Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 30. 9. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 30. 9. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 28. září 2023 - 11:52:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4272
Registrován: 3-2010
PS: Jo a Jirkaxxxxl mi ještě neodpověděl, esli jsem tada jako gauner, když mám ty muškáty.

Proč odpovídat na hlouposti?
Čtvrtek, 28. září 2023 - 11:53:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8512
Registrován: 3-2006
Ad Mladějov: Nanetu najdete doplatek léků na předpis u jednotlivých lekáren?

Rezervovat v současném pojetí, není jako rezervovat přímo přes recept.

Jsem pro penalizaci nevyzvednuté rezervace a nevím o žádném pacientovi, kterému by vadilo, že si zarezervovaný lék nevyzvedne. Dokonce bych byl pro platbu předem.
Doktor:
"Mořepetr:
"systém upozornil, že lék na který generují recet je na "seznamu""U dlouhodobých centrálních výpadků by to šlo, no nepokrylo by to lokální nedostupnost a krátkodobé výpadky.
Mořepetr:
"možnost přímé rezervace ( což naráží na odpor lekáren, vzhledem k rozdílným doplatkům u léků)"Netuším, jak právě v tomto figuruje rozdílnost doplatků. Každopádně by to znamenalo online sdílení skladů všech lékáren (prakticky nereálné), navíc by to omezovalo volbu výběru lékárny. Něco podobného zkoušeli v dřívější době někteří poskytovatelé zdravotních služeb (hlavně nemocnice) s lékárnou, kdy léky na předpis bylo možné vyzvednout pouze ve vlastní lékárně. Vzhledem k protiprávnosti od toho časem ustoupili."

Ano vysvětlil jste to lépe, stát by se dostal do lekárenských aplikací, kdo by nesdílel, měl by smolíka.
Navíc by šlo lépe dohledat vyvádění léků z evidencí lékáren.
Čtvrtek, 28. září 2023 - 11:59:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13570
Registrován: 4-2003
Proč odpovídat na hlouposti?

Tou hloupostí jste začal právě Vy, já jsem to jenom tu hloupost převedl na analogický příklad.

Ale kroutíte se pěkně, jako had na čtyři.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 28. září 2023 - 12:00:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4273
Registrován: 3-2010
Doktore, ministerstva většinou opravdu nic nevyrábějí, jen plané žvásty. Malé dítě to chápe, jen ty s tím máš problém. Už jednou jsem tě žádal, ať mě ignoruješ. Ani to jsi nepochopil a pořád otrauješ se svými mentálně impotentními výpady.
Čtvrtek, 28. září 2023 - 12:07:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8513
Registrován: 3-2006
https://www.vitalia.cz/clanky/rozdily-v-doplatcich-za-leky/
Čtvrtek, 28. září 2023 - 12:10:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13571
Registrován: 4-2003
ministerstva většinou opravdu nic nevyrábějí, jen plané žvásty. Malé dítě

Někteří si tady vysloužili nové diskusní téma s příznačným názvem "Rozum v troubě", ale Doktor to fakt nebude.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Čtvrtek, 28. září 2023 - 12:10:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20213
Registrován: 3-2007
Mořepetr:
"Ad Mladějov: Nanetu najdete doplatek léků na předpis u jednotlivých lekáren? "
U některých ano,ale to je přece úplně jedno.
Protoźe máte řadu lidí, kterým by to nevadilo, pak řadu dalších, včetně mně, kteři ten doplatek na své léky u svých pár lékáren znají a prostě by to kupovali většinově tam, přičemž se nezblázní z toho to koupit občas jinde,zvlášť když existuje možnost to poslat. Taky umím do té lékárny zajít nebo zavolat předtím, než k tomu doktorovi pro ty pravidelné léky půjdu (zrovna ta cukrovka a jakákoli chronická nemoc s pravidelnými kontrolami).
Čtvrtek, 28. září 2023 - 12:27:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 3-2020
Doktor: Které konkrétní páky má na to, aby snížil nadužívání ATB?
Berte to ode mě spíš jako povzdech...
Základní páka je zakotvená přímo legislativně a to formulací požadavku na racionální ATB terapii, a to zejména u poskytovatelů jednodenní a lůžkové péče. Zařízení to naplňují obvykle zřízením ATB střediska, která dávají souhlas s užitím příslušných ATB (teď ponechme stranou, jak to kde vypadá, a že někde se schvaluje všechno, někde jen i.v., někde se neschvalují p.o. s výjimkou chinolonů a vyšších CS,...). Toto opatření preventuje jinak nepředstavitelné plýtvání ATB. Nabízí se třeba myšlenka, že v primární péči to bude stejně. A praktik prostě nebude bez svolení zasypávat desítky pacientů s týden trvajícím komunitním kašlíkem tabletovým Amoksiklavem ("co kdyby").

