Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 30. 6. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 30. 6. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Kdo mohl už zdrhnul
Sobota, 27. června 2020 - 23:35:19  
Neregistrovaný host
Himl hergot to je zase údivu tady! [lol] Přitom se ví ze zkušeností v každé oblastí kam tento DB spolek vtrhnul, a jal se jako že provozovat veřejnou dopravu osob, tam to vždy provazí stále stejný dopravně patologický jev - že to prostě nejezdí dle deklarovaných JŘ, a to bez omluvy, max tak na nějakých stránkách organizátora o kterých většina substrátu ani neví že exestuje, natož aby je četla a chápala je. Ted příjde samozřejmě řada výmluv v podobě typických blábolů odborně dopravních lemplů, jako že "nevěděli o tom že za 14 dní bude taky víkend, tak s tím personálně nepočítali.." a podobné perly dalších majitelů dvoumístného IQ. Musíte si holt zvykat. Zvykat si budete! [lol]
Zplgul
Neděle, 28. června 2020 - 00:20:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 84
Registrován: 1-2019
Dokážu pochopit krátký výpadek třeba z důvodu nehody, technické závady nebo zdravotní indispozice, ale aby byl předem vydán seznam spojů, které nepojedou, přičemž někde jde o odřeknutí jediného spoje z dané obce a někde o odřeknutí celé linky, to je teda síla. Očekával bych, že dopravce bude mít dostatek řidičů, aby byl schopný své spoje pokrýt, a to i v případě, kdy budou někteří řidiči třeba v pracovní neschopnosti, nebo někdo nedorazí, apod. Měla by to být samozřejmost. Taky bych očekával snahu operativně to poskládat tak, aby vždy vypadl třeba jen jeden nebo dva spoje na dané lince, ale ne všechny (chvíli použít autobus z jiné linky a odřeknout spoj tam, apod.).

V seznamu spojů bych také uvítal spíše trojmístná čísla linek, ideálně k lince také její trasu a ke každému spoji výchozí a cílovou zastávku s časem odjezdu a příjezdu, nějak přehledně do tabulky. Hned by to vypadalo jinak. Zvlášť, když se teď měnilo číslování, pouhá čísla linek a spojů moc neřeknou.
Neděle, 28. června 2020 - 07:41:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 220
Registrován: 8-2016
Zplgul - na tohle ti odpoví zdejší, co přímo u Arrivy pracují. Co se týče nahrazení autobusu z jiné linky, musíte taky pocitat s bezpečnostními přestávkami atd.
Neděle, 28. června 2020 - 08:40:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5698
Registrován: 9-2005
Měla by to být samozřejmost. Taky bych očekával snahu operativně to poskládat tak, aby vždy vypadl třeba jen jeden nebo dva spoje na dané lince, ale ne všechny (chvíli použít autobus z jiné linky a odřeknout spoj tam, apod.).

Není problém autobus, problém je řidič. A ten nemůže/nesmí být za volantem od nevidím - do nevidím.

Měla by to být samozřejmost.

Při 3 % nezaměstnanosti v regionu je teorie dost vzdálená realitě. A část bývalých řidičů ČSAD údajně trucuje (k Arrivě nastoupili tím způsobem, že se hodili marod).

S počtem řidičů byl problém už za ČSAD, to už se v této diskuzi zapomnělo. V zásadě však byla snaha jet to podstatné - školní spoje, spoje v okolí Plzně , a nejet nepodstatné - výletní spoj či spoje s mizivou vytížeností (Žihle-Plasy). Problém se pak časem podařilo vyřešit subdodávkou, ale vesměs to nejde ze dne na den, z hodiny na hodinu.

P.S.: Když jsme věděli, že se něco mimořádně nepojede, vytisknul se papír a vylepil na označník Terminálu. Ale ne vždy na to byl čas...

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Neděle, 28. června 2020 - 08:47:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5699
Registrován: 9-2005
nic nebránilo dopředu appku, využití dat, procesy připravit, takže v okamžiku, kdy se vozidla zapojí a začnou automatizovaně předávat data, mohla začít data putovat do dalších telematických aplikací včetně těch pro veřejnost.

Už abys na POVED nastoupil a všem ukázal, jak tohle vše jde mávnutím proutku....[andel]
Jak už jsem tu psal, na plné dotažení možností dispečinku IDPK a využití generovaných dat si budete muset ještě nějaký čas počkat.
Neděle, 28. června 2020 - 11:25:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 45
Registrován: 10-2019
Když to tu tak čtu,tak si říkám,že provizorium dokola se opakující u nás v Karlovarském kraji je vlastně celkem fajn. Ale ani si raději nepředstavuji,co bude následovat po podzimních krajských volbách,výběrko už bude muset proběhnout a pak bůh s námi,aby se Arriva nerozhodla jít jezdit k nám.A nejen Arriva,on Zemek se na to jistě taky třese už.
Cestovatel
Neděle, 28. června 2020 - 12:00:44  
Neregistrovaný host
Už se ví jestli příští sobotu něco pojede, nebo kdy se to cestující dozví? Zase až se nám podaří někam dovolat, protože bude víkend a to se nepracuje? Někdo tu tvrdí, že je to starost dopravce. Ale já na stránkách dopravce nevidím vůbec nic o odřeknutých spojích. Tak kdo je zodpovědný za včasné informování cestujících? Mimochodem, minulý týden nepřijel ani školní spoj do Tymákova. Řidič neznal trasu [happy]
Zplgul
Neděle, 28. června 2020 - 12:09:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 1-2019
M_k:
"Není problém autobus, problém je řidič. A ten nemůže/nesmí být za volantem od nevidím - do nevidím."

