Diskuse » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 11. 10. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 11. 10. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 07. října 2023 - 10:27:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11196
Registrován: 9-2002
negattor:
"Petr_Šimral:
"My jsme si své zkoušky pro zajištění taky udělali.
Potřebné pomůcky:

c) lokomotiva s měřením tažné síly v kN
"
Smím vědět co to bylo za stroj?
Díky."

Nejspíš Traxx nebo Vectron.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Sobota, 07. října 2023 - 10:45:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12475
Registrován: 5-2002
ad HB: Což je sice krásně vysoké číslo u poklidně stojícího vozidla, jenže v okamžiku kdy se toto pohne nějakým vnějším podnětem (např. náraz při najetí) je rázem k ničemu - už tak velká není.
Hromad vzniklých právě takto má dráha v historii dost.


Tak tak.

A přesně proto jsem vám tady napsal opravdu jen surová zjištěná čísla, nikoliv to, jak si představuji potřebu zajištění vlaku.

Diskuze ke zkouškám: já tedy TBZ dělal u ručních brzd vždy z 50 km/h, ale nikdy jsem jí nedělal u českých zoufale obrzděných lokomotiv, kde by to z 50 km/h asi bylo moc dlouhé, někde na klesání i nezastavitelné???
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Sobota, 07. října 2023 - 20:13:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 514
Registrován: 5-2002
Pánové, jako mladý svišť jsem koukal v modelářských katalozích na různé modely "cizozemských" jídelních vozů vybavených pantografem.
Chápu, že se to zřejmě používalo v dobách, kdy neexistovalo kvalitní mezivozové napájení (jídelňák se asi na dynamu od podvozku neuživí, pokud je celoelektrický a ne třeba na propan), ale jak se to používalo v praxi? Bylo nějak řešené stahování od lokomotivy, nebo prostě v "cizozemsku" nebylo tolik stahovaček jako v českých luzích a hájích?
Mladějov
Sobota, 07. října 2023 - 20:18:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20307
Registrován: 3-2007
Když to jelo, tak se sběrač stáhl, když to zastavilo, zvedl. Zařízeno přes dobíjecí dynamo či snímač otáček z protismyku.
Aby mohli chladit/topit/vařit/smažit, když to stálo někde odstavené bez napětí na průběžném kabelu z lokomotivy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 07. října 2023 - 20:38:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 515
Registrován: 5-2002
Aha, chytré, děkuju ;-)
Neděle, 08. října 2023 - 00:29:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29393
Registrován: 5-2002
OC: Kontrolní otázka. Pochopil si ty vůbec, že se bavíme o brzdě zajišťovací v rychlosti "0". S "P dtto R" má ruční zajišťovací brzda velmi málo společného.
A pochopil jsi Ty vůbec, že tu zajišťovací sílu, tedy číslo, které popisuje chování brzdy v nulové rychlosti, porovnáváš s brzdicí váhou, což je číslo, které popisuje její chování mezi nulou a nějakou nenulovou rychlostí, zde které bylo měřením brzdné dráhy stanoveno brzdicí procentu a následně brzdicí váha? Tedy že porovnáváš dvě čísla, které každé vyjadřují něco jiného...?

Nějak si nedovedu představit, jak se zkouší pořádací brzda ve 20 km/h...
Kdoví, jestli se vůbec zkouší, jestli se nenahrazuje nějakým výpočtem. Kolik má ten vůz, co má pořádačku 22 tun, brzdicí váhu v G?

To bych řekl, že to jak to zkoušel P.Š. je skutečné vyzkoušení skutečné zajišťovací síly.
Nejen Petr, už jsem zažil podobné měření na vícero mašinách (a není důvod, proč by stejným způsobem neměly jít i vozy).

Ale už dost o tom, vy si budete mlít dál ty svoje..a já taky..konce se nedobereme.
Konec je IMHO celkem jasnej: se zmizením litinových špalíků se přestane udávat "mohutnost brzdy" v brzdicích tunách a začne se udávat v kN při Vmax (protože se přijme za všeobecně akceptovaný fakt, že při ní jsou nejmenší). No a ty kN se sečtou za celej vlak stejně, jako se dnes sčítají brzdicí váhy, a stejně jako dnes se podělí celkovou hmotností vlaku. Výsledek v kN/t se pak porovná s předepsanou výměrou kN/t úplně stejně, jako se dnes porovnávají vypočtená procenta s předepsanými.
Fungovat to tedy bude v podstatě stejně, akorát to už nebudou hausnumera, ale fyzikálně srozumitelná čísla.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
geren
Neděle, 08. října 2023 - 08:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 115
Registrován: 5-2019
Hajnej:
"Fungovat to tedy bude v podstatě stejně, akorát to už nebudou hausnumera, ale fyzikálně srozumitelná čísla."