A tady narážíme na celý ten systém, který nikdo dlouhodobě řešit nechtěl (a p. Válek je teda zvlášť rezistentní a moc jeho adoraci zde nechápu). Hodí se to na existující ATB centra? S jakou úhradou/financováním? Proč lékaři v mikrobiologii i jinde "nejsou"? Proč se nic nedělá s nesmyslným postgraduálním vzděláváním? Proč se p. Válek vysmívá konkrétním snahám o změnu vzdělávání? Proč byl jeho jediný reálný krok odvolání ředitele IPVZ?
Deficit v komunikaci během jednání je jenom taková třešnička (ATB už budou - v létě - na podzim - na jaro, lékař po škole více jak 170/h nezaslouží a je bezcenný, práce přesčas je dobrovolná,...).
Mladějov
Čtvrtek, 28. září 2023 - 12:43:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20216
Registrován: 3-2007
Hm..anonymní uživatelka něco napsala na twitter a rázem se to bere za fakt, žádost stejných doplatků vám dopadne jako každá státni regulace - budete platit víc, než teď, zato zmizí excesy. Řada lékáren ten lék nebude objednávat vůbec a podobně.
Ono to chce trochu přemýšlet nad podobnými články.
Čtvrtek, 28. září 2023 - 12:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16097
Registrován: 5-2004
"vede zase k tomu, že nekulichovi se předepíše penicilin až někde v nemocnici po měsíci maroděni"

Podobným principem se léčil kovid. Telefon praktikovi, vemte si paralen a kdybyste nemoh dejchat volejte rychlou a do špitálu na JIP.

Kolega měl naštěstí v rodině zdravotníka a tudíž se dostal včas k isoprinosinu po kterým se mu udělalo obratem líp a ani pro něj nemusel do Polska...
Čtvrtek, 28. září 2023 - 14:02:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5410
Registrován: 9-2003
MUDr.,MVDr. et PharmDr. Kniebohrer: Jaký Isoprinosin, když Covid přece neexistuje a je to spiknutí farmafirem? Přece bys jim neskákal na lep!
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 28. září 2023 - 14:37:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8514
Registrován: 3-2006
Mladějov:
"Taky umím do té lékárny zajít nebo zavolat předtím, než k tomu doktorovi pro ty pravidelné léky půjdu (zrovna ta cukrovka a jakákoli chronická nemoc s pravidelnými kontrolami)."

Je vidět, že asi nějakou chronickou nemoc nemáte. Protože volat před kontrolou je zbytečné. Lékař dokáže během kontroly naprosto překopat medikaci a to celkem často, protože než člověk zjistí jak se to vyslovuje, tak už má něco jiného. Jen blbej inzulín už mám během čtvrt roku třetí druh. A to nemluvím o ostatních lécích, které diabetolog předepisuje, na vše související.

Jinak u e-poukazu to již běžně funguje, dokonce nemusíte ani nic podepisovat a dovezou Vám to až domů.


Petr_vlček:
"Podobným principem se léčil kovid. Telefon praktikovi, vemte si paralen a kdybyste nemoh dejchat volejte rychlou a do špitálu na JIP. "

Na Covid je Brufen, ale asi jsem měl nějakou jeho demoverzi, než mi ho do karantény doručilo BENU, tak bylo po příznakách, které má tlumit.[proud]



Mladějov:
"Mořepetr:
"https://www.vitalia.cz/clanky/rozdily-v-doplatcich-za-leky/"Hm..anonymní uživatelka něco napsala na twitter a rázem se to bere za fakt, žádost stejných doplatků vám dopadne jako každá státni regulace - budete platit víc, než teď, zato zmizí excesy. Řada lékáren ten lék nebude objednávat vůbec a podobně.
Ono to chce trochu přemýšlet nad podobnými články."

Právě, že člověk přemýšlý a nechápe dvě věci.
1) Opakovací recept a volání pro napsání léků(pokud jsem mezi kontrolami a mám předepsanou medikaci, měl bych mít možnost si vybrat přiměřené množství léku).
2) Proč si nemohu nechat doručit léky přímo do vlastních rukou a to klidně od distributora, když se to lekárnám nebude vyplácet.


Ještě nám úplně zapadl skvělý nápad s léky do sáčku. Někde se to zadrhlo?? Náš pan magistr umí nadávat i v latině.[rofl]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Mladějov
Čtvrtek, 28. září 2023 - 15:01:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20218
Registrován: 3-2007
Zjištění si dostupnosti léku předem jsem uvedl jako jednu z několik možností to řešit, nikoli jedinou a univerzálni. A ano, specializované ústavy by mohly mít lékárnu svoji, třeba zrovna ta vaše endokrinologie, ale nařizovat to natvrdo? Zase bude nějaká hranice, zase to přinese nové problémy.
Distributor tady není od drobného prodeje - to zas řešîte po socialisticku a nesmyslně. To fakt není prodejna pečiva při pekárně.

Právě, že chronickou nemoc mám a už jsem tady o tom psal a opravdu je s léky docela problém.

No a já se teď ve vašich požadavcích už začínám ztrácet - snad jediné tč. použitelné osobní řešeni vidím v tom mít ke kontrole ještě zásobu léků tak na měsíc..
Mladějov
Čtvrtek, 28. září 2023 - 15:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20219
Registrován: 3-2007
S4991023:
"MUDr.,MVDr. et PharmDr. Kniebohrer: Jaký Isoprinosin, když Covid přece neexistuje a je to spiknutí farmafirem? Přece bys jim neskákal na lep!"
Nojo, máš pravdu, že je to podvod tady psal hodně dlouho [biggrin]
Čtvrtek, 28. září 2023 - 15:18:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8515
Registrován: 3-2006
Mladějov:
"No a já se teď ve vašich požadavcích už začínám ztrácet - snad jediné tč. použitelné osobní řešeni vidím v tom mít ke kontrole ještě zásobu léků tak na měsíc.."

