za 3000, někdo si "mít se dobře" představuje tak, že v hodinové Stau bude nepohodlně sedět a nadávat v bavoráku místo ve škodovce.
Lépe bych to neřekl.

všem chytřejším a schopnějším, aby Vás snad náhodou "nepřečnívali".
No určitě[proud] A protože všem závidím, že se mají lépe, tak proto celý život dobrovolně dělám práci s podprůměrnou mzdou a žiju naprosto spokojeně.
Teď jste mě odhalil pane kádrováku[proud]. Podle mě je vaše diagnóza naprostá paranoia. A docela vás lituju, s tím poznáním, že polovina národa jsou tupci a ovce se vám musí žít docela těžko.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 12:54:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3091
Registrován: 12-2020
Mirek Zv: Co je to za lidi? To nevím nejsem kádrovák, abych to zjišťoval, ale překvapuje mě ta nenávist k obyčejným a slušným lidem. To tedy ano, to jsem myslel, že po 34 letech demokracie budou lidi přemýšlet demokraticky. A ono ne, stále po staru kádrovácky, agresivně a nesmiřitelně, jako ti komunisti podle hesla kdo nejde s námi, jde proti nám.
Naštěstí je to jen pár křiklounů u klávesnice, počítám, že většina z nich si potřebuje zvýšit ego nějakou tou urážkou. Většina lidí v reálu je naštěstí ještě pořád normálních. Ale jak sednou za klávesnici stává se z nich pomalu Hitler[ko]
Ty diskuze na internetu by se měli zakázat, bez tak je to dobré jen pro vyvoláváni nenávisti[wink]
Rybák
Sobota, 18. listopadu 2023 - 13:35:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1467
Registrován: 5-2008
Mirek_Zv.:
"Ale ne. Tenhle národ si z něj udělá za nadšeného hýkání svázáků typu HB nebo Mgr - prezidenta."
Tady bohužel zásadně selhala média, která vedla předvolební debaty a nechala ho pouze odpapouškovat tu jeho naučenou čtvrtinu pravdy a o tu mlhu, která ho zahaluje se nikdo zajímat nechtěl, kromě jedné vyjimky paní Sedláčkové na Seznamu, která se připravila a grilovala ho tak, že odmítl odpovědět na otázky, drmolil, když byl některými doplňkovými otázkami zaskočen nebo na závěr přiznal, že měl falešnou občanku a krycí jméno, když řekl že to nepoužíval místo toho, aby to rozporoval. Kdyby do něj takhle připraveně a ofenzivně šli všichni moderátoři celoplošných TV, tak ve druhém kolem dost možná nebyl. Národ si z něj udělal prezidenta, protože se o něj nezajímal více do hloubky a ČT zastoupená Řezníčekem, kterého všichni platíme odflákl svojí práci a hádal se s Babišem místo aby rovnoměrně a detailně griloval všechny kandidáty.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 13:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4534
Registrován: 3-2010
Každý svého štěstí strůjcem. Když byl někdo už za komančů takový hlupák a žil na dluh jen proto, aby první, co si po svatbě koupil, byla barevná TV, hi-fi, automatická pračka, fungl nový obývák, tak holt, neměl-li nadprůměrný příjem jako řezník či zelinář a splácel dluhy, si nemohl příliš vyskakovat. My jsme si všechno z toho také koupili, až když jsme si našetřili. No a auto? Š 1201 jsem koupil za pět tisíc, když mi bylo jednadvacet. Hrát si na hogo-fogo a pak závidět druhým, to bylo a je jen pro maloměšťáky.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 14:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4656
Registrován: 6-2019
ano, to jsem myslel,
Už to nezkoušejte, evidentně s tím nemáte žádné zkušenti.

A docela vás lituju, s tím poznáním, že polovina národa jsou tupci a ovce se vám musí žít docela těžko.
Na rozdíl od vás pochopil už někdy na gymplu, že existuje cosi jako normální rozdělení.

to bych mohl číst do nekonečna
O nic víc se nepokoušejte.

