Diskuse » Autobusy a trolejbusy » IDS - Integrované dopravní systémy » Archiv diskuse IDS - Integrované dopravní systémy do 25. 2. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse IDS - Integrované dopravní systémy do 25. 2. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
OR
Neděle, 20. listopadu 2016 - 01:22:48  
Neregistrovaný host
Ještě se k tomu vratim, moc se omlouvám za nedorozuměni s Berlínem, měl jsem původně napsat že zóna C je část Braniborska, ale předpokládal jsem, že pokud berlínský systém aspoň trochu znáte, z kontextu to pochopíte:
Ja Berlínem a okoli myslim Berlin (zony A,B)+ tarifni zonu C (tj. okolni Landkreis), které mají na plochu 3 zon zhruba totez co dnesni PID (11 pasem)a asi 2x tolik obyvatel.
a vy Berlínem myslite Berlin + spolkovou zemi Brandenburg, tj. území rozlohou větší nez Morava.
Tak to se fakt nemůžem domluvit. Berlín v mém pojetí (3 zony ABC) je jednoduchý a stabilní již někdy od roku 1996, kdy jsem tam začal jezdit.
K Vašemu bodu 3:
Vy píšete:
Základní princip, který opět rozšíří možnosti tarifu a který v některých IDS tarifech funguje, je rozdíl mezi jednotlivým a předplaceným jízdným ...a dáváte příklad. A já vám oponuji, že princip, kdy jednotlivý lístek má jinou platnost než časová jízdenka pro stejná pásma je dle mého názoru špatně navíc s nejasně definovaným a definovatelným pravidlem co se s časovým jízdným smí a co už ne. Jinou hlavní myšlenku ve Vašem bodu 3 příspěvku nevidím.
K bodu 4.:
Vy píšete, že nevadí, když je systém složitý a dáváte před jednoduchostí přednost jakési spravedlnosti ať to stojí co to stojí (nesdílíte můj pohled a otázku vyplatí se to?). Já si myslím, že to vadí a odrazuje od jeho používání.
V tomto jsem rád, že nesedíte na Ropidu a jako daňový poplatník a volič doufám že ani v žádné funkci s rozhodovací pravomocí o veřejných penězích.
Emil Švec
Neděle, 20. listopadu 2016 - 07:35:21  
Neregistrovaný host
Přitom řešení je jednoduché. Zakázat stará auta, zpoplatnit vjezd do města, vyhnat auta z nábřeží apod, dostavit okruhy, postavit pár tisíc parkovacích míst.

Jak to chceš provést? Takže popořadě:
Zakázat stará auta Jaký to má důvod? Nějaký Opel Astra s E3 dneska seženeš za 20000 a jako staré auto mi to nepřijde. Pokud ti jde o emise, tak větší paseku páchají SUV a hlavně čipnutá auta, kterých bude vysoké %.

zpoplatnit vjezd do města Tomu bych se asi nebránil, ale jak to udělat, aby každý a hlavně kde zaplatil tu desetikorunu. To znamená milionu aut dát krabičku za sklo. A kde zpoplatnit? Za vjezd na Rohožníku nebo Sychrově? Nebo před Staromákem?

vyhnat auta z nábřeží apod Jestli bude kam a nezpůsobí to problémy, proč ne. Ale kdyby to šlo, už by to někdo udělal, tentýž nesmysl je SJM přes město

dostavit okruhy Abrakadabra a máme okruhy [wink]. Tohle je vážně ta nejtěžší část tak jednoduchého úkolu

postavit pár tisíc parkovacích míst Kde a za čí peníze?

Jistě, město pumpuje 14 mld ročně do MHD, tak proč ne do IAD, ale myslím si, že pokud si někdo koupí auto, nemá mít automaticky ze zákona (jak si dost lidí v autech myslí) nárok na parkovací místo kamkoliv přijede (nehledě na to, že je to z právního hlediska zábor obecního pozemku) a kamkoliv může vjet.

Na druhou stranu někdo nechal vystěhoval desítky tisíc lidí za město, kde nejezdí nic nebo málo a pak se všichni diví, že není kde parkovat na kraji města, že nejsou školky atd. A samozřejmě nejvíce řvou ti, kteří mají hypotéky do 70 let a trvalé bydliště v Praze, nebo ještě lépe na dědině, odkud přitáhli
Neděle, 20. listopadu 2016 - 08:43:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5731
Registrován: 6-2004
Emil Švec:
1)Nové auto.Musíte brát v potaz, že Fkam je velkým zastáncem elektroaut. Realita je taková, že výfuk má na severu Čech a pak je podstatná velká otázka co ekologická stopa výroby nového auta? Není daleko větší než jezdit ještě 5 let tou starou Astrou? A nebo pro "dědečka" na vesnici dožít s tou 20 letou Felicí/Fabií při jeho nájezdu pár tisíc km ročně...

2) Vjezd do centra. Prakticky zpoplatněný je. Co parkovací zony? :-)

3) Nábřeží. Souhlas prostě není kam... SJM je ovšem trochu jiný problém... Většina aut má na ní start nebo cíl. Čeho docílíte zklidněním? Akorát se doprava rozplizne do jiných ulic a bude to ještě větší průser...

4)Okruhy Kéž by to takhe šlo [biggrin][biggrin]

5) Parkoviště. Předpokládám, že Fkam myslel P+R ;-). Město ovšem kasíruje v řádech stovek milionů za parkovací zony... Že tyhle peníze se prožraly a neinvestovalo se do P+R je věc druhá...

