Diskuse » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 19. 7. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 19. 7. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 18. července 2021 - 08:47:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 2-2010
Agent:
" s autonomií nad 500 km. "
Ani ta autonomie nejde tak rychle, jak se ještě nedávno zdálo a to jí v tom nebrání fyzikální zákony, jako elektromobilitě.
Paul2no
Neděle, 18. července 2021 - 10:05:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2433
Registrován: 11-2009
Elektromobil nebude pro každého. S elektromobily zmizí trh s ojetými 10+ let starými polovraky za 20 000 korun na dožití. Lidé si budou muset odvyknout na to, že auto si může dovolit každý kdo dělá za minimální mzdu.

Jinal jeden slovenský youtuber co vlastní Teslu to hezky řekl. Elektromobily jsou dražší než ropáky, protože u ropáku má výrobce jistotu, že mu během pár let vysypete dalších třeba 100 000 za údržbu (olej, rozvody,...). U elektromobilu nic takového není, tam akorát doléváte vodu do osřikovače a tím to končí. U elektromobilu díky EDB je i podstatně menší opotřebení brzd.
Neděle, 18. července 2021 - 10:44:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24754
Registrován: 5-2002
P2no: Elektromobil nebude pro každého.
Ale jenom pro vybrané soudruhy s KlaPokEurHod...?
(kladným postojem k evropským hodnotám)

S elektromobily zmizí trh s ojetými 10+ let starými polovraky za 20 000 korun na dožití.
Naopak. Povede to k tomu, že si lidi na poslední chvíli koupí "ropáka" a s tím budou jezdit do roztrhání těla - protože zakázat lze jen prodej, nikoliv vlastnictví a provoz.

Lidé si budou muset odvyknout na to
Když už se chceš mermomocí ztrapňovat sociálním inženýrstvím, tak aspoň bez křovácké češtiny - odvyknout od toho.

U elektromobilu nic takového není, tam akorát doléváte vodu do ostřikovače a tím to končí.
Trakční baterie není a ještě dlouho nebude doživotní. A 100 tisíc na ni stačit nebude... [nene]

U elektromobilu díky EDB je i podstatně menší opotřebení brzd.
Na to, abych měl výrazně menší opotřebení brzd, než průměrný řidič, nepotřebuju EDB (když už, tak rekuperaci), stačí používat mozek a nejezdit bez rozmyslu. Petr Šimral a já bychom Ti mohli vyprávět historky u údivu techniků ze servisu... [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 18. července 2021 - 11:04:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2029
Registrován: 11-2005
Ropák egoista bude všem otravovat vzduch do roztrhání těla...Moc zamrzí, že chytří lidé jsou s těmi auty tak "nemocní" a přehlíží,
co příšerného leze z výfuku a musíme to dýchat[cunik] Podobnost s kouřením jenom náhodná???[zadnice]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Neděle, 18. července 2021 - 12:16:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6872
Registrován: 7-2011
Hajnej:
"Povede to k tomu, že si lidi na poslední chvíli koupí "ropáka" a s tím budou jezdit do roztrhání těla - protože zakázat lze jen prodej, nikoliv vlastnictví a provoz."
To je otázka, protože zakázat to sice nelze, ale omezit vjezd někam ano, takže spousta (nejen) měst už laboruje s poplatkem za vjezd, čí případným úplným zákazem, odstupňovaným podle emisí, obsahu a bůhvíčeho. Mám obavu, aby se z i těch ropnejch ojetin nestala luxusní záležitost.
Paul2no:
"Jinal jeden slovenský youtuber co vlastní Teslu to hezky řekl..."
Možná by stálo za to zjistit, odkud přesně youtuberovi plynou příjmy, nebo jestli je jenom naivní. Elektrovozítka jsou drahý právě kvůli tomu elektro (hlavně baterka, která něco vydrží), což je tím omezujícím faktorem, který právě drží cenu vysoko. Ropný auta taky byly zprvu luxusní záležitostí, až masovost výroby je zlevnila. Jenže právě nějakou masovost výroby elektroaut a z toho plynoucí zlevnění nelze čekat minimálně do té doby, než bude dojezd a "tankování" stejně rychlý, jak u ropy, aby to probudilo zájem zákazníků a dokud masovost nezlevní komponenty. A tady je právě problém, protože i kdyby se to předchozí nějak podařilo, tak hlavně u baterky, skládající se z fůry vzácnejch kovů, to zlevnění moc čekat nelze.

Další otázkou je, kde na to vzít energii. Na ČVUT spočítali, že kdybychom těch 5,5 milionu osobních aut a dodávek v ČR chtěli nahradit elektrouaty, tak jenom na noční nabíjení z toho vychází čtyři a půl Temelína. Devět gigavatových bloků.
Pro jistotu dodávám, že oblíbený argument zastánců, že tak tedy elektřinu dovezeme, je nepoužitelný, protože - odkud? Když všude okolo na tom budou stejně, ne-li hůř jak my. Z uhlí se nevyrobí, na jádro se EU tváří blbě a skladovat energii z větrníků a solárů prakticky neumíme.
Paul2no
Neděle, 18. července 2021 - 12:48:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2435
Registrován: 11-2009
Bobik: o youtuberech a streamerech toho vím dost, tohle nebyla placená propagace, spíš recenze.

