Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Doprava ve Zlínském kraji » Archiv diskuse Doprava ve Zlínském kraji do 12. 12. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Doprava ve Zlínském kraji do 12. 12. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Brodensis
Pondělí, 14. listopadu 2022 - 17:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 7-2018
Plán udržitelné městské mobility Uherský Brod (oficiální dokument). Na straně 38-46 návrh MHD.
https://www.ub.cz/Public/docs/strategicke-dokumenty/PUMM/PUMM_nav rhova_cast.pdf
Brodensis
Středa, 16. listopadu 2022 - 09:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 273
Registrován: 7-2018
Brodensis:
"Plán udržitelné městské mobility Uherský Brod (oficiální dokument). Na straně 38-46 návrh MHD.
https://www.ub.cz/Public/docs/strategicke-dokumenty/PUMM/PUMM_nav rhova_cast.pdf"


KOMENTÁŘ: zhodnocení navržené linky 2


Jsou navrženy dvě linky. Linka 1 Tesco – Slovácké Strojírny a linka 2 Havřice – Újezdec.

Zdálo by se, že linka 2 není nic nového, ale opak je pravdou. Linka Havřice – Újezdec sice v současnosti existuje, ale návrh linkového vedení je kvalitativně někde zcela jinde. Oproti současnému stavu nevede linka kolem Zbrojovky, kde momentálně není ani zastávka (dříve tam bylo autobusové nádraží), ale jede přes sídliště Na Výsluní (tzv. Růžákov). Tím by se obsloužilo toto sídliště, dále lokalita Nad Zámkem (ta alespoň částečně, je to urbanistický problémový projekt) a okolí. Následuje severní část města (sídliště Lapač a okolí obsluhovány zastávkami Prakšická a Lapač), závlek k Novému hřbitovu, Poliklinika, Náměstí, Dopravní terminál. Zatímco v úseku Havřice – centrum vyměnila linka jižní trasu za severní, v úseku centrum – Újezdec naopak severní trasu za rychlejší jižní. Z Dopravního terminálu vede linka do Újezdce přímou trasou po hlavní silnici.

Jako přínos vidím z hlediska Havřic zlepšení dopravy k poliklinice a do severní části města (včetně severní části centra). Některé spoje současné linky na polikliniku jezdí, ale ne všechny. Za současného systému je to dilema; spoje jedoucí kolem polikliniky totiž prodlužují cestu z centra do Újezdce a to markantně.
Vedení linky přes obydlenou oblast Růžákova dodá městské dopravě ve směru z/do Havřic nové opodstatnění. Není bez otazníku úkaz, kdy z Havřic jedou městské spoje každou hodinu, ale některými z nich jedou třeba jen 3 cestující, přičemž se nejedná o okrajové spoje. Je ovšem rozdíl, jestli 3 cestující pojedou až do centra, nebo jen po Tovární ulici a odtud se začnou přidávat další cestující. Havřice jsou totiž z hlediska poptávky problémovější z několika důvodů. Je zde celkem málo obyvatel (asi 900) a městské dopravě konkuruje příměstská autobusová, železniční, jako všude IAD a navíc i vlastní nohy. Havřická náves je od brodského náměstí vzdálena 2 km pěší chůzí, což je ještě docházková vzdálenost. Někteří to mají dál, jiní mnohem blíže. Každopádně pěšky se chodí z Havřic do Brodu zcela běžně.

Jako kontroverzní se může zdát prodloužení cestovní doby z Havřic na Dopravní terminál. V této souvislosti je potřeba upřesnit, že funkce této zastávky není jen v přestupu na vlak. Obsluhuje významnou oblast včetně jižní části centra, nebo část Vlčnovské ulice za nádražím kde se nachází spousta cílových míst, včetně obchodní zóny. Ovšem rychlé spojení Havřic a Dopravního terminálu zajišťují příměstské spoje ze směru od Drslavic i od Vlčnova. Těch je celkem hodně a často jedou souběžně s městskou linkou. Do budoucna, až se někdo uráčí konečně tam vybudovat zastávku, by příměstské spoje zajistily i dopravu k hlavní bráně České zbrojovky. Dále je podstatná část Havřic obsloužena vlakem, který dojede na Dopravní terminál za 2 minuty.


Těšovu a Újezdci navržená linka nabízí rychlé spojení do centra při zachování přímého spojení s poliklinikou.
Současný autobus z centra přes polikliniku kličkuje přes celé sídliště Pod Vinohrady, nahoru a dolů. Je rozdíl sedět (nebo stát) v autobuse 5-8 minut, nebo běžně i 20. To je výhoda přímé a rychlé jižní trasy po hlavní silnici. Poliklinika – Náměstí – Dopravní terminál a pak napřímo do Újezdce, to je ta správná trasa. Dalším vylepšení je protažení do centra Újezdce.


Z hlediska Růžákova, Nad Zámkem a do značné míry i sídliště Lapač (tam využívají i příměstské autobusy směr Prakšice) se jedná o naprosto převratnou věc. V těchto místech jezdí městská doprava spíše symbolicky.


U obou navrźených linek jezdí cestující z Dopravního terminálu na Polikliniku po krátké trase přes centrum, nemusejí tedy objíždět město po okrajových sídlištích, takže super.


Za mně klobouk dolů a velká pochvala. Sice zde není návrh jízdních řádů, pouze jsou naznačeny doporučené minutové odjezdy vzhledem k vlakům, ale systém dvou linek a jejich vedení je vzhledem k podmínkám perfektní. Lépe bych to nevymyslel. Jednotlivé výjimky ve vedení spojů (např. přiblížení školních spojů blíže k II. ZŠ) nemá teď smysl řešit; to by přišlo na řadu až s konkrétním jízdním řádem.

Příště o lince 1 a dalších souvislostech.
Brodensis
Středa, 16. listopadu 2022 - 14:58:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 274
Registrován: 7-2018
Brodensis:
"Plán udržitelné městské mobility Uherský Brod (oficiální dokument). Na straně 38-46 návrh MHD.
https://www.ub.cz/Public/docs/strategicke-dokumenty/PUMM/PUMM_nav rhova_cast.pdf"

KOMENTÁŘ: zhodnocení navržené linky 1

V současné době poskytuje linka 311 Slovácké strojírny – Poliklinika spojení ze sídliště Pod Vinohrady na směny do Slováckých strojíren a spoje ze sídliště Pod Vinohrady k některým vlakům. Jízdní řád víceméně vychází z potřeb obyvatel sídliště Pod Vinohrady a to tak, aby je odvezl na směnu a k ranním vlakům. Odpoledne zase ze směny a od vlaků. Dokonce i na odpolední směnu (ale zpět aby kus šlapali pěšky, protože do severní části sídliště to už nejede ani s přestupem). Dále mohou linku využít cestující z Dopravního terminálu na Polikliniku, nebo ze Slováckých strojíren na Dopravní terminál.