6) Živelná výstavba developerů je další průser... Před rokem 89 se aspon myslelo na občanskou vybavenost.Proto každé větší sídiště mělo všechno... školku, školu, polikliniku, kulturní dům, obchod, lékarnu, MHD...Dnes sice nové sídliště navenek vypadá krásně, ale tím ta radost končí...
Emil Švec
Neděle, 20. listopadu 2016 - 09:18:57  
Neregistrovaný host
9001: Já se pod tvůj příspěvek můžu podepsat [ok][happy]
Neděle, 20. listopadu 2016 - 09:33:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 468
Registrován: 11-2007
Add Cakovice : Klobouk dolu, ze si něco takového vyjednali. Jen aby to nespustilo lavinu dalších požadavku, protože lokalit kde se v ranní špičce nehne třeba 30min ani kolo je více.
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen.
Neděle, 20. listopadu 2016 - 09:52:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3329
Registrován: 7-2011
Peter_m:
"Jen aby to nespustilo lavinu dalších požadavku, protože lokalit kde se v ranní špičce nehne třeba 30min ani kolo je více."
Doufám! že to spustí lavinu požadavků, bo doprava je už sakra potřeba nějak (komplexně) začít řešit.
Neděle, 20. listopadu 2016 - 10:06:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2497
Registrován: 5-2002
Přitom řešení je jednoduché. Zakázat stará auta, zpoplatnit vjezd do města, vyhnat auta z nábřeží apod,

Přesně tyhle fanatiky je třeba konečně vytěsnit z veřejného prostoru... Do té doby než se naučí triviální fyzikální zákony a trošku komplexně vnímat problémy.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
M.
Neděle, 20. listopadu 2016 - 16:50:00  
Neregistrovaný host
OR. A to je prostě to, proč se nedomluvíme. Bavíme se o tarifních systémech IDS, zmíní se jeden převážně zónový systém, jenže Vy si z něj vyberete jen jednu dílčí část, která se Vám hodí (fajn, omluvil jste se). Úprava tarifu pro Vás hned znamená miliardy, což se ukázalo jako tvrzení zcela neopodstatněné; relační variablilita je pro Vás "nedefinovatelná", ačkoli je to naprosto běžná a samozřejmá součást IDS i u nás (třeba IREDO); pro profesionála samozřejmý požadavek, aby tarif odpovídal přepravním proudům a uměl je vyjádřit, je pro Vás špatně (bez hlubšího zdůvodnění); a bohatou realitu celokrajské dopravy chcete mermomocí nacpat do několika barevných koleček v zájmu přehlednosti, která u předplatních jízdenek stálých cestujících nemá žádné racionální opodstatnění a nikoho nemůže ani nalákat, ani odradit. Nezdá se mi, že byste ta svoje tvrzení podpíral nějakými fakty (o což já se minimálně snažil) a ještě mi podsouváte komunismus a kdoví co dalšího (ačkoli jsem vysvětloval, že to není moje motivace, a uváděl příklady pro to, že současný tarif je prostě nedokonalý a dál od Prahy neodpovídá realitě cestování a nedokáže ji postihnout tak, aby to bylo výhodné pro cestující i objednatele). Tak to se pak fakt nemůžem domluvit, jak píšete. Ale děkuji za oponenturu, o IDS si člověk na K-reportu zadiskutuje málokdy.
Neděle, 20. listopadu 2016 - 18:11:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2700
Registrován: 8-2010
Johny11:
"Přesně tyhle fanatiky je třeba konečně vytěsnit z veřejného prostoru... Do té doby než se naučí triviální fyzikální zákony a trošku komplexně vnímat problémy."

[ok][biggrin] Já bych třeba zakázal v Praze žluté (Jančurovy) autobusy. Z toho by se Fkam jako nekritický obdivovatel Jančury zbláznil [proud]

Jinak plný souhlas, to co napsal Fkam je fakt fanatismus nejvyššího zrna.
Pondělí, 21. listopadu 2016 - 13:08:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1128
Registrován: 6-2002
K Tarifu:
Příklad naprostého "zneužítí" současného tarifu PID. Bydliště na Mělnicku, babičku v Jílovém. Manželka v pohodě z Mělníka až do Jílového za 62 Kč (osm pásem, platnost 3,5h). Jizdní doba okolo 2 hodin. Pokud se dlouho nezdrží na tu samou jízdenku ještě dokáže dojet zpátky do Prahy. No není to paráda?
Líbilo se mi moc uplatňování tarifu DÚK. V zapadlé vesničce uprostřed Šluknovského výběžku jsme nastoupil s rodinou a psem do autobusu a prohlásil 2 celé, 1 poloviční a pes do Štětí (ano předtím jsem si našel kód zóny a řidiči poradil) a během chvilky jsem jízdenky držel v ruce a po celou jízdu 2 autobusy a 2 vlaky jsem s tím neměl žádné problémy... Jo a moc super jsou obrazovky se zastávkami a časem pravidelného příjezdu, člověk aspoň rovnou vidí případné zpoždění a může korigovat své plány...
Existuje teorie, která tvrdí, že kdyby jednou někdo přišel na to, k čemu vesmír je a proč tu je, vesmír by okamžitě zmizel a jeho místo by zaujalo něco ještě mnohem bizardnějšího a nevysvětlitelnějšího.

