Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 16. 6. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná neželezniční diskuse do 16. 6. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 12. června 2021 - 20:11:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6290
Registrován: 3-2006
Ad Kočkopes. Je pěkné, že ještě žijí optimisté.[andel]
Desiro
Sobota, 12. června 2021 - 20:25:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3763
Registrován: 2-2004
Kočkopes: pokud by jen hrozilo, že by jejich vakcíny mohly způsobovat nějaké nežádoucí účinky, nedejbože smrt, tak by se nedoplatili na odškodném, na soudních výlohách
Čtete?
---
Jinak co se týče (ne)prověření vakcín - to fakt není o přesvědčení Desira. To je řekněme o stavu věci - a na základě toho se pak dá bavit co s tím dál.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Kočkopes
Sobota, 12. června 2021 - 21:43:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 10-2017
Čtete?
Žijete? Jíte? Dýcháte? Zkuste být konkrétnější ve vaší otázce.

Je pěkné, že ještě žijí optimisté.
Tak to ani náhodou, já se naopak bojím, že na podzim přijde další vlna (nebudu rozebírat, co mě vede k tomu, proč si myslím).

Myslíte si, že by si výrobci vakcín troufli vpravit do lidí nějakou nebezpečnou látku při vědomí, co by se mohlo stát a jaké by z toho pro ně samotné plynuly důsledky? Já fakt pochybuju, že by měli zájem ocitnout se minimálně jednou nohou v base.
Desiro
Sobota, 12. června 2021 - 22:23:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3764
Registrován: 2-2004
Kočkopes: Čtěte můj příspěvek 3761.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Sobota, 12. června 2021 - 23:13:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1162
Registrován: 7-2017
Váš záver je úplne mylný, keďže zodpovednosť uz prevzali jednotlivé štáty. Kockopes má pravdu, že farmafirny si nestruhnu extra pruser, ak by sa ututlali nejaké vedľajšie účinky. Ale to hrozilo skôr behom prvých troch mesiacov, neskôr uz sú komplikácie veľmi veľmi zriedkavé (myslené sú prvé príznaky problémov). Ono je to na strane druhej logické, ak by hrozilo komoenzovanie následkov, tak by jedna vakcina stála aj 40-50$ a nie 14€, nehovoriac o takej AstraZenece.
Neděle, 13. června 2021 - 06:08:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6805
Registrován: 7-2011
Desiro:
"Vakcíny mají své schvalovací procesy, které mj. nějakou dobu trvají a tyto podmínky schválení nejsou vecne splněny."
A to je právě hluboký omyl. Ty podmínky splněny jsou a že to trvalo kratší dobu než obvykle, jsou jen technikálie. Ono by za normálních okolností šlo všechno schvalovat mnohem rychleji, "jenom" do toho nalejt potřebný peníze - a tohle je právě problém, jež má příčinu ve způsobu financování. Protože, řekněme pro příklad, že schvalovací proces stojí dejme tomu 5 milionů, tak zatímco teď těch pět mega firma dostala naráz, tak za normálního stavu firma dostane grant, ovšem rozloženej třeba na 5 let - a to je právě to, co to zdržuje. Třeba USA (jojo, právě ten darebák Trump) do toho naráz nalili obrovský peníze, přestože to do jistý míry byl krok do neznáma, očkovací jednička Izrael udělal s firmama dohodu, že za přednostní vakcíny jeho obyvatelé bude vlastně "pokusní králící" právě z důvodu množství lidí kvůli studiím a podobně. Proto se to podařilo tak rychle, oproti normálu.
Desiro
Neděle, 13. června 2021 - 08:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3765
Registrován: 2-2004
Vakcíny mají své schvalovací procesy ... podmínky schválení nejsou vecne splněny.
A to je právě hluboký omyl. Ty podmínky splněny jsou

Tak proč asi mají od EMA jen podmíněnou registraci? Všimli jste si, že z nějakých nekalostí s vakcínami a utajování podezirate ty farmafirmy vy, Bobíku, Šéfe, Kočkopse?
---
Akceptoval jsem nedostatečné prověření a neschválení vakcín jako aktuální (s výhledem ještě v řádu několika dalších měsíců) věcný stav záležitosti a z toho vycházím při promýšlení dalších závěrů. Ostatním doporučuji totéž.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Neděle, 13. června 2021 - 10:11:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11476
Registrován: 4-2003
Nicméně - těm, kdo vyvíjeli vakcínu, musela vynést obrovské peníze.

Když v ČR vypukl Covid, tak jsem mj. zvedl telefon a zavolal svému bývalému kolegovi tehdy pracujímu v datově-analytickém týmu jedné obrovské farmaceutické firmy. Upozornil mě, že ona nejmenovaná firma nebude vakcínu vyvíjet, je to velké finanční riziko, velká konkurence a možný výnos je poměrně malý a co jsem pochopil tak už tom bylo za louží rozhodnuto před nějakou dobou (v řádu týdnů či pár měsíců).

