Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 26. 10. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 26. 10. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Mladějov
Úterý, 24. října 2023 - 20:52:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20550
Registrován: 3-2007
>Přijde vám výsledná cena 2-3 vyšší normální?

Heleďte, já vždycky rostu, když novináři, kteří prostě potřebují úderné články, aby jim ty noviny lidé kupovali/klikali na reklamy, vyprodukovávají jako na běžícím páse (a to fakt není jen bulvární tisk) senzace typu"LIDÉ JSOU OKRÁDÁNI", přičemž se toho určité typy lidí strašně rádi chytají a obvykle je to nějak trochu nebo úplně jinak.

Upřímně - když teda se pěstiteli nelíbí prodávat jablka za těch údajně 20-23, tak ať je prodá sám třeba za třicet nebo těch 60, nikdo mu přece nebrání si otevřít obchod, prodávat to na trzích, nabízet je ne-řetězcovým obchodníkům, vyvézt nebo prodávat je na trhu třeba v Rakousku nebo Německu, kde dostane rozhodně víc, než těch 20-23 Kč za kilo.

Tím se taky vytvoří tlak na změnu chování těch řetězců a ty s tím budou muset něco dělat.

Jako ono jsou tahle věčná témata "Supermarkety nás okrádají" takové klišé - proč teda nejsou ti malí levnější?

Ten supráč prostě má nějaký sortiment zboží, přičemž na něčem vydělává řekněme vaším viděním světa přiměřeně, na něčem hodně, na něčem prodělává (tomu se v kšeftu nevyhnete - třeba prošlé zboží) a úkolem jejich managementu je to balancovat tak, aby nepřiváděli podnik na dlažbu, měli na rozvoj a vývoj a nakonec - daně ze zisku a minimálně DPH jsou příjmem České republiky, pro národní hospodářství je plus, když podniky vydělávají (když jinde zmiňujete státní dluh).

Takže ano, já souhlasím, aby fungovala nějaká kontrola a regulace, ale z podstaty věci je to činnost značně bezzubá a paradoxně ani není v zájmu republiky (lehká nadsázka).

Když nařídíte nějaké maximální ceny (což je sen mnoha lidí bez ekonomických znalostí), tak "vyrobíte" akorát nedostatek na oficiálním trhu a paralelní černý trh, z kterého stát nemá nic. Viz třeba benzín v Maďarsku, že.

Já teda jako zákazník budu mít radši hustou síť obchodů a tedy konkurenci i dostupnou (vzdáleností) možnost nakupovat u konkurence, než "po Orbánovsku" maximální ceny a výpadky v zásobování trhu.

Jistě, ať stát hlídá a trestá kartelové chování atd., ale pokud budete dusit obchodníky nějakým úřednickým stanovováním marží, max. cen, tuplem u sezonního zboží (ovoce, zelenina např.) tak vám to prostě někteří zabalí a výsledkem bude řidší obchodní síť, menší konkurence a paradoxně i následné zdražení.

No a takhle je to skoro se vším - když noviny píší /TV vysílá o železnici a dávají slovo samozvaným "expertům", tak to je tak z poloviny lež a zbytek nesmysly. Myslíte, když píší o zdravotnictví, stavebnictví, že je to nějak významně jinak?

Bohužel prostě obecná média nejsou ve složitějších otázkách relevantní zdroj a také se musí tak brát.

Včetně toho, že samozřejmě pěstitelé těch jablek se líčí jako největší chudáci, co nemají ani na chléb (a musí si mazat máslo na čokoládový dort [proud] ), stejně tak třeba majitelé hospod, horských chat, vlekaři..jste si tohohle fenoménu ještě nevšiml?

Takže ono opatrně s rychlými jednoduchými úsudky.
Úterý, 24. října 2023 - 21:00:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16196
Registrován: 5-2004
"ako ono jsou tahle věčná témata "Supermarkety nás okrádají" takové klišé"

No ouplný klíše to až tak nebude resp. si toho všimnou ti co jezdí na nákupy za kopečky. Nejen do Polska ale i Německa. Mnohdy v tom samým krámu typu Lídl nebo Landkauf neřkuli u stejnýho natož českýho zboží.

Nějak v zimě jsem čuměl v Biedronce na Sudetskou pečeť. Tu tam měli v přepočtu asi o 2-3 levnější než "akční" Albert, kde neakční "běžná" byla víc než dvojnásobek. To je jen jeden příklad.

Mch všimli jste si někdo jak "jede" farma Vraňany kde to před pár lety začlo jako jahodárna? A i když tam třeba není cena o moc nižší než v superhyper tak tam třeba jablka voní jablkem a nesmrdí acetylénem ze skladů...
Úterý, 24. října 2023 - 21:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8670
Registrován: 9-2005
PV: kolik stála ta pečeť v Biedronce zlotých?
Když jsme v srpnu jeli přes Polsko, nákup na tři dny v Lidlu v Polsku nás vysel mírně dráž, než totéž v Česku. Pečivo, sladkosti, maso, zelenina.
Dneska v Lidlu v Itálii všechno nejméně o 10 % dražší, než běžné ceny v Lidlu v Česku. Mlíko čerstvé o 10 až 30 procent. Papriky různých druhů za stovku korun. Rajčata za 75 ty nejlevnější. Pečivo tak o 20 procent dražší. Jako obvykle je tu levný kafe (za 25 až 40 korun a zmrzlina (za 50 nejmenší porce, která je ale vždy jak tři malý točený zmrzliny v Česku). A letos běžné ceny jídel v restauracích jako v Česku, ale mnohde i nižší a to i výrazně. Klidně se v severní Itálii v docela dost turistickém městě najíte za 130 az 250 korun. PHM za euro vosumde nejméně.

