Diskuse » Železnice » 3. koridor » Archiv diskuse 3. koridor do 04. 5. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse 3. koridor do 04. 5. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 19. dubna 2020 - 16:30:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3950
Registrován: 6-2016
Malý_fotograf: Mám takový dojem, že dopravní géniové z Velké Chuchle se přestěhovali do Radotína...
Neděle, 19. dubna 2020 - 17:07:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2159
Registrován: 12-2007
Radotín obrazem [fotic]




Při nočních výlukách probíhá beranění zápor záporového pažení
(železné "H", do kterých se pak zasouvání pažiny - dřevěné fošny)


Ten tunel pro potok se velmi pravděpodobné razil pod ochrannou mikropilotového deštníku [andel]
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Pikehead
Neděle, 19. dubna 2020 - 17:11:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6074
Registrován: 3-2007
Njn, MČ Praha-Radotín sice ukázkově spolupracuje při rekonstrukci, ale zastávku Sídliště zjevně vnitropoliticky nedali (nebo na to jdou salámem a zkusí to po skončení současníého bince).

Divím se, že aspoň proti sobě interně nerozeštvali gumokolisty a emhádisty v oblasti starého sídliště a vilové čtvrti za stadionem. Páč mít pod oknem vlakodrom a zároveň jezdit do Prahy sockou 244 je opravdu vrchol absurdity.

Jestli správně chápu situaci na bojišti, tak:
1) Současná stavba proběhne jen někam ke stadionu, ne do "Černošice (mimo)"
2) Cosi se diskutuje - zřejmě náhrada závor, Kosoř a zastávka Nesídliště, a to se pak nějak udělá (asi samostatnou stavbou), přičemž
3) Jakýkoliv zásah do "Černošic (včetně)" je teď někde ve stadiu diskusí o EIA a bude se probírat - přeložka silnice... [crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Neděle, 19. dubna 2020 - 18:20:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6223
Registrován: 9-2005
Kasme: nevím, jestli tam navrtali i mikropiloty, ale vše se vrtalo že SZ strany náspu a já cestou do školy koukal na JV násep. A v pravidelných intervalech se objevila trubka skrz násep skrz níž bylo vidět. Byly to trubky o průměru cca metr. Tehdy jsem na to zíral a netušil jsem, jak se to dělá.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 19. dubna 2020 - 18:41:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6224
Registrován: 9-2005
MF: nevím, kdo navrhl zastávku v oblouku o poloměru asi 400 m a v přechodnici, a ani nevím, zda tam lze podle norem zastávku postavit. Navíc tam na zastávku není moc místo. Můžete uvést zdroj?

Osobně jsem pro narovnání trati od úrovně začátku výtažné koleje vlečky a hradlem Kosoř. A II/115 tradovat klidně po tělese původní trati. Jsem pro zastávku Sídliště. A PR řešit úplně jinak (patrové parkoviště třeba místo stávajícího P+R proti staniční budově). A pokud se v nějaké obci hromadí auta na nezadoucich místech, mělo by být možné zavést mýto. To totiž zpoplatní jízdu i těm, co při dojíždění parkují třeba v obytných zónách.

Vůbec nevím, proč se v Česku mýto pro regulaci provozu IAD skoro nevyužívá.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Neděle, 19. dubna 2020 - 18:52:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6075
Registrován: 3-2007
Qěcy: Pro dopravu v klidu by mohla stačit i modrá zóna.
Neděle, 19. dubna 2020 - 19:06:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3951
Registrován: 6-2016
"Osobně jsem pro narovnání trati od úrovně začátku výtažné koleje vlečky a hradlem Kosoř."

Realizace by pravděpodobně narazila na úhel křížení trati s linkami vvn (400 + 110). Ten úhel by měl být 90 st ...
Technicky by to vyřešila přeložka těch vedení, ale musel by to někdo zaplatit.
Malý_fotograf
Neděle, 19. dubna 2020 - 19:19:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7194
Registrován: 5-2002
Qěcy:
"MF: nevím, kdo navrhl zastávku v oblouku o poloměru asi 400 m a v přechodnici, a ani nevím, zda tam lze podle norem zastávku postavit. Navíc tam na zastávku není moc místo. Můžete uvést zdroj?"

Zdroj starosta Radotína Hanzlík na projednání stavby s občany Radotína. (Byl na něj vznesen dotaz ohledně zastávky Sídliště.)

