Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 16. 8. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 16. 8. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 12. srpna 2023 - 20:17:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3692
Registrován: 8-2009
Za což zajisté také může Fiala, že? Jak typické. Odpovědi jsem se nedočkal, jen část věty vytržené z kontextu. Tak tedy vysvětlím kontext. To byl pouze názorný příklad, že to udělat lze. A evidentně pro to v té Itálii něco udělali. A to tohle fakt Fiala může, že se tady neudělalo nic.
P.S. Stále čekám na odpověď na původní otázku a tedy proč stejné zboží ve stejném obchodě stojí jinde za hranicemi (kde mají i vyšší mzdy) méně než u nás. Děkuji za odpověď.
Ostatním sorry za OT.
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Sobota, 12. srpna 2023 - 22:21:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2941
Registrován: 1-2006
Jurek_fm:
"To byl pouze názorný příklad, že to udělat lze. A evidentně pro to v té Itálii něco udělali. A to tohle fakt Fiala může, že se tady neudělalo nic. "
V Itálii pro to "něco" udělali lidé - když prodejci něco předraží nad jejich vkus, tak to zkrátka nekupují (vůbec nebo jen minimum) - což tamní prodejci pochopili a než by za přepálenou cenu neprodali nic, tak rovnou prodávají za cenu místními akceptovatelnou.
(pokud to nechápete, tak výrobci i prodejci jsou živi pouze z tržeb za to co dokáží prodat - když to nikdo nekoupí, tak si své zboží/služby mohou leda vetknout tam kde končí záda).
Když u nás máme většinově místo obyvatelstva hloupé postkomoušské ovce, které na přepálení ceny reagují vyplašeným vykoupením regálů ("honem, honem nabrat do zásoby než to bude ještě dražší") tak je výsledek jasný.
Zkrátka v ekonomice platí, že kdo se chová jako nesvéprávný blb, s tím je taky jako s blbem zacházeno.
To je taky odpověď na vaší otázku.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Sobota, 12. srpna 2023 - 22:32:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1323
Registrován: 11-2021
Jm: Konkurence snižuje ceny, ale nikoli spotřebu trakční energie, jak už léta vidíme na trati do Ostravy.

Jfm: My to dražší zboží ochotně platíme. Typicky hadry se u nás prodávají dráž už léta a každý si rád připlatí, aby bylo vidět, že nenakupuje v sekáči. A obchodníci mu tenhle exkluzivní pocit rádi dodají. No a když obchodníci viděli, že lidem zdražování nevadí a kupují dál, tak si rádi přisadí. S tím ale vláda nic neudělá, jednak nemůže zakázat firmám vydělávat, jednak všichni víme, že koncept přiměřeného zisku se již neosvědčil. A pak je tam ještě akční fenomén. Zboží v akci stojí u nás a v Německu stejně, ale u nás se prej po akcích jde mnohem vášnivěji a pak samozřejmě příplatek za pocit 'nejsem lovec červených cenovek' bude tučnější.
Edit: nejsme jen vyděšené postkom ovce, přece z komunismu víme, že když dneska přijde zboží, zítra už být nemusí a od transformačních ekonomů jsme se učili, že cena stoupá s poptávkou.😁

(Příspěvek byl editován uživatelem Původní.gp.)
Neděle, 13. srpna 2023 - 08:25:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1764
Registrován: 3-2013
Přesně to jsem chtěl napsat. Včera v Tescu - gillette fusion, náhradní hlavice skoro 800,-Kč, pro členy clubcard něco přes 400,- Kč. Ústní voda listerine v Albertu 180,- Kč, v Tescu 160,-, pro členy clubcard 79,- Kč.
Celkový nákup 1642,- Kč, sleva 375,- Kč, výsledek u pokladny 1267,- Kč.
Takže buď mě to Tesco prodalo pod cenou nebo mají pro nečleny tak šílené marže.
Zřejmě jim to lidé zaplatí.
Prostě když jdu nakoupit, tak přehnané ceny ignorují. V Albertu oddělení ovoce-zelenina poběhnu s tím "strčte si to někam". Třeba broskve za 80,- Kč, když jsou za 50,- začínám o nich uvažovat. Na Zelném trhu byly za 35,- Kč. Totéž maso - čtyři plátky krkovice 500 g za skoro 150,- Kč vracím znechuceně zpět, když vedle je balík vepřového za 99,Kč/kg.
A to nemám problém,když mám chuť, koupit třeba hovězí steak za 400,- Kč nebo štanglu uheráku. Nejsem kolenovrt.
Jako navrhněte, co s tím má dělat stát? Zase nějakou komisi, co bude určovat ceny? To by ty regály byly opravdu brzo prázdné.

(Příspěvek byl editován uživatelem TMB.)
Neděle, 13. srpna 2023 - 13:17:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1575
Registrován: 5-2002
Pod nákladama by snad asi ani prodávat neměli, to by si mohl erár vyložit jako krácení daně (DPH) resp. možná i DPFO, kdy DPH na vstupu by bylo vyšší než na výstupu a zadržet vratku, přičemž důvod záporného rozdílu DPH musí obchodník vysvětlit a berňák toto vysvětlení nemusí apriori akceptovat.

Věrnostní program v podobě slev pro registrované je především pro to, aby si obchodník byl schopný spárovat nákup s konkrétním(i) zákazníkem[ok] od jednotlivce až po celou rodinu a to i napříč celou sítí obchodů a tato data pak (se ziskem) mohl použít dále. A kdo nechce dát osobní údaje, ten ať platí násobek ceny a nebo ať tam nenakupuje.

