Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Praze » Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 22. 2. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 22. 2. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 17. února 2024 - 15:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 11-2023
JanT: jj, do 18.2. (v letošním roce) byl tzv. "poloprázdninový" provoz. Vždy v lednu a na začátku února je omezení dopravy z důvodu úspor a zejména z důvodu průzkumů, kdy počty cestujících jsou v lednu nižší a ke konci roku lze ušetřené hodiny řidičů využít na posílení.
Od pondělí je plný provoz, lze to vidět i u tramvají a i u ostatních linek. Srovnej JŘ 58 pondělí 12.2. a 19.2. Dochází k posílení (nejen ve špičkách), ale v podstatě pracovní dny do 19 hodin.
Sobota, 17. února 2024 - 15:56:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 11-2023
Poskok:
Někdo Ti tady už napsal, že je hezké koupit za "15" neexistujícího zajíce v pytli a nebo existujícího zajíce, co stojí na ploše v garáži.
A stejně tak Ti tady někdo odpověděl: Máš takového poznámky a komentáře k MS? Tam máš konkurenci? Co telefonní operátoři a "neexistující kartel" a jiné a jiné? Tam to nevidíš? Prostě a jasně si uvědom, že něco, jako tržní prostředí neexistuje a nikdy neexistovalo. Pohádky jsou to, že ano. Takže, když už, tak ať to jezdí.
Sobota, 17. února 2024 - 15:59:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 899
Registrován: 8-2019
Co je myšleno MS?

K monopolu operátorů, agrofertu a dalších firem mám absolutně totožné komentáře a proto nechci, aby se to samé stalo u trolejbusů.
Sobota, 17. února 2024 - 16:05:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 11-2023
Poskok: takže je zřejmě nepodporuješ, nemáš telefon, jíš v podstatě jen trávu, nosíš "dlouhodobě udržitelné" oblečení, nemáš elektřinu, atd.? [proud]. Řekl bych, že to MS používáš nyní, když si čteš k-report, alias okna. Ano, také jsou různé mini snahy, ale vždy to skončí u toho, že se hledají různé oupn verze podobné například officům, aby ti lidé mohli fungovat srovnatelně. Můžeme si o tom povídat, nadávat, ale i MS prostě je jednička na trhu a jak písknou, tak to bude. No a úplně stejně to máme se Škodou. Můžeme si myslet co chceme, ale tyto mikropatvary prostě nejsou nic. Nula bodů. A když už náhodou něco vyprodukují, tak se z toho trolejbusové provozy v ČR budou hodně dlouho vzpamatovávat a reputace trolejbusů je velmi ohrožena. V naprosto nevhodné době. A díky komu? SOR to není. Jejich vozidla jezdí. Jen haaaaaaaaaaalt s jinou výzbrojí. A jsme zase na začátku, kdo za to může [proud]. Ale jak jsem psal, 1.3. se blíží a všichni doufáme, tedy, kromě asi autora "ohníčku" [rofl]
Sobota, 17. února 2024 - 16:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6011
Registrován: 12-2007
Pro natvrdlé, co se stane 1.3. (kromě kolapsu 59)?
Sobota, 17. února 2024 - 16:19:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 900
Registrován: 8-2019
Co je toto zase za debilní whataboutismus...

U operátora jsem si vyhádal cenu, která je ani ne poloviční proti té ceníkové.
Představ si, že obchodníků s elektřinou, prodejců oděvů a dalších existuje větší množství, takže když se člověk byť i jenom trošku snaží, tak najde věc jemu vyhovující v odpovídající kvalitě a za solidní cenu.

Monopol Microsoftu je na hovno a to říkám pořád. Bohužel žádná pořádná rozumná alternativa, na které by běželo vše, co potřebuji, není.

Zajímavé je, že SORy s výzbrojí Rail Electronicsu taky moc nejezdí, když se jim to v Brně podařilo schválit až teď v únoru, po roce zkušebního provozu...

Pokud se dostane Škoda k monopolu, tak se dostanou trolejbusy cenově do tak nesmyslných výšin, že už ani po dodání nových vozidel žádná ostuda z důvodu jejich nespolehlivosti nebude, protože podniky je nebudou nakupovat, jelikož dotace skončí a ekonomicky výhodnější budou elektrobusy.