Německo a Rakousko PHM to samý. Nevím, co furt kdo mele o výhodnosti nákupu v zahraničí. Některý spíš věci nikoliv denní potřeby ano, ale ty zase jdou obvykle sehnat v akcích v Česku levněji, než bez akcí v cizině, které tam skoro vůbec nemají. Ale jo, klidně nakupujte v cizině, když se vám to vyplatí, je to tlak na místní obchodniky.
♥️\UA
Mladějov
Úterý, 24. října 2023 - 21:27:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20552
Registrován: 3-2007
PV: No jasně, protože ta kalkulace ceny je tam jiná - v Polsku tč. nulová DPH, nižší úroveň platů všech v tom marketu benzínu, nafty..
A taky prostě obchodní politika - tak holt Lídl v Drážďanech nevydělává tolik na jabkách, ale zase na něčem jiným. Stačí si projít ceny celého sortimentu. Mne to nebaví, ale rozhodně je cenová hladina celého německého Lidlu vyšší, než tady.

Ouplný klišé to nebude, souhlas - tak co teda navrhuješ? A stojí to, co navrhuješ za to?

Jako vyzobnout jednu věc je demagogie - jo, taky vidím občas někde Studentskou za 104.-, mám ji rád, ale nemusím ji mít nutně, takže když je někde do 50.-, tak ji občas koupím.

U mlíka, rohlíků tohle není.

Ale klidně v sobě posilujte obvykle iracionální pocity, že vás každý okrádá - to je úplně nejlepší životní přístup [proud]

Farma Vraňany je co a jakej má sortiment?

Hele, popravdě - abych dělal nákupní výlety po republice nebo nedejbože jezdil pro brýle do Polska,, na to nejsem stavěnej, na to nemám čas ani mne to nebaví, ale klidně to dělejte - aspoň se vytváří tlak na tuzemské obchodníky (i když takových z Prahy a Stč moc není, někde v Náchodě, Trutnově atd. to třeba už znát na cenách může být).

To se dostáváme úplně jinam - já se jen (asi marně) snažil Džemovi vysvětlit nějaké základy fungování toho systému.

Pyskovat, jak je všechno drahý mne fakt nebaví, to můžu v sedmdesáti.
A dělali to nerudný dědkové a kolenovrti vždycky, i za socíku a když mi bylo dvacet.


Dobrou.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 24. října 2023 - 21:33:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8671
Registrován: 9-2005
Mladějov: to je hlavně běh na desetiletí. Tam kde bydlím, není v okruhu 2 km žádný trh, jen hypersupy a pár řezníků. To je jedna věc. Zkrátka je nutno přesvědčit lidi, že mají různé koloniály bezretězcové večerky a řemeslníci fungovat, že tam mají lidi kupovat a že na to taky mají dost peněz. Tady je totiž obří postižení šetřením na všem, obzvlášť na jídle. Ale to je celé na nějakou megaanalýzu životních nákladů v Evropě. Proč si Češi myslí a chovají se tak, že když bydlí v Praze s nějakou medianovou pražskou mzdou kolik poměrně schlamstne nájem v paneláku, kolik jídlo, kde si to kupuje, může si to koupit v malém krámku? A kde ty krámky jsou? A kolikrát víc jich je v Paříži, ve Vídni, v jiných městech? A proč se to nevyplatí kupovat v malém krámku, nebo proč jich tu je málo?
♥️\UA
Mladějov
Úterý, 24. října 2023 - 21:54:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20553
Registrován: 3-2007
Je nutno přesvědčit lidi..obří postižení šetřením na všem, zvlášť na jídle..

Hele - jak kdo. Fakt je, že jídlo je zdaleka největší položka nákladů tradičně už od dob socialismu a docela se houpá podle toho, kde nakupuješ. V malém obchůdku zaplatíš za totéž klidně o 30-40 i víc %, s daleko menším výběrem, komfortem (regály, kde dva lidi neprojdou) a problematickým účtováním (typicky Vietnamci).
Takže já taky nejradši nakupuju v supermarketu a jinde dělám jen malé nákupy.

Analýzy - k čemu, resp. co to vyřeší?
V každé zemi je jiná struktura věková, vzdělanostní, tradice, příjmy, výdaje, spotřební koš - tohle se nedá nějak jednoduše převádět či dokonce někomu doporučovat, co by měl dělat.

Každý má jiné priority, které se dokonce mění i s věkem, samozřejmě i s příjmy atd.

Já bych to na úrovni státu teda fakt nechal bejt a lidem nic nenutil, ani přímo ani nepřímo (daňově, cenově).

Šetření zvlášť na jídle - no já ti nevím. Támhle v Norsku, jedné z nejbohatších zemí Evropy, jsem byl víckrát a oni ani nemají třeba ve zvyku chodit na teplý oběd do hospody - dají si v práci pár smérebrodů s kafem (což není nic hnusnýho, ale normální chleba s něčím, resp. bageta, obložený chlebíček) a večeří až doma, jedno teplé jídlo denně. Normálka.

