Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 11. 7. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 11. 7. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pikehead
Sobota, 09. července 2022 - 18:40:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8616
Registrován: 3-2007
Desiro:
"Vůbec mě nezaráží, že se tady proti příčinám toho energetického šoku nestavíte, od člověka vašeho charakteru a životního postoje jsem to tak nějak čekal."
Uplně mi rve srdce, že mám tak strašlivou reputaci mezi Lokführery-polyhistory. Zkusím se polepšit.

A jak byste si to "stavění proti příčinám" představoval, zejména v této pornosekci železničního diskusního fóra? A proti které z příčin se mám stavět?
- růstu cen energií z velmi nízkých covidových cen roku 2020? (Stavím se a hned po večeři zahajuju hladovku.)
- zvýšené poptávce po energii v Asii? (Dtto, v hladovce budu pokračovat i zítra.)
- proti nezvládnutému režimu emisních povolenek? (A to se klidně stavím, ale nevím jak to občansky dostat až do Bruselu.)
- proti německému blbému nápadu vypínat jádro? (S Německem nemám nic společného, vy tam makáte, tak jim to zkuste vysvětlit.)
- proti Putlerově nápadu okupovat Ukrajinu? (To tu celou dobu dělám.)
- proti Putlerově strategii trochu přiškrtit Němce, aby mu pustili Nord Stream 2? (To se s dovolením nestavím, tuhle lekci potřebovali.)
(další příčiny klidně doplňte, vidíte, že nemám problém se domluvit)
Desiro
Sobota, 09. července 2022 - 18:45:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4059
Registrován: 2-2004
Stačilo zhruba podobné uznání, že je to špatně, jak jste napsal teď.
30 let svobody 1989 - 2019
Sobota, 09. července 2022 - 19:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6061
Registrován: 6-2016
Hajnej: Nepochybně máš pravdu. Takže z toho usuzuju, že současný ČEZ se svých rekreačních středisek zbavil.
Ale proč se zbavil i té "elektřiny" a jede jen na plyn? To mi fakt není jasný...
Pikehead
Sobota, 09. července 2022 - 19:46:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8618
Registrován: 3-2007
A co má být smysl tohto pachtění? Došly sešity se sudoku, tak si hrajeme na Bellingcat?
ČEZ a.s. tento předmět podnikání nepotřebuje, protože žádnou elektřinu nevyrábí.
Sobota, 09. července 2022 - 20:02:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6062
Registrován: 6-2016
"V sekci věnované jaderné energetice naleznete informace o využívání jádra ve světě i v České republice a rozsáhlé stránky věnované oběma jaderným elektrárnám ČEZ - Elektrárně Dukovany a Elektrárně Temelín."

zdroj: https://www.cez.cz/cs/o-cez/vyrobni-zdroje/jaderna-energetika

Nebo tak: https://www.cez.cz/cs/o-cez/vyrobni-zdroje/uhelne-elektrarny-a-te plarny/uhelne-elektrarny-a-teplarny-cez-v-cr

Nebo: "ČEZ, a. s. je mateřskou společností Skupiny ČEZ. Společnost ČEZ, a. s., vznikla zápisem do obchodního rejstříku dne 6. 5. 1992. Předmětem podnikání je výroba, distribuce a obchod s elektřinou, výroba a rozvod tepelné energie, obchod s plynem a s nimi spojené činnosti. Sídlo společnosti je v České republice na adrese Duhová 2/1444, 140 53 Praha 4."

zdroj: https://www.cez.cz/cs/o-cez/cez
Sobota, 09. července 2022 - 20:47:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14751
Registrován: 5-2004
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-seniori-jako-lidske -stity-ukrajinci-zaujali-pozice-a-zpusobili-tragedii-208539#dop_a b_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_n o=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Sobota, 09. července 2022 - 21:04:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3456
Registrován: 8-2009
Pike: Abys neřekl, že se se mnou nedá domluvit:
- proti nezvládnutému režimu emisních povolenek? plně souhlasím
proti německému blbému nápadu vypínat jádro? tady nesouhlasím, to byl populistiký krok jedné soudružky, ale já už jsem nejednou v německých rádiích slyšel, že je třeba přehodnotit toto rozhodnutí a snad už se s tím i něco dělá ale o tom se u nás nemluví
- proti Putlerově strategii trochu přiškrtit Němce, aby mu pustili Nord Stream 2? nemám potřebu nikomu kur.t jméno jen proto že se mi nelíbí (pokud Tě mé oslovení pohoršuje tak si Ti hluboce omlouvám a už se to nebude opakovat) ale v tomhle se Evropa bohužel nechala pěkně chytit do pastičky a zaplatíme za to všichni a to hodně draho ale přivádí mě to zpět k jiné mé otázce "kdo z toho všeho má prospěch?"
- proti Putlerově nápadu okupovat Ukrajinu? mě tohle tvrzení přijde trošku mírně řečeno nepřesné asi něco jak jsme byli krmeni tím jak chce Putin zabít Zelenského a jeho rodinu (osobně jsem hluboce přesvědčen o tom, že kdyby to chtěl udělat tak už dávno přiletěla raketka a není co řešit a je to úplně stejné jak jsme krmeni tím jak je Kyjev obklíčen a ostřelován a já nevím co ale mezistátní návštěvy tam jezdí jako by se nechumelilo prostě to nechápu)
A teda překvapuje mě, že ČT považuješ za pseudotémata z rusáckých dezinformačních webů nebo jak jinak si mám vysvětlit jí odvysílanou svatou pravdu.
No a jestli máš potřebu se mnou diskutovat dále tak stačí místo odvádění diskuze odpovědět na prvně položené otázky a já se klidně odkopu víc.
P.S. Voda v říčce byla sice ledová ale silně osvěžující jen na trati do Itálie je výluka takže žádné šoto nedodám
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Sobota, 09. července 2022 - 23:43:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 474
Registrován: 10-2018
ČEZ a.s. samozřejmě žádnou elektřinu nevyrábí (to dělají dceřinky jednotlivých elektráren) ani nedistribuuje (to dělá dceřinka ČEZ distribuce) ani s ní neobchoduje (na to má dceřinku ČEZ prodej).
odkaz
Neděle, 10. července 2022 - 07:50:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12409
Registrován: 4-2003
A drahotu způsobuje každý energetický šok - vzpomeňme ten minulý, kdy i ČSSR, tehdy vězící hluboko v prdeli velkého dubiska, ropný šok 70. let docela silně pocítila. I velké dubisko radši prodávalo draze za dolárky na světové trhy než levně do svých satelitů.

