Diskuse » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 04. 1. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Podorlické tratě do 04. 1. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 07. prosince 2022 - 21:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15233
Registrován: 8-2004
Videosen:
"Porovnejme s dojezdovými časy třeba v Praze - "práce v místě"."
Porovnejme s finanční náročností, abyste takového stavu dosáhl; porovnejme s množstvím lidí, kteří to následně budou využívat.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 07. prosince 2022 - 21:14:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 429
Registrován: 3-2013
Hroch: A to, se i díky dopravní obslužnoasti bude region vylidňovat. Co bylo dříve, slepice, nebo vejce?
Středa, 07. prosince 2022 - 21:19:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 430
Registrován: 3-2013
Pochopitelně, že v řídce zalidněném regionu je finanční náročnost na hlavu větší. V dopravě, v energetice, v úřadech.... Ať řekne nahlas ten, co má mandát, nechme region vylidnit.
Středa, 07. prosince 2022 - 21:24:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 431
Registrován: 3-2013
A ještě něco, Vhd-sl tady napsal: "Ta hranice není tak neprostupná jak naznačujete."
tak to vidíte, a máme tady navíc 110 tisíc lidí.
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 08:20:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 3-2009
co lze vytřískat politicky z následování Boreckého příkladu
Borecký ale víceméně dělal to, co se v jiných krajích již udělalo. Většina těch tratí, kde se to vloni ve Středočeském kraji zavřelo, to měla dost nahnuté už v roce cca 2010, prošlo to tehdy i skrz média. Ty tratě, které se tam vloni řezaly, opravdu nejsou srovnatelné s tratí Starkoč - Broumov, ale tak s Otovicema, s tratí Hněvčeves - Smiřice, Lomnice nad Popelkou - Mladějov apod. V KHK už je tohle většinově bez provozu. Počty cestujících na trati Starkoč - Broumov jsou o dost jinde. Něco srovnatelného s tím, co se zavíralo ve StČ, by se v KHK ještě našlo, ale trať Starkoč - Broumov by to opravdu nebyla. Na takových se to naopak i ve StČ snaží rozvíjet. Takže argumentovat přístupem StČ je ve vztahu k trati Starkoč - Broumov opravdu mimo.

Btw. k čemu ta Běloves je, pokud se tam staví jen občas? [happy]
A GVD 2023 jste viděl? [happy] To tam bude stavět prakticky všechno až na pár výjimek.

Proč je v kraji přestup sprostým slovem?
Byl jste někdy třeba v Hradci Králové, Chlumci nad Cidlinou, Častolovicích apod.? A vidl jste tam nějaké přestupující? [happy] Pokud ano, tak jak můžete tohle napsat? Že byla nějaká konkrétní trasa (zde HK - Náchod - Broumov) vyhodnocena jako důležitá pro přímé spojení přeci neznamená, že přestup je v kraji sprosté slovo.

Jinak diskutovat nebudu, ale nedá mi to, abych se tady nepozastavil alespoň nad největšími nesmysly.
Sunshine
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 08:58:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 6-2019
Vhd-sl: k čemu ta Běloves je, pokud se tam staví jen občas?

Videosen: Nestaví se tam občas, ale v taktu tam staví každý druhý vlak- Regionova (což je v tomto případě dobře), někdy i „protikus..“ Lidi sem z Broumovska jezdí za nákupy, je tady východisko pro pěší turistiku, a začátek suprové cyklostezky, a přechod do Polska. Já sem jezdím s dětmi na dopravní hřiště a je zde fantastická cukrárna.


Od neděle tam budou zastavovat všechny vlaky vyjma několika výjimek (1880, 1884, 2002, 2003). Vypadá to, že na kraji pochopili význam zastávky. [ok]
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 19:34:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1740
Registrován: 1-2006
Videosen:
"Ten, kdo využívá železnici má podle statistik mnohonásobně větší šanci..."
Obávám se, že největší šance má ten, který sedí doma. [happy] Železnici využívají jednotky procent, možná méně, daňových poplatníků z těch, pro které je využitelná hasičská základna.

Videosen:
"Právě jste přepsal selský rozum na dojmologii."
Bavíte se v měřítcích stavby o drobných, které navíc mohly být kráceny přímým přejezdem mezi stavbami. Konkrétní výši nákladů (finančních nebo společenských) neznáte, konkrétní důvody postupu také ne. Co chcete hodnotit? Hele, když už si na sebe a své pracoviště vztahuje jakýkoliv komentář k dopravě v kraji, nechtěl by Vám RosťaV vyprávět o roli kraje, jako objednatele dopravy, v této anabázi? Někdo pro konkrétní délku dal podklad, na základě kterého se stavělo, a zřejmě tatáž složka pak pod tlakem veřejnosti politicky tlačila, aby se to napravilo. Fér je to po něm nechtít a nepídit se po veřejně dostupných dokumentacích a prezenčkách v nich, ale možná byste se dočkal odpovědi na to, co Vás trápí, stejně jako na dalších stavbách řekněme před rokem 2018... (RosťaV: Tohle už za hranu je. )

Videosen:
"... Běloves..."
Kupodivu jsem se nepozastavoval nad důvodem existence nebo přesunu zastávky do této polohy. Ač se v této poloze objevila těžce nestandardním způsobem (patrně úměrným tomu Adršpachu). Pozastavoval jsem se nad tím, že když jí kraj/hejtman tolik chtěl, je zvláštní, že se projíždí v takovém počtu. OK, od GVD se již neprojíždí. Současně ale se nijak nemění časy odjezdů/příjezdů z okolních zastávek, což vede na myšlenku, proč se tak děje až tak dlouhou dobu po zprovoznění. Proč? Že by pro změnu vozidel a spojování na Starkoči loni, které z počátku fírové patrně trochu bojkotovali než si to sedlo (silné problémy v prosinci a v lednu, pak klid)? A pro to, že je to další utažení šroubů? Nevím jaká je dnes mezi Náchodem a Hronovem vata a nakolik je to prostě tlačeno jako politický cíl (a obhajoba postupu při stavbě). Co na to fírové?

Videosen:
"... doktora hledat okolo, nebo jednou skulinou, jedním směrem. Nebo máme jezdit ke kováři (ti dříve trhali zuby) do Polska?"
Máte pocit, že na hranicích krajů je to s veřejnou dopravou jinak? Každý kraj si řeší jen své, takže sice je teoretická možnost jet oběma směry, ale prakticky je to možnost jen tam, kde se kraje domluvily na mezikrajské lince. Kde je koho vozit. Jinak oběma směry jen auto nebo pěšky. Stejně jako já nevím vše o podmínkách ve výběžku, obávám se, že rovněž plavete v tom, jak to vypadá jinde. Resp. že to pro Vás v argumentaci není podstatné.

Videosen:
"... Ať řekne nahlas ten, co má mandát, nechme region vylidnit."
Debata o vylidnění je manipulace. Ono se to území nevylidní. Tím problémem, který řešíte, je atraktivita pro lidi bez příjmů nebo s velmi nízkými příjmy, kteří budou nalákáni nízkými náklady na život v nemovitostech, které se uvolní odchodem těch, kteří touží po nějakém standardu. Tím problémem je, že do méně obydlených částí stát, stejně jako např. Německo, nasměruje uprchlíky a další. Tím problémem je zejména to, že cena nemovitostí spolu s tím půjde razantně dolů a v kombinaci s růstem cen jinde už nebude jak z toho kraje, kde zřejmě bude sílit extrémismus a kriminalita natolik, že to nebude mít řešení, odejít.

Jenže ten problém je v tom, že vzdělanější mladí ze svého rodiště prostě odcházejí za vidinou lepšího života. a zejména že se nevracejí. Venkov pak vymírá. Změní na tom ale něco o pár desítek minut lepší dostupnost? Kolik těch mladých bude ochotných denně dojíždět tak daleko, vyhýbají-li se dnes práci na druhém konci města slovy o špatné dopravní dostupnosti? Jak dlouho budou ochotni dojíždět? Víte sám ze své zkušenosti, že to není jednoduché a bere to čas... Vím to i já, dva roky jsem Hradec jezdil z Prahy, ač několik dní v týdnu. A jak je přesvědčíte, že neuváznou ve výše popsané finanční pasti, ze které už nepůjde ven? Jsou finančně gramotní a vědí o co se tu hraje.

To, že ve výběžku chybí zubař, pediatr a pár dalších služeb přeci nebude stát řešit dopravní stavbou za miliardy, s tím, že po realizaci si prostě ten nemocnej s chřipkou vlakem dojede do Hradce k doktorovi...

Videosen:
"... tak to vidíte, a máme tady navíc 110 tisíc lidí."
Měli byste, pokud by přes hranice rozumně fungovala veřejná doprava. Pravda, o polských autobusech moc nevím, čímž mi asi unikla možnost využít rozumnější spojení, ale cesta ráno z Hradce do Klodzka přes Náchod je podle idosu výživná - naše autobusy na ten vlak dál moc ideálně nevážou a drží si takt v polohách s hodinou a víc čekání na vlak v Polsku. Dokonce radši nabídne cestu přes Ústí nad Orlicí... Chtěl jsem to zkusit přes Náchod, ale víte jak je to se vstáváním o víkendu na vlak v pět ráno do Hradce...

Rosťav:
"Takže argumentovat přístupem StČ je ve vztahu k trati Starkoč - Broumov opravdu mimo...
... nedá mi to, abych se tady nepozastavil alespoň nad největšími nesmysly."
Byla řeč pouze o úseku té trati od Hronova vejš mimo víkendy.

Jak sám řeknete v případě požadavku na garantování realizace krajem požadovaného konceptu. Změní-li se zastupitelstvo špatným směrem nebo doprava nedostane dost peněz, pak to, co se zdálo být nesmyslné, je realitou. Nahoru i dolů. Místo povídání o nesmyslech bych se bavil spíše o tom, že to podle zkušeností vašeho pracoviště není otázkou dne.

Rosťav:
"Že byla nějaká konkrétní trasa (zde HK - Náchod - Broumov) vyhodnocena jako důležitá pro přímé spojení přeci neznamená, že přestup je v kraji sprosté slovo."
Jenže ono to, přiznejme si, pro obce, které to přímé spojení historicky mají, sprosté slovo, které blokuje optimalizaci a případně nějakou doplňkovou nabídku v tangenciálním směru, na kterou v rozpočtu nezbývá, je, že... A je to politická záležitost, kde úředník nemá šanci ovlivnit ani v případě, že by to viděl jinak.

Víte, když člověk jede tím německým příhraničím, má součástí hlášení o zastávkách i informaci o možnosti přestupu, která může posílit povědomí o tom, že to existuje a jde to. U nás bych se toho bál, protože čekačky jsou dost často nastavené na ekonomické oběhy autobusů, a nezřídka ten přestup nevyjde i kvůli kvalitě lidského faktoru, přesvědčeného, že na nikoho čekat nebude...

S přestupy jsou v autobusech rezervy, stejně jako v rozdílném přístupu v nabídce služby dvěma daňovým poplatníkům kraje. Srovnejme třeba Rodov (jediná přístupová cesta přes most bez prostoru pro pěší na nájezdu na D11) nebo obdobně obsluhované obce po celém kraji a Smržov, Vlkov, Habřinu, ... Možná je to o rezervách ve standardizaci služby. Kdo ví... Netrápí mne, nesoudím, diskutovat nepotřebuji.
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 21:29:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 432
Registrován: 3-2013
Vhd-sl: „ Železnici využívají jednotky procent, možná méně, daňových poplatníků z těch, pro které je využitelná hasičská základna.“

A i to je jeden z hlavních důvodů proč podpořit dopravu, ve které umírá dle statistik několikanásobně méně lidí (pochopitelně v poměrných číslech), než na silnici.

Vhd-sl: „Jenže ten problém je v tom, že vzdělanější mladí ze svého rodiště prostě odcházejí za vidinou lepšího života.“

Jenže s tou vidinou lepšího života je mimo jiné spjatá i kvalitní, tedy rychlá doprava. Ostatně i v tom místě lepšího života nemá nikdo v obýváku zimní stadion, divadlo, lékaře, či obchod. To znamená, že i v místě lepšího života existuje ke všemu nějaká doprava. Ale nezabere tolik času.

Vhd-sl: „Ta hranice není tak neprostupná jak naznačujete. „
Videosen: „tak to vidíte, a máme tady navíc 110 tisíc lidí.“
Vhd-sl: „Měli byste, pokud by přes hranice rozumně fungovala veřejná doprava."

Pokusy byly, vlak, bus. Jenže tam za lesem není pro nás zubař, pediatr, úřad, vhodná práce... Proto tam v podstaě nikdo nejezdí, přestože je to coby kamenem dohodil.
Víte co? Udělejte si čas a v porovnatelnou dobu si stoupněte ve Starostíně k cestě, a potom zajeďte „na Pasa“. Věřte tomu, že Vám nepomohou ani ti, co nyní dočasně jezdí za levnějšími nákupy. Bude to nepoměr.

A ještě k té kvalitní dopravě, chystá se výhybna v České Metuji (mimo jiné potřebná pro tu kvalitní dopravu přes hranice) a oprava trati v Polsku. Takže jakýsi základ pro to, o čem píšete. Pokud jste nemyslel leteckou, tak si kvalitnější dopravu ani nedovedu představit. Tak uvidíme.


Vhd-sl: „Jak dlouho budou ochotni dojíždět?“

Třeba z Náhoda do Hradce hodinu, - týden.
Půl hodiny-roky

Kolik si myslíte, že dojíždí „v místě“ Pražák?


„Kolik těch mladých bude ochotných denně dojíždět tak daleko.“

Tady přece nejde o vzdálenost, ale o čas, právě o něm jsou tady všechny debaty.
Sobota, 10. prosince 2022 - 08:36:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1741
Registrován: 1-2006
Videosen:
"A i to je jeden z hlavních důvodů proč podpořit dopravu, ve které umírá dle statistik několikanásobně méně lidí (pochopitelně v poměrných číslech), než na silnici."
O tom není sporu. Diskutována je ekonomika aplikace systému pro cca 10.000 a víc cestujících denně na trase s výrazně nižšími počty a bez zásadních rozdílů v parametrech služby pro většinu uživatelů (ano, citlivější mají psychické problémy, když místo vlaku mají jet autobusem, kde musí vedle někoho sedět...). Diskuse je o tom, zda je obhajitelná zásadní investice do dráhy v místě, kde je možné většinu vlaku odvozit jedním autobusem. Diskutován je obsah péče řádného hospodáře na podobných aplikacích, a to jak v rovině státu, tak v rovině kraje.

Dříve nebo později přijde okamžik, kdy bude nutné říci, že podle určitých parametrů bude investováno jen do některých tratí a ostatní budou na doježdění, protože to už není udržitelné. Ostatně tak vnímám i diskusi o konzervaci tratí. Tohle je jen další krok. Čím dříve přijde, tím méně zmařených investic ve státě bude.

Videosen:
"Jenže s tou vidinou lepšího života je mimo jiné spjatá i kvalitní, tedy rychlá doprava."
Úplně tak to ale není. Selský rozum v tomhle případě nestačí a chtělo by to spíš nějaký výstup ze studie ve směru sociologickém a psychologickém. Mohu posuzovat jen svou generaci a to jen ve své bublině přátel, známých, kolegů. Většinou vysokoškolsky vzdělaných lidí. Pravda, o dilematech dnešních mladých (pod 30) a o jejich ochotě dojíždět už nic nevím.

Drtivá většina těch, kteří v mé bublině pocházeli z venkova (nebo z krajských měst), je v Praze, Brně, Olomouci, Plzni nebo v Budějovicích. Ven šli jen ti, kteří ve velkých městech nenašli svou práci snů - kastelán, ochrana přírody ap. - a ti, kteří měli nějaké přání, na které v Praze ekonomicky nedosáhli, nicméně s tím, že to vždy bylo na dojezd do jejich cílů v Praze hromadnou dopravou do 60 minut.

Hodnotím-li kolegy, je tam několik dojíždějících na zásadní vzdálenosti - Prahu z Mostu, z Humpolce, z Kutné Hory ap., Hradec z Litomyšle, od Kolína, z Trutnova, já dva roky z Prahy -, ale jde o dost svérázné lidi nebo o obory, ve kterých si doma z nějakého důvodu neškrtnou. Samozřejmostí u nich je homeoffice, občas v práci spí. Čímž jedou tak dvakrát týdně. Pokud by se naskytla zajímavější nabídka blíže, asi by do ní šli.

Hraje tam roli i to, co psal J.M. - většina se nechce izolovat od přátel (což vystěhováním se uděláte) a to zejména od přátel, se kterými jsou užší vazby - většinou těch ze studií na střední/vysoké škole.

Hraje tam roli i potřeba anonymity v určitém věku. Vzpomínám na kamarádku, která musela z krajského města do Prahy po tom, co jí v sobotu nad ránem v poněkud nereprezentativním stavu, na její vkus často, potkávali rodiče svěřenců ve zvláštní škole. Prostě nemusí být úplně ideálem bejt na šrot a slyšet "Dobré ráno, paní učitelko." [happy] U holek to tak bývalo častěji, je pro ně důležité jak jsou vnímány okolím a ta vesnice je dost omezující...

Ano, na dráze je to dojíždění častější, nicméně tam je to podle mne trochu o zažitém zvyku, vyšších pozicích, které musí být v krajském městě, a o režijce (ač po ekonomickém posílení jezdí auty). U těch mladších je vidět, že pokud je možné danou práci dělat na dálku, rozhodně nejsou všechny dny v týdnu. Dráha má duplicitní kancly v krajských městech a v Praze, aby ty krajánky udržela. Je to trochu jiný svět než v běžných firmách...