Teprve letos prosáklo do médiií, že ta firma vyvíjí přímo lék a je už docela blízko.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Kočkopes
Neděle, 13. června 2021 - 10:47:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1442
Registrován: 10-2017
Všimli jste si, že z nějakých nekalostí s vakcínami a utajování podezirate ty farmafirmy vy
Tak já nevím, jestli si ze mě děláte srandu. Já jsem 2x celkem jasně a stručně napsal, že firmy by si nelajzly udělat a zatajit nějakou špinavost, a vy pak napíšete, že je z téhož samého podezírám. Děláte z toho něco, co si protiřečí. Jak bych je z toho mohl podezírat, když jsem toho názoru, že by si to ty firmy prostě netroufly udělat? [crazy]

ona nejmenovaná firma nebude vakcínu vyvíjet, je to velké finanční riziko
To je věc té dané firmy, která si o tom rozhodne. Pokud se Pfizer rozhodl vyvinout vakcínu, protože v tom viděl nějaký (jakýkoliv) smysl, a neviděl v tom nějaké finanční či existenční riziko, tak na tom nevidím nic závadného. Pfizer ten "závod" o vakcínu vyhrál, a jako první si celkem určitě přišel na největší zisky, protože od něj okamžitě začali všichni objednávat. A dále viz případ, kdy tady chyběly vakcíny, protože byla upřednostněná Británie, nebo třeba ten Izrael. Určitě v tom mohlo hrát roli to, že prostě zaplatili víc. Naopak pokud se třeba Zentiva nebo švýcarský Novartis (asi největší farmaceutická společnost na světě) rozhodli vakcínu nevyvíjet, je to jejich věc (i třeba vzhledem k té velké konkurenci - prostě je to tady i o rychlosti, ale není to tak, že by ta vakcína byla vyvíjená rychle na úkor její kvality - je to dáno jednak tou "soutěživostí", jednak tím, že pandemie je prostě problém, který brzdí všechny a všechno a je třeba jej co nejrychleji odstranit, a to se povede jedině skrz nějaký lék nebo vakcínu, samotné 4R to prostě nikdy nezastaví). A to, že se to nevyplatí jedné firmě, neznamená, že se to nevyplatí i všem ostatním.
Neděle, 13. června 2021 - 11:08:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24555
Registrován: 5-2002
Desiro: Vakcíny mají své schvalovací procesy, které mj. nějakou dobu trvají a tyto podmínky schválení nejsou vecne splněny.
Jenže ta "nějaká doba trvání" je dána nejen "medicínsko-technicky", ale i tím, jakým tempem si mohou firmy dovolit ty testy financovat, protože to obvykle financují jen ze svého zisku (dle některých myslitelů nemravného).
Kdežto tady se zainteresovaní přepnuli do režimu zmáhání průseru, což umožnilo nasadit poněkud jiné tempo.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Desiro
Neděle, 13. června 2021 - 11:32:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3766
Registrován: 2-2004
Kočkopes jsem 2x celkem jasně a stručně napsal, že firmy by si nelajzly udělat a zatajit nějakou špinavost, a vy pak napíšete, že je z téhož samého podezírám
Tak pardon: Upozorňuji, že Vy to vůbec řešíte, třeba mě to vůbec nenapadlo - právě proto, že jsem s procesy schvalovacích procesů poněkud obeznámen - a tak to podezření vůbec nezmiňuji.

Hajnej "nějaká doba trvání" je dána nejen "medicínsko-technicky", ale i tím, jakým tempem si mohou firmy dovolit ty testy financovat
To není v tomhle případě omezující faktor udělení jen podmíněné registrace.

RadekŠ: Tak pokud je ta firma na tři písmena, tak jsme volali stejnému týmu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Neděle, 13. června 2021 - 12:29:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24556
Registrován: 5-2002
Desiro: Upozorňuji, že Vy to vůbec řešíte, třeba mě to vůbec nenapadlo - právě proto, že jsem s procesy schvalovacích procesů poněkud obeznámen
Aha, takže když si někdo v duchu udělá něco jako obdobu nějaké té FTA a některou z variant vyloučí, neb k tomu shledal dostatek rozumných důvodů, a tuto úvahu zveřejní, tak má být považován za podezíravějšího, než někdo, kdo o sobě rozhlašuje, že ho to "ani nenapadlo", protože "to dělá"...?
Do důsledku vzato bych si neměl kupovat nic, na čeho schvalování jsi se podílel, protože z Tvého !vůbec nezmiňování" nelze poznat, zda jsi některé větve poruchového stromu nevyloučil jen tak a priori, rutinérsky...