Existuje jiná teorie, která tvrdí, že už se stalo.
OR
Pondělí, 21. listopadu 2016 - 14:15:04  
Neregistrovaný host
Myslel jsem si, ze uz to necham bez reakce, ale posledni vetou, ze dekujete za oponenturu jste si mne castecne udobril :- ).

Nejdriv k veci:

Tarify:
Od Vas jsem konkretnejsi navrh tarifu nevidel (tak aby se nemusel menit odbavovak uz vubec ne). Neco jsem navrhl jako kompromis (zony ve vnejsich pasmech, vy jste napsal, ze takhle nejak by to mohlo byt).Osobne bych radeji fakt pasma + doplnky typu MHD Kolin, Kolin L, Kolin XL (treba okres KO a KH).
Od Vas pouze nekonkretni odkazy na IREDO, HVV a VOR a pripadne poznamky at si nastuduji fungovani nemeckych IDS.
Ja povazuji za nevyhodu a zesloziteni systemu pokud jednorazovka ci denni listek ma jinou platnost nez casovy. Vy to povazujete za vyhodu. Pisu, ze si nedokazu predstavit jak bude vypadat casovy kupon na kterem budou vsechny mozne povolene kombinace pro cesty Praha - Kourim misto toho aby platil vsude po zonu 5. Neodpovedel jste mi treba na mou konkretni otazku - vlak z Rican (bude povoleno, jakt o bude na tom listku definovano?).
Odkazujete se na HVV, osobni zkusenost mam malou, byl jsem tam asi 4x, ale:
Jednorazovy a denni listek plati ve stejnych oblastech jako tydenni, mesicni a rocni: (Ringe A-E)
http://www.hvv.de/fahrkarten/einzelkarten-tageskarten/uebersicht/ index.php
http://www.hvv.de/fahrkarten/wochen-monatskarten/allgemeine-karte n/
Zadne smerove ci zonove omezeni pro tramvajenku v Ringe tam nevidim.

Slozitost:
- jasne, muze byt IDS i takovy, ze nastoupite do autobusu a budete mit mraky ruznych kombinaci, zon, vyluk, vyjimek takovych ze se v tom nevyzna ani pracovnik dopravce.
Lidi s tim budou jezdit i kdyz se cena listku bude odvijet od fazi mesice, pohledu do kristalove koule (at jiz ridice nebo KM), velikosti bot, protoze jim nic proste jineho neprijede.
Ale proste preferuji, pokud to bude prehledne a jednoduche i za cenu teoreticky o neco malo nizsich trzeb. Viz Kourimak s rocni jizdenkou z Vaseho prikladu, jedouci obcas na Slapy "zadarmo". Na toto jsem argument krom toho ze IREDO to ma taky a je to pozadavek hledal tez marne.



