Diskuse » Železnice » Tratě na Slánsku a pod Řípem » Archiv diskuse Tratě na Slánsku a pod Řípem do 17. 10. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě na Slánsku a pod Řípem do 17. 10. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 04. října 2021 - 14:48:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 357
Registrován: 12-2020
Však tady taky nikdo netvrdí, že má Straškov - Zlonice v současné době potenciál na stovky lidí denně v pracovních dnech, ale jen to, že trať je v poměrně dobrém stavu a může bez větších investic sloužit řadu let, a tak by nebylo od věci zkusit pár let ten turistický provoz. Ale chce to propagaci a zájem úřadů. Nic víc, nic míň. Občas by tam třeba mohl projet i Komárek, z Chomutova to nemá tak daleko jako do Dobrušky, kde zrovna nedávno jezdil. Když o to nebude zájem, tak se to holt definitivně zavře. Ale je prostě škoda to nezkusit. Když se to nechá chátrat, tak je do pěti let konec, a to už navždy, bez možnosti nějakých opravných pokusů...
Pondělí, 04. října 2021 - 17:17:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2300
Registrován: 8-2017
Bjorn: Ukažte, prosím, nám agresivním optimalizátorům dopravy, kde mají ve Švýcarsku (nebo v jiné zmíněné zemi) lokálku s přepravním potenciálem obvobným jako trať Zlonice - Straškov, tedy která se obcím po trase úspěšně vyhýbá, nevede do žádného spádového centra, není přípojem na rychlou hlavní trať a ani okolo ní není nic turisticky atraktivního. Ať srovnáváme srovnatelné.
Jo a rušení a cyklostezky tady nikdo nevytahoval, ostatně na Slánsku by byly celkem k ničemu. Aktuálně se přetřásá jen neobjednání osobní dopravy.

JM: Taky se může zkusit, jestli vyfukováním cigaretového kouře do vody nevznikne zlato. Takový experiment bude nejen o dost levnější, ale bude mít taky vyšší šanci na úspěch.
Pondělí, 04. října 2021 - 21:58:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 8-2021
J.M. - Souhlasím s Vámi, trať 095 v úseku Zlonice-Straškov je v poměrně dobrém stavu a hlavní chybou je nulová propagace letošních víkendových spojů ze strany Kraje i ze strany ČD, které to bylo ponecháno. Byl jsem tam letos několikrát i s klienty a obsazenost kolísá od 2 osob až po 25 osob, je to jak kdy. Hlavně tam chybí leckdy návaznosti na Vraňany i na Roudnici (o Libochovicích nemluvě). O určitém turistickém potenciálu jsem se již zde zmínil. Při jednání s panem Boreckým nám bylo neurčitě přislíbeno, že do budoucna se bude přihlížet k možnému turistickému provozu na všech podřipských lokálkách včetně zkoumání možnosti využití lehkých šlapacích cyklodrezín po vzoru skandinávských zemí ( u nás by ale musela k tomu projít úprava drážního zákona a je otázka jak se na to bude tvářit SŽDC) Otázka ale je, jestli se dá takovýmto proklamacím ze strany STANU vůbec věřit, když už na druhou stranu jsou v jednání další redukce a to dokonce na mezikrajských úsecích regionálních tratí Slaný-Louny a Lužná-Žatec, po kterých donedávna dokonce jezdívalo několik mezikrajských spěšných vlaků. Další otázkou je do budoucna také neurčité plánování propojení podřipských lokálek na budoucí terminál VRT Roudnice nad Labem. Ještě pro Vaší poznámku výše : Ten počet zrušených místních tratí vychází z odborné publikace na toto téma Zrušené železniční tratě v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (vydáno Dokořán 2009)

Orky a M250.O - Nemá cenu reagovat na Vaše stokrát omílané propagandistické formulace, protože kdo nechce porozumět podstatě textu a vyjádření názorů, tak ten bude dokola jako kolovrátek vypouštět goebbelsovskou protilokálkovou propagandu do úmoru. Existuje spousta pramenů a zdrojů jak na internetu (výše zmiňované odkazy) tak v odborných publikacích na toto téma. A věřte nebo nevěřte i v takovém Švýcarsku a Japonsku se najde dost lokálek srovnatelných s podřipskými. Zkuste si cvičně projít online jízdní řády v PDF ve výše zmiňovaných zemích, porovnávat to s openrailwaymap či bueker (tam ale již skončila aktualizace) a uděláte si obraz sami. Chce to jen trochu úsilí a ne jen bezhlavě spílat a tlačit ten Váš jediný správný názor. A také není pravda, že všechny politické strany jsou pro rušení lokálek. I já jsem sledoval debaty v ČT24 SPECIÁL na toto téma. A rozhodně to nevypadalo na nějakou shodu napříč stranami o konzervaci a rušení tratí.
Pondělí, 04. října 2021 - 22:16:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2302
Registrován: 8-2017
A věřte nebo nevěřte i v takovém Švýcarsku a Japonsku se najde dost lokálek srovnatelných s podřipskými.
Tak jestli je jich dost, tak pro Vás jistě nebude problém vysypat z rukávu aspoň tři konkrétní případy. Já jsem žádné nenašel, ale rád se nechám přesvědčit o tom, že existují.
Pondělí, 04. října 2021 - 22:17:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 168
Registrován: 9-2017
Bjorn:
Trati Zlonice Straškov by stačilo postavit nové zastávky Tmáň, Břešťany a Hospozín. Ona totiž vede vlastně přímo přes všechny tři obce, ale ani v jedné nemá zastávku.
Pondělí, 04. října 2021 - 23:03:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 8-2021
VojtasTS29 : Zastávka Tmáň je za posledními baráky vesnice směrem na Straškov, zastávka Kmetiněves je mezi touto obcí a Hospozínem a zastávky Černuc a Loucká jsou jediné mimo vesnice ve vzdálenosti cca 1km. Existoval jeden projekt, který se kdysi projednával, ale ztroskotalo to na problematice trasování a pozemků. Zde odkaz : http://frantiseknyklicek.sweb.cz/zeleznice/podrip.htm

