Diskuse » Železnice » Tratě Jizerských hor a Frýdlantska » Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 24. 11. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 24. 11. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 12. října 2023 - 18:18:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3137
Registrován: 1-2006
M250.0:
"Zatímco když to cestující nakouskuje na jízdenky za krajské tarify, tak najednou chtějí asi zadarmo pracovat všichni."
Vážně si myslíte, že jízdenkou za krajský tarif jako cestující platíte celé, skutečné náklady na veřejnou dopravu???
[crazy]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Mladějov
Čtvrtek, 12. října 2023 - 19:57:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20347
Registrován: 3-2007
Petr_vlček:
"Hele, běžné publikum ví za kolik asi tankuje benál. A když už pojede VHD tak chce mít lístek z Kralup do Kořenova (příklad - prostě z A odkud vyjíždí do B kam jede). A ne řešit, jestli za PID do Hradova Mnichiště, jestli a kdo mu dál prodá jaký Idol (běžný substrát ví tak maximálně že u nich je nějaký IDS ale co je v jiných krajích má na háku) a jak ho koupit, jestli zpátky to bude stejně nebo to má lomit někde jinde.\i"

Já bych s tebou bezvýhradně souhlasil, že je (samozřejmě) lepší a jednodušší si koupit v Kralupech zpáteční do Kořenova a jet na lyže.

Ovšem ty díky mnohaletému užívání IN100 asi nevíš (nebo záměrně nevíš), jak funguje pro naprostého laika nabídka jízdenek ČD, už se dávno nekupuje "Kořenov jednou zpáteční". Máš Flexi, neflexi, skupiny, věkové, jednodenní síťoffky, které pro některé cesty vyjdou výhodněji, různé akviziční slevy, nabídky "Na léto" atd, atd., včetně takových nenápadných opruzů, že když koupíš lístek zpátky v éšopu pomocí nabídky spojení (ono to jinak nejde), tak máš platnost nejdřív na tento vlak a když se náhodou vrátíš dřív (nikoli řídký případ), tak si musíš u průvodčího koupit nový a tenhle si můžeš stornovat - fakt přívětivé.

Lidi, co chtěj ušetřit, ti tu krkolomnost zkousnou raz dva - viz zdejší tarifní debaty [lol].
Kolk teda vyjde údajně naprosto zlodějský SJT na Kralupy -Kořenov, abychom to porovnali?

Jinak dneska ti tu nejlevnější kombinaci nabídne appka sama - třeba Můj vlak - nemyslím si, že by pro mladé lidi (které do toho vlaku chceš nalákat) byl tohle zásadní problém.

Jako prostě to tak je - a nemyslím si, že by toto tak moc odrazovalo lidi.
Spíš naopak, díky tomu, že od dob, kdy chtěly ČD mermo podpořit prodej IN karet, potřebuješ koupit IN 25%, abys měl "standardní" cenu, nalákávají krajské IDS tarify ty místní víc, než cokoli jiného. Nakonec u PIDu jsem toho svědkem již léta.

Neviděl bych to tak tragicky jako ty, naopak integrace přitáhla do vlaků mnoho lidí, co jezdili autobusem - třeba ve StČ rozhodně.

A pokud se tady někdo baví o ekologii, tak nejpodstatnější je usilovat o denně dojíždějící, protože ti do té práce (a zpátky) jedou minimálně 200x ročně, ucpávají silnice měst ve špičkách atd.proč někoho vozit dálkovkou za pár kaček na výlet, aby dotyční nejeli autem (cenová soutěž) úplně nechápu, respektive má to své meze.
Fakt má stát platit třeba na spoj Praha-Tanvald o víkendu 4x tolik a rvát do něj cenovým podbízením stovky lidí - fakt to chceme? Dělaj to tak třeba v té Mekkce šotoušů Švýcarsku?

Ovšem cenově supercitliví to stejně nepoberou.

Já bych řekl, že cenové podbízivé kampaně ala Německo jsou velmi kontraproduktivní a v důsledku vyženou z vlaků stálé cestující. Jasně, kolenovrti hýkaj blahem a jedou na druhý konec země namačkaní na chodbičce i když by jinak nejeli nikam - fakt tohle je ten cíl?

Zdejší komunitu přátel železného kola nemůžeš brát jako etalon - já se taky někdy pojedu podívat do Jakušic vlakem i přes tarifní překážky [proud] ale hlavně proto, že vlak je taky důvod, proč tam po x letech jet.
Mladějov
Čtvrtek, 12. října 2023 - 19:59:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20348
Registrován: 3-2007
M250.0:
"Bram: Díky za tip, možná vyzkouším, byť cesta na Čerňák a pak ještě hodina v buse (vejdu se tam se svýma 190 cm s kolenama? Často to bývá problém) mě trochu odrazují."

Jo, dobrý tip, díky Brame.
Mladějov
Čtvrtek, 12. října 2023 - 21:12:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20355
Registrován: 3-2007
Bram:
"Kpy:A jsem zase u otázky, proč není pro normální lidi nějaká jednotná zlevněná celorepubliková jízdenka.

Přemýšlím, co tím míníš. V peněžence mám roční one ticket, stál mne 28 728 Kč. Příští rok to bude něco přes 31 tisíc Kč. "


Přehlédl jsi slovo "zlevněná" [biggrin] - někdy mi připadá, že sem choděj samí sociální případi, co prostě musí mít nárok na zlevněnou cenu, zřejmě za odměnu za celoživotní pozitivní vztah k železnici [wink]

Schválně kolik by si představovali tu cenu, co myslíš?
Čtvrtek, 12. října 2023 - 21:14:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16159
Registrován: 5-2004
Ale jo, já neříkám že je tarif ČD nějak přívětivý. To bohužel není a díky různým dopravcům a různým IDS "co kus to jiné podmínky" v kombinaci onetiketu (pominu že neplatí všude) "když nevíš co s prachama) to prostě nikoho moc nenaláká. Neodradí to obvykle ty co to už používají...

No a IDS sice lidi přilákaly, ale obyvkle ve vnitrokrajský dopravě. Krajské hranice se tu a tam tarifně i přestupy mění na státní.

