Diskuse » Železnice » Parní lokomotivy » Archiv diskuse Parní lokomotivy do 07. 9. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Parní lokomotivy do 07. 9. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 02. září 2020 - 08:09:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 7-2017
Česká Třebová, srpen 1970.
Středa, 02. září 2020 - 08:10:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 7-2017
Středa, 02. září 2020 - 08:10:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 96
Registrován: 9-2017
Doporučuji se podívat na www.vlaky.net, novinky česko. Tam je obsáhlý materiál "Ohlédnutí za oslavami Olomoucko-pražské dráhy" z roku 1995. Je až neuvěřitelné, jaké akce se daly uskutečnit.
Středa, 02. září 2020 - 11:24:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2660
Registrován: 7-2017
pal 96: V r. 1995, to bylo ještě před nástupem ministra Římana coby prvního z politických škůdců železnice do funkce, ještě doznívaly poměry, které umožnily uspořádání rozloučení s párou v Liberci roku 1980, týdenního "plandampfu" na štítecké lokálce v roce 1985 a oslav 150. výročí železnic v Brně roku 1989. Zažil jsem vše, v Brně dokonce jako pořadatel, takže mi to nějak zvlášť neuvěřitelné nepřipadá...
Středa, 02. září 2020 - 11:36:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2650
Registrován: 4-2014
pal - Dnes by ty akce šli také uskutečnit, ale otázka je kdo to vše zaplatí a na takových to akcích se dnes bez štědrého sponzora neobejdete. Dříve před rokem 1989 platil celou akci stát, dnes vám na takovéto akce většinou nedá vůbec nic a pokud ano tak něco málo přes ČD nebo ČDC, kteří vystupují v rolích sponzora a bohužel to nestačí, takže musíte mít ještě další štědré sponzory.
Radar007
Středa, 02. září 2020 - 12:02:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 532
Registrován: 7-2010
Dne 13 září má jet pára v rámci Táborských slavností z Tábora do Veselí nad Lužnicí, ví se prosím která ?
jagg
Středa, 02. září 2020 - 12:15:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 847
Registrován: 5-2012
Hlavně dneska se na to navěsily různé alibistické úřady a státní instituce plné parazitických kancelářských šmejdů a zašíváckých aparátčíků, kteří opojení mocí, která jim byla dána politiky, co lezou potenciálním voličům do prdele, natahují ruce za různá razítka a ve jménu různých moderních (a módních) zaklínadel vydírají pořadatele. A o cenách všech věcí s těmito akcemi spojených nemá vůbec cenu se bavit, cenové hladiny jsou dávno totálně zdeformované EU dotacemi a klientelisticko-korupčním prostředím, které dovolí nadsazovat ceny tak, aby mohlo zbýt na "marketing" všem zainteresovaným. Je to celkem k zblití.

(Příspěvek byl editován uživatelem jagg.)

(Příspěvek byl editován uživatelem jagg.)
Středa, 02. září 2020 - 19:10:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 220
Registrován: 11-2012
Jagg: Do kamene tesat! Bohužel...
Středa, 02. září 2020 - 23:55:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 6-2012
Nepřející hnidy byly vždy, to není jediný nebo nový problém. Ten problém je mnohem komplexnější ale dá se shrnout do jedné věty: Od pravidelného provozu uplynulo už 40 (slovy čtyřicet) let.
Neexistuje už provozní zázemí, pryč je dílenské zázemí, z páry se stal cizorodý element, který do současné železnice nezapadá (ilustrující ukázkou jsou nové tunely před Plzní kam už pára nemůže protože by spustila požární poplach a ničila kouřová čidla). Je to přirozený vývoj, provozní potřeby moderních vozidel jsou jiné a tak i jejich zázemí je jiné, spousta provozních jednotek zmizela a ty co zbyly jsou s parním provozem nekompatibilní. K tomu přistupují stále vyšší náklady na velké opravy lokomotiv což opět dáno vzdalováním se od parních dob.
A bude hůř, s velkou pravděpodobností bude nakonec parní provoz záležitost jen muzejních drah a stejně jako dnes vzpomínáme na to co se dalo organizovat na přelomu osmdesátých a devadesátých let budeme za dvacet let (jestli tu ještě budeme) vzpomínat jak se kolem roku 2020 ještě dalo s párama jezdit na "normální" dráze.
Čtvrtek, 03. září 2020 - 00:16:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2651
Registrován: 4-2014
Marky - U Ejpovických tunelů SŽ(DC) plánovalo, že zatopená parní mašina do nich bude moci, ale v tunelu nesmí vyvíjet žádnou tažnou sílu, tudíž ji tunelem musí protáhnout buď elektrika, nebo motorová jednotka. Ale jak to ve finále dopadlo nevím.
Čtvrtek, 03. září 2020 - 05:17:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11184
Registrován: 4-2003
dědek hank:V r. 1995, to bylo ještě před nástupem ministra Římana coby prvního z politických škůdců železnice do funkce, ještě doznívaly poměry, které umožnily uspořádání rozloučení s párou v Liberci roku 1980, týdenního "plandampfu" na štítecké lokálce v roce 1985 a oslav 150. výročí železnic v Brně roku 1989. Zažil jsem vše, v Brně dokonce jako pořadatel, takže mi to nějak zvlášť neuvěřitelné nepřipadá...

Ono se uhlí samo nějak zaplatilo, což v účetním bordelu socialistických ČSD nebyl problém, nafta pro motorové lokomotivy se také někam napsala, aby to nikomu nevadilo a hodiny strojvedoucích a topičů se také někam napsaly, ostatně šlo z pohledu velkých ČSD o "drobné", které tehdy nikdo zjevně neřešil [biggrin].


jagg:Hlavně dneska se na to navěsily různé alibistické úřady a státní instituce plné parazitických kancelářských šmejdů a zašíváckých aparátčíků, kteří opojení mocí, která jim byla dána politiky, co lezou potenciálním voličům do prdele, natahují ruce za různá razítka a ve jménu různých moderních (a módních) zaklínadel vydírají pořadatele. A o cenách všech věcí s těmito akcemi spojených nemá vůbec cenu se bavit, cenové hladiny jsou dávno totálně zdeformované EU dotacemi a klientelisticko-korupčním prostředím, které dovolí nadsazovat ceny tak, aby mohlo zbýt na "marketing" všem zainteresovaným. Je to celkem k zblití.