Co se týče energie - kdo bude chtít auto, bude muset mít na elektřinu. Osobní auta jsou ten nejneefektivnější způsob doravy co existuje - kvůli 100 kg užitečného nákladu (průměrná obsazenost osobáku je 1,2 člověka) se musí rozpohybovat tuna a půl železa. A je jedno, jestli energie se beze z benzínu nebo baterií. Je to ohromné plýtvání na převážení hromady plechu. Že jsou auta tak rozšířená je kvůli tomu, že s energií jedeme na dluh (za dvě století zděláme energii, která se zde ukládala stovky milionů let). Pokud opravdu bude snaha přejít na obnovitelné zdroje, tak tohle už nebude možné.
Neděle, 18. července 2021 - 12:48:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 11-2005
Oblíbená mantra ropáků - každonoční nabíjení elektroaut - proč jako? Každý to auto zneužívá k jízdě do práce, po městě za nákupy a na poštu,
denně do 20 km, přesto nestojí každý den u benzínky, jak to??? U Tesly to je stejné[wink]
Navíc tohle je další generační předěl, který neskrývá, že prostě zase většina lidí bude bez aut - vlaky, VD a kola jsou,
přírodě se uleví a hejbnout [zadnice] náramně prospívá[happy]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Neděle, 18. července 2021 - 13:16:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6873
Registrován: 7-2011
Paul2no:
"Osobní auta jsou ten nejneefektivnější způsob doravy co existuje... Je to ohromné plýtvání na převážení hromady plechu."
Takže podle tohohle klíče je tedy jedním z nejefektivnějších způsobů převozu lidí příměstskej Elefant narvanej až po střechu. No, jsem zvědav, jak to těm lidem v něm budeš vysvětlovat, že takhle je to správně. Ale neboj, budu stát s lékárničkou opodál. [biggrin]
Paul2no:
"Pokud opravdu bude snaha přejít na obnovitelné zdroje, tak tohle už nebude možné."
Snaha není a nebude. Bude to (opět) jen o ideologii a o drahém hledání slepých uliček. Kdyby ta snaha opravdu byla, tak se jde cestou technologické neutrality. Tedy že politici předepíší okrajové podmínky a to další už se nechá na specialistech v oboru, aby vyvinuli konkurenční řešení, ze kterých se to nejvhodnější pak vybere přirozenou cestou.

O Američanech existuje bonmot, že se pro správné řešení rozhodnou poté, co vyzkouší všechna špatná. Mám obavu, že v Evropě ani tohle možné nebude, protože tomu správnému řešení ve výsledku nakonec stejně zabrání nějaká ideologie.
Neděle, 18. července 2021 - 13:26:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10136
Registrován: 5-2007
Hajnej: Viz současný vývoj cen ETCS u nás.
Ja by som si teda dovolil vidieť nie nevýznamný rozdiel medzi tým, že sa obmedzí predaj nových vozidiel, a tým, že sa zakáže jazda vozidiel NEvybavených.

"ropáka" a s tím budou jezdit do roztrhání těla
Lenže to roztrhanie tela môže byť dosť rýchle, pretože sa dá očakávať pomerne rýchle rednutie distribučnej siete PHM a zároveň zvyšovanie ich cien.

Skôr bude zaujímavé sledovať iné sprievodné javy takto definovaného prechodu na elektromobilitu - dá sa napríklad očakávať ďalšie zväčšovanie áut, pretože vďaka cene trakčných batérii sa výrobcovi oplatí predať kvôli marži navyše pár kíl ocele. Niečo podobné ako to, že sa ukazuje, že v energetickom mixe máme dostatok uhlia na to, aby tlak na ekologizáciu energetiky začal ešte viac predražovať naopak "ekologickú" železničnú dopravu proti cestnej.
Chary
Neděle, 18. července 2021 - 14:01:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2609
Registrován: 3-2010
Ono je dost rozdíl v tom, když má někdo auto jak píšete na nákupy, za doktorem a do práce 10 km, a když má někdo jezdit denně třeba sto km, nebo i víc. Jedni mohou nabíjet klidně jednou týdně, druzí denně a možná i vícekrát cestou někde na veřejných rychlonabíječkách. Roční spotřeba beznínu je u nás něco kolem 2mld litrů, nafty 3x tolik, když odečtete sekačky, kamiony a traktory, tak kolik může být nafty do osobních aut, stejně jako benzínu? Osobních aut je u nás něco přes 6 milionů, hrubým zaokrouhlením mi to vychází třeba kolem 13 litrů spotřeby týdně na vozidlo. A ten, kdo jel jen v pondělí k doktorovi a ve středu do kauflandu, ten vylepšuje průměr tomu, kdo jezdí denně 150 km. Čili pro jednoho je nabíjení jednou týdně vlastně nic, když na tu pumpu jezdí jednou za tři neděle, a pro druhého je nabíjet denně nutností, protože na pumpě je dvakrát do týdne. Takže pro ně tu bude muset být vybudována taková infrastruktura, která to zvládne. Sice jsem z vyprávění slyšel o tom, jak si lidi nabíjejí auta na sídlišti z prodlužovačky vytažené ze čtvrtého patra bytovky, ale přijde mi to jako velmi neohrabané řešení. Ale stejně si myslím, že ten ta fosilní paliva prostě budou muset dojít, nebo nehorázně zdražit, aby to lidi donutilo přestat jezdit ICE vozidly a přejít na BEV.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
balik
Neděle, 18. července 2021 - 15:06:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2539
Registrován: 11-2002
Bobik: [ok] se pozná poctivý čtenář echa, který umí zkompilovat poznatky i ze vzájemně nesouvisejících rozhovorů [biggrin]
prof. Macek
prof. Beran
Neděle, 18. července 2021 - 18:00:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6874
Registrován: 7-2011
Balík: To víš, já byl vždycky rebel, proto čtu lidi, které web ministerstva zdravotnictví zařadil mezi "známé osobnosti propagující dezinformace". [biggrin]
Neděle, 18. července 2021 - 22:41:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24755
Registrován: 5-2002
Miram: přehlíží, co příšerného leze z výfuku a musíme to dýchat
Z výfuku moderního auta leze příšeného leda CO2, ale to z komína elektrárny nabíjející elektromobily leze taky.

