Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 03. 7. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 03. 7. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 10. května 2023 - 16:46:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 361
Registrován: 3-2018
MMM: To s těma kaštanama byla nadsázka, někteří lidi jsou totiž totálně zmatení a dezorientovaní i když je na označníku přesně popsáno, kam odtud ty busy jedou (klasický příklad je Sušice nádraží, kde je devět popsaných stanovišť a už jsem tam zažil, že přiběhl cestující a na stanovišti číslo 1 (Hartmanice a Ruda) se ptal řidiče, jestli jede na Modravu... kdyby jel do Dlouhé Vsi, která na těch označnících není výslovně uvedená, tak budiž, ale on tam má na sedmičce ceduli, že by se o ni praštil, s nápisem MODRAVA a krásný svítící nápis na vozidle, ale on si radši oběhne dva vedle stojící busy, protože co kdyby, žejo?

A ještě jednou díky za ty prodloužené spoje, o příštím víkendu si ten poslední výlet v nějaké jiné variantě pro velký úspěch zopakujeme.

Šumava téměř bez lidí takhle zjara je totiž naprosto boží[jidlo]
Středa, 10. května 2023 - 19:10:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2168
Registrován: 6-2010
Něco podobného jsem zažil v březnu v Kralovicích, kde jsem přestupoval z Plzně (respektive z Plas) do Rakovníka. Nemohl jsem najít, odkud to jede, v ulici B. Němcové jen stanovište 2,3,4 a 5 a marně jsem hledal jedničku. Pak jsem ji sice našel, ale v tu chvíli by mě nenapadlo, že bude za rohem v ulici Palackého.

No a nedávno jsem přestupoval z vlaku na autobus v Podbořanech (to už sice není Plzeňský kraj) a hrůza! Mají tam pozůstatky starého aut. nádraží a nové. A něco jezdí ze starého a něco z nového. Jel jsem do Kadaně a nakonec jsem to dohledal, ale několikrát jsem, jako pitomec, přebíhal sem a tam. To je vážně takový problém to udělat tak, aby to jezdilo všechno z jednoho místa?
Martinmarilynmanson
Čtvrtek, 11. května 2023 - 07:25:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11370
Registrován: 12-2007
V Kralovicích byl plánek přestupního uzlu vyvěšen, ale je možné, že ho místní omladina strhla.

V Podbořanech si nový autobusák vystavěl BusLine, resp. AD Podbořany, starý je městský, resp. vystavěn někdy v době, kdy si ČSAD Louny stavělo i nový závod na Vroutecké. Původně byl v Podbořanech autobusák na náměstí v místě, kde stojí hrůzná budova kina.
Sháním staré jízdní řády v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
18AlexSyky18
Čtvrtek, 11. května 2023 - 07:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 469
Registrován: 8-2016
V Kralovicích včera, okolo 18:30 byly plánky na všech stanovištích vylepeny.
Čtvrtek, 11. května 2023 - 21:06:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2169
Registrován: 6-2010
Kralovice v pohodě, tam jsem ten plánek pravděpodobně přehlédl, ale i tak to nic dramatického nebylo. To ty Podbořany mě nakrkly daleko víc. [wink]
Čtvrtek, 11. května 2023 - 22:30:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19267
Registrován: 5-2002
To udělali asi soudruzi na kraji nějakou chybu, normálního člověka by nenapadlo, že když vidí zastávku na jedné i druhé straně, že budou o 150 metrů dále ještě další stanoviště.

Sám jsem jako řidič na Plzeňsku narazil na dost případů, kdy jsem sám tápal, kudy mám jet a kde mám zastavit.

https://mapy.cz/zakladni?x=13.1623777&y=49.8126892&z=15

Třeba Třebobuz měla dvě zastávky, jednu na rozcestí dole, druhou na rozcestí nahoře, obě se jmenovaly Třebobuz, rozcestí, na mapy.cz byla značená jen ta nahoře, takže já to projížděl s autobusem skrz vesnici po uzoučké asfaltce, kde člověk nechce potkat ani cyklistu, natož traktor. Já potkal ten traktor. (A koukám, že ta spodní teď na mapě není vidět [uhoh])

https://mapy.cz/zakladni?source=pubt&id=15242695&x=13.2653960&y=4 9.9688316&z=16

Manětín, Na Výhledech a Hvozd, Hodovíz, sklady se obě původně taky jmenovaly stejně. Jenže na které máš stát, když čekáš na spoj, který jede do Hodovízu jen na zavolání?

https://mapy.cz/zakladni?source=pubt&id=15242695&x=13.2603749&y=4 9.8575377&z=17

V Nekmíři se pořád všechny zastávky jmenují stejně, i když jsou dost daleko od sebe a v současnosti třeba linka 362 kvůli uzavírce staví na té druhé, než obvykle, což nemáš moc šanci předem zjistit.
Tohle už jsem hlásil taky, ale patrně to někde narazilo na úředního šimla.

Pokud někde nevisí jízdní řád, mělo by mě to varovat. Podmínkou je správný výlep, což nepoznáš, tomu rozumím.

Na správný výlep se spoléhat obecně nedá, stejně tak na to, že "chybí jř = linka tu nestaví". Ne každý, kdo lepí jízdní řády, se vyzná v tom, kudy jede jaký spoj a kde přesně zastavuje. Byly případy, kdy JŘ lepil někdo, kdo byl v té vesnici prvně v životě, s autobusem nejezdí, takže dojel na místo, našel první vhodný označník a tam nalepil vše, co měl.

Jako příklad dám třeba zastávky v Luži, které jsou vzdáleny okolo 150 m a mají tři názvy, Luže, kostel, Luže, aut.st. a Luže, nám. a tady jasně vidím, kam mám jít. Kdyby se to jmenovalo centrálně Luže, tak jsem v prdeli a nevím nic.

V tomhle je úžasná křižovatka silnic D4 a 19 u Příbrami. Je tam asi 7 zastávek na katastrech dvou obcí (takže ani název nemají stejný, Drásov,Skalka a Dubenec,Skalka), které jsou rozlišené číslicemi. Sranda začíná, když potřebuješ najít spojení z téhle křižovatky "někam" a musíš jako výchozí zastávku postupně zadat všechny, protože jednotný název pro křižovatku neexistuje. Teď už to snad na můj podnět v IDOSu taky opravili.

Jen tak na okraj, další vtip je, když někde se můžeš spolehnout na to, že každé místo zastavení autobusu má svůj vlastní označník, jinde je zase jeden označník pro oba směry, takže ty nevíš, jestli stačí postavit se na druhou stranu silnice a nebo jestli je protisměrný označník posunutý a nachází se o X metrů dál.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pátek, 12. května 2023 - 11:58:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 362
Registrován: 3-2018
Martin_j: Bingo.
U řady relativně bezvýznamných zastávek se koordinátoři dopravy zjevně řídí modrogumním paragrafem jedna : " Nikdy se to tak nedělalo"
Ovšem v době, kdy čím dál tím víc lidí využívá VHD k toulání po regionech a občas narazí, už to takhle nepůjde.

Možná by nebylo od věci oslovit cestující veřejnost, aby pomohla.

