Diskuse » Železnice » Restaurační, lůžkové, lehátkové, společenské a salonní vozy » Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 10. 7. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 10. 7. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 10. prosince 2022 - 15:05:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5615
Registrován: 9-2007
RadekŠ:
"Mimochodem to Ústí je dneska příměsto - jízdní doba vlaku je podobná, jako metra B z jedný konečný na druhou."
Vážně po mně chcete, abych psal, že se to týká vlaků Praha - Hamburg? Vážně si myslíte, že těch 30 lidí do WR naleze v Ústí a do Ústí je WR, nebo jak jste si můj komentář vyložil?

RadekŠ:
"budoucí Railjet ČD, proti kterýmu tady brojíte"
Brojím jen proti malé kapacitě jídeláku, jinak si Interjet, tedy kratší variantu "budoucího railjetu" nemohu vynachválit.

Johny11:
"V zásadě proto, že mi to vyhovuje z hlediska času na jídlo a také proto, že v tom jídeláku je obvykle mnohem příjemněji než v běžném voze"
Vždyť to sám píšete – služba Vám vyhovuje, problém je ten, že není výdělečná. Máte-li možnost volby mezi autem a vlakem, byl by pro Vás vlak volbou i v případě, že byste už neměl tuto možnost si ve vhodném čase dát nějaké slušné jídlo a neměl možnost si sednout někam, kde se sedí příjemněji a klidněji, než v běžném voze? Nehledě na to, kolik lidí ocení možnost dát si točené pivo...

Pátek ráno teda není kdovíjaký příklad "špičky". A názor jídelní vozy ve vlacích chybí marginální menšině cestujících zapadá do roku 2008, kdy byly jídeláky drahé a neměly kdovíjak valnou pověst. Nerozumím moc tomu, jak jste na tento názor přišel... kdybych celý den pendloval mezi Prahou a Ústím nad Orlicí, čímž bych projel většinu vlaků linky Ex1, a obešel většinu cestujících s dotazem, zda by restaurační vůz řazený na tomto vlaku navštívili, případně zda jim dostačuje minibar anebo zda o gastroslužby nemají zájem vůbec, fakt jste si jist tím, že by mi vyšel názor "jídelní vozy ve vlacích chybí marginální menšině cestujících"? Jestliže ano, tak mi opravdu není nutné vysvětlovat, že se dotuje to, na čem existuje společenská shoda, to je mi jasné... ale jestliže ne? Co je marginální menšina? Jestliže mi třetina cestujících ve vlaku IC 549 odpoví, že by jídelák využila, nevrátí se diskuze do samotného počátku, kdy jsem si posteskl nad tím, že je jídelních vozů nedostatek?
Mladějov
Sobota, 10. prosince 2022 - 15:48:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18935
Registrován: 3-2007
>Co je marginální menšina?

Odpovím za J11: Maximálně 10% osazenstva toho vlaku. Nakonec tomu odpovídá i i většinová obsazenost, ba leckdy spíš míň.

Jako diskusní ekvilibristiku s tím samozřejmě dělat můžeš, fakt je, že je to tak, přičemž z těch 10%, co to používaj, věděj a znaj, do toho jídeláku značná část nejde - třeba proto, že nemají hlad, najedli se jinde, jedou hodinu, mají místo na druhém konci vlaku a nebudou se potácet celým vlakem, aby se třeba dozvěděli, že JV není řazen, mají jedno jídlo nebo prostě zavřeli.
Sobota, 10. prosince 2022 - 15:57:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 574
Registrován: 2-2018
K diskuzi stran jídeláku. Relativně normální kuchař stojí dnes 2-3.000,-Kč/den, pingl o něco míň a pomocná síla ještě míň, čili cca 5-6.000,- jen výplata pro personál a za mě, tady ten příběh na vnitru skončil. Pokud uvažujeme v rovině normálního jídla (hotovka/minutka). Kolik by musel udělat ten vagón za jeden den v obratu, jen aby to dalo na režii?! (náklady na matroš, mzdová složka, pořizovací náklady vozu [crazy])
Jinak tam může být bistrokutloch, kde stewardka/brigádnice udělá nespresso, žaluje pytlík čaje varnou konví, ohřeje v mikrošce junkfood z prefabrikátu, etc.. K tomu pro náročnější dva spirálový automaty… Je to v podstatě totéž (splní to účel úplně stejně) a jiná přidaná hodnota jídeláku mne nenapadá… To co zmiňuje Mladějov v Polsku, má taky dost co dočinění s patriotismem. My zase místo jídelaků, honíme prázdný motory po lokálkách - každý máme svoje 😂😂😂.
Sobota, 10. prosince 2022 - 16:04:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12915
Registrován: 4-2003
pátek ráno teda není kdovíjaký příklad "špičky".

A to na ekonomickém prodělku v ten daný moment něco mění? [uhoh]


A ptát se můžete, akorát že z těch lidí co odpoví ano reálně přijde tak jeden z deseti. Já si taky můžu koupit ráno na nádraží něco k snídani, ale v reálu si něco kupuju málokdy, protože se v 95 % případů prostě nasnídám doma.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pad
Sobota, 10. prosince 2022 - 16:30:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 335
Registrován: 4-2003
Já bych řekl, že větší část cestujících, která se chce najíst na trasách Ex1 nebo Ex3, si dnes vybere Regiojet. Když na služby JLV dlouhodobě není spolehnutí a je tu možnost volby, tak asi na WR zbyla jen ta marginální menšina, možná ještě o něco míň. A ve výsledku to pak ekonomicky nevychází. To ale není chyba jídelních vozů jako takových, ale zavinily si to svým přístupem JLV s ČD společně.

Pro zvýšení rentability jídelních vozů bych si dokázal představit zavedení možnosti rezervace místa. Cena té rezervace by mohla být odstupňovaná podle délky trasy (např. 100 Kč za každých ujetých 100 km) a navíc dynamicky ve špičku dražší, v sedle nebo pro okrajové trasy levnější. Rezervace by byla příjmem provozovatele JV a zároveň by ta rezervace fungovala jako voucher na konzumaci. Takže provozovatel JV by měl z tohoto klienta jistotu minimální útraty (i když by si z Prahy až do Ostravy objednal jen jeden čaj, tak by tam vlastně utratil např. 400 Kč). Pro dopravce by to mělo výhodu v tom, že takový cestující sedí celou cestu v jídeláku a neblokuje druhé místo ve vlaku. Čili jídelák by z pohledu dopravce už nebyl mrtvá váha, ale vezl by platící cestující. A pro cestujícího by to mělo výhodu v tom, že tam má svoje rezervované místo.

Jako nadstavba by pak mohla být možnost výběru nějakého menu už při rezervaci. Provozovatel JV by pak měl přesnější představu o tom, co se prodá a může lépe plánovat svoje zásoby. Cestující by pak měl větší jistotu, že dostane to, co chce.