První vlaštovkou budiž České Budějovice s cenou 20 MKč za jeden kloubový parciál.

PS: Teď mi došlo, že myslíš. 1. 3. zprovoznění 59.
A víš co? Jestli se podaří ihned od začátku zajistit provoz zcela v trolejbusech, tak budu šťastný a Škodovce palec nahoru, že se jim ty obtíže podařilo vyřešit.
Ono se to taky lépe dělá, když ti za to platí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poskok.)
Sobota, 17. února 2024 - 16:28:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 54
Registrován: 11-2023
Poskok: došlo Ti špatně, nemyslím zprovoznění 59 k 1.3., protože to se na tento den nechystá. Takže ani kolaps 59 1.3. nastane. Zřejmě to myšlení bylo na první dobrou lepší [proud]. Myslel jsem to, co jsi pak dále rozvíjel.
Skrze to placení Ti už tady také někdo reagoval, že to nemůžeš myslet vážně. Je absolutní paradox, že si ta "firma" snad myslí, že bude reagovat stylem, jestli mi nezaplatíte, tak já neodstraním to, co jsem podělal a ještě se zpožděním? [coze]. To je jakože normální? [coze]
Sobota, 17. února 2024 - 16:48:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 901
Registrován: 8-2019
Ne, z mého pohledu se jedná o taktiku zcela normální, regulérní a běžnou.
Zaslechl jsem, kolik SOR momentálně Cegelecu dluží - a ta výše odpovídá určitě většině, ne-li kompletně výši celé dodávky Cegelecu.
Součástí takovýchto smluv s poddodavateli (i vlastně mezi finálním dodavatelem a zákazníkem) bývá to, že dle postupu prací na dodávce zákazník platí odpovídající částky - a nemůžeš zapřít, že Cegelec svou část, samozřejmě se zpožděním, dodal v rozsahu řekněme 80 % - tuto částku by tedy měl SOR Cegelecu vyplatit, což se asi očividně nestalo.

Nebo si dokážeš představit, že by třeba DPP od SORu převzal vozidla, ale nic mu nezaplatil? To by se asi taky SOR k ničemu moc neměl a různými způsoby by po DPP peníze vymáhal.

Prostě ten požadavek Cegelecu na zaplacení je minimálně z části oprávněný, takže dlužnou částku by mu měli zaplatit a poté od nich vymáhat penále za pozdní dodání (tak, jako to chce DPP po SORu).


Pokus s nezaplacením plnění z důvodu pozdní dodávky tady všichni určitě pamatujeme - lokomotivy řady 380 pro ČD. A taky všichni víme, jak to nakonec dopadlo a kdo komu co platil.

Každopádně co SOR tím neplacením sleduje netuším, protože jediné, čeho dosáhne, je větší pokuta od DPP.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poskok.)
Sobota, 17. února 2024 - 17:31:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 11-2023
Poskok: no, když prohodíš pořadí číslic, tak se možná dostaneme na skutečný stav, tedy 08 % [biggrin].
Jestli si dovedu něco představit, tak to, že daná společnost, stáhne ten svůj miniocásek, poleze kanálama a bude makat do úmoru. A ne, že bude zkoušet zcela nelogicky a nesmyslně arugemnty, které používá. Místo toho tady čtu, že se hlásila do VŘ na generálky historických tramvají u DPP, kope kolem sebe u Zlína, jak bylo v článku (myslím včera). A abych použil citaci z jednoho seriálu: "Já se můžu akorát divit, a taky se divím, a z údivu nevycházím." "To jsi na tom tak zle, že se nemůžeš udržet?"
Stejně jako to, co Ti zopakuji: kastle NS normálně jezdí (jako Abus i Tbus s jinou výzbrojí) + někdo Ti to tady už nejednou psal. Podívej se na rok výroby kastlí pro tyto trolejbusy. Je tedy absolutně jasné, kde je chyba, takže čas, prostor a nálada pro nějaké vyskakování opravdu není na místě. Takže SNAD 1.3. [wink]. Věřím, že to pak pofrčí a optimisticky věřím a doufám, že do apríla bude vše v cajku [happy]
Sobota, 17. února 2024 - 17:38:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 902
Registrován: 8-2019
Hele, jdi se zeptat, jaký je přístup Škody k dodávkám trolejbusů do takové Ostravy a jaký je přístup k dodávkám ND ze strany Cegelecu a Škody (popř. tam přidej ještě Stadler). Se budeš hodně divit.

