Diskuse » Železnice » Tratě v Ústeckém kraji » Archiv diskuse Tratě v Ústeckém kraji do 02. 2. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě v Ústeckém kraji do 02. 2. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 31. ledna 2020 - 06:08:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 159
Registrován: 9-2019
Tak jinak, proč neřešíte třeba Vejprtskou? Tam vyloženě ve 2 párech Os jezdí davy...To je trať na dvě věci, když autem, jsem na Křimově za 5 min a vlakem za 25. Cíle pro turisty max Vejprty. Jinak 0. 2 páry k Os téměř k nepoužití...a dnes už to nevozí ani elitní TS z Chomutova, aby se vyzdvihla důležitost naprosto zbytečného PP.
Pátek, 31. ledna 2020 - 08:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 745
Registrován: 6-2019
Dobrý den všem,
tady to tedy bobtná...pár upřesnění a oprav, než to sklouzne do čtvrté cenové.

Romanero a srovnání drah Oldřichov - Děčín, Úpořiny - Lovosice a Zubrnice:
Všechny toto dráhy regionální mají jedno společné - převládající rekreační charakter dopravy, bez ohledu na stávající skutečný rozsah provozu na nich. Porovnávat, která z nich má "největší potenciál" (jak šotouši rádi floskulují) je nesmysl. V rámci diskuze je však podstatné, že Děčín - Oldřichov má těch turistických cílů po trase více a není a nebylo to jen o nějakém jednom poutníkovi za týden ala Kolešovice. Leisure trips, nebo jak to česky popsat, tam fungovaly už před rokem 2005, natož dnes, když jsou lidi zase o kus bohatší.
A těch zájemců bude nejspíš o poznání více, než třeba někde pod Doupovskými horami, kam je je to z hustěji osídleného Podkrušnohoří přece jen dál (myšleno na jednodenní výletování).
která z tratí i celostátního významu si na sebe dokáže vydělat?
To velmi záleží co do kalkulací zahrnete a jak si definujete rentabilitu pro nákladní dopravu.

HROCH:
Jen se nedomnívám, že lze do této množiny zahrnout trať Děčín - Oldřichov.
To se zásadně mýlíte. Může to být třeba jen neznalostí poměrů nebo turismu či cestovního ruchu obecně, ale tohle fakt není pravda.

Naprosto se s Vámi shodnu, že údržba neprovozované dráhy by byla mrháním peněz. Jenže to je jen jedna část pravdy. Musíte říci i druhou - totiž, že je zákonnou povinností tady dráhy udržovat provozuschopné a ne dospět do právního indiferentního vakua (H. Slavkov atd.). Nemůžeme mít a chtít jen část z toho celku, co se nám hodí, to je takový devadesátkový přístup, že si ohneme pravidla ku prospěchu svému. A s tím opravdu zásadně nesouhlasím.


Je zajímavé, že nikdo nebojuje-neargumentuje proti tratím Aš - Hranice, Svojšín - Bor, Lužec a pod.
Možná proto, že nejsou tolik diskutabilní. Chcete-li můj názor, tak Svojšín - Bor je vyřešena dostatečně, Aš město - Hranice nedostatečně a o Lužci nic nevím (nemusím mít vždy na všechno nějaký názor).

To je důvod, proč tam neplatí režijka, a proč tato trať leží šotoušům a modrým gumám v žaludku.
Nesmysl.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 31. ledna 2020 - 08:56:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3258
Registrován: 3-2004
Hroch, A17: Situace se změnila, a to výrazně. I dříve měla Kozí dráha skvělý turistický potenciál, byť v té době převážně pěších turistů. Já si ty plné víkendové vlaky ještě po roce 2000 pamatuju vcelku dobře, neb jsem s nimi taky nemálo jezdil. Jenže ono to jezdilo slušně zaplněné i ve všední dny, než se začalo ve velkém čachrovat s jízdním řádem.

Jenže od té doby se leccos změnilo. Běžní cestující sice z části přesedli do autobusů, z vetší části do automobilů, zároveň se ale okolí Krupky dostalo do UNESCO. Ve všech regionech, které zápis do UNESCO potkal, se konalo výrazné navýšení počtu návštěvníků. Samozřejmě, můžeme Podkrušnohoří a vrcholky opácat parkovišti a hnát to tam všechno autobusy a auty. Nebo můžeme využít dráhy a dovézt turisty od hlavní dráhy až přímo na místo, kam chtějí.

Takže jaký má Kozí dráha turistický potenciál? Z Jílového na Sněžník, z Libouchce do Tisé, po polovině trasy do (zatím trochu zapomenuté, ale taky nádherné) části Středohoří, na cykloturistiku vlastně kamkoliv, zejména ale Kozí dráha vede přímo k lanovce na vrchol Krušných hor a do centra krupské městské památkové rezervace. Jak to kolem takové dráhy do turistického centra taky může vypadat doporučuju nasát na německé straně Krušných hor, byť sám cítím, že to celé spěje do kopru a radši si to celé vylepšíme silničními turistickými vláčky a zaflákaností celé Krupky a okolí automobily.

Každopádně je vhodné otevřít oči, už opravdu nejde o nějakých pár vlaků pro šotouše ročně.
Pátek, 31. ledna 2020 - 09:17:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2705
Registrován: 4-2011
Hajnej: Vždyť ledková světla jsou hnus a nepatří na nic, co je nemá už z výroby.