Pikehead:
"Njn, MČ Praha-Radotín sice ukázkově spolupracuje při rekonstrukci, ale zastávku Sídliště zjevně vnitropoliticky nedali (nebo na to jdou salámem a zkusí to po skončení současníého bince).

Divím se, že aspoň proti sobě interně nerozeštvali gumokolisty a emhádisty v oblasti starého sídliště a vilové čtvrti za stadionem. Páč mít pod oknem vlakodrom a zároveň jezdit do Prahy sockou 244 je opravdu vrchol absurdity."

Ano, stavba má končit někde u hřiště (byť nové sloupy trakčního vedení pokračují pěkný kus dál).

Zastávku Sídliště vlastně zvládli úplně parádně. Tváří se, že nemůžou za to, že stavba končí, kde končí, přitom dost možná můžou. Emhádisté ze sídliště, kteří křičí, naopak chtějí, aby byl zachován přímý spoj do středu Radotína a na Smíchov autobusem a obávají se, že by s příchodem vlaku zmizel. Vilková čtvrť Na Rymáni je z hlediska zájmu jen několik lidí, kteří navíc hlavně chtějí svůj klid.

No prostě taková ta klasika. Křičí důchodci, co mají dost času a pracující lid si přečetl v novinách, že bude zastávka a ani neví, že už jim jí aktivní spoluobčané zařízli... Radotínský komunál je takový hodně komunitní. Starosta zná většinu občanů jménem a umí být takovým místním šéfem, který je i neformálně uznáván. ODS vládne Radotínu snad už od sametové revoluce a v posledních několika volbách mají i sami o sobě nadpoloviční většinu. Opozice může být konstruktivní jak chce, ale ohled se na ní v podstatě vůbec nebere, protože jí nikdo nepotřebuje, když je ODS ve volbách tak úspěšná. Na druhou stranu na občany je slyšeno. Takže když se vznesla na debatě s občany ohledně stavby nevole, že jsou projektovány krátké přístřešky na nástupištích v Radotíně, bylo se SŽDC dojednáno, že střechy se prodlouží z 50 na 150 metrů! - a to byl podzim 2019.
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Neděle, 19. dubna 2020 - 19:33:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6226
Registrován: 9-2005
On je zná jménem, protože to byl náš tělocvikář. A Knotek taky. Jinak taková demence obyvatel mne překvapuje. No ale co má starosta dělat, když nejvíc a dlouho řvou ti, co žel. zastávku nechtějí? Už tam nebydlím, ale je možné, že sám Hanzlík a rada vůbec, není až tak blbá, ale proti velké uřvané skupině lidí nechtějí jít. Já nevím, když jste na jednání byl, jaké názory zastává radnice?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 19. dubna 2020 - 19:37:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6227
Registrován: 9-2005
Co si pamatuju, tak Holub, Hanzlík a celkem i Žižková a tamní ODS vedli Radotín dobře, Holub byl špicovej a poctivej a rozjel totální rekonstrukci všech sítí v celém Radotíně a tou nikdo nezapomene. Hanzlík to dokončil a postavil sportoviště. Takže jako i moje uznání mají.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Malý_fotograf
Neděle, 19. dubna 2020 - 21:12:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7195
Registrován: 5-2002
Jo v Radotíně se pro místní udělalo hodně. Biotop, krytý bazén, zvýšené podkroví základky, školní aula, rekonstrukce kina, teď se buduje kulturní středisko. Nedivím se, že ODS je pořád volena umí efektivně "rozdat" prachy. Jak píšu, starosta funguje i jako takový místní neformální šéf. Prostě je to "pan starosta", to je super pozice, kterou si udělá jedině talentovaný politik (ok i netalentovaný s dobrým PR týmem [lol]).

