Diskuse » Železnice » Tratě na Vysočině » Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 28. 2. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 28. 2. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 11. února 2021 - 09:07:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6398
Registrován: 12-2004
Ojin: Loni už jezdily celý rok.
Zároveň byla zrušena linka Dačice - Jemnice - MB - Hrotovice - Brno.

Tu teď provozuje UB v menší míře, i když se postupně rozšiřuje.
Lokofanda
Čtvrtek, 11. února 2021 - 11:06:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3073
Registrován: 4-2006
Mirek_2037: Jeden by nevěřil, co nám tu jezdilo [happy]
Chtělo by to zase nějaký video... [jidlo]
Pátek, 12. února 2021 - 11:54:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1423
Registrován: 9-2008
Lokofanda:Pravada pravda a co včerejší zimní fotečka z Okříšek by nebyla?[wink]
Spolek pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě o.s.
Sobota, 13. února 2021 - 20:08:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 394
Registrován: 1-2010
Nevíte někdo, co se dělo dnes s Sp 1917, že měl z HB přes 70 minut zpoždění? [ko]
Sobota, 13. února 2021 - 21:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1789
Registrován: 12-2007
Já ještě nakonec doplním slovo k těm debatám o přípojích v Okříškách (i když jsem původně nechtěl). Z diskuze různých názorů by většinou měl vzejít nějaký dobrý kompromis. To ovšem nedopadne, pokud si někdo myslí, že jeho pohled na věc je nejlepší.

Za mě teda je opravdu primární potřeba držet co nejlepší přestup v ose Znojmo - Jihlava a dál, nicméně jakýkoliv nepřípoj systémově o 5 min (pokud není 30 min takt), je špatně, ať už jde o tzv. přípoj "za roh". O to víc, když na dané trati mají spoje (myšleno rychlíky) velmi často zpoždění a taky by se vlastně v mnoha případech ten přípoj stihl, ale úplně k ničemu, když s ním nikdo nemůže počítat. Co s tím? Jedni tvrdí, že musí být přestup směr Jihlava co nejkratší a druzí, že je chyba, že ujíždí přípoj směr Brno, protože by to někteří využili. A kdo má pravdu...no samozřejmě obě skupiny. Jak už jsem psal, primární směr musí být směr Jihlava, ale zase když už tam ty vlaky jedou, tak by bylo jedině dobře, kdyby tam přibylo i pár jedinců na přestup opačným směrem.
Jak na to? No je to trošku patová situace. Poslední dobou jsem jel víckrát mezi Znojmem a Jihlavou a často právě viděl v Okříškách zpožděný rychlík, ke kterému není přípoj. Za mě by stála za úvahu jedna věc a to zvážení (do doby modernizace a elektrizace) přesunu křižování do Okříšek a prodloužení pobytu v Jihlavě cca o 5 min v obou směrech. V Jihlavě se láme frekvence, takže prodloužení JD by nebylo tragický, po zdvojkolejnění do Zastávky pak odpadne další kolizní bod a toto řešení je možný. Navíc na této dlouhé lince by někde nějaká vata prospěla, aby nebyly zpoždění na denním pořádku. Cesty by se prodloužily pouze cestujícícm "skrz" Jihlavu a v neposlední řadě by to mírně pomohlo i kapacitě Okříšky - Jihlava a provozu Sp směr Znojmo. Křižování v Krahulově i s ohledem na to, že jde o zastavení z dopravních důvodů, má k ideálu taky daleko. Jasný, je ke zvážení, co je opravdu to hlavní. Já bych ale opravdu uvítal, kdyby ty rychlíky měly trošku vatu a bylo na ně větší spolehnutí. Prodloužení pobytu v Jihlavě o 5 minut by tak v reálným provozu mohlo znamenat i úspory času díky zvýšení stability, lidi by pak byly asi taky spokojenější. Počítám, že nikdo, kdo jede tímto rychlíkem skrz Jihlavu, neřeší 5 min, ale spíš další přípoje atd. Kdo by na této lince řešil rychlost, tak by tady vůbec nejel.

No a jako úplně minimální benefit na závěr by byl i přestup v Okříškách od Znojma do obou směrů a věřte, že by to nějaký cestující navíc hodilo.

Před pár lety se zrušily jednosměrně přípoje ve Znojmě od Břeclavi směr Rakousko, taky padaly argumenty, že jde o spojení za roh a cestujících není moc, ale naštěstí se to už vrátilo a lidi (za normálních okolností) přestupují i tímto směrem, byť ne desítky. Takže ještě jedou opakuji, že nepřípoje v řádu minut ve stanicích, kde je 60 min (nebo dokonce 120 min) takt, jsou vždycky špatně. Tak uvidíme, jak se to vyvine...[vypravci]
Sobota, 13. února 2021 - 21:46:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2043
Registrován: 8-2017
Na první pohled hezká myšlenka, ale na ten druhý by to dost odnesly osobáky. Na jedné straně dlouhé pobyty v Kralicích, na druhé změna časových poloh podle toho, aby se to vůbec nějak vešlo, bez ohledu na vazby kamkoliv (zejména Třebíč by byla dost smutná (kromě časů, kdy jedou Sp z Brna).
Neděle, 14. února 2021 - 09:20:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1790
Registrován: 12-2007
M250.0: já jsem samozřejmě nikde nepsal, že by se nemusely upravit polohy Os, ale podle toho, co jsem si do GVD zakreslil by to znamenalo, drobné posuny. Pokud si řekneme, že polohy Os nejsou fixní, tak by to dlouhé pobyty v Kralicích neznamenalo, právě naopak v jednom směru by mohlo odpadnout bez jakýhokoliv dalšího zásahu. Proč by byla Třebíč tak smutná při změnách poloh rychlíků o 4, resp. 6 min úplně nechápu, ale třeba by to tak bylo. Nemám čas si zkreslit ten GVD kompletně a zjistit všechny vazby, od toho tu je někdo jinej...
Jak už jsem psal výš, je to o tom, která varianta má víc kladů než záporů. Stávající stav rozhodně nemá jen klady, byť mě osobně využívajícímu hlavně směr Znojmo - Jihlava vyhovuje, tak vnímám i ty nedostatky. [vypravci]
Neděle, 14. února 2021 - 13:51:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15505
Registrován: 12-2007
Takže ve jménu pár jednotlivců do Brna zničit přípoje pro většinu směr Jihlava.
Pro objektivnost upřesním: šlo by o "zničení" v podobě prodloužení přestupní doby o 7 - 8 minut.

Přinejmenším ty vlaky, které čekají v Jaroměřicích cca. 12 minut na přípoj, tak by mohly jet z Okříšek o pár minut později (13:02, 15:02 v neděli) nebo z Jaroměřic o pár minut dřív (12:31 v sobotu), aby se ten přípoj od Brna / na Brno stíhal. [ok]

Kdy byly zavedeny ty víkendové autobusové spoje (Jemnice - ) MB -Třebíč? Mám dojem, že loni ještě pořádně nic nejezdilo.
Přinejmenším část z nich už od roku 2015 (jsem si tím jist, protože jedním z nich jsem se před 9. h ranní o víkendu přesouval z Třebíče do Jackova, kde jsem pak počkal na dopolední (tehdy jedoucí po 10. h) vlak do Jemnice.

