Diskuse » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 18. 2. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Podorlické tratě do 18. 2. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 09:23:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 3-2009
Tvrzení o tom, že lidé preferují vlak je mantrou. Lidé preferují pokud možno bezpřestupové spojení, na čemž máte (v kontextu jiných IDS až nesmyslně; na základě politických požadavků obcí...) postavenu většinu kraje.
Tak když to lidé preferují, tak je asi správně, že je na tom IDS postaven, nebo ne? Kde konkrétně byste navrhoval toto zrušit, pokud to je dnes nesmyslně?
Pokud jsem si všiml, tak sám navrhujete přímé spojení například z obcí u Smiřic (Habřina, Rodov) do HK...
Máte představu o tom, kolik přímých relací oproti stavu "před integrací" už není a je tam nutný přestup? Opravdu jich není málo...
A zároveň sledujete trend zavádění přímých spojů například v IDS JMK (vlaky Hustopeče, výhled Boskovice)?
Jestliže je poptávka mezi HK a Starkočí nějaká a ve Starkoči se to zhruba napůl dělí, tak není logičtější stav rozdělit i soupravy, než tahat do jedné z nich větší kapacitně naddimenzovanou soupravu? (srovnání "přestupní IDS": spojování Mor. Krumlov/Ivančice)
A nebylo by toto lepší například i na rameni směr Letohrad?

Lidé skutečně vlak na delší trasy preferují. Jestli je delší trasa Náchod - Broumov, to je podle mě diskutabilní, to bych považoval tak za hraniční případ. Jako důkaz například vývoj cestujících bus/vlak na relaci HK - Praha, kde je to časově zhruba stejné. Není to ještě tak dávno, kdy "první volbou" pro významnou část cestujících z HK do Prahy (ne-li dokonce většinu) byl autobus. A dneska?
Nabídka busů je tam už nyní menší než vlaků, ale nebývalo tomu tak, bývalo to naopak. Svého času jezdil Regiojet po hodině + k tomu další dopravci (tj. řekněme v průměru 2 spoje za hodinu). A ty autobusy se postupně osekaly právě kvůli propadu poptávky, RegioJet se stáhnul úplně. Nebo obecně viz celkový úpadek dálkových autobusů po celé ČR, s výjimkou velmi silných tras, kde je bus o dost rychlejší.
Stejně tak podíl dospělých cestujících (zejména mužů) v produktivním věku vlaky vs. busy. Ne že by nebyly výjimky (ať už vlaky, kde "produktivní" nejezdí, tak busy, kde "produktivní" jezdí), ale obecně to je dost viditelná věc.

Obraty souprav v HK na Sp od Jaroměře se při stávající infra neplánují. To by nefungovalo ani s novými vozidly. Broumov celkem funguje, i když ideál to není. V Broumově se oproti HK dá snáze udělat například při mimořádnosti stabilizační opatření typu obrat soupravy v Meziměstí se zajištěním NAD.

Jestli byste to od Hronova chtěl zavřít nebo ne - jestli nechcete, tak OK, v pohodě, asi jsem to špatně pochopil. Primárně se ale snažím polemizovat s tím, že by to mělo přinést nějakou zásadní úsporu (možná že dokonce vůbec žádnou - to by ale bylo na nějaký detailní výpočet) - tj. ukázat, že taková úvaha nedává smysl ani teoreticky, kdyby se muselo šetřit. (Neberu stav typu "šetřit" třeba i bez adekvátní náhrady busem).
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 12:33:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 444
Registrován: 3-2013
Rosťav: „Jestli byste to od Hronova chtěl zavřít nebo ne.“

Tak chtít něco zavřít snad tady může kdo chce, a co chce, to mu nesmí být upíráno. Ale něco opravdu zavřít naštěstí může pouze člověk s mandátem a ten by tady, doufám, vystoupil pod svým jménem.
Tyto diskuze jsem před několika lety vyvolal, protože mne nadzvedl výběr místa „revitalizace“a omezení služeb. Trápilo mne to, ale čas šel a postupně se začalo s diskutovat o dalších věcech na trati, došlo i ke změnám k lepšímu. Jedno zůstalo-zůstala debata o klíčovém významu kvalitní dopravy pro fakticky odtržený region. A to je dobře.
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 17:22:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1755
Registrován: 1-2006
pet79:

Inverzní otázka. Kde berete jistotu, že v horizontu 2028+ peníze budou. Je to složitější, teď jsem zahlcen věcmi, které je potřeba stihnout. Později napíšu.

VRT je z politického hlediska jednoduchá úloha. Prokázat, že nejsem neschopný tak, jako ti přede mnou, kteří přes 30 let staví koridory, znamená postavit rychle, efektivně, bez pozastavení. Vyvlastnit, zadat, stavět. Zaváhá-li, bude muset řešit koncese na hlavních trasách pro nedostatek kapacity, protože při váhavém postupu nepostaví ani ten základ, který je nezbytný k udržení stávajícího stavu - pravobřežka, VOChoc - a vyžere si to za všechny před ním. Působí to na mne tak, že z toho už politicky nejde vycouvat. Koridory lidi z velkých měst namlsali, chtějí víc a mají volební potenciál...

RosťaV:

Nadnesl jsem tu dvě jednoduché úlohy.

První jste přešel s tím, že poruchovost Žraloků se nedá posoudit a máte rezervy (a pokuty). OK, po stavbách VOChoc bude vidět co máte, protože náhrada bez ETCS do HK/Týniště/Chlumce nedojede. Obávám se, že už před nimi - kolem 01.01.2025 uvidíme jak ministerstvo přistoupí k výjimkám degradujícím funkci velmi drahého systému. Pokud špatně, bude se z nového vozidla 2028+ radovat Jičín na úkor Broumova.

Druhou, případ kombinace zhoršujícího se stavu tratě s pomalými (nebo zastavením) s nedostupností prostředků na řešení (může jít o zásadní prostředky), z Vaší strany vnímám podle posledního příspěvku tak, že hlavní je spojování ve Starkoči a dojet do Meziměstí. Soudím tak, že pokud nebude vycházet obrat, je to na přestup v Meziměstí do autobusu, protože do Meziměstí to dojet musí. Takže říznutí Meziměstí - Broumov nebo přestup v Meziměstí na Reginu?

Nabízela by se otázka jaké prodloužení jízdní doby mezi Hronovem a Meziměstím je limitní na částečné zaříznutí (z hodiny na dvě kvůli propustnosti) i v tomto úseku. Teoreticky v odpovědi bude hrát roli varianta s nebo bez České Metuje. Proto je důležitá, ne kvůli chimérám na Polsko.

OK, beru. Jen to možná šlo i bez té manipulace co všechno chci zavírat nebo co všechno navrhuji.

Co se Smiřic týče, pet79 tu otevřel úvahu o propustnosti horní 031 a rezervě v Os Pce-Jaroměř. Řeč byla o možnostech obsluhy okolních, problematicky obsloužených (nikdo s přestupem nejede) obcí kolem trati a o tom, že by to možná zvedlo zájem o hromadnou dopravu v autobusech, které tu vozí aktuálně školáky a vzduch. Že kraj připouští prasárny typu rozdělení jedné obce tak, že jedinou pěší cestou je nájezd na dálnici, bez prostoru pro pěší a cyklisty, je druhá věc. Co Vám z toho vypadlo? Opět něco navrhuji... Smutné.

Preference vlaku má jednoduchý důvod. Volné čtyřky, kterou si obsadíte zavazadly a nohami. Jinak je to o objednateli o jeho ochotě objednat na delší linky přiměřená vozidla, třeba i s WC. Což ale nejde dohromady s trendem nízkopodlažnosti vozidel, a s tím, na co to objednatel chce.

Vlak HK - Praha zvedlo rychlé a spolehlivější spojení přes Pardubice s širokou nabídkou různých dopravců s nadstandardními službami, v čemž hrála roli i průjezdnost Prahy. Výlukami se to teď trochu přesypalo na Chlumec, ale to je dočasné - Pardubice jsou atraktivnější. Dalo by se rozebírat dál, ale teď je špatná chvíle...

Obraty souprav v HK se neplánují, ale pokud bude problém s vozidly (a během stavby v HK s hranami), budou. Je levnější hodina v Broumově a stabilita shora než dvě hodiny prostoje na obratu v HK kvůli R10, kterou nebudete schopni ani ochotni pustit (ekonomika, počet vozidel, zájmy obcí a plynoucí politické důvody ap.). Naznačoval to tu Kříž - nová vozidla musí lítat co to jde...

Ad. Hronov. Mně je to jedno. Obsahem byly výše uvedené úlohy a zamyšlení, kam vás (nebo ty po vás, budete-li "odveleni" za kopečky proto, že to další politik bude vidět jinak...) to asi natlačí. Nic víc. Rozhodně jsem nepsal o šetření jako o možnostech využít to špatné k lepší plošné obsluze území.

OK, možná to bylo i o škádlení Videosen, lehce opilého optimismem ze světlých zítřků, a podnět k zamyšlení těm, kteří se zamýšlet chtějí. [happy] Zda je potřeba vyprávět mi o dilematech krajského dopravního technologa, a o tom, jak volí nejlepší řešení, je na Vašem uvážení. Možná je to o hrachu na stěnu - tleskat a plácat po ramenou budu teprve až bude IDS a modal split výrazně jinde se zřejmou zásluhou konkrétního člověka. S vědomím jak se věci mají a jaké jsou možnosti (kapacitní, politické ap.).

No, možná by mi k potlesku stačil koncept na Týniště s novými Pantery, abych nebyl za škarohlída.
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 17:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 445
Registrován: 3-2013
Vhd-sl: "Inverzní otázka. Kde berete jistotu, že v horizontu 2028+ peníze budou."

Inverzní otázka k inverzní otázce. Kde berete jistotu, že peníze nebudou.
Patrně tady nemáme nikdo křišťálovou kouli, ani kocoura, tak si musíme počkat.
Jinými slovy, já třeba nemám žádnou jistotu, obzvláště v mém věku, že tady zítra ještě budu. Mám to v tuto chvíli řešit? Mám se začít loučit? Já bych ale nespěchal a raději se podle Vašeho vidění “ lehce opiji optimismem ze světlých zítřků.“
Zajímavá debata.
Čtvrtek, 05. ledna 2023 - 18:54:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1756
Registrován: 1-2006
Videosen:

Všichni máme jednu a stejnou jistotu. Konec. A k tomu slušnou pravděpodobnost, že ti, kteří to převezmou po nás, budou minimálně kroutit hlavou (spíš vyprávět, co to bylo za vola) namísto snahy o pochopení našich východisek a možností při volbě variant v dilematech (osobních, profesních).

Proti Vám nás už vynesou od verpánku spolu s odpadky s pochichtáváním nad tím, co jsme blbli proto, aby ty nad námi někdo hladil na bříšku příslušnými částkami na konkrétní účty. Nenaděláme nic... Snad jen si nenalhávat, že jsme dobří a nechtít po okolí, aby nám tleskalo. Dilemata a obtížnost jejich zvládnutí, stejně jako kompromisy, zná jen ten, kdo to s námi táhne.

Proč si myslím o zdrojích to, co si myslím fakt až o víkendu - pálí se mi koláč na zejtra.
Sobota, 07. ledna 2023 - 20:57:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15253
Registrován: 8-2004
pet79:
"Vhd_sl: Kde berete jistotu, že peníze v horizontu 2028+ nebudou? Myslím, že investice (obzvlášť na VRT) a údržba je věc jiná."
Nebudu psát za Vhd_sl. Jen si dovolím svou poznámku, že lidé, kteří mají trochu rozhled, tak vidí, že ty peníze v zásadě nejsou už dnes. Stát si už dnes různými způsoby půjčuje víc a víc. A ten "mejdan" jednou chtě nechtě skončí, pokud bude trvat PR VRT, tak se to dotkne dalších tratí tím spíš.
Stačí se podívat, jak se pomalu ale jistě přibližujeme konci životnosti třeba svršku na koridorech, přitom řada jiných tratí ze sítě TEN-T jim takový stav může jen závidět.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 08. ledna 2023 - 20:06:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1757
Registrován: 1-2006
Vhd_sl měl pocit, že o víkendu bude čas aspoň jeden den, ale neodolal "paření" s korálky a dalším top aktivitám, čímž nebyla síla... a ani teď moc není...

Jedním z důvodů je to, co psal Hroch. Těžce a zejména plošně zadlužená infrastruktura. Koridory byly o údržbě investicí, kterou platil někdo jinej, čímž prostředky na údržbu mohly jít i jinam. Ve velmi blízké budoucnosti končí odpisová doba mnohých součástí těch prvních staveb - u technologií, které mají 20 let, už je pryč. Pravobřežka je kapitola sama o sobě. S VOChoc je klíčovou investicí, bez které to půjde s osobkou k omezením v úsecích s vysokou poptávkou a ke zpomalením z kapacitních důvodů.

Ze strany správce budou nutné priority. Tedy v prvé řadě hlavní tratě, to ostatní až podle toho, kolik zbude. Bude-li přístup ekonomický, tak investice má smysl tam, kde má návratnost. Tedy tam, kde je silnější nákladní doprava. Kde není, investované se nevrátí a nemůže být použito dál. Předpokládám, že tahle úvaha bude i u těch, kteří budou státu ještě ochotni něco půjčit.

Když už nějaké prostředky budou, bude potřeba se zabývat tím, kolik to stojí, tedy kolik investic/oprav si stát bude moct dovolit. Cena projektu/opravné práce je o výměrách naceněných podle cen z třídníku MD. Ty se každý rok mění a rád bych věřil, že se mění analýzou vysoutěžených cen jednotlivých výměr v minulém roce. Inflace je brutální, materiál stavby pořizují za násobky toho, co předpokládaly, a lidi platit musí, aby je udržely. Soutěžené ceny s nějakým zpožděním vystřelí nahoru a tím i jednotkové ceny v třídnících. Investice na pokraji ekonomiky, což je většina, budou dvakrát třikrát víc. Vylepšit ekonomiku na druhé straně sice lehce půjde (rostou mzdy a bude se vyprávět o tom, jak by se bez investice muselo stejně podobné poplatit), ale opravdu jen lehce. Ze stejné částky - víc na to stát odložené nemá - půjde do soutěže polovina, možná třetina akcí. A budeme se modlit, aby stavby nárokovaly méně a třídníky pokud možno zůstaly na podobné úrovni. Nebudou-li investice, bude potřeba z peněz na údržbu - viz to, co jsem psal...