To samozřejmě chápu, asi jsem to napsal špatně. Myslel jsem to tak, že pokud mám např. příměstskou linku A, která má za den více spojů a mám na ni řidiče, a potom linku B s jedním nebo několika spoji za celý den, na kterou řidiče nemám, tak je asi lepší třeba na to jedno kolo linky B poslat řidiče z linky A a odřeknout spoj linky A, kde mohou cestující jet později, než odřeknout spoj linky B, kde nic jiného nepojede. Samozřejmě nejde o ideální řešení, ale spíše nouzové (když už něco nepojede, pak spíš ten postradatelnější spoj).

Mimochodem, nejsou některá ta čísla linek špatně? (odkaz) V sobotu je tam 440331, kterou mi IDOS vůbec nechce najít, v neděli zas stejný problém u 460332. Nejsou prohozená ta předčíslí?
Neděle, 28. června 2020 - 12:59:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 221
Registrován: 8-2016
Cestovatel - možná by bylo dobrý si nechat tu ironii a trošku používat google. Na netu jsou dostupné infolinky POVEDu i Arrivy.
Neděle, 28. června 2020 - 15:02:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18892
Registrován: 5-2002
Pro PeS: Ten odpolední Liblín nakonec pojede. Pojedou se i další spoje, které byly původně hlášené jako odřeknuté. Situace na frontě se mění každým okamžikem. A teď mi poraďte: Je lepší předem tvrdit, že to nepojede, i když to nakonec pojede? A nebo je lepší neříkat to a do poslední chvíle shánět nějakého volného řidiče?

Ve smlouvě s krajem není definováno, že když primární dopravce selže (a ještě to ví v předstihu[pozor]), okamžitě dispečer na Povedu zvedá telefon a volá předem definovaný náhradníky/subdodavatele - ČSAD, Busline...? Nebo na Povedu není dispečer 24x7?

A ty myslíš, že ti subdodavatelé mají a poskytnou řidiče?

Když jsou v sobotu zveřejněný na idpk.cz nedělní spoje na který (pravděpodobně) nejsou řidiči? To jako nejmíň půlden na obtelefonování nestačí?

Stav se někdy v Doubravce a zeptej se, jak to tam funguje. Bude ti vysvětleno. A neboj. Telefonování proběhlo a probíhalo už několik dní.

Není problém autobus, problém je řidič. A ten nemůže/nesmí být za volantem od nevidím - do nevidím.}

Může. Ale. Pak přijdu domů, jdu se osprchovat a strašně se divím, že když otočím kohoutkem u umyvadla, ze sprchy (která má vlastní kohoutek u vany) nic neteče. A teď si představ, že bych podobné chyby dělal v autobusu.

Už se ví jestli příští sobotu něco pojede, nebo kdy se to cestující dozví?

Může se stát cokoliv. Může se stát i to, že v sobotu ráno řidič prostě nepřijde do práce, protože zaspal, nevěděl o směně, spletl si sobotu s nedělí a podobně.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pavel2
Neděle, 28. června 2020 - 15:14:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17994
Registrován: 8-2002
Já pořád nechápu, co je tak nepochopitelnýho na tom, že JŘ je prostě pro dopravce, organizátora i cestujícího ZÁKON a jako cestující nemůžu počítat s tím, že něco nepojede protože řidič nepřišel do práce/jel jinudy protože nezná trasu/zdechnul mu autobus cestou/naboural se/nasněžily 3 cm sněhu/v noci bylo -5°C a na dvoře se nenašel vůz, kterej by se v tom ohromným mrazu rozjel.

Jednou si dopravce něco vysoutěžil, tím pádem se zavázal k tomu, že 99,9% těch spojů vyjede. A je jeho boj jaxi to udělá, když mu 5 lidí z 50 nastoupí do práce s neschopenkou. Takovýho člověka bych okamžitě (po individuálním seznámení se s každým případem) vyprovodil ve zkušební době před bránu.

Krom toho by někde měla být nějaká provozní záloha. Prostě je potřeba zaplatit jednoho-dva řidiče (dle velikosti provozu) s provozuschopnýma vozama den co den od rána do večera. Pokud záloha vůbec není, je něco dost špatně, jelikož vždycky se může podělat spousta věcí, přestože je celej vozovej park fungl novej. I novej autobus může být o víkendu trefenej náklaďákem nebo píchnout kolo.

Dopravce by se měl rozkrájet aby udělal všechno proto, aby všechny spoje odjel, byť by měl povolat Frantu Kocourka z Horního Zapadákova s 20letou Karosou. Důležitý je, že cestujcí někdo odveze a že nebudou na zastávce čumět zbytečně, aby nakonec cestu úplně zrušili/svezl je soused ze vsi/šli si domů do stodoly pro vlastního Trabanta/došli 5 km pěšky na vlak nebo jinej autobus kterej snad ze střediskový obce pojede.

Povědomí o tomhle tady evidentně zcela chybí.

Kraj nechtěně vysílá cestujícím jasnej signál:
Vykašlete se na autobus a kupte si vlastní auto. Je o hodně spolehlivější než krásný nový modrý bus [blesk]

MJ:
Je lepší předem tvrdit, že to nepojede, i když to nakonec pojede? A nebo je lepší neříkat to a do poslední chvíle shánět nějakého volného řidiče?

To pak ale není dopravce, nýbrž kaskadér. Tobě mám vysvětlovat fci provozní zálohy? [wink]

otázka na ty kdo vědí:
Kdy by měl být dispečink 24x7 s online přenosem dat z vozů až do infopanelů na autobusových nádražích/do aplikace v mobilu/na web?
Neděle, 28. června 2020 - 17:04:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2194
Registrován: 4-2003
M_k Už abys na POVED nastoupil a všem ukázal, jak tohle vše jde mávnutím proutku....