Za mě by stála za úvahu jedna věc a to zvážení (do doby modernizace a elektrizace) přesunu křižování do Okříšek a prodloužení pobytu v Jihlavě cca o 5 min v obou směrech
Souhlas s dovětekem, že tím pádem přidat rychlíkům zastavení v Lukách (které by se tím pádem bez problémů stíhalo) i za cenu následného snížení (viz i níže) počtu Os vlaků.

Vůbec, bude zajímavé sledovat, jak si Kraj Vysočina poradí s propadem rozpočtových příjmů, kdy mezitím tento kraj objednal celkem dost "v plné palbě" Os vlaky (a to tak, že ve špičce X se mezi rychlíky na t-240 sotva provezou; resp. první 3 měsíce - od 12/2019 do 3/2020 - to bylo problematické i v sedle, ale tak to holt dopadá, když diletantský orgán tvrdí, že "tvůrce jízdního řádu respektoval jednokolejnost a omezenou propustnost tratě") a ani "nestihl soutěžit autobusové linky v novém, navýšeném rozsahu", načež "stanovil 2letý odklad" (kterýžto odklad končí k 12/2021 a kraj teď má nádhernou výmluvu jak z toho vybruslit - že by ty busy neměl z čeho zaplatit.

Přičemž ta původní výmluva byla úplně mimo - předchozí smlouva byla jasně stanovena jako 10letá s obdobím 12/2009 - 12/2019, tzn. jasně bylo známo, kdy bude potřeba začít s platností kontraktů nových, tzn. o žádném "nestíhání" nemůže být řeč.
Neděle, 14. února 2021 - 20:50:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2045
Registrován: 8-2017
Kubam: Pokud si řekneme, že polohy Os nejsou fixní, tak by to dlouhé pobyty v Kralicích neznamenalo, právě naopak v jednom směru by mohlo odpadnout bez jakýhokoliv dalšího zásahu.
Já bych časové polohy u Brna za fixní považoval kvůli dlouhodobě fungujícím vazbám na busy. Všiměte si třeba, jak nejde o pár minut zrychlit R9 kvůli kolizi s osobákem. Na 240, pokud vím, trval organizátor na Rapoticích v X:30.

Proč by byla Třebíč tak smutná při změnách poloh rychlíků o 4, resp. 6 min úplně nechápu, ale třeba by to tak bylo.
Protože pokud sevřete rychlíky k sobě křižováním v Okříškách, tak mezi jejich průjezdy Bransouzemi (a tedy křižováním s Os) nebude dost času na to, aby ty osobáky dojely na vzájemné křižování do Luk. Potom by tedy kříž Os X R musel probíhat v Lukách, ale to znamená ujíždění přípojů v Třebíči o pár minut.
Vše řešeno ve špičkové hodině, mimo špičku lze být kreativnější, třeba ty přípoje zmršit jen tak, jako se tomu od změny GVD v minulém roce stalo o víkendech.
Pátek, 19. února 2021 - 23:13:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15509
Registrován: 12-2007
Na 240, pokud vím, trval organizátor na Rapoticích v X:30.
Nemají časové polohy rychlíků přednost před Os vlaky při konstrukci GVD?

Mmch. jsem zvědav, na čem bude ten samý organizátor trvat ve chvíli, kdy (v souladu s jeho koncepcí) bude ten rapotický "uzel" v X:30 h "uzlem" vlaků začínajících/končících v Zastávce.

P. S. taky je to hezká ukázka chybějící stanice/výhybny ve Vysokých Popovicích, kam by vycházelo křižování Os v X:30 h ruku v ruce s křižováním R x Os v cca L:43/S:17 h v Kralicích.
Pondělí, 22. února 2021 - 11:56:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11437
Registrován: 6-2004
K okomentování, Davide:

jak píši na jiném místě tohoto webu (autobusy, Zlínský kraj) pohodlnost tady jen kvete... ve firmě jsem jediný, kdo jezdí busem... každý od domu až do firmy,
děs... Mentalita v ČR je taková, že tady busem jezdí študáci, důchodci a "chudáci"....co o tom soudíte?

Je třeba naprosto změnit myšlení lidí, nabídnout jim zcela jiná paradigmata..
Pondělí, 22. února 2021 - 12:15:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7975
Registrován: 8-2007
Je třeba naprosto změnit myšlení lidí

To je ono.A kdo se nebude chtít změnit půjde do lágru/koncetračního tábora,nebo alespoň do vyhnanství a na nucené práce.
Jen si dejte pozor,aby někdo nechtěl změnit násilím myšlení Fanyho.[smrt]
Pondělí, 22. února 2021 - 12:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11439
Registrován: 6-2004
Přece nač stále preferovat auta? Nechpu

Jedině vlak a bus, v tom je smysl... například v Norsku, Švýcarsku... tam jezdí (jak mi včera řekl jeden řidič Arrivy, který tam jezdil deset let!) do práce BUSEM! i manažeři a ředitel... kdy toto nastane u nás?
Pondělí, 22. února 2021 - 14:26:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 840
Registrován: 9-2007
Fany:
Toto se u nás začne zlepšovat tehdy, až nebudeš muset ráno v 6 nastupovat do narvané rozhrkané SORky nebo do vlaku, který jede stejnou trasu jako auto, ale o 20 min déle. Taky je to o výchově, atd., atd.
Pondělí, 22. února 2021 - 18:16:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15515
Registrován: 12-2007
Jedině vlak a bus, v tom je smysl... například v Norsku, Švýcarsku...
Ve Švýcarsku, Fany, vlaky i autobusy jezdí v TAKTU (a zejména u vlaků jde povětšinou o velmi hustý takt).
Tedy v něčem, co se ti dlouhodobě nelíbí. [happy]

Jo, zato např. autobusy v Kraji Vysočina jezdí "podle potřeb občanů" mnohde 2x ráno a 3x odpoledne, což by se tvým představám mohlo líbit, ale holt ti ředitelové tím moc nejezdívají; povětšinou ani podřízení těch ředitelů, protože by např. nemohli dojet do práce na 7. h a v mnoha případech ani v kloudný odpoledně-podvečerní čas z práce domů).

Norsko? Nevím jak autobusy (asi se bude hodně lišit okolí Osla vůči nějaké odlehlé oblasti), zato vlaky v Norsku** jezdí (opět vyjma té aglomerace Osla + v menší míře dalších tří norských velkoměst) poměrně řídce, norské tratě jsou relativně pomalé a povětšinou jednokolejné, a silnou konkurencí pro vnitrostátní dálkové relace je (s ohledem na značné vzdálenosti) letecká doprava. Ale ty bys tam mohl být spokojen - ty dálkové vlaky totiž nejezdí v žádném pevném (např. 2h) taktu, ale "podle potřeb občanů" (např. z Osla do druhého nejlidnatějšího Bergenu jen 3 denní a 1 noční vlak).