To už je bohužel nutnost, jen si s tím pak můžete vite co, takže se zbytečně vyhazují léky.


Mladějov:
"Zjištění si dostupnosti léku předem jsem uvedl jako jednu z několik možností to řešit, nikoli jedinou a univerzálni. A ano, specializované ústavy by mohly mít lékárnu svoji, třeba zrovna ta vaše endokrinologie, ale nařizovat to natvrdo? Zase bude nějaká hranice, zase to přinese nové problémy.
Distributor tady není od drobného prodeje - to zas řešîte po socialisticku a nesmyslně. To fakt není prodejna pečiva při pekárně. "

Nemocnice lékárnu má, jen má problém v otevírací době.

No po socialisticku, je to řešené spíš dnes, kdy zbraň koupíte snadněji než léky na předpis.

Jinak to byl návrh, pokud by se to lekárnám nelíbilo distribuovat. Kompenzační pomůcky na e-poukaz Vám také nedodá každá lekárna.
Nebo jejich nechuť na zpětný odběr jehel, je už pověstná.


Mladějov:
"Právě, že chronickou nemoc mám a už jsem tady o tom psal a opravdu je s léky docela problém. "

Tak vidíte, kupodivu větší problém s léky je na ty "normální" diagnozy než na diabetes. Takže sháním léky na tlak na zažívání apod. Vzhledem k tomu, že jsem z rodiny nejzdravější, tak to prostě pro mne znamená vše oběhat a obtelefonovat.
Mladějov
Čtvrtek, 28. září 2023 - 15:48:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20224
Registrován: 3-2007
No já to klidně řeknu - mám diabetes Ii. typu, zatím na prášcích (a doufám co nejdýl).
Při změně medikace mně má paní doktorka, mladá, dynamická (po postarším arogantním přednostovi kliniky přímo balzám) nechá obvykle původní léky doužívat, zase vcelku no problem.

Ale to už je spíš na privátní diskusi, koho tohle na žel. serveru zajímá..
Čtvrtek, 28. září 2023 - 15:59:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8516
Registrován: 3-2006
To máte dobré. Držím palce.

To doužívání je dobré, někdy se zas podaří i znova nasazení.
Pezos
Čtvrtek, 28. září 2023 - 17:46:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2594
Registrován: 4-2014
Mořepetr:
"Nebo jejich nechuť na zpětný odběr jehel, je už pověstná."
Jistá řetězcová lékárna se nijak moc přívětivě netvářila ani ve chvíli, když jsem pokoušel odevzdat prošlé léky. Plná huba ekologie, dokud se pro ni nemusí něco udělat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Mladějov
Čtvrtek, 28. září 2023 - 17:52:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20225
Registrován: 3-2007
A přitom proti odevzdání staré televize nebo nedejbože lednice je to prkotina [lol]
Čtvrtek, 28. září 2023 - 18:15:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8517
Registrován: 3-2006
Ad Pezos? S tím jsem nikdy neměl problémy.
Jinak oficiálně se jehly mají nosit do ordinace, kde je předepíšou.
Být to tak s léky, tak by se člověk prošel.[biggrin]

Zajímavá odpověď byla od odborníků na odpady, prý to mám donést tam co narkomani.
Jsem se zeptal zda na dětské hřiště, ale byl jsem poučen, že v centru pro narkomani dostávají za špinavé jehly čisté. Někdy to zkusím, třeba dostanu i kokeše.[lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Mladějov
Čtvrtek, 28. září 2023 - 19:09:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20229
Registrován: 3-2007
Já se zeptám Pezose, proč se boji napsat jméno řetězce.
Ono zmrdi naopak potřebují maximálnî publicitu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pezos
Čtvrtek, 28. září 2023 - 19:15:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2595
Registrován: 4-2014
Protože tu špatnou zkušenost mám zatím jen jednu, takže to mohlo být individuální pochybení (prostě blbec za pultem).
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Čtvrtek, 28. září 2023 - 19:39:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4275
Registrován: 3-2010
Pezos Jak by na tebe anonyma mohl někdo přijít?
Mladějov
Čtvrtek, 28. září 2023 - 22:31:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20231
Registrován: 3-2007
Děkuju za odpověď a chápu důvody (na rozdíl od soudruha J.C.).
Čtvrtek, 28. září 2023 - 22:53:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 502
Registrován: 5-2002
Doktor:
"Dotaz ovšem byl na ministrovy páky na snížení nadužívání antibiotik. CÚER fakt není ministerský restriktivní nástroj. Navíc k (ne)reálnosti vaší představy viz hned první věta komentáře Hungry beara.
Tak doufám, že řeč se vedla o terapeutické indikaci a spektru účinku antibiotik, aby paní doktorka věděla, že antibiotika na viry nepůsobí.
"

CÚER primárně není pro žádný datamining využíván. Pokus o toto (jehož výsledkem byl pěkný článek o non-adherenci k léčbě) mne stál tři roky úsilí a moji instituci 50.000 za databázový dotaz, který SÚKL dle 106 sice zprostředkuje, ale směrem ke správci CÚERu a tedy placeně. A zrovna pro oblast ATB terapie se to přesně nabízí. Nicméně aktivity ministerstva směrem k využití CÚERu jsou = čisté 0. Samozřejmě sekundární by musela být kontrola, ale jako primární indikace (či vůbec lehký nástin PL, že se o to někdo zajímá!) by to stačilo.

