Diskuse » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 04. 5. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Předpisy do 04. 5. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 02. května 2022 - 10:28:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4295
Registrován: 6-2007
Nakonec to dopadne takhle [lol] a jako bonus budeme muset na lokomotivách vozit přenosné uzamykatelné výkolejky, autogenní svařovací soupravu, triodynovou svářečku a pojízdný hák na trhání kolejí, aby byla naprostá jistota že nic neujede... [crazy][proud]


Ten AB s pruhy tipuju taky na Bystřičku (mezi Jablůnkou a VM) kde je nákladiště obsluhované z PSt.
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Haan
Pondělí, 02. května 2022 - 12:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3473
Registrován: 2-2010
Oldcerry:
"Dotazy: PN už se nedá použít k běžné jízdě na obsaz?"
Dá se použít. Jen z ní automaticky a bez dalšího nemusíte odvozovat, že se jedná o vjezd na obsazenou-nová D1, čl. 323/4-str. 423:
"Bude-li vjezd vlaku dovolen návěstí Jízda podle rozhledových poměrů, Rychlost 40 km/h a jízda podle rozhledových poměrů nebo Rychlost 30 km/h a jízda podle rozhledových poměrů, nemusí být strojvedoucí zpraven o pravidelném ani mimořádném vjezdu na obsazenou kolej."
O vjezdu (pravidelném i mimořádném) na obsazenou musíte vždy vědět-ať už z kolečka v TJŘ, nebo z výše uvedených návěstí (PN tam není vyjmenována-[ok]), anebo z písemného rozkazu (čl.325, odst.4-všimněte si, kde Vás musí zpravit).
Ale: Při při jízdě na PN je pro fíru prvořadé dodržet podmínky pro jízdu PRP. Ikdyž o tom vjezdu na obsazenou nebudete vědět (dle výše uvedeného), jste povinen a tedy zastavíte před vozy ve vaší VC. Bude to průs... Ale ne Váš. Tak to chápu já. [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Pondělí, 02. května 2022 - 15:24:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6340
Registrován: 7-2007
Haan: Trochu to probereme. Mě z všech těch canců vyplývá, že na PN mě jen tak na obsaz vzít nesmí. Pokud by chtěl, musí mě zpravit písemným rozkazem.
Samozřejmě, já na PN musím předpokládat obsaz kolej, ale pokud není značka v TJŘ, nebo nejsem zpraven písemným rozkazem o vjezdu na obsaz, PN plácajda nesmí použít pro vjezd na obsaz. Chápu to správně?
Proboha proč? Abychom si více dopisovali, nebo co je k tomu vedlo? Takže se plácajdy na to vyprdnou (vůbec se jim nedivím) a budou to dělat po svém. Nevezme mě přímo na vlak, ale na volnou a pak se budu přestavovat. To bylo účelem?
Bože, kdy si ti .... uvědomí, že základní vlastnost člověka je lenost a jednoduchost. Jakákoliv zbytečná komplikace je cesta do pekel a i do nežádoucí kreativity.

Hajnej:Kvůli Zbirohu těžko, ten má regulérní červenobílý návěstidla. To mě jen tak napadlo...vjezdové do někam, kde nic není (výhybka, peron, přejezd, prostě nic - od Plzně). To je tam (červenobílé) jen pro nějakou normu či co... Ve směru do Plzně je alespoň výhybka.
Proč je nějaká dopravna "Tunel"? V čem je to pro jízdu vlaků, posunu jiné? Doprčic, tak lehce by to šlo zjednodušit. Vjezdová, odjezdová, krycí, cestová atd...jak prosté..návěstidla hlavní - absolutní a permisivní, ušetřilo by se spousty textu a kravin.
(Absolutní - označená červenobílím pravítkem (nátěrem). Permisivní - bez pravítka, s nátěrem (jakýmkoliv) mimo červenobílého.)
Je jasně dáno (a naprosto s tím spouhlasím), že za červenobílé mohu jen na návěst nebo rozkaz.
Dyť tohle zaplevelování jen působí kontraproduktivně.
Maximálně dát nějakou stránku navíc s označením pro Kladno a Smíchov (Vložeňáky)...stejně skončí za nějaký čas na smetišti.
Pondělí, 02. května 2022 - 15:46:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3764
Registrován: 4-2014
Ten Zbiroh se dělal kvůli tomu, aby se na širé trati nemusela zřizovat odbočka zapojená do autobloku a aby se ten autoblok do té odbočky nemusel složitě zapojovat, tak se Zbiroh udělal jako klasická stanice. Prostě tam šlo o to nekomplikovat to zabezepečovákům. To samé se týká i odbočení vlečky Buzuluk v Hořovicích. Tam se to odbočení také zapracovalo do obvodu stanice, aby se opět nemusela dělat odbočka zapojená do autobloku, jako bylo dříve Mýto, kde odbočovala vlečka do místní trafačky z první traťové koleje a kdysi v Mýtě odbočovala i nakládková kolej z druhé traťové koleje, která byla později snesena a výhybka zrušena, vlečka do trafačky vydržela až do optimalizace, kdy byla zrušena.
Další důvodem bylo to, že SŽ už nechce nově povolovat zapojení vleček a nákladišť do širé tratě a do traťového SZZ, tak se to právě u toho Zbirohu vymyslelo takto, že to bude klasická stanice s vjezdy a odjezdy.
Pondělí, 02. května 2022 - 15:49:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7998
Registrován: 9-2005
Kdyby celý tunel byl aspoň dopravnou, ale ony jsou to dopravny dvě, každý portál je dopravna a to ještě vlastně jen jednosměrně do tunelu. Jako ten důvod chápu, ale provedení je fakt divné.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 02. května 2022 - 15:56:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3765
Registrován: 4-2014
Ještě se vrátím k tomu Zbirohu, stejně nechápu proč si místní družstvo to napojení vlečky na trať přálo ponechat, když se tam skoro vůbec na tu vlečku nejezdí max. jednou za rok možná ani to ne. To samé napojení vlečky Buzuluk v Hořovicích, tam už se nejezdí několik desítek let, asi mají oba podniky dost peněz na to aby pořád platili zapojení nepoužívaných vleček do sítě SŽ. Kdyby se ty vlečky odpojili, tak by to bylo daleko jednodušší. Jeden autoblok v kuse z Kařízku až do Hořovic a Žst. Hořovice by nebyla tak vytažená do tratě ve směru na Plzeň.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Mladějov
Pondělí, 02. května 2022 - 16:17:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17786
Registrován: 3-2007
Luboši, vy už taky koukám nevíte, co chcete, žejo?
Na jedné straně je vám líto každé staniční koleje, každého hradla atd., chcete aby se vozilo víc vlakem, na druhé straně tradiční SŽ tíhnutí "kdyby se ty vlečky odpojilY(sic!), tak by to bylo daleko jednodušší".