Největší průser z pohledu zákazníka je v tom, že se jedná o oligopol několika málo firem, které vlastní většinu konkurenčně se tvářících obchodních řetězců, takže pak vidíte ty stoprocentní marže v praxi a státu to vyhovuje, protože vybere víc na DPH a na nějakém všimném v podobě například sponzoringu skrz nějakou tu neziskovku to taky téměř určitě něco hodí.

Výše zmiňovaný COOP šel bohužel cestou privatizace sítě bývalých Jednot včetně personálu a tím bohužel i firemní kultury od olezlých neudržovaných betonových škatulí ze sedmdesátek až po nepříjemné prodavačky, kdy každá nová prodavačka se učí od těch původních, takže se v COOPu prakticky zastavil čas před třiceti-čtyřiceti lety a to i v těch COOPech otevřených po 89-tém. Konkrétně třeba v Kunovicích (UH) na křižovatce u obchvatu (pro nádražáky: [fotic]jak je triangl Vlárské dráhy), to je děs a recenze ostatních například na Googlu to taky potvrzují.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Neděle, 13. srpna 2023 - 13:39:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3696
Registrován: 8-2009
Největší průser z pohledu zákazníka je v tom, že se jedná o oligopol několika málo firem, které vlastní většinu konkurenčně se tvářících obchodních řetězců, takže pak vidíte ty stoprocentní marže v praxi a státu to vyhovuje, protože vybere víc na DPH a na nějakém všimném v podobě například sponzoringu skrz nějakou tu neziskovku to taky téměř určitě něco hodí.
Lépe bych to asi nenapsal[ok]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Neděle, 13. srpna 2023 - 13:58:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2942
Registrován: 1-2006
Petr_barchánek:
"Pod nákladama by snad asi ani prodávat neměli, to by si mohl erár vyložit jako krácení daně (DPH) resp. možná i DPFO, kdy DPH na vstupu by bylo vyšší než na výstupu a zadržet vratku, přičemž důvod záporného rozdílu DPH musí obchodník vysvětlit a berňák toto vysvětlení nemusí apriori akceptovat."

Naprosté nesmysly - když něco nejde prodat ani "za náklady", tak je pořád výnosnější prodat to i za méně než neprodat vůbec.
To co píšete jsou leda představy komunistů o fungování trhu.

Petr_barchánek:
"Věrnostní program v podobě slev pro registrované je především pro to, aby si obchodník byl schopný spárovat nákup s konkrétním(i) zákazníkem[ok] od jednotlivce až po celou rodinu a to i napříč celou sítí obchodů a tato data pak (se ziskem) mohl použít dále. A kdo nechce dát osobní údaje, ten ať platí násobek ceny a nebo ať tam nenakupuje."

Další nesmyslná představa - "klubové karty" je možné si vystavit i anonymně, případě na smyšlené údaje a jejich účelem je především přimět zákazníka aby se vracel k dalším nákupům (typicky "body které jinak propadnou") a/nebo mu dát pocit "výhody" (v čemž jde do extrému právě Tesco). Na šmírování jsou platební karty.

Petr_barchánek:
"Největší průser z pohledu zákazníka je v tom, že se jedná o oligopol několika málo firem, které vlastní většinu konkurenčně se tvářících obchodních řetězců, takže pak vidíte ty stoprocentní marže v praxi a státu to vyhovuje, protože vybere víc na DPH a na nějakém všimném v podobě například sponzoringu skrz nějakou tu neziskovku to taky téměř určitě něco hodí. "

Opět nesmyslný výplod nevolníkova mozku ("přece vždycky musí být někdo jiný než já, kdo za to může") papouškovaný novináři.
Reálná čísla o konkurenčnosti na trhu sem před pár dny postnul RadekŠ.
Mmch, kdyby vysoké ceny určovaly oligopolní řetězce, tak by jim konkurovaly neřetězcové prodejny cenami nižšími - jenže ony je mají naopak ještě vyšší.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
M_g
Neděle, 13. srpna 2023 - 18:10:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1924
Registrován: 6-2006
Když tady si už někdo nechce vzpomenout, jak strašlivě se propadly ceny benzímu za Covidu.
Neděle, 13. srpna 2023 - 19:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3697
Registrován: 8-2009
M_g: Ano to byly nachvilku normální ceny paliv. Ale někdo asi zapomněl na loňské rekordní zisky petrolejářských firem. A to prý byla krize. Tím bych to uzavřel.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jurek_fm.)
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Neděle, 13. srpna 2023 - 19:55:58  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3466
Registrován: 12-2009
Bylo sem přesunuto větší množství příspěvků z jiné sekce...
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Neděle, 13. srpna 2023 - 20:03:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15952
Registrován: 5-2004
"Výše zmiňovaný COOP šel bohužel cestou privatizace sítě bývalých Jednot včetně personálu a tím bohužel i firemní kultury od olezlých neudržovaných betonových škatulí ze sedmdesátek až po nepříjemné prodavačky, kdy každá nová prodavačka se učí od těch původních, takže se v COOPu prakticky zastavil čas před třiceti-čtyřiceti lety a to i v těch COOPech otevřených po 89-tém. Konkrétně třeba v Kunovicích (UH) na křižovatce u obchvatu (pro nádražáky: [fotic]jak je triangl Vlárské dráhy), to je děs a recenze ostatních například na Googlu to taky potvrzují."

