Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 03. 1. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 03. 1. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 05. prosince 2022 - 13:04:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6005
Registrován: 9-2005
Ano! Říkal jsem ti, že by bylo fajn, aby se na zastávky nalepily letáky v duchu "Víte, že jízdenka z téhle zastávky do Plzně vám platí i pro přestup na MHD?", k tomu fotku jízdenky a vysvětlení, že TOHLE je konec platnosti a TOHLE znamená, že platí pro celou zónu Plzeň. Analogicky letáky třeba do té Vstiše "Víte, že si v autobusu můžete koupit za 26 korun přestupní jízdenku až do Plzně a že vám platí i na MHD? Řekněte si o ní řidiči!"

Ano, z dob ČSAD jsem měl vykoumáno, že lidé si spíše přečtou leták na označníku než v autobusu. Jenže tohle cíleně dělat je poměrně pracné. A ani ve vlastním podniku není člověk prorokem.

Si vzpomínám, s jakou nelibostí vedoucí z Tachova před lety přijala můj leták v ukrajinštině určený na zastávky v Boru, protože byly při přepravních kontrolách časté problémy s Ukrajinci, kteří ten český princip prodeje a kontrol jízdních dokladů prostě neznali...Paradoxně, dnes těch Ukrajinců jezdí na lince Tachov - Plzeň ještě mnohem více.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Pajzák
Pondělí, 05. prosince 2022 - 13:10:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6527
Registrován: 6-2015
Martin_j:
"Tenhle spoj nikdy nepojede, takže tyhle starosti jsou zcela zbytečné [happy] Teoreticky by mohl jet 10.12., ale to není neděle, takže nepojede. "
To je spoj 99. Spoj 7 je součástí těch dvou párů spojů v PD, co jezdí.
Pondělí, 05. prosince 2022 - 15:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1657
Registrován: 4-2019
Pajzák:
"Martin_j:
"Tenhle spoj nikdy nepojede, takže tyhle starosti jsou zcela zbytečné [happy] Teoreticky by mohl jet 10.12., ale to není neděle, takže nepojede. "To je spoj 99. Spoj 7 je součástí těch dvou párů spojů v PD, co jezdí."
Což o to, ale proč mají u spoje 7 zastávky v Přešticích značku "zastavuje jen pro nastupování", když z nich nikam nelze odjet (ony samy i všechny následující mají paragraf)?
Pajzák
Pondělí, 05. prosince 2022 - 15:22:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6529
Registrován: 6-2015
Však to jsem řešil výše. Jde podle mě o to, aby se tam nedalo jet z výchozí zastávky. V podstatě něco na způsob druhého paragrafu.
MJTRAM
Pondělí, 05. prosince 2022 - 18:57:01  
Neregistrovaný host
Martin_j:
"Nejsem si jistý, že tam někdo o nějaké návštěvy stojí. Od nějakého "návštěvníka" mám info, že areál je sice volně přístupný, ale jsou tam prý kamery a nějaké zabezpečení způsobující poplach. Sám jsem tam byl naposledy někdy před pěti lety v létě o víkendu v časných rannich hodinách, kdy tam bylo liduprázdno, a byl jsem tam autem, takže jsem vyběhl, vyfotil, zmizel.

"
To je škoda, ale dalo se to předpokládat. Jinak by tam asi těžko zůstaly autobusy takhle prakticky v celku a bez pohybu mnoho let, jako skanzen. Byly by určitě rozmlácené, rozkradené a posprejované, pokud by to bylo nehlídané. Na druhou stranu je zajímavé, že Google auto při pořizování snímků v srpnu 2019 napadlo dojet až přímo k nim a udělat kvalitní obraz celého areálu.. shorturl.at/efnt8
A pokud se dobře dívám na aktuální letecké snímky, INTEGRO už na svém místě nestojí..


Martin_j:
"Jezdit by se mělo podle http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L143104_220905_334429.pdf , což reálně znamená dva páry spojů PM - KT. Ten zbytek je balast, protože existuje názor, že i když je linka provozována jen v části trasy, musí tam být nějaký spoj z konečné na konečnou.

"
Pamatuju si, že kdysi měl linku, která se honosně nazývala dokonce PRAHA - PLZEŇ - KLATOVY - NÝRSKO - ŽELEZNÁ RUDA, ačkoliv situace ohledně Železné Rudy byla obdobná, jako tady, nejelo tam reálně nic. Nebo kdysi míval jízdní řád PRAHA - PLZEŇ - KLATOVY, kde mezi Prahou a Plzní neměl v JŘ jediný spoj, když mu to tehdy nějak zakázali provozovat, už přesně nevím, jak to bylo. Myslím si, že tohle vše (jízdní řád 2022) už dělá jen z jakési nostalgie, čistě pro zábavu a nebo z nějakého záhadného důvodu, protože nevidím jediný smysl jeho aktuálního působení na této lince v této podobě. Jsem zvědavý, s čím tady přijde v roce 2023..
Pondělí, 05. prosince 2022 - 21:06:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19193
Registrován: 5-2002
Ano, z dob ČSAD jsem měl vykoumáno, že lidé si spíše přečtou leták na označníku než v autobusu. Jenže tohle cíleně dělat je poměrně pracné.

Divil by ses, kolik tvých letáků přežívá na zastávkách do dnešních dnů, i když už obsah asi nebude tak úplně aktuální [happy]

To je spoj 99. Spoj 7 je součástí těch dvou párů spojů v PD, co jezdí.

Jo tak, pardon. No, celé tohle bych si vysvětloval tak, že kraj dal tolik omezujících podmínek, že se z toho v podstatě nedá postavit jízdní řád. Sám jsem se kdysi pokoušel sestavit rozumný jízdní řád pro komerční linku, kde bylo tolik omezujících podmínek, že se v podstatě nic rozumného legálně udělat nedalo. Pořád se ještě můžeš zkusit spolehnout na to, že přijde cestující, který si počká na tvůj spoj bez ohledu na nějaké paragrafy, ale dneska už snad každý hledá spojení přes internet a tam samozřejmě oparagrafované cesty nenajde. Takže pak už ani nemá smysl lepit jízdní řády na zastávky. Jo, byla doba, kdy nejmenovaný dopravce zcela nesouvisející s touto diskuzí nabízel řidičům peníze za každý stržený a přinesený jízdní řád konkurenčního dopravce.

Na druhou stranu je zajímavé, že Google auto při pořizování snímků v srpnu 2019 napadlo dojet až přímo k nim a udělat kvalitní obraz celého areálu.

Tak ono tam není nic, co vy vjezd omezovalo. Žádná závora, žádná cedule Soukromý pozemek, nic. Tak jak to má řidič toho auta vědět?

A pokud se dobře dívám na aktuální letecké snímky, INTEGRO už na svém místě nestojí..

Kdysi jsem kdesi zachytil informaci, že firma má nějakou novou halu a do ní snad nějaké vozy přesunula. Informaci mám v mlze informačního šumu, takže nebrat vážně a nevěřit mi.

čkoliv situace ohledně Železné Rudy byla obdobná, jako tady, nejelo tam reálně nic.

Matně si vybavuji jízdní řád, kde se ještě do Rudy jezdilo, snad to byl nedělní večerní přímý spoj do Prahy a druhý spoj do páru jel z KT do ŽR. (Do Rudy ostatně kdysi jezdil třeba i Probo Trans, původně ČSAD Smíchov, tahle linka už taky zanikla.)

de mezi Prahou a Plzní neměl v JŘ jediný spoj, když mu to tehdy nějak zakázali provozovat, už přesně nevím, jak to bylo

Začali jezdit žlutí [wink]

Jsem zvědavý, s čím tady přijde v roce 2023..

Zkusím věštit:

Od prosince začnou z Domažlic do Plzně jezdit modré autobusy. Jízdní řád se určitě ještě trošku změní na základě poznatků z provozu, ale po prázdninách 2023 už by mohl být stabilní. Linka má takovou reklamu, že kdo sleduje dění v oboru, ten ví.

Prosincový jízdní řád VKJ na to nějak zareaguje, třeba tak, že se spoje přesunou do mezer, že pojedou 15 minut před modrým autobusem a podobně. Od letních prázdnin, nejpozději od září se linka zredukuje na práci pro jeden autobus a pro jednoho řidiče.

