Diskuse » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 15. 2. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Předpisy do 15. 2. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 20. ledna 2021 - 08:42:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6926
Registrován: 9-2005
Jenže čelo nestojí na žádné číslované koleji, čili stojí vlastně ve zhlaví za Lc8. Toto se může stát i v dvojkolejné výhybně, když čelo vlaku stojí na vjezdovém zhlaví. Také nelze vypravit jen návěstí odjezdového návěstidla, na co hůř, odjezdové návěstidlo vůbec nemá VC ve vjezdovém zhlaví. Čili tam by musel výpravčí postavit odjezdovou VC a k tomu i vjezdovou, nebo aspoň dát na vjezdovém zhlavi výhybky pod závěr. A pak vlak vypravit. No ale spíše ho odposunovat na staniční kolej a dál již jet jako vlak ven ze stanice (výprava odjezdovým návěstidlem).
Podle mne tedy by měl výchozí vlak.dle obrazu být vyposunovsn na 8a a dál bez zastavení jízda vlaků podle Lc8a. Ale fascinuje mě, že by to nástupiště bylo takto prodlouženo pro pravidelné jízdy vlaků ve směru 8 - 8a stojících čelem ve zhlaví za Lc8. Nemá se tam náhodou pravidelně jezdit opačně?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 20. ledna 2021 - 11:04:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1834
Registrován: 10-2009
Pro Zapalovače:
Příteli, po instruktáži přátel jsem pochopil, že Tvoje (můžeme si tykat?) první otázka není hloupá, jak jsem myslel. "Není hloupých otázek, jsou jen hloupé odpovědi". Napsal kdosi moudrý.
Takže pochopil-li jsem to správně, pak se ptáš na výpravu vlaku proto, že si nejsi jist, zda vlak byl zastaven návěstí Stůj, návěstí pro posun dávanou vlaku, nebo návěstí Stůj, zastavte všemi prostředky. Chápu to správně? Myslím, že se jedná o návěst pro posun dávanou vjíždějícímu vlaku, což je předpisově možné. Mně na tom způsobu zastavování vadí, že bych se měl dívat dozadu na panáčka s praporkem a zároveň dopředu. Natož když stojí vlevo. Zásadně ignoruju tyto návěsti. Ať si určí místo zastavení. Ale to už jsem dávno nezažil, dnes se s úspěchem použije rádio.
Takže pokud se jedná o návěst Stůj pro posun dávanou vlaku, nevidím žádný důvod k tomu, abych nebyl vypraven návěstí hlavního návěstidla. Budu zvědav, zda se spolu či s jinými Káčkaři shodneme.
Jo kamaráde, kolega zOboru, to je borec! Znalosti hluboké a umí vysvětlit. To není každému dáno.
Pro Bdmteeo296 a paní Haan:
Technolog z Brna hl.n. vypracoval dokument, platný pro místní výpravčí. Dokument zove Poučný list. Je v něm popsán postup při výpravě vlaků, stojících čelem za cestovým návěstidlem Lc8. Blbý je, že jej těm výpravčím nedal přečíst, (nedomnívám se, že by čtení nezvládli), nebo na to serou. Dlouho po uvedení v platnost tohoto dokumentu, který je napsán částečně podle D1, z větší části vlastní tvorba autora, stále vypravovali (nebo vypravují?) výpravčí vlak z koleje 8a, ačkoli vlak na ní nestojí ani milimetr. Kdyby totiž na ní stál (čelíčkem vlaku), nebylo by třeba výpravy jiným způsobem! Takže vypravovat se má rádiem z koleje OSMÉ. V případě, že na ní ještě aspoň kousek vlaku stojí. V případě, že na ní nestojí vůbec, je výprava vlaku zakázána. Tedy píše se tam, že je to nepřípustné. (Třeba dvouvozový panter by stál celý na zhlaví). Dokument zvaný Poučný list pokračování 8. SK nazývá "zhlaví osmé koleje". Tvorba dokumentu je snad k pousmání, ale vychází z absurdity předpisu D1. (Čo už teraz?!). Paradoxní je, že kdyby tam opravdu nějaké drážní vozidlo pustili, výprava by byla možná jen návěstí Odjezd. Kdyby chtěl výpravčí, aby vozidlo (vozidla) odtud odjela jako posun, není možné dát Svolení a Souhlas k posunu předpisovým způsobem. I zde je nutno použít ve slovním znění číslo koleje.
Kolegové výpravčí, nepište sem nic o závěrových tabulkách, o tom, že když je to postaveno, jsou výhybky zapevněny, atd. Omlouvám se za možné neodborné výrazy. Jedná se jen o to, jak předpisově umožnit pohyb vozidel.
Jeden dotaz však na dopraváky mám. Ve 2. návrhu D1 se objevily pojmy Vjezdová a Odjezdová kolej. To jsou koleje, které dle návrhu předpisu musí mít ve směru jízdy na konci hlavní návěstidlo. Předpis dále říká, že taková kolej (bez těchto hlavních návěstidel) nesmí být kolejí vjezdovou (odjezdovou). Jelikož takových kolejí jsou v síti SŽ mraky, vjíždí se na ně a odjíždí se z nich, myslíte, že to od platnosti nové D1 už nebude možné?
Děkuji za Vaše názory. Zdravím ze Šalingradu. P.
Středa, 20. ledna 2021 - 11:57:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 3-2020
Podroužek: Chápeš tu situaci správně - upravuje se místo zastavení vjíždějícího vlaku. A že se to nepoužívá? Asi jak kde, znám dvě stanice, kde to ne a ne vymřít. Někdo to tam používá, ti co se tam zaučí, to odkoukají a tak furt dokola.
Středa, 20. ledna 2021 - 15:07:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 74
Registrován: 10-2017
Podroužek, Haan: Nejsem místní výpravčí, takže o vydání nějakého Poučného listu samozřejmě nemám žádné tušení. Bylo by možné tento poučný list (pokud jej máte k dispozici) zaslat na email, uvedený pod nickem? Děkuji!

Já jsem primárně vycházel z čl. 2963 b), kde je psáno:
b) stojí-li ve stanici vlak čelem za cestovým nebo vloženým návěstidlem, postupuje se jako ve
stanicích bez těchto návěstidel. Strojvedoucí musí tuto skutečnost ohlásit výpravčímu a vlak
musí být vypraven jiným způsobem než návěstí tohoto hlavního návěstidla.


Podle tohoto článku jsem pochopil, že při výpravě vlaku, stojícího čelem za Lc8 musím jednat, jako by pro daný vlak návěstidlo Lc8 neexistovalo. Pokud i přesto je nutné takový vlak vypravit telekomunikační zařízením "z osmé koleje", zajímala by mě opora takového výpravy v ZDD, zmiňovaném poučném listě a v předpise D1.