To je ale hodně jak kde. Jasně, vesnický prodejny jsou obvykle dražší, ale jinak co do sortimentu a úrovně prodejen si ty větší nezadají s nějakým tím sídlištním Penysem a na rozdíl od Lídlu mají pult lahůdek a ty větší i teplý jídla typu řízek, štěkaná, bramborák. Vesnický mají sortiment logicky takový aby prodali. Tady kolem Brd to není žádná tragedie a lidi v tom běžně nakupují.

Co se týče konkurenčního prostředí, tak to funguje tak, že napříč krámama jsou ceny +- stejný a aby to nevypadalo tak blbě tak nějaká skupina zboží mírně vybočuje tu nahoru a ondy dolů. Tedy bez akcí. Tuhle třeba albert měl v akci konzervy za polovic, protože za ceny přes kilo to asi mělo megaobrat. Asi jak stánkaři v kempech se smažákem za 200+[lol]
Neděle, 13. srpna 2023 - 20:42:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1357
Registrován: 8-2011
Asi jak stánkaři v kempech se smažákem za 200+
Pokud to lidi za to dají, ať ho mají třeba za 500 .

Věrnostní program v podobě slev pro registrované je především pro to, aby si obchodník byl schopný spárovat nákup s konkrétním(i) zákazníkem od jednotlivce až po celou rodinu a to i napříč celou sítí obchodů a tato data pak (se ziskem) mohl použít dále. A kdo nechce dát osobní údaje, ten ať platí násobek ceny a nebo ať tam nenakupuje
Je vidět, že vy nejste ovce ,která má vymytou hlavu ČT [rofl]

Jurek fm : argumentujete tady Itálií, stran ceny pohonných hmot ,ale nějak zapomínáte dodat ,kolik let už je tam benzín za pade.
Neděle, 13. srpna 2023 - 21:06:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2947
Registrován: 1-2006
Petr_vlček:
"
Co se týče konkurenčního prostředí, tak to funguje tak, že napříč krámama jsou ceny +- stejný a aby to nevypadalo tak blbě tak nějaká skupina zboží mírně vybočuje tu nahoru a ondy dolů. "
Neboli důkaz toho, že ony ceny nejsou dány "zlým kapitalistickým oligopolem" ani "nepřítelem lidu Fialou", nýbrž zcela prostě tím, že se v ČR pořád najde dost ovcí, které to za ně koupí - ještě zostřeno stádním návykem na "akce", kdy obchodník ví, že jakkoli přepálenou cenu stačí trochu "snížit" cedulkou akce/sleva a stádo mu obratem utrhá ruce.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Neděle, 13. srpna 2023 - 22:31:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1576
Registrován: 5-2002
HB: když něco nejde prodat ani "za náklady", tak je pořád výnosnější prodat to i za méně než neprodat vůbec.

Opět otáčíte diskuzi jinam.
Bavili jsme se o tom, že obchodník plánovaně prodává spotřební zboží s marží přes 100% pokud si zákazník nepořídí věrnostní kartu. Šlo nějaké žiletky či co to bylo, bez expirace, čili žádné něco nejde prodat ani "za náklady". To jste si z mé věty udělal sám, čímž jste úplně změnil význam diskutované problematiky.


Prvoplánovitý prodej notabene nekazícího se zboží pod nákladovými cenami je dle současných zákonů a nálezů soudů nekalá obchodní praktika a daňový únik, protože si tím obchodní ponižuje daňový základ jak při odvodu DPH, tak DPFO. Na toto se berňák prostě zaměří.

Anonymní karty
Jestli je karta anonymní nebo ne nehraje při sběru dat až tak roli. Některý obchodník nepotřebuje vědět, že si tenhle nákup pořizuje ausgerechnet nějaký Novák z Horní Dolní, za jméno si může systém dosadit číslo kartičky, to je přeci fuk, ale jde o sofistikovaný sběr dat o prodeji zboží, ať už tvrdých dat (novák kupuje), nebo anonymizovaných (držitel karty 123456 kupuje) a obchodníkovi to za těch pár kaček slevy (ponížení marže) stojí.

kdyby vysoké ceny určovaly oligopolní řetězce, tak by jim konkurovaly neřetězcové prodejny cenami nižšími

Otázka je, jestli smlouvy mezi výrobci a velkoodběrateli (oligipolem asi pěti až deseti největších obchodních řetězců) vůbec umožňují výrobcům dodávat do neřetězcových prodejen výrobky za stejné ceny. Tipnul bych si, že ne. Pak žádná neřetězcová prodejna nevznikne a pokud ano, tak určitě nebude nějak veleúspěšně konkurovat oligopolu, když už od začátku před sebou bude valit vyšší nákupní cenu prodávaného zboží. Hotely mají taky smlouvy s Bookingem a podobnými platformami, že se nebudou nabízet napřímo za stejnou cenu jako přes Booking (tady defacto levněji právě o tu provizi Bookingu).



Na původní otázku stejně neodpovíte, co?
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Pondělí, 14. srpna 2023 - 01:05:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3699
Registrován: 8-2009
argumentujete tady Itálií, stran ceny pohonných hmot ,ale nějak zapomínáte dodat ,kolik let už je tam benzín za pade. Vždyť jsem i psal že v jinak předražené. Pointa věci byla, že v době "krize" se tam dalo natankovat levněji než u nás a psal jsem na jinak předražení italské brennerské dálnici bylo levněji než v Rakousku. Takže nepřekrucovat. Evidentně tam ten zásah uměli udělat ale u nás to prý nešlo.
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pondělí, 14. srpna 2023 - 09:40:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2950
Registrován: 1-2006
Jurek_fm:
"Evidentně tam ten zásah uměli udělat ale u nás to prý nešlo."
Vy vážně nejste schopen pochopit, že ten "zásah" dělají zákazníci a nikoli "Strana a vláda"???