A představte si, že můj děda si musel v roce 1937 postavit barák, protože nebylo kde bydlet.
Ten postavil barák. Co jste postavil vy?
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Sobota, 18. listopadu 2023 - 14:07:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3223
Registrován: 1-2006
Rybák:
"Národ si z něj udělal prezidenta, protože se o něj nezajímal více do hloubky ..."
Národ si z něj udělal prezidenta v dalším z mnoha návalů hledání všespasitelného Mesiáše - úplně stejně jako předtím premiéra z Babiše.
Zároveň jak Babiš tak Zeman svým předchozím působením ve funkcích nastavili laťku tak hluboko, že už se nedala podlézt, ale jenom podhrabat = i Pepek Vyskoč (z Putimi) by byl lepší volbou než oni.
Takže vše bylo jen o tom, mediální tým kterého z nových, neokoukaných "králíků z klobouku" lépe zvládne finální marketing prvního kola a koho z nich méně srazí Babišovy hnojomety - naštěstí to byl Pavel a nikoli Danuše (ano, oba to jsou "mediálně-marketingové produkty na zakázku").

Dokud se nezmění volební systém nebo voličstvo (Švýcarsko fakt nejsme a nejméně desítky let nebudeme), tak nikdo lepší k mání nebude = historickou úlohou současného prezidenta je tu funkci "deglorifikovat" na úroveň prvního státního úředníka, po kterém mezi "běžnými občany" pes neštěkne.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Sobota, 18. listopadu 2023 - 14:30:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16291
Registrován: 5-2004
"Ano - přesně takoví "spokojení otroci" jako jste Vy tu "komunisty" drželi u moci tak dlouho, až StB ze zoufalství musela vyrobit falešnou mrtvolu. Přesně takoví jako jste Vy tady k moci dostávají nejdřív zloděje typu komunistů a pak prolhané demagogy typu Babiše = soustavně kurvíte život všem chytřejším a schopnějším, aby Vás snad náhodou "nepřečnívali"."

To by mne dost zajimalo co vlastnev tech 70 a 80 vykonali podobni opovrhovaci okolim protittomu reezimu.

Znal jsem osobne par lidi co proti rezimu skutecne neco delali. Vcetne chartistu. Vesmes slo o lidi nejen chytry ale i moudry a slusny, nikoli model trabl (tragicky blb) co si leci mindraky urazenim pulky naroda a naivne si mysli zze tim ziska nejakou podporu pro sve nazory. Nikoli - bude za vola i kdyby ty napady mel super. Proste proto ze skrz sprostotu uz k myslence malokdo pronikne.

Ps: a pomaha volit i takovy jako babis protoze jeho hulvatstvi je odpudivejsi nez babis...
Sobota, 18. listopadu 2023 - 16:37:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8763
Registrován: 3-2006
Ad Hroch.R420: To je v duchu hesla "Nejsme jako oni".[blush]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 19:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4657
Registrován: 6-2019
o by mne dost zajimalo co vlastnev tech 70 a 80 vykonali podobni opovrhovaci okolim protittomu reezimu.

Všichni nebo jenom někteří?
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Sobota, 18. listopadu 2023 - 21:20:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16295
Registrován: 5-2004
no kdyz "vsichni spokojeny otroci" tak samosebou ze i vsichni ti pokrokari tretiho odboje.

Pokud to nebyl teda odboj "vzdy cestou z hospody jsme pochcali pomnik nakyho potentata na namesti. Az po letech jsme se dovedeli ze to byl bedrich smetana a ne engels"
Neděle, 19. listopadu 2023 - 00:31:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29713
Registrován: 5-2002
MZv: Svobodu slova sem neřadím, protože ta dnes není lepší.
Fakt není? Fakt tenkrát šlo veřejně psát o prezidentovi, premiérovi či vládě to, co tu někteří předvádějí dnes...?