Jinak pokud by na spojce 8. a 8a. koleje stál vlak, který v celé délce soupravy nezasahuje ani na jednu z těchto kolejí, samozřejmě takový vlak vypravit (jakkoliv) ze stanice nesmím, protože vlak může být vypraven z dopravní koleje, což samozřejmě tato spojka není. S tím souhlasím.

Mám ovšem takovou drobnou připomínku k souhlasu k posunu, daném radiostanicí. Pokud opravdu tvrdíte, že není možné dát předpisově souhlas k posunu radiostanicí ze spojky kolejí 8 a 8a na 8a kolej, tak v případě stanice níže:



a) Lze dát radiostanicí předpisově souhlas k posunu na 1. kolej, pokud posunový díl stojí mezi návěstidly L a Se1, a zároveň se návěstidlo Se1 neobsluhuje? Pokud podle Vás ano, jak? (Můj návrh: Návěstidlo Se1 se neobsluhuje, první záloha v Boru ze záhlaví směr Les na 1. kolej posun dovolen.)
b) Lze dát radiostanicí předpisově souhlas k posunu na 2. kolej (samozřejmě od hraničníku, který není v obrázku zaznačen), pokud posunový díl stojí v kolejišti vlečky (označena zeleně, vlečkové koleje nemají žádné číslo)? Pokud podle Vás ano, jak? (Můj návrh: První záloha v Boru od hraničníku vlečky Pila v km xx,xxx na 2. kolej posun dovolen.)

Neberte to jako rýpání či zkoušení, ale opravdu by mě zajímalo, jak by jste jako výpravčí udělil souhlas k posunu. Dle mého skromného názoru v obou případech udělit souhlas k posunu lze, ale je nutné v první části souhlasu k posunu nahradit číslo koleje jiným označením. Pak by bylo předpisově možné udělit radiostanicí souhlas k posunu i v Brně ze spojky kolejí 8 a 8a na kolej 8a. Děkuji.
Středa, 20. ledna 2021 - 19:15:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1835
Registrován: 10-2009
Pro Bdmteeo296:
Opatření nazvané Poučný list by mělo být součástí Staničního řádu. Já to asi jinde nenajdu.
A s tím posunem dobrý. Umíš si poradit. Zdraví P.
Středa, 20. ledna 2021 - 20:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6928
Registrován: 9-2005
Prosím vás, souhlas k posunu lze dát odkudkoliv kamkoliv. Jinak byste ve stanicích bez závěrů PCest došíbovali. Ti, kteří musejí posunovat třeba na ústředních stavědlech se závěry PC při rozkopanyých zhlavích a kolejích, a výhybkových úsecích vědí, jak moc důležité je vymezení posunové cesty na centimetry. Dám jsem to několikrát dělal a pos. díl se vešel mezi dvěma úvratěmi o pouhého půl metru na výhybkách s odpojenou indikací obsazení. Musel jsem se vždy vedoucího posunu a posunovače ptát, kde přesně stojí první a poslední náprava posunujiciho dílu, abych neudělal vidlici, nebo rozřez. Vše zaznamenáno v rádiové komunikaci. A byl jsem za tu nahrávanou komunikaci rád.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 20. ledna 2021 - 20:23:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6929
Registrován: 9-2005
Bdmteeo296:
" ...v obou případech udělit souhlas k posunu lze, ale je nutné v první části souhlasu k posunu nahradit číslo koleje jiným označením. Pak by bylo předpisově možné udělit radiostanicí souhlas k posunu i v Brně ze spojky kolejí 8 a 8a na kolej 8a. ..."

Ano, přesně tak. Posunové cesty mohou končit a začínat v libovolném bodů kolejiště, vlakové cesty jsou až na výjimky určeny.
Já jsem říkal třeba: "Návěstidlo Se13 se neobsluhuje, posun z výhybky 7 k námezníku výhybky 11 dovolen, musíte uvolnit hroty výhybky 9."

(Příspěvek byl editován uživatelem Qěcy.)
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 20. ledna 2021 - 21:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 75
Registrován: 10-2017
Qěcy: To je mi jasné, že bychom v mnoha stanicích dojezdili - má druhá část příspěvku č. 74 byla především reakcí na větu kolegy Podroužka:

Podroužek:
"Kdyby chtěl výpravčí, aby vozidlo (vozidla) odtud odjela jako posun, není možné dát Svolení a Souhlas k posunu předpisovým způsobem. I zde je nutno použít ve slovním znění číslo koleje."

Což jsme si myslím vzájemně ujasnili. [wink]

Nejednou už jsem se ale v provozu setkal se situací (především u výhybkářů či výpravčích ve stanicích, kde je posun spíše raritou), kdy např. při posunu ze zhlaví stanice na staniční kolej dali souhlas k posunu formou: "První záloha v Boru na první kolej posun dovolen.". Dost možná proto, že závazná slovní znění, uvedená v předpise D1, uvádí jako začátek posunové cesty vždy jen nějakou kolej, nikoliv třeba návěstidlo, nebo námezník výhybky. To jen takový drobný postřeh z provozu, kdyby to tady náhodou četl někdo, kdo se podílí na přípravě nového předpisu D1.
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 00:05:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23705
Registrován: 5-2002
Q: Protože ranžírka nemusí být vždy u koleje s číslem, nebo tvořit její hranici. Například ranžírky u matečných kolejí.
Psal jsem výslovně o bezvýhybkovém úseku, tak proč přicházíš s matečnou kolejí?
Tam jsou navíc ty izoláky zpravidla značeny rozpětím čísel výhybek, třeba V17-21.

Takže nejde o žádnou implikaci. Když v tomto konkrétním případě není hl. náv. ani na jednom konci té koleje, tak očíslována být může, ale nemusí.
No to právě implikace je - ta její druhá půle, když premisa neplatí. [proud]

Čili tam by musel výpravčí postavit odjezdovou VC a k tomu i vjezdovou
Ta už ale musela být postavena předtím - jak jinak by se vlak dostal za vjezd, aby mohl zastavit na vjeezdovém zhlaví...?

Haan: Navíc tam může stát krátký vlak (nebo Lv) připraven k odjezdu, a ten Vám uvolní i ten námezník výhybky 46, takže se do té Vámi výstižně nazvané "spojky kolejí 8 a 8a" schová celý.
Ale ten se asi bude jmenovat jinak, než 123456, že...?

