Diskuse » Železnice » Německo » Archiv diskuse Německo do 12. 8. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Německo do 12. 8. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Paul2no
Úterý, 16. května 2023 - 21:23:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2907
Registrován: 11-2009
Ale já se do žádných dob ČSSR vracet nechci, ostatně to ani není možné. Jen prostě třeba nechápu, proč musí být všude místenky a člověk musí pořád řešit nějaké rezervace. Proč třeba na R, Ex u nás není možné mít 1 - 2 vozy bez místenek. Takhle věčně v poloprázdném vlaku se půl lidí stěhuje, když někdo nastoupí a přijde se svou rezervací.

Já bych zpoplatnil místenky na krátkou vzdálenost (pod 100 km nebo pod hodinu jízdy). Protože když si v mezinárodním EC Praha - Budapešť školní výprava vymístenkuje celý vagon pro úsek Kolín - Pardubice, tak to je prostě špatně.
Mladějov
Úterý, 16. května 2023 - 21:58:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19643
Registrován: 3-2007
Kdo dřív přijde, ten dřív mele..mně to teda připadá úplně OK a vede to lidi k tomu, aby si místenky kupovali.
Za mne tedy lepší, když banda děcek sedí na [zadnice] na svých místech, než aby tu půlhodinu chodila po vlaku sem a tam. Povinně místenkový vlak to není.
Středa, 17. května 2023 - 09:11:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2920
Registrován: 12-2007
Díky moc všem za poznatky.
Předně Kodaň proto, že tam budeme mít v centru velký byt jen pro nás a úplně zadarmo. V rámci swup up. No a připadá v úvahu bohužel jen první týden v srpnu.
Vlak pro to, že malej v něm v pohodě zvládá i velmi dlouhé cesty. Člověk se s ním projde po uličce, na wc, do WR. Nejraději má ale rachot na přechodovém můstku [proud]
Letadlo jsme dali 5,5 hodin a poslední hodina už byl v breku.
Autobus max 2 hod. a pak taky brek. A auto to samé. Max 2,5 hod. a pak minimálně 2 hod. pauza. Takže jet až tam autem pro nás fakt nepřipadá v úvahu.
Rodiče znají svoje dítě nejlépe. Samozřejmě slýchám o tom, jak někomu spí dítě v autě vkuse z Prahy do Ženevy nebo Istrie. To bohužel není ani náš případ.

Nicméně jak slyším ty peripetie a přepravu z Berlína do Hamburgu osobákama a do toho Damoklův meč v podobě stávek, skoro se přikláním k tomu flixbusu. Kdyby vzali chariot, z kterého se dá v pohodě udělat kočárek, tak sice bude cesta vopruz, ale zase jistota.

Ještě si počkám, co zdejší debata přinese [happy]

A nenapadejte se pánové. Každý má rozdílné životní zkušenosti i potřeby[wink]
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Středa, 17. května 2023 - 15:27:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 589
Registrován: 8-2017
A neni nejjednodussi si pujcit kolo v Kodani?
S detskou sedackou nebo Cargo kolo..., prvni dva odkazy na googlu, urcite pujde najit i neco levnejsiho.
Miroslav_ Zikmund
Středa, 17. května 2023 - 15:35:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1920
Registrován: 2-2016
Paul2no : plný souhlas, takhle se totiž dá vymístenkovat celý vlak nebo jeho většina, nejen jeden vagon.

Konkrétní příklad, sice kritika "do vlastních řad ČD", ale ekonomická realita.
ZV OSŽ DKV Praha (v minulosti ZV ROH LD Praha střed) je provozovatelem "dětského tábora" Chrudimka v Trhové Kamenici (u Hlinska v Čechách). V "dobách minulých" se přeprava dětí (cca 300) + výchovného / provozního personálu zajišťovala zvláštním vlakem Masaryčka - Hlinsko, řazení (dle tehdejšího označení) 4 Bai + BDa na kufry. Do PU v režii mateřského depa, z PU vozební stanice Pardubice (násled 5307 / násled 5306).
Z Hlinska třikrát BUS ŠL (v neděli 2x - prostě se tam děti musely nasardinkovat) mezi linkami, pro kufry nákladní liazka (odvezla nejstarší kluky nakládající kufry). Nic se za přepravu vlakem neplatilo ... Kilometrovné za BUS a náklaďák bylo v řádu jednotek stovek korun - v rozpočtu tábora (tehdy) 750 000 Kčs marginální částka.

Dnes by se zvláštní vlak nezaplatil, takže se jede do PU běžným vlakem z HLN, děti zaměstnanců mají režijku, takže pro nějakých 200 osob se zablokují "s předstihem" místenky, což jsou téměř tři vozy ... PU - Trhová Kamenice doprava BUSmo místním dopravcem ...
Podobně zpět ... takže v úseku z PU na HLN mohou být tři vozy (nebo jejích část) z pěti u Valašského / Slováckého expresu / Ostravanu vyblokovány a cca 200 členná tlupa v PU začne "vyhánět" sedící cestující bez místenky, resp. pro celou přepravní cestu z Púchova / Žiliny / Luhačovic / Starého Města si mnoho cestujících rezervaci neprovede. A začátek / konec tábora se dělá i o víkendech ... Alternativou jsou tři "Bymáky" ... na konci vlaku ...