Přičemž se s tím v zásadě nedá nic převratného dělat, aspoň ne krátkodobě. Jenom domácnosti (ty jsou na rozdíl od firem zasaženy nejvíc) loni utrácely za energie kolem 300 miliard korun a jakákoliv pomoc ze strany vlády je na dluh a ty peníze jsou v momentální situaci inflační.

Nějaký nápady doma ze levno, ven jen přebytky (rozdělení ČEZu...)- kdyby to bylo možné - nijak neřeší letošek, ale tak rok 2026. Produkce "ČEZu" je prodaná na příští rok komplet, na další roky částečně, protože eletřina se prodává na 3 roky dopředu. Nebo někdo nechá propadnout zástavy na burze a tím že komínem vyletí třeba až 100 miliard korun (financovaných úvěry konsorciií tuzemských bank a nově i garancemi vlády), nemluvě o právní udržitelnosti takovýchto kroků vůči soukromým firmám (kterou je i ČEZ a.s.)?
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 10. července 2022 - 08:45:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12410
Registrován: 4-2003
Proti příčinám toho energetického šoku nestavíte

Jak můžu stavět proti tomu, že cena lehké ropy typu Brent je právě teď 106,93 USD/barel?? To máme někde na jiždní Moravě rozsáhlá ropná pole, kterými zaplavíme světový trh s ropou a stlačíme její cenu? No kdybychom je měli, tak bychom patrně právě tohle neudělali, protože by nám na situace vyhovovala . Proč to ale neudělá stýček Sam? No protože ti těžaři z písků jsou ekonomicky vyšťavení a nebudou na investovat do nejistého dobrodružství s rizikem, že cena klesne. Nebo má letectvo AČR bombardovat sídlo OPEC ve Vídni?

Jak vyřeším, že kurz EUR/USD je takřka na paritě, když ČR není členem eurozóny a i kdyby byla, byl by její vliv marginální (pomíjím to, že členové GC jsou formálně nezávislí i na centrální bance, ze které tam došli).

Pak tu máme třeba plyn - no on už je drahý od loňska, kdy ho začali víc kupovat Čínani, protože jim povodně zaplavily část uhelných dolů a další část nařídili odstavit, aby vypadali hezky před klimatickým summitem... aby nakonec byli pod vlivem těchto přehmatů byli donuceni kupovat i to embargované australské uhlí.
...
...

A takhle můžu pokračovat dál a s podobným skončím minimálně na 80 % důvodů, proč jsou drahé energie, notabene když se na to podívám z pozice ČR jako vnitrozemského státu bez přístupu k moři. Který i na ty trubky s plynem a třeba terminál LNG na pobřeží potřebuje někoho dalšího a donedávna to nedávalo ekomomicky moc smysl.

-----

No nic., já už jenom čekám dotaz, proč se nestavíme proti světovým dějinám.[crazy][crazy][crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

BmbČ
Neděle, 10. července 2022 - 09:47:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9005
Registrován: 1-2007
Sídlo OPEC se nemusí bombardovat, stačí vypátrat proč náhle zemřel na akutní hypoglykemii Mohammad Barkindo pár dnů po prohlášení ve kterém vyzval USA a Západ, aby zrušily sankce na export íránské a venezuelské ropy, aby mohlo dojít k ulehčení ropné krize v Evropě, kde spotřebitelé čelí likvidačním cenám...
Nic není náhoda.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Neděle, 10. července 2022 - 09:52:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12412
Registrován: 4-2003
stačí vypátrat proč náhle zemřel na akutní hypoglykemii Mohammad Barkindo

Jednoduchý světTM.[crazy]


aby mohlo dojít k ulehčení ropné krize v Evropě,

Myslíte si že v tý Americe či jinde mají ceny ropy jiný a že kdybyste vyrazil s tankerem pro sladkou ropu do Cushingu, tak dostanete lepší cenu (Texas West Itermediate na burze v NY se pohybuje okolo 110 USD/b aje samozřejmě spojená s tím Brentem)? I v době, kdy ČR kupovala od Ruska jako stát se ty ceny Uralské ropy řídily cenami v Brentu v Londýně.

Nebo že třeba když si budet chtít koupit pšenici, tak Vám jí někdo (nějaký trouba...) dá za jiný=nižší ceny, než jsou v Paříži, Londýně, Amsterdamu či Chicagu? Kde jsou ceny v podstatě stejný, protože jinak by někdo mezi tím začal hrát "arbitráž"?