Podobnost s kouřením jenom náhodná???
Nemohu posoudit, jsa celoživotním nekuřákem... [proud]

Oblíbená mantra ropáků - každonoční nabíjení elektroaut - proč jako?
Asi takhle - současný průměrný příkon silniční dopravy je asi 2000 MW (spočteno z roční spotřeby paliv). Jenže průměr předpokládá rovnoměrné rozdělení v čase, což se neděje, o čemž svědči existence dopravních špiček. A protože během jízdy nabíjet nelze, vzniknou v komplementárních časech nabíjecí špičky. No a nejmíň dopravy je kdy, Jasánek...?

přesto nestojí každý den u benzínky, jak to???
Protože má v nádrži víc než 200 kWh a dobíjí je příkonem cca 8 MW (kdysi mi jeden elektrověrozvěst do očí tvrdil, že se to prý nedá spočítat [crazy]).

tohle je další generační předěl, který neskrývá, že prostě zase většina lidí bude bez aut
Jenže tohle Timmermans lidem neříká - on je naopak balamutí, že v té době bude elektromobilita úplně stejně dostupná, jako dnes auta se spalovacími motory.

P2no: průměrná obsazenost osobáku je 1,2 člověka
Takže na rodinnou dovolenou si vezmu torzo manželky a děti nechám doma...?
Do práce autem nejezdím, takže na mě nezkoušej, že se tím da dovolená do průměru vyrovná.

Asdf: Ja by som si teda dovolil vidieť nie nevýznamný rozdiel
Nejde o srovnání vozidel s/bez baterky vs. s/bez ETCS, ale o srovnání dostupnosti technologie baterek a dostupnosti ETCS. A tam to v důsledku nadiktovaného termínu stejné je.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 18. července 2021 - 22:48:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 2-2010


Pomůže někdo, kde to je focené?
Neděle, 18. července 2021 - 22:58:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 2-2010
Nemohu nepřidat k debatě čerstvý zářez , foto Tesla model 3 při předjíždění ve služební fabii 1.0 TSI.
Němec_z_ova
Pondělí, 19. července 2021 - 03:52:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4338
Registrován: 4-2009
Pomůže někdo, kde to je focené?

Kolego, příště prosíme o větší obrázek[wink]
Třeba to někdo pozná.

Mufloni nepatří na koleje[pozor][pozor][pozor]
Pondělí, 19. července 2021 - 05:18:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1190
Registrován: 2-2010
Děkuj pane. Spíš by mě zajímalo, jak jsem tam dostal ten malý [happy]
Pondělí, 19. července 2021 - 06:47:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2996
Registrován: 12-2009
Amper: Tak nějak mi to připomína Přerov

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pondělí, 19. července 2021 - 06:52:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5301
Registrován: 6-2016
"že prostě zase většina lidí bude bez aut - vlaky, VD a kola jsou,
přírodě se uleví a hejbnout [zadnice] náramně prospívá[happy]"

Měl bych zdvořilé dotazy:

1) Vlaky zajíždí do každé vesnice?
2) Veřejná doprava do každé vesnice jezdí 24/7 s použitelným intervalem?
3) Kolik toho najezdíš na kole za rok?

Abych nebyl za provokatéra - já autem ročně cca 12 tisíc, na kole cca 5 tisíc. Vlakem díky virusovi poslední 2 roky skoro nic.
Pondělí, 19. července 2021 - 07:21:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5302
Registrován: 6-2016
V rámci přípravy na výkon funkce rostlináře mám ještě jeden dotaz pro Miram:

Vezl jsi někdy na kole křoviňák ? Já už vezl ledaco, ale na tohle bych si fakt netroufnul[biggrin]
Nemluvě o kanystru a košíku s příslušenstvím...
Pondělí, 19. července 2021 - 08:49:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11566
Registrován: 4-2003
a výkon funkce rostlináře

Takže výborně:

- Timmermans není žádný soudruh, ale člen středového křídla nizozemské soc. dem. tady strany, kterou volí široké vrstvy lidí. Pokud někoho takhle oslovujete, tak jste uvázl mentálně v komunismu a nedovedete si představit, že i na světě jsou jiní voliči s jinými názory. Komunističtí předáci byli taky vesměs nepříliš vzdělaní (až na výjimky typu Gustáva Husáka), což ale lze sotva tvrdit o člověku hovořícím plynně šesti jazyky.

- A nepřijel se nic nakazovat, čelý projekt je agendou české vlády, resp. to co je agendou schválily jednomyslně všechny členské země, tedy i Andrej Babiš. Opakuji, znova, je to stejně tak agendou české vlády a ten Timmermans jí sem přijel podpořit. Na podzim jsou volby, vyberte si někoho jiného. Stejně tak můžete volit někoho jiného do EP a bojovat za spalovací motory.

- Myslím si, že debata o konci prodeje aut se spalovacími mototy roce 2035 je stejně zbytečná, jako o konci uhlí v roce 2038. Oboje nejspíš nastane dřív a ne proto že by to někdo nařizoval.

- Pokud je něco skandálního, tak že tuzemská vláda chce dotovat spalování uhlí v teplárnách.

- A pokud je něco smutnýho, tak někteří muži po šedesátce, kteří tu nabudovanou úctu a respekt ukázkově prohospodařují. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel byl aspoň vtipnej.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Quex
Pondělí, 19. července 2021 - 09:56:10  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8351
Registrován: 5-2002
Myslím si, že debata o konci prodeje aut se spalovacími motory roce 2035 je stejně zbytečná, jako o konci uhlí v roce 2038. Oboje nejspíš nastane dřív a ne proto že by to někdo nařizoval.