Zbyde linka Praha - Sušice, nepravidelná doprava a výluky. I u výluk se bude něco dít a firmu to nepotěší.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin_j.)
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Martinmarilynmanson
Pondělí, 05. prosince 2022 - 22:22:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11342
Registrován: 12-2007
že kraj dal tolik omezujících podmínek, že se z toho v podstatě nedá postavit jízdní řád.
Linka 424 jezdí ve špičce cca po hodině do Klatov, prostoru je dost...


z dob ČSAD jsem měl vykoumáno, že lidé si spíše přečtou leták na označníku než v autobusu.
Hm, můžeme zkusit leták na označníky: "kup si přestupní jízdenku" [ok]

Jinak před spuštěním nového tarifu se rozdávaly letáky přímo na různých frekventovaných zastávkách a jsou místa, kde jezdí na přestupní jízdenku všichni a o vesnici dál nikdo. Jsou místa, kde se všichni z vlaku přesunou do autobus, který je popoveze o dvě zastávky dál, jsou města, kde kromě dvou lidí do vedlejší vesnice nejede nikdo a všichni ťapou do centra pěšky, přestože ten bus jede vedle nich....
Sháním staré jízdní řády v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
Pondělí, 05. prosince 2022 - 23:14:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2693
Registrován: 4-2003
Martinmarilynmanson:
"Hm, můžeme zkusit leták na označníky: "kup si přestupní jízdenku" [ok]
"


Jenže to ty lidi celou dobu dělají už jen z podstaty toho, že ty jízdenky jsou prostě přestupní (odmyslím teď existenci nepřestupní jízdenky do 10 km) [proud] - problém je v tom, že ji neumí použít, resp. vyždímat z ní všechno, co umožňuje. A pak nastává to, co popisujete, že od vlaku všichni ťapou do centra pěšky, přestože ten bus jede vedle nich. Nedá mi to nepoložit znova otázku, jak a kdy nějakým letáčkem, na webu, na reklamních panelech apod. Poved zpropagoval integraci MHD v Klatovech do IDPK a novou možnost místo ťapání pěšky dojet busem do centra nebo opačný kraj města na stejný doklad bez připlácení?

Martinmarilynmanson:
"Jinak před spuštěním nového tarifu se rozdávaly letáky přímo na různých frekventovaných zastávkách a jsou místa, kde jezdí na přestupní jízdenku všichni a o vesnici dál nikdo. Jsou místa, kde se všichni z vlaku přesunou do autobus, který je popoveze o dvě zastávky dál, jsou města, kde kromě dvou lidí do vedlejší vesnice nejede nikdo a všichni ťapou do centra pěšky, přestože ten bus jede vedle nich...."


Letáčky na označnících, proč ne, ale efektivnější a asi méně logisticky náročné by bylo občas ty informace protáčet na LCD panelech přímo ve vozidle - i kvůli tomu je snad kraj požadoval ve vozidlech, aby tam pouštěl různé nabídky.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Pondělí, 05. prosince 2022 - 23:21:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19194
Registrován: 5-2002
Linka 424 jezdí ve špičce cca po hodině do Klatov, prostoru je dost...

Neznám podobu téhle licence, ale měl jsem v ruce jinou licenci pro jinou trasu a jiného dopravce a tam se zakazovalo i konkurovat souběžně jedoucím vlakům odjíždějícím z nádraží 2 km vzdáleného od autobusového.

jsou místa, kde jezdí na přestupní jízdenku všichni a o vesnici dál nikdo. Jsou místa, kde se všichni z vlaku přesunou do autobus, který je popoveze o dvě zastávky dál, jsou města, kde kromě dvou lidí do vedlejší vesnice nejede nikdo a všichni ťapou do centra pěšky, přestože ten bus jede vedle nich....

Hm, místní specifika [uhoh]

Mě třeba vždycky fascinovali důchodci, kteří napřed hrdě plácnou Plzeňskou kartu na čtečku, aby doložili, že jsou důchodci a po Plzni jedou zadarmo - a pak minutu tahají z kapsy tři koruny, aby zaplatili za jízdenku na kraj Plzně. Snažil jsem se je kolikrát přesvědčit, že jim dobiju na kartu stovku, padesátku, dvacku, já neponesu domů dvě kila drobných a oni budou mít rychleji zaplaceno. Jo, někoho jsem přesvědčil, úspěšnost jsem měl asi padesátiprocentní. Ale pak jsem taky poslouchal výmluvy typu "Třeba někdy příště", "Já jezdím jen málo", "Já nikam nespěchám", „Já u sebe nemám dost peněz“ a podobně. Jeden důchodce si na mě dokonce telefonicky stěžoval, že "Řidič odmítá brát drobné." (Ještě že telefon zvedl někdo, kdo nebyl debil, takže se mě jednou větou zeptal, o co šlo, já jednou větou odpověděl a bylo vyřešeno.)

A pak jsem taky jednou jezdil linku 331 do Lhůty a Nadryb. V Mokrouších nastupuje důchodkyně, chce jet do Plzně, přikládá Plzeňskou kartu, strojek vyčísluje doplatek 3 Kč v hotovosti. Nabídnu tedy paní, že si u mě může dobít kartu, stačí, když mi dá stovku nebo aspoň padesátikorunu. Paní zcela vážně odpoví: „To v žádném případě! Když náhodou umřu, tak o všechny ty peníze na kartě přijdu!“

S neméně vážným výrazem v tváři odpovím: „Nebojte se, nepřijdete. Stačí, když zajdete do zákaznického centra dopravního podniku a oni vám ty peníze zase vrátí. Ale musíte si přinést s sebou svůj úmrtní list!“

Nepřesvědčil jsem jí…
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pavel2
Úterý, 06. prosince 2022 - 00:56:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19541
Registrován: 8-2002
„To v žádném případě! Když náhodou umřu, tak o všechny ty peníze na kartě přijdu!“

To je prostě nemoc starých lidí. Dobíjím mámě (78 let) telefon, někdy mi na to dá hotovost, někdy ne, neřeším, ta částka mě nezabije. Ale nechce mi volat protože přece telefon stojí peníze a je to drahý. Nechce se na něco zeptat u doktora po telefonu, protože než se vyžbleptne, bude to trvat dlouho a telefonování stojí peníze. To si radši k doktoru zítra zajede, stejně nemá co dělat. Druhej den odpoledne se dozvím, že její doktor má zrovna tejden dovolenou [biggrin]

Zařídil jsem jí tarif za 50 Kč měsíčně + minutovou sazbu co provolá. Další měsíc jsem tarif rušil protože ona přece volá málo a 50 Kč za měsíc nemusí provolat, takže by měsíc co měsíc "propadly" a ona by akorát lila prachy do kanálu. Je marný jí přesvědčovat, že minutová sazba bude poloviční oproti stávajcímu modelu předplacenky. Ale těch 50 Kč prostě vyletí každej měsíc do luftu [biggrin]

Dlužno podotknout, že mobily má dva, "copa kdybych ten jeden ztratila nebo se rozbil". Takže když jí volám já, je to pokaždý test zvedavosti telefonů, protože trvá dlouho (10+ zazvonění) než ho odněkud vyloví a zmáčkne čudl a já nevím kterej má zrovna s sebou.

Od určitýho momentu v životě se důchodce stává malým děckem a je to psychicky náročný. Kdy to nastane je naprosto individuální.
V některých případech má větší účinnost sdělení, který důchodce slyší od někoho jinýho než člena rodiny (ty automaticky neposlouchá).

Informování cestujících o přestupnosti jízdenek atp.
Ještě tu nezazněl důležitej fakt, že leták si přečtu, něco zapamatuju a za půl dne max zahodím.

Leták vyvěšenej na zastávce tam bude daleko delší dobu a přečte si ho násobně víc lidí. Nemusí to být malej formát A5, může být i stručně výstižně napsanej plakát A2 v nějakým např. kliprámu, kterej nezničí první ožrala následující noc po instalaci.

Totéž lze pouštět na obrazovkách ve vozech, zase to bude mít lehce jinou cílovou skupinu vnímajících uživatelů.

A totéž lze propagovat na webu přizpůsobený danýmu médiu. V reklamních agenturách jsou lidi, co s tím umí pracovat, ale zákazník (Poved třeba), musí dost přesně vědět co chce, i má třeba představu jak by to mělo vypadat.
Úterý, 06. prosince 2022 - 06:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19195
Registrován: 5-2002
Leták vyvěšenej na zastávce tam bude daleko delší dobu a přečte si ho násobně víc lidí.

