Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 12. 7. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 12. 7. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 09. července 2021 - 20:27:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 7-2021
Doctor:

Dik. Mam za to, ze ucinne leky jsou na herpesviry a zloutenky B a C. Ostatni tzv. antivirotika pouze potlacuji nasledky.
Vakcinace u chripek je loterie, zda se odhadne pro danou sezonu ta spravna. Chripky a koronaviry sice nejsou totez, ale jsou tu s nami min 20000 let. A nebyt cinskych experimentu, tak by nam chybela lidska verze ptaci chripky, praseci chripky a ted "netopyri" chripky.

Urednictvo: vim, ze se nyni pouziva vyraz " zneuziti pravomoci uredni osoby" , ale stary vyraz mi prijde lepsi. [kecal]
Desiro
Pátek, 09. července 2021 - 20:55:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3801
Registrován: 2-2004
Tak jistě lze oponenta vydusit na názvosloví, ale ministerstvu by se to stávat nemělo.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pátek, 09. července 2021 - 21:30:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24719
Registrován: 5-2002
Bobik: Pak je samozřejmě covid horší, než obyčejná "chřipka", když se každý počítá jinak, u chřipky (a jakékoli jiné nemoci) se počítají nemocní, ale u covidu se počítají pozitivní. Jenže, pozitivní není nemocný.
Obávám se, že spíš seženeš pozitivního ne-nemocného, než negativního nemocného. Pak je ovšem pozitivních víc než nemocných a má-li tedy covid ve jmenovateli větší z obou možných údajů, vyjde co do smrtnosti samozřejmě lepší...
Aneb jak si mudrlant naběhl na klasiku "je toho nejmíň třetina, možná dokonce až čtvrtina"... [rofl]

HK(5268): Já jsem netečkoval a stáhnul jsem si PDF s certifikátem do mobilu (a na cesty si vezmi i papírovou verzi).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Pátek, 09. července 2021 - 21:40:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7371
Registrován: 3-2007
Bobík: Zcela správně by to mělo být že za nemocného by měl být prohlášen člověk vykazující klinické symptomy, které jsou potvrzeny vyšetřením (zde PCR). U Covidu se asi sledujou pozitivní z epidemiologických důvodů - bezpříznakový přenos.

A máte to asi blbě, větší jmenovatel (počet pozitivních) naopak letalitu snižuje. Pokud byste tam dal "kumulativní incidenci" pozitivních testů (1,7 milionu potvrzených + řekněme ještě jednou tolik nenalezených infekcí - číslo se špatně odhaduje), jste s letalitou cca. na procentu.

Pokud budete brát v potaz všechny případy s klinickými symptomy (tzn. výše uvedená definice nemocného), tak tam vám letalita naopak dost podstatně vyleze, např. na dvojnásobek (pokud bereme 50% asymptomatických infekcí).

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Pátek, 09. července 2021 - 22:07:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14038
Registrován: 5-2004
Kolik tak může být lidí s příznaky, tedy nemocných, o kterých systém neví? Protože to vyleželi jako jakoukoli jinou virózu (stejně doktor poradí ať to vyležím tak na co to řešit pokud nepotřebuji neschopenku) a neběhali po testech když jim bylo blbě? Bude se asi týkat víc venkova kde je mnohde slušná dálka nejen na nejbližší testovací místo natož na nějaké kde zrovna je volno a nečekalo se třeba několik dní než Prahy kde je víc testovacích míst než bývalo hospod.

A poté co se staly dostupnými domácí samotesty to asi taky pár lidí oslintá a pokud zjistí že nic a jen normální nachcípání tak ani doktory neotravuje.

Na to by se asi přišlo pokud by byl třeba jednou za 3 měsíce hrazenej a místně dostupnej test na protilátky, ty se ale neřeší protože tolik nenesou.
Miloš_jonák
Pátek, 09. července 2021 - 22:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 472
Registrován: 12-2007
Knispel:
"covisek je z rodiny chripek"
Až budete mít delší chvíli, můžete si doplnit vzdělání a pák nám povyprávět jak to vlastně s tou rodinou je.
Chřipka -> Orthomyxovirus
Covid -> Coronavirus

Ten rozdíl už v podcastech vysvětlovali i někteří provaření virologové (Peková, Tachezy...), na dotaz, protože si někteří mysleli že očkování proti chřipce je aspoň trochu chrání proti Covidu což je naprostý nesmysl.
Sobota, 10. července 2021 - 00:10:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24722
Registrován: 5-2002
Vlčoun: Kolik tak může být lidí s příznaky, tedy nemocných, o kterých systém neví? Protože to vyleželi jako jakoukoli jinou virózu (stejně doktor poradí ať to vyležím tak na co to řešit pokud nepotřebuji neschopenku) a neběhali po testech když jim bylo blbě?
Tohle bylo typický spíš před rokem, kdy nebyly plošný testy.
A vono to fakt jako "jakákoliv jiná viróza" až zas tak nebylo, to mi věř.

A poté co se staly dostupnými domácí samotesty to asi taky pár lidí oslintá a pokud zjistí že nic a jen normální nachcípání tak ani doktory neotravuje.
A o těchhle by měl systém vědět proč...?

Na to by se asi přišlo pokud by byl třeba jednou za 3 měsíce hrazenej a místně dostupnej test na protilátky, ty se ale neřeší protože tolik nenesou.
Ty jsou naopak zdaleka nejdražší, tedy pokud mají něco pořádnýho zjistit (víc než asi ano / asi ne)...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Sobota, 10. července 2021 - 07:17:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7372
Registrován: 3-2007
Promořenost nebo "kumulativní incidence" covidových infekcí se pokouší epidemiologové taky odhadovat, nicméně není to úplně jednoduché a rozptyl odhadů je velký - 2-3 násobek testy zjištěných infekcí.

No už při lehčím průběhu nemoci je zapotřebí neschopenka, na kterou se píše diagnoza. Těžší průběhy jsou doma neléčitelné. Tzn. jediné, pro co existuje nedostatek indicí umožňujících odhad, je počet nenalezených asymptimatických infekcí.