Samostatnou kapitolou jsou PR akce. VRT, 5.koridor, rychlost nad 200 km/h, přílepky k realizovaným stavbám ať už shora (design a podobně) nebo od správce, který si uvědomuje, že co nepokryje investice, to bude muset hledat ve svých na opravy.

Jasně, dočasně se půjde zadlužovat přes PPP. Viz VRTky, s tím, že splácet se budou až se rozjedou (předpokládám že na vícepráce bude potřeba už během stavby a nebude to o malých penězích). Tedy odčerpávat z toho, co by šlo na investice, ale, zejména, brát na svou údržbu, kde to s ohledem na potřebnou spolehlivost při vysokých rychlostech nepůjde očůrat. Další zářez do peněz na údržbu.

Když k tomu připočtete, že zvednutím rychlosti sice uspokojíte pár křiklounů, kterým 160 km/h nestačí, ale současně i vyžerete na stávajících koridorech kapacitu, protože náklady nezrychlí a ten rychlej vlak potřebuje prostor, je to zoufalé, protože to likviduje příležitosti, jak si ta trať na sebe může z části vydělávat sama (nákladka). Ekonomicky zase blbý. Pouze se trochu zvedne počet lidí v osobce, takže se vylepší byznys dopravcům. Infrastruktuře ne.

Další věcí, která souvisí se zadlužením infrastruktury, je potřeba lidského faktoru tam, kde není odpovídající zařízení. Lidí na tuhle práci je čím dál míň. Vlastně jen čekám, kdy se začne zavírat (zamykat do rovného a konzervovat) z personálních důvodů. Videosen by sice napsal, že stačí dát zásadní peníze. Měl by pravdu. Ale z čeho a s jakou prioritou.

Dá stát na dopravu víc? V situaci, kdy mu nekontrolovatelně rostou dluhy i bez investic (důchody a spol) a kdy výhled je, že pokud se nestane zázrak, prostě se to neustojí? Jasně, když je krize, je snaha se z toho proinvestovat nebo aspoň snížit dopady investicemi. A dopravní stavby jsou v tomhle dobré. Nicméně bude to dlouhodobé? Nebo se pro změnu začne ve velkém investovat do zbrojení, protože je to obhajitelné - lidé se bojí...?

Evropa? Poslední léta má jiné problémy. Uprchlíky, Green deal a spojené problémy v energetice... A současně v tom rozdělování vždy nebudeme lůzři, kteří jsou na tom tak, že potřebují podporovat. Očekával bych změny v dotačních titulech. Očekávám, že pokud něco bude dotované, bude potřeba prokazovat, že to nejsou vyhozené peníze.

V neposlední řadě bych zmínil i svůj obor - předpokládám, že tam, kde se tohle už nestalo, se to vyvine podobně. VRTky jsou obrovské příležitosti, které sem natáhly projekční firmy z Evropy. Ty jsou schopny jít pod náklady a své pobočky dočasně dotovat. Viz třeba kolik lidí přetahalo AFRY na zásadně jiné podmínky. Nebudou-li VRTky, bude řež o práci, jejímž výsledkem bude úpadek domácích firem, které nebudou při výpadku práce (pod cenu moc jít nemohou) schopny udržet lidi a v některých nedostatkových profesích se sesypou. Pak začnou diktovat ceny firmy zahraniční, které budou mít pod sebou ty, kteří to tu jsou schopni dělat, a budou je doplňovat volnými kapacitami levné pracovní síly ze světa. Očekávám, že v dohledné době budou projekty u nás dělat Turci, Rumuni ap. a obor bude stagnovat - budou potřeba jen ti, kteří řešení předají a zajistí inženýring. To vysaje další zdroje a bude to nevratné...

Ale publikum to tak chce. A asi je to dobře. Ti, co do toho vidí, aspoň budou mít srovnání, a budou si vážit dobré práce. Ne mé. Já touhle restrukturalizací v oboru skončím a posunu se dál někam, kde se za výstup nebudu muset stydět.

Prostě se nůžky rozevřely tak, že je čas na evergreen s tím, jestli by některé tratě nebylo lepší prodat/zavřít ap., protože se ví, že prostředky nebudou. Vrací se to tak jednou za deset let v podobných situacích. Teď to jen bude složitější tím, že ten, kdo koupí, nemůže od státu čekat dotační tituly, ze kterých si to bude financovat. JHMD a další byli dostatečným poučením. Takže spíš dožít, dokud to nějak půjde. Poslední zhasíná. Jakmile se to začne sypat ve větším, budou opět potřeba priority. Ne všude to bude pro krajské politiky uhájitelné...

Tož asi tak k penězům a k obavám směrem k 2028+, kdy do toho vstoupí ETCS a snaha objednatelů nějak udržet na uzdě náklady - politici potřebují peníze jinde, ne v tom, že vlak bude pohodlnější než autobus.
Neděle, 08. ledna 2023 - 22:54:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 446
Registrován: 3-2013
Hroch:
Mejdan. Mám-li brát toto slovo jako bujaré rozhazování, tak souhlas. Jenom se asi neshodneme v tom, kde se ten mejdan koná-konal. Já ho vidím především v nehospodárnostech, Vy možná v provozování vlakové dopravy ve výběžku a nejen tam. Ale to Vám podsouvat nechci.
Podle mne je škoda, že lidé, kteří mají alespoň trochu rozhled, nebyli například u toho, když se plánoval peron v Adršpachu. A že nebyli u mnoha ostatních věcí.
Kvalitní doprava je jednou z klíčových podmínek pro náš region, který má možnost napojení s vnitrozemím jediným směrem, pouze jediným směrem jsou lékaři, mnoho obchodů, kultura, některé školy, sportoviště… Kvalitní doprava v odlehlém regionu tedy není žádným mejdanem a rozhodně není jen o pohodlí.

Vhd-sl: „politici potřebují peníze jinde, ne v tom, že vlak bude pohodlnější než autobus.“
Na dostavby peronů, na bourání nádraží? Na další nehospodárnosti?
Já bych záležitost s obslužností našeho regionu nechal na nás, na těch, kterých se to týká, od toho máme zastupitele. Kolik bude peněz za pět, za deset let, to neví nikdo. Za dlouhé desítky let mého života se holt střídaly tučnější a slabší období, něco přežilo, něco ne, něco nového vzniklo. Tak to je v životě. Zhasínat rozhodně nebudeme, ty vlaky tu budou jezdit dál.
Pondělí, 09. ledna 2023 - 07:11:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1758
Registrován: 1-2006
Koncem mejdanu je myslen stav, kdy si spolecnost bude muset uvedomit, ze bude-li nadale ve velkem utracet za PR sladkosti a zbytne veci, ktere negeneruji uspory vyuzitelne dal, prijde den, kdy odejde financne narocnejsi objekt na spodni stavbe drahy (nebo tunel v Polici) a trat konci, protoze stejne naroky budou na stovkach dalsich mist a penize na udrzbu budou pouze na udrzeni klicovych trati s nakladkou.

Vase generace cely zivot recyklovala, protoze nebylo z ceho brat. Coz ale take znamena, ze trate dal zadluzovala nerealizaci generalnich oprav trati. Poslednich tricet let mate porrebu sladkosti. Moje a zejmena nastupujici generace ma vsechno a chce vic. Vic sladkosti. Bez ohledu na to, ze zadluzenost infrastruktury se blizi kritickemu bodu, nebo je za nim, ktery znamena, ze vetsina trati je na doziti. Prozrali jste to...

Rad bych upozornil, ze z hlediska verejnych financi jsem rezidentem stejneho kraje. Tedy pokud mluvite o vasich penezich, koukate i do me penezenky. zejmena v kontextu, ze pocet a obsah penezenek ve vasi casti kraje nejake vyskakovani si neumoznuje....

Horizont 2028+ z mnoha duvodu nadejny neni. Naopak. Cim drive voleni zastupci pochopi, ze jdem z tlustejch do tenkejch, tim dele bude realne trate, ktere si na sebe nevydelaji ani s nejakou zalladni dotaci, drzet...
Pondělí, 09. ledna 2023 - 09:01:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 447
Registrován: 3-2013
Já ani náhodou nezpochybňuji Vaše postavení daňového poplatníka, každý máme na věc dopravní obslužnosti jiný pohled, a jak to bude dál, to řeší zaplaťpámbůh volby. Zjevně si budete muset zvolit někoho jiného, protože i současní politici chápou význam dopravní obslužnosti odlehlých regionů a podporují ji.
Rozebíráte tady důvody, proč bude obtížné sehnat peníze, ale stále se vyhýbáte mým poznámkám o obavě o hospodaření. Ušetřit peníze se dá správným hospodařením, rušit veřejnou službu jako první považuji za velmi nerozumné.
pet79
Pondělí, 09. ledna 2023 - 11:51:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 7-2017
Vhd_sl, Hroch: Dnes nejspíš peníze opravdu nejsou. Nevím, do staveb přímo nedělám. Ale myslím, že nikdo z nás neví, jaká bude situace za 10-15 let. Díváte se na to dnešní optikou. Co když zesílí Green deal a podobné trendy? Určitě bude větší vůle investovat do "zelených" dopravních prostředků, i když třeba čeští politici a jiné zdejší zodpovědné osoby budou proti. Ale tomu evropskému tlaku nebudou mít možnost odolat.

Vaší optikou bychom mohli v KHK zavřít kromě VOChoc a HK-Pardubice úplně všechno. Ani Jaroměř-Hradec by to nepřežil, neboť by citelně chyběli cestující ze všech severních tratí. Budou chtít cestující jezdit busem do Hradce a tam řešit nejistý přestup? Předpokládám, že vlaky nebudou na autobusy čekat. Já pořád vnímám, že doprava v závazku veřejné služby je především služba státu občanům, ne byznys. Aby nedošlo k nedorozumění, já netrvám na zachování všech tratí, spousta z nich je skutečně na zavření. Ale jsou tratě, kde je železniční doprava páteří a plní tam svoji funkci. Mezi ně patří i Náchod-Meziměstí, o které jsme se tu bavili. Je sice až někde na chvostu seznamu těchto tratí, ale je tam. Tyto by měly být prioritou. Pak jsou jiné tratě (Adršpach-Trutnov, Doudleby-Rokytnice, HK-Jičín, Trutnov-Svoboda, Trutnov-Královec atd.), které se na ten seznam ani nedostanou. Tam skutečně nemá smysl investovat.

Na rozdíl od třeba uživatele Videosen si nemyslím, že ten problém je vlak vs. bus. Myslím, že ten problém je VHD (vlak+bus dohromady) vs. individuální automobilová doprava. A v rámci jedné veřejné dopravy by měl být upřednostněn ten dopravní prostředek, který je pro danou relaci vhodnější. A samozřejmě i s řešením síťových vazeb. Na Náchodsku to je vzhledem k trasování pozemních komunikací jednoznačně vlak.
Pondělí, 09. ledna 2023 - 20:53:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1759
Registrován: 1-2006
pet79:

Pokud mohu poprosit, mluvte za sebe a nepodsouvejte kdo co chce nebo kdo co jak myslí. Řeč byla o tom, že pokud nejsou velké peníze na to, aby se dala infrastruktura dohromady, nejde na té infrastruktuře poskytovat Vámi zmiňovaný standard služby v míře, jakou známe dnes. Že se na mnoha tratích infrastruktura již jen dojíždí.

Vzhledem k tomu, že se posledních 50 let do infrastruktury tratí dané kategorie v rámci úspor a nedostatku zdrojů neinvestuje, je logické, že jednoho dne na většině takových tratí doslouží tím, že se tam vysype něco hodně drahého v době, kdy nebudou zdroje. To není o byznysu, to je o tom, jak se stát posledních 50 let k těm tratím chová, a co byl, je a bude ochoten dát do toho, aby byly provozní. A v jaké kondici bude - kdo nemá, nedá.

Úroveň veřejné služby může být nastavená různým způsobem. U nás jsme rozmazlení tím, že politici měli dopravu na základě tradice a vnímání voliči jako svou prioritu. Otázkou je, co bude dál. Koukněte do Francie, do obdobně osídlených krajů. Sice VRTky, ale také tři čtyři vlaky denně na slabších tratích v podobně osídlených oblastech + některé oblasti vlastně vůbec neobsluhované (ani autobusy nejsou). I tak se to dá dělat. Záleží kde mají priority a finanční možnosti volení zástupci.

Páteř? Je páteří trať, kde v silnějším směru ve špičce obsazeností spoje jedou dva autobusy do hodiny spojené v jeden, nebo silnice, kde ve špičce jedou za hodinu autobusy čtyři? O páteři se dá mluvit po Jaroměř. Pak se to drolí takovým způsobem, že už slovo "páteř" na místě úplně není. Spíš silnější a slabší přítoky.

Co se Green deal týče, střední a vyšších vrstev + podnikatelů se víceméně nedotkne. Elektromobily mít budou, pouze zaplatí víc, resp. pořídí nižší modelovou řadu vozu. U ostatních to bude o zjištění, že na venkově s dojížděním může "levně" žít jen ten, kdo na to má, a že stát není povinen dotovat náhradu za dosavadní auto.

Na příměstských tratích a na větší vzdálenosti dráha své místo mít bude a bude podporována, aby se to kapacitně vyjezdilo. Je to tam efektivní.