Hm. Vzpomněl jsem si, že když se zavedla možnost nákupu předplatného pro celý kraj, vzal jsem si balík letáčků a vyvěsil je na zastávkách s větším počtem nastupujících cestujících, k tomu jsem je vnutil do ruky všem, u kterých jsem si pamatoval, že jezdí pravidelně. Ale nepamatuju si, že by lidi začali poté předplatné nějak hromadně využívat.

V té souvislosti dotaz na MMM: Dokázal bys mi nějak vytáhnout z počítače, kolik držitelů předplatného jezdí pravidelně na lince na Folmavu? Díky.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Úterý, 06. prosince 2022 - 10:28:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6006
Registrován: 9-2005
Obecně není žádný univerzální informační prostředek a vždy bude významná skupina cestujících, kteří "nečtou, nechtějí změnu". A nejsou to jen důchodci, ale výrazně mladší - prostě z principu...
Za mne proto už dlouho říkám, že zejména jednotlivé jízdné by mělo být maximálně jednotné. A pokud slevy, tak na předplatné, případně podmíněné bezhotovostní platbou přes jednoznačný identifikátor typu Plzeňská karta. Jenže, to by nesměly být volby (státní, krajské, městské...) a možnost politiků do toho kecat...
Úterý, 06. prosince 2022 - 12:02:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6348
Registrován: 2-2005
Hlavní problém různých letáčků, ať už visí kdekoli, je ten, že cestující neudrží v hlavě myšlenku na lepší cenu/přestup/atd. delší dobu. Ráno při cestě do práce si to člověk přečte, ale během pár minut to přebije myšlenka, aby stihnul tramvaj, že je šéf idiot, že musí udělat to či ono, co děti odpoledne...

Cestující musí informaci o jakékoli nabídce dostat v době, kdy sedí u počítače a má čas nad tím přemýšlet; jestli teda potřebuje zónu 1 a k tomu si každý den kupovat jízdenku v autobuse nebo jestli se mu vyplatí koupit více zón nebo dojíždět na jednotlivou jízdenku i při přestupu na MHD.

Málokdo čte informace na označníku nebo na vývěsce v době, kdy je schopný tu informaci zpracovat.
MHD je pro lidi ! ! !
Martinmarilynmanson
Úterý, 06. prosince 2022 - 12:16:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11343
Registrován: 12-2007
Letáčky na označnících, proč ne, ale efektivnější a asi méně logisticky náročné by bylo občas ty informace protáčet na LCD panelech přímo ve vozidle - i kvůli tomu je snad kraj požadoval ve vozidlech, aby tam pouštěl různé nabídky.
S různou obměnou to tam běží pravidelně.
Sháním staré jízdní řády v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
Pavel2
Úterý, 06. prosince 2022 - 13:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19543
Registrován: 8-2002
Docela zírám, že dostat informaci k lidem a naučit lidi se získanou informací pracovat jsou dva naprosto odlišný vesmíry. Takže asi jak říká M_k, v jednoduchosti je síla. Málokomu se zřejmě chce přemejšlet jak má jezdit VHD.

Zase na druhou stranu kdo z běžných cestujících má ambice stát se tarifním odborníkem a v průběhu času sledovat všechny změny?

A zkusil třeba někdo otestovat si znalosti politiků který do toho chtějí kecat? [wink]
MJ už je beztak v určitý kategorii, tak by to mohl prubnout [biggrin]
Úterý, 06. prosince 2022 - 14:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6007
Registrován: 9-2005
Málokdo čte informace na označníku nebo na vývěsce v době, kdy je schopný tu informaci zpracovat.

To ale spíš platí právě pro tu dobu, kdy sedíš u PC. [happy]

Když už lezeš do autobusu, měl by jsi být upozorněn na to, že nákup zlevněné či jinak zvýhodněné jízdenky má svá pravidla. A ty musí být co nejjednodušší, což by měl ten plakátek zvládnout. Na Internetu najdeš 50 stránkový tarif IDPK, kterým se prokousat mám problém i já...
Úterý, 06. prosince 2022 - 16:27:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6349
Registrován: 2-2005
MK: 99 procent lidí, kteří čekají na zastávce na autobus, ví dopředu přibližnou jízdenku a cenu. A během těch pár minut stání na zastávce nebude téměř nikdo riskovat, že se nechá letáčkem ukecat na něco, co nezná, někde něco zkazí a vyhmátne ho revizor.
Pokud jim chceš nabídnout něco jiného, musíš je zaujmout v době, kdy mají čas o tom přemýšlet.

Nakonec i ti studenti ví většinou už dopředu, že mají mít nějakou průkazku a nezjistí to až na zastávce. A i když si ten letáček přečtou a nemají vše v pořádku, pustí to ihned z hlavy/zkouší projít bez průkazky apod. Určitě to znáš z vlastní praxe (a revizorské příhody na téma, co studenti zkouší si můžete i s MJ v rámci zachování linie diskuze odpustit).

Pravidelný cestující buď jede za nejnižší možnou cenu (reklamu na označníku nepotřebuje) a nebo je naučený na svou cenu (reklama na označníku ho nepřesvědčí).
Nepravidelný cestující má vyhledaný spoj dopředu i s nějakou cenou, kterou akceptuje a rozhodně si není cestováním jistý natolik, aby zkoušel nějaké tipy z označníku.

Myslím že smysl mají letáčky maximálně přímo ve vozech v kastlících, kde maji cestující čas číst a přemýšlet o tom.

Třeba by také pomohl jednoduchý tisk nápisu "Platí i na MHD v ..." na každou jízdenku, které se to týká. Ony zóny nikomu nic moc neřeknou, takhle už má ale cestující v ruce argument na svoji nejistotu (a revizora), že to přece platí, když je to tam napsané.
MHD je pro lidi ! ! !
Úterý, 06. prosince 2022 - 21:46:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19196
Registrován: 5-2002
Jenže, to by nesměly být volby (státní, krajské, městské...) a možnost politiků do toho kecat...

Tohle je bohužel nešťastná věc. Dřív platilo jednotné pravidlo, že do šesti zadarmo, do patnácti za polovic, pak za plnou cenu a možná někde nějaké úlevy pro důchodce. Dneska se kraje, magistráty a populisti ve vládě předhánějí v tom, kdo je sociální a kdo ještě sociálnější. Takže chudák cestující, který v tom má bordel.

A pak jako revizor dáváš pokuty důchodcům pod 65 let, kteří si kupují důchodcovské jízdenky v linkovém autobuse, protože už je přece důchodce a má to tady na té čipové kartě od nich z DP a jejich městkým revizorům to stačí, tak jak jako, že revizor ve Františkových Lázních tu kartu nepřečte?

Poměrně čerstvá majitelka malé Emy se zase tuhle na oslavě narození malé Anežky divila, že jako matka na mateřské má při cestách po kraji nárok na to a ano, a to má celkem blízko k plzeňské komunitě dopravně postižených.

A PMDP zas dělá kampaně v duchu "Je hezké, že jsi student, ale jízdenky si kupuj za 18 a ne za 9," protože všichni vesničani si automaticky koupí zlevněnou jízdenku, protože u nich na vesnici to tak je.

Takže asi jak říká M_k, v jednoduchosti je síla. Málokomu se zřejmě chce přemejšlet jak má jezdit VHD.

Hm. Já třeba teď úplně náhodou zjistil, že když jedu na jeden den do Prahy, místo dvou jedenáctipásmových jízdenek Kařez - Praha a zpět za 2x 110 Kč si můžu koupit 24-hodinovou jízdenku na 12 pásem za 180. Zjistil jsem to tak, že jsem doma dostal úkol "Jedu na školní sraz se spolužáky, nedala by se koupit nějaká jízdenka, která bude platit jak na cestu z Kařezu tam, tak i na cestu zpět?" Tahle jízdenka se dá koupit v aplikaci, kterou mám v mobilu a kterou pravidelně používám. Jen jsem na příslušné stránce nikdy nedolistoval až na konec.

A mohl bych vyprávět o někom, kdo se na nádraží málem pohádala s pokladní, že chce jízdenku do Kařezu v tarifu Matka na mateřské. Problém byl v tom, že dotyčná osoba má sice v tomhle tarifu předplatné pro zónu Plzeň, které končí počátkem prosince, ale v profilu uživatele, který je pro poskytnutí slevy rozhodující, je správně uvedeno, že na mateřské byla jen do konce října.

