Diskuse » Železnice » Restaurační, lůžkové, lehátkové, společenské a salonní vozy » Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 10. 12. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 10. 12. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 10:00:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5586
Registrován: 9-2007
Tak já bych začal tím, že ověřit se vše dá na vagonwebu, je tam velice podrobně zpracováno řazení od konce 60. let doposud včetně výskytu hospod. [happy]

O voze BRam v polovině 90. let na vlaku z Prahy do Krkonoš existuje dokonce i video na YouTube, odkaz bych teď ale asi nedokázal najít.

Ty zmíněné osobní a spěšné vlaky; ono není osobák/spěšňák jako osobák/spěšňák, v "moderní době" to byla prakticky vždy souprava od nějakého expresu, tudíž to nelze úplně brát tak, jako že by to byl jídelák na osobáku. V tomhle je ale výjimkou Polsko, kde bistrovůz na čistě osobním vlaku skutečně jezdí, jde o vlak Regio Kamienczyk z Poznaně přes Wrocław do stanice xxx a vůz je typu BR3nopuz. Vůz normálně funguje a vaří se tam, já teda měl jen polévku, ale umí i klasická jídla.



V noční dopravě jsou jídeláky nezvyklé a přitom mi to přijde jako geniální koncept – stejně tak, jak nebývá recepce v každém patře hotelu, nemusí být podle mě ani stevard v každém voze. Z jedné strany lůžka, z druhé lehátka, jídelák uprostřed... a ve vozech upozornění, že check-in do lůžkových vozů se provádí na recepci, která se nachází v jídelním voze. [happy] Poté by jídelní vůz sloužil svému účelu, tedy konzumaci pokrmů a nápojů, což by byl vyšší standard, než dnešní velice omezená nabídka klasických lůžek, bez ohledu na prostor. Samozřejmě nikdo by neupíral možnost vzít si jídlo s sebou, nicméně mimo Curych byla ještě nedávno možnost dát si akorát tak párky či polévku, nevím teda jak dnes.

Cestující by si po probuzení řekli, zda chtějí kompaktnější snídaňový set do postele, anebo snídani v jídeláku, která by byla nejen důstojnější co se prostoru týče, ale i vzhledem k nabídce jídel. Z mnoha vlastních zkušeností vím, že stačí jeden větší kufr a stolek už do WLABmz namontovat nejde, v T3 je pak konzumace v omezeném prostoru na lůžku vyloženě nepříjemná... a možnost sníst si snídani nějak na úrovni řeší právě jídelna jídelního vozu.

Nepletu-li se, tak celý tento koncept funguje v Norsku, koncept bez checkinu, ale s podáváním snídaně a možností večeře funguje v maďarské Adrii a takový zážitek doporučuji opravdu všem, je to neskutečná pohoda, když součástí čtrnáctihodinové cesty není sezení či ležení v zavřeném kupé, ale i možnost posedět v jídeláku. [happy] Bez podávání snídaně, ale s možností posezení v jídeláku pak funguje třeba ICN Szczecin - Przemyśl, podle všeho jezdí nějaký jídelní vůz i na EN Dacia z Bukurešti do Vídně (ale jen část trasy),... od prosince by měly zase jezdit maďarské jídelní vozy v relaci Budapešť - Vídeň, teoreticky by tak mělo být možno dát si při cestě z Bukurešti do Vídně večeři u CFR a snídani u MÁV-START. [proud] A pak z Budapešti až do Salzburgu a zpátky na EN Kalmán Imre, i to docela potěší.
Mladějov
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 10:14:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18581
Registrován: 3-2007
Jo, to už se tady probíralo.
Geniální koncept..no bez stewardů a s couráním lidí celou noc tam bude akorát pěknej bordel a příležitost pro různé zlodějíčky a podobně, tady fakt nejsme ve Skandinávii.
Jinak jistě, večer třičtvrtě hodiny - hodinku posedět v jídeláku na "šláftruňk" (to bude u tebe asi jako s gáblíkem viď) bych uvítal, ale šetřit na stevardech není dobrá cesta a cestující z toho nic nemá - nakonec třeba koncept Jančurův byl založený na opaku a to i v autobusech a je velmi úspěšný.
A řada společností má stevarda pro dav sousedící vozy, z nichž ten druhý je právě lehátko.

"Je to neskutečná pohoda, když během čtrnáctihodinové cesty" - [lol]
Tohle tady bylo už někdy před šedesáti lety se speciály do Burgasu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 11:06:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12147
Registrován: 5-2002
ad Pad: Ten Ganz měl druhou hospodu zavřenou.

Ten druhý Ganz jí tam začasto vůbec neměl a byla nahrazena volným vozem 2. třídy.

Dokonce si na to pamatuji. Jako malý kluk jsem jel s tátou od babičky v Černošicích domů do Chodova u Karlových Varů a zatímco zbytek rodiny jel civilizovaně autobusem [biggrin], já si vždy vyřval MEx 130 Praha - Karlovy Vary. A tuto jízdu jsme měli místenky do neexistujícího vozu právě proto, že se výjimečně sešly dvě jednotky s jídelákama a ta "dvojka", kde jsme měli místenky tam prostě nebyla. A tak jsme byli usazeni do "jedničky" a já pak například sledoval "bouraný" starý Most.
A kniha o Ganzech, třetí díl tuto mou paměť (cca 1974 - 1976) potvrdila...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 11:19:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3538
Registrován: 6-2019
Jinak jistě, večer třičtvrtě hodiny - hodinku posedět v jídeláku na "šláftruňk" (to bude u tebe asi jako s gáblíkem viď) bych uvítal
Ideální jak si nechat ukrást cennosti v zavazadlech v kupé. [biggrin]

Tohle tady bylo už někdy před šedesáti lety se speciály do Burgasu.
Ano, naštěstí už těch 60 let uplynulo (kdo tedy mohl asi tak vlakem do Burgasu....?).
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Mladějov
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 13:27:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18583
Registrován: 3-2007
Že tě to tak baví na každé mojí větě furt rajtovat.
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 14:45:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3539
Registrován: 6-2019
Já se tedy o svá zavazadla ve vlaku bojím - zejména když vidím jací lidé také občas cestují. A hodina v jídeláku určitě postačí na to, aby cennosti dostaly nové nožičky a vystoupily na nejbližší nácestné zastávce.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Mladějov
Pondělí, 07. listopadu 2022 - 17:35:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18585
Registrován: 3-2007
A že jsi to nikdy nenapsal Vantjuovi, který s tím tady začal (a periodicky to sem tahá)?
Úterý, 08. listopadu 2022 - 08:36:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3541
Registrován: 6-2019
Já ho šetřím, je ještě mladý. [talker]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 11. listopadu 2022 - 19:24:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2029
Registrován: 1-2007
Nepletu-li se, tak celý tento koncept funguje v Norsku, koncept bez checkinu, ale s podáváním snídaně a možností večeře funguje v maďarské Adrii a takový zážitek doporučuji opravdu všem, je to neskutečná pohoda, když součástí čtrnáctihodinové cesty není sezení či ležení v zavřeném kupé, ale i možnost posedět v jídeláku.