Bylo - a úplně nejjednodušší by bylo 90% nebo 100% vleček zrušit.
Když to chce (a platí) majitel, tak co jako řešíte? Buďte rád.

Úplně nejjednodušší by bylo mít jen barák na nábřeží a žádné koleje - oni by si vystačili i bez nich (volně Sir Humphrey, ale toho asi neznáte).
Pondělí, 02. května 2022 - 17:04:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26362
Registrován: 5-2002
OC: To je tam (červenobílé) jen pro nějakou normu či co...
Kdyby vznikl kočkopes, že v jedné koleji stanice je a ve druhé není, dovedeš si představit, kolik zbytečných ustanovení by kvůli tomu v D1 vzniklo...?

Proč je nějaká dopravna "Tunel"? ... Je jasně dáno (a naprosto s tím spouhlasím), že za červenobílé mohu jen na návěst nebo rozkaz.
Protože abys mohl zakázat vjezd do zatraceně dlouhýho tunelu, když se tam něco šustlo. A každý místo, kde jsou červenobílý návěstidla, se musí nějak lidsky vyslovitelně jmenovat (to "Tunel" se v reálu nahrazuje místně příslušným názvem, třeba v Ýpovicích je to Homolka a Chlum).
Přitom to nemá "druhotné pohlavní znaky" stanice, výhybny ani odbočka, kdežto dopravny ano. Tak v čem je problém...?

Permisivní - bez pravítka
Špatně - pak bys musel dávat k trpaslíkům červenobílý pravítko (a nevím, jak bys tam ty pruhy nestejný šířky dostal).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 02. května 2022 - 17:07:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6341
Registrován: 7-2007
Vážení spoludiskutéři, mě je jedno proč se to udělalo tak nebo onak (Konkrétně Zbiroh - Hořovice tam to bylo myslím o nějaké vzdálenosti nebo počtu odílů - slyšel jsem, to Hajnej lehce upřesní), mě jde spíše o to, že to nesmyslné nabastlení a nafukování je pro uživatele zbytečně komplikované a mnohdy i zavádějící (např odjezdové návěstidlo v jednom směru není jen jedno, ale dvě za sebou - Benešov jízda z 4,6,8 koleje směr Olbra), Proto píši o tom vyprdnutí se na rozkulovačování...prostě hlavní návěstidlo absolut a perms. Mě by mělo být úplně jedno jestli na rozkaze napíše "Odjezdové návěstidlo S4 se neobsluhuje...." "Návěstidlo S4 se neobsluhuje..." Prostě jednám, tak jak jsem zpraven. Tzn předpokládám na dalším hl. náv. "stůj". Jenže když se to napíše podle stávajícího, tak je to dost zavádějící.
"Odjezdové návěstidlo S4 se neobsluhuje, po rozkazu k odjezdu můžete odjet. Vlak 44500 odjezd."
To je prostě trochu zavádějící - odjet - pod tím si dost lidí představuje pryč ze stanice. A díky až někdy nesmyslnému natahování stanic, vjezdy z opačné strany (konec obvodu stanice) jsou až bůh ví kde.
Nebylo by lepší: "Návěstidlo S4 se neobsluhuje, souhlasím s pohybem (jízdou)." A to už nemluvím o tom chybí li označovací štítek na návěstidle. I to už jsem zažil. Proč je všechno tak komplikované?
Viz ten Benešov.
Via i posun. SŽ jen zabezpečuje vlakovou (posunovou cestu), do tanečků okolo je jim (a naprosto správně) prd. Co (se neobsluhuje, kdo, odkud, kam.) Proč to pro vlak musí být na papíře, je-li rozhovor nahráván?
A to už nemluvím o tom, že díky hlouposti se najednou ve stanici staly koleje bez návěstidel a rozhoduje, kde čelo vlaku stojí a vůbec fíra netuší, že stojí na části koleje bez návěstidla (a někdy dokonce i bez čísla). O tom už tu probíhala velká diskuze.
Pondělí, 02. května 2022 - 17:16:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7999
Registrován: 9-2005
Jak řeší dlouhé tunely ve vyspělé Evropě? Taky mají dvě jednosměrné dopravny Portál X?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 02. května 2022 - 17:21:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6342
Registrován: 7-2007
Hajnej: Tak teď ti nerozumím. Píšu o Zbirohu, kde v 1 koleji je jen to červ/bílé náva za ním nic.... Jaký kočkopes? S čb pravítkem (nátěrem) je jasně dáno, že bez pokynu za něj nesmím (a je úplně zbytečné ho nazývat vjezdovým "tunel" atd...)
Problém...jen v tom, že mnoho písmenek a zbytečné zaplevelování.
Špatně - pak bys musel dávat k trpaslíkům červenobílý pravítko (a nevím, jak bys tam ty pruhy nestejný šířky dostal). No a? A to je takový problém, aby všechny trpaslíky s červenou platily i pro posun? To je jich takové množství, aby se to stále rozlišovalo (platí pro posun/neplatí). A víceméně všechny hlavní návěstidla? Nevím, jen polemika.... Zneplatnit návěstidlo pro posun jde celkem lehce.
Pondělí, 02. května 2022 - 18:41:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8000
Registrován: 9-2005
OC: já bych například celou výpravu vlaku jakožto pojem zrušil bez náhrady. A najednou by se spousta věcí vyřešila sama a zjednodušila.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 02. května 2022 - 19:12:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 697
Registrován: 11-2021
Lub: zabezpečovákům je to u řiti, ti umějí postavit posunovou cestu od konce vlakové i naopak. Ale v předpise není, jak rozsvítit absolutní stůj před tunelem, ve kterém hoří vlak ani před Zbirohem, kde se zastrkává na vlečku,když 'normálně' tam stačí permisivní autoblokový.
Oc: uvědom si, že místo dosavadních optických telegrafů, které ukazovaly, že nějaký vlak může jet, máme najednou zabezpečovač, jenž říká který vlak může a kam. To je takovej skok, že málokdo odolá pokušení na ty semafóry roubovat lokalizační značky a udělovat povolení pohnutí.
Pondělí, 02. května 2022 - 19:26:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3767
Registrován: 4-2014
původní.gp:
"ub: zabezpečovákům je to u řiti, ti umějí postavit posunovou cestu od konce vlakové i naopak."