A ted trochu osobne:
Berlin:
Ja psal od zacatku o Berlinu a jeho okoli, ano, neumyslne jsem z nej vytrhl malou cast s 2 vice obyvateli nez Praha+ Stc a plochou asi jako dnes PID), predpokladal jsem ze pri aspon elementarni znalosti berlinskych realii budete vedet co je zona A,B,C v Berline. Ostatne k nemeckym IDS jste se zacal odkazovat Vy.
To ze se tocite na tom, ze jsem napsal Braniborsko a nikoli cast Braniborska mi sedi spis k Rathovu advokatovi u soudu nez k doufam pratelske debate na internetu s poucenym laikem. Mimochodem obraty typu Zone C = Nadrazi v Braniborsku pouziva i BVG (berlinsky DP) na svych infomaterialech
Narazky na "samozrejme pozadavky profesionala" ci "Ale my budeme velkou část kraje integrovat NOVĚ" ve mne stale budi asociaci, ze nejste jen prostym uzivatelem systemu.
Dale jsem psal
Sklouzavate trochu k osobnim utokum, ale to prikladam tomu, ze budete asi mladsi a udernejsi nez ja. Pripadne k tomu, ze konkretni argumenty dochazeji (nebo je nechcete rict).
Snaha o pokryti vseho nebo temer vseho + samozrejme mistne prolobovanych vyjimek (Neuvazujete, zda se to vyplati) je dle meho cestou spatnym smerem, vychazeji z toho pak Tarify PID o 200 stranach ( a obecne zakony ci vyhlasky kterym vetsina zainteresovanych nerozumi a necte je, protoze je levnejsi to nejak udelat a pak pripadne zaplatit pokutu).
Ze sve praxe Vam osobne uvedu par prikladu, kdy se zjednoduseni bohate vyplati i kdyz na tom treba jako poskytovatel sluzby "prodelam" ve snizeni trzeb ale vice usetrim snizenim administrativni narocnosti.
Sorry pokud se Vas dotklo, za prirovnani "zásadní a neospravedlnitelnou nerovnosti" ke komunismu Vas zvu na pivo, popovidame osobne. Ale byla to prvni asociace o tech rovnych a rovnejsich (v tomto pripade ze sousedni vesnice).
OR
Pondělí, 21. listopadu 2016 - 14:36:34  
Neregistrovaný host
Udelal jsem ze sebe idiota, podival jsem se poradne a u HVV plati casove jizdenky jinak (mene) pro kombinace A-C a A-D nez jednorazove listky. Smysl mi trochu unika, ale mate pravdu, omezi se tim "zneuzivani"
M.
Úterý, 22. listopadu 2016 - 08:28:36  
Neregistrovaný host
OR: Fakt naposledy.
1) Já zkrátka prostě nepotřebuji nic nového vymýšlet. Jsem s fungováním rozličných IDS celkem obeznámen, protože se tím zabývám dlouhodobě; když zmíním něco, o čem vím z praxe, že to není problém, Vy odpovídáte stylem "nejde to, je to nedefinovatelné, bude to stát miliardy"; mě pak jako reakce stačí, že odkážu na příklad z praxe, čímž své tvrzení prokážu (a pokud si dotyčnou věc nastudujete, tak to uvidíte). Takže třeba u relační variability jsem Vás odkázal na IREDO a nemám potřebu to ještě rozepisovat na podrobném příkladu s Kouřimí, proč taky? Praxe je taková, je to zjevný fakt, nastudování už je na Vás.
2) Ja povazuji za nevyhodu a zesloziteni systemu pokud jednorazovka ci denni listek ma jinou platnost nez casovy. Tak proč to považuju za vhodné a výhodné jsem uvedl opakovaně. Co je na tom nevýhodného jsem nepochopil - opakovaně jsem kladl otázku, jaký pozitivní nebo negativní efekt má celkový počet zón v systému pro předplatné jízdné? K čemu je potřebuje u předplatného jízdního, tedy u pravidelného a častého dojíždění na pevné trase, kdokoli znát? Jakou to hraje roli při jeho rozhodování? Pokud jede někdo někam jednorázově (jednotlivé jízdné), tak to asi nezná a jednoduchost je pro něj výhodou. Pokud jezdí někdo někam pravidelně a dokonce si koupí dlouhodobou jízdenku, jak může být u všech všudy výhodou jednoduchost? Co je na ní výhodného?
3) Příklad s Kouřimákem na Slapech - viz výše, netřeba opakovat.
4) S Berlínem už jste se omluvil za chybu, tak nebylo třeba to znovu rozmazávat. Teď to ale chápu tak, že vlastně chybu nepřipouštíte.
Tak znova: já 18. listopadu uvádím příklad VBB, jehož systém dobře znám a proto jsem jej použil jako příklad zónového tarifu s pásmovou korekcí u velkých měst. Teprve potom Vy o den později zmiňujete "Berlin (to je tušim VBB)" - právě proto, že já ten systém znám a hovořil jsem o něm jako první, jsem Vás (spolu s dalším uživatelem) hned upozornil na to, že VBB přece funguje jinak než jen ta (mně dobře známá) kružnicová pásma a že je to systém naopak převážně zónový (proto jsem jej taky použil jako první při své argumentaci). To jste ignoroval, znovu jste mluvil o VBB jako o pásmovém systému a teprve po druhém upozornění spojeném s odkazy na schémata jste si zřejmě tohoto rozporu teprve všiml. Čili - kdo udělal chybu? (Ani jednou si nevybavuji, že bych se točil na slovíčkách o Braniborsku - jde o to, že když já o něčem mluvím a Vy ten pojem opakujete, logicky předpokládám, že jím myslíte totéž. Kecy o Rathově advokátovi si nechte stranou, chyba nebyla na mém přijímači.)
5) A takové ty argumentační fauly "nově zavádíme zásadní tarifní nerovnost" = "jste komunista", "argument "vyplatí se to" je zásadní a za jistých okolností by hrál významnou úlohu, ale podrobně vysvětluji, proč v tomto případě nepřeváží" = "nezajímá vás, zda se to vyplatí", to mě fakt nebaví.
Tím bych to ukončil, zvláště když odjíždím na služební cestu a hned poté do Německa (kde si mimochodem nastuduji v praxi další IDS). Tak ani nemohu přijmout to pozvání na pivo, ale děkuji za ně.[happy]
PID
Čtvrtek, 16. února 2017 - 12:04:16  
Neregistrovaný host
Další obce Středočeského kraje budou od dubna zařazeny do PID
carte
Pátek, 17. února 2017 - 15:22:29  
Neregistrovaný host
IDS Jihočeského kraje na webu: http://www.idsjk.cz/
Pajzák
Čtvrtek, 13. července 2017 - 05:25:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 905
Registrován: 6-2015
Tak už je to konečně oficiálně venku.
VŘ Znojemsko