Podr: Jelikož takových kolejí jsou v síti SŽ mraky
No, bývaly jich mnohem větší mraky, teď už je to docela protrhané...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 08:48:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3330
Registrován: 2-2010
Hajnej:
"Haan: Navíc tam může stát krátký vlak (nebo Lv) připraven k odjezdu, a ten Vám uvolní i ten námezník výhybky 46, takže se do té Vámi výstižně nazvané "spojky kolejí 8 a 8a" schová celý.
Ale ten se asi bude jmenovat jinak, než 123456, že...?"
Tak ono je celkem jedno, že se ten vlak bude jmenovat jinak. Mně šlo v mém dotazu v příspěvku 3327 o to, zda a jak moc je důležité uvádět při výpravě vlaku v závazném slovním ustanovení číslo koleje, na které vlak stojí. A zda její neuvedení má vliv na bezpečnost dopravy. Když se teď tvoří nový předpis, mohlo by se číslo koleje vypustit a tím předejít mnohým problémům tam, kde čelo vlaku stojí na koleji bez čísla.

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 11:19:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4431
Registrován: 11-2008
Jen to ještě víc komplikujte ......[andel][andel][andel][lol][lol][lol][lol] Nám kdysi ve škole profesoři vždy připomínali, že "rozkazy a příkazy", musí být vždy "stručné a jasné". Tak to ještě více zamotávejte, až se v tom nikdo nevyzná. [lol][lol][lol][lol][vypravci] .......A nejlepší je na tom to, že nakonec rozhodne ten, kdo takové situace nezažil, nebo na zařízeních typu RZZ a JOP nikdy nesloužil a nemá s nimi vůbec žádné praktické zkušenosti. [vypravci]
Haan
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 11:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3331
Registrován: 2-2010
Vxy: tak nějaké praktické zkušenosti nejen se zněním rozkazu k odjezdu mám. Ale jsou z "jiné strany uživatelského stolu", než u kterého sedíte Vy, včetně toho "profesorského". Co Vám vadí na mém dotazu, když se ptám, proč bude i nadále nutné uvádět číslo koleje. Ráda bych si přečetla Váš názor k mému příspěvku 3330. Tvoří se nový předpis, proto se ptám, jaké nebezpečí hrozí, když to závazné slovní ustanovení bude bez čísla koleje. Dovedete k tomu napsat svůj názor? Pokud ne, tak si ty invektivy o komplikacích a zamotávání někam vetkněte. Děkuji.
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 11:54:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4433
Registrován: 11-2008
ad Haan: Já to nemyslel na vás. Moje reakce je všeobecná. A nikdo z nás tady na Káčku přítomný, o konečném znění některého článku nerozhoduje. To dělají jiní, kteří tu praxi až na vyjímky,nemají........ Jinak, já na tom čísle koleje taky netrvám. Když stojí na koleji, tak není problém to číslo koleje říci. [vypravci]
Haan
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 12:26:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3332
Registrován: 2-2010
Vxy: Děkuji.
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 14:24:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23714
Registrován: 5-2002
Haan: Mně šlo v mém dotazu v příspěvku 3327 o to, zda a jak moc je důležité uvádět při výpravě vlaku v závazném slovním ustanovení číslo koleje, na které vlak stojí.
Je to kontrolní mechanismus pro detekci chybně uvedeného čísla vlaku, který ve většině standardních stanic funguje docela dobře. Prostě je to dvojí určení adresáta rozkazu k odjezdu, které se musí shodovat: "vlak číslo ABC" a "ten vlak, co stojí na X. koleji".
Důležité je, aby to alternativní určení vlaku bylo jednoznačné a bezrozporné, přičemž uvádět číslo koleje není jediná možnost. V případě zběsilostí typu kolej 8a v Brně hl.n. by se pro jednoznačné určení dalo použít třeba formulací typu "Vlak povytažený z 8. koleje".
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 15:04:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3333
Registrován: 2-2010
Hajnej:
"Je to kontrolní mechanismus pro detekci chybně uvedeného čísla vlaku, který ve většině standardních stanic funguje docela dobře. Prostě je to dvojí určení adresáta rozkazu k odjezdu, které se musí shodovat: "vlak číslo ABC" a "ten vlak, co stojí na X. koleji"."
Nuž, dobře. Jak to má být, tak to bude i s číslem koleje, když není dostačující číslo vlaku, název stanice ve které do které je rozkaz k odjezdu dáván. A který musí strojvedoucí celý zopakovat (krom dává-li se rozhlasem) a potvrdit, že pokynu rozumí.
Návrh nové D1:
Zaměstnanec, který potvrzuje přijetí pokynu telekomunikačním zařízením musí:
a) uvést funkci a přesnou polohu:
aa) strojvedoucí číslo vlaku (posunového dílu) a polohu;
ab) zaměstnanci řízení provozu řízenou oblast nebo umístění pracoviště;
ac) ostatní zaměstnanci funkcí a pracovištěm nebo polohou;
b) zopakovat pokyn a potvrdit, že pokynu rozumí.

Chceme to, máme to. Já tedy také rozumím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 16:38:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23718
Registrován: 5-2002
Haan: Když se výpravčí splete v určení čísla vlaku hned na začátku, tak se mu ve vysílačce ozve chybně oslovený vlak a jeho strojvedoucí (jenž nemusí mít důvod nerozumět) mu správně zopakuje to chybné číslo, tak výpravčí nepozná lautr nic...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 17:19:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3334
Registrován: 2-2010
Hajnej: myslím, že fíra zapomene spíše své jméno, než číslo vlaku, pod kterým jede :-)
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 18:14:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10920
Registrován: 5-2002
Hajnej: myslím, že fíra zapomene spíše své jméno, než číslo vlaku, pod kterým jede :-)

To už dávno není pravda. Sice to má nacvakané i na vysílačce, ukazuje mu to často řídící displej, ale úplně se na to spolehnout nedá. Dnes už neexistuje lichá sudá (to byly dobré kontrolky), fírové někde na osobce točí vlaky jak čulibrci atd...

Já se spíše kloním k Hajnému a jednoznačné, právnicky neprůstřelné definice pro složitost odmítám.

Takže číslo vlaku a přibližné určení vlaku: "Zde dispečer Brno hl.n., vlak XYZA z osmé koleje směr Židenice odjezd.

Lhostejno, zda je těch osmých kolejí v řadě za sebou deset nebo padesát.

Děláme z toho právničinu, která se blbě říká a je přitom úplně k ničemu.

Co Vám Haan přinesl signalista ze Čtyřky na ranžíru, když jste byla přetlačená za vložák?

Ano: 67511. Z 19. koleje odjezd.