Bohužel názory na dopravu nepůsobí zrovna moderně. Nejvíc mě mrzí, jak zatočili s tím projektem "sídliště" (včetně promarnění možnosti postavit nový most přes Radotínský potok už nyní jako čtyřkolejný). O modrých zónách nechtějí slyšet. Dále se nepokusili o zachování nádražního skladiště (jedna z mála starých budov v Radotíně, mohla se za pomoci dobrých architektů převtělit třeba v novou, unikátní nádražní halu, kam by ústil podchod). Nenapadlo je že v projektu je krátké zastřešení peronů (byť tam bylo vidět, sebereflexi, kterou cením!), urputně zastávali protihlukové stěny všude kde to jen jde. Stejně tak na nádraží bude spousta betonových koridorů, přitom minimálně v místě směrem ke Ski Bike centru by to šlo řešit elegantněji. Také razili, aby při výluce busů vzniknul u přejezdu terminál pro autobusy, aby nemusely přes přejezd (opomenuli docházkovou vzdálenost pro přestup z vlaku, přítomnost vhodné plochy na druhé straně podchodu ze stanice i fakt, že autobusy stejně budou stát v zácpě před přejezdem, takže vyřeší jen polovinu problému). Dopravní uzavírky při rekonstrukci stanice odskákali docela dost chodci. A to všechno podle mě právě proto, že si do toho vládnoucí nenechají kecat. Opozice je (pokud jde o Piráty a TOPku) podle mě v Radotíně docela schopná. Akorát bohužel někdy oponuje za každou cenu (aspoň na mě to tak působí dle článků v místních novinách).
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Neděle, 19. dubna 2020 - 23:12:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22006
Registrován: 5-2002
Pike: používat pro hradlo nebo výhybnu obec, která asi 3 km daleko, je z daného místa naprosto nedostupná a nemá s místem naprosto nic společného (např. prehistorickou zastávku typu Rožmberk), považuju za vrchol modrogumna
Těch důvodů, proč jsou některé názvy takové, jaké jsou, znám vícero, ale modrogumní mi nepřijde žádný z nich. Ale možná jsem se jenom nenarodil na Kosoři...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 19. dubna 2020 - 23:40:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9506
Registrován: 5-2002
Nicméně na Hr. Kosoř jsem jako děcko chodil na procházky a vůbec mě nepřipadalo divné, že Kosoř je nahoře na kopci [biggrin].

Abychom se z toho přejmenovávání jednou nepicli...
Neděle, 19. dubna 2020 - 23:43:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6228
Registrován: 9-2005
Debilní název má AHr "Km 16,985". Podobných je víc.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Pondělí, 20. dubna 2020 - 00:04:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6078
Registrován: 3-2007
Hajnej: No tak se nežinýrujte a nějaký nemodrogumní důvod nám povězte.

Možná to bude tím, že jsem se na Kosoři nenarodil - prvních pár roků jsme bydleli u konečné metra, která se jmenovala úplně stejně jako náměstí, na které jste z ní vyfáral.

Petr Šimral: No na kopci a pak ještě dva kilometry po altiplanu dále od hrany. Ale jestli tomu tady všichni jak jste, rozumíte, tak vám do toho nebudu už rejpat...
Pondělí, 20. dubna 2020 - 10:27:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13206
Registrován: 5-2004
A jak by se to teda mělo správňácky jmenovat - tak aby se to nepletlo se zastávkou či jiným bodem na trati? Tedy nikoli Černošice nebo Radotín. Podobně je tomu i u dalších hradel na 171 - Kozín je ve Všenorech, Tetín zas na kopci kam od hradla nevede ani pěšina...
Pondělí, 20. dubna 2020 - 10:28:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22010
Registrován: 5-2002
Pike: No tak se nežinýrujte a nějaký nemodrogumní důvod nám povězte
Asi nejstarší důvod je u stanic a zastávek ten, že to byla stanice/zastávka pro nějakou obec, přes kterou dráha sice nevedla, ale jejíž existence (té obce) byla důvodem pro zřízení stanice (lhostejno, zda z iniciativy stavitele tratě, nebo té obce). Příkladem budiž (kromě Tebou již zmiňovaného Rožmberka) třeba ŽST Počátky-Žirovnice se sídlem ve Stojčíně.
Dalším důvodem je snaha o název unikátní na celé síti. To se dá řešit různými příšlapky, ale i tam se občas vyskytne týž jev u toho příšlapku. Proto je Ostrov nad Ohří, i když jím protéká Bystřice, která by zaváděla na Olomoucko, kde se podél jiné Bystřice vine trať od Velké Bystřice až do Dětřichova nad Bystřicí.
U těch hradel a výhyben, které nebyly určeny pro přepravu cestujících, šlo celkem jednoznačně o tu unikátnost názvu. Někdy byl příhodný místní název nablízku (Hr. Štamberk, Hr. Soutěska), jindy se použila nedaleká obec (Hr. Kunemil, Hr. Podmoky, Hr. Štolmíř) nebo jiný zeměpisný název (Odb. Odra).