Prostě kecy, prdy a beďary nějakého zapšklého šotouše, kterému nechtějí zorganizovat velkolepý plandampf, kde by platil jen symbolicky, nebo nejlépe vůbec nic a mohl si fotografovat do zemdlení [crazy].

Přitom je třeba zaplatit uhlí do parní lokomotivy, vodu je nutné objednat u hasičů, protože ta už neteče dlouhá desetiletí zdarma z vodních jeřábů v každé stanici a také uhradit náklady na údržbu parní lokomotivy a také zaplatit strojvedoucího a topiče. Věřte tomu, že třeba na německých vlacích, které několikrát ročně zajíždí s velkými lokomotivami (35, 50, 52 atd.) k nám a třeba až do Prahy, jsou strojvedoucí dva a topiči také. To proto, že akce začíná někdy ve tři ráno a končí klidně až po půlnoci a jedna dvojice by to fyzicky opravdu nedala, což vím nejen díky tomu, že s nimi občas jako pilot jezdím. Takže také je nutné zaplatit i pilota, protože němečtí strojvedoucí nemají obvykle česká osvědčení. Stejně to ale platí i pro české strojvedoucí, ti také nemají seznání zdaleka všude, takže v mnoha případech musí pilot být i zde, zejména, pokud se jede na détrojkovou trať. Také ještě přijde účet za pronájem vozů a SŽ(DC) poplatky za dopravní cestu také neodpouští. Tohle prostě nikdo jen tak pro potěchu šotoušů dělat nebude [nene]. Jedna věc je akci zorganizovat, což samo o sobě také tak jednoduché není, ale hlavně je jí nutné zaplatit. A vybrat alespoň tolik peněz, aby se na tom neprodělaly kalhoty, což si většina šotoušů stále neuvědomuje [nene].


Mne spíš zajímá něco jiného, co není stále vyjasněné: Co bude po nástupu ETCS, zda stále budou i do budoucna povoleny jízdy historických (nejen) parních vlaků bez hnacích vozidel osazených mobilní částí ETCS a pokud ano, tak za jakých podmínek... Pak tu máme ještě možnost instalace mobilní části ETCS do parní lokomotivy, které ale ještě nikde v Evropě nebyla provedena...
Čtvrtek, 03. září 2020 - 10:05:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 9-2017
Marky:
"Nepřející hnidy byly vždy, to není jediný nebo nový problém. Ten problém je mnohem komplexnější ale dá se shrnout do jedné věty: Od pravidelného provozu uplynulo už 40 (slovy čtyřicet) let.
Neexistuje už provozní zázemí, pryč je dílenské zázemí, z páry se stal cizorodý element, který do současné železnice nezapadá (ilustrující ukázkou jsou nové tunely před Plzní kam už pára nemůže protože by spustila požární poplach a ničila kouřová čidla). Je to přirozený vývoj, provozní potřeby moderních vozidel jsou jiné a tak i jejich zázemí je jiné, spousta provozních jednotek zmizela a ty co zbyly jsou s parním provozem nekompatibilní. K tomu přistupují stále vyšší náklady na velké opravy lokomotiv což opět dáno vzdalováním se od parních dob.
A bude hůř, s velkou pravděpodobností bude nakonec parní provoz záležitost jen muzejních drah a stejně jako dnes vzpomínáme na to co se dalo organizovat na přelomu osmdesátých a devadesátých let budeme za dvacet let (jestli tu ještě budeme) vzpomínat jak se kolem roku 2020 ještě dalo s párama jezdit na "normální" dráze."
Tak ono je to taky dáno tím že se tady zkur*ilo a rozprodalo co mohlo a co nešlo to se vytunelovalo... Protože jinak zázemí si i v zahraničí kde jsou s železnicí X let před námi dokáží udržet, ať už co se dep, nebo dílen týká, jenže tady to jde se vším leda tak do pr*ele, protože lidí je čím dál míň dílny ve Velenicích umřely už před léty a velký opravy na velkých mašinách se buď vlečou roky viz. 556.0298, nebo se nedělají vůbec viz. 498.022, no kdyby tohle nestačilo, tak když už si někdo dává léta dohromady mašinku, tak je tu NTM které stupňuje nesmyslně svoje požadavky a nakonec jim tu mašinku sebere viz. Konrád a Jaroměř [crazy]. Takže ono spíš každý hledá, stejně jako v téhle diskuzi proč to nejde, než se zamyslet nad tím jak by to šlo, pak se nejde divit že to vypadá jak to vypadá
Není nad řádný štěkot Kylchapu, burácení Zamračené a dunění Brejlovce
Čtvrtek, 03. září 2020 - 11:03:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 77
Registrován: 6-2012
Do prdele to nejde jenom u nás. Piła skončila, Wolsztyn už zdaleka není co býval, na drahotu Meiningenu Němci nadávají.
Samozřejmě v tom hraje roli i faktor vyloženého házení klacků pod nohy (třeba výtopna Hanušovice nebo naposledy boj o Zlíchov - ten naštěstí dopadl dobře). Ale i když se toto překoná, kolik je lidí ochotných dělat? A i když se to povede, stejně to dopadne tak, že budete nejčastěji jezdit kolem komína vašeho zázemí, tedy tak jako to dělají právě Zlíchováci nebo KHKD. Všechno ostatní už výrazně zvyšuje organizační náročnost. Jen taková hloupost - kolik krytých stání má ještě dýmník? Takže mašinu někde mimo vašeho zázemí budete zatápět a udržovat pod širým nebem, protože pouštět saze pod střechu vás (celkem logicky) nikdo nepustí.
A to před námi pořád stojí velký otazník nebo spíš vykřičník v podobě ETCS.
Čtvrtek, 03. září 2020 - 12:03:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2652
Registrován: 4-2014
To ETCS je pro zachovalou muzejní parní trakci velký strašák a překážka. Je to dost drahé zařízení a pro pár parních mašin to asi nikdo kupovat jen tak nebude, takže se nám jízdy parních mašin přestěhují z hlavních tratí na ty vedlejší lokálkové a muzejní dráhy, kde snad po nich nikdo to ETCS požadovat nebude. A další problém je v tom, že ty zbylé parní mašiny,které se dožili dnešních dnů, jsou většinou deponovány ve velkých depech, která jsou napojena na uzel a z něj vycházející hlavní tratě, kde to ETCS bude povinné, takže problém bude v tom jak tu páru dopravit na lokálkovou trať, řešení je, opět se to bude muset řešit nějakým přetahem, v kterém ta pára pojede jako vlečňák a hlavní mašina to ETCS bude mít, bohužel těmito přetahy se opět jízdy páry opět prodraží. Takže ty jízdy páry se asi skutečně omezí jen na muzeální tratě.