Ano, zabezpečováci umí řadu kouzel, ale takto jsem to slyšel, že ten Zbiroh je proveden tak, aby se do toho zabezpečení vlečky nemusel tahat autoblok a bylo to o něco jednodušší.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Pondělí, 02. května 2022 - 20:17:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 699
Registrován: 11-2021
Tak vidíš, problém není v tom, že by to neuměli zabezpečováci, ale v tom, že to musí zvládnout jízdní personál, teď už bez traťového klíče a točení klikou.
Pondělí, 02. května 2022 - 20:52:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1524
Registrován: 11-2006
ad Zbiroh: Já bych to s těmi “zabezpečováky” zas tak šmahem nezavrhoval - ano dříve mohl být s reléovou logikou projektant vcelku kreativní (třeba to zmiňované Mýto na původním AB3-74, kde zavázání vlečky nebylo v té době nijak standardizované, tak se prostě vypravili do Bíliny, kde nějak úvazku Kyselky do AB3-74 vymysleli, a prostě to tak nějak okopírovali). Ale přes ten Zbiroh je elektronický autoblok ABE-1, kde by to znamenalo obecnou podporu pro vlečku do ABE-1 navrhnout včetně SW implementace, a to si rozhodně nějaký projektant jen tak neudělá, potažmo někde na místě nějaký zabezpečovák. Jestli ABE-1 umí vlečku, resp. zda v době projektování Zbiroha uměl (což btw. může být i o několik let dříve než proběhla samotná stavba), bohužel nevím.
A pokud nikoliv, tak ano, i u ABE-1 můžou místní zabezpečováci zapojit různá místní vylepšení jako skrytá tlačítka, která “šťouchají” do vstupů ABE podle potřeby, ale to je jiný level než úvazka vlečky.
Haan
Pondělí, 02. května 2022 - 21:06:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3474
Registrován: 2-2010
Oldcerry:
"Haan: Trochu to probereme. Mě z všech těch canců vyplývá, že na PN mě jen tak na obsaz vzít nesmí. Pokud by chtěl, musí mě zpravit písemným rozkazem.
Samozřejmě, já na PN musím předpokládat obsaz kolej, ale pokud není značka v TJŘ, nebo nejsem zpraven písemným rozkazem o vjezdu na obsaz, PN plácajda nesmí použít pro vjezd na obsaz. Chápu to správně? "
Chápu to stejně.
Oldcerry:
"Proboha proč? Abychom si více dopisovali, nebo co je k tomu vedlo? "
No protože:
1) PN se používá v případě, kdy je návěstidlo nelze obsluhovat z důvodu poruchy, přičemž musí být VC volná-věc výpravčího. PN nařizuje fírovi jízdu PRP proto, aby nedošlo k průšvihu, bude-li kolej byla obsazená, kdyby se výpravčí pomýlil. Tedy dvojí sichr o kterém tady už dávno psal pan Asdf.
2) PN při vjezdu na obsazenou se použije tam, kde ZZ neumožní na návěstidle postavit "barvu". Čili se nejedná o poruchu.

Dle současné D1 v obou případech vidí fíra PN a podle toho má předpokládat kolej obsazenou, neb PN nahrazuje v přesně daných případech zpravení o vjezdu na obsazenou. PRP jede už od návěstidla. Jenže fíra taky ví, že cca v 99% případech se jedná o poruchu a svádí ho to k vytvoření mylné představy=je to "jen" porucha a VC musí být volná a podle toho "zvolní" jízdu PRP. Profesní slepota a stereotyp jsou sviňa. Ale jsme jen lidi. A v takovém případě fírovu mylnou představu nikdo nesichruje.
To, že nová D1 chce, abyste o vjezdu na obsazenou vždy věděl a při mimořádnosti ho neodvozoval jen z PN, považuji za fajn krok ke zvýšení bezpečnosti. Váš možný chybný předpoklad nikdy nenastane-sichruje ho výpravčí písemným zpravením. Čili dvojí sichr-PRP + písemný rozkaz o vjezdu na obsazenou. A plácajdy se na to nevykašlou, nebojte, protože za zpravení spoluzodpovídají. Buďte za to rádi.
Toliko můj názor, proč jsem za to dala [ok]. Věřím, že se dočkáme kvalitnějších odpovědí na Vaše "proboha proč". [happy]
Pondělí, 02. května 2022 - 21:42:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1525
Registrován: 11-2006
Haan: Rozhodně bych nechtěl podceňovat problém vybudování stereotypu, a nejsem expert přes psychologii, nicméně:
To Vaše vysvětlení se mi zdá na první pohled hezké, ale pokud přijmeme, že výpravčí nedělá běžně chyby (poslání vlaku na PN na obsazenou kolej, i když to nezamýšlel), tak nově bude fíra zažívat 2 případy: 1) Jízdu na PN na volnou kolej, 2) Jízdu na PN na obsazenou kolej, ale s písemným zpravením. Pokud se ale domníváme, že již stávajcící stav, kdy se většinou na PN jede na volnou a jen někdy na obsazenou, může vést k vybudování stereotypu, že fíra na PN vlastně moc podle RP nejede (nebude schopen zastavit před stojícími vozidly) - jak jsem Vaše vysvětlení pochopil - tak neposilujeme novou změnou právě tento stereotyp? Tj. po novu by se nikdy nemělo jet na PN na obsazenou bez zpravení, čili nemůže ještě silněji vzniknout podvědomý pocit, že když nemám písemné zpravení o jízdě na obsazenou, tak musím jet na volnou. A tedy na PN bez zpravení pojedu méně ostražitě, a když tedy jednou výpravčí udělá chybu, tak před těmi vozidly (co tam výpravčí nečekal) nezastavím?
Ale chápu, že to je hlavně hodně o té psychologii, a počítání nějakých pravděpodoností ...
Pondělí, 02. května 2022 - 22:51:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 700
Registrován: 11-2021
Sonic: v prvé řadě se změnila dopravní technologie - cílem je na vlečky a z vleček projíždět jako odbočkami, takže se na to používá esa. A takový špeky, aby na dvojkolejce byl na jedný koleji durch autoblok adopravna jenom na jedný koleji a na druhý dopravna, to prostě dopraváci nechtějí. V druhé řadě se změnila zabezpečovací technika - esa i abe umějí jenom to, na co byly naprogramovaný, že si do rovnice přidáš další odkudlibo vytaženou proměnnou, to ne.
Haan
Úterý, 03. května 2022 - 02:13:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3475
Registrován: 2-2010
Sonic:
"Pokud se ale domníváme, že již stávajcící stav, kdy se většinou na PN jede na volnou a jen někdy na obsazenou, může vést k vybudování stereotypu, že fíra na PN vlastně moc podle RP nejede (nebude schopen zastavit před stojícími vozidly) - jak jsem Vaše vysvětlení pochopil - tak neposilujeme novou změnou právě tento stereotyp?"
Díky za reakci a Váš opačný argument-i tak to může dopadnout.
Jízda na PN je vždy mimořádný stav, kdy všichni zúčastnění musí být ve střehu a maximální ostražitosti. Obzvláště při nově zpřísněné definici a podmínkách jízdy PRP a tyto vždy dodržet.
Ve způsobu jízdy strojvedoucího při jízdě PRP nesmí být žádný rozdíl v tom, jede-li bez zpravení či se zpravením o vjezdu na obsazenou. Vždy a již od návěstidla s PN musí být strojvedoucí schopen na volné viditelné části trati zastavit před jakýmkoliv drážním vozidlem... (tedy i před tím, které stojí na vedlejší koleji přes námezník v jeho průjezdném průřezu). Strojvedoucí při jízdě na obsazenou kolej nesmí být zmaten ani tím, když je v písemném rozkaze uvedeno hlavní návěstidlo za kterým bude kolej obsazena, protože podmínky jízdy PRP platí již od návěstidla s PN. Jízda PRP by měla být neustálým předmětem školení a strašení fírů, aby si nevytvářeli mylné představy. A aby se ani jediný výpravčí před obsluhou PN nikdy nespoléhal jen na to, že strojvedoucí "musí vždy předpokládat" obsazenou kolej. To sice musí, ale sichrují se vzájemně.
A ano, je to asi o psychologii a počítání pravděpodobností. A možná i o nedobrých poznatcích z praxe. Předpokládám, že požadavek na zpravování o jízdě na obsazenou posoudili odborníci a vědí, proč to tak napsali. Já v tom spatřuji dobrou bezpečnostní pojistku a píši jen můj neodborný názor, jak si vysvětluji to Oldcerryho "proč".
Přeji klidnou noc.
Mladějov
Úterý, 03. května 2022 - 08:48:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17792
Registrován: 3-2007
>požadavek na zpravování o jízdě na obsazenou posoudili odborníci a vědí, proč to tak napsali.