Nicméně velikost nebo míra nejistoty těchto odhadů nijak nemění praktická doporučení na úrovni jednotlivce - nosit respirátor a nechat se naočkovat.
Sobota, 10. července 2021 - 08:00:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6860
Registrován: 7-2011
Hajnej:
" Obávám se, že spíš seženeš pozitivního ne-nemocného, než negativního nemocného."
Jenže o to vůbec nejde. Já se ptám hlavně na to, proč se to u covidu počítá jinak, než u ostatního.
Pozitivních bude už z logiky věci vždycky víc, než nemocných.
Pikehead:
"U Covidu se asi sledujou pozitivní z epidemiologických důvodů - bezpříznakový přenos."
To bych chápal loni na jaře, kdy tu byla nová nemoc. Ale teď, po roce? U opatřeních - včetně roušek a zákazů vycházení - se argumentovalo z důvodu zabránění kolapsu nemocnic. Tyhle důvody snad už pominuly, pokud tedy někdy vůbec hrozily - jedinou vyjímku chápu, že loni na jaře, kdy to nikdo neznal, nemohl vědět, zdali k tomu nedojde. Jenže od té doby zdravotníci přišli na to, co a jak, takže teď se rizikový do špitálů dostávají spíš jen kvůli úřednické tuposti a neschopnosti (proč ještě nemáme naočkovaný všechny rizikový důchodce, ale už očkujeme mladý, který to vlastně ani tolik nepotřebujou?), než kvůli zlému novodobému moru, na který jsme krátcí.

V tuhle chvíli by nás měl zajímat především počet rizikových případů na ARO v nemocnicích a podle toho se zařizovat. Viz Angláni, kteří už pochopili, že žádnej mor teď už nehrozí, šance na těžký průběhy jsou malý a přistupujou k tomu jak k normální nemoci.

My ne. My máme stále zlej zákeřnej mor, kterej někde asi číhá, jen co odložíme roušky, aby nás mohl zahubit. Pomůže akorát očkování, jen kdyby se mu nějací nezodpovědní ztroskotanci a samozvanci nebránili. Akorát se v tom svatém rozhořčení nad "nezodpovědnými" spoluobčany poněkud pozapomíná, že to očkování je dobrovolné. Čili že je každého svobodné rozhodnutí, zdali ho podstoupí, nebo ne a nikdo další není oprávněn mu jeho rozhodnutí jakkoli vyčítat. Namísto toho se jede rétorika jak před třiceti lety (v sobotu bude dobrovolná brigáda na zvelebení obce, takže přijdou všichni. A kdo nepřijde, toho si podáme, protože je to darebák, kterému nezáleží na blahu kolektivu).

A nejhorší na tom je ne to, že většina toho hnusu, kterým jsme si prošli, padá na hrb neschopnosti státu, nýbrž to, jak blbí Češi se tomu neumí vzepřít a nechají si kálet na hlavu. Opatření ano, nikdo není vrah, nebo sebevrah - pokud je k nim důvod. Vláda ten důvod stále není schopná dát, přesto vydává jakási "opatření" v rozporu se zákony, ignoruje soudy, premiér se v tom mele jak nudle v bandě a je evidentní, že neví kudy kam, ministři zdravotnictví se střídají jak apoštolové na orloji a Češi drží hubu a krok. No, v tom případě si to asi zasloužíme a dobře nám tak.
Pikehead
Sobota, 10. července 2021 - 08:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7374
Registrován: 3-2007
Ono většina eticky žádoucích činností je dobrovolná. Můžete se dobrovolně nosit roušku, recyklovat odpad, jezdit míň autem, zdravit sousedy, nepodvádět manželku...

Vaše představy o tom, co mohl stát udělat jinak, jsou asi těžce nereálné (států jsou na světě stovky a žádný neudělal nic zásadně odlišného). A jako vždy máte v logickém řetězci i zásadní chybu danou tím, že věci fakticky nerozumíte (což vám nebrání tady vymýšlet epidemiologické strategie) - mladí očkovat potřebují úplně stejně jako všichni ostatní, protože jsou největší bezpříznakoví přenašeči.
Sobota, 10. července 2021 - 09:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6862
Registrován: 7-2011
Pikehead:
"Ono většina eticky žádoucích činností je dobrovolná."
Aha, takže očkování je tedy eticky žádoucí činnost. No, tedy, jsem myslel, soudě podle oficiální propagandy, že je to nutnost a jediná cesta z pandemie.
Pikehead:
"mladí očkovat potřebují úplně stejně jako všichni ostatní, protože jsou největší bezpříznakoví přenašeči."
Aha, novinka. Já měl za to, že očkování zabraňuje pouze těžkému průběhu, nikoli přenosu.

No ale já tomu přece fakticky nerozumím, že? [happy]
Sobota, 10. července 2021 - 10:17:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4640
Registrován: 9-2003
Bobik: No to zjevně nerozumíš. Očkování totiž snižuje riziko přenosu i onemocnění jako takového, nejen těžkého průběhu.
NOBLE BRICKS
Mladějov
Sobota, 10. července 2021 - 10:51:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16583
Registrován: 3-2007
Bobik:
"Pikehead:
"Ono většina eticky žádoucích činností je dobrovolná."Aha, takže očkování je tedy eticky žádoucí činnost. No, tedy, jsem myslel, soudě podle oficiální propagandy, že je to nutnost a jediná cesta z pandemie.
"

Bobiku, použij souřadící spojku "a" [wink], to nejde proti sobě.

Jinak když tě shrnu, tak se rozčiluješ a požaduješ NĚCO, ale přesně nevíš co - to je pak těžký.

To bys musel píchnout násilím Vlčkovi Sputnika (mít očkování povinné) a to si žádný politik v demokratické zemi zatím netroufne (a stejně by se mu ti nejrizikovější skupiny vyhnuly, nakonec to vidíš i v malém tady).

Mmch tady je krásně vidět tzv. národní povaha, třeba na porovnání Anglie (GB) a ČR.

A ano, mně jako plně očkovanému nosit ve VHD a obchodech respirátor na hubě hodně vadí, speciálně proto, že to je fakticky zbytečné, ale tak nějak (nerad) chápu, že pokud by je měli nosit jen neočkovaní, tak zrovna ti neposlechnou vůbec nebo budou očůrávat.

Stejně je to paradox - v hospodě se ožralkové plácaj po ramenou a dejchaj si do ksichtu x hodin každý den a já ve vlaku na Moravu mám sedět čtyři hodiny v respirátoru, abych byl příkladem [crazy]
Desiro
Sobota, 10. července 2021 - 10:54:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3802
Registrován: 2-2004
Aktuální hon na mladé lidi mi připomíná hon na obchodníky a konzumenty alkoholu za prohibice, v USA i v SSSR.