Ano, řeč byla o indikaci a ovšem že i o tom, že kočička si nemá co vybírat - tato debata na téma jaké ATB (je-li indikováno, což zde nebylo) má proběhnout s lékařem, kdy je právě prostor na to si říci, zda chce kočička brát léčivo s periodou 8h či 12h, atd. A jen pro jistotku - tato debata proběhla v době, kdy ATB bylo dosti a asi i v době, kdy eRecept ještě nebyl povinný (takže dávno tomu).

Jinak je vtipné číst názory laiků, jak byl Hegr šikovný ministr - to fakt ne. Ten pán redukoval problém korupce ve zdravotnictví na farmafirmy platící školící akce lékařům. Výsledkem je, že se už lékař na mezinárodní konferenci zase tak snadno nepodívá (vysolit za čtyřdenní akci 1000 EUR z vlastního rozpočtu, to se málokomu chce - jasně, ve spoustě zemí na západ i na východ jsou "vzdělávací budgety", ale tím my si nebudeme lékaře rozmazlovat). Ty skutečné problémy opravdu Hegr neřešil, stejně jako ti ostatní.
Nicméně očití svědci tvrdí, že Válek - slušně řečeno - nepatří mezi ty nejbystřejší ministry, co jsme měli. Dokonce ho dotyční zařazují na úplně, úplně opačné spektrum. Ale já jsem se s tím pánem potkal jen na jedné konferenci a tam ten projev byl docela koherentní - nicméně hned po něm zmizel a na otázky z publika jsme už odpovídali jen my ostatní.
Čtvrtek, 28. září 2023 - 23:57:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29355
Registrován: 5-2002
Když tu tak pěkně řešíte ty léky, tady je fotka jednoho artefaktu z Britského muzea:

Až budu u pořádné klávesnice, tak popíšu, co to je...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 29. září 2023 - 07:38:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13572
Registrován: 4-2003
Jinak je vtipné číst názory laiků

To je celkem běžný rozpor mezi mediální a skutečnou realitou, sám to znám ze svého a navazujících oborů taky. Kolikrát dovedou vzbuzovat nadšení úplní psychopati, tzv. odborníci z cizího města, atd.

očití svědci tvrdí, že Válek - slušně řečeno - nepatří mezi ty nejbystřejší ministry

Ale o tom žádná, to bylo vidět i na odvolávání šéfa Homolky. Spíš to ukazuje na obecný problém - že se bystřejší jedinci do takové kaskadérské fce necpou... což asi bude za tou Válkovou sebedůvěrou a způsobem jakým jedná.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 29. září 2023 - 09:06:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 963
Registrován: 10-2005
RadekŠ:
"Jinak je vtipné číst názory laiků
To je celkem běžný rozpor mezi mediální a skutečnou realitou, sám to znám ze svého a navazujících oborů taky. Kolikrát dovedou vzbuzovat nadšení úplní psychopati, tzv. odborníci z cizího města, atd. očití svědci…
"

No, vzhledem k tomu, že reaguješ tak trochu v kontextu mé připomínky L.H. tak bych se vůči té příliš zevšeobecňující konotaci psychopaty ohradil. Pan Jbb sice je zjevně insider (věcná část jeho příspěvku je nepochybně zajímavá), nicméně litanie nad zatrhnutím kongresové farmaturistiky (pamatuji z okruhu svých četných známých i různé Singapury apod.) až příliš zavání šlápnutím na kuří oko a pokud se neobtěžuje napsat správně ani příjmení dotyčného, moc přesvědčivě to nevypadá. Ze svého celkem širokého doktorského okruhu i osobní zkušenosti mám vesměs podání odpovídající tomu, co jsem napsal. V každém případě si jiného obdobně zaznamenáníhodného MZd vybavit neumím. Ale rád se nechám přesvědčit, že jsem někoho nespravedlivě opomenul.
Pátek, 29. září 2023 - 09:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8518
Registrován: 3-2006
Hajnej:
"Když tu tak pěkně řešíte ty léky, tady je fotka jednoho artefaktu z Britského muzea:

Až budu u pořádné klávesnice, tak popíšu, co to je..."

Pěkné, to vypadá, jako přehled všech léků co jsou na trhu. Koukám vpravo mají dejcháky na astma, vidím Ventolin a Comboair.
Pátek, 29. září 2023 - 11:46:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3042
Registrován: 1-2006
Viajero:
"V každém případě si jiného obdobně zaznamenáníhodného MZd vybavit neumím. Ale rád se nechám přesvědčit, že jsem někoho nespravedlivě opomenul."
To je bohužel smutná tuzemská realita, poté co tuzemské elity byly vyhnány+zlikvidovány nejdřív nácky, a pak natřikráte komunisty [sad]

Zkusme soutěž: kdo si vybaví jména alespoň pěti ministrů, kteří pro své rezorty a tuto zemi opravdu něco přínosného udělali?
Za všechny rezorty dohromady - neb pro jakýkoli jeden by to byl úkol nesplnitelný.
Přiznávám, že sám s tím mám problém.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pátek, 29. září 2023 - 12:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13577
Registrován: 4-2003
tuzemská realita, poté co tuzemské elity byly vyhnány+zlikvidovány

Tohle není doloženo žádnými srovnávacími studiemi (viz podobná ničím nedoložená tvrzení o vlivu Mnichova) a kdyby někdo porovnal peripetie první republiky a dneška, tak zjistí že to má řadu podobných rysů - a to i při velmi shovívaném pohledu na ty Švehly, Berany a podobně.