Dodali 80%. 8% by znamenalo, že by výzbroj byla tak na papíře a provedeny základní výpočty z hlediska elektra.

Prostě oni na takto velké zakázce nemůžou pracovat zdarma, protože to neufinancují.

Podívej se třeba do smluv na dodávku vlaků - taky tam prostě zákazníci platí průběžně během vývoje a výroby toho vlaku a když se to nestane, tak se práce pozastaví, což se stalo v Praze.

Dál to nemá smysl rozebírat.

Nebo možná jeden dotaz - myslíš si, že Solaris nic nezaplatil svému dodavateli dveří, protože se serou? Asi ne, co....


Jo a v případě 32 Tr působí jako finální dodavatel většinou Škoda (a i když není finální dodavatel, tak zajišťuje většinu věcí). V případě Prahy je finální dodavatel SOR a dle toho to vypadá.

A víš proč v Prešově nenahradili Cegelec Škodou? Protože je tak moc těžká, že by se snížila obsaditelnost toho vozu. Nejlepší výrobce.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poskok.)
Sobota, 17. února 2024 - 18:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3482
Registrován: 4-2005
Stavebnice TNS 12 v Brně jezdí minimálně poslední měsíc s výzbrojí Rail Electronics velmi slušně, oba vozy. Škodovácké 32Tr také, asi i o chlup vyšší vypravenost (samozřejmě vyšší počet vozů), není to žádná extratřída co do kvality zpracování, ale jezdí. A řekl bych, že i v jiných DP, které třeba vozy 32Tr provozují mnohem déle než Brno.
Je mi líto, že jsou v Praze takové problémy. Samozřejmě, že by byla lepší ucelenější síť, alespoň ten Prosek a Letňany trolejově spojit, což sem někdo psal, že výhledově bude.
Vsadím se, že dlouháni to rozjezdí dřív než TNS.
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
Sobota, 17. února 2024 - 19:04:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6012
Registrován: 12-2007
Jakože by šel zatrolejovat ten most? No to nevím nevím.
Sobota, 17. února 2024 - 19:19:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3485
Registrován: 4-2005
Bylo to zmíněno v souvislosti se současnou autobusovou linkou 136, že by byla výhledově trolejbusová, ale už nevím, kdo byl autor. Nevím, který most myslíš, párkrát jsem se svezl a mezi Prosekem a Letňany mi nepřišlo nic trolejově konfliktní, ale Ty jsi místní. Mě spíš mrzí ten podjezd pod mostem asi 1 km za Palmovkou. Tam to mělo být souvislé... Ale chápu nové normy, určítě to není níž než v Brně Křenová, jenže tam se to dělalo v "pravěku".
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
P_v
Sobota, 17. února 2024 - 19:26:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3198
Registrován: 5-2002
Přinejhorším se dají atypické sloupy vedle mostu (přes Kbelskou), kdyby to kandelábry neunesly.
Most Jandova je pomník nekoncepčnosti. Mohlo se to předělat při reko nádraží. Jenže on je teprve 20 let starý a tak se na něj nechtělo sahat. Dodatečně už to nepůjde, nedovedu si představit jak zvedat hotové zhlaví do výškových oblouků.
Sobota, 17. února 2024 - 19:27:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4380
Registrován: 3-2004
Gabuliatko: Takových zatrolejovaných mostů je... Ostatně teď už i v Praze, například na její druhé straně...
Sobota, 17. února 2024 - 19:35:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 56
Registrován: 11-2023
Já pořád doufám, že při reko železniční trati v úseku Balabenka - Holešovice, či jaký celý úsek to má být, v roce 2025 se to nějak vyřeší. Nedávno se psalo, že 2025 by se mělo začít, 2026 snad hotovo. Nedovedu si představit příhodnější situaci, než ten most či silnici pod ním nějak ideálně upravit. Doufám, že to klapne [happy].