A neřešilo se, že jste protlačená až pod stavědlo a dávno stojíte vlastně na jiné koleji. Důležité je, že z 19. koleje byla postavená vlaková cesta, tedy stál tam konec vlaku (a to vlastně ani nemusel).
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Haan
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 19:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3335
Registrován: 2-2010
PŠ: ale jo, vzdávám se. Beru Vaše i Hajného argumenty na vědomí, že si fíra může splést číslo vlaku, pod kterým jede. A tedy, že by podle stejných argumentů mohl podepsat a převzít i písemný rozkaz určený pro jiný vlak, je-li mu omylem doručen, kdyby na něm neměl uvedené i číslo koleje. A to číslo koleje (o kterém je tu řeč) na něm uvedené ho na ten omyl upozorní a proto rozkaz nepřevezme. Ach jo. [sad]
P.S. Já si pamatuji vložáky jen v Citicích ve směru do ranžíru. Ale je fakt, že si taky nemusím/nemůžu všechno pamatovat.
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 19:48:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10922
Registrován: 5-2002
Vložáky na ranžíru směrem do osobního si fakt nepamatujete? Poctivě u každé koleje?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Haan
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 20:57:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3336
Registrován: 2-2010
PŠ: tím směrem jo, já uvažovala blbě ve směru opačném (protože stavědlo 4 jsem si pomýlila). Taky pamatuji uzávěry koleje na osobním. My tam moc nejezdili-dráty byly jen do osobního a Svatavy, kam jsme občas jezdili pro uhlí. Pokud to byly loženice, končili jsme na ranžíru. Ve směru z ranžíru do osobního jsme vozili tak akorát uhláky z Plzně do pánve a tam nikdy nebyl důvod zastavit nás až za vložákem. Zřídkakdy jsme dojeli s prázdnými uhláky až do osobního, kde jsme se vyvěsili, jeli Lv do Svatavy pro uhlí a naše prázdné uhláky jely z osobního dál tažené párou, nebo sergejem či čmeldou přes Jehličnou do starého N.S., protože tam se dělala přeložka a následně se drátovalo až v době, kdy já už koukala na svět z jiné židle. A ta byla taky moc zajímavá, ale ne tak milá, jako ta první. Ale vše jsem dělala ráda [happy]
Pátek, 22. ledna 2021 - 08:58:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6214
Registrován: 7-2007
Kdysi jsem do lidí hustil celkem jednoduchou poučku...jestli by to nešlo taky zpředpisovat[rofl]
Pro posun:
CO / KDO / KDE / ODKUD / KAM/ posun dovolen
CO - se neobsluhuje (např Se xy, Lc XY atd) pokud je to třeba....
KDO - Lok od xy, Lok na xy, 3záloha, Eso 520, 20hrbatá...(jednoznačné určení, komu to je)
KDE - V xy,
ODKUD - z koleje xy, od Seř xy, ze záhlaví xy, atp...
KAM - na kolej xy, na vlak xy atp...
posun dovolen
Dneska by se asi zbláznili, když se ozvalo: "Eso na hada, vyjeď na Bratislavu a pak dolů na vlak"...Mně to bohatě stačilo. Nebo Eso od Budvaru objedeš na Jižní čechy.... bílé to dotvořily a problém žádný nebyl...Kdo pamatuje starší Libeň ví o čem mluvím... Nějaká čísla kolejí...pche, to bych musel být stroj...
A ne všichni fírové ví, na jaké koleji stojí...Ale 100% ví, že je na lok xy (to ví vždy), nebo na lok na vlak xy (to už nemusí být vždy)atd...
A výprava vlaku je obdobná, tam akorát CO, být nesmí, na to musí být papír....
KDO - vlak xy
KDE - V xy,
ODKUD - z koleje xy, z xy atp
KAM - do yx
odjezd
Njn, proč to dělat jednoduše....
Pátek, 22. ledna 2021 - 09:55:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7909
Registrován: 8-2007
Oldcery:. Nějaká čísla kolejí...pche, to bych musel být stroj...
A ne všichni fírové ví, na jaké koleji stojí..


Vidím to podobně.To si snad někdo myslí,že strojvedoucí zná všude každou kolej,kolejovou spojku,číslo ranžírky...To možná v obyčejné stanici, jaké jsou v předpisech.Ale větší stanice(např. Ústí nad Labem),kde je mezi vjezdem od Teplic k odjezdu na Děčín 8 cestových návěstidel,3 místa pro výstup a nástup cestujících...
Pátek, 22. ledna 2021 - 10:14:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10923
Registrován: 5-2002
Vidím to podobně.To si snad někdo myslí,že strojvedoucí zná všude každou kolej,kolejovou spojku,číslo ranžírky...To možná v obyčejné stanici, jaké jsou v předpisech.Ale větší stanice(např. Ústí nad Labem),kde je mezi vjezdem od Teplic k odjezdu na Děčín 8 cestových návěstidel,3 místa pro výstup a nástup cestujících...

Vidím to stejně.

Vždy mě dokázali dojmout výpravčí, když začal --> a pojedeš až přes spojku vexlí 51 a 53 a zastavíš u Se33 z opačné strany...

A tak říkám: hele, klídek. Pojď se podívat z mašiny, jak jdou vidět čísla výhybek a řekni mi, jak chytím číslo protisměrné ranžírky. Prostě mi řekni, k čemu mám dojet, pokud možno ať to svítí modře a já si tam prostě přejdu a po bílých pojedu zpět.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
zOboru
Pátek, 22. ledna 2021 - 13:52:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 274
Registrován: 7-2018
V době AdHoc tras s těmi nádhernými čísly, ze kterých se nevyčte vůbec nic, se splete snadno jak výpravčí, tak strojvedoucí. Nejde o sudá/lichá, ale že přehodí jednotky a desítky nebo desítky a stovky (a klidně i tu paritu zachová) - rázem je z toho jiný vlak jako na potvoru stojící na sousední koleji. I to se stává. Mnohdy stačí při volání, pokud není číslo zaregistrováno, ty číslice prohodit a rázem se člověk dovolá.


Štítky u Se návěstidel podle nové D1 budou i z druhé strany, ale pro posun platí (ve většině stanic) i cesťáky a ty už je mít zase nebudou. Takže zase na půl. Pro mě pořád nejlepší označení (bohužel v rozporu s předpisem) "za první", "za druhou" z opačné strany, když to nejde použít (pět jich odpočítávat nebude) tak prostě někam, kde se "zastaví o modrou (červenou, o vozy na obsazené koleji)", přejde si a pojede zpátky. Ujede sice o pár metrů víc, ale to je stejně v x set kilometrové trase detail. Pokud se vrací zpátky strojově, nechám mu ideálně k nějaké té červené přinést rozkaz, po podepsání postavím a na vlakovou cestu mizí v dál. Paradoxně se s těmi, co stanici neznají, posunuje lépe, protože si nevymýšlejí, že z tohoto místa odstavení to budou mít k autu dál nebo že musí objíždět půlku stanice. Neposílám je schválně nejdál, posílám je tak, aby to bylo provozně nejvýhodnější.



