Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejové vedení, jeho fotky, výrobci... » Archiv diskuse Trolejové vedení, jeho fotky, vý... do 27. 4. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trolejové vedení, jeho fotky, vý... do 27. 4. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 18. října 2021 - 08:27:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3723
Registrován: 1-2005
9Tr: Mám pocit, že pokud nejsi přepnutý na baterky, tak u našich 30Tr sběrače nejdou vůbec stáhnout, takže bys ani při stahování oblouk vytáhnout neměl.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Pondělí, 18. října 2021 - 10:48:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6838
Registrován: 6-2005
Tr man: všechny baterkové, vozy mají podmíněnou automatickou manipulaci se sběrači až po:
a) vypnutí automatu
b) přepnutí na Aku
+ noha z pedálu jízdy.

Ovšem přepnout na obvyklý režim už jde v době jejich pohybu.
Makrelu neumeješ.
Pondělí, 18. října 2021 - 20:46:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 354
Registrován: 6-2005
9Tr: Tak jsem zkoušel a přemýšlel. Oblouk pod stříškou vytáhneš pouze za a) jsi natrolejený, seplý stykače, proud teče, ale máš třeba hodně sjetej uhlík nejlépe šikmo, rozjíždíš se pomalu a vanička na botce se škobrtne o vyčnívající červík, nebo šroubek a vytáhne to oblouk stejně jako když jdeš kontrolovat uhlíky a nevypneš automat a máš odběr. Ale zase ten oblouk by neměl mít tak dlouhý život, aby to zapálilo stříšku.
b) spečený, nebo z nějakého důvodu nerozeplý stykače ať už trolej vůz, nebo baterka vůz. Prostě napětí na botkách. Přesněji na mínusu. Zpravidla na pravý. Tam je to o tom, jak dlouho pod stříškou stojíš. Není to o oblouku, ale spíš o tavení...
c) kombinace obojího díky rekuperaci a včasnýmu nevypnutí měnírny.
Úterý, 19. října 2021 - 19:50:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6841
Registrován: 6-2005
Berry: to jsem přesně myslel, že se třeba rozjedeš a buď nedosedla botka, nebo jak píšeš- nežadoucí kontakt a odskočení. Ano je to moc krátkodobé, ale to jediné mně vychází, že by mohlo být příčinou. Jako že by něco spadlo z vrchu a udělalo zkrat- větev... No a co když tam spadl převěs, ale zase 2x tak rychle po sobě na různých místech a že by to nechytla měnírna? prostě je to zajímavé a bylo by dobré, kdyby někdo znalý objasnil příčinu.
Makrelu neumeješ.
Mour
Středa, 20. října 2021 - 18:35:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 477
Registrován: 4-2007
Jak dlouho tam ty stříšky byly namontovány? Ona stačí kombinace usazeného něčeho na vrchu stříšky vlhkosti a plazivka s následným požárem je na světě.
Čtvrtek, 21. října 2021 - 14:04:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 253
Registrován: 9-2005
9_tr Tak převesy byly ok, ohledně větví, stromy jsou celkem daleko, i když u zámecké je jeden částečně nad TTV, ale to je snad až za stříškou.
Ohledně listí, no něco by tam být mohlo, ale vhledem k tomu, že bylo dost sucho, je nepravděpodobné, že by se tam nějak udrželo. U divadla je snad od jara 2018, u zámecké je jen provizorní při výlukách. A k měnírnám, u divadla je pod MR3 Pražská, která měla snad komplet rekonstrukci vybavení na podzim 2012. U zámecké je pak pod MR1 Jateční, ta snad také měla nějakou opravu, ale zásadnější v poslední době nebyla (našel jsem, že se snad měla dělat).
Středa, 03. listopadu 2021 - 18:57:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 221
Registrován: 7-2012
Pro poteseni , takhle vypadalo stale jeste visici krizeni ve Stepanske v lednu 1973
Pátek, 12. listopadu 2021 - 21:17:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6860
Registrován: 6-2005
Novinky z Jihlavy
Makrelu neumeješ.
Čtvrtek, 02. prosince 2021 - 20:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6883
Registrován: 6-2005
Aktuální Brno:
Jedovnická/Bělohorská



Šlapanice
Je zajímavé, že na trati, která nemá společnou měnírnu s tramvají je dělič jen v "-" pólu.


Makrelu neumeješ.
Pondělí, 31. ledna 2022 - 21:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6950
Registrován: 6-2005
Kdyby někoho zajímaly detaily z opravy kříže.

Makrelu neumeješ.
Neděle, 13. února 2022 - 16:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 260
Registrován: 9-2005
9_tr dáváte ty nový segmenty delší jak "originály", nebo to jen tak vypadá? A není nějak níže?
Neděle, 13. února 2022 - 18:37:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6964
Registrován: 6-2005
Není níže, není tak jak udělat než hrabání do tahu. Je to tak, kmjak zamýšlel výrobce. Výměna kus u kus.
A délka je taková, aby projela botka i v extrémním postavení. Takže ano, mezera se může změnit. Snaha je o co nejmenší mezeru.