Ač uznávám Vaše vysvětlení a vývody, nedá mi to nepodotknout: je to sice fyzikálně srozumitelné, ale změna pro praxi prakticky nulová, protože i nadále bude záležet na skutečné rychlosti, sklonu, počasí, skladbě vlaku a intuici strojvedoucího. Prostě se se změnou musíme smířit a zvyknout si. Celá změna má význam jen "papírový". Nicméně dobře, že je, protože sám jsem kdysi nechápal, jak může existovat nefyzikální veličina brzdící váha. Se stejným problémem se příští generace železničářů potýkat nemusí...
Neděle, 08. října 2023 - 10:51:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29396
Registrován: 5-2002
geren: protože i nadále bude záležet na skutečné rychlosti, sklonu, počasí, skladbě vlaku a intuici strojvedoucího.
Pokud to "nadále" má sahat do vzdálenější budoucnosti, tak už nikoliv výhradně a v mnoha případech pak už jen minimálně. Ono těch automatizovaných (ne nutně autonomních) vozidel bude pořád přibývat.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 08. října 2023 - 10:59:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 576
Registrován: 2-2018
Bůh nás před nimi ochraňuj. Metro s relativně stálými podmínkami budiž. Ale venku…
(Stačí se projet třeba se zapnutou funkcí hlídání jízdy v pruzích po okrese, kde se střídá světlo a stín a různé druhy záplat. A člověk to rychle vypne, protože “kopání” do volantu v nejneočekávanějších okamžicích je o ústa.)
Neděle, 08. října 2023 - 11:36:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29399
Registrován: 5-2002
pi.pi: Metro s relativně stálými podmínkami budiž. Ale venku…
...jezdí AVV už třicet let.

Stačí se projet třeba se zapnutou funkcí hlídání jízdy v pruzích po okrese, kde se střídá světlo a stín a různé druhy záplat
Jednak už samo nevypnutí tohohle asistenta na flekaté okresce nesvědčí o přílišné bystrosti uživatele (ale nepřekvapuje mě, že to někdo vytáhne jako králíka z klobouku), jednak je hlídání jízdy v pruzích spíš už prvkem řízení autonomního, které jsem tou závorkou "ne nutně" z mé úvahy spíš vylučoval (ony ty autonomní prvky zpravidla fungují o patro výš, než ty automatizační, takže s technologií brzdění až zas tolik nesouvisejí).
Mimochodem, kvalita komunikací byla v nedávných širších úvahách o legislativním rámci provozování autonomních vozidel zmiňována též. A to i v té rovině, že by se část odpovědnosti za stav komunikace měla přesunout na jejího správce, třeba zrovna to lajnování a kvalita povrchu. Ono to nakonec pomůže i řidičům z masa a kostí - stačí potkat v noci černooděnce, který dlabe na nějaké reflexní pásky. Při řádném nalajnování zakryje kus vodicí čáry svým tělem a hned je krásně vidět.

Jo, nedávno se tu řešil sklon polí, kdy jsem označil rozorání mezí v Podkrkonoší za prasárnu. Argumentoval jsi to tehdy jakýmisi lány v Arizoně, které prý mají závratný sklon 3 % - no tak takové pole se najde i u nás v Polabí (třeba hnedle nad tratí z Čelákovic do Toušeně). Jenže já měl na mysli pole v Podkrkonoší, které má příčný sklon 12 %, což už je trochu jiné kafe. A tam se už doufám shodneme, že to rozorání prasárna je...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 08. října 2023 - 13:18:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4332
Registrován: 3-2010
pilot

Nevím, co máte za auto, ale já mám asistenta hlídání jízdy v pruzích zapnutého stále a není s ním žádný problém.To samé čtení značek a hlídač odstupu. Jen tempomat na okreskách nepoužívám.
Neděle, 08. října 2023 - 14:36:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1656
Registrován: 5-2002
Jirkaxxxl:
"pilot

Nevím, co máte za auto, ale já mám asistenta hlídání jízdy v pruzích zapnutého stále a není s ním žádný problém."
Přesně tak.
Matně tuším, kde se to vypíná, ale nikdy jsem to nevypnul. Když byl ježdík nový, s nedůvěrou jsem to nechal zapnuté - ale nic hrozného to nedělalo, akorát se to trochu bálo na dálnicích při přejíždění přes tlustou bílou do pruhu, vyznačeného žlutými čarami. Tak jsem usoudil, že je to dobrá věc - a na dálnicích to používám na odpočinutí rukou...[ok]
Neděle, 08. října 2023 - 15:53:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 577
Registrován: 2-2018
No, na jednom autě to jenom ječí. Na druhém to sahá do řízení. Což je blbě jak na šumavské okresce, kde vůbec žádná čára není (ale třeba zaschlé bláto po traktoru), tak na dálnici, kde to chytí neplatnou bílou čáru v zúžení a škubne volantem doleva na předjíždějící auto. Nebo začne ječet “držte volant”. Kdo potřebuje takové asistenty, nemá co dělat za volantem.
Neděle, 08. října 2023 - 15:54:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4334
Registrován: 3-2010
Sants Ono těch vychytávek je podle mě skoro moc. Manželka si u oktávky pochvaluje asistent parkování, já ho vůbec nezapínám, protože koďouš pak stál sice v mezeře, ale kus od chodníku vyvalený do vozovky.Jinak adaptivní tempomat si nemohu vynachválit v Rakousku, kde jsem platil mnohokrát za rychlost. Teď ho tam cvaknu na km 9,559 na A22, kde začínají radary se záznamem a jedu tak až do Slovinska. Je to sice otrava, ale pokuty jsou dost mastné.Rovněž kamera a samostmívací světlomety nemají chybu. Nejlepší auto, co jsem kdy měl...
Neděle, 08. října 2023 - 16:01:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4335
Registrován: 3-2010
Pilot: Kdo potřebuje takové asistenty, nemá co dělat za volantem.