Pokud jde o zatrolejování estakády, bude to zřejmě dříve, než v souvislosti s linkou 136. Vhodnější (a rychlejší) kandidát je 375 (meziměstská linka). V souvislosti se zatrolejováním 136 a tuším, že se spojením s linkou 150 vznikly problémy. Doufám, že nemotám dvě věci dohromady. Každopádně, je třeba připomenout, že na tuto linku se počítá s dvouklouby z letiště, tj. je to "podmíněno" železniční tratí na letiště, takže by to trvalo ještě pěknou dobu. Až se zadrátuje estakáda, pak by skutečně mohlo/mělo dojít k propojení s ulicí Prosecká. Když by se podařilo vyřešit podjezd pod tratí 090, pak by vzniklo celé ucelené kolo Palmovka - Trutnovská. Je to sice hodně daleko, ale bylo by to špičkové.[jidlo]
Sobota, 17. února 2024 - 19:43:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3486
Registrován: 4-2005
Už mi konečně došlo, jaký most myslíte:-)
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
Sobota, 17. února 2024 - 19:53:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3487
Registrován: 4-2005
O té lince 375 jsem četl, že prý se některé obce bouří proti ohyzdnosti trakčního vedení. No tak hlavně, že tam svítí, topí apod. Pokud se trakční vedení udělá jinak než v Brně, je šance, že to bude i pěkné. Dopručoval bych vzor Plzeň. To je radost pohledět.
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
P_v
Sobota, 17. února 2024 - 20:38:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3199
Registrován: 5-2002
Obávám se že při reko trati nad Zenklovou se nevyřeší nic. Dokonce ani ta železniční zastávka se prý dělat nebude. Zenklova se rekonstruovala nedávno, tam asi také nebude snaha o nějaké zakopání. Není mi ani jasné, proč se ten most přes hlavní ulici s tramvajemi v 70. letech udělal tak nízký, když už tehdy jakési normy platily.
Sobota, 17. února 2024 - 21:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7532
Registrován: 6-2005
Gabuliatko a kde je problém, toh,e má snadné řešení, navíc to není žádná architektonicky cenná lokalita. Podívej se k Palmovce, tam máš jak to vyřešit.
P_v odpověď je známá už teď, neunesly. Žádná, klasická lampa neunese trolejové vedení. Teda pokud dříve nebyla na to určená.
Michal ř pokud si dobře vzpomínám, tak hlavní boje byly u linky 377. Akce ukázala absolutní neschopnost místní reprezentace věcně argumentovat. Že to byl nesmysl stavět jsem souhlasil, ale argumetnce byla úplně mimo.
Makrelu neumeješ.
Sobota, 17. února 2024 - 21:04:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3488
Registrován: 4-2005
Řekněme si upřímně, kam se vejde sběrač tramvaje, vejde se i sběrač trolejbusu...ale...
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
Sobota, 17. února 2024 - 21:19:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3489
Registrován: 4-2005
9_tr: Ty myslíš ten most pod vysočanským nádražím? No, já su laik, parametry neznám, ale omlouvám se, že furt zmiňuju tu naši Křenovou, ono to jde, nebo holt možná šlo...projet s trolejbusem skoro všude...
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
Sobota, 17. února 2024 - 22:24:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 187
Registrován: 3-2023
Doplním ty brněnské Rail-electronicy; "díry" ve vypravenosti jsou způsobeny nejprve prasklým čelním sklem Maria a poté hlavně dokončováním vývoje softwaru pro jízdu na námraze, kvůli kterému se dlouho postávalo; vzniklo poté spousta nežádoucích vedlejších účinků při běžné jízdě, ty se postupně vyléčily, ale zase se pak čekalo na námrazu, aby se to dokončilo.
Co se týče hardwarové spolehlivosti výzbroje, tak je defakto naprosto bez problémů. Za celou dobu provozu obou vozů došlo k jedné poruše dobíječe (a nasledné výměně na obou vozech za "upgrade" dobíječ) a při zkouškách na námraze došlo k destrukci předbíjecího odporníku, bylo to ovšem způsobeno ve zkušebním režimu při spoustě vypnutých ochran a parametrech nastavených až "za roh".

