Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 02. 3. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 02. 3. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 19. ledna 2024 - 21:04:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6496
Registrován: 2-2005
Tohle je věc, která by se mohla změnit,

Problém zálivu pro MHD je ten, že je na pohled dost dlouhý, ale na provoz, zejména ve špičce, krátký. Dva kloubáky se vejdou k trolejbusovému označníku jen tak tak, třetí vůz stojí před tím (ne)přechodem, k označníku nahoře se vejde jeden autobus IDPK, kdyby tam chtěl zajet druhý do řady, zablokuje výjezd trolejbusům (pokud samozřejmě nějaký stojí v zastávce).

Osobně bych raději viděl buď posunutí zastávky MHD až nahoru, aby se tam vešly alespoň tři vozidla. Třetí sice odbavuje u označníku podruhé, ale jednak je to rychlejší a za druhé nepřekáží v cestě autobusům IDPK.
A nebo, ale to už je trochu sci-fi, by bylo vhodné výhybku do smyčky na Terminál zařadit někam k rozhledně, na úroveň označníku kříž a vozy zde končící by na výhybce jely sběrači vlevo, předjely by odbavujíci trolejbusy a měly u horního označníku regulérní výstupní zastávku, aniž by překáželi těm, co jedou dál na Doubravku. Tím by se násobně zvýšila kapacita zastávky a využila se celá její délka, zároveň by se vyselektovaly vozy zde končící mimo běžnou zastávku a vozy (nejen MHD, ale i IDPK) by se přestaly hromadit před místem pro přecházení. Také by se zrychlilo odbavení vozidel, které pokračují dál.
MHD je pro lidi ! ! !
Pátek, 19. ledna 2024 - 21:18:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5376
Registrován: 6-2011
Mazda_6:
"Jenže v Plzni to byl jiný svět. Z ČSAD nepřišel žádný vedoucí provozu, technik ani dispečer. Nepřišla více než polovina řidičů ČSAD, a dokonce někteří, kteří již podepsali pracovní smlouvu u Arrivy, tak nikdy do práce nenastoupili. Někteří pracovníci ČSAD kladli Arrivě překážky zjevně či skrytě, jen aby to nešlo. Zejména odborové organizace."

Až pozoruhodná podoba se situací v Karlovarském kraji. Tedy až na tu odborovou organizaci.
Sobota, 20. ledna 2024 - 01:39:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19352
Registrován: 5-2002
Dnes už si nikdo nedovolí odjet ze zastávky byť jen vteřinu před tím, než to zezelená..

Zas trochu zbytečná paranoia [happy] U některých typů autobusů se jako okamžik odjezdu ze zastávky eviduje prosté zavření dveří, jinde až sešlápnutí pedálu jízdy, takže někteří radši stojí zbytečně v zastávce s otevřenými dveřmi a větrají lidem. Dispečery upozorní počítač až na odjezd s předstihem víc jak minuta, takže případné nadjetí pár vteřin se bude řešit až v okamžiku, kdy přijde (jakákoliv) stížnost a někdo začne rozpitvávat skutečné časy příjezdů a odjezdů. Do té doby je to všem jedno.

A pokud někdo náhodou čekal a nějakým způsobem se dokázal přihlásit o to, že prostě jet potřebuje, řešilo se to i tak, že řidič sedl do svého osobního auta a prostě se pro tu osobu vrátil.[proud]

Věřím, ale musí to být řidič, který je tam nějakým způsobem známý a zavedený. Jedinec mého typu, který jeden týden jezdí v Plzni, druhý v Pardubicích, třetí ve Varnsdorfu a čtvrtý v Bavorsku, na sebe telefonní číslo lidem fakt nerozdává a radši dělá to, co má, protože tyhle "místní zvyklosti" prostě nezná.

Tohle je věc, která by se mohla změnit, je zbytečné, aby cestující museli absolvovat nájezd nahoru a obkroužení všech stanovišť, než jsou vypuštěni ven. Není to zásadní zdržení, je to ale zbytečné a to i pro řidiče.

Ať zkusí někdo na tohle téma poslat podnět na odpovědná místa [happy] Já to s dovolením dělat nebudu.

Problémy bývají občas na Borech, kde velikost zastávkového zálivu není v určitých časech dostačující,

Jel jsem kdysi nějaký spoj výchozí ze zastávky Neurazy,na Cikánce, kde nebyl zastávkový záliv, takže jsem úplně zbytečně stál pět minut v jízdním pruhu na silnici druhé třídy, aniž by někdo vůbec nastoupil.

V Železné Rudě teď v létě byla náhradní zastávka kvůli uzavírce, byla taky v jízdním pruhu a pokud jsem tam stál pět minut předem, překážel jsem kdekomu včetně MANů s cyklovleky, které mě musely objíždět protisměrem. Obdobně nahoře na Javoru, v zimě je tam zastávka na jakési točně, kterou využívají autobusy několika německých linek, zastávka je buď nácestná a nebo do ní autobusy najíždějí až těsně před odjezdem a nedokážou pochopit, proč tam ten modrý MAN pět mninut stojí úplně zbytečně.

Myslím si, že to bude nejen mentalitou, ale také tím, že jejich platy jsou na takové úrovni, že to tam prostě nemají zapotřebí dělat. Pokud by v České republice řidič dostal třeba 70000 Kč čistého, měl by touhu přivydělat si ještě dalších třeba pár stovek, možná o něco více, tímto způsobem ?

Dovolím si nesouhlasit. Vezměte si, kolik bere takový hejtman - a stejně tuhle chytli jednoho se sedmi miliony v krabici.

70 tisíc čistého měsíčně pro řidiče je hodně scifi i v Německu [happy]

Pokud jde o platy řidičů, jsou samozřejmě různé podle toho, v jakém regionu řidič pracuje a jaký druh práce jezdí. Jenže v ČR patří řidiči autobusů obecně mezi ty "dobře placené", v Německu řídí autobus Arabové, Turci a půlka střední a východní Evropy, protože si tím vydělají víc, než doma, a na kvalifikovanější práci aspoň zpočátku nemají jazykové schopnosti. Platy tomu tedy odpovídají.

Pár příkladů:
- řízením autobusu si umím vydělat víc, než jako absolvent dopravní fakulty při práci někde v kanceláři za tabulkový plat ve veřejné správě
- v čistém mám stejně nebo víc, než moje máma, učitelka na střední škole rok před důchodem
- plat mám srovnatelný s drahou polovičkou, absolventkou lékařské fakulty

To zní všechno skvěle, že jo? Jenže:

- běžný plat v bavorském pohraničí je 2600 € hrubého, což je v čistém zhruba 1850 - 2050 € podle toho, zda je dotyčný ženatý a nebo svobodný. Plat je tedy prakticky srovnatelný s čistou mzdou u DP Praha. Kdo má děti, dostane navíc přídavky na dítě ("Kindergeld") ve výši cca. 220 € měsíčně za každé dítě.
Český veřejný prostor zaplavují informace o tom, jak je v Německu Nutella a potraviny obecně levnější, než u nás. To možná ano, ale jen díky tomu, že jsou zemědělci štědře dotovaní, takže mohou svoje produkty prodávat za konkurenceschopné ceny. (A stávkují proto, že jim chce stát ty dotace omezit.) Minimální hodinová mzda v Německu je totiž 12 €, tedy asi 300 Kč, tohle dostane třeba nekvalifikovaný zemědělský dělník. To kdyby se promítlo do cen... Obecně je v Německu spíš dráž, platí se zejména za drahou lidskou práci. Nejlevnější jízdenka pro jednu zónu v IDS v okresech Passau-Deggendorf-Regen-Grafenau stojí v roce 2023 2,20 €, ostříhání u kadeřnice v Regenu začíná na ceně 26 €, benzín je aktuálně někde mezi 1,70 a 1,80 € za litr.

Aby se řidič dostal na lepší plat, musel by jezdit víkendy s příplatkem, jenže o víkendech tady v pohraničí linková doprava prakticky neexistuje. A nebo by mohl jezdit zájezdy, ideálně zahraniční, tam by totiž k platu navíc dostal stravné. Jenže firma pošle na zájezd spíš zasloužilého západoněmeckého soudruha, než čerstvě nastoupivšího Čecha.

Perlička závěrem: Když mě onehdá (jaro 2022) v Arrivě poslali jezdit skibus na Javor a pak mi sebrali prémie za nadspotřebu, naštval jsem se a odepsal jsem na německý inzerát nabízející práci řidiče v Mnichově. Byl jsem tam na pohovoru, říkali, že jako řidič bych měl 2800 € hrubého na měsíc. Druhý den mi volá vedoucí, že si právě přečel můj životopis a že mi nabízí místo dispečera za 3000 € na měsíc. Byl jsem se tam podívat (to je ona výše zmíněná exkurze), ale nevzal jsem to. Když bych z téhle výplaty (v čistém je to 2050 €) zaplatil levné dotované firemní ubytování (500 €/měs.) 15 km za Mnichovem, benzín do auta na cesty do/z práce a třikrát za měsíc cestu domů, zbylo by mi z platu 31-32 tisíc Kč čistého měsíčně. Za těchhle okolností nepotřebuju pracovat v Německu.

Asi před měsícem jsem se bavil s německým důchodcem, řidičem autobusu. Pochází z DDR z Rujány, pak se přesunul do Bavorska. Do důchodu odešel ve věku 67 let (to je německá hranice pro odchod do důchodu, srovnejte s ČR) a důchod má 800 € měsíčně, tedy 20 tisíc Kč. Moje máma půjde do důchodu letos a výši důchodu si spočítala na 19500 Kč. Jistá bavorská slečna řidička mi zase vyprávěla, že leckterý německý důchodce se na důchod odstěhuje do levného zahraničí, aby vůbec s tím německým důchodem nějak slušně přežil. Ona mimochodem bere nějakých 2200 € čistého, protože jako přednostně jezdí zájezdy s obstarožním dvacetiletým Volvem a pokud pro ní není práce tohohle typu, vozí dodávkobusem svoz do nějaké chráněné dílny, případně řídí taxi.

Ale až vám někdo v hospodě bude vykládat, že jó, Němci, ti se mají, tak mu to samozřejmě odkývejte. On by tohle vysvětlování nepochopil [nene]

V tomhle kontextu bych rád zmínil nabídku jisté české firmy, která inzeruje...