Do dnešní tuzemské politiky (a čehokoliv jiného) se nejmíň dekádu, ale spíš dvě z propisujou úplně stejný socioekonomické trendy, jako jinde ve světě, třeba i v USA. A mezitím se v tuzemské politice vystřídaly dvě generace lidí přičemž politika u nás nikdy nebyla dědičnou záležitostí relativně uzavřených rodinných klanů a patřičně zdegenerovanýma potomkama, studijícími na těch jedině správných školách s nalajnovanou cestou do velkých korporací a dělajicích ty správně pravicové sporty.

---------------
Jo a na dotaz - no opět vím úplně přesně - to byl Martin Říman.[lol]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 29. září 2023 - 12:46:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2187
Registrován: 7-2017
Realne neexistuje sposob, ako zabezpecit prisun vsetkych liekov bez toho, aby nehrozil nejaky vypadok. Nikto totiz nevyraba vsetky ucinne latky, ani India alebo Cina, samozrejme, mozu vyrabat nejake ekvivalenty, ktore ale nemusia sediet kazdemu pacientovi. Potom mozete utocit cenou, ked vsetkych preplatite, ako to dokazu USA, ale pri statoch ako Cina moze dojst k uplnemu embargu, aj ked v Cine si viem predstavit, ze cierny trh by vznikol velmi rychlo a ani armada by nemusela vediet urobit uplny stop.
V tunajsich vodach je problem naduzivanie antibiotik a potom samozrejme nizka cena liekov, ludia porovnavaju konecnu cenu v lekarni, ale realne mozu byt ine lieky drahsie prip viac dotovane poistovnami a tym padom si cely retazec pride na svoj podiel. Minuly rok bol problem na viacerych frontoch- uvolnenie opatreni v Cine samozrejme zapricinilo rychly prechod Covid-19 tamojsou spolocnostou a sialenym narastom spotreby liekov, ktore sa tak predali v Cine a uz nesli na trh do Europy resp boli tam aj vypadky v Indii. Toto len tazko ovplyvni minister zdravotnictva CR, jedine, zeby dostal neobmedzeny balik penazi a nemusel by sa riadit legislativou- najma tou zelenou.
Pátek, 29. září 2023 - 13:20:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3043
Registrován: 1-2006
RadekŠ:
"... přičemž politika u nás nikdy nebyla dědičnou záležitostí relativně uzavřených rodinných klanů ..."
Nejde o konkrétní osoby, natož klany - nýbrž o plošnou absenci osobností, cti, morálky a vzorů slušného chování.
K takové přehlídce morálních trpaslíků/nýmandů bez zábran se "západní demokracie" skrz socioekonomické trendy (a masmédia/socsítě) teprve propracovávají.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pátek, 29. září 2023 - 13:43:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8519
Registrován: 3-2006
Hungry_bear:
"nýbrž o plošnou absenci osobností, cti, morálky a vzorů slušného chování."

To by se mělo tesat do kamene.
Ale nebojte i "vyspělé" demokracie tímto trpí. Jen se to k nám moc nedonese.
Pátek, 29. září 2023 - 14:02:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1590
Registrován: 9-2015
@S499
Sice mě ti opozičníci štvou asi méně než fašistický mainstream, ale tohle je opravdu šílené, jak dovedou klidně tlačit 2 protichůdné myšlenky jako obojí správné - samozřejmě jediné a zaručeně správné.
Sice se to asi dá snadno vysvětlit - nesourodé skupiny, zaměrná diskreditace šířením co nejabsurdnějších názorů a informací, apod., ale když to pak všechno dohromady rozhlašuje jeden jednotlivec, tak je to někdy opravdu směšné nebo spíš hodně hloupé.
Tak jsem se zas zapojil, a teď rychle do bazénu, vždyť za chvíli mi jede vlak ze stanice Felsogöd, čímž vás odtud srdečně zdravím. A hurá zpátky na Slovensko, užít si autentickou volební atmosféru.
Pátek, 29. září 2023 - 14:16:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4279
Registrován: 3-2010
Hb: Nejde o konkrétní osoby, natož klany - nýbrž o plošnou absenci osobností, cti, morálky a vzorů slušného chování.