Prostě tahle zemička měla mít jedno IDS celostátní tak, aby bylo funkčně i tarifně použitelný. Něco jako třeba Bavorsko velikostně hnedle srovnatelné.
Čtvrtek, 12. října 2023 - 21:16:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16160
Registrován: 5-2004
"někdy mi připadá, že sem choděj samí sociální případi, co prostě musí mít nárok na zlevněnou cenu"

No a ty budeš asi ten typ co projede na devítce kolem pumpy na Štěpáně (a o kus dál ONO) kde byl dnes benál za 36,90 a natankuje naproti u MOLu ua 40,90 protože nejsi kolenovrt a máš na to...
Mladějov
Čtvrtek, 12. října 2023 - 21:24:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20356
Registrován: 3-2007
>Prostě tahle zemička měla mít jedno IDS celostátní tak, aby bylo funkčně i tarifně použitelný

Vždyť má - jen je pro vás předražený. A hlavně by neustávalo kvokání, jak je to tam a tam k nějaké skupině lidí nebo konkrétní trase nespravedlivý atd.

Jinak pokud je to osobní, tak samozřejmě vím, co s prachama. Ale abych tady naříkal, že si jednou za rok na výlet do Kořenova koupím SJT (nebyl jsem tam tipuju 10 let) nebo zkombinuju PID s Rybeleckým tarifem - no teda to bych se styděl.

Ptám se opakovaně - kolik teda stojí ten předraženej SJT z Kralup do Kořenova a zpátky (nebo třeba z prahy do Kořenova) a kolik je rozdíl proti kombinaci krajských tarifů?

Já jen o jaké částce se tady bavíme - a jestli teda nebrojíš jen akademicky.
Mmch ty máš ten SJT taky poloviční, viď? (65+?)
Mladějov
Čtvrtek, 12. října 2023 - 21:35:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20357
Registrován: 3-2007
Petr_vlček:
""někdy mi připadá, že sem choděj samí sociální případi, co prostě musí mít nárok na zlevněnou cenu"

No a ty budeš asi ten typ co projede na devítce kolem pumpy na Štěpáně (a o kus dál ONO) kde byl dnes benál za 36,90 a natankuje naproti u MOLu ua 40,90 protože nejsi kolenovrt a máš na to..."

No hele, furt lepší, než když je ti celej život všeho líto a žiješ s obřím zpětným zrcátkem, jak úžasný ty bylo v 70s - když teda chceš bejt osobní.

Já jsem (i když se to nezdá) spíš škudlil a jak mi říká mé okolí, na mně by automobilový průmysl zkrachoval - a možná právě občas proto těch pár kaček navíc v restauraci, za benzín, kytku, lůžko ve vlaku nebo hezký zážitek nelituju. Rád i udělám někomu radost - život je krátký.
A fakt nebudu zbytek života chodit v pracovních botech atd.

Tak šetři, šetři, chudý podnikateli.. [biggrin] (citát).
Pátek, 13. října 2023 - 08:02:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2960
Registrován: 8-2017
Hungry_bear: To ale ani v případě toho OneTicketu.

Mladějov: Jinak dneska ti tu nejlevnější kombinaci nabídne appka sama - třeba Můj vlak - nemyslím si, že by pro mladé lidi (které do toho vlaku chceš nalákat) byl tohle zásadní problém.
No právě třeba ty krajské tarify Můj vlak nenabídne.

Já bych řekl, že cenové podbízivé kampaně ala Německo jsou velmi kontraproduktivní a v důsledku vyženou z vlaků stálé cestující. Jasně, kolenovrti hýkaj blahem a jedou na druhý konec země namačkaní na chodbičce i když by jinak nejeli nikam - fakt tohle je ten cíl?
To je trochu ad absurdum. Myslím, že bychom se spíš měli bavit jestli by jednotné jízdenky nemohly být o něco levnější (na úrovni krajských tarifů), tím dráha pro běžné smrtelníky trochu použitelnější a vlaky o něco plnější a delší - tak aby se využily současné kapacity vozidel a infrastruktury.

A pokud se tady někdo baví o ekologii, tak nejpodstatnější je usilovat o denně dojíždějící, protože ti do té práce (a zpátky) jedou minimálně 200x ročně, ucpávají silnice měst ve špičkách atd.proč někoho vozit dálkovkou za pár kaček na výlet, aby dotyční nejeli autem (cenová soutěž) úplně nechápu, respektive má to své meze.
Pokud chci přitáhnout ty denně dojíždějící dostatečně silně, tak to znamená umožnit jim život bez auta. Když už to auto stejně stojí v garáži, protože normální člověk nechce o víkendu sedět doma, tak mu běží fixní náklady tak jako tak a pak už není důvod ho nepoužívat i jako plechový deštník, nákupní tašku, mamataxi a nakonec vlastně skoro pořád.
Pátek, 13. října 2023 - 08:23:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13673
Registrován: 4-2003
devítce kolem pumpy na Štěpáně (a o kus dál ONO) kde byl dnes benál za 36,90 a natankuje naproti u MOLu ua 40,90

Naposledy jsme 2x tankoval na ONO prémiovou i z toho důvodu že Orlen-Benzina v Lobkovicích je v rekonstrukci, jinak tam beru Vervu, což je prokazetelně (testy, ne v IV. cenové) v Čechách nej nafta na trhu.

S to že beru Vervu je čistý pragmatismus - prostě manželka to auto používá i na krátké vzdálenosti, což dieselu nedělá dobře a nemíním mít motor plný úsad, oddaluje se tím repase vstřiků, která by se vzhledem k jeho stáří přiblížila zůstatkové ceně. Samozřejmě takový ti strejcové sblátem za ušima čekající ve frontě u tank ONO tohle nechápou, oni dohlídnou jenom k tý nejnižší cenovce.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 13. října 2023 - 08:47:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13674
Registrován: 4-2003
nemohly být o něco levnější (na úrovni krajských tarifů), tím dráha pro běžné smrtelníky trochu použitelnější

Takže jsme vlastně jenom u toho, že se to někomu zdá drahý, přitom za ten rozdíl si nekoupíte kolikrát ani jedno vyčpělý pivo.[crazy]