Souhlasím s tím, jak lidi, kteří by měli být rádi za každé zprovoznění tratě, bojují proti ním, je to strašné.
Pátek, 31. ledna 2020 - 09:54:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10970
Registrován: 8-2012
A jak to bude dál? SŽbezDC teda zadá "studii" nebo něco podobného ve snaze "dokázat", že náklady dosavadního kašlání na dodržování zákona jsou co nejextrémnější ve stovkách miliónů - žádné doplnění rozkradeného, posekání trávy a max. natažení sítě na ten zářez, který se stal záminkou, ale fungl nový koridor od Skansky a elektronické přejezdy a další zázračné hrnce za dlouhé peníze od AŽD a pozlacené kliky na technologických domcích. No a její právní zastoupení začne konstruovat výklad, jak je zrušení tratě, na kterou se dlouhodobě kašlalo, vlastně naplněním §20 zákona o dráhách stran řádné péče vlastníka o její provozuschopnost. Protože tohle obcházení práva nejspíš neprojde (nemělo by!) přes DÚ, tak SŽbezDC znovu spustí lobbing o potřebě doplnění zákona o statut "konzervované dráhy", nejspíš i za použití užitečných idiotů z jiných dopravních sdružení. Díky tomu zamíří "do konzerv" i různé další neudržované rozpadající se dráhy s malým využitím (Malá Morávka, Moldava, ale časem třeba i Merklín, když beru jen místa na M...). No a různí ti MBA a MPA si budou vzájemně gratulovat, jací jsou skvělí hospodáři.
電車オタク
Pátek, 31. ledna 2020 - 11:37:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 747
Registrován: 6-2019
Zadá ne Studii proveditelnosti, ale Záměr projektu. U něj bude mimořádně vhodné sledovat kdo bude autorem díla a co bude obsahovat (jak faktickou správnost dat, tak celkovou správnost technologií a souvislostí, tak i překlepů nebo zkopírovaných omylů odjinud). Ono se to zdá jako sranda, ale zdaleka není, protože výstupy z toho ZP mohou ovlivnit náklady na zprovoznění velmi výrazně (jako by mi v uších zněl zvuk přestavníků ze Lhotky u M. ...[crazy][wink]).
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 31. ledna 2020 - 12:28:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1733
Registrován: 3-2010
Ad Kozina: Ke zruseni trati dojit nemuze..
1. Odvolaji se obce
2. Odvola se armada (a to mam z velice blizskych zdroju) VP nad Libouchcem...
No a ke zprovozneni, pokud jsme dali penize na Moldavu, tak zde pri smluvnim zavazku alespon 5 let provozovani drazni dopravy uz bych naklady okolo 100 milionu take vynalozil...
Pátek, 31. ledna 2020 - 12:40:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 320
Registrován: 3-2018
Ústečák:
"já naopak jako poplatník chci, aby se Ústecký kraj vyhrabal z marasmu, ve kterém se topí od odsunu."
To já chci taky, ale uvědomte si prosím, že to obnáší i spoustu jiných (a mnohem důležitějších) intervencí, než jen rozvoj turistických atrakcí (a turistické dopravy).
Třeba řešení sociálně vyloučených lokalit, sociálně nepřizpůsobivých, útlum těžby uhlí a výroby elektřiny z uhlí, rekultivace, revitalizace, resocializace, ekologizace zdrojů vytápění, revitalizace brownfieldů, revitalizace zanedbaných částí měst, rozvoj podnikání, průmyslu "na zelené louce", výstavbu VRTky, modernizaci tratí 072, 073, 130, 140, revitalizaci dalších tratí, dostavbu dálnic D6 a D7, modernizace silnic I/13, I/15, I/27; II/240, atd. Nehledě na zásadní potřebu zvyšování kvality vzdělávání (a přitom práce s nejhorší vstupní úrovní dětí na počátku vzdělávání v ČR), zajištění fungování sociálních služeb a alespoň udržení stávajícího rozsahu zdravotní péče (viz nemocnice Rumburk a Litoměřice). A teď mi řekněte, kde na to vzít dost peněz, aby zbylo i na obnovu turistických lokálek. Kdo najde systematické dlouhodobé disponibilní zdroje, tomu dohodím práci [wink]
Pátek, 31. ledna 2020 - 12:51:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10973
Registrován: 8-2012
Vy dohodíte leda prd, ale třeba do "Energiewende" (= útlum uhlí) mají zrovna v příštích deseti letech jít v rámci Unie docela velké peníze.
電車オタク
Pátek, 31. ledna 2020 - 13:32:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1734
Registrován: 3-2010
Jo a jeste jsem zapomnel dodat, ze SZ bere penize ze SFDI na udrzovani kazdeho km trati na siti, tusim ze se tato suma pohybuje okolo 400 tisic na kilometr rocne... tak pokud nechce s touto trati nic delat, tak by ministerstvo dopravy melo rict, fajt, takze - cca 20 milionu...
Pátek, 31. ledna 2020 - 15:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20994
Registrován: 5-2002
Hroch: když tu o ní od nikoho jiného není ani čárka
On asi nemyslí nenávist slovem, ale činem (= zrušením tratě).

Karboš: Co vlastně Hroch chce?
Jo tááák, my sice nevíme, co Hroch vlastně chce, ale určitě víme, že je špatnej...? [crazy]

AŠM: natož dnes, když jsou lidi zase o kus bohatší.
Otázkou ovšem jest, jestli se v mezidobí nezměnila představa o tom, co je to to "leisure", resp. jestli tam Kozina & okolí i nadále patří.
Bez zodpovězení této otázky je citovaná úvaha planá, resp. může vyjít přesně naopak...

OT: Vždyť ledková světla jsou hnus a nepatří na nic, co je nemá už z výroby.
Kardinální otázkou je, jestli mají světla vypadat nebo svítit. Za svoji maličkost se domnívám, že kdyby měla vypadat, jmenovala by se spíš nějak jako "vypadadla" a neobsahovala by to svícení již ve svém názvu.