Opět sbírka totálních nesmyslů a slátanin - tak jak si představujete funguje svět možná v Severní Koreji, ale tím to končí.

1) Prodej za vysokou cenu bez věrnostní karty a za nižší s kartou nemá nic společného s "prodejem pod náklady".
2) I spotřební zboží bez "data expirace" které nejde na odbyt je lepší prodat bez ohledu na nějaké "účetní náklady", protože z prodaného jsou alespoň nějaké tržby, kdežto neprodané pouze dále zvyšuje náklady každým dnem (sklad i jeho provoz něco stojí, místo v regálu něco stojí, financování zásob taky není zadarmo). Pokud toto nechápete, tak jste buď státní zaměstnanec, nebo specialista na výkopové práce [sad]
3) O "prvoplánovaném prodeji pod nákladovými cenami" se vůbec nebavím, neboť s takovou obchodní strategií by prodávající skončil v chudobinci - píšu o možnosti, právu (a ekonomické nutnosti) prodávat i "pod náklady" to co je "za ně" neprodejné (aneb náprava chyby nákupčího). Kdežto Vy přesně stylem "o voze a o koze" píšete o dočasném prodeji něčeho s účelem odstranit konkurenci - ovšem bez náznaku pochopení, že tou zakázanou obchodní praktikou je tento cíl, nikoli samotný prodej za podnákladovou cenu.
4) co si anonymizovaný zákazník kupuje, to prodávající už ví z pokladního systému (dokonce většinově s vazbou na univerzální identifikátor kupujícího v podobě čísla platební karty), tedy žádný další "paralelní" systém sledování skrze zákaznické karty nepotřebuje.
5) Z vašeho teoretizování o nákupních cenách je zřejmé, že o tomto víte s odpuštěním kulové (včetně vztahů hotelů s Bookingem) a ani netušíte jaká je v tomto směru právní úprava i praxe. Tedy opět a zase nahrazujete realitu naivními komunistickými představami o kapitalismu (my bychom to dělali takhle) [sad]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pondělí, 14. srpna 2023 - 11:10:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2297
Registrován: 11-2005
Pár příkladů "fungujícího trhu" z kapitalistických pouček[wink]:
.....
Každý další operátor nám náramně zlevnil volání a služby
zvýšení DPH u jednoho paliva nemá vliv na cenu ostatních paliv
liberalizace železnice zvýšila nákladní přepravy po železnici
konkurencí škol máme lepší vzdělávání a znalosti
žádné čekání na řemeslníky a obrovský nárůst kvality jejich služeb
atd. .....nebo že by nééé???
[proud][biggrin][lol]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Mladějov
Pondělí, 14. srpna 2023 - 11:34:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19992
Registrován: 3-2007
Mirame, je pravda, źe jezdïte v autě značky Tesla?
Pondělí, 14. srpna 2023 - 11:40:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15353
Registrován: 4-2003
Miram:liberalizace železnice zvýšila nákladní přepravy po železnici

Liberalizace železnice zajistila, že nákladní železniční doprava nešla úplně do kytek, ale drží se i přes naprosto nepříznivé podmínky (zejména kapacita tratí okolo velkých měst, problematicky průjezdné uzly, jediná elektrizovaná trať vedoucí do Německa atd.) na velice slušné úrovni. Stejně tak liberalizace zajistila, že nešla do kytek i osobní doprava, tedy že zejména kraje mají možnost o osobní železniční dopravě rozhodovat samy (a vybrat si dopravce, kteří budou jezdit v rámci krajských IDS) a ne se doprošovat nějakých ministerských úředníků, které to buď absolutně nezajímá, nebo si projektují do věci vlastní (většinou šoto) představy. Jak se to opravdu nemá dělat, je dostatečně zřejmé z případu Slovenska, tedy ze státu, který byl do začátku devadesátých let minulého století součástí naší společné republiky [angry][coze].

Ale chápu, že tu budeš neustále mlít nesmysly, protože to tak odpovídá rudému mozku, který máš ve své kebuli [crazy].
BmbČ
Pondělí, 14. srpna 2023 - 12:25:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9207
Registrován: 1-2007
Hungry_bear: V době, kterou vzpomíná Jurek_fm, celoplošný zásah do cen nafty a benzímu na přechodnou dobu udělaly všechny vlády.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Pondělí, 14. srpna 2023 - 12:27:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2954
Registrován: 1-2006
to Miriam: jinde v civilizovaném světě vše co uvádíte funguje - ve skanzenu socialismu se stádem závistivých nesvéprávných ovcí místo obyvatelstva je tomu jinak (což ovšem nejsou vady "kapitalismu", nýbrž těch ovcí)
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pondělí, 14. srpna 2023 - 12:30:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2955
Registrován: 1-2006
BmbČ:
"V době, kterou vzpomíná Jurek_fm, celoplošný zásah do cen nafty a benzímu na přechodnou dobu udělaly všechny vlády."
Dočasným snížením jejího zdanění, nikoli levičáky požadovaným nařízením "úředních cen" (to si vyzkoušeli pouze v Maďarsku).
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
BmbČ
Pondělí, 14. srpna 2023 - 12:35:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9208
Registrován: 1-2007
Ano.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Pondělí, 14. srpna 2023 - 12:53:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1358
Registrován: 8-2011
Vy vážně nejste schopen pochopit, že ten "zásah" dělají zákazníci a nikoli "Strana a vláda"???
No strana a vláda to v tom Maďarsku zkusila a jak to dopadlo ,všichni víme. Ti ,co nám dávali Maďarsko za vzor ,kdepak jsou ?

nahrazujete realitu naivními komunistickými představami
Je úsměvné, když ti ,co tu obhajují komunistické představy obviňují druhé z komunistických představ.
Pondělí, 14. srpna 2023 - 13:18:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1562
Registrován: 9-2015
@Ti ,co nám dávali Maďarsko za vzor ,kdepak jsou ?