Linky 312/313 mají obsloužit jinak neobsloužené lokality Růžákov, sídliště Olšava a některé další. Jsou nepřehledné a mají málo spojů. Fakticky jsou použitelné pro dopolední a polední cesty důchodců (ale i ti si stěžují na nedostatek spojů) a pro dopravu žáků ze sídliště Olšava do školy. Některé spoje objíždějí i celé sídliště Pod Vinohrady, jiné jedou jen k Poliklinice.

Na sídliště Pod Vinohrady jezdí z linka 310 Havřice – Újezdec, přičemž průjezd sídlištěm má různé podoby.

V navržené koncepci obslouží linka 1 největší sídliště Pod Vinohrady (3000 obyvatel) a sídliště Olšava. Nahradit má současnou linku 311 Poliklinika – Slovácké strojírny, výkony linek 313/313 na sídlišti Olšava (obsluhu Růžákova přebírá linka 2) a většinu výkonů linky 310 na sídlišti Pod Vinohrady.

Linka má vyjíždět od Tesca, kde je sice zastávka, ale nevyužívá se. Objede sídliště Pod Vinohrady. Pak trasa Poliklinika – Náměstí – Dopravní terminál a na Olšavu. Spoje na směny až ke Slováckým strojírnám.

Jasné, přehledné. S tím se dá dobře pracovat a vytvořit efektivní MHD. Plnit může všechny funkce dosavadních linek a nabídnout mnohem víc i v případě, že by se nenavyšoval počet ujetých kilometrů. Již žádné zbytečné souběhy spojů, obsluha Tesca, nová spojení. Jen bych doplnil, že pracovní spoje nemusejí nutně končit u Slováckých strojíren. Tam je dnes asi 300 zaměstnanců. O 1 km dál je Linea Nivnice a nivnické průmyslové zóny. V součtu je tam dnes zaměstnáno asi 3x víc lidí než ve Slováckých strojírnách. Takže je ve hře možnost prodloužit MHD až tam. Případně pořešit, jestli stačí jedna zastávka (Nivnice, Linea) pro všechny nivnické průmyslové zóny.

Příští pokračování bude zamyšlení nad problematikou České zbrojovky, která se ocitá mimo systém MHD i v případě zřízení zastávky. Podívám se i na možnosti využití příměstských linek pro dopravu po městě.
Středa, 16. listopadu 2022 - 15:19:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12701
Registrován: 6-2004
Prosím posílit o víkendu nabídku spojů v relaci Holešov-Lechotice - nebo už jsou nové jř v tisku ? Asi ano...
Středa, 16. listopadu 2022 - 15:23:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 8-2020
Jak myslíte "v tisku" ? [lol] (Na portal idos ještě nejsou)
knedlik29
Středa, 16. listopadu 2022 - 17:49:59  
Neregistrovaný host
Fany:
"Prosím posílit o víkendu nabídku spojů v relaci Holešov-Lechotice - nebo už jsou nové jř v tisku ? Asi ano..."
- Už několikrát bylo řečeno, že tady jsou to jen výkřiky do tmy. Pokud chcete něco posílit / upravit, tak se obraťte na oficiální kontakty KOVEDu nebo odboru dopravy krajského úřadu.
- Nemyslím si, že by i letos byly vydány knižní jízdní řády. Cestující si je může vytisknout (až budou na idosu)
Brodensis
Středa, 16. listopadu 2022 - 20:14:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 275
Registrován: 7-2018
Brodensis:
"Plán udržitelné městské mobility Uherský Brod (oficiální dokument). Na straně 38-46 návrh MHD.
https://www.ub.cz/Public/docs/strategicke-dokumenty/PUMM/PUMM_nav rhova_cast.pdf"

Co se Zbrojovkou?

V roce 2016 vznikl Dopravní terminál u vlakového nádraží. Od té doby je „v přípravě“ obousměrná zastávka u hlavní brány České zbrojovky. Zároveň se plánuje rekonstrukce ulice Pod Valy a výstavba kruhového objezdu o 250 m dál, který má nahradit dvě křižovatky ulic Pod Valy, Svatopluka Čecha a Tovární. To by byla příležitost kromě projíždějících spojů od Drslavic a Vlčnova (přes Havřice) ke Zbrojovce prodloužit vybrané spoje z dalších směrů, kdy by se otáčely na kruhovém objezdu. Ovšem návrh dvou linek MHD se zastávkou u České zbrojovky nepočítá. Co tedy s tím? Z Dopravního terminálu je k hlavní bráně Zbrojovky asi 800 m. Ne každému se chce jít do fabriky ještě skoro kilometr z nádraží, totéž zpět. Zbrojovácká parkoviště se rozrůstají alarmujícím způsobem. Mohou příměstské spoje zajistit návoz do Zbrojovky i uvnitř města?

- Spoje od Nivnice mohou obsloužit sídliště Olšava a okolí Zimního stadionu. Bylo by potřeba vyřešit zastávky, příměstské spoje zastavují jen na jednosměrné zastávce Nivnická.

- Od Bánova Šumickou ulici a Neradice.

- Od Luhačovic Újezdec, Těšov, Staré sídliště a Neradice.

- Od Prakšic sídliště Lapač. (Takové elegantní řešení by bylo vedení prakšického autobusu ke Zbrojovce přes Růžákov a pak teprve na Dopravní terminál, což je možné jen u spojů, kdy zastávka na Náměstí a u Sokolovny nemá význam. Třeba brzy ráno.)

I tak zůstávají oblasti, kde příměstská doprava spojení ke Zbrojovce nezajistí (hlavně sídliště Pod Vinohrady). Možných řešení je spousta, např. různé netypické spoje MHD na směny, ale spíše závleky vybraných spojů MHD z Dopravního terminálu ke Zbrojovce, případně u zkrácených spojů začínajících a končících na Dopravním terminálu jejich prodloužení ke Zbrojovce.