M250.0 : Švýcarsko: Wattwill-Nesslau, Aarau-Schotland, Liestal-Waldenburg
Japonsko : Čizu-Cujama, Hitojoši-Junomae, Ena-Akeči
Nizozemí : Sauwerd-Delfzijl, Coevorden-Emmen, Hoorn-Medemblik
Dánsko : Lemwig-Thyborron, Varde-Norre Nebel, Holstebro-Vemb
Švédsko : Jorn-Arvidsjaur, Orsa - Furudal, Amal-Svanskog
Maďarsko : Gyoma-Szeghalom, Mezohegyes-Battonya, Kocs-Csenger
Rumunsko : Oravita-Anina, Gataia-Janu Mare, Giera-Jebel

Jinak zkuste si projít provoz na těchto tratích i na dalších lokálních, místních drahách.
www.sbb.ch / www.hyperdia.com / www.dsb.dk / www.ns.nl / www.sj.se / www.mav.hu / www.cfr.ro
Pondělí, 04. října 2021 - 23:11:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 169
Registrován: 9-2017
Bjorn:
Zastávka kilometr od obce, když vede trať přímo obcí je fakt nesmysl, prostě by se to mělo přiblížit, aby to bylo skutečně atraktivní jako spojení. Plus kdyby jezdily vlaky stylem 2xRS1 z Kralup do Straškova, a odtud jeden do Loun Horem a druhý dolem... Všechno je to jen o přepravním konceptu, protože pak by to najednou nebyla "lokálka spojující dvě lokálky", ale lokálka "hlavní trať - spádová obec", což je přesně to, co lidé potřebují.
Jinak v Německu se zrovna chystá obnova tratě s potenciálem 470 lidí denně v obou směrech za 25 milionů euro, to by u nás ultrašotouši nadávali.

(Příspěvek byl editován uživatelem vojtasTS29.)
Úterý, 05. října 2021 - 15:55:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 535
Registrován: 5-2020
Trochu odlehčím diskuzní téma. Už někoho napadlo vyfotit si Regionovy pod Řípem?
Úterý, 05. října 2021 - 17:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2303
Registrován: 8-2017
Bjorn: Dobře, tak vezměme orientačně počty obyvatel vybraných obcí podél těch tratí dejme tomu ve Švýcarsku (začátek trati - přibližně největší sídlo - konec trati)
Wattwill-Nesslau:
Nesslau 3575
Ebnat-Kappel 4885
Wattwil 8736

Aarau-Schöftland:
Aarau: 20 043
Oberentfelden: 8510
Schöftland: 4427

Liestal-Waldenburg:
Liestal: 14391
Hölstein: 2556
Waldenburg: 1103

A teď Zlonice-Straškov:
Zlonice: 2 258
Černuc: 942 (ale zastávka kilometr za vsí, to na uvedených místech v CH mikde není)
Straškov: 598

Tak nevím jak Vy, ale já tady vidím určitý rozdíl.

Zdroj dat: wiki

vojtasTS29: Jinak v Německu se zrovna chystá obnova tratě s potenciálem 470 lidí denně v obou směrech za 25 milionů euro, to by u nás ultrašotouši nadávali.
Což odpovídá v okolí řešených tratí zhruba poptávce mezi Libochovicemi a Lovosicemi nebo skrz Louny předměstí. I nejsilnější z podřipských lokálek má v Roudnici jen přibližně dvoutřetinovou hodnotu. (zdroj)
Úterý, 05. října 2021 - 17:39:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 170
Registrován: 9-2017
Potenciál není skutečné využití. Já si opravdu myslím, že po přesunu zastávek a navržení nového konceptu by Zlonice-Straškov využití našla. Kmetiněves a Hospozín dohromady také 900 obyvatel dají.
Úterý, 05. října 2021 - 18:19:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3198
Registrován: 2-2005
M250:A teď Zlonice-Straškov:
Zlonice: 2 258
Černuc: 942 (ale zastávka kilometr za vsí, to na uvedených místech v CH mikde není)
Straškov: 598


A teď to zkuste třeba pro úsek ze Zlonic do Roudnice, případně přes Vraňany do Kralup :-)
Švestková dráha - Lokálky Českého středohoří
Kdo si nechce hubu spálit, musí mlčet, nebo chválit. (K.H.B.)

ICQ 264305638
Úterý, 05. října 2021 - 18:21:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 444
Registrován: 12-2017
Bjorn: A věřte nebo nevěřte i v takovém Švýcarsku a Japonsku se najde dost lokálek srovnatelných s podřipskými.

Wattwill-Nesslau - trať spojuje Wattwill-Ebnat-Kappel(5tis.obyv)-Nesslau(5tis.obyv.) a uvažuje se o taktu 30min, celkem slušná regionální štreka.
Liestal-Waldenburg - elektrifikovaná úzkokolejka toho času uzavřená bo se překopává na rozchod 1000mm, v podstatě městská železnice, která v půlhodinovém taktu převeze mraky lidí.
Sauwerd-Delfzijl - vede do přístavního města Delfzijl (25tis.obyv), traťová rychlost 100, jo to je lokálka jak prase [proud]
Coevorden-Emmen - Emmen (100tis.obyv), do Coevorden traťová rtychlost 130km, taky lokálka jak prase.