To je nesmysl. Stejně jako kdyby někdo napsal, že kdo potřebuje na mašině "živáka", nemá na ní co dělat. Asistent cuknutím volantem funguje po tisíci kilometrech jízdy podobně.
Neděle, 08. října 2023 - 17:03:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13629
Registrován: 4-2003
Asistent cuknutím volantem funguje po tisíci kilometrech jízdy

Tak pozor, ona je hromada lidí co ani neumí ani otáčet volantem a předvídat číst silnici a k čáře se přiblíží či jí přejedou co 300 metrů.

Výtky stran záplatované komunikace třeba krkolomného vypínání kůvli cestě v neděli do kostela samozřejmě chápu, ale zrovna v tomhle se nemůžu zbavit dojmu, že řidičské schopnosti průměru běžné populace dosti upadají a je jí to v podstatě jedno.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 09. října 2023 - 10:08:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29407
Registrován: 5-2002
RŠ: zrovna v tomhle se nemůžu zbavit dojmu, že řidičské schopnosti průměru běžné populace dosti upadají a je jí to v podstatě jedno
Skutečný stav jim asi jedno je, nikoliv však to, jak jsou jejich schopnosti prezentovány či hodnoceny. Aspoň tedy většina lidí veřejně zpovídaných na téma jejich řidičských schopností by raději připustila, že jsou špatní milenci, než špatní řidiči...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 09. října 2023 - 10:17:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11199
Registrován: 9-2002
pilot.pirx:
"No, na jednom autě to jenom ječí. Na druhém to sahá do řízení. Což je blbě jak na šumavské okresce, kde vůbec žádná čára není (ale třeba zaschlé bláto po traktoru), tak na dálnici, kde to chytí neplatnou bílou čáru v zúžení a škubne volantem doleva na předjíždějící auto. Nebo začne ječet “držte volant”. Kdo potřebuje takové asistenty, nemá co dělat za volantem."

S tim se nedá nesouhlasit. Ač sám nejsem zas až tak starej, tak jsem toho názoru, že s těmahle fíčurama se lidi nenaučí pořádně řídit. Takovej asistent vám třeba nedovolí uhnout před divočákem. Sice jsem nikdy takový auto v ruce neměl, ale po tom, jak na to nadávala moje ségra, tak to nechci ani zkusit.

Za víc než 20 let za volantem jsem způsobil jen jednu nehodu s výsledkem "pomačkaný plechy" s příspívajícím faktorem ze strany místní TSK - značení naprosto v nevyhovujícím stavu.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 09. října 2023 - 11:52:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13638
Registrován: 4-2003
že s těmahle fíčurama se lidi nenaučí pořádně řídit.

[uhoh]


asistent vám třeba nedovolí uhnout před divočákem.

No to určitě.


20 let za volantem jsem způsobil jen jednu nehodu

To fakt s tímhle hloupým jájínkovstvím nechápete, že ty asistenti vznikly z nějakých rozborů příčin nehod, kde prostě obyčejná mamina od rodiny na dvě vteřiny zaklimbá a je vymalováno??
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 09. října 2023 - 11:53:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29409
Registrován: 5-2002
Agent: jsem toho názoru, že s těmahle fíčurama se lidi nenaučí pořádně řídit. Takovej asistent vám třeba nedovolí uhnout před divočákem
Nejsem si jist, jestli lze pojem "pořádně řídit" ztotožnit s potřebou dělat zběsilé manévry. Já bych ho tedy chápal spíš ve smyslu umět situace předvídat než je řešit... [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 09. října 2023 - 12:49:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4337
Registrován: 3-2010
Agent Takovej asistent vám třeba nedovolí uhnout před divočákem. Sice jsem nikdy takový auto v ruce neměl, ale po tom, jak na to nadávala moje ségra, tak to nechci ani zkusit.


Před divočákem se samozřejmě zatočit dá, řidič má přednost před počítačem. I když bych tě chtěl vidět uhnout před divočákem či srnou , když ti vletí těsně před [auto], i bez asistenta. No a když ségra neumí asistenta nebo asistenty vypnout, ať se věnuje vaření nebo vyšívání...
Pondělí, 09. října 2023 - 13:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11200
Registrován: 9-2002
Nenavážej se do mojí ségry, to za prvý, a za druhý šlo o auto firemní a nikdo jí o debilnim asistentovi neřekl. A samozřejmě to okamžitě vypnula.

RadekŠ:
"To fakt s tímhle hloupým jájínkovstvím nechápete, že ty asistenti vznikly z nějakých rozborů příčin nehod, kde prostě obyčejná mamina od rodiny na dvě vteřiny zaklimbá a je vymalováno??"

To je druhá strana téže mince. Neodpočatej a klimbající řidič nemá za volantem co dělat - to pak jezdí jako ožralej se všema důsledkama. A jestli to chceš i z osobní zkušenosti, tak mě taky jednou dohonil mikrospánek. Lekl jsem fest, když mi zahučely do ucha příčně vyfrézovany drážky skrz krajní pravou čáru (to považuju za skvělej a užitečnej vynález,) což mě probralo a auto jsem srovnal i bez asistenta.