To všechno samozřejmě předpokládá, že provoz JV bude stabilní a spolehlivý. Což je tady evidentně největší problém. To je pak asi lepší to zabalit úplně a do Bbdgmee236 namontovat automaty na občerstvení.
Sobota, 10. prosince 2022 - 16:35:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 171
Registrován: 12-2018
na služby JLV dlouhodobě není spolehnutí

Zato na RJ je spolehnutí vždy, že? [wink] "Vážení cestující, z důvodu chybějícího personálu není dnes zajištěn servis."

Cena té rezervace by mohla být odstupňovaná podle délky trasy (např. 100 Kč za každých ujetých 100 km) a navíc dynamicky ve špičku dražší, v sedle nebo pro okrajové trasy levnější. Rezervace by byla příjmem provozovatele JV a zároveň by ta rezervace fungovala jako voucher na konzumaci. Takže provozovatel JV by měl z tohoto klienta jistotu minimální útraty (i když by si z Prahy až do Ostravy objednal jen jeden čaj, tak by tam vlastně utratil např. 400 Kč). P

Aneb jak tu službu zabít úplně a vyhnat i ty poslední konzumující.
Sobota, 10. prosince 2022 - 16:35:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3209
Registrován: 4-2005
Já často jezdím trasu Brno - Praha. Asi před půl rokem opět jedu v rj a říkám si: sakra, kam zajdu v Brně na oběd? Nemáš moc času...no, a proč nezajít do hospody, která jede s námi?
Stalo se a od té doby několikrát. Parádní servis, žádné plasty, většinou velmi dobrá obsluha, dobré jídlo a slušné porce, pohoda. A cena? V restauraci v Brně bych nedal víc. Za polévku, řízek s bramborovým salátem, kafe a nealko bratru 350,- Kč. Naprostá spokojenost. Ve vlaku bych byl ochoten dát i výrazně více.
Třeba se to nevyplatí, nevím... Ale je to nějaká služba, něco, co autobus nemůže nabídnout, jakási přidaná hodnota cestování vlakem. A ta holt třeba dopravce něco stojí. Jó, daně taky platím, kdyby měl někdo neochvějný pocit, že ve špajzáku prožírám právě z jeho kapsy:-)
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
Pad
Sobota, 10. prosince 2022 - 17:05:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 336
Registrován: 4-2003
Jeden_z_mnoha:
" Zato na RJ je spolehnutí vždy, že? [wink] "Vážení cestující, z důvodu chybějícího personálu není dnes zajištěn servis.""

Vždy ne, ale pořád je větší spolehnutí na Regiojet než na přítomnost jídelního vozu ČD ve vlacích na Ostravu. Většinou nechybí personál úplně a vyšších třídach servis je. Nebo třeba není servis ve smyslu že neobchází stewardka vozem, ale stále si můžete objednat jídlo přes appku. Osobně si myslím, že ta appka stačí (když bude spolehlivě fungovat).


Jeden_z_mnoha:
"Aneb jak tu službu zabít úplně a vyhnat i ty poslední konzumující."

Tu službu zabíjejí právě ti, co si tam dají jeden čaj a přitom blokují místo jiným. Kdo si tam dá normální jídlo a pití, tak by cenu té rezervace projedl a cenově by ho to vyšlo stejně.
Sobota, 10. prosince 2022 - 19:22:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3721
Registrován: 6-2019
Je li toto na mě, tak že zdravím z bytového domu z obce s třemi tisíci obyvateli bez MHD.
Není to na Vás.

A jak to teda dělají jinde, kde ten vlak není dobytčákem, který si na sebe prostě musí vydělat? DB vypouští jeden inovativní koncept za druhým, ve Švýcarsku a Francii jsou ve vlacích moc příjemné koutky, kde se dá sedět i jinak než ve směru/proti směru jízdy, totéž je vlastně v regionálce okolo Halle,...
Nevím jak jsi přišel na to, že TGV si na sebe "musí vydělat", ale do státních SNCF cpe stát prachy horem dolem.
Moc příjemný koutek jsem v TGV tedy neviděl, jen bar s nějakým junk food a nápoji.
Jak souvisí regio okolo Halle s jídelními vozy v ČR fakt netuším. [crazy][crazy][crazy]

A co si mám pobrat z toho, že jsem salonní intelektuál? V čem se mám jako poučit? Co je jako ten běžný život? A co když vím, že si na sebe WR nevydělá a ani to od toho neočekávám? Když dáš někomu dárek, tak na tom taky nevyděláš, ale zanechá to dobrý dojem a ten, komu dárek dáš, si tě bude vážit víc, protože ho to gesto potěší...? Stejně tak jídelák si na sebe přímo nevydělá, ale pro spoustu lidí je důvodem, proč si raději zvolí vlak? To by ten svět vypadal, kdyby každý viděl jen přímé vlivy a ne ty mnohem silnější, nepřímé...
Úvodem se zkus zamyslet na tou dohodou o které psal výše Johny11. Zbylé už bylo popsáno, dárek někomu kupuješ v plné výši, tady se ti na luxus jídeláku skládají lidi, kteří s tím téměř výhradně nikdy pojedou ani jednou a ani se jich nikdo neptal, jestli to tak chtějí.
Floskule o přímých a nepřímých vlivech nekomentuji.

ale když si občas po práci zajedu na pivo z Prahy do Ústí a zpátky, tak ze 30 míst ve WRmz je obsazená většina, přitom v comfortjetu by mělo být v BR míst snad jen 18... a tak.
To ti nikdo nebere, taky mi bylo -náct a jezdil jsem z plezíru sem a tam.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Sobota, 10. prosince 2022 - 19:26:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3722
Registrován: 6-2019
Jen když se na osobní železniční dopravu podíváme pouze pohledem rentability, můžeme ji až na pár komerčních spojů zastavit.