A titíž odborníci předtím povolili jízdy na obsazenou bez zpravování, ba bez jakékoli informace.

Já si nemůžu pomoci, ale právě mnohé tyhle obraty o 180 stupňů (aneb Werich "Teď všichni sem, ted všichni ven") napáchaly nejvíce zla.

Vždy vzpomenu na "pískáčky" s "D", později "T" - implicitně houkat, implicitně nehoukat, nehoukat 22-6..
Jestli to řekne desetina zaměstnanců, co to mají ve znalostech, bez studia na první dobrou, tak je to moc.

A zrovna stálé změny v jízdě podle PRP, chování na AH, Hr, k tomu přejezdníky, "teplotní" pomalé jízdy, popotahování k návěstidlu, chování na autobloku..pořád se kvedlá v docela zásadních věcech a já jakožto člověk, co to musí umět léta, pozoruji sinusový průběh - tedy že se periodicky změkčuje (a zdůvodňuje plynulostí dopravy) a zpřísňuje (a zdůvodňuje bezpečností).

Je to, nezlobte se, přátelé, těžce nesystematické, nesystémové a přímo chaotické.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 03. května 2022 - 09:21:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11811
Registrován: 5-2002
Podpis.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 03. května 2022 - 10:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26365
Registrován: 5-2002
OC: např odjezdové návěstidlo v jednom směru není jen jedno, ale dvě za sebou - Benešov jízda z 4,6,8 koleje směr Olbra
No v takových případech si můžeš vybrat, co je lepší:
* buď odjedeš na lokálku od cesťáku (s příslušným dopadem do předpisu),
* nebo odjedeš na hlavní trať okolo dvou odjezdů za sebou,
* nebo přivymyslíš na lokálku nějaké "zbytečné" odjezdové návěstidlo, aby to bylo oběma směry stejně.

Píšu o Zbirohu, kde v 1 koleji je jen to červ/bílé náva za ním nic.... Jaký kočkopes?
Kočkopes by byl v tom, že v první koleji by byl durch autoblok Hořovice - Kařízek a ve druhý by bylo nákladiště Zbiroh, který by mělo z jedný strany autoblok Hořovice - Zbiroh a z druhý autoblok Zbiroh - Kařízek. V podstatě by 1.TK přes žádnej Zbiroh vůbec nevedla.

A to je takový problém, aby všechny trpaslíky s červenou platily i pro posun?
To problém není a dnes to tak platí: nemá-li trpaslík pravítko, platí i pro posun. Jenže Ty do toho zavádíš stav, kdy táž absence pravítka u stožárového návěstidlo znamená pravý opak, tedy permisivní.
A to nemluvím o tom, že se upadnutím/ukradením pravítka stane z absolutního návěstidla permisivní, což taky není zrovna košer.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 03. května 2022 - 11:20:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13726
Registrován: 4-2003
Mladějov:A zrovna stálé změny v jízdě podle PRP, chování na AH, Hr, k tomu přejezdníky, "teplotní" pomalé jízdy, popotahování k návěstidlu, chování na autobloku..pořád se kvedlá v docela zásadních věcech a já jakožto člověk, co to musí umět léta, pozoruji sinusový průběh - tedy že se periodicky změkčuje (a zdůvodňuje plynulostí dopravy) a zpřísňuje (a zdůvodňuje bezpečností).

Pro bezpečnost železniční dopravy by přitom bylo nejlepší, kdyby změn v předpisech bylo co nejméně a rozhodně ne abychom pozorovali zmíněný sinusový průběh.

Z předpisu by měly také zmizet různé anachronismy, což se konečně stalo u posunu trhnutím. Opravdu bych chtěl vidět, kdo by dnes takový posun zvládl, nezranil se přitom a nic nepoškodil. Přitom posun odrazem (a další anachronismy také) zůstal. Opravdu je nutné ponechávat v předpise posun odrazem, když většina vozů má pořádací brzdu?!?