Jsem totziž přesvědčen o tom, že podobných pastí, jako na Srní ( a když už jsme u těch zážitků s kaštanstvem, tak jsem například zažil i to, že se tůristé divili, proč na Prášilech jede bus na Rudu i na Sušici z jednoho stanoviště) [lol][lol] je mnohem víc.

Jo, a až to bude někdo z POVEDu číst, tak bych se rád zeptal, jak je to s letní jízdenkou Plzeňsko a Bavorsko.

Moje drahá by totiž ráda poznala i německou část Bayerisches Waldes, zkoušel jsem najít nějaký výlet přes Bučinu, ale taky nechci utrácet za veljet z Bučiny do Zwieslu půlku důchodu (který jsem ani po 169 dnech ještě nedostal [sad])

Díky za info.
Roman_j
Neděle, 14. května 2023 - 16:33:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 148
Registrován: 3-2009
Na tohle člověk nemusí ani jezdit do daleka. Za rohem mám autobusovou zastávku Košutka (oba směry naprosto ideálně proti sobě přes ulici). Ve směru do Plzně byl vylepen jř noční linky PMDP, avšak autobus (jedoucí z Toužimské, závlekem přes Košutku a obracející se do centra města) zastavoval nelogicky na zastávce ve směru z města (označník bez jř) a zastávku ve směru do města s vylepeným jízdním řádem projel.
Je to ne až tak dávná historie, dnešní stav neznám.
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Úterý, 16. května 2023 - 23:32:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19269
Registrován: 5-2002
Jo. To bylo tak:

Noční autobus jede z "autobusové Košutky" po Studentské k Severce, odtud do města. Pokud jde o obsluhu "tramvajové Košutky": Napřed to byl neoficiální závlek pro řidiče jedoucí do práce na posledních dvou ranních spojích a řidiči se naučili, že to zastavuje na zastávce směr z města. Podobně existovala i neoficiální zastávka u Plzeňky směrem do města, kde se zastavovalo mimo jakoukoliv zastávku, mimo jakékoliv nástupiště a mimo jakýkoliv označník, nastupovalo se na přechodu pro chodce před křižovatkou. Časem se na obou zastávkách samozřejmě naučili nastupovat i běžní cestující, neřidiči. Pak někoho napadlo zlegalizovat Košutku a jízdní řád se umístil na zastávku Košutka směrem do města, autobus však i nadále zastavoval na zastávce směr z města.

No a pak tam jednou chtěl nastoupit můj pan bratr, kterého jsem tam osobně poslal. Autobus mu na zastávce "směr město" nezastavil a řidič na něj ještě zamával rukou, jako že tady ne. Takže mě pan bratr tahal uprostřed noci z postele a požadoval odvoz autem.

Následovalo vyšetřování na téma "kdo ze zúčastněných je blbec".

Jízdní řád byl na místě, kde pan bratr čekal, tam chyba nebyla.
Řidič autobusu byl díky informacím od jiných řidičů autobusů ztotožněn, byl to někdo, kdo jezdí noční celkem pravidelně, takže by se dalo čekat, že ví, kde má zastavovat. No a tak se počkalo do odpoledne, ať ho netahám z postele, a zavolalo se mu, aby to nějak vysvětlil. Řidič se strašně divil, on prý zastavuje tam, co odjakživa. A že by to jako mělo být špatně, slyší až teď ode mě. Nebyl důvod nevěřit mu.

Počkalo se pár dní, aby nebylo tak průhledné, kdy se to stalo a který řidič to byl, a problém byl předhozen dopravnímu podniku. Podnik poučil řidiče, ti od té doby zastavují na správném místě, problém vyřešen.

Stalo se to patrně někdy v letech 2009 - 2011.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Středa, 17. května 2023 - 00:11:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19270
Registrován: 5-2002
BigGeorge:

U řady relativně bezvýznamných zastávek se koordinátoři dopravy zjevně řídí modrogumním paragrafem jedna : " Nikdy se to tak nedělalo"
Ovšem v době, kdy čím dál tím víc lidí využívá VHD k toulání po regionech a občas narazí, už to takhle nepůjde. Možná by nebylo od věci oslovit cestující veřejnost, aby pomohla.


Tohle má víc rozměrů:

- Koordinátor koordinuje, k čemuž mu stačí počítač nakrmený daty. Do terénu v podstatě nepotřebuje, pokud k tomu nemá nějaký zvláštní důvod.

- Označníky sází SÚS podle logiky "SÚS se stará o značky a označník je značka". SÚS nemá obecně potřebu zkoumat autobusové linky a trasy jednotlivých spojů.

- Za výlep odpovídají jednotlivé provozovny. Kraj je rozdělen do oblastí, za každou odpovídá jedna provozovna a lepí všechno, co patří na daný sloupek bez ohledu na to, jestli je ta linka "jejich" nebo "cizí".

- Jízdní řády lepí kdekdo. V Plzni zaměstnanec, který "přišel z ulice a všechno o autobusech se učí až za pochodu", což s sebou přináší určitou míru chybovosti. (Zaměstnance tímto nijak nekritizuju, seděl jsem s ním v kanceláři a mám o něm velmi dobré mínění. Nikdo učený z nebe nespadl.) Jinde to lepí vedoucí, dispečer, nějaký důvěryhodný řidič apod. Chybovosti se ani tady nezbavíme, protože snad nikdo nezná jízdní řády a trasy všech spojů, nehledě na to, že jízdní řády se průběžně mění a co platilo loni, nemusí platit dnes.

- Pokud se někde objeví nějaký problém nebo chyba, kdo to má hlásit?
Řidiči? Na to se nedá spolehnout. Někdo je motivovaný a snaží se, někdo se drží hesla "pracuji do výše svého platu a dělám jen to, co musím", záleží i na vztazích ve firmě ("Do kanceláře k panu XY mě živého nikdo nedostane!")
Cestující? Pravidelní cestující vědí, co a jak. Tak nepravidelní? Možná, ale kolik z nich to napadne? Kolik z nich ví, kam a komu hlásit, že našli problém? Kolik z nich si řekne, že je to vlastně až tak netrápí a na psaní stížností nemají čas?

Jsem totziž přesvědčen o tom, že podobných pastí, jako na Srní ( a když už jsme u těch zážitků s kaštanstvem, tak jsem například zažil i to, že se tůristé divili, proč na Prášilech jede bus na Rudu i na Sušici z jednoho stanoviště) [lol][lol] je mnohem víc.

Ale tohle je v podstatě všude, kde jezdí cestující neznalí místních poměrů [happy] Třeba linka 6081 z Rudy přes Eisenstein na Javor v podobě, v jaké jezdila do loňského roku. Zrada je třeba tady: Bus jede z české Rudy, projede zastávky v Alžbětíně, projede Eisenstein náměstí (není tam zastávka v tomhle směru), projede Eisenstein Eisenbahnmuseum, zastaví u nádraží, projede Eisenstein Eisenbahnmuseum (není tam zastávka v tomhle směru), zastaví na náměstí a jede nahoru do kopce.

V opačném směru projede projede Eisenstein náměstí (není tam zastávka v tomhle směru), zastaví u Eisenbahnmusea, zastaví u nádraží, projede projede Eisenstein Eisenbahnmuseum (není tam zastávka v tomhle směru), zastaví na náměstí, projede Alžbětín, jede do Čech.

