Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 28. 9. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 28. 9. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 26. září 2023 - 15:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8502
Registrován: 3-2006
Qěcy:
""Břízolitová fasáda z roku 1975 před třemi roky nejevila sebemenší známky poškození, odtrhové zkoušky potvrdily perfektní stav. Takže?"
Máme ho také zrovna na té stěně kde by se hodilo zateplení (jen 40cm zeď) starý jen 45 let a je prvotřídní. Tehdy to bylo drahé stálo to 20 tisíc. Ale drží na ostatních 65cm zdí je už skoro stoletý (předválečný)a ten není nic moc.
Quex
Úterý, 26. září 2023 - 15:14:06  
Administrátor
Číslo příspěvku: 9148
Registrován: 5-2002
Má smysl se kvůli 1200 Kč rýpat tři čtvrtě roku v zahradě a pěstovat rajčata?!? To mělo smysl tehdy, když jediná dostupná zelenina byla ta, kterou si člověk vypěstoval.

Jako že za zlých komunistů nebyla dostupná zelenina?[lol] Ono hlavně nejde o 1200 Kč, ale o kvalitu a ta domácí ze zahrádky je někde úplně jinde, než rajčata z obchodu, i když budou komunikovaná jako česká, ze zahrady atd. Stejně tak radši budu jíst svoje domácí zavařené okurky, než nějaký dovoz z Turecka pod značkou Znojmia...[crazy]
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Úterý, 26. září 2023 - 15:33:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15483
Registrován: 4-2003
Quex:Jako že za zlých komunistů nebyla dostupná zelenina?

Bylo jí výrazně méně, takže i rajčata se sháněla. Krom toho kvalita byla výrazně horší, než je dnes a zelenina musela se pěstovat i ve sklenících v Radotíně, Chuchli a Braníku, protože třeba rajčata byla potřeba po celý rok. Ale můžeš to klidně zase rozporovat, je to už skoro 35 let [proud].


Ono hlavně nejde o 1200 Kč, ale o kvalitu a ta domácí ze zahrádky je někde úplně jinde, než rajčata z obchodu, i když budou komunikovaná jako česká, ze zahrady atd. Stejně tak radši budu jíst svoje domácí zavařené okurky, než nějaký dovoz z Turecka pod značkou Znojmia...

Přiznám se, že si raději koupím rajčata z obchodu a okurky také. Čas jsou peníze a nevidím důvod, proč se rýt v zahradě. Nebaví mne to, byť bych si mohl pěstovat zeleninu v docela velkém objemu.
Quex
Úterý, 26. září 2023 - 16:41:12  
Administrátor
Číslo příspěvku: 9149
Registrován: 5-2002
zelenina musela se pěstovat i ve sklenících v Radotíně, Chuchli a Braníku

Jo, i v Tróji u Vltavy.[wink] A klidně bych si zas dal, rozhodně to nechávalo daleko menší uhlíkovou stopu, než dovoz rajčat ze Španělska, brambor z Francie apod.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Úterý, 26. září 2023 - 17:05:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2785
Registrován: 12-2020
Každý člověk bude mít různé koníčky a názory na trávení volného času. To je docela normální. Ale tady byla diskuze o tom, že čím víc si toho vypěstujeme/vyrobíme v ČR, tím budeme méně závislí na produkci a cenách globální ekonomiky. A to je bez debaty.
Ta globální ekonomika by byla dobrá třeba na to, když se z jakéhokoliv důvodu v nějaké oblasti neurodí. Pak máme možnost to nahradit z oblastí, kde se urodilo dostatečně. Jenže u nás to už mnoho let funguje tak, že většina se doveze, byť zde lze vypěstovat/vyrobit bez problémů. Kromě toho , že to zvyšuje naši závislost to taky vede k tomu, že obrovsky narostla doprava (zejména silniční a letecká - tedy ta neekologická), protože logicky bude výrazně větší spotřeba energie (včetně exhalací), když jablko vypěstuji v Žatci, než když je dovezeme z Nového Zélandu. Podobně když vypěstuji cibuli ve Všetatech, tak náklady na dopravu budou výrazně nižší než při dovozu z Itálie. Jenže tady panuje mantra, že vše musí být globální a tak se jablka od nás vozí kdoví kam a k nám jdou ta jablka ze Zélandu. To uvádím jen jako příklad, aby mě zase někdo ze statistiky nepřesvědčoval, že jablka jsou odjinud.
Uhlí taky už těžit nebudeme, dovezeme ho z Austrálie a mohl bych pokračovat. Pak se jen budeme divit, že nám třeba za pár let řeknou, že jim jinde zaplatí víc a nám ho prostě neprodají. Co na tom, že kvůli tomu pak třeba zase padne pár podniků, že?
Úterý, 26. září 2023 - 17:13:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15484
Registrován: 4-2003
Quex:A klidně bych si zas dal, rozhodně to nechávalo daleko menší uhlíkovou stopu, než dovoz rajčat ze Španělska, brambor z Francie apod.

Ta uhlíková stopa ale byla docela výrazná, protože v kotelnách, které tyto skleníky pro vytápění nezbytně potřebovaly, se ve velkém pálil mazut. Plyn se využíval ve větším množství až daleko později (až někdy po roce 1990, kotle totiž uměly spalovat jak mazut, tak i plyn), kdy si místní začali stěžovat na to, že se tam pálí za sajrajty a že to pěkně smrdí. A do toho se zpřísňovaly normy, takže kotle pro pálení mazutu z osmdesátých let samozřejmě přestaly vyhovovat a s plynem už to zase nebylo ekonomicky udržitelné. V Radotíně, v Chuchli a v Braníku vystavily definitivní stopku pěstování zeleniny až povodně v roce 2002.
Úterý, 26. září 2023 - 18:11:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13557
Registrován: 4-2003
ale o kvalitu a ta domácí ze zahrádky je někde úplně jinde, než rajčata z obchodu

Je to naprostá iluze, můžete tam mít nevědomky ba dokonce v dobré víře spoustu dusičnanů (mne se to stalo hned první rok, prostě jen hodně kvalitní zem) a plísně o nichž ani nevíte.