Letos v létě vyzkoušeno v praxi. Jednou na trase Stockoholm - Lulea (Vy Nattåg 92 ), což je srandovní v tom, že obsluha lehátek i jídelního vozu mají Norové. Vyhráli zřejmě nějakou soutěž, protože např. i v blbém osobáku, který jezdil v okolí Luley, tak měli v elektrické jednotce vybookované místo na prodej kafe :-) Zajímavost je, že nebyl otevřen 24/7, ale v 10 večer zavíral a otevíral zase na snídaně.

Další takový byl Rovaniemen-Helsinky. Zde měli lepší masové koule jako v Ikei. V obou případech výborné řešení, kdy spíte v lehátku, ale jídlo si jdete dát jako člověk.

Dal bych i fotky, ale tady něco vkládat, aby se to nemuselo zmenšit [proud]

Jinak nejlepší jídelní vozy jsem zatím potkal ve Finsku. Tím, že mají široké a vysoké vozy, mohou si dovolit 2patrový, kde dole je jídelna a kuchyň, vzadu i gaučíky na sazení a nahoře 60% klasické sezení, 30% kompletně otočné sedadla 360* a 10% část, která lze vzít na firemní porady/jiné účely.
Tady aspoň video, zážitek to byl super [satan]
Finský jídelák
Vše je jen o lidech. Železnice nevyjímaje.[kladivo]
Pátek, 11. listopadu 2022 - 21:36:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 500
Registrován: 2-2018
Mladějov:
""Je to neskutečná pohoda, když během čtrnáctihodinové cesty" - [lol]
Tohle tady bylo už někdy před šedesáti lety se speciály do Burgasu.
"
Akorát, že to nebylo 14 hodin, ale nějakých 34...[crazy]
Pondělí, 14. listopadu 2022 - 12:36:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 837
Registrován: 10-2020
Vantju - s podáváním snídaně a možností večeře v maďarské Adrii ..... neskutečná pohoda, když součástí čtrnáctihodinové cesty není sezení či ležení v zavřeném kupé, ale i možnost posedět v jídeláku.

Jako pohádka to zní hezky – ale jaká byla skutečnost?
V plné sezoně asi vyprodaný vlak - z leháčů 180 lidí, z lůžek slabá polovina? Tedy 250?
Příjezd do Splitu 8:12
Kolik míst je v jídelně?....a jaká doba pro konzumaci snídaně?...., “nástup na raňajky“ - dle vozů, nebo dle objednání ?? , od kolika hodin začíná?
Mladějov
Pondělí, 14. listopadu 2022 - 14:01:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18662
Registrován: 3-2007
A Vantju někde píše, že se musí snídaně pro všechny vydávat v jídeláku??? Nebo že posedět v jídeláku nemůže třeba večer?

Taky někdy místo blbýho pindání a věčnýho rytí zapojte to, co vám sedí na krku.
Pondělí, 14. listopadu 2022 - 22:40:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 1-2007
Jinak ještě k těm konceptům jsem si vzpomněl. Ten starší finský jídelák (vůz to má skoro jako z pendolina tvarem skříně, zmíněný výše na nočním vlaku) má opravdu zajímavý koncept sezení v restaurační části.

Buď sedíte u kraje chodbičky nebo jdete umělě vytvořenou uličkou k okýnku za zády lavice těch u uličky [happy]
odkaz
Vše je jen o lidech. Železnice nevyjímaje.[kladivo]
Úterý, 15. listopadu 2022 - 11:17:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 510
Registrován: 3-2013
Vagónik bol, vagonik nie je !!

Středa, 16. listopadu 2022 - 20:58:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 842
Registrován: 10-2020
310097 - povedal v krčme jeden kolega "kolónie".....čože? ...."mal som tu kolo, už tu nije..."
Čtvrtek, 17. listopadu 2022 - 18:41:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 847
Registrován: 10-2020
Mladějov - A Vantju někde píše, že se musí snídaně pro všechny vydávat v jídeláku???

Pro všechny ne – Mladějov si to rád sní na horní palandě, opřenej hlavou o strop...., ale ti ostatní /ne všichni/ si rádi zajdou na tu snídani v pohodlí u stolu. Proto jsem se ptal, jak to je organizováno, Vševěde.

Podobně to kdysi bývalo i u nás :
Mladějov
Pátek, 18. listopadu 2022 - 08:56:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18680
Registrován: 3-2007
Vaše logika je koukám opravdu logikou senilního starce - když se ukáže, že jste napsal hloupost, tak neumíte napsat "nojo, takhle by to šlo taky" nebo mlčet, vy začnete hloupě podsouvat.
Středa, 23. listopadu 2022 - 10:02:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3592
Registrován: 6-2019
Trocha reality k těm "neskutečným pohodám" a "geniálním konceptům". Pár zážitků z krátké cesty, kdy jsem potřeboval na svátky otočit Košice. Protože jsem 1600 km opravdu nehodlal strávit jen za volantem, přišel vlak jako přitozená volba. Zakusil jsem jídelák, lehátko i lůžko - a byl jsem rád, že přežil a Košice za to fakt nemohly, tam bylo fajn. [happy]

EC 283 Metromolitan Praha - Blava, 16.11. Hned v Praze na úvod tradiční přihazování zpoždění: 10, 20, 30 minut ... jedeme! Místenka se hodila, žracák byl prý plný už z Prahy. Někde na Vysočině jsem usoudil, že by se mohl přece jen trochu uvolnit a v 19:30 jsem tam zašel. Narváno, takže s trochou štěstí jsem seděl v protisměru, sice obklopen cizími lidmi, ale mohl se najíst. Dobrá polovina vozu ožralá, veselý byl i pan Martin Huba. Narváno bylo až do Bratislavy, lidi vystupující v obydleném vtipu a Lundenburgu rychle nahradili slovensští studenti, vracející se na svátky domů.