Nevěřili byste, kolik lidí má tendenci nastupovat na náměstí a u muzea do autobusu, který jede kolem, který tam nestaví a který třeba v daném směru jízdy nemá ani fyzicky zřízenou zastávku. A co s tím má řidič dělat? Když jim nezastaví, dodržel předpisy, ale je "ten zlý" a vyžere si to hned při další jízdě, protože cestující si na něj počkají. Když jim zastaví, poruší předpisy, nedodrží licenci a tak. Když tam ti lidé budou druhý den čekat zase a pojede jiný řidič, který jim tam nezastaví, vyžere si o to víc ("Ten včera zastavil, vy ne, budeme si na vás stěžovat.")

A radši ani nepočítám cestující, kteří vlezou do autobusu v Eisensteinu u nádraží, ukážou řidiči "cosi celosíťového" a o pár křižovatek dál se diví, že to nejede na Javor, ale do Rudy. Vždyť jim přece žena za pultem v infocentru říkala, že na Javor linkou 6081 a zastávka je u nádraží.

A ještě tu mám jeden obrázek od Miguela Fernandeze (i přes jméno je to Němec), který naprosto přesně zachycuje, jak jsou cestující schopni pracovat s psanými informacemi. Aneb - ať se napíše kamkoliv cokoliv, stejně se najde aspoň jeden člověk, který to nepochopí [happy]:



Je to autobus do Wunstorfu?
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Středa, 17. května 2023 - 08:45:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 363
Registrován: 3-2018
Martin_j Díky za obsáhlé vysvětlení. Ono se to celé vlastně dá shrnout tím posledním obrázkem a někde už jsem o tom i psal - na autobuse nápis jako kráva, že jede na Modravu, vedle něj stojí dva další, kde jsou stejně velké nápisy, že jedou úplně jinam, ale cestující se jde stejně zeptat do těch dvou, jestli taky třeba nejedou na tu Modravu...

Mně šlo spíš o to, nekomplikovat život těm "normálně fungujícím" třeba zrovna na tom Srní, MMM mi odpověděl, že to bude vyřešeno a já jsem spokojený.

V poslední době jsem se (díky neschopnému gumokolu, protože normálně bych to neučinil) pohyboval veřejnou dopravou po Vysočině a musím říci, že si dost často nevážíme toho, co v Plzeňským kraji máme[wink]
Středa, 17. května 2023 - 09:57:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2755
Registrován: 4-2003
Když jsme u těch absurdit u zastávek, resp. odjezdových stání, tak jedna je v Domažlicích,Poděbradova, kde linka 821 odjíždí buď ze stání 2 nebo 7 podle toho, jaká je konečná. V zájmu přehlednosti pro uživatele by bylo nejúčelnější, kdyby jednoduše všechny autobusy směr Kdyně odjížděly jen z jednoho stání. Jak je to absurdní se krásně vyjeví o víkendech, kdy při dvouhodinovém intervalu linky 821 v úseku Domažlice - Kdyně, který je absolutně nejvytíženější, to na střídačku odjíždí buď ze stání 2 nebo 7. Přitom kapacitní problém ve stání není, na lince 821 se nejen o víkendu, ale i v pracovních dnech střídají spoje s krátkou trasou a dlouhou trasou (ale pořád jde o jedinou linku 821), nikdy neodjíždí současně, aby musely být rozděleny na dvě stání, které navíc nejsou u sebe. Podnět už jsem k tomu kdysi zasílal, zjevně bez efektu.
Martinmarilynmanson
Středa, 17. května 2023 - 19:50:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11371
Registrován: 12-2007
nekomplikovat život těm "normálně fungujícím"
Je fakt, že jsou různé místní zvláštnosti, které odhalí až kontrola v terénu nebo dispečink, případně nějaká stížnost. Taky se k loňskému prosinci přejmenovávalo asi 35 zastávek, aby se odlišily shodné názvy na různých místech. A zdaleka není vše, viz Srní.
Někde je akční obec, jindy cestující, někde to nahlásí řidič nebo dispečer či vedoucí. Někde si postěžuje náhodný turista (vybavuji si jednoho, kde byla na zastávce zkomolenina jména obce, přičemž chyba vznikla někdy při přepisu v 80. letech a vydržela tam do roku 2022), atd. Stejně to je třeba s jízdními dobami - někdy to zjistí POVED sám, někdy naštvaný cestující, protože jezdí zpožděn/nebo naopak zbytečně stojí, někdy řidič ze stejných důvodů, a to je pak spoj od spoje, jízdní řád od jízdního řádu.

Směr Kdyně - díky za upozornění, sjednotíme v průběhu roku.
Sháním staré jízdní řády v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
Čtvrtek, 18. května 2023 - 09:16:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19271
Registrován: 5-2002
Já Martina ještě doplním.

Jsou řidiči a řidiči.

Někdo jezdí "to svoje" a jinam netrefí a ani o to nestojí.
Někdo ochotně a s radostí pojede naprosto úplně kamkoliv, klidně bez zácviku. Trasu si najde na mapě, zeptá se lidí a nebo nejasnosti probere s kolegy. Nic není problém.

Byl jsem u debaty, kdy řidič plzeňské provozovny, odmítal jet spoj Plzeň - Stod - Merklín - Buková, zajišťovaný jako jediný na téhle trase provozovnou Plzeň. Mladý kluk, věk pod třicet, u něj bych to nečekal. Vyřešilo se to tak, že se k němu do autobusu posadil jiný řidič, taky mladý kluk pod třicet, který tam sice taky nikdy nebyl, ale na rozdíl od svého kolegy se toho nebojí. Hotovo, vyřešeno.

Byl jsem u debaty, kdy řidiči původem ze zájezdovky vedli debaty na téma "Nemám problém dostat se do Paříže, Londýna, Budapešti, Říma, .... Ale kde jsou kur*a ty Nebílovy?"

Oboje úsměvné, ale nebudeme vyčítat nikomu nic.

A pak jsou tu takovéhle případy:

https://mapy.cz/zakladni?x=13.3878093&y=49.5324290&z=18

Tohle jsou Horšice.

Kdysi dávno byla zastávka na té "točně" vlevo vedle domu 86. Tam byla značená i na mapy.cz. Na lince přes tuhle obec jezdí dva autobusy, jeden v režimu ranní/odpolední, druhý v režimu celodenní. Ranní jezdil místní řidič, celodenní půjčený plzeňský, který to tu znal, odpolední půjčený plzeňský, který byl v téhle vesnici prvně v životě a trasu se učil podle mapy, seznamu zastávek a konzultací s přítelem na telefonu. Oba tihle Plzeňáci patří mezi řidiče putovní, kteří odjedou ochotně kdykoliv cokoliv s čímkoliv a zácviky nevyžadují, takže jim je ani nikdo nenutí.

Odpolední řidič samozřejmě jezdil na tu zadní točnu. Lidi tam bez řečí vystupovali, nikdo si nestěžoval. Sice tam nikde nebyl vidět označník, ale nebyla by to první ani poslední zastávka, kde označník chybí a nebo je dobře schovaný. Navíc byl leden, zima, tma, veřejné osvětlení na vesnicích bývá spíš takové symbolické.