Já si naopak myslím, že Češi jsou spolu s Němci jedni z nejrozežranějších národů Evropy [biggrin]

A kvalitu se celkem lidi učej poznávat, generace, co kupuje cíleně jen nejlevnější hnusy už je v důchodu, nebo (a i tam) je to především nevzdělaná část obyvatel - o to strach nemám.
Úterý, 24. října 2023 - 21:57:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2995
Registrován: 12-2020
Mladějov: Když nařídíte nějaké maximální ceny (což je sen mnoha lidí bez ekonomických znalostí), tak "vyrobíte" akorát nedostatek na oficiálním trhu a paralelní černý trh, z kterého stát nemá nic.
Když je to tak, tak mi vysvětlete jak je možné, že časopisy, které se prodávají všude za stejnou maximální cenu jsou stále k dostání a jsou jich plné obchody a žádný nedostatek a černý trh se nedostavil? A žádná řidší obchodní síť taky nenastala.
Úterý, 24. října 2023 - 22:01:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2996
Registrován: 12-2020
Mladějov: abych dělal nákupní výlety po republice nebo nedejbože jezdil pro brýle do Polska,, na to nejsem stavěnej, na to nemám čas ani mne to nebaví, ale klidně to dělejte -
Já to nedělám, protože na to mám, ale je dost takových co na to nemají a proto to dělají. Nebo myslíte, že to někoho baví objíždět x obchodů a plýtvat časem?
Mladějov
Úterý, 24. října 2023 - 22:05:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20554
Registrován: 3-2007
>Když je to tak, tak mi vysvětlete jak je možné, že

Nezlobte se, ale vážně vás tady nemůžu korespondenčně učit něco, čehož naprosté základy se učí třeba dva semestry/školní rok a vy o těhle věcech, sorry, víte hrozně málo.

Nota bene, když mi z principu (nevím proč) zásadně nevěříte a mermo se v tom snažíte cokoli zpochybnit a najít v tom nějakou nelogičnost a na něčem mne nachytat.
A když se vám to nepovede, tak mi aspoň napíšete, že jsem chytrolín [crazy]

Ono jsou to prostě multikriteriální věci, to není trojčlenka.
Mladějov
Úterý, 24. října 2023 - 22:07:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20556
Registrován: 3-2007
2996: Vlčka rozhodně [biggrin] Máte dojem, že na ty brejle koupené v Berouně nemá?
A hromadu nejen Homolků taky.
Úterý, 24. října 2023 - 22:53:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2997
Registrován: 12-2020
Jo, chcete diskutovat, ale když se něco nehodí do vaší filozoficko-ekonomické úvahy, tak mi to prostě nemůžete vysvětlit, že?[proud]
Mladějov
Úterý, 24. října 2023 - 23:00:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20559
Registrován: 3-2007
Umím to vysvětlit.
Jen mne to přestává bavit, protože je to jako hrách na stěnu házet.
Já napíšu čtyřicet řádek a vy se akorát vysíráte.


Jdu si pustit Matulu (detektivka, 23.00) a spát.
Pokud vás to fakt zajímá (což pochybuju, k těm mým litaniím obyvke nenapíšete ani řádku, ze kterých by bylo jasné, že vás to zajímá nebo že to chápete), tak jindy. Nebo vám to zatím vysvětlí třeba RadekŠ, zítra mám frmol.
Úterý, 24. října 2023 - 23:28:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8664
Registrován: 3-2006
Qěcy:
"A kde ty krámky jsou? A kolikrát víc jich je v Paříži, ve Vídni, v jiných městech? A proč se to nevyplatí kupovat v malém krámku, nebo proč jich tu je málo?"

No zrovna jsem si to dnes říkal, všude titulky "Velké obchody budou v sobotu zavřené". Kde jsou ty malé co mají konkurenční výhodu, že v sobotu mohou mít otevřeno a nekonkurují jim supermarkety.

Uý budu jak babička, která vzpomínala, jak když šli s rodiči v neděli z kostela, tak si mohla u pekaře koupit čerstvou housu a u řezníka buřta. Dnes pro to musíte do supermarketu, protože řezník i pekař světí neděli. A to nemluvím o tom, že pekárna nemá pečivo ve 14 hodin a zavírí v 17 hod (ve všední den). O Sobotách a nedělích ani nevytáhne roletu.Zřejmě to na živobití stačí.[proud]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Pezos
Středa, 25. října 2023 - 07:24:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2632
Registrován: 4-2014
RadekŠ:
"míra konkurence je tady +- stejná jako kdekoliv v Evropě, potraviny taky nezdražily víc než cokoliv jinýho. "
Tento byl dobrý. Počet účastníků na trhu - možná, ale konkurence? Stejně jako v mnoha jiných odvětvích.
Mladějov:
"Takže ano, já souhlasím, aby fungovala nějaká kontrola a regulace, ale z podstaty věci je to činnost značně bezzubá a paradoxně ani není v zájmu republiky (lehká nadsázka)."
Když nemají zájem trestat ani okaté porušování zákonů typu falešné slevy, tak je fakt bezzubá. Podle nového zákona totiž procentuální sleva musí být z nejnižší ceny za poslední měsíc. Jenže řetězce ji vesele dávají z vylhané "neakční" ceny, i když stejné zboží bylo v akci za poslední měsíc několikrát. V lepším případě to uvedou drobným písmem někde na okraji.
Mladějov:
"Jistě, ať stát hlídá a trestá kartelové chování atd.,"
Jak to skvěle funguje, vidíme na trhu mobilních služeb (uživatelé si za drahá data mohou sami, protože příliš používají WiFi sítě) [lol]
Mladějov:
"v Polsku tč. nulová DPH"
Oblíbený argument, ale nevysvětluje, proč loni bylo v Polsku kuřecí za 23,90-24,90 PLN (v propočtu 135-140), zatímco u nás bylo to samé polské kuřecí (ve všech řetězcích jako podle šablony) za 230.