Bratislava přestup na R 615, střední lůžko, jedno z posledních volných míst vůbec. Lůžko celkem pohodlné, nicméně kupé přetopené, od průvodce kafe a gumový chroasántorohlík.
Šok nastal v Košicích, tam máte i ve státní svátek normálně na nádraží výběr z několika druhů teplých snídaní!!! Normálních, žádný nadnárodní syntetický humus, ale míchaný vajíčka, omelety, polívky...(zkuste něco podobného v Prase...) Za 5,5 jsem se dosytosti najedl a bylo jasné, že den začal výborně.

Zpět jsem mohl SlovakoChopinem "EN" 442 Humenné - Praha, nicméně také skoro vyprodáno, urval jsem střední lehátko. A bylo veselo. V Trebišově vlak staví snad jen minutu, stanice v rekonstrukci. Vůz jsem nakonec našel rychle, jen při odjezdu se průvodčí povedlo nechat nohu v zalamovacích dveřích. Řvala jako píchlá [cunik], tak jsem se vší silou opřel proti mechanismu a naštěstí ji vyrvala zpět, to už vlak odjížděl pěkně rychle. Moji odbornou pomoc s ošetřením odmítla a tak jsem chtěl zaujmout pozici ležícího chrápače v lehátku zpět do ČR. Tedy až po rozhovoru s Východniary zda taky jedu do Lysé na výstavu zvieratek, holubů a prečo také nepestujem holuby a tak. Toto lehátko:

má tu velikou výhodu, že si nemáte kam pověsit kabát, kam složit kalhoty, svetry, brejle apod. Nahoře v úložném prosotu jsou kufry a bedny chovatelů zvířat, pod spodním lehátkem zase boty. Tak kabát šel k oknu jako izolace, svetr a kalhoty pod hlavu jako další polšťář. Brejle by snad mohly být na stolečku, kdyby se tam neválelo pití a svačiny. Zavěsit nikam moc nejdou, nakonec mi úspěšně nad ránem spadly zadem dírou na dolního spáče.
Po ustlání a eliminaci východniarských chovatelů (byla jich snad polovina vozu) jsem usnul už před Košicema.
Vzbudilo mě nesnesitelné horko, smrad a také nějaké plácání do ruky. Že prý chrápu na celý vagon. Metoda otáčení moc nezabrala, mladé dámy na protějším středním a horní lehátku se v plácání vystřídaly. Za Pardubicema, jsem už musel vyvětrat puch šesti lidských těl a setřít kondenzovanou vodu ze stěn - prostě opět přetopeno, tentokrát opravdu hodně, skoro na blití. Pozitivní efekt to mělo jen v tom, že dámy byly podobně jako já téměř bez, protože i nahé tělo se na prostěradlo velmi efektivně lepilo. A to ještě nikdo nesmrděl, samá slušná společnost. Dědečkovi a dámám jsem pomohl se zavazadly a totálně rozflákaní jsme vylezli v Praze na hl.n. (asi - 15 náskok).
Praha nejsou Košice, takže žádná omeleta se nekonala, Lidl za nádražím poskytl jen studenou snídani, kterou jsem postupně prokonzumoval na trase Kladno - Lužná - Chomutov.

Suma sumárum - pro sólo chlapa je to sranda, pro běžnou populaci masakr jako v ex. SSSR před 30 lety. Jako zážitková turistika paráda, ovšem s potomky pojedu na výlety zase autem, já je hodně nerad týrám...
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 23. listopadu 2022 - 11:04:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12792
Registrován: 4-2003
Tech pozn: Hned za tím Lidem jsou na ulici dvě snídaňový občerstvení, z druhý strany nádraží Cafedu.

Polívky a vajíčka k snídani mi přijdou mimo realitu středu Prahy a většiny lidí se tam pohybujících.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 23. listopadu 2022 - 11:11:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4092
Registrován: 3-2004
Ahmad_Šáh_Masúd: Teda nic proti, ale když na poslední chvíli koupíte lehátko, nemůžete se divit, že pak jedete plným lehátkem. [happy]

Prostě je o to zájem a jiné služby jsou v českém lůžku, jiné u žlutých a jiné třeba ve slovenském lehátku. Nebo ještě jinak - nemůžete přece čekat v plném lehátku komfort lůžka... A pak z toho ještě vyvozujete úplně nekompatibilní závěry - jako kdyby takhle vypadala každá cesta nočním vlakem, což prostě není pravda. Říká se tomu demagogie, to se na mě nezlobte. [andel]
Středa, 23. listopadu 2022 - 11:24:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3593
Registrován: 6-2019
Hned za tím Lidem jsou na ulici dvě snídaňový občerstvení, z druhý strany nádraží Cafedu.
Což ovšem běžný nepražák neví, zatímco nekošičan najde snídani na nádraží okamžitě.

Teda nic proti, ale když na poslední chvíli koupíte lehátko, nemůžete se divit, že pak jedete plným lehátkem.
Jednak to nebylo na poslední chvíli, ale asi 10 dní předem (*) a za druhé se tomu nedivím, jen jsem měl potřebu uvést některé zdejší představy o "neskutečné pohodě" do reálného rámce.

jako kdyby takhle vypadala každá cesta nočním vlakem, což prostě není pravda.
Já jsem nikde nepsal, že takto vypadá každá cesta. Jen v období svátků je prostě vyprodáno, stejný to bude v létě, až budou masově jezdit turisti a taky máme noční spoje, který mají prostě solidní obsazenost a v tom lehátku bude určité nepohodlí vždycky.
Mimochodem, ten vůz nevypadal, že byl řazený mimořádně a v jiné dny bude asi topit stejně.

Ještě mě letos čeká dvakrát NJ do IT, tak jsem zvědav.

* - víte, klidně bych si to koupil třeba 2 měsíce předem, ale nešotouš obvykle má fůru další starostí a povinností a rozhoduje se v čas, kdy mu to okolnosti dovolí, ne kdy by to bylo optimální z hlediska předpokládané obsazenosti.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 23. listopadu 2022 - 12:09:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5673
Registrován: 6-2010
Teda nic proti, ale když na poslední chvíli koupíte lehátko, nemůžete se divit, že pak jedete plným lehátkem. [happy]

A když to koupím měsíc dopředu a někdo to dokoupí na poslední chvíli, bude taky plno.
Středa, 23. listopadu 2022 - 12:14:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12793
Registrován: 4-2003
Což ovšem běžný nepražák neví

A jak jste přišel na to kde je Lidl?? Jak jsme mohl třeba v létě najít dvě naprosto boží restaurace poblíž Nyugati a jít na jistotu?

některé zdejší představy o "neskutečné pohodě" do reálného rámce.