(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)
Makrelu neumeješ.
Neděle, 13. února 2022 - 20:18:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 261
Registrován: 9-2005
Jak to že nejde? však bys udělal segment kratší, šlo mi o to, jestli jste ho neudělali o pár mm delší, ale asi ne [happy] A opticky ten segment vypadá, jako kdyby šel níže, proti té prostřední "pičce". Ale ona je i na té první fotce taková utopená.
Neděle, 13. února 2022 - 20:58:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6965
Registrován: 6-2005
Kdyby byl níže, tak buď musíš ubrousit svorku, nebo trolej.
Délkově píšu, že je možné, že je delší. Vzal jsem botku, nasimuloval nekrajnější možnou polohu a dle té se nastavila délka segmentu. Takže ano, je možné, že je to o něco málo dělší, než udělal výrobce. Ale je to jen v rámci jednotek mm.
Pokud je trolej a pička nová, tak nový uhlík jede v přímce a nepznáš rozdíl průjezdu, že je nějaká mezera, resp. nerovnost. Pokud je uhlík sjetý, tak už nerovnost pozná a je nutné upravit rychlost. Takže nový kříž, nový uhlík, přímý směr 50 není problém, jakmile ale je uhlík více sjetý, tak rychlost do 30, jinak ona nerovnost na pičce znamené, že sběrač vyletí. A proto nelze říci, že přes kříže lze jezdit 50, protože je to velmi různé dle mnoha okolností a řidiči nejsou vždy úplně inteligentní, aby dokázali rozlišit jak má aktuálně jet. Inteligentní= spíše odpovědný. Valná většina na tu práci ser... a je nutné přesdpisy, bohužel, upravit kvůli podobným individuum.
Makrelu neumeješ.
Phd
Úterý, 15. února 2022 - 19:15:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 858
Registrován: 2-2007
Ahoj,
ze své iniciativy bych chtěl všem zájemcům, případně také laické veřejnosti představit profesi projektanta trakčního vedení, které se věnuju od roku 2015. Jelikož jde o můj první text tohoto druhu, vybral jsem si jednoduchý projekt úpravy trolejbusové křižovatky ulic Neštěmická a Krčínova v Ústí nad Labem. Trolejbusová křižovatka se řešena tak, že se dá jet po Neštěmické rovně obousměrně a z této ulice je možné odbočit ze zastávky Prior na Krčínovu, rovněž v obou směrech.
Projekt nevyžaduje žádné stavební úpravy, nebude postaven žádný nový stožár ani žádný nebude odstraněn, jde pouze o úpravu trolejových stop a výměnu armatur za nové.

Zajištění podkladů
Abych mohl projekt vůbec zhotovit, bylo třeba si obstarat podklady. Objednatel projektu DPMUL mi byl nápomocen tím, že mi zaslal výrobní dokumentaci z roku 1988 firmy Pragoprojekt ve formátu PDF a zaměření současných objektů včetně stožárů ve formátu DWG.

Příprava na prohlídku místa
Se zástupci DPMUL jsem si dohodl termín osobního setkání, na které jsem si musel připravit podklady v podobě výkresu. Osobní prohlídku při zpracovávání jakéhokoliv projektu považuji za nevyhnutelně nutnou minimálně ze dvou důvodů: po telefonu nelze vyřešit vše, ačkoliv jsou k dispozici moderní nástroje jako Google Street View, jelikož nezobrazují situaci v reálném čase. Druhým důvodem je, že až na místě projektant zjistí, jak se situace skutečně má, např. jak jsou vychýleny sběrače trolejbusu při průjezdu křižovatkou a výhybkami nebo výškové uspořádání situace, které je na virtuálních mapách značně zkresleno.

Připravil jsem si tedy výkres, který je složen z aktuální ortofotomapy, a ze zaměřených stožárů. Z praktických důvodů tvořím svoje projekty v reálných souřadnicích. To znamená, že si z internetu můžu stáhnout volně dostupnou katastrální mapu příslušného území ve formátu DXF a poté jen přizpůsobit snímek plochy s ortofotomapou, abych viděl okolí, průběh pozemních komunikací a především vodorovné dopravní značení. To je důležité kvůli poloze trolejbusových stop. Soubor se stožáry od DPMUL již naštěstí v souřadnicích byl.


Prohlídka místa
Na místě stavby jsem se od zástupců DPMUL dozvěděl konkrétní přání a požadavky. Jak jsem již zmínil, situace je jednoduchá, obsahuje dvě výhybky a jedno křížení. Nebyla to však jen výměna armatur a posun trolejových stop, ale odstranění manipulační stopy, což křižovatku značně zjednoduší. Zásadním požadavkem byl posun rozjezdové výhybky o 50 m blíže centru a posun sjezdové výhybky o 7 m týmž směrem. Důvody posunutí jsem si ověřil přímo v reálné situaci, jelikož z průjezdu trolejbusu bylo vidět, že jsou obě výhybky v nevhodné poloze. Všechny důležité poznámky jsem si zaznamenal do připraveného výkresu, protože úpravy se týkaly i polohy izolačních prvků na výhybkách a na křížení. Ukázalo se, že jsem měl nedostatečně připravený výkres, protože jsme v situaci zašli daleko za křižovatku. Důvodem bylo posunutí výhybky v delším úseku, než jsem předpokládal.

Na místě stavby však zazněl i nesouhlasný názor ke zrušení manipulační stopy, kterou tvořil oblouk od Žežické na Krčínovu. V případě nehody na tomto místě nemohou trolejbusy od Žežické pokračovat po Neštěmické, ale manipulační stopa jim zajistí průjezd Krčínovou ulicí, takže nemusí dojít k omezení trolejbusové trakce.

(mapa)

(pokračování příště)
Středa, 16. února 2022 - 10:32:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 262
Registrován: 9-2005
9_tr Tak svorka ubrousit nejde, pokus nemyslíš demontovat a vzít ten vršek. No vidíš, čekal bych, že mírně sjetý uhlík bude držet více, samo nemyslím nějakou vylámanou a vyjetou hrůzu. Tak ono i 30 km/h je rychlost v pohodě, rozhodně lepší, jak se tam plazit 15km/h apod. Ale jak ten stav uhlíku odhadneš, jedině kontrolou, otázkou je, jak často? No taková je doba, co nejméně se o cokoliv starat. Asi i záleží jestli jedeš pod tím, nebo bokem a o kvalitě silnice nemluvě viz. chlívek vedle [happy]
Úterý, 22. února 2022 - 07:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6971
Registrován: 6-2005
Storm: sundat, ubrousit, vrátit. Ano, nejde. Ale je to jediná možnost.
Řidič má kontrolovat průběžně. Praxí už ale odhadneš stav.
Makrelu neumeješ.
Úterý, 22. února 2022 - 18:19:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6972
Registrován: 6-2005
Kdyby někoho zajímalo, jak vypadá Kremnica z blízka.