To není v tomhle případě omezující faktor udělení jen podmíněné registrace.
Klíčovým faktorem je uvědomění si závažnost průseru ze strany EMA - jinak by neudělovala žádnou registraci a alibisticky by vyčkávala na uplynutí "řádné" doby.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 13. června 2021 - 14:18:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1163
Registrován: 7-2017
Tak v marci Pfizer Merck ani GSK ci Sanofi určite nevyvíjali vakcínu, v tej dobe na tom pracovali Číňania, Oxford alebo Biontech, ostatne bol to Oxford, ktorý poukázal na to, ze ak má výskum bežať rýchlo, potrebujú tieto menšie firmy finančnú injekciu, tú poskytla nielen vláda USA, ale aj EK a iné vlády po celom svete. Cca v tom čase uz sa do toho pustil aj Merck ci sily spojili GSK a Sanofi,az následne v tretej fáze sa k Biontechu pridal Pfizer, keďže disponuje veľkými výrobnými kapacitami. Ostatne, ani ten liek proti koronavirusu nevyvíja Merck sám, ale s menšou biotechnologickou spoločnosťou. Liek ale financujú farma firmy čisto zo svojich zdrojov, kým u vakcín väčšinu nákladov pokryli práve dotácie a následný zmluvný odber schválených vakcín. Ale zarobiť sa na tom dá aj inak, napríklad Merck síce vývoj vakcíny ukončil ( tie dáta sa ale dajú použiť v budúcnosti, nebola to strata peňazí) ale spolu s Evonikom vyrábajú tie lipidove guličky, v ktorých je mRNA zabalená a ktoré Biontech tak veľmi potrebuje, veď napokon aj vyzývali farmafirmy na ich zvýšenú produkciu. Merck zároveň prenajal časť výrobných kapacít J&J, aby mohli vyrábať väčšie množstvo. V konečnom dôsledku tak zisk z týchto činností zaplatí ten vývoj toho lieku proti Covid-19, inak sa volá Monulvipavir a pôvodne bol určený proti chrípke.
Neděle, 13. června 2021 - 14:22:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 7-2017
K podmienenej registrácií,za normálnych okolností by sa čakalo, že skúšky dopadnú úspešne pri všetkých vekových kategóriách, teraz sa tie štúdie dokladujú postupne, podľa harmonogramu dohodnutého s príslušnou autoritou. To je umožnené vzhľadom na prínos vakcín, ktoré reálne majú oproti riziku vyplývajúceho z nákazy Covid-19
Neděle, 13. června 2021 - 20:38:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24557
Registrován: 5-2002
VŠ: teraz sa tie štúdie dokladujú postupne, podľa harmonogramu dohodnutého s príslušnou autoritou
To je v posledních týdnech názorně vidět na skupině 12-16 (a lze očekávat, že se to v případě pozitivních výsledků nezastaví)...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 14. června 2021 - 12:42:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8265
Registrován: 1-2007
Hajnej: Jestli nevidíš přínos v tom, že se spolupodílíš na snížení reprodukčního faktoru, tak je to docela smutné...

Pokud to budeme brát z celospolečenského hlediska, tak na tom něco bude, ale otázkou je, jak to bude vzdorovat nejrůznějším mutacím, z nichž o některých ještě vůbec nemáme tušení. Uznávám, že jsem vyjádřil svůj názor z poněkud sobeckého hlediska, omlouvám se těm, které to pobouřilo.
Pondělí, 14. června 2021 - 13:10:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24561
Registrován: 5-2002
Mouka: otázkou je, jak to bude vzdorovat nejrůznějším mutacím
Poměrně velké části mutací to bude vzdorovat tak, že jim to omezí příležitost vzniknout a šířit se.
Ony totiž ty mutace mohou vzniknout jedině v nakaženém jedinci - jinde než v napadené buňce se virus nemnoží a tedy ani nemutuje.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 14. června 2021 - 13:14:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13996
Registrován: 5-2004
"Ony totiž ty mutace mohou vzniknout jedině v nakaženém jedinci - jinde než v napadené buňce se virus nemnoží a tedy ani nemutuje."

No to je zajímavý názor že ten důchodce v Hamrech co byl očkován umřel na kovid včas aby se v něm nemohly tvořit mutace...
Pondělí, 14. června 2021 - 14:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24563
Registrován: 5-2002
Vlčoun: No to je zajímavý názor
To, kde dochází k mutacím, není názor, ale fakt, zjevně si pleteš pojmy a průjmy.
Na důchodce v Hamrech názor nemám žádný - a Tobě neděkuju za nezajímavý žvást.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 14. června 2021 - 15:19:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11480
Registrován: 4-2003
No to je zajímavý názor že ten důchodce

Asi tak zajímavý jako stopy po pánském jízdním kole plus vlčí trus poblíž.[crazy]
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Pondělí, 14. června 2021 - 19:51:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8266
Registrován: 1-2007
O tom důchodci v Hamrech jsem někde četl, že byl očkován mezi prvními už někdy v zimě a imunina mu již mohla vyprchat.
M_g
Pondělí, 14. června 2021 - 20:52:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1444
Registrován: 6-2006
Mouka: To by byla ta nejhorší zpráva. I když jde zatím o jediný případ, takže až tak nelze dělat moc nějaké závěry.
V podstatě by znamenala, že je očkování zbytečné. Případně zcela srovnatelné s prodělanou nemocí.
Pondělí, 14. června 2021 - 22:16:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13998
Registrován: 5-2004
To chapu ze zadny nazor na nej nemas. Ono totiz z toho co se o tom pise ponekud vyplyva ze tebou hlasane teorie o sobeckosti neockovanych jsou ponekud na vode. A to i s prihlednutim ke zpravam z britanie kde uvadeji asi tretinu mrtvych s ukoncenym ockovanim.