(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

BmbČ
Neděle, 10. července 2022 - 10:02:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9006
Registrován: 1-2007
Souhlas. Záleží z jakého pohledu a hlavně, z které strany. [crazy]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Neděle, 10. července 2022 - 10:55:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3458
Registrován: 8-2009
RadekŠ: Přijde mi, že si tak trošku protiřečíš. Obecně tyhle prodeje surovin mají svá pravidla, uvádíš nijak neřeší letošek, ale tak rok 2026. Produkce "ČEZu" je prodaná na příští rok komplet, na další roky částečně, protože eletřina se prodává na 3 roky dopředu a v dalším příspěvku píšeš I v době, kdy ČR kupovala od Ruska jako stát se ty ceny Uralské ropy řídily cenami v Brentu v Londýně.. To je stejné jako naši zemědělci prodali dopředu většinu své letošní sklizně za nízké ceny které už jim samozřejmě nikdo nezvedne. Myslím si že je to tak se všemi komoditami - zaručený odběr na dlouhodobé smlouvy za zaručené ceny, zbytek co jde přes burzu jsou přebytky či to, co spekulanti nakoupili s předstihem za levno a teď na tom jenom vyrýžujou. Plyn co kupujeme na burze k nám taky nejde z žádných německých zásobníků ale přímo od ruských trubek aktuálně nejkratší(nejschůdnější) trasou.
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Mladějov
Neděle, 10. července 2022 - 11:05:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18097
Registrován: 3-2007
Holt kdyby měl Muhamad v kapse dvě kostky cukru, nemusela se vražda inzulínem povést [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
BmbČ
Neděle, 10. července 2022 - 11:14:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9007
Registrován: 1-2007
RadekŠ: Otázkou je, v jaké měně by Írán a Venezuela v případě zrušení sankcí prodávaly ropu. V každém případě by byla posílena kapacita dodávek v situaci, kdy poptávka po ropě roste, i když investice do kapacit klesají a její ceny jdou nahoru.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Neděle, 10. července 2022 - 11:30:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12414
Registrován: 4-2003
Myslím si že je to tak se všemi komoditami - zaručený odběr na dlouhodobé smlouvy za zaručené ceny

V době kdy ČR (tehdy státem vlatsněné rafinetrie, před jejich privatizací v 2H90s) od Ruska (jejich státního podniku) byly zaručené ceny = cena na trhu v Londýně za jasně definovéné uplynulé období +- něco.

jako naši zemědělci prodali dopředu většinu své letošní sklizně za nízké ceny

No však ano - to něco zasejete bez smlouvy na odběr a pak na jaře budete smlouvat, kdo Vám to vezme a když ne, tak fůru obilí od kombajnu vysypete vedle pole do škarpy?? Stejně tak dobředu nakupují i ty mlýny a pekárny. A samozřejmě se při stanovení těch cen (a cenových doložek) obě strany dívají na ceny na burze.

A ten "ČEZ" prodává elektriku na burze, protože si jí zákazníci tak chtí kupovat. Nebo si to představujte tak, že management bude někomu dávat elektriku za polovinu, než je cena na trhu?? Čímž bude poškozovat akcionáře. Proč by to dělal??

Plyn co kupujeme na burze k nám taky nejde z žádných německých zásobníků ale přímo od ruských trubek

Ale jeho cena se určuje podle té burzy. Vy stejně jako Klonfar furt směšujete fyzickou výrobu energie a její cenotvorbu.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

BmbČ
Neděle, 10. července 2022 - 11:47:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9008
Registrován: 1-2007
Mladějov: Člověk s touto nemocí a v jeho postavení by věděl, jak se zachovat. Jeho to složilo. [uhoh] Za mne hodně divné, i když připustím, že záchvat mohl být nečekaně jeho prvním.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Neděle, 10. července 2022 - 12:16:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14753
Registrován: 5-2004
kybl ropy dnes stoji lehce pres 100 dolacu, tedy +-stejne jako uz vickrat v minulosti. Akorat ten benal u nas v minulosti byl max lehce nad 35-36 zatimco dnes lize padesatku. Cili nekdo si slusne masti kapsu.
Neděle, 10. července 2022 - 12:54:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3460
Registrován: 8-2009
RadekŠ:Fakt nevím co si mám vybrat, jednou napíšeš A ten "ČEZ" prodává elektriku na burze, protože si jí zákazníci tak chtí kupovat. Nebo si to představujte tak, že management bude někomu dávat elektriku za polovinu, než je cena na trhu?? Čímž bude poškozovat akcionáře. Proč by to dělal??, předtím jsi napsal Produkce "ČEZu" je prodaná na příští rok komplet, na další roky částečně, protože eletřina se prodává na 3 roky dopředu. To jako že už to prodal třeba před rokem za dnešní ceny?
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Neděle, 10. července 2022 - 13:13:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12415
Registrován: 4-2003
Cili nekdo si slusne masti kapsu.

USD je v tomto jednoduchém světě TM je za 17 korun, nebo přes 24?? A máme letní sezónu, kdy je benál každý rok vůči ropě o něco vyšší, anebo je zima??

o jako že už to prodal třeba před rokem za dnešní ceny?

Před rokem to prodal na příští rok ....za ceny před rokem pro termín dodání eletriky pro příští rok.[proud]

Graficky to vypadá třeba takhle.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 10. července 2022 - 14:14:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3462
Registrován: 8-2009
RadekŠ: Já chápu že to prodal za aktuální ceny pro příští období, pointa mého sdělení byla v tom, že to v následujícím příspěvku sám sobě vyvracíš tak jsem si to chtěl nějak ujasnit[kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
M_g
Neděle, 10. července 2022 - 14:16:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1721
Registrován: 6-2006
BmbČ: Není to divné. Měl jsem jako kolegu silného diabetika.
Pokud se něčím rozptýlí v lehké počáteční fázi, tak později už nemá na to, aby si zajistil pomoc, i když ji má k tašce/ve stole.
A ani cukr si nevzal od kohokoliv, kdo ho viděl v problému.
Pikehead
Neděle, 10. července 2022 - 16:38:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8620
Registrován: 3-2007
Jsem rád, že dezinfo a nespí nasazuje čerstvého myšlenkového giganta s vymyšlenou příčinou smrti Mohammada Barkinda a s teorií, že to jistě nebyla náhoda.