Z těch cen je mi trošku blivno...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Čtvrtek, 13. července 2017 - 08:24:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2914
Registrován: 12-2005
Pajzák: Hlavně to ČSAD Hodonín, které vždy nabídlo o 20% nižší cenu než ostatní, to trošku nechápu.
Čtvrtek, 13. července 2017 - 08:31:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10759
Registrován: 3-2005
Je to otázka, jsou tam slušné kilometrické kilometrické proběhy, nejsou tam všude požadavky na nízkou podlahu, klimu atd., není tam požadavek na malý průměrný věk... . Ale zvláště u jednoho dopravce to bude ostrá hrana.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Sobota, 22. července 2017 - 13:01:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4400
Registrován: 12-2004
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/do-systemu-prazske-integrova ne-dopravy-se-zapoji-i-kladensko/r~400430d46e0a11e7b1e2002590604f 2e/
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 20:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 11-2017
Přinášíme Vám nejnovější informace o integraci oblasti Všetat, Kokořínska a Byšicka + Velvarska. Na následujícím odkazu si můžete přečíst článek, prohlédnout fotografie a stáhnout finální jízdní řády[ok].
VHD Středočeský kraj
Martinmarilynmanson
Pátek, 24. listopadu 2017 - 08:23:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10476
Registrován: 12-2007
Rozšíření IDP do celého okresu Plzeň – sever od 1. 1. 2018
Be clever - use public transport!
Úterý, 28. listopadu 2017 - 10:38:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 10-2017
Interval 85 minut v ranní špičku v pracovní dny (tj. hodina a půl) pro 2 vesnice s téměř 3000 obyvateli vzdálenými 7 km od okresního města. Bravo KIDSOK !!!!!! Olomoucký kraj.
Pondělí, 05. března 2018 - 09:55:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 1-2005
Ach jo, ten dopravce Vojtila Trans, co působí na olomoucku v rámci IDSOK-u... Pořád není schopen přes dodavatelskou firmu dát do naprostého pořádku odbavovací systém pro cestující... Viz věčné problémy při plnění oboustranné smlouvy o vzájemném uznávání ročních celosíťových jízdenek zaměstnanců DPMO, a.s. v jeho autobusech, kdy se jeho řidiči často se zaměstnanci DPMO, a.s. doslova hádají, a vznikají vyhrocené situace a konflikty, kdy je i odmítají přepravovat...
Úterý, 04. září 2018 - 23:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 515
Registrován: 2-2014
Že by se převzetí Zemkem začalo projevovat?? :D :D :D (dobře nemyslím si, že to má souvislost, ale rýpnout sem si musel)
SWAGER
Středa, 05. září 2018 - 06:43:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10878
Registrován: 3-2005
Kdyby sis přečetl, kdy byl příspěvek napsán, tak bys takovou blbost snad nenapsal. Nebo ano?
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Středa, 05. září 2018 - 20:56:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 516
Registrován: 2-2014
No jo.. už to vidím
SWAGER
Pajzák
Středa, 05. září 2018 - 21:04:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 6-2015
Když on je ten Zemek takový krásný cíl, že?
Ať je, jaký chce, musí se mu přiznat, že umí. Narozdíl od jiných patlalů, co se prohlašují za odborníky na dopravu a jediné, co dokázali, bylo přivést prosperující firmu, kterou kdysi dostali v podstatě zadarmo, úplně do [zadnice].

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Čtvrtek, 06. září 2018 - 10:48:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 11-2017
Ať je, jaký chce, musí se mu přiznat, že umí. Narozdíl od jiných patlalů, co se prohlašují za odborníky na dopravu a jediné, co dokázali, bylo přivést prosperující firmu, kterou kdysi dostali v podstatě zadarmo, úplně do

Tady bych rád souhlasil, ALE opět nemohu. Pokuď si někdo dobrovolně dosadí na post vedoucího divize tak odporně arogantní a hloupý kosočtverec jako je madame K. která truní na divizi mostecké pánve, kde napáchá svým arogantním vystupováním, naprostou neznalostí oboru ještě podtrženou jejím nezájmem, jednoznačně víc škod než užitku, tak asi záměrně nehodlá tu filiálku vést k cíli cesty s veselým koncem, nebo se jen fatálně spletl.
Drjekyll_and_mrhyde
Čtvrtek, 06. září 2018 - 12:28:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 316
Registrován: 12-2008
Doporučuji si stoupnout před zrcadlo a hodnotit sám sebe. Myslím, že ti nepřísluší o nikom takto psát. Nebyl jsi, nejsi a ty osobně nikdy nebudeš v jeho botách, abys měl alespoň kousek morálního práva takto soudit.
Čtvrtek, 06. září 2018 - 17:26:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11473
Registrován: 4-2006
drjekyll to pan Hájek dělá rád. Bohužel nepochopil že je to soukromá firma v tomto případě patřící Zemkovi. A ten si může dosadit do vedoucí pozice koho uzná za vhodné. Je to jeho firma a jeho odpovědnost.
Bohužel almužna tady kope nožičkama hází rukama vydává se za odborníka. To je ovšem vše co může.
Zemka moc nemusím ale umí v tom chodit.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
KASTNER
Čtvrtek, 06. září 2018 - 23:20:58  
Neregistrovaný host
Osobo, z jakého titulu si zde veřejně dovolujete dehonestovat mojí drahou polovičku ?! Důrazně vás upozorňuji že jde o erudovanou odbornici, a to díky její dvouleté praxí na sociálním uřádě v Teplicích, takže zkušenosti s lidmi s nižších kast má bezesporu narozdávání a je tedy plně kompetentní k vedení týmu lidí i v autobusové dopravě. Konkurz na vedoucího přepravy AKV kterého se zůčastnila a právem vyhrála byl tak náročný že domů přišla dne kdy probíhal celá udýchaná a spocená. Necelý rok potom se narodila i náše dcera o kterou se stará navzdory své náročné práci jako skvělá milující matka.
Iveta nemůže za to jak sama říká, že řidiči jsou dnes banda nenažranců kterým není dobrý ani aktuálně nabízený plat ve společnosti AKV - 18 až 19 tisíc například na MHD Louny s fungl novými autobusy.. Tolik dnes nemá ani vysokoškolák pane, natož pak člověk se základním vzděláním na pozici řidič.
Pátek, 07. září 2018 - 02:52:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11475
Registrován: 4-2006
Ad Kastner pokud by urážel moji manželku několik týdnů by se nenajedl bez hadičky. On si pan Hájek myslí že může vše. No na každou ..... Se vaří voda.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Pátek, 07. září 2018 - 10:43:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2187
Registrován: 9-2008
Kastner: Nic mi do toho není, o problematice této konkrétní firmy toho vím málo, jen to, že pan Almužny tady často poměrně hrubě a primitivně útočí na dopravní firmy; ale nejsem si úplně jist, jestli své choti pomůžete tím, že na veřejném fóru napíšete, že manželka označuje řidiče za bandu nenažranců... Její oblíbenosti mezi podřízenými to asi úplně neprospěje.
Úterý, 06. listopadu 2018 - 19:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5233
Registrován: 12-2004
Dnes jsem si "nostalgicky protáhnul" cestu z Miroslavi do Znojma přes Hrušovany s Sp v 15:31 z Brna, že se podívám, kolik přibylo od minule cestujících(2 v srpnový čtvrtek + jeden do Miroslavi, pokud si dobře pamatuju. apd.).
Do Miroslavi nikdo nepřijel a tak v úseku Bohutice -Šanov jela jedna paní(možná platící) jinak nikdo!
By mě zajímalo, jestli ještě někde v ČR probíhá taková vzduchodoprava(3 vagony, šukafonní tratě nepočítám, tj.kapitola sama pro sebe) nebo je takový úlet jen tady, překvapivě v JMK.
Úterý, 06. listopadu 2018 - 21:32:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14283
Registrován: 12-2007
Pro "uvedení VŠECH informací" (po ktrémžto jako jediném si může každý učinit úsudek dle svého uvážení) k předchozímu příspěvku (napsaném bůhvíproč do autobusové diskuse) doplním, že:
- Ty 3 vagóny jedoucí na Sp vlaku č. 1922 jsou v úseku u Brna (jak na tomto vlaku, tak na obratovém ranním Os 4403, který do Brna přijíždí v 6:31 h) velmi slušně zaplněné; případné odpojování vozů v "bodě zlomu poptávky" (např. v Moravském Krumlově) by bylo zdlouhavé a nepraktické (zejména při ranní jízdě do Brna, kdy by se vozy připojovaly).