Ve scvete kde je rozdil mezi spikleneckou teorii a realitou maximalne rok to ale neni nic divnyho a nebudes jedinej.
Pondělí, 14. června 2021 - 22:16:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8268
Registrován: 1-2007
M_g: odkaz

„Nejstarším věkovým skupinám byla druhá dávka podávána většinou v průběhu ledna či února, u některých i v prosinci. Naše testování však ukazuje, že v květnu již měla dané protilátky po očkování pod hladinou, která je výrobcem udávána za pozitivní, významná skupina v této kategorii,“ přiblížil ředitel společnosti Jindřich Vobořil. Proto se chce společnost v příštích týdnech zaměřit na testování látek hlavně u seniorů.

Neřekl bych tedy, že je zbytečné, ovšem jeho účinky bychom neměli přeceňovat. Netrvají věčně.
Pikehead
Pondělí, 14. června 2021 - 22:48:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7271
Registrován: 3-2007
Petr_vlček:
"To chapu ze zadny nazor na nej nemas. Ono totiz z toho co se o tom pise ponekud vyplyva ze tebou hlasane teorie o sobeckosti neockovanych jsou ponekud na vode."
Určitě, paní ošetřovatelka není kráva nebeská, která toho seniora fakticky zabila.
Petr_vlček:
"Ve scvete kde je rozdil mezi spikleneckou teorii a realitou maximalne rok to ale neni nic divnyho a nebudes jedinej."
Došlo vám zobání na schizofrenii? Nepodceňovat, s věkem se to rozhodně nelepší.
Mouka:
"Neřekl bych tedy, že je zbytečné, ovšem jeho účinky bychom neměli přeceňovat. Netrvají věčně."
Nevím, jestli žijete ve stejné "realitě" jako pacient Vlček, ale o pravděpodobném časovém omezení účinku vakcíny se mluví od samotného začátku.
Pondělí, 14. června 2021 - 23:07:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8269
Registrován: 1-2007
Pikehead: Reagoval jsem na M_g, která psal, že by se mohlo ukázat, že vakcína je zbytečná. Já si samozřejmě jsem vědom toho, že nic netrvá věčně. Ale IMHO mi jako laikovi ten (necelý) půlrok přijde poměrně málo.
Pondělí, 14. června 2021 - 23:27:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24568
Registrován: 5-2002
Vlčoun: Ve scvete kde je rozdil mezi spikleneckou teorii a realitou maximalne rok to ale neni nic divnyho a nebudes jedinej.

Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 14. června 2021 - 23:39:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24569
Registrován: 5-2002
Mouka: Ale IMHO mi jako laikovi ten (necelý) půlrok přijde poměrně málo.
Všechno v přírodě má nějaké rozdělení, takže z nějakého extrému nelze dělat dalekosáhlé závěry (jako Holzmann o těch dvou bratrech a škodlivosti kouření).
A to, že to Vlčouni začnou rozmazávat a generalizovat, se dalo očekávat prakticky s jistotou.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Úterý, 15. června 2021 - 00:23:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7273
Registrován: 3-2007
Mouka:
"Ale IMHO mi jako laikovi ten (necelý) půlrok přijde poměrně málo."
A ten "necelý půlrok" jste vzal kde? Pravděpodobně polymorbidní starý člověk z důchoďáku je relevantní měřítko pro takové závěry?
Plus nezdá se vám, že jedno úmrtí je trochu "málo" k tomu, abychom podobnou teorii - byť jen na populaci starých lidí - mohli brát vážně?
Úterý, 15. června 2021 - 07:45:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8270
Registrován: 1-2007
Pikehead: Já doufám, že to neplatí globálně. Měl jsem na mysli tento jeden konkrétní případ. Holt měl smůlu, že se nacházel na tom "špatném" konci křivky a zároveň byl rizikovou skupinou.
Úterý, 15. června 2021 - 08:06:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11481
Registrován: 4-2003
Ve scvete kde je rozdil mezi spikleneckou teorii a realitou maximalne rok

https://monitoring.selmy.cz/data/images/16_vlci%20trus%20typicky% 20VRycierova_m.jpg
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH

Desiro
Úterý, 15. června 2021 - 09:54:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3767
Registrován: 2-2004
Hajnej: Tak jistě je možné v FTA nějakou větev zapomenout, ale obecně považuji železniční schvalovací procesy za robustní a taky ... No, těch vozidel už je tolik, že se jim nevyhnes. Snad abys přestal jezdit vlakem ...
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Úterý, 15. června 2021 - 11:31:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 699
Registrován: 10-2005
RadekŠ:
"
...ona nejmenovaná firma nebude vakcínu vyvíjet, je to velké finanční riziko, velká konkurence a možný výnos je poměrně malý...."

A že sebeodpovědnost firem k jakémukoliv průseru ohledně vakcíny bude celkem dobře regulována tady www.nasdaq.com, atd...