TH: elektronické přejezdy
A jaké přejezdy by tam měly být? Reléové? Na kliku? Nebo snad jen kříže...?
Na té trati jsou na pětatřiceti kilometrech v každém směru čtyři rozhledové desítky, tří/dvě dvacítky a jedna/tři třicítky, k tomu všude čtyřicítky v bez z.
Tady všichni bájí o "štrece s potenciálem", ale obávám se, že si pod tím představujou něco jinýho...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 31. ledna 2020 - 15:36:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 750
Registrován: 6-2019
Otázkou ovšem jest, jestli se v mezidobí nezměnila představa o tom, co je to to "leisure", resp. jestli tam Kozina & okolí i nadále patří.
To je relevantní otázka, nicméně rovnou si dovoluji tvrdit, že se poptávka po podobných aktivitách spíše zvýšila (více lidí se má lépe a pojede někam na výlet).
Nicméně sám víte, že tohle zrovna v ZP nebude.

Tady všichni bájí o "štrece s potenciálem", ale obávám se, že si pod tím představujou něco jinýho...
Rychlodráhu? [lol]
Osobně když mám volno, tak si hledím toho, abych musel co nejméně řídit, když mám kolo (tedy nervat kolo do auta a pak to odřídit), tak abych mohl si dát pivo, abych měl slušný přípoj (a nemusel na stovky metrů vzdálený autobusák s negarantovaným přípojem) a tak podobně.
Čas dopravy v oblasti (vyplývající z úspor jízdních dob díky PZZ) je sice také důležitý, ale řádově minuty neřeším. Analogicky třeba na vejprtské trati - tam také cyklouši jezdí ne kvůli výhledům v obloucích někde kolem Dominy.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 31. ledna 2020 - 17:07:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 321
Registrován: 3-2018
T_._H_.:
""Energiewende" (= útlum uhlí) mají zrovna v příštích deseti letech jít v rámci Unie docela velké peníze."
To je pravda, ale stále je to násobně méně, než by byly v kraji na všechny ty výše zmíněné priority potřeba.
Mě třeba mrzí, že kraj (spolu s městy) nedokáže víc podojit ČEZ, který tu dlouhodobě generuje miliardové zisky a nechává jen drobné...
Pátek, 31. ledna 2020 - 17:32:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10978
Registrován: 8-2012
jaké přejezdy by tam měly být? Reléové? Na kliku? Nebo snad jen kříže...?
Ty co tam byly doteď. Prostě jednoduchá oprava do původního stavu. Což je přesně to, jak to SŽbezDC kalkulovat nebude - a advokáti AŽD jí za to budou samozřejmě tleskat, protože třeba "desítka" na tomto přejezdu (a dalších) se neodstraní opravou stávajícího PZZ a odvozem cedule "přejezdové zabezpečovací zařízení není v činnosti", ale hypermoderním přejezdem za desítky miliónů).
Argumentace, že nechám dráhu shnít neúdržbou a pak ji musím zkoridorizovat, je záměrně zákeřná.
電車オタク
Pátek, 31. ledna 2020 - 18:25:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9273
Registrován: 5-2002
Argumentace, že nechám dráhu shnít neúdržbou a pak ji musím zkoridorizovat, je záměrně zákeřná.

Přesně tak. I tuto trať byla Správa železnic povinna udržovat provozuschopnou.

V roce 1997 byl zastaven provoz na trati Krásný Jez - Loket. V roce 1998 projevily ČD zájem jí pronajmout Viamontu v jednom balíčku s tratí Sokolov - Kraslice, měl jsem to na starosti oboje.

Prohlédli jsme trať, zpracovali představy o provozu atd.

Když šlo do tuhého, blížil se podpis smlouvy a ČD si daly požadavek, že my musíme prostavět tolik, kolik oni spočítali. Rozdíl v cenách byl 80% a my trať nepřevzali, protože se nám nechtělo tam vrazit tolik peněz, když to trať okamžitě nepotřebovala. Kdyby si tenkrát viděli dále, než na špičku nosu, tak by trať dnes spokojeně již více jak dvacet let zase žila pravděpodobně stejně jako trať do Kraslic.
Pátek, 31. ledna 2020 - 19:13:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3481
Registrován: 5-2002
No já tedy fakt nejsem žádný lokálkový fanatik, ale příběh Koziny mi přijde dosti smradlavý a především konstrukce, kde že tady by se vzali turisti, naprosto úchylné. Já ty hodinové fronty na Komáří Vížku stojím celkem pravidelně - mnoho rodin s dětmi, spousta cyklistů. A když jsem si tam kdysi střihnul krátkou brigádu, ty "plné vlaky" tam opravdu reálně byly k vidění.
Hornímu Slavkov bych řadil do podobné kategorie, stejně jako třeba Chotiměř. To ani náhodou nejsou "Kolešovky a řepařky uprostřed ničeho".
Pátek, 31. ledna 2020 - 20:23:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9274
Registrován: 5-2002
Hlavně je nad Slavkovem 5 miliónů tun lithiového písku...

V roce 1997 to byl "jenom" písek.
Pátek, 31. ledna 2020 - 21:05:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3482
Registrován: 5-2002
Inu, to samozřejmě také neuškodí.[happy] Hodláte (žesnad) v tom něco podnikat?
Pátek, 31. ledna 2020 - 21:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9276
Registrován: 5-2002
ŽESNAD.CZ má obchod zakázán Stanovami...

Uvidíme, co s tím někdy udělá majitel ložiska. EIU mají.
Pátek, 31. ledna 2020 - 22:18:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3483
Registrován: 5-2002
Myslel jsem ve věci tlaku na obnovu tratě.
Pátek, 31. ledna 2020 - 22:21:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9277
Registrován: 5-2002
Myslel jsem ve věci tlaku na obnovu tratě.

V současné době jsou důležitější úkoly...
Pátek, 31. ledna 2020 - 22:41:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2706
Registrován: 4-2011
T_._H_.: Tak jestli výroba stávajícího historického PZZ je jednoduchá, když je PZZ rozkradené (že to asi není legislativně možný, je vedlejší), ale i kdyby to šlo uvést do původního stavu, tak ty desítky nezmizí, protože ty tam byly už i za doby pravidenýho provozu, protože přejzdy nemají indikace, to že to asi cinkalo, nejspíš jo, ale mělo to stejnou váhu, jako kdyby necinkalo. Na Švestkové dráze byly takové přejezdy 4.
Pátek, 31. ledna 2020 - 22:54:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13254
Registrován: 8-2004
PTM01:
"Tak jinak, proč neřešíte třeba Vejprtskou?"
Protože přišla řeč na Kozinu. Až bude řeč o vejprtské, bude se tu řešit vejprtská.
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Jen se nedomnívám, že lze do této množiny zahrnout trať Děčín - Oldřichov.
To se zásadně mýlíte."
Podle mne nemýlím, ale je zjevné, že se neshodneme.
Ahmad_Šáh_Masúd:
"je zákonnou povinností tady dráhy udržovat provozuschopné a ne dospět do právního indiferentního vakua (H. Slavkov atd.)"
Jak jsem psal už v reakci na T.H. Toto nijak nerozporuji.
Ale psal jsem také, že považuji tuto zákonnou BEZVÝHRADNOU povinnost žádoucí změnit.
Ústečák:
"zároveň se ale okolí Krupky dostalo do UNESCO. Ve všech regionech, které zápis do UNESCO potkal, se konalo výrazné navýšení počtu návštěvníků"
Český Krumlov nebo Telč už v UNESCO nějaký ten pátek jsou. V případě Krumlova jsou ty návštěvníci vlakem zanedbatelní, v případě Telče ještě víc.
Gejza.L:
"Mě třeba mrzí, že kraj nedokáže víc podojit ČEZ, který tu dlouhodobě generuje miliardové zisky a nechává jen drobné..."
... aby, až třeba bude stavět nové zdroje elektrické energie, beztak na ně z těch miliardových zisků neměl a musel to nějakým způsobem "sanovat" stát. Ale to odbíhám od tématu.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 31. ledna 2020 - 23:25:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7583
Registrován: 8-2007
Myslel jsem ve věci tlaku na obnovu tratě.

Teď je otázka,zda budou peníze na obnovu Koziny,Radejčínky,obnovu Vejprtské,Doupovky.., pro jednotky cestujícíh (v průměru denně) a mezi Ostrovem a Vary budou jezdit stovky osob denně NAD(náklady budou objíždět stovky kilometrů navíc),na obnovu trolejí na nádraží v Ústí nad Labem vnější se čekalo 4 roky a jezdilo se tam 30 kilometrovou rychlostí .Já si myslím,že by se nemělo dotovat každý kilometr trati 400 tisíci Kč ročně(je-li to vůbec pravda),ale podle zatížení osobní a nákladní dopravou.
Na té Doupovské trati by snad bylo levnější vozit cestující vrtulníkem,než udržovat tuto trať a platit obslužnost.[proud]
Sobota, 01. února 2020 - 09:12:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 174
Registrován: 1-2019
Hroch:
"Český Krumlov nebo Telč už v UNESCO nějaký ten pátek jsou. V případě Krumlova jsou ty návštěvníci vlakem zanedbatelní, v případě Telče ještě víc. "

Ano, modré gumy se aktivně snaží o to, aby do Krumlova vlakem přijelo co nejméně lidí. Když na pokladně v Praze na hlavním zatajují cizincům návazné vlaky GWTR a raději je odkazují na přímý autobus RegioJetu (!) nebo FlixBusu, tak pak není divu. Paradoxně na tom tratí i ČD, které nemají příjmy z jízdného za úsek do Českých Budějovic takové, jaké by mohly mít.

A Hroch to samozřejmě podporuje, protože ve vlaku GWTR mu neplatí režijka.

Nicméně se to modrým gumám stejně nedaří. Informace o tom, že do Krumlova jezdí jiný dopravce, se už dostala i do zahraničí. Zmiňuje se o tom např. The Man in Seat 61, což je web jednoho britského železničního cestovatele s užitečnými návody, jak cestovat vlakem po Evropě.

https://www.seat61.com/places-of-interest/day-trip-to-cesky-kruml ov.htm
Sobota, 01. února 2020 - 09:18:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3259
Registrován: 3-2004
Hroch:
"Český Krumlov nebo Telč už v UNESCO nějaký ten pátek jsou. V případě Krumlova jsou ty návštěvníci vlakem zanedbatelní, v případě Telče ještě víc."
To ale není úplně odpovídající srovnání, že. Struktura návštěvníků Krumlova, Telče vs. Krušných hor se výrazně liší (něco jiného je jet do malého města a do hor), pak je taky úplně jiný hlavní turistický proud (vše z Prahy vs. výrazný zájem turistů z Německa), možnosti potenciálního železničního spojení na místo a podobně.

Když to vztáhnu na jiný příklad, přece je úplně něco jiného jet na dovolenou do Budějovic nebo na Šumavu, to snad cítíte...
Sobota, 01. února 2020 - 15:44:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20998
Registrován: 5-2002
TH: Ty co tam byly doteď. Prostě jednoduchá oprava do původního stavu.
OK, měl jsem se podívat i do Tabulky 7. Furt je to nanejvýš půlka, ta druhá půlka tedy co...?
Nicméně kromě dvou přejezdů, kde jsou přejezdníky, by to znamenalo nějak pořešit kontroly - tedy buď doplnit přejezdníky (= nad rámec původního stavu), anebo obnovit strejdu koukajícího na světýlka.

advokáti AŽD jí za to budou samozřejmě tleskat
Nemíním komukoliv za cokoliv tleskat, jenom mě prostě zajímalo, jaká je Tvoje představa, co s takovou tratí.
Kromě obecných proklamací jsem ale spíš dozvěděl, jaký je Tvůj problém (čili jako obvykle)...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 01. února 2020 - 16:03:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9284
Registrován: 5-2002
Já bych to viděl asi tak.

Při současném vývoji "Gréty" trať co nejjednodušeji a nejlevněji zpojízdnit (klidně s desítkami na přejezdech). A v klidu pár let počkat, kam se celkový vývoj vyvine.

Máme tady "Grétu", máme tady "kůrovce", u obou věcí bychom měli být hodně opatrní a ne zrovna nyní rušit to, co ještě dokázalo nějak přežít.
Sobota, 01. února 2020 - 16:07:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10985
Registrován: 8-2012
výroba stávajícího historického PZZ
Jaká výroba? To zařízení je snad průběžně udržované (počítám, že to rozpočtuje a vykazuje), ne? Vždyť ta trať není zrušená, jen ve výluce...

ta půlka tedy co
Ta druhá půlka tedy zůstane. Proč by neměla? Prostě se taková investice nevyplatí, ale taky to nemá být žádná rychlodráha a pět deset minut navíc turistům nemůže vadit.
Nemíním komukoliv za cokoliv tleskat
Tak proč tady reprezentuješ tu zákeřnou argumentaci, jak to bez stamiliónové koridorizace nejde?
電車オタク
Sobota, 01. února 2020 - 16:15:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3485
Registrován: 5-2002
Jojo. A kromě přece jen poněkud vzdálené Gréty máme zrovna tady hlavně tu zcela hmatatelnou lanovku s chumlem zájemců, kamžto bývalo tím vlakem spojení opravdu zásadně lepší, než busem (o cestě z hlavní tratě nemluvě). A na rozdíl od ještě pár let věčně výlukových Budějovic s poněkud sporným vozovým parkem máme v Děčíně co 2 hodiny najednou oba směry EC Praha - Berlín.

Hajnej: Já bych byl pro obnovení strejdy koukajícího na světýlka. Má výhodu, že nemá nějaké vysoké jednorázové vstupní náklady a na rozdíl od těch přejezdníků tam taky nemusí být furt, ale jen když je zrovna nějaká doprava.
Sobota, 01. února 2020 - 16:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 754
Registrován: 6-2019
tedy buď doplnit přejezdníky (= nad rámec původního stavu), anebo obnovit strejdu koukajícího na světýlka.
To není pravda. Dá se použít i např. krycích návěstidel s vazbou na více PZZ, tedy klidně pro tak dlouhý úsek, jaký se uvažuje za účelný a bezpečný.

Podle mne nemýlím, ale je zjevné, že se neshodneme.
OK. Sice nevím, jak jste na to přišel, potom by ale mělo platit, že výletní drážní doprava do Zubrnic, K. Šenova, Krásného Dvora, Holostřev, KŽC motorráčků, Dolních a Starých Křečan, Kyselky a mnoha dalších obcí by měla být okamžitě zastavena a dráhy býti udržovány.

To je sice teoreticky možné, ale je otázka, jestli v takovém světě chceme žít. Já tedy ne a vzhledem k rozruchu okolo zprovoznění Děčín - Oldřichov asi nebudu zdaleka sám.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 01. února 2020 - 16:24:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 755
Registrován: 6-2019
máme zrovna tady hlavně tu zcela hmatatelnou lanovku s chumlem zájemců,
To není zdaleka jen o lanovce. Když jsme jezdili horolezit do Tisských stěn, tak zásadně vlakem (včetně těch z Ústí, co přece mohli použít nějaké ty autobusy!) dále zříceniny hradů Kyšperk a Krupka, kaple u Chlumce, štola Starý Martin, všechny ty značené stezky pro nástup do hor... jo, tady to budou mít odpůrci těžké.
To UNESCO je jen detail, tam bych spíš viděl možnosti ve vydojení peněz na obecné zlepšení infra, viz. ty zmiňovaná parkoviště, ty jsou třeba taky.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 01. února 2020 - 18:17:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10986
Registrován: 8-2012
No, zas bych to s tím návalem zájemců nepřeháněl (a blouznění o nějaké ZDO je tady úplně mimo), ale každopádně hlavní sviňárna modrogumů od SŽbezDC je v tom, že nedali prostor někomu jinému, když na to sami systematicky a dlouhodobě serou. Ono když to vezmeme do důsledků, tak SŽbezDC nemá co řešit "hospodárnost" nějaké trati, ale prostě dodržovat zákon a udržovat dráhu provozuschopnou.
電車オタク
Sobota, 01. února 2020 - 19:28:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1735
Registrován: 3-2010
Myslim si ze zdejsi vlakno cte i reditel OR pan Kaspar, no a ten je znamy tim, ze je nadrazak kazdym coulem (viz. ZMZ), takze si myslim ze po tomhle zajmu o jakousi pravidelnejsi dopravu udela pro Kozinu co bude v jeho silach. No a kazdopadne byt v jeho kuzi, tak vyzenu tratoffku z putiky at to tam poradne proreze a zabezpecovaky alespon na zjisteni faktickeho stavu svetelnych PZZ, treba se zjisti ze jsou uplne rozkradene..
Sobota, 01. února 2020 - 20:16:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 175
Registrován: 1-2019
074:
"Myslim si ze zdejsi vlakno cte i reditel OR pan Kaspar, no a ten je znamy tim, ze je nadrazak kazdym coulem (viz. ZMZ), takze si myslim ze po tomhle zajmu o jakousi pravidelnejsi dopravu udela pro Kozinu co bude v jeho silach. No a kazdopadne byt v jeho kuzi, tak vyzenu tratoffku z putiky at to tam poradne proreze a zabezpecovaky alespon na zjisteni faktickeho stavu svetelnych PZZ, treba se zjisti ze jsou uplne rozkradene.."