To je nesmysl, rok 2035 je za pouhých 14 let, do té doby určitě neskončí ve výrobě auta se spalovacími motory, natož dřív. Ale budou se to bohužel snažit znepříjemňovat, to nepochybně ano.
Ale potom se samozřejmě bude chtít dobře předzásobit, asi pak koupím rovnou 2 auta a budu jezdit až do konce, co to půjde, chce to ale pak vybrat včas, tak 1-2 roky v předstihu před koncem, pak už bude o ně boj a auta bohužel budou vyprodaná nebo ještě ke konci nehorázně zdraží...
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Pondělí, 19. července 2021 - 10:30:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5192
Registrován: 3-2004
Mě by jenom zajímalo, kdy bude ukončena výroba náhradních dílů na auta se spalovacími motory.

Možná že se nám vrátí do života koncept "generálních oprav" automobilů, kde dojde na kompletní výměnu karoserie a výměnu motoru [happy]
Pondělí, 19. července 2021 - 10:38:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11568
Registrován: 4-2003
Trakční baterie není a ještě dlouho nebude doživotní.

To platilo před několika lety. Dneska se běžně uvádí že k poklesu kapacity pod 90 % by mělo dojít po nejméně 3000 plných nabíjecích cyklech. Což je přes milion km.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 19. července 2021 - 10:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11569
Registrován: 4-2003
do té doby určitě neskončí ve výrobě auta se spalovacími motory, natož dřív

No hlavně že to bezpečně víte.[proud]

bude chtít dobře předzásobit, asi pak koupím rovnou 2 auta a budu jezdit až do konce, co to půjde

Takto se chovají ukázkoví finanční negramoti.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Quex
Pondělí, 19. července 2021 - 11:10:56  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8352
Registrován: 5-2002
No hlavně že to bezpečně víte.

Nevím, ale myslím si to. Stačí si prolistovat abíčka nebo VTM z doby mého dětství, tam bylo takových nápadů a technických vymožeností, které už měly být dávno realizované v podobném časovém horizontu a život šel nakonec úplně jinudy...

Takto se chovají ukázkoví finanční negramoti.

Možná, ale budu mít aspoň jistotu. Co navrhujete Vy?
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Desiro
Pondělí, 19. července 2021 - 11:15:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3807
Registrován: 2-2004
Pokud vezmeme fakta:
- 70 % čechů neslyšelo pojem Green deal. Troufám si odvodit, že neví, co to pro ně bude finančně znamenat, to významné zdražení poznají až na vlastní peněženku.
- Železniční dopravci byli ochráněni od zdražení trakční elektřiny o 30 % jenom proto, že se jim nebudou účtovat poplatky za podporu OZE (což považuji za správné). Zaplatí je ostatní spotřebitelé. Za rok 2023 už dopravci kompenzováni nebudou.

Považuji růst cen elektřiny a cen elektroaut za faktor, na kterém by elektromobilita v současném EU-pojetí ve volnotržním prostředí zhavarovala. Myslím si, že ze strany bruselského vedení je to spekulace na to, že technický pokrok jim technicky umožní realizaci jejich představ a zároveň finančně to umožní zaplatit; to si ale nemyslím.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pondělí, 19. července 2021 - 11:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11571
Registrován: 4-2003
abíčka nebo VTM z doby mého dětství, tam bylo takových nápadů

Jsou i obrácené příklady. Třeba v Německu v 19. století bujela asi 30 let průmyslová revoluce, zatímco (nejen) místní myslitelé stále přemýšleli, zda to není jen nějaká módní novota.

Jenže tohle nejsou nápady z VTM, to je dávno vyfutrováno investičními plány automobilek a jde do znační míry o rozjetý vlak bez ohledu na to, co tady říkal či neříkal pan Timmermans a zda se bavíme o roku 2035 či 2040. Ten je v tomhle jen dílčím hráčem.

Co navrhujete Vy?

Starat se o svoje úspory/investice a jejich horizont a neřešit investiční kravinu "auto do foroty".
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 19. července 2021 - 11:44:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 411
Registrován: 11-2006
To platilo před několika lety. Dneska se běžně uvádí že k poklesu kapacity pod 90 % by mělo dojít po nejméně 3000 plných nabíjecích cyklech. Což je přes milion km.

Které prosím ty baterie to jsou? Protože jinak:
odkaz

Ve zkratce:
Připomíná to známý automobilový youtuber Tyler Hoover, který si koupil ojetou Teslu Model S z roku 2013. Je tedy právě 8 let a 3 měsíce stará (čili 3 měsíce po skončení záruky na baterii) a má najeto jen 97 tisíc mil, tedy asi 156 tisíc km. otíží jsou - uhádli jste - akumulátory, které už nejde plně dobít. Auto dovolí nabití pouze do chvíle, kdy dojezd ukazuje 49 mil, tedy asi 79 km a „hovoří” o tom, že maximální kapacita baterie byla omezena. I on ostatně koupil vůz ve stavu, kdy tento problém neměl, objevil se až později. Kdyby si auto nechal opravit u Tesly, přijde jej to na 17 až 20 tisíc dolarů (368 až 433 tisíc Kč).


Takže klasická demagogie; inu mi ty lidi do toho ráje zaženeme třeba bičem...
Pondělí, 19. července 2021 - 11:51:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11572
Registrován: 4-2003
- 70 % čechů neslyšelo pojem Green deal

Hlavní a zásadní problém (bez ohledu na to zda elektromobilita, Green Deal je či není pitomost, atd, což nehodlám hodnotit), je něco jiného - totiž tuzemský postoj "počkáme si a ono to nějak dopadne". A od někoho odvozené těžké nepochopení, proč něco podobného přeci nedělají jiní.