... no já jsem si zatím jenom všimnul ve směnárně, že za stejné koruny dostanu nyní forintů méně.
Pondělí, 14. srpna 2023 - 13:20:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2608
Registrován: 12-2020
Bram: Liberalizace železnice zajistila, že nákladní železniční doprava nešla úplně do kytek, ale drží se i přes naprosto nepříznivé podmínky (zejména kapacita tratí okolo velkých měst, problematicky průjezdné uzly, jediná elektrizovaná trať vedoucí do Německa atd.) na velice slušné úrovni.

Takže na neliberalizovaném trhu (1989) měla železnice podíl na přepravě kolem 80%, nyní má kolem 15% (z hlavy, tak mě nebombardujte přesnými čísly). A Bram to považuje za velký úspěch. Podle něj tedy měla logicky nákladní doprava po železnici v podmínkách kapitalismu zaniknout, jinak ten ,,úspěch" nějak nechápu[ko]
Pondělí, 14. srpna 2023 - 13:23:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2298
Registrován: 11-2005
Bram:
"Liberalizace železnice zajistila, že nákladní železniční doprava nešla úplně do kytek, ale drží se i přes naprosto nepříznivé podmínky (zejména kapacita tratí okolo velkých měst, problematicky průjezdné uzly, jediná elektrizovaná trať vedoucí do Německa atd.) na velice slušné úrovni. Stejně tak liberalizace zajistila, že nešla do kytek i osobní doprava, tedy že zejména kraje mají možnost o osobní železniční dopravě rozhodovat samy (a vybrat si dopravce, kteří budou jezdit v rámci krajských IDS) a ne se doprošovat nějakých ministerských úředníků, které to buď absolutně nezajímá, nebo si projektují do věci vlastní (většinou šoto) představy. Jak se to opravdu nemá dělat, je dostatečně zřejmé z případu Slovenska, tedy ze státu, který byl do začátku devadesátých let minulého století součástí naší společné republiky [angry][coze].

Ale chápu, že tu budeš neustále mlít nesmysly, protože to tak odpovídá rudému mozku, který máš ve své kebuli [crazy]."
Od začátku roku je pokles přeprav v nákladce 7 až 13 %, kamiony neustále rostou..ale ať dráha vychcípe jako ten tetřev, že...[crazy]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Pondělí, 14. srpna 2023 - 13:29:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4184
Registrován: 3-2010
Jak to asi dělá soudruh Lukašenko, že v Bělorusku stojí litr nafty i benzinu 0,86 Euro?
Pondělí, 14. srpna 2023 - 13:48:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2299
Registrován: 11-2005
Ještě že s léky nejsou v Evropě a zejména u nás žádné problémy [satan]

Socialistické ovce, co se neumí chovat tržně asi budou i ve Švýcarsku - aneb záchrana Credit Suisse [proud]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Pondělí, 14. srpna 2023 - 13:51:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 11-2021
J.M. jo, k nám se vozilo popelnatý uhlí do kotelny, který se nejprv nechalo zvětrat na hromadách na dvoře, aby se proměnilo ve ztráty v parovodech, blbě izolovaných domech a nadutost polystyrénu. Ten se posléze odvezl vlakem, dvě tuny na vozovou jednotku. Dnes máme baráky zateplené a topíme plynem, jenž plyne trubkami. Kolik z těch 80 % byly tyhle dechberoucí přepravy?
Pondělí, 14. srpna 2023 - 17:56:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8306
Registrován: 3-2006
Doktor:
"Mořepetr:
"Vyloučeno to není nikdy. Vždy o nás rozhodnou bez nás.Ale to je osud malých národů. Jediné co můžeme zajistit je aby vojska naše území nepoužila jako bojiště, tedy co nejlepší dopravní infrastrukturou pro pčesun vojsk a ctát staré dobré nejlepší obrana je útok. Na to poslední nemáme ale národní povahu. A to prvé stojí také za prd."Soutěžíte s Jirkouxxxl o nejhloupější příspěvek?"

A pak prý hloupost, česká povaha na to prostě není https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-glosa-cesi-se -boji-ze-valka-prijde-az-k-nam-vzdorovat-vsak-nehodlaji-235437
Pondělí, 14. srpna 2023 - 18:32:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6829
Registrován: 6-2016
Mořepetr: Dovolím si jen velmi mírně zapolemizovat s autorem citovaného článku - "na ráně" (přes Ukrajinu a Černé moře) jsou především Slováci... A s nimi Poláci, Maďaři, Rumuni, Bulhaři a Moldavané. Liliputin by tutově využil plány Varšavské smlouvy na útok proti kapitalistům z NATO. Když se nám o tom rámcově zmiňovali politruci během ZVS, tak jsem si říkal, že "boj za mír" je opravdu velká sviňárna!