No a tak se stalo, že "odpolední" plzeňský řidič cestou do Přeštic nenabral lidi, kteří čekali na zastávce u obecního úřadu a chtěli do Přeštic na vlak. Nabral je "celodenní" řidič projíždějící přes tuhle vesnici krátce poté opačným směrem, a protože pak jel do garáží, dovezl je do Přeštic k vlaku, kde potkal "odpoledního" řidiče a probral s ním, že se stala chyba.

Ptáte se, kde byla chyba? Byly dvě. První byla špatně umístěná zastávka na mapy.cz. Druhá byla v umístění označníku - řidič jedoucí neznámou trasu samozřejmě pečlivě kouká po označnících, které jsou naštěstí z reflexního materiálu, takže jsou i za tmy na dálku dobře vidět. On u toho obecního úřadu označník je. Ale je umístěný takhle:

https://mapy.cz/zakladni?pano=1&pid=76990478&newest=1&yaw=4.154&f ov=1.257&pitch=0.208&x=13.3886705&y=49.5327801&z=18

Takže pokud se chystáte kolem něj projet, vidíte ho z boční hrany a vůbec vás nenapadne, že je to označník. Přítomnost lidí neřešíte, je to u hospody, je to u krámu, tam se lidí běžně srocují a pohybují.

== == == == ==

Příběh je popsaný z pohledu řidičů, protože zde byli řidiči ti, kdo našli problém.

George si může představit sebe v pozici náhodného turisty, který si najde polohu zastávky na mapě, dojde tam a zjistí, že označník není, jízdní řád není. Bude nad tím přemýšlet? Nebude nad tím přemýšlet? Půjde se zeptat místních nebo ne? Zkusí radši dojít na jinou zastávku a nebo počká tady? Když tady zůstane a nedočká se, kdo za to může?
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Čtvrtek, 18. května 2023 - 16:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15725
Registrován: 5-2004
To mi připomnělo mládí kdys dávno v Blansku. Vracel jsem se od Punqy a u slévárny ČKD čekalo kousek od kolíku pár lidí. Tak si říkám že se k nádraží svezu. Za chvilku přijel bus, cedulka nic, a zastavil asi 10 metrů za kolíkem. No popošel jsem k němu, nastupuju jako poslední s ptám se "jedete prosím k nádraží?". Prý "jasně naskoč". Tak tam vlezu a ptám se "co to stojí?". A kontr zněl "nic vole, tady už máme komunizmus". Ona to byla podniková doprava ČKD Blansko[wink]
Roman_j
Sobota, 20. května 2023 - 07:32:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 149
Registrován: 3-2009
Petr_vlček:
"Tak tam vlezu a ptám se "co to stojí?". A kontr zněl "nic vole, tady už máme komunizmus"."

Teď jsem koukal na videu na Chalupáře. Tam filmová postava naskočí do autobusu ČSAD, autobus zavře dveře, zároveň se cestující posadí a řidič to hned rozjede.
Nějaké placení? Pch.
Nejen v tomto seriálu.
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Martinmarilynmanson
Sobota, 20. května 2023 - 09:14:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11372
Registrován: 12-2007
První byla špatně umístěná zastávka na mapy.cz.
Koukám do svého e-mailu a poslal jsem už zhruba 80 upozornění seznamu na chyby v zastávkách. Ale za mě jsou mapy.cz pořád lepší než mapy og Googlu.
Sháním staré jízdní řády v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
Sobota, 20. května 2023 - 13:26:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2170
Registrován: 6-2010
Když se tu zmiňují ty Horšice, tak dva obrázky právě z Horšic ještě z minulé, zelené éry. 22.7. 2019 [wink]


Pondělí, 22. května 2023 - 01:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19272
Registrován: 5-2002
První byla špatně umístěná zastávka na mapy.cz.
Koukám do svého e-mailu a poslal jsem už zhruba 80 upozornění seznamu na chyby v zastávkách. Ale za mě jsou mapy.cz pořád lepší než mapy og Googlu.


Nejen ty [wink] V roce 2020 jsme měli v Arrivě půjčené řidiče z Moravy, Boleslavi, Prahy, Kladna a časem se objevili řidiči ještě z dalších provozoven. Na nějaké zácviky obvykle nebyl čas, takže pokud to bylo jen trochu možné, tiskly se jim mapy z mapy.cz s vyznačenou trasou jejich linky či spoje. A pokud ta trasa byla nějaká nesmyslná, hlásil jsem to správcům map, aby to dali do pořádku a až to budu tisknout příště někomu dalšímu, aby už to tam bylo správně.

Pokud jsi toho nahlásil 80, máš vyšší skóre, než já, ale mě zajímalo jen to, co jezdí provozovna Plzeň. A rozhodně neumím sám odhalit všechny chyby, Plzeň jezdí i linky do míst, kde jsem nikdy v životě nebyl a pokud někdy, neměl jsem potřebu zkoumat umístění zastávek na mapě a porovnávat s realitou.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pavel2
Čtvrtek, 25. května 2023 - 23:19:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19741
Registrován: 8-2002
Hledají se dva mladí hajzlíci:
https://www.krimi-plzen.cz/a/ridic-autobusu-napadli-a-zbili-dva-c estujici-poznate-je/
Kejvačka
Úterý, 30. května 2023 - 09:33:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2913
Registrován: 10-2004
Rozumí tomu někdo?

https://pid.cz/trvale_zmeny/trvale-zmeny-v-cervnu-2023-pro-kt/

548 (11.6.2023)
Zrušení zastávky Zbiroh, Zámostí ve směru Hořovice
.

Vždyť tamtudy stejně musí projet, ne? Jinudy to nejde. [uhoh]
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Martinmarilynmanson
Úterý, 30. května 2023 - 15:54:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11377
Registrován: 12-2007
Obec ruší zastávku.
Sháním staré jízdní řády v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
Kejvačka
Úterý, 30. května 2023 - 21:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2914
Registrován: 10-2004
Martinmarilynmanson: To je super zlepšení služeb pro cestující. A v opačném směru ji nechá. [lol]
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Petr_k
Úterý, 30. května 2023 - 23:08:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13833
Registrován: 4-2003
Zřejmě nedohoda s majitelem přilehlé nemovitosti, kterýmu vadilo, že mu tam jednou za uherák zastaví autobus a dělá hluk [biggrin] tyhle kovbojky se občas dějou...
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Pátek, 09. června 2023 - 08:14:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19278
Registrován: 5-2002
Linka na Javor, letní verze:

http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L001983_230611_350748.pdf
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pátek, 09. června 2023 - 09:13:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7835
Registrován: 5-2002
Hezký... Dostane se to do mobilní apky? (Pro jízdenky a rezervaci kola)
Sobota, 10. června 2023 - 08:43:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1362
Registrován: 1-2007
Na to, že to má platit již od zítřka - na stránkách POVEDu ani ťuk:

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/prazdninove-zelene-autobusy-op et-brazdi-sumavu - zejména ta část o využití jízdenky v Bavorsku.
Sobota, 10. června 2023 - 10:35:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2762
Registrován: 4-2003
Paes:
"Na to, že to má platit již od zítřka - na stránkách POVEDu ani ťuk:
https://www.kudyznudy.cz/aktuality/prazdninove-zelene-autobusy-op et-brazdi-sumavu - zejména ta část o využití jízdenky v Bavorsku.
"
Počkejte ještě dva dny, na stránkách POVED už dlouho visí informace, že informace k turistickým linkám v Bavorsku, snad i včetně zapojení vlaků, budou zveřejněny po 12. 6.
Sobota, 10. června 2023 - 17:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 371
Registrován: 3-2018
To by bylo hezký - odkládáme výlet do Bavorska co u nás začaly jezdit letní busy a obávám se, že se k tomu dostaneme až zase bude všude plno turistů [uhoh]
Úterý, 13. června 2023 - 12:25:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19282
Registrován: 5-2002
https://zdopravy.cz/regiony-na-pomezi-bavorska-jiznich-a-zapadnic h-cech-si-vzajemne-uznavaji-turisticke-jizdenky-164715/?fbclid=Iw AR1MZk2-kZRq1U-IM8eqrCkOktbDPK9QBDv4xtjwrlpQ3JshCDYmqA7hi5o
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Úterý, 13. června 2023 - 12:35:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19283
Registrován: 5-2002
A ještě tady:

https://www.idpk.cz/cz/bavorsko/

A jsem moc zvědavý, jestli řidiči autobusů v Bavorsku vůbec tuší, že to mají uznávat 😉
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Kuzl
Úterý, 13. června 2023 - 14:59:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 9-2006
Věděl by někdo, jak to fakticky funguje mezi ZGB, divize ČSAD autobusy Plzeň a ČSAD Plzeň s.r.o.? Například na stránkách ČSAD autobusy Plzeň jsou mezi jubilanty řidiči z Kralovic, Nepomuku apod., ale provozovny v těchto městech neuvádí..dochází tam tedy k nějakému slučování společností, nebo ne? díky.
Úterý, 13. června 2023 - 20:19:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19284
Registrován: 5-2002
Tak jsem teď psal známému, který pracuje u Verkehrsverbund Donau-Wald v Mobilitätszentrale, tedy v zákaznickém centru. Absolutně vůbec netuší, že nějaká taková jízdenka existuje a že by se měla uznávat i v Německu [uhoh] Poslal jsem mu aspoň stručný překlad těch POVEDených stránek, aby se nedivil, až se s tím setká.

Kontrolní otázka: Co se stane, až český turista Bavorskem vleze s touhle jízdenkou do německého autobusu a bude se u řidiče či řidičky dožadovat přepravy?
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Úterý, 13. června 2023 - 20:29:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19285
Registrován: 5-2002
Věděl by někdo, jak to fakticky funguje mezi ZGB, divize ČSAD autobusy Plzeň a ČSAD Plzeň s.r.o.? Například na stránkách ČSAD autobusy Plzeň jsou mezi jubilanty řidiči z Kralovic, Nepomuku apod., ale provozovny v těchto městech neuvádí..dochází tam tedy k nějakému slučování společností, nebo ne? díky.

Tohle je asi to nejpodstatnější:

https://zdopravy.cz/busline-skoncil-v-plzenskem-kraji-jeho-byznys -prebira-zemek-100950/

Dodám, že "Nepomuk, Rokycany a Kralovice" jsou na IDOSu vedeny jako Arriva, provozovna Rokycany. Nevím jak teď, ale v dobách Busline byl v každém tom místě dispečer, který měl na starosti "svoje" autobusy a řidiče, kralovického dispečera pak snad zrušili a párkrát týdně tam jezdil úřadovat někdo z Rokycan, o Nepomuku nemám informace. A jak to funguje teď pod ČSAD, nevím už vůbec nic.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Středa, 14. června 2023 - 20:34:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1363
Registrován: 1-2007
Martin J: Mne se to stalo několikrát v rámci podobných nabídek (SONE+) či Via Alasce a řidič mi řekl, že buď si mám koupit obyčejný lístek za plnou cenu (třeba i 5-6 euro) nebo opustit vozidlo.

On je tu ještě jiný problém a to, že tuto jízdenku ti může vydat více subjektů a pokaždé tatáž jízdenka může vypadat jinak. Jinak vypadá od průvodčího ve vlaku ČD, jiná od průvodčího od GW Train Regio, jinou ti vydají řidiči autobusu v rámci POVEDu. Průvodčí ve vlacích či na hlavních autobusových spojích (k Arbersee) ji třeba znát budou, ale řidič nějakého školního autobusu (ještě to navíc může být subdodávka) ten ji uvidí poprvé v životě.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paes.)
Středa, 14. června 2023 - 22:34:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19286
Registrován: 5-2002
On je tu ještě jiný problém a to, že tuto jízdenku ti může vydat více subjektů a pokaždé tatáž jízdenka může vypadat jinak.

Zrovna na tohle jsou Němci zvyklí. Začalo to síťovými jízdenkami typu Schönes-Wochenende-Ticket, Bayern-Ticket, 9-Euro-Ticket a teď Deutschland-Ticket. Vydává je naprosto úplně kdokoliv, podoba může být naprosto úplně jakákoliv, ochrana proti padělání u posledních dvou jmenovaných naprosto minimální a běžně se setkáš s čipovými kartami, na kterých je údajně něco nahráno, ale mimo domovský region té karty to nikdo nepřečte. K tomu připočti německou mentalitu "Vydáme pokyny a spoléháme na to, že je bude někdo dodržovat." Výsledek je ten, že většina lidí dělá, co má, a pokud se někdo rozhodne podvádět, má poměrně velkou šanci, že mu to projde. A poměrně dost řidičů je ve stavu, že uznají komukoliv cokoliv, protože rezignovali na jakoukoliv důkladnější kontrolu jízdenek a třeba ani neumí německy dost na to, aby platnost jízdenky mohli a chtěli s cestujícím řešit.

Průvodčí ve vlacích či na hlavních autobusových spojích (k Arbersee) ji třeba znát budou, ale řidič nějakého školního autobusu (ještě to navíc může být subdodávka) ten ji uvidí poprvé v životě.

Tohle platí v podstatě univerzálně. V každém tarifu jsou jízdenky, které se prodávají a používají běžně, a jízdenky, se kterými se setkáš naprosto minimálně, takže spousta pracovníků dopravce ani neví, že to existuje, natož aby tušili, jak je to s platností. Další jízdenky se využívají "jen někde", takže třeba řidič z Plzně nezná a nepotřebuje znát možnosti přeshraničního cestování, protože jako Plzeňák se do pohraničí nedostane. (S výjimkou šumavských cyklobusů 423 a 462, ale kdo nemá řp E, tomu tyhle linky nehrozí.)