Něco může zajistit příměstská doprava, ale bez MHD to úplně nepůjde. Ovšem prodloužit sem vybrané spoje těch dvou linek by problém nebyl. Ať by se jednalo o závlek, nebo prodloužení spojů končících a začínajících na Dopravním terminálu. Je aby byla ta zastávka a kruháč.

Tolik tedy k problematice MHD Uherský Brod. Chápu, že ne každému je tato problematika blízká a rozumí jí asi tolik jako já problematice Rožnova pod Radhoštěm, kde jsem byl 3x v životě (kdo by nenavštívil Dřevěné městečko). Stačí vědět, že městské linky nejsou zdaleka ideální. Spousta oblastí je neobsloužená včetně jednoho ze dvou hypermarketů. Linky jsou sice čtyři, ale méně někdy znamená více. V tomto případě dvě znamenají mnohem víc ne čtyři.
Středa, 16. listopadu 2022 - 21:38:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1443
Registrován: 8-2020
A ty linky by teda mělo plně objednávat město? Otázka financování je bohužel na prvním místě, víme jak to dopadlo u spojů objednávaných krajem v Uherském Hradišti...
Brodensis
Čtvrtek, 17. listopadu 2022 - 10:10:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 276
Registrován: 7-2018
Daarzyn67:
"A ty linky by teda mělo plně objednávat město? Otázka financování je bohužel na prvním místě, víme jak to dopadlo u spojů objednávaných krajem v Uherském Hradišti..."

Dnes to jsou linky objednané krajem. Proto je také najdeme ve všech seznamech linek IDZK. Jezdí ČSAD Bus Uherské Hradiště na základě vysoutěženého provozního souboru Uherské Hradiště. Náklady platí město, protože linky mají městský charakter. Na tytéž úhrady musel již dávno přistoupit Rožnov za linku na Dolní paseky (v době kdy tam ještě nebyla současná městská linka) https://valassky.denik.cz/zpravy_region/roznov-zachranil-linku-mh d-prijde-temer-na-pul-milionu-30160331.html . Kraj prostě řekl, že linka má městský charakter (neopustí území města) a platit si to musí město samo. Na podobné úhrady musel přistoupit i Holešov. Myslím, že to byla linka Holešov – Žopy. Žopy jsou městská část Holešova, nikoli samostatná dědina. Slovácké souměstí je jiný případ, to jsou ze správního hlediska tři různá města. Takže myslím, že Brod, ale i Rožnov a Holešov, to mají vyřešeno. Kraj objednává, město rozhoduje a platí.

Výhoda pro města je alespoň v tom, že nemusejí dělat veřejné soutěže na dopravce a riskovat různé kauzy.
Čtvrtek, 17. listopadu 2022 - 12:07:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1445
Registrován: 8-2020
Brodensis: Takže se dá říct, že pokud město bude mít prostředky, nebude mít kraj problemy spoje objednat (přidat,přetrasovat)? To je poměrně výhodný stav.
Brodensis
Čtvrtek, 17. listopadu 2022 - 14:31:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 277
Registrován: 7-2018
Daarzyn67:
"Brodensis: Takže se dá říct, že pokud město bude mít prostředky, nebude mít kraj problemy spoje objednat (přidat,přetrasovat)? To je poměrně výhodný stav."

Ano tak nějak. Jenže jde o to, jestli bude chtít samotné vedení města. Jedna věc je, co se píše v Plánu udržitelné mobility a druhá věc je reálná realizace. Sice si to schválili a tudíž s tím souhlasí, ale nikdo je nedonutí realizovat všechny body plánu, pokud nebudou chtít. A nemusí to být jen nesouhlas, ale třeba i lenost a přesvědčení, že na práci jsou důležitější věci. Navíc dokument vznikl ještě za starého vedení města, které se po volbách za dramatických okolností změnilo. Ale nemylme se, to staré vedení moc odhodlání k nějaké reformě MHD nemělo. Až ke konci jejich vládnutí vznik a byl schválen tento dokument. Jednoduše řečeno, člověk nikdy neví, co z politiků vyleze.

Nějaké historické články. První je z roku 2015, kdy tehdejší (a ještě nedávný) místostarosta už mluvil o dvou linkách (podle popisu to je jiné vedení linek než to navržené v Plánu mobility). Druhý článek z roku 2017 mluví o úhradě dopravy z městské kasy ve výši 2,5 milionů.

https://www.idobryden.cz/zpravy/brod-chysta-zmeny-v-mestske-dopra ve-snizi-ceny-jizdneho-30466.html

https://slovacky.denik.cz/zpravy_region/za-dopravu-nahrazujici-mh d-plati-brod-dva-a-pul-milionu-20170516.html



Ještě zmíním Luhačovice – Pozlovice – Podhradí. Tam fakticky jezdí městská linka. Protože to jsou samostatné obce, platí kraj a funguje to bez problémů. Kdyby se (opět) spojily, kraj nepochybně finance zastaví. Skoro se nabízí otázka, proč krajská MHD bez problémů funguje ve „Velkých Luhačovicích“ nikoli však ve „Velkém Hradišti“. Důvodů bude asi víc. V Luhačovicích není moc co vymyslet a krajský (regionální) standard se tam moc neliší od městského.
Bílovice
Pátek, 18. listopadu 2022 - 12:58:34  
Neregistrovaný host
Co si myslíte o tomto? Pokud mám předplatní jízdenku na Zetce (týdenní, měsíční) a jedu vlakem, tak při cestě v rámci předplacených zón mi stačí dotyčná Zetka. Průvodčí pouze zkontroluje platnost jízdenky pomocí čtecího zařízení a není k tomu potřeba žádný papír. Zato při jízdě autobusem musím po přiložení k terminálu u řidiče vždy odebrat vytištěnou jízdenku, kde není cena, jen údaj, že se jedná o časové jízdné. Nebo do důsledku vzato, ani odebrat nemusím, ale strojek vždy jízdenku vytiskne. Zdá se to být taková malichernost, ale pokud máte tu měsíční, tak jezdíte třeba 40 jízd měsíčně (20 tam a 20 zpět) aby se to vyplatilo. Já často přesedám, takže mnohem víc. Když se vezme kvantum cestujících s předplatním jízdným, je to hromada papíru a tiskařské barvy, co se zbytečně spotřebuje. Nestačilo by, pokud nahlásím výstupní zastávku a systém vyhodnotí, že neopustím předplacené zóny, aby cesta byla prostě odsouhlasena (světelná kontrolka, zvukový signál, údaj na displeji…) bez tisku jízdenky? Papírovou jízdenku by řidič vytiskl jen na požádání. Je celkem nezvyklé, aby cestující s předplatní časovou jízdenkou dostával papírek zvlášť pro každou cestu. Nepočítám se mezi fanatické odpůrce papíru. Celkem mně rozhodilo, když jsem zjistil, že v Ostravě si nekoupím papírovou jízdenku na MHD. Ale pokud mám měsíční jízdenku, opravdu ty papírky nepotřebuju.
Pátek, 18. listopadu 2022 - 17:35:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1453
Registrován: 8-2020
Bílovice: Co řekli na Kovedu? [lol]
A opět došlo ke změně názvů zastávek (už se ani nečeká na změny JŘ), konkrétně:

Otrokovice, aut.st. -> Otrokovice, aut. nádr. Baťov (v pořádku)
Bílovice, st. č. 1 -> Bílovice (proč?)
Bílovice
Pátek, 18. listopadu 2022 - 19:44:37  
Neregistrovaný host
Na KOVED jsem to nepsal. Jednak to není nic co by mně nějak aktuálně pálilo. Ostatně si myslím, že v současné době by tam měli řešit jízdní řády a nebudu jim psát z tohoto hlediska takovou „blbost“, že máji šetřit papírem. Spíše to vidím na otázku do diskuse. Třeba by někdo něco věděl o hardwaru a softwaru.

Co se týče Autobusového nádraží Baťov, osobně si myslím, že nové pojmenování je dobré pro odlišení od terminálu u vlakového nádraží. Mimochodem, podle mapy.cz se Parkoviště autobusové nádraží nachází právě tam. Když se řekne Autobusové nádraží Otrokovice, není zcela jasné, co se tím myslí.

V Bílovicích byla zastávka stanice 1 na silnici UH – Březolupy, zastávka stanice 2 na silnici do Topolné a dál. Běžně se mezi nimi přestupuje. Proč u té první zkrátili název nevím. Možná, že má mít status hlavní zastávky. Uvidíme jestli se s novým jízdním řádem změní využití zastávek. Autobusy UH – Březolupy – Zlín zastavují na bývalé jedničce, jinde to ani nejde. Stejně tak spoje z Hradiště do Zlámance, Velkého Ořechova, Uherského Brodu atp. Spoje UH – Topolná (-Napajedla – Otrokovice – Zlín) mohou zastavovat tam i tam. Kde zastaví je určeno jízdním řádem. Z technického hlediska dvojku nutně potřebují jen spoje typu Otrokovice – Velký Ořechov, ty na jedničce zastavit nemohou. A pak některé spoje, které jedou ze směru Nedachlebice, nebo Březolupy, v Bílovicích končí a potřebují dojet k točně, což je hlavně školní zastávka. Takže uvidíme.
Pátek, 18. listopadu 2022 - 22:57:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1455
Registrován: 8-2020
Tak jsem nakonec něco skutečně našel (hned první usnesení). Předpokládám, že moc nových spojů nepřibyde, ale jenom se zpřehlední linka 185.
https://bilovice.cz/files/bilovice/attachments/142271/RO.pdf
Matty_z_NAPA
Sobota, 19. listopadu 2022 - 09:14:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 6-2017
Bílovice:
"Co si myslíte o tomto? Pokud mám předplatní jízdenku na Zetce (týdenní, měsíční) a jedu vlakem, tak při cestě v rámci předplacených zón mi stačí dotyčná Zetka. Průvodčí pouze zkontroluje platnost jízdenky pomocí čtecího zařízení a není k tomu potřeba žádný papír. Zato při jízdě autobusem musím po přiložení k terminálu u řidiče vždy odebrat vytištěnou jízdenku, kde není cena, jen údaj, že se jedná o časové jízdné. Nebo do důsledku vzato, ani odebrat nemusím, ale strojek vždy jízdenku vytiskne. Zdá se to být taková malichernost, ale pokud máte tu měsíční, tak jezdíte třeba 40 jízd měsíčně (20 tam a 20 zpět) aby se to vyplatilo. Já často přesedám, takže mnohem víc. Když se vezme kvantum cestujících s předplatním jízdným, je to hromada papíru a tiskařské barvy, co se zbytečně spotřebuje. Nestačilo by, pokud nahlásím výstupní zastávku a systém vyhodnotí, že neopustím předplacené zóny, aby cesta byla prostě odsouhlasena (světelná kontrolka, zvukový signál, údaj na displeji…) bez tisku jízdenky? Papírovou jízdenku by řidič vytiskl jen na požádání. Je celkem nezvyklé, aby cestující s předplatní časovou jízdenkou dostával papírek zvlášť pro každou cestu. Nepočítám se mezi fanatické odpůrce papíru. Celkem mně rozhodilo, když jsem zjistil, že v Ostravě si nekoupím papírovou jízdenku na MHD. Ale pokud mám měsíční jízdenku, opravdu ty papírky nepotřebuju."
V podstatě s Vámi souhlasím, je to zbytečné plýtvání. Při přepravní kontrole v autobuse kontrolora papírek vůbec nezajímá, chodí se se čtečkou karet a ověřuje se pomocí ní časové jízdné. Jinak co se týče odbavovacích systému, tak u ARRIVY skutečně lístky nevyjíždí a tuším že i u Transdevu. Tohle jde nastavit, ale odbavovací systém si řeší dopravce sám (ano, je to chyba, je v tom bordel... Každý to má jinak)
Sobota, 19. listopadu 2022 - 10:30:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12719
Registrován: 6-2004
Hlavně rychle to někde vyjíždí.. např. FLT Prostějov

u Arrivy je to o něco málo vteřin déle..

A kdy to bude mít i každý bus ZGroup? Lidé jsou dnes líní mačkat v dlani pěťáky...
Neděle, 20. listopadu 2022 - 20:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 563
Registrován: 12-2017
Co je na mysli? Zetku dokáže načíst každý bus Z-Group v rámci ID ZK. Samozřejmě na spojích na komerční riziko (Vsetín - Brno, Nový Jičín - Brno,..) tohle neumí a ani nebudou.