Z technického hlediska by mě zajímalo, co se děje s "cegelecy" a s těma polskejma fajema, že to zjevně nefunguje jak má.
Sobota, 17. února 2024 - 22:32:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 117
Registrován: 7-2018
K tomu podjezdu v Zenklově asi takhle. Jel hodně pomalu a opatrně, viz předjížděč na kolejích:


Úpravou konstrukce mostu by se to mohl znatelně zvýšit (pokud to bude chtít někdo zaplatit). A co vést troleje blíž k těm tramvajovým jak na Palmovce, to by se nevešlo?
Sobota, 17. února 2024 - 22:32:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7533
Registrován: 6-2005
Michal: Jenže tramvaj vede po samostatném tělese, kde nemá nastat kolizní situace s ostatním provozem, což v případě trolejbusu a jeho jízdy po silnici by dojít mohlo. Ani odklon drátů bokem zde není možný, třeba alá Budapešť.
Ale mám dojem, že se bavíme jeden o voze a druhý o koze, protože o tomto problematickém podjezdu se, vyjma textu výše v tomto příspěvku, nebavím.

Jinak, současná norma výšku kolem 3,5m dovoluje pouze ve vozovně.

Ondra: jo dobíječe Rail, to je také dáreček...Jinak ty závady jsou dětské nemoci, které se řeší až po hodině dvanácté.
A sběrače, holt v Polsku nejsou zvyklí, že to trolejbus taky využívá častěji, jak 2x týdně [biggrin], ale oni se to už chlapci celkem zdatně učí a dávají tomu kulturu.
Makrelu neumeješ.
Sobota, 17. února 2024 - 22:55:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 220
Registrován: 10-2013
soudruzi v Praze udělali zásadní chybu jako že trolejbusy ano ale vlastně ne, je to paskvil, no holt pirátská Praha - to je jako ta chytrá horákyně - ani nahá ani oblečena ani na koze ani v trolejbusu
Sobota, 17. února 2024 - 22:59:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 221
Registrován: 10-2013
a jak je psáno v bibli - tvoje řeč budiž ano a ne a co jiného jest, od ďábla jest jinými slovy pražský pseudotrolebudový provoz je sračka
Neděle, 18. února 2024 - 00:45:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3490
Registrován: 4-2005
9_tr: ale víš co, jde o to tu trolejbusovou trolej tam prostě narvat. To prostě bude problematické místo. Kdyby jsou chyby, ale před x lety by se s tím nikdo nesral. A to komanče nesnáším. Co furt kolem toho ofuky proboha, trolej vedle tramvaje a hotovo.
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
Neděle, 18. února 2024 - 01:18:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3491
Registrován: 4-2005
9_tr: díky, já nevím co praví norma, mě dráždí, že to projede tramvaj, ale trolejbus nemůže. Sorry, není to na hlavu? Jen proto, že je trolejbus nový? Tedy pseudonový? Já vím, že Ty za to nemůžeš, ale co to je?
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
Neděle, 18. února 2024 - 06:25:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 903
Registrován: 8-2019
Michal_Ř: Kdyby tam ta tramvaj nebyla a chtěli ji tam teď postavit, tak Vám to taky nepovolí. Bohužel, prostě to tak je.
P_v
Neděle, 18. února 2024 - 08:04:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3200
Registrován: 5-2002
I kdyby se chtělo, podle mě se nad koleje už se další troleje nevejdou, protože šířka lišty pantografu. Vedle by to bylo každou chvíli stržené. Jako bývaly stržené dráty od tramvaje, než tam dali bumlík a našli způsob, jak to zavěsit, aby to nezasahovalo nad pruh pro auta.

Pozor brainstorming, neboli snůška nesmyslů [happy]: Dát ty trolejbusové troleje těsně vedle tramvajové, o několik cm výš co to půjde, a opatřit je izolačním korýtkem, aby je sběrač tramvaje při nějakém výkyvu nešlusnul, ale sklouznul po něm. Nebo v tomto krátkém úseku napájet trolejbus z tramvajové sítě, trolej blíž k tramvaji bude +600 V, takže šlus nevadí, a pravá trolej bude už dost daleko od lišty sběrače, ale ještě ne nad pruhem pro auta.
Neděle, 18. února 2024 - 08:08:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2467
Registrován: 12-2007
Michal_Ř:
"9_tr: díky, já nevím co praví norma, mě dráždí, že to projede tramvaj, ale trolejbus nemůže. Sorry, není to na hlavu? Jen proto, že je trolejbus nový? Tedy pseudonový? Já vím, že Ty za to nemůžeš, ale co to je?"
Asi bude dobré, když se s tou normou seznámíš.
Obecně platí, že stavba se posuzuje podle normy v době budování.
Tedy ta tramvajová trolej tam je v této podobě od doby stavby toho mostu (cca 1980).
Platila jiná norma než dnes a ta to tehdy umožnila.
Kdyby se tam měla ta tramvaj stavět až dnes, musela by splňovat současnou normu.
A určitě by ji nešlo postavit, tak jak ji známe.
Neděle, 18. února 2024 - 08:20:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4381
Registrován: 3-2004
mylik: Nazdar hulváte.