O obranu ČR se nikterak nestrachuji, nejvyšší Amazonka to zmákne levou zadní[rofl], a vrchní finanční elektrikář na to v pohodě sežene prachy[rofl]
Pondělí, 14. srpna 2023 - 18:51:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8308
Registrován: 3-2006
Ad honzaklonfar: No důležité je dle plánu v dostatečném předstihu vypouštět Vltavskou kaskádu.
S tím, že nejsme na ráně. Vzhledem ke vzdálenostem na Ukrajině, nebo v Rusku a přesnoti jejich munice, ten problém trochu je. A le to, že to za nás zas někdo vyřeší, to byl ten začátek, že to zas bude o nás bez nás. Bohužel neumíme ani zajistit, aby se vojska přes nás bezproblémově přesunula (slabé mosty, nemožná přeprava PLM, Ťokův průsmyk).
Pondělí, 14. srpna 2023 - 19:13:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6830
Registrován: 6-2016
Mořepetr: Co to je "Ťokův průsmyk"? Byl to ministr dopravy, to vím. Ale jeho průsmyk neznám...
Pondělí, 14. srpna 2023 - 20:18:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1643
Registrován: 5-2002
J.M.:
"Takže na neliberalizovaném trhu (1989) "
Promiňte, ale který neliberalizovaný trh v roce 1989 máte na mysli? Tady, v tehdejší Československé socialistické republice, žádný dopravní trh, ani neliberalizovaný, neexistoval. Přepravní kapacity přidělovala národním (a tehdu už i státním) podnikům Státní plánovací komise.
Pondělí, 14. srpna 2023 - 20:21:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8309
Registrován: 3-2006
honzaklonfar:
"Mořepetr: Co to je "Ťokův průsmyk"? Byl to ministr dopravy, to vím. Ale jeho průsmyk neznám..."

To je úsek D1 u Humpolce.Konvoj US ARMY, tam při přesunu měl nějaké potíže.
https://www.obcasnik.eu/tokuv-prusmyk-dalnice-d1-u-humpolce-ma-no ve-lidove-pojmenovani/
https://eurozpravy.cz/domaci/armada-a-policie/261313-americka-arm ada-po-kolapsu-d1-meni-plany-konvoj-pred-cesko-presune-jinak

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Pondělí, 14. srpna 2023 - 21:05:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1654
Registrován: 2-2009
že zejména kraje mají možnost o osobní železniční dopravě rozhodovat samy
Bohužel
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
Pondělí, 14. srpna 2023 - 21:18:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1644
Registrován: 5-2002
Aha? Když se to dělalo z Prahy, to bylo keců o Pražácích, co rozhodují od "zeleného stolu" a nerozumí potřebám venkova, a když je to na krajích, tak je to zase špatně..? [happy]
Priapos
Pondělí, 14. srpna 2023 - 21:37:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2305
Registrován: 10-2012
Hroch.R420:
"Ti ,co nám dávali Maďarsko za vzor ,kdepak jsou ?
"

Osobně Orbána nijak neadoruji, ale zase tak úplně špatně to nevede.
Pondělí, 14. srpna 2023 - 21:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1645
Registrován: 5-2002
Priapos:
"Osobně Orbána nijak neadoruji, ale zase tak úplně špatně to nevede.
"
Byl bych velice opatrný s tím srovnáváním čistě podle ekonomických ukazatelů, bez pokusu dostat se k podstatě: ostatně to o kopání nesmyslné jámy, jejím následném zasypání a vlivu této akce na HDP jistě znáte?
George
Úterý, 15. srpna 2023 - 09:28:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1967
Registrován: 5-2002
Mořepetr: ještě můžeme nasadit bitevní Fabie
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pandury-fabie-nehoda.A180418_1 61950_domaci_hell

OT raději nevytahovat https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/posadky-transporteru-utrzily-o studu.A011005_162652_brno_zpravy_dmk
Úterý, 15. srpna 2023 - 10:46:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8310
Registrován: 3-2006
Ad George:
Fábie nám kupodivu NATO nevyčítá. [lol]
Úterý, 15. srpna 2023 - 11:27:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15358
Registrován: 4-2003
Sants:Promiňte, ale který neliberalizovaný trh v roce 1989 máte na mysli? Tady, v tehdejší Československé socialistické republice, žádný dopravní trh, ani neliberalizovaný, neexistoval. Přepravní kapacity přidělovala národním (a tehdu už i státním) podnikům Státní plánovací komise.

Přesně tak [wink].


J.M.:Takže na neliberalizovaném trhu (1989) měla železnice podíl na přepravě kolem 80%, nyní má kolem 15% (z hlavy, tak mě nebombardujte přesnými čísly). A Bram to považuje za velký úspěch. Podle něj tedy měla logicky nákladní doprava po železnici v podmínkách kapitalismu zaniknout, jinak ten ,,úspěch" nějak nechápu

Tak to já chápu na rozdíl od pana J.M. velice. Jednak se ve velkém přestalo vozit uhlí, neb se přešlo na plyn, což už zde zmínil puvodni.gp a pak se přestalo po dráze vozit to, na jehož přepravu je dráha ze své podstaty nevhodná. Třeba potraviny, ty se po dráze vozí prakticky jen do/ze zahraničí a to ještě jen díky tomu, že se rozvinula kontejnerová doprava. Jinak by se nevozily po dráze vůbec. Také se přestaly drahou vozit i živá zvířata. Ostatně pražský masokombinát Písnice (dnes areál Sapa) už vlečku neměl, kdežto holešovická jatka ano. Ve velkém se přestaly vozit stavební materiály, protože autem to bylo téměř vždy rychlejší a hlavně bez překládky.

