Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Praze » Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 17. 2. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 17. 2. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 12. února 2024 - 09:53:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 457
Registrován: 1-2012
Poskok:
"Nejsem zaměstnanec Cegelecu, nejsem sebevrah...
"
Bohužel tvé reakce tomu odpovídají. Zřejmě bývalí zaměstnanec. Tak to se omlouvám.
Pondělí, 12. února 2024 - 09:55:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 891
Registrován: 8-2019
Ani bývalý.

Jenom mne prostě vytáčí, že pokud Cegelec skončí, tak si to tu Škoda může vesele tunelovat a ještě ji za to tleskáme.

Nebo co ji bude brzdit v tom, aby si neřekla o 30 MKč za jeden kloubový vůz? Vůbec nic.
Pondělí, 12. února 2024 - 10:28:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 458
Registrován: 1-2012
Poskok:
"Ani bývalý.
Jenom mne prostě vytáčí, že pokud Cegelec skončí, tak si to tu Škoda může vesele tunelovat a ještě ji za to tleskáme. Nebo co ji bude brzdit v tom, aby si neřekla o 30 MKč za jeden kloubový vůz? Vůbec nic.
"
Zahraniční konkurence. Ne firma co se učí!
Praha se těšila na návrat trolejbusů, ale díky VŘ které v této republice je založené jen na ceně, skončila jak sedláci u Chlumce
Pondělí, 12. února 2024 - 10:34:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 892
Registrován: 8-2019
A můžu se zeptat, jaká zahraniční konkurence? Vždyť se tu nikdo nehlásí.
Solaris s Medcomem tady nikdy nebyl a Hess s ABB se tu hlásil jednou a to na trojčlánky.
Rail Electronics do ničeho nepůjde, když SOR chodí do VŘ s Škodou.

Takže nikdo.
frutabruta
Pondělí, 12. února 2024 - 10:43:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 3-2015
Poskok: Solaris s Medcomem vyrobili jeden testovací bílý 12m vůz, který měl údajně sloužit jako předváděcí pro CZ a SK trhy. No každopádně teď jezdí po Vancouveru, takže těžko říct, co je na tom pravdy.
Pondělí, 12. února 2024 - 11:06:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 459
Registrován: 1-2012
Za kvalitu si musí každý připlatit. K čemu jsou vozy co stojí na garáží ale byli levné! Kastle jsou dva roky staré a tím i provozní životnost klesá. Raději si koupím Mercedes než Dacii
Kuba_j
Pondělí, 12. února 2024 - 11:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4775
Registrován: 8-2005
Hess se hlásil i na těch 15 kloubáků, jen s cenou přes 425 milionů kč, tj. přes 28 milionů kč za vůz neměl moc šanci. Ale třeba se mu Škoda se SORem cenou časem přiblíží, už mezi dvoumotorovými Solarisy pro Ústí a budějovickými jednomotorovými 33Tr nebyl moc velký cenový rozdíl. Někdo tu loni psal, že to VŘ na až 70 sólo trolejbusů vyhrála Bozankaya, pokud je to pravda, tak tedy vyhrála zahraniční konkurence... jen to VŘ nějak stále není uzavřené...

Ani u elektrobusů konkurence v ČR moc není, i když to mají zahraniční výrobci snazší, když nejde o drážní vozidla. Např. do pražského VŘ na až 100 ebusů se překvapivě přihlásil jen SOR(+Škoda) a Bozankaya.

Za kvalitu je dobré si připlatit, ale ne za něco, co má vysokou cenu jen díky absenci konkurence.
Pondělí, 12. února 2024 - 11:25:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2343
Registrován: 8-2020
7012:
"Poskok:
"Ani bývalý.
Jenom mne prostě vytáčí, že pokud Cegelec skončí, tak si to tu Škoda může vesele tunelovat a ještě ji za to tleskáme. Nebo co ji bude brzdit v tom, aby si neřekla o 30 MKč za jeden kloubový vůz? Vůbec nic.
"Zahraniční konkurence. Ne firma co se učí!
Praha se těšila na návrat trolejbusů, ale díky VŘ které v této republice je založené jen na ceně, skončila jak sedláci u Chlumce"
Praha může to prostě odmítnout. Minimálně se zeptá občanů (samozřejmě, některým by přišel i trolejbus za cenu SOR 12 dost drahý).
Pondělí, 12. února 2024 - 12:14:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10150
Registrován: 5-2002
Tady je názorná ukázka realizovatelnosti všech těch různých grindýlů během nejbližších dvou pětiletek. Nastačí jen vyhlásit a vyhrnout si rukávy, bude to trvat kapku dýl.