Jinak výzvy k šetření jsou jako když ČNB vyzývala, aby zaměstnanci nepožadovali zvýšení mzdy (protože by údajně roztočili mzdově-inflační spirálu) a ve stejné době dostali její zaměstnanci přidáno 20 procent.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Středa, 25. října 2023 - 07:24:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1796
Registrován: 3-2013
Já teda nevím, ale když jsem chodil z kostela za komunistů, bylo v neděli všechno pozavíraný. A samoobsluhy zavřely v sobotu v poledne. Ti souzdruzi ale byli zbožní!
Středa, 25. října 2023 - 07:31:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2998
Registrován: 12-2020
Mladějov: Já napíšu čtyřicet řádek a vy se akorát vysíráte.
Ale kdeže. Já se normálně ptám a vy nemáte odpověď, tak uhýbáte.

Když jste se vysíral vy do Slováků jaký tam je socík, a že dopoledne jsou ve VHD sedla kdy nic nejede a já vám odpověděl, kde že to je, tak jste taky mlčel. Ono to totiž dnes (a už několik let) skoro nikde není.

Takže trochu sebereflexe by vám taky neuškodilo. Navíc, když jste mě sprostě urážel, tak jste ani neměl tolik slušnosti, abyste se mi omluvil. Takže o vysírání pomlčte a šoupejte nohama[proud]
Středa, 25. října 2023 - 07:43:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16198
Registrován: 5-2004
tak na nabytek nebo elektro v tom polsku nulova dph neni a i tak je obecne znamo ze i stejne zbozi treba v ikei je o tretinu az polovinu levvnejsi v polsku.

Jo a pocatkem zari jsemm si tam kupoval sunku za zhruba dvacku (tu hnedle nnejdrazsi a chuti i strukturrou z masa). Zkusmo k snidani pastiku (stredni majka) se zampiony za asi 12. Kupodivu v ni byly kousky tech zampionu a nikoli "prirodni a prirodne identicke aroma"...

Jjo a neni nutno jet jen na nakup. Jde i udelat vylet a stavit se v krame...

No a setreni - od plysaku 33 let bezi kampan jak je treba setrit a utahovat si opasky. Tak co je spatne poslechnouut nase moudre vladce?
Středa, 25. října 2023 - 08:11:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13754
Registrován: 4-2003
ektro v tom polsku nulova dph neni a i tak je obecne znamo ze

V PL jsou nižší ceny odjakživa, tak je to ekonomika s výrazně nižší kupní silou, navíc je to ekonomika mnohem víc postavená na levné práci a (tolik vysmívaných) montovnách.

Jsou to nesmyslné a pořád recyklované debaty na téma proč u nás ve Švýcarsku je tak draho proti Německu, jenom posunutý o 700 km na východ.[crazy]


Nebo vám to zatím vysvětlí třeba RadekŠ

Já jsem se k tomu vyjádřil o prázdninách už zde (s přispěním dalších kolegů a kolegyně) a nemám dál co dodat.

Snad s výjimkou toho že tzv. účet v této inflační vlně se tzv. platí až po hostině. A ta ještě neskončila.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 25. října 2023 - 08:17:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 8-2011
Nevím, co furt kdo mele o výhodnosti nákupu v zahraničí. Některý spíš věci nikoliv denní potřeby ano, ale ty zase jdou obvykle sehnat v akcích v Česku levněji, než bez akcí v cizině, které tam skoro vůbec nemají. Ale jo, klidně nakupujte v cizině, když se vám to vyplatí, je to tlak na místní obchodniky
Dovolím si lehce oponovat, nakupuji v Německu a dá se říct, že tam plno věcí stále vychází výhodněji než u nás, když teda porovnávám ceny bez akcí, protože prolézat obchoďáky podle akcí, na to nemám čas, ani náladu.
Ale musím samozřejmě říct i B,že v tom Německu jsem každý týden díky práci a že jezdit tam extra o víkendu nakupovat by už tak výhodné nebylo i když znám i takové.

Kde jsou ty malé co mají konkurenční výhodu, že v sobotu mohou mít otevřeno a nekonkurují jim supermarkety
Vietnamci mají otevřeno furt.
Středa, 25. října 2023 - 08:21:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13755
Registrován: 4-2003
á si naopak myslím, že Češi jsou spolu s Němci jedni z nejrozežranějších národů Evropy

Přesně. Já přeji zdejší diskutující, aby si zkusili pracovat někde jinde a jak se chodí třeba na oběd tady a jak se chodí tam. Byli by velmi vyvalení z šálku polívky + bagety (pokud by na to byl čas) či z takových těch rychlojídel chicken with fries.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 25. října 2023 - 09:12:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4539
Registrován: 6-2019
HrochoExcelsior má samozřejmě pravdu. A Qvěci by se měl taky podívat na kvalitu zboží, ne jen na cenovky. Osobně vždy vozím dost věcí jak z Germanistánu, tak z Polska a dobře vím proč.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 25. října 2023 - 09:47:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13756
Registrován: 4-2003
nidani pastiku (stredni majka) se zampiony za asi 12.