Taky to vždycky stát prohrál, ale o náplň novin bylo postaráno. Ty co nemají zájem o očkování se nakazí a následně jim změřit, zda jsou infekční a zda mají dlouhodobou imunitu. Pokud nejsou a mají, vyřešeno, hotovo dvacet; kdyby byla vláda racionální, tak umožní i tuhle variantu. Ale ono to z nějakého důvodu nejde ...
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Sobota, 10. července 2021 - 19:08:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6863
Registrován: 7-2011
Mladějov:
"
Jinak když tě shrnu, tak se rozčiluješ a požaduješ NĚCO, ale přesně nevíš co - to je pak těžký."
Ne, já nepožaduju "něco" a nevím co. Já požaduju zásahy do života tak jak mají být, tedy pouze řádně zdůvodněné. Nikoli vyvolávání strachu před nějakým abstraktním nebezpečím - viz například ty propíraný roušky, ale i jiná opatření - vždyť nikdo, kdo je prosazuje, není schopen říct, k čemu přesně jsou dobré a hlavně na základě čeho a jak k přesvědčení o jejich nutnosti a prospěšnosti dospěl. Čili by logicky měl mít s takovýmhle odůvodněním smolíka. Což vlastně má, neboť ta opatření soudy na základě absence zdůvodnění ruší. Akorát vydavatel opatření ta rozhodnutí ignoruje, část lidí mu za to tleská a zbytek drží hubu. Tohle je špatně a tohle nechci. Jediné, co opravdu nevím je to, co s tím dělat a jak tohle změnit. Asi nijak. Bohužel.
Mladějov:
"
To bys musel píchnout násilím Vlčkovi Sputnika (mít očkování povinné) a to si žádný politik v demokratické zemi zatím netroufne (a stejně by se mu ti nejrizikovější skupiny vyhnuly, nakonec to vidíš i v malém tady)."
V tom případě tedy základní otázka - pročpak si to netroufne, když u jiných nemocí si to troufne? Povinnost očkování v legislativě máme (a nedemokratického na tom není nic), povinná očkování proti některým nemocem taky a na odmítačské matky si stát došlápnout umí, když chce. A taky to dělá. Tak kde je vlastně problém? Opět - buď je covid opravdu zlá, nebezpečná nemoc, pak tedy nic jiného, než povinnost nezbývá, nebo to s tím covidem tak horké nebude, očkování stačí dobrovolné a pak je tedy krajně sprosté z něčeho obviňovat, případně nadávat těm, co se rozhodnou neočkovat.

Mimochodem k tomu očkování a jeho odpůrcům obecně (hlavně z řad matek) - když pominu konspirátory a šílence, kterých je ale vlastně minimum, tak mám obavu, že dost odpíračů si stát/zdravotnictví vyrábí vlastně samo svým poměrně rigidním přístupem a náhledem na očkování, na kterém trvá i přes to, že spousta pediatrů sama říká, že by to mohlo jít i jinak, především vstřícněji.
Sobota, 10. července 2021 - 21:34:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14041
Registrován: 5-2004
sputnik je k hovnu protoze na nej nedostanes vychazky.

Idealni by bylo neco jako v indii kdy vystavili certifikaty o ockovani na slanou vodu.

Ja uz absolvoval ockovani nejedno, zadny ale pokusnou vakcinou kdy je nejprve pro vsechny, pak jen pro stary ale posleze vlastne spis pro mlady a nekde uz pro nikoho...
Pikehead
Sobota, 10. července 2021 - 21:40:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7375
Registrován: 3-2007
Bobík: No ono jde všechno rozmazat do různých sofistikovaně vypadajících hoven.

Jestli si tady budeme vyprávět proč se má používat respirátor u vzduchem přenášených virových infekcí, tak je to asi opět chyba na straně přijímače a nejsme tady asistenční služba pro retardované, omlouvám se.

Očkování není povinné asi proto, že stále není dostatek vakcín a nabídka se potkává s poptávkou zdravotně uvědomělejších lidí než jste vy. Nedá se vyloučit, že to k povinnosti (buď formální, nebo praktické - pro eliminaci PCR testů na chození do práce) bude postupně směrovat, pokud současná naočkovaná masa nebude stačit.

Diskusi o odpíračích povinného dětského očkování u nepovinného očkování na Covid točíme přesně proč? Další pseudodůkaz jak je všechno na hovno a máte svatou pravdu ve vašem "občanském odporu" proti covidu?

Vlček: Á, vlčkovská prasologika je opět na scéně. Tentokrát jste zapomněl, že výhodou vakcín je zpomalení či významná šance na zastavení pandemie vysoce přenosné nemoci, takže EMA se zvážením tohoto kontextu dospěla k závěru: The Agency therefore decided that Comirnaty’s benefits are greater than its risks and that it can be authorised for use in the EU.
Zároveň výzkum vakcíny a jejího fungování probíhá v takové míře jako snad na žádný jiný medicínský přípravek v historii.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Miloš_jonák
Sobota, 10. července 2021 - 22:40:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 473
Registrován: 12-2007
Mladějov:
" a to si žádný politik v demokratické zemi zatím netroufne"
Zatím... Předpokládám, že tady sehraje roli psychologie davu a odvaha nějakého okolního státu státu, která prolomí led jako první, ostatně jako to bylo s většinou protiepidemických opatření aneb "když to zavedli už tři státy, tak už můžeme i my a nebudeme za fašisty". Můj názor je, že to bude otázka času.
Bobik:
"Povinnost očkování v legislativě máme (a nedemokratického na tom není nic), povinná očkování proti některým nemocem taky a na odmítačské matky si stát došlápnout umí, když chce."
Vzpomínám si že o tom v jednom pořadu mluvil Cyril Höschl, že pokud chceme držet na uzdě nemoci jako pravé neštovice a v podstatě je vymýtit ze společnosti jako že neexistují, pak je nutné očkování i za cenu vysoce militantních praktik tzn. že policie třeba vyrazí dveře do bytu matky, dítě odvezou do nemocnice a naočkují násilím, protože alternativa v zájmu většinové společnosti prostě neexistuje a reálně se jednou za čas takové případy i dějí.
Neděle, 11. července 2021 - 00:17:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24723
Registrován: 5-2002
Bobik: Já se ptám hlavně na to, proč se to u covidu počítá jinak, než u ostatního.
Kdyby ses opravdu ptal, tak za otázkou nenásledují žádné další rozbory a závěry... [nene]

No ale já tomu přece fakticky nerozumím, že?
Jestli opravdu toužíš po upřímné odpovědi, tak ji máš mít: píšeš tady fakt strašný píčoviny.