Makrelu neumeješ.
Úterý, 22. února 2022 - 18:56:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1208
Registrován: 11-2007
Do odbočky na volnoběh, a na rovný směr "nabudit"[blesk] průjezdem pod proudem, smykadlo/botka vyhodila výhybku po průjezdu tím výjezdovým jazýčkem zpět do základního směru, tedy v tomto případě do odbočky...
Tyto výhybky bylo možno tedy používat s předkontaktem v určité vzdálenosti před výhybkou.
Je to tak? [happy]
SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání
Úterý, 22. února 2022 - 21:11:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6973
Registrován: 6-2005
Phillip: popis je dokonalý, bez jediné chyby.
Jen doplním, že jádro je ze 2/3 magnetické a z 1/3 ne. Konce jádra jsou různé, což je nutné sledovat, protože podle rozdělení je jádro vtahováno určitým směrem a nejde ho tedy otočit dle potřeby. A tento konkrétní kus byl původně vyroben pro rovně bez a do odbočky s proudem. Jenže Je reálná možnost, že jedno těleso se bude brzo muset měnit na tuto konfiguraci a tak je dobré ho mít připravené.
Makrelu neumeješ.
Úterý, 22. února 2022 - 21:42:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 263
Registrován: 9-2005
9_tr Já právě chvíli přemýšlel, kam je základní postavení, ale podle páčky to vycházelo do odbočky. Je ta páčka otočená a proto ten výlisek dolů?

Philip A to jsem ještě od 9_tr zjistil, že kromě klasického zapojení na jeden předkontakt, byly i se dvěma, na každou polaritu zvláště.

9_tr Nechceš to sem hodit jako zajímavost? Jestli fotka není tajná a máš svolení. Jinak to máte ještě takhle zachovalé (nepoužité)? Já myslel, že už všechny byly v provozu.
Středa, 23. února 2022 - 05:52:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3803
Registrován: 3-2004
Phd: To je úplně perfektní. Těším se na další díl!
Středa, 23. února 2022 - 06:38:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6974
Registrován: 6-2005
Phd nesouhlasný názor byl správný. Chápu důvody rušení, ale z provozního hlediska to není úplně rozumný krok.

Storm základní postavení je dle sestavení. Páčku sice teoreticky otočit lze, prakticky ne.
Buď je přivařená, nebo ji drží čep a při otočení nebude sedět. Originál byly Bz odlitky, ale používaly se i Fe svařence, nebo jako na foto frézovaný díl. Byl docela problém najít tu správnou.
Ano, něco tu je, ale ještě 2,3 poruchy a je problém. Pak bude zbývat vyvrtat chybějící otvory do odlitku SV.

Myslím, že na nějaké staré foto z HK to bylo vidět taky. Ale byla snad v publikaci z 99.
Makrelu neumeješ.
Středa, 23. února 2022 - 19:28:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6976
Registrován: 6-2005
Byla nelezena ještě nějaká bižuterie, tak proběhlo úplné dokončení tělesa z dočasného provizoria na "ihned k instalaci". Místo "kšandy" byly doplněny originální čepy, pružinka dostala seřizovací šroub a byl připojen dracoun, který má omezovat tahání přechovdového proudu mezi čepem jazyka a tělem výhybky. Jazyk jsem ještě mohl vyfotit vytažený... Příště.
Další snímek jsou ony palce- Bz odlitek, svařenec a frézovaný kus. Dále to je páčka, kterou se zajišťuje poloha, jak vidno, jsou dvě, dle toho kde je základní směr (ta delší strana), to "Y" je asi ze staré sjížděčky, možná pro možnost nastavení základního směru dle potřeby, využití viz jednostopá trať v HK. I sjížděčky ale měly základní směr, nejčastěji rovně, takže se přes ně dalo i jezdit obráceně, couvat... Hlavně rovně to bylo pro možnost mírně vyšší ryhlosti průjezdu. To pod "Y" patří na vracecí palec, no a jak vypadá jádro. A jestli Vám přijde, že ty díry jsou vrtané nějak různě, tak ano. Proč? Protože Kremnica. Úplně stejně "mimo" byly i díry pro koncovou svorku, takže měnit těleso= nejlépe měnit i s koncovkami...


Makrelu neumeješ.
Phd
Neděle, 06. března 2022 - 17:46:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 863
Registrován: 2-2007
(pokračování článku z 15. 2. 2022)

Zpracování projektu
Protože byla ortofotomapa nedostatečná, musel jsem si nasnímat ještě další oblast, abych mohl určit polohu rozjezdové výhybky.



Nejdříve začnu nosnou sítí v rovných úsecích. Ta se nijak nemění, jedná se zpravidla o rovné převěsy v párové soustavě stožárů. Podklady nosnou síť neobsahovaly, takže jsem si je musel nakreslit sám podle pořízených fotografií a podle Google StreetView. Nosná síť nad křižovatkou vyplyne z nového uspořádání trolejbusových stop, tu tedy vynechám.

Rozjezdová výhybka
Výchozím prvkem jsou v tomto případě výhybky, standardně se snažím umisťovat nejdříve symetrické desetistupňové výhybky. Bylo rozhodnuto, že rozjezdová výhybka bude na nosné síti mezi párem stožárů č. 5239 a 5236 a párem 5237 a 5234. Tato rozjezdová výhybka bude vzhledem ke svému umístění pro směr na Krčínovu a na Žežickou tedy symetrická s úhlem stop 10°, jelikož umožňuje na obou stopách rychlost 45 km/h. Cílem tohoto konkrétního umístění výhybky je předejít instalaci nosné sítě pro ohyb souběžných trolejbusových stop. V opačném případě by bylo nutné prověřit únosnost stožárů, protože by vznikla další složka sil od nového převěsu. Výhybka tedy bude co nejblíže páru č. 5239 a 5236 tak, aby všechny čtyři vodiče byly mezi sebou v konstantní vzdálenosti.

Postupem doby jsem si bloky výhybek a křížení v AutoCADu zpracoval do té podoby, která mi ušetří čas a manipulaci s objektem. Takže už nebudu muset měřit vzdálenosti pro uchycení nejdelších obloukových svorek, které z výhybky vycházejí.



Převěs mezi stožáry č. 5239 a 5236 není kolmý k ose komunikace, takže je potřeba geometricky vypočítat, kde se výběhy vnitřních trolejových drátů k rovným úsekům na převěsu sejdou. Toho lze snadno docílit shodnosti úhlů známé z geometrie ze základní školy.