** Ostatně, s ohledem na relativně nízkou četnost vlakového spojení v mnoha norských oblastech byl docela oříšek naplánovat cestu tak, abych v Norsku jakž takž projel všechno důležité během vymezeného "3,5 dne", nicméně povedlo se (přičemž šlo o cestu započatou - a o necelých 8 dní opět dokončenou - v mé domovské stanici v Kraji Vysočina, přičemž do Norska/Švédska i zpět jsem po celou dobu jel výhradně ve vlacích).

Říkal jsem si tehdy v tom létě 2019, že určitě tu cestu realizovat bez odkladu, že kdo ví, jaké budou o rok později okolnosti, jak na tom budu se svým zdravím já nebo moji nejbližší. Nakonec během toho roku přišlo tolik okolností, které bych o rok dříve vůbec neodhadoval.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 22. února 2021 - 20:21:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 3-2020
Na pozastavené trati Dobronín - Polná proběhlo nějaké zaměřování a instalace geodetických bodů ŠŽDC. Nemohlo by to znamenat blížící se rekonstrukci?

Úterý, 23. února 2021 - 13:01:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11445
Registrován: 6-2004
Ano, Davide, mluvil jsem v neděli s řidičem ARRIVY tady u nás, deset let jezdil v Norsku, cosi o tom ví, pane, dostanete budget na rok a pokud cestující nejsou spokojení, nejezdíte na čas, něco jim vadí, jsou stížnosti - poznáte to finančně, zkrátka líčil mi to, že i ve Švýcarsku se jezdí (včetně ředitelů) jen busem, auto se nechává před velkými městy kdesi na parkovištích, za to jsou jakési výhody, prostě jak změnit mentalitu lidí... přece TAKT není žádné dogma, jsou i další modely, úlevy pro ty, co nechají auta doma, ale jak píše někdo zde


lenost lidí vítězí...
Úterý, 23. února 2021 - 13:02:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11446
Registrován: 6-2004
Ještě ten odkaz, že:

https://www.k-report.net/discus/messages/2484/35235.html?16140814 46
Mirek_2037
Úterý, 23. února 2021 - 17:19:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 902
Registrován: 5-2012
Jihlavská bardotka 751.054 rozjíždí z Moravských Budějovic osobní vlak 14809 Jihlava - Znojmo 6. března 1994. Na postrku ji (ne)pomáhá motorák 831.179. Video není, bohužel, moc kvalitní, je to už dvacet sedm let. Dneska už takovou soupravu v provozu asi neuvidíme.
https://www.youtube.com/watch?v=DNlN7R-plBQ
Ilustrační foto 751.054 Moravské Budějovice 7.10.1997


(Příspěvek byl editován uživatelem Mirek_2037.)
Úterý, 23. února 2021 - 17:25:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 12-2020
Ano lenost vítězí-to je trefné.Ale je to i mentalita-posledních 30 let jsou lidé přesvědčováni o tom,že je hromadná doprava socka a kdo s ní jezdí je chudák.Všude plno reklam,kde vidíte,že kdo má super auto je king,sbalí krásnou holku, projede všude atd.Kvalita i počet spojů VHD jsou u nás jedny z nejlepších na světe,ale našim lidem to nestačí.Skoro všude jsou už nízkopodlažní busy a klimatizace je už také rozšířená,ale ani to nestačí.Není to totiž in.Jak je to u firem nevím,ale před cca 15 lety mi kamarád vyprávěl jak jezdil na služební cesty z Prahy do Bratislavy nočním vlakem.Byl naprosto spokojený,ale dost se tam divili všichni prý jezdí autem s řidičem a byl dost problém s vykazováním jízdenek.Bylo mu řečeno,že jízdenky nelze odečítat z daní zatímco služební auta a benzín ano.Jak je to dnes nevím.
Úterý, 23. února 2021 - 17:28:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2171
Registrován: 7-2003
Fany, zkuste mi poradit - školka má otevřeno 6.30-16.00, první stupeň jen do 15.00. Jak to máme se ženou stíhat při 8,5 úvazku v práci? Babičky ani dědečky v místě nemáme. Krom prodavače v obchodě a obecních zaměstnanců se u nás můžu uživit jen jako OSVČ. Díky, rád vyměním auto za vlak.
Úterý, 23. února 2021 - 18:09:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 412
Registrován: 8-2012
Fany, J.M. Fakt si myslíte, že je to hlavně o lenosti? A je to jen pocit, nebo to máte něčím podložené? Zbytek viz Tomaseq nade mnou - podobné kazuistiky vám vysype z rukávu skoro každý, kdo nemá život v rytmu bus-práce-pivo-bus-pivo.
Úterý, 23. února 2021 - 19:54:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4542
Registrován: 5-2004
školka má otevřeno 6.30-16.00, první stupeň jen do 15.00. Jak to máme se ženou stíhat při 8,5 úvazku v práci? Babičky ani dědečky v místě nemáme. Krom prodavače v obchodě a obecních zaměstnanců se u nás můžu uživit jen jako OSVČ.

To je vcelku obecný a dost často přehlížený problém. Asi protože ti, kdo za podobné věci zodpovídají nebo kdo na ně nadávají, si je už neumí ani představit.
Úterý, 23. února 2021 - 20:17:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8190
Registrován: 12-2011
Já auto používám pro cesty po regionu, mezi Kyjovem, Brnem a místy mezi nimi. Pro dálkové cesty mimo region ale sedám do vlaku. To je totiž taky jeden ze současných trendů dopravy, kdy lidé využívají auto pro krátké cesty a pro ty dálkové volí naopak vlak. Ale to někdo, kdo zamrzl v devadesátkách v nějakém plesnivém Bixu, asi těžko pochopí.
Úterý, 23. února 2021 - 22:32:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 12-2020
No a to je právě ta lenost,protože jistě byste to auto používat nemusel,ale snažíte se asi ušetřit čas nebo chůzi k nádraží či zastávce, eventuelně přestupy.Ušetřený čas pak většina lidí vycintá na takové činnosti jako blábolení na internetu v řádu hodin,vysedávání po hospodách(v době mimo Covid),tlachání o ničem.Spousta z nich pak také chodí běhat,sportovat(dříve posilovny atd.),protože při tom kancelářském a automobilovém stylu života jaksi nemá pohyb.Problém vidím v tom,že se většina lidí řídí právě trendem a ne rozumem.Čímž netrvdím,že nikdo nemá jezdit autem.Určitě je spousty lidí, kteří to opravdu nutně potřebují,ale když u nás na sídlišti v šestitisícovém městě,kde jezdí denně cca 150 autobusových spojů ve špičkovém intervalu 10-15 minut jsou denně naprosto plná parkoviště a všechny přilehlé ulice jsou zaplněny auty,která parkují běžně i do přechodů pro chodce,tak je asi něco špatně. Dalším morem doby je internetový prodej a dovoz zboží. Je to tak jednoduché si něco nechat dovézt,ale že potom celý den všude pendlují tisíce dodávek,které pak zaplňují silnice i naše plíce sajrajtem,to už si jaksi většina lidé neuvědomuje...Dle mého názoru,cca 30 procent jízd nejenom autem je zbytečných. Když vidím kolegy v práci jak si na 500 metrů dlouhou cestu pro svačinu zajedou autem,tak mi to rozum nebere.
Úterý, 23. února 2021 - 22:44:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11453
Registrován: 6-2004
Když vidím kolegy v práci jak si na 500 metrů dlouhou cestu pro svačinu zajedou autem,tak mi to rozum nebere.

to snad ne, navrhněte jim, ať do práce jezdí busem, jako já... byť ve firmě u nás jsem jediný, kdo takto cestuje... přece se ale nebudu nervačit za volantem, lidi vůbec nechápou, jak pohodlné a v klidu to je, využívat denně vlaku či busu.. Byť nás tam mnohdy jede pět a bus je každopádně ztrátový...