Společnost XYZ přijme řidiče autobusů FlixBus, pro mezinárodní pravidelnou linkovou dopravu po celé Evropě, v kombinaci s náhradní autobusovou dopravou v Německu / Berlín - Mnichov - Hamburg – Frankfurt /

Nabízíme:
• celoroční garanci práce
• pracovní smlouvu na dobu neurčitou
• příklad vyúčtování kombinovaných turnusů:
o za 18 pracovních směn - minimálně 2.500,- Eur na váš bankovní účet
o za 21 pracovních směn - minimálně 3.000,- Eur na váš bankovní účet
• veškeré platby jsou hrazené v českých korunách a v eurech na bankovní účty zaměstnanců
• hotelové pokoje nebo firemní byty po celou dobu pracovního výkonu v zahraničí i ČR zdarma
• moderní vozový park (SETRA, Mercedes, Neoplan, MAN)
• směny/turnusy – možné různé kombinace na 16–22 pracovních směn měsíčně – plánovaných s dlouhodobým časovým předstihem


Myslím, že teď mohu s klidem napsat, že když se v roce 2020 situace v Arrivě vyvinula tak, jak vyvinula, čekal jsem už jen na to, až se na internetu opět objeví tenhle inzerát, abych mohl v Arrivě podat výpověď a jít sem. Inzerát se objevil asi jen týden poté, co jsem výpověď dostal, takže jsem neměl potřebu jí podávat sám, připravil bych se tím o odstupné [happy] Že jsem tam nakonec nenastoupil, bylo dané tím, že jsem obratem dostal tolik jiných zajímavých pracovních nabídek, že jsem si mohl vybírat a tuhle práci v Německu jsem si nechal až jako poslední možnost.




Až pozoruhodná podoba se situací v Karlovarském kraji. Tedy až na tu odborovou organizaci.

Měl jsem možnost s těmi řidiči přecházejícími od ČSAD k Arrivě mluvit. Obecně si stěžovali na naprosto nedostatečnou komunikaci ze strany Arrivy.
Dost z nich byli lidé, kteří u ČSAD pracovali dlouhé roky, třeba už od vyučení, a změnit firmu pro ně bylo horší, než podvést manželku. Další řidiče vyděsilo to, když se na vstupním školení od A.P. dozvěděli, za co všechno budou postihováni. Poměrně velký problém byl v tom, že Arriva nebyla schopna do posledního okamžiku řidičům říct, co budou jezdit a za kolik. Turnusy, podle kterých se mělo začít jezdit, jsme dostali do počítače ani ne týden předem, od července byly zase úplně jiné turnusy, od září zase jiné a ty současné platné jsem vyráběl teprve někdy v lednu 2021 a jezdit se podle nich začalo po nějaké mimořádné změně, při níž kraj seškrtal z ekonomických důvodů část spojů.

A upřímně - pokud má člověk nějaké závazky, splácí hypotéku, auto, dluhy apod., docela se mu hodí vědět, za kolik bude pracovat.

Pro někoho opět známý fakt, pro ty ostatní připomenu:

U dopravního podniku vlezeš do autobusu ve čtyři ráno, vylezeš ve dvě odpoledne, strávil jsi v práci 10 hodin, odpracoval jsi deset hodin, i když jsi třetinu z té doby prostál na konečné. V linkové dopravě máš pauzy placené mírně nižší hodinovou sazbou a nepočítají se do odpracovaných hodin, takže existují směny, které začnou v 6:00, skončí ve 22:00, obsahují osm hodin práce a osm hodin čekání, takže řidič musí takových směn udělat pět za týden, aby splnil normu hodin. (A ano, existují řidiči, kteří takovou směnu výslovně vyžadují. Byla taková směna ve Všerubech, byla sestavena přímo na přání konkrétního řidiče. Když byla směna zkrácena z 16 hodin na 14 a počet hodin práce se zvýšil z 8 na 10, řidič podal výpověď.)

Opět konkrétní příklad. Porovnával jsem si s jedním řidičem výplatní pásku:
Já jezdil na brigádnickou smlouvu, odpracoval jsem všechny neděle, zhruba polovinu sobot a sem tam jsem v týdnu odjel nějakou odpolední, řekněme jednou dvakrát za týden. Odpracováno jsem měl asi 80 hodin, zbytek peněz byl za čekání.
Kolega to měl jako hlavní pracovní poměr, jezdil desetihodinovou ranní od pondělí do pátku, která obsahovala osm hodin práce, dvě hodiny placených přestávek. Odpracovaný měl plný fond pracovní doby.
Oba jsme za to měli dvacet tisíc čistého. Já to měl jako přivýdělek k nepříliš vysoké mzdě v kanceláři, pro kolegu to byl celý jeho příjem. S takovým platem se v Plzni vyžije dost těžko.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Sobota, 20. ledna 2024 - 08:01:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6101
Registrován: 9-2005
Od ČSAD do Arriva nepřešel žádný technik a dispečer. ....
Ředitel ČSAD Vejprava nekdy na začátku roku 2020 vstoupil do kanceláře, suše oznámil, že nejsem na jakémsi seznamu zaměstnanců, o které by Arriva mela od ČSAD zájem, a tak jsem propuštěn s odstupným. Arriva dala v Plzni přednost startu s nováčky. Tak se pak nelze moc divit, co se pak dělo. Nakonec jsem asi rád, že to tak dopadlo....

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Sobota, 20. ledna 2024 - 09:19:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19353
Registrován: 5-2002
že nejsem na jakémsi seznamu zaměstnanců, o které by Arriva mela od ČSAD zájem

Tušíš, jak to bylo s ostatními THP pracovníky? Vím, kdo zůstal u ČSAD, k Arrivě přešly od ČSAD dvě zaměstnankyně, z toho jedna ne úplně hned. Byl kromě tebe někdo další, kdo skončil?

Od ČSAD do Arriva nepřešel žádný technik a dispečer. ....

Taky je třeba dodat, že v Plzni ČSAD dál v nějaké podobě funguje, takže pokud tihle lidé byli v ČSAD spokojeni a Arriva jim nedokázala dát dostatečně motivující nabídku, asi neměli důvod přejít. V jiných provozovnách si lidé na těchhle pozicích mohli svobodně vybrat mezi přechodem k Arrivě a odchodem pryč z oblasti linkové dopravy.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Sobota, 20. ledna 2024 - 10:15:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 866
Registrován: 7-2003
Musím se tedy přidat k názoru, že delší příběhy jsou sice mnohdy zábavné a zajímavé a přečtu si je rád, ale pak v nich zůstávají trošku utopené i ostatní příspěvky, které též stojí za pozornost.

Mě by třeba hodně zajímalo bližší vysvětlení rozporu mezi
"nejsem na jakémsi seznamu zaměstnanců, o které by Arriva mela od ČSAD zájem .... Arriva dala v Plzni přednost startu s nováčky"
a
Z ČSAD nepřišel žádný vedoucí provozu, technik ani dispečer... Někteří pracovníci ČSAD kladli Arrivě překážky zjevně či skrytě, jen aby to nešlo".

a celkem doufám, že to tady nezapadne, mohlo by to totiž být celkem zajímavé
Sobota, 20. ledna 2024 - 10:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19354
Registrován: 5-2002
Mě by třeba hodně zajímalo bližší vysvětlení rozporu mezi

Otázka je, co Míra na své poslední pracovní pozici dělal a jestli podobná pracovní pozice byla i u Arrivy.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Sobota, 20. ledna 2024 - 11:32:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 6-2023
7036:
" Někteří pracovníci ČSAD kladli Arrivě překážky zjevně či skrytě, jen aby to nešlo".
"

Při této větě jsem si vzpomněl na závěrečný příspěvek společnosti ČSAD těsně před vypuknutím velké změny, ze kterého byla patrná velká zahořklost, i když se svým způsobem nedivím, když museli po desítkách let skončit. Bod číslo 4, ze kterého je to nejvíce patrné, byl nakonec pravdivý a důležitý.

Příspěvek na Facebooku stále je k dohledání : https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0qrXhqGiBX bBFyGpLdoVHFWmjo75G392QJvQDK3ykgvQSMoNJHpFg464Vv4PChutdl&id=11385 3575300079

Také tam v této době dali fotku obrovského množství odstavených autobusů, které už nikdy nevyjedou a někam je shromáždili, což tehdy působilo smutně i na mě.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02B3bjNryB UFKyQRcjC4sCx535fQjwwt1fnHqMdAC6QaFB23WkhBdvxvVLtTqD3Dael&id=1138 53575300079
Sobota, 20. ledna 2024 - 11:40:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 6-2023
Martin_j:
"

Otázka je, co Míra na své poslední pracovní pozici dělal a jestli podobná pracovní pozice byla i u Arrivy."

Snad nebude vadit, když sem dám tohle, kde je to v závěru příspěvku popsané. https://www.facebook.com/113853575300079/photos/pb.10006434834306 8.-2207520000/3210453435640062/?type=3

Ty dorty jsou opravdu hezké a naprosto rozumím tomu, že to muselo být pro lidi z ČSAD těžké, rozloučit se s firmou, kterou máte rádi.
Sobota, 20. ledna 2024 - 12:14:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19355
Registrován: 5-2002
Snad nebude vadit, když sem dám tohle, kde je to v závěru příspěvku popsané.

Míru znám osobně ze školy, potkali jsme se tam někdy ve školním roce 1999/2000 [wink] Odpověď tedy tuším, ale nechci mu dělat tiskového mluvčího, když to sem může napsat sám.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Sobota, 20. ledna 2024 - 13:27:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2837
Registrován: 4-2003
MJTRAM:
"Také tam v této době dali fotku obrovského množství odstavených autobusů, které už nikdy nevyjedou a někam je shromáždili, což tehdy působilo smutně i na mě. "

Na mě to působilo přesně naopak, radost, že ty vraky už po kraji jezdit nebudou. Poslední roky, co mi jako uživateli nabízel tradiční místní dopravce ČSAD Autobusy Plzeň, byla lahůdka v podobě vozidel SOR, v ne nejlepším stavu, a zejména olítaná Récrea, jejichž nasazování na běžné linky bylo zločinem na cestujících - to mi naskočí jako první asociace, když je zmínka o ČSAD. Netvrdím, že jsem se občas neměl štěstí i na něco lepšího, ale celkový dojem byl zmar a bída, když se ještě zohlední tradiční balkánské praktiky. Vina byla samozřejmě i na objednateli, že se nijak moc nezajímal o kvalitu poskytovaných služeb a že byla blbě postavená smlouva - však je to taky doba hejtmanů Chovance a RSDr. Šlajse, kdy se nic nesoutěžilo a vše nabagrovalo automaticky tradičnímu dopravci. Až s nástupem Bernarda se začalo s přípravami na soutěže a celkově vše ve veřejné dopravě měnit. Pár let to trvalo, ale to, jak se z kraje, který úspěšně soutěžil s krajem Karlovarským a Vysočinou o nejhorší veřejnou dopravu v zemi, stal kraj s jednou z nejkvalitnějších doprav a se skvělým IDS, je z perspektivy tak 5-6 let zpátky zázrak.
Sobota, 20. ledna 2024 - 14:31:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19356
Registrován: 5-2002
Až s nástupem Bernarda se začalo s přípravami na soutěže a celkově vše ve veřejné dopravě měnit.