Já požaduju zásahy do života tak jak mají být, tedy pouze řádně zdůvodněné.
No jestli to "řádné zdůvodnění" má být něco, co bys pochopil i Ty, tak s přihlédnutím k tomu, co tu dlouhodobě předvádíš (viz teď ten renonc s tím "samozřejmě horším"), jde o celkem nadlidský úkol.

vyvolávání strachu před nějakým abstraktním nebezpečím
No tak na příkladu Itálie loni na jaře je vidět, že je to nebezpečí zatraceně konkrétní. Chápeš, že tím každého odrazuješ od toho, cokoliv se Ti pokoušet vysvětlovat?

mám obavu, že dost odpíračů si stát/zdravotnictví vyrábí vlastně samo svým poměrně rigidním přístupem
Kdyby byl ten přístup opravdu tak rigidní, jak nám tu předkládáš k věření, tak se očkuje pěkně postaru jednoúčelovejma vakcínama. Ty jsou totiž nejbezpečnější, ale za cenu, že se furt chodí na nějaký očkování, což je vnímáno jako pruda a bylo to v minulosti silně kritizováno. I vyvinuly se kombinované vakcíny - nejprve kombinace dvou (Mopavac, Movivac a Pavivac), posléze trojkombinace (tuším Trivac) a protože pokrok nezastavíš, tak tu máme dneska snad dokonce hexavakcínu. Maminy jásají, že to mají odbyto z jedné vody šup na plot, jenže ono je to zároveň nejrizikovější a občas to nějaké dítě odnese komplikacema, cože se následně lavinovitě šíři po internetu a postupem času víc a víc přibarvuje.

Vlčoun: Ja uz absolvoval ockovani nejedno
Zjevně i to proti zdravýmu rozumu... [crazy]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 11. července 2021 - 10:09:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5271
Registrován: 6-2016
Trochu jsem se zanořil do reprodukčního čísla Rt: https://www.matfyz.cz/clanky/matematika-koronaviru-tajemstvi-cisl a-r

A zjistil jsem jednoduchým výpočtem, že jeho velikost je stejná bez rozdílu ŘÁDU v počtu detekovaných nakažených v obou 7-denních intervalech. Doporučuji zobrazené hodnoty přepočítat pro desetinu a setinu uvedených hodnot[happy]

Nejsem epidemiolog, ale chtělo by to zohlednit ABSOLUTNÍ hodnoty nakažených v týdenních intervalech. Je určitě velký rozdíl ve vývoji opatření, jestliže bylo detekováno v republice 271 nakažených za týden, nebo 27 100...
Neděle, 11. července 2021 - 10:22:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24724
Registrován: 5-2002
Ještě ad Bobik: proč se to u covidu počítá jinak, než u ostatního
Napadlo Tě, že zatímco u covidu máme na výběr mezi počtem pozitivních a počtem nemocných (přičemž blíž k definici má celkem jednoznačně počet pozitivních), u toho ostatního ten počet pozitivních jednoduše neznáme (protože se to takto masově netestuje), takže nám nezbývá, než to vztáhnout k tomu, co máme, tedy k počtu nemocných...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Paul2no
Neděle, 11. července 2021 - 10:57:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2425
Registrován: 11-2009
Povinnost očkování v legislativě máme (a nedemokratického na tom není nic), povinná očkování proti některým nemocem taky a na odmítačské matky si stát došlápnout umí, když chce.

Povinné očkování je pouze u nezletilých, kteří "patří státu" a ten rozhoduje, co je pro ně dobré. Dospělí jsou svéprávní a rozhodují se sami za sebe, a mohou i odmítnout (pře)očkování.
Neděle, 11. července 2021 - 11:40:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 397
Registrován: 6-2016
Bobik:
"Já požaduju zásahy do života tak jak mají být, tedy pouze řádně zdůvodněné. Nikoli vyvolávání strachu před nějakým abstraktním nebezpečím - viz například ty propíraný roušky, ale i jiná opatření"
[ok] Souhlasím, pro velkou část populace je Covid abstraktní nebezpečí. Pro lidi <30 let to je běžné nachlazení, pro lidi 30-40 let nepříjemnost, pro 40+ reálné nebezpečí – ale ti už jsou většinou naočkovaní. Tedy nic, kvůli čemu by mělo být povinné očkování i pro mladší ročníky. Když v lednu stát začal očkovat rizikové, tak jsem tomu víceméně fandil, ale tlačit na očkování ty, co nemají zájem, je podle mě zbytečné. Naštěstí mi stát zároveň proplácí testy na zábavu a na cestování, [happy] takže nejsem příliš omezen (a když test nemám, tak jdu do hospody bez testu).
Bobik:
"To bys musel píchnout násilím Vlčkovi Sputnika (mít očkování povinné) a to si žádný politik v demokratické zemi zatím netroufne (a stejně by se mu ti nejrizikovější skupiny vyhnuly, nakonec to vidíš i v malém tady)." V tom případě tedy základní otázka - pročpak si to netroufne, když u jiných nemocí si to troufne?"
Ono bohužel státy si pomalu troufají. Jako první začala s povinným očkováním Čína někdy na jaře, v červnu následovalo Rusko (povinné očkování pro zaměstnance ve službách v některých regionech + omezení pro neočkované). Od července k tomu pomalu přistupuje Slovensko (omezení pro neočkované) a o povinném očkování uvažuje také Polsko. Takže obávám se, že je otázka času, kdy povinné očkování doporučí /= nařídí/ Evropská unie. Já sám se očkovat samozřejmě nebudu (dokud to stát nenařídí povinně), většina rodiny také ne.
Bobik:
"Tak kde je vlastně problém? Opět - buď je covid opravdu zlá, nebezpečná nemoc, pak tedy nic jiného, než povinnost nezbývá, nebo to s tím covidem tak horké nebude, očkování stačí dobrovolné a pak je tedy krajně sprosté z něčeho obviňovat, případně nadávat těm, co se rozhodnou neočkovat."
[ok] Přesně tak. Jsem toho názoru, že by stát měl nechat na občanech, zda se potřebují a zda se chtějí chránit před zákeřnou chorobou. Kdo je rizikový a může na nemoc zemřít, je už teď chráněný rouškami + očkováním + omezováním kontaktů. K ochraně rizikové populace určitě není potřeba naočkovat mladé a zdravé, jako jsem třeba já. Covid je tu s námi již rok a půl a chtělo by to, aby se s tím společnost naučila žít. Aby každý odpovídal za sebe a sám uvážil, zda nosit roušku či nikoliv, zda omezovat kontakty či nikoliv, zda se očkovat či nikoliv atd. [happy]
Pikehead
Neděle, 11. července 2021 - 13:49:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7379
Registrován: 3-2007
Pozoruhodné názory, mladé není potřeba očkovat.