(Příspěvek byl editován uživatelem zOboru.)
Pátek, 22. ledna 2021 - 17:00:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6939
Registrován: 9-2005
No anebo může mít výpravčí fíru na simplexu a při posunování "k něčemu za něco" říct mu, že už může zastavit.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 22. ledna 2021 - 17:24:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 2-2010
Qěcy: To snad mají všichni, akorát mu nemúžeš říct "Jeď, já tě zastavím". Ale bylo by to zajimavé [happy]
zOboru
Pátek, 22. ledna 2021 - 18:44:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 275
Registrován: 7-2018
Qěcy: Ony ty nové zařízení nejsou zrovna nejrychlejší a "řekni mi, až ti to spadne" obvykle znamená, že se za ty vagony vejde ještě dvojče na zapřažení, nebo minimálně jedna (záleží, jak rychle jede). Ale ano, také řešení.
Pátek, 22. ledna 2021 - 22:45:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6940
Registrován: 9-2005
Když výpravčí nic jiného, než kolejové úseky nemá, tak co.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 22. ledna 2021 - 23:58:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23722
Registrován: 5-2002
Haan: měl jsem na mysli případ, že číslo splete výpravčí...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Sobota, 23. ledna 2021 - 01:59:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3337
Registrován: 2-2010
Hajnej:
"Haan: měl jsem na mysli případ, že číslo splete výpravčí..."
Jo, jo, rozumím té "pojistce". Teď jde "jen" o praxi-aby fíra vždy věděl (ve změti kolejí ve větších stanicích a se seznáním po polovině tratí na síti), na které že to koleji (zhlaví, záhlaví, spojce, koleji bez čísla) stojí (zadkem,nebo předkem?). A ten omyl výpravčího v čísle vlaku aby zachránil fíra dřív, než ten rozkaz k odjezdu výpravčímu zopakuje (tedy pokud si současně sám fíra-jak tady čtu-nesplete číslo svého vlaku a neopapouškuje číslo vlaku, které slyší a myslí si, že je to jeho). Ikdyž-míra pravděpodobnosti, že se sejdou obě rizika naráz, je menší. Ale situace je k pláči.
Moc Vám děkuji. [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
zOboru
Sobota, 23. ledna 2021 - 08:00:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 277
Registrován: 7-2018
Qěcy: pokud nic není, tak samozřejmě nic jiného nezbývá. Já uvažoval ten (do jisté míry) luxus, když si může vybírat [happy]
Sobota, 23. ledna 2021 - 23:47:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23725
Registrován: 5-2002
Haan: Teď jde "jen" o praxi-aby fíra vždy věděl (ve změti kolejí ve větších stanicích a se seznáním po polovině tratí na síti), na které že to koleji (zhlaví, záhlaví, spojce, koleji bez čísla) stojí (zadkem,nebo předkem?).
Vizte ještě jednou můj #23714, kde píšu "přičemž uvádět číslo koleje není jediná možnost".
Kolik vlaků bude v nějaké stanici ve stejnou dobu nějak podivně vysunuto do zhlaví, aby strojvedoucí neuměl určit číslo koleje (přijmeme-li zjednodušení, že číslo koleje pozná podle označení návěstidla na jejím konci)...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 24. ledna 2021 - 00:04:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10938
Registrován: 5-2002
(přijmeme-li zjednodušení, že číslo koleje pozná podle označení návěstidla na jejím konci)...?

Blbé je, že z ranžírek to nevyčteme a jsou zpravidla trpasličí, v obou směrech a blbě se to čte...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Haan
Neděle, 24. ledna 2021 - 12:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3338
Registrován: 2-2010
Hajnej:
"Vizte ještě jednou můj #23714, kde píšu "přičemž uvádět číslo koleje není jediná možnost"."
To nerozporuji.
Hajnej:
"Kolik vlaků bude v nějaké stanici ve stejnou dobu nějak podivně vysunuto do zhlaví, aby strojvedoucí neuměl určit číslo koleje..."
To ani nemusí být podivně vysunut-viz obrázek níže.

Hajnej:
"(přijmeme-li zjednodušení, že číslo koleje pozná podle označení návěstidla na jejím konci)...?"
Ale to už je pozdě! Ještě stále jste o tom přesvědčen? Třeba v tom Brně to zrovna neplatí. A v obrázku výše taky ne.
Jak asi bude znít rozkaz k odjezdu včetně čísla koleje (viz obr. výše) v případě, kdy celý vlak stojí na SK5a (případně jeho konec stojí ještě na koleji 5) a návěstidlo S5 nelze obsluhovat? Ke vší smůle, strojvedoucí má v rozsahu znalostí SŘ a ví, že stojí celý na koleji 5a. A na štítku návěstidla si přečte S5. Ono je mnohdy lepší, když fíra nemá znalost SŘ a tedy neví, jak jsou koleje rozindexovány. Jinak by z té koleje bylo možné odjet jen po rozkazu k odjezdu daný návěstí Odjezd (už se tady kdysi dávno o psalo).

K té pojistce, kterou jste mi vysvětlil: ano, výpravčí se snadno může splést v čísle vlaku. Číslo koleje, ze které má postaveno, nesplete nikdy, protože tu jedinou jistotu vidí na panelu nebo monitoru. Fíra to má zase obráceně-číslo vlaku by měl vědět vždy, s číslem koleje už je to mnohdy dost "na vodě".
Jak tu "pojistku" vyřešit jinak, než vyřčeným číslem koleje, nevím (vyjma ETCS). Ale nelíbí se mi, že se do toho vtahuje strojvedoucí, který mnohdy ani neví (nemůže být schopen vědět), na kterém indexu koleje stojí.
Hezkou neděli přeji.