A až ETCS bude povinné třeba na trati Beroun -Praha, tak na Karlštejnském vinobraní s parními mašinami už asi bohužel jen tak nesetkáme.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Čtvrtek, 03. září 2020 - 13:44:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 5-2002
Nemožnost uspořádat plandampf jako v roce 1995 (= s rychlíkem na hlavní trati v páře, ostatně, to si pamatuju ještě s Mikádem a Albatrosem mezi Prahou a Děčínem kolem roku 2000 - Mikádo tehdy dojelo jen do Bohušovic nad Ohří) především zrcadlí to, že vlaky dnes už naštěstí nejezdí podle podle jízdních dob z epochy, kdy na železnici kralovala pára. By mě zajímalo, kdo může v roce 2020 brečet po jízdních dobách např. Šohaje, Salubie, Junáku a Bezdrevu.

Co se týká Bramova komentáře, tak ještě doplním, že na - řekněme - hlavních jednokolejkách (okolí Jedlové třeba) je v důsledku zavedení taktového JŘ a snesení staničních kolejí nutné důsledně dodržovat JŘ osobního zastávkového vlaku (Sharky, Stadlery, Pantery), což s párou i bez zastavování není vždycky taková legrace, jak se na první pohled zdá.

Potvrzuju komentář od Markyho: Meiningen je skutečně úplně v hajzlu s kvalitou práce.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 03. září 2020 - 14:08:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 114
Registrován: 6-2009
By mě zajímalo, kdo může v roce 2020 brečet po jízdních dobách např. Šohaje, Salubie, Junáku a Bezdrevu.

Já bych o pár případech věděl....[crazy]
Čtvrtek, 03. září 2020 - 15:03:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1599
Registrován: 3-2006
Petr Barchánek - tak proč teda kurnikšopa Marian pořád pro práce a opravy v Meiningenu horuje jak jsou nejlepší široko daleko?
Čtvrtek, 03. září 2020 - 15:34:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2664
Registrován: 7-2017
Kdyby se někdo zeptal mě, tak by mi stačily tratě určené jako muzejní a vyhrazené pro tento účel. Ať už v rámci nějakého toho National Heritage po britském vzoru nebo zcela soukromé. Ve UK a Irsku je takových tratí, kde se dá pravidelně nejméně 10 dnů do roka s párou dojet odněkud někam, přes 100, z toho na normálním rozchodu asi 60 a zbytek jsou úzké. (Nepočítám atrakce, kde se popojíždí pár set metrů, některé z té stovky tratí jsou dlouhé i desítky km, ani dráhy s rozchodem pod 2 stopy.) Včetně statických muzejních expozic a tramvajových tratí sdružuje britská Heritage Railways Association přes 180 členů.

Britové naštěstí po řádění pověstné Beechingovy sekery v 60. letech na všech zrušených tratích rovnou nadšeně nevytrhali koleje ani nemuseli plnit plán odevzdávání šrotu do hutí, takže dnes mají po čem jezdit i s čím jezdit. Nicméně i když naše podmínky jsou takové, jaké jsou, určitě je v tomto ohledu ještě i u nás spousta nevyužitého prostoru.

A nemyslete si, že s parním provozem "velkých kol" (u nich se tomu říká mainline steam) na hlavních tratích používaných pro pravidelnou veřejnou dopravu nemají Britové potíže. Uvádí se, že po první (státem podporované) veřejné jízdě znovuzrozeného Létajícího Skota musela organizace Network Rail zaplatit soukromým operátorům osobní dopravy pokuty v celkové výši asi 60 000 GBP za to, že způsobila zpoždění 59 vlaků celkem o více než 8 hodin. A publikum se tam občas taky chová jako zdivočelé stádo, takže například neoprávněný vstup na pozemek dráhy (do čehož by u nás zřejmě spadalo 99% šotoušských aktivit) se v UK považuje za trestný čin a lze za něj udělit pokutu až 1000 GBP.

Myslím, že není nutno ani plakat u compů ani vymýšlet už vymyšlené. Rozdíl mezi poměry u nás a v UK je zřejmě právě v postoji veřejnosti, která je na ostrovech zvyklá podporovat aktivity tohoto druhu členstvím a vlastní prací ve spolcích i finančně. Pro začátek by se třeba i u nás mohlo zavést tax assignment. Jistě by se i v Čechii našlo dost lidí, kteří by - podobně jako na Slovensku - 2% ze svých daní poslali některému spolku na provoz a opravy parních lokomotiv.

Ještě jedno zajímavé číslo: Aktivity Mainline Steam v roce 2016 britské ekonomice jako celku údajně vynesly asi 30 miliónů GBP.

(Příspěvek byl editován uživatelem dědek_hank.)
Čtvrtek, 03. září 2020 - 15:41:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 302
Registrován: 3-2007
Vážení, když tady čtu ty vaše nářky a brečení, že už není možné uskutečnit takovou akci, jako byly oslavy Olomouc - Praha v roce 1995 nebo Plandampf, tak jste asi na tom s pamětí hodně špatně, když si nevzpomenete na festival Steam 50 v Benešově u Prahy, který se konal 21.-22.září 2019, tj. MINULÝ ROK.
jagg
Čtvrtek, 03. září 2020 - 15:47:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 848
Registrován: 5-2012
Bram: je vidět, že piloty na nostalgii dneska můžou dělat i nafoukaní blbi, mimoni a pseudomazáci, co neumí ani pořádně číst nebo pochopit, co čtou. Za to se umí pěkně naparovat, jací jsou to borci, že jsou přímo u dění (přitom je to úplně naopak) a dělá jim učitě hrozně dobře se tvářit velmi důležitě, když projíždí okolo lidí na akcích, nebo okolo skupin šotoušů (což já určitě nejsem) u trati. A pochopitelně nezapomenou zdůraznit, že to pro ně není koníček, ale hlavně kšeft, i když o tom vůbec řeč nebyla... [crazy] [crazy]
Čtvrtek, 03. září 2020 - 16:04:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11193
Registrován: 4-2003
Petr barchánek:Co se týká Bramova komentáře, tak ještě doplním, že na - řekněme - hlavních jednokolejkách (okolí Jedlové třeba) je v důsledku zavedení taktového JŘ a snesení staničních kolejí nutné důsledně dodržovat JŘ osobního zastávkového vlaku (Sharky, Stadlery, Pantery), což s párou i bez zastavování není vždycky taková legrace, jak se na první pohled zdá.