Přestavte si JFK, který by vystoupil za kecacím pultíkem a řekl by: Na měsíc nepoletíme, protože je to příliš těžké. Počkáme si. (A následuje ohromná úleva davu a potlesk...).
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 19. července 2021 - 12:10:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5304
Registrován: 6-2016
Násilně prosazovaná MASOVÁ elektromobilita je naprostý nesmysl a NEMŮŽE v daných podmínkách fungovat. A to zcela bez ohledu na to, kolika jazyky hovoří její elektrotechnikou nepolíbený propagátor.

Zájemci o jednoduchý výpočet si mohou spočítat, kolik že elektromobilistů může NAJEDNOU nabíjet svůj hébl z typického "baleného" trafa 3x22/3x400/ 100kW. V prvním přiblížení bez uvažování stálé spotřeby na to trafo připojených ledniček, mrazáků, praček, atd.

Zájemci nechť uvažují 10A jistič pro 3F zásuvku, a abstrahují pro začátek účinnost přeměny z 3x400V/50Hz na 1x400V DC.

Rovněž abstrahujte HDO a možnost dálkového odpojení při přetížení sítě[rofl]
Desiro
Pondělí, 19. července 2021 - 12:13:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3808
Registrován: 2-2004
tuzemský postoj "počkáme si a ono to nějak dopadne". A od někoho odvozené těžké nepochopení, proč něco podobného přeci nedělají jiní
To je takové české, ano. Je to dáno historickou zkušeností, třeba Němci zase musejí vymyslet a vyzkoušet i slepé uličky a hodně si při tom namlati nos. Nás do toho většinou zatáhnou taky a to je ten zásadní problém.
Pak jsou tu i lidé, kteří vědí toto a vidí i rizika elektromobility - a mluví o tom.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pondělí, 19. července 2021 - 12:17:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4651
Registrován: 9-2003
Desiro: Jistě, proto jsou Němci technicky a ekonomicky fprdeli a koukají Čechům na záda [rofl].
NOBLE BRICKS
Chary
Pondělí, 19. července 2021 - 12:25:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2611
Registrován: 3-2010
Honzaklonfar Vezl jsi někdy na kole křoviňák ? Já už vezl ledaco, ale na tohle bych si fakt netroufnul[biggrin]
Nemluvě o kanystru a košíku s příslušenstvím...


Dovolíte malou odbočku? Vyrostl jsem v Polabí, kraji bicyklům zaslíbeném, když jsem byl malý, každý jezdil na kole, na nádraží byly obrovské stojany na kola, lidi to zamykali k zábradlí, všude bylo plno kol. Pak se doba změnila, Polabí je pořád placaté, u nádraží vyrostla parkovací plocha P+R, a když dnes někoho vidíte na kole, tak je to nějaký většinou postarší člověk, který někam jede, protože tam chce jet, nebo mladí ve sportovních dresech, kteří jedou, protože sportují. I já jsem měl samozřejmě několik kol ve svém životě a když jsem začínal s focením, měl jsem batoh s aparátem, nějaké objektivy, jezdil jsem fotit i na noční fotky, takže stativ, celkem bytelný a těžký, trošku se to provezlo a hlavně to na nosiči blbě balancovalo. Přemýšlel jsem o nějakém vozíčku. Bohužel ty mně na dvorku stojící dostupné vozíčky byly špatně uchopitelné za kolo a dobře uchopitelné byly finančně nedostupné, pokud se sehnat daly. Ano, je to celkem dávno.

Dnes je jiná doba, nabídka na trhu je jinde. Dokonce i ten křovinořez se dá sehnat rozkládací, aby to nebyla dvoumetrová tyč, ale dvě metrové, s bambulemi motorů a čepelí na koncích. A do vozíčku dáte i tu veškerou bižuterii, kterou k tomu máte, a ještě zbyde místo na termosku s čajem ke svačině. Takže pokud byste jezdil na kole na nějakou zahrádku, kde byste musel křoviňákem ladit porost a kolem by se tam dojet dalo, dalo by se za to kolo pověsit nějaký ten vozíček a dnes už ani nemusí být tak drahý.

Třeba něco takového - https://www.alza.cz/sport/duramaxx-big-black-mike-d5040176.htm nebo takového https://www.avenberg.cz/z1303-univerzalni-vozik-rucni-karka-prive s-za-kolo-avenberg-tandem - obou případech lze přiloženou bedýnku vyjmout a dovedu si představit nějakou zakázkovou vestavbu na míru danému křovinořezu s přihrádkami na kanystry, brýle/štíty, rukavice, termosky, řízky s chlebem a tak.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Pondělí, 19. července 2021 - 12:27:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4649
Registrován: 5-2004
Zájemci o jednoduchý výpočet si mohou spočítat, kolik že elektromobilistů může NAJEDNOU nabíjet svůj hébl z typického "baleného" trafa 3x22/3x400/ 100kW. V prvním přiblížení bez uvažování stálé spotřeby na to trafo připojených ledniček, mrazáků, praček, atd.

To mi přijde jako dost umělá úloha. Rychlonabíječky jsou už roky stavěné na vyšší výkony, tudíž odpověď zní „ani jeden“ a na pomalý dobíjení (typicky v práci nebo doma) zase nemá smysl ta konverze na DC už na straně sítě.
Desiro
Pondělí, 19. července 2021 - 12:50:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3809
Registrován: 2-2004
Ten hlavní problém je v tom, že oni tu elektromobilitu nenechali na trhu, ale tlačí to. I časově.