A navíc vyvcházíte z nějakýho stavu teď a zcela pomíjíte, že věci mají nějaký vývoj v čase. Kolik toho třeba umí aplikaca ČD na vlak dnes a kolik toho uměla před 5 lety? Pamatujete si to vůbec?
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 13. října 2023 - 08:53:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 12-2020
Mladějov: Neviděl bych to tak tragicky jako ty, naopak integrace přitáhla do vlaků mnoho lidí, co jezdili autobusem - třeba ve StČ rozhodně.
Kolik lidí přešlo z busu na vlak a kde?
Většinou nejsou moc souběhy, tudíž moc nemáte možnost výběru
Ano v Pidu většinou jezdí lidí dost, ale to je dáno částečně těmito faktory:
1) v okolí Prahy dochází k trvalému nárůstu obyvatel
2) v okolí Prahy jsou dennodenní zácpy na silnicích
3) Je tu spousta Ukrajinců, kteří prostě nemají auto (dost často je jich i půlka autobusu). Takže je otázka jak jezdí ti Češi, kteří autobusy plnili před tím.
Čímž nechci říct, že tarif PID je špatně, ale tarif asi nebude tím hlavním co lidi do VHD žene. Je jen jedním z faktorů.

A pokud se tady někdo baví o ekologii, tak nejpodstatnější je usilovat o denně dojíždějící, protože ti do té práce (a zpátky) jedou minimálně 200x ročně, ucpávají silnice měst ve špičkách atd.
To máte naprostou pravdu, jenže právě vlakem do práce jezdí už jen cca 8% lidí, což je výsledkem posledních 33 let. Srovnejte s tím kolik to bylo před tím.
Dnes naprostá většina lidí ve vlaku jsou cestující jedoucí náhodně, tedy výlety, návštěvy a pod.

M 250: Pokud chci přitáhnout ty denně dojíždějící dostatečně silně, tak to znamená umožnit jim život bez auta. Když už to auto stejně stojí v garáži, protože normální člověk nechce o víkendu sedět doma, tak mu běží fixní náklady tak jako tak a pak už není důvod ho nepoužívat i jako plechový deštník, nákupní tašku, mamataxi a nakonec vlastně skoro pořád.
To je velice přesně řečeno. Proto taky dost Pražáků auto nemá. A hlavně kdo má auto, tak většinou vítězí ta běžná lidská lenost. Aby jel VHD musí to být rychlejší nebo stejně rychlé nebo alespoň o dost levnější. Případně kombinace obého. Jinak VHD prostě nepojede.
Pátek, 13. října 2023 - 08:59:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2939
Registrován: 12-2020
RadekŠ: Kolik toho třeba umí aplikaca ČD na vlak dnes a kolik toho uměla před 5 lety? Pamatujete si to vůbec?
Pamatuju. Dokonce pamatuju, že žádná aplikace nebyla a nebyla ani potřeba a přesto vlakem jezdilo násobně víc lidí než dnes[wink]
Takže něco co jsme nepotřebovali nám nacpali a teď za to máme platit nadstandard. Jo chápu, mlaďoši by bez aplikace netrefili ani na nádraží, natož aby uměli najít nástupiště[proud], takže dnes už je to skoro nutnost.
Pátek, 13. října 2023 - 09:17:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 9-2019
J.M.:
"Jo chápu, mlaďoši by bez aplikace netrefili ani na nádraží, natož aby uměli najít nástupiště[proud], takže dnes už je to skoro nutnost."

A máme tady další klasiku: Mladí jsou úplně blbí. [crazy]

Zatímco když starší něco nedokážou pochopit, je chyba vždy na druhé straně, že ano.
Pátek, 13. října 2023 - 09:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13675
Registrován: 4-2003
žádná aplikace nebyla a nebyla ani potřeba a přesto vlakem jezdilo násobně víc lidí než dnes

Ale z toho neplyne vůbec žádná kauzalita. Stejně tak v tý době jezdili špinavý vlaky až hrůza, želeničáři mnohdy připomínali dnešní bezďáky, vlaků jezdilo mnohem míň... a jezdilo víc lidí než dnes.

Stejně jako největší propady cestujících na dráze a odliv do aut byl v sedmdesátkách - v době ropné krize, kdy benál mnohonásobně zdražil (!!).

Automobilismus je prostě fenomén, který prostě neporazíte žádnou slevičkou - stejně jako klerici v Iránu nezakážou lidem západní hudbu. Smutný je že žijete v nějaký sociální bublině, která uvízla mentálně někde před 50 lety a která tyhle věci nechápe.[crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Pátek, 13. října 2023 - 09:34:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20367
Registrován: 3-2007
Džem: Heleďte, rozebírat se to dá z mnoha stran a když bude chtít být někdo za každou cenu vždycky v opozici, tak bude v opozici.

>právě vlakem do práce jezdí už jen cca 8% lidí, což je výsledkem posledních 33 let. Srovnejte s tím kolik to bylo před tím.

A jakou by to mělo vypovídací hodnotu? Před 33 lety jste pořídili auto za 2+ roky průměrného platu (Favorit), za kolik ho pořídíte dneska + možnosti úvěru aneb rodinka splácí desítku měsíčně a jezdí.
Trh s ojetými auty atd.

Prostě lidem je to auto finančně mnohem dostupnější - no tak si ho koupí, jaký div.

"výsledkem posledních 33 let" je právě to zvýšení životní úrovně, ač u vás v tom čtu mezi řádky, jak tahle doba stojí za howno, zlatej socík, kdy "všichni" jezdili vlakem.

Faktory, nefaktory - podívejte se, pokud chci, aby jezdilo co nejvíc lidí vlakem (VHD) do práce, tak to nejefektivněji udělám tam, kde využiji plusy toho kterého dopravního prostředku - tedy integrace a tarif (to v PID máme), pak dostatečná hustota spojů (v PID po letech máme), pak úroveň dopravních prostředků, čistota, pohodlí, stáří (jo, taky vcelku máme anebo v nejbližších 5 letech mít budeme) no a když chci výsledky v počtech, tak musím investovat tam, kde jezdí davy - takže stavět metro, tramvajové tratě, zkapacitňovat žel. tratě (171,011, 071, 120), mít na jednotlivých linkách pokud možno jednotný vozový park a pryč s hrůzami ala Řevnice - patra a honekry.