A teď k tématu. Bude na tom linka 59 lépe, nebo se zase nemáme těšit? Vozy 401 i 403 jezdily docela pravidelně, ale jsou to takoví silniční otesánci - projedou všude? Nebude se čekat na nějaké pozemmní úpravy.
Petrpes
Pondělí, 12. února 2024 - 14:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 850
Registrován: 8-2005
Vozy na 59 mají výzbroj Škoda... ❣️
Fotky nejen piva zde ⤵️
https://www.instagram.com/petr.pes.novak/
P_v
Pondělí, 12. února 2024 - 16:26:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3195
Registrován: 5-2002
Jak se vyřešila ta nájezdová trasa z Řep, kde vadil buď železniční přejezd nebo dálnice?
Pondělí, 12. února 2024 - 19:35:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 576
Registrován: 9-2012
9_tr:
"Martyk: ale ta elektronika reaguje stejně. Tj. podmínka rychlosti stoupání sběrače a případná ztráta napětí. Reaguje to i na boční i výškový rozdíl mezi sběrači, což není úplně žádoucí. Takové podvěsné výhybky...
Současné mechanické stahováky jsou dost citlivé, takže stačí díra a klacky jdou dolů. Jenže jak píšeš, lano se namotává jen omezeně, takže při velkém vytažení sběrač zůstane stejně vysoko. Ale Cena stahovák a Cena automatického systému je mimo.
Celkově mechanické stahováky fungují dobře a na obou videích naopak prokázaly rychlou reakci. Dílem to bylo i krokovou rychlostí vozu. Samozřejmě, čím více drátů ve vzduchu, tím horší pro mechanický stahovák vydetekovat chybu. I když vozy ZIU 9 měly na export elektrické stahováky. Jenže stačilo jet přes horší tramvajové křížení a byly dole[biggrin] rychlost otáčení bubnu a výpadek napětí…"

Já tedy ve videu z Toronta vidím sběrač, který po výpadku opakovaně udeřil do trolejové konstrukce a odrazil se od ní. Po zastavení tramvaje pak sběrač trolej viditelně zvedl. Středověký mechanismus tedy tímto výpadkem zjevně vůbec aktivován nebyl (pomůže ta videa spustit zpomalená).

Ve videu ze San Francisca pak vidím, že stažení sběračů nastává téměř okamžitě po ztrátě kontaktu s trolejí, o nějakém vytažení provazu ze stahováku nemůže být vůbec řeč. Bateriové parciály v SF mají pneumatické poloautomatické sběrače (natrolejuje se tam stříškami), je tedy zřejmé, že elektronika musela na ztrátu přítlaku reagovat v řádu obvyklých milisekund a prodlevu způsobila pomalá reakce pneumatického systému. Plyny jsou stlačitelné a proto se v pneumatických systémech tlak přenáší se zpožděním. Ale i přesto je reakce systému velmi rychlá a sběrače jsou dolů rychleji, než stahováky stíhají provazy navíjet. Pokud to tedy jsou vůbec stahováky a ne jen prosté navijáky. Tolik o konstrukci amerických busů opravdu nevím.

Po tom, co jsem viděl chování sběračů bez stahováků a provazů v několika provozech, se domnívám, že značná setrvačná hmota provazů dost zhoršuje spolupráci sběrače s trolejí a četnost vytrolejení tedy provazy podle mě zvyšují. Otázku, zda je levnější stahovák na provaz nebo dva pneumatické vlnovce s tenzometrem a elektronikou, zodpovědět neumím. V případě sběračů ovládaných dálkově ze stanoviště řidiče musí být ochranné funkce v ceně systému položkou marginální.
Pondělí, 12. února 2024 - 20:31:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 577
Registrován: 9-2012
Poskok:
"Ani bývalý.