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Neděle, 24. ledna 2021 - 14:43:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6944
Registrován: 9-2005
S5 v KH je podle mne blbě označené. Mělo by mít cedulku S5a.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 24. ledna 2021 - 14:45:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6945
Registrován: 9-2005
Haan: i když čumí na JOP s čísly vlaků, může se splést. To prostě je riziko.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Haan
Neděle, 24. ledna 2021 - 20:05:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3339
Registrován: 2-2010
Qěcy:
"S5 v KH je podle mne blbě označené. Mělo by mít cedulku S5a."
Nuž, mělo by. Jenže už nejméně 8 let ji nemá. A nikomu to nevadí. Asi se z té koleje neodjíždí/neprojíždí. Anebo se nenašel odvážlivec, který by si chtěl dělat problémy.
Neděle, 24. ledna 2021 - 21:23:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6946
Registrován: 9-2005
Haan: možná to bylo v normě zhruba do roku 2000 jinak: za číslo koleje se považovalo to neindexované a index sloužil pouze jako dílčí označení. Na hlavní návěstidla se dávala čísla koleje bez indexů.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pondělí, 25. ledna 2021 - 00:46:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23730
Registrován: 5-2002
Haan: To ani nemusí být podivně vysunut-viz obrázek níže.
Jasně, určitě se dá najít ještě další případ, kdy je někde něco postaru, viz třeba 40 a opakované volno na nějakém přežívajícím starém RZZ (pamatuju před 40+ lety v Krči).

Třeba v tom Brně to zrovna neplatí.
Tak třeba zrovna v tom Brně se dá říci něco jako "vlak 12300 povytažený z 6./8. koleje do zhlaví okolo návěstidla Lc8a do Šimic odjezd" - on totiž jiný vlak k tomu Lc8a povytáhnout nejde, protože tam buď nevedou koleje vůbec (z kolejí 3-1-2-4) a/nebo mají vzájemně vyloučené jízdní cesty (z kolejí 6 a 8), protože se liší v poloze výměny č. 52.

který mnohdy ani neví (nemůže být schopen vědět), na kterém indexu koleje stojí.
No tak když to neví, tak prostě nepotvrdí rozkaz (s uvedením důvodu) a autentifikace proběhne nějakým jiným způsobem, na kterém se budou schopni domluvit.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 25. ledna 2021 - 01:49:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3879
Registrován: 3-2006
za číslo koleje se považovalo to neindexované a index sloužil pouze jako dílčí označení. Na hlavní návěstidla se dávala čísla koleje bez indexů.
Bylo to tak skoro všude, koukám do starých plánků, v Praze hl.n. rozdělené koleje 14, 16, 20 a u nich návěstidla S14, Sc14, Lc14 a L14
V Holešovicích byla návěstidla ILc1, IILc1, IIILc1 atd.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
zOboru
Pondělí, 25. ledna 2021 - 04:21:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 278
Registrován: 7-2018
V Holešovicích byla návěstidla ILc1, IILc1, IIILc1 atd.
Na toto i pamatuje aktuálně platná SŽDC D1, Příloha 9, jedenáctý příklad.
Pondělí, 25. ledna 2021 - 11:50:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 2-2010
V Mezříči je L2 a Lc2.
Dívám se do D1 z 97 a tam už jsou v příloze označení L2a, Lc2a. Je tam ovšem oprava z 2002. To jsem měl poctivé předchůdce, mně by se to nestalo.
Pondělí, 25. ledna 2021 - 13:11:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1100
Registrován: 2-2010
Nestalo. Vyhrabal jsem i svůj původní předpis z roku 97 (skutečně neopravený) a v něm ještě tabulka s příklady označení vůbec není a k označování návěstidel jen říká, že za správné označení je odpovědný odpovědný zaměstnanec SDC.
Pondělí, 25. ledna 2021 - 15:15:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23738
Registrován: 5-2002
Mik: Bylo to tak skoro všude
Dřív taky měla navíc navrch "cestovost" nad "odjezdovostí", takže u půlené kolej šlo návěstidla rozlišit tak, jak píšeš.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 14. února 2021 - 11:01:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23875
Registrován: 5-2002
Tak začnu tím jednodušším, a to jsou výhybky uprostřed dopravní koleje. Tedy situace, kdy mi z dopravní koleje oboustranně ohraničené hlavními návěstidly odbočuje nějaká manipulační kolej a není u ní (přinejmenším v diskutovaném směru jízdy) manipulační kolej.
Tohle začalo být problémem (resp. něčím, co by mělo strojvedoucího nějak zajímat) až v souvislosti s výpravou hlavním návěstidlem. Do té doby byl fíra od něčeho takového odcloněn zeleným terčem výpravky (což není volání po jejím návratu). Vyskytuje se tedy (jenom) tam, kde chceme tím návěstidlem vypravovat, tedy ve stanicích s odjezdovými/cestovými návěstidly platnými pro jednu kolej. Ostatní stanice nás proto nezajímají.
Problém se dá rozdělit na tři dílčí podproblémy:
1) je výměna té výhybky zabezpečena ve správné poloze?
2) (ne)vidím na návěstidlo?
3) je to návěstidlo vůbec určeno pro mě?

Ad 1) Pokud vypravujeme volnoznakem na návěstidle, musí být k jeho rozsvícení splněny nějaké podmínky. A jak tu již bylo zmiňováno, mělo by tam patřit i držení výměn zmiňovaných výhybek v definované poloze. Začal bych tedy tím (už to tu párkrát zaznělo), nakolik jen "mělo by" nebo za "všude je". Pokud zjistím, že všude, tato část problému prostě neexistuje a nemá smysl s ní jakkoliv plevelit předpis. Pokud zjistíme, že skoro všude, jen v pár stanicích ne, můžeme si vybrat, zda to v nich uvedeme do řádného stavu (nebude to ani hned ani zadarmo), výpravu návěstidlem zrušíme v celé stanici (může být nepraktické) nebo jen na dotčené části dotčené koleje. To poslední se dá udělat buď nějakým zkomplikováním předpisu (to nechceme) nebo zápisem do ZDD (to se nebude líbit) nebo to nějak označíme (cojávím cedule s červeně přeškrtnutou výpravkou, kterou když vidím před sebou, tak pro mě návěstidlo není výprava, navíc podpořeno poznámkou v SJŘ).

Ad 2) Tenhle problém mám i na koleji bez takových výhybek (může to být hned ta sousední v téže stanici). Není tedy spojen s existencí té výhybky a je proto potřeba být opatrný s řešeními toho typu, že když už někde ten trpaslík náhodou je, tak na něm vymyslím nějakou novou návěst. Opět by stálo za to to kvantifikovat, jak mnoha stanic se to vůbec týká a zda je tam takový šrumec, že vadí domluvit se vysílačkou.