V případě Kosoře měly Radotín i Černošice vlastní stanici či zastávku, takže volné už nebyly, Rymáň by se pletla se zastávkou u Čísovic a nad kopcem se kromě Kosoře nabízel ještě Třebotov, který je ale jednak delší, jednak je toho od Třeb- docela hodně. Podobně si další hradlo sáhlo za řeku do Kazína, protože to bylo nejbližší "volné" jméno.
Jak už jsem řekl, nic modrogumního na tom není. Prostě snaha najít šikovné a nezaměnitelné jméno.

Nám třeba na ZT DH přišly modrogumní názvy obrat A - stanice A - stanice B - obrat B, které měla Matra, tak jsme hledali nějaké příhodné místní názvy. Na svět tak přišly stanice Kompost, Podlesí, Výhybka a Pumpa na trase Z, pro které byly postupně vytvořeny i dvoupísmenové zkratky (KP, PD, VH a PU) a hlášení vlakového rozhlasu, aby se ACBM testovalo se vším všudy a nenastalo zbytečné divení po vjezdu na trasu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 20. dubna 2020 - 11:29:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3839
Registrován: 12-2007
Časem ale docházelo ke zjednodušení názvu stanic, třeba těch, které byly složené z názvu dvou obcí, jako Lužná-Lišany na Lužnou u Rakovníka nebo Heřmaničky-Sedlec jenom na Heřmaničky. Někde došlo k přejmenování na bližší stanici, např. místo Libušína jsou Kamenné Žehrovice, místo Lán je Stochov, i když v tomto případě si myslím, že zde byl i určitý politický podtext, aby v paměti bylo vymazáno letní sídlo prezidenta T.G.Masaryka.

Jinak dříve bylo zvykem chodit i řadu kilometrů na železniční stanici, takže máme Unhošť nebo Kaplice, i když kdokoliv, kdo jede VHD do těchto měst, tak tam vlakem nejezdí, ledaže by měl nějakou přípoj do města, třeba i jízdní kolo.

V souvislosti s novými trasami železničních tratí se v nových stanicích odbourávají i nyní již zbytečné přídomky, jako např. se odstraní přídomek u Votic u stanice Červený Újezd.

Někde snad změnu názvů stanic a zastávek platí obce, což je jistě pozitivní v případě Parubic, naopak je to diskutabilní u zastávky Dolní Břežany-Jarov.

Ale jinak obecně vždy platilo, že název stanice nebo zastávky na území celého Československa musí být jedinečný, a asi to samé platí i pro výhybny nebo hradla, které nejsou součástí stanice. Bylo to zejména v dřívějších dobách asi také důležité vzhledem k orientaci železničářů a pro jejich vzájemnou komunikaci.
P_v
Pondělí, 20. dubna 2020 - 12:39:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2387
Registrován: 5-2002
Malý_fotograf: Most přes silnici bude s šířkou na 4 koleje (zdroj Sudop revue 1/2020). Přes potok je to díra v náspu, který se v případě potřeby jen přisype.
Pondělí, 20. dubna 2020 - 12:59:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3952
Registrován: 6-2016
"Tetín zas na kopci kam od hradla nevede ani pěšina..."

Tak pěšina tam vede, ale není z nejkratších[biggrin] Poslední kousek přes louku.

application/mswordpesina k hradlu Tetin
Tetin.doc (797.7 k)
Pondělí, 20. dubna 2020 - 18:44:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13449
Registrován: 8-2004
Qěcy:
"Debilní název má AHr "Km 16,985". Podobných je víc."
Souhlas. Svého času se automatickým hradůlm názvy nedávaly a myslím, že je dobře, že se tato praxe již opustila.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 20. dubna 2020 - 19:31:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7677
Registrován: 8-2007
Hroch: Svého času se automatickým hradůlm názvy nedávaly a myslím, že je dobře, že se tato praxe již opustila.