V neposlední řadě se zapomíná na velkou několikadenní odborářskou stávku, kdy si lidé na dráze stále neuvědomovali, že to bez dráhy jde také a povětšinou i lépe. Mnohé firmy si to během stávky konečně uvědomily a už se k dráze nikdy nevrátily a nevrátí, neb po několika dalších letech nepotřebnou vlečku nechaly tyto firmy zrušit. Obvykle poté, co jim někdo z "dráhy" vyhrožoval, že se na vlečce musí stále dělat prohlídky, vlečku udržovat atd.. Tolik historická vsuvka pro méně chápavé jedince [proud].
Úterý, 15. srpna 2023 - 18:39:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2611
Registrován: 12-2020
Bram: No to co tady popisujete je naprostá pravda a já s tím souhlasím. Jenže problém je v tom, že některé přepravy, které zanikly vývojem (třeba náhrada uhlí plynem) jaksi nebyly nahrazeny jinými přepravami, které naopak nově vznikly. Přepravy po silnici jsou sice většinou rychlejší, jenže jsou také mnohem neekologičtější. A jelikož planeta se nám stále otepluje a provoz na silnicích je už dlouho neúnosný, tak EU rozhodla o tom, že je potřeba větší část přeprav přesunout na železnici. A také kvůli tomu byla nařízena konkurence na železnici. Bylo totiž prezentováno, že státní železnice je moloch, který není schopen poskytovat výhodné služby. Tento vývoj nebyl jen u nás, ale v jiných evropských zemích byl pokles nákladních přeprav po železnici ještě markantnější, než u nás. Tak tady máme již 30 let konkurenci na železnici. A v nákladní dopravě je výsledkem jaksi jen ten velký pokles přeprav, přičemž silniční doprava stále sílí.

Pro mě z toho vyplývají dvě skutečnosti:
a) ta představa, že konkurence dopravců zvedne přepravy po železnici se rozhodně nenaplnila a ani to nevypadá, že by se to v nejbližších letech stalo. Dále pokračuje pokles.
b) potvrdilo se, že tento pokles nebyl způsoben neschopným státním dopravcem. Mimochodem ČD Cargo je stále dominatním dopravcem v rámci ČR.
c) veškerý přesun zboží ze silnice na železnici je pouhá politická proklamace, bez jakéhokoli pozitivního výsledku.
Mladějov
Úterý, 15. srpna 2023 - 19:02:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20000
Registrován: 3-2007
J.M.
Vy to máte fakt jednoduchoučké. Bram se vám to třeba pokusí vysvětlit, ale když neznáte ani základy ekonomie, tak to zřejmě nepochopíte a věřit mu nebudete.
Miloš_jonák
Úterý, 15. srpna 2023 - 19:07:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 663
Registrován: 12-2007
nebo si projektují do věci vlastní (většinou šoto) představy.
Když už se snažíte zmiňovat šotouše na úředních postech realizující svoje představy, tak se sluší podotknout, že právě tito jedinci už hezkých pár let vládnou u dvojorganizátora v Pze+StK a Vy jako brigádník KŽC z toho profitujete. [wink]
Úterý, 15. srpna 2023 - 19:11:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2612
Registrován: 12-2020
https://nazory.aktualne.cz/komentare/ceske-lesy-chradnou-nejvic-v -evrope-chybi-nam-pokora/r~8acc08263a9b11ee8c6f0cc47ab5f122/?utm_ source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_term=position-4&utm_campa ign=Aktualne

Ještě k nedávné debatě o stavu našich lesů. Neradostné čtení.
Mladějov
Úterý, 15. srpna 2023 - 19:15:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20001
Registrován: 3-2007
Hm, to ovšem Hnutí Duha tradičně splácala páté přes deváté.
Úterý, 15. srpna 2023 - 19:20:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2957
Registrován: 1-2006
Však jejich "cílové přijimače" univerzálně používají stejný algoritmus [biggrin]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Úterý, 15. srpna 2023 - 19:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2613
Registrován: 12-2020
Mladějov. Kdy jste naposledy potkal v ČR zdravý jehličnatý les? Já už pár let ne. Ten poměr zdravých a nemocných stromů mohu přibližně potvrdit.
A tím, že budeme do nekonečna obviňovat nějaké eko hnutí se bohužel naše lesy nevzpamatují.
Mladějov
Úterý, 15. srpna 2023 - 19:51:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20002
Registrován: 3-2007
Vidíte, vy ani neumíte pořádně vnímat, co říkám a co neříkám. Lesy jsou v p.., ale to, co napsala tady Duha,je slátanina. Nikoho neobviňjui, to si tam zase vsouváte,
Kdybyste to, co Duha napsala, uměl analyzovat, tak pár slovy napsala, že je třeba nový lesní zákon, pak jen bláboly o potřebě vlku vkrajiné, malé pokoře atd.
Takový náletový les (když kritizuje.výsadbu) nebude ani průchozí, natož k těžbě
. Každý odborník vám řekne, že to opravdu není tak jednoduché, je to komplex problémů, kterénemají jednoduché řešení typu Přijme se zákon, Stát vyřeší. Nakonec se železnicí je to podobně. A opravdu věřím víc někomu, kdo to studoval a léta pracuje v oboru,než populistům "všechno zakázat".
Úterý, 15. srpna 2023 - 20:23:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13482
Registrován: 4-2003
ale zase tak úplně špatně to nevede