Obávám se ale, že průměrný český moudrý tchoř Tvá moudrá konstatování příliš nepojme. A co je horší, on o ně nestojí a nehodlá je v nejmenším respektovat. On má přece přinejmenším své jasné indicie, že je to spiknutí (úplně stejně jak v Polné před 120 lety, jen v jiných kulisách[sad]), rejžov pharmalobby a Bůhví, co ještě.
To je ta zoufalá ztráta klasse, kdy právo na sebeblbší názor dominuje před pokorou k vědění.
Úterý, 15. června 2021 - 11:58:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 7-2017
Viajero:
"RadekŠ:
"
...ona nejmenovaná firma nebude vakcínu vyvíjet, je to velké finanční riziko, velká konkurence a možný výnos je poměrně malý...."
A že sebeodpovědnost firem k jakémukoliv průseru ohledně vakcíny bude celkem dobře regulována tady www.nasdaq.com, atd...

Obávám se ale, že průměrný český moudrý tchoř Tvá moudrá konstatování příliš nepojme. A co je horší, on o ně nestojí a nehodlá je v nejmenším respektovat. On má přece přinejmenším své jasné indicie, že je to spiknutí (úplně stejně jak v Polné před 120 lety, jen v jiných kulisách[sad]), rejžov pharmalobby a Bůhví, co ještě.
To je ta zoufalá ztráta klasse, kdy právo na sebeblbší názor dominuje před pokorou k vědění."

Ta firma sa nakoniec do toho vyvoja pustila, ale casom ten vyskum ulozila k ľadu. Na druhej strane sa pustila s partnerskou firmou do vyvoja toho lieku, kde je sanca uspiet nizsia ako pri vakcinach a cele to musi financovat sama resp cely vyvoj ide bez dotacii.
S druhou castou bohuzial treba suhlasit, najhorsie na tom je, ze ludia nie su ochotni ani dodrziavat opatrenia a policia ev stat sa tomu len bezmocne prizera.
Úterý, 15. června 2021 - 12:02:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 328
Registrován: 10-2018
Kočkopes:
"Naopak pokud se třeba Zentiva nebo švýcarský Novartis (asi největší farmaceutická společnost na světě) rozhodli vakcínu nevyvíjet, je to jejich věc "

Taky je jejich věc, na jakej druh vývoje maji hardware a lidi, třeba prostě realisticky usoudili že na tento druh dostihu nemají správné obutí a odpovídající výstroj. My taky ani jako dlouhodobě zavedená vývojářská firma žádné zakázky na aplikace do telefonu a javaskripty nepřijímáme.
Úterý, 15. června 2021 - 12:31:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1166
Registrován: 7-2017
Toto je skor o tom, ze mensie biotechnologicke firmy zacali s vyskumom skoro, bola to pre nich sanca zviditelnit sa a ziskat viac sponzorov. Velke firmy sa na to pozreli stylom, ak to bude ako SARS ci MERS, tak na tom prerobime. Ak to bude dlhsie, budu potrebovat nase vyrobne kapacity a zisk vyrobime tam. Tak funguju v poslednom case vsetky velke giganty, zaujimave patenty odkupia a dotiahnu do konca, aby na tom mohli zarobit. Bohuzial WHO doteraz nebola schopna nejakym sposobom zaistit, aby vznikol nejaky fond ktory by podobne situacie riesil a financoval. Ostatne aj o HIV sa vo farmabiznise hovori ako o probleme rozvojovych krajin, ktory zase nie je potrebne urychlene riesit.
Úterý, 15. června 2021 - 14:36:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 329
Registrován: 10-2018
Ono nešlo o to, že by "začaly s výzkumem", ale že poměrně rychle přesměrovaly již probíhající výzkum vakcín proti sars, mers, hiv a potencionálnim zhoubnějším virům chřipky. To se už dlouho v odborných kruzích řeší, i když nakonec to byl jinej typ viru než chřipkové.

A kdo v tomhle výzkumu průběžně nejel, ten ani neměl šanci zničehonic začít a ten vlak dohnat. Kdo ano, tomu v zásadě stačilo nasadit na prozkoumanej "nosič" novou "hlavici" a ověřit to. I když třeba německý CureVac to taky ještě nemá hotovo. To je taky model malá výzkumná firma a velký výrobce (Bayer), stejně jako BionTech/Pfizer a daší.

No a pokud jde o WHO, to nemá žádné "divize" aby mohlo něco zařídit a vymáhat, v zásadě je to jen informační a komunikační poradní agentura OSN a vyjímečně dostane nějakou zakázku na akční program někde v Asii nebo Africe. Předpokládá se že vyspělé země jsou svéprávné a ostatní jsou zařazeny v programu COVAX aby se na ně něco z těch vakcín dostalo. To je asi maximum možnýho ..



(Příspěvek byl editován uživatelem prag.)
Úterý, 15. června 2021 - 15:32:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8272
Registrován: 1-2007
ze ludia nie su ochotni ani dodrziavat opatrenia a policia ev stat sa tomu len bezmocne prizera.

Stát především vydal dost nezákonných opatření. A to se obávám, že by jich bylo mnohem víc, jen to soudy (zatím) nepřezkoumaly.
Úterý, 15. června 2021 - 15:52:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 7-2017
To zase pozor, sud sa vyjadril, ze nieco neplati, pretoze to nie je formalne spravne napisane. Dal vlade cas to napravit. Potom sa vyjadril, ze nie je mozne zavriet len nieco bez specifikovania, preco. Zato sa jasne vyjadrili, ze nemozu posudzovat, ci boli opatrenia opravnene, pretoze nemaju odbornost na to, aby to mohli posudit tzn nemaju vzdelanie v epidemiologii/virologii atd.