A jak ten název AHr bude na tom návěstidle "dávat"?To bude pod tím semaforem místo AHr například A Hr.Horníprdelovice?
Pondělí, 20. dubna 2020 - 20:23:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13451
Registrován: 8-2004
Apollo_17:
"A jak ten název AHr bude na tom návěstidle "dávat"? To bude pod tím semaforem místo AHr například A Hr.Horníprdelovice?"
Úplně stejně jako se už pár let děje.[happy]
(To "AHr km 16,985" na tom návěstidle také nikde není.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 23. dubna 2020 - 20:08:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2250
Registrován: 4-2014
https://zdopravy.cz/pod-draty-do-bavorska-sprava-zeleznic-zacala- hledat-projektanty-pro-rychlejsi-trat-na-hranice-47262/
Čtvrtek, 23. dubna 2020 - 20:41:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3842
Registrován: 12-2007
Luboš_3.21: A k čemu to bude dobré, pokud se dráty dají na úsek Domažlice - státní hranice, pokud ani na jedné straně nebude ten úsek navazovat na elektrizovanou trať? Snad by se mělo nejdříve pokračovat ze Stodu směrem na Domažlice.
Čtvrtek, 23. dubna 2020 - 20:48:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9526
Registrován: 5-2002
Čerpat se musí, i kdyby na chleba nebylo.

A tak relativně bezkonfliktní 4. stavba Domažlice (mimo) - Česká Kubice st.hr. se rozjede jako první bez elektrizace, která se pak dodělá jako součást třetí stavby Holýšov - Domažlice.
Pikehead
Čtvrtek, 23. dubna 2020 - 21:18:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6084
Registrován: 3-2007
A nešlo by čerpat stavbou tunelu? [happy]
Čtvrtek, 23. dubna 2020 - 21:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9529
Registrován: 5-2002
Zase tolik se asi čerpat nedá na trati, kde jezdí pár turistů a nákladní doprava je pochybná, protože vše vozí kamióny po D5/A6.
Schmitz
Čtvrtek, 23. dubna 2020 - 22:11:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 9-2017
Petr Šimral: Buďme rádi, že se rozjede. Pokud vím, dráteníci stejně nejraději dělají z koleje, tak by se stavbou trakce "hned ve stavbě" stejně čas výluk neušetřil, naopak potom to půjde dělat postupně a nechat nějaká okna na průjezd vlaků.
Pikehead
Čtvrtek, 23. dubna 2020 - 22:27:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6088
Registrován: 3-2007
No nevím, vyhrabat a vybetonovat patky není až taková trivialita. Z Plzně po Novou Hospodu je bizarní, že na jedné straně jsou i sloupy, ale na druhé nejsou ani patky (jejich instalace je riziko nebo přímo nutná zásah do něčeho už hotového, přitom nákladově je to jen "blbej beton", který by snad těch pár let ani moc nezestárl - závity se dají zakonzervovat, pokud je to vůbec nutné).
Malý_fotograf
Čtvrtek, 23. dubna 2020 - 22:58:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7206
Registrován: 5-2002
Pikehead: Nevíme nic, takže se může stát, že součástí stavby bude i příprava pro montáž trakčního vedení v podobě vybetonování patek.
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Sobota, 25. dubna 2020 - 15:22:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2252
Registrován: 4-2014
Mám prosím dotaz ohledně Plzeňského ranžíru. Existuje ještě stará dopravní kancelář na ranžíru vedle St.14, nebo se výpravčí nákladního nádraží - ranžíru také již přestěhoval na nové pracoviště do ústředního stavědla Triangl. Díky.
Pátek, 01. května 2020 - 22:07:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 8-2009
Jedna z posledních fotek starého stavědla 2 v Berouně a dočasné útočiště před stavbou nového.
Pátek, 01. května 2020 - 22:14:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 164
Registrován: 8-2009
Luboš_3.21: Existuje, ale nastává odpočítávaní jeho používání. Chystá se přepojení Uzlu Plzeň na CDP a pak už nebude potřebné. [wink] ? [vypravci][andel]
Pátek, 01. května 2020 - 22:21:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2274
Registrován: 4-2014
Theo - Díky. To znamená, že v Trianglu zůstane jen záložní výpravčí a na St.14 bude signalista, který má na starosti ústředně stavěné výměny pod svážným pahrbkem?