Příčina smrti nebyla zveřejněna a náhoda to určitě není, chlapík žil většinu života v rozvojové zemi (očekávaná délka života v Nigérii je 61 let), měl stresující práci - vést kartel není selanka a k tomu vypadal docela vyžraně.

K dokreslení situace lze dodat, že se už pomalu vracel do Nigérie, protože funkční období v OPECu mu mělo v během července skončit. Těžištěm zmíněného projevu byla těžká situace ropného průmyslu, Venezuelu a Irán zmínil (v jednom z cca. 30 odstavců) jako potenciální zdroje, které by šly použít k dodatečným dodávkám ropy a stlačení ceny.
Neděle, 10. července 2022 - 18:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7491
Registrován: 3-2006
Ad M_g: nemusí to být jen rozptýlení, některé léky potlačují příznaky hypa, například betablokátory.
I když ne tolik jak jsem se obával, když mne na to lékař upozorňoval.
Neděle, 10. července 2022 - 18:47:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7492
Registrován: 3-2006
Petr_vlček:
"Cili nekdo si slusne masti kapsu."

Přesně tak https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/ropa-stoji-stejne-jako-pr ed-lety-ale-benzin-je-o-11-korun-drazsi-40402517
Neděle, 10. července 2022 - 18:58:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14755
Registrován: 5-2004
v dobe kdy ropa stala kilo za kybl byl dolac za 17?

Stejne je zajimavy jak si ta nase mena uz 32 let drzi vexlackej kurs 18 kcs/dm z roku 89. Sem tamje na tom o fous lip ale to je hned napraveno.
Neděle, 10. července 2022 - 19:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12416
Registrován: 4-2003
kdy ropa stala kilo za kybl byl dolac za 17

2008.

Stejne je zajimavy jak si ta nase mena uz 32 let drzi vexlackej kurs 18 kcs/dm z roku 89.

Tak pro kartářku zcela nepolíbenou ekonomií.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 10. července 2022 - 19:43:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12417
Registrován: 4-2003
Venezuelu a Irán zmínil (v jednom z cca. 30 odstavců) jako potenciální zdroje, které by šly

A hned po něm šla CIA.[biggrin][lol][proud]

Jako tohle by nevymysleli ani autoři seriálu Homeland jako námět pro 9. sérii.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 10. července 2022 - 20:00:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14756
Registrován: 5-2004
fajn. 2008 byl dolac za 17, coz v roce 2014 pri cene ropy lehce nad 100 znamenalo benal za 37.

Ja bych tu dnesni debatu shrnul asi takto - ceny jsou veci trhu a nic se s tim neda delat. Tedy krom nejakyho prevratu asi jak unor 48, kdy to hodne lidi odsere pricemz zastanci toho trhu budou do konce opakovat ze za to muze luza co se spatne ucila a je lina.

ps:prve se na novinkach zjevil clanek jak nemeckej mistr hospodarstvi nebo ceho nabada k ekonomickym usporam. Trosilinku to pripomnelo cauceskovo rumunsko pred caucescim kandelabrovani.
Neděle, 10. července 2022 - 20:26:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12419
Registrován: 4-2003
2008 byl dolac za 17, coz v roce 2014 ...

Nevím zda udržíte moč, ale myšlenku a logiku zjevně ne.[crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

BmbČ
Neděle, 10. července 2022 - 21:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9009
Registrován: 1-2007
Těžištěm zmíněného projevu byla těžká situace ropného průmyslu, Venezuelu a Irán zmínil (v jednom z cca. 30 odstavců) jako potenciální zdroje, které by šly použít k dodatečným dodávkám ropy a stlačení ceny.

V projevu se o tom zmínil, ale už před ním víceméně prosazoval. Pokud by se tato jeho myšlenka podařila uskutečnit, byl by to krok proti Izraeli a USA.

No nic. Vy bez důkazů předpokládáte, že Muhammad Barkindo zemřel náhodně, já bez důkazů předpokládám, že až tak náhodné to být nemuselo a tak to asi necháme. [andel]

A hned po něm šla CIA.[biggrin][lol][proud]
Bez komentáře. [crazy]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Pikehead
Neděle, 10. července 2022 - 22:07:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8622
Registrován: 3-2007
BmbČ:
"V projevu se o tom zmínil, ale už před ním víceméně prosazoval. Pokud by se tato jeho myšlenka podařila uskutečnit, byl by to krok proti Izraeli a USA."
Venezuela i Irán jsou členové OPEC, je docela logické že jako šéf OPECu brání jejich zájmy.
BmbČ:
"No nic. Vy bez důkazů předpokládáte, že Muhammad Barkindo zemřel náhodně, já bez důkazů předpokládám, že až tak náhodné to být nemuselo a tak to asi necháme. [andel] "
Jasný, tohle už není jenom diskuse s "přemýšlivými" DBL retardy, tohle už je diskuse s psychopatem s delirantními stavy.
Neděle, 10. července 2022 - 22:12:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12423
Registrován: 4-2003
tato jeho myšlenka podařila uskutečni....Vy bez důkazů předpokládáte, že Muhammad Barkindo zemřel náhodně, já bez důkazů ...

To budete z ČR vyšetřovat úmrtí v Nigérii?[uhoh] V zemi, kde se to jenom hemží násilnými převraty a záhadnými úmrtí vrcholných politiků?