Vy z těch Pirátů musíte mít velký komplex.

Jen pro informaci: začátek trolejbusů a prvotní rozhodnutí: primátorka ANO, radní pro dopravu ČSSD, rozvoj Pirát a Praha sobě, nyní ODS a Pirát.

Jinak u podjezdu U Kříže prostě vyhrává lejstro, no. Byť by to technické řešení samozřejmě mělo, musíme halt přijmout, že do rekonstrukce trati se to nevyřeší. Co se dá dělat. Jak už zaznělo, primárně by to teď chtělo dotrolejovat úsek Prosek - Letňany a udělat normální vexle u stání na Palmovce, tam se manipulace se sběrači dá odstranit primárně, a během toho se Správou železnic řešit výslednou podobu U Kříže, bychom nebyli překvapeni. Dovolím si předpokládat, že taková komunikace už probíhá.
P_v
Neděle, 18. února 2024 - 09:19:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3201
Registrován: 5-2002
Jak by ale ty vexle na Palmovce byly ovládané? Jsou tři těsně za sebou a ta poslední by byla v kolizi se sjezdovou výhybkou.
Neděle, 18. února 2024 - 09:47:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 118
Registrován: 7-2018
Jsou dvě možnosti, buď si vůz navolí kde má stát (pokud je to pevně dané), zavysílá do řadiče požadavek a ten mu to přehodí. Anebo řadič výhybek vybere volné místo, akorát to musí řidiči nějak indikovat, aby veděl kam má zajet a musí nějak snímat, že z toho místa trolejbus odjel. Z hlediska přenosu dat to problém není.
Petr_k
Neděle, 18. února 2024 - 09:52:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14021
Registrován: 4-2003
Ústečák - podjezd U Kříže se dá objet, aniž by byl potřeba půlhektarový terminál a jediné křížení s tramvajovou trolejí. A bonus v podobě pravidelného zbytečného desetiminutového zpoždění pro naše drahé klienty taky není k zahození
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Neděle, 18. února 2024 - 10:05:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6013
Registrován: 12-2007
OndraS: Když se zaváděly v Praze SORy tak po síti kolovalo jedno nádherné video o přístupu jednoho dílenského k novince. Předpokládám že se od té doby nic nezměnilo a že se hledají důvody místo způsoby. Ono to kladivem opravovat nepůjde ...
Neděle, 18. února 2024 - 11:54:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4382
Registrován: 3-2004
P_v: Jak už zaznělo, možnosti u vexlí je hned několik, každá větší trolejová křižovatka má víc radiově ovládaných rozjezdovek. Buď se dá stavět cesta dle směru jízdy vozu, třeba podobně jako u tramvají, nebo, v tím úplně nejjednodušším případě, má návěstidlo pokaždé jinou barvu a řidič podle toho představuje jen tu výhybku, kterou potřebuje, pomocí čudlu patřičné barvy. Třeba.
Neděle, 18. února 2024 - 13:44:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 908
Registrován: 8-2019
Vyjela 102, takže 58 opět plně v trolejbusech.
Neděle, 18. února 2024 - 18:04:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 11-2023
Tak tak, 102 opravdu dnes vyjela [fotic][jidlo].
Krásně čistá, dokonce i se svojí přidělenou posádkou.