Jenom mne prostě vytáčí, že pokud Cegelec skončí, tak si to tu Škoda může vesele tunelovat a ještě ji za to tleskáme.

Nebo co ji bude brzdit v tom, aby si neřekla o 30 MKč za jeden kloubový vůz? Vůbec nic."

Zůstaňte v klidu. Cegelec je dcerou skupiny Vinci, která minulý rok zaměstnávala 280 tisíc lidí a dosáhla obratu 68,838 milionů euro a zisk 4,7 milionů Euro. Pro takovou firmu je tento problém marginální a ustojí jej jako nic. Nenávist šotoultras je bezvýznamná a různé předpovědi špatného konce Cegelecu jsou jen projevy né nenávisti prezentovaná coby myšlenky.

Vývoj trakční výzbroje včetně řídicího systému a SW není triviální záležitost. I firmy jako Siemens do takového vývoje investují dlouhá desetiletí a nové produkty neuvádějí na trh každý rok. Škoda po nějakých 23 letech nepřetržitého vývoje tramvají dokázala vyvinout výzbroj, která vozidlo dokáže elektrodynamicky úplně zastavit. Je to velmi náročná disciplína. To, že v Cegelecu dokázali výzbroj vyvinout za rok do stavu, kdy ty vozy jsou schopné pohybu vlastní silou, svědčí o tom, že firma zaměstnává špičkové odborníky a že problém řeší s maximálním nasazením. Ty výzbroje do svého standardu, spolehlivosti vyšší než 99 %, dokáže dotáhnout zcela jistě. Jen to bude ještě nějakou dobu trvat.
Diferák
Pondělí, 12. února 2024 - 20:41:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 303
Registrován: 12-2012
Martyk: Pokud se z Toronta vrátíme zpět do vlasti, tak se napříč trolejbusovými provozy (až na pár výjimek, jako jsou např. 21Tr v Brně) používají stahováky Railtech s mnohem hbitější reakcí (odkaz na stahovák v akci). Z vlastní zkušenosti má natažená pružina ve stahováku rychlejší reakci, než soustava elektroniky a vzduchových válců.

Diskuze o budoucím automatickém stahování sběračů pražských trolejbusů ve mě vzbudily jednu úvahu. Řekněme, že čistě teoreticky, systém, ať už fungující na kterékoli bázi, selže (je to pořád jenom elektronika). Sběrač pak dojede na konec TV a způsobí nějakou škodu. Za kým půjde hmotná odpovědnost? Já se obávám, že odpovědnost za takto způsobenou škodu půjde jen a pouze za řidičem. On by tam měl být ta poslední bezpečnostní pojistka (a zároveň pohlcovač právní odpovědnosti).

Já bych nevydržel čekat, až (a jestli) se sběrače stáhnou. Přestože plně chápu důvody, proč se o tomto principu uvažuje. Dle mého názoru se tím ale zvyšuje to nebezpečí rutiny, že 1000x se to stáhne a po 1001 se to prostě nestáhne. Něco to urve, někomu to dá po palici. A co potom.
ŠKODA OSTROV s.r.o
Dolní Žďár 43
363 29 OSTROV
Česká Republika
Pondělí, 12. února 2024 - 22:18:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7529
Registrován: 6-2005
Martyk elektronika, alespoň u nás, nereaguje na ztrátu přítlaku, ale pohyb sběrače a to jak vertikální, tak i horizontální i vůči sobě. Ne, nebude to rychlejší, už jen třeba díky podvěsnému systému, kdy obě tyče budou mít rozdílnou výšku aj. Proto vždy bude určitá tolerance, která se přiblíží oněm do 70cm nutného letu u stahováku.
Stahováky Railtech jsou velice citlivé (někdy až moc) a ano, lana dělají určitá omezení, ale ne nijak významná. Více záleží na přítlaku a kvalitě TTV.
Dva stahováky jsou násobně levnější, než automatické stahování, navíc obyčejný sběrač je i lehčí.
Systém poloautomatických sběračů je vždy - ochrana proti výpadku automatická + ovládání řidičem. Kombinace poloautomatických sběračů a jako ochranný prvek stahovák nelze - seřídit zdvih sběrače tak, aby se neaktivoval stahovák je nemožné.
A stříšky jsou zatím všude nutné. Automatické navádění sběračů a trolej jsem zatím viděl jen jako experiment.
Makrelu neumeješ.
Pondělí, 12. února 2024 - 23:10:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 578
Registrován: 9-2012
Petr_k:
"Martyk:
Furt je to cédéčko. Ale místní šotokomunita pražský dopravácký slang moc nechápe (už tady párkrát proběhlo divení, co je zatahovák a vyjížďák, natož tůrák, o notoricky profláknutém termínu "šejdr" nemluvě), nutno se přizpůsobit."
Ještě bych přihodil termín „vobrácenej šejdr”. To může mnoha šotoušům zamotat hlavy opravdu drsně. Mimochodem, zdálo se mi, že na Moravě nemají slovo šejdr rádi. Možná jim zní stejně nelibozvučně jako nám brněnské „šóľina”. 🤣
Pondělí, 12. února 2024 - 23:25:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 579
Registrován: 9-2012
Diferák:
"Martyk: Pokud se z Toronta vrátíme zpět do vlasti, tak se napříč trolejbusovými provozy (až na pár výjimek, jako jsou např. 21Tr v Brně) používají stahováky Railtech s mnohem hbitější reakcí (odkaz na stahovák v akci). Z vlastní zkušenosti má natažená pružina ve stahováku rychlejší reakci, než soustava elektroniky a vzduchových válců.