Ono představy , jak "nějak" vrátím davy do vlaků mimo hlavní tratě jsou fakticky mimo mísu - tam je prostě fyzická nevýhoda v trasování, pomalosti, nutnosti přestupu a s tím nic nenaděláte.
Už se ukázalo, že i vlakotramvaj je slepá ulička, takže u nás (ČR, Stč) na těch lokálkách prostě zůstane SQ, to prostě bez nějakých šílených přestaveb a novostaveb nezměníte.

A pokud se mne ptáte kolik a kde přešlo z busu na vlak a chcete příklad, tak vám ho dám - Sázava nad Sázavou. Místo 382 s asi 50 zastávkami a konečnou na Hájích jezdí docela dost lidí nově integrovaným vlakem za stejnou cenu. Co skončily žabotlamy a rekonstrukce 221 a máme Zahraďák, Eden atd. tak obsazenost stoupla. I díky ostrému rannímu přípojování některých ranních spojů z lokálky na Prahu, i díky ostrým přípojům na Sp, i díky komfortu 471 s klimou a wifinou.

Stačí takhle?
Mladějov
Pátek, 13. října 2023 - 09:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20368
Registrován: 3-2007
RadekŠ:
"

Automobilismus je prostě fenomén, který prostě neporazíte žádnou slevičkou - stejně jako klerici v Iránu nezakážou lidem západní hudbu. Smutný je že žijete v nějaký sociální bublině, která uvízla mentálně někde před 50 lety a která tyhle věci nechápe.[crazy]"

Unterschrift.
Pátek, 13. října 2023 - 09:47:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15529
Registrován: 4-2003
M250.0:Díky za tip, možná vyzkouším, byť cesta na Čerňák a pak ještě hodina v buse (vejdu se tam se svýma 190 cm s kolenama? Často to bývá problém) mě trochu odrazují.

Není zač. Měřím 181 cm a místa jsem měl na nohy dost. Krom toho jde o hodinu a čtvrt jízdy, což není až zas nic tak dlouho trvajícího a vydržet by se to dalo i na sedačce, na které jezdím v autobusech po Praze. Pak si sedneš do vlaku a máš zase pohodu [happy].

Jinak zpět preferuji vlak a je mi zcela jedno, že je to delší. Stejně si po celodenním běžkování ve vlaku zdřímnu, obvykle usnu kousek za Tanvaldem a proberu se až někde za Mladou Boleslaví.


Mladějov:Jo, dobrý tip, díky Brame.

Není zač. Má to i své šotoplusy, protože i do Harrachova přeci nepojedu jen autobusem, rád se svezu alespoň kus vlakem [wink].

Smutné je, že ta půlhodinová pauza pro přestup z pražského rychlíku na osobák směr Kořenov v Tanvaldu je zcela nezbytná, protože jí většinou alespoň částečně požere zpoždění rychlíku [crazy].

Ptám se opakovaně - kolik teda stojí ten předraženej SJT z Kralup do Kořenova a zpátky (nebo třeba z prahy do Kořenova) a kolik je rozdíl proti kombinaci krajských tarifů?

Tady máš kalkulačku SJT: https://oneticket.cz/home

Z Kralup do Kořenova je to 228 Kč pro jednu dospělou osobu a jen cesta tam.
Mladějov
Pátek, 13. října 2023 - 09:51:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20369
Registrován: 3-2007
M250.0:
"
Pokud chci přitáhnout ty denně dojíždějící dostatečně silně, tak to znamená umožnit jim život bez auta. Když už to auto stejně stojí v garáži, protože normální člověk nechce o víkendu sedět doma, tak mu běží fixní náklady tak jako tak a pak už není důvod ho nepoužívat i jako plechový deštník, nákupní tašku, mamataxi a nakonec vlastně skoro pořád."

Jo, podle zelené příručky asi ano, nicméně praxe ukazuje, že plno lidí jezdí do práce (převážně) VHD a auto mají.
Znám takových lidí ve svém okolí celou řadu, i zde je jich dost - já vím minimálně o pěti včetně sebe.
Další davy zase jezdí autem od domu na stanice, odkud vlak "jezdí pořád", třeba Strančice nebo Řevnice - koukněte někdy, kolik tam parkuje u nádraží aut. Český Brod. Kralupy.
Mladějov
Pátek, 13. října 2023 - 09:56:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20370
Registrován: 3-2007
Bram:
"

Z Kralup do Kořenova je to 228 Kč pro jednu dospělou osobu a jen cesta tam."

No já se ptal úmyslně Petra, protože píše o předraženosti, aniž ví, kolik to doopravdy stojí - chtěl jsem vědět, jestli ví kolik, nebo jen tak pičuje.
Pátek, 13. října 2023 - 10:33:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15530
Registrován: 4-2003
Mladějov:No já se ptal úmyslně Petra, protože píše o předraženosti, aniž ví, kolik to doopravdy stojí - chtěl jsem vědět, jestli ví kolik, nebo jen tak pičuje.

Mne bylo jasné, že Petr zase nic neví a jen pičuje, proto jsem to sem dal raději sám [wink]. On si akorát žije ve své bublině a nevšiml si, že lidé si umí poradit [proud].
Pátek, 13. října 2023 - 10:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13679
Registrován: 4-2003
aniž ví, kolik to doopravdy stojí

Tak to vím náhodu uplně, ale stejně jako minule úplně přešně.

Takový výlet do Kořenova šoudrusi, to vyjde přesně na polovinu ceny pracovních šandál, co vydrží 5-7 let.[kladivo]

(být boomerem je fakt blbý)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 13. října 2023 - 10:52:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15531
Registrován: 4-2003
RadekŠ:Promiň, ale Ty se točíš na drobnostech a zcela ti unikla pointa a navíc skoro humnama je nová soutěž. Ale klidně se dál toč.

Skoro za humny je konec linky R21 (a nejen jí) na začátku prosince 2027 v současné podobě dané přímým zadáním. Není však za humny nová soutěž, která by zohledňovala fakt, že na dodání nových vozidel se po podpisu smlouvy běžně čeká tři roky. Takže se klidně toč dál, já si v klidu budu očekávat pokračování linky R21 se staršími vozidly i po roce 2027. Zda to budou vozidla 845 od Arrivy, nebo se s něčím starším přihlásí ČD, to je otázka. Možná se přihlásí i nějaký další dopravce, ale to neočekávám [nene].
Pátek, 13. října 2023 - 11:00:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13680
Registrován: 4-2003
Zda to budou vozidla 845 od Arrivy, nebo se s něčím starším přihlásí ČD, to je otázka.