Za mě by stačilo, aby auto při nesprávnejch manévrech jen ječelo namísto zasahování do řízení. A pak eště jsem ochotnej za určitejch okolností připustit tempomat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 09. října 2023 - 13:23:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4338
Registrován: 3-2010
Agent: Za víc než 20 let za volantem jsem způsobil jen jednu nehodu

No, já mám první řidičák (to v bylo patnácti na pincka) od roku 1970, tedy 53 let. Z vlastní viny jsem neměl žádnou nehodu. Ročně najedu víc než 20 000 km, dříve i víc.Troufám si tvrdit, že milion kilometrů bez nehody vypovídá něco v tom smyslu, že jsem docela dobrý řidič s právem radit i kritizovat. Nikomu se však nevnucuji, ale určitě se od "králů silnic" s ještě vlhkým řidičákem nenechám poučovat[kiss]
Pondělí, 09. října 2023 - 13:25:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11201
Registrován: 9-2002
Víc než 20 let a přes 3000000 km se ti zdá málo ? - Fakt už přestaň chlastat a zamysli se nad sebou !!!

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 09. října 2023 - 13:40:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4340
Registrován: 3-2010
Ty a najeto 3 000 000 ? Lžeš, to bys tak hloupě nežvanil. Možná 30 000, a to ještě přidávám. A k "nechlastání" nabádej své blízké, já s tím problém nemám.
Pondělí, 09. října 2023 - 13:40:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13641
Registrován: 4-2003
Neodpočatej a klimbající řidič nemá za volantem co dělat

To jsou sorry -strašný hraběcí rady - na úrovni typu lidi by měli bejt hodný, krásný, chytrý a měli by se mít všichni všechny rádi - i Hamás.

Manželovi švagrvý takhle zničila 3 dny stará auto ženská jedoucí z práce po noční, asi si měla někam v práci lehnout na podlahu před cestou domu na vzdálenost cca 10 km se vyspat.

Nebo třeba zachrápal manžel mý kamarádky na dvoukilometrový cestě po obědě, kamarádka přežila a má svých 45 let doživotně invalidní vozík i důchod. Asi neměli obědvat.

Co takhle připustit, že se tohle může stát komukoliv z nás a nedělat haura??
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 09. října 2023 - 13:45:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11202
Registrován: 9-2002
Jirkaxxxl:
"Ty a najeto 3 000 000 ? Lžeš, to bys tak hloupě nežvanil. Možná 30 000, a to ještě přidávám. A k "nechlastání" nabádej své blízké, já s tím problém nemám."

Tak jsem se uklepl o jednu nulu. Se ti to nikdy nestalo ??? - bězně nalítám 1500 - 3000 km za měsíc.
Nicméně ty tvoje arogantní výlevy už nejen mě pěkně serou !!!

RadekŠ:
"Neodpočatej a klimbající řidič nemá za volantem co dělat

To jsou sorry -strašný hraběcí rady - na úrovni typu lidi by měli bejt hodný, krásný, chytrý a měli by se mít všichni všechny rádi - i Hamás.

Manželovi švagrvý takhle zničila 3 dny stará auto ženská jedoucí z práce po noční, asi si měla někam v práci lehnout na podlahu před cestou domu na vzdálenost cca 10 km se vyspat.

Nebo třeba zachrápal manžel mý kamarádky na dvoukilometrový cestě po obědě, kamarádka přežila a má svých 45 let doživotně invalidní vozík i důchod. Asi neměli obědvat.

Co takhle připustit, že se tohle může stát komukoliv z nás a nedělat haura??"

Mám na silnici strach z ostatních větší, než sám ze sebe. Do jistý míry se dá souhlasit s tim co píšeš, ale dá se to vyložit i tak, že lidi ty rizika podceňují a pak na to dojedou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 09. října 2023 - 14:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4341
Registrován: 3-2010
Vasile, já jsem s "arogantními výlevy" nezačal, to ty tady honíš machra. A ta jedna "0" byla naprosto zásadní.
Pondělí, 09. října 2023 - 16:13:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29410
Registrován: 5-2002
Agent: A pak eště jsem ochotnej za určitejch okolností připustit tempomat.
Jo aha, za určitejch okolností ochotnej připustit. No tak jo, no...
(normální člověk si ho za těch určitejch okolností rád zapne, ne že je ochotnej připouštět)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 09. října 2023 - 16:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1658
Registrován: 5-2002
Je hezké, že někdo, kdo v životě neřídil auto s asistentem jízdy v pruzích, přesně ví, jak je to, cituji, "debilní", a že to nedovolí uhnout před divočákem. Budu muset zkontrolovat svoje svaly na pažích - asi je mám neuvěřitelně silný, když dokážou toho asistenta hravě, opakuji hravě překonat [biggrin]
Pondělí, 09. října 2023 - 16:27:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11203
Registrován: 9-2002
Tak pouč neznalce jak to vlastně funguje. Ségra to popsala tak, že jí to kopání do volantu neuvěřitelně sere. Další podrobnosti mi neprozradila a ani jsem se neptal. Ani jednomu z nás se to nelíbilo a ségra má plus mínus nalítáno to stejný, co já.