"ale řidič nějakého školního autobusu (ještě to navíc může být subdodávka) "

Tady prosím pozor! Veřejná doprava v okrese Regen vypadá tak, že DB tu má jednu turnusovou skupinu (Dienstplan 515) s pěti autobusy v Regenu a jednu se dvěma autobusy ve Viechtachu, zbytek veřejné dopravy zajišťují subdodávky, konkrétně Lambürger z Zwieselu (jeden turnus), Oswald z Regenu (tři turnusy), Zellertal z Arnbrucku (sedm turnusů) a Aschenbrenner z Viechtachu (čtyři turnusy). Arriva jezdí linku Ruda - Pasov s jedním autobusem. Linku 6196 Regen - Bad Kötzting jezdí Wenzl z Exenbachu, ten má i nějaké další linky kolem Bodenmaisu, třeba do Teisnachu, ten to nemá přes DB, ale přímo přes okresní úřad Regen, tam počet turnusů nevím. Pak jsou tu MHD v Bodenmais (Wenzl), Zwiesel (Lambürger) a Regen (Oswald). Kolem Zwieselu existuje ještě několik linek, kde jezdí Lambürger s nějakými dodávkami, vozí to asi většinou školáky s průkazkami, takže řidič ani nemá strojek a jízdenky případně vypisuje ručně. Nějaké podobné linky možná budou i u Viechtachu, podrobnosti nevím. Tam snad mají nebo měli i MHD, dřív tam snad jezdil dodávkobus DB, dnes nevím.
Dál linka Zwiesel - Grafenau, do Zwieselu jezdí jen asi třikrát denně, to jede jeden autobus firmy Martin Pfeffer. Pak do okresu přresahují nějaké linky z Deggendorfu, třeba 4142 jezdí Seitz z Ruhmannsfelden.

Další turnusy jsou sezónní, různé skibusy a wanderbusy, ty nepočítám.

Po personální stránce to vypadá různě. Někdy platí pravidlo "jeden řidič - jeden turnus - jeden autobus", jindy se používá systém, kde autobus je přidělen na určitý turnus a řidiči se v něm střídají (třeba Citaro K na MHD Zwiesel řídí každý den někdo jiný).

Školní autobusy jsou pak naprosto samostatný případ, jde o neveřejné linky sloužící pro svoz školáků do školy a ze školy, potkat se tam dají dodávky, na které stačí řp. B, ale i "dospělé" autobusy, od nových zájezdových Neoplanů až po dvacetileté Setry 300.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Čtvrtek, 15. června 2023 - 19:28:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19287
Registrován: 5-2002
Aktuální stav: Do zákaznických center v Německu dnes přišlo tohle. Je to určené pro cestující a je to dvojjazyčné. Německá část informuje o tom, jak s německými jízdenkami GuTi a BayerwaldTicket cestovat po CZ, česká část informuje, jak s TUPL+B cestovat po Německu.

Jako jo, je to hezké, ale německý personál z česky psané části textu sotva pochopí, co a kde má a nemá uznávat.



Oficiální pokyn pro pracovníky dopravců patrně vůbec neexistuje a i kdyby ano, určitě by se tak rychle nedostal ke všem.

Jestli je za těchto okolností moudré cestovat do Německa a čekat, že tu jízdenku všichni bez problémů a bez řečí uznají, posuďte sami [uhoh]
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pavel2
Pátek, 16. června 2023 - 03:57:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19756
Registrován: 8-2002
To je jako když něco domluví náš šéf [biggrin]

Ono je sice hezký dohodnout se per huba s hejtmanem nebo ředitelem, ale než ta informace propadne systémem dolů až k poslední bábě na vrátnici nebo skladníkovi na expedici, to občas vyžaduje několik telefonů předem a totéž na místě + pobíhání z kanclu do kanclu. Cílovej stav je nakonec dosažen, ale dá to ještě práci [happy]

V Čechách se domluvím česky, ale kdyby mě takhle vyslal do Reichu, tak jsem fprdeli jak žádost a budu tam na ně akorát blbě koukat [lol]
Sobota, 17. června 2023 - 20:02:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2764
Registrován: 4-2003
Martin_j:
"Jako jo, je to hezké, ale německý personál z česky psané části textu sotva pochopí, co a kde má a nemá uznávat. "

Ono není ale úplně jasné ani z českých materiálů a informací, jak a kde to v Bavorsku platí. Na letáku na mapě je zakreslená i Ilztalbahn v úseku Freyung - Röhrnbach, který leží v okresu Freyung-Grrafenau a kde je provoz o víkendech a svátcích v rozsahu tří párů vlaků mezi 18.5. a 3.10. Ve výčtu vlakových linek v Bavorsku, kde jízdenka Turista+B má platit, ale uvedena není. Takže platí tam Turista+B nebo neplatí? Přitom třeba mj. kromě vlastního tarifu Ilztalbahn tam platí GUTi, Bayerwaldticket nebo Donau-Moldau-Ticket. A jedná se o turisticky zajímavou trať a oblast.

Celkově se jedná ale o super produkt, toto se kraji opravdu povedlo, obzvlášť když už se bude jednat o trvalý stav neomezený jen na letní sezónu jako loni[ok]

Jo a další super novinka je uznávání jednotlivého jízdného na linkách Z-Group Bus (ČSAD Plzeň) 55, 66, 91, 92, doteď šlo jet s tarifem IDPK jen na předplatné.
Neděle, 18. června 2023 - 23:56:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19288
Registrován: 5-2002
V Čechách se domluvím česky, ale kdyby mě takhle vyslal do Reichu, tak jsem fprdeli jak žádost a budu tam na ně akorát blbě koukat [lol]

No. Potkal jsem dneska červený autobus R-BO 470, jezdí Dienstplan 415 v Lamu. Řídil Jarda ze Špičáku. A rozhodně tam není jediný "od nás", Robert jezdí s čerenými busy střídavě v Regenu, Grafenau a Pasově, další český řidič jezdí u Baumgartnera v Lamu, u Lambürgera v Zwieselu, o dvou vím v Regenu u Oswalda, u Zellertal jezdí jistý Ing. P.H., ... A pokud pojedete s firmou Prager na lince Grafenau - Freyung - Passau a nepoveze vás Čech, je to velká náhoda. Na lince jezdí pět autobusů a Češi jsou v té firmě minimálně čtyři.

Ono není ale úplně jasné ani z českých materiálů a informací, jak a kde to v Bavorsku platí.

Těch sporných věcí je víc. Příklad: Jsou tři linky v trase Passau [PA] - Hörmannsdorf [PA, poslední zastávka okresu] - Trautmannsdorf [FRG, první zastávka okresu] - Schönberg [FRG] - "někam dál do okresů FRG a REG". Jsou to linky 200, 6121 a 7710. U jedné je trasa uvedena "z konečné do Trautmannsdorfu", u druhé "z konečné do Schönbergu", u třetí "z konečné do Pasova". Já bych jako řidič tu jízdenku uznal po Trautmannsdorf.

A nebo vlaky. Trať Ruda - Plattling je uvedena jako "Eisenstein - Gotteszell". OK, to asi bude poslední zastávka v okrese REG, tam bych čekal konec platnosti jízdenky. Jenže pak je trať Furth - Cham - Schwandorf. Ta je v seznamu uvedená až do Schwandorfu, což je okresní město okresu SAD, takže bych řekl, že tam se na tu jízdenku dojet nedá. Ale taky vím, že v IDS okresu CHA existuje možnost dostat se za okresní tarif až do Schwandorfu, viz zde. Takže jak to je?