To je úplně nesmyslná úvaha, protože taková vozidla by už vůbec nedojela do Prahy s skončila někde v Satalicích. Stejně tak na Masaryčku 2026 už prostě nedojedeš. Protože ETCS.

Není však za humny nová soutěž

Je, právě protože je to za chvíli.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 13. října 2023 - 12:07:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16162
Registrován: 5-2004
Ciii 120 km za 228, 2 kc/km. Jede li dvojice ttak 4 kc/km. Cena stejna auto jako vlak. Jenze doba dvere - parkoviste bude vlakem dvojnasobna i kdyz se autem stavi na nakupu v Brode....
Pátek, 13. října 2023 - 12:51:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3140
Registrován: 1-2006
Což je dáno tím, že jízda i sama existence vlaku jsou mnohonásobně dražší než totéž u auta.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pátek, 13. října 2023 - 13:03:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2955
Registrován: 12-2020
To přece záleží na obsazenosti. Auto s jedním člověkem bude mít úplně jinou cenu za km, než se čtyřmi. A vlak s 100 lidmi taky. Když tam bude těch 100 lidí, tak to asi dražší než auto nebude.
Jenže to proč se to tady řeší bylo, proč na kombinaci jízdenek je to o víc než třetinu levnější než na přímou jízdenku.
Pátek, 13. října 2023 - 13:48:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3142
Registrován: 1-2006
J.M.:
"proč na kombinaci jízdenek je to o víc než třetinu levnější než na přímou jízdenku."
Protože to platí ještě (a především) někdo jiný než cestující v jízdném - a ten někdo to platí k cestám ve svém tarifu.

J.M.:
"Když tam bude těch 100 lidí, tak to asi dražší než auto nebude."
Bude. Jak v ceně pořízení toho vlaku, tak v provozních výdajích.
Nebo si snad v autě platíte 1/100 strojvedoucího, průvodčího, výpravčích, dispečerů, ...?
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Neděle, 15. října 2023 - 12:26:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15533
Registrován: 4-2003
RadekŠ:To je úplně nesmyslná úvaha, protože taková vozidla by už vůbec nedojela do Prahy s skončila někde v Satalicích. Stejně tak na Masaryčku 2026 už prostě nedojedeš. Protože ETCS.

Linka R21 v současné podobě by měla končit až na konci roku 2027, což je zcela v rozporu s rokem 2026, kdy se dle Tvého tvrzení bez ETCS se nebude dát na Masarykovo nádraží dojet. Krom toho na Masarykovo nádraží linka R21 vyjma výluk nejezdí, jezdí tam naopak linka R24 Praha - Rakovník, která je taktéž zadaná se současnými vozidly 845 až do konce roku 2027. Tam naopak očekávám, že k žádné změně až do dokončení celé stavby Praha - Kladno nedojde, takže tam budou starší vozidla bez ETCS jezdit nejspíš nadále a i proto je celá přestavba nádraží Bubny a navazujícího úseku za Výstaviště koncipována s návěstidly a jak se můžeš v Železničním magazínu 9/2023 dočíst, k odstranění návěstidel zde má dojít až po dobudování úseku Dejvice - Veleslavín, což je vzhledem k tomu, v jaké fázi přípravy se tato stavba nachází, reálné až tak někdy po roce 2035. To vše má souvislost i s Masarykovým nádražím a provozem na něm.


Je, právě protože je to za chvíli.

Za chvíli je rok 2027 a to je vše. Nikoliv výběrové řízení, které by už nyní muselo probíhat, aby ho bylo možné v roce 2024 uzavřít a vítěz měl šanci koncem roku 2027 s novými jednotkami na linku R21 (a nejen na ní, ale i na R24 Praha - Rakovník) vyjet. I v případě, že by vyhrály výběrové řízení ČD na tyto linky, tak je otázka, do kdy by PESA byla schopna dodat opční jednotky řady 847 pro tyto linky a zda počet opčních jednotek by byl i pro tyto linky dostatečný. Celkově je objednávka od ČD je na 159 jednotek (tedy včetně opčních), která bude s velkou pravděpodobností postupně vyčerpána pro krajské objednávky.
Pondělí, 16. října 2023 - 08:12:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13698
Registrován: 4-2003
Tam naopak očekávám, že k žádné změně až do dokončení celé stavby Praha - Kladno nedojde,

Tak čekej. Projektová dokumentace ovšem říká něco jiného.

současné podobě by měla končit až na konci roku 2027

Což znamená, že už cca příští rok musíš řešit zadání a soutěž na vozidla s ETCS, protože bez toho skončíš v Satalicích. Protože dál v horizontu té soutěže už bude výhradní provoz. A je úplně bezpředmětné, že něco možná bude o rok či dva možná později.

PS: To že "se něco nestane" je docela dost blbá životní strategie i pro jednotlivce, v případě celých zemí to vede z zaostávání a úpadku.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 16. října 2023 - 08:35:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15536
Registrován: 4-2003
Radekš:Tak čekej. Projektová dokumentace ovšem říká něco jiného.

Smiř se s tím, že to nebude tak, jak si představuješ.


Což znamená, že už cca příští rok musíš řešit zadání a soutěž na vozidla s ETCS, protože bez toho skončíš v Satalicích. Protože dál v horizontu té soutěže už bude výhradní provoz. A je úplně bezpředmětné, že něco možná bude o rok či dva možná později.

Soutěž bys musel řešit už teď, což při svém koncertu mimoňství stále nejsi schopen pochopit. Není vůbec bezpředmětné, jak se celá záležitost vyvíjí, protože v tom případě by už například byla modernizace úseku Kladno - Ruzyně před dokončením, neb měla začít už v roce 2021.


To že "se něco nestane" je docela dost blbá životní strategie i pro jednotlivce, v případě celých zemí to vede z zaostávání a úpadku.