Shodí jim to obyvatelstvo ve žlutých vestách, až se domakne o kolik jde ?
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pondělí, 19. července 2021 - 12:55:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11573
Registrován: 4-2003
Kastelan a adamagogie: Autofórum je demagogický webový plátek, kde snad každý den vyjde něco proti elektromobilitě a vůbec jakýmkoliv novotám ... prostě protože to publikum chce slyšet, tak mu tu "pravdu" vyrobíme. [crazy]

Asi se zřejmě nikomu po 150 tisících km v aute nevysypal spalovací motor, tak že byl na výměnu [biggrin]

---------
Tesla u svých současných modelů uvádí životnost baterie zhruba 1500 plných nabíjecích cyklů, tedy cca 500-800 tsíc km. U současné platformy VW (ID3 a 4, Enyaq,...) se uvádí dokonce okolo 3000 cyklů.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 19. července 2021 - 13:35:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11574
Registrován: 4-2003
hlavní problém je v tom, že oni tu elektromobilitu nenechali na trhu

V tom právě problém není. Ochranu klimatu (a s tím spojenou bezpečnost a prosperitu) nelze principiálně řešit trhem, stejně jako trh nevzřeší kriminalitu či vzdělanost. Což ví i podprůměrný student VŠE vyučovaný Klausovými nohsledy.

Shodí jim to obyvatelstvo ve žlutých vestách

V Číně či Indii, kde ta elektromobilita bude nařízena ve stejnou dobu či dřív??

A máš tam taky variantu "neuděláme vůbec nic"?? V tý rozhodně není to, že svět bude furt konstatně stejný tak jak ho známe teď.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 19. července 2021 - 13:41:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24758
Registrován: 5-2002
RŠ: Dneska se běžně uvádí že k poklesu kapacity pod 90 % by mělo dojít po nejméně 3000 plných nabíjecích cyklech.
Otázkou je, po kolika neplných nabíjecích cyklech - bereme-li na zřetel, že jednou z všeobecně uznávaných výhod elektromobilů je možnost rekuperace, která logicky znamená nabíjení při každém brzdění.
Protože dvě vybití do půlky se na baterce pořád ještě podepíší víc, než jedno úplné.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 19. července 2021 - 13:54:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5305
Registrován: 6-2016
David_jaša: Ta rychlonabíječka nepotřebuje přípojku 3x22 kV? "konverze na straně sítě" je co??? Já tiše předpokládám (možná že špatně), že se 3x400V usměrní (což dá "trochu víc než 400") a pak to nějaký DC/DC měnič bude cpát do baterky podle příslušných charakteristik.

Pakliže se mýlím (jsa z doby černobílé), tak se rád nechám poučit. Na spotřebu to ale žádný zásadní vliv mít nebude.

Chary: Dík za info! Ale mezi Polabím a Dolním Poberouním je jeden zásadní rozdíl - KOPCE[rofl] A já na kopci bydlím, a zahrada je dole (- 60 metrů výškových). Takže vláčet nahoru 20 kg (10 vozejk + 10 křoviňák) je "trochu moc"... Budu to i nadále vozit autem.

Ale ekologii nezanedbávám - ruční kosu (rozebranou) na tom kole vozím. A kolo je (zatím) stále jen šlapací, elektrohébl přijde na řadu až to opravdu jinak nepůjde. Doufám, že to bude ještě aspoň 5 let trvat[biggrin]
ridic_vlaku
Pondělí, 19. července 2021 - 14:02:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 266
Registrován: 5-2019
S4991023: Jistě, proto jsou Němci technicky a ekonomicky fprdeli

Jistě, Němci nedělají malé chyby. :-)


RadekŠ
Advokáta děláte snaživě. Ale pozor nejeden takový už skončil s cejchem Greenwashera.
Pondělí, 19. července 2021 - 14:05:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6875
Registrován: 7-2011
RadekŠ:
"celý projekt je agendou české vlády, resp. to co je agendou schválily jednomyslně všechny členské země, tedy i Andrej Babiš. Opakuji, znova, je to stejně tak agendou české vlády"
Ano, to je pravda. Jenže už se poněkud málo připomíná - hlavně jeho voličům - proč že to ten Bureš schválil. Protože je v těžkým střetu zájmů, jeho byznys je závislej na dotacích i z EU a on přece logicky nebude EU srát a házet jim vidle do jejich nápadů, to by byl sám proti sobě. On je pochopitelně pro nějaký status quo, zaručující pokračování jeho byznysu. Svým voličům to pochopitelně zdůrazňovat nebude a je to vlastně ani netrápí, protože ANO je jak známo důchodcovskou stranou, navíc ANO = Babiš + stafáž pár kariéristů a troubů, kteří se od něj nechají ztrapňovat, protože sami o sobě by se takhle vysoko nikdy nedokázali dostat. A důchodci jsou lidi zcela závislí na státu, takže pochopitelně budou volit toho, kdo jim přisype nejvíc, protože tohle je zase v jejich zájmu a budoucnost nějak moc neřeší, protože jí nějak moc už nemají. Jenže už jim nedochází, že nejvíc na tom prodělají hlavně oni, protože ceny energií vzrostou, pokud se mají dodržet plány tak vzrostou hodně, navíc ještě za jejich životů a oni budou chtít svítit, topit, vařit a sledovat seriály, těžko čekat, že se kvůli úsporám vrátí k petrolejkám a vyprávění za dlouhých zimních večerů.
Chary:
" Vyrostl jsem v Polabí, kraji bicyklům zaslíbeném, když jsem byl malý, každý jezdil na kole, na nádraží byly obrovské stojany na kola, lidi to zamykali k zábradlí, všude bylo plno kol. Pak se doba změnila, Polabí je pořád placaté, u nádraží vyrostla parkovací plocha P+R, a když dnes někoho vidíte na kole, tak je to nějaký většinou postarší člověk, který někam jede, protože tam chce jet, nebo mladí ve sportovních dresech, kteří jedou, protože sportují."
Jo, jenže si neuvědomuješ jednu věc - ti lidi na těch kolech zhusta jezdili proto, protože z donucení, nebyla jiná možnost, jak se dostat. Jakmile ta možnost byla, okamžitě je odložili a přešli na pohodlnější způsoby dopravy - auto. Což pochopitelně brali coby vzrůst životní úrovně a dnešní, opačný trend, též pochopitelně berou coby její pokles, ke kterému jsou tlačeni jakýmisi ideology, kteří je straší něčím, pro ně navíc poněkud abstraktním, už mnoho let a ještě to nenastalo. Takže se na ně pochopitelně dívají s nedůvěrou jako na někoho, kdo je chce připravit o jejich těžce vydobyté statky.
Pondělí, 19. července 2021 - 14:07:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11575
Registrován: 4-2003
Advokáta děláte snaživě.