Je to, nezlobte se, přátelé, těžce nesystematické, nesystémové a přímo chaotické.

Je, bohužel [sad].

Ale za nejhorší změnu považuji přečíslování článků a změnu grafické úpravy. To proběhlo nejspíš proto, aby byla dostatečně vidět "práce" tvůrců předpisů a naopak nebyly na první pohled vidět změny. Čili aby bylo nutné si předpis prostudovat pořádně celý a změny si tam hezky najít. To, že už nestačí jen proškolení, ale je třeba i mimořádné přezkoušení, je už takový malý nepodstatný detail...
Úterý, 03. května 2022 - 12:52:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3044
Registrován: 5-2008
Bram :Z předpisu by měly také zmizet různé anachronismy, což se konečně stalo u posunu trhnutím. Opravdu bych chtěl vidět, kdo by dnes takový posun zvládl, nezranil se přitom a nic nepoškodil. Přitom posun odrazem (a další anachronismy také) zůstal. Opravdu je nutné ponechávat v předpise posun odrazem, když většina vozů má pořádací brzdu?!?
Můj kluk ho dělal a asi by ho zvádl i dnes, odraz šetří čas a popřípadě i PHM , ale nejsou lidi .
Nedovedu představit , jak by se šibovala 14 kolej ve Vyškově , bylo tam normálně okolo 10 odrazů. A to se tá 14 kolej dělala 3x za 12 hodin .

(Příspěvek byl editován uživatelem parmezano.)

(Příspěvek byl editován uživatelem parmezano.)
Don Parmezano
Mladějov
Úterý, 03. května 2022 - 13:23:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17795
Registrován: 3-2007
No, Bramovi jako pražákovi doporučuji se někdy podívat třeba do Libně, má to časově kousek.
Bez odrazů a spouštění, tedy se zajížděním každého odvěsu/dílu na místo by se ranžír spolehlivě zahltil, práce by se nestíhala. Příjezdových kolejí moc není a musí to "odsejpat".
Já bych ještě něco řekl, ale to by se zase zlobil [wink]
Odráží se třeba zcela běžně i na Mn, a třeba v Benešově (u Prahy) taky běžná věc.

Jinak nerozumím souvislosti s pořádací brzdou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 03. května 2022 - 13:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13729
Registrován: 4-2003
Mladějov:No, Bramovi jako pražákovi doporučuji se někdy podívat třeba do Libně, má to časově kousek.

Ani nemusíš, rád to tam jednou za čas pozoruji.


Bez odrazů a spouštění, tedy se zajížděním každého odvěsu/dílu na místo by se ranžír spolehlivě zahltil, práce by se nestíhala. Příjezdových kolejí moc není a musí to "odsejpat".

Měl jsem Tě za nepatrně chytřejšího, tak musím dodat, že jsem měl na mysli odrážení vozidel mimo spádoviště.

Jinak nerozumím souvislosti s pořádací brzdou.

Viz výše, proto jsem se o pořádací brzdě zmiňoval. Parmezano to třeba pochopil.


Odráží se třeba zcela běžně i na Mn, a třeba v Benešově (u Prahy) taky běžná věc.

A je to také bezpečná věc?
Mladějov
Úterý, 03. května 2022 - 13:59:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17796
Registrován: 3-2007
>Měl jsem Tě za nepatrně chytřejšího

Nojo, no. Holt aspoň ty jseš chytrej.
A na spádovišti by teda nejeli podle D1? Co by se tím vyřešilo, co by to přineslo za výhodu?

Pořádací brzda je dobrá k čemu, proč ji extra zmiňuješ? Mmch sám připouštíš, že na všech vozech není.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 03. května 2022 - 14:15:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 703
Registrován: 11-2021
Bram: hrát si na ranžír bych děti asi neposlal, ale běhat tam s tyčí a s čubama není o nic horší než courat po fabrice mezi ještěrkama s plechem.
Úterý, 03. května 2022 - 14:19:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13730
Registrován: 4-2003
Mladějov:Pořádací brzda je dobrá k čemu, když se neodráží?

K zajištění stojícího vozu.


A na spádovišti by teda nejeli podle D1? Co by se tím vyřešilo, co by to přineslo za výhodu?

Ale jelo by se podle D1, jen by tam byla uvedeno, že se jedná o odrážení při spouštění. Vždyť spouštění bez odrážení jde blbě...
Úterý, 03. května 2022 - 14:22:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13731
Registrován: 4-2003
původní.gp:hrát si na ranžír bych děti asi neposlal, ale běhat tam s tyčí a s čubama není o nic horší než courat po fabrice mezi ještěrkama s plechem.

Tak až na ranžíru zakopneš a spadneš pod vůz, když poběžíš s tyčí a čubami, dej vědět. Tedy když to přežiješ [wink].
Mladějov
Úterý, 03. května 2022 - 14:24:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17798
Registrován: 3-2007
Pořád mi není jasné, co by přineslo tebou požadované vypuštění pasáže z D1 o posunu odrazem.
A taky co teda s pořádací brzdou - tu přece potřebuješ k zajištění stojící soupravy VŽDY.
Sis to asi spletl s Radeckým (tedy RB na plošině vozu, co se smí ovládat i za jízdy).
Úterý, 03. května 2022 - 14:34:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13732
Registrován: 4-2003
Mladějov:Sis to asi spletl s Radeckým (tedy RB na plošině vozu, co se smí ovládat i za jízdy).

To jsi si spletl Ty (nejspíš rychlé čtení) a ne já. Psal jsem totiž toto: Opravdu je nutné ponechávat v předpise posun odrazem, když většina vozů má pořádací brzdu?!?

A psal jsem to proto, protože vozů s ruční brzdou na plošině, kterou lze ovládat za jízdy, postupně ubývá. Dnes jí mají hlavně kotlové vozy a vozy Falls, Faccs (a jim konstrukčně podobné).


Pořád mi není jasné, co by přineslo tebou požadované vypuštění pasáže z D1 o posunu odrazem.

Aby se tímto ne zcela bezpečným způsobem urychlovala práce, například v Benešově u Prahy.