Diskuze o budoucím automatickém stahování sběračů pražských trolejbusů ve mě vzbudily jednu úvahu. Řekněme, že čistě teoreticky, systém, ať už fungující na kterékoli bázi, selže (je to pořád jenom elektronika). Sběrač pak dojede na konec TV a způsobí nějakou škodu. Za kým půjde hmotná odpovědnost? Já se obávám, že odpovědnost za takto způsobenou škodu půjde jen a pouze za řidičem. On by tam měl být ta poslední bezpečnostní pojistka (a zároveň pohlcovač právní odpovědnosti).

Já bych nevydržel čekat, až (a jestli) se sběrače stáhnou. Přestože plně chápu důvody, proč se o tomto principu uvažuje. Dle mého názoru se tím ale zvyšuje to nebezpečí rutiny, že 1000x se to stáhne a po 1001 se to prostě nestáhne. Něco to urve, někomu to dá po palici. A co potom."

Tohle záleží na legislativě a kvalitě advokáta, kterého si řidič dokáže zaplatit. K tomu nemohu napsat nic konkrétního, protože o tom nic nevím.
Úterý, 13. února 2024 - 04:00:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6506
Registrován: 2-2005
Já se obávám, že odpovědnost za takto způsobenou škodu půjde jen a pouze za řidičem.
Taky si myslím a stejně tak bych jako řidič nevydržel čekat, jestli se to stáhne (při nutnosti jet zároveň tak rychle, abych v případě nestažení zastavil a zabránil případné škodě).

Ošetřeno to bude nejspíš tak, jako všude: Předpisem, kde bude za stažení sběračů zodpovědný řidič (kdo taky jiný) [talker]
MHD je pro lidi ! ! !
Úterý, 13. února 2024 - 05:55:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10151
Registrován: 5-2002
Dnes nula :-(
Úterý, 13. února 2024 - 06:17:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 460
Registrován: 1-2012
Jedná vlaštovka jezdí
Úterý, 13. února 2024 - 06:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6003
Registrován: 12-2007
19. se dost nebezpečně blíží
Úterý, 13. února 2024 - 07:31:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7530
Registrován: 6-2005
Trollino a teď co dělat, když takové místo bude u křižovatky, kdy už nemáš prostor na hlídání sběračů, ale věnuješ se provozu? Ano, netuším kde to v síti má být, možná je tento dotaz mimo, protože to prostě nebude takto nainstalováno.

Celkově to bude zajímavé i z pohledu, že při manipulaci nesmí sběrači téci proud. Co systém udělá, když bude mít řidič zadanou jízdu?
Makrelu neumeješ.
Úterý, 13. února 2024 - 08:17:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6510
Registrován: 2-2005
Trollino a teď co dělat, když takové místo bude u křižovatky, kdy už nemáš prostor na hlídání sběračů, ale věnuješ se provozu?