Tak ona i ta Májka za cca 40 korun je ten největší odpad: Vepřové sádlo, vepřové kůže, voda, vepřová játra (15%), vývar z vepřového masa, vepřové maso (6,5%), solící směs (sůl, konzervant: dusitan sodný), stabilizátor (chlorid draselný, karagenan, karubin), sušená cibule, kořenící přípravek (sůl, glukózový sirup, koření, dextróza, extrakty koření), vepřová bílkovina, látka zvýrazňující chuť a vůni: glutamát sodný.

Jak si muselo vypadat tohle? Když třeba u tý Májky dělá obal tuším třetinu či čtvrtinu ceny??

Kdybyste si namazal na ten chleba obyčejný máslo, uděláte líp.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 25. října 2023 - 09:58:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8665
Registrován: 3-2006
TMB:
"Já teda nevím, ale když jsem chodil z kostela za komunistů, bylo v neděli všechno pozavíraný. A samoobsluhy zavřely v sobotu v poledne. Ti souzdruzi ale byli zbožní!"

Nebude to tím, že babička byla rok narození 1913?[biggrin]


Hroch.R420:
"Kde jsou ty malé co mají konkurenční výhodu, že v sobotu mohou mít otevřeno a nekonkurují jim supermarkety
Vietnamci mají otevřeno furt."

Jak kteří. Zajímavé je jak původní generace Vietnamců, která začínala tady podnikat, nadává na mládé. Prý se to naučili být líní od Čechů a radši se na obchod vykašlou.[blush]

V Příbrami už letos skončili dva vietnamské obchody, mládež už to nechce dělat.
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Středa, 25. října 2023 - 10:21:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4542
Registrován: 6-2019
Nebo to spíš bude tak, že už vystudovali a můžou se živit jinak, než ponocováním po večerkách pochybného vzevření.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 25. října 2023 - 10:38:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3164
Registrován: 1-2006
Mořepetr:
"V Příbrami už letos skončili dva vietnamské obchody, mládež už to nechce dělat."
Zcela pochopitelně - není zvědava na otroctví 24/7/52.
Přičemž bez toho osobního otroctví se ten malý krámek utáhnout nedá, protože jen mzdy zákonem vyžadovaného počtu zaměstnanců se všemi zákonnými příplatky a odvody sežerou víc než činí marže.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 25. října 2023 - 11:00:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8666
Registrován: 3-2006
Ad Ahmad_Šáh_Masúd: Ale vykládejte to otci, který vydupal krámek zničeho a dal dceru vystudovat na medicínu..[blush]

Ostatně to není nic zvláštního. Babička si dědu vzala, také proto, že byl nejmladší z bratrů a neměl dostat žádný statek a byl zaměstnancem pod penzí (výpravčí). Ona sama věděla z domova jaké je to být na statku a tak odmítala sedláky s tém "Že radši suché brambory bude jíst, než aby se přivdala na statek".[biggrin]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Středa, 25. října 2023 - 11:12:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15616
Registrován: 4-2003
Mořepetr: Ale vykládejte to otci, který vydupal krámek zničeho a dal dceru vystudovat na medicínu..

Vietnamci se snaží, aby jejich děti studovali, což se jim velice dobře daří a nemuseli se brodit v takových s.r.a.č.k.á.ch. (jejich krámek), jako se brodí oni. Takže tatínek dal studovat dceru na medicínu ne proto, aby táhla po studiu jeho krámek!!!
Středa, 25. října 2023 - 11:15:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8667
Registrován: 3-2006
Ad Bram: Ale postěžovat si musí. [happy] Na mládež, na počasí, na politiku. [happy] Teď místo krámku, má být stejně parkovací dům.[sad]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Středa, 25. října 2023 - 12:12:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15618
Registrován: 4-2003
Mořepetr:Ale postěžovat si musí.

Nemusí a v naprosté většině se tak neděje, obvykle z důvodu jazykové bariéry. Kdežto český zaměstnanec (naposledy včera na benzínové pumpě) má obvykle připomínky na téma, jak to ta dnešní vláda hnojí a pod.. Zcela běžně prodavač, nebo nějaký jiný pomocný personál. Když pominu fakt, že mne názory těchto zaměstnanců nesouvisejících s jejich činností nezajímají, tak jde o naprosté bláboly, které jako kdyby zrovna vypadly z hnojometu v SPD [crazy].
Středa, 25. října 2023 - 12:52:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 1-2006
Logicky - IQ takového papouška na víc než na papouškování dodaných frází nestačí.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 25. října 2023 - 13:09:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4425
Registrován: 3-2010
Moula s IQ nižší než má ten papoušek nikdy nepochopí, co lze dosáhnout díky skromnosti a pracovitosti. Nenažraný medvěd tohle také nikdy nepochopí...
Středa, 25. října 2023 - 13:16:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8668
Registrován: 3-2006
Bram:
"Nemusí a v naprosté většině se tak neděje, obvykle z důvodu jazykové bariéry."

No nevím, asi vypadám jako vrba, stává se mi to celkem často a to o čem píšete u zaměstnanců, jsem snad zažil jen jednou. Zřejmě mne nepovažují za zpřízněného "dezoláta" nebo "samozvance" (zaškrtně dle politické orientace).[blush]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Středa, 25. října 2023 - 13:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3166
Registrován: 1-2006
Jirkaxxxl:
"... co lze dosáhnout díky skromnosti a pracovitosti."
Pokud to budou pouze skromnost a pracovitost, pak prakticky jediným možným výsledkem bude pozice "užitečného idiota", co to oddře za jiné.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 25. října 2023 - 14:19:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15620
Registrován: 4-2003
Hungry bear:Logicky - IQ takového papouška na víc než na papouškování dodaných frází nestačí.