- Motorový (hnací) vůz jedoucí na tomto Sp vlaku poté po 2 dny jezdí na trati Břeclav - Znojmo, poté jede opět v čele ranního vlaku z "Šanova" do Brna (obdovná věc pak platí i u Sp vlaku č. 1926/1921); tzn. jde o návoz z domovského brněnského depa na trať č. 246 (resp. následně po 2 dnech provozu návrat do domovského depa); tzn. i kdyby tyto vlaky neexistovaly, musel by přinejmenším onen motorový vůz jet soupravově (tzn. zcela bez cestujících).
Středa, 07. listopadu 2018 - 06:57:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5234
Registrován: 12-2004
David: Já ale nepsal o odpojování vozů, ale o nesmyslnosti vůbec takto jezdit.
Jinak samoz. vím, že od Bohutic jezdí lidí hodně, hlavně z MK a podle toho by měla být tato trať "zoběhovaná"" Tedy Brno - (MK) - Bohutice a dál ani kolo.
Nebo by snad v případě teoretické neexistence úseku Šanov - Bohutice MUSELY vozidla z 246KY složitě přejíždět ČASTO do Brna???
Středa, 07. listopadu 2018 - 15:23:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14290
Registrován: 12-2007
O. K., moje ověření, že otázka By mě zajímalo, jestli ještě někde v ČR probíhá taková vzduchodoprava(3 vagony, šukafonní tratě nepočítám, tj.kapitola sama pro sebe) nebo je takový úlet jen tady, překvapivě v JMK je rétorickou tendenční otázkou, bylo úspěšné (včetně následných "coby kdyby" ve smyslu "kdyby neexistovala trať, která existuje" či "coby kdyby" ve smyslu "při utnutí v Bohuticích by pro zajištění předmětných dvou posilových odpoledních spojů byla potřeba jedna dodatečná souprava vs. nynější stav, kdy přinejmenším motorové vozy z oněch souprav se potřebují do domovského depa dostat tak jako tak = jejich nasazení na předmětných dvou párech na t-244 není navýšením potřebného počtu vozidel").

Každopádně, abych odpověděl na původní "otázku", tak podobná vzduchodoprava (co do poměru počtu cestujících vs. kapacity vozidel) probíhá např. na úsecích:
- Znojmo - Šatov (hle, opět JMK!)
- Křižanov - Žďár n/S.
- např. ranní vlaky na příjezdu do Řevnice či Strančic (na konečné vystupuje max. několik málo lidí)
- např. ranní vlaky na příjezdu (od Brna) na konečnou do Křenovic hor. n. (ejhle, opět JMK!)

A jistě se najde i pár dalších.
Středa, 07. listopadu 2018 - 19:25:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5236
Registrován: 12-2004
David: Strančice, Křenovice: To není vůbec stejný.
V těchto případech se jede ve směru špičky více než dobře zaplněným vlakem a i v tom opačném směru jedou alespoň nějací lidi.
Ale i kdyby jich bylo ještě méně, tak frekvence v opačném směru jednoznačně opravňuje tam jednotku dotáhnout.
Zatímco u Hrušovan se až po Bohutice neveze nikdo(skoro nikdo) ve směru špičky!(čekal bych, že budeš chápat tento rozdíl od třeba zmiňovaných Strančic).
V Bohuticích to začíná mít smysl, Rakšice jsou "oničem" a v MK už přestupuje z/do busů mraky lidí.