Videosen:
"... chystá se výhybna v České Metuji..."
Že se něco chystá neznamená, že to projde centrální komisí ministerstva. Ani VOChoc podle mne nemá jistotu. Otázkou je kdy se to tam dostane, jaké výsledky ekonomiky to bude mít a jaký bude politický zájem. Přál bych Vám, abyste se jí dožil, ale jako jistou věc bych jí neprezentoval.

Mně na výlet stačí poloha spoje tak, abych měl přestup tak do 45 minut. Zvlášť pokud tam podobných přestupů je více (Hradec, Náchod, Kudowa). Chápu, že veřejnost bude chtít poloviční dobu. Existence spoje do Kudowy je sice fajn, ale při dvouhodinovém intervalu (víkend ráno a k večeru), který se s návaznou dopravou v Polsku míjí, protože je to věc pro naše lidi, není divu, že toho přes hranici v obou směrech v tomto místě jezdí méně než by mohlo. Nepočítám to, že občas je zpoždění vlaku takové, že vidíte ten spoj odjíždět a měníte plány v Náchodě na nádraží, protože s dvěma hodinama navrch už prostě původní cíl nemá smysl. Přidání výhybny fajn, ale jádro mého problému je jinde.

Videosen:
"Kolik si myslíte, že dojíždí „v místě“ Pražák?"
Co potřebujete vědět? Rozdíly? 35 let (+ 2 roky napůl) jsem v Praze žil, minimálně 25 let z toho dojížděl z hranice Velké Prahy (stav k 1920) do centra.

Rozdíl je tam ve standardech hromadné dopravy. Zastávka v zastavěné oblasti do 400 metrů docházkové vzdálenosti, interval většinou max. 30 minut i mimo špičky, ve špičce býval 15 a méně, v mých lokalitách i 5 minut, zvlášť když člověk seběhl z kopce na další zastávku. Měl jsem 4 minuty jízdní dobu k tramvaji, 12 minut k metru. Tramvají do cíle cca 15 minut, metrem školy v centru obdobně.

Srovnání mého přístupu tam a nyní ve Smiřicích je o čase na docházku a o rezervách obecně. Praha? Rezervy jsou k ničemu, ve špičce pořád něco jede. Nemělo smysl dobíhat autobus, protože na obzoru člověk většinou už viděl další. Metro totéž, tramvaje byly o metrolince a dvou doplňkových linkách, takže to samé. Docházka od/ke dveřím do 5 minut. K jízdní době tedy maximálně 15 minut navrch, když něco nevyšlo fest. Nákup jsem bral v místě přestupu, kapacita bez čekání, takže do 10 minut.

Smiřice? Docházka 10 minut ve Smiřicích i v HK (něco pod kilometr), rezerva 10 - 15 minut ve Smiřicích, v HK i 30 minut, což je dané spíš tím, že člověk prostě při hodinovém/dvouhodinovém intervalu končí v práci ve chvíli, kdy ví, že do doby, kdy má odejít, už další nestihne, nebo nepredikovatelným časem na nákup, který bych ve Smiřicích musel s ohledem na čas dojezdu řešit večerkou + kde by to pečivem nemuselo vyjít. Roli hraje i to, že na nádraží ještě projíždím alternativy řešení toho, co mám na stole, vč. případného kouknutí co jak je dnes. Jezdit mimo špičku je ve Smiřicích příliš brzy, takže je potřeba brát, že Arriva nepojede přesně a trať rozhází. Takže rezerva 10 - 15 minut zpoždění.

Tedy Smiřice, bez čisté jízdní doby vlaku, 10 + 10-15 + 10-15 + 10 = max. 40 minut navrch proti 15 minutám v Praze. A to mám start/cíl blízko a bez přestupu na další dopravní prostředek. Na původní pracoviště jsem docházel cca 35 - 40 minut, alternatovou byl trolejbus, který ale s kolonami na okruhu často vyšel podobně. Tedy do stěhování max. 70 minut navrch proti 15 minutám v Praze.

S těmi max. 70 minutami a čistou jízdní dobou 10 - 15 minut byly Smiřice i o 90 minutách ode dveří ke dveřím, což už je hraniční, zvlášť pokud to autem dáte za 20 minut a je kde parkovat.

Tedy, ten čas není jen o čisté jízdní době vlaku. Pokud odečtete rezervy, je hraniční čas (90 minut) o něčem do 60 minut jízdní doby, neuvažuju-li zpoždění a větší vzdálenosti dveří než 10 minut od nádraží. Tedy, na hraniční dojíždění se stavbami, které chcete, podle Vašeho obrázku Náchod a Hronov, proti dnešní Starkoči. U toho, co je blíže, je změna jízdní doby zanedbatelná.

Nepředpokládám, že by i po stavbách byla četnost vlaků v Náchodě na HK větší než aktuální stav Smiřic (30 ranní špička, 60 přes den).

Videosen:
"Tady přece nejde o vzdálenost..."
Nešlo by, kdyby se vzdáleností nebyla spojená cena pro uživatele a celkový počet najetých km pro objednatele. Pro režijkáře a důchodce od určitého věku to roli nehraje, pro ostatní dojíždějící ano. Jak jsem psal, je to aktuálně o 20 - 30 tisících Kč ročně za celostátní jízdenku (nechcete-li zaručeně sedět - 1.třída, kde by to bylo ještě o polovinu víc), která je při určitých vzdálenostech levnější než traťové, což u hůře placených profesí může být čistý měsíční plat. Hraje to roli.

Navíc je tam ještě to, že máte děcko někde ve školce/škole/družině, a pokud mu je špatně, musíte to řešit. Nemáte-li v místě podporu rodičů, je to o sebeobětování partnerky, která dojíždět nebude. Co z takového sebeobětování dělá ve vztazích čas, je vidět všude kolem. Musí to bejt fakt silná osobnost, aby to dala, a musí tam být jak pochopení, tak stoprocentní důvěra.

Tedy, má to víc úhlů pohledu, díky kterým ten přírůstek do vlaku stavbami nemusí být z logických důvodů takový, jaký bychom si přáli.

Jsou tam i provozní věci. Na delší vzdálenost je vyšší pravděpodobnost, že se něco nepovede a bude zpoždění. Vzdálenost hraje roli, ač podružnou.

Hele, realizace takových staveb nebude dokončena dříve než 2035+. Spíše mnohem dál, podle ekonomiky. Jsou ty stavby tím, po čem bychom se my dva ještě vozili? Nenecháme to těm mladejm? Třeba (bráno strukturou dojíždějících vlakem dnes) ten vlak pro ně nebude to, co by bylo zajímavé. Třeba budou v té době žít zcela jinak. Je to depresivní, ale od určitého věku (40-45?) už to prostě pro nás není.
Kříž
Sobota, 10. prosince 2022 - 16:41:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 412
Registrován: 11-2005
No nevím, trať Choceň - Meziměstí byla stavěna jako hlavní trať, takže tam asi v 19. století nebylo max. 30 km/h. Odhaduju to na 50-60. Kolik je dnes?

Z Týniště do Police se jezdí 90 km/h. Někde i kilo. Nejpomalejší ucelený úsek je Václavice-Náchod (~70km/h). Největší rychlostní propad (je to krátký úsek) je v ŽST Náchod (50km/h), kde to až tak nevadí.
Z Police do Broumova je trať v dezolátním stavu. Nějaká ta větší oprava je zde nutností. To s sebou jistě přinese nějaké zrychlení.

Kříž: Otázkou je horizont, ve kterém koukáte.

Ano, hudba zatím ještě hraje a zatím nikdo v krajském zastupitelstvu nemá jistotu, co lze vytřískat politicky z následování Boreckého příkladu.


Horizont je do 5-ti let.

Elektrizace: v těchto končinách je zvykem, že se stavba v průměru 3x odloží. Už byla odložena, odkládá se, takže je šance, že do 5-ti let se kopne[proud].
Nové motory: Ono dohromady jiné východisko není. Motory řady 843 jsou děsné kraxny, personál správkáren se rozpadá a bude hůř. Snad jedině, že by výrobce nebyl schopen závazek splnit, a to se může stát.

Následování Boreckého příkladu: Už bylo uvedeno jiným, že Borecký spíš následoval KH kraj se zpožděním. Upřímně, je až s podivem, jak dlouho byla uměle držena mrtvola při životě v podobě linky Nymburk-Křinec-Městec!

„Kolik těch mladých bude ochotných denně dojíždět tak daleko.“

Tady přece nejde o vzdálenost, ale o čas, právě o něm jsou tady všechny debaty.


Náchod do dnešních dnů nemá ani silniční obchvat. Např. mnohem méně významnější Holice ho mají. Proč asi. Náchod má tu smůlu, že neleží na rovině. Náchod je v poměru cena/užitek na tom blbě. Po nějaké Vysokovské spojce je navíc veřejná poptávka proti silničnímu obchvatu mnohem nižší. Takže realizace až někdy až se vyřeší nejvíc z toho co hoří. Blbé je, že v poslední době se celkem hodně řeší havarijní stav mostů 40 let starých. A že jich je! (A to ještě do toho nepočítám ty pindy místních, "že tam tunel a trať nechtějí", atd). Má to i jisté výhody. Požadavky se alespoň zkonsolidují, výsledné řešení může být pak nejoptimálnější.

Do té doby to bude s největší pravděpodobností jen o stejně nutných opravách např. úseku Police-Broumov.

Jinak. Nějaké masové transporty lidí sem a tam z důvodů neřešených dalších problémů ve společnosti nejsou dobrým řešením.
Broumov je krásné město, je tam mnoho cenných objektů, které je dobré zachovat a najít pro ně využití. Nežli stavět šílené přeložky železniční trati, je potřeba řešit společenské problémy (nedostatek doktorů, služeb,....). Vzhledem k tomu, že jsou náklady v zatím nezajímavém Broumově obecně nižší, je dobré s tímto začít právě tam. Pokud však budeme do už stejně nezajištěného vnitrozemí soustavně pumpovat další a další (třeba každý den sem/tam dojíždějící), "padne nám to tu pěkně na držku" tuplem!! Budeme mít pak třeba pěknou trať do Broumova, ale jinak velké houno a pořádný problém k tomu!!!
Sobota, 10. prosince 2022 - 19:40:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1023
Registrován: 3-2009
Byla řeč pouze o úseku té trati od Hronova vejš mimo víkendy.
I tak si stojím za tím, že to tam (=od Hronova vejš mimo víkendy) je o dost lepší než ty středočeské lokálky.
Ono v tom Hronově zas takový zlom frekvence není. Ne že by nikdo od Náchoda v Hronově nevystupoval, ale taky se tam nastupuje i směrem na Broumov (Hronov i Velké Poříčí jsou i cíle dojížďky). Relace Náchod - Hronov je více v busech.
Ani Náchod netvoří nějaký extrémní zlom na té lince, dost lidí od Starkoče vystoupí, ale dost jich zase nastoupí atd. U konkrétních vlaků samozřejmě budou výjimky.
Sobota, 10. prosince 2022 - 20:39:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 433
Registrován: 3-2013
Kříž: „Nežli stavět šílené přeložky železniční trati, je potřeba řešit společenské problémy (nedostatek doktorů, služeb,....).“
Tak nevím, co to jsou šílené přeložky, ale o našich společenských problémech si troufnu něco napsat. Když se před mnoha lety (v podstatě) rušila nemocnice v Broumově, byl jsem na straně těch, co byli proti. Potom mi jeden „od fochu“ vysvětloval, že je lepší mít drahé zařízení a odpovídající personál na jednom, dopravou dostupném místě. A měl pravdu. K nemocnici se přidali pediatři, zubaři, dál to vypadá i na „obvoďáky“. Na rozdíl od některých tady nevím, co bude, jen se obávám, že ti, co jsem jmenoval, se sem už nevrátí. A taky sem nepřijdou větší úřady, zimní stadiony, dopravní hřiště, specializované prodejny a zrovna netuším, co ještě. Takže rozhodně nejde jenom o dojíždění do práce.
Řešení „vše v místě“ si v současném světě neumím představit. Pokusy jsou a padají jako domeček z karet, jeden za druhým. Doktoři dostávají peníze, auta, vybavené ordinace, byty… A my jezdíme a jezdit budeme.
Co se týče obchvatu, tak ten je jasný, z polské strany se chystá napojení. Obchvat je řešením následku, nikoli příčiny.
Starost o peníze daňových poplatníků - miliardy za obchvat nevadí? Za veřejné peníze, ve jménu ulehčení pro Náchod se vybuduje trasa, která poslouží komerčnímu využití.

„"padne nám to tu pěkně na držku"
Na držku nám to padne díky nehospodárnostem, nikoli proto, že se pro odlehlý region vytvoří rychlá doprava.


Videosen:... „chystá se výhybna v České Metuji...“
Vhd-sl: "Že se něco chystá neznamená, že to projde centrální komisí ministerstva."
Neznamená a co? Může vybuchnout supervulkán, může do nás vrazit meteorit, centrální komise nemusí schválit výhybnu. Přesto se nyní vedou činnosti, které vedou k dosažení konečného cíle-vybudování výhybny. Tedy chystá se.

„Nešlo by, kdyby se vzdáleností nebyla spojená cena“ Je, a lidi dojíždí.
V Praze je doprava zdarma?
Neděle, 11. prosince 2022 - 08:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1742
Registrován: 1-2006
Videosen:

Řekněme, že u těch volnočasových jízd nehraje ani tak roli čas, jako u každodenních cest, jako dostupnost spojení ve večerním období (zimní stadiony, divadla). U cest na nákup většinou, není-li to něco, co si ta nová generace zjistí a s rozvozem objedná přes net, nestačí ani pořádně velkej batoh + opět, potřebujete-li, nehraje čas roli. Dopravní hřiště je park s nějakým režimem a pár značek... Ostatní jsou společenské problémy celé republiky, snad s výjimkou Prahy a větších krajských měst než je Hradec nebo Pardubice.

Všichni jsou motivovaní, aby šli žít do výběžku - některé chcete motivovat dopravní stavbou za miliardy. Ale všichni k tomu přistupují stejně jako ti doktoři. Mají přátele a místo, kde chtějí žít, jinde. Pokud k tomu mají výši příjmů, mohou si dovolit žít tam, kde chtějí. Pouze konstatuji, že to i s dopravní stavbou může dopadnout stejně jako s doktory a pouze stát vynaloží peníze na další domeček z karet. Nebudou-li lidi, kraj na té novostavbě ani nemusí objednat.

No, možná jen nedohlédnete. Co se stane, když ta výhybna vznikne? Nebude to nakonec argument proč do zbytku tratě neinvestovat a jít do snižování rychlosti s tím, že tak projede cca to co dnes? Z tohoto pohledu by mi celkem smysl dávala. Optika do Broumovska se dá pronajímat, technologie i výhybky se v případě potřeby dají sundat, takže proč ne, nebude-li to ekonomikou zcela mimo.
Že se investičně připravuje vím, hovořil jsem s několika lidmi zapojenými do přípravy. Předpokládám nejlevnější řešení, které bude možné.

V Praze je roční jízdenka v poměru k výši příjmů cenově téměř zanedbatelná. Měsíční příjem to není ani ze čtvrtiny ani u nejslabších. A hlavně ta pražská "krajská" roční jízdenka existuje, také kvůli tomu, že jí koupí nepoměrně víc lidí. Obávám se, že naše krajská roční (neexistuje ani traťová roční nebo zonová roční, aby se moc neslevovalo) by byla dražší než celostátní, právě proto, že prostě nejsou lidi - i ve Smiřicích brutální počet lidí jezdí na jednotlivé jízdenky a některá děcka mají ve vlaku jako sport útěk před průvodčím, protože kontrolu nestíhá. Nemluvim o tom frajerovi, potřebujícím na cigára, kterej natvrdo prohlásil, že za něj platim já...

Kříž:

[ok]

Můj horizont úvah je v dobách investiční přípravy, tedy 10 - 15 let. V nejbližších pěti by to muselo být o nějaké drsné ekonomické katastrofě + v tomhle krátkém horizontu nejspíš ještě VRT nezačnou tak, aby stát musel platit (PPP a spol.). Úvaha co bude dál mi ale přijde jako zásadní. I proto, zda cpát výraznější finance do toho rozhadrovaného, co jde bez větších ztrát na frekvenci (krom psychické újmy některých) odjezdit autobusy, protože vlak počty přepravovaných víceméně plní roli autobusu na kolejích.

RosťaV:

OK, díky. Moje úvaha vychází z Plánu kraje na vzdálenější horizonty, kde v Hronově vložák končí. Z čehož odvozuju v Hronově ukončení většiny autobusových linek s výjimkou špičky (něco jako HK - Jaroměř) kvůli ekonomice řešení - Hronov samotný to nenaplní. Není-li Náchod extrémním zlomem na vlaku, ale jen v autobusech (nepředpokládám zásadní tranzit Náchodem s výjimkou HK), dá se tak ten úsek slušně naplnit (nebude-li přestup vnímán obcemi jako sprosté slovo).

Druhou věcí je, že po Hronov šla Revitalizace a ta trať bude minimálně 20 let použitelná bez větších peněz. Nahoru to může v brzké budoucnosti být o tom, co jsem psal k České Metuji. Pak předpokládám nucený přesun do autobusů, protože ten vlak nebude časově akceptovatelný a třeba nepůjde jezdit ani ten hodinový interval. Nevím...