To není moje strategie, ale komentář vývoje, který běží zcela jinou rychlostí, než si mnozí představovali a zároveň se nechtějí této představy stále pustit. Napsal jsi akorát ukázkové floskule, u kterých jsem přemýšlel, zda mi vůbec stojí za komentář.
Pondělí, 16. října 2023 - 11:42:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13699
Registrován: 4-2003
Smiř se s tím, že to nebude tak,


Já si nic nepředstavuju - to si nelze ani z mého příspěvku dovodit. Jen říkám že Tvoje fantazie jsou s ohledem na četná fakta málo pravděpodobné. A dokonce mi to nepřijde jako fantazie, protože fantazie mají nějakou složku invence - zde zcela absentující.

vůbec bezpředmětné, jak se celá záležitost vyvíjí

Panebože ta Masaryčka a Bubny se už staví, seš schopen pobrat aspoň tohle?? To už je přítomnost. Stejně jako dotace ETCS do Mravce 813, jinak by tam nedojel.

Soutěž bys musel řešit už teď,

No a ty máš informaci, že to nikdo neřeší, nebo že to nikdo nebude řešit? Ať na straně objednatele, či dopravců?
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 09. listopadu 2023 - 20:53:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 316
Registrován: 6-2010
Tady zas nějakému úředníkovi hráblo? Nebo se mu nelíbila nějaká akce?
https://zubacka.cz/index.php/zubacka/aktualne/642-sprava-zeleznic -zakazala-jizdy-ozubnicovych-lokomotiv?fbclid=IwAR3ha0LCgBZz6-DSl OhAzxiZuMQTi98NYYTnISppLkDNOQefqGMxHqvIfZg
Čtvrtek, 09. listopadu 2023 - 22:24:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1949
Registrován: 1-2005
Ne, prostě už to asi dále nešlo. Zubačka je na **ačku mraky let, prohnali tam měřičák a zjistili, že zkrátka jsou v červených číslech z hlediska rozšíření rozchodu, začali řešit držebnost upevňovadel a došli k závěru, který je i poučenému laikovi znám.
Samozřejmě je to jen a pouze odpovědnost Zkázy železnic, která nebere v úvahu veřejný zájem trvale projevovaný místní i regionální samosprávou zejména masivní finanční podporou aktivit o.p.s. a nyní i příslušné obchodní korporace, kašle na to, přičemž se jistě po letech své existence nemůže vymlouvat, že to tzv. zdědila.
Za sebe říkám - vytrhnout jí to ze spár, provozovat to někým způsobilejším, vlastnit to na úrovni kraje...
Jediné slušné vlakové spojení z Prahy a Severních Čech do Polska a Vy ho chcete zpochybňovat. Ekonomie zničí vše užitečné s šetřily jako jste Vy. - M. Š., obhájce rychlíku Praha - Jelenia Góra a zpět.
nebel
Pátek, 10. listopadu 2023 - 07:58:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 123
Registrován: 8-2022
Wool:
"
...vlastnit to na úrovni kraje...
"
No, to raději ne, stačí zkušenost jak kraje dokázaly zprznit dálkovou dopravu roztrháním spojů na dva a následnými nepřípoji (u busů i vlaků). Jako člověk bydlící na hranici dvou krajů a pravidelně jezdící přes hranici dalšího kraje o krajském „řízení" vím svoje a podobně otřesnou zkušenost nechci na infrastruktuře zažít.

Mimochodem, když u nás kraje opravovaly velmi vytíženou silnici druhé třídy, tak ji nejdřív zavřeli na osm měsíců aby opravili první 4 km, dva roky nic a poté ji znovu zavřeli, aby opravili zbývajících 5 km na druhé straně „čáry". Když nedokáží zkoordinovat ani takovou jednoduchou věc, nechci vidět, jak by pod nimi vypadala podstatně složitější údržba dráhy.
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
dědek_hank
Pátek, 10. listopadu 2023 - 19:17:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4863
Registrován: 7-2017
Mě by zajímalo, kdy a na základě jakého rozhodnutí řada 715 ztratila na zubačce přechodnost a odkdy jezdí na výjimku. (Na portálu provozování dráhy nic takového nevidím, ale možná je to dostupné jenom registrovaným insiderům?)
Pátek, 10. listopadu 2023 - 21:21:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4388
Registrován: 11-2007
Po 62 letech provozu najednou konec, to mi hlava nebere.
Pátek, 10. listopadu 2023 - 21:44:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3190
Registrován: 1-2006
Ty koleje zkrátka k překvapení #mynic nejsou bezúdržbové.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
dědek_hank
Pátek, 10. listopadu 2023 - 22:39:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4864
Registrován: 7-2017
Hungry_bear:
"Ty koleje zkrátka k překvapení #mynic nejsou bezúdržbové."

Takže tomu mám rozumět tak, že než by SprŽel dala do odpovídajícího stavu svršek, raději zrušila řadě 715 přechodnost?

Pořád ale nevím, kdy k tomu zrušení došlo...
Kalanis
Sobota, 11. listopadu 2023 - 01:24:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2371
Registrován: 12-2006
Chápu to stejně. A "prý" se čeká na rekonstrukci, která by měla být za 2 roky. Zde je klikou, že zuby jsou památkou a Drážní úřad proti nim nic nemá. Takže vyhlazení zubů nehrozí.

Další zdroj - Česká Televize
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Sobota, 11. listopadu 2023 - 02:45:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4389
Registrován: 11-2007
Já si myslím, že tím že celá zubačka je památkou tak SŽ má svázaný ruce (což je dobře), ale nechat Rakušanky 2 roky stát je hodně velká blbost.
Sobota, 11. listopadu 2023 - 08:33:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3035
Registrován: 12-2020
Kraj hodně řve (objednal historické vlaky na pár let dopředu), tak snad se to nějak přijatelně vyřeší.
dědek_hank
Sobota, 11. listopadu 2023 - 09:06:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4866
Registrován: 7-2017
Kalanis:
"Zde je klikou, že zuby jsou památkou a Drážní úřad proti nim nic nemá. Takže vyhlazení zubů nehrozí."