Hajnej:
"Agent: A pak eště jsem ochotnej za určitejch okolností připustit tempomat.
Jo aha, za určitejch okolností ochotnej připustit. No tak jo, no...
(normální člověk si ho za těch určitejch okolností rád zapne, ne že je ochotnej připouštět)"


Pro mě by to bylo užitečný leda na dálnici.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 09. října 2023 - 16:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1659
Registrován: 5-2002
Agent:
"Tak jsem se uklepl o jednu nulu. Se ti to nikdy nestalo ??? - bězně nalítám 1500 - 3000 km za měsíc.
Nicméně ty tvoje arogantní výlevy už nejen mě pěkně serou !!! "
Takže 300 000 km za 20 let? To je nějakých 15 000 za rok, že..?

Moje auto, když mu byly 4 roky, mělo najeto 80 000,-; řídím ho jenom já, madam se nechává vozit. Řízení mě moc nebaví, většinu svých cest odjedu vlakem (ve vlaku si můžu za jízdy dát telecí líčka na porcelánu s plzní a potom si schrupnout, to auto, přes nesporné jiné výhody, nedokáže) - řídím tedy docela málo, spousta mých známých najezdí víc, a to nejsou profesionální řidiči, takový argumentační faul bych si nedovolil. No a přesto najedu za rok víc, než vy, který se tu chlubí svým obrovským nájezdem...
Pondělí, 09. října 2023 - 16:53:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2023
Jsem už trochu postarší, skoro odjíždím osmý gumy, ale auto s těmito "vychytavkami" mám necelé tři roky a najeto přes 80000 km. A za sebe musím konstatovat, že nic lepšího jsem nikdy nařídil. A to mám takového drobečka který má 132 kW. A každé takové auto má možnost všechny tyto vychytávky vypnout.
Pondělí, 09. října 2023 - 17:06:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29412
Registrován: 5-2002
Ag: Pro mě by to bylo užitečný leda na dálnici.
Aha, pozor, kondicionál. Takže ve skutečnosti auto bez tempomatu a fůra chytrejch keců...?

Jinak těch 300 tisíc, to teda není až zas tak nic moc, to mám najeto víceméně taky (210 tisíc jen na těch, co mi kdy říkaly pane, k tomu nějaký rodičovský předtím a služebáky potom - jo a přes 50 tisíc na kole).
A to si přitom myslím, že jezdím celkem málo...

Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Pondělí, 09. října 2023 - 17:24:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20321
Registrován: 3-2007
No taky Agent píše, že řídí cca 20 let a něco, ty snad déle..?
Pondělí, 09. října 2023 - 18:14:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11205
Registrován: 9-2002
Jen se snažim naznačit, že nejsem zrovna uplnej zobák, jak se mi tady někdo i přes můj překlep snažil podsouvat.

Mám už sedmý auto, ani jedno jsem nekupoval nový. Některý z nich byly docela vraky - ty mi nevydržely ani rok a půl (obojí Ford.) Teď jezdim už deset let s dvacet let starym VW T4 a občas s kámošovou Vochcáfkou. Na tom VW jsem nalítal asi 120000 km. Čas od času jezdim i s jinejma autama. Jednu dobu jsem měl auta dokonce dvě - svoje a firemní (VW T5 4x4,) což byla neuvěřitelná raketa co do výkonu i co do spotřeby - pod 14 l/100 km to fakt nešlo. S tou T5 jsem občas lítal i přes 2000 km/tejden. Ale měl jsem v ruce i větší vozy a nějaký ty tisíce km jsem na nich udělal taky - VW Crafter, Mercedes Sprinter... Na náklaďák se mi nechce, i když to neni zas až tak zle placený.

Přes to všechno občas mi dokáže něco vystrašit, jako např. asi před měsícem, kdy nějaký střevo nabralo hned vedle mě levý svodidlo a přistálo před mym čumákem - pro mě bez následků, ale fakt jsem se lekl. Zvíře na silnici jsem taky potkal mockrát, ale vybourat jsem se musel tim nejhloupějšim způsobem - viz výše.

Jestli mi na silnici někdo sere, tak to jsou opilci, fetky a telefonisti za volantem. A ve městě taky koloběžky. Všech těhlech sráčů se bojim nejvíc - ty umí taky vyrobit nejednu nepříjemnost.

Učil jsem se jezdit na Ladě 1200, která moc nebrzdila... co 100 - 150 km dolejt brzdovku. Bylo mi 16, takže do autoškoly jsem šel s tim, že to minimální minimum už umim.

Asi jsem debil, ale nesnesu, aby mi nějakej robot zasahoval do řízení.

No jak teda ten věc funguje, když kope do volantu ? To se s nim jako musí šofér přetlačovat ?

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 10. října 2023 - 08:24:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13648
Registrován: 4-2003
naznačit, že nejsem zrovna uplnej zobák,

A co má bejt, většina lidí na silnících nejsou žádný zobáci a přesto dochází k nehodám. Stejně jako 99 % populace umí psát. A přesto dělá překlepy a pravopisné chyby.

teda ten věc funguje, když kope do volantu

Máte vypnuté na telefonu vibrace - aby Vás telefon nekopal??
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 10. října 2023 - 08:54:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 480
Registrován: 5-2014
...fyzickej kontakt s kolem (tak nějak by to i mělo správně být, a ne že je tam mezera, do který se vejde kladivo,)...
Úterý, 10. října 2023 - 08:59:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11206
Registrován: 9-2002
To je tak volný, nebo jsi použil hrubou fyzickou sílu ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 10. října 2023 - 09:29:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 481
Registrován: 5-2014
Vůbec žádnou sílu, vešlo by se tam i kovářovo kladivo [biggrin]
Úterý, 10. října 2023 - 11:07:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4349
Registrován: 3-2010
Ag:No jak teda ten věc funguje, když kope do volantu ? To se s nim jako musí šofér přetlačovat ?