Boreckého vnímám nijak. Ano, jiné kraje rušily. Ale, žádný z politiků to ještě nepostavil obcím tak, že vlak je nadstandard. V tom vnímám ten rozdílový detail, kterého by se někdo z politiků mohl chytnout. Nepředpokládám, že by se obce nad Hronovem byly ochotny skládat na doplácení vlaku proti autobusu. Snad pokud by dala nějaká fabrika... Pak to není o srovnávání Hronov a výše s tím, co zavírá Borecký. Btw. předpokládal bych, že tam, kde to nechá, a bude to slabé, zkusí stejnou taktiku, aby to z krajského nemusel platit. A bude úspěšný.
pet79
Neděle, 11. prosince 2022 - 12:23:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 7-2017
Vhd_sl:
"Moje úvaha vychází z Plánu kraje na vzdálenější horizonty, kde v Hronově vložák končí. Z čehož odvozuju v Hronově ukončení většiny autobusových linek s výjimkou špičky (něco jako HK - Jaroměř) kvůli ekonomice řešení - Hronov samotný to nenaplní.
Druhou věcí je, že po Hronov šla Revitalizace a ta trať bude minimálně 20 let použitelná bez větších peněz. Nahoru to může v brzké budoucnosti být o tom, co jsem psal k České Metuji. Pak předpokládám nucený přesun do autobusů, protože ten vlak nebude časově akceptovatelný a třeba nepůjde jezdit ani ten hodinový interval. Nevím...
"
Tady je potřeba si uvědomit vůbec možnosti náhrady vlaku autobusem. Schválně si zkuste v IDOSu vyhledat spojení třeba Meziměstí-Náchod nebo Teplice n/M-Náchod a porovnat vlak vs. bus. Vlak jezdí přímo za cca 40, resp. 30 minut a autobusem to je s jedním přestupem a dvojnásobnou jízdní dobou. Nebo případně si zkuste aspoň při pohledu do mapy odhadnout takovou JD případné nové autobusové linky Meziměstí-Teplice-Česká Metuje-Police-Náchod jako náhrady vlaku. Autem se to dá jezdit za cca 45 minut, ale zastavujícím autobusem se na těch silničkách nejspíš pod hodinu také nedostanete. Dojížďka z těchto obcí do Hronova, Velkého Poříčí i Náchoda je poměrně silná (nedostatek práce na Broumovsku). Prodloužení časů dojížďky o 20-30 min/jízda mi moc rozumné nepřijde. Pak lidé stráví týdně až 5 hodin navíc jenom cestováním! Proto vlak v úseku Meziměstí-Hronov je dnes vlastně absolutně nenahraditelný. Navíc jak psal Rosťav, v Hronově určitě lom frekvence není, mísí se tam dojížďka ze severu do Hronova a Hronov-Náchod.

Takže pokud něco zaříznout, tak rozhodně ne od Hronova nahoru, ale max. Meziměstí-Broumov. Ruprechtice mají minibus do Meziměstí k nádraží, Olivětín totéž do Broumova, Broumov má luxusní autobusové spojení do Náchoda přímo přes Pěkov a Hynčice se svými 196 obyvateli vlak nenaplní. Ty jdou vyřešit prodloužením toho minibusu z Ruprechtic.

Navíc je tu ještě jeden argument - představte si, že budete za těch 15-20 let potřebovat provést okolo Náchoda nějakou investiční akci (nemyslím zrovna Vysokovskou spojku, ale může to být cokoliv jiného). Kdy bude podle Vás větší šance na její realizaci - když bude součástí koncového úseku tratě, takže to bude muset platit stát, který o nějaký cancour na okraji nebude mít zájem? Nebo když to bude součástí možného mezinárodního spojení CZ-PL a půjdou na to použít evropské dotace? Co myslíte?

(Příspěvek byl editován uživatelem pet79.)
Neděle, 11. prosince 2022 - 13:10:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1743
Registrován: 1-2006
pet79:

Ve své úvaze ovšem vycházíte z toho, že vše bude minimálně jako dosud + že počet obyvatel ochotných využívat vlak poroste. Jak ale bude vypadat doba za nějakých 10 - 15 let v případě, že se bude hodně dařit?

Společnost chce VRT. Řekněme tedy, že bude VRT Drážďany - Brno - Ostrava / hranice hotová. To znamená, že stát bude muset v rámci PPP platit následujících x let poměrně dost vysokou částku, která aktuálně v rozpočtech není. Navýší se o ní balíček pro drážní dopravu na úkor něčeho jiného?

Společnost chce 5.koridor na Liberec a Görlitz. Nákladní dopravě to dá variantu k Dolnímu Žlebu, Škodovka bude rychleji vyvážet do Německa. Proč ne. Ale... Pokud to bude dvoukolejná elektrizovaná trať (nevidím důvod proč ne, pokud je to primárně pro nákladku) a pokud bude současně držena trať přes Lichkov (nevidím důvod proč by mělo být preferováno neelektrizované Meziměstí), padá poslední argument pro CZ-PL v nákladní dopravě pro odklony tak, jak je to hypoteticky drženo dnes. Zájem o CZ-PL v osobní dopravě? Pouze na regionální úrovni, s tím, že lidé přes hranici moc nemají důvod. Ty, kteří by měli důvod, vytáhne případná RS5 na Polsko.

Z aktuálního balíčku pro dráhu jsou investovány ty nejpalčivější věci. U ostatního, co by potřebovalo, se dělá to, co je ve zvyku z dob před revolucí - prohlubuje se zadlužení s tím, že to ještě nějak funguje. Hovoříme-li o době za 10 - 15 let, bude některým úsekům koridoru již nějakých 40 let a stavěny byly na 50 let. Co je důležitější? Hlavní tratě pro nákladní dopravu nebo regionálky, po kterých jezdí obsazeností kolejové autobusy?

Pokud doprava nedostane vícenásobné navýšení prostředků, což už nyní hovoříme o prostředcích rekordních, které jdou z části i na dluh jako podpora hospodářství ve složité době, je to u většiny tratí o tom, do kdy vydrží bez investic spodní stavba. Co budete v takovém stavu na těch tratích financovat? Jaký bude klíč výběru? Podle mého názoru jen to, co na trati udrží provoz bez ohledu na kvalitu, tedy za cenu snížení rychlosti, s tím, že až jednou budou peníze vygenerované růstem hospodářství díky VRT, třeba stát dá, bude-li ještě pro koho.

Jste si jist počtem dojíždějících v té době? Můj pocit ze složení lidí ve vlacích v kraji (dojíždění na kratší trasy) je, že to táhnou školy, pak je minimálně dvě generace díra, a pak jsou tam zejména padesátníci, kteří tak jezdí celej život. Ta generace, která to využívá dnes, a která z regionu neodchází ve velkém, bude pryč. Mlaďoši budou pracovat možná jinak - homeoffice, podnikání bez potřeby ve velkém dojíždět ap..

Obávám se, že touto optikou většina Vašich argumentů padá. Netěší mě to, ale domnívám se, že dost brzy nás čeká nějaké kritérium, podle kterého budou přidělovány peníze ne na investice, ale na opravné práce, s cílem nevyhazovat za věci, které jsou ztracené. Z mého pohledu je základem toho kriteria počet cestujících, bez ohledu na jízdní dobu dle idosu. Ono, idos nevypovídá nic o zdrojových oblastech těch lidí, čímž Vámi predikovaná prodloužení jízdní doby mohou být pro menšinu uživatelů. Kdo ví...

V dnešní optice byste měl pravdu. Ale bude to tak za 10-15 let, pokud společnost žádá PR stavby? Kříž to naťukl a velmi pravděpodobně má pravdu - je tam potřeba najít způsob, jak obnovit základní služby. Teprve pak je na řadě infrastruktura. Beznadějné, když víme, že to je celorepublikový problém, ale asi to tak bude.
pet79
Neděle, 11. prosince 2022 - 14:55:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 7-2017
Vhd_sl:
"pet79:

Ve své úvaze ovšem vycházíte z toho, že vše bude minimálně jako dosud + že počet obyvatel ochotných využívat vlak poroste. "
Nepředpokládám dramatický úbytek cestujících, neboť školáci budou dojíždět pořád. V regionu navíc není velká kupní síla, kolik % lidí z odlehlého regionu si bude moci za 10-15 let pořídit automobil, nebo elektromobil? Ve městech to je něco jiného, ale na venkově, kde lidé dělají v továrnách? Ti vzdělanější, předpokládám, z regionu odejdou. Především na severní 027 je to specifikum, že ji autobusem nenahradíte. Zrušení vlaků znamená, že lidi odkážete na IAD. Budou si to moci dovolit, když třeba manžel dojíždí někam a manželka jinam? Tzn. potřeba 2 elektromobilů na rodinu?
Mimochodem v posledních letech tam došlo k nárůstu cestujících ve vlacích, ačkoliv se region vylidňuje. Stačí si porovnat mapy v Plánech dopravní obslužnosti KHK pro roky 2016-20 a 2022-26. Zda bude tento trend pokračovat, nevím. Nemám věšteckou kouli. Ale řekl bych, že zpřísňující se emisní normy, důraz na zelenou dopravu atd. by se ve VHD mohly projevit.
Vhd_sl:
"Jak ale bude vypadat doba za nějakých 10 - 15 let v případě, že se bude hodně dařit?

Společnost chce VRT. Řekněme tedy, že bude VRT Drážďany - Brno - Ostrava / hranice hotová. To znamená, že stát bude muset v rámci PPP platit následujících x let poměrně dost vysokou částku, která aktuálně v rozpočtech není. Navýší se o ní balíček pro drážní dopravu na úkor něčeho jiného?
"
Právě proto se zmiňuji o těch dotacích. Kdyby byl provoz pouze do Hronova, tak ten Náchod můžeme v horizontu 20-30 let zavřít taky. Kvůli VRT nebudou na takové okrajové věci ve státním rozpočtu peníze. Ale pokud bude trať ponechána do Meziměstí st.hr., pak na Náchod nebude nutno čerpat větší objem peněz ze státního rozpočtu, ale půjde na to použít dotace (přeshraniční spojení/spolupráce). Nějakou RS5 neřeším, ta podle mě nikdy nevznikne. Koneckonců ani současná studie proveditelnosti nezní moc optimisticky.

Aby nedošlo k omylu - já nemyslím, že je nutno ve výběžku dělat nějaké drahé investiční akce. Myslím, že stačí drobnějšími akcemi (financovanými z dotací, proto je nutná vazba na PL) udržovat trať ve stávajících parametrech, max. zrychlení na 100 km/h, kde to půjde. I třeba za 20 let bude ta trať pořád konkurenceschopná, protože stávající silniční síť tam nijak dramaticky nezrychlíte. Budování nových komunikací tam neveřím (CHKO). Budoucnost tam je pořád v regionální dopravě (i třeba přeshraniční) a vazby na rychlejší spojení ve vhodných místech (HK, Walbrzych). Nechci tam dělat koridor, vozit tam nákladní vlaky atd. Ale nějaká low-cost regionální doprava tam potřeba bude.

(Příspěvek byl editován uživatelem pet79.)
Neděle, 11. prosince 2022 - 19:13:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1787
Registrován: 12-2020
Pánové, když tu řešíte ty výhledy za 10-15 let, jak to vypadá s obnovou úseku Tlumaczów - Broumov pro místní kamenolom? Poslední roky se o tom zase mluvilo, jak je to aktuálně?
Neděle, 11. prosince 2022 - 20:13:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1744
Registrován: 1-2006
pet79:

Trochu bych Vám to přeskládal. Nedostupnost IAD pro ekonomicky slabší zpřísňujícími se emisními normami povede k vysídlení těch, kteří mají možnost, do měst. Utíkají-li mladí, nebude mít kdo generovat školáky, tedy pokles v tomto směru. Zmíněná generace padesátníků už bude v důchodu bez potřeby jezdit denně do práce. Zbytek se bude nucen vrátit k fungování obcí předtím než jsme se od sebe izolovali a obec začali brát jako úřad, který nás jen otravuje, místo obsahu toho slova. Obce jako společenství budou, stejně jako fabriky, potřebovat, aby lidé neodcházeli. Mají-li přežít, bude to znamenat hledání rezerv tam, kde jsou - ve sdílení. Věřil bych, že si obce i továrny časem pro své lidi vybudují systémy podstatně kvalitnější dopravy než je k dispozici nyní. Nic jiného jim nezbyde. Na druhou stranu je to naděje...

Nezbyde proto, že se to nebude týkat jen výběžku, ale celého kraje. Což v celém kraji povede k obrovské poptávce po hromadné dopravě, kterou kraj, při vší snaze, nebude schopen ekonomicky ani personálně (nedostatek řidičů/strojvedoucích i vozidel) pokrýt. S tím, co bude mít k dispozici, se bude snažit obsloužit části kraje, na které bude stačit, a zejména, kde ti lidé budou. K čemu posílat kapacitní vozidlo někam, kde je minimum, když mi chybí tam, kde lidé jsou? Vytvoří nějaký přestupní uzel, do kterého to budou muset dopravit obce/firmy. Ostatně RosťaV tu dával příklady z Moravy, ač v jiném kontextu. Hronov? Nebo Náchod směrem na sever? Ten vlak, přijde-li tento scénář, nebude zrušen kvůli stavu trati, jako spíše kvůli kapacitním možnostem. Celá Evropa bude potřebovat každý kolo, poptávku nebude možné uspokojit. To samé jako jiné služby - např. to řešené zdravotnictví, kde je to vidět už dnes.

Při dalším sčítání, předpokládám 2023, bude dost těžké rozlišit, jestli jde o nárůst nebo o pokles doprovázený pohybem uprchlíků, kteří mají do kapsy. Nevím jak u vás, ale já ve vlaku slyším ruštinu už pravidelně a dost nahlas (jiné zvyky i mentalita...).

Dotační tituly na přeshraniční spolupráci v době, kdy kraje budou řešit nedostatek vozidel pro hromadnou dopravu? Opět si myslím, že dojde k nějaké modifikaci. Budou-li vůbec ještě dotační tituly do dopravy. Více budou potřeba do přenosových sítí. Stejně jako vodáci úplně nezvládají infrastrukturou pokrýt bazén u každého rodinného domku, budou mít stejný problém elektrikáři s elektromobily.

Obecně k dotacím - domníval jsem se, že z rozpočtu státu jde na investice jen spoluúčast. Že stát žádnou větší investici plně ze svých zdrojů na dopravní infrastruktuře nemá. Tedy pokud budou z balíčku odkrojeny splátky na PPP a půjčky, bude objem využitelných dotací nižší na základě možnosti spoluúčasti. Do TEN-T se tratě dávají právě pro dostupnost dotací, tedy předpokládám, že zdroje na spoluúčast půjdou tam a na zbytek prostě nezbyde. Ale přiznávám, že v téhle oblasti jsem jen v rovině přibližného obecného přehledu, takže mohu žít v omylu.

RS5 podle mne nakonec vznikne, nedopadne-li VRT mezi Prahou a Brnem šíleným propadákem, který by zařízl financování. Bude zájem na napojení Hradce a Pardubic (a za nimi dalších sídel - viz PR snahy o 200 km/h k Ústí nad Orlicí) na tuhle síť. Bude zájem, nebo spíše existenční potřeba, o odlehčení dalších tratí pro nákladku - zejména na VOChocu a pravobřežce aby se osobka moc nemotala... Logickou podmínkou spoluúčasti nějakých peněz z venku bude nadnárodní přesah tak zásadní investice. Takže buď propojíte s Polskem nebo nebude nic. A přímka na mapě mezi Prahou a Varšavou jasně ukazuje kudy, ač s nějakou odchylkou pro využití volné kapacity vlaky ze stávající sítě - tahat to k Jičínu prostě není ono.

Ono když kouknete, co do té RS5 dokázali narvat, tak je zřejmé, že tam je prostor pro velké škrty. Na druhou stranu je potřeba konstatovat, že pro funkčnost tam zas některé věci chybí. Uvidíme. Osobně doufám, že bude dost rozumu na to, aby s tím zůstal kapacitně funkční VOChoc.

Na to, aby tam byla potřeba nějaká regionální doprava by se muselo něco stát, je-li to tak, jak píše Videosen. Přemýšlím co. Aby nedošlo k mýlce, nemám potřebu něco rušit nebo škrtat. Jen konstatuju, že se to v dohledné době dost možná dokáže nedostatkem financí zrušit samo díky tomu, že tato společnost cílí na jiné priority. Prostě ti, kteří se nastěhovali do velkých měst, mají vše a trochu se nám nudí, čímž požadují ještě lepší kvalitu svého života. VRT nebo 5.koridor. A už je jich, počítaje satelity, víc než venkovanů.

Jakákoliv investice teď je o udržitelnosti do budoucna. Považoval bych za úspěch, kdyby tuto tezi přijali i někteří zdejší kritici investic v kraji. Bude hodně fajn, když se podaří něco navíc, ale bojím se, že i VOChoc, ač s omezenou využitelností pro krajskou dopravu, bude velkým úspěchem. Nějak ty vyhlídky nevypadají dobře i bez válek a epidemií. [sad]
Neděle, 11. prosince 2022 - 22:00:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 434
Registrován: 3-2013
Pet79: „Broumov má luxusní autobusové spojení do Náchoda přímo přes Pěkov.“

S tím luxusem nevím, jak to myslíte. Dejme tomu, že najdeme u vlaku a busu výhody a nevýhody. Bus jezdí častěji, v Broumově obslouží tři zastávky.
Vlak je výrazně pohodlnější i při tom, co jezdí. WC.
Za dva roky výměna vozidel.
Místo luxusu bych viděl raději možnost důstojně a rychle cestovat. Do Náchoda se jedná se o hodinu jízdy, v našem kopcovitém terénu autobus neustále mění rychlost (vozidlo před) a směr jízdy kvůli terénu, kruháče. Jinak, zmíněny Pěkov si silničního provozu užívá plnými doušky, tady bych napsal-doslova luxusně.