Ad 3) Poslední problém jsem od předchozího oddělil proto, že tu byla explicitně zmiňována situace, kdy za obracející vlak někoho dalšího naposunují. Nicméně pod "vidím na návěstidlo" by se vždy mělo rozumět i to "včetně celé koleje mezi mnou a návěstidlem" a v případě držení výměny ve správné poloze mě nemusí zajímat ani nikdo z boku (bylo navíc řečeno, že odbočující kolej je manipulační, tedy ať už je na ní zavřen kdokoliv, návěst pro vlak ho nesmí zajímat).
Zmiňuji ho proto, abych upozornil, že z pohledu ZZ vypadá úplně stejně situace, kdy ten obracák objíždí jeho vlastní mašina, nebo dokonce kdy jde o úvraťový přepřah (Jihlava). A zmiňuji to preventivně, aby někdo nezačal vymýšlet nějaké speciální funkce ZZ, které by to měly ošetřit, aby to "zvenku" vypadalo úžasně.

Pokud jste četli pozorně, tak jsme se tu obešli bez jakékoliv potřeby rozindexovávat koleje a porovnávat ty indexy s cedulkou na návěstidle. To bych nechal na tu druhou, "poříčanskou" půlku.
Teď pojďme diskutovat tuhle část, tedy tezi, že je žádoucí dosáhnout stavu, kdy popsaná situace nevyžaduje žádné "globální" řešení v předpise, nanejvýš je potřeba nějak rozumně ošetřit nějaké lokální anomálie.
Mám totiž za to, že takovéhle "výhybky uprostřed" tu s námi nejenže budou pořád, ale že je dokonce žádoucí, aby tu s námi mohly být, protože je to často jediná možnost, jak ve stanici zapojit nějakou tu nakládkovou/vykládkovou kolej...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 14. února 2021 - 20:56:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4270
Registrován: 5-2002
Souhlas, zejména ten závěr. V jedné drobnosti (?) bych to ale viděl jinak: Ta kolej nemusí být "mezi návěstidly", ale na jedné straně samozřejmě stačí šturc. Především ale, ta "kolej" by se měla definovat různě pro různé směry jízdy, a vždy "obsahovat i předchozí zhlaví" (až k předchozímu klacku, pokud takový je). Pak by to pokrylo i různá zastavení "před kolejí" (ať už vzniknou z jakéhokoli důvodu mimořádně, nebo by pak šlo do takového bodu dát třeba zastávku aniž by zas musel být nějaký cesťák). Uznávám ale, že pak začasté může být solidní problém s viditelností nebo s přerodem posunu (vycházejícího z DK či MK) ve vlak, tak to třeba nemusí úplně rozumně jít. Ale za pokus by to myslím stálo.

Ad 1 - Ta návěst v případě potřeby přece existuje (byť zatím se používá u skupinových odjezdů).
Ad 2 - Dříve bych řekl opakovačky za peróny nebo do ještě pár míst, kde by to pravidelně mohl být problém, jinak vysílačky. Ale pak jsem si uvědomil, že opakovačka taky musí řešit ZV, že? Takže pokud je NZV na cesťáku a zároveň by nevyšla ZV ani od opakovačky, máme problém. Nebo přivolávačka. Proto si myslím, že je třeba spíš hledat řešení tady. Výhodou je, že v nějakém oblouku jich může být za sebou několik a řeší tedy třeba i tu viditelnost při vyšší rychlosti (s pozitivním vlivem na možnosti umístění hlavního návěstidla), nejen odjezd. Naopak klasické opakovačky (tam kde jsou) by se pak mohly zrušit, protože jejich význam nemůže být "ukazují, co ukazuje nejbližší následující HN", ač to tak samozřejmě je logicky vnímáno a i jsou tak zamýšleny. Návěst "opakované Volno" je stejně pro mě dodnes zcela nepochopitelný produkt nějaké vyšší drážní filosofické.[wink]
zOboru
Neděle, 14. února 2021 - 23:44:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 284
Registrován: 7-2018
Tomáš_záruba:
"Proto si myslím, že je třeba spíš hledat řešení tady. Výhodou je, že v nějakém oblouku jich může být za sebou několik a řeší tedy třeba i tu viditelnost při vyšší rychlosti (s pozitivním vlivem na možnosti umístění hlavního návěstidla), nejen odjezd. Naopak klasické opakovačky (tam kde jsou) by se pak mohly zrušit, protože jejich význam nemůže být "ukazují, co ukazuje nejbližší následující HN", ač to tak samozřejmě je logicky vnímáno a i jsou tak zamýšleny. Návěst "opakované Volno" je stejně pro mě dodnes zcela nepochopitelný produkt nějaké vyšší drážní filosofické.[wink]"
návrh D1, Návěstní napodobovač
Bdlm
Pondělí, 15. února 2021 - 00:00:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1954
Registrován: 3-2007
Vymyslete blikající hnědou, to bude navestit že jedete do průseru.
Pondělí, 15. února 2021 - 08:52:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4271
Registrován: 5-2002
Ten návrh někde je?
Haan
Pondělí, 15. února 2021 - 09:07:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3357
Registrován: 2-2010
TZ: odkaz
Napodobovač řeší problematiku, kdy není vidět na návěstidlo před čelem vlaku. A pokud je mezi čelem vlaku a návěstidlem výhybka přičemž strojvedoucí na návěstidlo vidí, problematiku zde diskutovanou napodobovač nevyřeší-tedy zůstanou-li indexy.
Sakra práce, to návěstidlo přece někdo staví a tedy ten, kdo ho staví musí zajistit, aby VC odjíždějícího vlaku byla byla vpořádku zajištěna dřív, než ho postaví.

(Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
Pondělí, 15. února 2021 - 09:38:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23882
Registrován: 5-2002
TZ: Ta návěst v případě potřeby přece existuje (byť zatím se používá u skupinových odjezdů).
Jenže může zároveň platit bod 2, že na to návěstidlo nevidíš. Ale asi by se mohla dát stejná cedule, jenom řekněme v velikosti "střelnice" nebo dnešního označení předvěsti, na sloupek k té ranžírce. Jenom by se muselo umět nějak rozlišit, že se týká toho odjezdu a ne té ranžírky...