Vypadáte jako univerzální talent, máte nějaké podobné názory i třeba v oblasti zubního lékařství nebo onkologie? Tam je taky spousta kravin, doktoři se pořádně neshodnou, člověka by jen vomezovali, čili není nad zdravej selskej rozum, žejo...
Neděle, 11. července 2021 - 15:24:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 398
Registrován: 6-2016
Pikehead:
"Pozoruhodné názory, mladé není potřeba očkovat."
Lékařské vzdělání nemám, používám selský rozum. Na druhou stranu – když se nenechám naočkovat proti čínské chřipce, komu tím uškodím? Maximálně tak sobě, když v případě nákazy budu muset 1-2 týdny ležet doma v posteli, což pro mě není v zimních měsících nic neobvyklého (naposledy v lednu 2020). V rodině nikoho v rizikové skupině nemám (akorát babička je v cizině), takže padá možnost, že bych "zabil" někoho z blízkých. A že musím už 3. měsíc chodit jednou týdně na testy, na to jsem si pomalu zvykl.
Neděle, 11. července 2021 - 16:03:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 3-2013
Jenže, pokud to dobře chápu, díky většímu podílu neočkovaných mohou dále vznikat různé mutace, což pak může komplikovat život i těm naočkovaným.
Neděle, 11. července 2021 - 16:12:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6410
Registrován: 3-2006
Alex7:
" A že musím už 3. měsíc chodit jednou týdně na testy, na to jsem si pomalu zvykl."

Což dnes financuje stát a pojišťovny, ale to už vzhledem k tomu, že je dost vakcíny, si bude platit každý sám.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Neděle, 11. července 2021 - 16:14:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14042
Registrován: 5-2004
tak hlavne kdyz budes ockovan a omylem se zjisti ze mas kovid tak mas vyhodu ze skoncis ve stejny karantene jako neockovany.
Miloš_jonák
Neděle, 11. července 2021 - 18:06:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 474
Registrován: 12-2007
Alex7:
"Naštěstí mi stát zároveň proplácí testy na zábavu a na cestování"
Zatím, ale věčně to trvat nebude a vláda už avizovala, že to v řádu měsíců pravděpodobně skončí a testy pro potřeby osobní zábavy si bude každý hradit sám. Navíc to není zadarmo, ale stát to hradí na dluh, takže skokové navýšení odvodů za ZP lze očekávat v řádu nejbližších let s jistotou.

Dokonce bych se ani moc nedivil, kdyby stát řekl, že se každý zájemce o očkování musí předběžně zaregistrovat do xx.xx.xxxx jinak po tomto datu si bude očkování každý hradit plně sám.
Neděle, 11. července 2021 - 18:35:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6864
Registrován: 7-2011
Hajnej:
"No tak na příkladu Itálie loni na jaře je vidět, že je to nebezpečí zatraceně konkrétní."
Dobře pane profesore, když chceš otázky, abys mohl žáčka poučit jediným správným názorem [happy], máš je mít:

Co bylo skutečnou příčinou průšvihu v Itálii? Covid, nezvládnutí díky špatnému systému, špatná demografie, něco jiného?
Jednalo se o celou Itálii, nebo jenom o některé regiony?
Byl to opravdu takový průšvih, jak nám předkládala média, nebo došlo v zájmu vyšší "sledovanosti" k jistému přefouknutí?
Jak loňská situace v Itálii souvisí s dneškem, potažmo s ČR?
Hrozí dnes kdekoli podobná situace a proč?
Neděle, 11. července 2021 - 18:37:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6411
Registrován: 3-2006
Ad Miloš_jonák: Čekal bych, že k určení termínu ukončení proplácení testů, dojde v týdnu po volbách.
Neděle, 11. července 2021 - 18:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6865
Registrován: 7-2011
Pikehead:
"Jestli si tady budeme vyprávět proč se má používat respirátor u vzduchem přenášených virových infekcí, tak je to asi opět chyba na straně přijímače a nejsme tady asistenční služba pro retardované, omlouvám se."
O.K. Omluva za to, že nedokážeš konkrétně vysvětlit, proč je dnes nutné v krámech a VHD nosit respirátor přijata. [happy]
Ostatně podobnou nicneříkající odpověď, kde místo faktů budou nejspíš i nějaké osobní útoky jsem taknějak očekával. [happy]
Mladějov
Neděle, 11. července 2021 - 18:51:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16589
Registrován: 3-2007
Bobik 6865: Pike jistě nepotřebuje mluvčího, ale přesto se ho zastanu:
Co jako chceš od něj slyšet? Vždyť stejně COKOLI odmítneš, buď jako nepravdu, nebo budeš argumentovat jinými odbornými názory a jinými zeměmi, kde to dělají jinak..
Tvá představa, že je nějaké tzv. správné řešení (třeba toho nošení roušek v obchodě, ale i celkových opatření) je totiž od začátku chybná, ono je to jinak: Prostě je to tzv. něco za něco. A dokud tohle nepochopíš, tak budeš pořád nasranej (slušně nespokojený, pobouřený..).
A mimochodem, já ti to tady už psal: Když zrušíš povinnost roušek pro očkované, tak je nebudou nosit ani ti neočkovaní (ne, že by se mi tohle uvažování na principu kolektivní viny líbilo, ale prostě funguje).
Pikehead
Neděle, 11. července 2021 - 19:33:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7382
Registrován: 3-2007
Bobík: Je to medicínská věc a vidím, že je to pro vás důležité. Co si zajít popovídat k obvoďákovi? I od toho tam pro vás je a narozdíl ode mě na to má diplom z Karlovky a je za to placený.