A to prosím soudíte z jednoho čísla v jeden moment?? To snad ne....
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 15. srpna 2023 - 21:19:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2614
Registrován: 12-2020
Mladějov: Nikoho neobviňjui, to si tam zase vsouváte,
Nic nikam nevsouvám.
A tím, že budeme do nekonečna obviňovat nějaké eko hnutí se bohužel naše lesy nevzpamatují.
Tato věta nepatřila vám, ale byla myšlena obecně. Prostě hodně lidí, když slyší Duha nebo nějaká eko organizace, tak mají rudý hadr před obličejem, protože ty organizace většinou propagují nějaké omezování (jedno čeho) např. plýtvání v různých formách, což samozřejmě není populární.
Jenže je podle mě nezpochybnitelné, že tento stav lesů byl způsoben lidskou činností (nebo naopak nečinností - viz kůrovec). V tom případě je nutné hodně rychle přemýšlet a také konat. A to nejen ti vámi zmínění odborníci (ti samozřejmě v první řadě), ale konat by měli i obyčejní ,,turisté a návštěvníci". Třeba tím, že se zamyslí, jestli příště do té přírody místo autem nemohou jet vlakem busem nebo na kole. Třeba tím, že když je sucho, tak si prostě nedovolí někde kouřit nebo rozdělávat oheň atd.
Plky o pokoře? Dnes např. ve zprávách info o hromadách odpadků u býv. cínového dolu mezi Kraslicemi a Jelením v Krušných horách. To je právě ta chybějící pokora.
Mladějov
Úterý, 15. srpna 2023 - 21:41:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20005
Registrován: 3-2007
No já si představuju, že buď ten článek bude třeba fejeton, zamyślení, anebo odborný.
To, co čtu, je splácanina, na tom trvám.
Úterý, 15. srpna 2023 - 22:02:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2958
Registrován: 1-2006
J.M.:
"Prostě hodně lidí, když slyší Duha nebo nějaká eko organizace, tak mají rudý hadr před obličejem, protože "
... protože z těchto organizací se skrz "zelené" maskování dere na povrch jejich silně rudá podstata [ko] a kombinace diletantství s agresivním fanatismem.

J.M.:
"Třeba tím, že se zamyslí, jestli příště do té přírody místo autem nemohou jet vlakem busem nebo na kole."
Ano, podstatou aktivismu je nerozlišovat významnost toho či onoho vlivu - místo toho hledat, na čem by se dala nejsnáze demonstrovat aktivistova "moc" (zakazováním, nařizováním, škozením).
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 16. srpna 2023 - 01:48:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2153
Registrován: 7-2017
On ale nekritizuje vysadbu, kritizuje jej zlozenie- prilis velky pocet ihlicnatych stromov. Takisto nehovori, ze sa ma les vysadzat nejakymi naletovymi drevinami- hovori, ze treba v lesoch vacsie bezzasahove zony, kde nebude nikto hospodarit- take lesy su na Javorine v Bielych Karpatoch, v KRNAPe alebo aj pri sv.Jane pod Skalou. Celkovo tak clanok nehovori zle- aj na Slovensku je 5x tolko vysadeneho smreku, nez by bolo zdrave- z jednoducheho dovodu, vsetko sa vytazi a ostane holorub. Na Slovensku su najznamejsie oblasi asi Ticha a Koprova dolina, ktore su bezzasahove po kalamite.
Středa, 16. srpna 2023 - 03:13:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1326
Registrován: 11-2021
J. M. To Vám vyplývá blbě. Nevíme, jestli by ty přepravy, které vzali soukromníci, zůstaly Cargu, nebo odešly na silnici nebo vůbec do kytek. Pokud podíl železnice klesá, taky to může být tím, že objem zboží na silnici roste rychleji než objem zboží na dráze, což by hypotézu neschopného šampióna spíš podpořilo než vyvracelo.
Mla: les se sází a seje jako mrkev, neperspektivní jedince z pěstování vyřazuji a dělám to stejně, ať jsem tam ty stromečky napíchal, nebo mi tam vyrostly samy. Představa, že náletovej les bude neprůchozí, je mylná. V hospodářském lese, kde je primární produkce dřeva, přichází pila ke slovu velmi brzy, vlastně dřív, než byly ho ty nálety stihly zneprůchodnit.
Středa, 16. srpna 2023 - 06:13:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15962
Registrován: 5-2004
tak ten naletovej les bude mit mimoradne cenny drevo z tech jerabku, osik, javoru, jasanu a pod. To se ty prorezy opravdu vyplati. Staci se podivat do mist ktera zarostla - byvale louky v rekre oblastech nebo plochy zaniklych osad s okolim...
Středa, 16. srpna 2023 - 07:28:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6834
Registrován: 6-2016
Prosazování bukových porostů má svůj obrovský význam:

"Jádra plodů buku lesního jsou v omezeném množství jedlé. V některých oblastech Evropy z nich byl získáván jedlý olej, používaný do salátů a jako náhražka másla. Pražená jádra také sloužila jako náhražka kávy."[rofl]

https://cs.wikipedia.org/wiki/Buk
Středa, 16. srpna 2023 - 08:12:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15361
Registrován: 4-2003
Petr vlček:tak ten naletovej les bude mit mimoradne cenny drevo z tech jerabku, osik, javoru, jasanu a pod. To se ty prorezy opravdu vyplati. Staci se podivat do mist ktera zarostla - byvale louky v rekre oblastech nebo plochy zaniklych osad s okolim...

Smíšený nestejnověký les je ale odolný proti různým kalamitám a suchu. Smrkový stejnověký les odolný není, navíc se o něj jeho majitel musí patřičně starat. Pomíjím takovou drobnost, že v dnešní době si začít pěstovat smrkový les pod šest set metrů výškových je zcela nežádoucí záležitost, protože takový les s velkou pravděpodobností velice předčasně chcípne [satan].