Trolejová stopa Prior – Žežická



Levá stopa ve směru jízdy pokračuje dál rovně po Neštěmické ulici, pravá stopa se stáčí směrem na stanoviště zastávky Prior. Komunikace navíc není zcela přímá, takže trolejová stopa pro rovný směr bude tvořit mírný oblouk. Stopu směřující na zastávku je možné už za výhybkou stočit směrem k označníku zastávky tak, aby se na ní vyskytovalo co nejméně ohybových bodů. Takto trasovaná stopa zaručuje, že trolejbus může jet maximální možnou rychlostí danou rychlostí na komunikaci nebo konstrukční rychlostí vozidla. Vzhledem k flexibilním sběračům trolejbusu navíc není nutné striktně sledovat trajektorii vozidla, čili tohoto principu budu využívat i zde.

Na tuto stopu jsem také předběžně umístil křížení stop pro oblouk Krčínova – Prior.



Levá, tedy přímá stopa bude zavěšena na přímých převěsech mezi stožáry, jejich rozložení umožňuje instalovat jednoduchou nosnou nosnou síť převěsů. Je třeba mít pořád na paměti, že na této stopě kreslím pravý trolejový drát.

Stanoviště zastávky Prior pro směr na konečnou Žežická se nachází až za křižovatkou, nástupní plochu tvoří zadlážděný prostor naproti pasáži obchodního domu. Zde není záliv pro zajíždění trolejbusu, takže si budu muset pomoci šablonou. Používám šablonu ve tvaru obrysu kloubového i standardního vozidla délek 12, 15 a 18 m. V tomto konkrétním případě délka vozu nehraje roli, jde jen o polohu vozu vůči nástupní hraně. Je třeba mít na paměti, že během manipulační jízdy trolejbus toto stanoviště neobsluhuje, takže je nutné vytvořit jistý kompromis polohou trolejové stopy a maximální rychlostí trolejbusu, což je vyřešeno minimálním množstvím oblouků a jejich minimálním úhlem. Dle naměřených vzdáleností bude osa stopy od osy stanicujícího trolejbusu cca 2,5 m daleko. Podotýkám, že trolejbus, který stanoviště obsluhuje, bude zpomalovat, čili vychýlení sběračů od osy trolejbusu může být větší než při vyšších rychlostech. Zároveň je poloha stopy navržena tak, aby ji bylo možno při manipulační jízdě projet co nejvyšší rychlostí.

Trolejová stopa Prior – Krčínova
Aby trolejbus mohl oblouk projet co nejrychleji, je třeba mít stopu co nejblíže středu oblouku. Tomu však brání limit ohybu obloukových svorek, který činí 30°, záměrně se však takovému extrému vyhýbám, protože při montáži dochází k jistým nepřesnostem, proto si jako limit volím úhel 27°. Nejdelší obloukové svorky měří 3 m. Třetí podmínka je, že převěs nebo výložník by měl v ideálním případě tvořit osu úhlu. Toho však v praxi nelze stoprocentně dosáhnout, proto se optimalizovala do té podoby, že úhel převěsu a trolejové stopy nesmí být menší než 90°. To znamená, že pokud stopy svírají úhel např. 20°, může mít převěs rozptyl 20°. Tyto podmínky musí být splněny zároveň.



Pravou stopu od rozjížděcí výhybky však není možné nasměrovat až k označníku, protože trolejbus během manipulační jízdy zastávku vynechává a do zálivu neodbočuje. Pravý trolejový drát by tedy s ohledem na délku sběračů měl být nad dělicí čárou mezi pravým pruhem a zálivem zastávky. Naštěstí je dopravní situace koncipována tak, že ze zálivu může trolejbus zůstat ve svém pruhu a ihned odbočit doprava.

Z pokusného měření vyplývá, že tato odbočka má úhel 72°, jenže k takové hodnotě se úhel trolejových stop na Neštěmické a Krčínově ulici ani nedostane. Trolejbus totiž na obou ulicích přejíždí z jednoho pruhu do druhého, což mi několik stupňů ušetří. Odbočující stopa tedy může vést tak, že krajní trolej může být až na úrovni obrubníku, v okolí není nic, čemu by to bránilo. Neparkují zde automobily, které by bylo nutno objet, není zde vzrostlá zeleň, která by mohla strhnout stahovací lana, není zde budova, od níž by musela být živá část trakčního vedení v normované vzdálenosti.

Výjezd z tohoto oblouku by měl být pozvolný, protože vozidlo po opuštění zatáčky začne na přímém úseku zrychlovat. Hodnoty úhlů jednotlivých oblouků by tedy měly mít sestupnou tendenci. Naměřené hodnoty ve směru jízdy 19°, 16°, 15° a 13° se tedy jeví jako přijatelné.



Na Krčínově ulici však trolejbus zastavuje na další zastávce, takže trolejová stopa by měla vést nejlépe v pravém pruhu. Protože se ale zde může vyskytnout nějaká překážka, musí mít trolejbus možnost tuto překážku objet. Levá trolej této stopy tedy bude na dělicí čáře obou pruhů. Této úrovně lze dosáhnout až na výložníku na stožáru č. 5267. Při zdvojení troleje se pak přesvědčím, zda jsem dosáhl kýženého efektu.



Tímto úkonem jsou tedy vyřešeny trolejové stopy ve směru na Krčínovu a na Žežickou.

(pokračování příště)
Pondělí, 07. března 2022 - 07:17:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6991
Registrován: 6-2005
Nejpravděpodobnější překážka bude ale na přechodu, kde trolej je ještě vpravo.
Makrelu neumeješ.
Neděle, 13. března 2022 - 14:27:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 265
Registrován: 9-2005
9_tr:
"Nejpravděpodobnější překážka bude ale na přechodu, kde trolej je ještě vpravo."