Pak dejte vědět, jak jste pochodil.
Neděle, 11. července 2021 - 19:36:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6866
Registrován: 7-2011
Mladějov:
"Co jako chceš od něj slyšet? "
No rozumnej důvod, přece. [happy] Jakej to má smysl?
Mladějov:
"Když zrušíš povinnost roušek pro očkované, tak je nebudou nosit ani ti neočkovaní"
Vlamuješ se do otevřených dveří, tohle nezpochybňuju. Jen mi jaksi nikdo není schopen říct smysl toho, že se v krámech a VHD musí nosit a jinde ne. Co konkrétně tím získáme?
Mimochodem jistě sis všiml, že venku je prakticky nikdo nenosí už dlouho - přitom povinnost při větší skrumáži jí mít úplně všude, tedy i venku, byla zrušena poměrně nedávno. Přesto je venku v davu nikdo neměl už dlouho. A stalo se co? No vůbec nic.

Takže, konkrétně - co přesně hrozí, pokud by se od zítra povinnost respirátorů v krámech a VHD zrušila? A na jakém základě se dospělo k tomu, že hrozí/mohlo by hrozit zrovna tohle? Tohle je přesně to, co od zastánců opatření chci slyšet.

Tady totiž nejde o nějaké moje představy, tady jde o to, aby zastánci byli schopní to vyargumentovat každému blbci. Nelze neschopnost argumentace odbýt poukazem na to, že druhej je blbej, byť se tak zhusta bohužel děje. Zkrátka ty mě chceš omezovat, ty mi zdůvodni nutnost tak, abych jí pochopil a přijal. Protože jinak je to samozřejmě k ničemu, přijmu to pouze "z donucení" a jak to půjde, budu švejkovat. Tohle je totiž v kostce uvažování lidí a nějaký nářky na jejich blbostí, nezodpovědností a bůhvíčím na tom nic nezmění.
Neděle, 11. července 2021 - 19:49:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6867
Registrován: 7-2011
Pikehead:
"Co si zajít popovídat k obvoďákovi?"
Tam už jsem byl. Společně i se sestrou jsme si zanadávali nad nelogičností opatření a vládním strašením (on víc, protože díky tomu měl neustálý telefonáty vyděšenejch důchodců, co se báli, že umřou), pokrčili rameny, že nám nezbyde, než to nějak přežít, vzájemně si popřáli ať to netrvá dlouho, vyřídil jsem si, kvůli čemu jsem tam vlastně byl (výpis na periodu) a rozloučili se.
V názoru na roušky, jak je nařízeno je používat, jsme se shodli, že je to spíš symbol a šidítko, aby se "vidělo, že se něco dělá", než že by konkrétně něčemu pomáhali.
Spokojen? [proud]
Pikehead
Neděle, 11. července 2021 - 19:53:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7383
Registrován: 3-2007
No vidíte - jenom pozor, teď to jsou respirátory a ne roušky, tak nevím jestli nezajít znovu.
Mladějov
Neděle, 11. července 2021 - 19:59:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16590
Registrován: 3-2007
>tady jde o to, aby zastánci byli schopní to vyargumentovat každému blbci.

To prostě není možné [biggrin]

A kde to maj dělat? V médiích? Kde už se pomalu o ničem jiném, než o koronaviru nemluví? Kde když se začne mluvit odborně, tak paní redaktorka skočí dotyčnému do řeči a nikdy ho nenechá domluvit?
Těch rozhovorů a pořadů už bylo tolik..a "blbec" to prostě neposlouchá - i proto, že ho to nebaví a že tomu nerozumí. Natož aby si půjčil nějakou literaturu.
"Blbec" věří tomu, co mu mailem pošle někdo podobný (důchodci), nebo najde na netu a sociálních sítích.

Jako sorry, ale to není problematika ano-ne, tohle jsou multikriteriální rozhodování a na opravdové pochopení tady (minimálně) víc než půlka národa prostě nemá a pro ten zbytek je pramenů dost a dost, akorát (což je pro laiky i jako ty děsivé poznání) si často v závěrech odporují.
K tomu populističtí politici (jimž je Babiš králem).

A dovršují to pseudoodborníci často s nějakým osobnostním postižením (Flégr).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 11. července 2021 - 20:53:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14045
Registrován: 5-2004
A komu cemu tedy pomaha nahubek tahanej 3x denne z kapsy od penezenky a klicu s filozofii "si to nasadim at se nemusim hadat s kdejakym volem"?
Mladějov
Neděle, 11. července 2021 - 20:56:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16592
Registrován: 3-2007
No ten tvůj neměněnej, oválenej a doma děrovanej ničemu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 11. července 2021 - 21:12:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 100
Registrován: 5-2018
Tady valí špicová estráda [happy] Přátelé, při hovoru s pitomcem zřejmě nelze používat raconální argumenty.

Petr_vlček: až půjdeš na operaci se slepákem, popros chirurga, ať si nebere náhubek. Roušky jsou přece zbytečný, že jo. Vlastně ani ruce si nemusí umývat. No a skalpel je taky drahej, nebude výhodnější odlamovák z Hornbachu?
Neděle, 11. července 2021 - 21:45:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 7-2021
Jak uz rikal bozsky Klaus: o penize jde vzdy v prvnim pripade. Vsem Svedkum covidovym doporucuji zvazit variantu, ze nejprve byly privezeny rousky - nekym za ucelem zisku. A tak byly povinne vsude. Ted ale uz jsou sklady tech spravnych lidi prazdne. Zato je v nich fura respiratoru. A tak budou povinne dokud budou v tech spravnych skladech. Vakciny - no zisk jako krava, tak se musi vnutit vsem.
Blabolis privezl za miliony nepotrebne svinstvo z Bulharska, ktere ted hnije u Sv.Anny - a to jsem zvedav, komu to vnuti.
A zdravotnicka rozkradacka v primem prenosu a za potlesku danoveho poplatnika se jmenuje "uhrada za covidove luzko" - no neber to za 80000 za pacose a den. Kam se hrabe bridil Rath. Tenhle majstrstyk musi obdivovat i ten zmineny Klaus.

A celosvetove: kdyz uz se nevedelo co s Gretenismem, tak se proste vytahla cinska chripka a lidstvu se ukazalo jine bububu.
Neděle, 11. července 2021 - 22:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14047
Registrován: 5-2004
nepamatuju ze by chirurg nosil rousku v nemocnicnim bufaci.

Mne pripada ze tu par lidi zije uplne odtrzeny od reality beznyho dne jak poslanci a vlada a jen pindaj jak jim ten jejich idealni svet co tak genialne vymysleli a sobe oduvodnili kdejakou pitomost ty narusitele rusej.
Neděle, 11. července 2021 - 22:51:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 343
Registrován: 10-2018
Miloš_jonák:
"Vzpomínám si že o tom v jednom pořadu mluvil Cyril Höschl, že pokud chceme držet na uzdě nemoci jako pravé neštovice a v podstatě je vymýtit ze společnosti jako že neexistují, pak je nutné očkování i za cenu vysoce militantních praktik tzn. že policie třeba vyrazí dveře do bytu matky, dítě odvezou do nemocnice a naočkují násilím, protože alternativa v zájmu většinové společnosti prostě neexistuje a reálně se jednou za čas takové případy i dějí."