J.M.: „Pánové, když tu řešíte ty výhledy za 10-15 let, jak to vypadá s obnovou úseku Tlumaczów - Broumov pro místní kamenolom? Poslední roky se o tom zase mluvilo, jak je to aktuálně?“

Pro místní kamenolom? Je sice pravda, že sdělovací prostředky, před nějakými dvanácti lety, vyvolaly hysterii snahy obnovit přechod Broumov – Střední Stěnava. Novinářům se podařilo vyděsit obyvatele Otovic právě tím kamenolomem a to podle mne pomohlo snahy udusit. Původní myšlenka propojení regionů OSOBNÍ dopravou sahá do roku 1993.
V současné době jsou Otovice, kterým se odpor totálně vymstil, výrazně pro vlak. Za sebe se domnívám, že Broumovsko potřebuje rychlé a důstojné spojení s vnitrozemím, železnici vidím jako jakousi páteř, na kterou budou navazovat busy z obcí.
Když, tak využívat přechod ve Starostíně, navíc budou Poláci trať příští rok opravovat. To neznamená, že jsem proti Otovicím
Sunshine
Pondělí, 12. prosince 2022 - 08:48:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 6-2019
Vhd_sl:
"Obávám se, že naše krajská roční (neexistuje ani traťová roční nebo zonová roční, aby se moc neslevovalo) by byla dražší než celostátní, právě proto, že prostě nejsou lidi "
Ono je docela jednoduchý si ověřit, že naše krajská roční samozřejmě existuje, stojí necelých 15.000 a dokonce je dvoukrajská (KHK+PAK).
https://www.oredo.cz/data/prilohy/1/a0c7eb801bf11d91577facad7c740 e77.pdf
Kříž
Pondělí, 12. prosince 2022 - 15:18:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 413
Registrován: 11-2005
K nemocnici se přidali pediatři, zubaři, dál to vypadá i na „obvoďáky“. Na rozdíl od některých tady nevím, co bude, jen se obávám, že ti, co jsem jmenoval, se sem už nevrátí.

A k čemu bude v Hradci 50 obvoďáků, zubařů,...(třeba navíc), kteří z kapacitních důvodů stejně neberou?

Trochu mi to připomíná případ řešení parkování u FN HK. Postavilo se provizorní parkoviště na někdejším poli. Dalo by se napsat, že někteří ze zaměstnanců, jenž do té doby nejezdili do práce autem, autem jezdit začali. Ať to tak bylo či ne, pro běžného návštěvníka FN HK se na situaci vůbec nic nezměnilo. Stejně u špitálu spíše nezaparkuje.

A taky sem nepřijdou větší úřady, zimní stadiony, dopravní hřiště, specializované prodejny a zrovna netuším, co ještě.

Větší úřady: Celé rozhodně ne. Ale vybraní úředníci z Broumova pracovat mohou.

Malé tajemství. My tady z Hradce velice rádi využíváme takovou vymoženost poslední doby, že si např. na dopravku můžeme zajet třeba do Hořic nebo do Jaroměře.

Zimní stadiony, dopravní hřiště: tím bych si nebyl tak jistý.

Specializované prodejny: To je problém globální. V Hradci si také kolikrát nemůžete moc "foukat".


Zmíněná generace padesátníků už bude v důchodu bez potřeby jezdit denně do práce.

V obecném kontextu; [proud][biggrin][lol][rofl] Budeme pracovat do "za minutu smrt"[happy]!

Stejně jako vodáci úplně nezvládají infrastrukturou pokrýt bazén u každého rodinného domku, budou mít stejný problém elektrikáři s elektromobily.

Ty bazény beru jako takový projev rozumového vývoje Čecha. Myslím, že je to taková doznívající meta z 3B z konce totáče a počátku devadesátek (Barák, bourák a bazén). Časem řada našinců dojde k rozumu. Usoudí, že už s tím nikomu moc "nevytřou zrak" a v případě potřeby si s přihlédnutím k poměru starosti/užitek raději zajdou na lépe vybavené koupaliště.

Elektromobily: Vzhledem k narůstajícímu fenoménu vlastních FVE bude větší potřeba z FVE vytřískat maximum užitku. Akumulace léto-zima se bude muset nějak řešit. Nejblíže je k tomu Vodík. Konečně plynárny s jeho směsí se zemním plynem počítají a nějaké kroky k tomu vedoucí se již podnikají.

Prostě ti, kteří se nastěhovali do velkých měst, mají vše a trochu se nám nudí, čímž požadují ještě lepší kvalitu svého života.

Každé řešení přináší nové problémy. Všeho moc škodí a v momentě, kdy je něco "zabetonované", se ti progresivnější poohlíží po jiném řešení. Je-li to řešení užitečné, další je pak následují. A tak pořát dokola. Navíc se doba a potřeby mění.
Pondělí, 12. prosince 2022 - 17:29:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15240
Registrován: 8-2004
Videosen:
"S tím luxusem nevím, jak to myslíte. Dejme tomu, že najdeme u vlaku a busu výhody a nevýhody. Bus jezdí častěji, v Broumově obslouží tři zastávky.
Vlak je výrazně pohodlnější i při tom, co jezdí. WC.
Za dva roky výměna vozidel.
Místo luxusu bych viděl raději možnost důstojně a rychle cestovat. Do Náchoda se jedná se o hodinu jízdy, v našem kopcovitém terénu autobus neustále mění rychlost (vozidlo před) a směr jízdy kvůli terénu, kruháče."
... takže autobus je vlastně zcela přiměřená alternativa.[ok][happy]
Jízdní doba prakticky stejná, četnost vyšší, cena spíš nižší.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 12. prosince 2022 - 20:05:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1745
Registrován: 1-2006
Sunshine:

Pravda... Stydim se a sypu si archivní popel z Ejafjallajökull na hlavu namísto šetření na stěrače toho "autobusáka", co mi tu pravidelně parkuje na přechodu na chodníku, až mi hrábne zcela. :-P

V daném kontextu tedy 2/3 měsíčního platu ročně místo celého. V poměru k příjmů proti částí Prahy s obdobnou jízdní dobou stále poněkud vysoko. Ale dobře, síťová je a její držitel dojíždějící do Hradce za Českou Skalicí neplatí, čímž je pro něj opravdu tím, co rozhoduje, dá-li těch 14,5 ročně, čas. Traťové a zónové jsou jen čtvrtletní. Je dobré vědět, že je v kraji aplikována skorodobrovolná solidarita mezi daňovými poplatníky pod a nad určitý počet jednic - je to takový hřejivý pocit dobrého skutku před Vánoci jen tím, že využívám služeb krajské dopravy.

Budiž mi omluvou, že roční síťová jízdenka na dojíždění HK - Smiřice zatím nedává smysl - čtvrtletními traťovými s IN25 jsem na méně než polovině a tolik výletů po kraji při své práci fakt nedám. Navíc v daném místě ceníku už většinou propadám zoufalství z toho, že tomu fakt nerozumím. Prostě už jsem moc starej, abych pobral některé věci natolik, abych si byl jistej, jak to fakt je.

Byl jsem dnes za to ztrestán. Kolega se začal zajímat o to, která ze středních škol pro syna jej vyjde na dojíždění levněji. [proud] Nic nepomáhalo obvyklé chlácholení typu "Víš Ty co, Bedřichu? Zajdi se zeptat na nádraží, ať víš, do čeho jdeš.". Fakt. :-P

Zahleděl se do webu OREDO a zuřivě tloukl myší do modrého podtrženého nápisu "Cenu jízdného si můžete zjistit v tarifním kalkulátoru níže." S ohledem na to, že jeho webový prohlížeč (ani žádný jiný na našem pracovišti) nezobrazil tarifní kalkulátor s vysvětlením, že odpověď trvala příliš dlouho, a že může být příčinou druh a verze prohlížeče, jal se studovat Tarifní mapy. Teprve po rozbalení složky A4 Tarifní mapy od 11.12.2023 posmutněle zjistil, že tyto ceny nebudou platné až za rok.

Když se konečně dostal k mapě Hradce, začal se dožadovat vysvětlení, jestli ho cesta do Pardubic bude stát stejně s přestupem přes Holice nebo Lázně Bělohrad jako přímo. Hele, vypadá to, že jo, ale běž se zeptat na to nádraží, jo? [happy]

Dočetl se o výhodném vícedenním (7/30/90/365...) a začal hledat ceník. Po pěti minutách hledání na něj konečně kápl. Zaujala ho tabulka. Marně si lámal hlavu, kde zjistit, jaký Počet tarifních jednic IREDO hledá. Louskal to od začátku do konce a od konce nazpátek, použil dokonce těžký chvat Ctrl+F, ale vysvětlení co to je jednice a kde ji najde se nedobral. Teprve srovnáním ceny z tarifní mapy se dobral, že by to, co hledá, asi mohlo být tolik a tolik jednic... Ptal se na smysl sloupce s jednicemi pro cestujícího. Nadšení, že tomu rébusu přišel na kloub? Nevím...

Boje o sdělení z tarifního kalkulátoru se nevzdal. Stáhl si mobilní aplikaci IDS IREDO. Smysl mapy se spoji, kde občas některé zamrzají, se mi ještě uhájit podařilo. Slabší bylo, když zadal cestu z Hradce do Smiřic přes Hořiněves ve snaze zkusit, jestli se tím fakt dozví, kolik má platit. Dozvěděl. S poznámkou "Cena platí při nepřekročení dražší zóny ve spojích IREDO."

Myslím, že potom už mu bylo jedno i to, nad čím se pohoršoval na začátku. Tedy že neexistuje pro syna studenta síťová jízdenka na 10 měsíců (bez prázdnin), resp. že síťová jízdenka je výsadou jen u dospělých.

No, víte jak. Není to u nás v ústavu jednoduché. Chovanci jsou různí, většinou choré mysli bez potřebného intelektu na zvládnutí něčeho tak jasného jako je IDS IREDO... Na druhou stranu se mi vybavuje ranní rozhovor člověka s průvodčí, který řešil, jak je možné, že ho to v neděli do Hlinska stálo jedním směrem 41 Kč a, při cestě zpět o dvě hodiny později, 78 Kč. Paní průvodčí zachovala úroveň a po hledání za kolik to mělo být srozumitelně vysvětlila, že ČD teď mají flexibilní tarif, jako letecké společnosti...

Jen doufám, že zítra nepřijde další z kolegů vyzvídat, kolik ho bude stát Hajnice přes Trutnov. Fakt ještě letos potřebujeme něco udělat... Chápu, že při svém počtu jízd vlakem, jemuž vévodí plachta s tarifem PID vedle drobné nálepky s odkazem na dopravakhk.cz s tím mám největší zkušenosti, ale proč jim to mám vysvětlovat, a připomínky k webu a tarifu OREDO vstřebávat, zrovna já. [happy] To je nelidské... :-P Asi začnu rozdávat správný telefon...

Kříž:
[happy]
Pondělí, 12. prosince 2022 - 21:51:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 435
Registrován: 3-2013
Hroch: „... takže autobus je vlastně zcela přiměřená alternativa.
Jízdní doba prakticky stejná, četnost vyšší, cena spíš nižší.“

To je Váš výklad, z porovnávání dopravních prostředků jste si vyjmul to, jak jste potřeboval. Při hodinové jízdě je pro cestujícího pohodlí a někdy i WC docela podstatná záležitost. Cena (pokud je míněno to, co platí objednavatel) by se naopak při použití náklaďáku s korbou dala snížit, četnost ještě zvýšit. Tady u nás se naštěstí jde jinou cestou, asi za dva roky dojde k výměně vozidel, tedy pro nás k Regionovám důstojná alternativa. Tu Vaši přiměřenou alternativu si realizujte u Vás podle Vašich podmínek, já nemám potřebu se k Vašim záležitostem vyjadřovat.


Kříž: "A k čemu bude v Hradci 50 obvoďáků, zubařů,...(třeba navíc), kteří z kapacitních důvodů stejně neberou? "

Ale berou, berou. V Náchodě se právě otevřelo naproti nádraží několik ordinací a my už jezdíme. Adresa: Náchod, Běloveská 123.

Kříž: „Malé tajemství. My tady z Hradce velice rádi využíváme takovou vymoženost poslední doby, že si např. na dopravku můžeme zajet třeba do Hořic nebo do Jaroměře.“

Pro mne to tajemství není, naopak, je to jen potvrzení toho, na co upozorňuju. V předchozím příspěvku, a nejen v něm, jsem psal o tom, jaký je rozdíl cestovat několika směry, nebo jedním.
pet79
Úterý, 13. prosince 2022 - 10:43:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 7-2017
Vhd_sl:
"pet79:

Trochu bych Vám to přeskládal. Nedostupnost IAD pro ekonomicky slabší zpřísňujícími se emisními normami povede k vysídlení těch, kteří mají možnost, do měst. Utíkají-li mladí, nebude mít kdo generovat školáky, tedy pokles v tomto směru. Zmíněná generace padesátníků už bude v důchodu bez potřeby jezdit denně do práce. "
Ano, to je pravda. Vy ale uvažujete, že naprostá většina mladých odejde. Já bych to tak černě neviděl. Jako vcelku průměrnou rodinu, z těch které na Broumovsku znám, vnímám tu, kde je otec dělníkem v továrně, matka vychovatelkou ve školce a 2 synové studují na kuchaře a elektrikáře. Budou mít zájem odejít, když mají v regionu zázemí, přátele atd.? Navíc já vnímám jako (možnou) příležitost pro tyhle regiony home office u některých profesí. Budou mít partneři pracující výhradně na home office vůbec zájem zůstávat ve městech. Nepřitáhne alespoň část z nich klid a příroda? Budou mít klid a přírodu v těch satelitech - např. Smiřice? Myslím, že malý pozemek okolo domečku někde v satelitu není pro každého. Co třeba louky, chov domácích zvířat atd.?

Vhd_sl:
"Při dalším sčítání, předpokládám 2023, bude dost těžké rozlišit, jestli jde o nárůst nebo o pokles doprovázený pohybem uprchlíků, kteří mají do kapsy. Nevím jak u vás, ale já ve vlaku slyším ruštinu už pravidelně a dost nahlas (jiné zvyky i mentalita...). "
Já jsem ruštinu slýchal dost na jaře a v létě. Teď už prakticky vůbec.

K těm dotacím - jak to dnes přesně je se spoluúčastí státu nám musí odpovědět povolanější. Myslel jsem to tak, že obecně možnosti dotací do dopravy ubývají, jak správně uvádíte. V budoucnu bych tak viděl jako jedinou možnost dotací do dopravy právě ty přeshraniční projekty. PPP projekty na periferiích nehrozí, obecně není zájem dalších subjektů. Takže zájem státu o investice v pohraničí mohou přilákat maximálně ty evropské dotace.

Videosen:
"Pet79: „Broumov má luxusní autobusové spojení do Náchoda přímo přes Pěkov.“

S tím luxusem nevím, jak to myslíte. Dejme tomu, že najdeme u vlaku a busu výhody a nevýhody. Bus jezdí častěji, v Broumově obslouží tři zastávky.
Vlak je výrazně pohodlnější i při tom, co jezdí. WC.
Za dva roky výměna vozidel.
"
Myslel jsem to tak, že autobusy jezdí ve špičkách po 15 minutách a lépe obslouží Broumov a vlak jednou za hodinu. Z výměny vozidel bych tak nadšený nebyl. Ano, zvýší se kvalita při jízdě (nízkopodlažnost, klimatizace, tiché vozidlo atd.). Ale současně předpokládám snížení spolehlivosti. Turnus mi vychází odhadem někde na 28-29 jednotek z 33. Budou 4 záložní jednotky na kraj stačit s ohledem na ty "dětské nemoci" atd.? Nevím, třeba ano. Předpokládám, že nebude, čím je při výpadcích nahradit. Dnes vypadne 843 a nahradí ji 854. Ale čím nahradíte ty nové jednotky? RegioNovou? Nic jiného v kraji nezbyde. Já myslím, že se budou prostě odříkat spoje, neboť na NAD nejsou řidiči.

Videosen:
"Místo luxusu bych viděl raději možnost důstojně a rychle cestovat. Do Náchoda se jedná se o hodinu jízdy, v našem kopcovitém terénu autobus neustále mění rychlost (vozidlo před) a směr jízdy kvůli terénu, kruháče. Jinak, zmíněny Pěkov si silničního provozu užívá plnými doušky, tady bych napsal-doslova luxusně. "
Místo rychlosti bych uváděl cestovní čas. Vlak jede sice rychleji, ale je to dál, takže do toho Náchoda jede také hodinu. A kruháče jsou mezi Broumovem a Náchodem jen dva v Polici, nemýlím-li se. Ke zmínce o Pěkovu a "luxusní" zátěži provozem - převedením Broumova do vlaků sice dosáhnete toho, že Pěkovem projede o 6 autobusů za hodinu ve špičce méně. Ale kolik přibude aut kvůli zhoršené nabídce spojení? Myslím, že to bude víc než 6 vozidel.
Úterý, 13. prosince 2022 - 18:37:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 436
Registrován: 3-2013
"Ale současně předpokládám snížení spolehlivosti."