Pro objektivitu je třeba dodat, že já tohle vím jen na základě místní znalosti, kdybych měl podobný přehled dělat jako úředník od stolu, dopadne to tragicky. Umím si představit, že podobných chyb je v seznamu víc, ale nedokážu je najít.

Pro objektivitu je třeba dodat, že veřejná doprava v Německu v mnoha směrech nápadně připomíná bordel na kolečkách, což třeba není vidět na první pohled, ale projeví se to až ve chvíli, kdy do toho vidíte trochu víc, případně když začnou nějaké mimořádnosti.

Příklad: Na autobusovém nádraží v Bodenmais dnes visela cedule, že kvůli církevnímu procesí nebude zastávka od 10:30 do 11:30 obsluhována. Praxe byla taková, že procesí dorazilo už 10:20, takže autobus NAD s příjezdem v cca. 10:25 a s ostrým obratem zpět do Zwieselu prostě zůstal viset za procesím, které se utábořilo v ulici a začalo poslouchat nějaké projevy. Hned za ním zůstal minibus místní MHD. Jasně, za tohle nemůže nikdo od dopravy, ale zkuste si představit, že se jako cestující na tenhle spoj spoléháte a žijete v přesvědčení, že v Německu ta doprava bude fungovat na 100 %.}
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Úterý, 20. června 2023 - 09:02:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 6-2022
Martin_j: S těma Deutschland-Ticket na čipových kartách jste mě zaujal, je to opravdu tak, že pokud si koupím D-Ticket dejme tomu v Hamburku na čipovou kartu, je možné, že mi někde v Bavorsku nepůjde načíst a řidič mi bude muset věřit, že tam to jízdenka opravdu nahraná je?
Úterý, 20. června 2023 - 19:32:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19290
Registrován: 5-2002
Jo. A ani nemusíte to Hamburku. Zcela konkrétně. Tohle je čipová karta, kterou si koupil pan Krakonoš někde v Verkehrsverbund Großraum Nürnberg.



Po načtení QR kódu běžně dostupnou aplikací v mobilu se objeví číslo karty, které je na ní natištěné vlevo. Nic víc, nic míň. Pan Krakonoš nastoupí do autobusu v oblasti IDS, kde žádné čtečky čehokoliv nejsou a vše se kontroluje vizuálně, což jsou třeba zmíněné okresy FRG, REG a CHA u českých hranic. Pan Krakonoš tvrdí, že na kartě je Deutschland Ticket. Je třeba mu věřit.

V Německu obecně nějak nepředpokládají, že by se padělalo a podvádělo. Takže třeba na papírových průkazkách velikosti běžné bankovní karty je měsíc platnosti vytištěn písmem velikosti 0,5 cm, zatímco jméno držitele je písmem víc než dvojnásobným. Pokud má řidič kontrolovat platnost, je třeba strčit mu to až pod nos a chvíli podržet. Pokud cestující zamává průkazkou za běhu a nebo jí ukazuje ještě ne chvíli, kdy stojí na chodníku, je řidič bez šance.

Deutschland Tickety na mobilu jsou v některých aplikacích formou statického obrázku, není tam žádný ochranný prvek, který by se hýbal. Takže stačí půjčit si mobil od kamaráda, udělat snímek obrazovky, v malování přepsat jméno a jste v klidu. Kdo nemá čtečku QR kódů, ten na vás nemůže, kdo jí má... Tam je otázka, jestli je v QR kódu schované jméno a jestli si někdo všimne, že to nesedí.

Jedno řešení je kouknout, jestli je na té obrazovce nahoře vidět čas a jestli tam čas zhruba odpovídá tomu aktuálnímu. Jenže je to malým textem, ne vždy je na to čas a ne vždy to tam je vidět. Pak je řešení chtít po cestujícím, aby ukázal, že to otevřel v "jízdenkové aplikaci" a ne v prohlížeči obrázků.

Jenže dělejte tohle, když vám ráno v sedm na zastávce stojí třicet lidí a půlka z nich má v ruce mobil...
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Úterý, 20. června 2023 - 21:01:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 6-2022
Díky za info, to mi teda přijde dost nevychytaný, ale asi logický, byť jsem teda očekával, že když už to na kartičky nahrávaj, půjde to nějak načíst. Asi jsem ty Němce přecenil [lol]
Středa, 21. června 2023 - 10:26:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19291
Registrován: 5-2002
Němce dost přeceňujeme v mnoha směrech

Zkusme si představit, že by někdo podle německého vzoru u nás zavedl Tschechien-Ticket [happy] Jak by taková jízdenka musela vypadat, pokud by jí dokázal vydat bez výjimky každý dotovaný dopravce a stejně tak by ji každý musel být schopný zkontrolovat? A zároveň by měla být zajištěna ochrana proti padělání v nějakém přiměřeném rozsahu?
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Středa, 21. června 2023 - 12:04:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1804
Registrován: 4-2019
Martin_j:
"Zkusme si představit, že by někdo podle německého vzoru u nás zavedl Tschechien-Ticket [happy] Jak by taková jízdenka musela vypadat, pokud by jí dokázal vydat bez výjimky každý dotovaný dopravce a stejně tak by ji každý musel být schopný zkontrolovat? A zároveň by měla být zajištěna ochrana proti padělání v nějakém přiměřeném rozsahu?"
Asi by to dopadlo nějak takhle (citace z Tarifu PID):
Na vybraných úsecích autobusových linek Integrovaného dopravního systému DÚK 368, 633, 635, 639,
680, 682, 683, 685, 687 jsou kromě jízdních dokladů dle Tarifu DÚK uznávány také papírové jízdní
doklady PID dle své časové a pásmové platnosti v systému PID, a to jednotlivé i předplatní. Při použití
jízdního dokladu PID pro jednotlivou jízdu musí mít cestující potřebný jízdní doklad PID před nástupem
do vozidla předem označen, resp. zakoupen v jiném dopravním prostředku PID nebo na železniční stanici
zařazené do PID. Při použití předplatního časového jízdného (kupónů) PID je takový kupón uznán jen
tehdy, pokud je v papírové podobě. Neuznávají se elektronické časové kupóny PID nahrané na čipové
kartě nebo v mobilní aplikaci. Ve vozidle (u řidiče) se vydávají pouze jízdní doklady dle Tarifu DÚK.
Čtvrtek, 22. června 2023 - 10:49:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 379
Registrován: 3-2018
Zlatej IDPK. Včera jsem objel půlku kraje na jeden papírek za 140 a jediným kazem na hezkým dni byla odpolední smršť[happy]
Pátek, 23. června 2023 - 16:47:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 380
Registrován: 3-2018
Včera jsem si čirou náhodou ( před řadou let jsem tam jezdil pracovat) udělal výlet do Merklína (protože jsem byl cosi zařizovat v Přešticích a měl spoustu času)
O žádné objížďce směr Stod jsem samosebou neměl tušení.

A copa jsem tam uviděl?
Další past na tůristu.

Kdysi mě tu kdosi poučoval, abych čučel na jízdní řády na označníku.
Skvělé. Ale co když se na označníku nachází JŘ pro oba směry a na protější straně ulice žádný označník není (viz fotky)? Jede to tady odsud do nebo ze Stoda???