Jistě, proto taky je cosi jako veřejný zájem a nějaký pravidla na to, co se kde v drážní dopravě platí a co ne.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Sobota, 10. prosince 2022 - 20:36:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 575
Registrován: 2-2018
AŠM: Jistě, proto taky je cosi jako veřejný zájem a nějaký pravidla na to, co se kde v drážní dopravě platí a co ne..
Právě o tom jsem mluvil v minulém příspěvku. Nás národní zájem je spíš udržet co nejhustší železniční síťové pokrytí na světě, skanzen na kolejích a debilní pokusy typu: Bifx, 108. reko řady 810, revitalizace Honeckerů, ARmpee, atd. Nechápu jak tady vůbec někdo může očekávat výstavbu VRT, vzhledem k reálnému výhledu, kdy budou naše tratě ještě min. jednu dekádu brázdit osmsetdesitky, tak s TGV/ICE to je jak oheň a voda [crazy]. Nejpodstatnější problém ale vidím ve financování, kdy není možné zaplatit všechno (vyhovět každému). Vzhledem k české mentalitě, t.j. odbojnosti v kombinaci s konzervativností, tu není pro VRT + WRrmz na každým rychlíku místo…
Sobota, 10. prosince 2022 - 20:58:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3724
Registrován: 6-2019
Tak o tom jsem zrovna nepsal. Bifx jsou minulost, 810 tady žádnou další dekádu brázdit nebudou, min. z důvodu nemožnosti OBU a hustota sítě je nějaké číslo, které je prd vypovídající. Příprava VRT někdy začít musela, je to záležitost na mnoho desetiletí (úplně stejně jako v jiných evropských zemích) a s jídelními vozy to nesouvisí asi nijak.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Sobota, 10. prosince 2022 - 21:12:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 576
Registrován: 2-2018
AŠM: Bifx jsou minulost… Jasně, ani ne rok…, 810 tady žádnou další dekádu brázdit nebudou… Tak určitě 😂😂😂! Vlastně skoro od příštího GVD zmizí… Ano hustota sítě. Jako jeden z požadovatelů provozu do Žlutic, vlastně pard. Třemošnice 🤦 (to bych chtěl vědět, co tam podle Vás budou v roce 2033 ČD nasazovat?), tomu výrazu určitě rozumíte a není to prd vypovídající, ba naopak to stojí hromadu škváry, stejně jako ty jídeláky.
Příprava VRT někdy začít musela, je to záležitost na mnoho desetiletí (úplně stejně jako v jiných evropských zemích)
Opravdu dobrej vtip! Bavíme se o zemích typu Belgie, Francie, Holandsko, Itálie, Německo, Španělsko, etc.?! Nebo se bavíme o zemích jako: Bulharsko, Chorvatsko, Maďarsko, Rumunsko, atd., protože pak by to sedělo [uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem AllForOne(pnzs).)
Sobota, 10. prosince 2022 - 22:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3725
Registrován: 6-2019
Když odhlédnu od faktu, že se už zcela míjíte s tématem této diskuze, pak musím konstatovat, že o přípravě staveb vysokorychlostních železnic nevíte vůbec nic. Ani to nemusíte dokazovat zcela absurdní argumentací zeměmi, které žádné VRT nepřipravují (a ta rekonstrukce Budapešť - Bělehrad se dá považovat za VRT jen díky změně definic TSI INF, kteréžto však akceptuje jen MÁV Zrt).
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Mladějov
Sobota, 10. prosince 2022 - 22:38:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18937
Registrován: 3-2007
AllForOnepnzs:
"To co zmiňuje Mladějov v Polsku, má taky dost co dočinění s patriotismem. My zase místo jídelaků, honíme prázdný motory po lokálkách - každý máme svoje 😂😂😂."


Já to o tom patriotismu už nechtěl psát, ale samozřejmě je to tak.
Jo, každý máme svoje [lol] , přesně.
Sobota, 10. prosince 2022 - 22:44:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4111
Registrován: 5-2002
Pátek ráno teda není kdovíjaký příklad "špičky".

Vy jste fakt mimo mísu - SC241 je v pátek ráno až na pár míst plný více méně pravidelně, zkuste si na něj ve čtvrtek rezervovat místenku. Pravda, část osazenstva jsou gastrabeitři z východu (ti si obvykle kupují kávu z minbaru, která je dražší a hnusná, protože v jídeláku je to "drahé"[proud]), ale různých obchodníků, lidí z korporátu (v Ově jsou zjevně různé bacoffice a callcentra), úředníků, lidí jedoucích na víkend do Tater apod. je většina...
Jenže to holt se nehodí do vašeho vidění světa.
Jasně, že bylo super v době post/covidové jet sám v celém jídeláku celou cestu, dát si večeři, kávu, palačinku, pokecat s nudící se obsluhou, ale platit v nákladové ceně bych to nechtěl.

Edit: Jestliže mi třetina cestujících ve vlaku IC 549 odpoví, že by jídelák využila

Tohle připomíná strážmistra Flanderku z Putimi: "Fotografoval by nádraží, kdyby měl fotoaparát."
O skutečném využití svědčí moje zkušenost, nikoliv váš hypotetický průzkum. SC241 staví v Třebové) to je kousek od U/O). Proč, to jsem nepochopil, protože tam málokdy vůbec někdo nastupuje a vystupuje. Ale nic to nemění na tom, že cestující na tomto rameni jídelák mají k dispozici a nevyužívají ho.

(Příspěvek byl editován uživatelem johny11.)
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Sobota, 10. prosince 2022 - 23:33:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 577
Registrován: 2-2018
AŠM: Zase se mýlíte a mám nejradši, když mi někdo říká, co vím [happy]. Nemám potřebu cokoliv dokazovat nebo komukoliv podsouvat, jen jsem se domníval, že na diskusním fóru můžu prezentovat svůj názor… Taktně jste se vyhnul otázce. Pro jistotu jí položím znovu: S čím si myslíte (řada hnacího vozidla), že budou ČD v roce 2033 provozovat osobní dopravu do Třemošnice?
Min. jednu věc o přípravě VRT vím, “příprava” za posledních třicet let už stála hroznej nesmysl (množství variant a změn stejně jako reinkarnací řady 810 [ok]), zatím s výsledkem čistá O! Namátkou: Tunel Praha-Beroun, Trasa Praha-Drážďany, Praha-Wroclaw (nejdřív jó, pak zase né [crazy], etc.. Ještě větší raketu stát teprve bude [bomba], než cokoliv hmatatelnýho vznikne (např. stavební povolení a vykoupení všech pozemků). Vzhledem k tomu, ze se dodnes nekoplo do země, nevidím to v nejbližší době nějak optimisticky (jinak jsem hodně velkej optimista!) a ani na obzoru nic, co by to mohlo změnit.
Sobota, 10. prosince 2022 - 23:47:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 578
Registrován: 2-2018
Johny11: Jasně, že bylo super v době post/covidové jet sám v celém jídeláku celou cestu, dát si večeři, kávu, palačinku, pokecat s nudící se obsluhou, ale platit v nákladové ceně bych to nechtěl.
Přesně [ok][ok][ok]!
Taky by se mi moc líbilo, kdyby byl na rychlíku Praha-Trutnov nasazovanej BRam a mohlo se v něm kouřit jako kdysi. Excelsior s kurzem do Budějic. Přímý lůžko Praha-Červená Skála. Osobáky Jaroměř-Liberec v 4xklase nebo Děčín-Jedlová s fujarou + 2xBix. Určitě bych se vším i jel projet, klidně za plně zákaznické v první třídě ale určitě nee za čistý náklady, jak zmiňoval Johny.
Neděle, 11. prosince 2022 - 00:18:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3726
Registrován: 6-2019
Spletl jste si lokál i osobu.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Neděle, 11. prosince 2022 - 00:46:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 120
Registrován: 11-2009
Žádná strana mě nepochválí, protože pravdu mají všichni v tomto obvykle vypjatém tématu, budu trochu skákat z tématu na téma.