Každej systém snese nějaké to procento černých pasažérů. Problém nastává až když jich je tolik, že kvůli nim celej systém zkolabuje. U covid se psalo o potřebě 70% proočkovanosti, a pro nové agresivnější mutace adekvátně víc, to dneska dosahujou jen věkové skupiny 70+, u mladších to zžejmě nepřesahne 50%. A to třeba i v Israeli, kde začal počet plně vakcinovaných stagnovat na úrovni 60% populace už někdy v polovině dubna. Lidi jsou dneska bohužel nadáni svobodnou vůlí a lidskými právy a přes to nejede vlak.
Neděle, 11. července 2021 - 22:57:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 344
Registrován: 10-2018
honzaklonfar:
"Nejsem epidemiolog, ale chtělo by to zohlednit ABSOLUTNÍ hodnoty nakažených v týdenních intervalech. Je určitě velký rozdíl ve vývoji opatření, jestliže bylo detekováno v republice 271 nakažených za týden, nebo 27 100..."
Dobré ránko. To se zavedlo někdy loni z podzima, řikalo se tomu PES [wink]
Neděle, 11. července 2021 - 23:17:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5220
Registrován: 4-2003
Knispel:
"Chripky a koronaviry sice nejsou totez"
Tak proč jste, a to opakovaně, tvrdil, že je to totéž? Jste rozpolcená osobnost?

A jak se to má s neživostí virů a nemožnosti je zabít?
Knispel:
"vim, ze se nyni pouziva vyraz " zneuziti pravomoci uredni osoby" , ale stary vyraz mi prijde lepsi."
Jen zachraňujete situaci vytáčkami, nebo dokážete zdůvodnit, proč je starý výraz lepší?

A že je pohrdání soudem věc zcela odlišná od situace, na kterou jste se to snažil naroubovat, taky víte a jen vám to taky přišlo lepší?
Knispel:
"doporucuji zvazit variantu, ze nejprve byly privezeny rousky - nekym za ucelem zisku. A tak byly povinne vsude."
Jak do vaší teorie zapadá fakt, že ústenky byly povinné v mnoha zemích, napříč nejen kontinentem? To ten někdo má pod palcem celý svět?

--- --- ---
Desiro:
"Tak jistě lze oponenta vydusit na názvosloví"
Špatné názvosloví je jen třešničkou na dortu dokreslující mizivé povědomí o problematice.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Neděle, 11. července 2021 - 23:20:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5221
Registrován: 4-2003
Bobik:
"V tom případě tedy základní otázka - pročpak si to netroufne, když u jiných nemocí si to troufne? Povinnost očkování v legislativě máme (a nedemokratického na tom není nic), povinná očkování proti některým nemocem taky a na odmítačské matky si stát došlápnout umí, když chce. A taky to dělá. Tak kde je vlastně problém?"
Pokud by bylo nařízeno povinné očkování proti covidu, tak byste tu proti němu držkoval, vršil kupu iracionálních argumentů a donekonečna se dožadoval zdůvodnění.

Jinak s tím vaším věčným voláním po vysvětlování jste jak zaseknutá gramodeska. Pořád chcete, aby vám bylo něco vysvětleno. Když se tak stane, začnete vysvětlení zpochybňovat – aniž byste měl o dané věci nějaké povědomí – a mentory osočovat z povýšenectví, protože vysvětlení je dle vás moc odborné a není pro blbce. A deska přeskočí a jedete od začátku a dožadujete se vysvětlení. A nevztahuje se to pouze k aktuální diskuzi. Vysvětlovat vám cokoliv je naprosto zbytečná práce, stejně točíte pořád svoji ohranou písničku.

Proč je vaše představa o vysvětlování každému blbci nesmyslná, viz Mladějov 16 590. Ale beztak si myslím, že se snažil zbytečně.

A gratuluji, že jste se již v produktivním věku stihl propracovat do stádia P. Vlčka či J. Klonfara.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Neděle, 11. července 2021 - 23:23:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5222
Registrován: 4-2003
Alex7:
"Pro lidi <30 let to je běžné nachlazení"
Mohl byste povědět, jak jste svým selským rozumem dospěl k závěru, že jde u této věkové kategorie o běžné nachlazení? Zkuste se zaměřit na komparaci etiopatogeneze běžného nachlazení a Covid-19.
Alex7:
"pro lidi 30-40 let nepříjemnost"
Jak je selským rozumem definována nepříjemnost? Já jen, že v této věkové kategorii jsou zaznamenaná úmrtí či vážné následky i u lidí bez (ko)morbidit.
Alex7:
"Na druhou stranu – když se nenechám naočkovat proti čínské chřipce, komu tím uškodím?"
Pojem "kolektivní imunita" není v balení selského rozumu obsažen?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pondělí, 12. července 2021 - 00:05:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 7-2021
Doctor:
Uz Vas chapu. Vite jaky je rozdil mezi doktorem a reznikem? Jeden, zasadni. Reznik svemu masu rozumi.
Copak doporucite na mutaci epsilon? Ci dalsi mutace, ktere vzniknou a stejne jako u chripek proste na ne nebudou zadne vakciny. Zase se podelame a bude lockdown?
Nebo holt zdravotnici prestanou knucet, ze pri par set nemocnych to nestihaji (za ty penize) a konecne zacnou taky jednou makat. Mzdy oproti ostatni populaci v CR maji kralovske.
Pondělí, 12. července 2021 - 00:26:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5223
Registrován: 4-2003
Knispele, akorát ze sebe děláte obecního blba. Ale pokud vám to tak vyhovuje, prosím, nenechte se rušit a pokračujte.