Budu se asi opakovat, stále ve stejném duchu, ale jinak to nejde. Přišlo mi opravdu komické, když na Palmovce běhala dvojice až trojice týpků, kteří se tam snažili něco s notebookama ladit. To je tak naprostý amatérismus. Jednak to, že to probíhá na trati (ne u jednoho vozu....), ale to, že se to pustí neotestované. Achjo, to je skutečně tragédie. Sice odpoledne to vypadalo slušně ve prospěch Tb, ale uvidíme ráno. Jsou vozy, co zatím nebyly ještě venku .... [sad]
Neděle, 18. února 2024 - 19:13:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 909
Registrován: 8-2019
115 na 58/2.
Očividně se snaží všechny provozní vozy dnes nasadit alespoň na chvíli na linku

Hele, alespoň to vypadá, že se nějak domluvili a budou obnoveny práce na výzbroji. A čím dřív, tím líp
Neděle, 18. února 2024 - 20:19:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7534
Registrován: 6-2005
Michal Já tě chápu, ale ty musíš pochopit, že normy reflektují nějaký stav a vozidla se mezitím na silnici změnila, viz foto s tím autobusem. Vždyť i na mostovce jsou vidět stopy po kolizi. Tramvaj má výhodu v době výstavby a hlavně odděleném tělese, čímž se určité problémy eliminují. Ikdyž taky někdo mi tvrdil, že tady je trolej sem tam servaná, protože kamion.
Jelikož jsou i nějaká ochranná pásma a zde jsou na svém místě a hlavně neprůstřelná, tak se tam nikde nevejde. Nebudu stavět dráty někde, kde je budu obden sbírat ze země a že zde těch možných kolizí by bylo.
Jsou jen 3 způsoby, jak tam trolej dostat.
1. podhrabat vozovku, otázka je, jestli i s tramvají
2. zvednout most.
3. do mostovky vyfrézovat drážky na trolej.
Co z toho někdo zaplatí?
A pak řešení od Petra K, které by bylo asi nejelegantnější...

P_v a to je dnes neřešitelný problém? Viděl jsi, jak se v jiných městech ovládají výhybky? Zajeď si třeba do Pardubic, Hradce i to Ústí by šlo.
A kde vidíš kolizi? Ta výhybka se tam už teď vejde a když bych chtěl jo mít rezervní prostor, tak posun sjezdové o cca 2m vzad a je po problému.
Ano, takto se to také řešilo, že byla trolej trolejbusu výše a i ze stejného důvodu mají trolejbusy vyšší potenciál blíže ke středu vozovky. Tj. vždy je u středu vozovky 600V a u kraje 0V, znaménka nepíši, záleží na provozu. Čistě trolejbusové provozy mají ale teoreticky 300V+300V v troleji. Tam, kde je 750V platí to stejné, jen adekvátně převedené dle stejného vzorce. Jednostopé, obousměrně pojížděné trati samozřejmě některá pravidla, logicky, porušují.[happy]
Zde to ale asi neprojde.

JanT tak to je už dnes automatické stavění. Buď mám dané místo nařízené v j.ř. a tak se budou výhybky házet, což beru jako standardní způsob. Obvykle se u drážních vozidel určuje, kde má na konečné stát a nepravidelnosti asi nebudou tam časté. Nebo co popisuješ jako druhou možnost vychází už z té první a když se umí trolejbusy na výhybce řadit do "fronty požadavků" a jak každý vypadne, tak se výhybka přehazuje, tak stejně může fungovat řadič. Ale neche se mně věřit, že by to, navíc v Praze, zůstalo na (z)vůli řidiče.
A kam má zajet mu ukáží návěstidla postavení výhybek.
Makrelu neumeješ.
Neděle, 18. února 2024 - 20:54:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 11-2023
I se 115 je to pravda, první výjezd s cestujícími, viz foto:

A ještě jednou, novotou zářící 102:

Každopádně, dnes naposledy noční předskokany s padesátkovými pořadími. Od zítra náhrada busem už pouze s pořadím 1-14. Tak uvidíme, do čeho se vyspíme [happy]
Pondělí, 19. února 2024 - 07:49:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 120
Registrován: 7-2018
Dnes máme nový rekord 9 trolejbusů 102, 103, 107, 108, 109, 110, 112, 114, 115 a 5 autobusů. Edit: ten limit filtru mapy PID už zdá se neplatí.