Díky za pobídku, ale ve stávající práci jsem spokojený a nehodlám měnit. Jestli chceš ale tvrdit, že chtít po více než roce a dvou měsících od podpisu smlouvy, ve které si kraj dopodrobna nadiktoval technickou specifikaci komunikačních protokolů a datových formátů a podobných záležitostí, aby mohl data využít, pracovat s nimi a předat to nejnutnější dál veřejnosti (poloha, zpoždění, infotabule) je moc, tak prosím. Mě to přijde jako dostatečná doba na to, aby existovalo aspoň něco jednoduchého, co data dostane když ne k veřejnosti, tak aspoň na dispečink. Můžeš tedy naznačit, k čemu se teď aktuálně sbíraná a odesílaná data využívají - funguje alespoň to slibované hlídání návazností, nebo ani to ne a data končí takříkajíc bez užitku komplet ve stoupě, protože je není jak a kým vytěžit?

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Neděle, 28. června 2020 - 17:29:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13058
Registrován: 4-2006
Tak pochopitelně je špatně, že si Arriva nedokáže obsadit výpadky. Mají dostatečně velké zázemí v ČR, aby se o to postarali. Otázka je zda byla dostatečně nastavena pravidla krajem když kolikrát vidím že třeba na 30 autobusů jsou požadovaný 2 zálohy tak no jak řečeno to nemohl napsat člověk se základními technickými znalostmi. To ukáže čas jak moc je to blbě.
Zas pochopitelně je blbě když spoj nejede. Arriva má právo na rozjezd a nějaké dětské nemoci. Většina řidičů to nemá jednoduché. Najednou dostanou nový autobus, Nový odbavovací systém, jiné jízdní řády, jiný tarif. A co si budeme povídat jezdí starší řidiči kteří už prostě nejsou tak jako mladí a rychle si zvyknou. Najednou moc novinek.
Ad dispečink tak ten měl být zřízen už dávno před rozjezdem. Jenže jaksi ten není vidět u toho se politik nevyfoti.
Věřím, že se to rozjede, ale chce to čas.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Neděle, 28. června 2020 - 20:50:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13291
Registrován: 5-2004
Ani si nechci představovat ten kvikot kdyby ČD třeba přes sobotu nejezdily do Radnic protože "není fíra". Je zajímavé že jde sehnat(mnohdy to drhne ale nějak se to obvykle sežene) NAD i pro případy mimořádných událostí (strom, nehoda na přejezdu), zatímco busdopravce a to velikostí nikoli garážovka se třemi busy nesežene náhradní dopravu ani den před kdy se o mimořádnosti zjevně vědělo.

Asi ale §1 - nikdy se to tak nedělalo.

Prostě a dobře - než spoléhat že to možná ten den pojede tak radši volit jiný způsob dopravy. Nemá Arriva taky brutto smlouvu - že by totiž vůbec nezáleželo na tržbách od cestujících? Mch ty by na tu Lesnou asi byly o dost větší než někde na příměstě (kde by to třeba šlo vyřešit i pomocí DP "ukradením" jednoho pořadí z frekventovanější linky).
Neděle, 28. června 2020 - 22:01:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 222
Registrován: 8-2016
Ares1 - Dispečink je. Proč pořád všichni tvrdíte, že není?
Návaznosti se hlídají, respektive snaha o to je.

Petr Vlček - proč srovnáváme ČD s veřejnou autobusovou dopravou? Na dráze to funguje úplně jinak.

Kluci, všichni pořád dokola píšete o tom, jak se někde něco mělo ukradnout a jet to místo nějakýho Chrástu.
Nedochází vám, že jsou nějaký oběhy, turnusy, plány a že by pak nevycházely bezpečnostní pauzy a ty všechny věci okolo?
Neděle, 28. června 2020 - 22:05:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7995
Registrován: 12-2005
Byl jsem 10 let zvyklej že každej den se musí obsloužit všechny pošty. Prostě všechny kurzy musely bezpodmínečně vyjet. Pokud nevyjely muselo se různě spojovat ale neexistovalo neobsloužit poštu. Celej den seděl v kanclu jeden řidič jako pohotovost. (ranní, odpolední a noční po jednom člověku) Pokud pohotovost někam vyjela a bylo potřeba řešit výpadek nějakýho řidiče tak se volalo na všechny strany těm kdo bydleli poblíž jestli by to na rychlo vzali. Pokud se nikdo nesehnal tak se obvolávaly kurzy který se motaj poblíž a rozhodily se jim daný pošty který prostě obsloužili nad rámec svýho kurzu. Prostě za cenu zpoždění, kilometrů navíc a drobnýho přesčasu se to všechno vždycky muselo vyjezdit. A to šlo jenom vo "blbý" balíky, dopisy a peníze. Houby by se stalo kdyby to smrdělo na poště o den dýl.
Takže pokud si Arriva v klidu vynechá jedinej spoj kterej ten den jede z predele odkud nic jinýho (vlak, jinej dopravce, letadlo, karavana vembloudů) nejede tak to neni dopravce ale vobyčejnej spolek neschopných diletantů.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Neděle, 28. června 2020 - 22:20:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13060
Registrován: 4-2006
18alexsyky18 a k čemu je?
Můžu si jako cestující ověřit jestli spoj vůbec jede? Případně jestli mám vůbec čekat. Očekával bych když se tím kraj tak kasá, že aspoň tedy cestující dostane nějaký přehled. Elektronická odjezdová tabule kde najdu. Jednoduše a rychle. Nový autobusy hezký, ale to je jen střípek mozaiky.
http://mpvnet.cz/idol/map

Aby to nebylo nejasné, to není věc Arrivy, to je věc Povedu, potažmo úředníků dopravy Plzeňského kraje a potažmo politiků kraje. Ano stojí to peníze.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Neděle, 28. června 2020 - 22:28:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7233
Registrován: 5-2002
Ad neodjetej spoj - bylo by fajn vidět třeba snahu sehnat operativně náhradu u PMDP, začínaj prázdniny, tak pro turisty je asi dobrý jezdit.... Nebo třeba deset taxíků, Arriva to v rozpočtu nepozná, ale neodvézt lidi je na houby....

Jinak se to dělo i u ČSAD, ale myslím že se pak vybraly spoje kde brzo jelo něco dalšího, vždy...
Neděle, 28. června 2020 - 22:30:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3608
Registrován: 1-2005
Asi na MHD funguje trochu jiná praxe, ale nedokážu si představit, že by něco někam vůbec nejelo. Spoj může mít i dost velké zpoždění, může se vynechat a nahradit následujícím, ale nesmí se stát, že by něco nebylo obslouženo. Jasně, že jsou situace, kdy se to sesype, ale neobsazení směn mě přece jako cestujícího nemusí vůbec zajímat. Může dojít k více nehodám, můžou se rozbít autobusy, může být problém s cestujícími, prostě nějaký důvod pro zastavení vozidla a nepokračování v jízdě. Pro tyhle případy jsou běžně k dispozici zálohy, v době nástupu řidičů posílené, kdyby někdo nepřišel, a po celý den operativní pro případ ztroskotání. Rozdíl proti MHD je v dojezdové vzdálenosti, čímž roste zpoždění, ale naopak MHD má tu výhodu, že se některé spoje nemusí nahrazovat vůbec, přesto se podobné zálohy drží. A je jedno, jestli by je linkový dopravce držel z vlastních zdrojů nebo to měl domluvené jako ČD, že bude v případě mimořádnosti obvolávat, kdo má zrovna čas.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Neděle, 28. června 2020 - 22:50:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2195
Registrován: 4-2003
Ares1: Elektronická odjezdová tabule kde najdu. Jednoduše a rychle.....mapa Idol ...a nebo též mapa IDS JMK} nebo mapa PID

pche, na to přece lidi v Plzeňském kraji nejsou zvědavý, nikdo by to nevyužíval a stejně by to byla hračka jen pro pár podivných lidí, kteří by pak mohli jen prudit, až by z mapy zjistili, že to jede zpožděný. Pročpak místo té bombastické reklamy na krajskou dopravu, která zaplavila bilboardy v kraji a celý internet, nebyla raději vypsaná zakázka na nějaký podobný mapový portál? Dnes disponuje POVED poměrně nepovedeným vyhledávačem spojení a ještě nepovedenějším tarifním poradcem, který je tak neintuitivní a nesrozumitelný, že samozřejmě v ničem neporadí, sami posuďte zde, ale prachy byly utraceny.
Neděle, 28. června 2020 - 23:45:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4210
Registrován: 6-2011
Strašně komplikovaný. Časová dotace: půl piva. Ano je na kulový co se stalo, ano myslím si že to budou patřiční lidé řešit. Při tragických pohledech doporučuju srovnat rychlost změn zde a třeba v KV-kraji, S-kraj, Vysočině, dokonale přepracované jř v JČkr...


Pondělí, 29. června 2020 - 00:03:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13062
Registrován: 4-2006
6332 to je jako co. Najdu tam zpoždění spoje?
Nevím ptám se. V zimě když budu mrznout na zastávce tak chci vědět že bus je už na trase nebo vůbec nejede. Tohle nejde vyčítat Arrivě ale kraji. Využívejme technologie. Je to stejné jak ve státě. Digitalizace minimální. 20 let se o tom jenom mluví.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Pondělí, 29. června 2020 - 00:22:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2196
Registrován: 4-2003
Ares1: ty screenshoty jsou právě tím "Tarifním poradcem", který fakticky kloudně v ničem neporadí. Kraj za tuto věc, která podle mě nikdy nikomu nepomohla a jeví se jako zcela zbytečná, utratil nějak kolem 240 000 Kč. Zpoždění se nenajde nikde, jak tady zaznělo, bude to nějakou dobu trvat a nejde to jako mávnutím kouzelného proutku [biggrin]
Pondělí, 29. června 2020 - 00:39:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18893
Registrován: 5-2002
Já pořád nechápu, co je tak nepochopitelnýho na tom, že JŘ je prostě pro dopravce, organizátora i cestujícího ZÁKON a jako cestující nemůžu počítat s tím, že něco nepojede protože řidič nepřišel do práce/jel jinudy protože nezná trasu/zdechnul mu autobus cestou/naboural se/nasněžily 3 cm sněhu/v noci bylo -5°C a na dvoře se nenašel vůz, kterej by se v tom ohromným mrazu rozjel.

Jenže tohle se prostě stává a ty tomu nezabráníš. Není to tak dávno, kdy mě na nocležně v Domažlicích budil můj srbský kolega s tím, že je 5:15 a že bych touhle dobou asi měl nakládat lidi v Horšovském Týně. Měl. Jenže můj mobil ve stavu "těsně před smrtí" se rozhodl nebudit mě zvoněním, ale jen zuřivým blikáním. Nikdy předtím a nikdy potom to neudělal. Jediná prevence je "mít dva mobily". Kdo z vás to má?

Taky jsem jednou zaspal proto, že jsem dva dny po sobě měl ranní, nástup se lišil snad jen o minutu. Takže jsem si na první den nastavil budíka na čas Č a na druhý den jsem si šel lehnout s myšlenkou "budíka mám nastaveného". Čas nastavený byl, jen jsem zapomněl aktivovat zvonění.

A je jeho boj jaxi to udělá, když mu 5 lidí z 50 nastoupí do práce s neschopenkou. Takovýho člověka bych okamžitě (po individuálním seznámení se s každým případem) vyprovodil ve zkušební době před bránu.

Tak ono je vcelku jasně dáno, koho a za jakých okolností můžeš vyhodit. Neřídí se to tvým názorem, ale platnou legislativou.

Mimochodem, je třeba takový případ. Slečna řidička pracuje ve městě X a bydlí v chaloupce u lesa pár desítek km daleko. Tři měsíce pracuje, tři měsíce je doma na neschopence, stará se o domeček a o zvířátka a je spokojená, všechny kontroly jí vždy najdou doma. Je tam spokojená, nic jí nechybí. Řekl bych, že "plat minus cena za dojíždění" se rovná "nemocenská plus to, že jsem doma a nikam nemusím".

Co s ní? Chceš jí vyhodit? Za co?

Krom toho by někde měla být nějaká provozní záloha. Prostě je potřeba zaplatit jednoho-dva řidiče (dle velikosti provozu) s provozuschopnýma vozama den co den od rána do večera. Pokud záloha vůbec není, je něco dost špatně, jelikož vždycky se může podělat spousta věcí, přestože je celej vozovej park fungl novej. I novej autobus může být o víkendu trefenej náklaďákem nebo píchnout kolo.

I v renomovaném DP se stává, že ráno vyjedou všichni záložní řidiči. A že když se mi rozbil trolejbus, posadili mě na šoférku a čekal jsem, než dílna něco opraví a dá mi to.

To pak ale není dopravce, nýbrž kaskadér. Tobě mám vysvětlovat fci provozní zálohy? [wink]

Mimochodem, pokud je mi známo, dneska i přes děsivé zprávy na webu jelo nejspíš nakonec všechno. A pokud byl nějaký výpadek, tak tam, kde ho nikdo nečekal.

Ani si nechci představovat ten kvikot kdyby ČD třeba přes sobotu nejezdily do Radnic protože "není fíra".

I takové případy ale byly: https://zdopravy.cz/nemame-strojvedouci-obb-zrusily-vlak-do-ceska -nedostatek-trapi-i-dalsi-dopravce-31709/

bylo by fajn vidět třeba snahu sehnat operativně náhradu u PMDP, začínaj prázdniny,

Dotaz směrem k DP byl prý učiněn, ale řidiči od DP se jaksi nedostavili. Dopravnímu podniku se prý nějak nelíbily nabídnuté směny, či co.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pavel2
Pondělí, 29. června 2020 - 01:52:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17997
Registrován: 8-2002
Slečna řidička pracuje ve městě X a bydlí v chaloupce u lesa pár desítek km daleko. Tři měsíce pracuje, tři měsíce je doma na neschopence, stará se o domeček a o zvířátka a je spokojená, všechny kontroly jí vždy najdou doma. Je tam spokojená, nic jí nechybí. Řekl bych, že "plat minus cena za dojíždění" se rovná "nemocenská plus to, že jsem doma a nikam nemusím".

To je pracovní morálka jako Brno. Takovýho zaměstnance bude každej zaměstnavatel milovat. Stalo by se to 2x po sobě a měla by v poště výpověď za hrubý porušení pracovní kázně. Lidi tohodle typu jsou jen přítěž[pozor]
Pondělí, 29. června 2020 - 05:39:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 223
Registrován: 8-2016
Ares1 - ano, můžeš. Někdy si to zkus než tu začneš mudrovat.
Pondělí, 29. června 2020 - 05:56:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13063
Registrován: 4-2006
18ALEXSYKY18 když si tak chytrý tak mi ukaž tu mapu se spoji kde tedy uvidím zda je "za rohem"
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Pondělí, 29. června 2020 - 06:38:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18894
Registrován: 5-2002
To je pracovní morálka jako Brno. Takovýho zaměstnance bude každej zaměstnavatel milovat. Stalo by se to 2x po sobě a měla by v poště výpověď za hrubý porušení pracovní kázně. Lidi tohodle typu jsou jen přítěž[pozor]

Napřed si nastuduj, co je to hrubé porušení pracovní kázně. Napovím: Neřídí se to tím, co si myslíš ty.

Být nemocný není hrubé porušení pracovní kázně. Moje máma byla kdysi na neschopence rok a fakt nesimulovala, prostě se jen vzpamatovávala z několik hodin trvající operace.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 29. června 2020 - 06:51:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 224
Registrován: 8-2016
Ares1 - psal jsi o tom, že k čemu je takový dispečink. Tak si tam zavolej a oni ti řeknou kde se bus nachází nebo zda bude mít nějaké zpoždění . ............
Pondělí, 29. června 2020 - 07:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2197
Registrován: 4-2003
18AlexSyky18: když tedy ten dispečink je a tak funguje, jak tvrdíš o pár příspěvků dřív, prozradíš prosím kouzelné telefonní číslo na něj, abych si tam mohl zavolat pokaždý, když budu stát na zastávce a čekat na zpožděný spoj a případně si i ověřit, jestli bude zajištěno, že přípojný spoj počká?

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Pajzák
Pondělí, 29. června 2020 - 07:21:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3981
Registrován: 6-2015
Stačí počkat do pondělí a pak si to zjistíš. Jak jednoduché.
Pondělí, 29. června 2020 - 07:55:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 225
Registrován: 8-2016
Suri - v jízdním řádě je telefonní číslo na spoje na zavolání a to slouží i jako dispecink. Je to 378 035 477.
Pondělí, 29. června 2020 - 08:28:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5700
Registrován: 9-2005
378 035 477 Mimochodem, je číslo opravdu všude?
Zatím co jsme viděl, tak preciznost přípravy JŘ k výlepu poněkud kulhala. Ve svém rajónu na jihozápadě jsem si s tím dával docela práci, aby byly dostatečně čitelné. Pokud možno jen na A4 a hlavně se nemusely před výlepem na provozech ořezávat (přičemž se kolikrát na nich i něco zlikvidovalo). Teď mi přijde, že to tvůrci trochu odflákli (např. JŘ bývalé 400120).
Cestovatel
Pondělí, 29. června 2020 - 10:58:15  
Neregistrovaný host
18AlexSyky18: Koukám jak zarytě obhajujete amatérismus. Infolinka Povedu žádná neexistuje, zkuste si jí vygooglit sám a pak se můžete pochlubit s výsledkem.
Pondělí, 29. června 2020 - 12:33:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 226
Registrován: 8-2016
Cestovatel: smutné. Amatérismus predvadis maximálně ty. Ta linka normálně funguje....
Pondělí, 29. června 2020 - 12:59:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 192
Registrován: 3-2018
Tak s těma výlepama...
V Klatovech na Tyláku v pátek některý linky úplně chyběly (ad 6332...), v sobotu na Modravě taktéž.

Na Bučině u hotelu je štangle se starým JŘ a tudíž asi tak 90% substrátu neví, jestli má stát u hotelu nebo seběhnout dolů k točně.

Ale to jsou jen detaily a "přistižení" řidiči byli (protože to asi nejeli poprvně) schopní to řešit ve prospěch cestujících .

Ke strojkům bych jen připodotknul, že na nejmenované šumavské lince jsem ke statistice svezených důchodců přispěl i já.

Po zaplacení 12 Kč na mě ze strojku vypadly čtyři lupeny za tři a šoférova férová omluva " že to nějak nefunguje" - což mohla být, když to tu tak čtu , i pravda.

V pátek a v sobotu jsem shodou okolností cestoval v mnoha autobusech nového dopravce a nemůžu si slůvkem stěžovat. Hlavně mě zaujalo, s jakým nadhledem ti pánové (i dámy) zvládají mnohdy neuvěřitelné reakce cestujících (nejen Pražáků, ale i obyvatel "metropole" na soutoku čtyř řek).

Když vám přijede na Kvidě busík, který má pod čelním sklem ceduli jak kráva "Bučina, st.hr." a týpek, kterej pět minut před tím u klacku studoval JŘ, si stoupne před něj, aby tento nemohl odjet a pak se přijde zeptat, jestli jede na Horskou Kvildu, tak jen žasnete....

Ale abych nebyl jen pozitivní: POVEDe, co má znamenat ten nepřípoj mezi 430980/8 a 440452/108? To se něco v Plzni pokaká, když to přijede o 20´ dýl??

Zatím spokojený cestující

BG
Pondělí, 29. června 2020 - 13:36:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 227
Registrován: 8-2016
JŘ prý nejsou vylepeny ani ve Stříbře, zel. st a u restaurace Plzeňka, dále pak v Černošíně.
Pondělí, 29. června 2020 - 14:51:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18895
Registrován: 5-2002
Mimochodem, zaznamenal jsem takový zajímavý dotaz:

https://www.idpk.cz/data/catalog/1/617/77361.pdf?show

U některých spojů je poznámka typu: "spoj 111 Tč 1: spoj 111 vyčká v zastávce Plzeň,Terminál Hlavní nádraží příjezdu spoje 52 linky 440251,spoje 112 linky 440423,spoje 110 linky 440452,spoje 4 linky 440649,spoje 107 linky 490722 nejvýše 5 minut"

A jak má řidič poznat, že přijela dejme tomu linka 452, když mají všechny autobusy při příjezdu na displeji nápis "Konečná, nenastupujte."?
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 29. června 2020 - 15:15:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4211
Registrován: 6-2011
Stříbro žst, kde je problém?


Pondělí, 29. června 2020 - 15:37:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 946
Registrován: 10-2008
MJ: Tohle se ještě musí upravit s výrobci odbavovacích zařízení v následujících týdnech, řeší se to. Dělá to chyby i v dispečinku, kdy se bus sekne v předposlední zastávce a nedojede na konečnou, i když reálně samozřejmě ano.

(Příspěvek byl editován uživatelem johny512.)
Pondělí, 29. června 2020 - 16:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 193
Registrován: 3-2018
... a právě proto jsem rád, že se aspoň část těch průserů řeší tady...

protože zpětná vazba je úplně nejvíc kůůůůůl, co se může takovýnu vobjednateli přihodit.

Že, POVEDe?

Abysme si teda rozuměli, já jsem zastáncem toho, co se teď v plzeňským kraji spustilo. Zejména když se podívám xousedům do jižních Čech.. zbytek snad komentovat nemusím [uhoh]
Pondělí, 29. června 2020 - 17:42:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 228
Registrován: 8-2016
6332:
"Stříbro žst, kde je problém?
"
Dneska cestující reklamovali, že vylepeno není. Díky.
Pondělí, 29. června 2020 - 19:00:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 278
Registrován: 11-2006
Ono těch věcí k odbavovacímu zařízení je víc. Třeba odhlašování zastávek. Ne vždy kasa odhlásí zastávku na správném místě. Když nejsou zastávky proti sobě, tak ji někdy ohlásí buď moc brzy nebo pozdě. Pokud brzy, tak než dojedu do zálivu té správné, už mi tam skočí ta následující. Musím si ji pak vrátit na tu správnou, abych dobře odbavil a po odjezdu z ní ji vyhlásit znovu, aby mi přeskočila na další. Nebo takové Nepomuk město, zastávku to ohlásí na horní zastávce pro směr Klášter a než sjedu na dolní, tak už přeskočí na další. To samé Nepomuk, žst. kasa odhlásí zastávku při vjezdu do uzlu a než se otočím na točně k označníkům, tak si myslí, že už jsem odjel a hodí mi další zastávku. Opět ručně vrátit a po odbavení znovu vyhlásit.
Dále odhlášení následující zastávky je někdy za tak dlouho, že přijedu do zastávky a už to hlásí tu aktuální a pak řekne příští zastávka a řekne to tu ve které jsem. To se děje mezi Nepomuk, u hřiště a Nepomuk, Třebčická. Proč to neřekne po odhlášení aktuální hned tu následující. To netuším.
Pondělí, 29. června 2020 - 22:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7234
Registrován: 5-2002
Dotaz směrem k DP byl prý učiněn, ale řidiči od DP se jaksi nedostavili. Dopravnímu podniku se prý nějak nelíbily nabídnuté směny, či co.

Nemyslím pana šoféra, ale prostě to objednat jako zájezd u DP , Jančury nebo kohokoliv, pořád lepší než nechat lidi na peróně.... (Samozřejmě pokud by to byl nějakej Zbůch co jede 3x do hodiny tak tam je to asi jedno.)
Pondělí, 29. června 2020 - 23:30:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13065
Registrován: 4-2006
18alexsyky18 to myslíš vážně, že mám v roce 2020 někam volat? Já jsem tedy z Husákových dětí, ale tedy techniku to chce využívat na plný koule. Psal jsi tady, že je ti 26, ale považujete to za normální. No....
Když tak propaguješ to telefonování tak proč není to číslo na Stránce Povedu hned na první straně. Opět zkusil jsem stránku Idol a pěkně vpravo.
Tomu se říká, že je to uživatelsky přívětivé.
Zatím mám větší dojem, že s tím máš něco společného.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Pavel2
Úterý, 30. června 2020 - 01:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18004
Registrován: 8-2002
Ares1:
získal jsem z toho úplně ten samej dojem [happy]
Husákovy děti si můžou podat ruce [happy] [happy]

chybí mi tu uvědomění jedný věci:
cestující je ZÁKAZNÍK, tedy ten kdo drží peníze a službu (byť u ZDO jen z určitý části) platí. zákazník je svině nevěrná, když se mu služba nebude zamlouvat, vykašle se na ní a zařídí se po svým. pakliže kraj nechce mít silnice ucpaný kvantem aut, musí se hodně snažit, aby zákazníkovi vyšel vstříc.

takže schéma autobus nepřijel - cestujícímu chybí informace - měl by někam zavolat (pokud ví kam) - dostane info jestli bus pojede za 10 minut, za hodinu, pozítří je od základu špatně. informační povinnost je v rukou dopravce a organizátora a ne že zákazník-aktivista bude utrácet svoje další peníze a vyzvídat, jestli služba bude poskytnuta nebo nikoli.
Úterý, 30. června 2020 - 07:00:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 229
Registrován: 8-2016
Ares1 - je super, že Ti po několika desítkách hodin komunikace konečně dochází, že s tím něco společného mám. Super.
Proč není číslo na stránce POVEDu hned na první straně se neptej mě.
Jinak co se týče mého věku a toho, co povazuju za normální je to, že si se tu stěžoval, že není kam volat, tak jsemže je. Nehledě na to, že když čekám na zastávce a spoj nejede, tak koukám na JŘ, zda tak není nějaké číslo. A ono je.
Pavel2
Úterý, 30. června 2020 - 07:18:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18005
Registrován: 8-2002
aha, tak on Poved zajišťuje svým zaměstnancům klid pro práci tím, že v kontaktech zveřejňuje jen některý...
viz https://www.idpk.cz/cz/kontakty-na-oddeleni/
nepřekvapuje mě to [nene]

btw kolik vás v tom baráku je? jen 11 to zřejmě nebude.
Pajzák
Úterý, 30. června 2020 - 07:25:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3988
Registrován: 6-2015
Zas nevím, proč by měl být v seznamu zveřejněn každý zaměstnanec. Zajímalo by mě, co by asi tak někdo udělal, kdyby mu tam 10x do hodiny zvonil telefon, že má něco zpoždění. Od toho je snad dispečink či informační linka, ty by měly fungovat v první řadě jako filtr a případně dále přepojovat, pokud by to bylo nutné.
Pavel2
Úterý, 30. června 2020 - 08:00:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18006
Registrován: 8-2002
jistěže, ale oni tají i tu informační linku [wink]
to číslo co je na JŘ má svítit na každý stránce, např. v záhlaví.

18AlexSyky se konečně odhalil a ještě se diví, že jsme na jeho angažmá nepřišli hned, když o něm nic nevíme [crazy]

při těch 11 uvedených lidech se může zdát, že Poved je extrémně štíhlá a úsporná firma. a mohlo by to jistým způsobem omlouvat ty různý deficity. skutečnost bude zřejmě jiná.
Pajzák
Úterý, 30. června 2020 - 08:07:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3989
Registrován: 6-2015
Doporučuji podívat se i na jiné organizátory dopravy v ČR. POVED mi přijde, že má kontaktů nadprůměrně.
Úterý, 30. června 2020 - 09:55:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 230
Registrován: 8-2016
Pavel2 - Divím se, že ty, člověk s tak vysokou inteligencí a nizkym počet chyb ještě nezjistil kolik ten POVED má zaměstnanců. Jinak společného s něčím můžu mít i jen v podobě koníčku. Překvapení..
Úterý, 30. června 2020 - 10:37:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2741
Registrován: 9-2005
Zdravím a mám takový dotaz.
Od 1.7. začne platit tarif IDPK včetně turistického jízdného Turista Plzeňskem.
Abych urychlil odbavení v autobusu, protože vím, že někteří řidiči budou mít zpočátku problémy s novým tarifem, budu si jízdenku Turista Plzeňskem kupovat v bankomatu ČS nahranou na Plzeňskou kartu.
Na Plz. kartě mám nahranou roční zonu Plzeň a elektronickou peněženku.
Řidiči povím název zastávky kam pojedu a řeknu z Plzeňské karty a mělo by to stačit? Nemůže se stát, že se mi automaticky odečtou i peníze z EP nebo systém automaticky rozpozná jízdenku Turista Plzeňskem?
Děkuji za odpovědi.
Úterý, 30. června 2020 - 11:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2199
Registrován: 4-2003
Milanm: bude to zítra zajímavé, tarif už je konečně zveřejněn (myšleno úplné znění) a není právě jednoduchý, co se týče možných nosičů a podob integrovaného jízdného a pokud byly problémy s odbavením, když všechny jízdenky byly jednotně za 12 Kč, tak teď se dají komplikace očekávat tuplem - do odbavení vstoupí krom hotovosti, čipu na kartě i čtení QR kódů z papíru a z mobilní aplikace (Virtuální Plzeňská karta). Doufám, že bude dodržen slib a k dispozici k 1.7. mobilní aplikace s novým tarifem bude.
Úterý, 30. června 2020 - 13:14:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 585
Registrován: 4-2019
Suri:
"Milanm: bude to zítra zajímavé, tarif už je konečně zveřejněn (myšleno úplné znění) a není právě jednoduchý, co se týče možných nosičů a podob integrovaného jízdného"
Apage, satanas. [coze] Kdyby šlo jen o podoby a nosiče, ale on i systém vlastního výpočtu jízdného je značně komplikovaný. Stačí se podívat na počet různých kategorií cestujících lišících se podle toho, na jakou slevu mají nárok v Plzni a na jakou mimo Plzeň. Aby to bylo "jednodušší", jsou v bodě 3.2.1 stanoveny (patrně spíš do budoucna) různé speciální tarifní zóny s různým dopadem do cen jízdného. Předpokládám, že ty avizované zóny v Bavorsku zatím nejsou aktuální a ty síťové jsou definovány proto, aby se nemusely vypisovat všechny jednotlivě. Ale co tam dělá ta zóna 053 Žihobce se speciální (vyšší) cenou?
Pokud se v tomto předpise nějaký řidič vyzná bez pomůcek a aniž zadá parametry cesty do počítače, pak je čaroděj. Obávám se, že najít v tarifu tu správnou kategorii, do které konkrétní cestující patří, bude vyžadovat jisté úsilí a ne každému se to podaří.
Pokoušet se v této chvíli uplatnit jiné podoby jízdného než základní papírové, popř. na Plzeňské kartě, mi připadá jako masochismus kombinovaný se sadismem vůči řidiči a ostatním cestujícím. [uhoh]
Úterý, 30. června 2020 - 14:01:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5701
Registrován: 9-2005
Řidiči povím název zastávky kam pojedu a řeknu z Plzeňské karty a mělo by to stačit? Nemůže se stát, že se mi automaticky odečtou i peníze z EP nebo systém automaticky rozpozná jízdenku Turista Plzeňskem?

Mělo by to fungovat tak, že strojek se nejprve podívá na předplacené zóny, případně doplatek si strhne z EP. Pokud ne, tak je to špatně. Jestli jsme dobře informován, řidič do toho nemá v podstatě šanci zasáhnout.

masochismus kombinovaný se sadismem vůči řidiči a ostatním cestujícím

Jj, zatím co přepravní kontrola v busu ČSAD byla většinou hotová rychlostí blesku, po novu to bude hodně náročný "porod" (časově i psychicky). [uhoh][uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Pajzák
Úterý, 30. června 2020 - 14:08:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3993
Registrován: 6-2015
Chystám se během prázdnin 2x do PK, tak mám pár poznatků z webu IDPK. Na stránkách idpk.cz se píše o turistické jízdence pro skupinu za 350 Kč včetně plzeňské MHD. Platí i v PD, nebo jen SO+NE? Koupím ji u řidiče Arrivy?
Hned vedle je tabulka (pravda, z roku 2018), že ve vozech PMDP jízdenka neplatí. To je předpokládám blbě.
Úterý, 30. června 2020 - 14:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5702
Registrován: 9-2005
Papírová verze jízdenky Turista PK by snad od 1.7.2020 již neměla být k prodeji. Jen elektronická verze na PK. Ale možná to už neplatí.

P.S: Tarif a SPP vyhlašuje a povinně zveřejňuje dopravce, tj. Arriva. [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Pajzák
Úterý, 30. června 2020 - 14:25:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3994
Registrován: 6-2015
No, to je trošku zvláštní řešení. Proč si zrovna turista, co krajem třeba jen projíždí na 1-2 dny, má pořizovat nějakou čipovku? U každého jiného bych to chápal, ale zrovna u turisty mi to uniká. No nic, pojedeme autem, vyjde nás to úplně nastejno, jen mi to přišlo zbytečné.
Úterý, 30. června 2020 - 15:43:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2200
Registrován: 4-2003
Proto doufám, že se spustí hned od začátku ta aplikace - pokud bude intuitivní a nákup jízdného jednoduchý, tak si část lidí bude jízdenku kupovat v ní a v autobusu se odbaví jen na pípnutí načtením QR kódu, aniž by zabředávali do nekončících diskusí s řidičem, co že to vlastně chtějí a kam a za kolik a pak ještě zdržovat s rozměňováním velkých bankovek. To jsou situace, při kterých vždycky rostu, když vidím jak pak naskakujou minuty zpoždění a naděje stihnutí přípoje mizí nenávratně do řiti.