Když už lezeš do autobusu, měl by jsi být upozorněn na to, že nákup zlevněné či jinak zvýhodněné jízdenky má svá pravidla.

Sem tam je v autobuse nějaký letáček, ať už oficiální firemní a nebo lidová tvořivost. Ale kdo by to řešil, že. A když se pak za volantem objeví nějaký aktivní blbec, který ty průkazy chce vidět fakt od všech, tak se najednou všichni diví.

MJ už je beztak v určitý kategorii, tak by to mohl prubnout [biggrin]

Nestraš, tyvole! [proud] Jsem tam, kde jsem - a jsem rád, že si mě tu nikdo nevšímá, nikdo sem za mnou neleze, nikdo mě neotravuje, nikdo se se mnou nebaví a nikdo po mě nechce žádnou nadstandardni aktivitu [happy]
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Úterý, 06. prosince 2022 - 22:10:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6350
Registrován: 2-2005
Ad Kařez - Praha: Ty vole, to mě nikdy nenapadlo jet na jízdenku PID už z Kařezu. Platí ve všech vlacích? A platí pak i na MHD v Praze?

A jak to pak má napadnout normální lidi, že...
MHD je pro lidi ! ! !
Úterý, 06. prosince 2022 - 22:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2694
Registrován: 4-2003
Martin_j:
"Hm. Já třeba teď úplně náhodou zjistil, že když jedu na jeden den do Prahy, místo dvou jedenáctipásmových jízdenek Kařez - Praha a zpět za 2x 110 Kč si můžu koupit 24-hodinovou jízdenku na 12 pásem za 180. Zjistil jsem to tak, že jsem doma dostal úkol "Jedu na školní sraz se spolužáky, nedala by se koupit nějaká jízdenka, která bude platit jak na cestu z Kařezu tam, tak i na cestu zpět?" Tahle jízdenka se dá koupit v aplikaci, kterou mám v mobilu a kterou pravidelně používám. Jen jsem na příslušné stránce nikdy nedolistoval až na konec."

Tak bacha na to, s touhle 24-hodinovou PID jízdenkou na 12 pásem za 180 Kč z Kařezu do Prahy nedojedeš, ona totiž platí jen ve vnějších (mimopražských pásmech), ještě si budeš muset dokoupit něco, co ti pokryje pásma P+0+B. Jo, připouštím, že cestovat levně není pro každýho a že se to musí umět [biggrin]
Úterý, 06. prosince 2022 - 22:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2695
Registrován: 4-2003
Trollino_15:
"Ad Kařez - Praha: Ty vole, to mě nikdy nenapadlo jet na jízdenku PID už z Kařezu. Platí ve všech vlacích? A platí pak i na MHD v Praze?
"

Proč by neplatila v MHD v Praze? - platí, je k tomu třeba 11 pásmová za 110 Kč, pro držitele extrémně levného ročního předplatního kupónu pro Prahu (pásma P+0+B) je samozřejmě možná i výhodná kombinace 7 pásmové jízdenky za 70 Kč + ten kupón na Prahu. Je pravda, že ve vlaku jsem ještě fyzicky nepotkal někoho, kdo by to krom mě využíval v kombinaci s tarifem IDPK pro úsek v územní působnosti IDPK. Takže jsem pořád tak trochu za exota, když po kontrole první jízdenky se domáhám zkontrolování druhé a i třetí jízdenky[happy]

A jak to pak má napadnout normální lidi, že...

Tenhle princip, kdy je často výhodnější kombinace tarifů jednotlivých IDS na cestách přes jejich hranice není nic nového. A jak to má napadnout normální lidi? I tady platí voják se stará, voják má. Iniciativa znamená vyvinout nějaké úsilí, třeba při zjišťování výhodnosti tarifu, jiný příklad je studování letáků se slevami a jejich následné obíhání. Dotyčnému to přináší benefit, že mu zůstane víc peněz v kapse i když třeba na úkor volného času, který jiný zase využije třeba k neproduktivnímu flákání. Je to v zásadě každého volba a přístup k životu.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Pavel2
Středa, 07. prosince 2022 - 00:03:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19547
Registrován: 8-2002
Tam bude asi nejhřejivější ten pocit, že se mi podařilo přechcat systém a ušetřil jsem desítky procent ceny oproti běžnýmu kaštanovi, kterýho zajímá jen to, jestli je jeho jízdenka platná [happy]
Studium tarifů jednotlivých IDS fakt není pro každýho, ale každej ať si dělá co chce.
Středa, 07. prosince 2022 - 01:02:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19197
Registrován: 5-2002
Ad Kařez - Praha: Ty vole, to mě nikdy nenapadlo jet na jízdenku PID už z Kařezu. Platí ve všech vlacích? A platí pak i na MHD v Praze?

Vtip je v tomhle: Za jízdenku Plzeň - Praha dáš normálně od 119 do 174 korun, cena se odvíjí podle toho, kterým vlakem jedeš a jak moc předem kupuješ jízdenku. (Sám obvykle kupuju jízdenky na poslední chvíli, protože nevím, kterým vlakem pojedu.) Pokud pokračuješ v Praze MHD, dáš dalších 40.

Jízdenka IDPK Plzeň - Kařez stojí 46 korun, případně 32, pokud máš předplatné pro Plzeň (ne režijku PMDP). Jízdenka PID do Prahy stojí 90 na Smíchov (bez přestupu na MHD) a nebo 110 na hlavní a s přestupem na MHD.

Pokud jedeš přes Prahu někam dál (do Liberce, do Pardubic, ...), dá se na PIDovou jízdenku za cca. 140-150 dojet až na opačný konec kraje a doplácíš jen cca 50 korun za Turnov - Liberec nebo cca 30 za Přelouč - Pardubice.

Pro zejednodušení - použitelné je to u všech vlaků, které staví v Kařezu, tzn. klatovské rychlíky a osobáky. Nepoužitelné je to u přímých vlaků Praha - Plzeň (chebské a mnichovské). Bacha, večer existují vlaky, které cestou do Plzně staví v Hořovicích a pak až v Rokycanech, tam to nejde použít, protože PID platí jen do Hořovic a IDPK až z Rokycan.

Nevýhody:
Máš to bez místenky, což je v některé dny a časy docela problém. Osobně jsem to vyřešil třeba tak, že jsem si vybral ve vlaku nějaké pěkné neobsazené místo a pak si na něj koupil jízdenku s místenkou Přelouč - Pardubice, čímž jsem výrazně snížil šanci, že mě z toho místa někdo vyhodí, leda že by jel z Prahy jen do Kolína či do Přelouče.

PIDové vlaky na sebe v Praze hl.n. někdy ne úplně ideálně navazují, takže při cestě do Liberce jsem měl na přestup 20 minut, do Pardubic asi 50. A to i přesto, že vlak z Prahy na Pardubice běžně jezdí několikrát za hodinu.

Tak bacha na to, s touhle 24-hodinovou PID jízdenkou na 12 pásem za 180 Kč z Kařezu do Prahy nedojedeš, ona totiž platí jen ve vnějších (mimopražských pásmech), ještě si budeš muset dokoupit něco, co ti pokryje pásma P+0+B. Jo, připouštím, že cestovat levně není pro každýho a že se to musí umět

Výborně, děkuju za doplnění. K tomuhle objevu jsem ještě nedošel a zatím jsem tu jízdenku ještě ani nezkoušel koupit. Díky za varování. [happy]

Takže jsem pořád tak trochu za exota, když po kontrole první jízdenky se domáhám zkontrolování druhé a i třetí jízdenky

Vím, znám, mám to podobné. V Plzni ukážu první jízdenku a upozorním, že ještě budu mít druhou z Kařezu. Někdo se pak staví u mě znova, někdo to neřeší, někomu stačí jízdenka na mobilu před začátkem platnosti. A někdy ukážu jen jednu jízdenku a čekám, jestli si někdo všimne, že "mám zaplaceno" jen do Kařezu. (Samozřejmě mám zaplacenou celou cestu, fakt nepotřebuju ostudu, obzvlášť když si mě některé čety pamatují.)