(Příspěvek byl editován uživatelem KarosákCZ.)
Neděle, 20. listopadu 2022 - 22:32:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 8-2020
Nebylo by úplně hloupé, aby kraj pro udělení licence vyžadoval kompatibilitu se Zetkou (možná by to bylo užitečnější než paragrafovat vnitrokrajská spojení (to už beru jako mem, neznám dnešní stav paragrafů)).
Pondělí, 21. listopadu 2022 - 09:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12726
Registrován: 6-2004
Mám na mysli platbu za jízdné debetní bankovní kartou, jiné nemám...
Pondělí, 21. listopadu 2022 - 13:48:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 8-2020
To si s bude potřeba přímo napsat na bývalou ČSAD Vsetín.
rejkjavikFany
Pondělí, 21. listopadu 2022 - 15:46:22  
Neregistrovaný host
Fany:
"Mám na mysli platbu za jízdné debetní bankovní kartou, jiné nemám..."
a co kreditní? Tou ne?
Pondělí, 21. listopadu 2022 - 16:32:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12727
Registrován: 6-2004
Tááááhněte do háááááje [wink]
Pondělí, 21. listopadu 2022 - 18:24:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1460
Registrován: 8-2020
Když o tom tak přemýšlím, tak by předplatné MHD (které v UH platí i na příměstské spoje) mělo poskytovat slevu pro kilometricke jízdné (čili lomený tarif) i mimo město, že?
Jinak bych totiž si třeba při jízdě ze Zlína do UH koupit kilometricke jízdné do Jarošova, tam jakože vystoupit a nastoupit, přičemž si už koupím jízdenku "zadarmo".
Úterý, 22. listopadu 2022 - 05:56:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12729
Registrován: 6-2004
Dodatek:

kreditní karta=dluh, půjčka.. Takové/á karty/lákadla je lépe obloukem minout..

(že hodně lidí zaměňuje/nerozlišuje pojmy debetní/kreditní , ponechávám stranou..)
Úterý, 22. listopadu 2022 - 23:11:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1465
Registrován: 8-2020
Obecně p l a t e b n í karta [wink]
https://zdopravy.cz/zlinsky-kraj-ustoupil-od-planu-zdrazit-verejn ou-dopravu-133255/
Úterý, 22. listopadu 2022 - 23:19:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12735
Registrován: 6-2004
Spousta lidí řidiči při nástupu stroze sdělí:

"kartou", nebo "na kartu" - jak má vědět, o jaký typ karty se jedná? Jak zní správná formulace ?
rejkjavik
Středa, 23. listopadu 2022 - 16:28:35  
Neregistrovaný host
Fany:
"Dodatek:

kreditní karta=dluh, půjčka.. Takové/á karty/lákadla je lépe obloukem minout..

(že hodně lidí zaměňuje/nerozlišuje pojmy debetní/kreditní , ponechávám stranou..)"

Nesouhlasím, že by se jí lidé měli vyhnout. Finančně gramotní lidé ji naopak více využívají díky jejich vlastnostem - bezúročné období, prodloužená záruka, asistenční služby, procento na důchodové pojištění apod.
Středa, 23. listopadu 2022 - 16:55:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1466
Registrován: 8-2020
No přikládá se stejně, nezávisle na druhu karty. Jenom to může s oběma Zetkami trvat déle, a u personalizované Zetky není potřeba měnit druh jízdného.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 13:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1469
Registrován: 8-2020
Nové JŘ od ČSAD UH na webu https://www.idzk.cz/autobusy
ale ten formát [uhoh]
Pajzák
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 13:31:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6489
Registrován: 6-2015
Formát mi přijde celkem v pořádku, spíš ty barvy. V JMK jsou díky použití jen bílé, černé a šedé barvy JŘ přehlednější, i když formát je velmi podobný.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 15:12:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1472
Registrován: 8-2020
Nějak se tu rozšířily zastávky "jen pro výstup" u konkrétních spojů (55) https://www.idzk.cz/media/files/transportation/timetable/files-13 95/802365_2.pdf .
Obecně se jedná o poslední spoje u závleků.
Rozumím správně, že se jedná o "blbuvzdornost", že cestující z Tučap (závlek) nepojede do Vážan/Ořechova, aby čekal na spoj ve směru do Uherského Hradiště?
Takové sociální inženýrství mi ale přijde trochu proti principu VHD - chápu třeba, proč nejde nastupovat ve Zlíně na Náměstí práce, ale jde na Divadlu (jiná četnost spojů), hlavně jde však o celodenní omezení.