Konfigurace žateckého zhlaví v severní části ranžíru se zatím měnit nebude? Díky.
Pátek, 01. května 2020 - 22:39:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 8-2009
Luboš_3.21: V podstatě ano, až na to že bych nepoužil slovo záložní pro pracoviště Triangl. Kompetence bude daná, funkce a práce se bude lišit, ale vzájemně doplňovat.
Pátek, 01. května 2020 - 23:01:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2276
Registrován: 4-2014
Theo - díky.
balik
Sobota, 02. května 2020 - 10:09:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2501
Registrován: 11-2002
Luboš_3.21:
...v Trianglu zůstane jen záložní výpravčí...

Tady je popis z konce ledna:
Nový stav bude následující: pracoviště PPV+D3 zůstane beze změn (dirigující dispečer pro trať D3 Ejpovice – Radnice a ovládání přiděleného úseku, při předání z CDP řízení svěřeného úseku v daném rozsahu a časovém limitu (Ejpovice – Zdice, Rokycany – Nezvěstice (mimo) nebo jiná dopravna na daných traťových úsecích). Pracoviště výpravčích PPV2 bude nově zajišťovat veškeré dopravní úkony v obvodu Plzně seřaďovacího nádraží (vlakové cesty z/do Třemošné u Plzně (trať řízena z pracoviště DOZ Blatno u Jesenice), sjednávání posunu v daném obvodu (z/do depa Plzeň, vlečky, posun záloh ČDC, svolení k posunu na svážném pahrbku a posun na dopravních kolejích), při předání obsluhy z CDP řídit dopravní provoz na východním (pražském) zhlaví žst. Plzeň.
Výpravčí pracoviště PPV3 bude mít z dopravních povinností při předání z CDP Praha na starost obvod bývalého stavědla Radbuza (západní část uzlu Plzeň), dále diagnostiku ASDEK, DDTS, povinnosti vzhledem k IZS Plzeňského Kraje a HZS Správy železnic.


Místní kolega případně doplní, zda to takhle půjde do realizace.
Sobota, 02. května 2020 - 11:56:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2277
Registrován: 4-2014
balik - díky za vyčerpávající informace.
Sobota, 02. května 2020 - 19:38:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3009
Registrován: 3-2015
362 083 s R 765 opouští obvod stanice Beroun a má namířeno do Prahy. Tak kdy se asi dočkáme možné ražby na protější straně tunelu do Prahy a nové dálkové trati.
Neděle, 03. května 2020 - 17:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3982
Registrován: 6-2016
"Tak kdy se asi dočkáme možné ražby na protější straně tunelu do Prahy a nové dálkové trati."

Patrně "v brzku", jak říkával Milouš Jakeš[rofl] Jinak podle mě se kopne až poté, co bude "optimalizována" celá trať 171. Tedy za hooodně dlouho...
Neděle, 03. května 2020 - 18:12:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2279
Registrován: 4-2014
Typuji cca za 10, možná za 20 let, že se konečně uskuteční slavnostní výkop.

Bohužel se to mělo dělat opačně, nejdříve postavit tunel a pak modernizovat starou trať podél vody, tím by se veškerá nákladní a rychlíková doprava z Plzně a do Plzně vyhnula rozsáhlým výlukám na staré trati během její modernizace a cestující by nebyli obtěžováni výlukou. Jenže proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.
Protože při přestavbě, bude ta trať pro nákladní dopravu použitelná pouze v noci.




(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Neděle, 03. května 2020 - 18:23:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2124
Registrován: 4-2003
honzaklonfar: Patrně "v brzku", jak říkával Milouš Jakeš

Brzko není Jakešovina, brzko vymyslel Antonín Novotný, když sliboval, že maso bude v brzku. Samozřejmě, že nebylo [happy]
Mladějov
Neděle, 03. května 2020 - 18:35:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14596
Registrován: 3-2007
Luboš_3.21:
"
Bohužel se to mělo dělat opačně, nejdříve postavit tunel a pak modernizovat starou trať podél vody, tím by se...
(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)"

A ono se něco dělá ?
Ta 171 vážně nevydrží bez oprav dalších 10 let.. a tunel možná vůbec nebude, resp. se kopne třeba za 20,30 let.