Omlouvám se ale, nějaká podoba s lokálkami pod Řípem, jak po Vás chtěl M250, na výčtu Vašich tratí není ani smykem.

Existoval jeden projekt, který se kdysi projednával, ale ztroskotalo to na problematice trasování a pozemků. Zde odkaz : http://frantiseknyklicek.sweb.cz/zeleznice/podrip.htm
Elektrizace, přeložky, to není projekt to je šoto sen [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem bandita.)
Úterý, 05. října 2021 - 18:31:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8635
Registrován: 12-2011
Já bych chtěl jen připomenout, že by bylo dobré se podívat do mapy, odkud kam trať vede a kam spádují jednotlivé obce na trati. Trať vede naprosto odlišným směrem než jsou spádová centra Velvary a Slaný s Kralupami, kam se jede s nežádoucím závlekem přes Zlonice. Navíc existuje nějaká reálná potřeba jezdit ze Straškova do Zlonic? Zde nemá smysl hledat neexistující potenciál pro běžnou osobní dopravu. Turistická doprava tu již byla řešena dříve...

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Úterý, 05. října 2021 - 18:40:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 445
Registrován: 12-2017
VojtasTS29: Já si opravdu myslím, že po přesunu zastávek a navržení nového konceptu by Zlonice-Straškov využití našla
Ne nenašla, stejně jako Bošice-Bečváry, Mochov atd.

Kmetiněves a Hospozín dohromady také 900 obyvatel dají.
Česká Lípa má 40tis. obyv. a v přepravní špičce ty "davy" lidí pobere do všech směrů jedna regionova, žralok, popřípadě 843...
Čtvrtek, 07. října 2021 - 16:52:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4125
Registrován: 9-2007
Čtvrtek, 07. října 2021 - 20:41:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 4-2021
Zdravím Vás z Podřipska, nic tady prosím neřešte a přijďte se rozloučit...děkuji Vám. Váš strojvedoucí Honza. Plánované vozidlo 495, nebo 677 naše staré dámy, na kterých jsem tady rád jezdil... pár překvápek o posledních jízdách😉😉😉
Čtvrtek, 07. října 2021 - 23:03:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 8-2021
Zdravíme Vás Honzo ! Vážíme si Vaší práce, já osobně a někdy i s klienty jsem projel lokálku Zlonice-Straškov mnohokrát v této zvláštní sezoně a často jste nás obdaroval kávou či pivem, sušenkou, kartonovou jízdenkou, prospekty. Určitě ještě do konce sezony projedeme několikrát tuto pěknou typickou českou lokálku. Zdá se nyní, že budoucnost podřipských lokálek je nejistá, ale nedávejme flintu do žita. Ono se to budoucna nějak prokáže, že nemá smysl rušit a ničit železniční tratě.
Pátek, 08. října 2021 - 09:06:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 12-2019
K 1. říjnu došlo k velké změně JŘ na trati 096 (úsek Roudnice – Bříza obec), změna se netýká rozsahu, ale časových poloh vlaků. Přelepky naleznete na http://prelepky.wz.cz
Pátek, 08. října 2021 - 11:15:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 545
Registrován: 5-2020
Zajímavý článek v novinách 5+2 (Mafra)
Pátek, 08. října 2021 - 17:00:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 116
Registrován: 3-2021
Chmurnou náladu diskutujících, způsobenou brzkým koncem provozu na straškovské, bych rád trochu zlepšil mým článkem o výletě v době, kdy tam ještě vlaky jezdily [proud]
https://trainphotosczech.blogspot.com/2021/08/reportaz-po-kladens ku-malebnych.html

https://trainphotosczech.blogspot.com
Pátek, 08. října 2021 - 20:31:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16294
Registrován: 10-2004
Zundapp: Zajímavý je... v tom, že vůbec nic neříká. Je to názor, fakticky ničím nepodložený, bez příkladů srovnání nákladů. A když už na něčem náhodou staví, tak využívá průměrnou zkušenost z celé sítě na okrakové lokálky, kde platí zpravidla pravý opak. Tomuto opravdu může věřit jenom zcela neinformovaný člověk bez znalosti problematiky. Cílem tohoto článku a mnohé řady dalších je jenom hraní na city, ale pravdy je v něm málo.
Pátek, 08. října 2021 - 21:30:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 8-2021
Orky : https://dopravni.net/zeleznice/35692/opravdu-prinese-ruseni-spoju -uspory/