Krom toho mám o jejím skutečném urychlení odrazem (mimo spádoviště) dost vážné pochyby.
Úterý, 03. května 2022 - 15:15:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3045
Registrován: 5-2008
Bram: na té mé 14 je skupina 3 vozů:
od zadu: první vůz pude na 4 kolej
druhé " " " 8 "
třetí zpátky " 14 "
Mašina to vytáhne "ven"
Jak je za rozhodujím vekslem , výhybkář to postaví na 4 kolej, tak dá návěst "výhybky jsou přestaveny".
"Šibr" má už vůz vyvěšený , tak dá návěst "odraz"
Strojvoda vůz odrazí, jak odražený vůz , mine námezník rozhodující výhybky ,přestaví vyhybkář výhybky na kolej 8 a zas dá návěst "výhybky jsou přestaveny".
Mezi tím má "šíbr"vyvěšený vůz na 14 kolej a dá návěst " odraz", dále viz výše. Když to dobře de tak cca. do 10 minut hotovo. Je fakt, že na tento "manévr", potřebuješ aspoň 3 maníky , 1 "šíbra", 2 maníky , kteří ty voze musijou v "place" , chytat ty voze na zarážky . Jeden je bude chytat na 4 a 8(moc košer to , ale néni ) a jeden na té 14. Pořadí odrazů nahlásí vyhybkáři , před zahájením posunu , vedoucí posunu.

(Příspěvek byl editován uživatelem parmezano.)
Don Parmezano
Haan
Úterý, 03. května 2022 - 15:16:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3476
Registrován: 2-2010
Bram:
"Ale jelo by se podle D1, jen by tam byla uvedeno, že se jedná o odrážení při spouštění. Vždyť spouštění bez odrážení jde blbě..."
[uhoh] Blbě proč? Jsou to opravdu dvě odlišné věci (postupy) a každá z nich má svá špecifika. A že jsem se jich něco nadělala. Spouštět se dalo jen z hrbu (odvěšené vozidlo pokračovalo z hrbu samospádem=Sunout pomalu), odrážet šlo jak z hrbu (=Sunout rychleji, následně Stůj), tak i na kterékoliv koleji mimo hrb (=návěst Odraz, následně Stůj), pokud byly splněny podmínky pro jejich bezpečné zastavení a neslyšela se následně pekelná rána s názvem "došel" (pro ucho vozmistra povel k vyběhnutí a polepení vozu), nebo řev človíčka na brzdové plošině s předem nevyzkoušenou r.b. "jaj, bože moj, chyťtě ma". Ale doba se mění a tím asi i význam jednotlivých pojmů, které dříve bývaly nad slunce jasné i negramotnému. Takže kdo ví, jak to dnes je a třeba se ještě dožiju doby, kdy při čtení D1 naznám, že jsem taky negramotná. [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Úterý, 03. května 2022 - 15:58:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13734
Registrován: 4-2003
Haan: Blbě proč? Jsou to opravdu dvě odlišné věci (postupy) a každá z nich má svá špecifika.

Když se na posun přes hrb koukám, tak se mnohdy neubráním dojmu, že aby mohlo proběhnout spouštění, musí proběhnout i odrážení, tedy uvedení odvěšených vozidel do pohybu hnacím vozidlem a na hrbu už se vozidla jen patřičně urychlí [wink].


odrážet šlo jak z hrbu (=sunout rychleji, následně Stůj), tak i na kterékoliv koleji mimo hrb (=návěst Odraz),

Právě odrazy mimo hrb jsem měl na mysli. Pod hrbem vozy chytí kolejové brzdy. Pokud je to někde jinde, tak může dojít při odrazu také k pěknému průseru. I ta pekelná rána, pokud se nepoškodil vůz, mnohdy znamenala, že se poškodilo zboží uvnitř vozu. Takže by mne zajímalo, jestli je dnes něco takového ještě nutné dělat.
Úterý, 03. května 2022 - 16:33:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26367
Registrován: 5-2002
Bram: Opravdu je nutné ponechávat v předpise posun odrazem, když většina vozů má pořádací brzdu?!?
Posun odrazem se zdá být stále žádán, dokonce jsme na něj na některých mašinách dělali i menší SW "tuning".

Vždyť spouštění bez odrážení jde blbě
Spouštění jde bez odrážení úplně v pohodě.

aby mohlo proběhnout spouštění, musí proběhnout i odrážení, tedy uvedení odvěšených vozidel do pohybu hnacím vozidlem a na hrbu už se vozidla jen patřičně urychlí
Tomuhle se ovšem neříká odraz - je to zcela normální sunutí, a to pokud možno plynulé. Ono totiž nemá valnou cenu snažit se něco urychlovat, protože si koleduješ o doběhnutí vozů ve zhlaví.
Jediné, kde má smysl něčemu pomoci, je extrémně dlouhej odvěs, kterej se moc nerozjíždí, protože ho drží těžkej zadek před hrbem.

Pod hrbem vozy chytí kolejové brzdy.
Ty akorát upravují rychlost na rozumnou, ale zastavení ve směrové koleji nezajistí ani ony.

Mene, tekel, ufarsín: zmizení trháku je v pohodě, ten je mnohde vyloučen už prostou existencí ZZ ve stanici. Ale odrazy nerušit.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 03. května 2022 - 16:33:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3046
Registrován: 5-2008
Bram: I ta pekelná rána, pokud se nepoškodil vůz, mnohdy znamenala, že se poškodilo zboží uvnitř vozu. Takže by mne zajímalo, jestli je dnes něco takového ještě nutné dělat.
V tomto případě se bude zjištovat , jestli přepavce , správně zajistil zboží podle nakládacích předpisů , jestli tam budou jídelní soupravy z porcelánu a na voze nebude nálepka "neodrážet,, nespouštet" tak má smolu , když tam bude tak má smolu dráha. V takových případech se sepisuje "Komerční zápis , kde se uvedou zjištěné skutečnosti před sepsáním toho zápisu a ten zápis musí být podepsaný oběma stranama

(Příspěvek byl editován uživatelem parmezano.)
Don Parmezano
Úterý, 03. května 2022 - 17:01:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13735
Registrován: 4-2003
Hajnej:Tomuhle se ovšem neříká odraz - je to zcela normální sunutí, a to pokud možno plynulé. Ono totiž nemá valnou cenu snažit se něco urychlovat, protože si koleduješ o doběhnutí vozů ve zhlaví.

To samozřejmě vím. Ale technicky o odraz jde, byť se tomu tak neříká.


Ty akorát upravují rychlost na rozumnou, ale zastavení ve směrové koleji nezajistí ani ony.

A co rychlost na rozumnou hodnotu upraví po odrazu kdekoliv jinde na spádovišti?