Ale jde, začni u sebe
Pátek, 29. září 2023 - 14:22:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13578
Registrován: 4-2003
Tak jsem se zas zapojil, a teď rychle do bazénu

Vycházka je jen desetimunutová.[lol]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 29. září 2023 - 14:23:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4281
Registrován: 3-2010
Hajnej No, ta ukázka spotřeby léků jednoho muže (který přestal v sedmdesáti kouřit a stejně to s ním hnedka seklo) a jedné ženy (která se cpe prášky posledních deset let) od věku kojence do dřevěného penálu u nás nehrozí, neboť léky nejsou a ani dlouho díky fialové "vládě" nebudou[nene]
Pátek, 29. září 2023 - 15:01:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13579
Registrován: 4-2003
plošnou absenci osobností, cti, morálky a vzorů

Na tohle jsem věřil do té doby, něž jsem to probral s klinickými psychlogy či psychiatry.[crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 29. září 2023 - 15:09:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8520
Registrován: 3-2006
RadekŠ:
"Na tohle jsem věřil do té doby, něž jsem to probral s klinickými psychlogy či psychiatry.[crazy]"

Takže Vám řekli, že takového politika znají?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Pátek, 29. září 2023 - 15:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1591
Registrován: 9-2015
@RadekŠ
Pátek, 29. září 2023 - 15:59:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2803
Registrován: 12-2020
osobností, cti, morálky a vzorů slušného chování.
Tak osobností se nestanete jen tak sám o sobě. To je částečně vrozené + podpořené příkladem ve vlastní rodině.
A čest, morálka a slušné chování? V jaké době to žijete? To prostě v dnešní době (a už hodně dlouho) není v módě. Nevyplatí se to, na rozdíl od bezpáteřnosti, vlezdoprdelkování, uplácení, tunelování, podvádění a lhaní.
Takový člověk, tedy čestná osobnost s morálkou a slušným chováním je v dnešní době už brána jako exotický případ nějaké odchylky. A v politice by takový člověk ani dlouho nevydržel. Nutně by mu muselo být špatně. Ostatně již před 30 lety si mnozí např. Daniela Kolářová či Rudolf Hrušínský tu politiku na pár let zkusili. A po velmi negativních zkušenostech s tím z důvodu ochrany vlastního zdraví taky brzy skončili, takže čest a morálku si stačili asi zachovat.
Pátek, 29. září 2023 - 16:01:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13580
Registrován: 4-2003
Morální může být i to, že mladá sekretářka s cílem zajistit svým potomkům zázemí svede svého ženatého šéfa - ona je tak prostě naprogramována. Z jejího pohledu - a je to prosím zcela v souladu s normativní definicí morálky jako něčeho co vychází pouze z nás a není nám to nikým vnuceno (!).

Stejně tak argumentovat morálkou může být zcela neužitečné v situaci, kdy v USA či JAR lidé rabují obchody -v určité životní sitaci to udělá úplně každý z nás. Stejně tak i největší pacifista začne zabíjet - stačí když někdo zabije jeho blízkého.

Kam mířím - to jsou filosofické kategorie, mnohdy v reálném životě dosti prakticky nepoužitelné.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 29. září 2023 - 16:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8521
Registrován: 3-2006
Ad Hungry_bear: Je to horší, než si myslime, kolego.[sad]
Pátek, 29. září 2023 - 16:23:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 964
Registrován: 10-2005
RadekŠ:
"tuzemská realita, poté co tuzemské elity byly vyhnány+zlikvidovány
Tohle není doloženo žádnými srovnávacími studiemi (viz podobná ničím nedoložená tvrzení o vlivu Mnichova) a kdyby někdo porovnal peripetie první republiky a dneška, tak zjistí že to má řadu podobných rysů - a to i při velmi shovívaném pohledu na ty Švehly, Berany a podobně. "

O to je to celé horší. Kromě toho, že i bez srovnávacích studií je zřejmé, že trojí decimace elit zásadně zmenšila množinu, v níž by bylo lze skutečnou osobnost najít, česká společnost má už asi 200 let mimořádně vyvinutý smysl sejmout kohokoli, kdo by výrazně přečníval. Jen od oka, třeba A. V. Frič, Emil Holub, Milan Kundera.
Pátek, 29. září 2023 - 16:25:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13581
Registrován: 4-2003
Daniela Kolářová či Rudolf Hrušínský tu politiku

To že někdo umí hrát na jevišti (skočil 5 metrů o tyči...) vůbec neznamená že je schopen dělat politiku, pokud vůbec tuší co to je. Sorry, ale na Hrušínskýho byl spíš smutnej pohled, protože se tam ocitl zjevně omylem a navíc ve věku kdy kognitivní schopnosti kohokoliv jdou dolu.

Stejně tak jako to že někdo za komunismu trpěl a umejval výlohy s křížkem na krku mu ještě nedává schopnosti dělat třeba arcibiskupa a má jediný štěstí, že ty 4 % přihřátejch a leseb nejsou agresívní a nezlynčujou ty 1-2% aktivních katolíků a nepoboří kostely - po těch všech kázáních o morálce.[crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 29. září 2023 - 16:47:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 637
Registrován: 10-2018
Ale ono je to úplně jinak. I ta elita se dneska nedefinuje "ideálně", ale "instrumentálně" - výškou příjmu, životním stylem, způsobem a místem bydlení etc., a proto do ní spadá kdejakej gauner a populární jůtuber.
Já si vždycky vzpomenu na ten citát z Chandlera, co byl původně o policii:
"Politika vyžaduje ty nejlepší lidi, ale není na ní nic, co by nejlepší lidi přitahovalo".
Pátek, 29. září 2023 - 17:00:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13582
Registrován: 4-2003
je zřejmé, že trojí decimace elit zásadně zmenšila množinu