Názor člověka, který této problematice rozumí a dokázal zachovat lokální dopravu v ÚK.
Pátek, 08. října 2021 - 21:53:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 446
Registrován: 12-2017
Zundapp: Zajímavý článek v novinách 5+2 (Mafra)
Bohužel na tom článku není zajímavého vůbec nic, jedině to, že se pod tu nesmyslnou slátaninu raději nikdo konkrétní nepodepsal.
Pátek, 08. října 2021 - 22:04:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16295
Registrován: 10-2004
Bjorn: Ale ani tam není jediný důkaz o tom, že nový model bude celkově dražší. Jistě, středočeský kraj mohl díky předchozí vládě uzavřit značně nevýhodnou smlouvu, ale taky nemusel. To by autor článku musel dopravu analyzovat jako celek. Jestli mají lokálky smysl jako celek je potřeba posuzovat z hlediska skutečně celkových nákladů. Už takhle jsou pro kraj značně dražší než autobusové alternativy, a to do toho ještě nejsou započteny náklady, které řeší stát. Ještě jsem nikde neviděl skutečně přesvědčivý článek o tom, že udržení lokálek s minimální poptávkou a potenciálem je v ekonomickém zájmu objednavatele. Prakticky vždy jde o zájmy jiné, zejména z důvodů zisku politických bodů a citových potřeb určité skupiny obyvatelstva. Bohužel, doba lokálková končí a bohužel nám nic jiného nezbývá, než se s tím smířit. Mistr Komínek zavedl turistické linky s víkendovým provozem v sezóně, aby si své tratě zachránil, ale kdyby měl platit i údržbu takových tratí, tak by si to sakra rozmyslel. Dokud to bude o tom, že se někde dotahnou vrtule a sem tam vymění nejshnilejší pražsce, tak to ještě půjde, ale i na takových tratích jednou budou potřeba investice za desítky až stovky milionů.
Možná by stačilo, aby si u regionálních drah udělalo to samé, jako u silnic: Regionální tratě (obdoba silnic druhých a nižších tříd) převést pod správu krajů. Obávám se, že kraje by velice rychle přišly na to, že udržovat dvě infrastruktury nedává smysl.
Sobota, 09. října 2021 - 07:56:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6677
Registrován: 12-2004
orky: Pan Komínek se svezl na tom, co nachystal pan Jeřábek aspol. Což znamenalo (znamená) pro většinu železniční i autobusové dop. v kraji výrazné zlepšení.
Ale taky někde nepopulární omezení, což pan Komínek nemusel, nebo si nevybavuji, naopak podporoval tur. vlak tam (resp. v době) kdy nemá smysl, např. Podbořany - Kadaň.
Sobota, 09. října 2021 - 17:42:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 548
Registrován: 5-2020
To s tím článkem mě taky zaujalo, že to není podepsaný, rád bych znal autora, já osobně s tím, co tam bylo napsáno ale vesměs souhlasím
Sobota, 09. října 2021 - 18:25:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 8-2021
Právě naopak, to co se podařilo vybudovat v ÚK za integrovaný systém VHD nemá jinde v ČR srovnání. Díky usilovné práci p.Komínka a dalších zainteresovaných máme v ÚK výborný dopravní model srovnatelný se sousední VVO v Sasku a velmi se přibližuje třeba integrovaným systémům vyspělé VHD v Dánsku či Nizozemí. Díky moc za to, je vidět, že když se chce , tak to jde.
Sobota, 09. října 2021 - 18:33:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 8-2021
Orky : Jedna věc je, že něco nevychází ekonomicky – vůbec nepopírám, že se tak v řadě případů děje.

Věc druhá je jestli porovnáváme opravdu celkové náklady. Vlakový dopravce platí Správě železnic za užití tratě a pokud vím, tak autobusový dopravce neplatí žádný poplatek za použití silnice (kromě dálnic, které regionální tratě rozhodně nekopírují). Dále je třeba oddělovat reálnou dopravní obslužnost pro místní obyvatele a turistický potenciál tratí – sice kraj možná dá víc peněz za kilometr, ale tím že tam budou jezdit turisti na výlety, tak se uživí spousta dalších obchodníků v oblasti služeb.

Závěrem chci říct, že UMĚNÍ není říct, že je něco ztrátové a zrušit to, ale vyvinout úsilí a dívat se na věci komplexně s ohledem na rozvoj regionu, ne pouze jako na sazbu za kilometr. U spousty tratí lze zvýšit využívanost například díky přemístění zastávek nebo malou změnou trasování. Dále je dobré hledat moderní náhradu starých motoráků za moderní úsporná a ekologická vozidla (baterie, vodík). Preferenčně se skutečně přikláním k maximálnímu hledání způsobů zatraktivnění železnice, protože rozebranou trať už nikdo nikdy nepostaví a je to odkaz našich předků, nehledě na to, že železnice a příroda jdou spolu dohromady daleko lépe, než silnice – stačí se podívat na zábor půdy, na prostupnost srážek koleje versus asfalt a splynutí s přírodou.

V poslední řadě čistě lidsky – chodí vaše děti raději mávat na autobusy a auta nebo na vlaky? Vlak je fenomén a stačí se jet podívat třeba na turistické lokálky v ÚK včetně podřipských (které měly být dávno zrušené dle ekonomů), kde se vlak šourá a je v podstatě „nemožně zastaralý“. V sezoně je tam plno a té radosti, kterou rozdává – podél trati to vypadá jako kdyby lidé všech generací poprvé v životě viděli vlak, přitom už je s námi přes 100 let…

Samozřejmě rozumím, že v době vzniku železnic byla individuální automobilová doprava v plenkách. Stále však tvrdím, že uměním není spočítat ztrátu a rozebrat něco co tu bylo 100 let, ale uměním je přizpůsobit to dnešním podmínkám tak, aby se to stalo atraktivním. Zároveň připouštím, že v některých případech toho nedosáhneme ani při vší snaze – pokud je trasa tratě zcela mimo osídlení nebo byla trať vybudována například kvůli cukrovaru, který už tam nestojí a původní účel nelze nahradit jiným účelem.