Tam, kde je to na hlavu o velkých penězích to podle mého názoru bude jinak. Aby obce a firmy udržely lidi, bude větší míra sdílení a budou z obecního/firemního v malém aplikovány systémy jako carsharing nebo svoz k nejbližší dopravě právě obecními/firemními vozy - nepředpokládám, že by autobusů bylo závratné množství a měly dlouhé oběhy.

Z podpory bych ve městech tipoval dotační tituly na posílení přenosových sítí a veřejné nabíjecí stanice. Na venkově tituly na energetickou soběstačnost obcí a firem (a právě na ty systémy sdílení) a patrně i jednotlivců. A budou to obrovské peníze, budou-li.

Na dráhu zbývá elektrizace tam, kde to dává smysl jak počty uživatelů tak stavem tratě, a kde ty peníze budou. Zbytek spíš návrat do těch časů, kdy dráha vznikala. Tedy buď se najde firma (nebo sdružení firem), která dráhu potřebuje a zafinancuje, a vedlejším efektem bude objednávka služby veřejnosti po tom, kde někdo zajistí infrastrukturu, nebo ne.

Jezdit se bude to, co jezdit půjde. Kraj žádné opravy drážní infrastruktury neuhradí, stát nebude mít, neoholí-li jiné služby veřejnosti, které považujete za samozřejmost - zdravotnictví, školství, důchody, ...

Případy s infrastrukturou jako Mělník - Mšeno, Chotiměř, JHMD (tam tomu pomohli) a další byly jen začátek. Takové případy se budou množit. Je možné, že se objeví v dohledné době i v Královéhradeckém kraji. A možná lépe, aby se objevily v době, kdy ještě nějaké peníze sehnat půjdou.

Stát nemá povinnost dlouhodobě zajišťovat životní úroveň, kterou máte dnes. Prostě to bude jinak než dnes.
Pondělí, 09. ledna 2023 - 23:32:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 448
Registrován: 3-2013
Vhd-sl: „Vzhledem k tomu, že se posledních 50 let do infrastruktury tratí dané kategorie v rámci úspor a nedostatku zdrojů neinvestuje, je logické, že jednoho dne na většině takových tratí doslouží tím, že se tam vysype něco hodně drahého v době, kdy nebudou zdroje. To není o byznysu, to je o tom, jak se stát posledních 50 let k těm tratím chová, a co byl, je a bude ochoten dát do toho, aby byly provozní.“

027:
SPODEK: Náspy a zářezy jsou za 150 roků na svém místě. Mosty a propustky prošly generálními opravami, dále byl rozsáhle a velmi důkladně sanován zářez v Dědově.
SVRŠEK: Ten určitě není všude suprový, ale určitě se dá udržet v provozuschopném stavu, například na úkor prací, které s obslužností nemají vůbec nic společného a které se realizují.
Kde se tady vysype něco hodně drahého?

Vhd-sl: „Stát nemá povinnost dlouhodobě zajišťovat životní úroveň, kterou máte dnes.“

Nemá. A on to tady někdo tvrdí?
Stát se jasně hlásí k tomu, že je třeba odlehlým regionům vytvářet lepší podmínky. To, že ne vždy koná dostatečně, to je fakt. Aby bylo jasné, nikdo nežebrá, jde jen o jakési srovnání dostupnosti služeb, kam kvalitní, terénu odpovídající dopravní obslužnost určitě spadá.
Dovolím si malou poznámku. Stát/státy historicky, byť je to téměř 300 roků zpět ztrátou Kladska „“ dva výběžky. Je to břemeno, se kterým se musí dodnes vyrovnávat. Jeden Výběžek ze situace „vytěžili“ i Poláci. Kvalitní doprava v těchto regionech je předpoklad, nikoli nějaký nadstandard tak, jako Vy a Hroch tady dokola naznačujete.


A teď si dovolím malé srovnání. Na rozdíl od jiných tady nechci posuzovat investice tam, kde to neznám, jen bych chtěl vysvětlitit, proč často píšu o potřebném zkvalitňování dopravy u nás.
027 směřuje do výběžku, nabízí možnost páteře.
036, trať do Trutnova je po revitalizaci, jízdní doba z Hradce jedna hodina patnáct, až osmnáct minut. Dříve, nebo později bude dostavěna D11, jízdní doba pro osobní auto bude sotva půl hodiny, pro autobus podle mého názoru max. 45 minut. Tady bych se jako železniční fanda obával o potřebnost tratě, ale důrazně upozorňuji, jinak, nic mě do toho není! Právě tady ale vidím obrovský rozdíl (vlak x bus) nejen v jízdní době, ale i v samotné jízdě. Jízda v autobuse bude na rozdíl od Broumovska díky dálnici plynulá jako ve vlaku.
Úterý, 10. ledna 2023 - 06:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1760
Registrován: 1-2006
Videosen:

Ano, Vase generace (nejen) na trati flikovala, s tim, ze zbytek jeste nejak vydrzi. Vzdycky se to nejak udelalo - ostatne vyse dluhu a schodku rozpoctu mluvi jasne jak. A to vcetne obcasnych sladkosti.

Dilematy te me generace bude jak se popasovat s tim, ze se rozsypalo nejen dlikovane ale i zbytek, a ze v pokladne peoste neni. I proto, ze se voleni zastupci spokojili s tim, ze se investici zvedne ekonomika a nejak se to udela. Hlavne aby bylo spravne PR a volic byl spokojen.

Je otazkou kdy se to zacne nezvladatelne sypat. Ale to uz Vas problem neni. Jen prosim neglorifikujte nezrizene ty PR sladkosti, ktere v souctu krati cas k tomu bodu zlomu.

To je cele, nema to smysl rozepisovat dal...
pet79
Úterý, 10. ledna 2023 - 11:26:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 7-2017
Vhd_sl:
"pet79:

Pokud mohu poprosit, mluvte za sebe a nepodsouvejte kdo co chce nebo kdo co jak myslí. [wink] "
Poprosit můžete, otázka je, zda Vám vyhovím[happy] Ne, teď vážně. Určitě jsem nechtěl mluvit za Vás, nebo kohokoliv dalšího. Mé příspěvky berte jako mé zamyšlení nad problematikou, kterou každý z nás vnímá zásadně odlišně. Pokud jsem psal něco o Vašem a Hrochově přístupu, tak to bylo na základě mého pochopení z předchozích příspěvků. Nicméně, pokud jsem se Vás dotkl, že jsem se na Vašimi příspěvky zamyslel a udělal si z toho nějaký názor, tak se hluboce omlouvám[happy]


Vhd_sl:
"Páteř? Je páteří trať, kde v silnějším směru ve špičce obsazeností spoje jedou dva autobusy do hodiny spojené v jeden, nebo silnice, kde ve špičce jedou za hodinu autobusy čtyři? O páteři se dá mluvit po Jaroměř. Pak se to drolí takovým způsobem, že už slovo "páteř" na místě úplně není. Spíš silnější a slabší přítoky.
"
Vidíte, pokud tam je poptávka na 4 autobusy v jednom směru za hodinu, je ten směr páteří vypovídá to o poptávce i pro železniční dopravu. Pak by i taková trať byla páteří. Každý z nás nejspíš vnímáme pojem "páteř" jinak. Já vnímám, že pokud nebudou ty "přítoky", tak nebude ani "páteř" do Jaroměře, neboť Os HK-Jaroměř tu trať neuživí. A nákladní doprava tam není skoro žádná. Jak dlouho bude jezdit uhlí do Trutnova???

Vhd_sl:
"Stát nemá povinnost dlouhodobě zajišťovat životní úroveň, kterou máte dnes. Prostě to bude jinak než dnes."
Jistě, svět se vyvíjí. Ale kde berete jistotu, že to bude tak, jak se domníváte? Pokud jsou to Vaše názory a domněnky, tak mi tam chybí (obecně ve Vašich příspěvcích, nebo v konkrétní citaci) určitá míra nejistoty. Občas to vypadá, jakoby jste měl křišťálovou kouli. Vaše příspěvky působí jako že to opravdu bude. Ale to je jen můj názor, nemluvím za ostatní[happy]
Např. carsharing. Je to super věc, ale co když dojde v těch autech k opakovaným přepadením žen, dětí atd.? Média to rozmáznou a celý systém carsharingu se rozpadne, neboť to nikdo nebude chtít využívat. Ale to je jen má dedukce[happy]
Úterý, 10. ledna 2023 - 13:04:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 449
Registrován: 3-2013
Vhd-sl: Já, ač nemám v oboru stavebnictví žádné vzdělání, dovolím si tvrdit, že nedávné, podle mne důkladné opravy mostů na trati 027 a sanace velkého zářezu rozhodně nepatří do škatulky flikování. Spodek stavby je podle mne v pořádku.

K tomuto je nutné připočítat, že se v poslední době radikálně změnily podmínky na trati. Dříve trať sloužila převážně nákladní dopravě. Třeba 6 párů nákladních vlaků (z Polska, většinou uhlí, sůl) plus velké osobní soupravy tažené velkou lokomotivou, to znamenalo pro trať obrovskou zátěž. V dnešní době jsou velké nákladní vlaky spíše výjimkou (dřevo), manipulační vlaky jezdí 3x týdně (dříve2x denně) a nejsou ani extrémně dlouhé. Velmi, velmi hrubým odhadem je poměr zátěží dříve : nyní tak 20 : 1, spíš více!
Ostatně nedávno provedená "revitalizace" výrazně omezila podmínky pro nákladní vlaky.
Z osobních vlaků má největší hmotnost řada 854. Domnívám se, že nové jednotky budou mít hmotnost ještě nižší. Tedy proti dřívějšímu stavu se výrazně sníží opotřebení tratě, to berte jako fakt. Fakt, který má přímý vliv na údržbu i velké opravy, tedy i na množství vynaložených peněz. Vaše generace se rozhodně nemusí bát rozsypání tratě 027.

Dále, na rozdíl od Vás si nemyslím, že by trať měla kolabovat z důvodu nedostatku pracovníků, vypadá to, že už začal obrat na trhu práce.
Co se týče státního dluhu, který tady nepochybně je, tak tady bych opravdu začal s nápravou u toho, čemu se tady vytrvale vyhýbáte - u nehospodárnosti. Začít rušit služby a současně vyhazovat peníze, to asi povede k nepěkným koncům. Řešte místa, kde odtékají peníze bez užitku.
Úterý, 10. ledna 2023 - 13:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10613
Registrován: 5-2007
Ostatně nedávno provedená "revitalizace" výrazně omezila podmínky pro nákladní vlaky.
Ako presne?
Úterý, 10. ledna 2023 - 20:19:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 450
Registrován: 3-2013
Nejprve něco pro připomenutí:
"Posuzovací protokol Revitalizace trati Týniště nad Orlicí – Broumov:
…. Uvedenými investičními opatřeními je sledováno zvýšení konkurenceschopnosti železniční dopravy vůči silniční dopravě a tím vytvoření předpokladu převedení části nákladní dopravy zpět na železnici. Zároveň … "

Nyní realita:
Nákladní dopravce chce určitě jezdit, nikoli čekat na křižování, nechce stát ve stanici, kde ještě zůstaly dlouhé koleje. Jako neskutečný naivka, jsem doufal, když už se několik měsíců otravují lidi náhradní dopravou, když už je na místě technika a lidé, že se třetí kolej v Hronově prodlouží co to půjde. Nic takového se nestalo, Václavice jsou pro náklady rovněž v podstatě nevyužitelné. Vidím to jako jasný vzkaz pro nákladní dopravce: tudy určitě ne!

Jinak převádění nákladní dopravy z jednoho druhu do druhého se zjevně koná. Bohužel opačným směrem, než je hlásáno.
Úterý, 10. ledna 2023 - 20:44:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1761
Registrován: 1-2006
pet79:

Beru. Ve Vašem případě mi to je jedno - nevidím v tom účelové manipulace, nemáte k nim důvod, takže se není proč omlouvat. Jen respektovat to, že přisuzování názorů (vidění věci, návrhů), které jsem neprezentoval, nemusim. To, co tu prezentuju je pouze přímá úvaha "vysype-li se trať v době, kdy stát nebude mít, jde se na silnici bez ohledu na to, co je páteř nebo co je správně". Nic víc.

Jistotu potřebuji, pokud sázím na jeden systém. V tomto případě na dráhu (mimo dálkové trasy a příměsto) jako řešení Green dealu. Nesázím, konstatuju, že jsou pravděpodobnější možnosti. Nevidíte-li žádnou firmu, která na dané trati dráhu existenčně potřebuje, tedy bude ochotna na spoluúčasti tak, jak tomu bylo na začátcích, patrně si odpovídáte směrem k budoucnosti dané trati v případě, že stát nebude mít. Náchod už na silnici přešel, uhlí do Trutnova zřejmě bude také od povolenek a podobných věcí, takže tudy bych netipoval.

Zpochybnit lze cokoliv. Jen rozmazávání médii u systému nahrazujícího nižší třídě a lidem, kteří vyloženě nepotřebují vlastní, vlastnictví automobilu zřejmě moc vlivu na využívanost mít nebude. Ostatně, carsharing (čímž nemyslím spolujízdu - carpooling - , ale systém spoluvlastnictví nebo jednorázový pronájem na jízdu), je tu i ve světě už zatraceně dlouho. I systémy spolujízdy lze vymakat - tuším že právě Francouzi to propracované mají (blablacar a podobně...), protože byla potřeba.

Videosen:

"Řešte místa, kde odtékají peníze bez užitku."
Např. investice do tratí, které nemají budoucnost? Jak jste psal, řešení je na volených zástupcích.

k revitalizaci...

Kolik nákladních dopravců se protáhne skrze to, co tam chcete v osobní dopravě (vč. Polska do budoucna)? Kolik nákladních dopravců se po většinu dne protáhne z Hradce na sever nebo do Týniště? Proč by měl nákladní dopravce využívat Meziměstí, jsou-li Lichkov nebo Černousy, kde prostor (a u Lichkova i drát) plus mínus je? Vnímáte kolik nákladních vlaků dlouhodobě na trati máte?