....................................
Kdybych počítal pořízení vozu, poplatek za provoz a údržbu a samozřejmě mzdy a tržby, je u nás každý jídelní vůz totální byznysová kravina, ať jede kam chce. Ale ekonomika ČD má v tomto další příjmy, ekonomika JLV taktéž. A na konci jsou frenčízanti, kteří řeší úplně jiné věci než ČD neb JLV. Další rozšiřování gastroslužeb vázaných na vozy je však extrémně drahé - a pokud se šetří nižší řády peněz pod hesly udržitelná síť a dopravní obslužnost a kvůli rušení tratí se div nedemonstruje, nelze se divit, že nikdo nebude chtít financovat zbytnou službu, objektivně oslovují malé % cestující veřejnosti > pokud za tento počin někdo nezaplatí, podobně jak DB financují provoz českých souprav v Německu. Nevím, jak je to dnes s počítáním kev v jiných státech, ale pro ČD ty vagóny vždy v minulosti nevydělávaly tržbou, ale kilometrickým proběhem v cizině. Třeba tedy vědět, o kterém/koho modelu rentability je řeč. Pokud někdo nefinancuje provoz nebo pořízení, nový jídelní vůz se nezaplatí ani za miliardu let.

................................
Nicméně když to osekáme na ryze hospodskou činnost (a budeme se chvíli tvářit, že vagóny se prostě jen tak vyskytly a máme je): před časem jsme sem frknul trasy tras, kde hospody kdysi jezdily - z dnešního pohledu leckdy nesmyslné, tehdy zřejmě byly důvody, proč je tam mít. Já je všechny neznám, ale určitě mezi ně patří třeba udržovat při životě JLV, závod Most. Dal by někdo soudný dneska špajzák na podvečerní rychlík z Chomutova do Liberce, jen aby měl práci pro pár pinglů ? Taky byla jiná doba, kde opravdu lidi jezdili vlakem PLzeň - Tábor, Brno - Trenčín a taky Praha - Liberec. Dnešní EC z Prahy na Ostravu živí úseková frekvence - takže ne snídaně a pak oběd, ale rychlý kafe nebo pár piv, stačí se podívat, kolik lidí přisedá/vysedá v Kolíně a Pardubicích. Pro přípražské pendlery financovat tento drahý špás fakt nemá smysl. A to říkám s plným vědomím, že když jedu do Pardubic nebo Kolína, tak v jídeláku (a blokuju místo hladovým ostravákům).

Proti špajzáku kdysi na Bečvě z Košic s 15 vagóny dnes Valašský z Púchova se 4 či 5 vozy generuje mnohem menší základnu a menší časovou příležitost pro širší využití. Takže buď je ve vlaku méně lidí nebo přecpáno, oboje ku škodě pro catering. A i když se podíváme do minulosti, tak trasy na západ od Prahy byly pro jídelní turnusy těžká zívačka, tam nikdo cíleně nechodil ani za komárů. To bylo za ČSD-JLV, za JLV i za Urblíka. A to v době, kdy lidi jezdili z Prahy či odjinud do Mostu, Varů nebo Chebu, takže ve vlaku byli, leč nekonzumovali. Také se změnily možnosti nákupu před nástupem, lidé nejsou odkázáni na vlak nebo nádraží.

Pendolinem jezdí lidi proto, že vědí, co je čeká. Ví, kde je vagón a jak budou otočený sedačky a taky vědí, jaké jsou tam služby (že někdy vyprodané sem nepatří, to se prostě stává). Vlaky s jídelákem ? Pokaždé může jet jiný typ vozu, jednou maďar, jednou čech, jednou rakušák, jedni karty berou, jiní ne, taky kafe takový, jinde makový, kdo se v tom má vyznat, prostě zmatek na zmatek, nemluvě o cenách. A v normálních vlacích to opravdu je loterie - a vzpomínám si svou nedávnou nasranost, když na écéčku na Ostravu místo AR+Ampz přijelo pouze kupátkové A, jídlo žádné, sezení na hovno. Já chápu, že se vagón prostě porouchal a nebyla záloha, ale je povinností neznalých lidí to chápat ? Řeknou: dejte tam jinej ne ? Ale příště si raději pořídí bagetu.

Zásadně se změnily stravovací návyky a sendvičová generace prostě do jídeláku nepůjde. Moje 28letá kolegyně, vcelku zcestovalá, byla v šoku z toho, že existuje jídelní vagón, když jsem ji tam vzal. Je z Pardubic a vlakem běžně jezdí do Prahy a takových jsou mraky. Pro většinu lidí je cesta vlakem přeprava z A do B, nic víc, cesta už není cíl. Stejně jako když letí na dovolenou - a ani tam nejsou žádné lukulské orgie, proč by měly být ve vlaku ? To nemluvím za sebe, viz konec příspěvku. Časy, kdy kuchař na ranním Ostravanu měl neustále do foroty na plotně hemenexy, jinak by prostě nestíhal, a povolená doba pobytu byla 60 minut, jsou pryč.

Stejně bych i nesrovnával to Polsko, to je jiné území a jiná situace. Ani s Rakouskemn a Slovenskem nejde srovnávat, natož se Švajcem. Kdybych nad tím přemýšlel do rána, pořád mě budou napadat další argumenty proti, které prostě nelze šmahem odmítnout, pokud se na vlakový catering koukám jako na byznys (viz úvaha na konci). I ty hospody je třeba cpát do nějakých souřadnic a souvislostí. Ono fakt není kam ty vagóny navíc posílat. A hlavně: vždycky je někdo musí financovat.

................

Argumenty pro ? Bohužel, jsou pouze subjektivní, vlak s hospodou je prostě super, protože zvyšuje standard (nechám stranou, kolik lidí to ocení). Chápu proto, když někdo bude za špajzáky horovat a snese si svoje argumenty, rozumím mu. když by se mě někdo zeptal, jestli jsem pro jejich rozšiřování (jen na toto, žádné další otázky), páč má divoké marketingové choutky, odpovím ANO a budu se zájmem sledovat jeho kariéru (páč se mu to nemůže podařit v té tradiční podobě, jak ji známe). Nicméně střízlivě: Když ještě chvíli tyto služby aspoň na trasách do Budapešti, Berlína, Vídně a Ostravy/kus dále zůstanou, bude to fajn, svět bude o fous lepší a buďme za to rádi.
Rád bych řekl "remíza," ale mám dojem, že jídelákomilci v tradičním pojetí to v naší kotlině mají spočítané a počítám se mezi ně. Kdo ví, co bude za rok, třeba budou jídeláky sloužit jako zátarasy před čínskými nebo ruskými hordami.