Jestli to dobře chápu, tak tím pravým pruhem v oblouku by měly jezdit jen trolejbusy, ale může se tam něco kopat. Já raději, když je ta stopa více u středu, i když kolikrát to svádí tahat takhle po okraji silnice.
Neděle, 13. března 2022 - 14:57:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6998
Registrován: 6-2005
Storm: Cokoliv, někdo tam odstaví auto, srazí chodce na přechodu, protože i na leteckém snímku je vidět, že tudy jede auto.
Je potřeba najít kompromis pro co možná nejvyšší rychlost daného místa a co možná největší využitelnost troleje i v případě mimořádné situace.
Makrelu neumeješ.
Phd
Neděle, 27. března 2022 - 21:16:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 865
Registrován: 2-2007
(pokračování článku z 6. 3. 2022)

Sjezdová výhybka a křížení
V dalším kroku je nutné zpracovat trolejové stopy od Žežické a od Krčínovy. Stopa od Krčínovy bude navíc obsahovat křížení s rovným směrem. Oba směry by měly ústit do sjezdové výhybky s úhlem 10°. Na přání DPMUL bude tato výhybka asymetrická, trolejová stopa od Žežické bude v rovném směru a stopa od Krčínovy v odbočce. Stopa od Krčínovy mezi křížem a výhybkou by měla mít co nejmenší úhel a měla by mít tvar pozvolného oblouku bez změny směru, protože i zde začíná vozidlo zrychlovat. V blízkosti se sice nachází přechod pro chodce, ale ten není zejména v nočních hodinách tak vytížen, čili je nutné stopu opět přizpůsobit na co nejvyšší rychlost.



Řešení této situace nelze nijak vypočítat, jelikož zde budu respektovat nosnou síť a vzdálenosti převěsů od kříže vzhledem k největším obloukovým svorkám. Je logické, že v tomto oblouku budou použity ty nejdelší, tedy třímetrové. Výhybka by měla být ideálně na levé straně pruhu, aby řidič trolejbusu na sběrače i při průjezdu výhybkou viděl.

Z obrázku je patrné, že první pokus nevyšel. Použil jsem kříž úhlu 25° a stopa mezi výhybkou a křížem svírá úhel 14°, což je sice optimální hodnota, ale poloha výhybky není vhodná. Jako další řešení situace se nabízí úhel křížení 20°, přičemž ovšem hrozí, že se kříž s obloukovými svorkami nemusí vejít mezi převěsy.



Další obrázek naznačuje, že ani toto řešení není nejlepší. Poloha výhybky se zlepšila jen mírně a navíc se objevil problém ve vedení stopy za stožárem č. 5252. Zde totiž předpokládám, že bude nutné použít maximální možný úhel oblouků, abych z rovného úseku na Krčínově ulici vedl trolejovou stopu stále na levé straně trolejbusu. Posun kříže směrem na západ již není kvůli blízkosti převěsů možný.



Třetí pokus spočívá v použití kříže 30° a posunu výhybky o 5 metrů dozadu. To bohužel vyvolalo úhel stop mezi křížem a výhybkou 19°, což je vzhledem k akceleraci trolejbus nepřijatelná hodnota. Jistý kompromis by mohl být v otočení výhybky o 1° směrem k pravé straně vozovky a změna kříže zpátky na 25° s tím, že se tento kříž přiblíží co nejvíce k převěsu mezi ním a výhybkou. I když se domnívám, že tato změna nebude mít na dopravu vliv, protože se dle mého názoru trolejbus na izolačních prvcích zaseknout vlivem kongescí nemůže, proberu ji ještě s DPMUL, jelikož jde o odchylku v zadání.

Po domluvě s DPMUL je poslední varianta pro jejich potřebu optimální.

Trolejová stopa Žežická – Prior
Jelikož mám tu nejtěžší část za sebou, nebrání nic tomu, abych celou situaci dopracoval. Začnu opět přímým úsekem od Žežické k Prioru. Tento směr je rozdělen sjezdovou výhybkou, jejíž pokračování k Prioru jsem už naznačil. Trolejová stopa tedy může vést středem jízdního pruhu nejen s ohledem na šrafování na okraji vozovky. Obvykle bych v rámci konzistence provedl ekvidistantu trolejové stopy z opačného směru, ale komplikuje mi to dvojitá stopa za rozjezdovou výhybkou. Protože se ale za přechodem nachází stanoviště zastávky Prior, musím pravý trolejový drát ve směru jízdy, jak již bylo řečeno, umístit nad dělicí čáru mezi pravým pruhem a zálivem zastávky. Vedení stopy samozřejmě bude respektovat i maximální možnou rychlost při manipulačních jízdách, kdy trolejbus tuto zastávku neobsluhuje, takže stopa by měla mít na převěsech minimální úhly. V nejlepším případě by bylo vhodné se vejít do 3°, abych mohl použít závěsy DELTA, které tento mírný oblouk zvládnou.



V souvislosti s rovným úsekem dále do centra města však ještě budu muset upravit otočení rozjezdové výhybky, protože přímá stopa vede od středu celé komunikace. Na vedení dvou stop za výhybkou směrem k Prioru to však nebude mít žádný vliv. Bohatě bude stačit otočení výhybky o 0,5°. Za výhybkou pak může být stopa vedena rovnoběžně se stopou v opačném směru.

Trolejovou stopu od Žežické ke sjezdové výhybce budu kreslit pozpátku, abych zajistil optimální napojení trolejí do výhybky. Zcela logicky bude trolejová stopa vedena cca 1,5 m od osy komunikace, jednak kvůli vzrostlým stromům, kvůli šrafování a kvůli vozidlům parkujícím podél komunikace před křižovatkou. Zde stanoviště žádné zastávky není, tudíž ani není nutné se od trajektorie trolejbusu nijak odklánět.



Trolejová stopa Krčínova – Prior
Oblouk od Krčínovy k Prioru bude už jednodušší, protože poloha kříže i sjezdové výhybky je daná. I zde musí být stopa vedena tak, aby řidič trolejbusu na sběrače viděl a v nejlepším případě tyto sběrače tvořily tečnu projížděného oblouku. Nosná síť bude tedy navržena s ohledem na polohy stožárů. Neopomenutelnou podmínkou musí být i maximální úhel 27° a také klesající hodnoty úhlů směrem ke konci oblouku. Zde je však nutné přistoupit k určitému kompromisu kvůli křížení, navazující výhybce a konfiguraci převěsů, pod nimiž budou oblouky této stopy. Proto před křížením vznikl úhel 22°, což je vzhledem k situaci přijatelné. Posun křížení na jakoukoliv stranu je za cenu porušení zadaných podmínek prakticky nemožný. Trolejbus od Krčínovy vyjede ze zastávky, ale několik desítek metrů se již zařadí do svého pruhu, takže trolejová stopa na tomto přímém úseku nebude zcela rovnoběžná s osou komunikace.