Na to se mě neptej, já si myslím, že současný systém, kdy to řidič vše ovládá tlačítky, je naprosto dostačující.

A v případě Prahy si myslím, že nejdříve postavili tři nebo kolik kousků sítě a teď zpětně řeší, jak to udělat uživatelsky co nejfunkčnější bez změny podstaty stavby...a přitom nejlepší je ucelená síť a eliminace podobných nesmyslů, právě z těchto všech důvodů
MHD je pro lidi ! ! !
Úterý, 13. února 2024 - 13:53:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6004
Registrován: 12-2007
Hele v klidu, plánuje se dratovat estakáda a ten podjezd dole je ještě nižší.
Jestli nebude problém v tom že čáry prstem na mapě dělá jiné oddělení než to co zajišťuje provoz.
Tohle je ještě v klidu ale pro ehm provozní problémy na 59 budou dost na očích.
Úterý, 13. února 2024 - 14:16:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14198
Registrován: 4-2003
Za kým půjde hmotná odpovědnost? Já se obávám, že odpovědnost za takto způsobenou škodu půjde jen a pouze za řidičem.

Škodu uhradí pojišťovna z povinného ručení - úplně stejně jako když šofér někoho nabourá.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 13. února 2024 - 17:11:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110
Registrován: 7-2018
Odpoledne už na 58 ožily 4 vozy 108, 110, 112, 113. Nicméně stále se tahá z klobouku stejných osmi kusů.
Úterý, 13. února 2024 - 19:18:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10153
Registrován: 5-2002
Noční můry ožily. Tak aby jim to vydrželo i ráno.
Středa, 14. února 2024 - 08:07:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 213
Registrován: 9-2016
Dnes v provozu pouze vozy 108 a 110.
Čtvrtek, 15. února 2024 - 08:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 7-2018
Dnes veze cestující poprvé 109, celkem se ráno objevily 107, 108, 109, 110, 112. Autobusy jsou ve špičce stále v převaze. Za poslední týden se v provozu objevilo 6 kusů, od 1. února celkem 9 vozů.


Čtvrtek, 15. února 2024 - 16:58:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6005
Registrován: 12-2007
Tuší někdo prosím kdy začne testování na 59?
Pátek, 16. února 2024 - 01:45:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 461
Registrován: 1-2012
Pátek, 16. února 2024 - 07:04:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 112
Registrován: 7-2018
Ano, 103 je už venku na trati. a spolu s ním 107, 108, 109, 110, 112. Takže dnes je souboj vyrovnaný 6:6.
P_v
Pátek, 16. února 2024 - 09:51:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3196
Registrován: 5-2002
7012: To je dobrý nápad, nechtěl by DPP dát takové RZ na přání i na autobusy? [happy]
Pajzák
Pátek, 16. února 2024 - 09:55:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7894
Registrován: 6-2015
RZ na přání mají trochu přísnější pravidla než tyto srandatabulky.
Pátek, 16. února 2024 - 10:55:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 462
Registrován: 1-2012
P_v:
"7012: To je dobrý nápad, nechtěl by DPP dát takové RZ na přání i na autobusy? [happy]"
SPZ na přání jsou cenově mimo při ceně 5000 za kus. Cca 950 autobusů a jsou potřeba dvě. Na trolejbusy se SPZ nedává tím pádem je možnost místo určené na SPZ využít jakkoliv.
Pátek, 16. února 2024 - 11:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4378
Registrován: 3-2004
Hlavně nevím, proč se tam ty tabulky cpou, když to bez nich vypadá lépe. Napadá mě - nemá vjezd na Klíčov detekci RZ nebo tak něco?