Prag, genom koronavirusu bol zverejneny este v januari a mRNA technologiu tu mame uz par desatroci, tak na nu nebude platit patentova ochrana. Prakticky vsade to bolo tak, ze vyskum zaplatila vlada alebo bolo nutne spojenie s vacsou firmou, ktora vyberie peniaze od sponzorov.Pretoze bez nich sa len tazko uskutocni tretia faza klinickeho testovania, ktore je aj najdrahsie- castokrat neuspesne.

WHO samozrejme dostava clenske prispevky a pravomoc vytvorit fond na financovanie vyskumu samozrejme ma, staci to len posvatit a urcit vysku prispevkov.
Úterý, 15. června 2021 - 17:32:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330
Registrován: 10-2018
Velky_sef:
"
WHO samozrejme dostava clenske prispevky a pravomoc vytvorit fond na financovanie vyskumu samozrejme ma, staci to len posvatit a urcit vysku prispevkov."
Ale jistě, jen je otázka proč zřizovat fond na něco, co už na lokální a komerční úrovni dávno běží. Mě přijde zcela OK že se spíš zaměřili na tu praktickou stránku očkování a dostupnosti vakcín pro slabší země.
V US databázi klinických zkoušek je "5939 Studies found for: Covid19" a "436 Studies found for: Covid19 vaccine", počet preparátů z toho nepoznám, ale evidentně se na tom už dělá.
Úterý, 15. června 2021 - 19:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24570
Registrován: 5-2002
Via: To je ta zoufalá ztráta klasse, kdy právo na sebeblbší názor dominuje před pokorou k vědění.
Nejen to - své k tomu přidá i moderní technikou podpořená možnost ten názor šířit prakticky zadarmo a s velkým impaktem.
Dřív si tihle mudrci mohli nanejvejš cintat pentli v rodné hospodě, dneska jich jsou "plný internety".
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 15. června 2021 - 22:19:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8274
Registrován: 1-2007
Velký sef:
Na jeho základě však „nelze plošně uzavřít všechny školy v České republice z preventivních důvodů, jako by všichni žáci byli předem pokládáni za podezřelé z nákazy“, zdůraznil NSS.

Tohle mi zrovna nepřijde jako formální pochybení, nebo špatné zdůvodnění. Nejsem schopen říct, jaký byl v tu kterou chvíli důvod pro plošné zavření škol, nicméně není možné si zákony takto ohýbat podle své libovůle. Ono jednání ve stylu "Je to sice nezákonné, ale pro dobro lidí." je velmi snadno zneužitelné.
Úterý, 15. června 2021 - 22:27:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6814
Registrován: 7-2011
Mouka:
" Ono jednání ve stylu "Je to sice nezákonné, ale pro dobro lidí." je velmi snadno zneužitelné."
Mnohem smutnější je, že takhle fungujeme už přes rok, navíc za potlesku mnohých. A kdo se proti tomu snaží namítat, je okřikován, protože přece "dobro lidí".
Úterý, 15. června 2021 - 22:50:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8275
Registrován: 1-2007
Bobik: Bohužel někteří lidé si svobody a demokracie neváží a slepě věří státu v těchto praktikách.
Když to řeknu hnusně, tak v demokracii rozhoduje většina a menšina se musí přizpůsobit. V "covidové totalitě" se většina nerizikových musí přizpůsobit menšině rizikových. Já uznávám, že nějaká solidarita s těmi zranitelnými není od věci, ale zase všechno má svoje hranice.

Ještě k těm opatřením z druhé strany doporučuju:
Senioři nejsou ignoranti. Dělají se ale opatření v jejich prospěch, o která nestojí, říká psycholog Klimeš
Na lockdown je už pozdě, šanci jsme promeškali, říká miliardář Janeček

A tohle mě dnes zaujalo:
V Česku zabíjí vedle covidu i něco jiného. Stát není schopen říct co

V souvislosti s vysokým nadúmrtím se spekuluje třeba o zanedbání lékařské péče či dopadech tvrdých vládních opatření na psychiku lidí a sebevraždy. Zatím to však zůstává v rovině spekulací.

Je tam sice uvedeno, že to jsou spekulace, ale ten vliv na psychiku je nesporný.