Naštěstí disponuje Arriva velmi kompetentními zaměstnanci - chtěl bych tímto poděkovat paní řidičce (z linky 561), která mi precizně vysvětlila, kam si mám stoupnout. Taky se musím pochlubit, že Plzeňský kraj mám v malíku a docela se vyznám, takže jsem to vysvětlení na první dobrou pochopil, ale zase vytáhnu z klobouku svého oblíbeného turistu Neználka, kterému tahle situace opět zavaří.

Jinak si nemůžu stěžovat, navzdory nepěkné meteorologické situaci jezdilo všechno (včetně Berounky) [crazy] jak z partesu a co jsem chtěl stihnout, jsem předpisově stihnul.

Ale jak říkali naši obchodní partneři " Prostor ke zlepšení tu je"

Pajzák
Pátek, 23. června 2023 - 16:51:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7178
Registrován: 6-2015
Za takový výlep by měl někdo viset za koule v průvanu.
Pátek, 23. června 2023 - 22:36:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 84
Registrován: 8-2019
18AlexSyky18:
"V Kralovicích včera, okolo 18:30 byly plánky na všech stanovištích vylepeny."
Zato linku 760 Stříbro - Stod vylepenou nemáš v Heřmance ani ve Stodě, Sýkoro!
Martinmarilynmanson
Sobota, 24. června 2023 - 08:34:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11380
Registrován: 12-2007
Ale jak říkali naši obchodní partneři " Prostor ke zlepšení tu je"
Řešili jsme s obcí vývěsku, jaký plánek, kde bylo odkud kam co jezdí. Evidentně zase strženo. Tak jí tam dáme znova. V Merklíně mě jiné řešní, než mít každý označník jinak pojmenovaný, nenapadá.
Sháním staré jízdní řády v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
Sobota, 24. června 2023 - 11:39:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1955
Registrován: 8-2020
Tak to dopadá, když lidé za to zodpovědní asi autobusem nikdy nejeli...
Neděle, 25. června 2023 - 15:14:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 382
Registrován: 3-2018
Daarzyn67:
"Tak to dopadá, když lidé za to zodpovědní asi autobusem nikdy nejeli..."
Já myslím, že jeli. Aspoň u některých jsem o tom přesvědčen, protože mají relevantní informace.[proud] Ale objet "in time" celej tenhle kraj v těch pár lidech, co na POVEDu dělají asi fakt nejde.... nevím, jestli by pomohlo, kdyby se třeba revizoři kromě těch pár troubů, co si koupí špatnou jízdenku, věnovali i tomuto.

Takhle - my tu řešíme označení zastávek, neexistenci plánků a šipek a podobné maličkosti, ale garantuju vám (jako čerstvý, minimálně po třech krajích na jihu naší vlasti se poměrně intenzivně pohybující penzista - Plzeň, jižní Čechy, Vysočina), že tady u nás je ten IDPK naprostý a nezpochybnitelný luxus proti těm dvěma dalším.

I když se tam taky snaží a určité zlepšení jsem tam taky zaznamenal. Ale i přes řadu nePOVEDeností to v Plzni dělají zatím zdaleka nejlíp.

To, že když někde nějakou prasárničku objevím, tak to hned napíšu, není nějaká zášť, ale, jak už jsem tu napsal, nalezení "potenciálu ke zlepšení".
A jen tak na okraj - mé oblíbené téma dopravy po Šumavě se za pár posledních let zlepšilo téměř neskutečně. Včetně propojení s Bavorskem.[ok][ok][ok]
Neděle, 25. června 2023 - 16:09:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19294
Registrován: 5-2002
Naštěstí disponuje Arriva velmi kompetentními zaměstnanci - chtěl bych tímto poděkovat paní řidičce (z linky 561)

Sice netuším, která řidička konkrétně jela linku 561 (tipy mám dva), ale dotyčná zcela určitě není a nebyla zaměstnána u Arrivy [wink]

Tak to dopadá, když lidé za to zodpovědní asi autobusem nikdy nejeli...

O kom o čem je prosím řeč? [happy]

nevím, jestli by pomohlo, kdyby se třeba revizoři kromě těch pár troubů, co si koupí špatnou jízdenku, věnovali i tomuto

Standardně by se měli věnovat i tomuhle. Dál je to pak o osobní iniciativě každého jednotlivého soudruha a o tom, že i ten revizor je na místě mnohdy v pozici turisty Neználka, takže některé chyby a omyly prostě nepozná a tedy nenahlásí.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Úterý, 27. června 2023 - 20:52:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19295
Registrován: 5-2002
Když tu byla řeč o pastech na turisty, dáme si jeden příklad:

https://mapy.cz/zakladni?source=pubt&id=15325660&x=13.2230520&y=4 9.3463674&z=18

Janovice nad Úhlavou, u ZD

Označník směr Klatovy je na Nýrské ulici. Označník směr z Klatov není. Na mapy.cz je zastávka vyznačena v Klatovské ulici.

1) Kam se má postavit cestující, aby měl jistotu, že mu autobus zastaví?
2) Autobus do Janovic na náměstí pojede kudy? Klatovskou - a nebo Nýrskou a Klenovskou?
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Středa, 28. června 2023 - 16:20:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 383
Registrován: 3-2018
Jojo. Těch pastí bude určitě mnohem víc.

Ale jak už jsem psal - zlatej Plzeňskej kraj. To takový náměstí (nebo náves) v Želetavě, to je teprv ňamka. Tam se předpokládá, že jezdí pouze místní a tak busy staví, kde je napadne, výlepy jsou jen "přibližné" a ve finále je kaštan rád, že tam něco přijede a navíc i počká, než se zorientuje (a že jsem tam za poslední rok jel několikrát...)[uhoh]
Středa, 28. června 2023 - 19:46:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19296
Registrován: 5-2002
Já naštěstí v Želetavě nastupoval jen do dálkových autobusů, takže jsem věděl, že čekám na Psotu nebu AZ/HF/..., takže buď vyhlížím hezký dálkový autobus a nebo vrak. Modrobílé Mercedesy mě nezajímaly [happy]
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Sobota, 01. července 2023 - 22:14:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19297
Registrován: 5-2002
Dnešní Velký Javor a linka 983:


Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Neděle, 02. července 2023 - 09:21:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 384
Registrován: 3-2018
Martin_j:Schön!

K Železnorudsku bych měl jeden dotaz. Byly hlášeny nějaký objížďky u nás i v Bavorsku (Brennes?). Japa to tam aktuálně vypadá?
Neděle, 02. července 2023 - 23:19:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19298
Registrován: 5-2002
Objížďka u Brennesu byla a není, teď se tam jezdí normálně. Uzavřen je průtah Železnou Rudou, náhradní zastávky jsou v ulici 1. Máje směr Gerlova Huť a ve Sklářské směr od Gerlovy Hutě. Na zastávkách nejsou vylepeny jízdní řády a na první zmíněné zastávce není uvedeno ani to, že jde o náhradní zastávku, je tam jen plakát o tom, že odtud jezdí turistický vláček.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pondělí, 03. července 2023 - 07:42:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 385
Registrován: 3-2018
Díky moc!