Kdo nás tak zpovykoval těmi auty? Díky za Vaše názory
Úterý, 23. února 2021 - 22:50:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8199
Registrován: 12-2011
Jelikož pracuji ve velkém městě, které parkování není příliš nakloněno, jezdím si pro oběd tramvají. Tak zde máte jeden názor [crazy]
Úterý, 23. února 2021 - 23:05:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11455
Registrován: 6-2004
Správně! Tramvají! A jinak malý zázrak, konečně se my dva na něčem shodneme [ok]
Úterý, 23. února 2021 - 23:33:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23997
Registrován: 5-2002
JM: No a to je právě ta lenost, protože jistě byste to auto používat nemusel, ale snažíte se asi ušetřit čas
Dlužno připodotknout, že spousta lidí má fůru času do té doby, dokud mají celkem houby co na starosti.
Ale když pak začnou přibývat děti, "rozesychat" se rodiče a vlastní tělo už taky není, co bývalo zamlada, tak člověk pár věcí přehodnotí.
To se ale nikterak nevylučuje s tím, že v mém případě je "nejlínější" variantou cesty do práce MHD a na služební cesty vlak (jenom v případě ŽZO začíná pomalu vítězit vlak).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 24. února 2021 - 18:36:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15522
Registrován: 12-2007
TAKT není žádné dogma, jsou i další modely
To už si musíš vybrat - buď dáváš za vzor mj. Švýcarsko, tedy zemi s totálně ztaktovaným jízdním řádem vlaků a autobusů (a s tím spojených jevů jako např. pravidelné, systémové návaznosti vlakových linek mezi sebou, autobusových linek mezi sebou, jakož i vlaků s autobusy navzájem, takže onen pomyslný ředitel firmy, který tu veřejnou dopravu používá, se nemusí spoléhat na jedno konkrétní spojení, ale nakonec pojede tím spojem, který mu časově vyjde, a to přinejmenším v 1h taktu, ve špičce či v hustěji zalidněných částech země i častěji).

Švýcarsko mimochodem sází na systém, kdy sice tamní tratě povětšinou nejsou kdovíjak rychlé, ale tento handicap se stírá jednak právě vyšší četností spojů (hezky v taktu) a také existencí taktových uzlů s přiměřeně krátkými přestupními dobami.

V téhle souvislosti (ať to tématicky aspoň zčásti patří do tohoto vlákna) si nemůžu nevzpomenout na doby svého pravidelného dojíždění (2010 - 2012 cca 3x týdně, podzim 2014 - konec jara 2016 obvykle 4x týdně; nepravidelně i v mezidobí uvedeného) za svými povinnostmi v trase Třebíč - Brno a zpět, kdy večerní cesta z Brna probíhala buď rychlíkem v 19:20 h z Brna (platí zejména pro první jmenované období), nebo Os vlakem ve 20:39 h z Brna (platí zejména pro druhé jmenované období). Kdy návazná MHD (v objednávce městského orgánu veřejné správy) byla taková, že:

- Od rychlíku (který do Třebíče míval pravidelný příjezd ve 20:32 h) byl přípoj (kterýmžto směrem obvykle přestupovalo více lidí, neboť jde o rozlehlá "severní" sídliště) MHD ve 20:40 h ze zastávky Bráfova (pozn. tzv. přestupní terminál v té době ještě neexistoval, resp. ve druhé části druhého z uvedených období sice ano, ale v příslušný čas do něj stejně kýžený spoj páteřní linky č. 4 nezajížděl).

Onen R málokdy jel z Brna jinak než včas, ale pak hodně záviselo na tom, jestli (či nakolik) se (ne)zdrží v Kralicích při čekání na eventuálně zpožděný protijedoucí R 669.

Ale také - během roku 2012 jsem si všiml, že onen R (nyní má číslo 650, tehdy měl č. 928) čeká několik minut v žst. Studenec na odhlášku z Třebíče za předchozím Os vlakem v případě, pokud jsem toho dne dopoledne (při jízdě opačným směrem) viděl v žst. Vladislav sloužit jistého dlouhovlasého, zavalitějšího výpravčího (domovsky asi z Okříšek).

Když toho dne ve Vladislavi (pozn. se směnou od 7:57 do 19:57 h) sloužil jakýkoliv jiný výpravčí, tak onen R 928 v žst. Studenec skoro vůbec nečekal.

Tzn. otázka (ne)stihnutí onoho spoje MHD (kdy další spoj jede v této části dne až za půl hodiny) mnou i dalšími platícími cestujícími závisela i na tom, jestli ČD, a.s., toho dne zastavily v (místě, které ani není jejich tarifním bodem) žst. Vladislav s (tehdejším) Os vlakem č. 4818 pro onoho "pracovníka úplně cizí firmy, která s ČD nemá vůbec nic společného" (vlivem tohoto zastavení, dojel Os 4818 o to později do Třebíče, tzn. R 928 o to déle čekal v žst. Studenec na onu odhlášku).

Až když jsem po té trase jezdil nepravidelně + výjimečně jsem jel právě v onom Os (mezitím přečíslovaném na 4848), tak jsem (poté, co jsem si dopoledne všiml, kdo má v žst. Vladislav službu) zdokumentoval ono zastavení pro úplně cizí osobu v žst. Vladislav (mmch. včetně matoucího hlášení ve smyslu "vlak právě zastavil v Třebíči", včetně pokusu rozespalého cestujícího v té "Třebíči" vystoupit).

Shodou náhod [happy], přestal dotyčný výpravčí v žst. Vladislav (po přinejmenším dvou letech onoho tamního zastavování pro něj) krátce po pořízení/zveřejnění výše odkazovaného videa sloužit, takže žádné zastavování onoho Os vlaku se tam již nekonalo, takže když jsem v onom R (mezitím měl opět jiné číslo - 620) jezdíval v onom období 2014 - 2016, tak spoleh na přesun z rychlíku na onen spoj třebíčské MHD byl o poznání větší (a nejen pro mě, ale i pro další platící cestující).