To se vyloučit nedá, všechno nové může ze začátku zlobit, otravovat cestující i personál. Zažil jsem tady příchod Brejlovců, 810tek, Veselých krav, Regionov. Vše, jako přes kopírák – za nějaký ne moc dlouhý čas si to vždycky sedlo, strojvedoucí se s mašinou sžili, správkaři to samé.
Byla třeba vzácnost, aby nebyl den, kdy 814 nedojela. A dnes? Aby bylo jasno, tohoto stroje se díky jízdním vlastnostem nezastávám.

Dnes tady máme pro jisté skupiny tak trochu dvouhodinový takt. Ten, kdo se nevyškrábe do 854, ten, pokud může, volí spoj „za hodinu“. Druhá skupina možná odmítá díky „rozklepanosti“ 814ku.
Na obzoru je šance na stejnou službu každou hodinu.

„Místo rychlosti bych uváděl cestovní čas.“
Souhlas, vyjádřil jsem se nepřesně.

„Ale kolik přibude aut kvůli zhoršené nabídce spojení?“
Já nechci zhoršit nabídku autobusů, autobusy tady mají sto let své místo, reagoval jsem na návrhy náhrad vlaku autobusem.


„A kruháče jsou mezi Broumovem a Náchodem jen dva v Polici, nemýlím-li se.“
Tak kruháče nejsou v nerovnoměrné jízdě ten hlavní problém, ale řekl bych, že autobus jimi projede celkem 4x. Dva v Polici, jeden z nich projede bus 2x, při obsloužení autobusáku. Jeden v Náchodě?
Hlavní, co zasahuje do rovnoměrnosti jízdy je vozidlo, které jede před busem.
Úterý, 13. prosince 2022 - 21:31:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1746
Registrován: 1-2006
pet79:

Dost priorit člověk objevuje až s léty. Kuchař nebo elektrikář budou v chudším kraji oceňováni méně a nebude jednoduché podlehnout lákání zajímavých výdělků. Homeoffice tu nehrozí. Budou se vracet, ale žít tu trvale asi nebudou. Záleží na jejich budoucích životních partnerech - odkud budou, na jaký standard budou zvyklí a jaký způsob života budou preferovat. Možná časem, až rodiče odejdou, prodají, ale spíš někomu, kdo to bude mít jako chatu na to, co popisujete. Na únik před civilizací měst, jako zálohu na přežití pro případ blackoutu, jako přilepšení v naturáliích ze zahrady. Mít méně náročnou práci, taky bych volné prostředky do něčeho takového směroval, pro lákání, které popisujete...

Neodejdou jen ti, kteří na to nebudou mít - ať už v negativním, tak v pozitivním smyslu. Podstatné bude kolik mladých sem přijde z měst, kde si neškrtnou. Homeoffice jde jen u specifických profesí, svým způsobem na úrovni historického tkalcovství (dnes třeba programování). Na složitější profese, zejména v týmové práci, to jde jen omezeně - tým sdílí znalosti a zkušenosti a z domova to sdílení dostává trhliny.

Ruština je tu dýl a tady v satelitech bude normální i dál. Ať už proto, že zde rusky mluvící mají investice do bytů, nebo proto, že tu v okolí poměrně snadno najdou práci i méně kvalifikovaní. Nejspíš sem nebyli přidělení, mají tu podmínky a daří se jim. Aspoň že někde...

K náhradám za jednotky - je otázkou kde by ty náhrady jezdily. Zřejmě od Náchoda nahoru (s přestupem), protože od Pardubic se začne utahovat smyčka s výhradním provozem ETCS, kam bez vybavení nepůjde. Přestavovaný VOChoc už do toho bude padat rovnou, zajíždění i do samotného Hradce bude složitější. A je pravděpodobné, že se to doby s dětskými nemocemi, nejspíš dotkne. Uvidíme jak půjdou jak stavby tak dodávky vozidel.

Sunshine:
[ok] děkujeme...
Středa, 14. prosince 2022 - 09:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1002
Registrován: 3-2004
Jen taková poznámka k vaší debatě, především ke sporům autobus vs. vlak - u pravidelného dojíždění je důležitá hlavně spolehlivost.
Nevím, jak jsou na tom jednotlivé druhy dopravy od Náchoda na sever. Jak je vidět v těchto dnech, stačí trocha sněhu a mrazu a spolehlivost vlaků je většinou tragická. U nás ve středním Polabí je to i tomto počasí v pořadí auto-autobus-vlak.
Středa, 14. prosince 2022 - 11:33:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 437
Registrován: 3-2013
Vhd-sl: Od Pardubic se možná začne utahovat smyčka, naštěstí to vypadá, že zcela mimo krk. Objednaná vozidla pro naši trať budou nová, vybavená z výroby ETCS, takže s tím přestupem v Náchodě to asi nedopadne. Je vidět, že ne vše se dělá špatně.[ok]

Fucida: Zopakuji, Regionovy na začátku tragédie, dnes díky strojvedoucím a opravářům za mne dobré. Sníh a mráz taky za mne dobré, na jihu jsou vyhřejvané výhybky, na severu to ve stanicích většinou stíhají. Trocha sněhu stačí na Honech a máme tam kamion.
Obecně, na dráze je takové nejsledovanější místo výhybka, na silnici celá trasa. Jsme tady skoro na horách.
Co se týče počtu mrtvých, vlak jasně bezpečný, kolem silnic pomníčky
Středa, 14. prosince 2022 - 12:04:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 438
Registrován: 3-2013
Ještě přidám, že jízdu vlaků komplikuje na podzim listí. Asi je to větší problém, než sníh.
Středa, 14. prosince 2022 - 17:25:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1747
Registrován: 1-2006
Videosen:

Byla řeč o náhradách za případná neprovozní vozidla. Bude-li do HK i Týniště po stavbách (cca 2028) povolen vjezd bez vybavení administrativně povolen jen v konkrétních výjimečných případech (obdoba vozidla s poruchou), degradující spolehlivost systému, má nedostatek vozidel vybavených snadné řešení v Náchodě, kde jsou kapacity na deponování vozidel bez ETCS, a kde, nezmění-li se koncept, je na výměnu cestujících mezi jednotkami u ostrovního nástupiště víc času než jinde v kraji. Pokud někde v kraji lze ušetřit aspoň tři jednotky v případě problémů, je to tady...

Na druhou stranu, netroufám si predikovat jak často bude náhrada potřeba. Brát to podle Panterů nebo Žraloků by asi byla podpásovka... Slabší by bylo, kdyby výjimku nedostal do 2031 Jičín. To by na šetření na Broumově bylo tuším automaticky.
Středa, 14. prosince 2022 - 21:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15241
Registrován: 8-2004
Videosen:
"Při hodinové jízdě je pro cestujícího pohodlí a někdy i WC docela podstatná záležitost."
A jak to řeší v těch obcích, kam koleje nevedou. Tam na to pohodlí nemají nárok? Májí tedy být postaveny koleje do každé vsi, aby pro ně mohlo přijet taxi se záchodem?
Videosen:
"Tu Vaši přiměřenou alternativu si realizujte u Vás podle Vašich podmínek, já nemám potřebu se k Vašim záležitostem vyjadřovat. "
Na tu alternativu může lehce dojít až se na Titaniku přestane tancovat a konečně si stát a/nebo kraje všimnou, že jim teče pořádně do bot a na ty taxíky se záchodem prostě nemají a pak budeme všichni rádi, pokud vůbec nějaká veřejná doprava i mimo páteřní trasy vůbec bude.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 14. prosince 2022 - 22:10:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 439
Registrován: 3-2013
Hroch: viz příspěvek 434, ale klidně Vám to stručně zopakuji.
Železnici, jako páteř, tedy v Broumově busy z vesnic, totéž v Meziměstí, Hronově. V podstatě, až na některé nenávaznosti to funguje. Do Náchoda je to z Broumova hodina proto zvýšené pohodlí vůči trase třeba Křinice_ Broumov. Před nádražími prostor pro kola, auta. Toto jsou podle mého názoru obecně známé věci, přiznám jsem, že jsem od Vás otázku k tomuto nečekal.

"Na tu alternativu může lehce dojít až se na Titaniku přestane tancovat a konečně si stát a/nebo kraje všimnou, že jim teče pořádně do bot a na ty taxíky se záchodem prostě nemají a pak budeme všichni rádi, pokud vůbec nějaká veřejná doprava i mimo páteřní trasy vůbec bude."

V dnešním světě může dojít na ledacos, o tom není pochyb.
Když ale máme na vyhazování, zcela jistě zajistíme pro odlehlý, hranicemi sevřený region veřejnou dopravu.
Takže raději něco dělejme pro zlepšení, vše proto, aby lidi více jezdili VHD.
Srovnání s Titanikem je trefné. Ale. Titanik nešel ke dnu protože vezl cestující, ale proto, že v něm byla díra. Není těch děr, nejen na dráze, tak nějak moc?
Úterý, 20. prosince 2022 - 21:23:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6735
Registrován: 11-2009

Vzpomínka na dětství, kdy jsme občas tímhle rychlíkem jezdili.
„Čtyřistapětasedma" rozjíždí rychlík „Bohemia" z Lichkova do polského Międzylesie , zima 1967 • 23:00
(Praha - H.Králové - Lichkov - Międzylesie - Warszawa)
(akrylové barvy, technická pera, redispera, A4)
Středa, 21. prosince 2022 - 18:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3485
Registrován: 7-2017
reakce k příspěvku 1021

Trať Lomnice nad Popelkou - Mladějov ztratila cestující především díky rozhodnutí někoho, zrušit skupinu (vazbu - návaznosti) ve stanici Libuň.
Z Lomnice a Ploužnice na Jičín přešla frekvence na na nově zřízené (rozšířené) autobusové linky. Z ostatních zastávek a na další směry, především Turnov, ale i Mladějov byli cestující donuceni přejít na soukromá osobní auta.
Přál bych nevěřícím vidět vytížení prázdninových vlaků (soukromého dopravce), které v Libuni letos navazovaly na vlaky od Jičína a Mladějova.

Tento týden se jasně ukázalo při závadě na koleji jaká je jízdní doba mezi Teplicemi nad Metují a Policí nad Metují vlaku 12', NAD s jedním zastavením ve Žďáru nad Metují cca 29'.

Stačí se také podívat, kolik cestujících jezdí ve vlacích Starkoč - Broumov (za Náchod) v letní sezoně a mimo letní sezonu. Proto jsou v letní sezoně spoje posilovány. Co toho přestupuje v Teplicích nyní do města. V sezoně podstatně více směr skály.
Pátek, 23. prosince 2022 - 08:29:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1748
Registrován: 1-2006
mirek55:
"Tento týden se jasně ukázalo při závadě na koleji jaká je jízdní doba mezi Teplicemi nad Metují a Policí nad Metují vlaku 12', NAD s jedním zastavením ve Žďáru nad Metují cca 29'.

Stačí se také podívat, kolik cestujících jezdí ve vlacích Starkoč - Broumov (za Náchod) v letní sezoně a mimo letní sezonu. Proto jsou v letní sezoně spoje posilovány. Co toho přestupuje v Teplicích nyní do města. V sezoně podstatně více směr skály."
Argumentovat časem je pěkné, ale já bych se v tomto směru přikláněl spíš k hodnocení časem společnosti. Tedy pro kolik lidí je to úsporou času a pro kolik nárůstem a o kolik.

Mimo sezónu jsou odhadem zásadními zdroji přestupní uzly, tedy nad Hronovem Teplice, Meziměstí, Broumov. Broumov - Hronov je vlakem něco kolem 45 minut, autobus, počítám-li, že by vlak byl nahrazen spěšnými spoji se zastavením jen v Polici, může být 30 - 45 minut (spíše k nižší hranici). Pokud by byl autobus veden Meziměstí - Broumov - Hronov, pak bude Meziměstí - Hronov o 50 - 65 minutách (beru podle ranního spoje 364) proti 30 minutám vlakem. Otázkou je, jak silným zdrojem je Meziměstí... Pokud ne zas až tak silným, zbývají Teplice, které by přímým autobusem od Hronova měly být kolem 35 minut proti 19 minutám vlakem. Opět, o jakých počtech lidí to je a kolika z nich jsme schopni ušetřit čas eliminací technologických dob dráhy a přestupu v Teplicích? Nebude-li přestup sprostým slovem, dá se počet autobusů mezi Hronovem a Broumovem/Teplicemi optimalizovat, takže je otázkou, k jakým nákladům proti současnému stavu by to vedlo a o jakou cenu na času společnosti by se jednalo.

V sezóně? Nikdo nemluvil o konzervaci trati nad Hronovem. Dá se jezdit vlak Náchod - Adršpach a Polsko - Ardšpach. Budou-li problémy, dá se pro sezónní vlaky prodloužit jízdní doba...

Ono je to o tom, co jsem psal k ETCS. Pokud by to nebylo politickou prioritou, může být střízlivé řešení (cena km vlaku s a bez ETCS bude pravděpodobně jiná) o tom, že se základnou v Náchodě budou od Náchoda/Hronova vejš provozovány vlaky bez ETCS a bez potřeby vyšších rychlostí. Dají se tam dojezdit Regionovy, které ETCS už nedostanou. A kraj by měl dostatek vozidel na zajíždění do Chlumce, Hradce, Týniště, kam bez ETCS po roce 2028 půjde ještě tak 3 - 4 roky v případě, že bude udělena adresná (z hlediska ETCS nesystémová) výjimka. O víkendech (a Dobrošovy a spol) se dá védst přímé vlaky z/do Pardubic. I když i zajíždění do Pardubic je otázkou - nebude-li dost vozidel, je střízlivé v Hradci rameno říznout a jezdit HK - Pardubice jako izolovaný systém pouze pantery.

Uvidíme kam to v tomhle horizontu (5 let) půjde a jak to bude se stavbami VOChocu.

K Libuni a spol... Opět je potřeba na chvíli sundat drážní čepici a zamyslet se objektivně nad tím kde je mez toho, co by mělo ještě jezdit po dráze a co už mikrobusem v kontextu celospolečenských nákladů. Mám dráhu rád a jsem pro to, aby se neperspektivní tratě (a vozidla) dojezdily, dává-li to aspoň trochu smysl, ale pochopím, že péče řádného hospodáře ze strany kraje může řešení dráhou při určitých počtech přepravovaných eliminovat.

Otázkou je, kde je ta hranice + na co kraj má a na co nemá. A to je o tom, nakolik se místní mohou do budoucna vzhlédnout v Boreckém, jehož politika se od Červíčka, v té hranici (krom toho, že z Královéhradeckého kraje mám pocit, že nejen na dopravu má zásadní vliv PR a spojená snaha všem vyhovět za téměř jakoukoliv cenu...) liší.
Pátek, 23. prosince 2022 - 09:22:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 3-2009
Pokud by byl autobus veden Meziměstí - Broumov - Hronov, pak s ním z Meziměstí do světa nepojede prakticky nikdo. V této oblasti (Meziměstí, Teplice) je vlak směr Náchod plně konkurenceschopný i vůči autu, což obecně není obvyklé. Je na místě této přednosti využít. Tím pádem se i přes nepříliš vysoký počet obyvatel dosahuje rozumných počtů cestujících díky slušnému modal splitu (a díky "nutnosti" z těchto sídel vyjíždět).
Pokud chcete hledat místa, kde šetřit náhradou vlaku autobusem, tak podívejte jinam, kde:
1) je méně cestujících - typicky trať nevede ve směru dojížďky a zároveň je pomalá
2) autobus umí z hlediska času nabídnout podobnou službu
Něco málo se dá ještě najít i v KHK.

Pokud mírně rozvedu myšlenku o náhradě vlaků busem nad Hronovem, tak už jen to, že jízdní doba těch busů je o dost delší, znamená, že jich fyzicky potřebuji více, a najednou se ty domnělé úspory začnou ztrácet. A pak další otázky typu, pokud tam budu chtít nechat sezonu, tak co budu dělat s těmi vozidly mimo sezonu atd. Proti tomu o hodně nižší výběr tržeb atd.

"Skutečné úspory" se dají najít tam, kde se nahradí jeden vlak jedním autobusem a nepřijdu při tom o významnou část cestujících.

A to je o tom, nakolik se místní mohou do budoucna vzhlédnout v Boreckém, jehož politika se od Červíčka, v té hranici liší. Ovšem ne natolik, že by snad ve Stč zavírali Broumov. Většina těch zavřených tratí jsou takové, které byly v KHK zavřeny už dávno. V základních rysech je ten pohled podobný a případné tratě u nějaké pomyslné hranice, které se tam už zavřely a tady (ještě) ne, jsou relativně detail a určitě ne nějaký "zásadně odlišný pohled". Největší rozdíl vidím v tom, že ve Stč do toho řízli najednou, a tak je to více vidět (ale čekal jsem, že kolem toho bude více křiku). Ve většině ostatních krajů se to dělalo/dělá postupně.

Libuň - no tak snad je logické, že cestující z Lomnice do Jičína jedou busem, který se posílil (aktuálně 30 minut špička, 60 minut sedlo, cca 120 minut víkendy). Zde jednoznačně nabídka reaguje na poptávku, protože tolik spojů tam nikdy v historii nebylo a prázdné to nejezdí, dokonce se kvůli kapacitně na některé spoje musí nasazovat 15m busy a ani to nestačí, takže v ranní špičce je tam spoj, který tu půlhodinu zahušťuje na čtvrthodinu... a nad rámec toho ještě posila ze Železnice do Jičína... Škoda, že železnice nevede "podél" silnice Jičín - Lomnice, to by bylo o něčem jiném a ten vlak by tam pak dával smysl. Ostatní vazby typu Mladějov - Lomnice jsou pro běžné dojíždění naprosto minimální a byly minimální i dříve, byť to samozřejmě ve své době "někoho" odvezlo - což ale neznamená, že by tam ti cestující v takovém počtu byli i dnes (i kdyby zůstal "původní" JŘ). Že to tam v sezoně ožívá, to nikdo nerozporuje.