Nevím, jak to mají jiná auta, ale u manželčiny Oktávie a mého Kodiaqu se dají nastavit dva stupně tohohle asistenta. Buď jen vibrace do volantu, nebo jemné cuknutí volantu . Při přejetí středové čáry bez použití blikače to navíc upozorní akusticky, pokud se to opakuje, zobrazí se symbol hrníčku s kávou, tedy výzva k pauze v jízdě. To "kopání"do volantu, dá-li se to tak hloupě nazvat, se projevuje pouze pži použití parkovacího asistenta, který ,jak už jsem psal, nepoužívám.
Mladějov
Úterý, 10. října 2023 - 11:33:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20329
Registrován: 3-2007
>Při přejetí středové čáry bez použití blikače to navíc upozorní akusticky, pokud se to opakuje, zobrazí se symbol hrníčku s kávou, tedy výzva k pauze v jízdě.

Ty woe [rofl][lol][rofl]

Bych asi bez návodu dost přemýšlel, proč když na naprosto přehledné okresce s nulovým provozem trochu říznu zatáčku, abych nemusel zpomalovat, mi to ukazuje hrníček s kafem [biggrin]

Já mám stejně obavu, že lidi, co neuměj ani točit volantem, aby se udrželi v pruhu nebo couvat a neuměj se soustředit na jízdu (věční telefonisté a surfaři), tuplem netechnické typy, věčné pípání, blikání různých alarmů atd. spíš obtěžuje a unavuje, než co jiného.

Tím neříkám, že třeba kamerka vzadu nemusí být užitečná.

Kšeft je to ovšem výtečný, auťáky narostly cenově za posledních cca 6 let o minimálně 200 tisíc.
Úterý, 10. října 2023 - 11:48:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4350
Registrován: 3-2010
Mlad. Na okreskách, alespoň co já znám, těch středových čar mnoho není. Ten symbol hrníčku se mi objevil za ty dva roky, co mám tohle auto, jen na dálnicích v Chorvatsku, Itálii a možná ve Francii, tedy po delší době řízení, podle manuálu je to snad spolupráce asistenta a senzoru registrujícího únavu řidiče, ale nevím přesně, jak to funguje. Dá se to také vypnout, ale to nedělám. Jinak kamera není jen vzadu, ale zabírá prostor kolem celého auta, zapíná se automaticky při couvání nebo v blízkosti jakékoli překážky vepředu i po stranách vozidla. Parádní věcička.
Úterý, 10. října 2023 - 12:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3123
Registrován: 1-2006
Jirkaxxxl:
" Ten symbol hrníčku se mi objevil za ty dva roky, co mám tohle auto, jen na dálnicích v Chorvatsku, Itálii a možná ve Francii, ..."
Nebojte, je jen otázkou času než se začne zapínat podle GPS při přiblížení k pumpám a hospodám, které si za to zaplatí [wink]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Úterý, 10. října 2023 - 12:11:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29414
Registrován: 5-2002
ML: ty snad déle..?
Mám za to, že 38 let je déle než 20 let...

Bych asi bez návodu dost přemýšlel, proč když na naprosto přehledné okresce s nulovým provozem trochu říznu zatáčku, abych nemusel zpomalovat, mi to ukazuje hrníček s kafem
Takové okresky většinou bývají bez středových čar - a přiznám se, že si před výraznějším řezáním někdy raději zablikám, kdyby mě měl mezitím dotáhnout nějakej motorkář.

Ag: Asi jsem debil, ale nesnesu, aby mi nějakej robot zasahoval do řízení.
Debil nutně ne, ale o něčem to vypovídá.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Úterý, 10. října 2023 - 12:26:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20332
Registrován: 3-2007
Tak já nechtěl psát "skoro 40", abych neprozrazoval tvůj věk, to mám za to, pane učiteli [wink].
Prostě Agent nalítal za 20 let, co ty za 40.

>Takové okresky většinou bývají bez středových čar

Jo, to už mi XXXL psal taky, tady ovšem nejde o to, jestli většinou ano nebo ne, ale o princip.
Nemám totiž nic proti asistentům na každý prd a nikomu je nezakazuju, ale pokud mám jet někam dýl, tak mám radši klid bez alarmů a všechno vypnuté - jede se mi lépe.

Pro mne je věčná (i podvědomá) kontrola a přemýšlení, proč to signalizuje na dlouhé cestě víc unavující - i pitomá nevypnutelná šipčička indikátoru přeřazení to dělá často blbě [lol], já mám OJV v hlavě.
Se minule v servisu divili, že nemám vůbec ojeté destičky - a to vážně nejezdím jako strejc s kloboukem na hlavě.
Úterý, 10. října 2023 - 12:37:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4351
Registrován: 3-2010
Hb:je jen otázkou času než se začne zapínat podle GPS při přiblížení k pumpám a hospodám

Ale to je stará věc, když mám zapnutou navigaci, všechny hospody a čerpací stanice i s názvem (cca 5 km předem),ale i řada dalších informací. Ale pípne to jen když je někde radar, který není na mapě.
Úterý, 10. října 2023 - 12:47:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4352
Registrován: 3-2010
Mlad, když nejedeš jako začátečník nebo dědek v klobouku, asistenti se na tebe vyprdnou, než aby ti něco signalizovali,signalizují jen při porušení zadaného nebo v nebezpečí.
dědek_hank
Úterý, 10. října 2023 - 15:57:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4808
Registrován: 7-2017
Mám dotaz jenom zčásti teoretický.