Znojmo - Retz není celkově určitě tak nicotná relace, byť ve srovnání třeba s 246kou je to podstatně horší.
Křižanov - Žďár u Os. nemám přehled, nekomentuju...
Úterý, 18. prosince 2018 - 13:48:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 1-2018
Zdravím do diskuze,
mám dotaz jestli má někdo nějakou zkušenost s jízdenkou v aplikaci Lítačka PID na autobusové lince DÚK, kde částečně platí i tarif PID. Je možné tam s tímto cestovat? Nebo PID pouze papírová jízdenka? Díky za odpovědi. Mějte příjemné svátky.
pdk
Čtvrtek, 20. prosince 2018 - 09:17:44  
Neregistrovaný host
MartinNovak:
"mám dotaz jestli má někdo nějakou zkušenost s jízdenkou v aplikaci Lítačka PID na autobusové lince DÚK, kde částečně platí i tarif PID. Je možné tam s tímto cestovat? Nebo PID pouze papírová jízdenka?"
Cituji z Tarifu PID:
"Na vybraných úsecích autobusových linek Integrovaného dopravního systému DÚK 635, 646, 672, 680
a 683 jsou kromě jízdních dokladů dle tarifu DÚK uznávány také papírové jízdní doklady PID dle své
časové a pásmové platnosti v systému PID, a to jednotlivé i předplatní."
Nelze předpokládat, že by kasa DÚK uměla přečíst Lítačku, stejně tak v autobusech PID jsou akceptovány jen papírové jízdní doklady DÚK.
Čtvrtek, 20. prosince 2018 - 12:26:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 1-2018
Ano, tato věta je tam již od zavedení PID na Roudnicku, ale tehdy ještě mobilní aplikace PID lítačka neexistovala. Jízdenka běžící v aplikaci ukazuje konec její platnosti formou odpočítávácích hodin. Její pásmová platnost je tam také vyznačena. Řidiči PID toto kontrolují pohledem, stejně jako označený papírový lístek. K žádnému čtecímu zařízeni se to v autobuse nepřikládá. Proto se ptám. Samozřejmě kupóny nahrané na lítačce chápu, že nemají jak ověřit.
Středa, 23. října 2019 - 19:13:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 589
Registrován: 2-2011
Křižanov - Žďár nad Sázavou
Davide, co je to vzduchodoprava? Do Žďáru přijede rychlík, z něho přestoupí 10-20 lidí do Osobáku. A to jenom přestupující, nepočítám ty, co ve Žďáru nasedli a jedou do Skleného nad Oslavou, Ostrova apod. Pak je další sorta cestujících, kteří jedou ze Žďáru Os a přestupují v Křižanově. Myslel sem si kdysi dávno, že je to vzduchodoprava ale ten dojem způsobuje příliš velká souprava 4x Bdmtee. Na druhou stranu, kdyby byl v Křižanově přestup tak si ničím nepomůžeme a lidem co jedou z Brna do Žďáru osobákem (- ano, ti lidi docela často jezdí osobáky) nasekáme zbytečný přestup. Dle mého názoru by tam bylo ideálním vozítkem dvouvozový panter v celé ose Havlíčkův Brod - Žďár - Tišnov. V Tišnově by mohlo probíhat zdvojování el. jednotek.
Úterý, 03. prosince 2019 - 18:15:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 945
Registrován: 1-2007
Nevím, kam to přesně zařadit, tak třeba sem. Od ledna 2020 se v dopravním svazu spolkové země "Salzburgerland" koná tarifní reforma a výsledkem jsou v celku zajímavé cenově výhodné týdenní jízdenky na autobusy a vlaky pro celou tuto spolkovou zemi. Podle informací z článku se týdenní jízdenka dá zakoupit za 39 euro, což je podle mne velmi levné a při dvoudenním výletu za den utratíte jen 19,50 euro, za tu cenu lze dle mého názoru projet i zajímavé vysokohorské úseky autobusem.

https://salzburg-verkehr.at/tickets-preise/zeitkarten/myregio/
Neděle, 15. prosince 2019 - 17:09:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5758
Registrován: 12-2004
108ka 16:52 ze Znojma nechala na AN asi 20 lidí. Asi by tam mel jezdit jen 15m
Neděle, 15. prosince 2019 - 18:07:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5759
Registrován: 12-2004
17:12 nepobrala z Pohorelic. Snad bude jednou na 108 dořešena i neděle, to je děs. Hlavně že se prodalo vzduchovozicu do Retzu
Neděle, 15. prosince 2019 - 18:08:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5760
Registrován: 12-2004
Oprava: přidalo- posláno z mobilu.
Daniel_D._Koželuh
Neděle, 22. listopadu 2020 - 22:55:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 2-2018
Ahoj, měl bych takovou prosbičku - existuje někde detailní rozpis všech (ne)fungujících nebo i zaniklých integrovaných dopravních systémů v rámci České republiky? Hodilo by se mi to do seminárky.
Pondělí, 23. listopadu 2020 - 21:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 741
Registrován: 4-2019
Daniel_D._Koželuh:
"Ahoj, měl bych takovou prosbičku - existuje někde detailní rozpis všech (ne)fungujících nebo i zaniklých integrovaných dopravních systémů v rámci České republiky? Hodilo by se mi to do seminárky."
Tak soupis existujících by neměl být tak složitý:
Pražská integrovaná doprava
Středočeská integrovaná doprava
IDS Jihočeského kraje
IDS Táborska (název nejistý)
ID Plzeňského kraje (stránky jsou poved)
IDOK
Doprava Ústeckého kraje
IDOL
IREDO (stránky jsou oredo)
možná VYDIS, pokud mezitím nezanikl
Veřejná doprava Vysočiny
IDS Jihomoravského kraje
IDS Olomouckého kraje
ODIS
Zlínská integrovaná doprava (ne kraj, ale jen město)