Nevím ale komu/čemu.[uhoh]

Jen reaguji na logické argumentační omyly.

nejeden takový už skončil s cejchem Greenwashera.

Vůbec by mě to nepřekvapilo. Bohužel.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 19. července 2021 - 14:10:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2031
Registrován: 11-2005
Prostě nám ty povodně, tornáda a rakoviny nestačí, musíme to mít "až do dna".
Jeden velmi starý článek z roku 2006, žádná změna bohužel:
Výfukové plyny: škody za desítky miliard - Aktualne.cz 2006
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Pondělí, 19. července 2021 - 14:16:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 2-2010
Tak jsme se dozvěděli odpověď na otázku, kterou jsme se ani neptali a navíc ne od někoho, kdo ví a zná ale kdo někoho, si jen myslí, že ví a zná.
Myslím by to i stačilo a radši mi řekněte, jestli ta cyklistka tlačí v Přerově nebo Olomouci nebo kde.
Quex
Pondělí, 19. července 2021 - 14:18:07  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8353
Registrován: 5-2002
Prostě nám ty povodně, tornáda a rakoviny nestačí

O tornádu v Praze už psal Kosmas ve své kronice. Za časů Karla I.(IV.) se pěstovalo víno všude možně, protože bylo všude tepleji, koncem 18. století byla zas "malá doba ledová", kdy teploty v zimě běžně atakovaly třicítku pod nulou. A to neměli žádný průmysl ani auta, tak kde berete jistotu, že to vůbec způsobuje člověk. Prostě se příroda sama vyvíjí, stačí pár km odklon od Slunce a je to o něčem jiném. Podívejte, jaký je u nás rozdíl mezi zimou a létem a to se planeta jen trochu nakloní. Však se odsířilo apod., o tom žádná, to je naprosto v pořádku, ale proč zakazovat auta?
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
ridic_vlaku
Pondělí, 19. července 2021 - 14:19:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 267
Registrován: 5-2019
Takže na rodinnou dovolenou si vezmu torzo manželky a děti nechám doma...?

Myslíte, že budete jezdit na nějakou dovolenou, nastane-li v Evropě ráj dle představ evropských socialistů?
Desiro
Pondělí, 19. července 2021 - 14:29:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3811
Registrován: 2-2004
Advokáta děláte snaživě ... Nevím ale komu/čemu
Takové té politické linii z Bruselu, co prosazuje Green deal, elektromobilitu a tak, viz Tvůj příspěvek 11566.

Ochranu klimatu (a s tím spojenou bezpečnost a prosperitu) nelze principiálně řešit trhem
Oni ty své plány na přetvoření společnosti balí do ochrany klimatu, tak to je, ale je to jediné, s čím se dá souhlasit. Nějaké masivní ohrožení klimatu a velikost vlivu člověka není prokázána, byť za přístup ke grantům cinklé studie často tvrdí něco jiného - konec konců byly doby, kdy i Ty jsi to tady psal. Mně na současném směřování bruselského establishmentu vadí, že se za pobízení médií roízhodla plně zaměřit na ochranu klimatu (nikoli životního prostředí) a tam směřují peníze, které bychom potřebovali jako společnost vynaložit jinde - třeba do obrany, technologické a surovinové nezávislosti, na stabilitě důchodových systémů a to všechno dělat bez dluhů. Tenhle směr nebude mít za výsledek bezpečnost a prosperitu.

V Číně či Indii, kde ta elektromobilita bude nařízena ve stejnou dobu či dřív??
Což opětovně vůbec není jisté, případně to bude z uhelné energetiky. Vážně by mě zajímalo, odkud čerpáš informace.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
ridic_vlaku
Pondělí, 19. července 2021 - 14:30:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 268
Registrován: 5-2019
Neodpustím si malou jízlivost k páně socialistu Timmermansovi:

ČTK:

Řádění tornád a dalších přírodních živlů je podle místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse důsledek lidského chování.

ČHMI:

Tornádo a klimatická změna
Výskyt tornáda dne 24. 6. 2021 na Břeclavsku a Hodonínsku nelze připisovat globálním změnám klimatu. Jedná se o přirozený výkyv cirkulace, podobně jako u povodní nebo sucha, horkých vln apod. V žádném případě tento výskyt neznamená, že bychom těchto jevů měli očekávat více. Další srovnatelně silné tornádo je málo pravděpodobné, ale nelze jej samozřejmě vyloučit (letos, za několik let, v tomto století, …), stejně jako nelze vyloučit jakýkoliv jiný extrémní přírodní jev.
Pondělí, 19. července 2021 - 14:32:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4650
Registrován: 5-2004
HK: veřejné rychlonabíječky - tedy „benzinky“ pro nabíjení cestou - se snad budou připojovat přímo na VN síť a patřičně dimenzovaný trafo (s rezervou zvládající 50, 75, 150 nebo i víc kW na přípojku) bude jejich součástí, úloha „kolik aut se připojí na stávající VN/NN 100kW trafo“ u nich proto nedává smysl.