Za komunistů se dalo jít sedět, dnes se dá zase jít sedět.
Ano, tenkrát za pravdu, dnes za lži (eeh pardon, za "alternativní" pravdu).

Co to je za lidi, viď?
Sice to asi měla být otázka spíš řečnická, abyste si s J.M. mohli dofabulovat, co jsme za zrůdy, ale za sebe Ti odpověď dám: oboje moji prarodiče přišli v padesátých letech o pole při násilné kolektivizaci (a jeden děda málem o život) a jedni z prarodičů mé ženy přišli o firmu i o činžák (a pratchán byl i zavřenej).
Takže řeči o tom, že dřív bylo líp, prostě nežeru... [nene]

překvapuje mě ta nenávist k obyčejným a slušným lidem
Tak si ji nefabuluj a nebude Tě mít co překvapovat...
Opravdová nenávist je strašlivě nákladná emoce, vyžadující spoustu úsilí. Obávám se, že si dost fandíš, když si myslíš, že někomu stojíš za to, aby Tě nenáviděl. Navíc lidé, kterým tu domnělou nenávist přisuzuješ, většinou v životě dosáhli nějakého úspěchu a jsou tedy zvyklí to úsilí vynakládat účelně.
Nemá proto logiku, aby ho zároveň vynakládali neúčelně a plýtvali jím na něco takového, jako je nenávist, navíc de facto k většině společnosti (obyčejného je už tak nějak z definice víc, než neobyčejného).
Nebo snad ... že by Ti nenávidět někoho prostě přišlo úplně normální...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 19. listopadu 2023 - 05:15:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2363
Registrován: 11-2005
Už zase pohádka o traktorovi v kamizolce...schade werke, sedláci mohli mít AVV i na kombajnu [lol]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Neděle, 19. listopadu 2023 - 09:29:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8765
Registrován: 3-2006
Petr_vlček:
"no kdyz "vsichni spokojeny otroci" tak samosebou ze i vsichni ti pokrokari tretiho odboje.

Pokud to nebyl teda odboj "vzdy cestou z hospody jsme pochcali pomnik nakyho potentata na namesti. Az po letech jsme se dovedeli ze to byl bedrich smetana a ne engels""

Tak to byl kolega největší odbojář, tomu se podařilo poch... služebního psa osožákovi. Chudák pes.[biggrin]

Že by něco na politiky zabíralo, to by snad byl zázrak.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-chartista-gruntorad-zahajil- hladovku-kvuli-penzim-disidentu-zada-odchod-jurecky-40451225
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 10:26:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1652
Registrován: 9-2015
@Hajnej
Nenávist - tu si nevztahuj na sebe. Ty nebo RadekŠ apod. máte sice jiné názory než já, někdy je řeknete až moc neurvale (stejně jako já), ale v podstatě je to v normě. A taky nepochybuji, že jste v životě něco dokázali. Bylo to míněno na jinou skupinu diskutérů. Že s nimi máte stejné politické názory, to ještě neznamená, že vás všechny házím do jednoho pytle.

Svoboda slova - ano, stejné. Veřejné sdělovací prostředky jsou dnes dokonale pacifikovány režimem a nesouhlasný názor se do nich nedostane, leda že bude v konkrétní situaci účelově připuštěn - přesně jako za komunistů. Formát diskuze na internetu tehdy fakt neexistoval, jeho ekvivalentem bylo žvanění v hospodě, a bylo to zase přesně stejné: proti komunistům jsi mohl mluvit, nepomohl sis tím a riskoval jsi, ale obvykle to prošlo. Pokud jsi tím systematicky nenas.al souseda komunistu, který to bral osobně jako pohrdání nebo pokud tam nebyl někdo, kdo tě nenávidí nebo ti patologicky závidí - v tom případě ti to osladili. Tak to je dneska zase přesně stejné, akorát že nenávist nebo závist vyplývá ze skutečného života a vztahů, tak se tolik nerozvine mezi diskutéry na internetu, kteří se vlastně neznají. Jinak by to končilo naprosto stejně - vyhazovy z práce apod.