Já bych jen upřesnil: Na jízdních řádech pro chystané výběrové řízení jsem na Povedu začal pracovat v prosinci 2010, na přelomu let 2011/2012 se dokonce vypsala i nějaká soutěž na Rokycansko (linky z číselné řady 200), ale jeden vyhrál, druhý se odvolal, do konce se to nedotáhlo (nebyla politická vůle) a následně se pak jízdní řády pro další oblasti dělaly "do zásoby", aby se to pak nakonec muselo v podstatě udělat znova, například kvůli zásadním změnám jízdních řádů vlaků, na které autobusy měly navazovat.

Něco k tomu je tady:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Autobusov%C3%A1_doprava_v_Plze%C5%8 8sk%C3%A9m_kraji

Odstavec "Výběrová řízení" úplně dole.

P.S.: Vtipné bylo, že před krajskými volbami někdy v roce cca. 2018-2019 ODS slibovala vylepšení krajské dopravy, což byl proces, který se tou dobou připravoval bez jakékoliv jejich zásluhy a přičinění a uskutečnil by se, ať by volby vyhrál kdokoliv [biggrin]
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
6540131
Sobota, 20. ledna 2024 - 17:31:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 9-2017
Bez Bernarda by tu dnes byl socialistický bordel ve stylu ČD i ČSAD. Naštěstí tu diskutujete o minulosti, historii. Ta doba je naštěstí nenávratně pryč. Ten bordel se už NIKDY nevrátí. Jakýkoliv příspěvek tady nic nezmění a jsem za to moc a moc rád. Veřejná doprava v Plzeňském kraji je dnes na zcela jiné úrovni než před čtyřmi lety. A dle médií typu zdopravy apod. skoro na nejlepší úrovni z celé republiky.

Zrovna dnes jsem dopoledne do Kaznějova spojem 321, kdy řidič příjemně vystupoval vůči cestujícím, jízdenky tiskl jak na běžícím páse, platba kartou žádný problém. Když byl náhodou na zastávce dříve, tak počkal těch pár vteřin na odjezd dle řádu. Naprostá spokojenost. Možná to byl i řidič, co za ČSAD tu jezdil. Takový profi přístup je za mě přesně takový, jaký bych čekal od dopravy ve 21.stol.

(Příspěvek byl editován uživatelem 6540131.)
Sobota, 20. ledna 2024 - 19:48:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 8-2019
MJTRAM:
"Martin_j:
"

Otázka je, co Míra na své poslední pracovní pozici dělal a jestli podobná pracovní pozice byla i u Arrivy."
Snad nebude vadit, když sem dám tohle, kde je to v závěru příspěvku popsané. https://www.facebook.com/113853575300079/photos/pb.10006434834306 8.-2207520000/3210453435640062/?type=3

Ty dorty jsou opravdu hezké a naprosto rozumím tomu, že to muselo být pro lidi z ČSAD těžké, rozloučit se s firmou, kterou máte rádi."
Děkuji za příspěvek. Alespoň už vím, kdo to je - před dvěma lety zde na mě zcela bezdůvodně arogantně vyjel poté, co jsem zde popsal problém s organizacemi ARRIVA a POVED.

(Příspěvek byl editován uživatelem mikuta.)
Sobota, 20. ledna 2024 - 21:36:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19357
Registrován: 5-2002
Mikuta: Snad se vám teď bude lépe spát [lol]
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Sobota, 20. ledna 2024 - 21:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 7-2023
6540131: Souhlas, též mě těší že se tu píše o něčem co už zůstane minulostí.

Ale pochybuji o relevanci čehokoli napsaného na pseudozpravodajském webu novináře který v diskuzích uráží čtenáře apod.
Sobota, 20. ledna 2024 - 22:36:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 6-2023
Je samozřejmě hezké, že máte radost, jak je minulá, zlá, balkánská a kdovíjaká doba ČSAD pryč, ale dovolil bych si vás upozornit, že nic není dokonalé a různé nešvary se dějí i nyní. Namátkou uvedu příklady, které se občas dějí nebo děly, i v nové době Arrivy, nebudu konkrétní, nechci nikoho udávat.

- Velice neslušné chování ke studentům, na kterých si určití řidiči vybíjejí vlastní frustraci či naštvanost. Zvyšování hlasu, buzerace za každou chybu. Ano, ideální by bylo, kdyby každý student jako robot řekl přesně to, co má, aby odbavení proběhlo hladce. Chápu, že řidiče unavuje některé věci opakovaně během dne vysvětlovat. Přesto je to však náplní jeho práce(dokud nebude i zde zavedeno to, o čem se uvažuje ve Středočeském kraji) a měl by mít určitou psychickou odolnost a nesnižovat se k určitým věcem či výrokům. Tohle se děje celkem často a dělá to více lidí.

- Zažil jsem také situaci, kdy řidič neudržel nervy, zastavil autobus kdesi v poli a začal na cestující sprostě řvát v situaci, kdy někdo opakovaně mačkal nevědomky tlačítko STOP (v Setrách jsou dost nevhodně umístěna). Opět, dalo se řešit jinak, než sprostým řevem přes celý autobus.

- Nedodržování přistavení autobusu včas čistě rozhodnutím řidiče a následný odjezd se zpožděním v řádu minut z výchozí zastávky.

Ano, velké zlepšení nastalo. Ale rozhodně to vždy nyní není ráj oproti peklu, jak to vypadá podle pár diskutérů výše.
Pavel2
Neděle, 21. ledna 2024 - 01:20:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19940
Registrován: 8-2002
Taky jsem byl kdysi svědkem toho, že nějaká babizna v kloubovým Solarisu na MHD lince 30 se držela tyče tak šikovně, že opakovaně mačkala tlačítko pro zastavení na zastávce na znamení. Poté co autobus zastavil už na třetí zastávce, nikdo nevystoupil a nikdo nenastoupil, tak už jsem na tu babu jako cestující taky vyjel se slovy ve smyslu že každej zbytečnej rozjezd zvyšuje spotřebu nejméně o litr nafty a že bych jí to připočítal k ceně jízdenky.
Čuměla jak tele na nový vrata, samozřejmě [lol]
Řidič zepředu neměl šanci zjistit, že mu ten čudl opakovaně a zřejmě nevědomky tiskne stále ten samej osel.

Jinými slovy, lidi jsou někdy fakt pitomí.
A řidič je taky člověk a pokud ho někdo před chvílí vytočil něčím jiným...
Roman_j
Neděle, 21. ledna 2024 - 08:11:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 154
Registrován: 3-2009
6540131:
"bordel ve stylu ČD i ČSAD. Naštěstí tu diskutujete o minulosti, historii. Ta doba je naštěstí nenávratně pryč. Ten bordel se už NIKDY nevrátí."
Tohle je prostě běh a vývoj života. Zlepšuje se technika, mění se vztahy.
Také už se asi nikdy nevrátí orba pole koňmi či jézetdáckým traktorem Zetor, také při potřebě telefonování nemusí nikdo čekat, až soused na telefonním dvojčeti zavěsí a uvolní pevnou linku atd. => Stejně tak se novou časovou etapou změnila i krajská doprava. Přišlo, co přijít muselo.
Nehledal bych za tím ani krajské politiky, ani dopravce.
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Neděle, 21. ledna 2024 - 12:19:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2195
Registrován: 6-2010
...kdy někdo opakovaně mačkal nevědomky tlačítko STOP (v Setrách jsou dost nevhodně umístěna).
Přesně to se mi stalo v září, když jsem jel kolem půlnoci z Plzně do Dobřan. Naštěstí na mě řidič neřval a ani nijak nereagoval, upozornit mě přišel jiný cestující. [happy] To tlačítko je v Setrách umístěno opravdu geniálně, přesně v místě, kde jsem měl rameno. Fakt jsem nemohl tušit, že ramenem něco mačkám. [happy]
Otázka co s tím? To se soudruhům z Německa moc nepovedlo. Určitě nejsem ani první, ani poslední, komu se to stalo. Pravidelní cestující si na to už dají pozor, ale co někdo, kdo přijede odjinud a tuhle "vychytávku" nezná?


Neděle, 21. ledna 2024 - 12:41:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6102
Registrován: 9-2005
Při této větě jsem si vzpomněl na závěrečný příspěvek společnosti ČSAD těsně před vypuknutím velké změny, ze kterého byla patrná velká zahořklost, i když se svým způsobem nedivím, když museli po desítkách let skončit. Bod číslo 4, ze kterého je to nejvíce patrné, byl nakonec pravdivý a důležitý.


Příspěvek jsem psal já a po pravdě řečeno nerozumím v čem je zahořklý. Je převážně věcný...
Pokud by šlo hovořit o zahořklosti mezi bývalými zaměstnanci ČSAD, tak v tom mám rozhodně čisté svědomí se svým oblíbeným heslem:"...nějak bylo, nějak bude...[happy]". To tam byli jiní, co to prožívali až moc....


Tušíš, jak to bylo s ostatními THP pracovníky?

Taková všehochuť. Někdo odešel do důchodu, někdo před důchodem zůstal (aby doklepal), někdo se přesunul k dodavatelským firmám, někdo odešel - pak se zase v jiném pozici vrátil apod. Mi nakonec nabízeli, abych zůstal na pozici vedoucího čerpacích stanic. Ale za staré peníze a bez toho, co mi v ČSAD bavilo nejvíce. Takže jsem usoudil, že po 13 letech je nejvyšší čas zvednout kotvy.

Alespoň už vím, kdo to je - před dvěma lety zde na mě zcela bezdůvodně arogantně vyjel poté, co jsem zde popsal problém s organizacemi ARRIVA a POVED.
Sice si na konkrétní příspěvek nevzpomínám, ale pro klid na dvorku se Vám za tu údajnou aroganci omlouvám. [happy]

Bez Bernarda by tu dnes byl socialistický bordel ve stylu ČD i ČSAD.
Úplně bych nesouhlasil, ale je fakt, že za Bernarda se věci daly více do pohybu. Soutěžit by se muselo tak či onak.

Na mě to působilo přesně naopak, radost, že ty vraky už po kraji jezdit nebudou.

No, v roce 2030 budou po Plzeňském kraji jezdit autobusy v průměru staré 10 let. Pokud se zadrhne nové výběrko může to být ještě déle. V roce 2020 byl průměrný věk autobusů ČSAD něco přes 10 let, po řadě let odkladů výběrového řízení. Takže to okopávání ČSAD není úplně fér.

Otázka je, co Míra na své poslední pracovní pozici dělal a jestli podobná pracovní pozice byla i u Arrivy.

Nelze vyloučit, že personální Arrivy se (bohužel) řídil jen obsahem mé pracovní smlouvy, kde nebylo uvedeno rozhodně zdaleka vše, co mi v ČSAD prošlo rukou. Zejména v posledních 3 letech, kdy se personální složení ředitelství ČSAD velmi smrsklo, byla tam cca 1/3 pesonálu než co jsem v roce 2007 do toho baráku vstoupil. Proč tomu tak bylo je na dlouhé povídání a je asi chyba M_k, že nedělal včas před správnými lidmi důležitého...[happy] Na počátku roku 2020 měly být nějaké pohovory s personální Arrivy, ale na ty mi nikdo nakonec nepozval a pak už mi bylo sděleno, že Arriva nemá zájem a ČSAD mi nepotřebuje. Ze strany tehdejšího vedení v tom možná byl i určitý kalkul, že je lepší propustit M_k, který se ještě někde uchytí, než THP před důchodem...Sice na ČSAD vzpomínám velmi rád, s kapkou slzy v oku, ale kdo chvíli stál, již stojí opodál. Místo výměny řemene v tankovacím stojanu se dnes "bavím" přípravou tramvajových a trolejbusových tratí. [proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Neděle, 21. ledna 2024 - 13:01:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 7-2020
Průměrný věk autobusů ČSAD něco kolem 10 let v roce 2020 opravdu nebyl.
https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/autobusy-vyberove-rizeni-arriva -csad-plzen-dopravce.A190206_141710_plzen-zpravy_vb

To jste nemohl myslet vážně, že ne?

(Příspěvek byl editován uživatelem Cheese.)
Neděle, 21. ledna 2024 - 13:15:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6103
Registrován: 9-2005
To jste nemohl myslet vážně, že ne?

Průměrný věk kolem 18 let být nemohl, bylo to něco přes 10 let. Např. velké dodávky Irisbusů a SORek 2006-2013, velké možství Recreí starých 8 let ke konci života ČSAD. Takže ano, bylo tam řada muzeálních kousků, ale celkově věkový průměr tak tragický nebyl. Poslední 2 roky to už samozřejmě nebylo moc pěkné, ale oproti Karlovarskému kraji...[proud]



(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Neděle, 21. ledna 2024 - 13:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 6-2023
Venca21:
" To tlačítko je v Setrách umístěno opravdu geniálně, přesně v místě, kde jsem měl rameno. Fakt jsem nemohl tušit, že ramenem něco mačkám."
Toho cestujícího, který to nevědomky ramenem taky dělal, jsem na to upozornil až po tom výstupu toho řidiče, protože jsem tušil, že by to mohl dělat on. Předtím jsem to neřešil, nepočítal jsem s tím, že řidič předvede takový výbuch a nějak už to dojede, když se tlačítko STOP ozývalo většinu cesty opakovaně.


Venca21:
"
Otázka co s tím? To se soudruhům z Německa moc nepovedlo. "
S tím naprosto souhlasím, že tlačítek STOP je tam příliš mnoho a dělají víc škody, než užitku. Je možné, že technicky by to nějak šlo, ale nevěřím, že to někdo bude řešit. Zvolil bych alespoň cestu samolepek, které by se nalepily na místa u těch tlačítek s upozorněním. Lepší něco, než nic.


M_k:
"

Příspěvek jsem psal já a po pravdě řečeno nerozumím v čem je zahořklý. Je převážně věcný...
"
Asi ano, ale trochu bod č. 4 prostě působí tak nějak, že "dobře vám tak, teď všichni uvidíte, jaké to bez ČSAD bude" ale jinak je obsahem věcný a možná by někoho opravdu napadlo volat na ČSAD dál. Možná to tak působí jen na mě.


Cheese:
"Průměrný věk autobusů ČSAD něco kolem 10 let v roce 2020 opravdu nebyl.
https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/autobusy-vyberove-rizeni-arriva -csad-plzen-dopravce.A190206_141710_plzen-zpravy_vb

To jste nemohl myslet vážně, že ne?

"
Tady bych řekl, že je spíše pravdivý údaj zhruba 10 let než 18 let. V roce 2020 už byla přeci většina starých Karos pryč, Crosswaye byly staré cca 2007 - 2012 což je 8 - 13 let, SOry zhruba 2000 až 2013 což je 20 - 7 let.. takže mi průměrné stáří 18 let moc nesedí, ale asi o něco více než 10 to bylo.
Neděle, 21. ledna 2024 - 13:40:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6104
Registrován: 9-2005
Asi ano, ale trochu bod č. 4 prostě působí tak nějak, že "dobře vám tak, teď všichni uvidíte, jaké to bez ČSAD bude" ale jinak je obsahem věcný a možná by někoho opravdu napadlo volat na ČSAD

Až budete pár let pracovat se stížnostmi cestujících, tak to pochopíte...Značná část vůbec neřeší, kdo co má na starost. Provozujete autobusy, jezdíte po Plzeňském kraji?!...a tak vám stejně vynadám!!...[biggrin]
Neděle, 21. ledna 2024 - 13:49:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2838
Registrován: 4-2003
M_k: Velké množství Récreí - i kdyby byly jen 8 let starý - tohle se prostě na pravidelných linkách nikdy nemělo objevit - jako masově nadadit na běžné linky školní autobusy očesané na minimum, co se týče vnitřního vybaveni, s roztečí sedadel pro osoby max s výškou do 150 cm...vy jste v tom zřejmě moc často jako zákazník necestoval, to byste asi mluvil jinak.
Neděle, 21. ledna 2024 - 15:47:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6105
Registrován: 9-2005
Fakt zbytečné výčitky mimo mísu. Jednak jsem jen konstatoval jejich nákup, nehodnotil jsem jejich kvalitu. A věřte, jako cestující jsem se jimi najezdil více než dost a se svou výškou vím moc dobře, jak se jimi jezdilo.
P.S. Vy byste do firmy koupil nové stroje, i přes vysoké riziko, že vám za dva roky budou k ničemu?
Neděle, 21. ledna 2024 - 16:36:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2839
Registrován: 4-2003
To nejsou výčitky, ale kritika - primárně objednatele, že v té době vůbec nedbal na kvalitu a bylo mu úplně jedno, co dopravce nasadí, a chápu, že dopravce se zachoval ekonomicky a té benevolence využíval. Jen si ale neuvědomil, že si tím skvěle kazil pověst a po někdejším ČSAD jsem v okolí nezaznamenal jakékoliv náznaky nostalgie. Ostatně něco podobného teď zažíváme na železnici, kdy kolem Klatov po ČD převzal provoz GWTR sice s ojetými, ale přesto o třídu lepšími vozidly. A po ČD po pár týdnech nostalgicky nevzdechne ani pes.

Osobní dotaz - jak se vám v Récreu cestovalo?
Neděle, 21. ledna 2024 - 16:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2197
Registrován: 6-2010
Ta Recrea byla mnohem starší už i při odkupu z Francie. C935 byly r.v. 1997 - 2001 a do Plzně přišly až na ty tři nejstarší (2001) v roce 2013 a později.
Stejně tak C955 ( tady) a tady byly r.v. 2002 - 2004 a v Plzni se objevily také nejdříve v roce 2013. Takže nevím, kde se vzalo těch 8 let.
Pak bylo ještě pár Crosswayů Recreo a i ty byly pořízeny jako min. 9 let staré.

Nehodnotím ani stáří, ani kvalitu, ani pohodlí, jen suše konstatuji fakta. Já osobně jsem měl rád všechny vozy se třemi zelenými pruhy, naopak ty bílé , které už pruhy nedostaly jsem rád neměl. Ale já jsem šotouš a léčit se to nedá. [biggrin]

A to průměrné stáří provozních vozů v roce 2020 by se dalo spočítat podle SA, ale dalo by to dost práce a upřímně se mi do toho nechce. Tak kdyby třeba někdo nevěděl co s načatým večerem... [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Venca21.)
Neděle, 21. ledna 2024 - 18:54:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 6-2023
Venca21:
"A to průměrné stáří provozních vozů v roce 2020 by se dalo spočítat podle SA, ale dalo by to dost práce a upřímně se mi do toho nechce. Tak kdyby třeba někdo nevěděl co s načatým večerem... [wink]
"
Zkusil jsem to podle SA velice nahrubo spočítat a vyšlo mi číslo 15,2 let v roce 2020 ze všech tehdy provozních vozů.
Pokud někdo také zkusí, může říci, k čemu došel[vypravci]
Roman_j
Neděle, 21. ledna 2024 - 19:20:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 155
Registrován: 3-2009
Venca21:
" To tlačítko je v Setrách umístěno opravdu geniálně, přesně v místě, kde jsem měl rameno. Fakt jsem nemohl tušit, že ramenem něco mačkám."

Třeba v sousedním kraji patří k technickým požadavkům na vozidlo umístění tlačítek STOP ve výšce max. 150 cm nad podlahou.
Komu má pak konstruktér vyhovět? Soupeřům řidič x cestující na jedné straně (>>150 cm), nebo požadavkům objednatele na druhé straně (<=150 cm)?
Inu, není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Neděle, 21. ledna 2024 - 20:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19358
Registrován: 5-2002
Ale pochybuji o relevanci čehokoli napsaného na pseudozpravodajském webu novináře který v diskuzích uráží čtenáře apod.