Celý oblouk je vyvěšen na již připravené nosné síti, když jsem zpracovával vnitřní oblouk. Zde jen chybí doplnit druhý převěs před křížem a za přímým úsekem. Je vidět, že rovný převěs mezi párem stožárů se mi vyprojektovat nepodaří, takže 2 m za svorkou tento převěs rozdvojím na stožáry č. 5254 a 5257. Rozdvojení tohoto převěsu musí být provedeno však minimálně 1,5 m za pravým trolejovým drátem, protože obloukové svorky trolejbusů a boční držáky tramvajových trolejí mají jisté boční vychýlení. U trolejbusových obloukových svorek je to vždy nejvýše 1,1 m s tím, že ještě musím nechat místo pro ruce montérů.



(pokračování příště)
Neděle, 27. března 2022 - 21:19:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3840
Registrován: 3-2004
Opět naprosto perfektní záležitost!
Jenki
Úterý, 29. března 2022 - 18:45:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5826
Registrován: 5-2002
Pro odlehčení něco z historie.

Ti starší si možná pamatují na brněnské "branky" (BTW máte někdo foto?). Ale teď jsem při skenování archivu narazil na něco ještě divočejšího.



Ploiesti, Rumunsko, 27.7.2003.
Úterý, 29. března 2022 - 23:00:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7017
Registrován: 6-2005
Jenki: leda na BMHD a pak tohle. Jen doufám, že ten, co mně dovolil fotit se nebude zlobit stran zveřejnění fotek.


(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)
Makrelu neumeješ.
Sobota, 09. dubna 2022 - 22:01:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7028
Registrován: 6-2005
Něco klasického z Ústí.
Phd: a pak že se tudy nejezdí [satan]



Makrelu neumeješ.
Neděle, 10. dubna 2022 - 19:10:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 266
Registrován: 9-2005
9_tr Ta 6 fotka je izolační můstek u výhybky na Všebořický točně? Mně furt vrtalo hlavou, že je to tak divně opálený :D
Neděle, 10. dubna 2022 - 19:32:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3019
Registrován: 4-2005
9_tr: máš to pěkný:-) Těší mě, že to bylo i trolejově plodné:-)...a jinak Tě zdravím.
Pro Phd: myslel jsem právě Neštěmickou v Ústí:-) To by tam (dle fota 9_tr) mělo zůstat, co když zrovna potřebuješ z Žežické na Vyhlídku jako zblodilá 601...?
[happy]
Phd
Neděle, 10. dubna 2022 - 22:04:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 870
Registrován: 2-2007
9_tr: Kudy že se nejezdí?

Michal_Ř: Nějak mi uniká souvislost. [lol]
Neděle, 10. dubna 2022 - 22:12:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3020
Registrován: 4-2005
No to je přece lokalita Tvého projektu, né? V jak říká moje kamarádka v ÚLU:-)
Phd
Neděle, 10. dubna 2022 - 22:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 871
Registrován: 2-2007
(pokračování článku z 27. 3. 2022)

Nosné sítě výhybek a křížení
Dokončení nosné sítě trolejových stop pak bude jen o tom zhotovit co nejjednodušší systém, který by vyhovoval jak únosnosti stožárů, tak i pracovníkům při montáži, přičemž budou dodržena již uvedená pravidla.

Vzhledem k tomu, že se mezi párem stožárů č. 5249 a 5246 a párem 5236 a 5239 nachází tři trolejové stopy, je vhodné je všechny tři vyvěsit na příčné řetězovkové převěsy. K takovému řešení se uchyluji z toho důvodu, aby prostřední stopa nebyla níže než obě krajní. Tato řetězovka se zpravidla používá v železničních stanicích, její zjednodušená podoba z uvedených důvodů se používá i v trolejovém vedení tramvajových a trolejbusových drah typicky u křižovatek. Bohužel zde toto řešení není kvůli krátkým stožárům, jak jsem se na místě stavby přesvědčil, nelze použít.

Instalace nosných sítí výhybek a křížení a kotevních lan výhybek má také svá pravidla. Tahová výhybka i křížení trolejových stop se zpravidla zavěšuje na samostatnou nosnou síť, kdy jsou vyvěšena obě výhybková tělesa a kříž. Obvykle je nosná síť výhybky složena z pěti segmentů, z nichž čtyři jsou uchyceny na stožáry. Jelikož tato síť nese pouze hmotnost výhybky, nejsou síly v lanech tak velké jako při vytažení oblouků. Přesto by však zavěšení sítě na stožár č. 5239 bylo chybou, jelikož mezi ním a stožárem č. 5236 by vznikl příliš velký úhel. Uchycení na stožár č. 5241 bude tedy optimální k oběma stožárům.

Vyvěšení křížení je o poznání jednodušší, kroužek, který spojuje tři vyvěšovací lana, může být přímo nad křížem. I když jsou však křížení a výhybka v těsné blízkosti, není vhodné je vyvěsit na jednu společnou nosnou síť.



Kotvení výhybek
Kotvení výhybek má za úkol jednak vyrovnat tah obou stop za výhybkou a jednak vyrovnat výhybku do vodorovné roviny a lze jej provést třemi způsoby - jedním lanem na každou stranu, spojením dvou lan neboli středovou kotvu anebo jedním lanem na jednu stranu a rozdvojením druhého lana na obě strany. Jelikož neznám situaci za stožárem č. 5237, bude kotvení provedeno na stožáry č. 5237 a 5234 právě tím třetím způsobem. Výchozí poloha kotev musí tvořit osu výhybky, což je nutné k jejímu vyrovnání. Jednotlivá lana pak budou uchycena na stožáry s odpovídající únosností v odpovídající výšce.



Izolační prvky ve výhybkách a kříženích
Nepatrným, ale o to důležitým prvkem v každé křižovatce je poloha izolačních prvků. Toto je zpravidla záležitost, kterou projektant od stolu ani během krátké návštěvy nemůže rozhodnout. Jde spíše o potřeby pracovníků provozu, které dokážou posoudit samotní řidiči trolejbusu společně se správcem trolejového vedení. Představa DPMUL je tedy jasná (jedná se o polohu vždy ve směru jízdy): rozjezdová výhybka bude mít izolace na levé stopě, na sjezdové výhybce na pravé stopě, křížení bude mít izolace v rovném směru.