Nic proti, ale jsou obnoveny Markvartice a zrekonstruována Česká Lípa, kde se dá jet od Lovosic směrem na Děčín a Rumburk přímo bez posunu, za což v obou případech dávám [ok].

Ostatní stanice nejsou až na jednu výjimku (Chřibská, viz níže)) zredukovány tak, že by tam byly pouze dvě dopravní koleje. Mne naopak vadí jiná věc: Likvidace již delší dobu neprovozované stanice Skalice u České Lípy místo jejího zprovoznění [angry]. To je v podstatě jediné, co tu SŽ(DC) lze vytknout. Rozhodně bych tedy nepaušalizoval, problémy by mohla působit leda tak likvidace jedné dopravní koleje v Chřibské, kde jsou teď místo tří dvě. Krásná Lípa je se třemi dopravními kolejemi zcela O.K., protože do Panského je provoz v podstatě nulový a v Rybništi jsou čtyři průjezdné dopravní koleje také O.K. I kdyby tam přijel nějakej náklad do/z Varnsdorfu, tak to nevadí, protože varnsdorfské osobáky jezdí na čtvrtou kusou u budovy. Co bych osobně do blízké budoucnosti uvítal (a to asi nejen já) je to, o čemž už jsem se na k-reportu zmiňoval: Výhybnu mezi Benešovem nad Ploučnicí a Děčínem východem někde u Soutěsek. To by případným nepravidelnostem provozu obecně (včetně provozu všemožných ad hoc vlaků) a tedy vstřebávání případných zpoždění v této oblasti, ale hlavně kapacitě dopravní cesty, hodně pomohlo. Stejně tak již výše zmíněná Skalice u České Lípy [wink].

A v neposlední řadě by to také chtělo zařídit odstranění klíčového průmyslu v Bakově nad Jizerou a jeho náhradu současným zabezpečovacím zařízením, klidně i bez úprav kolejiště. Sice to povede ke konzervaci čtyřicítky přes stanici, ale pořád na pořádnou rekonstrukci této stanice stejně teď nebude odvaha [nene]. Protože coby kdyby velkolepá modernizace trati MB - Turnov někdy v budoucnu...
Čtvrtek, 03. září 2020 - 16:22:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11194
Registrován: 4-2003
jagg:je vidět, že piloty na nostalgii dneska můžou dělat i nafoukaní blbi, mimoni a pseudomazáci, co neumí ani pořádně číst nebo pochopit, co čtou. Za to se umí pěkně naparovat, jací jsou to borci, že jsou přímo u dění (přitom je to úplně naopak) a dělá jim učitě hrozně dobře se tvářit velmi důležitě, když projíždí okolo lidí na akcích, nebo okolo skupin šotoušů (což já určitě nejsem) u trati.

Jinak co jsem to měl pochopit? Nic jiného, než to, že dřív bylo lépe a dneska to stojí za howno z příspěvku pana jagga vyčíst opravdu nelze [nene].


Opravdu nevím, že bych se tu s něčím někdy chlubil. A na parní lokomotivě se obvykle coby pilot tísním někde v koutku tak, abych nepřekážel ani strojvedoucímu a ani topičovi v jejich práci. Je li to třeba a zároveň to umožňují poměry na trati, tak topičům dvířkuji, protože do stoupání je třeba pro plynulost jízdy topičovi co nejvíce pomoci - ne každý stroj má pneumaticky otvírané dvířka do topeniště... Na druhou stranu za ně mám na síti SŽ(DC) odpovědnost (případný průser by šel celý za mnou [sad]), tak je neustále musím sledovat a hlídat, tedy na trať vidět musím také. Bez toho to fakt nejde [nene].


A pochopitelně nezapomenou zdůraznit, že to pro ně není koníček, ale hlavně kšeft, i když o tom vůbec řeč nebyla...

Kšeft jsou v podstatě všechny parní akce. S tím se smiř, jinak to už dělat nejde a nikdy už nepůjde [nene]. Leda že by se našel ochotný miliardář, který by tyto akce sponzoroval... Jen pro info: V možnostech jednotlivce je si zaplatit třeba k narozeninám parní lokomotivu typu BS 200 od Zababy (třeba ze Smíchova do Karlštejna) či tu samou od Jirky Kotase (třeba z Brna do Blanska). I tak to jednotlivce bude stát částky v řádu desítek tisíc... Tolik asi k finanční náročnosti parních akcí [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Čtvrtek, 03. září 2020 - 17:08:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10547
Registrován: 4-2003
Pro začátek by se třeba i u nás mohlo zavést tax assignment.

Tak o to méně peněz přiteče z eráru a máte přitom nulovou jistotu, že to lidi pošlou na nějakou (smrdící, čoudící) páru.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 03. září 2020 - 18:05:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2665
Registrován: 7-2017
RadekŠ:
"Pro začátek by se třeba i u nás mohlo zavést tax assignment.

Tak o to méně peněz přiteče z eráru a máte přitom nulovou jistotu, že to lidi pošlou na nějakou (smrdící, čoudící) páru."

Víc bych se spoléhal na lidi než na to, že erární rukapáně bude otevřená zrovna pro tento účel.
Čtvrtek, 03. září 2020 - 18:38:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10127
Registrován: 5-2002
Mne spíš zajímá něco jiného, co není stále vyjasněné: Co bude po nástupu ETCS, zda stále budou i do budoucna povoleny jízdy historických (nejen) parních vlaků bez hnacích vozidel osazených mobilní částí ETCS a pokud ano, tak za jakých podmínek... Pak tu máme ještě možnost instalace mobilní části ETCS do parní lokomotivy, které ale ještě nikde v Evropě nebyla provedena...