A mít na jedné z nejdůležitějších tratí ČR pořád elmech, báboblok a nemožnost jízd proti správnému směru, no..[crazy]
Tohle věčné odkládání je naopak průser - stejně je tomu např. na trati 120, Buštěhradce.
P_v
Neděle, 03. května 2020 - 18:55:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2396
Registrován: 5-2002
Luboš_3.21: Znáte to o tom holubovi na střeše? Už to zde jednou bylo, že téměř hotový projekt koridorizace se smetl ze stolu, protože přeci bude tunel, a pak už se nebude modernizovat, ale jen opravovat na závratnou rychlost max 80 km/h, aby se ušetřilo. Podobně to skřípe v Choceň-Ústí, kde tento cyklus už prodělávají podruhé.
Neděle, 03. května 2020 - 19:17:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4888
Registrován: 3-2006
Ad Luboš_3.21: Však se kvůli rekonstrukci 171, zmodernizovala Hrbatá, jako odklonová trasa pro dálkovku, případně nákladní dopravu.[wink]
Neděle, 03. května 2020 - 19:35:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2040
Registrován: 7-2017
Mořepetr: V tom případě tam někdo zapomněl nainstalovat trakční vedení. [uhoh][crazy]
Neděle, 03. května 2020 - 20:20:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9579
Registrován: 5-2002
Však se kvůli rekonstrukci 171, zmodernizovala Hrbatá, jako odklonová trasa pro dálkovku, případně nákladní dopravu.

Co pořád máte na hrbaté s tou nákladní dopravou? Co bychom tam asi tak dělali? Stoupání, diesel, krátké dopravny, hustý osobní provoz. My si nemůžeme dovolit jezdit 40 km týden!
Neděle, 03. května 2020 - 23:12:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4889
Registrován: 3-2006
Ad Petr_Šimral: Tak bez ND, prostě to musíte brát okolo, když pospícháte.

Ad Tantin27: Nejen to, ale i jak píše, Petr_Šimral, krátké dopravny. A samozřejmě v okamžiku použití jako odklonová trať, by muselo proběhnout nahrazení místní regionálky NAD. Je otázkou zda v podkladech nebyl dokonce uvažován odklonový provoz, jen za jednu kolej 171. Ale spíš si myslím, že tak daleko nikdo neuvažoval. Odklonová vozba, spíš posloužila pouze, aby rekonstrukce Hrbaté ekonomicky vyšla.
Neděle, 03. května 2020 - 23:55:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2125
Registrován: 4-2003
S odklony se počítalo jen pro vlaky linky R26 a to se také děje, s jinými odklony (R16, Ex6) po hrbaté se při rekonstrukci 171 nikdy nepočítalo, proto se vůbec neuvažovalo o drátech. Že je tam dnes provoz a poptávka, pro které by kapacitně a trakčně vhodnější vozidlo bylo něco na způsob dvouvozového regiopantera namísto 1-2x814 je zcela zřejmé.
Pondělí, 04. května 2020 - 00:11:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2043
Registrován: 7-2017
Mořepetr: Pro osobku. Ono i standardně něco jako 650 místo 814 by tam byly vhod. Nákladku by mě do kopce fakt hnát nenapadlo… [uhoh]
Pondělí, 04. května 2020 - 00:31:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3562
Registrován: 5-2002
Tantin: Mořepetr: V tom případě tam někdo zapomněl nainstalovat trakční vedení.
A stanice bez omezení na 50 km/h.
Pondělí, 04. května 2020 - 00:53:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2126
Registrován: 4-2003
Celá ta oprava nebo jak to nazvat trati 173 moc muziky nepřinesla, zvýšila se o něco kapacita pro osobku a někde se zvýšila TR, zavedl se rychlostní profil V130, který je pro 814 stejně nevyužitelný. Že by se při tom počítalo s větší poptávkou nebo nějakou kapacitní rezervou, to ne - výsledkem tří let výluk je nerozpadající se trať s krátkými nástupišti, ke kterým se nevejde ani 2x814, stanice na 50 km/h, chybějící dráty. Kdyby se myslelo a plánovalo trochu velkoryseji nebo alespoň s ohledem na rozvoj přilehlého úsilí nemusel být výsledek tak tristní.
Pondělí, 04. května 2020 - 11:01:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4890
Registrován: 3-2006
Studie proveditelnosti stanovila cíle projektu. A jedním z nich je tento
"-možnost vedení odklonové dopravy z trati č. 171 (Praha-Smíchov – Beroun přes Dobřichovice – součásti III. železničního tranzitního koridoru) zejména při její rozsáhlé rekonstrukci, ale i v budoucnu v případě různých mimořádností,"

Nikde ani slovo o tom, že by se to týkalo jen R26.