Ale papouškovat tyhle espéďácké nesmysly, to jim jde ukázkově, to se musí nechat [biggrin].
Středa, 25. října 2023 - 14:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8670
Registrován: 3-2006
Hungry_bear:
"Jirkaxxxl:
"... co lze dosáhnout díky skromnosti a pracovitosti."Pokud to budou pouze skromnost a pracovitost, pak prakticky jediným možným výsledkem bude pozice "užitečného idiota", co to oddře za jiné."

Kde se to dá podepsat?
Ale snažím se být "svině", abych zapadl do společnosti.[rofl]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Čtvrtek, 26. října 2023 - 08:14:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13757
Registrován: 4-2003
původní generace Vietnamců, která začínala tady podnikat, nadává na mládé. Prý se to naučili být líní od Čechů

Můj spolužák mající za manželku Vietnamku (tu jižní, nekomunistickou) na tohle dycky říká, že vysedávat v krámku mezi zbožím 20 hodin denně opravdu není definice pracovitosti.

--
Jinak mě se dezoláti nesvěřujou, prostě se na ně tvářím blbě.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 26. října 2023 - 08:38:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29522
Registrován: 5-2002
Vlčoun: Mch všimli jste si někdo jak "jede" farma Vraňany kde to před pár lety začlo jako jahodárna?
A proč by nejela, když si tam pro to lidi jezděj sami, domnívajíce se, že čas strávený výletem je "zadarmo"...?

Pezos: Podle nového zákona totiž procentuální sleva musí být z nejnižší ceny za poslední měsíc.
Děkujeme bystrým zákonodárcům za to, že nám tímto velemoudrým nařízením zajistili, že slevové akce na ten který výrobek nemohou být častěji, než jednou za pět neděl...

R420: musím samozřejmě říct i B,že v tom Německu jsem každý týden díky práci a že jezdit tam extra o víkendu nakupovat by už tak výhodné nebylo
Přesně tak - taky si vozím z Anglie vynikající lékořicové ňamky, ale extra tam pro to fakt nejezdím...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 26. října 2023 - 11:00:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8672
Registrován: 3-2006
RadekŠ:
"Můj spolužák mající za manželku Vietnamku (tu jižní, nekomunistickou) na tohle dycky říká, že vysedávat v krámku mezi zbožím 20 hodin denně opravdu není definice pracovitosti."

No ale díky za tuhle "lenost", jak je vidět byla to díra na trhu, kterou "posedávači" zaplnili.[blush]

Ostatně jeden z rodiny, stejně musí kmitat a dovážet zboží i když možná, že už to mají jako největší obchodní řetězec v ČR centralizované.
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Mladějov
Čtvrtek, 26. října 2023 - 11:09:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20565
Registrován: 3-2007
Obvykle to tam vozí někdo jiný z vietnamské komunity, majitel ten jezdí max. do supráče a skupuje zboží v akci.

"není definice pracovitosti" - nojo, tyhle docela nešťastné výroky lidí s nosánkem nahoru.

Zaplaťpánbůh za vietnamské obchodníky, co sice přečasto šiděj stát, kde to jde, ale taky od něj nic nechtěj a vychovávaj potomstvo k pracovitosti.
Co bychom dali za to, kdyby takhle "nepracovala" česká a romská netáhla.
Čtvrtek, 26. října 2023 - 11:41:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13758
Registrován: 4-2003
Mch všimli jste si někdo jak "jede" farma Vraňany kde to před pár lety začlo jako jahodárna?

Máme to za humanama, ale ta restaurace u plantáží opravdu není pro kolenovVRTy snídající paštiku za 12 korun.[biggrin]

Mně tam nikdo nedostane ani párem volů - protože pak bych to natrhaný musel jíst i když na to nemám chuť - aby se to zbytečně nevyhodilo.[crazy]


nojo, tyhle docela nešťastné výroky lidí s nosánkem

Spolužák má zahranickou vejšku a většinu času pracuje rukama, je to jeden z nejnormálnějších lidí co znám. Jenom prostě zná vietnamskou komunitu, ostatně ve Vietnamu nějakou dobu žil a pracoval.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Čtvrtek, 26. října 2023 - 11:51:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20570
Registrován: 3-2007
No jestli v chudém zemědělském Vietnamu berou sezení 20 h denně v obchůdku jako nepracovitost, pak je to jistě možné, ale jako výrok v ČR vážně dost marťanské.

Jinak na naše současné poměry je to docela síla, když u nás třeba prodává 12-14 kluk celé večery, jakkoli on je asi spokojený, nějakou tu kačku dostane, česky umí líp, než maminka s tatínkem, fyzicky namáhavé to není a kluk se jistě uplatní v životě líp, než jeho stejně starý vrstevník z rodin, kde jim jdou ručičky dozadu.
Čtvrtek, 26. října 2023 - 12:08:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3167
Registrován: 1-2006
Rčení "nemám čas vydělávat peníze, musím pracovat" platilo už za socíku [wink]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 26. října 2023 - 12:29:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1432
Registrován: 11-2021
Děkujeme bystrým zákonodárcům ale přesně tohle, tedy 'omezit slevy' obchodníci chtěli, akorátže napsat to narovinu by byloantisociální, takhle to je ochrana spotřebitele.
Čtvrtek, 26. října 2023 - 12:38:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13759
Registrován: 4-2003
v chudém zemědělském Vietnamu berou sezení 20 h denně v obchůdku jako nepracovitost,

Nepochopil - posadit se na 20 hodin někam nevyžaduje takové úsilí, jako se z toho posunout někam dál.