No třeba v Rakousku jen odstavili od vesla Habsburky a ta politika je tam snad nějaká lepší? Abysme se ještě nedivili.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 29. září 2023 - 17:38:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29356
Registrován: 5-2002
JxL: to sis to přeložil trochu nepřesně... [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 29. září 2023 - 17:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13583
Registrován: 4-2003
I ta elita se dneska nedefinuje "ideálně"

Elitu (ať s uvozovkami nebo bez) v podobě premiéra jsem viděl tento týden, byl jsem z nějakých řekneme utilitárnách důvodů mezi hyénamaa bych cosi slyšel na vlastní rozměrné slechy a nedošlo ke zkreslení.

Příznačná už byla akreditace, kde na mě už zdálky volali, vy jste z ***, že. (To mám hvězdu na xichtu??)

Důvod byl zjevný už po pár vteřinách - na mnohý hyény byl naprosto tristní pohled - jak mluví, jak jsou oblečený (vz. do kotelny, umolousaný tričko nošený snad 14 dnů v kuse) a jak se třeba baví před i po tiskovce vzor ostravský havíř hadr. Už jsme jen zděšeně čekal, kdy tomu Fialovi začnou tykat. Výjimkou byla ta veřejnoprávní média, jak oblečením tak i kulturou projevu.

Nevím proč jsme si při otázce maníka z B*****u vzpoměl při vizáži a mluvě na na sex po telefonu v devadesátkách, kdy nějaká osmdesátilá bába s protézou nohy v příšeně zabordeleným kutlochu nějakýmu chudákovi říká jsem "kozatá dvacítka a chci tě"...

To jen k těm elitám...já si fakt nemyslím že je problém s tím že místo Kundery získal nobelovku Seifert .[wink], ale tím, že ta politika je zalevelená lidma formátu okresního vyžírky - byť chápu, že leckomu na okrese může třeba Radek Vodráček připadat jako relativně chytrej člověk a to že se při jeho třetím slově v debilisatoru chytám za kebuli je můj ploblém.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 29. září 2023 - 18:42:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3044
Registrován: 1-2006
RadekŠ:
"
Důvod byl zjevný už po pár vteřinách - na mnohý hyény byl naprosto tristní pohled - jak mluví, jak jsou oblečený (vz. do kotelny, umolousaný tričko nošený snad 14 dnů v kuse) a jak se třeba baví před i po tiskovce vzor ostravský havíř hadr. Už jsme jen zděšeně čekal, kdy tomu Fialovi začnou tykat. Výjimkou byla ta veřejnoprávní média, jak oblečením tak i kulturou projevu.
...
To jen k těm elitám...já si fakt nemyslím že je problém s tím že místo Kundery získal nobelovku Seifert .[wink], ale tím, že ta politika je zalevelená lidma formátu okresního vyžírky - byť chápu, že leckomu na okrese může třeba Radek Vodráček připadat jako relativně chytrej člověk a to že se při jeho třetím slově v debilisatoru chytám za kebuli je můj ploblém."
Jenže právě tito lidé zaplňují prázdné místo, které jim uvolnili ti schopní a chytří, kteří byli v lepším případě vyštváni, v horším zlikvidováni - přičemž to prázdné místo není jen osobně po vyštvaných/zlikvidovaných, ale především po těch které by jinak příkladem vychovali k obrazu svému, kterým by byli vzorem - takhle tu máme generace důsledně vychované právě k tomu, co jsi viděl (k neschopnosti, diletantství, okecávání, lenosti, závisti, nemyšlení - neb toto vedlo k přežití, vše opačné byl důvod k postihu) a vzorem jim byl leda vychcanej křupan.


RadekŠ:
"Morální může být i to, že mladá sekretářka s cílem zajistit svým potomkům zázemí svede svého ženatého šéfa "
Pozor, dozráli jsme do věku, kdy i pro nás tato morálka začíná být příjemná a užitečná [lol]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pátek, 29. září 2023 - 19:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4283
Registrován: 3-2010
Hajnej, a přesně je to tedy jak, prosím?
Pátek, 29. září 2023 - 19:53:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2805
Registrován: 12-2020
RadekŠ: Morální může být i to, že mladá sekretářka s cílem zajistit svým potomkům zázemí svede svého ženatého šéfa - ona je tak prostě naprogramována.
No to máte o morálce zvláštní představy. Přesně toto je krásný příklad nemorálního chování, neboť upřednostňuje vlastní zájem přes zájmem obecným. Že je tak nastavená, vůbec nerozhoduje. Je prostě nastavená amorálně.
To je jako když si přečtu, že ze 100% prostitutek v ČR to 10% dělá pro radost, 10% z donucení a 80% dobrovolně pro peníze. Prý aby si ony a jejich děti mohli koupit vše co potřebují. V tomto případě těch 80% považuju za nejvíc amorální, protože svým dětem ukazují, že peníze jsou víc, než vlastní čest[ko]
Pátek, 29. září 2023 - 20:45:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8523
Registrován: 3-2006
Být morální je bohužel stále více "problematická" vlastnost pro život.Ale už se asi měnit na stará kolena nebudu, to si raději nainstaluji Lítačku do telefonu.