Ono se TO netýká jen těchto případů, ale i situace, kdy je rezervace třeba jen PHA - PU, další ČT - OVA, ale místa se neobsazují "štafetově", protože cestující si může místo vybrat, takže si nezvolí "na části trati obsazené místo", ale zcela volné a v konečném důsledku cestující PHA - OVA / Čadca / Žilina si místenku nezajistí, protože místo pro celou trasu není ...
Z hlediska "školy" je cena - pokud nebude taková rezervace za 500 - nezajímavá, zaplatí TO rodiče ...
Jsem pamětníkem dob dálkových BUSů ČSAD - cestující jedoucí do vzdálenější destinace mají při nástupu přednost > například linka "tehdy" Gottwaldov - Žilina ... nejdříve nástup "Slovensko", pak frekvence Velké Karlovice, "místní" Vsetín, nakonec Vizovice ... dtto při cestě Žilina > "tehdy" Gottwaldov ... byla to doba, kdy se místenkování do dálkového autobusu (možná mimo Prahy apod.) nedělalo = šedesátá léta minulého století ...

Mladějov : Kdo dřív přijde, ten dřív mele ... V tom máte pravdu, leč škola, v rámci dlouhodobého plánování školních akcí si ten výlet naplánuje dlouho dopředu a využije celého rezervačního předprodeje = zarezervují si to první den možné rezervace a ti, co se rozhodnou cestovat "jen" s měsíčním nebo dokonce týdenním předstihem mají smůlu.
O tom je fakticky celá "učená disputace" ohledně rezervací jízdních kol / místenek v zahraničí. Tam si to cestující rezervují týdny předem.

V podstatě podobně to fungovalo za ČSD, kdy si sice cestující mohl rezervovat místenku / lehátko / lůžko na mezistátní vlak směr Rumunsko, Bulharsko v předstihu - tuším "jen 30 dní", leč cestovní kanceláře měly přístup do systému cca o 3 dny dříve, tak si TO zabookovaly pro své klienty v rámci zájezdů nabízených v katalozích a když přišel jednotlivec k rezervační kase minutu po otevření, tak BYLO VYPRODÁNO ...
Takováto školní tlupa by měla dostat samostatný vagon připojený na konec vlaku (například "Bymák" s konstrukční rychlostí 160) ...

Pokud jste jezdil FIPkovat do Švýcarska, a díval jste se / poslouchal pozorně, tak pro ucelené skupiny cestujících byly na konec vlaku / v opačném směru jízdy na začátku přidány další vozy, u "vratných souprav" s řídícím vozem včetně dalšího ŘV. Mnohdy byla lok mezi kmenovou soupravou a posilovými vozy včetně ŘV. A staniční rozhlas hlásil, kde jsou vozy pro skupiny ...
Pravda, nejsme ve Švýcarsku - leč množina tiskových mluvčích z "ČD nábřeží" často opakuje, že vyrezervovanost se průběžně sleduje a přidávají se další vozy ... zatím jsem se se žádným posilovým vozem v případě vyrezervovanosti vozu nesetkal ...

Každá mince má dvě strany a platí, že dobře míněné úmysly často představují cestu do [satan][satan][satan] ...[andel]
Mladějov
Čtvrtek, 18. května 2023 - 11:03:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19644
Registrován: 3-2007
Ale jo, máte taky pravdu v tom odstavci ke mně, ono by bylo řešení mít v každém vlaku vůz (případně dva) nemístenkové a tak označené, ideálně první nebo poslední.

Jinak krásná představa přidávat školnímu výletu vagon (načež ten pojede domů o vlak dřív [wink]), tohle funguje dneska tak maximálně na horním Pacifiku s krabičkami (opakovaně zažito), jinde mám dojem dnes už rarita, což je dáno i ucelenými jednotkami (těžko někdo pro 30 dětí za zlevněné jízdné nakomanduje fíru + regínu (žraloka, štádlera) navíc, aby s tím jeli čtvrt cesty toho vlaku).