(- Ten přestup z vlaku na MHD po 22. h je taky kapitola pro sebe, ale při jeho popisu už bych těch odstavců do tohoto příspěvku napsal až moc.)

Dalším morem doby je internetový prodej a dovoz zboží. Je to tak jednoduché si něco nechat dovézt,ale že potom celý den všude pendlují tisíce dodávek
... čímž pádem pro dotyčnou věc nemusí jet onen zákazník, který by pro ni jel s docela velkou pravděpodobností právě autem (mj. i s ohledem na hmotnost/objem zboží). Navíc přepravní firmy mají (ve svém vlastním zájmu efektivního hospodaření) stanoveny přepravní okruhy tak, aby okruh zákazníků "objely" nějakou efektivní trasou, na rozdíl od stavu, kdy zákazníci by jeli "každý zvlášť" do nějaké té prodejny či velkoskladu.

Mimochodem, možnost objednávky z e-shopu s dovozem až domů považuji za zkvalitnění dostupnosti služeb mj. pro malé a/nebo odlehlé obce, tzn. jev jdoucí přesně opačným směrem než často zmiňovaný úpadek služeb, úbytek provozoven apod. na vesnicích.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 24. února 2021 - 20:00:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24006
Registrován: 5-2002
J.M.: Dalším morem doby je internetový prodej a dovoz zboží. Je to tak jednoduché si něco nechat dovézt,ale že potom celý den všude pendlují tisíce dodávek,které pak zaplňují silnice i naše plíce sajrajtem,to už si jaksi většina lidé neuvědomuje...
Jenže ta jedna dodávka zaveze za den i několik desítek domácností a má šňůru sestavenou tak, že je objede téměř optimálním způsobem. Už jen kdyby si ty domácnosti jely to zboží vyzvednout samy by vygenerovalo násobně víc dopravy - a to nemluvím o výběru, kdy brouzdání po e-shopech (na rozdíl od objíždění kamenných obchodů) nepředstavuje dopravu vůbec žádnou.
Fascinuje mě, jak dogmatik dokáže příklad efektivní dopravy prezentovat jako pravý opak. [crazy]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 24. února 2021 - 20:46:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 12-2020
No to je opravdu efektivní.Jasně,že dodávka objede x domácností,protože se to musí vyplatit.Jenže problém je jinde a to v nárůstu těch nákupů.Myslíte,že dříve místo uvaření večeře doma utíkal někdo někam pro Pizzu? Dnes zavolá,napíše a přivezou mu to.A protože je to tak jednoduché, tak poptávka vzroste.To nemám z nějaké knihy ale z praxe. Dokud nebyl virus,tak jsem byl velmi často na cestách a musím říct,že nárůst těchto dodávek za poslední roky je obrovský ,a to i v zapadlých vesničkách v Č.Středohoří,kde dřív potkat auto byl svátek.Efektivní by to bylo pouze v případě,že by Vám přivezli všechno zboží dejme tomu jednou měsíčně kamionem pro celou vesnici.Ale to by byla obdoba pojízdné prodejny.Jednou jsem jel stopem s dodávkou co zavážela jogurty a probíhalo to tak,že v každém obchodě se nechalo jedno platíčko s jogurty a jelo se do dalšího obchodu.A když je v obchodě 20 druhů jogurtů,tak přijede taky x dodávek.Teď při nákaze se to dá pochopit,ale věřím,že až to odezní tak spousta lidí už u toho zůstane protože lenost vždy vítězí.
Středa, 24. února 2021 - 21:31:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4546
Registrován: 5-2004
J.M.:
"Jednou jsem jel stopem s dodávkou co zavážela jogurty a probíhalo to tak,že v každém obchodě se nechalo jedno platíčko s jogurty a jelo se do dalšího obchodu.A když je v obchodě 20 druhů jogurtů,tak přijede taky x dodávek."
A proto je vhodnější, když těch x druhů má v nabídce několik on-line obchodů (rohlík, itesco, ...) a do horoucích pekel pojedou jednou za uherskej rok, protože při tom dovozným si lidi radši udělají míň větších nákupů - a při té příležitosti rovnou se vším potřebným.
Čtvrtek, 25. února 2021 - 00:47:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24012
Registrován: 5-2002
JM: Myslíte,že dříve místo uvaření večeře doma utíkal někdo někam pro Pizzu?
Neutíkal, protože ani nebylo kam. Hele, já na tenhle dřívbylolípáckej kolovrátek nehraju, to si toč sám.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 25. února 2021 - 09:16:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 750
Registrován: 5-2007
Dnešní zkušenost z cesty Jihlava - Okříšky (95 54 814 071-7), níže pár postřehů.

Jak ve vlaku sedět a současně pracovat např. na notebooku, dělat si poznámky, atd.?
I přes sluchátka je vlaku strašný hluk, hudba ve sluchátkách není téměř slyšet.
Neustále otřesy a chvění, láhev s vodou mi ze stolku spadla mezi zástávkami Jihlava a Luka pět krát.
Brždění a zastavení vlaku, otřesný hluk, skřípot.
Při pokusu vyvětrat, po otevření okna jsme do vlaku dostali kouř z motoru. :-(
V reproduktoru paní něco říká, ale přes hluk vlaku není rozumnět ani slovo (platí i pro případ, když vlak stojí ve stanici).

Je tento dopravní prostředí adekvátní dnešní době?
Čtvrtek, 25. února 2021 - 09:52:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 139
Registrován: 7-2017
Fajn příspěvky. Cesta vpřed vede opět přes jeden druh bílého jogurtu z okresní mlékárny,v úterý s jahodami,ve čtvrtek s meruňkami,v sobotu nic. A ty hlavy dubový to bojkotují,a pojíždějí za vlastní peníze po okrese sem a tam.
J.M. Vy jste to asi nezažil,ale pamatuji časy,kdy schvácené matky ráno v 5.15 tahaly polomrtvé děti tramvají do školky/jeslí,aby byly na šestou v práci. A pak podobným postupem zpět,se zastávkou v obchodě pro jogurty,a pak dvěma řvoucíma děckama šupito presto domů. K tomu je třeba dle vás donutit národ se vrátit,jo?
Pokud bydlíte na mamahotelu,nebo jste důchodce co už nemá lautr nic na práci,tak jsou vaše názory srozumitelné. Ale většina lidí to mají trochu jinak.
Čtvrtek, 25. února 2021 - 16:49:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 12-2020
Jsem aktivní zaměstnanec 30 let a bydlím normálně v bytě za nájem,ale to sem nepatří.Nikde jsem neříkal,že se má národ k něčemu nutit,ale že by se každý měl trochu zamyslet,jestli není možné těch 500 metrů do obchodu jít pěšky místo autem.Já mám třeba do obchodu cca 1 km a chodím tam celý život pěšky a už se mi kolikrát stalo,že soused jedoucí od stejného obchodu autem byl doma na stejno se mnou.Než to naskládá do auta, tak já jsem doma.Do školky jsem chodil taky a vodil mě tam táta,ten dělal až od sedmi,ale jestli si něco pamatuju,tak rodinnou pohodu.Naši se mezi 16-17 vraceli domů a nikdy nebyl žádnej stres,což teda dnes u moc lidí nevidím.A nemůže za to jen COVID,bylo to i před ním.
Čtvrtek, 25. února 2021 - 19:25:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 7-2017
Takže mamahotel ani důchodce,ale jinak jenom já,já,já.Máte děti-vnuky? Manželku? Rodiče? Jak jim pomáháte?Doprava do školy,k lékaři, velké nákupy,výlety tam kde nejede vlak?
Stavba a údržba rodinného domu vám asi taky nic neříká. Obchod vám stačí jeden. Nakupujete jen co unesete v ruce. Život alá KLDR.
Čtvrtek, 25. února 2021 - 19:29:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11456
Registrován: 6-2004
Přesně tak, nač stále glorifikovat auta, pěkně zpátky do vlaků, do busů... zítra jedu na směnu do firmy a zase budu jediný, kdo tam přijede busem... jsem za blázna... přitom za blázna by měli být ti, co jezdí všade auty... a na šest do práce? to bývala paráááda, ne jak dnes, od 9 do 17 všade, děs, celý den zabitý.... naštěstí nejsem osmičkář ...
Čtvrtek, 25. února 2021 - 21:25:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6417
Registrován: 12-2004
Fany: Kamarádi , co roky jezdili do práce autem, teď cca 2 roky jezdí busem (jeden z nich to tedy občas střídá s pod. autem).
Zase takový zázrak to není.....
Čtvrtek, 25. února 2021 - 21:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8205
Registrován: 12-2011
... jsem za blázna...