Břízolitová fasáda z roku 1975 před třemi roky nejevila sebemenší známky poškození,

Na baráku mých rodičů taky, ne, jenže tam je za fasádou na tehdejší dobu vysoce kvalitní doma dělaná tvárnice a tloušťce 45 cm s využitém škváry z Prunéřova - tedy něco co dramaticky převyšuje izolační schopnosti domů z té doby široko-daleko. Tepelný komfort v těch sedemdesátkách byla proti snad komukoliv v okolí úplně jjná liga a spotřeba koksu byla asi 40 % přídělu.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 26. září 2023 - 18:36:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8503
Registrován: 3-2006
Ten stanovený příděl byl stejně nějaký divný, měli jsme stanoveno 100 metráků hnědého uhlí. A to byla jen půlka baráku s ústředdním topením. Když se bralo 2x 25 metráků, tak to nikdo nechtěl skládat a pořád něco bylo ve sklepě. Když se přešlo na plyn, tak jsem vyvezl nějakých patnáct metráků mouru. Zajímavé bylo, jak nám byla zima když se zařalo topit plynem. Ten uhelný kotel se prostě naložil až to bublalo, žádná regulace a občas to šlo i přes pojistný ventil.
Mladějov
Úterý, 26. září 2023 - 18:41:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20198
Registrován: 3-2007
Tak radioaktivní škvára? Ani svítit jste nemuseli [biggrin]

Vážně - DBL pánové tady zcela vážně říkají, že by stát měl dbát o to, abychom byli ve všem (tedy i těch rajčatech) soběstační a že to je i levnější a ekologičtějśí. Kim tomu říká ideologie čuččche [wink]
To ostatní tady zase vzniklo neschopnosti některých zdejších národohospodářů udržet nit debaty.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 26. září 2023 - 18:45:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13558
Registrován: 4-2003
postřikuje pesticidy a hnojí umělými hnojivy

Hnojením se dodávají do půdy stavební látky rostlin spotřebované při jejich růstu. Třeba dusík, fosfor a draslík. Myslíte že když tam nasypeme tyto chybějící látky z pytlíku s nápisem NPK, tak uděláte chybu?

Ve skleníku a obecně na zeleninu na či zahradní keře a stromy fakt nepoužijete herbicidy, protože řešíte plísně a hmyz. Jíst ovoce či zeleninu napadenou plísněmi či hmyzem (vylučujícím všelijaké škodliviny) a houbami fakt asi nebudete.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 26. září 2023 - 18:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13559
Registrován: 4-2003
pánové tady zcela vážně říkají,

Na ty bláboly o čučche nemá smysl reagovat, já ž jen čekám kdy JM vyhlásí soběstačnost obce Vdolena Oda a v Penny naproti stadionu budou mít jen lokální produkty.[biggrin]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Úterý, 26. září 2023 - 19:06:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20199
Registrován: 3-2007
A musí být pochopitelně levnější!
Úterý, 26. září 2023 - 19:16:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4265
Registrován: 3-2010
Je vidět, že obyvatelé komunistických nocleháren nemají pro záliby majitelů zahrádek pochopení. Ani se nedivím, z práce rovnou k počítači a pak do postele, to dá zabrat...
Úterý, 26. září 2023 - 19:48:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13560
Registrován: 4-2003
musí být pochopitelně levnější!

A bude to potravinové bezpečnější než u těch chudáků, co si můžou koupit potraviny odkudkoliv!![proud]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 26. září 2023 - 23:53:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5435
Registrován: 4-2003
J.M.:
"No tedy srovnávat pivovar s výrobou léků to už chce opravdu vyšší vzdělání."
On to ale nikdo nesrovnává, to je pouze vaše dezinterpretace.
J.M.:
"Naproti tomu třeba právě u toho piva (byť je to Budvar) je úplně jedno komu to patří a to z prostého důvodu, že pivovarů tady máme stovky"
Stejně tak tady máme stovky potravinářských podniků, stovky zemědělců, stovky poskytovatelů zdravotní péče, stovky majitelů zdroje vody, stovky pronajímatelů nemovitostí. Nedržíte moc konzistentní linii a podrážíte sám sobě nohy.

Doposud se pohybujete v rovině obecných proklamací. Přejděme od teorie k praxi:
J.M.:
"jídlo, voda, základní potraviny, bydlení, zdravotní péče, léky, energie to bychom prostě měli v maximální možné míře jako stát vlastnit"
Povězte, jak by měla v praxi vypadat realizace této vaší představy. Chcete se opět vydat do již prozkoumané slepé uličky reálného socialismu? Nebo nabídnete jiné řešení? Sem s ním.

Zastavím se u léčiv, respektive u jejich výroby, která by dle vás měla být ve vlastnictví státu, abychom nebyli závislí na externích dodavatelích. Opět ta stejná otázka – jak byste si to v praxi představoval? Pokud bychom měli být plně soběstační s výrobou a pokrytím trhu s léky, pak bychom museli vyrábět všechna zde používaná léčiva, což jsou tisíce různých druhů. Navíc řada z nich je patentově chráněna a nelze vyrábět jejich generika (laicky kopie), pak by tedy byl nezbytný výzkum a syntéza originálních molekul s daným terapeutickým účinkem – to je běh na dlouhé roky s miliardovými náklady u každé jednotlivé molekuly a hlavně s nejistým výsledkem, kdy do fáze klinických zkoušek, natož do praxe se dostane třeba jen jedna z mnoha desítek molekul. Nebo taky žádná. Vzhledem k místnímu malému trhu by byly náklady na výrobu léčiv astronomické, což by se logicky promítlo v jejich vysokých cenách. A ne, do zahraničí bychom neprodávali, neboť tam by dle vaší logiky měli rovněž svoje vlastní výrobny. Nemluvě o tzv. orphan drugs, což jsou léky na vzácná onemocnění, jejichž vývoj pro omezený trh České republiky by byla ekonomická sebevražda, navíc zde na to ani neexistují kapacity lidské ani technické.