Já tedy párař nejsem (smrdí to a bolí z toho ruce), ale kusím vám poradit.

Je rok 2020 a od roku 2025 se opravdu na koridorech nesvezete, pokud budete jenom brečet na Káčku.

ETCS má pro takové případy jednu obrovskou výhodu. Nezajímá ho čelo vlaku, nezajímá ho první náprava...

Stačí vám to k nakopnutí???
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 03. září 2020 - 19:27:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5163
Registrován: 5-2002
Petr_Šimral:
"ETCS má pro takové případy jednu obrovskou výhodu. Nezajímá ho čelo vlaku, nezajímá ho první náprava... "

Něco jako jezevec s bateriovou chatičkou, jen by v ní bylo TO?
Čtvrtek, 03. září 2020 - 19:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10129
Registrován: 5-2002
Spíše veliká parnička s tendrem a malá parnička se služebním vozem...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 03. září 2020 - 20:00:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1196
Registrován: 5-2002
PŠ: Nezajímá ho čelo vlaku, nezajímá ho první náprava...

Ale potřebuje mít kontrolu nad jízdou/brzdou, nebo už ne?



jagg:
že to pro ně není koníček, ale hlavně kšeft,

Platná právní úprava nedovoluje řídit drážní vozidlo "jen tak" bez pracovněprávního smluvního vztahu s dopravcem, tj. i kdyby byla posádka parního vlaku ze samých srdcařů, zaplaceno dostat musí.

Dědek hank: Hezká litanie, ale v českých podmínkách by se musela zrušit veškerá železniční síť kromě koridorů, aby se někde pak dalo jet "po bývalé zrušené trati s velkými koly smysluplně odněkud někam".
V Británii se dá vyřešit tresntý čin pokutou? Pokuty jsou snad za přestupky.

Bram: Jasně, že není "všecko špatně a dřív bylo líp": Průjezd novou Českou Lípou je jednoznačně [ok], nejen bez šíbování (a že jsem tam přestavoval osmivozový rychlík s párou), ale taky perony a z toho vyplývající současné vjezdy - nemusí se stát u vjezdu, aby se nevjelo do lidí. Stejně tak hodnotím pozitivně např. zavádění GSM-R, rádio je na mašině slyšet, mobil vesměs ne.

Všech pět zalehlých kolejí v novém Rybništi jsem už zažil (dvě pravidla, pára, náklad, motor z Vanďáku). Pod Jedlovou chybí Skalice, jsou znát zredukovaná hradla pod Benešovem, Veselé p.R taky chybí (ale bez obnovených Markvartic to byla tragedie), blbá byla ta pomalá na výjezdu z Mlejnů (100 nebo kolik let se tam jezdilo plnou traťovou přes přejezd bez PZZ ke třem chalupám a pak tam nějaký trotl dal 10 km/h v plném stoupání - z toho se už nedalo rozjet), ta kolej na Chřibské bohužel chybí pokud tam vyjde křižování a předjetí naráz, tak to nejde. Ze stejného důvodu se dost blbě trasuje pára z Lípy do Lovosic, hlavně LTM město je doslova steam-unfriendly. Naopak oceňuju, že už se nemusí šíbovat ve Velkých Žernosekách při jízdě ve směru Střekov - LTM Město a opačně, tam to bylo taky dost nanic. Dost blbě se trefuje do taktového GVD mezi Žitavu a Liberec, naopak velmi pozitivně hodnotím aktivaci Hlubočep a výhyben na Semmeringu. Bohužel, na novém Karlínském vidauktu je R min 175 metrů, takže velká kola tudy bohužel už neprojedou, což je škoda, chtěl jsem tamtudy jet za dva týdny.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 03. září 2020 - 20:18:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10132
Registrován: 5-2002
Ale potřebuje mít kontrolu nad jízdou/brzdou, nebo už ne?

To je otázkou, co si s hodnotitelem bezpečnosti vyjednáte. Pro přepravu mezi výkony z toho udělejte klidně řídící vůz...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 03. září 2020 - 20:37:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2667
Registrován: 7-2017
"V Británii se dá vyřešit trestný čin pokutou? Pokuty jsou snad za přestupky."

"Trespassing on the tracks to view the service is not only extremely dangerous and can result in the train’s journey being delayed, it is an offence for which the offender risks being brought before the courts, a fine of £1,000 and a criminal record."

(Zdroj: https://www.railmagazine.com/news/network/2016/05/18/flying-scots man-network-rail-issues-trespass-warning)
Čtvrtek, 03. září 2020 - 21:44:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10548
Registrován: 4-2003
Víc bych se spoléhal na lidi než na to, že erární rukapáně bude otevřená zrovna pro tento účel.

Daňové asignace jsou z mnoha důvodů scifi a i kdyby ne, tak se Vám na to lidi můžou víteco. Čistě z důvodu generačních a kulturních změn.


Co bude po nástupu ETCS, zda stále budou i do budoucna povoleny jízdy historických (nejen) parních vlaků bez hnacích vozidel osazených mobilní částí ETCS a pokud ano, tak za jakých podmínek.

No budou, na modrá na odjezdu se změní na přivolávačku a vyjede 40 km/h, pak pojedete k další stanici mezistaničně, nebudete si všímat neproměnných návěstí ETCS, pak budou 3 upozorňovadla, předvěstní košočtverec a potom terč ETCS a pod ním bude blikat bílá. No a slavnostně vjedete do stanice a zastavíte před terčem ETCS s modrou. Na takovou trasu ve dvě v noci (jindy to takovýmu šnekovi brutálně vyžírajícím kapacitu nepřidělí infrastruktura) to zachytíte termokamerou. A ještě jsme zapomněl, takový "slepý" vlak bude nutné rozdíl od ostatních vlaků potřeba taky zpravit.

To není ironie, jenom aby si někdo vyndal ruce z nočníku. A nějaký tendr s ETCS - to spíš začnu věřit na blanické rytíře.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 03. září 2020 - 22:38:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10134
Registrován: 5-2002
A nějaký tendr s ETCS - to spíš začnu věřit na blanické rytíře.