Ale odrazy nerušit.

Ale ano, je to na straně bezpečnosti [wink].

Mne fascinuje, kolik se na jedné straně vydá na dráze peněz na bezpečnost, přičemž se zároveň lpí na zjevných dírách v bezpečnosti.

Ale co, mne to může být nakonec jedno, já posun odrazem dělat sám od sebe nikdy nebudu. A kdyby ho někdo po mne chtěl, tak má prostě smůlu, hezky si to celé odposunujeme i s lokomotivou [wink].



Parmezano:V tomto případě se bude zjištovat , jestli přepavce , správně zajistil zboží podle nakládacích předpisů , jestli tam budou jídelní soupravy z porcelánu a na voze nebude nálepka "neodrážet,, nespouštet" tak má smolu , když tam bude tak má smolu dráha. V takových případech se sepisuje "Komerční zápis , kde se uvedou zjištěné skutečnosti před sepsáním toho zápisu a ten zápis musí být podepsaný oběma stranama

Hahaha a proto tyto věci už dávno jezdí autama [proud].
Haan
Úterý, 03. května 2022 - 17:05:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3477
Registrován: 2-2010
Bram:
" ...mnohdy neubráním dojmu, že aby mohlo proběhnout spouštění, musí proběhnout i odrážení, tedy uvedení odvěšených vozidel do pohybu hnacím vozidlem a na hrbu už se vozidla jen patřičně urychlí [wink]."
Tak ono asi záleží na sklonových poměrech hrbu. Nevím, zda jsou všude jednotné. Nám to běhalo i bez odrazu a chytalo se na zarážky (kolejové brzdy nemaje). Ta výchozí rychlost (=Sunout pomalu) mnohdy stačila, aby vozy spuštěné z hrbu doběhly tam, kam bylo potřeba. To byla věc vedoucího posunové čety, pokud ten naznal (byli to fakt profíci-klobouk dolů, vzpomínám na ně dodnes), že nedoběhnou, rozsvítil návěst Sunout rychleji a po té Stůj, případně to řešil požadavkem odrazu.
Bram:
"Právě odrazy mimo hrb jsem měl na mysli. Pod hrbem vozy chytí kolejové brzdy. Pokud je to někde jinde, tak může dojít při odrazu také k pěknému průseru. I ta pekelná rána, pokud se nepoškodil vůz, mnohdy znamenala, že se poškodilo zboží uvnitř vozu. Takže by mne zajímalo, jestli je dnes něco takového ještě nutné dělat."
Jo, jo, taky "došel" a do kolejí se vysypal se náklad do Francie. Váleček na nudle, který mi vedoucí posunu o pauze daroval, mám a slouží mi dodnes (až o hodně let později jsem si uvědomila, že jsem se tak stala rozkrádačkou majetku v soc. vlastnictví). Šneci, určené pro fajnšmekry v kolejích zůstali a možná tam dodnes žijí jejich potomci.
Taky bych ten odraz nechala na uvážení dopravců (jak píše p.Hajnej), zda tento způsob posunu použijí. D1 jim k tomu jen stanovuje pravidla.
Úterý, 03. května 2022 - 17:33:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 704
Registrován: 11-2021
Bram: a když už to zboží musí vydržet spuštění z hrbu a následný posbírání odvěsů, co nedošly (nabrat stojící vůz krokem má stejné účinky jako krokem dojít na stojící vozy), nebylo by rozumný tuhle odolnost využít i tam, kde nemáš hrb a můžeš si vlak rozrážet mašinou s podstatně větší produktivitou?
Úterý, 03. května 2022 - 17:45:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13736
Registrován: 4-2003
Haan:Taky bych ten odraz nechala na uvážení dopravců (jak píše p.Hajnej), zda tento způsob posunu použijí.

Někteří dopravci mají už odraz ve svých předpisech zakázán. Nejspíš jim došlo, že pro tuto činnost je potřeba mít i potřebnou praxi a tu těžko zaměstnanci získají, když posunu při proti době před třiceti lety výrazně ubylo. Ve svých příspěvcích sleduji, aby to, co se používá málo, se raději přestalo z výše uvedených důvodů používat úplně.
Úterý, 03. května 2022 - 17:50:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11812
Registrován: 5-2002
ad Bram: netoč prosím opět Tvůj neústupný kolovrátek o tom, co Ty a drž se poslední věty, že to dělat nebudeš.
Až se dostaneš někam na Mn nebo Pv, ona Ti to posunová četa vysvětlí...

Posun trhnutím opravdu považuji za nebezpečný, byť jsem si ho na Mn Sokolov - Chomutov a zpět v Perštejně a Ostrově užíval a za sucha s ním nebýval zásadní problém.

Posun odrazem: v dobrých podmínkách (sklony, počet posunové čety) zcela bezproblémový. Nevidím důvod jej zakazovat celkově. Pro paní Haan: 1. záloha Sokolov os.n., dost se odráželo i v Novém Sedle ze "šachťáckého" výtahu.

A jestili chceme zastavit JVZ v CZ, tak můžeme šáhnout na rozpouštění přes svážné pahrbky...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 03. května 2022 - 17:55:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8001
Registrován: 9-2005
Při spouštění se neodráží, ideálně souprava plynule jede pomalu a odvěsy odjíždějí samy. Při rozpojování předem povolených šroubovek bidlem se stlačují nárazníky v dolíčku před hrbem. A technicky to odraz není, protože při spouštění mašina plynule jede.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 03. května 2022 - 18:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13737
Registrován: 4-2003
PŠ: netoč prosím opět Tvůj neústupný kolovrátek o tom, co Ty a drž se poslední věty, že to dělat nebudeš.

Budu se toho držet [wink]. Jinak všechny své postřehy a názory jsem k tomu tématu již sdělil, tak to nechávám být.
Úterý, 03. května 2022 - 18:20:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 705
Registrován: 11-2021
A co na to Tvoje žena? 😁
Úterý, 03. května 2022 - 19:11:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13738
Registrován: 4-2003
původní.gp:A co na to Tvoje žena?

Přítelkyně říká, že jsem občas úporný a že sem tam si i vesele kolovrátkuji [proud].
Úterý, 03. května 2022 - 19:48:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3768
Registrován: 4-2014
Tak od 1.7. 2022 vejde v platnost kromě předpisu D1 i nový předpis D3, který také postihlo nabobtnání a to ze současných 59 stránek na 93 stránek.
Tvůrci předpisů jedou na plný výkon, čím tlustší bichle tím lépe.