Leckteří lidé tvrdí, že Martin Kašpar se údajně snaží obnovu trati blokovat. Bylo by vhodné ověřit, zda je to pravda, případě by se pan Kašpar mohl k tomuto obvinění vyjádřit sám.

Jeden anonymní diskutér na webu Zdopravy.cz spekuloval rovněž i o tom, že spolek ZMŽ má prý zájem na fyzické likvidaci Kozí dráhy za účelem použití vytrhaných pražců, kolejnic a upevňovadel na obnovu úseku Zubrnice - Úštěk. Samozřejmě, že se může jednat o pomluvu, nicméně nechávám na každém, aby si to přebral.

Odkaz: https://zdopravy.cz/kozi-draha-drazni-urad-kara-spravu-zeleznic-t a-zpracuje-zamer-projektu-41238/#comment-217107
Sobota, 01. února 2020 - 20:36:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3260
Registrován: 3-2004
Spojovat jakkoliv Kozinu se Zubrnicemi je nesmysl.
Sobota, 01. února 2020 - 21:16:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13257
Registrován: 8-2004
Pan_Hloupej:
"A Hroch to samozřejmě podporuje, protože ve vlaku GWTR mu neplatí režijka."
Já vidím, že jste hloupej, ale musíte to tu dávat tak ostentativně najevo?

(Já opravdu nemám problém si koupit jízdní doklad u jakéhokoliv! dopravce, klidně autobusového, lodního nebo leteckého, takže nemám důvod cokoliv Vámi uváděného podporovat.)

Ahmad_Šáh_Masúd:
"je otázka, jestli v takovém světě chceme žít. Já tedy ne"
Každý má nějaké priority. Já mám za to, že má svět dost podstatnější problémy než že musí jezdit vlaky do Holostřev nebo Šenova.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 01. února 2020 - 21:33:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 176
Registrován: 1-2019
Hroch:
"(Já opravdu nemám problém si koupit jízdní doklad u jakéhokoliv! dopravce, klidně autobusového, lodního nebo leteckého, takže nemám důvod cokoliv Vámi uváděného podporovat.) "

Tomu bych teda věřil [lol]

Hroch:
"Já mám za to, že má svět dost podstatnější problémy než že musí jezdit vlaky do Holostřev nebo Šenova."

Holostřevy jsou také obsluhovány nesprávným dopravcem, opět je to GWTR. Oranžová působí na šotoušky a režijkáře jak rudý hadr na býka. A leckteří tito jedinci by to škrtli jen proto, že to není modré. Samozřejmě, že svoji nenávist k jiným dopravcům zaobalují do frází typu „rozpočtová odpovědnost“, a hledají různé jiné záminky a kličky, jak jiné dopravce vystrnadit z českých kolejí.

No a Kamenický Šenov - tam už prsty SŽ naštěstí nesahají, trať je majetek KŽC. Ale opět - když jste to zmínil jako ukázku plýtvání, nevědomky jste ukázal, jak moc Vám KŽC v čele s Bohumilem Augustou leží v žaludku - je to soukromník, je to fuj.

Ano, takoví fanatici jsou, kteří by nejraději zkonfiskovali tratě nejen do Kamenického Šenova, ale i do Svobody nad Úpou, Vrbna pod Pradědem nebo do Kraslic, a následně je demonstrativně zničili. Jmenované tratě jsou v majetku jiných společností (KŽC, PDV Railway, PKP Cargo) a jezdí po nich jiní dopravci (KŽC, GWTR).

Jeden takový fanatik má iniciály M. M., na webu Zdopravy.cz diskutuje pod nicky Souprava nebo Spravedlnost. Každý, kdo ten web čte, si odvodí, o kom mluvím. Mohl bych sem dát i odkaz na jeho profil na Facebooku, ale nechce se mi zrovna pořádat štvanici.
Sobota, 01. února 2020 - 21:38:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 9-2019
Co jezdí do Holostřev, myslíš ten Mn 2x týdně? Tam platí režijka?
Sobota, 01. února 2020 - 21:43:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 177
Registrován: 1-2019
PTM01:
"Co jezdí do Holostřev, myslíš ten Mn 2x týdně? Tam platí režijka?"

V jízdním řádu SŽ je uveden sezónní vlak GWTR, který jezdí v sobotu od 16.5. do 26.9.: https://www.szdc.cz/documents/50004227/77921601/k186.pdf/064d6efe -6de9-4a2a-a701-a2601dcf0c48
Old_shane
Sobota, 01. února 2020 - 21:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 5-2010
Do Holostřev žádný Mn nejezdí. I přes potřebu obsluhy bylo nákladiště na vzdory ČD Cargo vyoptimalizováno, tedy zrušeno.
Kde blb, tam nebezpečno. (Jan Werich)
Sobota, 01. února 2020 - 21:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 9-2019
Aha, takže nějaký vlak typu Kžc jen v létě? A na kžc režijka snad platí? Takových vlaků po síti jezdí, co jedou v pondělí, v dubnu a za jasna....Na to se opakovaně den co den odkazovat je ubohost.