Z dálky to vypadá, že projekt nesplnil stanovené cíle investora.
Pondělí, 04. května 2020 - 11:24:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10693
Registrován: 4-2003
Suri:Celá ta oprava nebo jak to nazvat trati 173 moc muziky nepřinesla

Za vzteklého prskání některých jedinců to samé tvrdím již několik let.

S odklony se počítalo jen pro vlaky linky R26 a to se také děje, s jinými odklony (R16, Ex6) po hrbaté se při rekonstrukci 171 nikdy nepočítalo, proto se vůbec neuvažovalo o drátech.

Mám obavy, že jakmile se začne hovořit o drátech, tak se v Rudné začnou místní vztekat, protože to zavání zvýšenou frekvencí vlaků a tedy i daleko četnější prostoje na přejezdu silnce č 605, takže bych se nedivil, kdyby místní elektrizaci pohřbili.

Ovšem kdyby se jim slíbil tento obchvat https://mapy.cz/s/katobofola pro dálkovou osobní dopravu, tak by se eventuální vášně uklidnily. Otázka je, zda je takový obchvat vůbec realizovatelný...
Pondělí, 04. května 2020 - 12:59:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4891
Registrován: 3-2006
Ad Bram: Když oni se lidé začnou vztekat, kdekoliv se něco chce postavit, nebo optimalizovat. Přitom, pak vlezou do auta, nebo vlaku a nadávají, že nejsou dálnice, obchvaty, nebo že vlak jede pomalu.
Ta přeložka je pěkná, má jen jednu vadu, než by se postavila, tak je to území zastavěné a lidi začnou zase nadávat.[blush]
Pondělí, 04. května 2020 - 13:12:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 8-2007
Nikde ani slovo o tom, že by se to týkalo jen R26.
K té studii se také píše:
"Jednotlivá řešení pak byla podrobena ekonomickému hodnocení metodou analýzy nákladů a výnosů dle platné národní metodiky i doporučení Evropské komise. Zvolena byla „optimální“ varianta, která má při zachování stávajícího rozsahu regionální dopravy (interval 30 min ve špičce) zajistit provezení alespoň jedné odklonové trasy a po skončení odklonové vozby umožnit výhledové zvýšení rozsahu regionální příměstské dopravy. To při současném stavu není možné."
Mladějov
Pondělí, 04. května 2020 - 13:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14600
Registrován: 3-2007
Bram:
"
Mám obavy, že jakmile se začne hovořit o drátech, tak se v Rudné začnou místní vztekat, protože to zavání zvýšenou frekvencí vlaků a tedy i daleko četnější prostoje na přejezdu silnce č 605, takže bych se nedivil, kdyby místní elektrizaci pohřbili.

"

Vzhledem k tomu, že případná elektrizace je ve stávající stopě, tak si můžou..

Jinak souhlasím s tím, že reko hrbaté je promarněná příležitost, tam se prostě "zabetonovala lokálka" (perony, rychlosti ve stanicích, absence elektrizace) i v rozporu s vlastní (SŽDC) rétorikou.

A přitom to mohla být krásná odklonová trať řešící hromadu problémů při výlukách "dole v údolí" i třeba za cenu dočasné NAD (některých) místních osobáků.
Pondělí, 04. května 2020 - 13:28:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4892
Registrován: 3-2006
Ad Bkv: Což je celkem vágní informace, neb není sděleno pro jaký odklon a v jakém časovém rozsahu. Pokud tam není upřesněno víc, mohla by stačit jedna trasa za 24 hodin, nebo během špičky, nebo každých 30 minut.

Ad Mladějov: Přesně tak, promarněná příležitost.[sad]
Pondělí, 04. května 2020 - 14:04:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6242
Registrován: 9-2005
Prodloužit perony a postavit dráty není problém. Tam nemusíte skoro nic bourat ani rušit, co bylo nedávno vybudováno. Prodloužení kolejí je podstatně horší. Ovšem i zde lze například postavit dlouhé výhybny mezi stanicemi. No ale i tak by byla výkonnost k prdu, na odklonění celé dálkovky že 171 a zachování půlhodinové ho intervalu osobáků by to nestačilo, musel by se převorat grafikon, nejspíš by taktová doprava nebyla. Celá trať byusrla být přizpůsobena potřebnému jízdnímu řadu. Včetně případných tvrdých tras (oken) pro vhodné nákladní vlaky.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz