Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 18. 11. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 18. 11. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 26. října 2021 - 08:58:25  
Administrátor
Číslo příspěvku: 74517
Registrován: 4-2003
Pavel2:
"I dnes ráno rádio povídá, že mezi Hlavním nádražím a Křimicema pořád jezdí autobusy.
Jako kdyby se někdo snažil, aby finanční ztráty byly na just co největší [ko]"
To vypadá, jak kdybys věřil, že na dráze (bohužel často zdaleka nejen SŽ...) někoho trápí délka omezení a narušování provozu. [crazy][rofl][angry][angry][angry]
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
18AlexSyky18
Úterý, 26. října 2021 - 09:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 415
Registrován: 8-2016
Údajně je plzeňský jeřáb s technickou závadou a u děčínského měla kleknout lokomotiva. Proto se čekalo celý den a noc. Nevím, zda je to pravda.
Úterý, 26. října 2021 - 09:57:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19135
Registrován: 5-2002
Strojvedoucí jsou neskutečně spolehliví lidé, mají v sobě čest. Proti tomu lidé, se kterými jsem se potkal v autobusové dopravě, tyto vlastnosti neměli,“ říká Paroubek.

Honzu Paroubka znám osobně, osobně znám i docela dost těch lidí, které potkal v autobusové dopravě a už několik dní přemýšlím nad tím, kdo konkrétně tam byl ten nespolehlivý. [happy]

A taky jsem si na tuhle větu vzpomněl v neděli ráno. To jsem nastupoval do osobního vlaku, který kolem staniční budovy a kolem nástupišť projel tak rychle, jako by tam ani nechtěl zastavit - a pak jsem na pokyn výpravčí musel běžet přes štěrk až na zhlaví, kde vlak zůstal stát čelem daleko za odjezdovým návěstidlem [happy] Tam se taky něco nepovedlo [happy]
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pavel2
Úterý, 26. října 2021 - 10:41:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19015
Registrován: 8-2002
Alex:
O děčínským vlaku jsem něco zaslechl, o zbytku už nic. Třeba se to všechno jen nehezky sešlo.

MZ:
Nevím, nesoudím, dráha není můj obor. Jen mi to přišlo divný nechat ten vlak blokovat trať celej den. Ale asi to bude mít svoje důvody.
18AlexSyky18
Úterý, 26. října 2021 - 10:47:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 416
Registrován: 8-2016
MJ - To jste mi připomněl příběh [happy]. Když jsem ještě jezdil praxi jako průvodčí, stalo se nám, že jsme s Os přejeli Chrást. Fíra si to uvědomil na rokycanském zhlaví a začal brzdit, pak mu došlo, že už to asi nemá cenu. Tak jsme se v Dýšině lidem omlouvali. V Rokycanech nás dali na vedlejší kolej a čekali jsme než mu dají dýchnout atd. Bylo mi ho líto, byl pak bez prémií.
Úterý, 26. října 2021 - 11:47:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13344
Registrován: 4-2006
Martine pokud se setkal s tebou je to jasné. [biggrin]
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Maxipes_Fík
Úterý, 26. října 2021 - 18:32:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3654
Registrován: 12-2005
Tak ono se všude, občas něco nepovede...
To je někdy mžik a je všechno špatně. A pozor, stát se to může každému, bez ohledu na praxi a zkušenosti ‼️
Jen na nePOVEDu, je to poněkud častější, než kdekoliv jinde. Holt asi chybný výběr zaměstnanců, nebo proč 🙈
Naštěstí ve skutečnosti nic neřídí...
A bohužel si vůbec neuvědomují odpovědnost zaměstnanců v provozu, řidičů, strojvedoucích, výpravčích a dalších 😘
Úterý, 26. října 2021 - 21:10:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4916
Registrován: 6-2011
18AlexSyky18:
"MJ - To jste mi připomněl příběh [happy]. Když jsem ještě jezdil praxi jako průvodčí, stalo se nám, že jsme s Os přejeli Chrást. Fíra si to uvědomil na rokycanském zhlaví a začal brzdit, pak mu došlo, že už to asi nemá cenu. Tak jsme se v Dýšině lidem omlouvali. V Rokycanech nás dali na vedlejší kolej a čekali jsme než mu dají dýchnout atd. Bylo mi ho líto, byl pak bez prémií."
Taky přidám příběh, jednou Os v Mýtě projel zastávku, zastavil 200m za ní. Chvíli fíra s vlakvedoucí dumali co s tím, cestující byly v klidu, nikdo neprotestoval, tak se jelo dál. V Kařízku vystoupila na perón skupina důchodců kteří se děsně divili že nejsou v Mýtě. Obdrželi instrukci "zachvíli vám to jede zpátky". Byl víkend, a jelo to za hodinu a půl ta samá souprava poté co se otočí v Berouně [lol]
„Je lepší udělat si z tohoto života tak úplný a příjemný zážitek, jak je jen možné, pro případ, že smrt stojí za h*vno, což, obávám se, tak nějak bude." (Trainspotting)
Pavel2
Úterý, 26. října 2021 - 21:22:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19017
Registrován: 8-2002
Řídit něco z pozice dispečera, když ten člověk akorát čersvě prolezl školou a nemá žádnou zkušenost od volantu, je podle mě špatnej postup jdoucí proti logice.

Pokud chci o něčem rozhodovat, je potřeba abych si to prolezl od tý nejnižší úrovně. Jinak se snadno stane, že bude dispečer před řidičem za pitomce. Například.

Ale Maxipes se zdá být už nějak apriori zaujatej proti lidem na Povedu. Něco jako ve škole: "Vona si na mě ta češtinářka zasedla, protože mě nemá ráda" [wink]
Vysloužit si nějakou nálepku je snadný, ale snažit se jí pak zbavit dá často dost práce a nejde to hned.
18AlexSyky18
Úterý, 26. října 2021 - 21:32:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 417
Registrován: 8-2016
Pavel2: já s Tebou souhlasím, že je vždy nejlepší, když si člověk něco proleze od nejnižší úrovně až na tu nejvyšší, jenže dnes můžeš vidět i nabídky práce na pozici dispečera, kde chtějí třeba VOŠ.
Vím, že jezdí řidiči, kteří mají VŠ, ale je to výjimka. Nedovedu si osobně představit někoho, kdo by udělal např. VŠ a hned šel např. jezdit s autobusem. V tom třeba obdivuju Martina J.
Upřímně říkám, že nemám za volantem autobusu ani km, ale k těm chlapům cítím velký respekt a také se k nim podle toho chovám a přistupuju k tomu i tak pracovně. Snažím se si aspoň všechny trasy projet. Zejména pak ty, které jsou něčím problémové.

Ještě si dovolím menší update: u ROPIDu na dispečinku to bude podobné.

(Příspěvek byl editován uživatelem 18AlexSyky18.)
Pavel2
Úterý, 26. října 2021 - 22:28:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19021
Registrován: 8-2002
...nabídky práce na pozici dispečera, kde chtějí třeba VOŠ.

Bohužel dnes je to daný tím, že na trhu práce "nejsou lidi". A pak už tedy záleží jen na odvaze zaměstnavatele a soudnosti uchazeče
Zajímavý je, že čeští zaměstnavatelé se často pořád bojí ty lidi slušně zaplatit (a paxe diví že kvalifikovaný lidi není kde brát).

Příhoda z autobusovýho dne Ropidu:
Vezli jsme s kamarádem v buse nějakýho mladýho kluka, asi taky dispečera z Ropidu. Povídal, že si chce udělat brigádu na dodávce, aby si projel všechny možný trasy po spletitých úzkých silničkách okolo Phy, aby pak před těma starýma pardálama za volantem nevypadal jako vůl, když se stane nějaká mimořádnost na trase a on busům vymýšlí náhradní. Aby je prostě neposlal pod nízkej podjezd nebo na most kam smí jen osobák atp. Tak jsme mu to oba schválili, že je to dobrej nápad a že tím rozhodně nic nezkazí [happy]
Naštěstí se tedy zdálo, že má dostatek rozumu a nemyslí si o sobě že je po dokončení studia automaticky ředitel zeměkoule [lol]
Středa, 27. října 2021 - 01:24:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19136
Registrován: 5-2002
Řídit něco z pozice dispečera, když ten člověk akorát čersvě prolezl školou a nemá žádnou zkušenost od volantu, je podle mě špatnej postup jdoucí proti logice.

Na druhou stranu: Ne každý, kdo má zkušenosti od volantu, má i na to, aby dělal dispečera. A i když na to má, tak to neznamená, že to chce dělat.

Vím, že jezdí řidiči, kteří mají VŠ, ale je to výjimka. Nedovedu si osobně představit někoho, kdo by udělal např. VŠ a hned šel např. jezdit s autobusem. V tom třeba obdivuju Martina J.

Tak u mě to taky nebylo tak, že bych dodělal VŠ a pak šel hned dělat řidiče na HPP [wink] Ale to asi většina zde přítomných ví.

Obecně: Tady v kraji jezdí s modrými autobusy na HPP minimálně tři řidiči a jedna řidička, kteří mají vysokou školu. Když bych měl počítat i brigádníky, tak k tomu připočtěte ještě minimálně sedm dalších lidí. A to jsou jen ti, které znám osobně a o kterých vím, že nějaký titul mají. Další řidiči a řidičky s vysokou školou pak jezdí u DP, u ČSAD a nebo i jinde.

Ne každý se dá zařadit "do škatulky", ale obvykle jde o tyhle případy:

- rozhodl se změnit svůj život a začít dělat něco úplně jiného (dobrovolně nebo pod vlivem okolností). Třeba řídit autobus.
- udělal si školu dálkově při práci řidiče, ale práci kvůli tomu měnit nechce. To až třeba někdy časem. Možná.
- cizinec ze země mimo EU, doma vystudoval vysokou školu, pak odešel za prací k nám a jeho škola je mu tady k ničemu.

Potkal jsem zemědělského inženýra, kterému zrušili JZD, tak šel jezdit s autobusem. Potkal jsem psycholožku, která má za sebou působní v armádě včetně zahraničních misí v ne zrovna bezpečných regionech, takže hledala klidnější práci. Potkal jsem diplomovaného umělce, no, zkuste se živit uměním a pochopíte. Mluvil jsem s řidičem pocházejícím ze zemí typu Gruzie - Arménie - Ázerbajdžán, který měl podle svých slov doma zajištěnou slušnou životní úroveň, ale pak asi začal někomu vadit, takže utekl do bezpečné vzdálenosti od své domoviny. (Ani bych se nedivil, kdyby to byl ve skutečnosti nějaký tamní mafián.)

Bohužel dnes je to daný tím, že na trhu práce "nejsou lidi". A pak už tedy záleží jen na odvaze zaměstnavatele a soudnosti uchazeče
Zajímavý je, že čeští zaměstnavatelé se často pořád bojí ty lidi slušně zaplatit (a paxe diví že kvalifikovaný lidi není kde brát).


Hm... Asi víte, že mám dopravku. Když se podívám na moje spolužáky.

Asi tři dělají kariéru na ředitelských, manažerských a jiných vedoucích funkcích. Jeden u ČD, dva v nějaké nadnárodní firmě.

Další sedí v kancelářích u různých dopravců nebo koordinátorů. Moc takových ale neznám.

Jeden po pár letech kariéry úředníka ve veřejné správě šel radši jezdit s tramvají. Další po pár letech kariéry ve finančnictví řídí trolejbus. Třetí dělá výpravčího na neveřejných železnicích na Ostravsku. Čtvrtý má za sebou kariérní postup signalista - výpravčí - strojvedoucí. Dalšího jsem potkal v rychlíku do Budapešti, kam si odskočil do funkce průvodce lehátkového vozu, jinak je výpravčí.

A pokud jde o platy, jeden příklad za všechny. Představte si situaci: Nastoupíte jako nový zaměstnanec do firmy, která vám sama nabídla práci. Tak nějak tušíte, že půjdete s platem trochu dolů výměnou za zajímavou pracovní náplň a volnou pracovní dobu. Výsledek? Dostanete nástupní plat 80 korun hrubého na hodinu, a to v době, kdy jako řidič autobusu berete včetně všech příplatků v průměru stovku čistého na hodinu. OK, řeknete si, je to jen nástupní plat. Jenže po čtvrtém měsíci máte na pásce zas těch 80 hrubého. Začnete protestovat, takže od pátého měsíce máte stovku hrubého na hodinu. A jako bonus posloucháte od nadřízených průpovídky o tom, že je to nevhodné, trapné a nedůstojné, když máte vysokou školu a odpoledne po práci chodíte jezdit s autobusem.

A ještě je třeba dodat, že:

- kancelářské pozice si firmy obvykle obsazují z vlastních kádrových rezerv, případně neveřejným náborem typu "známý má známého a ten by se nám hodil". Pokud se objeví inzerát na nějakou pozici v dopravě, znamená to, že se nesehnal nikdo vhodný ani ve firmě, ani mezi známými
- pokud chcete pracovat v Plzeňském kraji v oblasti veřejné dopravy, je nabídka potencionálních zaměstnavatelů docela omezená a volná místa se zas tak často neobjevují
- pokud se kouknete na inzertní servery, v rubrice "doprava a logistika" se to hemží inzeráty "hledáme řidiče kamionu", "hledáme skladníka", cokoliv jiného tam najdete spíš jen omylem. A obvykle ta nabídka není žádné terno. Proto tam je.
- mít za každou cenu kancelářskou práci není vždy výhra. Někdy je to Pyrrhovo vítězství.

A ještě postřeh: Pro můj pracovní život nebyla přínosem ani tak vysoká škola, jako spíš to, že jsem měl během studia brigádnickou smlouvu u tamního DP jako řidič, takže jsem si mohl poměrně detailně prohlédnout, jak taková firma funguje. Diplom z vysoké školy se hodil až v okamžiku, kdy mi zaměstnavatel z oblasti veřejné správy počítal mzdu podle tabulek. S vysokou školou máte víc, než "jen" s maturitou, pokud je VŠ v oboru, máte víc, než když je z jiného oboru.

Tak si to nějak přeberte, jdu spát. Dobrou! [yawn]
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
normal
Středa, 27. října 2021 - 19:04:29  
Neregistrovaný host
Na to,že v 5.00 vstáváš toho moc nenaspiš.
Pavel2
Čtvrtek, 28. října 2021 - 00:25:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19024
Registrován: 8-2002
normal:
Vědět kulový a blbě anonymně plácat je zbabělost. Zvedni telefon a pověz to komukoli přímo. Nebo za ním zajeď a řekni mu to z očí do očí [wink]
Někomu stačí 4h spánku, někdo potřebuje třeba 10h. Víš prdlačku jakou kdo má příští směnu.
Maxipes_Fík
Čtvrtek, 28. října 2021 - 18:30:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3658
Registrován: 12-2005
Na panelech máte pracovní den, povedenci...
Myslím, že teď v 18.30, vám to nemá smysl dávat oficiální cestou, stejně to neopravíte 🙈

http://m.poved.cz/doprava/?stanice=bus-nepomuk
Pátek, 29. října 2021 - 19:16:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 3-2018
To je teda diskuse...

Protože už nějakých 18 let používám tu a tam VHD, myslím
že můžu do diskuse nějak přispět.

Bohužel se nacházím na pomezí mezi dvěma extrémně odlišnými systémy veřejné dopravy. Na jedné straně je IDPK Plzeňskýho kraje,kde je evidentně cítit snaha, něco s tou dopravní obslužností udělat a na druhé straně Jihočeši, pro které je integrace sprostý slovo. Ono se říká, že o mrtvých jen dobře, ale dědictví jistého nebožtíka je na tom Budějicku zjevně nepřekonatelný...

Dojíždět z Plzeňského do Jihočeského kraje do práce je ryzí masochismus.
Maxipes_Fík
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 12:33:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3661
Registrován: 12-2005
Linka 253, dříve 53 a 54 PMDP, nástup všemi dveřmi... Čili POVED ustoupil diskriminovaným občanům 🙈


Pondělí, 01. listopadu 2021 - 12:58:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 10-2021
Tak to přeju dobrý ráno. Takovou dobu to funguje. Už nechlastej..
253
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 16:56:59  
Neregistrovaný host
nástup všemi dveřmi...

Nástup všemi dveřmi už od loňského léta, za jízdenku platí jen ten, kdo chce, a kontroly nechodí. A když už nějaká kontrola z Arrivy přijde, zkoumá, jestli řidič přistavil autobus na terminál pět minut před odjezdem, jestli má při prodeji jízdenek náhubek, jestli má dost nahlas puštěné hlášení zastávek, jestli umí prodat přestupní jízdenku do obce Žihobce a podobně.

Tržby nikdo z Arrivy neřeší, ty jsou přece příjmem kraje.
Pondělí, 01. listopadu 2021 - 17:08:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5897
Registrován: 9-2005
Jak POVEDu i Arrive nabízeny služby revizora leč dodnes bez odezvy...
Úterý, 02. listopadu 2021 - 13:59:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 4-2019
Narazil jsem na zajímavou vlastnost IDOS/IDPK vyhledávačů spojů. Přestup z venkovského autobusu na páteřní vlak je asi preferovaný až do té míry, že o možném přestupu autobus -> autobus vyhledávač zarytě mlčí. IDOS se dá přemlut tím, že se mu vnutí, aby hledal jen autobusy. Při nastavení "vlak + autobus" spojení prostě neexistuje... Cílová stanice je nastavená obecně "Plzeň".

Přitom jsou to parádní přestupy:
470224/4 -> 470222/5 Rokycany
450443/9 -> 440523/8 Nezvěstice
Sirka
Úterý, 02. listopadu 2021 - 22:44:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 431
Registrován: 9-2007
Pokud je pravda že zaměstnanci SŽ zde útočí na plzeňského koordinátora kvůli nevelkým chybám v odjezdovým tabulím, tak to snad abych si začal vést nějakou evidenci kiksů SŽ, a nejednalo by se pouze o chyby v jejich tabulích... Ale jen kvůli tomu bych nepsal, spíš tohle mě zaujalo
6332:
"Maxipes (3638): Když se podívám na sousední kraje, tak jediný IDS kde nejsou 100 let za opicema je Ústecký."
- v čem? V nejasném zahájením provozu některých sezonních linek, v bordelu který občas panuje na označnících, v JŘ ze kterých často nejde poznat kam který spoj jede, nebo v JŘ na webu které není možné rozumně najít?
"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Středa, 03. listopadu 2021 - 11:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5898
Registrován: 9-2005
Narazil jsem na zajímavou vlastnost IDOS/IDPK vyhledávačů spojů. Přestup z venkovského autobusu na páteřní vlak je asi preferovaný až do té míry, že o možném přestupu autobus -> autobus vyhledávač zarytě mlčí. IDOS se dá přemlut tím, že se mu vnutí, aby hledal jen autobusy. Při nastavení "vlak + autobus" spojení prostě neexistuje... Cílová stanice je nastavená obecně "Plzeň".

Většinou je problém ve vhodném nastavení přestupných vazeb. Osvědčilo se takové příklady reklamovat rovnou u CHAPSU: idos4@chaps.cz

Pravdou je, že i IDOS občas vyhazuje záhadné chyby. Např. dnes mi v Zábělské neukázal autobusový spoj l. 38, který prokazatelně jel. [coze]
Středa, 03. listopadu 2021 - 13:30:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4920
Registrován: 6-2011
Sirka:
"v čem? V nejasném zahájením provozu některých sezonních linek, v bordelu který občas panuje na označnících, v JŘ ze kterých často nejde poznat kam který spoj jede, nebo v JŘ na webu které není možné rozumně najít?"

Zahájení sezónních linek jsem našel, bordel "občas" mi připomíná když jsem se kdysi v Praze divil proč je zepředu označníku jedna linka, a zezadu pět. Odpověď že těch pět nejezdí dopravní podnik vyvolala spoustu dalších otázek [proud]. JŘ jsem našel, i se zorientoval, číslování linek taky dává smysl. Nwm, možná mi něco uniká, dej srovnání jak to vypadá a jak by to mělo vypadat, a uvidíme.

4920
„Je lepší udělat si z tohoto života tak úplný a příjemný zážitek, jak je jen možné, pro případ, že smrt stojí za h*vno, což, obávám se, tak nějak bude." (Trainspotting)
Středa, 03. listopadu 2021 - 20:48:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19137
Registrován: 5-2002
Tak když už jsme u toho, koukněte, na kolika zastávkách v Plzni jsou čísla příměstských linek. A jak dlouho trvalo, než někdo sundal na Borech a Slovanech čísla linek ČSAD a nalepit tam čísla Arrivy.
A mimo Plzeň jsou čísla linek Arrivy snad jen ve Zruči.
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Maxipes_Fík
Pátek, 05. listopadu 2021 - 15:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3674
Registrován: 12-2005
Kromě toho, že zde má Poved spoustu neplatných JŘ a některé platné nejspíše chybí 🙈

Tak zde má Arriva evidentně i příznivce 🖤


18AlexSyky18
Pátek, 05. listopadu 2021 - 15:22:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 419
Registrován: 8-2016
Výlep jízdních řádů má na starosti Arriva, ty jelito.
Pondělí, 08. listopadu 2021 - 11:36:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19138
Registrován: 5-2002
S dovolením přeruším tohle psí štěkání o ničem.

https://pid.cz/rozsireni-integrace-verejne-dopravy-na-rakovnicku- 20211212/

Ve stručnosti:

- linka 321 nově o víkendech až do Rakovníka

(můžeme si klást otázky, jak to bude na území StČ kraje s tarifem, s uznáváním jízdních dokladů, jestli budou mít modré autobusy taky označovače a PIDová evidenční čísla apod.)

- linka 404 Praha Zličín - Kralovice, dopravce Transdev (Anexia)

- linka 305 Praha Zličín - Lubenec

(což s PlzKr nijak nesouvisí, ale zaujalo mě, že v Lubenci budou nocovat tři autobusy, z toho dva z ČSAD Kladno (odj. 4:38 a 6:38, příj. 16:23 a 19:23) a jeden z Transdevu (odj. 5:38, příj. 22:01)

V téhle souvislosti dotaz mimo. Které části StČ kraje vlastně ještě nejsou integrované? Mladoboleslavsko bude v prosinci 21, na jaro 22 slibuje Ropid cosi na Benešovsku, pak chybí snad ještě oblast na okraji okresu Příbram, tam jsem termín nedohledal. Ještě něco někde?

A pak jsou mimo PID nějaké městské dopravy, Kolín, Příbram, Boleslav, ještě někde? A nějaká podivná situace je v Kladně, ne?
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Pondělí, 08. listopadu 2021 - 12:21:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 4-2019
Martin_j:
"V téhle souvislosti dotaz mimo. Které části StČ kraje vlastně ještě nejsou integrované? Mladoboleslavsko bude v prosinci 21, na jaro 22 slibuje Ropid cosi na Benešovsku, pak chybí snad ještě oblast na okraji okresu Příbram, tam jsem termín nedohledal. Ještě něco někde?

A pak jsou mimo PID nějaké městské dopravy, Kolín, Příbram, Boleslav, ještě někde? A nějaká podivná situace je v Kladně, ne?"
Kromě Vlašimska a Posázaví (což je ta zbylá, dost velká část benešovského okresu) a oblasti cca na jih od čáry Rožmitál - Příbram - Sedlčany - Sedlec-Prčice zbývá ještě pás při východní hranici kraje za Čáslaví. Tam by údajně mělo jít o možnost zapojení linek s licencí od sousedů.
Z městských doprav zbývá Vlašim (má být s Vlašimskem), Příbram (jedná se), Kolín (?), Mladá Boleslav (?). V Benešově a Říčanech jezdí MHD zdarma, k tomu linky PID.
Úterý, 09. listopadu 2021 - 12:27:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1243
Registrován: 1-2007
Pak ještě zbývá integrace linky 400 (Praha-Česká Lípa-Nový Bor), která má být od prosince zkrácena na Střížkov a má být na ní posílený provoz. Integrace proběhne později.
Petr_k
Středa, 10. listopadu 2021 - 03:14:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13358
Registrován: 4-2003
MJ - městské dopravy jsou mimo PID záměrně právě po fiasku s Kladnem (nedá se to řešit tak, jak to vymyslel Jája, pražský vzorec ∑ linek = min. na Kladně nefunguje) a zohledněním nepřílišné spokojenosti v Berouně (kde významnou část tras MHD zajišťují páteřní linky do Prahy, které jezdí až příliš často nepravidelně, obzvlášť pokud se něco semele na D5 a následně ucpe Rudná a Vráž+Loděnice).
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Sirka
Čtvrtek, 11. listopadu 2021 - 14:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 443
Registrován: 9-2007
Martin_j:
"S dovolením přeruším tohle psí štěkání o ničem.
https://pid.cz/rozsireni-integrace-verejne-dopravy-na-rakovnicku- 20211212/ "
Pane, to jste trochu zaspal [happy] tohle se řešilo už 20.10. Rozhodně souhlasím že to vypadá zajímavě, ale podrobnosti k tarifu a OIS znají zatím jen příslušní organizátoři a nezdá se že by to zatím chtěli dávat veřejně, tak my si počkáme a pravděpodobně se to zanedlouho dozvíme z oficiálních míst, ty se můžeš zeptat svých zdrojů

Martin_j:
" A pak jsou mimo PID nějaké městské dopravy, Kolín, Příbram, Boleslav, ještě někde? A nějaká podivná situace je v Kladně, ne?"
Zeptej se tvého oblíbence, který se přestěhoval z Prahy na Kladno, ten ti jistě doplní veškeré politické a zákulisní informace[wink] oficiálně pokračuje boj Kladna s Prahou, který se krom tarifních drobností projevuje navenek hlavně tím, že vozy na MHD Kladno dostávají namísto evidenčních čísel PID svoje vlastní ev. č., buduje se vlastní nátěr a tak. Ostatní velká města (myslím že ti tam žádné nechybí), podobně jako Kladno před integrací, buď PID odmítají nebo zvažují/mají MHD zdarma, takže tam asi lze čekat buď velké kompromisy nebo nezaintegrování. Nevím jestli třeba v Kolíně přesně mají informace o tom co bylo před skoro pěti lety někde na Kladně, je možné že městu byl představen návrh integrace a ten tak moc nevyhovoval, že město takovou podobu odmítlo, stejně tak je ale možné že se dočkáme nějakého překvapení, ať už hned nebo v nějaké další etapě. Na jednu stranu, některé výplody ze strany organizátora vypadají fakt divně, na druhou stranu, ti co bydlí někde daleko od vlaku a dojíždí třeba do Prahy by možná uvítali kdyby si mohli koupit jednu jízdenku na PID i jejich MHD
"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Pátek, 12. listopadu 2021 - 05:35:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 1-2018
Včera jsem chtěl cestovat posledném spojem linky 440523 v 17:10 z Rožmitálu pod Třemšínem do Plzně. Čekali jsme na tento spoj 2 cestující. Bus přijel, ale zastavil na zcela jiném násupišti, než bylo uvedeno na odjezdové tabuli. Hrneme se tedy k busu, ale řidič otevřel okénko a oznámil nám, že nepojede, neboť má poruchu. Na můj dotaz jestli bude spoj odřeknutý, nebo jestli přijede náhradní bus a jaké v tom případě bude přibližné zpoždění řidič odvětil, že neví. Že sice mluvil s dispečérem, ale ani ten prý neví. Jasně, chápu, bus se porouchat může a na vyřešení vzniklého problému je třeba čas. Po 15 minutách se jdu zeptat znovu a dostávám odpověď, že řidič stále žádné informace od dispečéra nemá. Znovu zdůrazňuji, že šlo o poslední spoj a čas na nalezení náhradního řešení rychle ubíhal. Takto si přístup k zákazníkům opravdu nepředstavuji. Jak vše dopadlo nevím, když jsme 20 minut po plánovaném odjezdu linky stále nic nevěděli, tak druhý cestujíci zavolal poblíž bydlícího kamaráda a ten nás odvezl.
Pátek, 12. listopadu 2021 - 06:50:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 7-2020
Tak to je docela smutné, že se pan řidič nedokázal zvednout a říct vám to.
Jinak včera jsem si mimořádnosti na webu všiml. Spoj byl na základě poruchy a eliminace zpoždění odřeknut v úseku Rožmitál - Spálené Poříčí. Viz: https://www.idpk.cz/cz/jizdni-rady-a-spoje/zmeny-provozu/?change= 26&line=624
Pátek, 12. listopadu 2021 - 09:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4864
Registrován: 1-2010
Něco jako je na dráze, že při záseku posledního spoje, vám dopravce musí zajistit náhradní dopravu do cíle nebo nocleh, tady nefunguje? Nebo se to bere tak, že ještě jede z Rožmitálu do Plzně v 19:22 vlak (s hodinou a čtvrt čekání ve Zdicích)?
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Pavel2
Sobota, 13. listopadu 2021 - 03:01:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19057
Registrován: 8-2002
V tom případě bych čekal že mi pan řidič sdělí jaxe tedy dostanu z Rožmitálu do Plzně. A v nejhorším případě že mi domluví na dispečinku že mi dopravce proplatí taxíka [biggrin]
Jinak platí Veřejná doprava = pořádná votrava [ko]
18AlexSyky18
Sobota, 13. listopadu 2021 - 14:29:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 422
Registrován: 8-2016
Pavel2 - souhlas. Je velká škoda, že pan řidič po dojetí do Rožmitálu nezvedl zadek a nešel informovat cestující. Případně mohl dispečerovi dopravce a nebo dispečinku na POVEDu sdělit, že tam jsou dva cestující.
440523
Sobota, 13. listopadu 2021 - 19:09:11  
Neregistrovaný host
Na můj dotaz jestli bude spoj odřeknutý, nebo jestli přijede náhradní bus a jaké v tom případě bude přibližné zpoždění řidič odvětil, že neví.

Zcela v pořádku. Řidič tohle opravdu neví. On má svůj autobus a o pohybu jiných vozů neví nic. A ... Upřímně: Proč by řidič měl provolávat svůj vlastní kredit na mobilu, aby řešil vaše problémy?

Něco jako je na dráze, že při záseku posledního spoje, vám dopravce musí zajistit náhradní dopravu do cíle nebo nocleh, tady nefunguje?

Tahle povinnost je jen na dráze. A v tomhle případě je pro dopravce nejjednodušší odříct spoj, zaplatit kraji pokutu za neodjeté kilometry a má vyřešeno.

A v nejhorším případě že mi domluví na dispečinku že mi dopravce proplatí taxíka

A má dispečer pravomoc tohle rozhodnout? Dispečer z kraje určitě ne a dispečer dopravce určitě není kompetentní to či ono proplácet. To dělá obvykle pokladna poté, co to schválí nějaký nadřízený.
Neděle, 14. listopadu 2021 - 01:11:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2510
Registrován: 4-2003
440523: Zcela v pořádku. Řidič tohle opravdu neví. On má svůj autobus a o pohybu jiných vozů neví nic. A ... Upřímně: Proč by řidič měl provolávat svůj vlastní kredit na mobilu, aby řešil vaše problémy?

Proboha, doufám, že nejste řidič v linkové dopravě. To vůbec není v pořádku - řidič má určitě komunikační prostředek na dispečink aniž by provolával nějaký svůj kredit. Má možnost komunikace s dispečinkem stejně jako dispečink má možnost do vozidla posílat informace. Řidič je v tu chvíli zástupcem dopravce, který problémy těm lidem způsobil, a je logické, že by měl být nápomocen k jejich řešení, pokud k tomu má prostor a prostředky.

Možná jste třeba ještě nezaregistroval, že jsou např. všichni řidiči povinni přijímat objednávky na spoje na zavolání, i když vůbec danou linku nejezdí a zdánlivě se jich takový požadavek netýká.
Pavel2
Neděle, 14. listopadu 2021 - 02:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19059
Registrován: 8-2002
Neregistrovanej 440523 sem zřejmě právě spadnul z Měsíce [ko]
Kdo co by měl jak na základě čeho schvalovat mě jako cestujícího, kterýmu nebyla poskytnutá služba fakt nezajímá. Já jsem za službu zaplatil a nemám v úmyslu trávit noc někde v tramtárii. Dopravce nebo dispečink IDS se musí postarat.

I Alex se mnou souhlasí - to teda čumím.
Neděle, 14. listopadu 2021 - 05:10:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 1-2018
Děkuji Vám pánové, že jste se mne zastali [happy]
440523
Neděle, 14. listopadu 2021 - 11:11:14  
Neregistrovaný host
S Krajským dispečerem se (prý) dá mluvit přes strojek, stejně tak se přes strojek objednávají spoje na zavolání. S firemním dispečerem, který je nejspíš v půl šesté večer už doma, se mluví jen přes mobil. Pokud má řidič mobil vybitý nebo bez kreditu, má problém. Co je na tom nepochopitelného?
18AlexSyky18
Neděle, 14. listopadu 2021 - 13:59:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 423
Registrován: 8-2016
Pavel2 - nevidím jediný důvod s tebou nesouhlasit, když v tomto máš pravdu.
440253 - Nezlob se na mě, ale pokud tady hájíš řidiče, tak musíš být ty ten řidič nebo nějaký jeho kamarád. Trošku si to upřesníme:

Řidič přijel do Rožmitálu, kde mu bus hodil závadu. Dle všeho to byla závada spojená s filtrem pevných částic. Tuto skutečnost oznámil telefonicky dispečerovi dopravce. Tím vše správné ze strany řidiče končí. Pan řidič totiž ani údajně neprojevil menší snahu o to se alespoň jít podívat, zda tam někdo nečeká na tento spoj.

Mezitím se dispečink dopravce a kraje domlouvá jak se bude postupovat. Vzhledem k tomu, že oba dispečinky spolupracují s informací či alespoň pocitem, že NIKDO v Rožmitále nestojí, krajský dispečer pro jistotu alespoň projíždí data z jízdenek ze kterých plyne, že nikdo často tímto spojem v úseku Rožmitál - Spálené Poříčí nejezdí.
Krajský dispečer tedy žádá dopravce, aby zajistil náhradní vozidlo. Dispečer dopravce vysílá vozidlo, ovšem díky vypravení, projetí Plzní apod. je už takto dost zpožděné. Následuje domluva, že tedy pojede v úseku Poříčí - Plzeň. Takže asi tak.

To, že řidiči nemají služební telefony je velká škoda. Někteří z nich opravdu nedisponují paušálem (rozumíme tomu, že ne každý si ze svých peněz bude vyjednávat řešení, takže nám bohatě stačí, když řidič prozvoní, následně se mu volá ze služebního telefonu zpátky a že těch řidičů je).

Pokud řidiči nastane nějaká mimořádná událost, může buď krajského dispečera kontaktovat zprávou z pokladny - ať už napsanou nebo jakoukoliv přednastavenou či zavolat přes tuto pokladnu.

Caracas - ještě jednou, velmi mě mrzí, že jste tam musel stát a že jste v podstatě nevěděl co a jak bude. Mrzí mě, že řidič nepřišel a nezeptal se, zda čekáte na spoj do Plzně a už vůbec nechápu proč nezvedl telefon a svého dispečera na to neupozornil, což je opravdu velká chyba. Pokud by se podobná situace opakovala, určitě volat infolinku IDPK na tel. 378 035 477, ta je v provozu v prac. dny od 6 do 18 hodin. Pokud se stane mimo prac. dobu, volat na infolinku Arrivy na tel 725 100 725 nebo přímo na čísla, která jsou u provozoven v JŘ zapsaná.

(Příspěvek byl editován uživatelem 18AlexSyky18.)
18AlexSyky18
Neděle, 14. listopadu 2021 - 14:03:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 424
Registrován: 8-2016
"Proč by řidič měl provolávat svůj vlastní kredit na mobilu, aby řešil vaše problémy"
Tohle mě za tou čárkou fakt rozkopalo :D.. To nemyslíš vážně, že ne?
Neděle, 14. listopadu 2021 - 17:13:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6203
Registrován: 2-2005
Já jen drobně doplním dvě věci:

- po souhlasu nadřízeného má dispečer možnost lidem taxíka zavolat. Osobně jsem to takto jednou zařizoval. To ale bylo v době, kdy vozy a řídiči nebyli, dnes by asi náhradní vůz dojel až do Rožmitálu, když by se vědělo, že tam někdo čeká.
- Řidiči často prozvánějí, aby se jim zavolalo zpátky. Ale nikdo (!) se nedostane do situace, kdy by nebyl dostupný. Jednak jsou v autobuse zásuvky na dobití a za druhé, kdyby někde na polích u Hořesedel potkal srnku a neměl kredit, tak by šlapal po svých někam si zavolat? Asi ne, že. Dostupný zůstává každý.
MHD je pro lidi ! ! !
Opět se to nePOVEDlo
Neděle, 14. listopadu 2021 - 21:14:58  
Neregistrovaný host
Hlavně večer a o víkendu, Poved dispečink obsazen nemá. A u Arrivy to nebude lepší ⁉️
Neděle, 14. listopadu 2021 - 23:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 7-2020
Zajímavý [happy]. Mám trošku jiný informace.
To, že infolinka IDPK funguje v dobu, co tu píše 18Alex18, neznamená, že dispečink kraje nefunguje o víkendu a večer .
A to, že nefunguje dispečink Arrivy večer nebo o víkendu. To je snad fór. Ti kluci drží pohotovost.
Neděle, 14. listopadu 2021 - 23:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 11-2021
Maxipes je trapný, když sem píše skrytě [happy] [happy]
Pavel2
Neděle, 14. listopadu 2021 - 23:55:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19061
Registrován: 8-2002
440523:
Pokud má řidič mobil vybitý nebo bez kreditu, má problém. Co je na tom nepochopitelného?

Nebohej cestující s vidinou nocování někde na lavičce na větru a dešti v podzimním nečase by jistě pana řidiče rád nechal zavolat dispečera ze svýho telefonu [wink]
Za předpokladu, že by selhaly všechny ostatní možnosti jaxe spojit s dispečerem. Což je šance fakt minimální, viz řidič prozvoní, dispečer volá z5 na řidičův soukromej telefon.

Je to pořád dokola - někdo hledá řešení, někdo se neustále vymlouvá anebo si jako čáp myslí, že když před problémem strčí hlavu do písku, že není vidět.

I Alex ukazuje že to vždycky nějak jde, stačí jen projevit dobrou vůli [ok]
Pajzák
Pondělí, 15. listopadu 2021 - 06:44:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5573
Registrován: 6-2015
Ornitologie asi nebude tvůj koníček, což? [proud]
Pondělí, 15. listopadu 2021 - 08:05:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13358
Registrován: 4-2006
Pavle je pštros s pštrosicí a pštrosáčaty. [lol]
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Pavel2
Pondělí, 15. listopadu 2021 - 13:22:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19063
Registrován: 8-2002
Pajzák: ???
Pajzák
Pondělí, 15. listopadu 2021 - 13:29:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5574
Registrován: 6-2015
Viz Ares1.
Pavel2
Pondělí, 15. listopadu 2021 - 18:00:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19065
Registrován: 8-2002
Aha, hezkou blbost jsem vyplodil [lol]
Úterý, 16. listopadu 2021 - 11:33:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19139
Registrován: 5-2002
Trošku vám tady naruším debatu.

https://seznam-autobusu.cz/vuz/31605 - tohle je Karosa LC 736 PJ 62-09, ta, co teď stojí nejspíš pořád ještě v Sušici a čeká na lepší časy. Dělám si její model z papíru a při té příležitosti mě tak nějak napadlo - netušíte, co a kde ten autobus jezdil, když ještě jezdil? Sám mám ten autobus focený v garážích nebo na CANu bez cedulek, ve městě pak s cedulkami NAD nebo smluvka do MD Chotěšov. Takže bych si dovolil předpokládat, že autobus jezdil napřed u střediska dálkových linek (či jak se to tehdy jmenovalo), takže různé Prahy, Aše, Mosty a podobně, pak postupně přešel na smluvky, výluky a podobnou nepravidelnou práci. Je to tak?
Když se ti zdá, že se situace zlepšuje, patrně jsi něco nepostřehl [wink]
Martinmarilynmanson
Úterý, 16. listopadu 2021 - 15:05:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11272
Registrován: 12-2007
Já jsem s ním jel jednou ze Žatce do Podbořan a jednou z Plzně do Podbořan a pak také výluku do Nepomuku. Takže máš pravdu.
Sháním staré jízdní řády v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
T4783363
Úterý, 16. listopadu 2021 - 18:24:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1194
Registrován: 2-2006
Potvrzuju, v letech 2009 až 2012 jsem jí vídal na různých linkách. Často třeba na odpoledním páru spojů do Klatov, co tehdy jezdila Plzeň.
Martinmarilynmanson
Úterý, 16. listopadu 2021 - 18:51:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11273
Registrován: 12-2007



Pár vzpomínek...
Sháním staré jízdní řády v Severočeském (Ústeckém) a Západočeském (Karlovarském i Plzeňském) kraji.
Sirka
Středa, 17. listopadu 2021 - 00:25:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 444
Registrován: 9-2007
6332:
"Zahájení sezónních linek jsem našel, bordel "občas" mi připomíná když jsem se kdysi v Praze divil proč je zepředu označníku jedna linka, a zezadu pět."
To, že jsou JŘ vyvěšené z obou stran označníku není žádný prohřešek snad, to se stává běžně. V DÚK určitě lze vyzdvihnout turistický a víkendový provoz, nesrovnával jsem to s jinými kraji, ale přijde mi to dobré (ale stejně tak mi přijde že se víkendy posilovaly i v P kraji, tak třeba mi tohle neuznáš), no ale JŘ v ústeckém kraji, to je mnohdy síla - viděl jsem hodně zastávek kde byly JŘ několik let staré, potrhané, nečitelné,... Když už JŘ jsou tak u některých linek, který maj víc variant, nejde pořádně poznat v kolik kde budeš, zmatky se zahájením sezóny mi popisoval jeden zdejší uživatel (nevim jak přesně to bylo ale omlouvali se mu takže to zjevně byla jejich chyba) a najít na webu seznam linkových JŘ (nebo i najít pouhý web DÚK), to je téměř detektivní práce, takto si nepředstavuji něco co bych měl dávat za vzor…
"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Čtvrtek, 18. listopadu 2021 - 10:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5901
Registrován: 9-2005
To, že jsou JŘ vyvěšené z obou stran označníku není žádný prohřešek snad, to se stává běžně.

JŘ má být zveřejněn v prostoru zastávky, tj. je jedno jestli je na označníku, nebo na přilehlé zdi či v přístřešku.