(Příspěvek byl editován uživatelem Rosťav.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Rosťav.)
Pátek, 23. prosince 2022 - 10:12:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1749
Registrován: 1-2006
Rosťav:
"Pokud by byl autobus veden Meziměstí - Broumov - Hronov, pak s ním z Meziměstí do světa nepojede prakticky nikdo. V této oblasti (Meziměstí, Teplice) je vlak směr Náchod plně konkurenceschopný i vůči autu, což obecně není obvyklé. Je na místě této přednosti využít. Tím pádem se i přes nepříliš vysoký počet obyvatel dosahuje rozumných počtů cestujících díky slušnému modal splitu (a díky "nutnosti" z těchto sídel vyjíždět). "
Obávám se, že výsledky konkrétního nastavení jsou v přímé úměře k tomu, koho vlastně kraj přepravuje. Jsou to na Meziměstí lidé, pro které je auto dostupné (věk, cena)? Pokud to soudím podle horní 031, je těch, kteří mají možnost využití auta, minimum. Většinou jsou to děti, důchodci nebo ti, kteří dvě auta v rodině z ekonomických důvodů nemají (převaha žen). Úbytek by tam určitý byl, ale v jaké výši? Šlo by zejména o ty, kterým se při prodloužení cestovní doby nevyplatí dojíždět. A ty rozdělme na ty, kteří půjdou na podporu nebo do předčasného důchodu, a ty, kteří díky tomu budou hledat jiné příležitosti. Vycházím-li z toho, že nejhůře honorované dělnické profese nedojíždějí ve velkém, může to být pro danou část kraje paradoxně i oživením, krom toho, že bude potřeba vozit méně. Tohle není na selský rozum (a asi ani na ten náš dopravácký - ať už provozně nebo technicky), spíš na nějakou zajímavou diplomku v sociologii. Na nějaké základy vědění co to vlastně vozíme...
Rosťav:
"Pokud chcete hledat místa, kde šetřit náhradou vlaku autobusem,..."
Myslím že vnímáte, že tuto úlohu neřeším. Že se spíše zamýšlím nad horizontem 2028+, kdy má kraj určitý problém daný nástupem ETCS a absencí dostatečného počtu vozidel tam, kde budou potřeba ("dětské nemoci", poruchy, mimořádné události...), a nad schopností státu dále investovat mimo koridory, půjde-li do VRT nebo dojde-li k zásadním změnám ve financování dopravních staveb + vůbec financovat údržbu v nějakém nadstandardním rozsahu na kriticky podfinancovaných tratích (mimo koridory). Víte, že pokud nebude dost vozidel, bude je potřeba odněkud stáhnout, že pokud nebude dost peněz, je rozdělení výkonu vozidly bez a s ETCS možnou cestou, že pokud bude upadat infrastruktura, konkurenceschopnost dráhy na dané trati půjde dolů počtem pomalých jízd...

Tak prosím nepodsouvat, že chci něco nahrazovat autobusy. Přemýšlím pouze o hranici, kdy ty náhrady budou nezbytné z jiných důvodů, a o jejím posunu v čase - nevěřím, že se Borecký na tom co popílil zastaví (objektivním důvodem bude také nástup ETCS a s tím spojené), stejně jako se nezastaví jeho následovníci. Možná oprávněně v péči řádného hospodáře..

Rosťav:
"A pak další otázky typu, pokud tam budu chtít nechat sezonu, tak co budu dělat s těmi vozidly mimo sezonu atd. ..."
Což je otázka, kterou řešíte standardně mimo 06 - 08 ve školní dny. Ve špičkách máte nějaké potřeby, v sedlech potřeby jiné. Pracovní špičky ve směru poptávky posílíte přímými vlaky do/z Hradce (noc mimo HK), víkendové/sedlové sezónní špičky tím, co vám stojí. U sezónních špiček to mimo jiné může být příležitost i pro krajem dotované muzejníky, kteří budou ETCS vytlačováni mimo oblast s výhradním provozem. Nemusíte řešit všechno. Stoprocentně efektivní to nebude - zase bude prostor na zálohy mimo sezónu, kdy nebudou potřeba ostré obraty -, ale prostor pro zajímavou efektivitu by tam být mohl.

Nic na debaty, spíš podsouvám k zamyšlení ten vliv ETCS na objednávku vozidel nastavenou na knop.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
pet79
Pátek, 23. prosince 2022 - 17:21:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 7-2017
Vhd_sl:
"Argumentovat časem je pěkné, ale já bych se v tomto směru přikláněl spíš k hodnocení časem společnosti. Tedy pro kolik lidí je to úsporou času a pro kolik nárůstem a o kolik.

Mimo sezónu jsou odhadem zásadními zdroji přestupní uzly, tedy nad Hronovem Teplice, Meziměstí, Broumov. Broumov - Hronov je vlakem něco kolem 45 minut, autobus, počítám-li, že by vlak byl nahrazen spěšnými spoji se zastavením jen v Polici, může být 30 - 45 minut (spíše k nižší hranici). Pokud by byl autobus veden Meziměstí - Broumov - Hronov, pak bude Meziměstí - Hronov o 50 - 65 minutách (beru podle ranního spoje 364) proti 30 minutám vlakem. Otázkou je, jak silným zdrojem je Meziměstí... Pokud ne zas až tak silným, zbývají Teplice, které by přímým autobusem od Hronova měly být kolem 35 minut proti 19 minutám vlakem. Opět, o jakých počtech lidí to je a kolika z nich jsme schopni ušetřit čas eliminací technologických dob dráhy a přestupu v Teplicích? "
Souhlasím. Jen doplním, že pro naprostou většinu společnosti by autobus znamenal nárůst času. V Meziměstí je zastávka u vlakového nádraží a na křižovatce s ul.Tovární (Meziměstí,Bělidlo). V okolí zastávky Bělidlo je při pohledu do mapy 26 domů. Zbytek směřuje k nádraží. Pro více než 90 % města bude bus znamenat nárůst o 25 min/jízda. Pro lidi z okolí zastávky Bělidlo by byl bus úsporou pouze tehdy, pokud by docházková doba na nádraží byla větší než cca 22 minut. A to snad kromě důchodců není. Ale kolik důchodců žije v těch pár domech v Tovární a Alpské vísce?

Teplice - tam by to bylo zajímavější, kdyby autobus zajížděl na náměstí. Ale stejně: autobus cca 35 min, vlak ze zastávky ve městě 25 min. Zastávky jsou těsně u sebe. Takže zhoršení o 10 min/jízda. Autobus by byl teoreticky zajímavější akorát po lidi okolo zastávky Teplice n.Met.,Dolní Teplice,Rybárna.

Jinak Meziměstí je dostatečně silným zdrojem cestujících. Vychází naprosto srovnatelně s Hronovem, Teplicemi i Broumovem.
Vhd_sl:
"V sezóně? Nikdo nemluvil o konzervaci trati nad Hronovem. Dá se jezdit vlak Náchod - Adršpach a Polsko - Ardšpach. Budou-li problémy, dá se pro sezónní vlaky prodloužit jízdní doba... [wink]

Ono je to o tom, co jsem psal k ETCS. Pokud by to nebylo politickou prioritou, může být střízlivé řešení (cena km vlaku s a bez ETCS bude pravděpodobně jiná) o tom, že se základnou v Náchodě budou od Náchoda/Hronova vejš provozovány vlaky bez ETCS a bez potřeby vyšších rychlostí. Dají se tam dojezdit Regionovy, které ETCS už nedostanou. "
O konzervaci ne, ale zmiňoval jste, že ta trať je ve špatném stavu a zralá na dožití. Ano, je ve špatném stavu. Ale myslím, že bychom měli hledat řešení ve prospěch těch lidí a nespokojit se s negativním přístupem. Zatím každé řešení, se kterým jste přišel je zhoršení současného stavu (přestupy, prodloužení jízdní doby, odkázat lidi na bus/IAD atd.). Chápu, máte obavu, co bude. Ano, nových jednotek s ETCS bude minimum. To je, myslím, chyba kraje. Ale řešením není zhoršit VHD v regionu a výhledově tu trať odstřelit. Jestli to tak nezamýšlíte, tak se omlouvám, ale z většiny Vašich příspěvků to tak chápu. Snad chápete, že za tu trať není alternativa. Trať je naprosto konkurenceschopná vůči IAD (což je i v republikovém měřítku skoro zázrak) a autobus se tomu v žádném případě nemůže vyrovnat.

(Příspěvek byl editován uživatelem pet79.)
Pátek, 23. prosince 2022 - 21:29:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1750
Registrován: 1-2006
pet79:
"Jinak Meziměstí je dostatečně silným zdrojem cestujících. Vychází naprosto srovnatelně s Hronovem, Teplicemi i Broumovem."
To znamená čtvrtinu frekvence, která do Náchoda vlakem dorazí od severu? Můžete to kvantifikovat? A ty cestující popsat (školáci, padesátníci, většinou ženy...)? Jen abychom si rozuměli v měřítkách i v tom, kde budou za 5 - 10 let nebo jaký vliv na jejich dojíždění má cestovní doba...

pet79:
"O konzervaci ne, ale zmiňoval jste, že ta trať je ve špatném stavu a zralá na dožití. ... Ale řešením není zhoršit VHD v regionu a výhledově tu trať odstřelit. Jestli to tak nezamýšlíte, tak se omlouvám, ale z většiny Vašich příspěvků to tak chápu."
Většina tratí tohoto typu po celé republice je na tom podobně. Před rokem 1989 se padesátiletá generální oprava trati vyřešila prodloužením z padesáti na osmdesát let, po revoluci nebyly peníze na zásadní opravy vč. řešení spodku a bylo to o flikování. Většina tratí tohoto typu reálně JE na dožití, zvlášť pokud investice půjdou na PR akce typu VRT. I koridory za sebou často mají 20 - 30 let, stavěné jsou na 50 let. Kromě povídání o tom, jak je 10 - 20 minut navíc likvidační, jsem tu od Vás ani od nikoho jiného nepostřehl reálný důvod, proč by úsek Hronov - Broumov měl být povýšen nad všechny tratě v republice, včetně těch, které mají z hlediska využívání cestujícími zásadně lepší výsledky nebo jejichž náhrada vychází na čase společnosti podstatně hůře.

pet79:
" Ale myslím, že bychom měli hledat řešení ve prospěch těch lidí a nespokojit se s negativním přístupem."
Další Mělník - Mšeno na úkor zbytku sítě? Protože by to byla škoda a trať je nenahraditelná?

Budoucnost neovlivníme tím, že ji budeme lakovat na růžovo. Optimistickou vizi, kdyby stát chtěl stavět víceméně cokoliv, má kraj ve své strategii. Mne by ale zajímal i plán B, pro který aktuálně již relevantní podklad vč. horizontu víceméně existuje. Že se taková verze nehodí do PR kraje, plně chápu.

pet79:
" Zatím každé řešení, se kterým jste přišel je zhoršení současného stavu (přestupy, prodloužení jízdní doby, odkázat lidi na bus/IAD atd.)."
Nechodím sem s řešeními, nejsem za ně placen. Pouze tu reaguji na tvrzení typu "Snad chápete, že za tu trať není alternativa." a pouštím věci k zamyšlení. Btw. Pokud na trati dojde k nějakému vážnému problému, který způsobí, že bude muset být na delší dobu zastaven provoz, za trať bude alternativ spousta. Pouze budou o 10 - 20 minut delší. Je to doba běžného zpoždění, se kterým na jednokolejce musíte počítat, tak na co si hrát. Není to koridor, kde by to byl megaprůser s potenciálem pro svržení vlády. Tady to bude většině voličů ukradené.

pet79:
" Ano, nových jednotek s ETCS bude minimum. To je, myslím, chyba kraje."
Ne. Vozidla jsou dopravce, který objednávku nadimenzoval podle svých možností a potřeb modelu požadovaného krajem. Na ETCS nikdo nevěřil, nevěří ani nyní = věří, že zálohy nějak spatlá. Až to přijde, bude se řešit. Vč. toho, že na ježdění pod ETCS budou potřeba vyškolení lidé. Proč na začátek školit lidi a odstavit většinu stávajícího vozového parku? Což ale znamená, že to 2028+ může být o konstatování dopravce, že prostě nemá čím a kým vybrané spoje jezdit. Bez ohledu na pokuty. Pak je model s přestupem do vozidel bez ETCS alternativou proškrtání nebo autobusů.

Klidné svátky všem.
Pátek, 23. prosince 2022 - 22:11:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 440
Registrován: 3-2013
pet79: "Zatím každé řešení, se kterým jste přišel je zhoršení současného stavu..."

Vypadá to, že tady máme dva světy. Třeba já bych viděl několik dílčích zlepšení která už fungují, a několik docela zajímavých věcí v plánu.

-V podstatě každý druhý vlak je přímý do Hradce, a každý druhý je částečně nízkopodlažní. Nabídka výběru začíná fungovat.
-V Meziměstí se opět opravují lokomotivy.
-Bezbariérová možnost cesty pro lidi z Broumova, kteří jezdí nakupovat do Náchoda a nově u každého vlaku i do Bělovse.
-Poláci začnou opravovat trať od hranic.
-V České Metuji, to vypadá na výhybnu.
-Co se týče ETCS, tak jednotky i pro Broumovsko mají být vybaveny z výroby moibilní částí zabezpečovače.
A třeba nás napadnou Marťani a nebude nic.

Vhd-sl: "Budoucnost neovlivníme tím, že ji budeme lakovat na růžovo. "

Lakovat si budoucnost na růžovo určitě není dobré, horší je ale nehledat řešení, a hromadit stránky výmluv. Navzdory událostem kolem nás bych situaci neviděl tak černě, řekněme poslední dva roky po dlouhé době vnímám jistá zlepšení.

Připojuji se k přání krásných vánoc.
Sobota, 24. prosince 2022 - 09:21:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1751
Registrován: 1-2006
Videosen:

Úplně ne dva světy, ale dvě reality. Jednu technickou, založenou na fyzice, provozních zkušenostech (např. četnost náhrad Žraloků na chrudimské), stavu infrastruktury a předpokladech reality v horizontu 5 let dle aktuálního nastavení, a druhou politickou, založenou na zkušenosti z posledních deseti let, na tom, že není podstatné jak se věci mají, nakolik jsou udržitelné nebo odpovědné, ale je důležité správné PR, že se věci odvíjí tak, jak chce voličstvo, a slíbit vše, co tak může slíbit protikandidát považovaný za přijatelně střízlivého.

Krajské volby jsou v roce 2024, před nasazením nových vozidel, před reálným zahájením velkých staveb v kraji. V celostátních volbách 2025 ještě lze vytěžit z úspěchů s novými vozidly bez omezení v podobě ETCS na VOChoc. Předpokládám tedy, že aktuální reprezentace na kraji nemá potřebu kandidovat v roce 2028, a srážka s realitou 2028+ se jí netýká. Možná ani Vás/mne už ne, nemládneme...

Co přinese srážka s realitou ostatním je velkým otazníkem. Předpokládal bych znechucení a příklon k extremismu proto, že bude velké zklamání a nedá se predikovat, že by byly prostředky na řešení. Bude-li upsaná VRT, jako že sliby jsou tak nastaveny celospektrálně, je nevratně vymalováno.

Proto bych se přikláněl v očekáváních ke střídmosti a opatrnosti, která předejde zklamání děcka pod stromečkem, že tam proti letům minulým nenajde vysněné, ale jen něco málo pro potěšení.

Spirála slibů a PR, která se v politice rozjela, není dlouhodobě udržitelná. Je fajn, že vnímáte zlepšení. Otázkou je cena do budoucna. A to budoucno je velmi blízko... Není to o Marťanech a pohádkách...

Do háje s politikou, jsou Vánoce.
Neděle, 25. prosince 2022 - 13:36:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3491
Registrován: 7-2017
Může zde někdo vysvětlit proč když odjíždí Sp z Hronova s +1, do Police přijede +2 a odjede +3, do Teplic přijede s +7 a odjede s +10 (zde čeká na Os od Trutnova), do Meziměstí přijede +8 odjede +11.
Samozřejmě protijedoucí Sp odjíždí z Teplic +9, Police +9, Hronov +9, v Náchodě zpozdí protijedoucí Sp (+6)
To samé odjezdy Os z Teplic směr Trutnov.
Jak postupně narůstá zpoždění, použije se k jeho eliminaci v úseku Broumov - Meziměstí autobus, který bez varování odjíždí a projíždí místa proti vlaku s náskokem 9'.

To že přijíždí Os od Trutnova zpožděn je často dáno i zpožděním R Krakonoš a čekáním na přestup frekvence ve stanici Trutnov střed. Ale také díky křižování se zpožděným Os od Teplic
Neděle, 25. prosince 2022 - 14:18:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1842
Registrován: 7-2009
Tak depresivní vánoční svátky, jaké pravidelně prožíváte, tu nikdo řešit nechce...
Pondělí, 26. prosince 2022 - 11:33:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3492
Registrován: 7-2017
Drobnou připomínku vlak versus autobus z Broumova směr Náchod, Hradec Králové (případně dále) se pokusím proti lžím, polopravdám a teoriím neznalých skutečností uvézt na pravou míru.
Sledování jsem prováděl ve všední dny posledních 2 týdny před svátky v odpoledních až podvečerních hodinách (12-19 hodin).