Generální sekterář OPECu je jenom taková lepší a dobře honorovaná sekterářka-služebník bez reálné moci a rozhodně si nepředstavujte, že šlo o jeho osobní názor, to je téměř vyloučeno.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 10. července 2022 - 22:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202
Registrován: 1-2014
PH : "Ukrajina je pro něj kabát a co je pro ně jakože košile?"
To sa vážne pýtate ? [crazy]

"může mu být úplně u prdele, jak se v civilizaci máme nebo nemáme"
Nápodobne [wink]

"To spíš nasrali Putlerovi a jeho figurkám na hlavu"
-ahaaaa...takže porušenie vlastných sankcií bol vlastne majsterstyk [biggrin] ,vypínanie kúrenia,teplej vody a plynu ako v nejakej zaostalej africkej krajine....to je prosím pekne, realita najsilnejšej a najbohatšej krajiny EU [crazy] a podľa miestneho mysliteľa PH sme týmto nasrali Putinovi...toto už je pre Chocholuska [ko]
Neděle, 10. července 2022 - 22:55:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 203
Registrován: 1-2014
S dovozcem plynu Uniper (zásobuje stovky komunálních služeb) hrozí prvnímu energetickému gigantu zhroucení a každý měsíc bude mít ztrátu 900 milionů eur! Nyní by měl zasáhnout stát.
► V zájmu úspory plynu v zimě oznámila realitní skupina Vonovia, že své byty (490 000, z toho polovina plynovým topením) bude vytápět pouze mezi 22:00 a 6:00 na 17 stupňů.

Pro miliony nájemníků a majitelů domů bude energetický šok ještě horší, než se dříve obávali. Nové propočty Generálního sdružení německého bytového průmyslu (GdW) ukazují: domácnosti budou muset letos zaplatit za energie až o 5 000 eur více!

V Kolíne nad Rýnom obmedzujú verejné osvetlenie, Hamburg chce upraviť časy, počas ktorých bude tiecť teplá voda.

a mnoho,mnoho ďalších...ale podľa PH a jemu podobných ešte viac sankcií,to by bolo ,žeby sme Putinovi nena[zadnice]

Maria Antoinetta a Caucesko tiež mali podobné názory [ko]
Pikehead
Neděle, 10. července 2022 - 23:14:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8625
Registrován: 3-2007
Já si opravdu hrozně vážím toho, že zatímco my, salonní demokrati, si tady lehkomyslně podporujeme takzvaný demokratický stát Ukrajina a nějaké abstraktní mezinárodní právo, tak někomu v bytovce v Německu neteče mezi 9.-11. teplá voda a k tomu jim v červenci vypli topení. Hnus. Tohle jasně ukazuje na limity západní civilizace, konečně nám někdo otevřel oči.

Sice chodí fámy, že na Ukrajině je spousta bytovek, kde nemají ani teplou vodu, vlastně ani studenou, dokonce ani ten dům nemusí existovat a vlastně ani jeho obyvatelé nemusí být naživu, ale to je vesměs ukrajinská propaganda a my se soustřeďme na to, co je nám bližší, což je ta teplá voda i mezi 9. a 11.

Nu takže Vorspiel už máme, odkazy jsme taky nějaké napejstovali, tak co už doboha přistoupit k nějaké synapsi a doporučením. Je tedy jasné, že by to chtělo odložit falešný étos a něco konečně udělat zejména s tím Nord Streamem 2, což? Když už tam leží, natlakovaný je, jen kohoutek stačí otevřít.
Neděle, 10. července 2022 - 23:50:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26805
Registrován: 5-2002
BmbČ: vypátrat proč náhle zemřel na akutní hypoglykemii
Protože hypoglykemie je docela průser a když si to dotyčnej neuhlídá a nikdo není na blízku, tak má holt smolíka.
Ne nadarmo mají doktoři pod sáhodlouhým pojednáním o diferenciální diagnóze hyper- a hypoglykemického kómatu drobným písmem poznámku, že v časové tísni je nejúčinnější podání cukru zvíci cca jedné kostky: pokud je to hyper-, tak to dotyčného nezabije, pokud je to hypo-, tak se začne probírat.

Pike: s teorií, že to jistě nebyla náhoda
Když ve slově "láska" čtyři písmena změníme a jedno písmeno vynecháme, dostaneme slovo "pivo". To nemůže být náhoda.
Když ve slově "láska" pět písmen změníme a jedno přidáme, dostaneme slovo "fernet". V tom musí být nějaký skrytý záměr.
Asi tak nějak...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 11. července 2022 - 00:45:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 204
Registrován: 1-2014
" v bytovce v Německu neteče mezi 9.-11. teplá voda a k tomu jim v červenci vypli topení"

Pravdu máte,je leto.Uvidime za pol roku,možno medzi 9-11 im práve tá tepla voda potečie [sad]

"něco konečně udělat zejména s tím Nord Streamem 2, což? "

čo si nemci s Bruselom navarili,nech si aj zjedia...ja som nebol žobrať o turbínu [crazy]
Pondělí, 11. července 2022 - 07:52:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6064
Registrován: 6-2016
Výsledek války na Ukrajině je již představen!

"Ředitelka úřadu amerických výzvědných služeb (DNI) Avril Hainesová nastínila tři pravděpodobné scénáře vývoje na Ukrajině. Buď vyhrají Rusové, nebo Ukrajinci anebo střet skončí dlouhodobým patem."

https://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=141135

To je hodně chytrá paní! Mohla by u nás např. řídit sněmovnu[rofl]
Quex
Pondělí, 11. července 2022 - 09:15:18  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8643
Registrován: 5-2002
nějaké abstraktní mezinárodní právo