Mmch neměla státní správa a spol. RZ na přání zdarma? Jen pro zajímavost. Samozřejmě na busech je to úplná zbytečnost, navíc mám pocit, že při ztrátě je nelze nahradit.
Pajzák
Pátek, 16. února 2024 - 12:37:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7897
Registrován: 6-2015
Mají to zdarma města a obce, jež je vydávají. Platba za jejich vydání je zároveň jejich příjmem.
Pátek, 16. února 2024 - 14:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 463
Registrován: 1-2012
Pajzák:
"Mají to zdarma města a obce, jež je vydávají. Platba za jejich vydání je zároveň jejich příjmem.
"
Dpp je a.s. a na to se vztahují jiná pravidla.
Pátek, 16. února 2024 - 14:27:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 464
Registrován: 1-2012
Ústečák:
"Hlavně nevím, proč se tam ty tabulky cpou, když to bez nich vypadá lépe. Napadá mě - nemá vjezd na Klíčov detekci RZ nebo tak něco?
Mmch neměla státní správa a spol. RZ na přání zdarma? Jen pro zajímavost. Samozřejmě na busech je to úplná zbytečnost, navíc mám pocit, že při ztrátě je nelze nahradit."
Postupně budou evidenční čísla touto formou na všech trolejbusech. V DPP je vše s SPZ a to místo na trolejbusech nám přišlo prázdné.
Pajzák
Pátek, 16. února 2024 - 14:54:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7899
Registrován: 6-2015
Však ano, proto píšu, že to mají jen ty obce samotné.
Pátek, 16. února 2024 - 14:55:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4379
Registrován: 3-2004
7012: U těch Solárek (Irisbusu, atd.) to chápu, je divné, když je tam prolis a v něm nic, ale právě u NS kastle mi přišlo super, že tam není a nejen že to netluče, ale dokonce to bez RZ vypadá dobře. Nojo, je to věc vkusu a ve výsledku to vem čert (ovšem trochu mrzení z toho mám [happy]).
Pátek, 16. února 2024 - 17:11:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1191
Registrován: 3-2007
Náhodou jsem šel okolo [andel][fotic]


Vokovice!

Anvilia *2007
Pátek, 16. února 2024 - 18:20:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6007
Registrován: 12-2007
Konec 109 mi spíš připadá že nejsou lidi než vozy.
Sobota, 17. února 2024 - 09:11:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 9-2016
Dnes v provozu vozy 103, 107, 108, 109, 110 a 112. [ok]
Sobota, 17. února 2024 - 12:51:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 45
Registrován: 11-2023
Pár hodin to vypadalo jako dokonalá trolejbusová linka, ale 109 cca hodinu před zátahem umřela, takže ji nahradil Abus. Ale ten už zatáhl, takže teď je venku 5 Tbusů a žádný bus. Je to děsné, že ani ten víkend se nedaří držet ve 100 % celý den [sad]
Sobota, 17. února 2024 - 13:26:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 115
Registrován: 7-2018
Hlásím, že 102 jezdí zkušebně, aktuálně jela za 107 do Letňan.
Sobota, 17. února 2024 - 13:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 9-2016
nereg.pozorovatel: A na co chcípla? :/ Jako pondělí je už za rohem...
Sobota, 17. února 2024 - 14:14:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 897
Registrován: 8-2019
Pechi: On někdo věří tomu, že do pondělí SOR zprovozní všech 15 vozů?...

Na těch vozech je tolik problémů, ze značné míry mimo působnost Cegelecu...
Sobota, 17. února 2024 - 14:26:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6008
Registrován: 12-2007
Stačí 11 [jidlo]
Sobota, 17. února 2024 - 14:30:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 11-2023
Poskok: proboha zalez někam s těmi svými panázory. To už není normální.
Skutečně doufám, že od 1.3. nastane to, o čem se už veřejně mluví. Pak se poskok snad uskáče. Protože když čtu, že ta společnost po těch všech skandálech má drzost pořád rýpat do dalších soutěží, tak to tentokrát mne může vzít čert a mohu proletět stropem, co to je za nehoráznou drzost. Ale jak jsem psal, doufám, že 1.3. bude útrum. To si pak nakreslím velké červené srdíčko do kalendáře.
Mimochodem, v tom výčtu, co tadleta "kůlnička na dříví" zes*ala chybí ještě:
Bratislava: "Ich výrobu v prípade výzbroje Cegelec Alva však hneď od začiatku poznačil nedostatok súčiastok potrebných pre elektrickú výzbroj a dodávky objednaných vozidiel meškali. Trolejbusy s karosériou NS 12 vyrábala od roku 2018 so svojou výzbrojou aj česká Škoda Electric s označením Škoda 32 Tr."
Prešov: "Trolejbusy mali byť pôvodne dodané s elektrickou výzbrojou Cegelec, ale pre problémy jej výrobcu sa dodávateľom výzbroje pre prešovské trolejbusy stala česká spoločnosť Rail Electronics CZ."