Pokud se týká pouze spojení Broumov - Náchod jsou stávající časy Vlak/Bus(305) téměř shodné necelou hodinu. Mezi Broumovem a Bezděkovem obsluhují jiné aglomerace. Pak jedou souběžně. Autobusy mají mezi Bezděkovem a Náchodem 15 zastávek(včetně) vlaky 6 (včetně), z čehož těch 6 je společných, nebo téměř společných.
Z nádraží/terminálu Broumov odjíždí cca 2x více cestujících vlakem než autobusem. Při vnějším pohledu do vlaků a autobusů na nádraží Police na Metují/Bezděkov n.Met.,,žel.st.Police n.Met. bylo ve vlacích cca 3x více cestujících nežli v autobusech. (V letní sezoně jich bývá ve vlacích ještě mnohem více (skály)).
Zdejší zastávku autobusu využívají cestující (3-7) k přestupu na vlak (což bylo cca 1/2 obsazenosti autobusu), ale i opačně směr Police. Ač autobusy odjíždí dle JŘ z Broumova o 4 minuty později proti vlakům, k železniční stanici Police nad Metují přijíždějí (cca o 9 min.) dříve (ne vždy). Vlak ujede 28 km, autobus pouze 19 km.
Bohužel JD k nádraží Hronov a Náchod jde ve prospěch vlaků, a totéž obsazenost, přičemž jízda je téměř souběžná. Pokud jsem pokračoval jízdou osobním autem za autobusem, mohu říci že výstup a nástup cestujících v úsecích Broumov - Police nad Metují nic moc. Police nad Metují byl nástup silnější. V úseku Bezděkov n. Met.,, žel. st. Police n. Met - Hronov - Velké Poříčí téměř nulový. Více frekvence začalo nastupovat až od železňáku. V Malém Poříčí vlaky téměř nestaví. Přesto na nádraží Náchod/teminál přijelo, (projíždělo) násobně více cestujících vlakem.

V relaci Broumov - Hradec Králové jezdí v současné době autobus (305) de JŘ cca 2 1/4 hodiny (přes N. M. n. M), vlak necelé 2 hodiny, převážně s jedním přestupem.
Většina cestujících v tomto směru upřednostňuje pro pohodlí a komfortnější jízdu vlak.
pet79
Pondělí, 26. prosince 2022 - 13:16:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 32
Registrován: 7-2017
Vhd_sl:
"To znamená čtvrtinu frekvence, která do Náchoda vlakem dorazí od severu? Můžete to kvantifikovat? A ty cestující popsat (školáci, padesátníci, většinou ženy...)? "
Přesná data ze sčítání cestujících neznám, mohu vycházet jen z odhadu na základě svých zkušeností. Řekl bych, že je to spíš pětina. Musíte připočítat Žďár n/M a Polici n/M s cca 5 cestujícími/vlak a pak také ostatní zastávky, ale tam jde o malé jednotky cestujících/vlak. Broumov, Meziměstí, Teplice a Hronov je to v průměru cca nástup 10 cestujících/vlak. Samozřejmě ve špiččce víc, v sedlech míň. Jako denní dojížděči převažují školáci a ženy (odhadem 30-50 let). U mimošpičkových spojů jsou cestující jiní, dopoledne spíš starší frekvence a turisté a třeba u večerního Sp1876 pro mě překvapivě jednoznačně převažují cestující 20-30 let obou pohlaví.
Vhd_sl:
"Kromě povídání o tom, jak je 10 - 20 minut navíc likvidační, jsem tu od Vás ani od nikoho jiného nepostřehl reálný důvod, proč by úsek Hronov - Broumov měl být povýšen nad všechny tratě v republice, včetně těch, které mají z hlediska využívání cestujícími zásadně lepší výsledky nebo jejichž náhrada vychází na čase společnosti podstatně hůře.
"
Spíš 20 minut na jednu jízdu, tzn. u denních dojížděčů 5 dní * 2 (tam+zpět) * 20 minut = 200 minut týdně. Ke zbytku citace - asi došlo k nedorozumění. Já neříkám, že má být Hronov-Broumov povýšen nad VŠECHNY tratě v republice, vůbec ne. Jen si nemyslím, že je to lokálka zralá na dožití. Ta trať podle mě plní svoji funkci, podobně jako jiné tratě v republice. Ale je spousta tratí, které svoji funkci neplní a před těmi by měla být Hronov-Broumov upřednostněna. VRT, koridory a jejich odklonové tratě, příměstské tratě atd. mají přednost, to nezpochybňuji. Ale nevidím důvod, proč by vůbec neměly být požadovány investice do Hronov-Broumov a měli bychom se spokojit se současným stavem. Mě jako občana kraje nezajímá, že stát zaspal, nebo bude řešit problémy s financováním. To není důvod zalézt do výběžku a být zticha. Naopak přijít s požadavky a ať si stát rozhodne.
Ke zmínce o trati Mělník-Mšeno se nebudu vyjadřovat, neboť neznám místní poměry.
Vhd_sl:
"Nechodím sem s řešeními, nejsem za ně placen. Pouze tu reaguji na tvrzení typu "Snad chápete, že za tu trať není alternativa." a pouštím věci k zamyšlení. "
Dobře, ale zamýšlíte se pouze jedním směrem. Myslím, že stojí za to se zamyslet také nad tím, jak situaci zlepšit.
Já se také mohu od stolu zamyslet nad řešením nedostatečné kapacity severní 031. Myslím, že by stálo za to zrušit ty Os HK-Jaroměř a hned máme 2 trasy do hodiny volné. Lochenice a Předměřice mají přímou MHD do Hradce a Smiřice s Černožicemi lze řešit busem do Jaroměře a odtud rychlíkem do Hradce. Snad těch 20 minut a přestup navíc nebude sprosté slovo. (To je jen mé zamyšlení.[happy])
Videosen:
"pet79: "Zatím každé řešení, se kterým jste přišel je zhoršení současného stavu..."

Vypadá to, že tady máme dva světy. Třeba já bych viděl několik dílčích zlepšení která už fungují, a několik docela zajímavých věcí v plánu.

-V podstatě každý druhý vlak je přímý do Hradce, a každý druhý je částečně nízkopodlažní. Nabídka výběru začíná fungovat.
-V Meziměstí se opět opravují lokomotivy.
-Bezbariérová možnost cesty pro lidi z Broumova, kteří jezdí nakupovat do Náchoda a nově u každého vlaku i do Bělovse.
-Poláci začnou opravovat trať od hranic.
-V České Metuji, to vypadá na výhybnu. "
Tady došlo k nepochopení. Reagoval jsem, že uživatel Vhd_sl nepřišel s řešením. Tedy, že se pouze negativně zamýšlí, přitom já vidím prostor k zamyšlení, jak situaci vhodně řešit ku prospěchu regionu. Žádné z Vámi uvedených zlepšení nejspíš uživatel Vhd_sl nenavrhl. Nebo se mýlím? (Mimochodem první z Vámi uvedených bodů jsem před lety navrhl kraji já, ale to je jen poznámka pod čarou.[happy])
mirek55:
"Pokud se týká pouze spojení Broumov - Náchod jsou stávající časy Vlak/Bus(305) téměř shodné necelou hodinu. Mezi Broumovem a Bezděkovem obsluhují jiné aglomerace. Pak jedou souběžně. Autobusy mají mezi Bezděkovem a Náchodem 15 zastávek(včetně) vlaky 6 (včetně), z čehož těch 6 je společných, nebo téměř společných.
Z nádraží/terminálu Broumov odjíždí cca 2x více cestujících vlakem než autobusem. "
Porovnáváte neporovnatelné. Abyste měl adekvátní data, tak by bylo třeba porovnat vlak a autobus na výjezdu z města Broumova. Autobusová i železniční stanice tam jsou mimo. U autobusu jsou důležité nástupy na zastávkách Broumov,,hotel Veba (křinické sídliště, Nové Město = spousta lidí) a Broumov,,MěÚ (okraj centra a sídliště Spořilov). Jak tu správně Vhd_sl upozorňuje, důležitý je čas společnosti a ten hraje jednoznačně ve prospěch nástupu na obou uvedených autobusových zastávkách.
Pondělí, 26. prosince 2022 - 13:59:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 3-2009
kromě povídání o tom, jak je 10 - 20 minut navíc likvidační, jsem tu od Vás ani od nikoho jiného nepostřehl reálný důvod, proč by úsek Hronov - Broumov měl být povýšen nad všechny tratě v republice, včetně těch, které mají z hlediska využívání cestujícími zásadně lepší výsledky nebo jejichž náhrada vychází na čase společnosti podstatně hůře.
A proč tomu říkáte povídání? Je to právě jedna z věcí, která tu trať odlišuje od řady jiných tratí. Počty, které se tady vozí, ty středočeské tratě neměly, a naopak je ještě docela dost tratí, kde stále jezdí a těchto čísel nedosahují.

Pokud dojde na věci, které popisujete, tak se to logicky dotkne těch slabších tratí než je úsek Hornov - Broumov.
Souhlasím s tím, že dopravní plán je možná až příliš optimistický, ale vaše vize mi přijdou až příliš pesimistické. Případné riziko ukončení provozu se týká jiných tratí. Hronov - Broumov není tímto nijak povýšen nad všechny ostatní tratě v republice, u srovnatelných tratí v jiných krajích také nevnímám riziko ukončení běžného provozu.
Naopak na těch skutečně slabých tratích (mnohdy už bez pravidelného provozu - ale někdy to jsou tratě i "s běžným provozem") bychom se podle mě měli zamyslet nad tím, jestli je už neuzavřít úplně, včetně ukončení údržby atd.

Ještě k případné teoretické náhradě autobusy: Hronov je velmi nešťastné místo na ukončení vlaků. Řada lidí má cíl cesty v Náchodě - tzn. při případné náhradě autobusem v úseku od Hronova nahoru by kromě prodloužení cestovní doby lidem přibyl i přestup (což je další čas navíc a také každý přestup je určité riziko, byť se dá dobrým dispečerským řízením snížit, tak nikdy ne zcela vynulovat).

Myslím že vnímáte, že tuto úlohu neřeším.
Tak proč popisujete, jaká by byla cestovní doba autobusu oproti vlaku? Co jiného to je než řešení náhrady? Já vám opravdu nerozumím.[happy]

Můžete to kvantifikovat? A ty cestující popsat (školáci, padesátníci, většinou ženy...)?
Takže to tam moc dobře neznáte, ale popisujete od zeleného stolu [wink]

K náhradám Žraloků na 238 - tam se ale jezdí 2 vozidla v turnuse a 0 záloha. Navíc v takto malých číslech těžko dělat statistiku.

Do nového roku přeji hlavně optimismus.

EDIT: Koukám, že pet 79 reagoval na podobné věci - měl jsem už příspěvek rozepsaný a odeslal jsem jej až později...

(Příspěvek byl editován uživatelem Rosťav.)
Úterý, 27. prosince 2022 - 09:57:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1752
Registrován: 1-2006
pet79:

Zamyslim se dvema smery. Jeden, nedostatek vozidel s ETCS v prechodnem obdobi (RostaV naopak, jak na Zralocich tak na Panterech je videt, ze zaloha nemusi byt dostatecna a reseni bude potreba. Druhy, problemy useku Hronov - Broumov (a dalsich v republice), pokud penize proste nebudou. Btw. v takovem pripade Vase vypocty s casem padaji, protoze pomalymi tech 20 minut a vic bude stejne a drazsim problemem na trati koncite. I se sposustou oovidani o tom, jak je potreba a stat musi...

horni 031 by busy prospely - skytaji spoustu prilezitosti na bezprestupova spojeni, lepsi interval ap. pro trat a okoli. Seskrtnuti by ale bylo nestastne - budete potrebovat postavit neco, co je pro ty obce nezadouci a k cemu je financne nepruchodna varianta.

Jinak omluva, mam omezene moznosti diskuse a na zbytek asi az v lednu. pekny zaver roku.
Úterý, 27. prosince 2022 - 17:48:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7785
Registrován: 9-2003
Když čtu zde tuto bohatou diskuzi,jen malý dotaz k oblasti..Nemá někdo nějaké nové info zda se něco nezměnilo ve věci možného obnovení trati z Otovic (resp.Broumova) do Polska? Na poských fb profilech je diskutována např.probíhající obnova trati do Mirsku a tím možnost obnovy do Jindřichovic..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Středa, 28. prosince 2022 - 23:47:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 441
Registrován: 3-2013
Pet79: Vypadá to, že jsem se nepřesně vyjádřil, s Vaším příspěvkem souhlasím.
Chtěl jsem jen napsat, že na rozdíl od „revitalizace“ se tady záležitost kolem vlaků sice malinko, ale přece jenom posunula k lepšímu. Názory pana Vhd-sl. k tomuto tématu řešit nechci. Jednou by dopravu ukončil v Teplicích, podruhé by postrašil s uzavřením tohoto, nebo támhletoho. Dlouhé stránky o ničem. Má-li potřeby rušení, ať jde do politiky a koná.
To, že jste nějakým způsobem pomohl k přímým vlakům, je určitě super. Nejste sice sám, kdo tyto návrhy dával, ale to nijak nezmenšuje to, že jste i Vy posunul věci k lepšímu.

Alf: zatím nic nového, informaci mám přímo od člověka, který se snaží věc rozhýbat. Otovice po špatné zkušenosti jsou pro železnici. Můj názor je stále stejný, dát přednost opravdové revitalizaci trati Broumov-vnitrozemí.
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 15:17:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3500
Registrován: 7-2017
Vhd_sl
pátek, 23. prosince 2022 - 08:29:50 číslo příspěvku: 1748.
Nemusíte sundávat žádnou drážní čepici.
Pouze musíte znát jaká byla obsazenost kterých vlaků do postupného rušení návazných vlaků.
Když vám nejede vlak do práce, školy, tak s nim nepojedete ani z práce či té školy. Prostě postup jak udělat z plných vlaků poloprázdné a pak téměř prázdné je taktika určitých odborníků na VHD.
Neděle, 01. ledna 2023 - 09:26:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 7-2019
Sestřich nákladních vlaků do Broumovského výběžku
video:https://youtube.com/watch?v=rGcNrSwSVUc&feature=shares
Pondělí, 02. ledna 2023 - 03:12:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2543
Registrován: 7-2008
K těm tratím na Mšeno a Mladějov-Libuň-Lomnice.

Já si obě pamatuji z dětství a rané dospělosti. Z Mladějova dál ho hor jezdilo vždy jen pár lidí.

Ale hlavně, jen velmi málo lidí jezdilo třeba do práce z vesnic okolo Mladějova do Lomnice a naopak. Přípoje v Libuni na 041 většinou nevycházely a vlaky tak buď stály desítky minut právě tam, nebo naopak pokračovaly rovnou do Mladé Boleslavi. Vycházet ani nemohly, nelze, aby vycházely v Turnově a Libuni zároveň.

Na druhé straně, když už ty vlaky musely jezdit, i když jen s pár lidmi, přenášely zpoždění na sklonově náročném úseku do Libuně dál na trať směrem do Mladé Boleslavi.

Přesto mnoho lidí vidělo ty vlaky mezi Mladějovem a Lomnicí plné. Dlužno napsat, že hlavně o víkendech v sezóně, která je tam poměrně dlouhá.

Šlo hlavně o organizované turisty z KČT, neorganizované pěší turisty, skauty a v létě taky o lidi na koupání do Jinolic. A pozor, i tak bylo těch cestujících PODSTATNĚ méně, než blíže k Mladé Boleslavi. Hodně populární byly turistické cesty vycházející až z Libuně, ale jezdilo se i dál, na Tábor u Lomnice.

Mšeno je podobný případ, ale s rozdílem, že neleží na rozhraní třech krajů. Resp. taky není od krajské hranice daleko, ale celá trať je ve Středočeském kraji. Druhým rozdílem je to, že Mšeno nemá napojení jinou tratí, jako Libuň. Ty ostatní vesničky okolo Libuně jsou opravdu malinké.

Trať Náchod-Broumov s těmito dvěma tratěmi srovnávat nelze. Té by jakž takž odpovídala trať Beroun-Rakovník, a tu StČ kraj taky rušit nechce.
Pondělí, 02. ledna 2023 - 05:24:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12829
Registrován: 6-2004




nereprezentativním stavu, na její vkus často, potkávali rodiče svěřenců ve zvláštní škole. Prostě nemusí být úplně ideálem bejt na šrot a slyšet "Dobré ráno, paní učitelko." [ok]

Btw: popíjela fest ? a věk? [wink]



(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Úterý, 03. ledna 2023 - 11:45:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1753
Registrován: 1-2006
Videosen:
"... Jednou by dopravu ukončil v Teplicích, podruhé by postrašil s uzavřením tohoto, nebo támhletoho. Dlouhé stránky o ničem. Má-li potřeby rušení, ať jde do politiky a koná. ..."
Milej zlatej, četl jste dlouhé stránky z vlastní klávesnice? Srovnával jste obsahově - méně známá fakta technického charakteru ap.?