Ukazatel polohy přestavení výhybky
Lampa pro rozjezdovou výhybku je dnes umístěna na stožáru č. 5240 a tam na přání DPMUL taky zůstane. Mám totiž za to, že řidič trolejbusu by měl na lampu ukazující polohu výhybky vidět i při průjezdu výhybkou, aby se přesvědčil, že jede správným směrem. Z toho vyplývá, že by lampa od výhybky měla být vzdálena minimálně na maximální délku provozovaného vozidla a maximálně na míru viditelnosti.



Závěrečné práce
Poslední úpravou v trolejové síti bude umístění značek jednotlivých závěsů i s úhlem a popisem, jakou svorkou bude trolejový drát zavěšen na převěsu. Existuje tabulka s rychlostmi pro každou svorku a pro každý úhel, která byla sestavena na základě empirických dat. Jelikož mi jde osobně o to, aby trolejbusová doprava omezovala ostatní provoz co nejméně, snažím se projektovat jakoukoliv trať na maximální možnou rychlost, i když je to v některých ohledech technicky a z hlediska fyziky takřka nemožné a jistá omezení tam budou vždy.

(pokračování příště)
Phd
Neděle, 10. dubna 2022 - 22:50:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 873
Registrován: 2-2007
Michal_Ř: Ano, je. Ale stejně pořád nechápu. My jsme to probírali?
Pondělí, 11. dubna 2022 - 02:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3021
Registrován: 4-2005
Neprobírali....a my jsme tam ještě jeli....je to dobře nebo špatně... ?
Pondělí, 11. dubna 2022 - 08:36:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3857
Registrován: 3-2004
Ta stopa je frekventovaná... [proud]


Phd: Díky za další díl. Ten seriál mě hodně baví. A stále mě fascinuje, že se to v Ústí podařilo tak rychle a o tolik posunout. Není to tak dávno, kdy například tahovky od Elektroline byly maximálně snovým přáním. [ok]

Dobrá práce!
Phd
Pondělí, 11. dubna 2022 - 09:06:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 874
Registrován: 2-2007
Michal_Ř: Promiň, asi jsem ztratil vlákno, protože ty svým komentářem 3019 navazuješ na něco, co jsem nejspíš zapomněl a nedokážu si to vybavit.

Ústečák: Díky, díky. [happy] Příští díl bude poslední. Pokud by někdo měl zájem, můžu ho poslat v kuse. Tady jsem to rozdělil, protože ve Wordu to má i s obrázky 17 stran.
Pondělí, 11. dubna 2022 - 09:28:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3858
Registrován: 3-2004
Phd: Pevně ale doufám, že to v Ústí poslední práce nebude. [wink]
Phd
Pondělí, 11. dubna 2022 - 10:30:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 875
Registrován: 2-2007
Ústečák: Taky doufám, že ještě nějaká práce bude. Moc se mi tam líbí. [happy]
Pondělí, 11. dubna 2022 - 13:41:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7029
Registrován: 6-2005
PhD: Tvůj příspěvek z 15.2. č. 858, cituji a:"Nebyla to však jen výměna armatur a posun trolejových stop, ale odstranění manipulační stopy, což křižovatku značně zjednoduší."
Foto vozu je na stopě, co rušíš. Tak jsou tu poznámky, že je velmi frekventovaná a není dobré ji rušit [proud]

Storm ano, taky mi dlouho trvalo to najít až kolega měl lepší oči.

Michal děkuji. Jsou to jen takové zajímavosti. Na moravskou metropoli to nemá, ta je studnice... Zde by si ale mohli něco popravit. Z vozovny kousek a víkendová parta by to zvládla.

PhD Článek pěkný, jdu si ho přečíst. A jak se tak podrobně dívám, tak projektuješ velmi zajímavé věci... [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem 9 tr.)
Makrelu neumeješ.
Phd
Pondělí, 11. dubna 2022 - 16:14:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 876
Registrován: 2-2007
9_tr: Brečíš dobře, ale na špatném hrobě. Navíc jsem nikdy nenapsal, že je ta stopa zbytečná. Ale jestli máš nějaký nápad, co s tím můžu dělat, tak sem s ním. [happy]

Trolejové vedení je samo o sobě dost zajímavé. [wink]
Pondělí, 11. dubna 2022 - 20:23:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7030
Registrován: 6-2005
Ale to vím, že na špatném hrobě. To ale nemění nic na situaci.[proud] Jen mne tam zaujala jedna taková drobnost. když se dívám na ty obrázky, tak vidím v jak velkém, ba obrovském rozsahu vlastně projektuješ. Ty vzdálenosti... [biggrin]