Revitalizace umožnila (i bez toho co píšete) provážení odklonů tuším v délce 600 metrů v počtu jeden pár za čtyři hodiny. Jsou tyto trasy využity? Pokud ne, o čem píšete?
Úterý, 10. ledna 2023 - 22:30:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 451
Registrován: 3-2013
Vhd-sl: „Např. investice do tratí, které nemají budoucnost? Jak jste psal, řešení je na volených zástupcích.“

Ty tratě si řešte kde chcete a jak chcete, konkrétně na 027 dochází ke zlepšení, jsem rád, že jsem se toho dožil.

k nákladce:

Na 027 nákladní dopravu krom té místní neřeším, ale kritizuji zazdění možnosti pro nákladní dopravce.To, moc prosím, není totéž! V Ádru mne podobná bota mrzela víc.
Přesto odpovím na Váš dotaz:
„Kolik nákladních dopravců se po většinu dne protáhne…?“

Asi oba víme, že to právě mimo jiné záleží na délkách kolejí a do jisté míry i na plánované výhybně v České Metuji. Ale jak jsem napsal, jde o okraj mých zájmů. Jinak souhlasím s tvrzením některých lidí, že nejlepší nákladní doprava je žádná doprava.
Středa, 11. ledna 2023 - 02:43:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10614
Registrován: 5-2007
Videosen: Ako presne boli Václavice viac využiteľné pre nákladnú dopravu predtým? Ako presne nastalo v Hronove zhoršenie zachovaním stávajúceho stavu? A ešte raz ako presne teda nastalo to zhoršenie pre nákladnú dopravu? Naopak po revitalizácii by sa tam ten nákladky vedelo pretiahnuť viac. Takže tu asi problém nebude.
Středa, 11. ledna 2023 - 06:52:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3339
Registrován: 12-2009
Asdf: Minimálně třeba tím, že se tam ten náklad mohl nechat stát a to i v čase skupiny... Narozdíl ode dneška, kdy v době skupiny není kam dát...

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Středa, 11. ledna 2023 - 06:52:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 452
Registrován: 3-2013
Asdf: Uznávám, k přímé změně nedošlo, došlo ale k zazdění délek kolejí. Škoda nevyužité příležitosti. Hronov je jasný, tam šlo pouze o prodloužení jediné koleje, k Václavicím se vyjádřím.
Středa, 11. ledna 2023 - 14:27:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10615
Registrován: 5-2007
Honnzok: To ako na tej treťej koľaji, kam sa jazdilo zo Starkoče aby sa fíra nevliekol k tomu červenému terču na 5. jak smrad? Alebo na tej piatej koľaji, ktorá bola tak potrebná, že bola okrem posledných 60m dlhodobo vo výluke? A do koľko metrov by sa musel ten vlak vlastne vliezť? Do 200? Tak to je materiál na renesanciu nákladnej dopravy jak vyšitý. [crazy]
Středa, 11. ledna 2023 - 19:52:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 453
Registrován: 3-2013
Asdf: Třetí kolej dříve bývala delší, takže na ní mohl nákladní vlak v odpovídající délce přečkat. Na pátou se jezdilo i v případě, že na ostatních žádný vlak nebyl, záleželo na výpravčím. Vlak od Starkoče vjel na pátou kolej a zastavil. Píšu na základě zkušenosti.
Ve Václavicích tedy došlo jednoznačně ke zhoršení, v Hronově se nevyužila možnost zlepšení, možnost prodloužení koleje.
Honnzok má pravdu.
Středa, 11. ledna 2023 - 21:04:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1762
Registrován: 1-2006
Videosen:

Stavby bývají stavěny na míru konkrétní představě o tom, co a jak se tam bude jezdit. Stavba, o které píšete, byla stavěna s prioritou požadavků objednatele osobní dopravy, který toho tam jezdí nejvíc. Koncept, na který to mělo být (dokumentace stavby je stále veřejně dostupná vč. záznamů z jednání), nebyl nikdy aplikován a podle Plánu obslužnosti kraj jeho aplikaci neuvažuje. Ve prospěch voličů změnil názor.

V Hronově koncept požadoval tři nástupní hrany. Křižování spěšňáků a obracející osobák zároveň. Redukce nakládkového zařízení na uhlí nebyla možná. Současně směl být přechod pro cestující pouze přes jednu kolej, a to ne kolej traťovou, a nebyly prostředky (ani čas na zajišťování) na cizí pozemky ani na podchod, který by se v daném místě, stejně jako případně ve Václavicích těšil oblibě. Toalet s dlaždičkama a mřížkou kanálku není nikdy dost.

Z výše uvedeného podle mne dokážete odvodit, že je úspěch, že tam ta nákladní kolej vůbec je. Rozhlédnete-li se dále, pak stavba zásadním způsobem zlepšila stav kolejiště v Bohuslavicích (terče tam nebyly, ale daleko k tomu nebylo) se zachováním délky na zastavení dlouhého nákladu, upravila konfiguraci kolejí v Novém Městě tak, že je možné odstavit dlouhý náklad a současně křižovat osobkou, v Náchodě ve směru dolů také zajistila délku na dlouhý náklad (nahoru je to redukované návěstidly v obloukovém zhlaví), a zejména povýšila úseky mezi Václavicemi a Náchodem na dva prostorové oddíly a mezi Náchodem a Hronovem prakticky na tři prostorové oddíly.

Novým počtem prostorových oddílů se dá vlak protáhnout podstatně lépe než dříve, nedegraduje-li to v daném úseku "pilou", jak je v kraji zvykem. Prostě starýho psa novejm kouskům nenaučíš, když si může dělat co chce.

Jak jste sám psal, náklad potřebuje jet, ne být odstaven. To závisí na tom, jaký koncept provozuje objednatel osobní dopravy a nakolik se hodlá zabývat prostorem pro nákladní dopravu. Tento kraj, jako mnohé další, má za to, že nákladní doprava je starost dopravců a státu. Starost, které nehodlá podřizovat své priority s autobusy na kolejích.

Kouknete-li do Plánu obslužnosti kraje, je ze síťové grafiky zřejmé proč toužíte po dlouhé koleji v Hronově. Byla by to retenční kapacita, kde by potenciální nákladní vlak (stav jste popsal, víceméně nic moc tudy nejede) čekal, než projede špička osobní dopravy a najde se nějaká skulina.

Opět. Má tento stát peníze, aby v každé stanici tvořil retenční kapacitu, aby případné náklady neobtěžovaly objednatele osobní dopravy? Má smysl zahodit peníze na dráhu do věcí, které by se třeba někdy mohly hodit (a třeba taky ne)?

Není možné křižování osobního vlaku, který se na kolej vejde, a projíždějícího nákladního vlaku libovolné délky?

Hele, jak hospodaříte se svými příjmy a s majetkem? Kupujete byty do zásoby, kdyby třeba bylo potřeba? Ne? Není to ušlá příležitost? Jistě, ušlá příležitost jak po státu vydyndat prachy na vyhození do žumpy pro lepší pocit, to nepochybně byla... Ušlou příležitostí, která prostoru, ve kterém žijeme, škodí podstatně více, je, pokud má někdo k dispozici sofistikovanější nástroj, ale stále s ním kope jak s krumpáčem, protože to tak dělal vždycky. Resp. proto, že prostě nejsou lidi na hlubší zamyšlení v širším rozsahu...

Česká Metuje je z hlediska nákladní dopravy jen jednou z dalších možností, na kterou si nesáhne. Neprocpe se totiž hrdlem Hronov - Náchod, zatíženým přes technologické vybavení do budoucna "pilou" s maximálním využitím kapacity. Kvůli konceptu kraje, který nákladku prostě ignoruje i v případě, že by se tam čirou náhodou (nebo omylem, protože jsou dvě jiné a kapacitnější možnosti) objevila. Viz třeba horní 031 a další tratě v kraji... Může mít význam až trať začne upadat. Ale spíše jde o námět na vyhozené peníze kvůli PR konkrétní fyzické osoby.

Chybí už paměť jak to vypadalo před stavbou? Co třeba https://tybr.vhd.cz/report.php?cc=139 ?

Nebojte, třeba se toho zhasínání i dožijete. Přál bych Vám to. Je to takové finále s "aha" efektem, které si nesmíte nechat ujít.
Čtvrtek, 12. ledna 2023 - 18:50:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 454
Registrován: 3-2013
Vhd_sl: „Nebojte, třeba se toho zhasínání i dožijete. Přál bych Vám to. Je to takové finále s "aha" efektem, které si nesmíte nechat ujít.“

Předpokládám, že se o zhasínání ucházíte právě Vy. Tak tady se cítím přímo ohrožen, že umřu smíchy! Je to sice asi jedna z nejkrásnějších smrtí, ale to už se pak nedožiju vůbec ničeho.
Pokud se stane, že budete trvat na tom zhasínání, a sám ho nechcete realizovat, doporučím Vám věci znalého člověka, který to udělá profesionálně za Vás, stačí dát pokyn: (tc 053) https://www.youtube.com/watch?v=1stHigYsYK4

Pokud ale nedůvěřujete lidem, nabízím ku pomoci nejlepšího přítele člověka: (tc 023)
https://www.youtube.com/watch?v=TZP0uHQSaWE

Do třetice, Vaše přání může podpořit i žena: (tc 1:09)
https://www.youtube.com/watch?v=ytHHf1XminU



K Vaší otázce:
„Hele, jak hospodaříte se svými příjmy a s majetkem?“

Řekl bych, že trochu jinak, než stát. Já si nemohu dovolit svoji nemovitost nechat za peníze zbourat, obzvláště, když je o ni zájem.
Jinak, když jsem opravoval domek, tak jsem počet místností určil ještě před tím, než se narodili děti, protože by mne později otravovala a hlavně v součtu více finančně zatížila nějaká přístavba. Zkrátka, mám-li předem informaci, jednám podle toho.
Dále, když jdu nakupovat, zboží si vybírám mimo jiné podle ceny.
Díky těmto postupům si mohu dovolit rodině zaplatit nějakou službu.

Vhd_sl: „ Kupujete byty do zásoby, kdyby třeba bylo potřeba? Ne?...“

Byty ne (ale kdybych na to měl peníze, tak zrovna byty bych do zásoby koupil), ale třeba některé stavební úpravy při rozdělané stavbě v duchu „kdyby bylo potřeba“ rozhodně dělám. Pokud to není v porovnání s ostatními akcemi příliš drahé, tak proč ne?
Otázka pro Vhd_sl – Zhruba, kolik metrů koleje se položí za 1,5 milionu korun?

Co se týče nákladní dopravy, tak tam se podmínky „revitalizací“ zhoršily přinejmenším ve Václavicích. Vlaky se dřevem jinak z Broumovska odjíždět nemohou, na jednokolejné trati s os. provozem prostě křižovat musí a křižují. Jde o to jak.
Sobota, 14. ledna 2023 - 07:05:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1763
Registrován: 1-2006
Videosen:

Přitom to bylo tak vymakané přání dlouhověkosti, věříte-li na to, že nejbližších ? let nic takového nehrozí... [happy] Sorry, odkazy nestíhám - příliš energie v koordinaci a profesním vysvětlování toho, jak věci budou fungovat v procesu změny, příliš práce na mnoha frontách.

Ano, když jste opravoval domek, postupoval jste stejně jako stát. Odhadl jste počet dětí, které plánujete. Stát vzal koncept osobní krajské dopravy a přidal požadavek na provezení minimálně jednoho páru nákladky za čtyři hodiny. Výsledek víceméně stejný u státu i u Vás - rezervních pokojů pro hosty tolik nemáte, pracujete s tím, že se rodina nějak uskromní, nebo že hosta nepřijmete. Vaše priorita při rozhodování je stejná jako ta státu - ekonomická. V případě, že by k Vám začalo jezdit více návštěv (ekvivalent nákladní dopravy) nebo by se urodilo víc dětí než byl plán, měl byste na to prostředky a byla by to nutnost, přistavěl byste. Mechanismus rozhodování je stejný.

Stejně tak může např. obec nadimenzovat školu na dvojnásobek toho, co reálně potřebuje. Bude jí to stát na investici, na údržbě, na provozních nákladech. Možná že to v budoucnu opravdu nebude řešitelné jinak než přístavbou, ale zatím tomu nenasvědčuje vůbec nic. Pouze pocit někoho, kdo za rozhodnutí nenese odpovědnost.

Budou-li koleje jen čárou na papíře, je to závislé na hodinové sazbě toho, kdo to bude kreslit. Třeba to udělá zdarma. Chcete univerzální odpověď, ale reálná odpověď je závislá na vysokém počtu proměnných. Lze něco plácnout, ale reálně se to trefí jen ve přesné aplikaci s konkrétními podmínkami. Nedává smysl odpovídat.

"Zhoršení" revitalizací hodnotíte pouze podle počtu kolejí v konkrétních lokalitách, přičemž se snažíte o závěry směrem k dopravní technologii. Jenže ta trať současně dostala dálkové ovládání a prakticky se tak proměnila v jednu stanici s více obvody, řízenou z jednoho místa (dle intenzity provozu jedním až dvěma lidmi) lidmi s podstatně vyšší specializací než byli původní výpravčí, kteří mají k dispozici sofistikovaný nástroj, který jim dává pro rozhodování podstatně více informací než bylo k dispozici dříve, podstatně více možností než bylo dříve a v čase je navíc i vychovává tím, jak sbírají zkušenosti s konkrétními aplikacemi. Progres v jejich práci často velmi krátce po nasazení takového nástroje jsou schopni zavnímat a ocenit i strojvedoucí, vč. těch, u kterých toto tak obvyklé nebývá - zejména nákladka.