Ono se to občas snese, spíš vidím problém v nákupech poddimenzovaných ucelených souprav, jednotek a dimenzování klasik na exponovaných linkách - taková Praha-Blava-Bpest i Praha-Wien a Praha-Berlin bývají od června do září - října setrvale nekomfortně přeplněné včetně nestíhající klimatizace, stavu WC a podobně, snad kromě okrajových spojů.
Na tohle by se měli - zatím na Nábřeží - zaměřit a přineslo by to myslím větší efekt, než řešit romantický Foglarův vagonek navíc pro výpravu na Stvořidla [wink]
Mladějov
Čtvrtek, 18. května 2023 - 11:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19645
Registrován: 3-2007
Jinak ono má to nabízení místenky k jízdence zdarma (takže si ji odklikne 90 % kupujících v éšopu) skryté pozitivní efekty - pokud je hodně vymístenkováno, tak řada osob volí volnější vlak třeba o hodinu později, pak je výborná zpětná vazba o zájmu o jednotlivé spoje (pokud s tím má ovšem zájem dopravce něco dělat [satan] ), jakékoli restrikce vzdálenostní/cenové, jak tady někteří navrhují povedou zase ke komplikování cest vlakem cestujícím, obcházení pravidel (se síťovkou si prostě koupím místenku o těch 100 km dál).

Místenka zdarma (nebo za 35.-) online "ze systému" centrálně objednávané (tedy nikoli prastarý kontingentní systém) jsou myslím výtečné vylepšení proti dobám minulým.
Mladějov
Čtvrtek, 18. května 2023 - 11:49:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19646
Registrován: 3-2007
Jo když o místenkách, mám dotaz: Mezinárodní místenku za 3E (třeba Bratislava - Praha) mohu vrátit do 15 minut před odjezdem a vrátí mi kolik - nebo je to úplně jinak - ona se ta pravidla totiž několikrát měnila a ani v éšopu to není moc jasně. Matně si pamatuji, že za mezinárodní místenky se dřív peníze nevracely. Nebo má Slovensko nějakou "sousedskou" výjimku?

Děkuji.
Čtvrtek, 18. května 2023 - 14:41:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 4-2019
Ad ČD - záleží asi která oblast a kdo konkrétně. Loni jsem vypomáhal jednomu táboru, a i u ČD velmi šikovně a docela operativně jsme našli cestu na posilové dva vozy vč. BDs a cena, světe div se, dokonce pokořila tehdejší nabídku autobusníka.....(a to velmi znatelně...)
Takže i dnes to lze, ale musí se chtít a musí se trochu myslet co kde jak (samozřejmě běžný občan to má za jiný vesmír...)

A z vlastní praxe znám i případy, kdy třídní učitelka byla schopna kupovat 30x obyčejnou do Prahy + místo a 30x obyčejnou z Prahy se slovy, že co je skupinová a jak ona by to dokladovala rodičům.... (takže tehdy jelo každé dítě asi 5x dráž než bylo nutné...)
Čtvrtek, 18. května 2023 - 15:48:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15722
Registrován: 5-2004
Já teď v květnu a dubnu jel 2x v pátek z Břeclavi do Prahy railjetem v 18. V posledním voze jsme poprvé dojeli do Prahy 4 (z toho 2 cyklisti) a podruhý asi 10 (a z toho 6 cyklistů). Což bych za okrajový vlak úplně nepokládal.

A jeden lednový pátek Ex2 v 17 z Valmeze do Prahy - obě slovenský Bmpz (český Bdpee jsem vynechal automaticky) hodně vymístenkovaný tak, že v podstatě nešlo najít dvojku ani proti směru. Tak mně napadlo přejít do posledního mimo systém Bee238 (plán i skutečnost se nečekaně shodovaly) a tam bylo prázdnejch 6 kupé a nějaký prázdný se našlo až do Prahy...

(Příspěvek byl editován uživatelem petr vlček.)
Mladějov
Čtvrtek, 18. května 2023 - 15:52:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19654
Registrován: 3-2007
Ano. A já hovořím o červnu až říjnu.

Jinak tady nejde o jednu jízdu a chytání za slovíčka, ale snažím se tady (tobě asi marně [proud] ) něco sdělit - fakt to musím psát znova?

Mimochodem kdybys jel o rj dřív, tak je to minimálně z Brna narvaný.

Jinak "metodu posledního vozu" používám léta a mnohokrát se mi stalo, že na prostředku vlaku lidi stáli v některém úseku v chodbičkách a já měl v posledním (prvím) dvojku pro sebe. Klasika.
Naposledy včera mezi Břeclaví a Bratislavou. Mmch tam teda pěkně lilo (a voda rozlitá až kam) a u nás pohoda.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 18. května 2023 - 16:35:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2374
Registrován: 12-2020
Bývaly časy kdy platila režijka na úsek Plauen - Cheb - Marktretwitz. Nevíte prosím někdo zda to ještě platí nebo už ne? Díky.
Čtvrtek, 18. května 2023 - 16:47:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4102
Registrován: 6-2019
Ano, platí stále, pravidelně prověřováno.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Čtvrtek, 18. května 2023 - 21:35:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7798
Registrován: 8-2006
Kapacitu by snad měly vyřešit Comfortjety, které mají mít tuším 9 vozů a jezdit mají právě na Berlín, resp. Blavu a Graz.
Čtvrtek, 18. května 2023 - 23:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1660
Registrován: 5-2002
Otázka je, zda by nestalo za úvahu zavést hodinový takt Praha Dresden. V DD by byl připoj na ICE směr Frankfurt, což je taková brána na německé VRT. Nebo protáhnout ICE až do Prahy...
Pátek, 19. května 2023 - 08:29:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7799
Registrován: 8-2006
To asi záleží taky na tom, jestli je v Říši rozkopáno. Ono těch výluk od Děčína do Německa je docela dost.[uhoh]
Pátek, 19. května 2023 - 08:42:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 590
Registrován: 8-2017
Ad Chomutovak: tahle idea narazi na par problemum, za prve nejsou nyni v Elbtalu trasy (i o Railjet se musi tvrde bojovat), za druhe nemate ICE, ktere byste mohl protahnout do Prahy (BR 406 sice umi 3kV, ale bude se brzy vyrazovat a nikdo nechce takhle nespolehlivy stroj pod stejnosmerem pouzivat. BR 408 se urcite pro CR schvalovat nebude a ani by (krom Lipsko-Erfurt) nikde nevyuzila 300 Km/h). Treti drobnost je vyresit krusnohorske rychliky, kteri lezi v prokladu s EC.