Ty nesleduješ zasedání například "bezpečnostní komise" MD?

V České republice je možné již naprosto všechno...

Já přesně naopak si dovedu představit, že "řídící vozy" pro parní vlaky budou podporovány, bude na ně vypsána dotace a stanoveny bezpečnostní podmínky pro provoz, protože stejně vás ETCS zastaví 30 metrů před návěstidlem a tam se vejde i Albatros [biggrin]
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 03. září 2020 - 23:16:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1250
Registrován: 1-2012
Ad Meiningen.
Kde jinde to dělat, Meiningen je zmodernizovaný a drahé je to všude. Velenice měly ke konci v podstatě stejné ceny jako Meiningen. No a v Polsku již v podstatě nic není a co vím, když tam opravovali německou BR 18, tak z toho byla zanedlouho ostuda v Německu. Nebo to chcete dělat v Rumunsku? Vemte si jen náklady na dopravu. No a náš způsob je taky poněkud těžkopádný. Rozebereme velkou lokomotivu na prvočásti a ty pošleme někam na opravu. Po čase se to vrátí na místo a my to na koleně dáváme dohromady. Kolik se na tom ušetří? Tak si to někdo spočítejte a porovnejte s cenou za kompletní opravu. A započítejte do toho i vlastní mzdové náklady a režii. Jsem zvědav o kolik vám to vyjde nižší a to nehledím na kvalitu práce. Tím samozřejmě nechci nikoho urazit. Jen aby si nikdo nemyslel, že tady jen tak plkám. Na dráhu jsem nastoupil 1.8.1978 a to ještě jezdily parní lokomotivy a pohyboval jsem se většinu času na opravách. Z dráhy jsem byl odejit v půlce prosince 2010. Děkuji za pozornost.
Pátek, 04. září 2020 - 07:41:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 353
Registrován: 5-2012
Pár ranních fotek s Lízou a Praotcem[fotic]

Pátek, 04. září 2020 - 11:33:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11202
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Já přesně naopak si dovedu představit, že "řídící vozy" pro parní vlaky budou podporovány, bude na ně vypsána dotace a stanoveny bezpečnostní podmínky pro provoz, protože stejně vás ETCS zastaví 30 metrů před návěstidlem a tam se vejde i Albatros

By se mi hned chtělo říci: Vtipe, vylez! [biggrin]

Jako vtip to ovšem neberu, takže teď zase vážně: Zase tak špatné řešení by ten řídící vůz asi nebyl, spíš naopak. Mohli by si ho půjčovat různé společnosti, co mají parní lokomotivy. Asi by o něj ale byla v určité termíny hádka a v jiné dny by nečinně postával...


Je rok 2020 a od roku 2025 se opravdu na koridorech nesvezete, pokud budete jenom brečet na Káčku.

Jsem realista, protože v roce 2025 výhradní provoz pod ETCS na koridorech zaveden zcela určitě nebude, to by se zastavila velká část regionální dopravy (nejen) v okolí Prahy a mnoho rychlíků by také nevyjelo. Takže do roku 2030 je určitě čas, byť se do poslední chvíle bude tvrdit, že deadline je rok 2025 [wink].


Petr barchánek:Všech pět zalehlých kolejí v novém Rybništi jsem už zažil (dvě pravidla, pára, náklad, motor z Vanďáku). Pod Jedlovou chybí Skalice, jsou znát zredukovaná hradla pod Benešovem, Veselé p.R taky chybí (ale bez obnovených Markvartic to byla tragedie), blbá byla ta pomalá na výjezdu z Mlejnů (100 nebo kolik let se tam jezdilo plnou traťovou přes přejezd bez PZZ ke třem chalupám a pak tam nějaký trotl dal 10 km/h v plném stoupání - z toho se už nedalo rozjet), ta kolej na Chřibské bohužel chybí pokud tam vyjde křižování a předjetí naráz, tak to nejde. Ze stejného důvodu se dost blbě trasuje pára z Lípy do Lovosic, hlavně LTM město je doslova steam-unfriendly. Naopak oceňuju, že už se nemusí šíbovat ve Velkých Žernosekách při jízdě ve směru Střekov - LTM Město a opačně, tam to bylo taky dost nanic. Dost blbě se trefuje do taktového GVD mezi Žitavu a Liberec, naopak velmi pozitivně hodnotím aktivaci Hlubočep a výhyben na Semmeringu. Bohužel, na novém Karlínském vidauktu je R min 175 metrů, takže velká kola tudy bohužel už neprojedou, což je škoda, chtěl jsem tamtudy jet za dva týdny.


Trochu s rozumem: Stanici Veselé pod Rabštejnem nebude nikdo nikdy obnovovat, to je fakt nereálné. Chřibská byla zrekonstruována do dnešní podoby patrně kvůli odstranění propadů rychlosti a zrušenou dopravní kolej v původní podobě, tj. její opětovné zapojení do rumburského zhlaví, nikdo nikdy obnovovat nebude [nene].

Pokud by se vytvořila tato spojka: https://mapy.cz/s/helomateta

.....tak máš plnohodnotnou náhradu. Ta by zcela jistě zrealizovat šla, jen se brečí kvůli ní dost pozdě [sad].

Litoměřice horní nádraží je ale fakt děs... Přitom stačilo protáhnout třetí kolej takto https://mapy.cz/s/hacedureku

...a byli by snad všichni spokojeni, protože by měla užitečnou délku cca 250 metrů, což by bylo vzhledem k délkám dopravních kolejí u ostatních stanic (Liběšice, Blíževedly, Žalhostice) akorát.
Pátek, 04. září 2020 - 15:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3398
Registrován: 12-2006
Tendr pro 475.101 hotov [jidlo]
Pátek, 04. září 2020 - 16:46:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 498
Registrován: 7-2017
Dotaz. . . Možná je zde nějaký pamětník, který by mně objasnil jednu záhadu. Okolo r. 1969-1970 jsem si při zácviku v depu T.Teplá všiml, že některé parní lokomotivy ř 534, měly přední poziční el. světla, v nichž byl otočný držák s čirým, červeným a zeleným sklem. Čiré a červené sklo bylo pochopitelné, ale jaký účel na stroji mělo zelené sklo mi zůstává záhadou i po padesáti létech. Za případnou odpověď děkuji. . . . . . . .[masinka]
Pátek, 04. září 2020 - 18:11:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3954
Registrován: 5-2002
Kolelač: V D1 z roku 1954 je levé bílé a pravé žluté návěst na čele vlaku jedoucího v noci podle rozhledu. Případné pozdější změny mezi lety 1954 a 1969 nemám.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pátek, 04. září 2020 - 20:12:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 281
Registrován: 11-2011
Rád bych vypátral konkrétní čísla dvou lokomotiv řady 556.0, které se účastnily zatěžkávací zkoušky nového mostu v Ústí u Staré Paky 1960. Víte někdo? Díky :-)
Pátek, 04. září 2020 - 20:22:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 679
Registrován: 5-2013
Bram: Přitom stačilo protáhnout třetí kolej takto