Ono jste to vyjádřil celkem přesně. Západ se vždy dovolává mezinárodního práva jen tehdy, když se mu to hodí. Stačí se podívat na napadení Iráku nebo Jugoslávie. Však tehdy p. Rychetský, tehdy místopředseda vlády, hlásal, jak jsme svědky změny mezinárodního práva, že teď už nebude rozhodující suverenita států, ale jen lidská práva, pro které je možné zasáhnout kdykoliv a kdekoliv na světě, no a po 23 letech to máte zpět, oni tam zasahují taky ve jménu ochrany "lidských práv".[crazy] Jedna docentka z nejmenované právnické fakulty dokonce přišla s převratnou teorií, že za stávající situace Jugoslávie ani nemá právo na obranu.[lol] Mladý Bush (G.W.) v roce 2002 na sjezdu NATO v Praze zpupně hlásal, že hlavním úkolem NATO je "konfrontovat diktátory" po celém světě, asi nepochopil ani jeho název (Organizace Severoatlantické smlouvy), tj. v prostoru severního Atlantiku.
Vážně se divíte, že svět dospěl tam, kam dospěl? Ostatně já jsem předpovídal již před několika lety a vyjadřoval obavu, že budeme zataženi do války s Ruskem a to se přesně stalo, byť jsem tu bezprostřední příčinu odhadoval spíš přes Bělorusko. To zvyšování napětí a změny za 20 let tady byly přímo hmatatelné a kdo si toho nevšimnul, ať se teď nediví. A ostatně, stačí se podívat do historie, v Evropě byl vždy mír tak max. 50-70 let vždy po nějaké velké válce a to teď již uplynulo. Takové ty naivní představy, jak jsme svědky konce dějin, že teď už bude všude západní režim, se samozřejmě ukázaly jako naprosto směšné.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Quex
Pondělí, 11. července 2022 - 09:26:26  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8644
Registrován: 5-2002
A samozřejmě se při stanovení těch cen (a cenových doložek) obě strany dívají na ceny na burze.

Vy tady děláte, jako kdyby všechny ceny byly určované burzou, od čeho tedy máme třeba Státní zemědělský intervenční fond? Vždyť ten právě svými zásahy udržuje tu stálost cen a těm výkyvům zabraňuje. A všude máte dlouhodobé rámcové smlouvy aspoň na rok. Tyhle burzy jsou hlavně pro spekulanty, kteří klikají na počítači a hrají si s futures a různými opcemi, aniž by cokoliv chtěli reálně nakoupit.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Desiro
Pondělí, 11. července 2022 - 10:13:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4060
Registrován: 2-2004
Jak můžu stavět proti tomu, že cena lehké ropy typu Brent je právě teď 106,93 USD/barel?? ... má letectvo AČR bombardovat sídlo OPEC ve Vídni?
Tak zrovna toto je částečně odbouratelné zrušením části sankcí na Rusko, protože jimi se střílíme do nohy sami. Ale místo toho si tu zavedeme další už skutečně ropné sankce.

A takhle můžu pokračovat dál a s podobným skončím minimálně na 80 % důvodů, proč jsou drahé energie,
Nevím jestli 80 %, ale část z těch důvodů je skutečně neodbouratelná. Ale teď jde o to, co ovlivnit můžeme, fakt musíme zůstat u emisních povolenek, musíme ukončovat těžbu uhlí?
30 let svobody 1989 - 2019
Pondělí, 11. července 2022 - 10:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13949
Registrován: 4-2003
Quex:Vážně se divíte, že svět dospěl tam, kam dospěl? Ostatně já jsem předpovídal již před několika lety a vyjadřoval obavu, že budeme zataženi do války s Ruskem a to se přesně stalo, byť jsem tu bezprostřední příčinu odhadoval spíš přes Bělorusko. To zvyšování napětí a změny za 20 let tady byly přímo hmatatelné a kdo si toho nevšimnul, ať se teď nediví.

Je třeba si ale nalít čistého vína a ukázat na Rusko jako na iniciátora zvyšování napětí. A přiznám se, že se ani nedivím, že Rusku s jídlem rostla chuť, když mnohé země EU se nechaly zatáhnout do hry, které Rusko rozjelo, jakmile se oklepalo z nejhorších problémů po pádu SSSR. Rok 2014 a obsazení Krymu jako výstraha zemím EU nestačila, tak se jelo v paktování s Ruskem v téměř stejném tempu dál. Ostatně i u nás bylo Rusko zadrápnuté a myslelo si, že bude naší politickou scénu ovlivňovat dle svých potřeb. Naštěstí mu to v loňských parlamentních volbách nevyšlo. Ovšem nevyšlo to jen shodou příznivých okolností, kdy se do parlamentu dostala z otevřeně proruských stran jen SPD a z těch skrytě proruských jen ANO.

A zatažení do války s Ruskem? Kdepak, Rusko zase zatahuje svět do války, ne že někdo neviditelný "zlý" zatahuje svět do války s "hodným" Ruskem. Rusko si chtělo opět rozšířit svojí sféru vlivu na země bývalé Varšavské smlouvy a nově k tomu přidalo Rakousko, Německo a Francii. Stálo to hodně peněz, za které si přitom Rusko mohlo zvelebovat samo sebe. Ale tento po všech stránkách zaostalý stát, který si hrál na velmoc, se trochu přepočítal. Ruská armáda rozhodně není druhá nejsilnější na světě, což v plné parádě odhalila invaze na Ukrajinu. To je snad jediné pozitivum ruské invaze na Ukrajinu, kdy Rusko konečně (vlastní blbostí) odhalilo, jak moc slabá jeho armáda je. Pro zbytek Evropy naštěstí [wink]. Jinak by svým vyhrožováním zejména pobaltským státům, Švédsku a Finsku mohlo dál vydírat a EU by mu raději v rámci zachování klidu ve všem ustupovala. Takhle už jen Rusko trapně straší s jadernými zbraněmi a nějak zapomíná, že není zdaleka samo, kdo je má [wink].
Pondělí, 11. července 2022 - 10:31:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13950
Registrován: 4-2003
Desiro:musíme ukončovat těžbu uhlí?