Hele, bez urážky, obávám se, že nejste schopen posoudit nakolik kde co chybí nebo nechybí. To jsou schopni právě ti dispečeři, kteří na základě těch absencí musí dělat kompromisy, jsou-li schopni rozlišit naléhavost a vyhodnotit, jaký rozdíl by na jejich oblasti byl. Vč. efektivity vynaložených prostředků. A pak ti, kteří mají v ruce konkrétní čísla a jsou schopni vyhodnotit pracovní postupy daných dispečerů - správnost dílčích kroků.

Ono, s tou novou technologií je to prostě o něčem úplně jiném. Ač samozřejmě záleží na konkrétním dispečerovi (resp. ještě před ním na objednateli dopravy), zda si s tím je schopen a ochoten pohrát, nebo zda to bude používat jako krumpáč, který zná. U objednatele je to při aplikaci "pily" (ač třeba má důvod v intervalu ap.) o tom krumpáči, a o tom, že nekouká vpravo vlevo, čímž nasazené degraduje a je potřeba více delších kolejí - u autobusů je ta technologie prostě jednodušší a krumpáč stačí... Víc než připomínkovaná kolej ve Václavicích je v nasazeném konceptu ne/využívajícím možnosti nasazené technologie.

K výše uvedenému samozřejmě nepředpokládám, že to poberete. Prostě je to moc jiné než to, v čem jste celý život žil, a chápu, že z Vaší zkušenosti je potřeba co nejvíce kolejí na odstavení. Má zkušenost (a zkušenost dopravních technologů staveb, hledajících kompromis v efektivnosti vynaložených prostředků s maximálním prostorem pro provoz), na základě implementací dálkového řízení v posledních dvaceti letech, je jiná.
Pondělí, 16. ledna 2023 - 23:12:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 455
Registrován: 3-2013
Vhd_sl: „Sorry, odkazy nestíhám - příliš energie v koordinaci a profesním vysvětlování toho, jak věci budou fungovat v procesu změny, příliš práce na mnoha frontách.“
Sorry, ale to Vám nevěřím, houpete. Tady na první pohled vidíte, že se jedná o YouTube s přesným časovým kodem, tedy o sekundy prohlížení. Srovnám-li s vašimi stránkami... Ale to neva, ta videa nejsou vůbec důležitá.

Máte určitě pravdu, že nemám takový přehled a hlavně neumím tak, jako Vy posoudit dopředu situaci v nákladní dopravě. A proto jsem se k ní dál nevyjadřoval!
V přirovnání k domku jsem vůbec neměl na mysli nákladní vlaky, ale zmiňované dostavby peronu jako je Adršpach a terminál v Broumově. Předpokládal jsem, že z mé věty: „ mám-li předem informaci, jednám podle toho.“ je to zřejmé.
O potřebě většího peronu v Adršpachu informace byla, vědělo roky předem, kritická dopravní situace před vchodem do skal byla omílaná v tv, v novinách…, dále jednání, debaty, studie. Dá se to dohledat. Byla, alespoň doufám, známá délka obvyklých souprav.
V Broumově sice šlo o jiný problém, než u skal, ale opět o ignorování situace. V tomto městě a okolí žije velké procento starších lidí, ale i hodně rodin s dětmi. Ti všichni, společně s invalidy potřebují jezdit k lékaři, za nákupem… A právě jmenovaní se potřebují do toho vlaku vyškrábat. Někteří kvůli nevhodným peronům dokonce vlak použít nemohou. To už se ví desítky let.
Dva příklady z mnoha, na kterých chci ukázat, že je docela nesmyslné šetřit na kvalitní dopravě a neřešit nehospodárnosti.
Úterý, 17. ledna 2023 - 21:45:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1767
Registrován: 1-2006
Videosen:
"V přirovnání k domku jsem vůbec neměl na mysli nákladní vlaky, ale zmiňované dostavby peronu jako je Adršpach a terminál v Broumově."
Což se tu řešilo několikrát. Pokud byste se trochu snažil, což se zatím evidentně nestalo - omílání vyhovuje víc -, asi byste se dostal k záznamům z jednání konkrétních akcí, ze kterých by byl zřejmý kontext. Svůj tip jsem tu psal. Není o čem - v příměru je to o neplánovaném děcku navíc a velmi rázné panímámě (politik pod tlakem veřejnosti), která danému chudákovi z života udělala za dalšího fakana peklo.

Ta informace je také to, že ta trať má udržitelnost v čase limitovanou objemem prostředků, které jsou do ní investovány. Je nesmyslné vrážet veřejné peníze v takovém objemu proto, aby byl plný komfort tam, kde nevím na jak dlouho to je. To je protiváha Vašim tvrzením, že se vědělo. Také se ví a velmi dobře...

V tomto světle by bylo racionální v určitém okamžiku, který možná už minul, směrování prostředků do trati zastavit, aby zbylo v republice na to, co se udržet reálně dá. To není o potřebách cestujících, ale o potřebách státu a společnosti. Chce-li se ale čekat, až se to sesype ve velkém, a do té doby v tom utopit co nejvíc, pak jak chtěj vaši...

Videosen:
"A právě jmenovaní se potřebují do toho vlaku vyškrábat. Někteří kvůli nevhodným peronům dokonce vlak použít nemohou. To už se ví desítky let."
To je nový úkaz? Předchozí generace takové problémy neměly? Krajská doprava má důraz na nízkopodlažnosti, která je u většiny autobusů i garantována. Nedostatečné?

Prostě máte rád sladkosti a kontext (co bude dál...) je nezajímavý. S ohledem na léta pochopitelné (vč. míry ochoty si to přiznat).
Úterý, 17. ledna 2023 - 22:08:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1919
Registrován: 12-2020
Ta informace je také to, že ta trať má udržitelnost v čase limitovanou objemem prostředků, které jsou do ní investovány. Je nesmyslné vrážet veřejné peníze v takovém objemu proto, aby byl plný komfort tam, kde nevím na jak dlouho to je
Naše tratě jsou obecně v mnohem lepším technickém stavu než před 20-40 lety, tedy udržitelnost není problém, pokud tady nebudou někteří lidé neustále dokola opakovat, že je to neudržitelné.
V tomto světle by bylo racionální v určitém okamžiku, který možná už minul, směrování prostředků do trati zastavit, aby zbylo v republice na to, co se udržet reálně dá. To není o potřebách cestujících, ale o potřebách státu a společnosti.
Tento scénář proběhl před 15-20 lety na Slovensku. Zastaven byl provoz na mnoha lokálních tratích a výsledek? Myslíte, že se stav slovenských tratí zlepšil? Ani omylem, teď naopak je to největší katastrofa v dějinách. Přesto se stále najdou lidé jako třeba vy, kteří tento scénář doporučují a blbnou s tím i ostatní. A tím jste co jste sám napsal, že to není o potřebách cestujících jasně ukazujete, kam míříte. Veřejná doprava, v tomto případě vlak, je právě o potřebách cestujících.
Úterý, 17. ledna 2023 - 23:41:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 456
Registrován: 3-2013
Videosen: „A právě jmenovaní se potřebují do toho vlaku vyškrábat. Někteří kvůli nevhodným peronům dokonce vlak použít nemohou. To už se ví desítky let.“
Vhd-sl: „To je nový úkaz? Předchozí generace takové problémy neměly? Krajská doprava má důraz na nízkopodlažnosti, která je u většiny autobusů i garantována. Nedostatečné?“

Že by jste konečně pochopil důležitost dopravy ve výběžku? Předchozí generace měly u nosu obchody, kina (Meziměstí, Ruprechtice, Broumov….), školy (každá vesnice), pošty, lékaře, PRÁCI…
V Náchodě máme očního, možná zubaře, brzy pediatra, třeba za několik málo let i obvoďáka.

Nyní máme alespoň každý druhý vlak nízkopodlažní, brzy každý. V Bělovsi, kde je mnoho pro nás důležitých obchodů staví každičký vlak. Trať má solidně opravený železniční spodek (mosty, kvalitně sanovaný zářez).
Přímé vlaky rovněž nejsou k zahození, dnes jsem byl v Hradci, Ve Starkoči jsem nemusel procházet rychlík. Alespoň něco, když už není spojka.

Vhd-sl: „Je nesmyslné vrážet veřejné peníze v takovém objemu proto, aby byl plný komfort tam, kde nevím na jak dlouho to je.“
Aha! Nezbyly by peníze na demolice staveb, o které je evidentně zájem? Tak jooooo.

Když máte taková cukání rušit a nahrazovat, když chcete zhasínat, mrkněte se na trať vedle. Jen, co se dostaví D11!
Středa, 18. ledna 2023 - 19:21:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1768
Registrován: 1-2006
J.M.:
"Naše tratě jsou obecně v mnohem lepším technickém stavu než před 20-40 lety, tedy udržitelnost není problém, ..."
Nebudou-li prostředky rezortu navýšeny (všem rostou náklady), za stejnou částku, která byla k dispozici loni na investice a na údržbu, pořídíte za pár let polovinu. Nebudou-li investice, bude na jejich místě potřeba alespoň nezbytná údržba, které odčerpá z prostředků určených na údržbu, čímž za to nepořídíte polovinu, ale mnohem méně, a budete muset dát důraz na to, kam to jde. Strategický zájem státu a většiny cestujících na dráze je na koridorech a na tratích TEN-T. Tím je celkem jasno kam prostředky mají být prioritně směrovány. Dále je tu politika a PR akce typu VRT nebo 200 km/h, v menších vysoké peróny a designová řešení. Tam zahučí další balík.

Ve Vaší reakci je důležité slovo "obecně". Podle předpisů platných tak 30 - 40 let zpátky měla každá trať projít jednou za 50 let těžkou generální opravou, aby byla po přibližně tuto dobu schopna provozu bez zásadních peněz. Ukažte mi prosím tratě, na kterých k tomu za posledních 40 let došlo. Některé koridorové stavby mají už 30 let a minimálně k výměně technologií, uvažovaných životností na cca 20 let, bude muset průběžně docházet. Pravobřežka? No, fakt jen obecně...

Kolik nekoridorových tratí je schopno přežít nejbližších 10 - 20 let bez peněz na údržbu?

J.M.:
"... pokud tady nebudou někteří lidé neustále dokola opakovat, že je to neudržitelné."
Začneme zavírat ty, kteří mají jiný názor? Nebo Vy zaplatíte všechny účty, pokud se ukáže, že ti, kteří takto mluví, měli pravdu? Problémem není diskuse, zda to či jiné směrování veřejných prostředků je populismem, který ty dráhy u nás bude stát léta. A diskuse zde konkrétně nic neřeší a nezmění.

J.M.:
"... Myslíte, že se stav slovenských tratí zlepšil? ..."
A bylo zlepšení cílem? Zlepšení je něco, na co potřebujete velkej balík peněz. Nevypadal cíl spíš tak, že ty zbylé tratě budou, protože na nich je zájem, udrženy o chvilku dýl? Možná jste jen utrpěl nepochopení toho, o co tam reálně šlo. O investice nebo o prázdnou pokladnu a snahu zachránit co se dá? K těm dilematům spějeme také.

J.M.:
"... Přesto se stále najdou lidé jako třeba vy, kteří tento scénář doporučují a blbnou s tím i ostatní. ..."
Máte pocit, že jsem zde doporučoval nějaký scénář? Pouze jsem konstatoval, že problém existuje. A že ho návody Videosen typu "místo dvou malých koláčků koupíme jeden velkej jak ty dva malé, čímž ušetříme..." tak nějak neřeší, zvláště jsou-li všechny "koláčky" na dluh nebo na úkor prostředků na "chleba".

J.M.:
"... Veřejná doprava, v tomto případě vlak, je právě o potřebách cestujících. ..."
Veřejná doprava je o ekonomicky efektivní plošné obsluze území prostředky, které jsou tomu úměrné, s cílem dosáhnout za rozumné prostředky rozumného modal splitu, který je pozitivní externalitou pro silniční dopravu v centrech. Kvalita obsluhy území neleží v tom, zda je to vlak, ale v dostupnosti a ceně služby pro jednotlivé uživatele, kteří dotovaný systém vytěžují, tak v ceně služby pro stát a v úsporách času společnosti jako celku. Kvalita není o předimenzování, na které stát a společnost nemá.

Videosen:
"Když máte taková cukání rušit a nahrazovat, když chcete zhasínat, mrkněte se na trať vedle. Jen, co se dostaví D11!"
Obávám se, že pro potřebu manipulovat (bezdůvodně neustále vnucujete představu o mé potřebě řezání a zhasínání...) nevnímáte že nepíšu o jedné trati, ale o problému, který vnímám u tratí mimo koridory a TEN-T, které neprošly zásadními rekonstrukcemi. Vše co máte, máte do dne, kdy se na trati něco vysype a společnost pro hašení stejného problému na ostatních tratích prostě nebude mít. Vám už to tou dobou bude jedno. Jen, ze stejných důvodů jako jste přišli o vše, co jste psal, pravděpodobně přijdete i o tu dopravu "na úrovni".

Není potřeba nic dělat, je to jen otázkou času, kterému tím, co by se ještě dalo pro znevýhodněné v rámci PR, pomáháte. A tím bychom to mohli ukončit, ne? Třeba bude i nadále vyhrávat volby někdo, komu ještě někdo půjčí, a kdo vám slíbí to, o čem sníte... Jen je mi líto těch, kteří ten váš mejdan budou platit.
Středa, 18. ledna 2023 - 19:41:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 457
Registrován: 3-2013
Vhd-sl: "Jen je mi líto těch, kteří ten váš mejdan budou platit."