A stejně tak nedává ta úloha smysl ani z druhé strany, kdy si člověk doma či v práci připojí na standardní 230V nebo 400V zásuvku a vybere nabíjecí proud podle toho, co místní síť nebo jistič unesou.
Pondělí, 19. července 2021 - 14:36:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1193
Registrován: 2-2010
ridic_vlaku:
"Řádění tornád... "
Tos jen místopředsedu nepochopil. Tornáda se točila vždy ale když nebyly lidmi vytvořené stavby, tak neměly na čem řádit. Takže důsledek lidské činnosti je jasný.
Pondělí, 19. července 2021 - 14:41:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2032
Registrován: 11-2005
Přejetá zvířata a lidi na silnici - měli vůbec na vybranou?
V létě se každý před vedrem schová na asfalt, on totiž chladí, stíní,
ptáci na něm staví hnízda, zvířata brlohy a vyvádějí na něm mladé...a té vody,
co zadrží vsáknutím, že?
Otrávený vzduch viz výše.
Každý majitel auta vyžaduje místo na parkování nejen u svého domova,
ale všude, kam jede a chce jet.
Kolik stromů už zařvalo, protože padalo listí na kapoty aut a špinilo je.
Aleje podél silnic jsou prý taky nebezpečné, nemůže řidič jet jak prase...prostě
auta - samá pozitiva a jistoty.[ko]
Hned je ulice hezčí bez těch odpadků...

Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Pondělí, 19. července 2021 - 14:47:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6877
Registrován: 7-2011
David_jaša:
" veřejné rychlonabíječky - tedy „benzinky“ pro nabíjení cestou... "
... mají (zatím?) jednu zásadní vadu, spočívající v tom, že tu elektřinu nelze "nalít" do baterky stejně rychle, jako ropný produkt do nádrže. Další otázka je, pokud se někdy nějak významně podaří zkrátit dobu nabíjení, co to ve výsledku udělá s baterkou a taky jak moc energie navíc k tomu bude potřeba (už teď jsou při současném rychlonabíjení ztráty od 30 do 50 %).
Pondělí, 19. července 2021 - 15:09:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 2-2010
Miram: Nic proti názoru ale každá diskuze má své místo.
Pondělí, 19. července 2021 - 15:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5306
Registrován: 6-2016
David_jaša: Znova, a zcela polopaticky.

Nová výstavba rodinných vilek u nás (N 49°57.24977', E 14°19.08457')
Celkem 23 baráků, majitelé jsou finančně vesměs "za vodou". Lze tedy předpokládat, že si časem pořídí módní elektrohébl. A nastane situace např. noc před začátkem prázdnin/dovolených, kdy bude třeba do elektrohéblu nabušit maximum, aby aspoň cestu "tam" zvládnul. Extrasuperhyper nabíječky možná někdy v Černošicích budou. Ale do té doby se budou muset "baráčníci" spokojit s tou 10A třífázovou zásuvkou v garáži.

I když nabíjet bude JEN půlka, tak 12 x 7 kW je 94 kW. Plus běžná spotřeba ledniček, praček a klimatizací. A tady je jádro pudla mé původní otázky - co na to řekne to balené trafo 100kW z 3x22/3x400??? Respektive jeho jištění? Co dispečink a jeho HDO? Jediný, komu to bude jedno, bude Jan Tleskač[biggrin]
Pondělí, 19. července 2021 - 15:39:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 269
Registrován: 8-2019
Zdravím,
snad jsem trefil správnou diskuzi. Na e-shopu ČD jsem si zakoupil jízdenku v relaci Gdaňsk-Ostrava. Tu jsem si vytisknul a když jsem si ji došel validovat na pokladnu ČD, paní mi řekla, že už to pro jízdu do ani z Polska to již není potřeba, přestože ve zvláštním ujednání pro mezinárodní přepravu to stále je.
Mám se tím nějak trápit, nebo měla pravdu? Ať to potom nemusím kdesi v Gdaňsku řešit [happy]
Pondělí, 19. července 2021 - 16:59:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4651
Registrován: 5-2004
HK: měl bych k tomu historku. [happy] Když se rodina tehdy dospívajícího kámoše přestěhovala někdy okolo přelomu tisíciletí do novostavby ve vesnické části Brna, jeho matka si tam přitáhla z paneláku mandl. Při prvním zapnutí se pak ozvala rána a dvě třetiny oné čtvrti se ocitly ve tmě. [lol]

Jinak wallboxy umí HDO, tak bych čekal, že realita bude jiná - při blížícím se přetížení se pošle od trafačky právě přes HDO signál, že se má zbytná spotřeba omezit, některé spotřebiče včetně aut se odpojí nebo zmenší nabíjecí proud a katastrofa se konat nebude.
Paul2no
Pondělí, 19. července 2021 - 17:08:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2436
Registrován: 11-2009
Hned je ulice hezčí bez těch odpadků...

Ano. Vždycky mně akorát naštve, když přijedu do nějakého pěkného, historického města, chci udělat nějaké fotky, jenže ty plechovky na čtyřech kolech stojí úplně všude a hyzdí svoje okolí. Okupují veštkerý volný co ve městě existuje.
Pikehead
Pondělí, 19. července 2021 - 17:20:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7400
Registrován: 3-2007
Poskok: V Polsku už umí číst český QR kód, takže si jízdenku zvalidují sami. A myslíte, že je lepší se ptát tady než na kontaktním centru ČD? Až vás v Polsku vyhodí z vlaku, řeknete jim, že vám to poradili na k-reportu? [biggrin]

Klonfar: A ty auta se tam objeví tak rychle, že je naprosto nereálné do té doby trafostanici vyměnit? Než takovéto stupidity mi přijde vhodnější začít dotazem jak lze vůbec takový objem energie vyrobit...
Pondělí, 19. července 2021 - 17:28:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4652
Registrován: 5-2004
Spousta odpovědí k BEV a souvisejícím věcem je k nalezení tady, tady a něco málo i tady.