Tam bude asi nejhřejivější ten pocit, že se mi podařilo přechcat systém a ušetřil jsem desítky procent ceny oproti běžnýmu kaštanovi, kterýho zajímá jen to, jestli je jeho jízdenka platná [happy]

Byla kdysi doba jízdenkových automatů, které uměly vydávat jízdenku na určitý počet km bez uvedení cílové stanice (max. asi 120 km) a cestujícím dávaly nějakou slevu oproti nákupu u pokladny. Zjistil jsem tehdy, že když si cestu Plzeň - Pardubice rozložím na dvě části a obě koupím v automatu, ušetřím oproti nákupu jízdenky u pokladny. Sice jednotky korun, ale už pro ten pocit... [happy] Dokonce jsem zjistil, že když cestu rozdělím na Smíchově (z Plzně i z Pardubic pásmo 101-110 km), mám to ještě asi o dvě koruny levnější, než když si cestu rozdělím na hlavním (z Plzně už 114 km, takže další pásmo a asi o dvě koruny vyšší cena).

A ano, jak už tu zaznělo, tyhle hry s tarifem nejsou pro každého a sám je provozuju jen tam, kde jezdím pravidelně, takže má pro mě smysl zkoumat to.

Ještě perlička z doby předcovidové.

Jezdil jsem z Plzně do Železné Rudy, rychlíkem do Klatov, osobákem dál. Pokud jsem si koupil jízdenku do 1. třídy, stála mě o cca. 15 korun víc, než jízdenka do druhé třídy. Jenže ve voze nebyla funkční wifi, ač měla, takže jsem si následně vyžádal kompenzaci za 30 korun, čímž mě v součtu cesta první třídou vyšla o cca. 15 korun levněji, než cesta druhou třídou, jako bonus jsem měl místo se stolečkem na notebook a poloprázdný vagon.

Pokud přijel nějaký retrovůz z přelomu 70./80.let, dostal jsem ještě druhou kompenzaci za chybějící zásuvky, takže třeba jízda první třídou z Nýrska do Plzně mě vyšla jen na pět korun. Korunu tomu nasadila paní, která procházela s vnučkou vozem směrem k (plné) druhé třídě, po přítomných cestujících házela smrtící (či závistivé) pohledy a vnučce vysvětlovala, že sem si sedat nebudou, protože to je drahé a jen pro ty, kdo neví, co s penězi. A já si tak v duchu říkal: "Kdybys věděla, že já to mám levnější, než ty s tou důchodcovskou slevou... [satan]"
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Jičíňák
Středa, 07. prosince 2022 - 14:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 74
Registrován: 4-2013
Suri:
"Tak bacha na to, s touhle 24-hodinovou PID jízdenkou na 12 pásem za 180 Kč z Kařezu do Prahy nedojedeš, ona totiž platí jen ve vnějších (mimopražských pásmech), ještě si budeš muset dokoupit něco, co ti pokryje pásma P+0+B. Jo, připouštím, že cestovat levně není pro každýho a že se to musí umět [biggrin]"

Pro úplnost: Existuje také 24-hodinová PID jízdenka pro úplně všechna pásma (tedy včetně P+0+B) za 300 Kč.
Roman_j
Středa, 07. prosince 2022 - 23:39:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 142
Registrován: 3-2009
M_k:
"významná skupina cestujících, kteří "nečtou, nechtějí změnu". A nejsou to jen důchodci, ale výrazně mladší - prostě z principu... "

Problém je horší, než uvádíš.
Manželka učí na střední škole - oni ti studenti číst neumí. Když jim dáš písemné zadání o pěti větách, nesplní zadaný úkol, protože při čtení třetí věty už nevědí, co bylo v první větě.
Zrovna tento týden na to ve škole dělali pro ministerstvo nějaké testy.

Jinak souhlasím.

Jízdenku z Kožlan do Kralovic, pak jízdenku z Kralovic do Plzně a nakonec jízdenku na tramvaj, ty už jsem také nejednou potkal.
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Pavel2
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 08:51:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19548
Registrován: 8-2002
RJ:
A tomu stvoření se dá ještě říkat student, když to neumí číst? [wink]
To si ti blbečkové jako myslí, že se budou učit tak, že jim někdo naservíruje pod uši třeba podcasty nebo audioknihy? [crazy]
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 11:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1658
Registrován: 4-2019
Jičíňák:
"Pro úplnost: Existuje také 24-hodinová PID jízdenka pro úplně všechna pásma (tedy včetně P+0+B) za 300 Kč."
Od 1.4.2023 mají být nové ceny 24hodinových jízdenek ve StČ kraji a kupodivu nižší:
celosíťová PID nyní 300 Kč, nově 240 Kč
vnější pásma (mimo Prahu) nyní 180 Kč, nově 140 Kč
Navíc se změní doby platnosti jízdenek PID, většinou budou o jeden stupeň kratší a doba platnosti se "zastropuje" na 180 minut i třeba pro 16pásmové jízdenky (čímž v podstatě padá průjezd přes Prahu někam daleko). Modifikace bude u dvoupásmových jízdenek.
Podrobnosti o změnách ve StČ kraji viz https://pid.cz/stredocesky-kraj-schvalil-nove-ceny-jizdneho-pid-o d-20230401/
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 14:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6008
Registrován: 9-2005
Když jim dáš písemné zadání o pěti větách, nesplní zadaný úkol, protože při čtení třetí věty už nevědí, co bylo v první větě.
To je špatná zpráva. Dobrá zpráva je ta, že jsem asi tedy znovu mladý...[proud]

Tenhle princip, kdy je často výhodnější kombinace tarifů jednotlivých IDS na cestách přes jejich hranice není nic nového. A jak to má napadnout normální lidi? I tady platí voják se stará, voják má. Iniciativa znamená vyvinout nějaké úsilí, třeba při zjišťování výhodnosti tarifu, jiný příklad je studování letáků se slevami a jejich následné obíhání

Jenže, takto významná část cestujících nikdy fungovat nebude, pokud alternativou je služební auto půjčené pro soukromé cesty pod oknem! Tohle jsou prostě tarifní úchylárny, která tu už v minulosti byly a s velkou slávou se pak po roce 1948 opustily. Dějiny se jen opakují s různými odchylkami.

P.S.: Do Prahy když expresem, tak od průvodčího či na pokladně si lze dokoupit celodenní lítačku na MHD za 70 Kč: odkaz
Nicméně informace v odkazu jsou zastaralé, jízdenku T+R jde normálně dokoupit i k elektronickým jízdním dokladům. Obsah stránky reklamován na PIDu již asi před 14 dny...
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 23:31:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19198
Registrován: 5-2002
Přátelé, jsme svědky historického okamžiku:

http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L143104_221211_342029.pdf

Poprvé po cca. 30 letech nemá firma pana Štáhlicha žádný spoj na lince Praha - Plzeň - Klatovy!

http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L143105_221211_342030.pdf

Tady to vypadá na tři autobusy, dva z DO, jeden z Plzně. Z Domažlic jedou tři ze sedmi spojů 10-15 minut před linkou 621, v opačném směru jsou nějaké podobné souběhy taky, leckdy třeba jen s odstupem pět minut v zastávce NC Borská Pole.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pátek, 09. prosince 2022 - 00:01:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19199
Registrován: 5-2002
To si ti blbečkové jako myslí, že se budou učit tak, že jim někdo naservíruje pod uši třeba podcasty nebo audioknihy? [crazy]

Jo. Vlezeš na kontrolu do autobusu, tam třicet studentů s platným studentským průkazem a třicátý první, který netušil, že ke studentské jízdence má mít studentský průkaz a že nestačí černobílá kopírovaná áčtyřka s razítkem školy a klikyhákem [crazy]
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pátek, 09. prosince 2022 - 10:52:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19200
Registrován: 5-2002
Offtopic:

Z cyklu "Tohle by se na západ od nás stát nemohlo":

https://vogtlandauskunft.de/

V saském okrese Vogtland (což je okolo města Plauen) s okamžitou platností ode dneška nejezdí žádné linkové autobusy, a to "z důvodu neoprávněné mimořádné výpovědi bez výpovědní doby" ze strany tamních autobusových dopravců. Nadále funguje pouze železnice a MHD Plauen. Občané jsou žádáni, ať si dopravu nějak řeší sami a ať jsou k sobě solidární.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
MJTRAM
Pátek, 09. prosince 2022 - 18:25:27  
Neregistrovaný host
Martin_j:
"Přátelé, jsme svědky historického okamžiku:
http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L143104_221211_342029.pdf Poprvé po cca. 30 letech nemá firma pana Štáhlicha žádný spoj na lince Praha - Plzeň - Klatovy! http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L143105_221211_342030.pdf Tady to vypadá na tři autobusy, dva z DO, jeden z Plzně. Z Domažlic jedou tři ze sedmi spojů 10-15 minut před linkou 621, v opačném směru jsou nějaké podobné souběhy taky, leckdy třeba jen s odstupem pět minut v zastávce NC Borská Pole."