Jde o to, co tady nazveme mejdanem. Vy solidní službu pro lidi, já stavby, které se realizují na etapy, bourání budov o které je zájem a další věci.
Vaše předlouhé články plné upozornění, jaký je přepych zajistit slušné spojení pro odtržený region a ani slůvko o nehospodárnostech, které dodnes nepřevezly jednoho jediného člověka ani o metr.

několik příspěvků na
Středa, 18. ledna 2023 - 20:04:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 12-2020
Vhd sl: Strategický zájem státu a většiny cestujících na dráze je na koridorech a na tratích TEN-T. Tím je celkem jasno kam prostředky mají být prioritně směrovány. Dále je tu politika a PR akce typu VRT nebo 200 km/h, v menších vysoké peróny a designová řešení. Tam zahučí další balík.
Opravdu? To jsou jen politické kecy. Pro většinu cestujících je větší priorita příměstská doprava a to na všech tratích, které potřebují, nikoli koridory a TENT. Ty jsou důležité pro nákladní dopravu. Ono totiž cestující více zajímá, zda se dostanou do práce či do školy a ne zda jednou za rok pojedou VRT do Berlína. Pokud nebudou prachy, tak VRT budou první co padne a oprávněně. Fakt není důvod tam cpát desítky miliard, pokud nebudeme mít na údržbu stávající sítě. Pokud to bude za peníze z EU, které jinak nepůjde použít pak prosím. Ale představa, že když zrušíme třetinu sítě, tedy dle vás asi víc, tak ušetříme na ty novostavby, to je pitomost.
Podívejte ono už se tady dost tratí zrušilo. Postavila se však jen jediná a to 2 km na letiště Mošnov. To bylo keců co tam bude jezdit lidí, podívejte kolik tam jezdí vlaků a počty cestujících budou asi dost úsměvné. Vyhozené peníze. No dobře teď tam snad bude alespoň průmyslová zóna, na to by ale stačila vlečka za výrazně menší peníze.
A s tou generální rekonstrukcí také nemáte pravdu. Ta má smysl jen, pokud je možno tu trať výrazně zrychlit a ušetřit třeba na vozidlech v oběhu. Jinak na většině tratí stačí nezanedbávat běžnou údržbu a lze je pak provozovat skoro do nekonečna.
Máte pocit, že jsem zde doporučoval nějaký scénář? Pouze jsem konstatoval, že problém existuje.

No to není pocit. To je jistota. Celý ten váš dialog zde vede k jednomu konečnému cíli a to zrušení všech tratí, protože pak se maximálně ušetří. V královéhradeckém kraji tedy dle vás má nárok na existenci co?
V. Osek - Hradec Králové? Proč, tam je přece dálnice, takže netřeba. Tak snad Pardubice - Hradec jako slepá odbočka z koridoru. Tam by zrušení neprošlo pro velké náklady na zdvojkolejnění. A ještě nějakou trať byste považoval za nutnou?
Středa, 18. ledna 2023 - 20:38:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1769
Registrován: 1-2006
J.M.:
"... Pokud nebudou prachy, tak VRT budou první co padne a oprávněně. Fakt není důvod tam cpát desítky miliard, pokud nebudeme mít na údržbu stávající sítě. Pokud to bude za peníze z EU, které jinak nepůjde použít pak prosím. ..."
Nevnímám to tak. VRT, právě proto, že jde o akci za velké prachy s možností příspěvku EU a s realizací na dluh, s nějakým neurčitým potenciálem dále oživit ekonomiku (nové lidské zdroje dojíždějící do velkých měst), jsou v době krize velmi zajímavé z hlediska příjmů rozpočtu. Platit se bude až pak, daňové příjmy budou hned a vylepší skóre. Stejně tak vnímám ticho ve věci hrazení údržby těch tratí, které nepůjde očůrat jako koridory a další tratě. Ne náhodou je to politické téma napříč spektrem.

Vlastně přemýšlím, jestli od VRT lze ještě couvnout, protože uvolňují kapacitu pro příměsto a nákladku, která by jinak musela vznikat restrikcemi. Jsou blázni, půjdou do toho. Má to příliš velký politický potenciál. A bude to průšvih, který bude stát v delším horizontu většinu sítě.

J.M.:
"... Pro většinu cestujících je větší priorita příměstská doprava a to na všech tratích, které potřebují, nikoli koridory a TENT. ..."
Jen se to příměsto, tam kde je to o nějakých větších číslech než dva autobusy, kryje právě s koridory. Ne náhodou, prostě se IDS rozvíjely tam, kam byly kapacitně puštěny, a zásadně měnily strukturu obyvatelstva.

J.M.:
"Jinak na většině tratí stačí nezanedbávat běžnou údržbu a lze je pak provozovat skoro do nekonečna."
Každý objekt na trati má omezenou životnost. Ať je to dvacet let staré PC, což je věc, která není udržitelná ani normálně, most, tunel, svršek... těch 50 let nebylo náhodných a flikování za posledních 40 let, tedy "recyklace", o které píšete, ve smyslu, že dělám jen to, co hoří, tomu nepřidalo.

J.M.:
"Celý ten váš dialog zde vede k jednomu konečnému cíli a to zrušení všech tratí, protože pak se maximálně ušetří."
Obávám se, že ten obrázek, který jste si v mysli nakreslil na základě čteného textu, se nepotkává s realitou. Možná se do toho promítají nějaké Vaše konkrétní obavy z budoucnosti dráhy v kraji, ne?

Pokud dojde na to, že bude stát rozhodovat o tom, co z dostupných prostředků udrží (a co ne), bude to politická záležitost více než technická. Pokud by byla technickou, bude hrát roli čas společnosti (počet cestujících x nárůst cestovní doby), vojenský význam (a nahraditelnost) a význam v nákladní dopravě. Nemám potřebu diskutovat o konkrétních tratích v kraji.

Bude záležet kdo bude rozhodovat a s jakými prioritami. Pokud si dobře pamatuju, Němci mívali limit 1000 lidí/den. Možná přijde někdo s něčím obdobným, dojde-li k tomu, že vznikne potřeba volit mezi několika tratěmi s problémem.
Středa, 18. ledna 2023 - 20:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 458
Registrován: 3-2013
Vhd-sl: " Nemám potřebu diskutovat o konkrétních tratích v kraji."

Tak to jste si popletl škatulku, navrhuji zkusit: "Všeobecná železniční diskuse" Tdy jsme na: "Podorlických tratích", kam je diskutovaná trať přidělena. Konkrétně tato výměna názorů začala peronem v Broumově.
Středa, 18. ledna 2023 - 21:04:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1933
Registrován: 12-2020
Možná se do toho promítají nějaké Vaše konkrétní obavy z budoucnosti dráhy v kraji, ne?
No spíš obavy z lidí, kteří smýšlí podobně jako vy.
Bude záležet kdo bude rozhodovat a s jakými prioritami. Pokud si dobře pamatuju, Němci mívali limit 1000 lidí/den. Možná přijde někdo s něčím obdobným, dojde-li k tomu, že vznikne potřeba volit mezi několika tratěmi s problémem.
No tak v tom rozhodování máte pravdu. To ovšem neobjevujete Ameriku, to bylo vždy a bude. Ten limit 1000 lidí je taky praštěný. To by totiž podle vaší logiky, teď při inflaci a zvyšování cen musel ten limit být navýšen třeba na 1500 lidí denně. A dál a dál podle inflace. A za 10 let už by to nebylo 1000 ale třeba 4000 lidí a můžeme to zrušit všude, protože náklady stále stoupají. Základem je zajistit, aby náklady takto strmě nestoupaly. Bez toho bude v pytli všechno, nejen vlaky.
Pátek, 20. ledna 2023 - 17:31:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1770
Registrován: 1-2006
J.M.:
"No spíš obavy z lidí, kteří smýšlí podobně jako vy."
Smutný život, mít úzkosti ze slov druhých v rámci "hospodské" diskuse. Zkoušel jste si o tom s někým specializovaným popovídat? Mohlo by se Vám třeba i ulevit...

J.M.:
"Ten limit 1000 lidí je taky praštěný."
Jakýkoliv limit v této oblasti bude politicky stanovená hranice. Bez ekonomického základu, bez logiky.

J.M.:
"Základem je zajistit, aby náklady takto strmě nestoupaly. ..."
Ano. Čehož základem je to, že se všichni uskromní (vč. krajů a dráhy) a nějak to dají. S populistou s velmi kvalitním PR v opozici (a se spoustou lidí, kterým se podobná rétorika zamlouvá natolik, že jí aplikují - např. Videosen a odvádění řeči na domnělé mrhání prostředky...) se toto realizuje jen velmi těžko. Směr slíbit víc než populista, na který mi to připadá, spirálu spíše zrychluje než brzdí. Vaše slova o zastavení inflace jsou prázdná. Je to tu a je potřeba připravovat plán B a prioritizovat s tím, že prostě nebude. Ne řezat, jen určovat co je z hlediska investic a údržby zbytné a odloží se. I podle perspektivy konkrétní tratě pokud to nebude dobré. Předběžně se shodnout na postupu v případě, že se toho nedostatkem údržby složí víc najednou.

J.M.:
"To by totiž podle vaší logiky, ..."
Už zase? Unavujete...

Videosen:
"... navrhuji zkusit: "Všeobecná železniční diskuse" Tdy jsme na: "Podorlických tratích", kam je diskutovaná trať přidělena. Konkrétně tato výměna názorů začala peronem v Broumově."
Ano, diskuze začala velebením zbytného vydání (a dalších obdobných plánů) bez vlivu na udržení dlouhodobé provozuschopnosti konkrétní trati, která:

- má nulový vojenský význam,
- má nízký a dále stagnující (nejprve dostavbou dálnice a následně případným 5.koridorem zcela jistě) význam z hlediska nákladní dopravy,
- má z hlediska času společnosti velmi nízké počty cestujících (navýšením cestovní doby o desítky minut se proti navýšení cestovní doby o minutu dvě na příměstě víceméně nic neděje).

Je vhodné tratě prioritizovat a PR akce nedělat tam, kde to bez peněz na údržbu nepřežije. Pokud by se investovalo do snížení náročnosti z hlediska potřeby lidských zdrojů (nasazením dostatečně variabilní a přenosné technologie) nebo do potenciálních problémů (nejhorších míst na trati) neřeknu ani popel.

Nejsem součástí té skupinky, která vypráví o úsporách zaříznutím podobných tratí. Preferuju dojetí co to půjde dokud bude kraj ochoten na dráhu vysílat spoje. Ale uvítal bych od politické reprezentace trochu soudnosti a odbornosti při směřování prostředků. Včetně plánu B co a jak se bude jezdit, pokud kraj nebo dráha nebude mít. Například se nedomnívám, že se nic nezměnilo a Česká Metuje je stále prioritou.
Pátek, 20. ledna 2023 - 20:59:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 459
Registrován: 3-2013
Vhd_sl: „trati, která:
- má nulový vojenský význam,
- má nízký a dále stagnující (nejprve dostavbou dálnice a následně případným 5.koridorem zcela jistě) význam z hlediska nákladní dopravy,
- má z hlediska času společnosti velmi nízké počty cestujících (navýšením cestovní doby o desítky minut se proti navýšení cestovní doby o minutu dvě na příměstě víceméně nic neděje).“

Trať se nachází v místě, které je z větší části obklopené státní hranicí, prochází prostorem, kterému stát určil zvláštní režim ochrany přírody a tím místnímu obyvatelstvu vymezil podmínky k rozvoji podnikání. Zřízení CHKO je určitě správný krok, ale bez kompenzace do jisté míry nás dostává do nevýhody.
Doprava je tedy jednou z nejdůležitějších záležitostí pro výběžek o tom není pochyb.
Naštěstí ti co o věci rozhodují, mají ten názor, že v případě Broumovska má předcházet nabídka poptávce, ano plánují do jisté míry rozvoj železnice v našem regionu. Ve hře je stále Vysokovská spojka, plánuje se výhybna a budou zde jezdit nová vozidla, která cestování zkvalitní, asi přijde i něco navíc.
Stav trati na tom není vůbec špatně, za posledních dvacet let došlo, jak jsem již napsal, k opravám toho nejhlavnějšího, do pořádku se dalo to, na co se dříve kašlalo. A protože došlo k výrazně menšímu zatížení kolejí, je zde jasný předpoklad k velkému prodložení životnosti.
Za to všechno jsem moc rád.

Vhd_sl: "...např. Videosen a odvádění řeči na domnělé mrhání prostředky..."

Demolice malinkého nádražíčka za 1,3 milionu korun v době, kdy obec měla jasný zájem o budovu, to je OK? Kde vidíte tu domněnku? Co to tedy je? Vy by jste takto postupoval doma? Není lépe takovouto částku, za kterou se v té době dal postavit třeba malý domek, dát právě do oprav, nebo přímo do provozu?
Sobota, 21. ledna 2023 - 08:27:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1772
Registrován: 1-2006
Videosen:

Není to kopírování volebního programu (ač chápu, že jste-li přispěvovatelem, bude určitá hrdost) bezpředmětné? To, co píšete, je stále jen politickým příslibem (možná s výjimkou České Metuje, kde zárodky investiční přípravy asi jsou). Politickým příslibem, který byl z politických důvodů posunut do úrovně studie, která s cenami roku 2021 (?) nevyšla ekonomicky pro nedostatek lidí v kraji. Co čekáte od případných úprav studie (redukce rozsahu), roztáčí-li spirála inflace cenu pořízení na násobky dosud uvažovaných nákladů. I u té České Metuje je otázkou v jakém stupni přípravy to potká nárůst cen inflací a nakolik křehká je ekonomika (i bez toho, že je to v případě trati bez jistých prostředků na údržbu do budoucna, velmi riziková investice...).

Víte jak. Slibem neurazíš... Sliby populistů a těch, kteří potřebují slíbit víc, by mělo být snadné rozlišit a přistupovat k nim s rezervou. V době, kdy by měla proběhnout realizace, budou ti volení už jinde a sliby zapomenuty.

O tom, že lze zajistit náhradu dráhy za celospolečensky relativně nízkých nákladů (a s vylepšením obsluhy území proti dráze) řeč byla.