Tak povězte – s ohledem na výše uvedené – jak si představujete, aby léky patřily nám a my nemuseli spoléhat na to, co nám kdo milostivě prodá. Zatím se totiž ukazuje, že máte zcela zkreslené a naivní představy o fungování světa, v důsledku čehož vám řada věcí nedochází, včetně toho, že vaše zaručené recepty jsou nerealistické a nefunkční.

A pokud byste se nedokázal vypořádat s otázkou, jak si to v praxi představujete, bylo by to jen důkazem, že jste prachobyčejný tlučhuba.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 27. září 2023 - 00:02:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5436
Registrován: 4-2003
Jirkoxxxl, do třetice se zeptám na stále nezodpovězenou otázku – v čem konkrétně spočívá Válkova vina za nedostatek léků?

Mně je jasné, že neodpovíte, protože prostě nemáte co odpovědět. To jen, aby vynikla trapnost vašeho mlčení po vašich prázdných výkřicích do tmy.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 27. září 2023 - 00:23:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2185
Registrován: 7-2017
Stále má páky na to, aby znížil naduzivanie antibiotík - výrobnú oblasť nevyrieši, pretože to nie je EKO a neprejde to cez zelené mozgy
Středa, 27. září 2023 - 06:37:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5437
Registrován: 4-2003
Velky_sef:
"Stále má páky na to, aby znížil naduzivanie antibiotík"
Které konkrétní páky má na to, aby snížil nadužívání ATB?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 27. září 2023 - 06:43:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 958
Registrován: 10-2005
Quex:
"Má smysl se kvůli 1200 Kč rýpat tři čtvrtě roku v zahradě a pěstovat rajčata?!?

Jako že za zlých komunistů nebyla dostupná zelenina?[lol] "

Nevím, kolik jste vy stihl zažít z reálného socialismu, ale na horní 042, kde byla prodejna zeleniny v Jilemnici a Jablonečku, byly na krámě pro náhodného vesnického kupce zpravidla brambory, mrkev a kapusta. Ale zelinář měl Chryslera 180, takže pro někoho asi byla.


Já si rajčata pěstuji taky sám a rozhodně mě to v bio kvalitě vyjde levněji, než olezlá rajčata z hypermarketu za akční cenu 60 Kč/kg.


Děláte to a) protože vás to baví, b) protože vás to baví (nebo třeba, že je to hezký to pozorovat, jak to roste a sám si to utrhnout). To je naprosto v pořádku, já zase pěstuju guajavu, papájovník, apod. Nepředpokládám, že by to bylo jinak, protože to byste byl blázen a hňup.

V tom Horním Pojizeří jsem vyrůstal v podmínkách praktického samozásobení; mrkev, petržel, celer, česnek, cibule, to vše se vypěstovalo a uskladnilo. Brambory částečně, zbytek z JZD. K tomu na jaře chřest, na podzim se nechaly pod sníh růžičková kapusta a čínské zelí a přes léto rajčata, okurky v pařníku. Bylo to fakt super, zjevně úplná idyla pro některé předpisatele. Jako kluci jsme to nenáviděli, otročina, počínaje transportem hnoje od sedláka, atd. Aby se to lépe zvládalo, koupila se Terra, ta byla sice velmi dobrá, ale jako licenční produkt docela drahá. Takže i ekonomicky celkem o ničem.

No a k tomu dovozu, vývozu, atd. Ve zdejším Kauflandu prodávají celý rok mrkev od producenta sídlícího cca 5 km daleko. Dtto většina cibule. Brambory jsou taky zdejší, ale když chci dobrý na raclette, tak sorry, ale ty francouzský se na rozdíl od tuzemských vaří ve šlupce mnohem lépe.
Středa, 27. září 2023 - 06:56:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 959
Registrován: 10-2005
J.M.:
"..tady byla diskuze o tom, že čím víc si toho vypěstujeme/vyrobíme v ČR, tím budeme méně závislí na produkci a cenách globální ekonomiky. A to je bez debaty.

Jenže u nás to už mnoho let funguje tak, že většina se doveze, byť zde lze vypěstovat/vyrobit bez problémů."

Bylo by dobré, kdybyste ten váš privátní rozbor doplnil o řešení problému, kdo v těch sadech bude dělat. Češi zjevně ne a migranty nechcete. To takhle v raných devadesátkách jezdili kamarádi na jabka do Itálie, na jahody do Británie (já jsem jel raději do Německa do fabriky). On je tam totiž stále velmi vysoký podíl ruční práce, zejména při sklizni. Proto ty různé samosběry (v mém okolí dost rozšířené).

Ano, jistě se dají najít excesy (ta jabka z NZ), ale tohle vaše hraběcí "můžeme si vypěstovat doma", je fakt jednorozměrný (jako ostaně většina podobných "úvah").

PS. Když to tady čtu, tak to vypadá, že žijeme v nějaké příšerné hrůze ve srovnání s minulostí. Prosím, kdo to tak chce mít, jeho problém. Ve skutečnosti žijeme v naprosto nejlepší době, která se kdy na tomto geografickém kousku vyskytovala. Stačí vytáhnout paty (možná při dané úrovni představ měla malé srovnatelné fragmenty generace právě dospělá za Belle Époque, jenže těm to smázla příšerná válka a pak v druhé polovině 20. let, jenže těm to smázla krize). Jinak sorry, ale za poslední dvě století dobu srovnatelnou ohledně kvality žití s dnešní, nenacházím.
Středa, 27. září 2023 - 07:11:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16093
Registrován: 5-2004
Tak to asi ta Ovoce - Zelenina na namesti v Rokytnici byla jen vyvesni stit. Jen je divny ze se vocamcad nosily o prazdninach melouny, broskve a pod. Jo, nebylo vse najednou a "v kazdou denni a nocni dobu".