Ale ten přeci může bejt úplně jinej, podle toho jak si ho vyberete a jak Vám to sedí. Ono snad není povinný cestovat ve špičce a ještě v lehátku s nějakými buráky a ještě s jejich králíky.


a někdo to dokoupí na poslední chvíli, bude taky plno.

Já pořád nerozumím co chcete říct - prostě ve vlaku jsou lidi, stejně jako na dálnici jsou auta. nebo to si přestavujete v pátek čtyřku jen pro sebe a poloprázdnou dálnici?
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 23. listopadu 2022 - 12:30:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3594
Registrován: 6-2019
A jak jste přišel na to kde je Lidl?? Jak jsme mohl třeba v létě najít dvě naprosto boží restaurace poblíž Nyugati a jít na jistotu?
Je na mapě. Jak jste vy našli nějaké restaurace v Bp je úplně fuk.

Ale ten přeci může bejt úplně jinej, podle toho jak si ho vyberete a jak Vám to sedí. Ono snad není povinný cestovat ve špičce a ještě v lehátku s nějakými buráky a ještě s jejich králíky.
Může. Já taky netvrdím, že není. Například si mohou vybukoval celý lůžkový kupé. No a?

Já pořád nerozumím co chcete říct - prostě ve vlaku jsou lidi, stejně jako na dálnici jsou auta. nebo to si přestavujete v pátek čtyřku jen pro sebe a poloprázdnou dálnici?
Vy nechápete zcela běžně, to není nic nového.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 23. listopadu 2022 - 13:06:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 560
Registrován: 12-2008
Ahoj, prosím o radu zkušené - dá se ve WLABmz dát na dolní lůžko nějaká zábrana proti spadnutí? Plánuji cestu s malým dítětem. Na fotce je něco takového na horním lůžku (ikdyž asi ne úplně ideál řešení). Díky moc. [happy]

Víte, kdo promlouvá z rozhlasu na "Vašem" nádraží?
Máte zajímavé nahrávky hlášení nebo fotky a videa pragotronů?


[kecal] NÁDRAŽNÍ HLÁŠENÍ - navštivte náš web, Facebook a YouTube kanál[pozor]
Středa, 23. listopadu 2022 - 13:12:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12794
Registrován: 4-2003
je na mapě. Jak jste vy našli nějaké restaurace v Bp je úplně fuk.

Taky jsou na mapě (i s ratingem).

Vy nechápete zcela běžně

Jistě[biggrin], protože to je je v pátek na dálnici hodně aut - nebo ve vlaku sedí prostě 6 lidí fkupé - je pro mě tady vlastnost lidskýho soužití. Nebo to se mají stavět dálnice tak, aby i v pátek odpoledne byla vzdálenost mezi auty nejméně 200 metrů? A dopravce bude na komerční riziko provozovat ve špičce poloprázdný vlak? Tady to mimochodem jde, jenom stačí připlatit. Na dálnici si volno připlatit nemůžu. Stejně tak na tý dálnici U devíti křížů je Burger King a nikoliv restaurace a ve špičce je tam furt narváno.

Samozřejmě chápu, že to je pro někoho stresující, jenom nějak nevidím jednoduchý řešení co tím. To je pak skoro lamentace v katagorii "dneska je ošklivý počasí".
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 23. listopadu 2022 - 13:31:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3597
Registrován: 6-2019
Taky jsou na mapě (i s ratingem).
Protože jste to evidentně nepochopil, tak zopakuji, že je to úplně jedno, fuk, putna. Ať s rejtingem nebo bez. Protože v Praze na hl. n. vám to žádnou snídani (ať s ratingem či bez) nenajde, zatímco v Košicích nepotřebujete ani ten mobil.

Jistě[biggrin], protože to je je v pátek na dálnici hodně aut - nebo ve vlaku sedí prostě 6 lidí fkupé - je pro mě tady vlastnost lidskýho soužití.
A on někdo tvrdí něco jiného, že s tím zuřivě polemizujete???

Nebo to se mají stavět dálnice tak, aby i v pátek odpoledne byla vzdálenost mezi auty nejméně 200 metrů? A dopravce bude na komerční riziko provozovat ve špičce poloprázdný vlak?
Podsuv rovnou dvojnásobný, fuj.

Tady to mimochodem jde, jenom stačí připlatit.
Ano, také jsem to zmínil a dokonce i uvedl, co a jak dlouho předem bylo k dispozici. Opět jste to nepochopil?

Na dálnici si volno připlatit nemůžu. Stejně tak na tý dálnici U devíti křížů je Burger King a nikoliv restaurace a ve špičce je tam furt narváno.
Já jsem nepsal nic o dálnici a možnostech stravování tam. A že je narváno v BK na D1 a nebo na hl. n. v Praze, to je úplně jedno.

Samozřejmě chápu, že to je pro někoho stresující, jenom nějak nevidím jednoduchý řešení co tím. To je pak skoro lamentace v katagorii "dneska je ošklivý počasí".
Tak se naučte číst. O stresu jsem nic nepsal, to jste mi sem podsunul jako skutečné diskuzní prase. Užil jsem si ubytovacích vozů i v Africe či Asii, ve skutečně stresujících podmínkách, kdy součástí cesty byl i mnohahodinový výslech FSB, spaní v prostorách pro zavazadla, vytopení kupé (a následně chodby) kubíky vody, dlouhé dny bez možnosti sprchy nebo klimatizace a taky jsem to přežil a nepovažuji to za něco extra stresujícího.
A řešení opravdu nehledám, to jste si mě s někým spletl.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 23. listopadu 2022 - 13:48:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12795
Registrován: 4-2003
protože v Praze na hl. n. vám to žádnou snídani (ať s ratingem či bez) nenajde

Nedělejte pls se sebe blbýho, což nejste.