Předně je třeba si uvědomit, že o zaměstnání při hlubinné těžbě uhlí není zájem, je to velice náročné, nebezpečné a za všech okolností zdravotně velice závadné zaměstnání. Lidé naštěstí už nějakými restriktivními opatřeními, které tu jely za minulého režimu, do hlubinných dolů prostě dnes už nabouchat nejdou [ok].


Při povrchové těžbě uhlí v hustě obydleném prostoru v zemích EU zase nikdo nechce, aby místo, kde bydlí, padlo za oběť rozšiřování povrchových dolů. To jsou prostě limity, které těžbu uhlí postupně v EU utlumí. Holt nejsme Austrálie, kde gigantický povrchový důl skoro nikomu nevadí, protože u něj nikdo v širokém okolí nebydlí...
Pondělí, 11. července 2022 - 10:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 206
Registrován: 1-2014
Počujte...koľko krajín zaviedlo sankcie voči RF ? Nejakých 20 percent členov OSN ? Myslíte si ,že ostatných cca 80 percent sa môže tak šeredne mýliť ?? Alebo už kašlu na rozprávku o dobrom západe a zlom východe ?

A videli sme,ako najsilnejší obranný pakt na svete spolu s najsilnejšou armádou sveta išiel z Afganistanu alebo Iraku [ko]
Pondělí, 11. července 2022 - 10:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13951
Registrován: 4-2003
ROMMEL:Myslíte si ,že ostatných cca 80 percent sa môže tak šeredne mýliť ??

Buď jim je to jedno (jsou daleko), nebo si to s Ruskem rozházet nechtějí. Ovšem že by to byly pro svět (vyjma Číny) tak významné státy, jsem si nějak nevšiml. Vesměs jde o chudé rozvojové země.


A videli sme,ako najsilnejší obranný pakt na svete spolu s najsilnejšou armádou sveta išiel z Afganistanu alebo Iraku

Válka stojí peníze, což teď konečně poznávají v Rusku. Dobře jim tak, pitomcům [wink].
Quex
Pondělí, 11. července 2022 - 10:59:10  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8645
Registrován: 5-2002
koľko krajín zaviedlo sankcie voči RF ? Nejakých 20 percent členov OSN ?

Celkem 30 zemí, vesměs státy EU, NATO a jejich blízké satelity. Zbytku světa je to úplně jedno, proč by se taky měl plést do války bílých tváří někde v Evropě. "Celý svět" nebo "mezinárodní společenství" rozhodně nežije válkou na Ukrajině.

Vesměs jde o chudé rozvojové země.

Jasně, Indie, Brazílie, Turecko, JAR atd., všechno samé bezvýznamné státy.[lol]
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Pondělí, 11. července 2022 - 11:01:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12425
Registrován: 4-2003
d čeho tedy máme třeba Státní zemědělský intervenční fond

(Aby přetočil ceny na jednotném trhu EU.[proud])

Od toho aby rozděloval agrární dotace a realizoval společnou zemědělskou politiku EU, třeba teď na základě nařízení komise z 22.3. zaskladňoval vepřové. Což je samozřejmě cenotvorná informace a promítne se i do těch burzovních cen. Ceny za který zemědělci prodávají svou produkci jsou samozřejmě léta (až na pár yvsvětlitených výjimek) perfektně zkorelovamé s těmi burzami.

To co máte na mysli je situace, který tady byla tak před víc jak čtvrt stoletím a i tehdy se jak zemědělci, tak i výkupy koukali na ceny v burzách a měli cenové doložky - aspoň tedy i nás doma v kredenci takový smlouvy byly.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 11. července 2022 - 11:03:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13952
Registrován: 4-2003
Quex:Jasně, Indie, Brazílie, Turecko, JAR atd., všechno samé bezvýznamné státy.

Ale chudé a rozvojové. A to úplně stačí [wink].
Pondělí, 11. července 2022 - 11:19:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14757
Registrován: 5-2004
Brame, co si myslíš že se bude třeba v ČR za rok dva vyrábět aby k tomu nebyla potřeba skoro žádná energie? Plést košíky ručně? I na ty kabelový svazky pro automotive je potřeba topit, klimatizovat a mít tu a tam nějaký ten stroj....

Mch Německo poprvé od sjednocení disponuje zápornou obchodní bilancí a už to o čemsi v podobě zániku evropské konkurenceschopnosti svědčí.
Desiro
Pondělí, 11. července 2022 - 12:46:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4061
Registrován: 2-2004
Bram: V krátkém období lze zachovat současný rozsah těžby. V delším období potom uvidíme dle cen.

Považuji za nevhodné odcházet od uhlí k plynu.
30 let svobody 1989 - 2019
Pondělí, 11. července 2022 - 13:17:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26809
Registrován: 5-2002
Vlčoun: I na ty kabelový svazky pro automotive je potřeba topit, klimatizovat a mít tu a tam nějaký ten stroj
Ciwe, jestli Vlčoun začal působit v automotive, tak je celkem fuk, jestli a kdy budou zakázaný spalováky... [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 11. července 2022 - 13:31:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 12-2020
Bram: Předně je třeba si uvědomit, že o zaměstnání při hlubinné těžbě uhlí není zájem, je to velice náročné, nebezpečné a za všech okolností zdravotně velice závadné zaměstnání.
Zkuste si srovnat třeba kolik zemře za rok v ČR horníků a kolik třeba řidičů z povolání. Myslím, že těch druhých bude násobně víc. Že je horník práce těžká a zdravotně nepříliš vhodná je jasné. Ale že by omezování těžby uhlí bylo způsobeno nedostatkem zaměstnanců je asi hloupost, že? Řidičů tady prý chybí tisíce a přece se silniční doprava neomezuje, ale roste. Konec těžby uhlí je evidentně politické rozhodnutí, tak nemaťte lidi.
Pondělí, 11. července 2022 - 14:02:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14760
Registrován: 5-2004
Hajnej: mně je automotive celkem fuk ale asi nebude pár set tisícům zaměstnanců včetně třeba Ukrajinců.