................
Mimochodem - osobně nechápu mentální pochody idiota, který vymyslel kombinaci bufet+1. třída a speciálně v provedení ČD. Takhle té první třídy buď přebývá nebo chybí a zkrátka, nebyl to šťastný nápad. Plus procházení lidí přes jedničku nebo nástup ve vedlejším voze nebo na druhé straně je taky prima. Kdyby se rekonstrukce udělaly na smysluplné jednoduchá BRáčka aneb vlakový bufet, koncipovaný na kratší trasy a na 1člennou obsluhu, kde už od počátku bude i jasné, co se tam bude prodávat a jak servírovat, je řazení bister mnohem variabilnější a snazší. A klidně i bez sezení. Ano, asi by tam nebyla čepovaná Plzeň nebo co se dneska točí, a hemenex, ale to už se pasant musí rozhodnout: chce pivo a jídlo ? Nebo chce servis ? A když servis, kdo to zacáluje a jak se to třeba promítne do jízdného a do ceny cateringu ? Ostatně - když bufet stačí na Pendolinu, musí stačit všude jinde a v menším rozsahu. Ostatně - i v minulosti na ty Vary a Liberec (ale i do Košic, Frankfurtu a tak dále) jezdily hlavně BRáčka.

....................
Byl by pro České dráhy provoz nových jídeláků byznys nebo součást přepravní služby ? Pokud byznys, nelze se divit nikomu, kdož zohledňuje finanční stránku (opět - ekonomika majitele vozu není jen tržba za pivko, pořízení vozu nebo poplatek za dopravní cestu, jsou i další finanční toky). A třeba je ČD ve finále úplně jedno, kam jídeláky jezděj, prostě jak vyjde souprava, tak to bude. Pokud to má být součást přepravní služby, ať si laskavě nastaví její parametry, naplánují si, kde to má jezdit a nechť to financují nebo nechť najdou někoho jiného, kdo bude participovat (viz DB) a zahrnou si to do svých kalkulací tam či onde a když jim to vlastník schválí, ať se mu pak zodpovídají, když to bude průser, který v excelu a powerpointu vypadal tak krásně. Nicméně když o tom dumám, ale bude od každého něco, aby to nebylo tak jednoduché.

...............
Když bych se měl vyjádřit ke stávajícímu modelu poskytování restauračních služeb ve vlaku, nerozumím mu. Nějak to přežívá a jednou za 3 roky se udělá výběrko, přijde mi to jako trochu trpěné dítě. Podle mě by poskytovatelem služby ve vztahu ke spotřebiteli měly být ČD > nejen logem, ale jako poskytující subjekt (ČD Restaurant je jen fíkový list) a měly by si ony říkat, co chtějí prodávat, za kolik, inkasovat tržby a tak dále. A když už na to musejí najmout externí firmu a nezvládnou to samy, proč ne, nechť tato firma (nebo víc firem) dodává toliko odborný personál a účtuje si za to člověkovné a to bude její jediný zisk (případně tam kupř. může být třeba i motivační provize z tržby). Pak bych tu dělící čáru chápal. Stávající frenčízové přepronajímání je podivné, protože mám dotaz: proč tu frenčízu neposkytují přímo České dráhy bez prostředníků ?
(Jen teoretizuju, než mě někdo nařkne, že to nejde ... třeba to opravdu nejde a nebo je to nesmyslná konstrukce od počátku)

Pardon za neutříděné myšlenky a pokud jsem se zmýlil někde, budu s tím muset žít.
Neděle, 11. prosince 2022 - 02:17:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 579
Registrován: 2-2018
Bistro: Top pecka [kladivo][jidlo][ok]!!! Líp bych to nenapsal a defacto jste se přesně trefil do mého názoru, vč. již uvedeného v mém 575 o ARmpee - to mohl vymyslet jen čů*ák [crazy]. Dále:
Stávající frenčízové přepronajímání je podivné, protože mám dotaz: proč tu frenčízu neposkytují přímo České dráhy bez prostředníků ?
Nevím, je to pouhá moje domněnka, třeba to systematicky jednotně pronajímají všude/vyžadují provozování “pouze” od JLV, protože ČD na to nemají odbor/úsek/divizi, dále je to dceřinka, která je určená z podstaty primárně k tomuto účelu - dle názvu to původně byly jídeláky, ale vývoj + dynamika trhu přešla na frančízování v kamenných provozovnách na nádražích + provozování svých (opět např PONT) - původně nádraží vlastnily též ČD, tudíž logický a v rámci “ekonomicky smysluplné” činnosti, dle mého správný krok. Dále jsou JLV v rámci frančíz přední hráč na trhu (BK, KFC, StarBuck, etc..) a pro ČD by to byla jen zbytečná zátěž potažmo náklady a k tomu by duplikovaly jejich práci a smysl.

Ale taky…

(Jen teoretizuju, než mě někdo nařkne, že to nejde ... třeba to opravdu nejde a nebo je to nesmyslná konstrukce od počátku)
Neděle, 11. prosince 2022 - 18:35:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 2-2020
Bistro: Se spoustou věcí, co jste napsal, se určitě dá souhlasit. Současná situace, kdy na některých linkách je ČD minibar s nějakou nabídkou, provozovatelem a cenami, na jiných linkách je velký jídelní vůz, na jiných linkách zase bistro, je prostě nepřehledná. A to nemluvím o lince Ex 1 Praha - Ostrava, kde se na různých vlacích téže linky vyskytují všechny tyto alternativy. To je prostě pro zákazníka velmi nepřehledné.

Ale proto to nepíšu. Spíš chci vysvětlit, proč si to ČD neprovozují (nefranšízují) samy, jak navrhujete. Podle mého názoru je to proto, že to není jen o tom personálu na těch vozech, ale JLV k tomu samozřejmě má poměrně široké skladovací a logistické zázemí, a zejména pak samo vyrábí většinu těch pokrmů v pražské centrální výrobě (ano, něco se na jídelních i bistro vozech připravuje na místě, ale řada věcí se vaří a následně distribuuje na vozy centrálně).

A všechny tyto činnosti (stejně jako další - ať už školení, řízení těch lidí, jejich nábor, ošacení...) by prostě v podmínkách ČD zřejmě stálo daleko více (odbory, výhody plynoucí z kolektivní smlouvy, zřejmě vyšší mzdy, více dovolené...) a v zásadě by to celou tu službu mohlo posunout mimo hranici udržitelnosti. Nehledě na to, že prostě nejsou firma zaměřená na gastronomii. Člověk musí dodržovat spoustu specifických podmínek a být k tomu vybavený.

Zcela ze stejného důvodu ČD (a většina dalších větších firem) nejspíš outsourcují bezpečností službu, úklidovou službu a další a další činnosti.