Konečně se na něčem shodneme[ok]
Pátek, 26. února 2021 - 07:26:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11457
Registrován: 6-2004
takže vy se nemáte zájem udobřit a zase tady urážíte, vážený?
Pátek, 26. února 2021 - 10:12:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8208
Registrován: 12-2011
Vážený, tak především nikoho vůbec nezajímá váš mizerný život bez auta a ježdění autobusem do práce na dvanáctky a pak ty fanatické kecy, jak všichni zpátky do vlaků a autobusů. Nikdo vám neupírá právo jezdit busem, ale nevnucujte to laskavě jiným, kteří tím jezdit nechtějí, protože díky tomu jste považován za blázna (ne kvůli tomu, že jezdíte autobusem). Pak zase ty pindy o taktu nebudu komentovat.
Pátek, 26. února 2021 - 10:27:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1886
Registrován: 6-2019
Stavba a údržba rodinného domu vám asi taky nic neříká.
To je povinné? [crazy][crazy][crazy]
J. M. znám, je to docela normální chlap. Ať si každý jezdí jak chce. Já například teď jezdím více autem jen z toho důvodu, že se nehodlám ve VHD oblažovat rouškami a replikátory.
Ona ta VHD má i tu výhodu, že když máte náročnější dvanáctku nebo dokonce někde 24 směnu, tak se na nějaký řízení máte chuť tak akorát vykašlat a otevřít si ve vlaku vychlazený lahvový (nebo limonádu, dle libosti...).
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 26. února 2021 - 11:31:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11459
Registrován: 6-2004
Vážený, to dávám tady k dobru jako osobní výhru, to dojíždění vlakem a busem, to je moje velká láska, abychom si rozuměli - a nechte si Vaše pindy od cesty... Není mi třicet, ani čtyřicet, ani padesát...
Pátek, 26. února 2021 - 11:41:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11460
Registrován: 6-2004
náročnější dvanáctku nebo dokonce někde 24 směnu, tak se na nějaký řízení máte chuť tak akorát vykašlat

přesně tak, není nad to, než klimbat slastně po noční v ranním busu, po téměř třiceti letech coby osmičkář si to teď hezky užívám, ten nepřetržitý provoz [happy]
Karfík
Pátek, 26. února 2021 - 16:00:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 411
Registrován: 12-2006
intelpetr:
Hlavně že ty nikomu nic nevnucuješ a nikoho neomezuješ. [crazy]
Zavolejte Chocholouška, má tu práci!
Pátek, 26. února 2021 - 20:39:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24025
Registrován: 5-2002
JM: ale že by se každý měl trochu zamyslet,jestli není možné těch 500 metrů do obchodu jít pěšky místo autem
Ne, takhle jsi to neříkal - na tohle bychom totiž vůbec nereagovali.
A když už se má někdo nad něčím zamýšlet, tak se pro změnu Ty zkus zamyslet nad tím, jestli by nebylo lepší psát za čárkou a za tečkou mezeru - fakt se to nedá číst...

Než to naskládá do auta, tak já jsem doma.
A taky přitom neseš dvě či tři přepravky, kolik obvykle činí náš týdenní nákup...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 26. února 2021 - 22:09:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 12-2020
Pane Hajnej, nevšiml jsem si, že bych se s Vámi osobně znal, nebo že bych si s Vámi tykal. No s tou mezerou to je fakt neodpustitelná chyba. Jestli ono to nebude tím, že když jsem chodil do školy, tak prostě počítače neexistovaly. Neměl bych se za to jít třeba jít oběsit nebo se veřejně pranýřovat? Jestli se to nedá číst, tak proč to tedy čtete? Pokud máte ten nákup tak velký, tak existuje jednoduchá rada. Místo jedenkrát týdně na nákup můžete jít dvakrát. To pochopí i žák základní školy. Horší ovšem je, když někdo pochopit nechce. To je horší, než když to nejde.
CHronospere - vy jste jak komunisti, já myslel, že je tady diskuzní fórum, ale ono to spíš připomíná kádrovku. Ale pro váš klid v duši. Škola 150 m od domu, lékař cca 250 m. Rodiče bydlí 14 km daleko, a když třeba táta potřebuje pomoct při nákupu cementu na opravu rodinného domu, tak já vezmu kolo, přijedu k rodičům a táta vezme ruční kárku a vyrazíme do Bauhausu. Tam naložím do vozíku 2 pytle a jedeme zase zpět. Upozorňuju, že otec má auto, ale než by ho vytáhl z garáže tak radši ty 2 kilometry dáme pešky. Je to rychlejší, jednodušší a otec si udržuje fyzičku.
Pátek, 26. února 2021 - 22:50:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24026
Registrován: 5-2002
JM: Pane Hajnej, nevšiml jsem si, že bych se s Vámi osobně znal, nebo že bych si s Vámi tykal.
Já jsem už dost starej na to, abych vykal jen lidem, kteří si to zaslouží jakožto projev úcty.

Jestli ono to nebude tím, že když jsem chodil do školy, tak prostě počítače neexistovaly.
Ono to tak bylo správně i na psacích strojích, a ty tehdy už určitě existovaly. [nene]

Místo jedenkrát týdně na nákup můžete jít dvakrát.
Děkuju za hraběcí radu.

To pochopí i žák základní školy. Horší ovšem je, když někdo pochopit nechce.
A přesně kvůli těmhle kecům lidem jako Ty tykám.