(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Úterý, 03. května 2022 - 20:44:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3253
Registrován: 7-2006
No vážení ..po dnešní škole a "novinkách" předpisových si myslím,že po 1.7. 2022 bude pomalu zázrak,když něco pojede ..ještě ..[sad]

[vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Úterý, 03. května 2022 - 20:50:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26368
Registrován: 5-2002
Bram: Ale technicky o odraz jde
Technicky o odraz rozhodně nejde, protože při odrazu nejdřív zrychluje všechno včetně odvěsu, aby následně došlo k oddělení tím, že odvěs pokračuje původní rychlostí a zbytek je zpomalen mašinou.
Při sunutí na hrb dojde k oddělení naopak tím, že odvěs zrychluje samotíží, kdežto zbytek je dále sunut víceméně konstantní rychlostí a nezrychluje.
Neboli zatímco nedílnou součástí odrazu je razantní zrychlení následované razantním zpomalením, spouštění na téhle cukatuře založeno není a úplně v pohodě se bez ní obejde.
A věř, že vím, o čem mluvím, protože jsem se už rozkoulení "několika" souprav účastnil přímo na mašině a bylo to všude stejné, ať už to bylo v Nymburce, v Rize nebo v Limmattalu...

A co rychlost na rozumnou hodnotu upraví po odrazu kdekoliv jinde na spádovišti?
To "po odrazu" jsem jakoby neviděl, ano...?
Rychlost na rozumnou hodnotu upravuje ledacos: pečlivě zvolený sklon směrové koleje, nachystané čuby, nebo třeba speciální retardéry (např. v tom Limmattalu od fy Dowty - jsou to takové hydraulicky tlumené čudlíky, zatlačované jízdou kola).

Haan: Nám to běhalo i bez odrazu a chytalo se na zarážky
No jo, ale mistr Bram v Libni nic takového neviděl...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 04. května 2022 - 07:27:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3068
Registrován: 6-2019
No vážení ..po dnešní škole a "novinkách" předpisových si myslím,že po 1.7. 2022 bude pomalu zázrak,když něco pojede ..ještě ..
Další... Nechápu co dramatizujete. Už dnes mladší účastnění nejsou často schopni (a není to jen jejich vina) pojmout celé ty D, Z, T čkové a další tuny předpisů a taky to nějak funguje. A speciálně u Vašeho pracoviště pochybuji, že si někdo něco troufne zcela zastavit jen na základě změn nějakých ustanovení.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 04. května 2022 - 08:53:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 811
Registrován: 11-2012
Dle slov skolare pana Poustky:
Existuje norma ktera rika ze u dlouhych tunelu, nesmi v nich byt najednou vic nez dva vlaky.

Navesti na AB jsou vsak permisivni a proto AB nemuze zarucit splneni teto podminky. Protoze vsak musi byt vse predpisove osetreno, vznikl novy pojem Dopravna portal

Na v minulosti zde polozenou otazku, jak toto resi v zahranici, tedy nezbyva nez odpovedet ze je treba se podivat do prislusnych norem.

Coz jak jsem si dodatecne precetl, koresponduje s tim co rika Hajnej o dloouuhatanskem tunelu.

A dopravny jsou tedy logicky dve, protoze obe dve kryji absolutni navesti vjezd do toho dloouuhatanskeho tunelu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Persink163054.)
Středa, 04. května 2022 - 09:01:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3071
Registrován: 6-2019
A stanice "Tunel" bez kolejového rozvětvení, jen s vjezdy a odjezdy by nestačila?
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


Středa, 04. května 2022 - 09:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 812
Registrován: 11-2012
Ahmud:
Polozte tuto otazku vasemu skolari nebo primo gestorovi predpisu, pripadne projednejte s predpisovou komisi a potom nas seznamte s odpovedi.
Středa, 04. května 2022 - 12:09:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26370
Registrován: 5-2002
AŠM: A stanice "Tunel" bez kolejového rozvětvení, jen s vjezdy a odjezdy by nestačila?
Pak bys musel mít absolutní návěstidla od vjezdu až k opačnému vjezdu. Takhle už můžeš mít v tunelu normální autoblok.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 04. května 2022 - 12:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3229
Registrován: 8-2010
Persink163054:
"Existuje norma ktera rika ze u dlouhych tunelu, nesmi v nich byt najednou vic nez dva vlaky."
Tak tuhle totální peachovinu mi říkal jeden známý nedávno, akorát že tady je to malinko rádio Jerevan, protože nejde o "normu", ale o požadavek "HZS hlavního města Prahy", kde ideál pro ně by bylo, kdyby v tunelu byl pouze vždy jeden vlak a druhý tam mohl vjet teprve až ten první vyjede...[lol][proud].

Jinak samozřejmě nějako pochybuji, že tunely třeba ve Švajcu nebo Itálii něco takového mají, bo minimálně z videí na youtube je to tam normálně kouskované na oddíly, což by jaksi jinak být nemuselo a stačil by jeden velkej oddíl nebo dva.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Mladějov
Středa, 04. května 2022 - 13:16:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17804
Registrován: 3-2007
Hajnej:
"AŠM: A stanice "Tunel" bez kolejového rozvětvení, jen s vjezdy a odjezdy by nestačila?
Pak bys musel mít absolutní návěstidla od vjezdu až k opačnému vjezdu. "

Na to jsi přišel jak?

Jinak ad Peršing: A tahle norma je u ejpovického tunelu uplatňována? Není.
Poustka kecá [biggrin], resp. jste ho blbě pochopil.

Taky proč by tam pak cpali x návěstidel autobloku?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 04. května 2022 - 13:27:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 707
Registrován: 11-2021
Mla: tos pochopil blbě Ty. Mezi dvěma dopravnami Portál může být autoblok, uvnitř jedné dopravny Tunel být nemůže.
Středa, 04. května 2022 - 13:47:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4690
Registrován: 11-2008
Uzamykatelná podložka a uzamykatelná zarážka. Podložku jsem už viděl. Ale uzamykatelnou zarážku ještě ne. Jak jsem pochopil, ze zdejší diskuse, tak se snad asi ještě ani nevyrábí. Nebo snad ano ? Byla by možné, zveřejnit zde, její fotografie ? [andel]
Mladějov
Středa, 04. května 2022 - 13:52:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17805
Registrován: 3-2007
A proč by nemohl? Ve stanici nemůže být autoblok?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)