V případech, které mohu posoudit z vlastní zkušeniosti, píše pravdivě. Je fakt, že určitému osobnímu pohledu na věc se člověk nevyhne.

- Nedodržování přistavení autobusu včas čistě rozhodnutím řidiče a následný odjezd se zpožděním v řádu minut z výchozí zastávky.

Jak jsme si řekli jinde, tohle je kraj schopen sledovat a postihovat, pokud je to skutečně z viny řidiče a ne vinou nějakého vnějšího vlivu. Pak se ale můžeme bavit o jiné věci. Kraj požaduje, aby byl autobus přistaven pět minut před odjezdem v nástupní zastávce, Arriva ale platí řidičům jako "manipulaci před" taky jen pět minut. Je tedy v pořádku, že přesně pět minut před odjezdem nastartuju autobus na odstavné ploše a pomalou jízdou se přesunu k nástupní zastávce?

Stejně tak se novou časovou etapou změnila i krajská doprava. Přišlo, co přijít muselo.
Nehledal bych za tím ani krajské politiky, ani dopravce.


Tohle je trošku chyba, každý kraj k tomu totiž přistoupil trochu jinak, podle toho, jaká kde byla politická vůle a jak měl který místní dopravce možnost mluvit do toho. Je třeba zvláštní náhoda, že Karlovarský kraj některé dopravce vyšachoval a některé si ponechal zcela bez soutěže, přičemž jeden z těch ponechaných se jmenuje stejně, jako tenhle pán. O tom, jak nakoupil neuvěřitelné množství malých autobusů, celá místní sekce ANOfertu se s nimi vyfotila, aby se teď zjistilo, že autobusy nepostačují kapacitou a ANOfert volá po nalezení a potrestání viníka, který prý docela určitě není od nich.

A pak se můžeme bavit o tom, kdy některé kraje vůbec nepřistoupily k reformě linkového vedení a jízdních řádů, takže se u opuštěné fabriky sjede pět autobusů, aby přivezly dva strážné na noční směnu, protože nikdo jiný už tam nepracuje.

Dokázal by někdo shrnout, jak to vypadá na Vysočině, kde má kraj svého "dvorního doprace" ICOM, který je samozřejmě zcela apolitický??

- Zažil jsem také situaci, kdy řidič neudržel nervy, zastavil autobus kdesi v poli a začal na cestující sprostě řvát v situaci, kdy někdo opakovaně mačkal nevědomky tlačítko STOP (v Setrách jsou dost nevhodně umístěna). Opět, dalo se řešit jinak, než sprostým řevem přes celý autobus.

Sám jsem zažil, že jsem jel autobusem MHD v Maďarsku, kolenem jsem se opřel do tlačítka, které bylo na boční stěně vedle sedadla, kde jsem seděl. Když přišel řidič a začal vykládat něco o "ajtó" a ukazovat na moje koleno, pochopil jsem [happy]

Místo výměny řemene v tankovacím stojanu se dnes "bavím" přípravou tramvajových a trolejbusových tratí. [proud]

Zde bych rád zdůraznil, že Míra sedí u mého bývalého stolu, pracuje na mém bývalém počítači a jsem rád, že je tam právě on. Já tam seděl předtím od roku 2009 a i když jsem si tam nemohl víceméně na nic stěžovat, myslím, že nástup nového člověka s novými názory té pracovní pozici určitě prospěl.

a po někdejším ČSAD jsem v okolí nezaznamenal jakékoliv náznaky nostalgie.

Zpočátku nějaké takové hlasy na internetu zaznívaly, protože lepší dvacetiletá karosa, která na zastávku přijede, než úplně nový Crossway, který nepřijede, protože Arriva nemá dost řidičů.

Soupeřům řidič x cestující na jedné straně (>>150 cm), nebo požadavkům objednatele na druhé straně (<=150 cm)?
Inu, není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.


Kdo platí, ten poroučí. Tzn. objednavatel. Opačný extrém byly Karosy B730 s tlačítky na stropě, takže jako malý jsem na některých zastávkách prostě nemohl vystoupit, protože jsem na tlačítko nedosáhl a říct si někomu velkému o jeho zmáčknutí byl pro mě nepřekonatelný problém [lol]

Ještě bych dodal, že kraj nejprve tvrdil, že bude postupně vypisovat výběrová řízení na jednotlivé oblasti, každý rok jedno. Z pohledu ČSAD bylo tedy logické, že se poslední nové autobusy koupily v roce 2009. Další by už nebyly potřeba. Pokud ČSAD nějakou soutěž vyhraje, nakoupí nové autobusy, pro které bude mít garanci práce, pokud nevyhraje, uvolní se mu dvacet třicet čtyřicet vozů z dané oblasti, které částečně zamíří na Kladno, částečně nahradi ve zbytku kraje víc ojeté kousky. V tomhle kontextu tedy nákup nových autobusů neměl logiku.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Neděle, 21. ledna 2024 - 20:23:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 5-2020
V Setrách je ta Stopka nejen nevhodně umístěná, a jde mačkat opakovaně (narozdíl od MANů a Ivec), ale hlavně má nejnepříjemnější zvuk. Na jednom spoji, kde jezdí +/-10 lidí, řidič těm do zastávky na znamení říká: "nemačkejte stop, já si vás pamatuju." A přesto se najdou tací, co to zmáčknou. Pak se nedivím, že řidič substrát okřikne. I když zrovna tuten se ovládá a neřve.
To mi přijde horší jeden blb, co si honil triko na chlapovi cca 60, kterej se hned po nástupu omluví, že má jen bankovku, na kartě chybí 4kč a na setmělé návsi není kde rozměnit.
Neděle, 21. ledna 2024 - 20:55:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5377
Registrován: 6-2011
Zkusil jsem to podle SA velice nahrubo spočítat a vyšlo mi číslo 15,2 let v roce 2020 ze všech tehdy provozních vozů.

Tak nějak to bylo, 14-15 let
Pondělí, 22. ledna 2024 - 00:38:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19359
Registrován: 5-2002
Na jednom spoji, kde jezdí +/-10 lidí, řidič těm do zastávky na znamení říká: "nemačkejte stop, já si vás pamatuju." A přesto se najdou tací, co to zmáčknou. Pak se nedivím, že řidič substrát okřikne. I když zrovna tuten se ovládá a neřve.

A já jsem třeba rád, když lidi to tlačítko mačkají, protože nemusím přemýšlet o tom, jestli na té další zastávce mám zastavit a nebo ne [happy] Když člověk jezdí jednu a tu samou linku třeba týden v kuse a/nebo několikrát za den, fakt si nedokáže pamatovat, jesli tu jízdenku do Kotěhůlek prodal teď, na předchozím spoji, na tomhle spoji včera a nebo někdy úplně jindy. Obzvlášť když je linka dlouhá a od nákupu jízdenky uběhla delší doba. (Jo, některé strojky v některých IDS umí zobrazit, kolik lidí kam jede, ale i to znamená lovit při příjezdu do zastávky data ze strojku místo toho, aby se člověk věnoval řízení. A třeba zrovna Telmaxy v Karlovarském kraji fungují tak, že nástup cestujících evidují správně, výstup v další zastávce ukazují vždy "nula", lidi odpočítají až ve chvíli jejich fyzického průchodu dveřmi a po rozjezdu a odhlášení další zastávky tuhle hodnotu zase vynulují. Tedy funkce, která je řidiči naprosto úplně na nic.)
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pondělí, 22. ledna 2024 - 20:56:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 6-2023
Martin_j:
"Jak jsme si řekli jinde, tohle je kraj schopen sledovat a postihovat, pokud je to skutečně z viny řidiče a ne vinou nějakého vnějšího vlivu. "
Nejprve by si musel někdo stěžovat. Možná to už někdo i udělal, protože to ovlivňuje desítky lidí denně, ale řidič si to v takovém případě zřejmě obhájí tím, že na obrat je málo času a místo toho, aby ihned z výstupní najel na nástupní zastávku a eliminoval tak zpoždění na minimum, prostě to neudělá a odjede si pryč na krátkou pauzu za každé situace. Těžko ho za to někdo bude popotahovat, obzvlášť v situaci, kdy na obraty je skutečně čím dál méně času při čím dál větším počtu cestujících.


Martin_j:
"

Dokázal by někdo shrnout, jak to vypadá na Vysočině, kde má kraj svého "dvorního doprace" ICOM, který je samozřejmě zcela apolitický??

"
Doporučuji kanál na YouTube pod názvem Třebíčský ICOMák , dají se tam nalézt zajímavá videa od nadšeného řidiče ICOMu (jezdící pod TRADO-BUSem Třebíč) právě z Vysočiny. Svým způsobem je to tam podobné, jako jinde. Nedostatek řidičů a další různé nešvary.
https://www.youtube.com/watch?v=RzN-ti2UzHI&t=694s v tomto čase v odkaze mluví právě o dispečerech.

(Příspěvek byl editován uživatelem MJTRAM.)

(Příspěvek byl editován uživatelem MJTRAM.)
Pondělí, 22. ledna 2024 - 21:29:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19360
Registrován: 5-2002
Nejprve by si musel někdo stěžovat.