Bavíme se o osmdesátých letech, ne padesátých. Stalinismus byla naprosto jiná kategorie, tam o ten život šlo, fyzické týrání taky nebyl problém. Ale to je jasné.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 10:36:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1653
Registrován: 9-2015
@HB
mediálně-marketingové produkty na zakázku = kádrové rezervy. Newspeak není potřeba.
Nahoru se dostane jen kádrová rezerva nebo někdo bohatý alespoň jako Babiš. Ten kádrová rezerva není, proto ta semknutá a organizovaná nenávist proto němu.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 11:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15721
Registrován: 4-2003
Hajnej:Fakt není? Fakt tenkrát šlo veřejně psát o prezidentovi, premiérovi či vládě to, co tu někteří předvádějí dnes...?

Samozřejmě, že nešlo a kdyby to náhodou udělali, tak by si je StB podala takovým způsobem, že by si to pamatovali tak, že by to už nikdy neudělali.

Něco podobného totiž dělal za minulého režimu můj děda, který se někdy v průběhu osmdesátých let bůh ví proč se pasoval do role bojovníka proti kouření a začal psát dopisy přímo Gustávu Husákovi ([coze][coze][coze]), kde ho samozřejmě také různě (a dost ostře) hanil za to, že proti kouření nezasáhne. A vytruboval to všem ve svém okolí a svými názory na Husáka se netajil ani v práci. Samozřejmě to bylo vyhodnoceno i jako boj proti režimu (byť se o něj skoro určitě nejednalo [nene]) a tak si na něj StB trochu posvítila. Když na StB zjistili, že se nejedná o člena žádné organizované skupiny, ale o vcelku neškodného, byť poněkud výstředního, ale hlavně širší veřejnosti zcela neznámého aktivistu, tak to spravilo pořádné rozbití držky na služebně, kam si ho pozvali. Pak už děda s touto aktivitou naštěstí pro něj přestal. Osobně nechápu, čeho tím chtěl dosáhnout, byla to z mého pohledu naprosto hloupá aktivita [crazy].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Neděle, 19. listopadu 2023 - 11:40:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4658
Registrován: 6-2019
Byla jiná doba. Jedna moje pra-něco zase psala dopisy do vlastních rukou nějakýmu prezidentovi (už nevím kerýmu, 2. pol. 20. st., před Husákem) s prosbami na opravu místní pozemní komunikace. Totéž v bledě modrém.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Neděle, 19. listopadu 2023 - 12:10:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4537
Registrován: 3-2010
Já jsem se o politiku nikdy nezajímal. Pak mě nepustili do Jugoslávie. Šel jsem se zeptat soudruhů na jejich výbor proč a bylo mi řečeno, že mám příbuzné na "Západě" a mohl bych tam emigrovat. Ti "příbuzní" byla sestřenice mého otce, která se provdala v UK. Předseda KSČ, který k Jadranu jezdil s tou svojí bandou k Jadranu skoro každý rok (za pár korun od ROH), mi tenkrát řekl: soudruhu, vždyť můžeš letět k Černému moři nebo k Baltu. ne se trmácet přes dvacet hodin do Jugoslávie. Měl jsem chuť ho praštit, ale ovládl jsem se. Inu, byla taková doba.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 12:33:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1654
Registrován: 9-2015
@Bram
Prosímvás jaképak "náhodou udělali"? Myslíte nějakého vzpurného redaktora? Že by po něm šéfredaktor nebo nějaký politický cenzor nezkontroloval, co píše, a nechali by to vyjít?
To je trochu hovadina, ne?