A on někdo tvrdí něco jiného..Podsuv rovnou dvojnásobný

Nojo, no... jde stejně o defekát.[wink]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 23. listopadu 2022 - 14:03:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3599
Registrován: 6-2019
Blbej snad nejsem, ale možnosti snídaně prostě hledám očima vizuálně po příjezdu, ne digitálně předem. Protože skoro všude v civilizaci (= větším městě) někde něco k jídlu je. Co mají v tom jídelním voze k večeři jsem si taky nehledal v mobilu. [uhoh]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 23. listopadu 2022 - 15:13:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12796
Registrován: 4-2003
A najít se to tam dá.... jenom to prostě není po Vašem.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 23. listopadu 2022 - 18:47:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 3-2011
V Košiciach sa jedná predpokladám o prevádzky v staničnej hale. Tam to fakt netreba hľadať, ide sa popri nich.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Středa, 23. listopadu 2022 - 19:03:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3604
Registrován: 6-2019
Ano.

A najít se to tam dá.... jenom to prostě není po Vašem.
Kdybych gůglil snídaně, tak bych nepochybně něco vygůglil. Pointa nebyla v tom, že si cestující nedokáže najít něco k snědku, nýbrž v prostým faktu, že v Košicích to jde pár metrů od kolejí, přímo na nádraží (o pivovarské restauraci v třetím podlaží ani nemluvím, to na hlaváku v Praze v podobné kvalitě taky není) a Praze minimálně několik set metrů a musíte vědět kam.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 23. listopadu 2022 - 21:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12800
Registrován: 4-2003
nýbrž v prostým faktu, že v Košicích to jde pár metrů od kolejí

Ale kdyť to máte na tom hl.n. taky (dvě kavárny, Burger King, čajovnu, od 10 Husu), jen Vám to prostě nesedne ...

A proto jsme Vám doporučil další snídapové podniky okolo - když jste našel ten Lidl v novostavbě nad Wilsonem, kam je potřeba taky dojít (do Bio Pintu, Billy, Pontu, Relay, Kiosk není taky potřeba opuštět nádražní budovu).

No a při postupu na Kladno jste se musel dostat na Mas. n.a tam je výčet podobný.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 23. listopadu 2022 - 21:49:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3610
Registrován: 6-2019
V kavárnách, BG nebo čajovně nabízejí omelety nebo polívky?? [coze]
V Huse jsem byl jednou s jedním pánem (zde intenzivně také diskutujícím) a považuju to za špatný vtip.
O tom, že by Billa, Pont nebo Kiosk nabízel teplé snidaně opravdu nic nevím. A nějaký balený bagety z Pontu fakt nepovažuju za plnohodnotné jídlo (to hodnotím vizuálně, podle toho co mají tady, je možné, že to je v Praze lepší), jsem už středního věku a nemusím si likvidovat žaludek zrovna takto.

V Masně jsem spíš zápasil s PAJ Arrivy, kterýžto mi jízdenku nevydal, takže jsem popojel konkurencí na Kladno.

Za ty další tipy díky, příště holt popojdu od Lidlu výše.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 23. listopadu 2022 - 23:02:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12801
Registrován: 4-2003
Billa, Pont nebo Kiosk nabízel teplé snidaně opravdu nic nevím.

Však já netvrdím že tam jsou - je to "jen" ekvivalent toho Lidlu a nemusíte po schodech do kopce za nádraží.


jsem už středního věku a nemusím si likvidovat žaludek zrovna takto.

Já taky a proto by mi bohatě stačí asi 25 let něco na způsob 1 bílej jogurt a co pozoruju, tak se v místě rojej ještě horší.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 29. listopadu 2022 - 00:12:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1896
Registrován: 7-2017
Baresm- neda, teoreticky by nejak siel este pouzit zlozeny stolik na druhej strane, ale ten najskor spadne, takze ostava vyssi kufor alebo ten rebrik.
Čtvrtek, 01. prosince 2022 - 22:17:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 402
Registrován: 2-2012
Prosím, mám čistě praktický dotaz. Je na cestě z Budapešti spolehnutí na hospody JLV? Konkrétně Ex 270, nerad bych po celém dni v Pešti zůstal s teplým pivem a suchou houskou... [proud]
[bomba]
Pondělí, 05. prosince 2022 - 07:58:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2846
Registrován: 12-2007
Souhlasím, že v Košicích se dá i brzy ráno ve svátek dobře nasnídat. Vyzkoušeno po 10 hodinách v LeoExpressu z Rachiva. A i čisté sociální zařízení po takové cestě potěší.
Jinak jako průvodce LLV jsem teplotu řešil neustále. Bohužel, jakmile je někomu zima, tak musíte přitopit.
Zkoušel jít Ahmad za průvodcem a poprosit o snížení teploty?
Ono třeba ani v temelínu nebylo jednoduché v zimě udržet teplotní pohodu. Buďto klendra nebo hicák. Nic mezi tím. Jak je to ve slovenských lehátkách, netuším. Temelín byl co kus, to originál [proud] Jen si dát práci a netopit furt ale přitápět. Další věc je, že se třeba rychle mění venkovní teplota. Např. víkend před 14 dny. V neděli ráno ještě mínus 10, další den už plus 6. Přičemž topení je nastaveno ještě z předchozího dne. A holt ne každý pak jde hned do "bedny" to napravit.
Ač na temelíny všichni nadávali, v létě jsem s nimi jako personál díky klimatizaci a sprše jezdil velmi rád. Klima vůz v pohodě uchladila a leckdy se v noci musel dávat dolů zakázany jistič F72 [proud]
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Ládik
Středa, 07. prosince 2022 - 12:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 449
Registrován: 11-2006

Dnes ráno v Chocni
Vasek011
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 08:35:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 1-2012
Nevíte, co se poslední dobou děje s jídelními vozy v podání JLV, když je každý den na https://m.jidelnivozy.cz/ alespoň 10-15 spojů bez JV? Je to napříč linkami - Berliner, Metropolitan, směr Polsko...
Pátek, 09. prosince 2022 - 10:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5610
Registrován: 9-2007
Víme – dost vozů je na revizích, jeden se opravuje po mimořádné události, pár jich potom má závady, jejíž oprava chvíli trvá anebo vzhledem k okolnostem nejsou díly...

Problém je, že je to oblíbená služba, ale vozů je málo, protože jsou drahé. Že je nejde dovyrobit je jen dogmatismus, protože PKPIC jich teď dostane tuším 57 (klasických "WRmz"), ale jak známo, ČD jsou jen poskytovatel služeb – povšimněte si, že MD snad v žádné smlouvě nespecifikovalo jídelní vůz, považovalo pouze možnost občerstvení, případně specifikovaného nanejvýš jako "teplá jídla" - smlouva Ex2, Příloha č. 7, článek 3, bod 11.