ČSNkou je zakázané nově zřizovat přejezd (tedy i přechod s kříži) ve stanici (mezi výhybkami), takže s delší kolejí by nemohl vzniknout nový přechod na spojnici ulic Křižíkova - Nezvalova, což byl podle všeho hlavní impuls pro přestavbu a zkrácení Litoměřic h. n.
Pátek, 04. září 2020 - 20:41:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 9-2017
Ahoj,
Chtěl bych se zeptat na CS400 3627 v péči IMC Plzěň. Mašinka má dodělanou tlakovou brzdu a topnou spojku. Zajímalo by mě, jak složité je přidělat na lokomotivu parní topení, je tam nějaký regulátor tlaku? Nebo jsou tam spojky jen na okrasu?
Bdlm
Pátek, 04. září 2020 - 23:49:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1878
Registrován: 3-2007
Nejsou na okrasu a jde to.
Sobota, 05. září 2020 - 10:27:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 108
Registrován: 7-2012
Po valce se parni topeni vlaku dodelavalo na UNRRY a bylo to jednoduche, jde o cisty odber pary z kotle, jenom dneska by asi bylo problem sehnat originalni redukcni ventily, protoze bych rad videl, jak by se topne spojky a topeni ve vozech tvarilo na plny kotlovy tlak. Ale mozna ze nejake prumyslove vyrobky existuji, vzdyt i dneska pouzivame zbytkovou paru v elektrarnach do ustredniho topeni.
Sobota, 05. září 2020 - 11:16:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1070
Registrován: 4-2009
Petr_Šimral: Petře, když jsem Ti říkal, že si GSM R a výhledově i ETCS na M131.1 představujeme pod vlečňákem Blm (neplest s Black Livs Matr), tak jsi mi na to řekl, že vzhledem k pohyblivým přívodum a konektorum to nejde, že to by prostě neprošlo.

Nějaká změna?
Jako přál bych si to, pod Hurvajzem není místo ani na tu GSM R.
A naší snahu s mobilem v dokovací stanici omezila Dobrá Správa tím, že ze simky odebrala FC 01...

Jako chápu, že běžný posunovač by to asi nedal.
A že pára s tendrem má tuhou spojku. Jenže tohle stejně sedí na první vuz za lok.

S tím souvisí... Jak je na ETCS definován začátek vlaku, ale i jeho delka? Jak se ví, že vlak je v koleji celý? Myslím z hlediska ETCS, nikoli z Chrdleho udělátek.

Ještě odbočka. pražský nehoďák má navíc jedno potrubí, je modre. Ma spojky jako červene. Je jím řešen rozvod vody po soupravě. A zatím se nestalo, že by se brzdilo vodou. Ač tahle konektivita je vykřičníkem bezpečnosti. To jen tak...
Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Sobota, 05. září 2020 - 12:23:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1503
Registrován: 5-2002
Jak se ví, že vlak je v koleji celý? Myslím z hlediska ETCS
ETCS do levelu 2 včetně to nezajímá, není to jeho starost.
Sobota, 05. září 2020 - 12:46:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1071
Registrován: 4-2009
Sants: Takže asi jako naše poloha vlaku, kdy opravdu nevíme, jak moc čerstvá ta info je?
Ne, většinou víme, ale kousle Gps nedává naději.

A jako takhle řídit provoz...

Doufám, že je to sofistikovanější.
Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Sobota, 05. září 2020 - 13:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10138
Registrován: 5-2002
ad Mědvěd:

ETCS L2 délka vlaku zajímá, ale pouze tím, že ti nedovolí zrychlovat, dokud konec vlaku neopustí omezující úsek. Když tam místo 670 metrů zadáš 150 metrů, budeš moci zrychlovat po stopadesáti metrech.
Jinak obsazení úseků u L2 hlídá klasická zabezpečovačka, tak jak to známe dnes.

Čelo vlaku: předpokládám, že se předpokládá, že vozidlo s aktívním ETCS je v čele vlaku.
Proto jsem napsal, že bych si já osobně dokázal představit, že celá výstroj ETCS bude třeba v dílenském voze a to včetně napájení a řídícího stanoviště, kdy by při přepravách mezi akcemi sloužil jako řídící vůz a jel v čele vlaku a při ostrých akcích by parní lokomotiva měla výjimku, že by sice byla hlídána z druhého vozidla, kde by musel být další strojvedoucí, ale jela by a brzdila v čele.
Samozřejmě toto až tolik neřeší spojení GSM-R na vlakovou lokomotivu, nicméně opravdu nevidím důvod, proč nelze používat GSM-R kufříkového typu. Já ho kupoval již v roce 2005, když se stalo GSM-R v Německu povinným, používají ho tam bez problémů muzejníci.

Dle mého názoru je to jen otázka vyvolání bezpečnostně relevalentního jednání, popisu problému, možností jeho řešení a stanovení podmínek, ostatně i jako u výše uvedené možnosti s ETCS.

Brek na K - reportu nic nevyřeší a normální komerční dopravce toto nezajímá, oni to vybavení prostě budou muset mít přesně podle pravidel.

PS: Když budeš dobře na Hurvajzu hledat, tak místo na kisnu pro GSM-R najdeš, není to tak veliké. Ale chtěl bych vidět to stanoviště [biggrin]
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Sobota, 05. září 2020 - 15:06:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1504
Registrován: 5-2002
Medvěd.cz:
"Sants: Takže asi jako naše poloha vlaku, kdy opravdu nevíme, jak moc čerstvá ta info je?
Ne, většinou víme, ale kousle Gps nedává naději.