Znám spoustu lidí, kteří za výletní romantikou vidí právě dopravu vlakem a že mají pak ujít ještě pár kroků k turistické atrakci jim nevadí, protože pro ně výlet neznamená, že je auto doveze až před vrata hradu, ale taky hezkou procházku v přírodě: Každý to má ale jinak.
Sobota, 09. října 2021 - 18:36:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 550
Registrován: 5-2020
Bjorn:
"Právě naopak, to co se podařilo vybudovat v ÚK za integrovaný systém VHD nemá jinde v ČR srovnání. Díky usilovné práci p.Komínka a dalších zainteresovaných máme v ÚK výborný dopravní model srovnatelný se sousední VVO v Sasku a velmi se přibližuje třeba integrovaným systémům vyspělé VHD v Dánsku či Nizozemí. Díky moc za to, je vidět, že když se chce , tak to jde."
Souhlasím, jednoznačně nejlepší dopravní systém v CZ. Jet jednou jízdenkou i lodí, to prostě nemá chybu (využil jsem) [ok]
Sobota, 09. října 2021 - 18:55:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8638
Registrován: 12-2011
Nejlepší integrovaný dopravní systém v České republice je IDS JMK.
Sobota, 09. října 2021 - 20:39:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16297
Registrován: 10-2004
Bjorn: I kdyby autobusy platily za dopravní cestu, pořád budou levnější, než vlaky. Na to si stačí si přečíst smlouvy na zajištění dopravy. Jinak vlaky nejezdí na city, ale za peníze. Turisti stejně tak mohou jezdit autobusem.

Inetrpetr: Souhlas. Jenže zrušil řadu provozů na tratích, což se šotoušům nelíbí a proto takový názor nesdílí.
Sobota, 09. října 2021 - 22:06:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14246
Registrován: 5-2004
"Turisti stejně tak mohou jezdit autobusem"

Což sem tam někde KDE JE TO TRADICE funguje. Zlatý návrší, Pomezky, Hřensko. Ale třeba už linka z Jetřichovic na Děčín přes Srbskou Kamenici zeje prázdnotou i v sezoně. A ty Krkonoše fungujou do značný míry jednosměrně "vyjet ráno/dopoledne nahoru a sejít dolů". Kolik lidí jede VHD třeba na Křivoklát a kolik busem o kus dál na Krakovec? To druhý budou jednotky a naprostá většina tam dojede autem nebo na kole...
Neděle, 10. října 2021 - 21:50:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 8-2021
Tuto sobotu 9.10. spoj Slaný-Zlonice-Straškov v 11.45h využilo 22 cestujících, podřipský motoráček v 12.30h měl 28 cestujících a v relaci Straškov-Vraňany v 12.48h jelo 18 cestujících.
Neděle, 10. října 2021 - 22:05:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 780
Registrován: 10-2009
DÚK je dobrý systém hlavně proto, že se nebojí politicky méně populárních řešení. Níže výňatek z jeho plánu dopravní obslužnosti i jako důkaz těm, kteří spekulují, jak moc má ULK zájem zachovávat zbytečný provoz na méně perspektivních tratích. Nemyslím si, že by do dalšího období hodlal tento postoj přehodnotit a jestli se k tomuto přidá i Středočeský, tak je situace celkem jasná.

U 40 Louny – Slaný
výhled v plánovacím období:
- jedná se o obslužnou linku v kraji s trvale podprůměrnými přepravními výsledky
- jedná o jednu z nejméně vytížených železničních linek, kde navíc ve sledovaném
období 2011 / 2015 došlo k poklesu cestujících
- na lince se sdružují 3 základní přepravní vztahy: Louny - Telce (velmi rychlé a časově
konkurenceschopné regionální spojení), Peruc + Telce - Slaný a Louny - Zlonice -
Slaný (přičemž tato tranzitní funkce setrvale klesá kvůli stále rychlejší silnici R 7)
- linka je s ohledem na své přepravní výkony dlouhodobě neudržitelná, a to včetně
stávajících 2 párů Sp vlaků
- v oblasti potenciálních náhrad autobusovou dopravou se tato linka řadí mezi prioritní
projekty; řešitelné je jak neobjednání v úseku Louny - Peruc, se zachováním drážní
dopravy Peruc - Slaný a autobusovou linkou Telce - Louny, tak i kompletní
neobjednání drážní dopravy; spojení Peruce s Prahou, což je z pohledu Ústeckého
kraje téměř jediný důvod udržování dnešních Sp vlaků je nahraditelné prodloužením
stávající autobusové linky 220067 Vraný - Praha do/z Peruce
- při organizaci autobusové náhrady je však nutná koordinace se Středočeským
krajem, aby nedošlo ke zhoršení spojení obou krajů

Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Pondělí, 11. října 2021 - 06:06:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6678
Registrován: 12-2004
Bjorn: Vzhledem k množství projížděču , kteří dokonce ve vašem případě berou klienty, to jsou čísla, která o ničem nevypovídaji.
Nehledě nato, že tam celou dobu provozu v kladivech žádná "turistika" nebyla a pokud by nedošlo k omezení ve všední dny, ani by tyto spoje nikdo nenavrhoval.}
Pondělí, 11. října 2021 - 14:03:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4127
Registrován: 9-2007
Zzz: Turistika v pracovní dny jakože v 5 ráno vyrazíte na Říp a odpoledne domů? Nebo myslíte, že jedete od Roudnice do Slaného ve 4 odpoledne, tam jdete do bordelu a v 5 vyrazíte zpět? Anebo jste jen mešuge??? [crazy]
Navíc teda ne ve všechna kladiva, ale ve dnech školního vyučování, tedy mimo léto. To asi Vy těžko pochopíte, ale ve dnech školního vyučování lidi co místo šotoušení vychovávají děti, tak s nimi turističit ve dnech školního vyučování nemohou, páč školní docházka. Dokonce některý lidi chodí v pracovní dny do práce. Vy demagogové prostě žvaníte hovna a jste-li odhaleni, tak spláchnete a žvaníte hovna nová - aktuálně máte henty projížděči a neturistiku v pracovní dny s naprosto jinak postaveným jízdním řádem [satan]

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
Pondělí, 11. října 2021 - 14:15:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6679
Registrován: 12-2004
Žmz:
"Tuto sobotu 9.10. spoj Slaný-Zlonice-Straškov v 11.45h využilo 22 cestujících, podřipský motoráček v 12.30h měl 28 cestujících a v relaci Straškov-Vraňany v 12.48h jelo 18 cestujících."