Tyhle věci je Poved schopen zjistit i sám, aniž by si někdo stěžoval [happy]

řidič si to v takovém případě zřejmě obhájí tím, že na obrat je málo času a místo toho, aby ihned z výstupní najel na nástupní zastávku a eliminoval tak zpoždění na minimum, prostě to neudělá a odjede si pryč na krátkou pauzu

Pokud je to kvůli ostrému obratu nebo zpoždění na příjezdu, to je zase něco jiného. Pokud si jako řidič chci/potřebuju dojít na WC, tak to prostě udělám, obzvlášť pokud vím, že další WC pauza bude kdovíkdy a kdovíkde. Asi nemusím rozebírat, že terminál, CAN, Bory a garáže jsou snad jediná místa, kde si mohou řidiči (a hlavně řidičky) dojít kulturně na záchod, jinak se to řeší návštěvami vhodných křovíček u cesty na konečných a nebo v úsecích, kde autobus jede prázdný. A zákon schválnosti platí spolehlivě, zrovna když potřebuješ na záchod, celou trasu z Plzně do pryč i z pryč do Plzně někoho vezeš a na opačné konečné máš tak krátkou pauzu, že nemáš šanci doběhnout si na záchod někam, kde nebudíš veřejné pohoršení.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Úterý, 23. ledna 2024 - 04:58:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 6-2023
Martin_j:
"Pokud je to kvůli ostrému obratu nebo zpoždění na příjezdu, to je zase něco jiného. Pokud si jako řidič chci/potřebuju dojít na WC, tak to prostě udělám, obzvlášť pokud vím, že další WC pauza bude kdovíkdy a kdovíkde. "

To samozřejmě ano, to bych pokládal za samozřejmost. Řeknu to tedy jinak. Pokud je na roveň této potřeby i potřeba kouřit po každém odjetém spoji, pak není co řešit a mnou popisovaná situace je v pořádku.
Pavel2
Úterý, 23. ledna 2024 - 18:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19944
Registrován: 8-2002
Řidič se potřebuje cigárem uklidnit z toho chaosu na silnicích aby pak měl šanci být přijemnej na cestující substrát [lol]
Úterý, 23. ledna 2024 - 20:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19361
Registrován: 5-2002
To samozřejmě ano, to bych pokládal za samozřejmost. Řeknu to tedy jinak. Pokud je na roveň této potřeby i potřeba kouřit po každém odjetém spoji, pak není co řešit a mnou popisovaná situace je v pořádku.

Většina lidí, kteří tuhle situaci budou případně z titulu své funkce posuzovat, ne-li úplně všichni, jsou nekuřáci. Tím je asi řečeno vše podstatné [wink]
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pondělí, 29. ledna 2024 - 12:02:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1439
Registrován: 8-2011
Včera jsme ukončili naší pěší túru ve Švihově s tím, že se do Přeštic svezeme busem jedoucim z Klatov do Plzně. Neznám místní poměry ,kde co staví, ale přišlo mi logické, která zastávka bude sloužit pro směr do Plzně. Kouknu na jízdní řád a ejhle, zde nalepen jř pro směr do Klatov .
Tak přemístění na protilehlou zastávku, kde byl jř pro směr do Plzně, jen mi jaksi neseděl ten směr. Až dotaz u místních nám to upřesnil, vypadá to ,že se při výlepu chybička vloudila.

Pokud by v České republice řidič dostal třeba 70000 Kč čistého, měl by touhu přivydělat si ještě dalších třeba pár stovek, možná o něco více, tímto způsobem
Mám kamarády, co jezdí v Německu na kamionech a mají české kolegy ,pro které i s dobrým platem je normální si tu naftičku či něco šikovného z nákladů uzmout. Když musíš, tak musíš.
Pondělí, 29. ledna 2024 - 19:03:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 6-2023
Tak inzerát na pozici DISPEČER ARRIVA zmizel, zřejmě se našel nový zájemce a již je obsazeno. Třeba se už během letošního roku další inzerát neobjeví. Zajímalo by mě, jestli si nový dispečer přečetl, nebo v průběhu své funkce ještě přečte diskuzi, která zde nedávno probíhala a která byla možná nejzajímavější za posledních několik let, témat bylo možná až moc a mnohé zapadly, protože příspěvků zde bylo v určitých chvílích až příliš, zatímco teď už zde nastalo tradiční ticho, které tady vládne po většinu roku.
Pondělí, 05. února 2024 - 04:22:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 1-2018
Vzbudil jsem se dnes brzy a po delší době jsem se podíval do zdejšího vlákna. Dobře jsem udělal, čtení o přebírání provozu Arrivou v Plzeňském kraji je velmi zajímavé. Jako laika mne překvapilo, jak až amatérským způsobem vyšší vedení Arrivy k tak složité operaci přistoupilo. Dovedu si to vysvětlit jen jedním způsobem - byl covid. Nebo se mýlím? Z hlediska cestujícího musím říci, že sice vše neklapalo jako na drátkách, ale vzhledem k rozsahu změny a ke covidu, jsem byl překvapený, jak hladce změna proběhla. Že si ti, kdo byli v začátcích u toho užili své, o tom není žádná pochybnost a my cestující jim děkujeme. Nebylo to vůbec špatné chlapi!
Sobota, 24. února 2024 - 21:08:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19365
Registrován: 5-2002
Jako laika mne překvapilo, jak až amatérským způsobem vyšší vedení Arrivy k tak složité operaci přistoupilo.


POZOR, DLOUHÝ TEXT! DÉLKA VE WORDU 4x A4!


Asi nejzábavnější věc v tomhle kontextu byly turnusy.


Asi je nám všem jasné, že sestavit maximálně efektivní turnusy není při takovém rozsahu dopravy práce pro člověka, ale pro počítač.

Existuje program, jmenuje se Optim, jeho autor je jistý Ing. Pavel Beneš, program umí vzít linkové jízdní řády a sestavit podle nich efektivní turnusy. Má to pár háčků:

=== === === === ===

První problém: Řidiči ČSAD jsou jen lidi, každý má nějaké svoje životní náklady a závazky. Směny řidičů se skládají z práce a z čekání. Můžeme tedy mít dva řidiče, jednoho s pracovní dobou 4 – 14, druhého s pracovní dobou 6 – 22, oba odpracují pět takových směn za týden, budou mít denní výkon 8 hodin práce a k tomu placené čekání v rozsahu 2, resp. 8 hodin. Jestliže hodina placeného čekání je dejme tomu 150 korun, bude se plat těch dvou lišit o 900 korun hrubého za každý pracovní den. Měsíc má hodně pracovních dní.

I když Arriva znala podobu jízdních řádů od ledna, turnusy vygenerované oním programem Optim jsme dostali až někdy v průběhu června. Předtím nás měsíc ujišťovali, že o turnusy se nemáme starat, dostaneme je už hotové. Jenže. Pokud řidič ví, že splácí hypotéku, půjčku na to a ono a rád by věděl, kolik bude od půlky června dál vydělávat, je to pro něj docela problém. Pokud mu to Arriva není schopná do poslední chvíle říct, radši půjde někam jinam, kde předem ví, za kolik bude dělat. A pak se Arriva diví, že nemá na začátku dost řidičů…

=== === === === ===

Druhý problém: Ten program generuje turnusy, které jsou matematicky správné a maximálně efektivní, ale prakticky nepoužitelné. Část chyb se dá odstranit tím, že ten, kdo si generování turnusů objedná (Arriva) zadá tomu, kdo turnusy generuje (Ing. Beneš) nějaké vstupní parametry, kterých by se měl při generování držet. Program to umí. Mám podezření, že se nic takového nestalo a po přečtení následujících řádků ten pocit budete mít taky. Zbytek chyb se dá napravit brutálním znásilňováním vstupních dat včetně vytváření fiktivních linek a fiktivních spojů, opakovaným generováním turnusů znova a znova, hledáním chyb ve vygenerovaných turnusech a dalšími opravami vstupních dat. Což je v případě provozovny Plzeň práce pro jednoho člověka s osmihodinovou pracovní dobou minimálně na tři týdny, protože jedno generování trvá proměnlivě čtvrt až půl hodiny. Je ale třeba, aby to byl člověk znalý místních poměrů, což pan Beneš není a nemůže být. On totiž netuší, že spoj v 5:15 z Plzně do Šťáhlav poveze šedesát pracovnic do Katalog Servisu, takže potřebuje stát na terminálu aspoň pět minut před odjezdem, kdežto spoj ve stejný čas třeba do Lhůty pojede prakticky prázdný, takže tam je to jedno.

Příklady chyb:

Program pracuje s průměrnou rychlostí pro manipulační přejezd bez cestujících rychlostí 60 km/h. Pokud vám takový přejezd naplánuje pro trasu Nemocnice Lochotín – Terminál hl.n. ve tři odpoledne v podobě „příjezd k nemocnici 15:25, přejezd na hl.n., odbavení třiceti cestujících, odjezd 15:35“, tušíte, jak to dopadne. Ano, dá se předem nastavit jiná rychlost, ale nikdo to neudělal.

Program umí dělat směny v režimu ranní/odpolední, ale nebere ohledy na to, že řidič někde bydlí. Výsledkem je směna typu „začátek ráno v Plánici, střídání v poledne v Karlových Varech, konec večer v Klatovech“. Pokud generujeme turnusy pro celý kraj naráz, je problém prakticky neřešitelný, pokud kraj rozdělíme na oblasti dle provozoven, je větší šance, že to vyjde, dá se to řešit i úpravou vstupních dat.

Program neumí poznat, jak dlouhou dobu obratu potřebujeme mezi spoji. Obrat „nula“ je vyhovující v Nadrybech v deset večer, ale ne v Plzni ve tři odpoledne. Řešení: Vhodně upravit vstupní data a nechat turnusy vygenerovat znova.

Program umí dělat přejezdy jen po trase spojů.

http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L440336_231210_363114.pdf

Zastávky Plzenec,nádraží a Plzenec,u školy jsou na dvou rozích té samé křižovatky. Jedna je výstupní pro spoje od Plzně, druhá nástupní pro spoje na Plzeň. Pěší přesun mezi nimi méně než minutu. Počítač to neví, takže počítá s přejezdem v trase Plzenec,nádraží – Sedlec,Školní – Plzenec,u školy a podle toho spočítá jízdní dobu. Pokud je tedy mezi příjezdem do Plzence a odjezdem z Plzence čas třeba jen dvě minuty, program naplánuje na každý z těch spojů jiný autobus. Protože není jiný vhodný bus v okolí, program to řeší přejezdem do/z Plzně. Dá se to opět řešit vhodnou úpravou vstupních dat.

Obdobně program neumí dělat přejezdy pro trasu Bory – CAN, protože tak žádný spoj nejede.
Podle platné legislativy – pokud směna řidiče začíná před 6:00, nesmí mít víc, než 10 hodin. V programu tuhle volbu musíte výslovně zaškrtnout, aby s ní při výpočtu pracoval. Nikdo to neudělal.

Další problém je výpočet pracovní doby. Program do pracovní doby počítá jen samotnou dobu jízdy. Arriva do pracovní doby počítá pět minut před každým spojem a dvě minuty po každém spoji, dále 30 minut denně na „práce kolem autobusů“, úklid, tankování a tak. I tohle program umí při generování turnusu zapracovat, pokud to po něm požadujete. Ale nikdo to neudělal. Takže i když zadáte, že směna nesmí být delší jak deset hodin, musíte zadat i tohle, jinak vám program vygeneruje turnusy v rozporu se zákoníkem práce.