Dneska to samé. Požehnaná je jen nenávist k Rusku, Číně, láska a obdiv k Židům, Americe a ukrajinskému režimu, válečné štvaní, vyvolávání pocitu ohrožení u primitivnějších lidí, ve volných chvílích nenávist k Babišovi. Přestože polovina, dnes už přes polovinu těch, co se o něco aspoň minimálně zajímají, mají názor jiný.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 12:44:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1655
Registrován: 9-2015
@ašm
Prezidenty si můžeš prohlédnout třeba v sezónní hospodě pod Pepřem u Jílového nebo v "hotelu" Skála kousek před Mísečkama. Když už třeba nepamatuješ, že po Háchovi byl Beneš a tak ...
Neděle, 19. listopadu 2023 - 13:04:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4660
Registrován: 6-2019
Děkuji za radu, ale hospody nenavštěvuji a už vůbec ne kvůli prohlídce prezidentů.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Neděle, 19. listopadu 2023 - 13:13:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1656
Registrován: 9-2015
To mlácení v osmdesátých rozhodně nespochybňuju. Ale zajímalo by mě, jak bylo běžné. Ze známých se do Barťáku třeba dostala, každý tak 2x, skupinka známých, za jakousi noční hru na mimozemšťany, kam jsem jen náhodou nejel. Nemlátili je.
Nejspíš to nebyla nějaká oficiální linie, spíš záleželo na tom, kdo měl službu, v jaké byl náladě, a hlavně jak moc byl drzý dotyčný jedinec.
Někteří lidé totiž nemají soudnost. Když se jich někdo dotkne, jsou agresivní, a (což jsem se fakt vždy divil) nevypnou ten vzorec ani třeba na srbsko-makedonské hranici.
V roce asi 2000 nás dva sebrali kvůli tomu, že jsme do sebe strčili v hospodě. Byl to nějaký sraz party "důchodců". Předpokládám, že na mě dotyčný vyjel, když jsem mu něco řekl ve svém stylu, asi o jeho modle Havlovi. Hospodský potřeboval peníze na radiátor, který mu urezavěl a někdy předtím upadl, tak hledal oběti, zamknul dveře a zavolal Policii. Což jsme netušili, dokud nedojela a překvapení to bylo velké, hlavně nad tím důvodem. Už jsme dávno v klidu seděli. Já jsem pak byl pokora sama, on se s nimi strkal už v hospodě a pak i na služebně. Mě teda nechali sedět v přijímací místnosti u vchodu a za hodinu tiše vypustili. Jeho si zatáhli někam dozadu. Pustili ho asi půl hodiny po mně. Trefilo se to do okamžiku, kdy jsem se tam vrátil, když jsem si uvědomil, že mi nevrátili občanku. Oni se báli, abychom se do sebe zas nepustili, ale on mezitím rychle vystřízlivěl a byl jako milius. A říkal, člověče oni mě tam zmáčkli a málem seřezali, úplně jako za komunistů. Tak prý jestli kvůli tomu jsme zvonili těm klíčema. Modla se mu malinko naklonila.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 13:20:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1657
Registrován: 9-2015
@ašm
Já to věděl, že jsi klaďas, proto si Tě vážím, i když někdy bych ....
Neděle, 19. listopadu 2023 - 13:24:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4144
Registrován: 5-2003
K tomu Pavlovi asi takhle: Vyznamenání od Pavla jsem odmítl...
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Neděle, 19. listopadu 2023 - 14:58:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4661
Registrován: 6-2019
Já to věděl, že jsi klaďas
To je veliký omyl. Ve skutečnosti jsem velmi vzteklý člověk. Zhruba dvakrát ročně seřvu kolegyně tak, že se rozbrečí. Když mě dlouhodobě prudil soused, tak jsem mu zařídil takovou pakárnu, že se nuceně odstěhoval někam více do klidu.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Neděle, 19. listopadu 2023 - 15:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8773
Registrován: 3-2006
218:
"K tomu Pavlovi asi takhle: Vyznamenání od Pavla jsem odmítl..."