Ty zkratky lze obvykle najít na webu v adresách stránek.
V některých městech platí tarif MHD na příměstských linkách na území města, aniž tomu kdo říká IDS.
K příslušnému heslu na Wikipedii bych přistupoval obezřetně, neaktuálních věcí je tam poměrně dost.
Zaniklé IDS byly vesměs předchůdci či dílčí projekty v různých krajích.Např. JARIS na Jablonecku nebo bývalý IDS na Těšínském Slezsku.
Lze doporučit i využití vlakového jízdního řádu, který u jednotlivých tratí uvádí zapojení vlaků do IDS.
MT.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 09:52:56  
Neregistrovaný host
ale Středočeská integrovaná doprava postupně zaniklé, při nahrazování Pražská integrovaná doprava v střední čechy.
MT.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 09:57:51  
Neregistrovaný host
VYDIS přestal mít v systému účast kolem roku 2010 v souvislosti s rozšiřováním krajského integrovaného systému IREDO. Vydis jsou zaniklé.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 10:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4767
Registrován: 4-2003
MT.: A co je pak toto?

VYDIS nikdy nebyl IDS v pravém slova smyslu. Je to jen tarifní dohoda mezi ČD a dopravními podniky HK a Pardubic. Ovšem toto trvá dodnes, protože hradecká ani pardubická MHD v systému IREDO není.

...a SID sice postupně zaniká a je nahrazován PID, nicméně zatím ještě funguje.

(Příspěvek byl editován uživatelem jenda z hk.)
Úterý, 24. listopadu 2020 - 11:22:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 743
Registrován: 4-2019
MT.:
"VYDIS přestal mít v systému účast kolem roku 2010 v souvislosti s rozšiřováním krajského integrovaného systému IREDO. Vydis jsou zaniklé."
Leč je uváděn DPMHK https://www.dpmhk.cz/34/Integrovany_dopravni_system_VYDIS/ i DPMP https://www.dpmp.cz/cestovani-mhd/integrovany-dopravni-system.htm l jakož i ČEskými drahami https://www.cd.cz/typy-jizdenek/regionalni-jizdenky-ids/-26647/ Takhle se tedy zaniklý systém obvykle neprojevuje.
MT
Středa, 09. prosince 2020 - 16:21:29  
Neregistrovaný host
Omlouvám se jsem myslel znaniklo. Jinak Vydis je stále.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Integrovan%C3%BD_dopravn%C3%AD_syst %C3%A9m#/media/Soubor:Integrovan%C3%A9_dopravn%C3%AD_syst%C3%A9my _2020.png
MT
Středa, 09. prosince 2020 - 16:26:02  
Neregistrovaný host
Oprava odkazd:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Integrovan%C3%BD_dopravn%C3%AD_syst %C3%A9m#/media/Soubor:Integrovan%C3%A9_dopravn%C3%AD_syst%C3%A9my _2020.png
Středa, 09. prosince 2020 - 20:47:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 770
Registrován: 4-2019
Tedy na informace o IDS bych tenhle obrázek za bernou minci nebral … Autor toho našel hodně, ale leccos tam ještě schází, konkrétně na těch překryvech (např. IDOL do Polska a na Mladoboleslavsko, IREDO do Kudowy, ODIS do Zlatých Hor).
Úterý, 22. prosince 2020 - 21:06:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 11-2020
SID má sice hodně prvků z IDS, ale v praxi nefunguje a za plnohodnotný IDS jej nelze považovat. Je jen dobře, že zanikne a nahradí jej PID s kvalifikovaným koordinátorem.
Sobota, 13. února 2021 - 12:42:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 963
Registrován: 4-2013
Tak se ve Středočeském kraji ruší spoje a zdražuje se od července, v Libereckém nic neruší ale zdražují ale nic neruší....

V Hradeckém kraji nejspíš teď nic... Tam tě budou od března jezdit nový dopravci... Jízdní řády stejný

V Pardubickém kraji se zdražovalo vloni... A spoje trochu změn v březnu jinak bez redukcí.... Jízdní řády stejné,zde jsem postřehl, že bude moci od dubna lidé s čipovou integrovanou kartou IREDO platit v MHD Pardubice

V Plzeňském ruší mezikrajové autobusové spoje od března

A co Vysočina a Ústecký kraj?

A na Moravě?
Olomoucký kraj to má stále v režimu jarních prázdnin? Tam se trochu posilovala železniční doprava do Jeseníka... Jinak bez redukcí či zdražování?

Moravskoslezský tam se nejspíš ani redukce ani zdražování nechystá...

A Zlínský kraj?

A Co IDS JMK? Též bez zdražování či redukcí nejspíš nic jsem nenašel..
Sobota, 13. února 2021 - 15:07:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 8-2004
IDS JMK má pouze redukci o posilové školní spoje, jinak běžný režim. MHD Brno v režimu prázdnin.
Neděle, 14. února 2021 - 08:20:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4186
Registrován: 12-2005
juki: Ústecký kraj má tuším snižovat výkony o 10% až 15%, více se mají rušit autobusy, neboť smlouvy s vlakovými dopravci neumožňují nějak extra velké snižování výkonů.
Čtvrtek, 25. února 2021 - 14:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1707
Registrován: 11-2007
Neměl by někdo k dispozici tarify SID roku 2010 a starší? Díky
Jinak ke zdražování, od 1.1.2021 zdražil ODIS