Logicky se to dalo očekávat, protože jak už jsem říkal, nevidím žádný smysl jeho fungování na této trase v této podobě a to možná už pár let.. Přesto mě to překvapilo, jelikož i teď to stále provozoval nejspíš z nějakých svých osobních důvodů a očekával jsem, že bude chtít pokračovat. Je taky možné, že se pomalu chystá do důchodu a časem ukončí i ostatní.. taky za volantem autobusu už jsem ho pěkně dlouho neviděl..
A protože končí, je možné říct ještě něco k těm paragrafům apod. v jeho jízdních řádech, i když asi to bylo stejně veřejným tajemstvím.. Reálně to samozřejmě nikdo neřešil a odbavovalo se odevšad a všude.. z jistého pohledu je škoda, že končí, kdysi to s ním bývalo dobrodružné a zajímavé..[lol]
Pavel2
Sobota, 10. prosince 2022 - 00:14:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19549
Registrován: 8-2002
Páteční bum na Domažlicku:
https://www.krimi-plzen.cz/a/stret-auta-s-autobusem/
https://mapy.cz/s/gavocunote

To místo neznám, ale vidět je tam fakt napikaču z obou stran. Tam je opravdu potřeba jet s maximální opatrností a dobře čumět do toho zrcadla, což nejméně jeden z řidičů, nebo možná oba dva, zanedbal. Vzhledem k rozměrům myší díry 5.5m šířka x 4m výška tam autobusák asi nemohl vletět moc rychle, zato osobák k tomu má lepší přepoklady. Navíc VW stojí částečně bokem, jako když při intezivním brždění dostane smyk a k podjezdu to má z kopce. Tudíž závěr PČR že autobusák nerespektoval přednost protijedoucích vozidel se mi moc nezdá... Ale je to jen můj názor.

A možná by stálo za to tam ty přednosti otočit... Názor ze židle u počítače.
Sobota, 10. prosince 2022 - 17:03:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19201
Registrován: 5-2002
Je taky možné, že se pomalu chystá do důchodu a časem ukončí i ostatní.. taky za volantem autobusu už jsem ho pěkně dlouho neviděl..

Pan VŠ starší už v důchodu je, teď to prý vede syn(ové?). Naposledy jsem ho potkal před rokem na podzim, když střežil tohle a já se přišel podívat, protože jsem jel náhodou "po prázdnu" kolem a autobus vypadal liduprázdně a nestřeženě.

Reálně to samozřejmě nikdo neřešil a odbavovalo se odevšad a všude.

Vtip byl v tom, že když tam ty paragrafy jsou, IDOS to spojení nenajde, čímž odradí část cestujících. Jinak ano, "zakázané" jízdenky byly dokonce i doneseny na odpovědná místa a odpovědná osoba musela vysvětlovat. (Argument byl: "Když už tam ten člověk je, přece ho nevyhodím.") Ale... Jaké jsou vůbec legální nástroje, jak tohle postihnout, hm?
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pavel2
Sobota, 10. prosince 2022 - 23:08:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19552
Registrován: 8-2002
MJ:
Jaké jsou vůbec legální nástroje, jak tohle postihnout, hm?

Když to nevíš ani ty, chodící jízdní řád, je to otázka nejspíš na právníka se specializací na právo v osobní linkový dopravě. Vzpomeneš si, kdys takovýho nějakýho naposledy potkal? Jinými slovy kolik jich asi tak v ČR může být?

Zákonodárce zde asi počítá s tím, že lidi se budou chovat jako lidi a ne jako náš odcházející prezident co s ústavou zachází jako s hajzlpapírem [ko]
MJTRAM
Neděle, 11. prosince 2022 - 08:45:02  
Neregistrovaný host
Reálně to samozřejmě nikdo neřešil a odbavovalo se odevšad a všude. Vtip byl v tom, že když tam ty paragrafy jsou, IDOS to spojení nenajde, čímž odradí část cestujících. Jinak ano, "zakázané" jízdenky byly dokonce i doneseny na odpovědná místa a odpovědná osoba musela vysvětlovat. (Argument byl: "Když už tam ten člověk je, přece ho nevyhodím.") Ale... Jaké jsou vůbec legální nástroje, jak tohle postihnout, hm?}
Dostal povolení za nějakých podmínek, takže při opakovaném porušení odebrání linky? Neexistuje nějaká smlouva, kterou podepisuje a která obsahuje jasné podmínky provozu?
Ale v tomto případě se spíše ptám, nebylo by lepší mu ten jeden spoj povolit bez podmínek? Dnes, kdy kraji vládne Arriva s plně integrovaným jízdným, na trase Klatovy - Plzeň - Praha již několik let vládne spojení vlaky, studentům a důchodcům bylo zdraženo jízdné, takže už nejezdí úplně za pár Kč.. to vše znamená, že už nehrozí, že by se opakovaly věci, které se zde odehrávaly před více než deseti lety mezi ČSAD a VKJ.. Navíc spoje okolo třetí hodiny jsou často narvané, takže bych mu ten jeden povolil bez podmínek, své zákazníky by si to v menší míře našlo a alespoň by nebyly ostatní tak narvané. Lepší, než mu povolit tohle a pak nevědět,co s tím, když stejně odbavuje všude.
MJTRAM
Neděle, 11. prosince 2022 - 08:52:58  
Neregistrovaný host
Jinak, dnes došlo k očekávanému dalšímu zdražení ČD na trase Plzeň Praha. Jízdenky stojí až 200 Kč. Pokud kdokoliv máte předplatné zóny 001 , neváhejte a neplaťte ČD drahé jízdné. Na Smíchov se dostanete rychlíkem za pouhých 122 Kč v kombinaci IDPK + PID. Na hlavní za 142 Kč. Než dojde ke zdražení i v PID, dá se takto ušetřit dost peněz.
Neděle, 11. prosince 2022 - 10:47:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 197
Registrován: 2-2013
K té ceně vlaku bych dodal že to je v době špičky jinak se ta cena třeba na příští týden pohybuje kolem 160-180 Kč bez inkarty, s inkartou (kterou má většina pravidelných cestujících pak od 115-150 což je naprosto v pohodě.
Pondělí, 12. prosince 2022 - 21:29:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19203
Registrován: 5-2002
Když to nevíš ani ty,

Uvědom si, že se moje práce motá kolem jízdních řádů od doby, kdy jsem začal pracovat, ale opravdu nemůžu vědět všechno [happy] A ano, jsou případy, kdy dopravní legislativa říká, "jak se to má dělat", ale už si dost dobře neumí poradit s někým, kdo to systematicky vědomě porušuje.

Dostal povolení za nějakých podmínek, takže při opakovaném porušení odebrání linky? Neexistuje nějaká smlouva, kterou podepisuje a která obsahuje jasné podmínky provozu?

Pokud dopravce vyrobí jízdní řád v rozporu s licencí, neměl by být jízdní řád schválen. Ke schválení přesto může dojít, protože pokud je licence plná různých zákazů, snadno se něco přehlédne, podmínky jsou definovány slovně a kontrola probíhá ručně. I to už jsem měl někdy v ruce a náhodou to souviselo právě s onou firmou z Klatov.

Ale v tomto případě se spíše ptám, nebylo by lepší mu ten jeden spoj povolit bez podmínek?

Bylo nebylo [happy]

O licenci rozhodují úředníci a nikde není řečeno, co tam smí a nesmí být. Obecně se drží pravidlo, že komerční spoj by neměl být v souběhu s dotovaným spojem, takže se vymezí časová období, že mezi 14:00 a 14:30 je zakázána přeprava osob v úseku Kotěhůlky - Třeskoprsky, protože v 14:15 jede dotovaný spoj.

Proto si třeba Štáhlich s oblibou stavěl jízdní řády tak, aby jel 15 minut před někým. A mám pocit, že PMDP měly nějaký problém s licencí na linku 57, když chtěly z Plzně do Třemošné jezdit jednotky minut před Arrivou.

Jenže:

Každý kraj si ty souběhy vykládá jinak, někdo vyhlásí ochranné období 15 minut před a 15 minut po, někdo hodinu před a hodinu po.