Další problém: Jsou spoje, které jezdí jen určité dny v týdnu. Třeba po+st+pá. Nebo po+st. Nebo út+čt. A podobně. Představte si situaci, kdy dostanete z ústředí vygenerované turnusy. Ty jsou pro pondělí. A vy zjistíte, že existuje spoj 450442/4, který jede út+čt, který by se vám krásně vešel mezi 440439/11 a „vratný spoj z Losiné do Plzně, který dnes už neexistuje“. Jenže když ho tam dáte, nevyjde řidiči bezpečnostní přestávka, doba řízení a podobně.

Další problém: Máme autobus, který dopoledne přijede do Nadryb, hodinu tam stojí a vrací se do Plzně. Máme druhý autobus, který v podobný čas dojede do Žichlic, hodinu tam stojí a vrací se do Plzně. Program bůhvíproč vymyslí, že ten nadrybský autobus přejede po prázdnu do Žichlic a žichlický do Nadryb. (Třeba tím někde ušetří hodinu pracovní doby nějakého řidiče, co já vím.) Program pro to určitě má nějaký svůj důvod, který si naprosto přesně spočítal, ale ve firmě, která si zakládá na minimalizaci prázdných kilometrů, tohle neprojde. Je opět třeba úprava vstupních dat, aby se tyhle věci nestávaly.

=== === === === ===

Třetí problém: Pokud zadáte do programu všechny linky Arrivy naráz, program vygeneruje turnusy pro celý kraj naráz. Takže tachovští řidiči musí zjistit, kde jsou Nadryby, řidič z linek Manětín – Plzeň a Manětín – Kralovice najednou musí do Rožmitálu, řidič z Plánice hledá Úherce, řidič z Rožmitálu tráví odpolední špičku mezi Tachovem a německou hranicí, … Jo, oni by se to všichni časem naučili, ale takhle ze dne na den? A to nemluvím o tom, že ten rožmitálský autobus se nezdrží v Plzni déle, jak deset minut, takže řidič nemá šanci stavit se v garážích vyzvednout stazky, odevzdat tržbu (v Tachově nesmí!) a natankovat.

=== === === === ===

Čtvrtý problém: Ty turnusy generované OPTIMem jsou natolik dokonalé a úsporné, že nemáte šanci ručně vychytat všechny ty chyby, obzvlášť když máte těch turnusů 200 pro všechny provozovny dohromady a musíte teoreticky každý s každým porovnat, abyste vymysleli, co s čím prohodit. Což jde blbě, protože autobusy jezdí doslova a do písmene po celém kraji a dva vozy se málokdy potkají na stejné konečné ve stejný čas víc, než jednou za den. A pokud potřebujete prohodit spoje mezi třemi turnusy stylem „kulový blesk“, jste bez šance. Pokud v tuhle chvíli přijde nadřízený s pokynem „Tohle je špatně, předělej to.“, těžko vyhovíte.

=== === === === ===

Pátý problém: Pokud by se generovaly turnusy podle jednotlivých provozoven, na vesnické provozovny Optim v podstatě nepotřebujete. Máte pár linek, na každé pár spojů, všechny se vejdou do jednoho turnusu pro jeden autobus a jednoho řidiče. I ta nejsložitější linka má dva autobusy a tři řidiče. Něco jiného je Plzeň, kde je linek a víc než dost, většina jezdí od rána do noci a pokud byste se rozhodli udělat turnusy ručně a pro každou linku zvlášť, nutně dojdete do situace, kdy vám někde něco nevyjde. Třeba pracovní doba řidiče. Na jednoho je to moc práce, na dva zase málo. Takže stejně budete hledat, který pár spojů mu sebrat a komu ho přidat a co zas sebrat tomu druhému, aby pak vyšla pracovní doba u něj a nakonec se v tom utopíte.

Kraj si takovéhle orientační turnusy pro sebe dělal, aby měl představu, kolik autobusů bude zhruba třeba, ale kraj nepotřebuje řešit pracovní dobu řidičů, to je problém dopravců.

=== === === === ===

Šestý problém: Poved definuje pro každý spoj minimální požadovanou kapacitu vozidla. Tady stačí Dekstra, tady je třeba tříosa.

V Blovicích u domova důchodců je zastávka, kam nic většího, než Dekstra nemůže. Točna v Dolním Vlkýši se projede Crosswayem bez problémů, ale se S416LE jsem tam musel složitě manévrovat, abych nepoškodil autobus o kameny, kterými je točna obložena. A to bylo v bez sněhu a za denního světla. Točnu v Bušovicích nemáte s delším vozem šanci projet, aniž byste přitom nenajeli na obrubník, zvládne to jen Crossway. A podobně.
Program nemá problém nacpat do jednoho turnusu spoj k důchoďáku v Blovicích a spoj, kde je nutná Setra tříosa. Není možno zadat, že „spoj 1234/56 musí být v turnusu pro Dekstru“.

=== === === === ===

No a úplně nakonec si představte situaci, která by u tak slovutné a věhlasné firmy vůbec nemohla nastat. Tedy tu, že se na poradě sejdou vedoucí a dispečeři všech provozoven, kteří za posledních pár měsíců nasbírali výše popsané zkušenosti, přijede pan ředitel a začne všechny přesvědčovat o tom, že ty turnusy generované počítačem jsou v pořádku a dá se podle nich jezdit. Pokud by se tohle stalo, asi byste si mysleli, že ředitel je voľaký somár…

V kontrastu s tím je tvrzení autora programu, který sám tvrdí, že jeho program nevytváří „to jediné správné řešení“, ale ukazuje cestu, kterou je třeba se vydat, a podle toho je třeba s výstupy zacházet.

Kdo asi ví o tom programu víc? Jeho autor a nebo ředitel kterékoliv dopravní firmy?

Měl jsem možnost sejít se s panem Benešem osobně, nechat se zaškolit v používání toho programu a následně jsem ho dostal do svého počítače, abych si mohl turnusy dělat sám. Z pana Beneše jsem měl obecně velice dobrý pocit, neshodli jsme se jen v jedné věci. Můj názor je ten, že program je skvělý a dojem z něj kazí právě jen ty výše uvedené chyby a nesmysly. Hodně by také pomohla možnost zadat do něj požadavky typu „potřebuju turnus, který začne spojem v tolik v Pernarci a skončí spojem v tolik v Pernarci a bude pro jednoho řidiče“, „potřebuju, aby spoj v 22:45 z Plzně do Nečtin byl v turnusu, který začne ráno v Manětíně a okolí, bude pro jednoho řidiče a ten turnus bude mít někde v průběhu dne 8 hodin pauzu“, aby nevadilo, že je řidič v práci od rána“, "potřebuju turnus, který začne ráno v Plánici, skončí večer v Plánici, bude v režimu denní/noční a na střídání řidičů je třeba aspoň 5 minut". Pan Beneš mi vysvětlil, že tyhle doplňující funkce on tedy do programu rozhodně dávat nebude, protože je to na úkor efektivity provozu. (A to jsem nakonec vyřešil právě zmíněným vymýšlením různých fiktivních spojů a podobných úletů.)

Turnusy, které jsem dělal já s využitím tohohle programu, byly v provozovně Plzeň poprvé použité při mimořádné změně jízdních řádů na konci ledna 2021, v prázdninové verzi pak o jarních prázdninách v březnu 2021. Netvrdím, že jsou dokonalé a že by nešly udělat líp, ale… Ačkoliv se úkolem zpracovat turnusy pro provozovnu Plzeň zabývali i jiní (vím kdo, ale jména netřeba), z nějakého důvodu se dodnes jezdí podle těch mých. Samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že když kraj připravil nějaké změny (zavedení linky 335 apod.), bylo třeba turnusy vhodně upravit, což už byla práce pro někoho jiného.

=== === === === ===
=== === === === ===
=== === === === ===
=== === === === ===
=== === === === ===

Zcela mimo téma. Arriva teď zrovna do Plzně žádného dispečera nehledá, zato na webu visí inzerát na pozici Brigádník/Koordinátor/ka výluk na železnici pro Plzeňsko

Co Vám můžeme nabídnout?

stabilní dlouhodobou brigádu formou DPP/DPČ u dopravní společnosti, která má na trhu již dlouholetou tradici
dohodu o pracovní činnosti za Kč 115/hod


Nedalo mi to a podíval jsem se na Informace o minimální mzdě od 1. ledna 2024

Pokud to nevíte, tak S účinností od 1. ledna 2024 se zvyšuje základní sazba minimální mzdy o 1 600 Kč za měsíc na 18 900 Kč, resp. o 8,70 Kč za hodinu na 112,50 Kč.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pavel2
Pondělí, 26. února 2024 - 02:50:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19966
Registrován: 8-2002
MJ:
Ty turnusy to musí být dobrá zábava [biggrin]
Jo, počítače... ty toho ještě neví.

Je to jak s navigací v autě - dobrej sluha, ale zlej pán.
Taky jí neumím říct, že radši pojedu po silnici I. třídy se solidním povrchem stálou rychlostí, i když po klikatých hrbatých okreskách bude trasa o 10% kratší a časově to vyjde skoro nastejno.

Trochu odbočím...
Při určitým zvětšení mapy mi navi neukáže, že tuten bod jsou Rokycany, radši mi dá popisek že tohle vedle je Tymákov. Když jsem někde v tramtárii, neznám každej prdelákov. Takže vozím i papírovou mapu [happy]

Pak výrobce tvrdil že prej jsou aktualizace doživotní.
Realita? Stáhnu program od výrobce, aby se navi propojila s PC.
Dám aktualizovat, stahování asi 4GB balíku dat skončí vždycky na 3%, pak to zamrzne a po 10 minutách poví že aktualizace selhala a obraťte se na support. Na webu je tam pak odkaz na 15minutový youtube video, kde bodrej pán trpělivě anglicky vysvětluje připojíte, zapnete, zmáčknete... a stane se to co byste čekali. Nojo, ale já tuto všechno udělám a vono to nedělá co má. Kam se mám obrátit? Jedině na lampárnu.

Pokud se ptáte na značku, je to Garmin. 5+ let od koupě, to už je stará herka na kterou výrobce dlabe [ko]
Pondělí, 26. února 2024 - 07:55:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9282
Registrován: 12-2005
Přitom stačí i obyčejný mapy.cz zadam cíl a frčim. Dříve jsem jezdil podle Waze ale mapy.cz mi přijde, že tolik nežerou data. Waze zase umí líp radary a rychlostní omezení. A hlavně na mapy.cz si můžu prohlídnout jak cílová destinace vypadá. Třeba jak vypadá barák kterej hledam, kouknu na dopravní značky abych věděl jestli se tam třeba smí parkovat a tak. Je to v podstatě zadarmo, nemusim to nechavat aktualizovat,nemusim nosit další krabičku a podobný vosery.
Pondělí, 26. února 2024 - 08:54:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6111
Registrován: 9-2005
Na místě M_j bych takový elaborát sepisoval dva dny [crazy][crazy]
Pondělí, 26. února 2024 - 09:52:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19366
Registrován: 5-2002
Na místě M_j bych takový elaborát sepisoval dva dny [crazy][crazy]

Píšeš jako blesk. Sem.... tam.... uhodíš [happy] Já umím psát trošku rychleji, měl jsem to za chvíli.

A třeba ty pohádky, co dávám k sobě na FB, obvykle píšu na mobilu v nějaké nevyužité časy typu "čekání na autobus".
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pavel2
Pondělí, 26. února 2024 - 16:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19967
Registrován: 8-2002
m_100:
Když nemáš šmatlafoun a cíle znáš dopředu, naplánuješ a prohlídneš si to hezky v klidu doma předem [happy]
Mapy.cz mám taky rád.

M_k:
Zapíšeme tě do kurzu pro se(x)kretářky s názvem Psaní všemi 10 [lol]
Po půlroce od absolovování se s MJ poměříte v rychlosti psaní [happy]
Pondělí, 26. února 2024 - 19:04:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9284
Registrován: 12-2005
P2 - v dnešní době pokud nemáš "šmatlafoun" tak už nejspíš ani nemáš štempl od doktora takže už neřídíš. Na druhou stranu vnoučata tě odvezou kam potřebuješ [satan]
Pavel2
Úterý, 27. února 2024 - 15:35:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19968
Registrován: 8-2002
Asi jsme každej z jiný planety [wink]
Úterý, 27. února 2024 - 19:56:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 6-2023
Martin_j:
"


POZOR, DLOUHÝ TEXT! DÉLKA VE WORDU 4x A4!


Asi nejzábavnější věc v tomhle kontextu byly turnusy.


"

Nedá mi to, abych při čtení tohoto zajímavého příspěvku opět nepřipomněl příklad, který je stále aktuální a který jsem zde uváděl asi před několika měsíci, už nevím přesně kdy.
Existovala a stále existuje směna, jejíž první spoj je ze zastávky Přeštice, nám. ve 4:55 do Klatov, a jejíž poslední spoj je ze zastávky Plzeň, terminál hl.n. ve 22:25 s příjezdem do zastávky Přeštice, nám. ve 22:51. Řidič je tedy v práci zhruba 19 hodin. Když jsem to zde kdysi uváděl, dostalo se mi odpovědí typu, že se jedná určitě o řidiče 2, že je to směna pro 2, ale z důvodu nedostatku lidí to jezdí 1 apod. jako by málokdo věřil, že to opravdu existuje. Zřejmě to podle zákona vychází, ale upozorňuji, že tam nejsou žádné mnohahodinové přestávky typu čekání 8 hodin a že to opravdu po celou dobu jezdí 1 řidič od rána do večera.
https://www.idpk.cz/data/catalog/1/625/538396.pdf?show
I kdyby to bylo podle zákona, což nejspíš je, opravdu je tohle něco, jak by měly vypadat směny ?
[tramvaj]
Úterý, 27. února 2024 - 21:38:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9287
Registrován: 12-2005
P2 no ty rozhodně [satan]
Středa, 28. února 2024 - 21:26:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 1-2007
Neexistují náhodou nějaké víkendové celodenní směny (od rána do večera) a více než hodinovými pobyty na konečných. Nebo to vychází tak, že po příjezdu třeba na Plzně autobus přejede na jinou linku. Předpokládám, že o víkendu moc linek s intervalem 60 resp. 120 minut asi moc nebude. Tím spíše, že dříve poměrně dost sídel ani o víkendu autobusové spojení nemělo.
Martinmarilynmanson
Středa, 28. února 2024 - 22:37:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11410
Registrován: 12-2007
Časy se mění, jen v okolí Plzně takto namátkou:
- 231 Chrást 120
- 253 Kyšice 120
- 321 Kralovice cca 120
- 322 H. Bříza 120
- 323 Vary 120
- 371 M. Touškov 120
- 336 Tymákov 120
- 421 Štěnovice 120
- 722 Tachov 120...

Převléká se na sebe 621 + 521 (souhrnně Zbůch 120), 462+422 (Losiná souhrn cca 120), 332 a 331 (Zruč sourhn 120)...

240 minut zůstal na 424 (Klatovy), 561 (Merklín), cca 523 (Sp. Poříčí).
Sháním staré jízdní řády 50., 60. léta a 90. léta v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
Středa, 28. února 2024 - 23:07:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19367
Registrován: 5-2002
Neexistují náhodou nějaké víkendové celodenní směny (od rána do večera) a více než hodinovými pobyty na konečných.

Přímo v Plzni by se takových našlo docela dost. Vtip je v tom ten, že pokud je přes den dostatečně dlouhá pauza, dá se uplatnit jako denní odpočinek pro řidiče a pokud je ještě navíc placený, tím líp pro něj. Problém může být v tom, když ta dlouhá pauza je v Plzni a začátek a konec turnusu je kdovíkde, takže to jezdí nějaký hodně přespolní řidič s omezenými možnostmi návratu domů.


První začínala začínala (3:55) i končila (23:52) v Plánici. Dřív vypadala tak, že autobus dojel do Plzně, pak jen v sobotu 5:15 Šťáhlavy, v 6:32 Vlčtejn, pak měl pauzu asi do čtyř odpoledne, pak jezdil Zbůch a v 22:47 se vrátil do Plánice. V současnosti vypadá odpoledne tak, že je pauza 7:43 - 19:10, pak se jede do Žichlic a zpět a 22:47 do Plánice. (Protože linku do Zbůchu převzaly Domažlice a Přeštice.)

Druhá taková směna vypadala tak:

V 4:20 ze Žichlic do Plzně, v 6:30 do Tymákova, v 8:10 do Chrástu, pauza 9:50 - 19:10, do Žichlic, v devět do Druztové, před jedenáctou do Žichlic. Tahle směna už dnes není, je z ní klasická ranní/odpolední.

Třetí směna byla v téhle podobě jen v sobotu, autobus jezdil od rána 362 z Horní Bělé, v Plzni pauza od 9:33 do 19:10, do Kožlan a zpět, konec. Směna v téhle podobě zanikla při reorganizaci víkendového provozu na lince 321 při prodloužení téhle linky do Rakovníka.

A čtvrtá taková směna je v pracovní den, autobus začne v 5:30 ve Lhůtě, jezdí linky 336 a 331, pauza v Plzni 8:19 - 16:45, linky 331, 336 a 523, konec Lhůta 23:11.

Pak je tu jedna taková směna v Manětíně v pracovní den, ta zajišťuje poslední večerní spoj před jedenáctou z Plzně do Manětína, nějaké takové podobě se jezdila ještě za ČSAD.

Všechny jmenované směny mají společné to, že řidič má přes den placené čekání a v noci neplacené volno. Pak ještě existují čtyři noční směny, kde má řidič přes den neplacené volno a v noci placené čekání, jedna taková směna je na Plánici, druhá jezdí ty nové "dělnické spoje" ze severního Plzeňska po západním obchvatu na Borská Pole, třetí "spí" v noci v Horní Bělé a pracovní doba je zhruba od devíti večer do jedenácti dopoledne, čtvrtá taková směna by měla teď relativně nově být na lince do Úterý, kde dřív poslední večerní pár spojů jezdilo Stříbro, teď ho jezdí Plzeň.

Všechno výše uvedené píšu víceméně zpaměti, takže omluvte případné chyby a neaktuálnosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin_j.)
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Středa, 28. února 2024 - 23:17:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19368
Registrován: 5-2002
MMM: Vyjmenoval jsi to asi skoro všechno, já jen doplním, že

- po dvou hodinách jezdí 361 do Všerub
- občas má některá linka v tom pravidelném 120-minutovém intervalu díru 4 hodiny (323, 361), pokud bys uměl vysvětlit důvod, rád se ho dozvím [happy]
- na 371 se zas odpoledne jezdí prakticky po hodině (a důvod taky netuším)
- 523 má spojů je poměrně dost, ale z různých důvodů jezdí v nepravidelném intervalu, třeba kvůli obsluze KS Europe Šťáhlavy

Jako linky, které o víkendu nemají pravidelný interval, nám vedle různých cyklobusů zůstává asi jen 362 do Horní Bělé, tam si vybavuju, že málokdy jelo víc jak deset lidí, takže je otázka, koho by to při zahuštěném intervalu vozilo.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Martinmarilynmanson
Čtvrtek, 29. února 2024 - 07:00:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11411
Registrován: 12-2007
361 už tu díru má pryč, na 323 byly tehdy důvody finanční. 523 by měla jít časem taky do přesné dvouhodiny a částečně pásmového provozu. Na 371 je to z důvodu absence vlaku do MT a velikosti města, byl to takový pokus. Nicméně dle počtu cestujících se tenhle tah ukázal jako správný.
Sháním staré jízdní řády 50., 60. léta a 90. léta v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
Sobota, 02. března 2024 - 11:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19369
Registrován: 5-2002
361 už tu díru má pryč

Super. Co pamatuju, nějaká podobná díra byla i do Zbůchu, tam už je to taky vyřešeno.

Na 371 je to z důvodu absence vlaku do MT a velikosti města, byl to takový pokus. Nicméně dle počtu cestujících se tenhle tah ukázal jako správný.

Tahle věta se dá vyložit i tak, že by k nějakým podobným pokusům mohlo dojít i jindy a jinde [wink]
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Martinmarilynmanson
Sobota, 02. března 2024 - 17:56:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11412
Registrován: 12-2007
Možné je vše.
Sháním staré jízdní řády 50., 60. léta a 90. léta v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.