Píšu pouze protipól k Vašemu vidění. Píšu o tom, že jsou zde konkrétní technické a ekonomické problémy, které v horizontu 2028+ díky PR stavbám mohou situaci překlopit ze snů o obnovování tratí a o zásadních investicích v kraji do reality, kdy není čím (omezená přístupnost tratí s výhradním provozem ETCS, vysoké náklady s novými vozidly) a po čem jezdit (postupné dožívání jednotlivých objektů na tratích, které byly ekonomicky dlouhodobě zanedbávány). O tom, že stát nemá povinnost ty tratě držet stejně, jako nemají povinnost kraje objednávat dopravu. Pokud se trať rozsype, může to být o tom, že je jednou z mnoha a balík dostupných peněz na opravy bude rozdělován podle priorit dnešních investic s tím, že když není, není...

Pokud se na krajích vynoří politici, kteří dojdou k tomu, že peníze kraje lze využít z hlediska PR účelněji, jako tomu je v kraji Středočeském, jdou Vaše sny do kopru. Ta hranice, kdy to zavřít, není o tom, co prošlo Středočeskému kraji. Je o hledání, co ještě lidi skousnou. O argumentaci, že obce, které o vlak ve Středočeském kraji přišly, si nový stav třeba i pochvalují - jak je to prezentováno Boreckým. Ta hranice je jen o odvaze politiků řezat.

Návrhy publika nemají vliv. Podle mého názoru politici kraje spíš v rámci možností ošetřují absenci služeb nabídkou dopravy. Nedostatečně, odliv lidí z odlehlejších částí kraje (zejména vymíráním) nezastaví. A ani si nemyslím, že by to bylo cílem. Menší poptávka po životě v dané části kraje znamená menší starosti s voliči bez služeb. Dokud to tam nepůjde do extrému, není co řešit a stačí "chléb a hry", přičemž nabídka dopravy je tou hrou...

pet79:

Většinu jsem odpověděl, takže už jen ke dvěma věcem. Zamýšlení se jednosměrně - ano, na druhou stranu se domnívám, že v této diskusi (i obecně) většina jede svůj směr, čímž je jednosměrnost užitečná pro pluralitu názorů, pro bouření. Pro mne jsou zajímavé "krizové" stavy v krajské dopravě v horizontu 2028+ v kontextu toho, jak se to vyvíjí ve státě jako celku.

Smiřice? Autobusy s výjimkou školáků jsou prázdné, okolí Smiřic (např. Rodov) nemá optimální obslužnost. Lidem je jedno, jestli autobus nebo vlak. Potřebují z bodu A do bodu B v rozumném čase. Po většinu dne lze dosáhnout autobusy rozumných jízdních dob na Hradec i na Jaroměř. Pokud by tu vlak, s výjimkou školáků, kde to nemá řešení kapacitně (je potřeba držet menší rozevření nůžek s počtem řidičů a vozidel ve špičce a mimo), nebyl, předpokládal bych říznutí 311 i 315 ve Smiřicích, s tím, že od Jaroměře/Velichovek/Hořiněvsi (a třeba i od Libřic pro využití kapacity vozidla v oběhu na nějakou nabídku) přes Smiřice pojede přímý spoj do Hradce a nabídka bezpřestupových spojení i intervalů po celý den se tak zásadně rozšíří. Otázkou je i integrace do MHD Hradec Králové. Není potřeba zásadních kapacit, je potřeba uspokojit mimo ranní školáky cca 100 lidí za hodinu s predikcí lehkého nárůstu novou nabídkou. Do budoucna vč. obsluhy oblasti na Zderaze (Lídl), která může generovat vytížení proti špičce. Bylo by to jen o návaznostech a o prostupnosti části přes Koutníkovu v Hradci - řešitelné buspruhy.

Ale jak jsem psal. Správa železnic ukázala (byť jí následně opustila) variantu s vedením VRT mimo Smiřice, Holohlavy a Černožice podél dálnice. Dovedete si představit, že by tyto obce za dané situace souhlasily s vedením trati v dnešní poloze, s tím, že tu vlak ani zastavovat nebude a přejezdy budou, díky četnosti spojů, většinou zavřené? Ani omylem. Ne náhodou tam dával CEDOP "úplatek" Holohlavům v podobě nové zastávky... Takže jo, jděte do toho a budeme si povídat v územním řízení o vlivu na území a o variantách, vč. těch, na které stát ekonomicky nemá.

RosťaV:

"Povídání" je z mé strany označením něčeho, co považuji za nezávaznou (možná hospodskou) diskusi. Bez toho, že bych to tak chtěl shazovat, ač názor nesdílím. Otázkou, kterou jistě má kraj pokrytou a do detailů vyřešenou, aby všichni nebyli jen "velmi překvapeni", je, jak obsluhu území modifikovat v případě, že bude problém, který jsem nadnesl. Nejde o středočeské tratě a jejich vytížení... Nejde jen o to, co je schopen kraj ovlivnit - pokud bude na infra zásadní omezení, bude to kraj iniciovat sám bez ohledu na význam tratě. Potřebujete funkční systém, ne mantry o tom, jak je trať významná, a jak sem stát musí nasměrovat peníze, aby to fungovalo aspoň jako doposud.

K dopravnímu plánu jsem psal, že je dobře, že existuje, ač by byla rozumnější střízlivost. Vidíte co to dělá s lidmi jako Videosen. Může z toho být pěkně hnusná vopice... [happy] Skoro bych v takovém materiálu (resp. spíš v materiálu paralelním) ale čekal i ten méně příznivý vývoj. Ne jen malování světlých zítřků. Na rovinu kategorizovat důležitost tratí z pohledu kraje a možnosti modifikace obsluhy území.

Rosťav:
"... tzn. při případné náhradě autobusem v úseku od Hronova nahoru by kromě prodloužení cestovní doby lidem přibyl i přestup (což je další čas navíc a také každý přestup je určité riziko, byť se dá dobrým dispečerským řízením snížit, tak nikdy ne zcela vynulovat). ..."
Tak je ten přestup na kraji sprosté slovo nebo ne? [happy]

Rosťav:
"... Takže to tam moc dobře neznáte, ale popisujete od zeleného stolu [wink] ..."
Předpokládám, že dopravní technolog kraje v dané oblasti postupuje s potřebnou odbornosti a nedělá svou práci pocitově selským rozumem (resp. dle politického zadání - je krajským úředníkem nezávislým na politické reprezentaci...), ale má k dispozici podrobnější data o cestujících v jednotlivých spojích (ne jen počty) a nějaké sociologické rozbory vč. predikce vývoje populace. Já nejsem ani dopravním technologem, ani krajským. Jen nahlas, jako soukromá osoba, uvažuji na základě informací, které k tomu mám. Dobře víte, že pokud k tomu budu mít důvod, nemám problém si potřebné průzkumy zajistit. A dobře víte jak to tam konkrétně vypadá. Takže budeme si opravdu povídat o zelených stolech?

Do nového roku přeju, aby ta kocovina z pařby s optimismem byla v mezích a normálních daňových poplatníků se zatím příliš nedotkla.

mirek55:

Sundat nádražáckou čepici znamená vnímat obě varianty řešení dopravní obsluhy území a být schopen vyhodnotit, jak se to podepsalo na společnosti jako celku. Ano, z hlediska státu by bylo výhodnější, aby byla drážní infrastruktura využita. Znamená-li to ale dva paralelní systémy proto, že železnice trasováním prostě určité věci nepokryje, patrně by trať měla zůstat pro nějaký muzejní provoz a výletní vlaky. Má-li potenciál jako turistická atrakce. Ostatně s rozšiřováním ETCS bude spousta spolkařů, kteří nebudou mít kde jezdit...

Všd:

Jaká bude realita KČT (a turistiky vůbec) v horizontu deseti patnácti let? Kolik lidí je a bude ochotných jet na turistiku (jet vůbec, přijde mi, že tam taky jede restrukturalizace...) vlakem? Lze měřit podle toho, jak to bylo doposud nebo s odchodem další generace počet těch lidí, kteří to dnes využívají, zásadně poklesne stejně jako dlouhodobě klesají počty v dětských organizacích ap.?

Většina městských celý život nesmyslně bojuje o čas a jede na výlet zásadně autem, má-li je k dispozici. U rodin je to, bohužel, i z ekonomických důvodů, ač by to mělo být právě naopak. U lidí mimo dostupnost velkých uzlů (mimo města) je výlet vlakem časově mimo realitu - viz např. návraty do Smiřic od severu, kdy je potřeba buď čekat v Jaroměři, jet přes Hradec nebo hledat některý z velmi mála spojů, které zastaví. Podle toho vypadají i počty lidí, které do toho jdou.

Fany:

Tehdy cca 30. Fest ne, jen si občas vyšla s přáteli, a, protože je inteligencí a empatií vejš než průměr společnosti, vnímala menší krajské město jako problém. Nikdo nemá rád, když ho půlka města pokrytecky drbe a prostě to pak vede na preferenci anonymity ve velkém městě (Praha/Brno/Ostrava/Plzeň), kde podobné věci nehrozí tak často...
Úterý, 03. ledna 2023 - 14:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 3-2009
Tak je ten přestup na kraji sprosté slovo nebo ne?
Obecně to sprosté slovo není. Ale nehodí se vždy a všude. Je potřeba zvážit řadu aspektů, které jistě znáte.

Jinak stručně shrnuto: že se v budoucnu nejspíše nevyhneme hledání úspor, to je dost možné.
Ale v potenciální náhradě vlaků od Hronova na sever mimo sezonu skutečně nevidím zásadní úsporu, důvody jsem snad dostatečně popsal výše, ale ve zkratce ještě jednou:
-tržby by šly dolů, protože by náhrada byla jednak o dost pomalejší a také proto, že na delší cesty lidé preferují vlak
-zachování sezonního provozu znamená držet v systému sadu železničních vozidel pro sezonu i autobusů (které by ale nejspíš jezdily celý rok) - s argumentem, že na turistiku jsou k dispozici špičková vozidla nesouhlasím, jednak jeden z vrcholů turistiky v rámci veřejné dopravy je květen,červen (školní výlety - odpolední hodiny v těchto měsících je překryv běžné špičky i turistické špičky) a za druhé pauzy vozidel ze špičkových výkonů v sedlech se z velké části využívají na údržbu
-nutnost přestupu v Hronově by odradila další cestující, případná přímost autobusů do Náchoda by vytvářela duplicitní úsek
-dokud držíme provoz v sezoně, tak na infra se prakticky nic nešetří
-i mimo sezonu jsou vlaky, které se nad Hronovem dostávají ke 100 cestujícím, což je podle mě solidní výsledek (dodnes existují tratě, které toto odvezou za celý den)
-pokud beru základní hodinový takt se stávajícím schématem křižování, tak dojet do Broumova oproti konci v Hronově znamená jen jednu soupravu navíc (což předjímá fixní náklady na vozidlo, ale i na personál - velká část celkových nákladů) - ale autobusy by za každý vlak musely jet minimálně dva (na pokrytí hodinového taktu dvou návazných linek z Hronova bych tak potřeboval čtyři busy místo jedné vlakové soupravy) - pořád máte pocit, že je to nějak výrazně levnější? [happy]

Řezat má smysl tam, kde se skutečně ušetří, a to nejlépe jak na straně kraje, tak na straně správce infra.
Úterý, 03. ledna 2023 - 23:18:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 442
Registrován: 3-2013
Vhd-sl: „Píšu pouze protipól k Vašemu vidění.“

Ano, každý máme jiné vidění, já to vidím z výběžku.

Vhd-sl: „Píšu o tom, že jsou zde konkrétní technické a ekonomické problémy, které v horizontu 2028+ díky PR stavbám mohou situaci překlopit ze snů o obnovování tratí a o zásadních investicích v kraji do reality, kdy není čím…“

O tom, že se může situace překlopit kamkoli, o tom není sporu, svět je v pohybu, krom vytrhání kolejí hrozí války, přírodní katastrofy.
Já jsem si jen dovolil napsat, že se, dejme tomu v posledních dvou letech, situace lepší (viz můj příspěvek 440). Musíme jezdit prakticky za vším (433) a tak každý peron, přímé vlaky, i smysluplné zastavování zlepší kvalitu - dostupnost. Nová vozidla nepochybně umožní důstojné cestování, někomu ale možná, jak je vidět, způsobí vrásky na čele.
Snad bych ještě dodal, že došlo k opravě nádraží v Meziměstí, při které na rozdíl od Náchoda nedošlo ke znehodnocení budovy. I ve svém věku hledím do budoucnosti s mírňoučkým optimismem.

Vhd-sl: „Pokud se trať rozsype,…“

Ale nerozsype, nebojte!! Jsou-li peníze na dostavby peronů a na demontáže kolejí…, tak jsou určitě i na základní opravy. Tady jsem v klidu.
Středa, 04. ledna 2023 - 07:13:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1754
Registrován: 1-2006
RosťaV:

Je zvláštní jak se té prezentace, že chci za každou cenu řezat, pořád držíte... [sad] Přes všechno co k tomu bylo napsáno, tedy že mluvím o případném "krizovém" vývoji, kdy buď nebudete mít vhodná vozidla nebo budou omezení na infrastruktuře z hlediska pomalých jízd tak zásadní, že to akceptovatelně nevyjezdíte.

Pouze jedna souprava navíc je to za předpokladu, že máte v Broumově obrat na sebe, což, pokud současně budete točit ostře i v HK (u nových vozidel předpokládám, zvlášť při větších neschopnostech vozidel) nemusí být úplně stabilní. Hronov by byl proti tomu o 40 minutách na vyvážení provozních nepravidelností zdola.

Tvrzení o tom, že lidé preferují vlak je mantrou. Lidé preferují pokud možno bezpřestupové spojení, na čemž máte (v kontextu jiných IDS až nesmyslně; na základě politických požadavků obcí...) postavenu většinu kraje. Z hlediska teorie dopravy a ekonomiky obsluhy území je to pak o uzlech a hranách, s tím, že na kapacitní hrany využíváte kapacitní dráhu, je-li konkurenceschopná časově. 100 lidí jsou dva autobusy, z nichž každý může být trasován jinudy nebo s jinou politikou zastavování a území tak obsloužit lépe než dráha. Pokles tržeb je tak diskutabilní.

Máte-li vozidla, která nebudou mít přístup do stanic VOChocu, protože nebudou mít ETCS, je Vám jedno že nejsou využívána naplno. Jsou na dojetí a jejich smysl (s přestupem mimo oblast s ETCS; Náchod je vhodný...) může být ve výplni (špičky proti směru poptávky, turistické špičky, sedla přes den v době potřeby údržby) na dobu, dokud nebudete mít k dispozici dostatek adekvátních a zejména provozuschopných vozidel.

Ale ano, souhlasím s tím, že pokud by měl být přestup, je pro kraj flexibilnějším řešením hodit to, na co vozidla nebudou, do autobusů, než držet drážní vozidla s omezeným pohybem. Jen jsem měl pocit, že to je právě to, co nechcete.

Ono vás nasazení nových vozidel, a snaha o provozní spolehlivost celku, stejně k tomu přestupu v Náchodě v horizontu 2028+ minimálně ve vybraných částech dne (proti špičce + sedla) na přechodné období dotlačí... Pokud se trať začne sypat, bude to o možnostech správce infra. Nebudou-li, což se predikovat v širším horizontu dá, ač Videosen nemá obavy, je vymalováno bez ohledu na to, zda s tím souhlasíte nebo ne. Možná to tam i sám časem nakreslíte.
pet79
Středa, 04. ledna 2023 - 12:10:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 7-2017
Vhd_sl: Kde berete jistotu, že peníze v horizontu 2028+ nebudou? Myslím, že investice (obzvlášť na VRT) a údržba je věc jiná. O tomhle se půjde bavit, až bude potřeba údržba těch VRT. V situaci, kdy se ani nekoplo, to nehrozí. Já jsem ve věci VRT docela pesimista. PR je fajn, ale co když se mnohem víc začnou ozývat různé spolky a zábor území a další negativní externality VRT začne být problém pro většinu veřejnosti? Myslím, že většině lidí je jedno, zda jim VRT jede za domem, nebo až za kopcem. Hlavně, že bude na co nadávat.

Vhd_sl:
"Pouze jedna souprava navíc je to za předpokladu, že máte v Broumově obrat na sebe, což, pokud současně budete točit ostře i v HK (u nových vozidel předpokládám, zvlášť při větších neschopnostech vozidel) nemusí být úplně stabilní. Hronov by byl proti tomu o 40 minutách na vyvážení provozních nepravidelností zdola."
Nejspíš to bude přesně naopak. Vnímám snahy přesunout křižování z Náchoda a Teplic do Hronova a Meziměstí. Sám doufám, že to teda nenastane, neboť úspora 10 minut dle mého názoru nenahradí rozbití uzlu Teplice n/M. Nicméně pokud se bude jezdit jenom do Hronova, tak nebude nic bránit snaze stíhat X:00 v Hronově a mít tam ostrý obrat. Oproti tomu při polohách X:00 v Hronově a X:30 v Meziměstí by bylo v Broumově 30 minut na obrat a eliminaci zpoždění.
Středa, 04. ledna 2023 - 21:54:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 443
Registrován: 3-2013
Vhd-sl:
„Tvrzení o tom, že lidé preferují vlak je mantrou.“

Tvrzení o tom, že lidé preferují vlak, je pravdou.
Za předpokladu, že jsou srovnatelné podmínky – vozidlo odpovídající době, stejná jízdní doba, stejné místo nástupu i výstupu, stejný počet přestupů, stejná cena…. Takže když vyjmeme fandy silničního provozu, milovníky současných autobusů a masochisty je výběr v našem terénu jasný. Zopakuji. Vlak: výrazně příznivější plynulost jízdy, plynulejší změna směru jízdy, více prostoru, WC…
Dále připomenu, že jde z Broumova do Náchoda o hodinu jízdy.