Chci se teda zeptat, zná někdo jiné zastávky, kde je nástup/výstup omezen jen na konkrétní spoje (a ideálně proč)?
Pajzák
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 16:09:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6490
Registrován: 6-2015
Podle mě se jedná o eliminaci závleku u spoje, kde se předpokládá, že tam pojede minimum lidí, a to nepravidelně. Tedy proč tam jezdit 5x týdně, když tam vezeš jen 2 lidi v úterý.
Spíš mě překvapuje, že na tom spoji není uměle zkrácená jízdní doba z Vážan do Tučap a z Tučap do Vážan, protože takto se může najít zoufalec (nebo potížista), co bude chtít jet z Vážan do Ořechova, přijde až na ten čas 23:14, tak dost pochybuju, že tam na něj ten autobus, co do Tučap nejel, bude od 23:06 čekat. Popř. měla být na výstup i ta zastávka Vážany s druhým průjezdem, čímž by to bylo vyřešeno.
Čtvrtek, 24. listopadu 2022 - 16:35:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1475
Registrován: 8-2020
Máte pravdu, řidič vlastně vidí, kolik cestujících vystupuje na další zastávce (výhoda současného systému) [wink]. Snad ale budou dobře poučení, at' to nespletou.
Zkrácení jízdní doby je takové kontroverzní, ale mohlo by fungovat. Hlavně se ušetří kilometry (bohužel pouze bonus pro dopravce).
Shane
Pátek, 25. listopadu 2022 - 08:10:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 280
Registrován: 12-2006
Pajzák:
"Podle mě se jedná o eliminaci závleku u spoje, kde se předpokládá, že tam pojede minimum lidí, a to nepravidelně. Tedy proč tam jezdit 5x týdně, když tam vezeš jen 2 lidi v úterý.
Spíš mě překvapuje, že na tom spoji není uměle zkrácená jízdní doba z Vážan do Tučap a z Tučap do Vážan, protože takto se může najít zoufalec (nebo potížista), co bude chtít jet z Vážan do Ořechova, přijde až na ten čas 23:14, tak dost pochybuju, že tam na něj ten autobus, co do Tučap nejel, bude od 23:06 čekat. Popř. měla být na výstup i ta zastávka Vážany s druhým průjezdem, čímž by to bylo vyřešeno."
Jsem zvědav jestli jste se trefil, protože KOVED má problém byť s nedojížděním konečných zastávek, kupř. jedete v Luha od pošty na konečnou AN prázdný, tak těch 100m! po Nádražní musíte ujet, neexistuje tam nezajet. Neoficiálně mně bylo sděleno, že by KOVED byl ožebračen o těch 100m (potom ať mě vlezou na hrb s reklamou na ekologii), nehledě každé toto nezajetí se musí zapsat do puťovek a vykazovat na KOVED atd. Jsem zvědav jestli dle výše uvedeného se pohnuly ledy.
Pátek, 25. listopadu 2022 - 13:38:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2276
Registrován: 1-2005
Shane: To je obecný problém nejen u Kovedu, ale např. i u KODISu. KOVED byl ožebračen o těch 100m, kde by se ale nikdo nevezl. A tady je ta zásadní otázka. Koved (KODIS apod.) si objednávají přepravu cestujících nebo jízdu autobusu? Pokud jízdu autobusu, tak ano, byli ožebračeni a mají pravdu. Ale potom se nemůžeme divit, že veřejná doprava vypadá tak, jak vypadá, když o přepravu cestujících nejde.
Pátek, 25. listopadu 2022 - 13:53:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1478
Registrován: 8-2020
Dopravce poskytuje služby za určitou cenu, ale pokud "ušetří" kilometry, tak to asi musí vracet. Pokud ale má nějaké ztráty (které se, pravda, nevztahují na ujeté kilometry), pak to kraj nahrazovat nemusí. To může být poněkud nefér. Jediné plus je to, že takto ušetřené peníze jdou kraji, tedy jsou "veřejné".

O co ale plánovači (resp.zadavatelé) JŘ se soustředili na tyto mikro-optimalizace, o to méně pečliví byli při kopírování jízdních řádů MHD (že některé spoje pořád nenavazují na směny a objednavatel-město v této době dělá mrtvého brouka, je věc jiná):

https://portal.cisjr.cz/Down.aspx?f=pdf/L805004_211212_490524.pdf (oficiální termín změny)
https://portal.cisjr.cz/Down.aspx?f=pdf/L805004_220101_498163.pdf (nová zastávka)
https://portal.cisjr.cz/Down.aspx?f=pdf/L805004_220612_509061.pdf (oficiální termín)
https://portal.cisjr.cz/Down.aspx?f=pdf/L805004_220614_513405.pdf (...)
http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L805004_221211_339069.pdf (oficiální termín)
přípoje
Pátek, 25. listopadu 2022 - 16:56:20  
Neregistrovaný host
objednávají přepravu cestujících nebo jízdu autobusu
Dojetí autobusu do cílové zastávky typu Luhačovice,AS má smysl i v tom, že tam můžou být nějaké přípoje. Pokud tam ten bus vůbec nedojede, tak navazující bus se mlže zbytečně zdržet tím, že bude čekat. Zatímco kdyby tam ten prázdný bus přijel, tak ten navazující viděl, že už je tu, nikdo nepřijel, tak můžu jet. Jistě to neplatí vždy a všude, ale bylo by dost složité toto řešit, kdy to je nutné tam zajet a kdy ne, takže se to to pro jednoduchost řeší tak, že je to nutné vždy...
Zároveň dopravce při naceňování zakázky určitě musel počítat s tím, že spoje se jezdí celé.
Sobota, 26. listopadu 2022 - 16:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2278
Registrován: 1-2005
přípoje: Máme takovou techniku a budeme se spoléhat na přípoje zajišťované pohledem z okna? Není nic jednoduššího, než aby řidič odeslal na dispečink předdefinovanou zprávu, že na konečnou nedojede, protože nikoho neveze, která automaticky v systému případným přípojům odešle, že nemají čekat.
Co se týče případné úspory, tak v případě dopravce se jedná o jednotky korun - týká se to jen spálených pohonných hmot. Kolik stojí spálená nafta za cca 500 m jízdy?
Ze strany kraje bych tyto koruny ani po dopravci nevyžadoval a považoval bych to za příspěvek na ekologii. Samozřejmě pouze v případě, že by to tom řidič informoval onou zprávou.
Sobota, 26. listopadu 2022 - 22:29:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 564
Registrován: 12-2017
Některé změny jízdních řádů jsou poněkud úsměvné [happy]

621 Transdevu - spoje 210, 209
621 TQM - spoje 257, 258

V současné době tyto spoje jedou v plné trase Vsetín - Rožnov (či naopak) a míjí se v Malé Bystřici, od nových jízdních řádů budou muset cestující v zastávce Malá Bystřice, rest. U Bušů přestoupit, jelikož vůz tam končí a vrací se zpátky po trase kterou přijel.. tedy bude muset platit dvakrát nástupní sazbu nemá-li Zetku [happy] asi to má nějaké opodstatnění v turnusových optimalizacích, ale minimálně je to úsměvné..



(Příspěvek byl editován uživatelem KarosákCZ.)
Neděle, 27. listopadu 2022 - 00:04:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1484
Registrován: 8-2020
Jak hodnotíte to oddělení víkendů (zejména v kontextu ostatních IDZk změn) ?
Neděle, 27. listopadu 2022 - 20:16:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12750
Registrován: 6-2004
tedy bude muset platit dvakrát nástupní sazbu nemá-li Zetku


ano, o to jde... naštěstí takových "spojů" není většina, takže velká pochvala

Ale napište sem prosím důvody, proč se lámou dlouhé linky, např. Hranice-Bystřice-Zlín a zpět

Bystřice p/H-Vyškov-Brno a zpět.. prostě cestující chce "sednout a vysednout" a řidiči chtějí pauzy, ne býti
honěni jako nadmuté kozy - ale mohu se mýlit...