TZ: Proto si myslím, že je třeba spíš hledat řešení tady.
Viz návrh D1, čl. 102. Akorát bych za svoji maličkost viděl hranici mezi (8) a (9) ne jako Volno nebo ostatní, ale jako neomezená rychlost při plné ZV nebo ostatní.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 15. února 2021 - 09:55:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23883
Registrován: 5-2002
Haan: A pokud je mezi čelem vlaku a návěstidlem výhybka přičemž strojvedoucí na návěstidlo vidí, problematiku zde diskutovanou napodobovač nevyřeší-tedy zůstanou-li indexy.
Je to marný, je to marný, je to marný... [uhoh]
U té výhybky jsme se tu přece právě dobrali k tomu, že ona sam dost možná problém není vůbec (a nebo nanejvýš existuje v několika málo výjimkách). A speciálně v případě případného budoucího použití napodobovačů se prostě dá do podmínek jejich použití, že jsou výměny takovýchto výhybek drženy i v odjezdových cestách (takže i kdyby ta stanice dnes patřila mezi ony možné výjimky, nejpozději s dosazením NN by patřit přestala).
Zkuste proto uvažovat způsobem Jsou ve stanici napodobovače? Pokud ano, výhybky uprostřed koleje mě nezajímají, protože jsou vyřešeny. Stejně jako u návěstidla platného pro jednu kolej neřešíte, jestli výměny stojí z téže koleje, u které svítí volnoznak. Stojí, protože stát musí, jinak by to návěstidlo nešlo postavit.

A ohledně indexů jsem tu psal, že abychom to mohli rozmotat, máme si je schovat na "kauzu Poříčany", protože pro účel řešení této problematiky je nepotřebujeme vůbec. Tak to prosím Vás ještě chvíli vydržte, nebo se fakt nedostaneme nikdy nikam.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Pondělí, 15. února 2021 - 10:14:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3358
Registrován: 2-2010
Hajnej: dobře, vydržím [happy]
Pondělí, 15. února 2021 - 12:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23888
Registrován: 5-2002
TZ: Návěst "opakované Volno" je stejně pro mě dodnes zcela nepochopitelný produkt nějaké vyšší drážní filosofické.
Na tom není až zas tak nic nepochopitelného - ukazuje totéž, co by ukazovala "normální" předvěst téhož návěstidla (bez ohledu na to, zda nějaká taková existuje či nikoliv), a tou bílou dává najevo, že někde za ní ještě bude nějaké návěstidlo, které teď nejspíš ještě vůbec není vidět (jinak by tam ta OPř ani nebyla), a že za ní bude blíž, než jak daleko návěstidlo za předvěstí obvykle bývá.
Jinými slovy, že to Volno, co vidím od přejezdu přes celé Úvaly, není volnem ven ze stanice, ale že by někde na té lávce taky třeba mohla být Výstraha (a za ní stůj na prvním AB).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 15. února 2021 - 17:56:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4272
Registrován: 5-2002
Haan: Teda, 590 stran... to proti dnešním cca 370 (což je i tak strašlivé) nezní úplně jako vylepšení.[uhoh] No nic, díky za odkaz, za dlouhých zimních večerů si počtu.

Hajnej: Pěkné. Ale proč proboha je tam text:
Návěstní napodobovače se mohou použít ve stanicích, kde je dovolena výprava vlaku
hlavním návěstidlem, není-li z místa pravidelného stání čela vlaku vidět na odjezdové
(cestové) návěstidlo a nepostačuje-li pro informování strojvedoucího o návěsti dovolující
jízdu vlaku informace přenesená vlakovým zabezpečovačem15 nebo samostatnou opakovací
předvěstí16. Návěstní napodobovač lze použít i v případech, kde hrozí riziko záměny hlavních
návěstidel.

Neboli je vyloučeno použití na trati (ať už u oddílových nebo vjezdových návěstidel)? Já vím, že se rozhodlo o ETCS, ale než to všude bude, to by ještě pro nějaké lepší rozdělení oddílů/vjezdů mohlo posloužit dostatečně. Tím spíš je škoda, že tato změna nepřišla někdy kolem r. 1995.

A proč vlastně nějaký text o tom, kde může být NN použit, má být v té D1? To přece je v provozu (pro jehož řízení D1 existuje) jedno, buď tam je nebo není. Tyhle texty přece mohou být v nějakém tom předpise pro projektování apod.


tou bílou dává najevo, že někde za ní ještě bude nějaké návěstidlo, které teď nejspíš ještě vůbec není vidět (jinak by tam ta OPř ani nebyla), a že za ní bude blíž, než jak daleko návěstidlo za předvěstí obvykle bývá
Tomu bych rozuměl v případě, kdy by "opakované volno" bylo vždy, když k dalšímu hlavnímu návěstidlu je NZV (typicky na cest. n., kdy pak následuje NZV k odjezdu - a ještě lépe jen ve chvíli, kdy na tom odjezdu taky není Volno; ono by pak i pro fíry bylo pochopitelnější přijímání žlutého kódu před zeleným návěstidlem). Ale tím, že je to specialita OPř tak je to prostě takové podivné.
Pondělí, 15. února 2021 - 19:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23896
Registrován: 5-2002
TZ: Neboli je vyloučeno použití na trati (ať už u oddílových nebo vjezdových návěstidel)?
A k čemu by tam byl? To je přesně doména OPř...

typicky na cest. n., kdy pak následuje NZV k odjezdu - a ještě lépe jen ve chvíli, kdy na tom odjezdu taky není Volno; ono by pak i pro fíry bylo pochopitelnější přijímání žlutého kódu před zeleným návěstidlem
No jo, to ale víš Ty a dnes. Kolik takových situací bylo v době, kdy OPř vznikaly...?

Ale tím, že je to specialita OPř tak je to prostě takové podivné.
Hele, vysvětlení jsem Ti nabídl. Ber nebo neber...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 15. února 2021 - 20:46:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4274
Registrován: 5-2002
A k čemu by tam byl? To je přesně doména OPř...
Přece nedává smysl mít pro jeden účel dva různé typy návěstí. Měl jsem za to, že OPř by tím postupně byly nahrazeny. Ale budiž, to je věc názoru. Každopádně si nejsem jistý, jestli OPř nějak (formálně) řeší to, že/pokud není viditelnost těch 7 sekund kontinuálně (zatímco těch NN může být nasekáno několik třeba po 100 metrech, aby neustále byl vidět aspoň jeden)? Jinak mi nedává smysl, proč třeba v těch Olbramovicích by se to tak nevyřešilo, viz někde výše.
Pondělí, 15. února 2021 - 23:12:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23899
Registrován: 5-2002
TZ: Přece nedává smysl mít pro jeden účel dva různé typy návěstí.
A on ten napodobovač umí vynávěstit, kolik máš očekávat? A opakovací předvěst umí rozlišit Stůj od sněhuláka? To fakt není jeden účel...
Na tom napodobovači mi chybí už jen nějaká návěst typu "zavři dveře a přichystej se".

Jinak mi nedává smysl, proč třeba v těch Olbramovicích by se to tak nevyřešilo, viz někde výše.
Jsi si jist, že víš, co se řeší v Olbramovicích...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!