No a jestliže zní zadání takto: V každém vlaku podle této Smlouvy musí být pro cestující zajištěna možnost objednat si občerstvení, které tvoří teplá a studená jídla a teplé a studené nápoje. Vlak musí být vybaven kuchyní nebo přípravnou jídel a nápojů, s nezbytným technickým vybavením odpovídajícím hygienickým předpisům pro poskytování restauračních služeb. Ve vlaku linky Ex2 podle této Smlouvy musí být za tímto účelem řazen jídelní vůz (sériové písmeno „WR“) nebo osobní vůz s oddílem pro jídelnu, bufet nebo bar (sériové písmeno „R“ použité jako dodatek)., tak nelze moc očekávat, že by se situace lepšila. No a nedělám si iluze, že podobný požadavek bude i v dalších smlouvách... schovat do takového požadavku plnohodnotné WRmz totiž znamená ztrátu oproti řešení, že si v klasickém voze s místy k sezení udělám kuchyňku a prohlásím jej za bistro, čímž o kapacitu vlaku nepřijdu a zároveň splním tento požadavek.

Je otázka, kde na to PKPIC berou, asi jim nikdo z K-Reportu neporadil, že jídelní vozy jsou "mrtvá váha" a jsou jen ztrátové. [happy] Při takovém pohledu na věc se bohužel bude stávat často, že jídelních vozů bude málo a jakmile bude část podstupovat nějakou formu revize, budou kvůli banálním závadám jídelní vozy chybět.
Mladějov
Pátek, 09. prosince 2022 - 10:21:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18920
Registrován: 3-2007
Je otázka, kde na to PKPIC berou, asi jim nikdo z K-Reportu neporadil, že jídelní vozy jsou "mrtvá váha" a jsou jen ztrátové.

Že máš takovýhle šotokecy zapotřebí..[crazy]
Pátek, 09. prosince 2022 - 11:23:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2667
Registrován: 7-2017
Mladějov: Ono když ministerstvo vůbec systematicky nesleduje jakoukoli zpětnou vazbu od cestujících na svou objednávku…
Pátek, 09. prosince 2022 - 11:37:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5612
Registrován: 9-2007
Mladějov:
"Že máš takovýhle šotokecy zapotřebí.."
Aha a Ty teda znáš odpověď na otázku, proč PKPIC pořizuje 57 plnohodnotných jídeláků a my se je snažíme dlouhodobě omezovat co to jde?
Pátek, 09. prosince 2022 - 11:49:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3714
Registrován: 6-2019
To nebyla pointa. [wink]
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 09. prosince 2022 - 17:16:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2668
Registrován: 7-2017
AŠM: Ono už prvotní pointa Vantjua byla a je jasná, jenom místní dřívbylolípaři a „my máme vždycky pravdu, chybují vždycky jen ti ostatní“ ji vidět nechtějí.
Pátek, 09. prosince 2022 - 18:11:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3717
Registrován: 6-2019
Lituji, ale tentokrát jsem plně na straně Mladějova.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Pátek, 09. prosince 2022 - 19:11:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5143
Registrován: 1-2010
Stále se tu ale neobjevilo, proč to v Polsku jde, a u nás ne. Jestli je to jen o mizerném přístupu našeho ministerstva (a lepším přístupu polské strany k nabídce služeb na dálkových vlacích), nebo o něčem jiném. Stále si myslím, že když se na vhodné trase (tzn. nemám na mysli nasazovat WR třeba na Plzeň-ČB) vytvoří dobrá nabídka, tak si tu poptávku po sobě vytvoří. Jenže u nás se ta nabídka leckde zkrouhla jen na takové "nic moc" (ARmpee829 na hlavních trasách, případně jako náhrada za WR), no a když si spousta potencionálních zájemců vyzkouší, že to za moc nestojí (z dvojky si jídlo musí vzít s sebou/ je za hodinu vyprodáno/ skrz jedničku lezou davy dvojkařů/ R vůz chybí úplně), tak nastává postupný odliv i z toho "nic moc" stavu. Bez nějaké pobídky to začne skomírat, no a pak to půjde pro nevyužitost zcela zrušit.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Mladějov
Pátek, 09. prosince 2022 - 19:33:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18928
Registrován: 3-2007
>Stále si myslím, že když se na vhodné trase (tzn. nemám na mysli nasazovat WR třeba na Plzeň-ČB) vytvoří dobrá nabídka, tak si tu poptávku po sobě vytvoří.

No a která je ta "vhodná trasa"??
Pamatuju třeba Urblíka vrchem do a z Chebu a měl tam skoro prázdno, stejně jako je tam dneska prázdná např. první třída.
Nehledě na to, že plná hospoda neznamená, že to vydělává, ono je to totiž hodně drahá sranda - totiž JLV zajišťuje pouze ty služby, vozy jaksi nakupuje a udržuje ČD.

Osobně jsem názoru, že při současných jízdních dobách je plnohodnotný jídelní vůz na tratích Praha-Budějce a Praha-Plzeň-Cheb, kde většina lidí jede jen z/do Plzně, poněkud překonaný model a Brno-Bohumín dtto.

Naopak si ho dovedu představit na všech dálkových vlacích Praha-Ostrava-(Žilina), podobně přes Púchov a Praha-Brno- Břeclav- (Wien, Bratislava, Budapest).

Ale já mám jídeláky rád, bohužel je to drahá sranda pro firmu a pro cestujícího jednak dost nespolehlivá, jednak se tam řada lidí bojí chodit na jídlo kvůli cenám a jdou si tam maximálně pro colu nebo vodu.
Nedávno jsem jen prošel cestou z Brna JV Utasellátó a husa skoro za 600.-, ostatní jídla přes 300.-Kč.

Jinak jídeláky velmi oblibuji, je to fajn posedět, zvláště s někým, a cesta utíká a pravidelní dálkoví cestující to tak mají, ovšem jsem názoru, že morálka (dodržování otvírací doby, sortiment) jim od dob "sjednocení" velmi povolila.