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Neděle, 27. listopadu 2022 - 20:38:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 11-2022
Co se ttýká obsluhování konečných zastávek, tak je třeba řešení hledat dle významu zastávky a denní doby.Myslím, že by bylo zajímavé se podívat i do jiných krajů a ošetřit napříkladněkteré závleky třeba formou obsluhy na zavolání...
Neděle, 27. listopadu 2022 - 20:47:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 11-2022
Mě třeba rozčiluje slepé dodržování garantovaných přestupů. Většina přestupů je ošetřeno čekáním 5 minut, ale v případě, že spožděný spoj má spoždění například 6, 7 minut, tak řidič naprosto slepě vyčkát předepsaných 5 minut a jsou naštvaní jak cestující, kterým přípoj ujel, tak i cestující ve vyčkávajícím spoji. Přitom každý majitel chytrého telefonu se může podívat hned na několik aplikací zobrazující spoždění nebo dokonce polohu vozidel. Je opravdu nutné zbytečně čekat a těsně ujíždět přípojům?
Shane
Pondělí, 28. listopadu 2022 - 08:00:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 281
Registrován: 12-2006
přípoje:
"objednávají přepravu cestujících nebo jízdu autobusu
Dojetí autobusu do cílové zastávky typu Luhačovice,AS má smysl i v tom, že tam můžou být nějaké přípoje. Pokud tam ten bus vůbec nedojede, tak navazující bus se mlže zbytečně zdržet tím, že bude čekat. Zatímco kdyby tam ten prázdný bus přijel, tak ten navazující viděl, že už je tu, nikdo nepřijel, tak můžu jet. Jistě to neplatí vždy a všude, ale bylo by dost složité toto řešit, kdy to je nutné tam zajet a kdy ne, takže se to to pro jednoduchost řeší tak, že je to nutné vždy...
Zároveň dopravce při naceňování zakázky určitě musel počítat s tím, že spoje se jezdí celé."
Tyto návaznosti s dojetím nedojetím byly i před novým systémem a jako řidiči jsme s tím neměli problém, neb určitý systém v tom byl a nehrozilo to. Nehledě na to, že uvedené míří zejména na okrajové spoje, kdy návaznosti nebyly a tudíž to bylo zbytečné tuplem, to jsou právě ty případy kdy nikdo nejel. K Vaší spokojenosti dávám ještě křiklavější příklad, dojezd tehdy posilového spoje z Brna v neděli do Luhačovic (ze Zlína 21:50), kdy se stávalo, že třeba od Bohuslavic nikdo nejel a lze očekávat, že ze zámku na AN nikdo nejede, tak se mohlo rovnou zatočit do garáží. Pro upřesnění dojezd návazného spoje má hlásit pokladna, jak je již uvedeno výše, lze to vyřešit. Mimo to, já se jen na pokladnu nespoléhám, neboť to má často prodlevy a raději soukromě iniciativně kontroluji polohu spojů na mapě a vím co a jak. I to hlášení zpoždění zejména od vlaků není spolehlivé.
Shane
Pondělí, 28. listopadu 2022 - 08:06:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 282
Registrován: 12-2006
Luhacovjan346:
"Mě třeba rozčiluje slepé dodržování garantovaných přestupů. Většina přestupů je ošetřeno čekáním 5 minut, ale v případě, že spožděný spoj má spoždění například 6, 7 minut, tak řidič naprosto slepě vyčkát předepsaných 5 minut a jsou naštvaní jak cestující, kterým přípoj ujel, tak i cestující ve vyčkávajícím spoji. Přitom každý majitel chytrého telefonu se může podívat hned na několik aplikací zobrazující spoždění nebo dokonce polohu vozidel. Je opravdu nutné zbytečně čekat a těsně ujíždět přípojům?"
Právě, že se slepě nečeká, ale pokladna hlásí ČEKEJ/NEČEKEJ. Spíše jsou někdy garantované přestupy zbytečně krátké, protože na dojezdu je poté dostatečná přestávka, nebo naopak nesmyslné, kdy navazující spoje odjíždí zpravidla zpožděné. Nicméně čeká se i více než 5 minut, těch 6 minut píše pravidelně ČEKEJ. Vychytat se to musí u bus/vlak, kdy to píše čekej vlak +7 na SŽ tabuli svítí +20, a vím, že vlak je třeba v UH a rozhodně nedojede do 5 minut do UB.
Pondělí, 28. listopadu 2022 - 17:55:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 11-2022
Shane:
"Luhacovjan346:
"Mě třeba rozčiluje slepé dodržování garantovaných přestupů. Většina přestupů je ošetřeno čekáním 5 minut, ale v případě, že spožděný spoj má spoždění například 6, 7 minut, tak řidič naprosto slepě vyčkát předepsaných 5 minut a jsou naštvaní jak cestující, kterým přípoj ujel, tak i cestující ve vyčkávajícím spoji. Přitom každý majitel chytrého telefonu se může podívat hned na několik aplikací zobrazující spoždění nebo dokonce polohu vozidel. Je opravdu nutné zbytečně čekat a těsně ujíždět přípojům?"Právě, že se slepě nečeká, ale pokladna hlásí ČEKEJ/NEČEKEJ. Spíše jsou někdy garantované přestupy zbytečně krátké, protože na dojezdu je poté dostatečná přestávka, nebo naopak nesmyslné, kdy navazující spoje odjíždí zpravidla zpožděné. Nicméně čeká se i více než 5 minut, těch 6 minut píše pravidelně ČEKEJ. Vychytat se to musí u bus/vlak, kdy to píše čekej vlak +7 na SŽ tabuli svítí +20, a vím, že vlak je třeba v UH a rozhodně nedojede do 5 minut do UB."

Děkuji za objasnění problematiky. Mezi autobusy to opravdu moc nevidím, ale při čekání hlavně na Slovácké expresy ano.
Úterý, 29. listopadu 2022 - 16:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1494
Registrován: 8-2020
Daarzyn67:
"
O co ale plánovači (resp.zadavatelé) JŘ se soustředili na tyto mikro-optimalizace, o to méně pečliví byli při kopírování jízdních řádů MHD"
Ještě pořád dopravce neodpověděl. Cestující asi čeká nepříjemné překvapení...
Neděle, 04. prosince 2022 - 18:23:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12764
Registrován: 6-2004
dotaz do historie, pro znalce:

před r. 1989 bývaly poněkud mrazivější zimy, náledí... a proto špatné vozovky apod. A právě toho se týká můj dotaz, jen nevím, zda to dobře popíšu:

zajímá mne, zda bylo či nebylo možno JEN a pouze na základě mínění/odhadu řidiče (a dělo se tak) cestujícím sdělit: tam a tam (do toho a toho místa/bodu v jízdním řádě) nejedu, je náledí, nejedu...