Nejrealnejsi moznosti je, ze se nekdy v budoucnu vymysli 1-2 pary Praha-Frankfurt s Comfortjetem...
Pátek, 19. května 2023 - 12:55:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5647
Registrován: 9-2007
Já jsem si kdysi hrál a zjistil jsem, že lichá z Prahy zapadne do trasy Leipzig - Erfurt - Kassel - Paderborn - NRW. Comfortjety ČD (resp. případná další série) by tam alespoň vydělávaly na KEVech a bylo by to super alternativní spojení z Prahy jinam, než do Berlína – přímo do Lipska, přímo do uzlu Erfurt, v konkurenceschopné době do Porúří...

Krušnohorské R by mohly jezdit v prokladu, aby byl takt Praha – Ústí 30-60 minut, nicméně... pominu-li prozatimní neexistenci další série Comfortjetů, tak ano, naráží to na fakt, že se infrastruktura buduje nějak podivně a nikoliv dle potřeb provozu. Ale to je všude no, kolikrát se vymyslí nějaký modelový provoz, který nikdo neshodí s tím, že by byl naddimenzovaný a když se pak projeví nárůst poptávky, není kam posilovat...

Něco jiného to bude, až bude rychlý výjezd z Prahy a tunel, nicméně předpokládám, že pak už bude zcela odlišná koncepce dopravy a myšlenku tak asi moc nemá cenu řešit.
Pátek, 19. května 2023 - 14:26:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4106
Registrován: 6-2019
A ty Comfortjety budou stejně nepohodlné jako Interjety, nebo se to alespoň trochu zlepší? Protože IJ jsou svým hard - provedením vhodné tak leda na popojíždění Teplice - Ústí - Most apod. Sedět v tom až do Lipska by byla smrt za jízdy - a to i v 1. tř.!
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pátek, 19. května 2023 - 14:40:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4108
Registrován: 6-2019
JM: až tam pojedete, tak železnou tyč a nůž sebou:
odkaz
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 22. května 2023 - 14:03:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1663
Registrován: 5-2002
K hodinovému intervalu do Německa:
Já jsem samozřejmě nepsal o příštím GVD, ale tak výhledově o roce 2026, až bude provoz na koridoru pod ETCS. Pak předpokládám, že interoperabilita už nebude jen na papíře a protáhnout ICE do Prahy nebude takový problém. Že teď nejsou trasy podél Labe je jasné.
Naopak Krušnohory nevadí, už párkrát bylo v JŘ demonstrováno, že může za sebou jet Krušnohor a např. RailJet.
Nejjednodušším řešením by samozřejmě bylo udělat rychlík ÚL-DD jako přípoj na Krušnohor. Na to by stačily dvě soupravy.
Nicméně obecně je trasa Praha-Dresden-Berlin jedna z nejvytíženějších a počty cestujících stále rostou. S cenovou politikou dle obsazenosti se i pro našince stávají německé vlaky pomalu cenově dostupné. Pokud k tomu přidáme rostoucí možnosti rychlé dopravy po německých VRT, tak potenciál je tu ještě velký. A ICE je dobrá značka, která má také zvuk.
Pondělí, 22. května 2023 - 16:18:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 592
Registrován: 8-2017
ETCS nevyresi 3kV, a i u tech dvou jednotek, ktere by to technicky zvladly by schvalovani byl takovy "voser", ze do toho nikdo nepujde.