Pokud se změní jizdní řád dotovaného spoje ("velký třesk 2020", zavedení linky 621 DO - Plzeň od včera apod.), nikdo už tu licenci nemění.

Měl jsem v roce 2015-2016 v ruce licenci, kde kraj dával ochranné lhůty kolem KOMERČNÍCH spojů ČSAD Plzeň na trase Plzeň - Domažlice.

V té samé licenci byly ochranné lhůty třeba i kolem mnichovských expresů, přestože v Domažlicích vlak staví dva kilometry daleko od autobusu a i přes tvrzení vláčkových hardcore fanatiků běžný cestující radši půjde na autobus se zastávkou před domem na sídlišti, než aby běžel pěšky přes celé město na vlak.

(Pokud má někdo potřebu opravit, upřesnit či doplnit, je vítán. S licencemi jsem se v práci potkával jen omezeně, buď jsem se k nim za jednoho zaměstnavatele vyjadřoval a nebo jsem se podle nich snažil druhému zaměstnavateli sestavit smysluplný a komerčně úspěšný jízdní řád.)
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
MJTRAM
Úterý, 13. prosince 2022 - 18:35:48  
Neregistrovaný host
Martin_j:
"

Pokud dopravce vyrobí jízdní řád v rozporu s licencí, neměl by být jízdní řád schválen. Ke schválení přesto může dojít, protože pokud je licence plná různých zákazů, snadno se něco přehlédne, podmínky jsou definovány slovně a kontrola probíhá ručně. I to už jsem měl někdy v ruce a náhodou to souviselo právě s onou firmou z Klatov.

"

Dopravce evidentně vyrobil jízdní řád v souladu s licencí, proto vypadal tak, jak vypadal, plný paragrafů, půlkruhů atd., jen aby mu to prošlo. Jestli je tím úředníkem, který to odklepne, někdo neznalý, který předpokládá, že tohle bude reálně dodržovat, nebo někdo znalý, který ví, že se to dodržovat nebude, ale musí to odklepnout, protože na papíře je to v pořádku, to už je asi nepodstatné. Ale pokud pak probíhá kontrola a zjistí se(opakovaně), že podmínky nejsou plněny, představoval bych si to tak, že ve smlouvě jsou jasně dané sankce na několika úrovních, od pokuty až po zákaz spoje, linky případně i linek ostatních po celém území kraje). Pokud to nefunguje takhle, jak potom jinak ? Smlouva je postavena tak, že si prakticky může dělat po celou dobu platnosti co chce a je to nepostihnutelné ?


Martin_j:
"

O licenci rozhodují úředníci a nikde není řečeno, co tam smí a nesmí být. "

Zajímavé. Podle tohoto https://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-o-silnicni-doprave/f155916 5/#cast2-hlava2-dil1 tedy licenci udělil dopravní úřad Klatovy, protože výchozí zastávka spoje jsou Klatovy.
Dále § 15 odstavec 2 říká, licence bude odebrána, pokud opakovaně závažným způsobem porušil podmínky pro provozování dopravy stanovené v licenci,nebo...
Takže, pokud tomu dobře rozumím, úředníci v Klatovech by mu jako jediní mohli licenci odebrat, pokud by uvážili, že odbavování na všech zakázaných zastávkách je závažné porušení podmínek...což se asi nikdy reálně stát nemohlo a ani v budoucnu nestane, pokud opět někdy začne jezdit.
Je taky možné, že tomu vůbec nerozumím a vše probíhá úplně jinak..
Úterý, 13. prosince 2022 - 20:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19206
Registrován: 5-2002
tedy licenci udělil dopravní úřad Klatovy, protože výchozí zastávka spoje jsou Klatovy.

Omyl. Licence je z Prahy, což se pozná podle čísla linky. Opět - ať mě někdo znalejší případně opraví, ale:

První dvojčíslí udává okres, kde je jedna z konečných a kde je i onen dopravní úřad. Praha má 10-19, tam mají jednotlivé číselné série jinou logiku, jinak ale platí, že okres Domažlice má na začátku 40, Cheb 41, Vary 42, Klatovy 43, Plzeň město 44, Plzeň jih 45, Plzeň sever 46, Rokycany 47, Sokolov 48 a Tachov 49. Mám ale za to, že licence dnes udělují kraje, takže tohle okresní rozdělení zůstalo jen pro přehlednost.

Takže linka Praha - Domažlice v podání ČSAD měla číslo 400320 nebo 321 (teď nevím přesně, ta druhá byla DO - Plzeň), ale u VKJ je to 143105.

Zlé jazyky naznačují, že někteří dopravci mají s některými dopravními úřady lepší vztahy, než s jinými, a proto žádají o lincence tam a ne jinde. I za tu cenu, že vnitrokrajská linka bude mít jeden fiktivní spoj jedoucí jednou v roce až do Prahy. Nebo do Brna. Nebo někam jinam.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pajzák
Úterý, 13. prosince 2022 - 22:02:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6545
Registrován: 6-2015
Ano, vnitrostátní licence vydávají krajské dopravní úřady.
Úterý, 13. prosince 2022 - 22:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1662
Registrován: 4-2019
Martin_j:
"Zlé jazyky naznačují, že někteří dopravci mají s některými dopravními úřady lepší vztahy, než s jinými, a proto žádají o lincence tam a ne jinde. I za tu cenu, že vnitrokrajská linka bude mít jeden fiktivní spoj jedoucí jednou v roce až do Prahy. Nebo do Brna. Nebo někam jinam."
Tímhle byla svého času proslulá firma JUDr. Jan Hoffman. Linka vedla z Prahy někam, ale jeden spoj s velmi omezeným rozsahem provozu byl napsán např. z Brandýsa, ergo licenci vystavovali Středočeši. K dokonalosti to dovedla linka s trasou Nové Jirny - Klánovice - Nové Jirny, která formálně neměla v Praze žádnou konečnou.
Martinmarilynmanson
Středa, 14. prosince 2022 - 08:18:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11346
Registrován: 12-2007
400321 byla do Prahy, 400320 jen do Plzně. 143105 má číslo 143 proto, že konec linky je v Klatovech. Když jezdila do Domažlic PROBO, mělo číslo 144100.
Sháním staré jízdní řády v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
Úterý, 20. prosince 2022 - 19:13:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19214
Registrován: 5-2002
Jedna novinka hraniční, přeshraniční a příhraniční:

Pod číslem 000036 jste na IDOSu mohli najít linku Železná Ruda - Bay. Eisenstein - Arber Bergbahn. Linku objednávali a dotovali Němci, jezdil na ní hlavně Crossway LE Arrivy Domažlice, v provozu byla jen v sezóně (25.12. až počátek března, počátek května až konec října), měla asi čtyři verze jízdního řádu a některé spoje zajišťovali i západoněmečtí soudruzi, buď autobusy RBO (Regionalbus Ostbayern) z Lamu a Waldmünchenu a nebo firmy Tiller a Baumgartner.

Nově to bude tak, že linka 6081 bude jen vnitrostátní a pojedou jí komplet Němci (pomineme-li fakt, že na té lince v minulých letech jezdili s německými autobusy například Jarda a Honza), z české strany tam pojede linka https://www.idpk.cz/cz/zmeny-jizdnich-radu-bus-od-11-12-2022/, která je zatím tak tajná, že ještě není ani na IDOSu. Na ní budou jezdit modré autobusy.

Jako kuriozitu bych uvedl, že zastávka Arber Bergbahn je patrně jediná v celé síti IDPK, kde se bude celkem pravidelně stávat, že řidič autobusu nebude moci zajet do zastávky a na točnu, protože mu tam bude překážet zaparkovaný vtrulník [proud]


Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Úterý, 20. prosince 2022 - 21:05:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1673
Registrován: 4-2019
Martin_j:
"z české strany tam pojede linka https://www.idpk.cz/cz/zmeny-jizdnich-radu-bus-od-11-12-2022/, která je zatím tak tajná, že ještě není ani na IDOSu."
Myslíte tohle? https://www.idpk.cz/cz/spusteni-skibusu-klatovy-zelezna-ruda-arbe r/
Středa, 21. prosince 2022 - 20:31:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19215
Registrován: 5-2002
Jo, tenhle odkaz jsem nenašel. To je ono. Díky.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Úterý, 27. prosince 2022 - 18:47:16  
Neregistrovaný host
https://www.idpk.cz/cz/jizdni-rady-a-spoje/zmeny-provozu/?change= 2409&line=624

prý něco velkýho [sad]
28.12.2022
Středa, 28. prosince 2022 - 00:03:10  
Neregistrovaný host
Prý něco velkýho [sad]

https://www.krimi-plzen.cz/a/celni-stret-auta-s-autobusem/
Pavel2
Středa, 28. prosince 2022 - 00:59:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19586
Registrován: 8-2002
Panebože... no hlavně že žádný vážný zranění, vypadá to hrozně.
Autobus odrbanej ze tří stran a asi i na podvozku... [ko]
Středa, 28. prosince 2022 - 05:54:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19219
Registrován: 5-2002
Z místa dopravní nehody transportujeme celkem pět lidí. Muže narozeného v roce 1983 se zdravotní indispozicí a bez zranění na Urgentní příjem Fakultní nemocnice Plzeň.