Ano, máme tu příklad DB, které si to řeší samy, ale většina jiných drah v okolních státech (ať už Rakousko, Slovensko či Polsko) to řeší právě z těchto důvodů prostřednictvím externího poskytovatele, který je přímo na gastronomii zaměřený.
hrejzadarmo
Pondělí, 12. prosince 2022 - 15:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 421
Registrován: 2-2014
Již exČD WR 008 opustilo Louny, nikoliv však cestou do šrotu [happy]
Středa, 14. prosince 2022 - 17:17:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1133
Registrován: 12-2007
Do Česka dorazila na testy nová souprava NightJet
Zdá se mi to, nebo ty kupé jsou fyzicky rozdělit na jednotlivé singlbuňky (á la japonská ubytovna)? [coze][ok]
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Středa, 14. prosince 2022 - 22:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 564
Registrován: 5-2007
Cisalpino:
"Do Česka dorazila na testy nová souprava NightJet
Zdá se mi to, nebo ty kupé jsou fyzicky rozdělit na jednotlivé singlbuňky (á la japonská ubytovna)? [coze][ok]"

Vypadá to trochu jako koncept "Plazkarta" akorát se člověk může od zbytku chodby oddělit roletkou, za mě super nápad [happy]
Čtvrtek, 15. prosince 2022 - 18:33:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1134
Registrován: 12-2007
Werkie:
"Vypadá to trochu jako koncept "Plazkarta" akorát se člověk může od zbytku chodby oddělit roletkou, za mě super nápad [happy]"
Za mě také i z pohledu udržitelnosti nočních vlaků do delší budoucnosti. Jestli tomu dobře rozumím, tak koncept umožní slušnou obsaditelnost vozu při zachování soukromí jednotlivců, takže to nabídne možnost bezpečí za cenu určitě mnohem příznivější než singl. [ok]
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Pondělí, 26. prosince 2022 - 02:53:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3760
Registrován: 6-2019
Vypadá to trochu jako koncept "Plazkarta" akorát se člověk může od zbytku chodby oddělit roletkou, za mě super nápad
Počkal bych si na skutečný provoz a realitu.

tak koncept umožní slušnou obsaditelnost vozu při zachování soukromí jednotlivců,
Ehhh, soukromí v "plackartě"?

Poslední dvě zkušenosti z použití NJ Salzburg - Bologna a Roma - Salzburg, před dvemi týdny. Vlak použit čistě ze šotodůvodů, jinak je cenově pro většinu případných zájemců mimo realitu.
Rezervace na oba spoje jsem se pokoušel koupit zhruba dva tři týdny předem v kamenné pokladně ČD. Ani jednou jsem neuspěl, pokaždé byly konkrétní požadované spoje v rezervačním systému nerezervovatelné. Takže to bylo i naposledy, kdy jsem se o něco takového pokoušel, zbytečně strávené desítky minut na nádraží (a IMHO moc nechápu proč ČD nabízejí něco, co neumí prodat).
Z domova on-li přes web Nightjetu zakoupeno prakticky okamžitě. Pak ještě přišly šestkrát (!!) omluvné e-maily se změnou JŘ zakoupených spojů, z toho dvakrát se o žádnou změnu nejednalo a dvakrát nešly odkazy v mejlech rozkliknout a něco se vůbec dozvědět.
Pozitivní jistě bylo, že oba spoje jely v celé trase víceméně včas, což nemusí být vůbec běžný.
Nástup v Salzburgu ve 21:50. Mé lehátko je již obsazeno a poslední volné v kupé jednak nemá moje číslo a za druhé není a ani ho nelze dát do horizontální polohy. Jízdenky a rezervace kontrolují jen zamci Newrestu (Nightjetu?), víceméně formálně. Vlak je skoro vyprodaný a průvodce má co dělat s usměrňováním a vyřizovaním požadavků přistoupivších. Nakonec dojde i na mě a po půl hodině mám lehátko (jiné) k dispozici. Pak ještě čekání na prostěradlo a deku, výzkum jak se to vlastně dá použít a upadnutí do spánku. V noci mě cestující opět budí, že chrápu, ale to už znám. Ráno minisnídaně - dvě housky, džem, máslo, kafe. Ze 7,5 hodiny jízdy reálně naspaných zhruba 4 - 5 hodin, po zbytek se furt něco dělo a spát moc nedalo.

Roma - Salzburg, o dva dny později.
Tentokrát dvojka na sedačku a neprohloupil jsem. Zas tak moc se to od lehátka nelišilo. Na Termini změna nástupiště na poslední chvíli, cca 30 minut před odjezdem (přišlo i mejlem!), opět vlak vyprodaný. Jestli má 6 lidí v kupé ležet nebo sedět není už tak velký rozdíl. Sicilský manželský pár hodiny večer telefonoval, chodil si zahulit nebo alespoň něco vykřikovali, prostě Itálie. Další sedačky obsadili ženy, ty už byly klidnější. Dá se zcela zhasnout, pohodlné měkké sedačky a kdo si koupí místo u okna, tak má parádní noční výhled na krajinu, může se opřít o okno nebo složit hlavu na stoleček. Vydržel jsem koukat na noční Itálii až někam k Trevisu a pak usnul. Od půlnoci už byl ve voze celkem klid.
Ráno v Salzburgu minus 12 C, čekárna zabraná bezďáky a v pár obchodech s občerstvením docela zima. Vyplatí se tu vystoupit a předjet NJ prvním ranním spojem do Mnichova. Ve Freilassingu pohraniční kontroly, jak Os, tak NJ.
Suma sumárum - pro singl šotouše dobrý, zbytek asi poletí za pár stovek a v IT si vezme hotel.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 26. prosince 2022 - 06:50:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1640
Registrován: 8-2003
S tím letadlem těžko říci. 1 dospěly a 1 dítě 8 let. Minuly předvánoční týden Zpáteční otocku do Říma. Do Vídně RJ , pak rizecek v restauraci (8 EUR poledne odpolední menu, vepřové, teleci je za 16). pak NJ sedačka, lehátka byla pryč, za 119 EUR za oba a to byla jízdenka z Hohenau (takže v ČR jen vnitro lístek a ušetřili jsme teda reálné dost) . Praha hnusne, Rim 9.30 ráno 17 stupnu a skoro slunce. Manželka trvala na směrem dnů doma, takže zpět letadlo. Jenže Roma Praha pod 3 tis Kč nebylo a to to mate s klukům x 2 ( 2x tolik než vlak ) Nakonec to bylo Ryanair do Blavy za 493 Kč za osobu, a 700 za noční spolujizdu do Prahy zpět. Chtěli jsme jet z Breclavy nočním/ ranním ale lůžka byla prodána a čekat na nadrazi 3 hodiny se nám nechtělo, kor když jsme za ty necelé 3 hodiny byli doma v posteli. Neboli Praha Rim za 2 osoby asi 4,5 tis včetně oběda, Pratru a zpět letecky buď za 8 tis, anebo za 1700 na kovbojky způsob. To druhé by manželka dala jen v případě enormní nouze a to první je sranda za 25 tis pro celou rodinu. Takže jsme ji nechali doma…
Mladějov
Pondělí, 26. prosince 2022 - 09:05:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19009
Registrován: 3-2007
>Manželka trvala na směrem dnů
>Jenže Roma Praha pod 3 tis Kč nebylo a to to mate s klukům x 2 ( 2x tolik než vlak ) doma
>anebo za 1700 na kovbojky způsob.


Nic ve zlém, ale nešlo by psát buď všechny věty s interpunkcí anebo všechny bez ní?
A psát střízliv?
Pondělí, 26. prosince 2022 - 10:21:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3761
Registrován: 6-2019
AK: A jízdenku z Břeclavi do Hohenau jste neměli vůbec, čili Vás nejspíš taky mohl rakouský personál pěkně opálkovat.
Letenky do většiny Itálie jsou v lowcost provedení (nestornovatelné, cabin bag only etc.) do tisícovky po celý rok, většinou výrazně méně. Čili pro Pražáka či příPražáka litr za letenky a další dva za hotel. Jste na 3000 Kč za jeden směr a dva lidi, rychle a relativně pohodlně.
Za těch 112 eur na sedačku to bude akceptovat jen výrazně malá část populace (krom toho tam nemáte ten přeshraniční úsek), na druhou stranu kratší relace mohou vyjít o něco levněji.
Ve FR na BTS problém nevidím, nicméně pro většinu lidí v ČR to bude znamenat den cesty navíc (plus ta doprava v noci).
Posledním dvěma větám nerozumím, na to je třeba zvláštní škola.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Úterý, 27. prosince 2022 - 09:24:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 577
Registrován: 8-2017
Ahmad_Šáh_Masúd:
" Vlak použit čistě ze šotodůvodů, jinak je cenově pro většinu případných zájemců mimo realitu."
Ono je otazka, co znamena mimo realitu. Ocividne jsou Nightjety hodne vytizene a co vim, tak se chysta spise vyrazne zdrazeni.
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Rezervace na oba spoje jsem se pokoušel koupit zhruba dva tři týdny předem v kamenné pokladně ČD. Ani jednou jsem neuspěl, pokaždé byly konkrétní požadované spoje v rezervačním systému nerezervovatelné. Takže to bylo i naposledy, kdy jsem se o něco takového pokoušel, zbytečně strávené desítky minut na nádraží (a IMHO moc nechápu proč ČD nabízejí něco, co neumí prodat). "
Nekupovat na nadrazi jsem vam uz drive radil [wink]. Ono je to s prodejem jizdenek na nocni spoje dost slozite, protoze musi fungovat vsechny propojeni se systemem, kde se vlak "hostuje" (a k tomu musi by samozrejme pro vsechny casti navazujici JR, atd.). A nektere veci funguji i oklikou. Tzn. kdyz nefunguje propojeni CD-ÖBB, tak nemuze ani DB prodavat online luzka Praha-Zürich (na pokladne to funguje, protoze tam je DB napojeno na CD primo).
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Pak ještě přišly šestkrát (!!) omluvné e-maily se změnou JŘ zakoupených spojů, z toho dvakrát se o žádnou změnu nejednalo a dvakrát nešly odkazy v mejlech rozkliknout a něco se vůbec dozvědět. "
Ja jsem odpozoroval, ze ÖBB jeste uplne neumi vyfiltrovat, jestli ta zmena ma nejaky vliv na "vasi" cestu a tak clovek dostane i info o zmene odjezdu v Linci (dle hesla radeji vice nez mene)...
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Jízdenky a rezervace kontrolují jen zamci Newrestu (Nightjetu?), víceméně formálně. "
Jizdenky kontroluji pouze zamestnanci NewRestu, zadna ÖBB ceta ve vlaku neni. To same v Nemecku s vyjimkou vlaku, kde jsou sedacky v "rezii" DB (Amsterdam-Zürich, Zürich-Berlin/Hamburg/Praha), kde jizdenky v teto casti kontroluje ceta DB.
Úterý, 27. prosince 2022 - 09:38:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3763
Registrován: 6-2019
Ocividne jsou Nightjety hodne vytizene a co vim, tak se chysta spise vyrazne zdrazeni.
Taky to čekám.

Ja jsem odpozoroval, ze ÖBB jeste uplne neumi vyfiltrovat
To je možné.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 21:50:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 12-2007
Ehhh, soukromí v "plackartě"?
Já o plackartě napsal ani slovo, to mi podsouváte vy. Já vycházím z dostupných fotografií a ty se jeví jako uzavíratelné singl buňky což je soukromí, nebude to žádný luxus, ale určitě lepší než být s někým cizím v kupé což spoustu potenciálních cestujících od nočních vlaků odrazuje jako třeba mě.

Počkal bych si na skutečný provoz a realitu.
Tak si počkejte, co mě je do toho. [lame]
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Pátek, 30. prosince 2022 - 12:18:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2405
Registrován: 5-2007
Dobrá reportáž [ok] o [jidlo] na cestách [masinka] [wink]
https://zdopravy.cz/na-vlastni-kuzi-evropske-jidelni-vozy-na-cesk ych-kolejich-aneb-gulasovka-na-ctyri-zpusoby-137483/
Pondělí, 02. ledna 2023 - 17:26:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2406
Registrován: 5-2007
https://zdopravy.cz/obb-zacnou-v-lete-vypravovat-nocni-vlaky-k-it alske-casti-jadranu-137947/
Místo Říma, tam se bude ty tři měsíce cosi kutat..
Středa, 18. ledna 2023 - 12:56:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2415
Registrován: 5-2007
https://zdopravy.cz/obrazem-skoda-ukazala-nove-luzkove-vozy-pro-f inske-drahy-140993/
Chodec
Středa, 25. ledna 2023 - 13:44:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 594
Registrován: 9-2007
Wau! z ARmpee832 nebudou dělat tu prasárnu jak z Wrmee [proud]

odkaz Railpage
Pátek, 03. února 2023 - 07:02:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3074
Registrován: 5-2006
Kam se poděly jídelní vozy? Dnes ve výlukách nejméně 13 vlaků bez JV, na EC 178/9 už nejel snad měsíc...
D.S.
Sobota, 04. února 2023 - 21:18:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 450
Registrován: 12-2017
Jedna pozitivní recenze JLV od youtubera přes jídlo.
https://www.youtube.com/watch?v=3MMUV3T4LQ8
Čtvrtek, 09. února 2023 - 10:15:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3844
Registrován: 6-2019
Catering v dálkové dopravě Súdánských železnic. Káva jebanah se silnou dávkou kardamonu nebo zázvoru. Šotouši to mají zdarma, ostatní za pár korun.

Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pondělí, 10. dubna 2023 - 15:06:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2468
Registrován: 5-2007
Do Košic, po Slovensku a zpět...
1. část tam https://zdopravy.cz/na-vlastni-kuzi-nocnim-vlakem-na-slovensko-a- zpet-1-dil-z-prahy-do-kosic-s-cd-153572/
2. část Slovensko https://zdopravy.cz/na-vlastni-kuzi-nocnim-vlakem-na-slovensko-a- zpet-2-dil-pruzkum-slovenskych-jidelnich-vozu-153704/
3. část RJ zpět https://zdopravy.cz/na-vlastni-kuzi-nastoupit-vyspat-neotravovat- a-vypadnout-aneb-nocnim-vlakem-regiojetu-z-kosic-do-prahy-153836/
Čtvrtek, 20. dubna 2023 - 23:04:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8557
Registrován: 5-2010
Tak tato zajímavá souprava 18 ti vozů aktuálně tranzituje od Bádu (Mukranu) přes Děčín směr Vrútky.
Pátek, 21. dubna 2023 - 21:43:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2475
Registrován: 5-2007
[vypravci]..fakt smůla..
https://zdopravy.cz/na-vlastni-kuzi-vlakem-do-parize-nikdy-vice-a neb-zoufalstvi-v-luzkovem-voze-155224/
Sobota, 22. dubna 2023 - 22:36:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2479
Registrován: 5-2007
V předchozím článku slibované cestování přes den... aneb, řečeno slovy klasika, "Furt ve střehu!" [proud]
https://zdopravy.cz/4-zeme-vlakem-za-944-kc-aneb-rakousky-vylukov y-chaos-na-vlastni-kuzi-155848/
Pondělí, 24. dubna 2023 - 16:42:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 187
Registrován: 6-2020
Ahoj, tusi nekdo, jak je to s varenim v jidelnich vozech v Turecku? Patral jsem a vypada to, ze vetsinou je sendvic vrcholem nabidky..
Pondělí, 24. dubna 2023 - 17:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4014
Registrován: 6-2019
Jo. Za jídlem je třeba o kus východněji na RAI, tedy do Iránu.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Sobota, 29. dubna 2023 - 13:32:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 315
Registrován: 12-2017
Dnes jsem skoro po roce měl možnost navštívit JV Warsu a byl jsem nemilé překvapen používáním jednorázového nádobí... Jídlo jako vždy na dobré úrovni, ale ten papír, to není ono...
Žurek, Schabowy a limonáda s Bolkem a Lolkem
Pátek, 05. května 2023 - 05:10:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 589
Registrován: 3-2013
Do žst. Bratislava Nové Mesto boli dopravené vozne:
5154 59-41 161-4, 6188 50-70 602-8, 5254 70-40 150-2
(BNM - dokončenie rekonštrukcie) [wink]
[masinka] 721.555

(Příspěvek byl editován uživatelem 310097.)
Sobota, 13. května 2023 - 22:13:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 127
Registrován: 6-2007
Ahojte všichni. Mám dotaz. Ví tu, prosím vás, někdo jak to vypadá s rekonstrukcemi vozů ARmpee832. Dvojka byla zrekonstruována asi před dvěma, třemi léty a šestka nedávno. Co další? Budou také? Viz odkaz. Díky všem, kteří zareagují. [happy]

https://www.railpage.net/fotografie/ceske-drahy-modernizuji-inter ier-bistrovozu/
Neděle, 14. května 2023 - 18:25:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2492
Registrován: 5-2007
Kupuj (v minibaru) Kryšpína, posílíš 365.024 [happy]
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/muzeum-ceskych-drah-luzna-u-rak ovnika-parni-lokomotivy-prehlidka.A230514_115741_praha-zpravy_mav
Sobota, 03. června 2023 - 23:26:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2513
Registrován: 5-2007
https://zdopravy.cz/test-spanelsky-ptacek-za-239-kc-aneb-letni-se zona-v-jidelnich-vozech-cd-163507/
Mladějov
Úterý, 06. června 2023 - 12:44:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19693
Registrován: 3-2007
JLV koukám vykazuje samovolný postupný návrat k vysokým cenám [wink]
Kéž by tomu odpovídala i úroveň obsluhy (třeba ta zřejmě frančízantská na Budapeštích je opravdu hodně kolísavá).

Zaujala mne při porovnání těch jídeláků jedna zajímavost: Že na většině linek chybí v nabídce tvrdého alkoholu cenově nejpřístupnější tuzemský rum a fernet, na té Pešti ne - jaký to má důvod? Docela zvláštní anomálie..

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 11. června 2023 - 23:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2927
Registrován: 12-2007
Tak zrovna Budapešť v pátek využiju s rodinou a pevně doufám, že nebudeme zklamáni.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Středa, 14. června 2023 - 10:11:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2528
Registrován: 5-2007
Tak kdo má zájem? [jidlo]
https://zdopravy.cz/ceske-drahy-hledaji-servis-do-nocnich-vlaku-n a-leto-posili-kapacitu-lakaji-vegetariany-164617/?comments=1#comm ents
Pátek, 16. června 2023 - 10:48:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 48
Registrován: 12-2009
Chystám se dělat model vozu ARmpee (obou řad). Prosím nemáte někdo k těmto vozů typový výkres či cokoliv z čeho se dají odvodit rozměry? Zejsména beden pod vozem ? Předem velmi děkuji za jakoukoliv pomoc [happy]
Pátek, 16. června 2023 - 11:55:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5281
Registrován: 1-2010
V případě ARmpee832 bych zkusil dotaz zde - model je sice pro simulátor, ale při jeho tvorbě je též potřeba pracovat s reálnými rozměry. Třeba by autor nějaké podklady měl.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Sobota, 08. července 2023 - 09:46:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2547
Registrován: 5-2007
Cestujeme na jih [happy] [blush]
https://zdopravy.cz/na-vlastni-kuzi-jak-jsem-si-chtel-koupit-chor vatske-luzko-1-dil-nocni-gastronomie-167563/

(Příspěvek byl editován uživatelem Jarda Krapas.)
Sobota, 08. července 2023 - 23:29:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2548
Registrován: 5-2007
Druhý díl cesty na jih:
https://zdopravy.cz/na-vlastni-kuzi-jak-jsem-chtel-chorvatske-luz ko-2-dil-obb-lounge-a-vyluka-po-rakousku-167591/
Neděle, 09. července 2023 - 22:30:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2552
Registrován: 5-2007
Trojka (tedy ta z cesty na jih [wink] )
https://zdopravy.cz/na-vlastni-kuzi-jak-jsem-chtel-chorvatske-luz ko-3-dil-ve-slovinskem-jidelnim-voze-a-bistru-167730/
Pondělí, 10. července 2023 - 22:31:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2557
Registrován: 5-2007
4tyřka se zajímavým systém "(od)pípni a jeď" v MHD Záhřebu.[happy]
https://zdopravy.cz/na-vlastni-kuzi-jak-jsem-chtel-chorvatske-luz ko-4-dil-jizdenky-offline-a-stripky-z-mhd-167901/