To je ovšem omyl. Ani památková ochrana nezabránila v roce 1992 tehdy ještě ČSD demontovat v Dolním Polubném ozubený hřeben včetně ozubnicových výhybek. Demontovaný materiál byl později - stále pod památkovou ochranou! - už v péči ČD sešrotován.
dědek_hank
Sobota, 11. listopadu 2023 - 09:11:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4867
Registrován: 7-2017
Prosím někoho z pamětníků/znalců o doplnění chronologie životopisu lok. 404.003 jako muzejního exponátu:
1965 - zrušena u ČSD
1966 - Vlastivědné muzeum Nymburk
??? - NTM
1977 - oprava lok. do vystavovatelného stavu
??? - umístění do remízy v Kořenově
1987 - zhroucení střechy remízy v Kořenově
??? - přesun lok. do muzea spolku Výtopna Jaroměř
2014 - přesun lok. do depozitáře NTM v Chomutově
Sobota, 11. listopadu 2023 - 09:21:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15661
Registrován: 4-2003
dědek_hank:To je ovšem omyl. Ani památková ochrana nezabránila v roce 1992 tehdy ještě ČSD demontovat v Dolním Polubném ozubený hřeben včetně ozubnicových výhybek. Demontovaný materiál byl později - stále pod památkovou ochranou! - už v péči ČD sešrotován.

Nezapomeň, že nemáme polovinu let devadesátých a tehdejší chaos, včetně naprostého nezájmu veřejnosti o dráhu. Také nebyly mobilní telefony s fotoaparátem a připojením na internet. Dnes by nemělo šanci něco takového být ututláno a všichni na Správě železnic to dobře vědí. Jistě by mnozí na Správě železnic byli rádi za stav, kdy se informace nešířily tak rychle a neměly takový účinek, jako mají dnes. Takže když si dnes někdo na zubačce uprdne, tak to za chvíli ví celá republika. Obdobně je pro Správu železnic neřešitelný problém Martinic v Krkonoších, kde by si stanici Správa železnic ráda stanici upravila k obrazu svému, ale nejde to. A není to jen kvůli památkové ochraně, ale právě kvůli rychlosti šíření informací včetně obrazového záznamu [wink].
dědek_hank
Sobota, 11. listopadu 2023 - 09:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4869
Registrován: 7-2017
Bram 15661: Ano. A o prohnilosti zdejšího státu svědčí skutečnost, že přístup některých státních orgánů a organizací se za těch 30 let vůbec nezměnil, že jim v realizaci nezákonných kroků a postupů brání jenom strach z médií a veřejného mínění (někdy ani to ne a když pak roli hlídačů státu a dodržování zákonů suplují neziskovky, vyslouží si tím místo vděku veřejnosti její nenávist) a taky že za porušování zákonů v 90. letech nikdo nenesl/nenese osobní odpovědnost.

Nicméně stát jsme my občané, takže dokud se nezačneme o svůj stát lépe starat, můžeme nadávat leda tak do zrcadla.
Sobota, 11. listopadu 2023 - 10:20:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3192
Registrován: 1-2006
Co čekáte od obyvatelstva, jehož většinovou touhou je si nakrást z cizího (a klidně i z vlastního)?
[sad]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
dědek_hank
Sobota, 11. listopadu 2023 - 10:36:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4871
Registrován: 7-2017
Hungry_bear:
"Co čekáte od obyvatelstva, jehož většinovou touhou je si nakrást z cizího (a klidně i z vlastního)?
[sad]"

Já už toho moc nečekám, což ovšem neznamená, že mě to čas od času pořád nenasírá. [angry]
Sobota, 11. listopadu 2023 - 11:53:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29633
Registrován: 5-2002
Bram: Obdobně je pro Správu železnic neřešitelný problém Martinic v Krkonoších, kde by si stanici Správa železnic ráda stanici upravila k obrazu svému, ale nejde to.
Podle toho, co jsem se ohledně Martinic tento týden dozvěděl (a i napsal sem), to na problém moc nevypadá a už vůbec ne na neřešitelný... [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 11. listopadu 2023 - 17:29:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15664
Registrován: 4-2003
Hajnej:Podle toho, co jsem se ohledně Martinic tento týden dozvěděl (a i napsal sem), to na problém moc nevypadá a už vůbec ne na neřešitelný...

Mínil jsem to jinak: Podle představ Správy železnic by samozřejmě bylo nejlepší, kdyby v Martinicích byla ESA a byla zapojená do DOZ, což i chápu, protože to tak je nejjednodušší. To, co jsi napsal, to mne samozřejmě potěšilo, ale to už je dáno tím, že Martinice mají památkovou ochranu. Nářků na toto téma jsem si od lidí ze Správy železnic vyslechl už povícero.
Pondělí, 13. listopadu 2023 - 19:41:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 241
Registrován: 11-2017
dědek_hank:
přesun zubačky do Jaroměře proběhl 27.3. 1998 - ovšem z Bílého Potoka pod Smrkem, kde byla několik let deponovaná
Pondělí, 13. listopadu 2023 - 21:05:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12533
Registrován: 5-2002
ad Bram:
Mínil jsem to jinak: Podle představ Správy železnic by samozřejmě bylo nejlepší, kdyby v Martinicích byla ESA a byla zapojená do DOZ, což i chápu, protože to tak je nejjednodušší. To, co jsi napsal, to mne samozřejmě potěšilo, ale to už je dáno tím, že Martinice mají památkovou ochranu. Nářků na toto téma jsem si od lidí ze Správy železnic vyslechl už povícero.


A nějaká "zakopaná ESA" pod zemí s přestavníky obsluhujícími drátovody a nenápadné počítače náprav s možností použít historickou zabezpečovačku při historických akcí by tam neprošla?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
dědek_hank
Pondělí, 13. listopadu 2023 - 21:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4878
Registrován: 7-2017
registrovaný_malý_bobeš:
"dědek_hank:
přesun zubačky do Jaroměře proběhl 27.3. 1998 - ovšem z Bílého Potoka pod Smrkem, kde byla několik let deponovaná"

Děkuji. Já jsem mezitím jinde zjistil, že ve Vajsbachu byla deponována v r. 1993 (a v r. 1996 tam přežila další zhroucení střechy zchátralého objektu pod tíhou sněhu, tentokrát díkybohu bez následků). Takže doplněný životaběh lok. 404.003 by vypadal takto:

1965 - zrušena u ČSD
1966 - Vlastivědné muzeum Nymburk
??? - NTM
1977 - oprava lok. do vystavovatelného stavu
??? - umístění do remízy v Kořenově
1987 - zhroucení střechy remízy v Kořenově
1993 - uložení lok. do remízy v dopravně (později nákladišti) Bílý Potok pod Smrkem
1998 - přesun lok. do muzea spolku Výtopna Jaroměř
2014 - přesun lok. do depozitáře NTM v Chomutově
Pondělí, 13. listopadu 2023 - 21:53:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 149
Registrován: 12-2022
dědek_hank

jestli mohu doplnit malý střípek z historie-červen 2002 lok se účastnila oslav v Kořenově
Pátek, 24. listopadu 2023 - 13:35:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4398
Registrován: 11-2007
Přátelé, v kterém roce začaly být do pravidelného provozu nasazovány vozy Bix mezi Tanvaldem a Harrachovem? Tipnul bych si někdy v 61 nebo 62 kdy byly do provozu zařazeny Rakušanky. 🤔 Díky
dědek_hank
Pátek, 24. listopadu 2023 - 15:49:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4902
Registrován: 7-2017
Janek_lemoch:
"Přátelé, v kterém roce začaly být do pravidelného provozu nasazovány vozy Bix mezi Tanvaldem a Harrachovem? Tipnul bych si někdy v 61 nebo 62 kdy byly do provozu zařazeny Rakušanky. 🤔 Díky"

Omyl. Do r. 1965, kdy byla veškerá místní osobní doprava převedena do adhezního provozu v motorové trakci (M 240.0), vozily T 426.0 místní osobní soupravy složené z hytláků Ds a rybáků, přičemž běžné byly soupravy Ds + 1x nebo 2x Be. Od GVD 1965/66 pak zůstala lok. T 426.0 nákladní doprava a doprava přímých vlaků/vozů z vnitrozemí na zubačku, což byly především sezónní rekreační vlaky ROH a v některých obdobích kurzáky od R/Sp z Prahy; vše v podobě tehdy běžných podvozkových vozů. Přívěsy k motorům se v soupravách s T 426.0 začaly používat nepravidelně v podobě různých mimořádných a posilových vlaků při akcích jako MS v lyžování apod. až v 80. letech a nebyly to jenom Balm-k = Bix = 020, ale i Baim = Bmnp = 053. Pravidelný provoz s vozy Balm-k = Bix = 020 začal až s lokomotivami 743, tj. od r. 1988.
Pátek, 24. listopadu 2023 - 16:31:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15745
Registrován: 4-2003
dědek_hank:Pravidelný provoz s vozy Balm-k = Bix = 020 začal až s lokomotivami 743, tj. od r. 1988.

Opravdu?!? Co si tak pamatuji, protože jsem se v Tanvaldu vyskytoval okolo roku 1990 dost často, tak jsem tam vídal soupravu především T466.3 + 2 x Baim + Ds. Tady je foto bez Ds a naopak s vozem BRam: https://www.zelpage.cz/fotogalerie/motorove-lokomotivy/743/743152 .html?oddil=1

Někdy v této době začal i běžný provoz s vozy Balm-k a vozy Baim se přestaly používat nejspíš kvůli zbytečně velké hmotnosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
dědek_hank
Pátek, 24. listopadu 2023 - 18:16:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4903
Registrován: 7-2017
Bram: Mezitím jsem ve svém archlívu našel přesnější data.

Motorové vozy 820 na zubačce skončily s koncem GVD 1989/90.
Od 27. 05. 1990 (tj. od začátku GVD 1990/91) - 743 + 2x053 (Baim) + Daa-k
Od února 1991 - 743 + 053 + 022 (BixPost)
Od dubna 1991 - 743 + 2-3x020 (Bix)

Ta hospoda (provozovaná soukromníkem z Tanvaldu) jezdila od začátku zimy 1992 do září 1993. Dokonce tu mám i její číslo: BRam 85-09 010.

V letech 1994-5 se na trati nepravidelně objevovaly i dlouhé Balmy (050=Bmx) zapůjčené z Trutnova.

Všechno uvedené samozřejmě neznamená, že se nemohly objevit různé výjimky, ať už ve formě mimořádných vlaků nebo různých - i neúspěšných - zkoušek. Zdokumentované jsou např. jízdy 820 + 2xBalm + 820 a zespodu to jistila 715 nebo 743. Nebo zkoušky kompletních souprav pražských motorových rychlíků, tj. 853 + 2x Baim + 853, zespodu jištěných lok. 743 a posléze dokonce i bez ní, které proběhly v létě 1989. Ty zkoušky (motorové vozy 853.030, 006, 008) dopadaly dobře, dokud na zubačku nebyl vpuštěn motor 853.007 s opotřebeným pojezdem, který si šmrncl o ozubený hřeben, čímž byly zkoušky bez dalšího zdůvodňování a řádného vyhodnocení ukončeny.

(Příspěvek byl editován uživatelem dědek_hank.)
Pátek, 24. listopadu 2023 - 20:51:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16304
Registrován: 5-2004
Tak samosebou se i improvizovalo. V době kdy byly upravené na zubatku jen dvě singrovky 109 a 110 (což bylo taknějak do prvních letů na lyžích kdy se dávaly do kupy i Rakušanky protože se jezdilo dvojmo singr do Harrachova + posila 715+4xBaim od pražského krychlíku do Kořenova kde navazovaly busy - dnes zní neuvěřitelně že se při té příležitosti na 042 točily dvě soupravy 810+2x010+810...) se taky stalo, že nebyla schopná ani jedna singrovka a jeli jsme nahoru sestavou T426+Balm-k+Ds... Odhadem léto 77-79.
Mladějov
Pátek, 24. listopadu 2023 - 21:10:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20804
Registrován: 3-2007
Prosím tě, Balm-k je co?

A "první lety na lyžích" je co?

Mistrovství světa bylo (za a těsně po DBL, ty jinou dobu ani neznáš) 1983 a 1992, SP 1980,1985,1989.

Provoz dvojiček M240.0 byl povolen po zkouškách až 1983.

Jaro 1985 jsem tam byl a to jezdily 2x M240.0 a T426.002 vezla 4 Baim od pražského R nahoru, souprava v Kořenově celý den stála a odpoledne sjela dolů, přičemž T426.0 se jela v pauze schovat do topírny.
Mrzlo, závěje sněhu.

Hank- pěkné, a jak to bylo s nasazováním a koncem solo M152.0 (a vůbec provozem za doby Jizerské dráhy)?



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)