V "zelinarskejch" oblastech uz od sedmdesatek jely "soukromy veletrznice" jako Kly nebo Piskava Lhota u Boleslavi kde byl v patky takovej srumec ze byla okolni 1/9 a 1/11 blbe prujezdna mnnozstvim tehdy nedostupnych aut...
Středa, 27. září 2023 - 07:25:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 960
Registrován: 10-2005
Petr_vlček:
"Tak to asi ta Ovoce - Zelenina na namesti v Rokytnici byla jen vyvesni stit.

V "zelinarskejch" oblastech uz od sedmdesatek jely "soukromy veletrznice" jako Kly nebo Piskava Lhota u Boleslavi kde byl v patky takovej srumec ze byla okolni 1/9 a 1/11 blbe prujezdna mnnozstvim tehdy nedostupnych aut..."

Tvl, jste navedenej, nebo senilní, nebo je to jinak, že neudržíte nechytat za slovo?
Asi jsem bydlel tak, že po ruce byl Jabloneček a Jilemnice. Rokytnice už byla trochu mimo a s blbým spojením (což alespoň byste opravdu vědět mohl).
Mmch, jo, jasně, že tam byla, proti zdravotnímu středisku, pokud se pamatuju. Ale měli tam stejný H jako jinde.

To jako, že jsme měli jet z Krkonoš do Klů na "soukromou veletrznici"? Vy fakt nejste jen navedenej... ubohej lufťák, kterej jen pindá.
Středa, 27. září 2023 - 07:26:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15486
Registrován: 4-2003
Viajero:Když to tady čtu, tak to vypadá, že žijeme v nějaké příšerné hrůze ve srovnání s minulostí. Prosím, kdo to tak chce mít, jeho problém. Ve skutečnosti žijeme v naprosto nejlepší době, která se kdy na tomto geografickém kousku vyskytovala. Stačí vytáhnout paty (možná při dané úrovni představ měla malé srovnatelné fragmenty generace právě dospělá za Belle Époque, jenže těm to smázla příšerná válka a pak v druhé polovině 20. let, jenže těm to smázla krize). Jinak sorry, ale za poslední dvě století dobu srovnatelnou ohledně kvality žití s dnešní, nenacházím.


Přesně tak [wink]. Bohužel mnoho lidí si to stále neuvědomuje. Přitom jim nic nechybí a nadávají třeba i na to, že je venku neustále ošklivo (moc vedro, moc zima, moc prší, moc sucho, moc mrazivo,...) a plácají blbosti, že i počasí bylo kdysi lepší a že letos jsme neměli žádné léto [crazy].

Ovšem pro mentální komunisty typu Petr vlček je fakt, že žijeme v té nejlepší době, tak odporná představa, že se jí budou zuřivě bránit a servírovat tu báchorky na téma DBL STZH, byť velice dobře ví, že tomu tak není [angry].
Středa, 27. září 2023 - 07:36:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15487
Registrován: 4-2003
Viajero:Mmch, jo, jasně, že tam byla, proti zdravotnímu středisku, pokud se pamatuju. Ale měli tam stejný H jako jinde.

Ten nedostatek zeleniny (jak v sámošce, tak v podnicích Ovoce a zelenina) byl běžný i v Praze, proto se muselo chodit například do tržnice na Pankrác (v místě dnešního OC Arkády), kde se zelenina dala sehnat. Jenže to jednak nebylo pravidlem (občas bylo vyprodáno i tam) a za druhé to záleželo samozřejmě i na ročním období. Jojo, dříve nezbytné návštěvy potemnělé haly, kde za nedostatečného svitu sodíkových výbojek, které měnily barvu zelenina na zcela nepřirozené odstíny, ty fakt neměly chybu [nene][biggrin].

Ale dneska to má člověk velice nudné, neb akorát zajde do jakéhokoliv obchodu a ono tam to zboží je po celý rok, tedy zcela nezávisle na ročním období [wink].
Středa, 27. září 2023 - 08:40:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13561
Registrován: 4-2003
"soukromy veletrznice" jako Kly kde byl v patky takovej srumec ze byla okolni 1/9 blbe prujezdna mnnozstvim tehdy nedostupnych aut...

Asi jste měl na mysli těch pár stánků u I/9 v Kelských Vinicích, které na dané "ploše" fungují dodnes. Předloni tam obec vystavěla důstojné parkovací plochy, osvětlení, místa pro invalidy.

Manželka tvrdí že tam skutečně nějaké tlačenice kdysi fakt byly - což pro mladší generace typu mých dětí zní vyloženě komicky. Snad si proboha nemůže nikdo soudný myslet, že by těch pár stánků na bahnité ploše u silnice nějak mohlo ovlivnit zásobování okolních dvacetitisícových měst Neratovice a Mělník.

To jsou - promiňte - jen takové infantilní vzpomínky - absolutně bez zasazení do nějakého kontextu.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 27. září 2023 - 09:30:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2789
Registrován: 12-2020
Viajero: Ve skutečnosti žijeme v naprosto nejlepší době, která se kdy na tomto geografickém kousku vyskytovala.
Ale to já přece nikde nepopírám (pokud jde o životní úroveň). Právě proto, že jsou lidi hrozně rozmazlený a maj (skoro) všechno máme teď problémy s oteplováním, suchem, kůrovcem atd.
Navíc právě to, že jsme si zvykli mít všechno ihned vede k tomu, že teď, když léky už několik let prostě každou chvíli nejsou, tak to lidem prostě vadí.
Ale taky je prostě pravda, že v posledních letech dochází prostě k poklesu životní úrovně, to je prostě prokázané. Tak se nedivte, že lidi remcaj.
Doktor: Povězte, jak by měla v praxi vypadat realizace této vaší představy. Chcete se opět vydat do již prozkoumané slepé uličky reálného socialismu? Nebo nabídnete jiné řešení? Sem s ním.
Jestli neumíte číst, tak já vám to zopakuji znovu. Jako pacient bez lékařského vzdělání samozřejmě zdravotnictví nerozumím. Proto si ze svých daní platím ty odborníky (např. ministra), kteří to vzdělání mají a ti to mají za úkol (a jsou za to placeni) toto řešit a zdárně vyřešit.
Pokud je skoro na denním pořádku, že určité léky nejsou, tak je asi někde chyba. Pokud víme, že je málo lékařů, zubařů atd. tak je asi taky potřeba s tím něco dělat. A já nebudu ten, který to řeší. Od toho jsou placeni jiní. Ale nechte na mě, abych mohl řici svůj názor na p. ministra. A nezlobte se na mě, možná je odborník, ale mediálně to absolutně nezvládá. Tím bych diskuzi na toto téma z mé strany ukončil.
Středa, 27. září 2023 - 10:15:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3034
Registrován: 1-2006
J.M.:
"Ale taky je prostě pravda, že v posledních letech dochází prostě k poklesu životní úrovně, to je prostě prokázané. Tak se nedivte, že lidi remcaj. "
Když předtím životní úroveň vzrostla nad reálné možnosti (protože se utrácelo víc než se vytvořilo), tak se teď logicky vrací o ten překmit zpátky dolu.
Úplně stejné, jako když si vezmete půjčku - než ty prachy utratíte, tak si z nich můžete žít nad poměry, ale když dojde na splácení tak tomu bude opačně.