Tam naložím do vozíku 2 pytle a jedeme zase zpět.
Tak to vám oběma blahopřeju k tak skvělé fyzičce - pokud jsi totiž dle svých slova chodil do školy v době, kdy ještě opravdu neexistovaly počítače, tak musí být otci nejmíň 120 let. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 27. února 2021 - 00:49:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4303
Registrován: 5-2002
Hajnej: Místo jedenkrát týdně na nákup můžete jít dvakrát.
Děkuju za hraběcí radu.

Ty si (obzvlášť v dnešní době) ještě nenecháváš nákupy vozit...?
Sobota, 27. února 2021 - 01:15:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24028
Registrován: 5-2002
TZ: Ty si (obzvlášť v dnešní době) ještě nenecháváš nákupy vozit...?
Ne. Není nad to si například ovoce-zeleninu vybrat sám.
Krom toho v našich spádových prodejnách už mají skenery, což úžasně zrychluje průchod pokladní zónou, kde je jinak lidí nejvíc (všude jinde není problém udržet rozestup).

Jinak samozřejmě malé nákupy udělám pěšky při venčení, což se s tím velkým týdenním automobilním nikterak nevylučuje, jak tu něktěří dogmatici předkládají k věření. Ono totiž nic na světě není černobílý (kromě myšlení hlupáka).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 27. února 2021 - 07:53:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 12-2020
Hajnej:Můžu se zeptat v které škole se učilo psát na stroji? Na základní ani střední tedy určitě ne. Že Vy jste studoval na sekretářku? Jinak tykání cizímu člověku je ve slušné společnosti považováno za neslušné a takový člověk je hulvát, ale to už je Vaše vizitka. A když musíte chytat za slovíčka, tak jsem chodil do školy v době kdy počítače existovaly, jen prostě nikde nebyly a tudíž se jaksi ve výuce nevyskytovaly. Jsem rád, že otec má v 80 ti letech takovou kondici jakou má a přeji Vám abyste ji v tom věku, pokud se toho dožijete měl taky. Pokud máte ještě nějaké poznámky můžete si je v klidu nechat pro sebe, pochopil jsem , diskuze s Vámi je zbytečná...
T.Záruba: Řeč byla samozřejmě o bezcovidovém období. V současné době plně chápu nakupování s dovozem domů, je to lepší než chodit po obchodě.
Sobota, 27. února 2021 - 08:07:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11461
Registrován: 6-2004
Nechte toho, chlapi, mají se komentovat argumenty dané osoby, ne osoba samotná... to je neslušné
Sobota, 27. února 2021 - 13:30:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 395
Registrován: 1-2010
ad Bebe: Dobronín-Polná...To je asi těch 962 tisíc Kč, co tam SŽ minulý rok dala za údržbu [lol][lol] Zajímalo by mě do čeho...
Neděle, 28. února 2021 - 00:23:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24034
Registrován: 5-2002
JM: Můžu se zeptat v které škole se učilo psát na stroji? Na základní ani střední tedy určitě ne. Že Vy jste studoval na sekretářku?
Na střední ekonomce určitě jako předmět a sem-tam nadatlovat něco na stroji jsme museli i my na gymplu.
Ovšem to, že se za čárkou dělá mezera (pominu-li, že jsem to měl dávno nakoukaný z knížek), nám říkali už na základce při výtvarce, když se dělalo písmo. A to, že čárku bez mezery tenhle editor podtrhuje červenou vlnovkou, asi taky nebude jen tak pro nic za nic.

tykání cizímu člověku je ve slušné společnosti považováno za neslušné
Ono je toho ve slušné společnosti za neslušné považováno víc - třeba presumování lenosti u druhých nebo znovuvytahování tisíckrát vyvrácených "pravd". Ergo kladívko ses z té slušné společnosti vyloučil Ty sám jako první, čímž nějaká slušnost vůči Tvé osobě přestala být relevantní.
Aneb jak říkal už Gogol, nenadávej na zrcadlo, máš-li křivou hubu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 28. února 2021 - 05:30:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11466
Registrován: 6-2004
Hajnej:Můžu se zeptat v které škole se učilo psát na stroji?

ano, předmět se jmenoval TECHNIKA ADMINISTRATIVY, tvrdě denně cvičit a psát domácí úkoly jsme museli, no, ale státní zkouška z psaní strojem (v 16 letech) se mi hodí převelice, píšu jako blesk...

Jinak ano, čeština dostává na frak víc a víc, a to nejen její písemná forma. Také v televizi žasnu, jak dnešní redaktoři mají výrazné l, prostě je to v jejich ústních projevech slyšet - a klidně jsou na obrazovkách... Bez vysokých škol, bez vzdělání..
Neděle, 28. února 2021 - 10:18:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15524
Registrován: 12-2007
S cca půlročním časovým odstupem jsem uploadoval pár záběrů (škoda, že nejsou zdokumentovány - plus tak jako tak by nemohly být zveřejněny - největší perly z nádražáckých úst) z mé cesty "přímým R 655" ze Strakonic (pravidelný odjezd v 17:06 h) do Třebíče (pravidelný příjezd ve 21:06 h), kdy reálně to bylo "Strakonice odj. 17:15 h - Třebíč příj. druhý den v 6:38 h): https://www.youtube.com/watch?v=M68shw2nxcU

Aneb stav, kdy:
- vlivem poruchy zab. zař. v žst. Ražice vzniklo pro R 655 zpoždění +110min. na příjezdu do ČB, čímž byl R 655 v ČB roztržen (O. K., v pořádku)

- neschopnost ČD zajistit ve své režii (tzn. v rámci cenové platnosti jízdenky) náhradní spojení pro dotčené cestující, zejména pro ty, kteří se tímto roztržením "posledního spoje jedoucího v onom dni" neměli do noci jak dostat do svého cíle

- neschopnost průvodčího R 655 projít celý vlak a u všech cestujících si ověřit, kam jedou + oznámit jim, že se nebudou mít jak do noci dostat do cíle své cesty (takže pak vznikla situace typu "lidi do Jihlavy? Ty nemám nahlášené!", ledaže zaplatí tisíce korun ze svého)

- tvrzení směrem k dispečerovi, že jsem cestujícím, "kterému ujel přípoj v ČB", přičemž v té stanici jsem vůbec přestupovat nepotřeboval (= nádražáci jsou schopni označit za "ujetý přípoj" i situaci, kdy je přímý vlak roztržen; navíc jak vyplynulo z odpovědi na moji stížnost, tak nádražáci takto mohou roztrhnout přímý vlak dle svého uvážení prakticky kdekoliv)

- zajištění náhradního ubytování v místě vzdáleném cca 2 km od příslušného nádraží, přičemž sám průvodčí se ptá cestujícího, zda onen cestující ví, kde přesně v ČB se ten hotel nachází; dále neschopnost nádražáků vědět i takovou základní (a pro lidi s určitý pohybovým omezením dost důležitou) informaci, zda hotel je vybaven výtahem, resp. pokud by nebyl, dá-li se zajistit pokoj nejvýše v 1. patře.

- při namítnutí, že nejméně 2 lidi jedou do Jihlavy, takže si my 3 můžeme vzít taxi a při 3x 1000 (ve skutečnosti 3x 1500, ale tento můj chybný předpoklad mi nádražáci nebyli schopni upřesnit na pravou míru; ostatně, stejně tak by mě do té doby nenapadlo, že nádražáci tento limit praktikují nejen na skutečně ujetý přípoj, tzn. na vlak, na který cestující potřeboval někde přestoupit, ale že to praktikují na stav, kdy dotyční někde roztrhnou "přímý" vlak, takže platit tisíce ze svého musí i ten, kdo si předtím říkal "jedu přímým vlakem, takže fajn, do cíle své cesty se určitě nějak dostanu") nám to bude plně proplaceno, jsme se dozvěděli, že ČD proplatí 1000 (ve skutečnosti 1500 Kč) "za taxík" a ne "za osobu", tzn. vlastně máme smůlu, že jsme všichni jeli stejným směrem

Škoda, že už jsem se neměl jak dozvědět, jak dopadli ti "nenahlášení" lidé jedoucí do Jihlavy - jestli si museli za pár tisíc vzít taxík nebo jak se o ně černá díra postarala (mimochodem nedivím se, jestli po takové zkušenosti už do vlaku nevlezou, navzdory zdejším kecům o "lenosti").
------------------------------------------------

Jinak je dobře, že mi zdejší "kdo-nejede-veřejnou-dopravou-je-líný" zastánci dali po letech vzpomenout na časy mého pravidelného dojíždění, kdy jsem v počátcích toho druhého jmenovaného dojíždění - tedy na podzim 2014 - zažíval situace typu do Brna dojet až ve 14:04 h namísto pravidelných 12:36 h či do Brna dojet až v 11:18 h namísto pravidelných 10:36 h, tzn. po těchto nepříjemných zkušenostech (majících vliv na dodržení začátku mé pracovní doby na brněnském pracovišti) jsem si už po ránu musel hlídat, jestli ČD zvládají jet s rychlíkem včas či jen s jakž-takž malým zpožděním; v opačném případě jsem musel jet "o spoj dřív" - Os vlakem.

(Zato kdybych dojížděl autem, tak bych nic takového řešit nemusel, prostě bych vyjel v čase, který bych já určil a ne že bych byl závislý na tom, jak moc se komu zasekl jejich spoj už někde v jižních Čechách).

Hodně zajímavé taky bylo, když nádražáci naplánovali mezi Brnem a Zastávkou výluku + už i zveřejnili VJŘ, ale nakonec ta výluka byla zrušena, což ovšem nádražáci nezvládli výslovně oznámit (stylem - "pozor, zrušená výluka!"), ale cestující na to museli přijít sami z toho, že nádražáci strhli výluková oznámení ve stanicích v září 2015 i při obdobné situaci v listopadu 2015 (přičemž kdyby to aspoň byli schopni oznámit výslovně, tak bych na to přišel dřív než když jsem si to takto musel domýšlet, takže bych ještě stihl si naplánovat své pracovní záležitosti rovnoměrněji co do rozložení během týdne; takto jsem při plánovaných výlukách postupoval tak, že jsem je plánoval nerovnoměrně s tím, abych se hlavně vyhnul výlukám).

Ještě že už takto nejsem k dojíždění s černou dírou vázán.
Neděle, 28. února 2021 - 13:37:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11468
Registrován: 6-2004

(Zato kdybych dojížděl autem, tak bych nic takového řešit nemusel, prostě bych vyjel v čase, který bych já určil a ne že bych byl závislý na tom, jak moc se komu zasekl jejich spoj už někde v jižních Čechách).


raději spoléhat na profi služby VHD, což ovšem často může být problematické, lidé nechtějí čekat, řešit zpoždění... doba je moc a moc rychlá... škoda... dříve lidé po ranní směně dali pivko, pokec a čekali na busy 14:35 - dnes jak šílenci letí domů, aby stejně seděli dvě hodiny za klávesnicí...
Neděle, 28. února 2021 - 14:15:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15527
Registrován: 12-2007
dnes jak šílenci letí domů, aby stejně seděli dvě hodiny za klávesnicí...
Dnes především od té práce v mnohých případech neodcházejí už po 14. hodině (ale také k ní tím pádem neusedají před 6. hodinou). Tzn. nesmyslný příměr s klávesnicí. Plus samozřejmě nesmyslné předjímání, že všichni ti, kdo se autem dostanou o to dřív domů, pak budou sedět u klávesnice (Co když ne?), zato ti, kdo by po skončení pracovní doby čekali na spoj veřejné dopravy a o to později se domů dostali, by pak doma trávili čas výhradně tzv. smysluplně (?).

nárůst těchto dodávek za poslední roky je obrovský ,a to i v zapadlých vesničkách v Č.Středohoří,kde dřív potkat auto byl svátek
Jestli totéž platí i pro vesnice a vesničky v Kraji Vysočina (zejména ty s mizernou obsluhou veřejnou dopravou, tzn. takové, kde pro příslušné zboží by si občané museli do města dojet do obchodu autem), tak tím lépe - objednané zboží dorazí přímo k nim domů + vozidla v součtu ujedou méně km.

jednou jsem jel stopem s dodávkou co zavážela jogurty a probíhalo to tak,že v každém obchodě se nechalo jedno platíčko s jogurty a jelo se do dalšího obchodu.A když je v obchodě 20 druhů jogurtů,tak přijede taky x dodávek.
Z jednoho (z mojí vlastní zkušenosti spíše netypického) příkladu usuzujete na celek.

Předně - ve vesnických obchodech (je-li vůbec v té konkrétní vesnici takový obchod vůbec ještě provozován) obvykle bývá sortiment omezenější než aby tam měli 20 různých druhů jogurtů.

Ale hlavně - většina dodávek takového zboží je řešena přes velkoobchody/velkosklady, tzn. takové obchody, které samy mají širokou nabídku mj. mléčných výrobků, takže jedna konkrétní zásobovací zavážka znamená dovezení i např. deseti různých druhů jogurtů (či jiných mléčných výrobků) v rámci jedné jízdy jednoho vozidla (přičemž touto zavážkou je - co se týče menšího, venkovského obchodu - na 1 až 2 týdny "vystaráno"; tzn. přísně vzato, když už, tak nejvíc byste měl "kopat" do rozvážky pečiva, která - vzhledem k charakteru zboží - probíhá denně; ale i takové "kopání" je nesmysl, že?).

zkušenost z cesty Jihlava - Okříšky (95 54 814 071-7)
U Regiokrámu bych nečekal nic jiného, zejména jestli jste seděl v motorové části.

Ale za pár let to má být tak, že mezi Jihlavou a Třebíčí pojedou Spidery, které se tam přesunou ze slavonických či ledečských výkonů, kde budou nahrazeny novými Pesami (aneb do Ledče či Slavonic pojede větší souprava než na osobácích přes Okříšky[pozor]).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)