Ano je to zajímavé. Čekal bych, že alespoň ta část společnosti za kterou kandidovali, bude stát za nimi.

Ale to, že se přidá OSŽ se dalo čekat.
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Rybák
Neděle, 19. listopadu 2023 - 15:55:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1468
Registrován: 5-2008
HB: Nejsem s Vaším názorem v rozporu.
Jak sem předeslal, místo toho aby si moderátoři debat řádně nastudovali jeho životopisy a další materiály a investigativně ho konfrontovali (na ČT a Primě dost možná ani nesměli), tak se formálně obligátními otázkami stokrát obešla špička ledovce a splněno, přitom ho v debatách stačilo pozorně sledovat jak nebyl ve své kůži, některé odpovědi byly povrchní s cílem rychle zamést témata pod koberec, jindy přímo pochybné viz první rok v kurzu na zpravodaje jsme měli pouze francouzštinu a pak byla revoluce a jelo se podle západních osnov a dokonce na přímý dotaz zda studium na rozvědčíka v totalitním režimu považuje zpětně za správné odpovídá, že ano a přirovnává to ke studiu práv místo aby přiznal, že to nebylo správné a že se za to stydí, když měl vysvětlit přátelství jeho rodičů s rusáky, tak se ve vysvětlení správné odpovědi lehce zadrhával... Neříkám, že byl zločinec, nemám na to důkazy, ale prostě pod tím zlatým pozlátkem je něco nahnilého co (se) úzkostlivě tají a určitě to není taková celebrita jaká se z něj udělala.

Babiš má jednu obrovskou výhodu, má svoje status quo, svoje voliče a kdyby se bulvár, soudy, historici ÚSTR/ÚPN třeba přetrhli včetně zhejtování vlastním synem na mýtinku, tak nula od nuly pojde. [wink]
Neděle, 19. listopadu 2023 - 16:45:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16297
Registrován: 5-2004
cili kdyz to shrnu tak jsi brame svym vystupovanim a jednanim (pokud se nejak zasadne nelisi od skutecneho) dokazal presvedcit par lidi ve svem okoli ze jejich volba spd a spol je spravna.

Tak pokracuj[biggrin]
Neděle, 19. listopadu 2023 - 16:46:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4665
Registrován: 6-2019
rybák: oni ty slavní čeští novináři - respektive celkem významná část z nich - ztratili nadobro důvěryhodnost, protože zcela otevřeně a nepokrytě stranili jednomu kandidátu.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Neděle, 19. listopadu 2023 - 17:31:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8778
Registrován: 3-2006
Koukím, jak tady předpokládáte "normální" pokračování naší veřejné scény. Tedy, že lidi budou volit "umírněnou" druhou stranu. Tedy Ano, případně SPD. To ale předpokládá můj názor, že se volabama nic nezmění. Jenže plno voličů je stále přesvědšeno, že to jejich volbou jde. Takže je tu nebezpečí vzniku strany, nebo spíš hnutí, které bude zatraceně radikální a jen tak se nezakecá. V tom případě jsou tady dvě varianty a to, že spojí po nerozhodných volbách ANO, Spolu a SPD, jako protipol této strany a následně po čtyřech, nebo méně letech s ní prohrajou v dalších volbách. Nebo jí společně zakážou a nepustí jí do voleb a to snad ani nechci domýšlet.
Vše je to bohužel dané tím, že nějak ani jedna ze stran nevidí ta světla vlaku v tunelu.

Velmi rád se budu mýlit. Ale prostě mi z toho nějak smrdí vznik nějaké radikální politické jednotky.[sad]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 18:00:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13878
Registrován: 4-2003
Viajero: ale tohle je hoooodně problematické tvrzení..