(Příspěvek byl editován uživatelem JanT..)
Pondělí, 19. února 2024 - 12:52:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6014
Registrován: 12-2007
Kolik SOR ujede na baterie? Tuší někdo?
Pondělí, 19. února 2024 - 13:13:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2054
Registrován: 4-2019
Momentálně se mi na online mapě ukazuje pro 58 osm trolejbusů a žádný autobus ...
Pondělí, 19. února 2024 - 14:04:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218
Registrován: 9-2016
pdk: momentálně 8 tbusů a 1 bus
P_v
Pondělí, 19. února 2024 - 14:35:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3206
Registrován: 5-2002
Tipněte si, kdy se poprvé podaří, že ve špičce nepojede ani jeden nafťák. [happy]
Pondělí, 19. února 2024 - 15:05:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10156
Registrován: 5-2002
Myslím, že to nehrozí, možná až budou zase prázdniny. Jak se tu psalo na 14. pořadí je k dispozici 15 vozidel zatím s nevalnou spolehlivostí.
Pondělí, 19. února 2024 - 15:14:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2055
Registrován: 4-2019
Momentálně to vypadá na 8+2.
Pondělí, 19. února 2024 - 15:16:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2056
Registrován: 4-2019
Bylo mi řečeno, že prý měl jet trolejbus na ranním školním spoji 275 (přejezd).
Pondělí, 19. února 2024 - 16:16:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6015
Registrován: 12-2007
Jeden kus (114) na chvíli mimo hru. (bum v Zenklově)
Pondělí, 19. února 2024 - 16:28:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2468
Registrován: 12-2007
pdk:
"Bylo mi řečeno, že prý měl jet trolejbus na ranním školním spoji 275 (přejezd)."
Ano. Je to 58/8. Ze sídl. Čakovice odjíždí v 7:33. To už svítá, tak honem [fotic].
Jo, dávejte bacha. Na stejný čas jede školní spoj 275 ještě 136/22.


(Příspěvek byl editován uživatelem 5735.)
Pondělí, 19. února 2024 - 17:04:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1105
Registrován: 10-2002
Gabuliatko:
"Jeden kus (114) na chvíli mimo hru. (bum v Zenklově)"
Další chcíplotina (109) aktuálně v Letňanech DC
Úterý, 20. února 2024 - 14:27:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6017
Registrován: 12-2007
Houstne, 105, we have problem ...
Čtvrtek, 22. února 2024 - 00:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3492
Registrován: 4-2005
9_tr: ale jó, to já všechno beru, je to holt škoda, třeba tu naší Křenku by už dnes nikdo neschválil...jenže tam projely všechny trolejbusy, které kdy Brno mělo včetně dnešních 27 a 32 Tr., které jakožto nejnovější stroje tam jezdí.
1982 - 2022 40 let trolejbusů 14 Tr v Brně
Čtvrtek, 22. února 2024 - 07:35:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 11-2023
Tak to chvíli vypadalo, že dneska konečně pokoříme hranici 10 Tb venku a bohužel jeden zase lehnul [sad]. Achjo, škoda. Bohužel s malým š [rofl]
Čtvrtek, 22. února 2024 - 09:23:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6020
Registrován: 12-2007
Lehly dva #105 a #115.
Čtvrtek, 22. února 2024 - 09:27:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 122
Registrován: 7-2018
Nakonec lehly dva, 105 o půl osmé se 17 minutami zpoždění a 115 o čtvrt na osm s 10 minutami. Což je další problém, že to vytváří nepravidelnosti na lince. Včera odpoledne jsem koukal na jeden náhradní autobus, celé dvě hodiny jezdil se zpožděním (původně něco přes 15 minut) než se mu ho podařilo dohnat a během té doby samozřejmě coural těsně za další 58 (což byly zrovna trolejbusy). Jaký význam taková náhrada má je jasné.

Teď trochu statistiky. Podle mých záznamů vyjelo za poslední tři dny 12 vozů, pár z nich bylo týden nebo dva mimo, takže se pomalu oživují. 104 je dva týdny mimo provoz s cestujícími a 101, 106 se v únoru na lince ještě neukázaly.
Čtvrtek, 22. února 2024 - 12:54:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 11-2023
A jak se tak zdá, dnes teda padají opravdu hrozně [sad]. Mimo špičku 4 vs 4 je tost hrůza [sad].
Jinak stále je ještě jeden (106), který nebyl venku ještě ani jednou.