A jako takhle řídit provoz...

Doufám, že je to sofistikovanější."
Proforda, ETCS provoz NEŘÍDÍ[pozor]

ETCS je na světě proto, aby kontrolovalo strojvedoucího, zda nedělá, co nemá, hlavně aby mu nedovolilo ohrozit jiný vlak projetím návěsti Stůj. Na základě čeho si tam řízení provozu to Stůj nebo naopak volnoznak rozsvítilo, o to se ETCS nestará, to je věc řízení provozu; teoreticky by mohlo ETCS vesele fungovat na telefonickém dorozumívání a klíčovém průmyslu, pokud by byly dobastleny přenosy návěstních znaků do centrály.
Sobota, 05. září 2020 - 15:07:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1847
Registrován: 7-2017
Ono projet mezi Českou Lípou a Novým Borem bez možností křižování ve Skalici je skutečně problém, především pro pomalejší parní vlaky. AHr to v tom taktu jaký tam nyní je nenahradí. Díra jednou za dvě hodiny na odhlášku a nesmí být žádné z pravidel zpožděno, jinak se to hroutí.
Sobota, 05. září 2020 - 18:36:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1424
Registrován: 11-2009
Dnešní jízda 414.096 v Krupé.
Sobota, 05. září 2020 - 21:10:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 5-2012
R 11152 vedený parní lokomotivou 475.179 Šlechtična
https://youtu.be/mK-03nsWwSE
Neděle, 06. září 2020 - 07:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 10-2017
Kolelač:
"Dotaz. . . Možná je zde nějaký pamětník, který by mně objasnil jednu záhadu. Okolo r. 1969-1970 jsem si při zácviku v depu T.Teplá všiml, že některé parní lokomotivy ř 534, měly přední poziční el. světla, v nichž byl otočný držák s čirým, červeným a zeleným sklem. Čiré a červené sklo bylo pochopitelné, ale jaký účel na stroji mělo zelené sklo mi zůstává záhadou i po padesáti létech. Za případnou odpověď děkuji. . . . . . . .[masinka]"

Dle návěstního předpisu z roku 1939 Označení začátku vlaku na trati dvou souběžných drah, prohlášené za trať druhou Za tmy:
- Levá svítilna ve směru jízdy, svítící světlem zeleným
- Pravá a) Bílým na dráze jednokolejné a na dráze dvoukolejné, jede-li vlak po koleji správné
b) červeným na dráze dvoukolejné, jede-li vlak po koleji nesprávné

Starší předpis bohužel nemám.
Neděle, 06. září 2020 - 09:15:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2671
Registrován: 7-2017
T 435.001 19: Stejné ustanovení bylo už v návěstních předpisech kkStB z roku 1913 a v r. 1920 to převzaly i ČSD. A pro posunující stroje se používala i modrá.

ČSD 1920:




kkStB 1913:
Neděle, 06. září 2020 - 18:57:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5167
Registrován: 5-2002
Sobota kolem Olomouce:
Neděle, 06. září 2020 - 21:00:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 500
Registrován: 7-2017
Re" "T435.001" & "dědek_hank" . . . .Dík za informace. Ty držáky s čirými, červenými a zelenými skly asi neměly na těch mašinách co dělat, snad byly určené původně spíš pro návěstidla? Ještě jednou dík. . . . . . .[masinka]
Pondělí, 07. září 2020 - 09:18:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10555
Registrován: 4-2003
dokázal představit, že celá výstroj ETCS bude třeba v dílenském voze a to včetně napájení a řídícího stanoviště, kdy by při přepravách mezi akcemi sloužil jako řídící vůz a jel v čele vlaku a při ostrých akcích by parní lokomotiva měla výjimku, že by sice byla hlídána z druhého vozidla, kde by musel být další strojvedoucí,

Tam druhý bude tomu vepředu hlásit nějakou hlásnou troubou, co vidí na displeji ETCS? Bude mu hlásit rychlost profil, informovat ho o Op, PJ atd? Stávající rychlostní návěstní soustava a většina traťových značek bude po přejití na výhradní provoz L2 dříve či později odstraněna. Takže ten vepředu neuvidí vůbec nic, vyjma kilometrovníků, skloníků a hromady terčů ETCS a nějakých ranžírek.

Já tohle nějak nedovedu představit. Přeci nikdo soudný nemůže vycházet ze stavu, který bude 2. ledna 2025, ale měl by dohlídnout až někam do roku 2050.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 07. září 2020 - 10:24:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10144
Registrován: 5-2002
ad RadekŠ: Bude mu hlásit rychlost profil, informovat ho o Op, PJ atd?

Ano, bude mu to hlásit. A pokud mu to ohlásí špatně, tak ETCS zcela správně zasáhne a neumožní nesprávnou manipulaci jen s tím rozdílem, že fyzické čelo vlaku bude třeba o třicet metrů blíže k ohrožení...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 07. září 2020 - 15:19:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1198
Registrován: 5-2002
Tak ono by to čistě teoreticky šlo udělat i tím, že by se na mašinu vytáhnul jen monitor a zbytek ETCS by zůstal ve vagonu. Ale je otázka, jak by tohle prošlo celým tím kolečkem legislativa-zástavba-schvalování-finální cena-platící zákazník.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Pondělí, 07. září 2020 - 20:35:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3428
Registrován: 10-2008
Dva snímky před Dnem železnice v Olomouci:


Pondělí, 07. září 2020 - 20:53:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10153
Registrován: 5-2002
ad Petr Barchánek: Tak ono by to čistě teoreticky šlo udělat i tím, že by se na mašinu vytáhnul jen monitor a zbytek ETCS by zůstal ve vagonu. Ale je otázka, jak by tohle prošlo celým tím kolečkem legislativa-zástavba-schvalování-finální cena-platící zákazník.

To už vidím jako zbytečnou komplikaci. Vycházím hlavně z toho, že ETCS má své bezpečnostní rezervy a bez použití "přibližovací" rychlosti s ním prakticky k návěstidlu nejde vůbec dojet a při zkouškách nás zastavovalo právě těch 30 metrů před návěstidlem.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.