O nových vozidlech rovnež. Vím, že to není otázkou dne, ale je dost pravděpodobné, že se zkušenostmi s provozní spolehlivostí nových jednotek v kombinaci s povinností přístupu na VOChoc a PaSt s ETCS vč. HK, bude jiný náhled. RosťaV naznačil možnost úspor jednotek bezbolestným úsekem Meziměstí - Broumov, já bych to viděl na levnější dojížděné RegioNovy z Náchoda na sever (s výlety do Starkoče/Opočna tam, kde vlak nemusí být přímý a bylo by dobré aby jel), protože záloh není mnoho a ostrý obrat v HK/Pce nebude dlouhodobě únosné řešení z hlediska stability systému. S růstem nákladů se jako neufinancovatelné mohou jevit PR projekty jako HK - Polsko ap..

Máte-li pochybnost o ceně demolice, obraťte se na Policii České republiky. Ta prověří, jestli je to OK nebo ne. Pro obec je ekonomicky vhodnější postavit novostavbu podle svých potřeb než rekonstruovat ruinu. Většina obcí chce podobné baráky do pronájmu s tím, že to bude pronájem za minimum a náklady ponese někdo jiný. Dost zastupitelů podobných obcí napadá využití pro sociální bydlení nebo přeprodej někomu dalšímu. Většina zastupitelstev po každých volbách mění ekonomické priority a není schopna dlouhodobě cokoliv garantovat. Další nápady jako klubovny dětských oddílů u kolejiště? Uf...

Z pohledu dráhy neexistuje způsob jak dlouhodobě (při přeprodeji) přilehlou nemovitost zajistit na to, aby budoucí vlastník nemohl požadovat dodržování hygienických limitů nebo zajištění stavební úpravy objektu tak, aby dodržitelné byly. Řešení hluku na nádraží je zoufale nákladná a v leckterých případech neřešitelná věc. Nemluvě o případech typu budovy v kolejišti v Ústí nad Orlicí, kde počáteční nadšení nahradí zmar a v nebezpečné blízkosti kolejiště zůstane něco s vlastníkem bez peněz, co je do budoucna rizikem ohrožení drážního provozu. A ještě to kdokoliv může vylepšit označením za památku.

Neříkám to rád, protože za normálních okolností by dojetí těch budov, stejně jako drah, smysl dávalo, ale za legislativního nastavení, které existuje, je jediným rozumným řešením odstranění zbytných objektů. Dříve než začnou vysávat rozpočty staveb pro udržení dané dráhy proto, že když je ruka páně otevřená, dá se tam dát jako podmínka realizace z politického hlediska cokoliv. Potřebujeme za rozumné prostředky udržet/obnovit provoz, ne blokovat investici objemem, na který to díky podobným PR věcem naroste. Nemá-li využití, dolů s ní.
Sobota, 21. ledna 2023 - 10:46:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1939
Registrován: 12-2020
ale za legislativního nastavení, které existuje, je jediným rozumným řešením odstranění zbytných objektů.
Opravdu? A jak je možné, že spousty těch dráhou opuštěných staveb, které byly prodány soukromníkům již dříve, dosud naprosto bezproblémově fungují a jsou opravené z prostředků těchto majitelů. Jestliže víme, že tato legislativa je špatná, tak ji změňme.
A krom toho, pokud je situace se zadlužením a nutností šetření tak zlá, jak zde naznačujete a je tedy nutno natvrdo šetřit, pak nevidím důvod proč by ty stavby měly být bourány. Většinou nikoho neohrožují a jejich likvidací se jen vyhodí miliony.
Sobota, 21. ledna 2023 - 15:13:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 460
Registrován: 3-2013
Vhd_sl: „To, co píšete, je stále jen politickým příslibem…“

Někde jsem psal něco o nějakých jistotách? Kde? Já jen vycházím z plusových změn, které předešlá vedení nedokázala ani naplánovat.
Tedy uvidíme.


Vhd-sl: „O tom, že lze zajistit náhradu dráhy za celospolečensky relativně nízkých nákladů (a s vylepšením obsluhy území proti dráze) řeč byla.“

A byla i řeč o tom, že výběžek, který se nachází v kopcovitém terénu, potřebuje důstojnou dopravu, která je pro region klíčová.
Tak co?


Vhd_sl: „já bych to viděl na levnější dojížděné RegioNovy z Náchoda na sever“

Opět, vidět můžete, co chcete, ale vypadá to, že Regionovy budou na 047. Jinak se ve třech etapách vymění přibližně 80% vozidel.


Vhd_sl: „Máte-li pochybnost o ceně demolice, obraťte se na Policii České republiky. Ta prověří, jestli je to OK nebo ne.“

Ale já pochybnosti nemám, cena byla zveřejněna. Jeden milion, třistatisíc.


Vhd_sl: „Pro obec je ekonomicky vhodnější postavit novostavbu podle svých potřeb než rekonstruovat ruinu.“

Zmiňovaná obec chtěla objekt jednoznačně odkoupit (jeden z mnoha případů). O žádných nájmech jsem nepsal ani slovo.
Doslova žasnu, jakou máte starost o veřejný rozpočet, bohužel docela ne všude, bohužel jen u veřejné služby. Vám to možná nepřijde, mne to zaráží.
Sobota, 21. ledna 2023 - 17:35:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1773
Registrován: 1-2006
J.M.:
"Opravdu? A jak je možné, že spousty těch dráhou opuštěných staveb, které byly prodány soukromníkům již dříve, dosud naprosto bezproblémově fungují a jsou opravené z prostředků těchto majitelů."
Převažují případy, kdy to funguje, nebo případy, kdy to je nebo v budoucnu bude problém? Pokud je stavba v blízkosti přejezdu a je možné jejím odstraněním i minimálně vylepšit rozhledové poměry, měla být odstraněna bez ohledu na to, zda někomu úspěšně slouží jako chata. Pokud je stavba tam, kam stát potřebuje ve výhledu investovat, znamená to, že ji bude v budoucnu stavebně ošetřovat (hluk), vykupovat nebo dokonce vyvlastňovat. Problémem je, že prodávají většinou ČD a s jediným cílem - okamžitý jakýkoliv hospodářský výsledek - bez ohledu na budoucnost.

Dále, byl prodej za tržní cenu nebo musel stát jít dolů s cenou, aby o to vůbec někdo stál? Je spousta zájemců o drážní stavby, ale většinou je to tak, že by ještě chtěli, např. pod záminkou společensky prospěšné činnosti, zaplatit za ekologickou zátěž, kterou koupí přebírají. Např. muzejníci jsou v tomhle velmi zdatní svými konstrukcemi.

Když koukáte na případy jako Ústí nad Orlicí nebo JHMD, kde si to někdo zalevno/zadarmo nakoupil k tomu, aby to zvelebil z dotací, a ve výsledku to velmi pravděpodobně z politických důvodů skončí výkupem za cenu tržní, co si myslíte?

Určitě jsou případy, kde to vyšlo, a určitě je jich celkem i dost. Zejména tam, kde to bylo atraktivní z hlediska případné likvidnosti nemovitosti. Ale paušalizovat z nich nejde.

J.M.:
"Jestliže víme, že tato legislativa je špatná, tak ji změňme."
A je špatná? Jsou potřeba výjimky ze zákona o veřejném zdraví, kvůli tomu, aby si někdo koupil drážní budovu a udělal v ní byty? Je to opravdu zájem společnosti nebo iluze pár šotoušů neschopných smíření se s tím, že věci, které dosloužily, odchází? Jaké další výjimky z legislativy umožníte? Pro veřejné rozpočty (obce, zejména nebude-li ochota jim to dotovat...) bude udržení většiny drážních budov nesmyslnou zátěží - náklady na rekonstrukci ale i na další provoz něčeho takového jsou zcela mimo. Prostě staré, dispozičně i výškou stropu stavěné na konkrétní účel, a vyžilé baráky...

Nedovedu si představit, že by si např. Smiřice, ač je budova svým způsobem ojedinělá a je vnímána jako významná památka (podstatnější důvod než jinde), pod sebe vzaly po opuštění drahou výpravní budovu. Pokud pak pouze v případě, že ji bude financovat někdo jiný.

J.M.:
"... jak zde naznačujete..."
Další faul s předjímáním. Nenaznačuji. Posouzení ekonomiky státu je na každém soudruhovi... Co je potřeba je na těch, kteří jsou za to z hlediska státu odpovědní.

J.M.:
"Většinou nikoho neohrožují a jejich likvidací se jen vyhodí miliony."
Stejně jako jejich zachováním. Není to Vaše chata na uzavřeném pozemku, kam zajedete jednou za pět let kouknout, jestli ještě stojí, nebo počkáte na telofonát od Policie, že už ne, a o nic nejde. Je to veřejný majetek, u kterého je konkrétní odpovědnost za péči řádného hospodáře.

Což znamená držet na to lidi a technické prostředky, kterými bude kontrolováno, jestli neprobíhá rozkrádání (pokud ano, pak řešení s Policíí a zabezpečení), jestli v souvislosti se stavbou nehrozí rizika, zajišťováno placení všeho potřebného a hledáno, jestli není příležitost to někomu pronajmout.

Stavba ve veřejném prostoru, která nesmí nikoho ohrožovat - stát musí legislativu držet důsledněji než Vy. Není to tak, že by náklady na zakonzervovanou stavbu byly marginální a úspora takových nákladů do budoucna je rozumnou investicí. Na co se k tomu má čekat? Změní se něco a najde se využití tam, kde desetiletí není?

Navíc, přitáhne cestující na vlak nádraží v podobě příbytku bezdomovců, sociálně slabších nebo skládka odpadků v ruině? Nádraží by mělo být prostorem, kde se člověk bude cítit bezpečně. I to omezuje možnosti využití drážních staveb.
Sobota, 21. ledna 2023 - 17:44:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3810
Registrován: 6-2019
Navíc, přitáhne cestující na vlak nádraží v podobě příbytku bezdomovců, sociálně slabších nebo skládka odpadků v ruině?
To už bruslíte na hodně tenkém ledě. V takovém Litvínově se zbouralo co mohlo a bezdomovci jsou tam pořád, je to prostě pro ně výhodná lokalita.

Většinou nikoho neohrožují a jejich likvidací se jen vyhodí miliony.Stejně jako jejich zachováním.
Tak na úvod takového tvrzení byste měl mít nějakou kalkulaci, že pouhé zabezpečení (obvykle zazděním všeho, kudy s tam dá vlézt, pokud se tedy nejedná o ruinu na spadnutí) je dražší než totální asanace.
Předpokládám, že ji máte.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Sobota, 21. ledna 2023 - 17:52:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1774
Registrován: 1-2006
Videosen:
"Opět, vidět můžete, co chcete, ale vypadá to, že Regionovy budou na 047. Jinak se ve třech etapách vymění přibližně 80% vozidel."
Opět z volebního programu? Kolik z těch 33 jednotek (? - viz https://kolejowyportal.pl/pojazd-pesy-dla-kolei-czeskich-zakonczy l-testy-w-zmigrodzie/ ) bude současně provozuschopných, kolik z nich je rezerva a jak bude tento problém řešen, pokud do HK, Chlumce a Týniště nebudou původní vozidla bez doprovodu něčeho s funkčním ETCS moci, tam napsáno nebylo? Hele, nemám potřebu Vám brát iluze. Věřte čemu chcete, stejně jako já z dostupných informací vyvozuji své. Není potřeba o tom diskutovat.

Videosen:
"Zmiňovaná obec chtěla objekt jednoznačně odkoupit (jeden z mnoha případů)."
Byl to dlouhodobý, promyšlený a reálný záměr dané obce (napříč spektrem), se kterým o koupi objektu za tržní cenu u vlastníka jednala léta? Nebo to byl politický zájem v okamžiku vydání demoličního výměru, bez zajištění konkrétního financování, a nejlépe s myšlenkou, že objekt zdarma převezme a časem z něho za dotace něco třeba udělá? Jaké daná obec plánovala využití? Proč nemluvíte o konkrétním záměru konkrétní obce?

ASM:
Nabízím různé pohledy na problematiku. K tomu i bruslení patří. Úroveň argumentace je přiměřená protiargumentaci. Přijďte se svými kalkulacemi a budeme precizovat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Sobota, 21. ledna 2023 - 17:58:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3811
Registrován: 6-2019
Úroveň argumentace je přiměřená protiargumentaci. Přijďte se svými kalkulacemi a budeme precizovat.
Aha, čili sám je nemáte a od jiných je požadujete jako základ pro diskuzi. Tak na této úrovni budete muset pokračovat beze mne.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Sobota, 21. ledna 2023 - 18:21:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1775
Registrován: 1-2006
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Tak na této úrovni budete muset pokračovat beze mne."
Nevidím to tak, že by Vaše účast byla nezbytná. [happy]
Oba víme, že je to tematicky něco, co je o ztrátě času i v případě, že by byla k dispozici konkrétní data, protože tu je jedna strana, která je je schopna akceptovat, a druhá strana, která je bude donekonečna banalizovat a zpochybňovat, a ve výsledku k pochopení o co jde aspoň v základu dojít nemůže.
Sobota, 21. ledna 2023 - 18:30:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3812
Registrován: 6-2019
To tedy máte hodně černobílý svět. [crazy][crazy][crazy]
To přece není ani zdaleka ve stylu buď a nebo a ani to tak nefunguje.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Sobota, 21. ledna 2023 - 19:55:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 461
Registrován: 3-2013
Vhd_sl: „Opět z volebního programu? Kolik z těch 33 jednotek (? „

Pokud jste si plán nasazení vozidel na regionální železniční linky předělal na nějaký svůj volební program tak v něm se tvrdí, že z těch 33 jednotek má být v záloze 10%, což jsou tři kusy. Za každé nedodržení nasazení typu vozidla zaplatí dopravce kraji 5.000Kč/vlak.
Nebo jde zase o nějaké moje iluze?