Hm. A uvědomujete si, že tohle se stalo řidiči, který je podobně starý, jako my mnozí zde přítomní?
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pepa_kox
Čtvrtek, 29. prosince 2022 - 21:58:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4625
Registrován: 9-2005
Ono zdravotní indispozicí toho dne trpělo zřejmě více řidičů. Např. ten, který čekal 10 minut na imaginární autobus (?přípoj?), který toho dne ale nejel, aby mě pak následně málem ujel přípojný vlak. [angry] Fakt dík, na takový služby ať se radši vy[zadnice]
Neboj se toho co nevidíš. Boj se toho, že neuvidíš vůbec nic!
Pátek, 30. prosince 2022 - 06:16:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19220
Registrován: 5-2002
Ono zdravotní indispozicí toho dne trpělo zřejmě více řidičů. Např. ten, který čekal 10 minut na imaginární autobus (?přípoj?), který toho dne ale nejel, aby mě pak následně málem ujel přípojný vlak. [angry] Fakt dík, na takový služby ať se radši vy[zadnice]

To je ale naprosto v pořádku.

Strojek upozorní řidiče, že má čekat na přípoj. Řidič čeká. Ta poznámka se bere z jízdního řádu. Nikde už ale nejsou zohledněné případy, kdy ten můj přípoj jede třeba jen ve dnech školy, zatímco můj spoj jede denně. Takže řidič netrpěl zdravotní indispozicí, on pouze plnil zadaný úkol.

Pokud se nepletu, teď už strojek aspoň umí říct, v kolik hodin ten přípoj má jet. Což je fajn. Protože:

http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L460369_221211_340449.pdf

V 13:57 a v 15:18 se má v Bdeněvsi čekat na 722/24 a 28 od Plzně.

http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L490722_221211_340478.pdf

Ty jsou tam v 13:42 a v 15:20.

Takže v prvním případě stojíš a pět minut čekáš na autobus, který jel ještě předtím, než ty jsi vůbec vyjel z výchozí zastávky v Touškově. V druhém případě pak čekáš na autobus, který má přijet až dvě minuty po čase tvého pravidelného odjezdu, takže z něj patrně nikdo k tobě nebude přestupovat, protože IDOS tohle spojení pochopitelně nenajde.

Pro pořádek dodejme, že tyhle poznámky se do jízdních řádů zadávají ručně a pokud se třeba posune čas odjezdu spoje linky 722, zatímco linka 369 zůstane v původní časové poloze, chyba je tu hned.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin_j.)
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pátek, 30. prosince 2022 - 13:48:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2022
Ahoj , hledám místo kde jsem v létě roku 2016 vyfotil tuhle Karosu C935E. Nepoznáváte někdo místo?


18AlexSyky18
Pátek, 30. prosince 2022 - 13:53:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 466
Registrován: 8-2016
Pernarec.
Pátek, 30. prosince 2022 - 14:33:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 12-2022
Děkuji
Malý_fotograf
Pondělí, 02. ledna 2023 - 11:11:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7990
Registrován: 5-2002
Martin_j:
"To je ale naprosto v pořádku."
V pořádku je, v případě že spoj, na který je autobus čeká, informovat o této skutečnosti řidiče. Forma této informace může vypadat různě, ale efektem by mělo být, že autobus nebude vyčkávat spoje, který nejede.
• Tykání je projev kolegiality. Diskutérům na fóru tykám a chci aby mi bylo tykáno.
• Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Úterý, 03. ledna 2023 - 19:18:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19223
Registrován: 5-2002
V pořádku je, v případě že spoj, na který je autobus čeká, informovat o této skutečnosti řidiče. Forma této informace může vypadat různě, ale efektem by mělo být, že autobus nebude vyčkávat spoje, který nejede.

Po technické stránce to funguje tak:

Děláš jízdní řád. Do jízdního řádu ručně doplníš poznámku sdělující, že "spoj 5 Tč 4: spoj 5 vyčká v zastávce Bdeněves příjezdu spoje 24 linky 490722 nejvýše 5 minut", což děláš tak, že si v příslušném programu otevřeš spoj 460369/5, který má někde na něco čekat, a k příslušné zastávce (TČ 4) zadáš ručně, na co a jak dlouho se má čekat. (Některá ta data se snad dají vybrat z databáze, něco prostě zadáš ručně.)

Hotový jízdní řád se nahraje jak na IDOS, tak do strojku na jízdenky, podle kterého se řídí řidič. Když řidič dorazí do příslušné zastávky, strojek ho upozorní, že má čekat. A tak řidič čeká.

Pokud změníš čas jízdy jednoho spoje a druhý ponecháš v původní podobě, program nezjistí, že tě jízdní řád nutí čekat na spoj jedoucí až po tvém odjezu. Dohledávat takové věci ručně je strašná pakárna, pokud někoho nemáte rádi, dejte mu to jako pracovní úkol.

Setkal jsem se s případy, že strojek věděl, že přípoj pojede v 12:34, ale i s případy, že to strojek nevěděl. V tuhle chvíli už si nevybavuju, jestli za to mohl jiný software a nebo "lépe zadaná vstupní data" (dřív to totiž časy příjezdu přípoje nepsalo), dotazem u odpovědné osoby jsem zjistil, že odpovědná osoba vůbec nechápe, na co se ptám, patrně o tom ani nic neví, ale má potřebu sdělit mi, že jsem blbec, když to nevím sám. (Snad to ale tehdy nakonec byla změna softwaru.)

ale efektem by mělo být, že autobus nebude vyčkávat spoje, který nejede.

Na to je jediné řešení:

Máš spoj Plzeň - Praha, který jede jen ve dnech školy. Na něj v Praskolesích navazuje spoj do Třeskoprsk, jedoucí denně. Pokud k němu zadáš čekací poznámku, zobrazí se řidiči ve dnech školy i ve dnech prázdnin.

Řešením je dát do jízdního řádu dva spoje Praskolesy - Třeskoprsky, ten ve dnech školy bude mít poznámku, že čeká, ten druhý poznámku mít nebude.

Pokud tohle uděláš víckrát, bude výsledkem jízdní řád obsahující dejme tomu dvacet spojů, z nichž ale v žádný den nejede naráz víc než deset z nich. Což je trošku nepřehledné. Je to správně? Je to lepší řešení?

Ano, taky se dá hrát hra "řidič tam jezdí pravidelně, řidič ví". Ale pak si představ mě, který za loňský rok prostřídal autobusy šesti různých firem a podíval se do devíti českých krajů a jedné spolkové země. Chtěj po někom takovém, aby se učil všechny nepsané místní zvyklosti.

=== === ===
Výše uvedené si neklade nárok na stoprocentní správnost, s příslušným softwarem už rok a půl nepracuju a jeho ovládání jsem se učil sám metodou pokus-omyl.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Martinmarilynmanson
Úterý, 03. ledna 2023 - 19:49:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11351
Registrován: 12-2007
Píšeš to přesně, za chybu se omlouvám, k nejbližší změně JŘ bude napraveno.
Sháním staré jízdní řády v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
Úterý, 03. ledna 2023 - 20:38:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19224
Registrován: 5-2002
Díky. Mimochodem, jak považuju Edison za skvělou věc, tak si říkám, že je škoda, že tyhle věci neumí najít automaticky. Když umí třeba i porovnat jednotlivé jízdní řády a upozornit tě, že shodný mezizastávkový úsek má u různých souběžných linek různou délku...

A aby to nezapadlo, ještě jednou zdůrazňuju, že tyhle chyby vám rozhodně nedávám za vinu, není v lidských možnostech všechny tyhle chyby najít a stoprocentně vychytat.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]