J.M.:
"
Proto si ze svých daní platím ty odborníky (např. ministra), kteří to vzdělání mají a ti to mají za úkol (a jsou za to placeni) toto řešit a zdárně vyřešit. "
Takže Vám ještě zbývá pochopit, že nikoli vše lze vyřešit okamžitě = "vytvořit" nového doktora s atestacemi trvá něco přes 10 let, "vytvořit" výrobu léků ještě déle.
Takže když chcete vinit ministra že něco nevyřešil (či způsobil), musíte se podívat trochu dále do minulosti než na toho aktuálního.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 27. září 2023 - 10:50:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8505
Registrován: 3-2006
Tak co už jste si roztrhali občanky, já mezitím kmital po lekárnách a sháněl léky, které beru pořád (takže výroba a logistika by měla jít plánovat).[wink]

Jirkaxxxl:
"Je vidět, že obyvatelé komunistických nocleháren nemají pro záliby majitelů zahrádek pochopení. Ani se nedivím, z práce rovnou k počítači a pak do postele, to dá zabrat..."

Tak nejhorší je, že se tam nudí. Když jsme ještě měli foliák (skleník za socíku, byl problém, dnes toho je až to prodávají). Tak nejlepší zábava obyvatel paneláku bylo koupit si prskavky a házet je zapálené do foliáku. Krásně to dělalo dírky.[sad]
No po 89 je přešel humor, když zjistili co se všechno platí. Vzpomínám,, že jsem kupoval novou popelnici a soused z věžáku se šel semnou podívat, protože nevěřil, že jí skutečně platím a není na poukaz.[lol]
Středa, 27. září 2023 - 11:17:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13563
Registrován: 4-2003
roto si ze svých daní platím ty odborníky (např. ministra), kteří to vzdělání mají a ti to mají za úkol (a jsou za to placeni) toto řešit a zdárně vyřešit.


Problém totiž není že něco chcete - to je naprosto legitimní - ale že si řešení těchto problémů představujete jak stavění vlakový cesty.[crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 27. září 2023 - 11:18:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2791
Registrován: 12-2020
Hungry Bear: nového doktora s atestacemi trvá něco přes 10 let, "vytvořit" výrobu léků ještě déle.
Takže když chcete vinit ministra že něco nevyřešil (či způsobil), musíte se podívat trochu dále do minulosti než na toho aktuálního.

No to jste mi sdělil opravdu novinku. To vím i bez vás. Ale to, že lékaři stárnou a ubývá jich se ví už dlouhou dobu, to není věc posledních let.

A abych tedy taky pochválil (to je paráda, když je co chválit). Tak dneska jsem po delší době byl v obchodě a byl jsem jako v Jiříkově vidění. Všechno co jsem potřeboval měli a za rozumné ceny. Brambory z Česka, totéž cibule a mrkev. A kvalitní (bylo vidět, že to necestovalo přes půl světa). Prostě vy zíráte, my zíráme - Vizír[proud]
Škoda, že už se nevedou ty knihy přání a stížností. To bylo na pěknou pochvalu[ok]
Sakra, kdyby to takhle bylo vždycky, tak se mi ten kapitalismus snad začne i líbit[wink]
Středa, 27. září 2023 - 11:32:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 961
Registrován: 10-2005
J.M.:
" A nezlobte se na mě, možná je odborník, ale mediálně to absolutně nezvládá. "

Tak na tomto panuje i zde celkem obecná shoda.

(k čemuž bych dodal, že osobně si nemohu pomoci od pocitu, že mediální výkon bohužel může přinejmenším do určité míry korespondovat se skutečným - alespoň např. co se týče silných výroků o zásobení penicilínem)
Středa, 27. září 2023 - 11:52:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4266
Registrován: 3-2010
"Doktore", Válek je skoro dva roky ministrem zdravotnictví a za tento resort nese (no, spíš by měl nést)zodpovědnost.To chápe i malé dítě. A udělej mi laskavost, už mě neotravuj.
Středa, 27. září 2023 - 12:13:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 12-2007
Zatímco kdyby byl ministrem někdo z SPD nebo KSČM, tak by dělal co mohl, ale všichni by mu házeli klacky pod nohy že? [crazy]
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Středa, 27. září 2023 - 12:23:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4267
Registrován: 3-2010
Ministr vnitra Rakušan: Šifrovaný telefon měly mé děti mezi hračkami

Přijde vám to normální? Stejné šifrované telefony používali také lidé zapojení do pražské korupční kauzy Dozimetr.Nesmrdí to?
Středa, 27. září 2023 - 12:54:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13565
Registrován: 4-2003
Stejné šifrované telefony používali také lidé zapojení do pražské korupční kauzy ...Přijde vám to normální?

Výborně. Petr Hlubuček třeba pěstuje muškáty, chová slepice a králíky známe se ze školních lavic už asi 30 let, moje manželka ještě dýl. A teď pozor - My máme doma za oknem taky muškáty a tůhle v neděli jsme měli k obědu slepičí polívku.[pozor]

A teď dotaz. Přijde Vám to normální??
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 27. září 2023 - 13:10:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6951
Registrován: 6-2016
Aby případní další diskutéři měli stejné noty: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-rakusan-sifrov any-telefon-mely-jako-hracku-moje-deti-237414

Pevně doufám, že mu Polčák neopatřil taky pistoli a náboje[rofl]
Středa, 27. září 2023 - 13:49:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3036
Registrován: 1-2006
J.M.:
"Ale to, že lékaři stárnou a ubývá jich se ví už dlouhou dobu, to není věc posledních let. "
A proto požadujete odvolat Válka ... [crazy]

Má holt tu smůlu, že není profesionální reklamní žvanil, ale doktor medicíny - tedy místo sebepropagace pro jednodušší jedince ("chci všechno hned a zadarmo") věnuje čas skutečné práci (kterou tito nemají šanci pochopit).

(Příspěvek byl editován uživatelem Hungry_Bear.)
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 27. září 2023 - 14:55:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4268
Registrován: 3-2010
Pro některé jedince bude i ten nejneschopňjší tím nejlepším, protože patří do stejného chlíva...
Středa, 27. září 2023 - 14:59:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8506
Registrován: 3-2006
Tak tam bude jinej, je to pěšky, jako za vozem. Takže zbytečná změna.

Názor politika na to kdo má být ministr "Ministrem musí být hlavně politik s jasným mandátem, má to být manažer, který je schopen rezort řídit. Měl by to být člověk se zdatnou mírou komunikace, nejen té mediální, ale i v rámci rezortu a nevládního sektoru."
Středa, 27. září 2023 - 16:36:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2793
Registrován: 12-2020
Hungry Bear: A proto požadujete odvolat Válka ... [crazy]

Takže si to shrneme. Válek za to nemůže a odpovědný není. Minulý ministr taky ne, protože ve funkci byl jistě jen krátce (nebyl tam jistě 10 let). Tudíž nikdo za nic nemůže a odpovědnost nemá taky nikdo. Pak ovšem nevím za co berou ty nadstandardní platy, já vždycky myslel, že za tu nadstandardní práci a zodpovědnost...
Tudíž, když to dojde do stavu, že budou oblasti (oni jsou už dnes), kde prostě nebude mít kdo léčit, tak zodpovědný nebude nikdo.
Za to, že nejsou léky taky nikdo nemůže. Hergot, proč mi to jen připomíná ty komunisty. Tam taky vždycky bylo množství objektivních příčin a nikdo nebyl za nic odpovědný.
Středa, 27. září 2023 - 16:58:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6952
Registrován: 6-2016
"Hergot, proč mi to jen připomíná ty komunisty" Protože se na to nedíváš tak nějak politicky, Kefalín[rofl]

Dělám si samozřejmě[zadnice], můj názor na dnešní situaci je prakticky shodný. A trochu mě vrtá hlavou, jestli ten fousatej Karel (marx) neměl náhodou pravdu, že se lidská společnost vyvíjí ve spirále. Za mě jsou ty spirály 2. Jedna "vědeskotechnická", která má evidentně kladné stoupání. Zato ta druhá "společensko-sociální" znaménko stoupání v čase často mění...
Středa, 27. září 2023 - 18:19:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1416
Registrován: 11-2021
J. M.: obávám se, že za plat vedoucího samoobsluhy by šel dotyčný radši do té samoobsluhy a ne do vlády.
Středa, 27. září 2023 - 18:20:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3038
Registrován: 1-2006
J.M.:
"... Tudíž nikdo za nic nemůže a odpovědnost nemá taky nikdo. "
Pokusím se napovědět - musíte hledat ty, kdo byli ve funkcích (nejen té ministerské, ale také parlamentních) v době rozhodování nesoucího své výsledky až dnes. Nikoli jen ty dva-tři poslední, co si jejich jména ještě pamatujete. Svět ja zkrátka trochu složitější.

PS: a nezapomeňte ani na ty, kdo je tenkrát volili.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 27. září 2023 - 19:24:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 962
Registrován: 10-2005
Hungry_bear:
"J.M.:
"...- musíte hledat ty, kdo byli ve funkcích
"

No, jediný šéf MZd za posledních 20 let, který měl na to se zdravotnictvím někam směrem k dlouhodobé udržitelnosti a kvalitě pohnout, byl Leoš Heger. U zbytku je celkem jedno, jestli přišel zleva nebo zprava…
Středa, 27. září 2023 - 19:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2795
Registrován: 12-2020
původní gp: plat vedoucího samoobsluhy Kolik je plat vedoucího samoobsluhy? Samoobsluhy snad už ani neexistují, jen Coop?
A já myslel, že pomoci zemi a lidem je pro toho ministra výzva[proud] a peníze , že jsou vedlejší. Nebo, že bych se mýlil a rozhodovaly zase jen prachy?
Hungry Bear: musíte hledat ty, kdo byli ve funkcích (nejen té ministerské, ale také parlamentních)
Já je mám hledat? To snad ne. Na to snad mají být nějaké kontrolní mechanismy, nehledě na to, že každý má svého nadřízeného, který by měl vědět zda dotyčný pracuje dobře nebo ne.
A voliče do toho vůbec netahejte. To je úplně mimo mísu. Politici si totiž stejně dělají co sami chtějí, přičemž předvolební sliby či programová prohlášení většinou s konečnou realitou nemají moc společného.
Navíc žádný ministr není volen do konkrétní funkce voličem, nýbrž nominován politickou stranou.
Středa, 27. září 2023 - 19:44:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8507
Registrován: 3-2006
Hungry_bear:
"J.M.:
"... Tudíž nikdo za nic nemůže a odpovědnost nemá taky nikdo. "Pokusím se napovědět - musíte hledat ty, kdo byli ve funkcích (nejen té ministerské, ale také parlamentních) v době rozhodování nesoucího své výsledky až dnes. Nikoli jen ty dva-tři poslední, co si jejich jména ještě pamatujete. Svět ja zkrátka trochu složitější.

PS: a nezapomeňte ani na ty, kdo je tenkrát volili."

Přesně tak a navíc, ministr sám prakticky rozhoduje o drobnostech, vše ostatní je kolektivní rozhodování.

Takže tady máme dva problémy.
1) Dobu promlčení.
2) U nás není možní kolektivní vina (odpovědnost).

Prostě těžko naúčtuje Bírtovi, nebo nečasově vládě, vícenáklady Berounského tunelu.
Středa, 27. září 2023 - 20:01:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13567
Registrován: 4-2003
Politici si totiž stejně dělají co sami chtějí

Politici jsou přesně odrazem svých voličů včetně Vás osobně - to fakt nazpůsobujou ilumunáti či chemtrails.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 27. září 2023 - 20:35:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 11-2021
J.M.: samoobsluhy jsou furt, akorát se jim říká supermarket. Ne, mýlíte se, politici jsou placení, je to normální práce, ono se to neosvědčilo, když byl k výkonu funkce potřeba majetek, protože občas se stávalo, že dotyčný sloužil spíš tomu majetku než zemi a lidu. Obzvláště majitelé flusáren a hutí bývali ve střepu zájmů.
Jistěže nejlepším kontrolním mechanismem jsou nestálí voliči, kteří vyberou ten lístek, na němž je nejmíň špíny, ale to se nesmějí dívat jen z té čisté strany.
Středa, 27. září 2023 - 20:37:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3039
Registrován: 1-2006
Viajero:
"No, jediný šéf MZd za posledních 20 let, který měl na to se zdravotnictvím někam směrem k dlouhodobé udržitelnosti a kvalitě pohnout, byl Leoš Heger. U zbytku je celkem jedno, jestli přišel zleva nebo zprava…"
Bohužel, jména našich ministrů kteří ve svém rezortu byli osobnostmi s vizí by na prstech spočítal i hodně nešikovný tesař [sad]
A těch z nich, kteří z těchto vizí dokázali alespoň něco rozumného prosadit je ještě méně.
Takže už jsem vděčný i za ty, kdo alespoň nenapáchali příliš škody (a tedy si je už prakticky nikdo nepamatuje).


RadekŠ:
"Politici jsou přesně odrazem svých voličů včetně Vás osobně - to fakt nazpůsobujou ilumunáti či chemtrails."
Ano, to je příčina a zároveň děsivá předpověď tuzemské budoucnosti [sad][sad]
(která naštěstí nemá na Maďarsko a Slovensko)
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 27. září 2023 - 21:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4118
Registrován: 5-2003
Viajero:
"" No, jediný šéf MZd za posledních 20 let, který měl na to se zdravotnictvím někam směrem k dlouhodobé udržitelnosti a kvalitě pohnout, byl Leoš Heger. U zbytku je celkem jedno, jestli přišel zleva nebo zprava…"
Taky byl lékařskými odbory celou dobu usilovně vyštípáván..[proud]

A k té zelenině mám prazážitek z 80ek,jak se dědův soused v zahrádkářské kolonii chlubil,že ho kedlubna,která stojí v obchodě 2 Kčs, vyšla na 6,50 [rofl]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Středa, 27. září 2023 - 21:14:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8509
Registrován: 3-2006
https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/leos-heger-praha-mini str-zdravotnictvi-top-09-koronavirus_2206131533_ula#
Středa, 27. září 2023 - 23:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 501
Registrován: 5-2002
Doktor:
"Které konkrétní páky má na to, aby snížil nadužívání ATB?"

Zkus CÚER, milý Lojzo. Minimálně k hodnocení preskripce jednotlivých praktických lékařů by se využít dal. Třeba by odpadla ta praxe, kdy PL předepsala manželce dvoje různá antibiotika na virózu a se slovy "kočičko vyber si která ti budou vyhovovat". Kočička si vybrala, ale její manžel to neprodýchal a s PL ošklivě do telefonu mluvil...
Čtvrtek, 28. září 2023 - 09:37:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3040
Registrován: 1-2006
Jenže centrální kontrola z principu nemůže fungovat tak, že za každým doktorem bude "jeho" kontrolor probírající se každým jeho receptem - centrálně lze podchytit pouze výrazné odchylky do nějakého "pásma průměru" (z principu širokého kvůli rozdílné struktuře pacientů) a teprve ty pak důkladněji prověřovat - což v případě předepsání dvojích antibiotik nevybočuje, tuplem ne v době, kdy to předepsání doktor hravě zdůvodní tím, že nevěděl které z nich lékárna zrovna má či nemá.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 28. září 2023 - 10:05:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8510
Registrován: 3-2006
Sami lékaři, požadují, aby je systém upozornil, že lék na který generují recet je na "seznamu", tedy že je u něj výpadek.Dále by uvítali i možnost přímé rezervace ( což naráží na odpor lekáren, vzhledem k rozdílným doplatkům u léků).
Mladějov
Čtvrtek, 28. září 2023 - 10:54:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20209
Registrován: 3-2007
Proč odpor lékáren vzhledem k různým doplatkům? Vysvětlete prosím.
Čtvrtek, 28. září 2023 - 11:02:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8511
Registrován: 3-2006
Mladějov:
"Proč odpor lékáren vzhledem k různým doplatkům? Vysvětlete prosím."

To je jednoduché, pokud by šlo rezervovat v určité lekárně a lékař by viděl i doplatek, tak by se samozřejmě vybíral lekárnu pro pacienta, nejen dle jeho preference, ale i dle předpokládané výšky doplatku.

Nakonec by to dopadlo tak, že lekárny s vyšším doplatkem, by ostrouhaly.

Jinak i při rezervaci u DR Maxe, předem nevidíte předpokládanou výši doplatku, ta se Vám zobrazí až po potvrzení rezervace.
Čtvrtek, 28. září 2023 - 11:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5438
Registrován: 4-2003
J.M.:
"Jestli neumíte číst, tak já vám to zopakuji znovu."
Očividně jste nepochopil otázku. Nechci po váš řešení aktuálních problémů ve zdravotnictví. Ptal jsem se vás, jak byste si prakticky představoval realizaci své vize, že vše vámi uvedené (zemědělství, potravinářství, bydlení, zdravotnictví atd.) by patřilo nám, tedy bylo státní. Pokud přicházíte s nějakou vizí, měl byste ji mít alespoň rámcově promyšlenu a tohle tak hravě zodpovědět. Jinak je to opravdu jen tlachání.

V případě léčiv a jejich výroby jsem vám vysvětlil, že jsou vaše představy nerealistické. Jste schopen sebereflexe, nebo dál budete trvat na svých fantasmagoriích?

--- --- ---
Jirkaxxxl:
"Válek je skoro dva roky ministrem zdravotnictví a za tento resort nese (no, spíš by měl nést)zodpovědnost.To chápe i malé dítě."
I malé dítě chápe otázku, kdy se ptám na Válkovu konkrétní vinu za nedostatek léků způsobený výrobními výpadky, když léky nevyrábí MZd. Buď jste tedy hloupější než malé dítě, nebo se uchylujete k úhybnému manévru, protože jste (opět) plácnul totální pitomost, za kterou si nejste schopný stát a teď vás to (opět) doběhlo.

--- --- ---
Jbb:
"Minimálně k hodnocení preskripce jednotlivých praktických lékařů by se využít dal."
Dotaz ovšem byl na ministrovy páky na snížení nadužívání antibiotik. CÚER fakt není ministerský restriktivní nástroj. Navíc k (ne)reálnosti vaší představy viz hned první věta komentáře Hungry beara.
Jbb:
"její manžel to neprodýchal a s PL ošklivě do telefonu mluvil"
Tak doufám, že řeč se vedla o terapeutické indikaci a spektru účinku antibiotik, aby paní doktorka věděla, že antibiotika na viry nepůsobí.

--- --- ---
Mořepetr:
"systém upozornil, že lék na který generují recet je na "seznamu""
U dlouhodobých centrálních výpadků by to šlo, no nepokrylo by to lokální nedostupnost a krátkodobé výpadky.
Mořepetr:
"možnost přímé rezervace ( což naráží na odpor lekáren, vzhledem k rozdílným doplatkům u léků)"
Netuším, jak právě v tomto figuruje rozdílnost doplatků. Každopádně by to znamenalo online sdílení skladů všech lékáren (prakticky nereálné), navíc by to omezovalo volbu výběru lékárny. Něco podobného zkoušeli v dřívější době někteří poskytovatelé zdravotních služeb (hlavně nemocnice) s lékárnou, kdy léky na předpis bylo možné vyzvednout pouze ve vlastní lékárně. Vzhledem k protiprávnosti od toho časem ustoupili.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Mladějov
Čtvrtek, 28. září 2023 - 11:11:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20211
Registrován: 3-2007
Mořepetr:
"Mladějov:
"Proč odpor lékáren vzhledem k různým doplatkům? Vysvětlete prosím." To je jednoduché, pokud by šlo rezervovat v určité lekárně a lékař by viděl i doplatek, tak by se samozřejmě vybíral lekárnu pro pacienta, nejen dle jeho preference, ale i dle předpokládané výšky doplatku. Nakonec by to dopadlo tak, že lekárny s vyšším doplatkem, by ostrouhaly. Jinak i při rezervaci u DR Maxe, předem nevidíte předpokládanou výši doplatku, ta se Vám zobrazí až po potvrzení rezervace."

To je nějaká blbost - tak teď ten výběr dělá / nedělá sám pacient (na netu si najdu za čtvrt hodinky práce) a naopak by to těm schopnějším a dobře umístěným lékárnám dost zvyśovalo kšeft.
Musela by se ovšem penalizovat nevyužitá rezervace - zvláště u drahých specializovaných léků, co stojí řádově tisíce (zrovna vaše cukrovka) a to by se asi některým pacošům nelíbilo.
Mně ano.

Jinak rezervovat jde zatím prakticky všude.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Čtvrtek, 28. září 2023 - 11:21:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20212
Registrován: 3-2007
Hungry_bear:
"Jenže centrální kontrola z principu nemůže fungovat tak, že za každým doktorem bude "jeho" kontrolor probírající se každým jeho receptem - centrálně lze podchytit pouze výrazné odchylky do nějakého "pásma průměru" (z principu širokého kvůli rozdílné struktuře pacientů) a teprve ty pak důkladněji prověřovat - což v případě předepsání dvojích antibiotik nevybočuje, tuplem ne v době, kdy to předepsání doktor hravě zdůvodní tím, že nevěděl které z nich lékárna zrovna má či nemá."
Přesně tak - a jako šikovný doktor si to vždycky zdůvodnî.
Zavádět tyhle šéfovy socialistické manýry se mi hodně nelíbí - to je cesta, která vede zase k tomu, že nekulichovi se předepíše penicilin až někde v nemocnici po měsíci maroděni - takhle teda ne. Vyrobit, dovézt, vyšší doplatek - OK, ale ne administrativně buzerovat doktory, kteří to samozřejmě hned přenesou na neprominentni pacienty (a ani jim nic jiného nezbyde). To je ballkanizace zdravotnictví.
Čtvrtek, 28. září 2023 - 11:48:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13569
Registrován: 4-2003
vede zase k tomu, že nekulichovi se předepíše penicilin až někde v nemocnici po měsíci maroděni

[ok]

Ale to je přesně to levný socilaistický ušetřilobyse (na lécích, doktorech, sestřičkách) zdravotnictví, po kterým tady někteří nevědomky baží... aby poté udiveni, překvapení či zhrzení zase někomu spílali.[crazy]

Mimochodem, někdy před měsícem byl někde rozhovor s náměstkem Válka, co to řeší - aniž bych byl fandou toho člověka, tak si člověk uvědomí, jaký je rozdíl mezi reáným světem a zdejšími nápady z 26. dílu Hurvínek a válka.

PS: Jo a Jirkaxxxxl mi ještě neodpověděl, esli jsem tada jako gauner, když mám ty muškáty.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!