Typicky skoro vždy problém s placením kartou, nejsou řídké případy, kdy mají jen třeba jedno hlavní jídlo z lístku atd.
O době obsluhy nemluvě.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 09. prosince 2022 - 19:34:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3718
Registrován: 6-2019
Prosím prověďte zamyšlení kolik je u nás těch "vhodných tras", tedy linek, kde bude provoz jídelního vozu plně rentabilní. A kolik jich například může být v Polsku.
A neodpustím si, že někteří lidé asi nekoukají občas na zpravodajství a mikro i makroekonomie je minula velikým obloukem.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Mladějov
Pátek, 09. prosince 2022 - 19:48:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18929
Registrován: 3-2007
Vantju:
"Mladějov:
"Že máš takovýhle šotokecy zapotřebí.."Aha a Ty teda znáš odpověď na otázku, proč PKPIC pořizuje 57 plnohodnotných jídeláků a my se je snažíme dlouhodobě omezovat co to jde?"

Zřejmě proto, že v Polsku mají místní modré gumy na GŘ PKP představu, že do dálkového vlaku patří a stát jim to (samozřejmě jako vždy a bez keců) zaplatí.
Taky je pochopitelně v Polsku cestovní doba dálkových vlaků podstatně delší - a i cesty cestujících.

Prostě maj trochu jiné priority - to je přece věc těch lidí, co to říděj.
V Polsku vždycky u (ex)státních organizací uměli báječně plýtvat - to sis vážně ještě nevšiml?
Pátek, 09. prosince 2022 - 19:56:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3719
Registrován: 6-2019
Ono, tohle jsou obvyklé pózy salónních intelektuálů, co živí maximálně sami sebe, žijí ve velkoměstech s luxusní MHD a běžný život vidí jen z oken rychlíků. Něco takového, že ten WRněco si musí vydělat nejen na provozní náklady, jde zcela mimo ně. Musím přiznat, že mě docela baví představa, jak občas někdo z nich padne do reality - ať již jakýmkoliv způsobem.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Sobota, 10. prosince 2022 - 09:00:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5181
Registrován: 9-2003
Já jsem velký milovník špajzáků a hospod, JLV by mi měly postavit sochu, ovšem dogmatický přístup pana Vantinga k povinným stravovacím a ubytovacím vozům "protože já to tak chci" je úplně mimo. Jak to, že třeba obec o dvou tisících obyvatel nemá nejen restauraci ale ani prachsprostou hospodu? Nemělo by jim to nějaké ministerstvo zadotovat?
NOBLE BRICKS
Sobota, 10. prosince 2022 - 10:13:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5145
Registrován: 1-2010
No a která je ta "vhodná trasa"?
Odpověděl jste si sám tímto výčtem. S tím souhlasím - Valachy, Ostravany.. hlavně tam, kde jezdí AR + A.
Naopak si ho dovedu představit na všech dálkových vlacích Praha-Ostrava-(Žilina), podobně přes Púchov a Praha-Brno- Břeclav- (Wien, Bratislava, Budapest).

S Budějcema bych též souhlasil, na Ex7 považuji kuchyni AR za zcela dostačující (ač tedy nepovažuju za dobré provedení a rozvržení vozu, ale na to už tu bylo dříve napsáno dost). Ex6 řešena minibarem skladujícím se v jedničce mi jako dobrá rozhodně nepřipadá - jízdní doba Praha-Plzeň je ke konzumaci běžného teplého jídla dostačující, uvítal bych něco podobného jako na Ex7, jenže bohužel, Interjety jsou už hotové a už to prakticky nejde vyřešit - přidávat k nim celé WR je moc, přidávat celé AR je zbytečně moc míst v jedničce a BR nemáme. Překopání interiéru v IJ není při jejich věku průchozí.

Utasellátó a husa skoro za 600.-, ostatní jídla přes 300.-Kč
Maďarské jídelní vozy jsou sice dobré, ale cenově je to o dost jinde než JLV s happy hours - takovou cenu většina cestujících se zájmem o teplé jídlo akceptuje, tu maďarskou (případně rakouskou atd.) hůř.

Typicky skoro vždy problém s placením kartou, nejsou řídké případy, kdy mají jen třeba jedno hlavní jídlo z lístku atd.
To ale není vlastnost WR - to je jen o (malé) snaze nabízet dobré služby. Když se to samé bude dít v kamenné restauraci někde na náměstí, tak za chvíli zavře, neboť nic nevydělá. Na dráze se tento přístup stále objevuje jen někde, bohužel.

...linek, kde bude provoz jídelního vozu plně rentabilní
Rozumím této poznámce a je mi jasný, že dotovat WR tak, že si vydělá jen půlku nákladů a zbytek zaplatí stát, není ideální stav. Jen když se na osobní železniční dopravu podíváme pouze pohledem rentability, můžeme ji až na pár komerčních spojů zastavit. Pokud zůstanu u gastro-služeb, tak například ČD minibary si na sebe jen těžko vydělají a přesto fungují. Vámi nastíněným pohledem by je tedy bylo vhodné zrušit, stejně tak jako třeba přepravu kol - vydělá těch pár cyklistů na vožení mrtvé váhy vozu, ve kterém by mohlo být více sedadel? Plošina pro vozíčkáře také zabírá dost místa a využije se jednou za týden. Ale je to služba pro lidi a čím méně toho ve jménu rentability nabídneme, tím méně lidí s námi pojede.

tohle jsou obvyklé pózy salónních intelektuálů, co živí maximálně sami sebe, žijí ve velkoměstech s luxusní MHD a běžný život vidí jen z oken rychlíků
Je li toto na mě, tak že zdravím z bytového domu z obce s třemi tisíci obyvateli bez MHD.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Mladějov
Sobota, 10. prosince 2022 - 10:44:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18934
Registrován: 3-2007
1510015:
"jízdní doba Praha-Plzeň je ke konzumaci běžného teplého jídla dostačující, "

Hm, já si takhle jednou objednal v 680 za výjezdu z Plzně svíčkovou a přinesli mi ji (přes urgenci) za Karlštejnem, takže jsem ji stačil jen tak tak sníst. Prý se musí v konvektomatu řádně ohřát.
Já měl fakt hlad, takže mi kručel žaludek až skoro do Prahy a místo, abych si to jídlo vychutnal, jsem se spíš tumloval..takže příště to na téhle trase zkoušet už nebudu.

A jinak cestující vážně nemají znalosti, kde jede JLV s HH, na čem Maďar a je-li RJ zrovna červený, že tam bude Rakušák..