Naopak, oni to prý fakt vnímají jako pracovitost.

u nás třeba prodává 12-14 kluk celé večery, jakkoli on je asi spokojený,

Jeho spokojenost je nesmyslná kategorie vniklá tím že si do něj něco projektuješ naší dnešní dobu. To tak prostě JE, stejně jako trakční proud v drátech. Nebo třeba moje babička prostě vstala každý den v půl pátý a šla krmit zvířata, protože "to tak prostě bylo". Nějaký jiný možnosti pro ní byly absolutní scifi - to nebyla kategorie k přemýšlení jestli ráda nebo nerada.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 26. října 2023 - 13:39:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4426
Registrován: 3-2010
Opravdu mi je stydno za hloupé bláboly nenažraného medvěda. Určitě jsem pro kontroly na tržnicích, kde platí "čím víc pruhů, tím víc adidas", ale znám pár Vietnamců, kteří se zde vypracovali z ničeho a nyní si zde žijí jako málokteří domorodci. Docílili toho onou pracovitostí a skromností, což ovšem nenažraný medvěd věčně sedící o klávesnice nikdy nepochopí.Proto mu zbývá jen závidět a plácat nenávistné slinty.
Čtvrtek, 26. října 2023 - 13:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3168
Registrován: 1-2006
Jirkaxxxl:
"... což ovšem nenažraný medvěd věčně sedící o klávesnice nikdy nepochopí."
Ještě tak alespoň tušit, co a o čem píši, že?

Jirkaxxxl:
"Proto mu zbývá jen závidět a plácat nenávistné slinty."
Nejsem vy.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 26. října 2023 - 13:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4427
Registrován: 3-2010
[lol][lol][lol][lol]
Mladějov
Čtvrtek, 26. října 2023 - 15:35:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20572
Registrován: 3-2007
RadekŠ:
"
Nepochopil - posadit se na 20 hodin někam nevyžaduje takové úsilí, jako se z toho posunout někam dál.

"

Ale no samozřejmě - ale pak je to taky potřeba umět takto formulovat (což opravdu neumí buď ten tvůj spolužák nebo ty).

A úplně stejně to pro nějakého vietnamského kluka z chudých poměrů, bez jakéhokoli vzdělání atd. co se dostal v 70s ve dvaceti do normalizačního Československa a neuměl ani rusky bylo scifi dělat něco jiného než tady ve fabrice a pak po 1989 si tady ve 30-35 otevřít krámek a i to bylo docela drsné - v cizí zemi, kde mu říkali rákosník a nerozuměli ani slovo, bez rodiny a blízkých fakt nebylo to, co dost nešťastně
říkáš.
Čtvrtek, 26. října 2023 - 16:56:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 1-2006
V první generaci je to sebeobětovací cesta ven ze studny, ve druhé generaci už je to slepá cesta nikam.
Na pochopení tohoto faktu není potřeba "umět formulovat".
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 26. října 2023 - 17:50:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4545
Registrován: 6-2019
Já si tedy myslím, že formulované to je naprosto výstižně.
Čirou náhodou můj příbuzný "bohatl" začátkem devadesátých na "vietnamských" tržnicích v Krušnohoří. Vypadalo to tak, že se těm stánkařům připodobnil a také podle toho skončil (de facto život v poloanarchii, wexl, chlast, nic moc práce, nic moc v hlavě, sem tam mu nějaký dřevěný obchůdek vyhořel apod.).
Jsem si prakticky jistej, že i běžný řadový úředník tehdejší doby toho odpracoval víc.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Čtvrtek, 26. října 2023 - 18:21:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1434
Registrován: 11-2021
Mla: oni dobře věděli, že k nám se chodí za odměnu a vydělávat. V 86. tady holka vydělala jako dělnice a domácí švadlena víc než její táta, kterej byl v Hanoji zlatníkem. A když po listopadu vyměnili osmičky ve fabrice a odpolední šití na svobodárně za večerky, tak si kirow dobře spočítali, že se i přes ty Rákosníky budou mít líp než doma.
AŠM: chlapík dobře pracoval, choval prasata a bejky, krmil, kydal, zabíjel, ovar vařil, jitrnice špejloval, samá poctivá a naplňující práce*), akorát že to měl pět minut na hraniční přechod, tak místo bejků je tam vietnamský obchod, nese to víc.
*)doslova nabíjející
Mladějov
Čtvrtek, 26. října 2023 - 19:36:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20576
Registrován: 3-2007
Já prostě nemám rád někoho, kdo pracuje, shazovat a připadá mi povýšené někomu, kdo dělá 16 hodin denně, říkat že vysedávání v krámku není definicí pracovitosti.


Vše k tomu.
Čtvrtek, 26. října 2023 - 19:59:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29524
Registrován: 5-2002
ML: no jo, no, když my holt do té definice pracovitosti zahrnujeme i nějakou tu snahu vymyslet, jak tu práci dělat líp a ne furt stejně...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Čtvrtek, 26. října 2023 - 20:12:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20580
Registrován: 3-2007
Jo vy..
Tak to jo.
Čtvrtek, 26. října 2023 - 20:15:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3170
Registrován: 1-2006
Mladějov:
"Já prostě nemám rád někoho, kdo pracuje, shazovat a připadá mi povýšené někomu, kdo dělá 16 hodin denně, říkat že vysedávání v krámku není definicí pracovitosti. "
To není povýšené, ale soustrastné.
Prostě malý krámek má svůj příjmový i osobní strop, kvůli kterému může být šancí pro někoho začínajícího od nuly bez jiných možností, ale zároveň je pastí a zmařením života pro každého kdo už má podmínkami na cokoli více než na takové otroctví.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hungry_Bear.)
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 26. října 2023 - 20:16:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13760
Registrován: 4-2003
m rád někoho, kdo pracuje, shazovat

Jéžiš, to není shazování, jenom konstatování že pracovitost nespočívá v množství odseděných hodin - to je jenom taková vnější fasáda.