Konkrétně na lince ze Zlína do Míškovic/Lechotic byl "terčem problému" kopec z Mysločovic do Machové, nedával to madarský bus "garmoška" 22:30 ze Zlína
a z doslechu vím i o spoji Zlín-Holešov-Kostelec u Hol. , kdy řidič v Rymicích cestujícím sdělil, že nebude zajíždět do obce Roštění , ale pojede z Rymic přímo do Kostelce
Mám to z doslechu, bratranec jezdíval tím spojem z hokeje. Jelo to 20:35 ze Zlína (bus jezdil jen v N , řidič patrně spal někde v Kostelci na konečné a ráno 4:20 hajdy zpátky do Zlína...)

Takže se toto dělo. Jak se tyto situace řeší dnes? díky
Neděle, 04. prosince 2022 - 19:51:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 565
Registrován: 12-2017
Doteď platí, že u nás na Pustevny se jede, zda-li to podmínky umožňují (je to i v poznámce JŘ), jinak končí na zastávce Prostřední Bečva,Kněhyně,Skokan. Za ČSAD když se jelo na Pustevny v zimě, tak řidiči odmítali zastavovat na zastávce Pustevny, rozc. Skal. jelikož by se do toho vracáku jednoduše nedokázali rozjet [happy]
Matty_z_NAPA
Neděle, 04. prosince 2022 - 20:00:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 56
Registrován: 6-2017
Přesně tak. Pokud to JŘ umožní, tak se zastávka neobsluhuje. Pustevny jsou však specifický případ.
Správně by mě řidič kontaktovat CED KOVED s žádostí o zařízení zimní údržby. CED se SÚS vykomunikuje údržbu silnice, protažení, posyp. Pokud jsou však podmínky takové, lze umožnit neobslouzení zastávky z tohoto důvodu. Je však nutné toto vždy! projednat s CED KOVED. Řidič má právo z bezpečnostních důvodu odmítnout jízdu do takového úseku, ale bez projednání s CED se jedná o svévolné nedodržení trasy.
Neděle, 04. prosince 2022 - 20:13:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1503
Registrován: 8-2020
Nemělo by toto být uvedeno v JŘ, pokud je riziko "vysoké" ?
Matty_z_NAPA
Neděle, 04. prosince 2022 - 20:28:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 6-2017
V JR linky 948662 je doslovně uvedeno "Po dobu nesjízdnosti silnice III/4837 na Pustevny bude přeprava cestujících ukončena v zastávce Prostřední Bečva, Kněhyně, Skokan.
To znamená, že pokud je vyhlášena uzavírka komunikace provozovatelem, tak se nahoru nejezdí a silnice se neudržuje. V ostatních případech se se správcem domlouvá údržba této silnice na žádost řidičů před CED. V úseku se pluhuje a používá se inertní posyp.

(Příspěvek byl editován uživatelem Matty_z_NAPA.)
Matty_z_NAPA
Neděle, 04. prosince 2022 - 20:29:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 58
Registrován: 6-2017
Daarzyn67:
"Nemělo by toto být uvedeno v JŘ, pokud je riziko "vysoké" ?"
Zkuste přesně a jasně definovat "vysoké riziko".
Pondělí, 05. prosince 2022 - 09:48:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1505
Registrován: 8-2020
Vykřičník u spoje, "V případě velmi nepříznivého počasí (náledí...) nejede na tyto zastávky:..." Do CIS JŘ klidně spoje duplikovat, pokud ti neodpovídá standardům.
Středa, 07. prosince 2022 - 19:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1514
Registrován: 8-2020
https://www.idzk.cz/v-nedeli-nastanou-zmeny-v-jizdnich-radech-a-c o-novinky-v-autobusovych-linkach
Sobota, 10. prosince 2022 - 15:06:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12777
Registrován: 6-2004
Zajímal by mne dnešní , sobotní oběh:

bus 11:45 z Holešova do Zlína vždy jezdila Arriva, dnes jsem viděl bus Z-Group... Ten pak následně přechází na bus 12:35 ze Zlína přes Chvalčov do Bystřice p.H. ? A dál?

díky za info
Matty_z_NAPA
Sobota, 10. prosince 2022 - 17:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 6-2017
Fany:
"Zajímal by mne dnešní , sobotní oběh:
bus 11:45 z Holešova do Zlína vždy jezdila Arriva, dnes jsem viděl bus Z-Group... Ten pak následně přechází na bus 12:35 ze Zlína přes Chvalčov do Bystřice p.H. ? A dál? díky za info
"
Od 11.12.2021 minimálně jezdí tento spoj Z - Group BUS. Nevím co tedy myslíte tím, že jej vždy jezdila Arriva. Dál pak točí z Bystřice Kroměříž
Pondělí, 12. prosince 2022 - 19:14:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12786
Registrován: 6-2004
Díky, oběhy mě neskutečně zajímají... jízdní řády, oběhy, to je paráááda se v tom hrabat... KDO to určuje, jaká je to pozice, to "přiřazování" busů na jednotlivé výkony, technolog ? Nebo řidiči do toho mluví?
Pondělí, 12. prosince 2022 - 19:35:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1529
Registrován: 8-2020
Pokud bychom neuvažovali nutné bezpečnostní přestávky, pak řešení by se dalo spočítat kompromis mezi maximalizací počtu navazujících spojů ( = minimalizací počtu použitých autobusů) a minimalizací délek přejezdů mezi těmito spoji (ideálně, pokud se končí a potom začíná na stejné zastávce).

Svět je samozřejmě složitější, nicméně si myslím, že jednomu řidiči odpovídá jeden autobus (v jeden den), a ten si tak vybírá oběh podle toho, kde začíná a končí. Což asi není problém pro vesnické řidiče (už se to tu diskutovalo), jelikož do města bývá ráno nesrovnatelně větší poptávka, a první spoje tedy jedou tímto směrem.