Ano, občas je nutno vědomě použít nadsázku (i když asi stejně šlo o hod Pisum sativum na zeď).
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 19. listopadu 2023 - 18:09:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13879
Registrován: 4-2003
V roce asi 2000 nás dva sebrali kvůli tomu, že jsme do sebe strčili v hospodě. ...A říkal, člověče oni mě tam zmáčkli a málem seřezali, úplně jako za komunistů.

Dělat z hospodský rvačky politickou záležitost, to je ukázkový příklad zoufalosti a tragičnosti dotyčného.

Mimochodem - typický blbec má pocit, že mu někdo pořád škodí.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 19. listopadu 2023 - 18:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1658
Registrován: 9-2015
@RadekŠ
Jestli mluvíš o něm (a asi ani, když ho cituješ), tak to byl člověk Tvých názorů.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 19:04:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1659
Registrován: 9-2015
@Mořepetr
Vznik radikální strany by mě teda extrémně překvapil. Lidi jsou strašně pasivní, dokážou se k něčemu přidat, ale ne něco sami rozjet. Navíc založení strany je moc těžké, třeba 300 dobře sjednocených lidí na to rozhodně nestačí. Takže čekal bych úplně jinou novou stranu: jestli kmotři za ODS usoudí, že Fiala už jim to pohřbil úplně, tak přijdou s nějakou "Demokratická záchrana národa" stranou. Jak jinak mají sebrat Babišovy body. Bude to opět dobře fungovat. Lidem lze říct z televize cokoli a doslovně tomu uvěří. Aspoň část, potřebná pro rozumný úspěch ve volbách.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 19:04:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13880
Registrován: 4-2003
Mluvím v první větě příspěvku o obou a je mi fakt jedno, jaký Váš "kámoš" měl či neměl politické názory.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 19. listopadu 2023 - 19:52:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13881
Registrován: 4-2003
Vznik radikální strany by mě teda extrémně překvapil. Lidi jsou strašně pasivní, dokážou se k něčemu přidat

Ale houby, lidi se pořád mají relativně dobře. Tak proč by požadovali nějakou radikální stranu v jakémkoliv smyslu - která by je potenciálně radikálními reformami mohla připravit o to co mají? Vždyť takhle vychází sociologické průzkumy posledních cca 20 let, společnost není ani nijak rozdělená. Poptávka je po konsensu a řešení problémů, né po radikalizaci. Vyloženě protisystémových lidí je 5-10 procent, a to číslo je zhruba stejné po několik desetiletí.

Radikálních tady máte pár tragikomických postaviček a tím to končí.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 19. listopadu 2023 - 20:10:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8780
Registrován: 3-2006
Ad Mirek_Zv.: Tak Pirátů o moc víc nebylo a taková vládní strana STAN, také není zrovna maxi.
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-nejvic-pribylo-clenu-spd-pad a-ods-40435925
Ale jak číkám rád bych se mýlil, že to bude dle přísloví "Dva se perou a třetí se směje".

Snad se ty průzkumy pletou, stejně jako se pletli na Slovensku.
https://kurier.at/politik/inland/kurier-ogm-umfrage-zweier-koalit ion-nur-mit-fpoe-moeglich/402675721

Ad RadekŠ: Já vím průzkumy. Jako na Slovensku.

Ten pocit u mne vzniká, potom co jsem slyšel od Václava Klause.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 20:27:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13882
Registrován: 4-2003
Já vím průzkumy. Jako na Slovensku.

Na Slovensku místní agentury z nějakého důvodu neumí exit poll, což jsou povolební průzkumy. Volby tam ale nedopadly jinak, než ukazovaly předvolební průzkumy při uvážení statistické chyby odhadu.

A já jsem ale psal o něčem úplně jiném - o sociologických průzkumech (viz například STEM).
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 19. listopadu 2023 - 21:58:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8781
Registrován: 3-2006
RadekŠ:
"A já jsem ale psal o něčem úplně jiném - o sociologických průzkumech (viz například STEM)."