Takže zítra tam GWTR nejede? Ani v březnu? Takže komu by to mělo vadit? Něco, co nejezdí?
Sobota, 01. února 2020 - 21:49:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 166
Registrován: 9-2019
žádný ČDC tohle nz nevyužívalo, ovšem do Boru se jezdí, že? A pokud je mi známo, ČDC nikde nikomu nevzdorovalo. To je další kec jako s tím GWTR. Holt šotouš něco někde slyší a mele to do zblbnutí měsíce....
Sobota, 01. února 2020 - 21:54:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 167
Registrován: 9-2019
MKašpar se už vyjádřil: aneb pokud tam pustím jednoho, budou tam chtít jezdit všichni. Dnes už se neřeší šutry, ale svršek. A melounama se hází sem a tam... aniž by MK vůbec měl představu o reálné ceně oprav.
Sobota, 01. února 2020 - 22:03:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 178
Registrován: 1-2019
PTM01:
"Takže zítra tam GWTR nejede? Ani v březnu? Takže komu by to mělo vadit? Něco, co nejezdí?"

Píšu, že se jedná o sezónní vlak, který v GVD 2020 má jet každou sobotu od 16.5. do 26.9. Letos to bude už třetí sezóna, co jezdí tento vlak GWTR do Bělé nad Radbuzou.

Možná proto, že ten vlak se ukázal jako úspěšný projekt, mnoha lidem (především šotouškům) nesmírně vadí.

PTM01:
"MKašpar se už vyjádřil: aneb pokud tam pustím jednoho, budou tam chtít jezdit všichni. Dnes už se neřeší šutry, ale svršek. A melounama se hází sem a tam... aniž by MK vůbec měl představu o reálné ceně oprav."

To zhruba odpovídá tomu, co jsem slyšel. Ale nechme Kašpara promluvit samotného.
Sobota, 01. února 2020 - 22:08:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 168
Registrován: 9-2019
Pokud něco jede Xkrát za rok, pak nemá smysl o tom debatovat,totéž platí pro vlaky kžc a jiné... nakonec i ČD jezdí různé cyklovlaky. Že spojka Bor - Svojšín je k ničemu i pro cyklovlak, to netřeba řešit. Podobně jí dokáže opustit i Cargo.

MK by si měl ujasnit co vytrubuje, a házení milionů mu na zrovna důvěře nedodá.
Old_shane
Sobota, 01. února 2020 - 22:28:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 96
Registrován: 5-2010
PTM01:
"žádný ČDC tohle nz nevyužívalo, ovšem do Boru se jezdí, že? A pokud je mi známo, ČDC nikde nikomu nevzdorovalo. "
To je tak, když má někdo jiný názor, nebo má zde jiné informace a je hned označen za šotouše. To je jak u politických debat, kde je zase člověk s jiným názorem označen za nácka.
To, že se někde něco nedělalo a najednou je zájem tam něco dělat není projevem šotoušství, ale projevem (ekonomické) potřeby nějakého subjektu. To, že SŽDC jedná tak ekonomicky, že se vše připravuje ke stavu, jaký je teď s výhledem do budoucna nula, či případně s redukcí, protože přece železnici nikdo nevyužívá, není problémem těch, kteří na to upozorňují, ale spíše problémem užitečných idiotů, kteří si neuvědomují, že už dávno není situace roku 2000, ale 2020.
Kde blb, tam nebezpečno. (Jan Werich)
Neděle, 02. února 2020 - 08:04:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 169
Registrován: 9-2019
Předně je potřeba si ujasnit o čem debatujeme. Je zcela mimo mísu sem tahat režijky apod. Takže řešit nějaký cyklovlak vs kozina je nesmysl. Psal jsem to už před pár dny a včera se to opakovalo se stejným obsahem.

K tomu nz Holostřevy. Už to psal jeden diskutér. Za posledních asi 15 let se tam nic nenaložilo a ani nebyla vize pozdějšího využití. To, že se do Boru vozilo z Otrokovic nemálo PLM o tom žádná. Ovšem ještě v době před revitalizací nz nedošlo k reálnému využití ani pro vykládku těchto PLM. Takže i posléze se veškerá vykládka odehrávala přímo v žst Bor, kde je i vhodná plocha na otáčení vozidel a případné skládání betonových bloků. Tzn. i kdyby nz zůstalo, stejně by se tam tohle nevykládalo.

A co se týče trs Mn. Tachov dělá záloha z Planý a protažení až na Bor by zabralo více času a už by se to krylo s objednaným posunem. Navíc mezi 8-9h byla kolem TCH vyčerpaná kapacita a Mn se tam nevešel (nevím jak letošní GVD). Takže proto trs od Svojšína,, kam jezdí Plzeňák. Což je momentálně schůdnější řešení než třeba protažení domažličáka od Hostouně.
Neděle, 02. února 2020 - 09:15:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 2-2020
Dobrý den, to že vlaky na Vejprty nejsou využité není pravda. Viz příloha. Letos navíc budou jezdit 3 páry vlaků.
Bkp
Neděle, 02. února 2020 - 10:37:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8198
Registrován: 8-2003
Hroch:
"Každý má nějaké priority. Já mám za to, že má svět dost podstatnější problémy než že musí jezdit vlaky do Holostřev nebo Šenova."