Napřed se nauč číst, pak zjisti, o čem konkrétně se vlastně píše a pak se alespoň pokus....chápat souvislosti, mešuge....[crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Pondělí, 11. října 2021 - 15:01:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4128
Registrován: 9-2007
Zzz: Hlavně klid, milý chlapče. Souvislost s turistikou ve dnech školního vyučování jsem opravdu stále nenašel. Jo to s arogantním hajzlovství, to ju [satan]
Pondělí, 11. října 2021 - 15:05:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6680
Registrován: 12-2004
Já jsem v klidu chlapče, ale ty jsi nepochopil, co jsem psal Bjornovi...
Michal
Pondělí, 11. října 2021 - 21:17:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 677
Registrován: 5-2002
hoši, hoši, klídek..[happy]
zato v neděli obsazenost bídná... jinak teda ten jř zrovna pro výlety na říp moc není. to by musel být oběh koncipován od slaného a ne ze straškova... co autor myslel, je mi záhadou, ráno sice přípoj od cyklohráčku ale příjezd do straškova do vzduchoprázdna, přípoj do roudnice fuč. určitě by se to dalo vymyslet líp, aby to nějaký smysl dávalo a nebylo to jen čistě pro projížděče.
Zajímavější ale bude diskuze co tedy s úsekem Slaný - Louny? Bude mít smysl jezdit aspoň do Zlonic? Pro nějaké nakopnutí poměrně neatraktivního regionu na pomezí krajů, jak tu padlo, žádné veselé vyhlídky...
Úterý, 12. října 2021 - 18:55:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 554
Registrován: 5-2020
Ve Slaném se objevilo silo, neví někdo, kdy pojede? Dneska se s tím minimálně 3 x jelo směr ZZN. Dík [wink]
Úterý, 12. října 2021 - 23:06:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 8-2007
Sobotní odpoledne:


Středa, 13. října 2021 - 16:29:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 556
Registrován: 5-2020
Dnes ve Slaném [fotic]
Středa, 13. října 2021 - 22:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 8-2021
Zundapp : Ústecký kraj to dělá dobře už dlouho a tak je plně integrovaná VHD jak silniční, tak železniční + MHD (a navíc sezonní turistické linky vlaků, busů, lodí) v tomto kraji na nejlepší úrovni v této zemi. Spousta lidí využívá přes sezonu zavedené vlakové turistické linky, zvláště rodiny s dětmi, starší turisté v důchodu i ty skupinky železničních nadšenců všech věkových kategorií. Určitě by se chytila i ta Kozí dráha. Držím palce ÚK ať se to vše nadále daří udržet. Bohužel hned vedle za hranicemi ÚK je odlišná situace. Zatímco podřipský motoráček KŽC stabilně vykazuje zájem a je zavedenou sezonní atrakcí v ÚK, tak naopak letos podivně zavedená víkendová linka ze Zlonic/Slaného do Straškova v režii ČD a bez naprosto jakékoliv propagace ze strany Středočeského kraje vozí až na výjimky převážně vzduch. Možná je to záměr pana Boreckého pro argument, že se to neujalo a je třeba to zrušit. Mnoho lidí ze středních Čech to takto vidí. Navíc se opravdu pomalu ale jistě chystá rušení mezikrajských spojů v relacích Louny-Slaný a Žatec-Lužná u Rakovníka.
Čtvrtek, 14. října 2021 - 18:41:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 557
Registrován: 5-2020
Bjorn: díky za info, rušení spojů Lužná - Žatec mám brát vážně? Teď jsem hodně fotil kolem Lužné a přišlo mi, že DLB jezdí skoro plný
Čtvrtek, 14. října 2021 - 22:20:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 371
Registrován: 12-2020
Jo Ústecký kraj tvrdí, že současné vlaky na této trati jsou důležité a velmi obtížně nahraditelné busem. Ale p. Borecký a spol. má jasno - má totiž svoji statistiku a chce tratě zavírat.
Pátek, 15. října 2021 - 06:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6684
Registrován: 12-2004
JM: Ústecký kraj byl před lety první, kdo tuto trať omezoval.
Pátek, 15. října 2021 - 06:38:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 372
Registrován: 12-2020
To jo jenže to bylo ještě za vlády ODS a kriminálníka Šulce.
Pátek, 15. října 2021 - 22:09:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 8-2021
J.M. - V období působení p.Komínka a p.Bubeníčka se toto vůbec neprojednávalo a naopak se právě hledala cesta jak kompromisně zachovat veškerou lokální železniční dopravu včetně turistických linek za co možné nejnižší náklady na provoz - viz odkaz https://dopravni.net/zeleznice/35692/opravdu-prinese-ruseni-spoju -uspory/ Současné vedení kraje pod vedením ANO+ODS s účastí Spojenců pro kraj (kde je i zástupce Zelených) se nějakým způsobem snaží udržet ten úspěšně vybudovaný model DÚK, ale tlak z okolí velmi vzrůstá hlavně díky středočeskému STANU, kde pan Borecký a jeho parta urputně prosazuje zrušení mezikrajských vlakových spojů. Na jednu stranu ÚK vytrvale lobbuje za Kozinu a poničenou trať 097, na druhou stranu pod tlakem STANU ale i tam zvažují redukci či rušení na mezikrajských úsecích tratí 110 a 124. Dokonce již prosakují informace, že p.Borecký zkoumá možnosti zrušit osobní zastávkovou vlakovou dopravu mezi kraji i na tak významných tratích jako je 090, 073, 070, 170 a 220 a nahradit ji jeho milovanými autobusy.
Sobota, 16. října 2021 - 11:35:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 782
Registrován: 10-2009
Bjorn: Možná by nebylo od věci předstat šířit dezinformace. Neuvažuje se třeba ještě o zrušení zastávkové vrstvy na 011 nebo 071, když vám tak "prosakují" informace? A jak by proboha Středočeský kraj mohl cokoliv zamýšlet na trati 073? [uhoh]
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Sobota, 16. října 2021 - 22:18:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 8-2021
překlep, tam mělo být 072 ne 073, díky za upozornění. Informace jsou dohledatelné viz záznamy z jednání na SK
Neděle, 17. října 2021 - 10:20:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 783
Registrován: 10-2009
Bjorn: Konkrétně, prosím. Jaká jednání, kde? Jinak jsou to prostě výkřiky do tmy.
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Neděle, 17. října 2021 - 10:37:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2308
Registrován: 8-2017
Zrušení osobní dopravy na trati 110 zmiňuje už Plán dopravní obslužnosti Ústeckého kraje z roku 2017. STAN tam navíc těžko může vytvářet tlak, když není v radě. Tady zase někdo slyší trávu růst.

Jo a ohledně zrušení zastávkové vrstvy na 220: včera bylo pozdě. Nové zastávky stojí nebo se staví, takže obsluha polí České Sibiře je na nějakou dobu zajištěna, protože nechat bez obsluhy fungl nové zastávky by asi nebylo politicky průchdné. I když, jak dlouho vydržely Droužkovice?
Neděle, 17. října 2021 - 12:35:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 374
Registrován: 12-2020
M 250.0: Obsluha polí na České Sibiři - to myslíte toto:
Bystřice u B. 4500 obyvatel, Votice 4500, Heřmaničky 717 obyvatel, Mezno 368, Sudoměřice 298, Chotoviny 1800. To je celkem 12 tisíc obyvatel, a to pomíjím Ješetice, Červený Újezd, Střezimíř a další malé obce. Všechny zastávky přímo v obci vyjma Votic, kde jsou návazné busy do žst. nebo do Olbramovic. Kromě toho blízké obce Borotín 709, Miličín 826 a Sedlec-Prčice 2800 obyvatel, kam by mohla být návazná minibusová doprava. Autobus bude proti vlaku krutě pomalý a hlavně nepohodlný.
Pokud kraj nechce platit Os, pak po dokončení hlavní trati do Č. Budějovic mohou umožnit zastavování R alespoň v Bystřici, Voticích, Heřmaničkách(návaznosti bus Sedlec-Prčice),Sudoměřicích a Chotovinách. Pro rychlíky by jízdní doba zůstala přibližně stejná a pro tyto obce by se výrazně vylepšila dostupnost.
Pokud budou vlaky zrušeny, bude to jasné. Autobusy budou nevyužité a všichni pojedou auty.
Neděle, 17. října 2021 - 12:53:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 375
Registrován: 12-2020
Něco ze včerejší lokálky Zlonice - Straškov. Ještě dva víkendy a pak už nikdy víc ze Straškova do Zlonic...
Neděle, 17. října 2021 - 13:05:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16303
Registrován: 10-2004
Bjorn:
" V období působení p.Komínka a p.Bubeníčka se toto vůbec neprojednávalo a naopak se právě hledala cesta jak kompromisně zachovat veškerou lokální železniční dopravu včetně turistických linek za co možné nejnižší náklady na provoz ... Současné vedení kraje pod vedením ANO+ODS s účastí Spojenců pro kraj (kde je i zástupce Zelených) se nějakým způsobem snaží udržet ten úspěšně vybudovaný model DÚK."
Jo, možná nejnižší pro kraj. Jenže v tom jsou ještě náklady státní, tedy valná většina nákladů na udržení infrastruktury a její provoz. Udržovat trať pro 2 páry vlaků v letní sezóně, tedy pro pár desítek lidí za den, o víkendech nedává logický smysl. To je údržba pro cit určité skupiny obyvatel. Možná vám to přijdou jako drobné, ale udržet několika turistických lokálek v kraji už rozhodně drobné nejsou, obzvlášť až dojde k potřebě veliké investice.

J.M.:
"Pokud kraj nechce platit Os, pak po dokončení hlavní trati do Č. Budějovic mohou umožnit zastavování R alespoň v Bystřici, Voticích, Heřmaničkách(návaznosti bus Sedlec-Prčice),Sudoměřicích a Chotovinách. Pro rychlíky by jízdní doba zůstala přibližně stejná a pro tyto obce by se výrazně vylepšila dostupnost.
Pokud budou vlaky zrušeny, bude to jasné. Autobusy budou nevyužité a všichni pojedou auty."
J.M.: Na trati 220 se má zastavit provoz Votice-hranice kraje, dále si to může řešit jihočeský kraj. Kraje nemají co umožňovat v zastavování rychlíků, to musí umožnit objednavatel. Pro rychlíky při 160 rozhodně doba stejná nezůstane, počítejte 2-3 minuty na každé zastavení, takže při zastavení v 5 zastávkách počítejte minimálně 10 minut, ale spíše více.
Pokud máte nevyužité vlaky, s minimální obsazeností, nelze očekávat, že budou využité autobusy.
Neděle, 17. října 2021 - 13:11:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 376
Registrován: 12-2020
Ano 10 minut navíc, to je jasné. Jenže při dokončení přeložek se zkrátí jízdní doba, takže by to bylo nastejno a za Os by se tedy mohlo ušetřit. Že to neumožní kraj je jasné, musela by to být dohoda s MD.
A s tou údržbou. Pokud vím, tak stále máme ten zákon, že tratě bez dopravy musí být udržovány sjízdné. Tedy zrušením turistického provozu pro SŽ nenastává žádná změna, žádné peníze za údržbu se neušetří.
Neděle, 17. října 2021 - 13:21:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16305
Registrován: 10-2004
J.M.: Přeložky se dělají proto, aby se vlak zatraktivnil pro další cestující. Zkrácením jízdní doby o 15 minut mámě šanci přitáhnout stovky cestujcících. Když místo toho zastavíme v dírách, které dneska zbírá prázdný osobák v řádech jednotek na spoj, tak nezískáme prakticky nikoho.
Zákon na údržbu máme, ale je k diskusi, jestli není čas to změnit, aby kraje nevydíraly stát, aby investoval stovky až miliardy do lokálek na turistický provoz pro 2 páry půl roku o víkendech.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Neděle, 17. října 2021 - 15:06:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2311
Registrován: 8-2017
J.M.: Bystřice u B. 4500 obyvatel, Votice 4500, Heřmaničky 717 obyvatel, Mezno 368, Sudoměřice 298, Chotoviny 1800.

Tak Votice můžete škrtnout a nahradit Beztahovem - 113 obyvatel. Pěšky vám na nádraží nikdoz Votic chodit nebude a přibližovadlem se může popovézt rovnou do Olbramovic. V Chotovinách by mohly končit Os od Veselí, Mezno bude mít novou zastávku pořád dost daleko od obce a lidi tam stejně nejsou zvyklí jezdit vlakem, když doteď měli na zastávku půlhodinovou procházku. Bystřici by to chtělo nějak vyřešit, nejlépe protažením spěšných vlaků až do Olbramovic, ale by šlo by i využít šukafony z lokálek v pauze mezi výkony. V Heřmaničkách bych si dokázal představit zastavení R, pokud by to bylo s oboustrannou vazbou na bus směr Sedlec-Prčice, vzorem budiž podobně velký Kařez. Ale obávám se, že nová zastávka nebude úplně přívětivá k návazné dopravě. Takže nám tu zbývají akorát Sudoměřice, ty by holt měly smolíka, ale provozovat vlak kvůli třísethlavé vesnici nedává moc smysl.

Orky: Já bych tohle zas tak nezatracoval, po dokončení NeŠe mi to dokonce dává smysl. R a Ex musejí mít u Prahy přesně půlhodinový rozestup, nebo jet naopak těsně za sebou. Výhledově bude Ex v Táboře kolem X:30 (protože v ČB v X:00) a v takovém případě nebude při současné zastavovací politice možné udržet u rychlíků Tábor v celou, což by vzhledem k přípojům bylo záhodno. Zrychlit R na rychlost Ex nejde, takže mi dává smysl ho zpomalit a nahradit jím Os na Sibiři, aby potom vyšly s Ex do sledu. Ostatně Tábor a Budějovice mají Ex, takže jde jenom o Soběslav a Veselí + trs., ale ty by aspoň zůstaly časově zhruba na svém.
Předjíždění na 221 nebo mou oblíbenou změnu konceptu na 10 minut Hostivař, 20 minut Senohraby, 60 minut Benešov pomíjím jako politicky neprůchodné.
Neděle, 17. října 2021 - 17:38:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 378
Registrován: 12-2020
Expresy tu jízdní dobu výrazně pokrátí, rychlíky už méně. Expresy by mohli stavět v Benešově a Táboře, to jsou největší sídla. Rychlík by měl stejnou jízdní dobu jako dnes (možná by ke zkrácení stejně došlo, přeložka mezi Nemanicemi a Ševětínem by byla bez zastavení).Všechna vaše řešení mají tu nevýhodu, že vždy bude jen spojení na jednu stranu a na opačnou stranu se to stane nepoužitelné. Nehledě na vyhozené peníze na stavbu nových zastávek. Také by mohlo být řešením zavedení spěšných vlaků se zastavením Říčany, Strančice, Čerčany, Benešov, Bystřice, Olbramovice, Votice, Heřmaničky, Chotoviny a Tábor. Dvě jednotky - jedna elektrická do Tábora, druhá motorová (ev. bateriová) v závěsu. V Čerčanech zadní jednotka do Sázavy na pacifik. Analogicky opačně. Tohle by výrazně pozvedlo pacifik s denní dojížďkou do Prahy a zároveň řešilo i tu Českou Sibiř. Ano, stálo by to ovšem další peníze, takže pro Stč. kraj neprůchodné. Momentálně jsou regionovy na Č. Sibiři využívané málo, což je dáno léty výluk a nepravidelností i tím, že regionova prostě na koridoru nemá co dělat. Při jednokolejné trati byly často výluky a osobáky jsou vždy až na posledním místě. A přispívá k tomu i ČD/SŽ. Například při mé poslední cestě v sobotu 9. října na hlaváku na odjezdové tabuli jen Ledeč, o Táboru ani zmínka. Na peróně na tabuli Ledeč, na dvouvozovém vlaku naopak tabule jen Tábor (na pacifiku byla zřejmě výluka), takže pro cestující slušnej chaos.