Nemluvě že těm lidem nic jinýho ani často nezbyde.

Mimochodem - mí prarodiče to měli stejně - a taky nechápali, jak lidi "v Praze" neumřou hlady a jsou liný, protože místo dojení, kydání a orání šli v podvečer do kina, divadla či kaváren (což někdo vnuknul o několik desetiletí později Zemanovi) - a na lidstvo proto přijde bída a hlad. Což se pořád nějak nedostavovalo.

Ve skutečnosti kdyby se do tý "Prahy" měli posunout, tak by to pro ně vyžadovalo neuvěřitelný úsilí.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 26. října 2023 - 20:33:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8677
Registrován: 3-2006
Ad RadekŠ: To s tím zemědělstvím jste mi připoměl co se říkalo o Polácích.

Že celý týden chodí v botách od hnoje a jen v neděli do kostela si vezmou pořádné oblečení. Možná je to i ten důvod, proč mají levné jídlo.
Pokud tam nedorazila móda zdejších "sedláků", kteří si myslí, že mají americký ranč a narazili na ropu.

Pokud tedy to co vypěstují, prodají a používají třicet let stejný traktor, nebo dokonce animální pohon. Tak není co se divit, že jsou levnější.
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Pezos
Čtvrtek, 26. října 2023 - 20:37:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2636
Registrován: 4-2014
Hajnej:
"Děkujeme bystrým zákonodárcům za to, že nám tímto velemoudrým nařízením zajistili, že slevové akce na ten který výrobek nemohou být častěji, než jednou za pět neděl... "
původní.gp:
"Děkujeme bystrým zákonodárcům ale přesně tohle, tedy 'omezit slevy' obchodníci chtěli, akorátže napsat to narovinu by byloantisociální, takhle to je ochrana spotřebitele."
Toto myslím původně přišlo z Unie. On je trošku problém ve "specifickém" trhu, který se točí v cyklu "obchodníci u některých výrobků nadsazují běžné ceny a pak je každý druhý/třetí týden dávají do letáku s 50% slevou; zákazníci považují běžné ceny za přemrštěné a nekupují, pokud není v akci" (viz statistiky, že některých druhů zboží se prý prodá 70-90 % v akci). V jiných zemích to holt tak nefunguje.
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Čtvrtek, 26. října 2023 - 20:43:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4547
Registrován: 6-2019
Já prostě nemám rád někoho, kdo pracuje, shazovat a připadá mi povýšené někomu, kdo dělá 16 hodin denně, říkat že vysedávání v krámku není definicí pracovitosti.
Vše k tomu.


Já to chápu, ale troufám si tvrdit, že těch 16 hodin není jen práce, ale dost často taky samá pauza.
Ono se stačí podívat do nějaký tý "vietnamský" tržnice (ne, že bych tam chodil, ale jednu mám nedaleko a většinu dne tam chcípl pes a vokouní tam především důchodci, tam prodávat hadry fakt není práce, ale relax (tím se v důchodu živila chvíli i moje matka, místo toho, aby doma koukala do zdi).

Ono nejde paušalizovat, že tam sedí 16 hodin denně a tedy, že těch 16 hodin pracují. To je stejná pitomost, jako tvrdit, že pakr v Jablonici se 16 hodin nudí - když vůbec nevím, jestli náhodou nemá k tomu další tři dopravny.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Čtvrtek, 26. října 2023 - 20:53:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13761
Registrován: 4-2003
Možná je to i ten důvod, proč mají levné jídlo.

Né možná, ale určitě - ani nevíte jak jste uhodil hřebíček na hlavičku.

Dávám odkaz na výborný článek: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ca d=rja&uact=8&ved=2ahUKEwil4Nu1sJSCAxWt_7sIHZpJBJIQFnoECBwQAQ&url= https%3A%2F%2Fwww.tydenikhrot.cz%2Fclanek%2Fproc-se-polakum-dari- v-zemedelstvi-o-tolik-lepe-nez-cechum&usg=AOvVaw22yuVkrsxxwXsbtW4 bq8Np&opi=89978449

...Tradice rodinných farem může být výhodou, zvlášť u položek s vysokou pracností. Proč? Na rodinné farmě pracují všichni rodinní příslušníci a žijí z toho, co z ekonomického hlediska zbude po úhradě všech hotovostních nákladů, z takzvaného čistého podnikatelského důchodu. Ekonomika funguje velmi podobně jako v jiných tradičních rodinných firmách, kde senioři a děti živnostníka-podnikatele a jeho manželky („spolupracující osoba“) pomáhají, ale nikoli jako zaměstnanci, za něž musíte platit minimální mzdu a tomu odpovídající odvody. Naproti tomu v českých zemědělských společnostech, vzniklých na půdorysu někdejších zemědělských družstev, lidi najímáte, a ještě k tomu většinou hospodaříte na pronajaté půdě. Pachtovné je další výdaj snižující čistý podnikatelský důchod....
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!