Hlavně by jim měl někdo vysvětlit, že když se staví trať ve městě, tak je dobré ji mít obousměrnou pro případ, že... Ne že z kopce pojede trolejbus na baterku. Jako koncový úsek bych to chápal, ale jako trať, která se bude napojovat na obou koncích na jiné je to blbost. Uspořené peníze nejsou tak velké, aby to za to stálo...
Makrelu neumeješ.
Phd
Úterý, 12. dubna 2022 - 06:59:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 877
Registrován: 2-2007
9_tr: No na situaci to mění dost - já to být nemůžu.
Ano, měl by jim to někdo vysvětlit. Kdo to bude?
Úterý, 12. dubna 2022 - 08:01:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7031
Registrován: 6-2005
Vysvětlovat můžeš co chceš a kde chceš, když ale druhá strana nechce poslouchat, tak to nemá cenu.
Makrelu neumeješ.
Neděle, 17. dubna 2022 - 09:50:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 267
Registrován: 9-2005
9_tr No jo, tak každý chce šetřit a pokud jim to pořádně nezdůvodníš, tak je těžko přesvědčíš. Oni vidí, že něco ušetří a to jim stačí. Sám jsi slyšel, že chtějí kupovat jen parciály. Otázkou jaký je projekt, stožáry na jedné straně s výložníky, nebo klasické převěsy? To by pak v budoucnu nemusel být problém tam pověsit i druhou stopu (samozřejmě by se s tím počítalo dopředu). A pokud bys to bral jako koncový úsek, co pak udělat rovnou jednostopou trať? Pokud by to teda podmínky dovolily. Tys tam hledal izolační můstek, nebo jak jsi to myslel?
Neděle, 17. dubna 2022 - 10:31:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 268
Registrován: 9-2005
Když tu psal Phd o nosných sítí na výhybky a křížení, tak přidávám zajímavost z výstavby nové tratě v Teplicích. Netradiční vedení nosné sítě výhybky přes výložník, dle projektu by to mělo být v ose stopy vedoucí do výhybky + je tam část (segment) k pravému stožáru, což mi přijde nesmyslné. Jediný význam by to mělo, kdyby ten druhý segment šel více zleva, ale na to už ani není místo na výložníku. O proti původní verzi sem byl přesunut i úsekový dělič, dle zemnící pásky tam budou nejspíše bleskojisty/svodič přepětí a možná odpojovače na propojení úseků. Ke zmíněnému vyvěšení křížení/výhybky do kroužku máme podobně řešení u kříže ve SV při rekonstrukci křižovatky U soudu viz. foto + náčrtek kotvení a NS přes výložník.
Neděle, 17. dubna 2022 - 18:20:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3026
Registrován: 4-2005
Pěkné:-) Dnes jsem šel v Brně kolem diodových sekčáků, ano i takové drobné vymoženosti mě těší...:-) Jinak manipulační trať z Jedovnické na Novolíšeňskou je trolejově napojena. Jel jsem ale jen autem pod tím. Zítra zkusím zdokumentovat ten zázrak století...
Neděle, 17. dubna 2022 - 19:10:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3863
Registrován: 3-2004
K té Výstupní. Když vynechám debatu o nesmyslnosti celého plánu jednostopé varianty, zejména v době, kdy jsou dotační tituly více než štědré a hodlá se sypat do nejasného vodíku (ale i to je lepší než nic, samozřejmě), pak stejně - kolik se ušetří? Kabelové trasy, malá měnírna, vše se bude muset postavit. A jsou to serpentiny, samá zatáčka, kde se to beztak nedá dát jen na výložníky. Ve výsledku to bude pár sloupů v přímé. Kvůli čemuž si ovšem výrazně snížíme manipulační a provozní možnosti. Nechápu.

Ale ještě jednou opakuju, alespoň to! (Ostatně, vymýšlely se ještě větší bejkárny, ale to jste jistě slyšeli.)
Pondělí, 18. dubna 2022 - 11:08:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7033
Registrován: 6-2005
Storm
Ano, ten jsem hledal.
No, hlavně ten styl myšlení na údržbe TTV... Je tam vidět jistá zalepenost bateriemi (a nejen tam, obdobné máme i doma). Máme baterie a ty vyřeší všechny naše problémy.
Výstupní nikdy nemůže být brána jako koncový úsek. Je to alternativní objízdná trasa. Projekt je samozřejmě blbý, protože respektuje požadavky zadavatele a tak případné zdvojení stopy bude vyžadovat x nových sloupů. Ono by to z velké části šlo, kdyby sloupy byly na straně jízdního pruhu z kopce, tzn. výložník 11m, ale i tak by byla v některých místech nutná párová soustava a ještě lépe doplněná i "H" půlící oblouk. Pak je ještě šance, když by se to podchytilo v začátku aby projekční kancelář minimálně tlačila na takové provedení, které by v budoucnu umožnilo dostavbu. Tlačit lze tím, že pro optimální provedení stopy je to nutné tak a tak, energetický výpočet, který doporučí výstavbu druhé stopy apod.

Minimálně problém u jednostopé trati by byl v zastávkách.

Ale jak píše Ústečák. Teď jsou dotace na každou blbost, tak jen hlupák toho nevyužije. Dokud jsou dotace na tratě, tak je stavět co to jde v plné palbě.

Michale a pak taková kombinace, kdy u Životského máš diodový, ale protože ten druhý se pokazil, tak tam strčili klasický...
Makrelu neumeješ.
Úterý, 26. dubna 2022 - 11:48:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 9-2005
9_tr Problém by byl, by mě zajímalo, jak to pak řešit, jestli "trakční výhybnou" nebo jen to nasměřovat více do daného pruhu. Ale to má smysl opravdu v nějakém zapadákově, kde jinak skoro nic nejezdí a zastávek je minimum, jinak by ta cena a montáž výhybek byla skoro srovnatelná s normální tratí. Využít ano, ale víš, že je tohle i politika, ne každý na to chce dávat peníze, jsou i jiná lobby a pak je potřeba dělat kompromisy. V UL teda tu trať připravit jako dvoustopou a v budoucnu tam tu druhou stopu natáhnout klidně i za vlastní peníze bez dotací, ale již "ponížené" o náklady na stožáry a převěsy. Buď rád, že alespoň ty baterie, tam se dost tlačí vodík, bo ten mají přeci zadarmo. To jsem poslouchal tolikrát, že by to mohly mít Teplice a zrušit ošklivý zdržující trolejbusy ... Mně spíše vadí, že do parciálů a nějakém smysluplném rozšíření sítě nejdou v Chomutově.

Jinak koukej co budeme mít viz foto :D

Prováděné práce na TTV v Teplicích 15.-20.4.2022 zde
Úterý, 26. dubna 2022 - 18:39:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 8-2006
Obávám se, že asi bude činit problém nedostatek šťávy a bude muset být vedeno posilovací vedení, nebo zřízen napájecí bod.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Úterý, 26. dubna 2022 - 19:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 274
Registrován: 9-2005
Motoráček:
"Obávám se, že asi bude činit problém nedostatek šťávy a bude muset být vedeno posilovací vedení, nebo zřízen napájecí bod."

Co, kde, kdy, jak
Středa, 27. dubna 2022 - 17:27:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1804
Registrován: 8-2006
Sorry, reaguji na příspěvek, co tvůrce smazal. Bylo to o jednostopé trati.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Středa, 27. dubna 2022 - 19:57:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7039
Registrován: 6-2005
Motoráček, tak nás seznam, co už anonymní autor napsal.[happy]
Makrelu neumeješ.
Středa, 27. dubna 2022 - 22:45:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 275
Registrován: 9-2005
Motoráček:
"Sorry, reaguji na příspěvek, co tvůrce smazal. Bylo to o jednostopé trati."

Aha, to jsem ani nepostřehl, já myslel, že to je něco k našemu TTV v TP.