Dalo by se z následujících dat zhruba spočítat nebo aspoň kvalifikovaně odhadnout, jakou max. zátěž uveze na rovině dieselová posunovací lokomotiva? Jestli ne, co je k tomu ještě potřeba?

- tažná síla na háku max. 156 kN, trvalá 49 kN při 14 km/h (i když to tam nebylo výslovně uvedeno, předpokládám, že to je kritická rychlost)
- adhezní hmotnost lok. 50 t

Další parametry:
- výkon dieselu 298 kW
- výkon na háku 194 kW
- elektrický přenos výkonu (žádná elektronika, koncepce přenosu je ze 30. - 50. let)
- lok. má 3 nápravy spřažené spojnicí a 2 trakční elmotory na krajních nápravách
- průměr kol 1372 mm
- max. rychlost posun/trať 24/32 km/h

Někdo už z toho asi pozná, o kterou lokomotivu a jakého původu se jedná, ale bohužel v pramenech ze země původu nejsem schopen dohledat trakční diagram ani zátěžovou tabulku... Ale možná jenom blbě hledám. (A taky se mi nechce platit za data schovaná za paywally.)

Nějaké empirické údaje jsem přece jenom našel: Po rovině běžně tahala přes 1000 t (potvrzeno fotografiemi), do 27‰ (pahrbek?) prý měla v režimu posun normu 265 t (což mi připadá hodně a nevím, jestli to není ajznbónská latina).

Děkuji předem za ochotu.
Úterý, 10. října 2023 - 16:31:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8895
Registrován: 9-2011
trvalá 49 kN při 14 km/h
Tohle je důležitý údaj.

Pro jízdní odpor S se udává vzorec o = 1,9 + 0,000465.V2 (N/kN, km/h)
Jen rychle: pro rychlost 14 km/h se kvadratická část smrskne na 0,1, čili o = 2 N/kN, a tedy pro tažnou sílu 49 000 N může být zátěž 49 000 / 2 = 24 500 kN, tj. cca 2500 tun. Po rovině a trvalou rychlostí.
A teda 1000 tun nějakou dvacítkou, pětadvacítkou (s nenulovým zrychlením pro její dosažení) je zcela neurážející údaj.

Do 27 promile je jízdní odpor cca 30 N/kN, tedy pro tažnou sílu 48 000 N (ať se nám to líp počítá [happy]) může být zátěž 48 000 / 30 = 1 600 kN, tedy cca 160 tun.

Snad jsem se někde nesekl...
Všichni jste volové. Servít
dědek_hank
Úterý, 10. října 2023 - 17:27:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4809
Registrován: 7-2017
Aleš Liesk.: Děkuji.

Snad by se tedy ještě slušelo prozradit, že se jedná o britskou lokomotivu Class 08. Ta teď začíná být populární i v tuzemské modelářské obci, protože Britové se zhlédli v kontinentálním měřítku 1:120 a fa Hornby začala ve velikosti TT uvádět na trh britská vozidla, která už nabízejí i zdejší prodejci. Ve Spojeném království jde o kultovní lokomotivy, v letech 1952 - 1962 jich bylo vyrobeno skoro 1000 ks, takže je to historicky nejpočetnější řada hnacích vozidel bývalých BR, zhruba stovka jich je stále v provozu u pohrobků BR a jiných soukromníků a dalších asi 80 provozují různé britské muzejní a nostalgické spolky. Našel jsem k nim spoustu dat i více či méně uvěřitelných historek, ale zrovna trakční diagramy v UK zřejmě nejsou veřejnosti běžně dostupné.
Úterý, 10. října 2023 - 17:34:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29416
Registrován: 5-2002
ML: abych neprozrazoval tvůj věk
To ses snažil zbytečně, já ho netajím a občas ho sám napíšu.

Se minule v servisu divili, že nemám vůbec ojeté destičky
To u mě a u Petra Šimrala taky...

DH: do 27‰ (pahrbek?) prý měla v režimu posun normu 265 t (což mi připadá hodně a nevím, jestli to není ajznbónská latina).
Pokud je to skutečně pahrbek, mohlo by to ještě být tím, že těch 27 promile není pod celou délkou posunového dílu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 11. října 2023 - 08:36:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8896
Registrován: 9-2011
Pokud je to skutečně pahrbek, mohlo by to ještě být tím, že těch 27 promile není pod celou délkou posunového dílu.
A taky že se na pahrbek nepřisouvá trvale, tj. je nutno dodržovat trvalý proud, ale krátkodobě, takže je možné jít nad něj (nad ten trvalý proud, ne nad pahrbek [proud]).
A konečně, při sunutí na hrb se po celou dobu přísunu nesune celý tkaloun, ale vozy postupně odpadávají, takže se váha vlaku (a tedy jízdní odpor) poměrně rychle snižuje.
Suma sumárum, ani těch 265 tun výchozí váhy tkalounu nemusí být latina.
Všichni jste volové. Servít
Středa, 11. října 2023 - 10:32:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2173
Registrován: 11-2005
Když si tady poměřujete řidičské pindíky, tak já vytáhnu svého malého, ať zazní také "druhá strana" [happy]

Najeto mám několik tisíc km (neměřím si to), z toho většinu během několika měsíců, a vše výhradně ve vypůjčených autech.