Takže nedá se nic dělat, ale na co sáhnou, to PODĚLAJ. Všem obdivovatelům gratuluji.
Sobota, 17. února 2024 - 14:31:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 11-2023
Nestačí jich 11. Od pondělí má být plný provoz, tedy vypravenost 14 plně trolejbusových pořadí, bez předskokanů.
Sobota, 17. února 2024 - 14:58:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10155
Registrován: 5-2002
A co druhý konec Prahy? V Řepích jsou zatím vozy vyskládaný v garážích (kolik?), 5 vozů je vidět z Karlovarské silnice.
Sobota, 17. února 2024 - 14:59:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 48
Registrován: 11-2023
Nevím přesně, jestli něco nedorazilo dnes či včera, ale jsme minimálně na 17 kusech [jidlo]. V příštím týdnu by to mělo být 100%.
Sobota, 17. února 2024 - 15:05:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6009
Registrován: 12-2007
Na druhém konci mne pobavily stříšky v nástupu na Veleslavíně, při stání čehokoli na Kladno není šance zajet rovně k chodníku.
Vím že se ptám potřetí, s lidma to zkušebně vyjede kdy?
Jinak jsem poupravil svoje počty a podle mne na 58 stačí 12 pořadí (9 a 3)
Sobota, 17. února 2024 - 15:09:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 49
Registrován: 11-2023
Gabuliatko: nestačí, nakresleno je 14 pořadí. S platností od pondělí.
Samozřejmě na tom Veleslavíně se to bude organizačně upravovat, na to je ještě času dost, to jsou marginálie. Stejně jako drobné úpravy cesty.
Sobota, 17. února 2024 - 15:20:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6010
Registrován: 12-2007
Jak je možné provozovat s 15 vozidly 14 pořadí? To někdo myslí dlouhodobě vážně?
Sobota, 17. února 2024 - 15:27:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 11-2023
Ekonomicky je to v podstatě jediné možné řešení. To je problém "malých" provozů. Tato tendence se začne projevovat i u větších dopravců, protože držet více záloh řekněme jen na 2/3 roku je neudržitelná. Doby, kdy se válely na provozech vozy bez využití už je pryč.
V podstatě 4 měsíce z roku na lince 58 nebude plný provoz. Samozřejmě problém budou nehody či dlouhodobé odstavy, ale tady je zcela zřejmé, že bude náhrada autobusem. Ekonomicky je neodůvodnitelné držet třeba další tři vozy "pro případ, kdyby...". Až bude trolejbusový provoz větší, tak se spojí rezervy z různých linek a bude to OK. U letiště je to něco jiného. Tam je plný provoz v podstatě celoroční a ještě navíc může dojít k posílení.
Sobota, 17. února 2024 - 15:42:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 116
Registrován: 7-2018
Teď se zkouší i 115. V týdnu byla špička 12 pořadí, to byl prázdninový provoz? Přes den, večer i o víkendu je to výrazně míň.

Kuba_j
Sobota, 17. února 2024 - 15:48:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4776
Registrován: 8-2005
nereg.pozorovatel:
"... Takže nedá se nic dělat, ale na co sáhnou, to PODĚLAJ. Všem obdivovatelům gratuluji."

No jo, zase tady nebyla dlouho pohádka o hodné a úžasné Škodě a o tom strašném Cegelecu [crazy]. Už se zapomnělo, jak dlouho třeba Škoda dodávala jednu 35Tr do Zlína a to ji to ani konkurence nekomplikovala. (Pro připomenutí, od uzavření smlouvy do ukončení plnění, uběhly 2 roky)
Sobota, 17. února 2024 - 15:51:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 898
Registrován: 8-2019
nereg.pozorovatel:
Myslím si, že vím, co máš na mysli.

A jestli to vyjde, tak se můžeme těšit na to, že kloubový trolejbus bude stát 25 MKč a pak už to nebude dávat ekonomicky smysl nikdy a budou nám tu všude brázdit elektrobusy.


PS: Hlavně že výběrko na krátké vozy v Praze napadla Škoda, protože to vyhrál někdo jiný... Ale o tom se nezmíníš.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poskok.)