Chtělo by to alespoň vypárat to heslo na přezidenské vlajce.

A to jsem si odpoledne ještě myslel, že jsem naše obyvatele zbytěčně podceňoval, když je takové množství ochotno bojovat. Zřejmě chybný průzkum. (v Německu je to 10?)
odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Pátek, 29. září 2023 - 20:57:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13584
Registrován: 4-2003
zaplňují prázdné místo, které jim uvolnili ti schopní a chytří

Ano, ale v jiném významu, totiž že ti chytřejší se uživí násobně lépe mimo média.

Nicméně mne na tom irituje není krize médií, ale to zastydlé plebejství a způsob mluvy, kdy nějaký jedinec mluví s bývalým rektorem druhé největ§i univerzity v zemi a předsedou vlády jako by to byl nějaký hejhula. Tohle zastylý plebejství mi přijde zničující.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 29. září 2023 - 21:15:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3045
Registrován: 1-2006
RadekŠ:
"... ale to zastydlé plebejství a způsob mluvy, kdy nějaký jedinec mluví s bývalým rektorem druhé největší univerzity v zemi a předsedou vlády jako by to byl nějaký hejhula. Tohle zastylý plebejství mi přijde zničující."
Co čekáš po desetiletích "soudružského tykání" a proklamací nadřazenosti "dělnické třídy" nad nějakými "intelektuály"? To je právě to o čem píši = socialistická výchova zažraná do morku kostí a předávaná v rodině dalším generacím.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pátek, 29. září 2023 - 23:06:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 503
Registrován: 5-2002
Viajero:
"...nicméně litanie nad zatrhnutím kongresové farmaturistiky (pamatuji z okruhu svých četných známých i různé Singapury apod.) až příliš zavání šlápnutím na kuří oko..."

Kdepak, já pokud budu chtít na kongres (a bavíme se o Evropě, nikdy jsem na žádném jiném kontinentu na kongresu nebyl a ani se mi nechce), tak já už asi mám způsoby jak to někdo - zcela legálně - zaplatí. Ale ta většina lékařů je nemá a výsledkem je, že se holt mladší lékař z nemocnice už na mezinárodní kongres nepodívá. Ale tak co, národ to chce, národ to má. Fakt nekopu za sebe, můj záběr naštěstí klasickou medicínu dost přesahuje. Bavíme se tu o "obyčejných sekundárních lékařích" co dělají "jen" medicínu. A ti mají vinou toho pána fakt smůlu.
Sobota, 30. září 2023 - 09:54:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3046
Registrován: 1-2006
Smůlu, že se nemůžou účastnit kongresů (jako přívažků k rekreaci) za peníze z úplatků???
Oni totiž "cesty na kongresy" nedostávali "darem" z filantropie, ale jako úplatky za dosažení objemu předepisování (=utrácení peněz pacientů a pojišťoven) léků konkrétních firem/distributorů.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Sobota, 30. září 2023 - 10:05:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 504
Registrován: 5-2002
Hungry_bear:
"Smůlu, že se nemůžou účastnit kongresů (jako přívažků k rekreaci) za peníze z úplatků???
Oni totiž "cesty na kongresy" nedostávali "darem" z filantropie, ale jako úplatky za dosažení objemu předepisování (=utrácení peněz pacientů a pojišťoven) léků konkrétních firem/distributorů."

Jojo, takhle nějak Heger argumentoval. Ale když jste tak"chytrý" a "v obraze", jistě vysvětlíte, jak může preskripci ovlivnit třeba radiolog či anesteziolog, potažmo skoro jakýkoliv nemocniční lékař.
Prostě jste to nepochopil stejně jako většina veřejnosti - mezi PL/ambulantním specialistou a nemocničním lékařem je dosti rozdíl. Tak holt vzdělané lékaře nepotřebujete, no. Stačí co si přečetli z knih, že?
Sobota, 30. září 2023 - 10:13:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2807
Registrován: 12-2020
Hungry Bear: To je právě to o čem píši = socialistická výchova zažraná do morku kostí a předávaná v rodině dalším generacím.
Tak já byl tedy vychováván v 70/80 letech a žádné tykání a oslovování soudruhu jsem nikdy neslyšel (čímž neříkám, že na ÚV KSČ nebo někde na okresní úrovni to tak nebylo).
A vždycky nás vedli k tomu, že všichni lidé jsou si rovni. Nikdo nám nevnucoval, že dělník je něco víc, než inteligence.
Ale ono je to oboustranné. I ten rektor či předseda vlády je pořád jenom člověk, byť třeba 10x chytřejší než ten plebejec. Ale to z něj nedělá něco víc.
Čímž samozřejmě neobhajuji nevhodné chování, slušnost by měla být samozřejmá.
Ten problém s oblékáním popisují i herci, kdy je už běžné, že do Národního divadla chodí lidi oblečení úplně stejně jako venku. Ale chtěli jsme svobodu, tak ji máme. A lidi se chovají, tak jak chtějí, bez zábran.
P.S. - já to nesleduji, ale jaké třeba četné osobnosti mají v politice na Západě? Dokážete jich vyjmenovat alespoň 10?