U každého průzkumu, jste stále omezen tím co chtějí respondenti přiznat.

A jde nejen o to, co vědomě subjet zamlčuje, ale i to co zamlčuje nevědomě.


Abych to odlehčil, jedna pikoška, která možná ani realizátorům výstavy nedochází.
Určitě víte, že Příbrami se přezdívalo české Palermo.
Možná také znáte pojem Maffie, což byla odbojová skupina pro vznik ČSR v roce 1918.
Už se ale málo ví, že členové Maffie, obdivovali skutečnou italskou mafii a podle ní pojmenovali odbojovou skupinu.
No a členy Maffie vyfotografoval, jako dárek pro TGM fotograf Drtikol a právě tyto portréty budou mít nyní výstavu v Příbrami. To člověk nevymyslí, to je prostě život.[blush]
https://www.pribram.cz/clanek/pribramska-galerie-vystavi-portrety -clenu-odbojove-skupiny-maffie/28196/
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Mladějov
Neděle, 19. listopadu 2023 - 22:14:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20786
Registrován: 3-2007
Hele, z toho, že si říkali Maffie, jsme měli bžundu už někdy na základce.

Prostě za toho R-U se i odboj proti státu dělal de facto jako stolní společnost intelektuálů, staré zlaté časy důstojných pánů professorů u stolu - a plno pojmů mělo tenkrát jinou náplň.

cit. Wiki: V palermském dialektu označuje Mafia hrdost, sebevědomí, jistotu. Účelem Mafie od poslední třetiny 19. století již není loupež a krádež, nýbrž absolutní moc v kontrolovaných regionech, nezávislost na státní moci a jejích zákonech.

Takže tak nějak to ti pánové mysleli - odtrhnout se od Rakouska-Uherska, mít samostatný stát.
Fakt žádná senzace.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 22:54:53  
Administrátor
Číslo příspěvku: 307
Registrován: 5-2002
Diskuse je dočasně pozastavena kvůli množství příspěvků porušujících pravidla diskuse.
Chlap
Pátek, 01. prosince 2023 - 19:10:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 230
Registrován: 12-2009
test
Pikehead
Pátek, 01. prosince 2023 - 23:57:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9549
Registrován: 3-2007
To je slovo chlapa!
Sobota, 02. prosince 2023 - 19:49:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8809
Registrován: 3-2006
Informace z Berouna
"DŮLEŽITÁ ZPRÁVA PRO UŽIVATELE SDÍLENÝCH ELEKTROKOL
S ohledem na sněhovou nadílkou a výrazný pokles teplot i v následujících dnech je používání elektrokol pozastaveno, a to nejen kvůli bezpečnosti uživatelů, ale i s ohledem na problémy s nabíjením. Terminály ve větším mrazu ekola nenabíjí.
V druhé polovině týdne by se situace měla zlepšit a provoz elektrokol by mohl být opět obnoven."

zdroj
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Sobota, 02. prosince 2023 - 21:50:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3230
Registrován: 1-2006
Neboli Eurocesta, jak za sněhu a mrazu vyřešit problém s gumokoly na silnicích [lol]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Sobota, 02. prosince 2023 - 22:00:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8810
Registrován: 3-2006
Ad Hungry_bear: Máme stejné myšlenky, Nevím totiž proč by to nemělo za mrazu nabíjet.[blush][lol]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Pajzák
Sobota, 02. prosince 2023 - 22:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7649
Registrován: 6-2015
Protože borec, co ty baterky sbírá, má bílou nemoc...
Sobota, 02. prosince 2023 - 23:40:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29816
Registrován: 5-2002
MP: Nevím totiž proč by to nemělo za mrazu nabíjet.
Přesný fyzikální důvod neznám, ale je to tak. U hybridní mašiny jsme se s tím setkali taky: při nízkých teplotách nelze nabíjet a při ještě nižších ani vybíjet.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!