O tom žádná. Ale o tom, jestli vlaky do Holostřev, resp. jestli tam bude použitelná trať fakt nerozhoduje jenSŽ. Fakt to není stát ve státě, pokud má se stávající úpravou problémy, může to označit jako problém a požadovat změnu, třeba to projde. Do té doby jsou její povinnosti jasné dané. Snaha rozhodnout to švejkováním vede jen ke zbytečným a drahým aférám typu Mšenka.
Neděle, 02. února 2020 - 11:36:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5855
Registrován: 12-2004
Cykloblázen: To ale není typ. obrázek toho, jak moc lidí na Vejprty jezdí.
Zažít tam lze často i poměrně prázdný vlaky.
Říct, že se tam nejezdí,ale taky opravdu nelze.

Rozhodně je tam celkově mnohem lepší obsazenost, než zbytečný vlaky Kadaň - Vilémov - Podbořany.
Tam bych to viděl na ježdění bez nároku na "veřejné zdroje"....
Neděle, 02. února 2020 - 11:58:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 179
Registrován: 1-2019
Zzz:
"Zažít tam lze často i poměrně prázdný vlaky. "

Hodně záleží i na externích faktorech, jako je např. počasí, ale to šotoušci samozřejmě nedokážou pochopit.

Zzz:
"Rozhodně je tam celkově mnohem lepší obsazenost, než zbytečný vlaky Kadaň - Vilémov - Podbořany.
Tam bych to viděl na ježdění bez nároku na "veřejné zdroje"...."

Svého času proti provozu na Doupovské dráze bojoval i jistý M. T. Psal všude možně - na město Kadaň i Ústecký kraj. Ovšem zjistilo se, že tento M. T. má cosi společného s jednou nejmenovanou autobusovou společností, a tudíž se jednalo o prachsprostý konkurenční boj. Veškeré jeho námitky tedy byly zamítnuty.
Neděle, 02. února 2020 - 14:02:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5856
Registrován: 12-2004
Pan Hloupej: Samozřejmě, že záleží na víc faktorech, taky nenavrhuji zastavení těchto vlaků, což někteří šotoušci nedokáží pochopit, abych použil váš slovník.

Kdo je pan M T nevím a ani tady bych nechodil nikomu rozmlouvat provoz vlaků.
Na druhou stranu, v tomto případě smysl podpory ze strany KU žádný nevidím....
Neděle, 02. února 2020 - 14:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 180
Registrován: 1-2019
Zzz:
"Kdo je pan M T nevím a ani tady bych nechodil nikomu rozmlouvat provoz vlaků."

To buďte rád, že to nevíte [proud]

Zzz:
"Na druhou stranu, v tomto případě smysl podpory ze strany KU žádný nevidím...."

Doupovská dráha zajišťuje spojení k zámku v Krásném Dvoře, což je hlavní turistický cíl kolem trati. Smysl podpory od kraje tedy spočívá v cestovním ruchu.
Neděle, 02. února 2020 - 14:32:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5857
Registrován: 12-2004
Pokud by nešlo o nějakou spec. akci, tak stačí(jak ukazuje obsazenost busů a neobsazenost vlaku) tato linka:

http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L522578_191215_242996.pdf
Neděle, 02. února 2020 - 14:49:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 1-2019
Zzz:
"Pokud by nešlo o nějakou spec. akci, tak stačí(jak ukazuje obsazenost busů a neobsazenost vlaku) tato linka: "

Mohl bych vyprávět o jistém P. M., který má tu zálibu, že před každou cestou vlakem se nacpe fazolemi. Po nástupu do vlaku obtěžuje ostatní cestující smradem, který způsobují jeho trávicí procesy. Ostatní se od něho pochopitelně vzdálí, načež on poté fotí prázdné sedačky a fotky zveřejňuje s komentářem, že tím prý nikdo nejezdí.

P. M. se motá kolem vejprtské trati, z toho si už asi ostatní odvodí, kdo to je.
Neděle, 02. února 2020 - 15:01:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5858
Registrován: 12-2004
Pan Hloupej. To je prazvláštní koníček....
Neděle, 02. února 2020 - 15:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5859
Registrován: 12-2004
Nebo spíš máte prazvláštního kamaráda
Neděle, 02. února 2020 - 16:36:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2707
Registrován: 4-2011
T_._H_.: Až na to, že to je rozkradený, minimálně to VÚD v Přítkově už má jen prázdnou skříň. Asi by se to dalo nahradit rovnocenným PZZ z jiné tatě, kde se to zrovna mění za novjější a napsalo by se to jako oprava do původního stavu, to by asi věděl líp pan Kašpar, co se může a co ne. A jestli se to dá (papírově) doplnit tím přejezdníkem, to je taky otázka. Když na 072 byly až do nedávna jedny z prvních SSSR přejezdů, které neměly indikace vůbec a nikoho to moc netrápilo, protože doplnit se to do toho údajně legálně nedalo (byla by to neschválená úprava) a nechat jí schválit by bylo zase neúměrně drahý na to, kolik jednotek kusů těchto systémů přežívalo. Tak se klidně stávalo to, že byla na výstražníku prasklá obě červená světla a vlaky jezdily vesle plnou rychlostí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ostravské_tornádo.)
Neděle, 02. února 2020 - 21:36:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13265
Registrován: 8-2004
Bkp:
"resp. jestli tam bude použitelná trať fakt nerozhoduje jenSŽ. Fakt to není stát ve státě, Snaha rozhodnout to švejkováním vede jen ke zbytečným a drahým aférám typu Mšenka."
Já nevím - fakt máš poruchu čtení? Už jsem to tu psal dvakrát - třeba v reakci na T.H. tady (Já jako občan této země nechci, aby stát ostentativně a dlouhodobě pohrdal svými vlastními zákony. To ani já ne.

Nebo mi chceš cenzurovat mé názory?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)