Zlepseni z hlediska kapacity prinesou Comfortjety a vyhledove predpokladam jako nejrealnejsi nejake to zahusteni smer Frankfurt (opet s Comfortjety, pokud jich bude dost).
Chomutovák:
"Nejjednodušším řešením by samozřejmě bylo udělat rychlík ÚL-DD jako přípoj na Krušnohor."
To nedava z pohledu "dalkovky" v Nemecku zadny smysl. Zbytecny prestup navic, delsi jizdni doba, to by se nikdy nezaplatilo.
Paul2no
Sobota, 27. května 2023 - 18:07:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2918
Registrován: 11-2009
Nebylo by lepší rychlíky Praha - Děčín prodloužit až do Drážďan, s tím, že by to v Německu jelo jako REx?
Sobota, 27. května 2023 - 19:25:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2860
Registrován: 1-2006
Zatím tomu technologicky vadí potřeba vícesystémové lokomotivy, potom bude určitě DB i ČD vadit možnost "kanibalizace" dražšího EC jízdného ("cestující by to zneužívali").

Ale věřím, že dnešní třicátníci se toho dožijí [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Hungry_bear.)
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Neděle, 28. května 2023 - 08:38:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2604
Registrován: 8-2012
Paul2no: Kdysi dávno, když se ještě bralo skoro za hotovou věc, že budou z Chebu až do Norimberku dráty, tu byl taky nápad, že by se jezdilo Norimberk-Cheb-Ústí-Drážďany.
All: když jsem tak vzpomínal na časy dávno minulé, tak mě napadlo, přijede k nám do republiky vůbec na nějakým vlaku plánovaně vagon/vagony DB? Jednotky jako v Chebu a Děčíně bych nepočítal
Neděle, 28. května 2023 - 11:46:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2380
Registrován: 12-2020
Ahmad: V Porýní vše v pohodě. Nakonec jsme jeli zpět přes Ž. Rudu. Ale jinak 8 z 10ti vlaků zpožděných, dost taky bez náhrady odřeknutých. Zlaté ČD...
Neděle, 28. května 2023 - 12:12:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4139
Registrován: 6-2019
Jo, to už je tam normální.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 29. května 2023 - 12:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 593
Registrován: 8-2017
Paul2no:
"Nebylo by lepší rychlíky Praha - Děčín prodloužit až do Drážďan, s tím, že by to v Německu jelo jako REx?"
Hungry_bear:
"Zatím tomu technologicky vadí potřeba vícesystémové lokomotivy, potom bude určitě DB i ČD vadit možnost "kanibalizace" dražšího EC jízdného ("cestující by to zneužívali")."
No nevim. Ze by se VVO tak tesilo, az bude moci objednat A+BDs+B+Bee+Bee az do Drazdan?
Myslim si, ze pro pojizdnou nostalgii jim staci komety, zase tolik srotu bez klimy s lamackama tam nepotrebuji, nehlede na to, ze uz dnes muzete s S-Bahnem a U28 dojet az do Drazdan a usetrit na "drahem" EC jizdnem.
Úterý, 30. května 2023 - 09:30:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5649
Registrován: 9-2007
Nocni_spoje:
"No nevim. Ze by se VVO tak tesilo, az bude moci objednat A+BDs+B+Bee+Bee az do Drazdan?
Myslim si, ze pro pojizdnou nostalgii jim staci komety, zase tolik srotu bez klimy s lamackama tam nepotrebuji, nehlede na to, ze uz dnes muzete s S-Bahnem a U28 dojet az do Drazdan a usetrit na "drahem" EC jizdnem."
To samozřejmě je nesmysl, ale až se bude R20 soutěžit, tak požadovat jednotky schválené i pro provoz v Německu s tím, že by třeba jen vybrané vlaky ve vybraném období pokračovaly až do Drážďan... to by snad jít mohlo, ne?
Úterý, 30. května 2023 - 15:38:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 594
Registrován: 8-2017
Pokud vim, tak ma CD zasmluvneno r20 do prosince 2029, co se bude dit pote vi (snad) MD. Muzete se tam zeptat... Kazdopadne to neni jen o jednotkach pro provoz v DE, ale budete nejspise potrebovat i nejakou jednotku navic a k tomu dohodu s VVO.
Úterý, 30. května 2023 - 15:57:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 188
Registrován: 4-2016
Mě přijde prodloužení R20 do Drážďan jako nesmysl. R20 je fakticky příměstský spěšňák s jinými nároky na kapacitu a kvalitu cestování. Klidně by tam mohly jezdit nějaké příměstské jednotky stejně jako na Svitavě, zatímco Drážďany a dále vyžadují soupravy s dálkovými vozy.

Při zahuštění dopravy na Drážďany by se naopak stálo za to zamyslet, jestli R20 nezkrátit trvale do Ústí.
Úterý, 30. května 2023 - 18:10:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 650
Registrován: 8-2010
Dovolím si přerušit vaši plodnou diskusi o cestování do Drážďan a zkusím napsat něco o cestování vlakem v Bavorsku:
Cesta sice začala ve Vídni, ale ÖBB mě Raijetem dopravily do Salzburku na minutu přesně. Byť z Vídně jsme vyrazili s pouhými 4 minutami, protože narychlo měnili porouchaný Taurus za jiný. Ze Salzburku jsme vyrazili s 11 minutami zpoždění návazným EC do Mnichova s cílovou stanicí Frankfurt. Vlak byl tvořen 4mi vozy 2. třídy, jídelák a 1. třída, vše ÖBB, Taurus z obou stran, zadní Taurus přidávali v Salzburku. Policejní kontrola ve Freilassingu zvýšila zpoždění na 20 minut. Vlak totálně narvaný, sedělo se všude na chodbě a na schodech. Nakonec se podařilo zkrátit zpoždění na 15 minut. Chtěl jsem přestoupit v klidu v Augsburgu na ICE do Würzburgu. Nakonec nás informovali, že se v Augsburgu nedá přestoupit, protože změní sled vlaků z Mnichova a máme urychleně přestoupit už v Mnichově na Hbf. Tam následoval úprk z nástupiště 13 na 19. Nicméně se podařilo odjet z Mnichova jen s 5 minutami zpoždění. Soupravu tvořilo 1 ICE2. Ale měly jet dvě dvojky spojené. Jelo pouze křídlo do Brém a cestující do Hamburku si mají v Hannoveru přestoupit do něčeho jiného. Navíc ve vlaku nefungoval rezervační systém.
Jenže trať před námi byla plná zpožděných ICE a před Augsburgem nastalo poskakování od návěstidla k návěstidlu a výsledek byl 20 minut navíc. V Mertingenu nás hodili ve stanici na stranu a bylo nám oznámeno, že vlak pojede dále po odstranění poruchy na soupravě. Vlakový personál stál venku u soupravy, kouřil. Strojvedoucí lítal jako střelený mezi čelním řídícím vozem a zadním hnacím vozidlem a snažil se zachránit nezachránitelné. Po půlhodině jsem čekání vzdal a v Mertingenu přestoupil na Regional Expres dopravce Go Ashed, Siemens Mireo. Hned v Donauwörtu nás vyhodili ze soupravy, že tam končí, ač neměla. Místo ní přijela jiná na jiné nástupiště a tímto vlakem jsem konečně úspěšně dorazil do cíle.
Středa, 31. května 2023 - 09:57:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 247
Registrován: 4-2020
Pernion: To je taková bavorská klasika, všechno totálně rozdrbaný [happy] Já jel nedávno do Mnichova přes Cheb a Nürnberg, jelikož ten den z nějakého důvodu přímé mnichováky nejezdily a v Norimberku se ICE rozjelo na druhou stranu a jelo přes Donauwörth a Augsburg, samozřejmě v Mnichově sekera na příjezdu skoro hodinu. A to jsem se těšil, že se svezu po VRTce [lol]
Středa, 31. května 2023 - 10:07:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4150
Registrován: 6-2019
Kdyby jenom bavorská. Já se obávám, že to skoro všude, možná až na nějaké periferie typu Meklenbursko. A teď v létě to bude obvzláště okořeněné v regiu díky Deutschlandticketu. Přesto někteří tvrdí, že si z toho systému máme brát vzor či co. [biggrin][biggrin][biggrin]
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 31. května 2023 - 10:41:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2801
Registrován: 11-2007
Ahmade, je fakt, že to co popisuje Pernion přesně vystihuje situaci ale koukni se taky na JŘ třeba v Mnichově, těch vlaků tam jezdí násobně víc jak u nás. Ani v Praze na hlaváku není takovej šrumec. Prostě je ta síť totálně přetížená a když se k tomu přidá pověstná neschopnost Němců improvizovat tak je tam to co je.
Na druhou stranu, koukni se jakej mají vozovej park, u nás blbých 6 Pendolin a nějaký RJ. O nějakých dálkových jednotkách se nám může jen zdát. Prostě do toho lejou násobně víc peněz
Středa, 31. května 2023 - 11:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3625
Registrován: 8-2009
Jen na doplnění, včera po ránu byla nějaká porucha zabzař ve Frankfurtu a co jsem slyšel v rádiu tak to taky udělalo kolaps linek S1,2 a 7[kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Neděle, 04. června 2023 - 11:26:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 651
Registrován: 8-2010
A teď něco o železniční nákladní dopravě v Německu: Ve čtvrtek jsem vezl 47799 Rotterdam-Wien. Přijel jsem do Regensburgu v 7:35 za IC 95. Kvůli stavebním pracím budu muset podle výpravčí stát na 10. koleji v Hbf blíže neurčený čas. Po 2 a půl hodinách čekání začali být dispečeři dopravce nervózní a začala probíhat emailová komunikace s kontejnerovým terminálem ve Vídni, kde byl objednaný slot do 18h. Terminál dal jasně najevo, že pokud vlak nedorazí do 16h, odstavte si ho někde po cestě a vezmeme ho další den. V 9:30 přistálo vedle mě na minutu přesně ICE do Vídně. Taky tam stálo hodinu. Odjíždělo se proti stůj na rozkaz a proti správnému směru. Do pohybu jsem se dal až v 11:20. Na Regensburg Ost jsou dodnes ramenná návěstidla a proto to nejde postavit. Mezi dvěma nejdůležitějšími stanicemi v Regensburgu. Žádná velká rekonstrukce se nekoná. Měnily se pouze 3 výhybky. Na trati do Plattlingu jsem zaznamenal, že trať se houpá pod lokomotivou skoro jako na Pravobřežce nebo jí moc do toho nechybí. Ta trať neviděla podbíječku hodně dlouho. Takhle vypadá v praxi převádění nákladní dopravy ze silnice na železnici (nebo spíš opačně).
Neděle, 04. června 2023 - 11:38:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4159
Registrován: 6-2019
Německo náš vzor, vy to tady nečtete obden? :-)))
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Neděle, 04. června 2023 - 12:03:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 595
Registrován: 8-2017
Ad Pernion: nebojte, dockate se, usek Nürnberg-Passau se ma v ramci Hochleistungsnetz kompletne predelat v JR 2026 (tzn. 6 mesicu nickolejny provoz Nürnberg-Regensburg, 6 mesicu Regensburg-Passau), to same v JR 2027 pres Salzburg.
Úterý, 06. června 2023 - 09:43:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2803
Registrován: 11-2007
ad Pernion: dobře, možná tam není vše růžové ale takovej tankodrom jako u nás tam prostě nikde nemají. Třeba taková 040 z Chlumce to je zážitek, ta 843, ač má podvozky výborný, tam skáče do strany, to jsou kolikrát rázy, že se člověk pomalu bojí. A tak je to na většině našich tratí. Kolik % tratí je u nás po novodobé rekonstrukci[wink]Docela by mě to zajímalo.
Německo mám projeté celkem dost a i ta nejzapadlejší lokálka je v lepším stavu než plno našich hlavních tratí. A to že tam mají hodně mechanik? No a co, jsou v dobrém stavu, slouží a cestující nezajímá co je na trati za návěstidla. Ale ty obličeje, když sebou vlak hází a škube to je vidět...[wink]
Takže tyhle stesky bych fakt nebral.[wink]
Úterý, 06. června 2023 - 09:48:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2804
Registrován: 11-2007
Ještě k tomu. U nás je Špatná správa posedlá zábradlím, likvidací mechanik a opravou nádraží ale že , to hlavní kvůli čemu je, koleje se jí rozpadaj je ji jedno. V Německu první daj do pořádku trať a pak až to ostatní a tak je to správně. Cestující spíš zkousne budovu ve špatném stavu než kodrcání langsam jízdou po rozpadlé trati[wink]
Úterý, 06. června 2023 - 13:19:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2409
Registrován: 12-2020
Tratě mají ve slušném stavu, to je pravda. Ale podívejte se kolik tratí tam zrušili. A když jedu u nás ,,moderním" Panterem po koridoru do Brna, tak si občas myslím, že to nutně musí vykolejit.
Úterý, 06. června 2023 - 16:29:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2805
Registrován: 11-2007
a.d J.M: To máš sice pravdu ale u nás ty lokálky žijou víceméně z podstaty. Do většiny z nich se léta skoro neinvestovalo, poslední velké obnovy dělalo železniční vojsko. V Německu by při takovém stavu trati byla buď trvalá pomalá nebo červený terč[happy]
Dokud Špatná správa nepochopí, že její starost jsou primárně koleje tak je to špatně. Je sice hezký, že máme plno opravenejch staniček ale koleje jsou v dezolátním stavu. První maj opravit koleje a pak až budovy. Na co bude opravená budova, když tam nakonec nebude nic jezdit neb je to pomalé a na to už nikdo nebude zvědavej
Úterý, 06. června 2023 - 18:44:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2415
Registrován: 12-2020
No když srovnám stav tratí u nás před 20 lety a teď, tak teď je to o mnoho lepší. A to včetně lokálek. Možná že víc než lokálky jsou naopak postiženy ty hlavní (ale nekoridorové) tratě, kde je silná doprava a údržba tam léta kulhá. Lokálky jsou celkem v pohodě, právě proto, že je tam většinou slabý provoz a malé rychlosti.
Ale s tím, že koleje by měly být na prvním místě nezbývá než souhlasit.
Úterý, 06. června 2023 - 22:20:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1334
Registrován: 8-2011
Občas někde člověk vykysne, aniž by to plánoval, ale zase je fajn,když je kam jít [happy]



Neděle, 11. června 2023 - 19:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3627
Registrován: 8-2009
Co se týče provozu u sousedů tak já tam šotím minimálně ale 1.6.2023 jsem na trati Würzburg - Ansbach v čase od 16:10 do 19:20 zdokumentoval celkem 51 vlaků v obou směrech. Přikládám malou ukázku.


Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Neděle, 18. června 2023 - 09:19:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4230
Registrován: 6-2019
Nemá někdo vypozorováno jak dlouho DB drží ceny těch nejlevnějších Supersparpreis? (poloviční se mi nevyplatí, neb ta nevratná nejlevnější je cca 75 % ze základního flexi tarifu v IC stufe...)
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Neděle, 18. června 2023 - 22:39:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 9-2010
Winden v devět večer, snad poslední opravdová mechanická oáza v Rýnské Falci. Odjezdové návěstidlo vlevo vládne své koleji zleva, na koleji vpravo je postaveno "volno" do Landau a kdo na to má, může ze 130 km/h od perónu zrychlit na 140 pár desítek metrů za klackem. Blížící se "desiro" má v čele pěkné číslo 642 642 a míří do Karlsruhe.
Úterý, 20. června 2023 - 22:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1166
Registrován: 5-2009
Nemá někdo vypozorováno jak dlouho DB drží ceny těch nejlevnějších Supersparpreis? (poloviční se mi nevyplatí, neb ta nevratná nejlevnější je cca 75 % ze základního flexi tarifu v IC stufe...)

Pokud jde o ty 9,90€ dočasné Sparpreisy, tak podle mě je to závislé jen a jen na kontingentu, třeba Frankfurt (Oder) - Berlin jde EC i těsně před odjezdem (obojí zkoušeno v neděli), to samé Dresden-Bad Schandau, naopak Lipsko-Lutherstadt Wittenberg je bez šance...
Středa, 21. června 2023 - 06:59:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2806
Registrován: 11-2007
ad Jurek: Škoda, že až na to 115 už všechno nový zgarby. Jinak hezký fotky a místo.
Jinak k počtu těch vlaků, není to ještě víc než u nás na 1. koridoru do Kolína?
Pátek, 23. června 2023 - 09:43:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4239
Registrován: 6-2019
Klavírista: o těch za 10 éček ani nevím. Já koukal na relaci Flughafen Karlsruhe/
Baden-Baden Terminal - ČR a za 23,9 do Marktredwidz se mi to zdálo dost levný. Pak mě napadlo ještě zadat Cheb - a hele! Nějaká Super spar preis EU je ještě o 3 éčka levnější, tedy za 20,9. No a to jsem koupil, to je postradatelná částka, v případě nějakých mimořádností.
A to samé mají ČéDé MůjVlak za 750,- Kč.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Sobota, 01. července 2023 - 15:23:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 433
Registrován: 12-2007
EC Praha - Berlín jezdí běžně po té jednokolejce z Falkenberg/Elster do Jüterborgu? Docela mě to překvapilo. Jiná trať tu podle map snad ani není.
Sobota, 01. července 2023 - 18:01:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 601
Registrován: 8-2017
Bezne ne, ale v ramci vyluk letos od dubna do listopadu jo. Zalezi, do jakych map se koukate, zde ji urcite najdete Openrailwaymap.
Ex_ČD
Sobota, 01. července 2023 - 20:17:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 10-2017
Cilelis: jezdí tam úplně bežně v rámci odklonů, plánovaných i operativních. Jiná rozumná odklonová trasa z Berlína na Drážďany není.
Sobota, 01. července 2023 - 20:18:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 434
Registrován: 12-2007
Díky oběma za info [happy]
Marcel_s
Pátek, 07. července 2023 - 07:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 287
Registrován: 3-2007

[fotic]233.217-9 Speyer 7.7 2023.
Moje fotky na K-reportu
Čtvrtek, 13. července 2023 - 11:08:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 435
Registrován: 12-2007
Několik fotek ze severního Německa [fotic] Hamburk a S-bahn:



Nové Stadlery KISS, které jezdí na RE8 a RE80 mezi Hamburkem a Lübeckem. Ten, kterým jsme jeli my, poskakoval a vydával podobné zvuky, jako vyjetý Panter [ko]


Linka RB86 Lübeck –⁠ Travemünde měla být nahrazena prodlouženou RE8, avšak na začátku července 2023 stále jezdila:


Zpustlé a kdysi čtyřkolejné nádraží Lübeck-Travemünde Strand:


Alstomy Lint 41 v různých nátěrech (DB, Schleswig-Holstein či Nordbahn):


(Příspěvek byl editován uživatelem Cilelis.)
Pondělí, 24. července 2023 - 17:14:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 657
Registrován: 8-2010

Neustadt/Donau
Sobota, 29. července 2023 - 19:44:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4328
Registrován: 6-2019
Kalibahn. Bývalá vlečka dolů, dnes využívaná pro provoz šlapacích drezín a občasných jízd motoráku (letos jen šest termínů). Z vlaku není možno vystupovat a nastupovat v úvraťové a koncové stanici, fotky proto jen z areálu bývalého dolu v Hänigsenu. Délka sjízdného úseku 6,3 km, drezínově totéž...




Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Sobota, 12. srpna 2023 - 20:54:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3693
Registrován: 8-2009
Dotaz na znalce německých poměrů. Dá se v neděli očekávat nějaký náklad na trati Halle-Kassel přes Nordhausen?
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]