Jinak zrovna toho Maďara jsem chtěl po dlouhé době zkusit, no měl z Krpole +40 (jinak bych ho taky nechytl) a já se tam, v silně retro interieuru stanice, zatím najedl výrobky místního pekaře s kafem.

"To ale není vlastnost WR"
No ale je to vlastnost tuzemských restauračních služeb ve vlaku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 10. prosince 2022 - 11:28:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5614
Registrován: 9-2007
A jak to teda dělají jinde, kde ten vlak není dobytčákem, který si na sebe prostě musí vydělat? DB vypouští jeden inovativní koncept za druhým, ve Švýcarsku a Francii jsou ve vlacích moc příjemné koutky, kde se dá sedět i jinak než ve směru/proti směru jízdy, totéž je vlastně v regionálce okolo Halle,... ano, ani tyto země ani Polsko nejsou kdovíjakým příkladem efektivního vynakládání peněz, ale fakt musíme být papežštější než papež? Vždyť já jsem nikde nepsal o tom, že je třeba WR na každý vlak Pardubice - Liberec nebo Brno - Bylnice, výčet linek co popsal pan Mladějov se neliší v ničem od toho, co by se mi osobně líbilo.

Narážka byla mj. i na to, že WR pro tyto vlaky je tak minimální počet, že jsou jejich výpadky poměrně časté – vždyť WRmee814 jsou tři vozy a kolik z nich napočítáte v Praze za jedno odpolene? Ve 14 do Varšavy, ve 14:30 do Bohumína, v 16 do Žiliny,...? Ano, v provozu jsou tři vozy ze tří. Vlaky v 8, ve 12 a v 18, tedy co jsou v Ostravě cca ve 12, v 16 a ve 22, jídelák nemají vůbec.

Tolik zbytečných reakcí... kde jste třeba Vy, pane S4991023 (nebudu se snižovat k tomu, abych Vás na veřejném diskuzním fóru jmenoval občanským jménem), vyčetl, že bych chtěl dogmaticky jídeláky i někde, kde to lze považovat za ekvivalent obce o dvou tisících obyvatelích, která nemá obchod ani hospodu? A co to vůbec je za obec?

A co si mám pobrat z toho, že jsem salonní intelektuál? V čem se mám jako poučit? Co je jako ten běžný život? A co když vím, že si na sebe WR nevydělá a ani to od toho neočekávám? Když dáš někomu dárek, tak na tom taky nevyděláš, ale zanechá to dobrý dojem a ten, komu dárek dáš, si tě bude vážit víc, protože ho to gesto potěší...? Stejně tak jídelák si na sebe přímo nevydělá, ale pro spoustu lidí je důvodem, proč si raději zvolí vlak? To by ten svět vypadal, kdyby každý viděl jen přímé vlivy a ne ty mnohem silnější, nepřímé...

Znova, aby bylo jasno – příspěvek nemá za cíl odůvodnit WR na vedlejších realcích co jedou hodinu-dvě, ale postesknout si nad tím, že jídeláky chybí i tam, kde by udělaly dobrou službu. S nástupem comfortjetů se situace sice trochu vylepší, ale když si občas po práci zajedu na pivo z Prahy do Ústí a zpátky, tak ze 30 míst ve WRmz je obsazená většina, přitom v comfortjetu by mělo být v BR míst snad jen 18... a tak.
Sobota, 10. prosince 2022 - 12:10:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2669
Registrován: 7-2017
No a k tomu Vantjuovu prostě člověk má černé na bílém, že tohle objednavatele nezajímá. Přitom největší problém služeb ČD je nekonzistence. Akorát to nikdo neví, protože to nikdo nesleduje, protože žádný zákonný předpis to nikomu nenařizuje dělat.
Sobota, 10. prosince 2022 - 12:47:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12912
Registrován: 4-2003
Když dáš někomu dárek, tak na tom taky nevyděláš, ale zanechá to dobrý dojem

Tak někomu dejte, ale za svoje.[biggrin]

e když si občas po práci zajedu na pivo z Prahy do Ústí a zpátky, tak ze 30 míst ve WRmz je obsazená většina,

To já ztaky když v poledne vylezu z baráku a budu chtít jí v centru Prahy na oběd, tak je všude plno a občas se musí čekat. Když je tam tak plno, tak proč tam někdo nevodevře další hospodu, ještě s výhodným poledním menu?? Nemá to nějaký zádrhel??

Mimochodem to Ústí je dneska příměsto - jízdní doba vlaku je podobná, jako metra B z jedný konečný na druhou.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Sobota, 10. prosince 2022 - 13:00:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12913
Registrován: 4-2003
DB vypouští jeden inovativní koncept za druhým

Kdyby byla ČR n-tá spolková země, tak by tady těch jídeláků jezdilo víc?? Řekl bych že by to bylo úplně stejný. Mimochodem, inovativní koncept DB je i ten budoucí Railjet ČD, proti kterýmu tady brojíte.[lol]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Sobota, 10. prosince 2022 - 13:36:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4110
Registrován: 5-2002
Vantju: Pokud si něco na sebe nevydělá a musí být dotováno, pak by (čistě teoreticky) měla existovat společenská shoda (plátců daní), na co jsou ochotni svoje peníze dávat. Kdybyste myslel hlavou, tak na to přijdete bez jakéhokoliv ekonomického vzdělání. Selský rozum.
A jídelní vozy ve vlacích chybí marginální menšině cestujících.
Jezdím léta jednou-dvakrát měsíčně mezi Prahou a Ostravou. Zásadně pendolinem. Ráno jdu na snídani, cestou zpátky na obědovečeři. V zásadě proto, že mi to vyhovuje z hlediska času na jídlo a také proto, že v tom jídeláku je obvykle mnohem příjemněji než v běžném voze - plný bývá v pátek odpoledne z Ovy, kdy se do něj prodávají běžné místenky, anebo když jede někam nějaká "partyja". Včera nás sedělo v SC241 mezi Pardubicemi a Ostravou asi šest. Tři jsme měli snídani, případně druhou kávu k tomu, další tři měli čaj nebo kávu bez jídla (nejlepší byl borec, který si zabral čtyřku se stolkem, koupil si čaj a pak si hrnek doléval ze svojí termosky [crazy]). Tržba bratru tisícovka, možná dvě (nějaká snídaně objednaná na místo on-line), další dvě tři tisícovky možná za minibar... Náklady? Vždyť to nepokryje ani mzdu těch tří děvčat, co s tím jela...
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...