Mch pořád se nedovídám co tedy vlastně bude Evropa produkovat (krom přiblblejch nařízení od křivejch banánů po emise kravích prdelí)
Pondělí, 11. července 2022 - 14:09:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13953
Registrován: 4-2003
Desiro:V krátkém období lze zachovat současný rozsah těžby.

To zcela jistě.

V delším období potom uvidíme dle cen.

Nikoliv, v delším období uvidíme, jestli bude vůbec mít někdo v hlubinném dole zájem pracovat, nebo jestli se budou obyvatelé z měst a vesnic mít kvůli povrchové těžbě za patřičně velkou úplatu odstěhovat. Připomínám, že úplata není všespásná a že jsou lidé, kteří se stěhovat chtít nebudou za žádnou cenu.


Považuji za nevhodné odcházet od uhlí k plynu.

To je sice hezké, ale na vyřešení dvou problémů, které jsem popsal výše, je každý krátký [nene]

Proto považuji nikoliv za nevhodné, ale za naprostý průser odcházet od jaderné energetiky [angry].


J.M.:Zkuste si srovnat třeba kolik zemře za rok v ČR horníků a kolik třeba řidičů z povolání.

[crazy][coze][uhoh][crazy]

Myslím, že těch druhých bude násobně víc.

Radši nemyslet, nedopadá to dobře, viz výše [nene]


Že je horník práce těžká a zdravotně nepříliš vhodná je jasné. Ale že by omezování těžby uhlí bylo způsobeno nedostatkem zaměstnanců je asi hloupost, že?

Bože můj [sad]... Bude snad dnes někdo normální mít zájem si vědomě dlouhodobě ničit zdraví prací v podzemí? No samozřejmě, že nebude [nene]. Dřív se na šachtu chodilo kvůli penězům a ještě dříve proto, aby člověk vůbec měl šanci si vydělat na skromné živobytí.


Konec těžby uhlí je evidentně politické rozhodnutí, tak nemaťte lidi.

Mne vždy fascinují jedinci, co mají ve všem jasno. Ale běda, kdyby na šachtu měli jít právě oni. To by okamžitě bylo naříkání a prosení, že nejsou zdraví, že to v podzemí nevydrží, protože jsou slabí, že se bojí atd. [crazy].
Pondělí, 11. července 2022 - 14:10:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16157
Registrován: 12-2007
Ale že by omezování těžby uhlí bylo způsobeno nedostatkem zaměstnanců je asi hloupost, že?
Už jeden ze závalů z před cca 3 let na Ostravsku ukázal, že většina tamních horníků v tu chvíli byli Poláci.

A navíc - jestliže v tuto chvíli při konkrétním objemu těžby, resp. počtu provozovaných hlubinných dolů, je počet horníků dejme tomu dostačující, nikde není psáno, že tomu tak bude - při byť stejném objemu těžby - třebas za 10 let (protože do penze, eventuálně jinam, jich zřejmě odejde víc než kolik jich tam přijde "po škole" či "odjinud").

Mmch. jedna věc je bezprostřední riziko smrti z povolání a druhá věc jsou nemoci z povolání.
To první je u řidičů kamionů možná vyšší, to druhé IMHO dost těžko (ve srovnání s horníky z hlubinných dolů).

V zájmu úspory plynu v zimě oznámila realitní skupina Vonovia, že své byty (490 000, z toho polovina plynovým topením) bude vytápět pouze mezi 22:00 a 6:00 na 17 stupňů.
No vida. Tam kde bydlím já, se topení mezi 22:00 a 5:30 h i v zimě zcela vypíná (vyjma situací, kdy venku je pod cca mínus 5 stupňů Celsia; pak běží puštěné i v noci). A to už "odjakživa", bez ohledu na nějakou aktuální situaci (i když pravda, letos topná sezóna skončila již k 9. 5.; minulé roky se topení ráno a navečer zapínalo až do začátku června).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 11. července 2022 - 14:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13954
Registrován: 4-2003
David:Už jeden ze závalů z před cca 3 let ukázal, že většina tamních horníků v tu chvíli byli Poláci.

Jenže tohle prostě různým diskutujícím chytrolínům typu J.M. nemá šanci dojít [sad][nene].


A navíc - jestliže v tuto chvíli při konkrétním objemu těžby, resp. počtu provozovaných hlubinných dolů, je počet horníků dejme tomu dostačující, nikde není psáno, že tomu tak bude - při byť stejném objemu těžby - třebas za 10 let (protože do penze, eventuálně jinam, jich zřejmě odejde víc než kolik jich tam přijde "po škole" či "odjinud").

Viz výše [wink].

Mmch. jedna věc je bezprostřední riziko smrti z povolání a druhá věc jsou nemoci z povolání.
To první je u řidičů kamionů možná vyšší, to druhé IMHO dost těžko (ve srovnání s horníky z hlubinných dolů).

Viz výše [wink].
M_g
Pondělí, 11. července 2022 - 14:21:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1722
Registrován: 6-2006
David:
Nevypíná se pod +5 °C, jen se snižuje teplota topné vody o 10 °C. Někdy se cykluje s oběhovkami.
Pod -5°C se teplota topné vody nesnižuje.
Alespoň v otopných soustavách, okolo kterých jsem se motal.
Pondělí, 11. července 2022 - 14:53:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6065
Registrován: 6-2016
M_g:Nemá být v první větě spíš "nad"? "Nevypíná se NAD +5 °C, jen se snižuje teplota topné vody o 10 °C."

Protože "pod +5 °C" je třeba taky -3 °C... V naší bytovce má soustava jakýsi graf, podle kterého jede. A ten mám NĚKDE dobře schovanej, aby se neztratil[biggrin]