Ještě bych zmínil dnešní rozhovor s Havlíčkem, ve kterém obhajuje nezákonná opatření. Zkrátka my jsme jednali pro dobro lidí.
Úterý, 15. června 2021 - 23:10:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6815
Registrován: 7-2011
Mouka - no, teď si to vymňouk, teda. Teď to schytáš. Budeš minimálně označen za popírače, konspirátora a vraha starejch babiček... [biggrin]
Úterý, 15. června 2021 - 23:38:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6309
Registrován: 3-2006
Mouka:
"Když to řeknu hnusně, tak v demokracii rozhoduje většina a menšina se musí přizpůsobit."
No nevím.[blush]
https://www.e-polis.cz/clanek/demokracie-jako-vlada-vetsiny.html
Středa, 16. června 2021 - 06:24:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8276
Registrován: 1-2007
Mořepetr: U nás sice funguje zastupitelská demokracie, ale stále se jedná o určitou formu demokracie. Tohle by asi bylo na samostatnou politologicko-filosofickou debatu.
Středa, 16. června 2021 - 09:23:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6310
Registrován: 3-2006
Ad Mouka: Proto to tak jednoduché s tím rozhodování většiny a přizpůsobení menšiny není. Ostatně vyspělost státu se pozná podle toho jak se chová k těm slabším a bezbranným.
Středa, 16. června 2021 - 10:05:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1169
Registrován: 7-2017
Covid nie je ziadna totalita, ale mimoriadna situacia ako povoden alebo vybuch jadrovej elektrarne. Nema to byt nejaky boj proti vlade alebo konkretnym politikom. Je super napisat, starsi nechceli taku ochranu pred Covidom, to je pekne, potom si nemuseli ani volat zachranky, aby ich doviezli do nemocnic. Pretoze primarne sa iopatrenia robili pre to, aby si zdravotnici nemuseli strihnut tie sluzby v novembri, januari a marci. Pretoze lekarov a sestier nie je nekonecne vela a ked vam este vypadavaju, tak ich zeniete na pokraj sil. Podobne je to s dalsim personalom. Ak by si ludia uvedomili, ze tie opatrenia su kvoli ochrane vsetkych a tiez kvoli ochrane zdryvotnickeho systemu, tak v CR ziadna tretia vlna ani taka dlha druha vlna vobec nemuseli byt. Vsetci teraz riesia, preco boli obmedzenia take dlhe, no lebo anarchia od ludi a neschopnost statu potrestat toto spravanie mala za nasledok slobodne sirenie virusu, za co sa ludom mozu podnikatelia podakovat. To, ze politici sa teraz snazia byt prilis opatrni a razia uz relativne casto zbytocne opatrenia len odzrkadluje ich neschopnost, ale to si mozu podat ruky s tymi, co opatrenia nedodrzovali.
Středa, 16. června 2021 - 10:53:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8277
Registrován: 1-2007
Velky sef: Pokud zavádíte chaotická opatření, neustále je měníte, důvěru lidi si tím nezískáte. Člověk v tom pak přestává vidět smysl. K čemu byl nedělní zákaz projede, který trval celý jeden měsíc (listopad)? Na jaře, když bylo nemocných více, už znova nebyl. Dalo by se najít vícero dalších opatření.
Principiálně souhlasím s tím, že nějaká SMYSLUPLNÁ, ZDŮVODNĚNÁ opatření být mohou, ale nesmí se to zneužívat k šikaně lidí, což mi přijde, že se u nás dělo.
Otevření téměř všeho na 2 týdny před Vánoci a pak zase náhlé zavření mohlo nadělat více škody než užitku. Podnikatelé se radují, nakoupí zásoby na vánoční večírky a pak jim do toho vláda hodí vidle. Ono to může vypadat, že jde o prkotinu, ale jde o princip.
Jak by se asi Babišovi líbilo, kdyby mu zavřeli všechny jeho firmy a dávali mu pětikilo na den?
Středa, 16. června 2021 - 11:02:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 7-2017
Toto uz je ale problem konkretne vasej politickej reprezentacie, pretoze ta najskor nechcela prijimat opatrenia, lebo volby a to malo za nasledok prvu vlnu. Nasledne opat podlahla tlaku verejnosti, aby vsetko otvorila a to malo za nasledok druhu vlnu. Tretia vlna uz prisla s mutaciou, ale samozrejme to opat preverilo kvalitu opatreni v CR. Tusim nedelny zakaz predaja bol aj na SK, ale extra sa to neosvedcilo, len v tej prvej vlne to este mohlo mat aky taky vyznam. Kazdopadne Slovensko ani CR nikdy nepatrili k spicke v oblasti ucinnosti zavedenych opatreni. Osobne som zazil opatrenia v Singapure, tam to davalo vacsi zmysel, ktory by ale siel tazsie aplikovat v Europe.
Desiro
Středa, 16. června 2021 - 11:08:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3768
Registrován: 2-2004
Tady se za pandemie experimentovalo s vědeckým řízením společnosti, kterýmu muselo všechno stranou. I zákony.

Ony to ty různý MeSESy myslely dobře - ale to třeba všichni socialisti taky.
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Středa, 16. června 2021 - 11:16:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 703
Registrován: 10-2005
Velky_sef:
" Vsetci teraz riesia, preco boli obmedzenia take dlhe, no lebo anarchia od ludi a neschopnost statu potrestat toto spravanie mala za nasledok slobodne sirenie virusu, za co sa ludom mozu podnikatelia podakovat."

Ano, to je velmi dobrá taktika, hodíme to na "lidi"...

Jinak to celé máte blbě, ale vyvracet Vám to nebudu, na to je čas drahý.
Jen malá nápověda... všechny společnosti byly historicky založeny na ochraně slabých a zranitelných, tedy DĚTÍ a proto přežívaly. Proto rodiče za své děti pokládali v extrémních situacích život. Dnešní společnost v kovidové histerii tuto historicky osvědčenou škálu jemnocitu úplně generačně otočila. Kdo se proti tomu ozve, je hnusák a odporný cynik a taky bude starej. Že jsme si zadělali na obrovský problém generace neukotvených potenciálních deprivantů je úplně jedno; sněhy a mesesy to nepálí, občas mám silné pochybnosti, kdy (a zda vůbec) naposledy drželi za ruku malé a menší dítě. Že se výhybky poruch osobnosti přehazují cca do 10 let...
Středa, 16. června 2021 - 11:38:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6311
Registrován: 3-2006
Viajero:
"Ano, to je velmi dobrá taktika, hodíme to na "lidi"... "

Proč na lidi, na rozhodování většiny. Proto jsem upozorňoval na to, že to tak jednoduché s tím rozhodování většiny a přizpůsobení menšiny není.
Středa, 16. června 2021 - 11:41:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8278
Registrován: 1-2007
Tusim nedelny zakaz predaja bol aj na SK, ale extra sa to neosvedcilo, len v tej prvej vlne to este mohlo mat aky taky vyznam.

A jaký význam? Že se tam o to více lidí promořuje v sobotu namísto nějakého rozložení do celého víkendu?
Pezos
Středa, 16. června 2021 - 11:59:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2054
Registrován: 4-2014
Na Slovensku to nemělo s pandemií kromě záminky nic společné. "Katolibánci" (jak se jim tam říká) to prostě zkoušeli oklikou a doufali, že to tak zůstane (i Matovič to přiznal)

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
Středa, 16. června 2021 - 11:59:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 7-2017
Takze je to chyba odbornikov, ze vlada zavrela skoly, ale ludia mohli do kancelarii chodit nadalej? Distancna vyuka bola, neboli zakazane ani stretavky s rovesnikmi, len mali byt obmedzene a mali sa pri nich dodrziavat opatrenia. Sportovat vonku sa dalo, ci uz beh, bezky, frisbee, basebal a dalsie sporty sa mohli vykonavat, nie je problem odbornikov, ze ludia sedeli doma resp ze si nevedeli najst pohybovu aktivitu. Uznavam, ze najviac utrpela vyuka, ktora sa robi v dielnach alebo labakoch. Bohuzial tu to je opat o ludoch, nie je v sile ziadneho statu stat pri ludoch 24/7, ale ak by si ludia uvedomovali vaznost situacie a svoj diel zodpovednosti, tak veci mohli vyzerat inak, vid Juzna Korea. Tam mali niekolko lockdownov, ale situacia sa zvladla. V CR by to bolo narocnejsie, ale pri zodpovednosti kazdeho obcana by opatrenia mohli byt zavedene omnoho kratsie. Co sa tyka nejakej historie, vzdy, ked si obcania mysleli, ze odbornici ev stat prehana, tak to skoncilo pruserom.
Středa, 16. června 2021 - 12:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1173
Registrován: 7-2017
Ja si trebars na vikend nakupim uz v piatok resp stvrtok a cez vikend max nevyhnutne veci, navyse potreba nakupovat pocet pandemie bola rozlozena inak, takze ta uvaha, ze vsetci pojdu nakupit v sobotu namiesto nedele je nespravna, ti ludia sa rozlozia medzi viacej dni. Navyse vela ludi pcas pandemie nakupovalo so zoznamom, aby v obchode stravili co najmenej casu. Vyznam to malo vtedy, ked este neboli nejake data, ako sa virus siri a povedzme aj v tom, ze si ludia pracujuci v obchode mohli oddychnut resp dohonit resty, ktore im vznikli behom tyzdna.
Středa, 16. června 2021 - 12:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 704
Registrován: 10-2005
Velky_sef:
"Takze je to chyba odbornikov, ze vlada zavrela skoly, ale ludia mohli do kancelarii chodit nadalej? "

Aha. To fakt nemá cenu, pokud jste to nemyslel náhodou tak, že politika předáním vesla určité expertní partě zcela rezignovala na svou hlavní úlohu? Ale to asi ne, že? Alespoň, že náměstkyně Vašáková našla tolik odvahy, aby tuhle v demokratickém právním státě naprosto nepřijatelnou formu intervence do veřejných záležitostí ukončila. Ale jak je vidět z jejich (ne)sebereflexe, moc chutná.

Ta (obrazně řečeno, nebyl v tom sám) Kulveitova masáž o školách se mi asi zdála...
Středa, 16. června 2021 - 12:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 944
Registrován: 12-2007
Bobik:
"A kdo se proti tomu snaží namítat, je okřikován, protože přece "dobro lidí"."
Nejvíc mi připadá, že se ozývají "sociálně slabší" jedinci, kteří se celý rok pohybují pouze mezi garsonierou, supermarketem a případně zaměstnáním a omezení cestování, zákaz vycházení, zavření divadel, posiloven, bazénů, restaurací a vlastně skoro všeho jim náramně vyhovuje, protože konečně jsme si všichni rovni...[andel]
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.