K nádražíčku. Existuje k tomu reportáž, ve které se o zájmu odkoupení přímo a jasně hovoří. Zájemcem byla obec, která zde chtěla zřídit zbrojnici, a soukromá osoba, která se rovněž snažila dostat budovu do svých rukou.
Dal bych sem odkaz, ale sám jste se tady vyjádřil, že na takováto několikasekundová videa nemáte čas a protože reportáž o Chvalči trvá nějakých 11 minut, vzdal jsem to.
O přímé odkoupení několika poměrně kvalitních domků (Teplice, km 68.2…) mělo na 027 zájem mnoho lidí. Nosil jsem kvůli tomu u sebe kontakt na správce. Domy jsou na zemi a Vy tady máváte starostí o veřejné peníze.
Neděle, 22. ledna 2023 - 08:02:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1776
Registrován: 1-2006
Videosen:

Citujete politické/PR části nastavení smlouvy, u které zhotovitel měl možnost podepsat nebo jít od toho. Mne ale pokuty nezajímají - nic neřeší na tom, jak to reálně může a bude fungovat a redukují možnosti dopravce něco řešit.

Pokud měly ČD rozum (a bylo to v kontraktu možné), mají to posichrované sankcemi u výrobce, aby to v případě problému z výroby jen přenesly, a doufají, že v případě nehod objednatel bude mít pochopení a ukecá se to. Neukecají-li, lze predikovat, že bude cena budoucí nabídky (2031+) úměrná rizikům a konkurenci (kolik dopravců bude mít dostatečný počet vozidel s ETCS na větší provozní oblasti?). Navíc může nastat, špatnou odpovědí z ministerstva, potřeba jezdit pod ETCS Jičín, což odsaje další vozidla, se kterými kraj neuvažoval.

Mne zajímá jiná úloha, a to to, kde je možné vozidla v horizontu 2028+ v případě nedostatku redukovat. Proto, že to, co nebude mít ETCS se prostě tam, kam potřebujeme, nedostane. Hradec, Týniště, Pardubice, Chlumec budou pod ETCS, takže tam se vyšetřit jednotka nedá. U Trutnova bude snaha konkurovat D11 komfortem vozidla, takže tam také ne. Opočno zajíždí do Týniště s ETCS. Redukce ostrými obraty na obou stranách není praktická. Třeba se to ale vyřeší proškrtáním z ekonomických důvodů kraje a stačit to bude.

Za konkretizaci děkuji. Konkrétní objekty neznám a, jak píšete, mám jinou prioritnější práci na volnočasový amatérský rozbor co u nich mohlo být za problém. Znal jsem dva případy snahy o odkup drážního domku cca 15-20 let zpátky. Administrativa s tím spojená, v kombinaci s výměnami ministrů, byla neprůstřelná i v případech, kdy tam reálný problém nebyl.

Mé starosti mi ponechte. Děkuji.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Neděle, 22. ledna 2023 - 22:11:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 462
Registrován: 3-2013
Vhd_sl: „U Trutnova bude snaha konkurovat D11 komfortem vozidla, takže tam také ne.“

To je zase nějaká legrace? Kdo bude takovou snahu vyvíjet?
HRADEC KRÁLOVÉ – TRUTNOV. Vlak to jezdí za hodinu šestnáct, autobus to po D11 udělá za polovinu (auto asi za třetinu), navíc po dálnici, kde se dá s naprostou jistotou hovořit (na rozdíl od Broumovska) o klidné jízdě. Na Broumovsku, kde to dělá vlak stejně, jako bus, tam, kde je vlak jednoznačně pohodlnějším a bezpečnějším řešením, tam Vy navrhnete Regionovy. Po tomto Vašem výstřelu jsem ještě více v klidu, takový veletoč určitě nehrozí.
OBSLUHA KOSTELCE, SVATOŇOVIC, RTYNĚ – obce, které mají kolem sebe místo státní hranice města se slušným vybavením, ale věc neznám je to jen a jen místní záležitost!

Vhd_sl: „Mne zajímá jiná úloha, a to to, kde je možné vozidla v horizontu 2028+ v případě nedostatku redukovat.“

Můžu Vás uklidnit, nikde. Shodou okolností tuto noc přijíždí první jednotka (zatím ne ta naše). Přijedou další a další a pak budou jezdit. Budou jezdit jako ostatní vlaky a zlepší kvalitu na některých tratích. Buďme rádi, že se něco zlepší. Úsporu prostředků začněme u nehospodárností( kerou Vy tady vytrvale ignorujete) a místo rušení dostaňme co nejvíce lidí do vlaku. Rušit, to dovede každý.

Vhd_sl: „Konkrétní objekty neznám a, jak píšete, mám jinou prioritnější práci“

Nemáte čas na shlédnutí jednoho videa, a sázíte sem jednu stránku za druhou. Opět houpete.
Pondělí, 23. ledna 2023 - 06:42:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1777
Registrován: 1-2006
Videosen:

V té úvaze k Trutnovu Vám chybí fakt, že Jaroměř - Trutnov je již dnes autem 30 minut proti hodině vlakem. Tedy o nějakém masivním přesunu do aut to nebude - na denní dojíždění autem musíte mít peníze, na občasné vědět kde v HK parkovat. U obcí po trase vlaku směrování dálnice tak zajímavé není.

Autobusy? Abyste zachoval peníze na krajskou dopravu ve stejné výši, musíte pro zavedení autobusového rychlíku na Trutnov něco škrtnout. Linka 410 má i jiné funkce, a i když lze předpokládat snahu o zrychlení některých jejích (špičkových) spojů, zejména ze Dvora, na doby a pohodlnou jízdu nedosáhne. Spíš to bude ponecháno na komerčních linkách (např. TAD). Se zavedením něčeho jen pro Trutnov je to i o úvaze co s R10 a financováním části krajské dopravy státem.

Tedy, autobusy jsou o tom samém jako úvaha o HK - Náchod autobusem po dálnici po dostavbě obchvatu Jaroměře. Viděl jste jak se tu RosťaV svíjel. [happy] Problémy, ať dopravní nebo finanční, tam budou stejné.

Trutnov má ještě jeden důvod a tím je linka Trutnov - Kolín (část bude 2028+ pod ETCS), která je vozidly krmena přes HK - Trutnov, aby nebyly rg jízdy. Komfortnější vozidla na té lince jsou pro odrazení těch, kteří by uvažovali o autě na D11, které z těch obcí bude hraniční.

Co se provozní spolehlivosti týče, vycházím z pardubických Žraloků a z osobní zkušenosti s partubickými RegioPantery. U Žraloků to loni bylo u každého vozidla průměrně o 2 měsících náhrad. Důvody těch dlouhodobějších byly v najetí do stromu, myslím že i nějaká nehoda na přejezdu tam byla. Kratší o dětských nemocech. Průběžně ty problémy na svém blogu naznačuje i HoPa.

Čili, pokud výše píšu o redukci, je tím myšleno kde z oběhů náhradami stáhnout vozidla s přístupem do ETCS. Vychází mi co vychází. Jasně, dá se to řešit ETCS do několika lepších rakví, ale ty pak nebudou použitelné na spojování a chybí jim nízkopodlažnost. Čímž mohou v kraji být tak na ten Kolín + možná Náchod - Choceň nebo něco tak. 2028+ už by k dispozici být mohly, budou-li uvolněny novými vozidly a nebudou-li potřeba jinde.

K času a houpání - ne každý má to "štěstí", že je rentiérem (důchodcem) nebo pracuje v oboru bez dlouhodobých termínů s pevnou pracovní dobou a spoustou zálohujících kolegů, kteří zvládnou to, co nestihnete. Volnočasové věci řeším zásadně mimo práci a větvit zbytky energie na věci, které mne spíše nezajímají, nepotřebuji.
Pondělí, 23. ledna 2023 - 20:56:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 463
Registrován: 3-2013
No vida! A pak že nemáte čas.[wink]

Vhd_sl: „V té úvaze k Trutnovu Vám chybí fakt, že Jaroměř - Trutnov je již dnes autem 30 minut proti hodině vlakem. Tedy o nějakém masivním přesunu do aut to nebude - na denní dojíždění autem musíte mít peníze, na občasné vědět kde v HK parkovat.“

Auta jsem uvedl do závorky, tedy pouze pro doplnění. Auta pochopitelně přibudou, ale ne v jeden okamžik. Parkování. Ten, kdo v Hradci pracuje, dá auto k podniku, ten kdo nakupuje, dá auto před market… jinak nikdo z mých kamarádů, známých ani příbuzných neměl nikdy zásadní problémy ani s občasným zaparkováním.
Vrátil bych se k veřejné dopravě.
Nemyslím si, že nějaká linka bude nahrazena starými soupravami a nebudu se s Vámi přít o tom, co dál se všechno může stát. Může.

Vhd_sl: „ Autobusy? Abyste zachoval peníze na krajskou dopravu ve stejné výši, musíte pro zavedení autobusového rychlíku na Trutnov něco škrtnout.“

Vlakový rychlík?
Osobně jsem proti rušení vlaků, jen jsem použil Vašeho: „O tom, že lze zajistit náhradu dráhy za celospolečensky relativně nízkých nákladů…“

A tady by náhradu opravdu na pohodlí nikdo nepoznal, na rychlosti nepochybně jen výrazně získal.

Vhd_sl: „Tedy, autobusy jsou o tom samém jako úvaha o HK - Náchod autobusem po dálnici po dostavbě obchvatu Jaroměře.“

Opravdu? Vysokovská spojka na papíře, D11, obchvaty realita. Realizace spojky by citelně změnila poměr jízdních dob vlak : bus.
Shrnutí. HK-T vlak bez šance, HK-N(B) vlak zcela konkurenceschopný.
Závěr. Ty šroty si začleňte do své úlohy a nechte je tam. Díky moc!

A ještě jedno porovnání, tentokrát z pohledu podmínek v regionu. Červený Kostelec-Broumov, počtem obyvatel srovnatelná města, nesrovnatelné podmínky.
Kostelec leží mezi dvěma okresními městy se suprovou výbavou, na blízku jsou další města jako Hronov, Česká Skalice, Jaroměř, Dvůr Králové… V řadě případů se dá dojíždět za svými zájmy i na kole.
Broumov je obklopen státní hranicí, jedno město poblíž.
Takže nejen proto jsem rád za poslední rozhodnutí kraje, po několika desetiletích přichází konečně důstojná změna pro Broumovsko.[ok][ok][ok]
Úterý, 24. ledna 2023 - 19:43:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1778
Registrován: 1-2006
Videosen:
"Takže nejen proto jsem rád za poslední rozhodnutí kraje, po několika desetiletích přichází konečně důstojná změna pro Broumovsko.[ok][ok][ok]"
Myslím, že kraj velmi rychle odůvodní proč (ETCS se vyloženě nabízí) je potřeba vyměnit jen hydry, resp. to, co nutně musí spojovat a rozpojovat ve Starkoči nebo 2028+ dojet do HK/Týniště.

Souhlas, zdá se, že pro Broumovsko nějaká změna přichází...

Pravda, Vysokovská spojka je na papíře. Zdá se, že bude využitelný i jako toaletní, když už k ničemu jinému... Náchodsko je na tom podobně. Má sice nějakých 60 tisíc (Náchod cca 20 z toho), ale klesá stejně. Podle stoupajícího věkového průměru zřejmě převládajícími přirozenými odchody a nízkou porodností...

Návrh na škrtnutí R10 bych od Vás nečekal ze dvou důvodů. Prvním je to, že se domnívám, že z toho na autobusový rychlík, hrazený krajem, jsou optikou kraje jen záporná čísla - mám za to, že R10 již hradí jen stát (ale jistě to nevím...). Nemyslíte-li tím to (druhý důvod), že pokud se škrtne R10 nad Hradcem bez náhrady, kraj ušetří na návazných spojích - pro proklady Starkoč - Broumov nebude důvod.

Ale to je jedno, to už jsou Vaše věci. Jen je překvapující, že území s počtem obyvatel/voličů na úrovni Jaroměře (pomineme-li to, že mnozí sice něco mají v občance, ale jsou jinde...), dokáže kraj takovým způsobem ždímat...

Čas jsem měl na to, co mi dávalo smysl - trocha popularizace věcí kolem ETCS a obecně věcí, na které lze ještě chvilku připravovat. Považuji to za vyčerpané, čímž děkuji za asistenci při přibližování problematiky tak, aby byla srozumitelná. Ať Vám aspoň nějaký z těch snů vyjde.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Úterý, 24. ledna 2023 - 22:09:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 464
Registrován: 3-2013
Vhd_sl: „Myslím, že kraj velmi rychle odůvodní proč (ETCS se vyloženě nabízí) je potřeba vyměnit jen hydry, resp. to, co nutně musí spojovat a rozpojovat ve Starkoči nebo 2028+ dojet do HK/Týniště.“

Psi štěkají, ale karavana jede dál.

Sobota, 11. února 2023 - 21:14:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 412
Registrován: 12-2011
Štíty zdroj: SDH Štíty
Středa, 15. února 2023 - 07:00:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2595
Registrován: 4-2003
Z fotek to vypadá že ta 742 má větší spotřebu vody než Ventilovka.
* * * Usmívej se! Bude Hůř

Pátek, 17. února 2023 - 12:15:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 517
Registrován: 12-2006
Kdyby se někdo chtěl svézt s prasátkem a dát si dobré pivo, tak v sobotu 25.2. budou vypraveny 2 zvláštní vlaky na pivovarskou vlečku v Potštejně.
Více informací v události níže, ve vlaku z Častolovic máme zatím míst habaděj.

https://www.facebook.com/events/5793421687416124

Jinak pokud vše dobře půjde, tak v úterý dopoledne pojede z Potštejna z vlečky mimořádně "dlouhý" Mn, a to se dvěma vozy [happy]
*** TrainWeb.cz *** ***fotokoci.webnode.cz***


Sobota, 18. února 2023 - 01:21:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3248
Registrován: 8-2008
750.013 + 750.287 Březová u Broumova 3.6.2011


Fotogalerie lokomotiv: http://krumpolc.rajce.idnes.cz/


Fotogalerie pohraničního opevnění z let 1936 - 1938: http://ropiky1938.rajce.idnes.cz/

..............................................................