Nemůžu se už dočkat doby, kdy budou auta plně autonomní. Asi je nutné, aby neustále komunikovaly a spolupracovaly s "chytrou silnicí" (a možná i auty kolem), myslím si totiž, že právě požadavky na vyrovnání se s "hloupou silnicí" (včetně pastí typu záplat nebo žlutého vodorovného značení pruhů, v nichž mívá problém zorientovat se i vašnosta) je největší brzdou vývoje v tomto směru (tím neříkám, že by auto nemělo koukat před sebe na divočáky). Jasně že "chytré silnice" nemohou vést do každé samoty, ale pro začátek by stačila autonomie na dálnicích, jedničkách a významnějších dvojkách, s tím, že poslední "míli" k baráku je potřeba odřídit růčo.

Různí asistenti jsou jakýmsi vývojovým mezistupněm, který už teď zachraňuje životy (svěřil se mi bývalý kolega dojíždějící denně, že mu už dvakrát jeho Audina zachránila zadnici rychlejší strojovou reakcí než byla jeho lidská), ale pomáhají též svým postupným vývojem se přibližovat k té autonomii.

Současný stav, kdy všechna auta řídí živí řidiči (z nichž většina nejsou profesionálové v tom smyslu definice, že by to bylo náplní jejich výdělku), je jednak nebezpečný (statistiky nehod jsou známé) a jednak ekonomicky nevýhodný -- řízení vyžaduje soustředění a kdyby každý místo toho dělal nějakou užitečnější soustředěnou práci, vyprodukoval by víc HDP ve prospěch svůj i společenský.

V porovnání českých a německých silnic je patrná jednak lepší kvalita těch druhých, ale hlavně zcela zásadní rozdíl v mentalitě řidičů. Ti čeští se mi sice jeví v průměru zkušení a a skvěle ovládající své auto, ale neustále agresivní a spěchající. Přesně vědí kde je radar a tam kde není, porušují ve velkém rychlost (a to i o více než 10 km/h). Pokud jedete podle předpisů, tak se na vás tlačí a předjíždějí mnohdy nebezpečně. Paradoxně přímo v Praze mi přišli ostatní řidiči víc pohodoví a víc pouštějící, jakoby víc němečtí.
Zurückbleiben, bitte!
Středa, 11. října 2023 - 11:03:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4357
Registrován: 3-2010
Lib No, já jsem sice už starší ojetina, ale řídit mě stále baví, někdy mám dokonce "absťák", že se jedu jen tak projet. Proto jsem rád, že se nesmyslu jakým jsou autonomní automobily lidstvo hned tak nedočká. Co by to bylo za požitek, jen tak sedět a koukat, jak automat točí volantem? To bych mohl rovnou jezdit autobusem.
Středa, 11. října 2023 - 11:07:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12477
Registrován: 5-2002
ad A_L a svážné pahrbky: Suma sumárum, ani těch 265 tun výchozí váhy tkalounu nemusí být latina.

Svážný pahrbek bývá stavěn tak, že na přísunu je stoupání mírnější a delší a teprve směrem do harfy tam bývá těch cca 30 promile.

V Sokolově na ranžíru, kde jsem byl 2,5 roku na záloze se zcela běžně tahaly vlaky i přes tři tisíce tun a utáhly a pak utlačily je všechny lokomotivy.

Standardem byla S 458.0, ale v případě potíží to byl i T 435.0 ( Hektor ) a taky to zvládnul.
Takže popisovaná lokomotiva zcela bez potíží při takovém posunu vezme něco okolo 2000 tun a taky je zvládne vysunout k pahrbku. Zde zcela správně A.L. napsal, že stoupání je krátké a prakticky normativ vůbec neovlivňuje.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 11. října 2023 - 11:38:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9465
Registrován: 1-2007
řízení vyžaduje soustředění a kdyby každý místo toho dělal nějakou užitečnější soustředěnou práci, vyprodukoval by víc HDP ve prospěch svůj i společenský.

Teoreticky ano, ale kolik lidí ten čas v autě bude skutečně trávit nějakou výdělečnou činností?
Středa, 11. října 2023 - 11:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4242
Registrován: 3-2006
Mouka: Ne nutně přímo v autě.
Já dojíždím vlakem 2 hodiny, můžu si ve vlaku zdřímnout a díky tomu jít doma o něco později spát (a ten čas strávit nějakou činností).
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Středa, 11. října 2023 - 12:46:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29419
Registrován: 5-2002
Mouka: kolik lidí ten čas v autě bude skutečně trávit nějakou výdělečnou činností?
Tak ono i kdyby v tom autě měli š**at (třeba i nevýdělečně [wink]), bude to mnohem užitečnější, než když tam jen tak sedí, točí kulatým nesmyslem a nadávají na podobné nešťastníky, že jim překážejí...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 11. října 2023 - 12:50:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3129
Registrován: 1-2006
Snažíte se znovuvynalézt taxík?
[wink]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]