Mimochodem, a čemu rozumíte vy? Zatím k čemu jste se tu vyjádřil, tak jste byl úplně mimo.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pondělí, 12. července 2021 - 00:39:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 399
Registrován: 6-2016
Doktor: Selský rozum poprvé zmínil Pikehead, já to po něm jen zopakoval. Názory, které jsem rozepsal v příspěvku č. 397, jsou úměrné mému – tedy nelékařskému vzdělání. Proto pitvat, co je to "selský rozum," podle mě nemá cenu. Nicméně, když už jste to nakousl, tak:

- pod běžným nachlazením si představuji týden v posteli, horečky, kašel rýma a tak, tedy příznaky podobné chřipce či Covidu
- jako "nepříjemnost" si představuji vše výše zmíněné + trvalejší následky (únava po dobu dvou měsíců, jako tomu bylo třeba u mého známého v kat. 30-40 let). Co se úmrtí týče, někde jsem četl, že nadměrná úmrtí byla zaznamenána až v kategorii 40+, ale nevím, jak to přesně je.
- "kolektivní imunita" je velmi častý mediální pojem, nicméně ve společnosti je stále významně zastoupen názor, že očkování není jediným řešením covidové krize. Toho názoru je i řada politiků u nás i na Slovensku, zrovna včera jsem náhodně zaslechl v ČT Luzara z KSČM, který nutnost tvrdých protiepidemických opatření zpochybnil.

Já tomu také nevěřím, že očkování je jediným možným řešením potlačení pandemie. Jako mladý člověk s relativně dobrým zdravím se raději podělím na kolektivní imunitě přirozenou cestou – tedy proděláním nemoci, k čemuž jsem zatím neměl příležitost (naposledy jsem marodil v již zmíněném 1/2020). [wink]
Pondělí, 12. července 2021 - 00:40:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 7-2021
Doctor:
Takze bez odpovedi. Jak se dalo cekat.
Pondělí, 12. července 2021 - 01:41:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5224
Registrován: 4-2003
Alex7:
"Názory, které jsem rozepsal v příspěvku č. 397, jsou úměrné mému – tedy nelékařskému vzdělání."
Což je na nich dosti silně znát. O problematice sice nic nevíte, no na kategoričnosti svých soudů nešetříte. Byť mám zdravotnické vzdělání, byť pracuji ve zdravotnictví celý život, no věnuji se jiné oblasti, proto by mě ani nenapadlo vynášet ve věci pandemie covidu kategorická hodnocení či predikce. Tak mi řekněte, kde, na základě čeho, vy jako úplný laik k tomu berete tu sebejistotu.

Vaše představy o srovnatelnosti covidu s běžným nachlazením jsou samozřejmě nesmyslné. Proto jsem chtěl, abyste se zaměřil na porovnání původců, průběhů a následků obou nemocí. Vaše představy o očkování dtto.

Kolektivní imunita není žádný mediální pojem, ale léta užívaný odborný termín. A proděláním nemoci se taky můžete podělit na vzniku nové mutace, třebas i rezistentní vůči dosavadní imunizaci. Gratuluji!

A ano, s. Luzar, Ing. et Ing., je vskutku odborník na slovo vzatý.

--- --- ---
Knispel:
"Takze bez odpovedi. Jak se dalo cekat."
Ale vždyť jsem na ten váš intelektuální výron odpověděl.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pondělí, 12. července 2021 - 02:46:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 856
Registrován: 9-2015
@MaxVonBrünn - odlamovák z Hornbachu
Mně v lokálním umrtvení vrtali prst vrtačkou, kterou si chirurg došel vypůjčit k údržbářům. Klaplo to, a tomu chirurgovi jsem dodnes nesmírně vděčný.
Pondělí, 12. července 2021 - 07:50:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5273
Registrován: 6-2016
Prag: Tak jsem se ponořil do PES. Asi jsem blbej, ale proodkazoval jsem se ohledně Rt k těm samým stránkám[biggrin].

Ale na PSÍch stránkách jsem našel:
"Kolik lidí se v poslední době nakazilo?
Hodnocení: 0–20 bodů
14denní počty pozitivních na covid-19 (na 100 000 obyv.)"


"Narůstá počet nakažených – šíří se virus v populaci?
Hodnocení: 0–30 bodů
Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla, využito jemnější škálování." (to asi jsou ty týdenní počty pro Rt)

Závěrečná perla:
"Vypočtené hodnoty indexu se automaticky nepřepisují do stupňů pohotovosti, vždy jsou vyhodnocovány experty. "

Takže jsem hned klidnější[rofl]
Pondělí, 12. července 2021 - 08:59:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 7-2021
Doctor:
Tak jeste jednou: co se podle Vas bude dit, az prijde mutace coviska, na kterou zadna vakcina nebude zabirat? Ze se to stane je matematicky jasne, otazka je jen kdy.
Staci mi jen tato odpoved a hned bude jasno.
Mladějov
Pondělí, 12. července 2021 - 09:30:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16597
Registrován: 3-2007
Tak jsem si vygooglil s. Luzara..a to je teda síla! [biggrin]
Pezos
Pondělí, 12. července 2021 - 10:07:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2083
Registrován: 4-2014
Knispel:
"Copak doporucite na mutaci epsilon?"
Mutace epsilon je klasický případ novinářského přibarvování skutečnosti. Za prvé se ukázalo, že její "odolnost vůči vakcínám" je slabší, než v případě bety (juhoafrické mutace). Za druhé se ukázalo, že není schopna se prosadit v konkurenci infekčnějších variant (z Kalifornie ho během jara v podstatě kompletně vytlačila alpha).

Odolnost vůči protilátkám není vše. Všimli jste si, že "odolná" mutace beta (u které se věštila katastrofa) nebyla schopna se prosadit v žádné evropské zemi, kde byla zároveň alpha? Dokonce ani v Tyrolsku, kde byly stovky záchytů a podíl bety v sekvenování byl v jednu chvíli někde u 20 %.
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Pondělí, 12. července 2021 - 10:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11538
Registrován: 4-2003
Proto pitvat, co je to "selský rozum," podle mě nemá cenu. Nicméně, když už jste to nakousl, tak:

Selský rozum je obvykle projev lidské hluposti v esenciálně čisté podobě.

Každý, kdo někdy aspoň jednou radil sedlákům či hloupým venkovanům, se s tím setkal.[angry]

A může jim to vysvětlit třeba padesátkrát, oni si to stejně udělají po svým či si to nějak přiohnou či se s tím pokusí vykejvat. A pak se ještě hloupě diví, že to nefunguje.[crazy]
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 12. července 2021 - 10:53:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11539
Registrován: 4-2003
Vlček: Mne pripada ze tu par lidi zije uplne odtrzeny od reality beznyho dne jak poslanci a vlada

Nechcete si prosimvás někdo někdo už konečně vzít Vlčka do rodiny - aby viděl jak žijou normální lidi?
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH