Diskuse » Archiv 2020 » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 02. 03. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse Youngtimery do 02. 03. 2020

dolů
   autor příspěvek
Mauricio
Neděle, 26. ledna 2020 - 22:02:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9366
Registrován: 4-2005
Mne se líbí to, co si doma vytvořil Honza Růžička:

odkaz, odkaz, odkaz, odkaz a odkaz

Nicméně to je samozřejmě novostavba, čiliž finančně velice náročné a já osobně bych tam ještě udělal pár věcí jinak - ale má to pěkný, logický a funkční.

U těch různých starších garáží, stodol a podobných věcí, je třeba dávat velkej pozor na stav (ono v dnešní době už není pronájem garáže - či stání - za "flašku slivovice", a pokud ano, je to podezřelé - nejčastěji právě kvůli stavu) nosných trámů a konstrukce střechy, abys nedopadl jako svýho času Ondra Pecháček, kterýmu při sněhové nadílce spadla střecha stodoly a nenávratně poškodila plno exemplářů, mimo jiné nějaký stovky, stejšny a další. Řadové garáže zase trpí zvýšenou vlhkostí a pozor taky na rozpočítávání elektriky - pokud je společnej elektroměr, většina to řeší rozpočítáváním mezi všechny nájemce (sám jsem například platil 150 Kč měsíčně, přičemž v "mé" garáži byla jedna nefunkční zásuvka a jedno odpojené světlo). A většinou není chuť to kvůli jednomu člověku řešit. Ne, že by těch 150 Kč bylo nějak likvidačních teda. Pokud máš řadovou garáž, která je v nějakým rozumným stavu (a ještě je u toho rampa - dříve to bývalo běžné, ale nevím, jak je to dnes), není vlhká, neteče do ní a je za solidní cenu, tak bych u toho asi zůstal. U montované garáže bacha, potřebuješ územní souhlas a nad nějakou plochu i běžné územní rozhodnutí, tedy proces, který je stejný jako u běžné stavby - vyplatí se tedy jen pro jedno až dvě auta (mám dojem, že pro ty dvě auta je to právě nějak na hraně té velikosti, teď teda fakt nevím, ale je to myslím 25m2). A taky je potřeba zvážit, zda uděláš izolaci nebo ne - ony ty zákaldní montovaný plechový garáže žádnou nemají a v zimě je tam fakt zima [happy] A taky bych do ní nedával porsche - k vniknutí dovnitř stačí obyčejná flexa. Já osobně bych do montované garáže nešel. Aby za něco stála, dostaneš se už na cenu novostavby z betonových prefabrikátů. Navíc do těch montovaných neuděláš montážní jámu - musel bys komplet předělat podlahu, čímž trochu ztrácí ta jejich jednoduchost smysl.

Pokud chceš svoji garáž a máš pozemek, máš tam dost místa, je rovinatej, domluvíš se se sousedama, tak si oběhni ouřad a postav si tam z Ytongu dvougaráž s rovnou střechou, betonovou podlahou, montážní jámou a udělej si to podle svýho. Jinak ale na pronájmu nejní nic špatnýho. Záleží taky, jestli se chceš nějak realizovat nebo jen parkovat.

Já osobně mám na chatě tohle, sic je to jen přístřešek, ale účel to splňuje taky, celou minulou zimu mi tam stálo cabrio a ouplně v pohodě, jen teda samozřejmě není to garáž. A vlastně ani nevím, jestli bych garáž chtěl. A protože je to trochu stavebnice, lze dle potřeby přestavovat. Fotka je tedy trochu starší, nějak jaksi jsem tam dlouho nic nefotil [lol] V podstatě z dřevěných trámů zasazených do ocelových batek, který zabetonuješ nějakej půlmetr do země, nahoru dáš lexan pod nějakým malým úhlem, aby odtékala voda, pobiješ to Cetrisem... No záleží na tobě. Já bych ale šel cestou předchozího odstavce, pokud se teda bavíme o novostavbě.



Další možností je, pokud vyloženě nepotřebuješ garáž, jde ti jen o to uskladnit auto, pronajmout si parkovací místo buď v nějakém parkovacím domě, a nebo u někoho, kdo auto nemá a nevyužije - já mám teď třeba pronajatý garážový místo v Brně v jedné nové bytovce, kde si takový postarší pár zakoupil byt, jehož součástí je i stání v podzemní garáži - no a oni auto nemají... A celkem si nemůžu stěžovat [happy] Jen nevím, jestli se podobná věc nabízí i u vás?


(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Neděle, 26. ledna 2020 - 22:43:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4674
Registrován: 11-2006
Kůlnu z vlastní zkušenosti rozhodně nedoporučuji. Mám totéž, dřevěná kůlna, 100 let stará, takže prkna vyschlá a mezi nimi mezera. Na plnoplošně podbité střeše byl eternit, nyní dva roky asfaltové pásy. Na zemi hlína, na kterou jsem alespoň dal PVC střešní folii. Problémů je několik. Dostanou se tam kuny, kočky, myši a jiná havěť. V zimě se bojím tam nechávat auto. Přeci jen je to plocha a i když jsem střechu zpevnil a místo svislých nosných trámů píchlých v zemi jsem je usadil do íček, když napadne půl metru sněhu a já ho nemůžu hned odházet, je tu riziko provalení. I když půl metr už není ani u nás na horách.
Největší potíž je ale ve střídání teplot. Když je venku obleva, pod střechou kondenzuje voda, cokoliv kovového se orosí a nějakou dobu to vydrží. Totálně mi tam za dva roky zrezl plechový přívěs.
Takže to mám podobně jako ty. Auto mám v garáži 20 km od domu. Naštěstí kousek od práce. Do stodoly ho dávám jen na léto. Jinak mám ještě pro normální auto přístřešek, něco jako Mauricio a je to o dost lepší, než stodola. Já chci taky časem postavit zděnou garáž, ale to než bude..

Jinak pokud ta montovaná garáž není pevně se zemí, pak by možná stačilo ohlášení. Na přístřešek taky není potřeba územní souhlas. Teď dokonce nějak měnili zákon a týkal se i stavby garáží.

Edit: snad nedošlo ke změně:

V § 79 stavebního zákona je uvedeno:

(2) Rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují

o) stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci.
Pokud je tedy garáž nepodsklepená, má výšku max. 5 m a zastavěnou plochu max. 25 m2 a neslouží pro skladování kapalných a plynných paliv a zároveň je umístěna na pozemku rodinného domu minimálně 2 m od společných hranic pozemku, stavba nevyžaduje ani stavební povolení, ani ohlášení stavby.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mirous.)
Mauricio
Neděle, 26. ledna 2020 - 22:51:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9367
Registrován: 4-2005
Je to možný, musel bych to nastudovat, do garáží nedělám, takže nevím.

Já garáž nepotřebuju a nechci právě z důvodu, který uvádí Mirous - garáž není všespásná. A nějak mi stačí, že je auto pod střechou, nemusí být v uzavřeném prostoru. Tedy to parkovací místo mám jen pro to, že je to celoročně dostupný a levný a nemusím 170km pod přístřešek na chatu [proud] Jinak mi všechno stojí venku na dešti, jen to cabrio mi přišlo líto ničit. A kdybych měl něco, co bych do té garáže chtěl dát, tak bych ho tam taky nedal, neb by to mělo takovou cenu, že bych to asi zavřel do ložnice, jak tu kdysi kdosi poznamenal [biggrin] Jediný, co mne na garáži láká, je právě domácí dílna a sklad, ale k čemu to, když jediný, co na autě zvládnu a k čemu se dokopu, je vyklepání koberečků.
Mauricio
Neděle, 26. ledna 2020 - 22:53:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9368
Registrován: 4-2005
Aha, jo, tak dík za rozšíření obzorů. Člověk se pořád učí. Já mám teď v hlavě spíš kontrolu sociálky než garáže [uhoh]
Neděle, 26. ledna 2020 - 23:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 199
Registrován: 2-2013
Mauricio: No jo, to je právě ono, kdybych měl dostatek místa, sousedy a hlavně peníze, tak už stavím a neřeším, jestli plechovou a nebo dřevěnou [biggrin].

Mirous: U nás sníh vydrží nejvíc tak v deseticentimetrové vrstvě týden, pak to taje. Střecha je sedlová, takže problém s hromaděním sněhu by odpadl. S čím jsi mi nasadil brouka do hlavy je ta kondenzace. Teď si nemůžu uvědomit, jestli tam někdy nějaká byla a já si jí nevšiml a nebo nebyla vůbec. Stojí tam dřevěnej přívěsnej vozík s kovovou konstrukcí a je fakt, že ty kovový blatníky má chycený docela slušně. Na druhou stranu je to z kdoví čeho a jezdilo se s ním za každýho počasí, takže to nemusí být přímo od toho stání tam. Navíc jak píšu, léta tam máme uskladněný dřevo a slámu a zatím dobrý.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 00:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7773
Registrován: 12-2005
Nevim jak v zimě. Ale byl jsem v létě u kamaráda co má tu polskou pixlu a když otevřel tak z toho dejchlo jak z trouby.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Mauricio
Pondělí, 27. ledna 2020 - 09:20:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9369
Registrován: 4-2005
Garáž je jak barák a auto je jak člověk. Taky bys nechtěl celej život bydlet v plechovým kurníku, kterej se v létě přehřívá a v zimě tam mrzne.
Mauricio
Pondělí, 27. ledna 2020 - 09:37:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9370
Registrován: 4-2005
Střecha je sedlová, takže problém s hromaděním sněhu by odpadl.
To je tak krásný dogma, které přežívá v lidech, že sedlová střecha je zárukou bezproblémového odtátí sněhu... Pak vznikají takové zbytečné zrůdnosti o velikosti průměrného rodinného domu (mimochodem finančně to taky nejní zrovna zadarmo).



Jen o padesát metrů vedle a pět metrů výše je "můj" přístřešek s vyspádovaným lexanem a nikdy jsem si nevšiml, že by se na tom nějak extra hromadil sníh nebo že by se snad dokonce ta střecha prohýbala (pravda, ty trámy jsou celkem pevný)... A světe div se, dokonce to i taje a odkapává mimo auto. I když bych si dovedl představit třeba zelenou střechu (ne že bych byl na kytky, ale ten lexan přeci jen časem zmatní, zabordelí se a vypadá to celkem hnusně, oproti tomu dnešní zelený střechy jsou dosti bezúdržbový - ano, jsem líný tlustý prase).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Pondělí, 27. ledna 2020 - 12:36:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7774
Registrován: 12-2005
No jenže v tom zděnym "baráku" na fotce bude třeba moc pěkná dílna kdežto ty máš jenom stání se stříškou. Tam se třeva bude někdo vrtat v autě až bude venku pod nulou zatim co tobě se nebude chtít ani zkotrolovat olej bo budeš mít zmrzlý kulíky.
Každej má jiný nároky a potřeby [wink]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Mauricio
Pondělí, 27. ledna 2020 - 13:43:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9371
Registrován: 4-2005
Ne, tam není nic. Ani ten prostor pod střechou, kde bych si dokázal představit třeba sklad dílů, když už bych stavěl dům, není využit. Názorný příklad toho, proč by jakákoliv stavba měla být regulována a schvalována úřadem.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 15:16:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7775
Registrován: 12-2005
Jasný hurá hurá vydáme se na pospas zvůli ouředníka. Děkuju nechci. Co si dělam na pozemku do toho nikomu nic neni pokud neobtěžuju hlukem, kouřem, zápachem a podobně.
Ale vydávat se ba pospas estetickymu cítění nějakýho prqčuraka se štemplem? Fakt ne díky.

Ale tvuj názor mi dává odpověď jak je možný že nám vládne estébák, systém nás šmíruje div ne i na hajzlu a ouřady furt utahujou šrouby. No lidi to tak chtějí....
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Mauricio
Pondělí, 27. ledna 2020 - 16:39:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9372
Registrován: 4-2005
Až se budeš z okna dívat na podobnou nesmyslnou zrůdnost, třeba dostaneš jiný názor. Mimochodem - je to na pozemku třetí osoby.

P.S.: Nevšiml jsem si, že by nám vládl estébák. Nebo se něco změnilo a Miloš přenechal své místo Andrejovi? A bacha, systém nás nešmíruje. On to dělá někdo úplně jiný a já jsem pro, aby byl Putin prezidentem Zeměkoule, můj hlas by měl. Problém je ale v tom, že ho ovládá, stejně jako Kima a Donalda, někdo úplně jiný, někdo, kdo ani není z naší planety.

Ale máš pravdu, na oné místnosti je třeba dávat si pozor, sledovací zařízení je všude.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Pondělí, 27. ledna 2020 - 19:16:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2176
Registrován: 10-2007
Mauricio, kontrolní otázka - podle jaké činnosti se jmenuje orgán, který sestavil a kterému předsedá Ing. Babiš, tedy “vláda”? To by mohl dát i fašounek, co chce šikanovat lidi kvůli tomu, že se mu zdá, že u souseda cosi vidí nebo nevidí.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 19:32:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4675
Registrován: 11-2006
No, já nemám rád regulace a úřady, ale ve výstavbě nějaká určitá regulace být musí. To by si pak každý mohl mostavit mrakodrap na hřebenech, stačí, že tam vyrostlo sídliště. Ale Mauricio, co se Ti nelíbí zrovna na té garáži? pokud zapadá do okolí..kdyby tam někdo postavil parkovací dům nebo nějakou ultra modernu, tak bych to chápal..ale tohle?
Pondělí, 27. ledna 2020 - 19:38:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 200
Registrován: 2-2013
To je tak krásný dogma:
" že sedlová střecha je zárukou bezproblémového odtátí sněhu... Pak vznikají takové zbytečné zrůdnosti o velikosti průměrného rodinného domu (mimochodem finančně to taky nejní zrovna zadarmo).

"

Možná, že to dogma je, nicméně si stejně myslím, že naší kůlny, která má měřeno od hřebenu výšku okolo 3m se to tak úplně netýká. Tam na odstranění sněhu furt stačí schůdky a lopata.

A co se týče té regulace, tak to už tu jednou bylo. Bydlím na sídlišti řadových rodinných domů stavěných na přelomu 70. a 80. let. Existovaly cca 4 typy domů, který se tady mohly stavět. A dost velká část z nich jsou třípatrový snad sedmipokojový haluzny (naštěstí ne ten, ve kterým bydlíme my). Člověk byl rád, že získal stavební místo a tak musel stavět to, co bylo vyprojektovaný a nebo nechat být, víc možností nebylo. A tak se ty obrovský řadovky taky postavily. Pokud vím, tak už před patnácti lety byly měsíční náklady na jeho provoz okolo deseti tisíc. Navíc tam bydlí většinou původní majitelé, dneska už osamělí, protože děti se odstěhovaly. Prodat by to mohli, ale kdo to koupí v dnešní módě třípokojových nepodsklepených bungalovů? A taky to vzniklo jenom proto, protože někdo něco reguloval.
Pondělí, 27. ledna 2020 - 22:00:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4676
Registrován: 11-2006
Cendixi, ještě mě napadá. Kup si za pár stovek vlhkoměr, strč ho do stodoly a měř si vlhkost, abys věděl.
Mauricio
Úterý, 28. ledna 2020 - 09:55:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9373
Registrován: 4-2005
Risane, dommníval jsem se, že podle mé části příspěvku o ufonech vládnoucích zemi je zřejmé, že debata není zrovna míněna vážně. Diskuze o politice zde již jednou byla a kdosi mě tu nazval rudou komunistickou sviní, což mě sice velmi potěšilo, ale nějak si to nepotřebuju připomínat. Nicméně to, že by jakákoliv stavba měla být regulována, je skutečně potřeba. A nejen stavba, ale každý developerský projekt. Za minulého režimu, na který zde všichni tak nadáváte, se sice stavěl jeden až dva druhy sídliště, ale zároveň s tím bylo v docházkové vzdálenosti vystavěno či zajištěno vše potřebné, kompletní občanská vybavenost, a obyvatelům sídliště tak nic nechybělo. Dnes se postaví našívárna s cenou jednoho bytu 8 a více mil. Kč, kterou sice ouřad zreguluje hmotově a výškově, ale aby se obyvatel měl dobře a nemusel trajdat přes půl města pro rohlík, to už nikdo neřeší. Měl jsem tedy na mysli spíše tento druh regulace než to, jestli si soused postaví garáž nebo kůlnu, to je mi fakt celkem jedno, zejména s přihlédnutím k tomu, že osobně nemám k žádné nemovitosti žádný vztah a nemám celkem problém se odstěhovat jinam. To ale nic nemění na tom, že smysl stavby je zrovna v tomto případě nulový, stejně jako jeho užitná hodnota, a je opravdu neskutečně ohyzdná. Což dejme tomu je věcí názoru.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Sídlišťan
Úterý, 28. ledna 2020 - 10:57:44  
Neregistrovaný host
Jak lidi zapomínaj... Moji rodiče se nastěhovali do sídliště v roce 1980 s ročním synem a měli ohromnou radost že z okna koukaj na rozestavěnou základní školu a dítě do ní bude chodit pár metrů. Když dítě o pět let pozdějc začalo do školy chodit tak škola ještě nebyla hotová a celý třídy se každý ráno vozily autobusama přes celý město do jinejch škol, kde se učily ve sklepě nebo měli jeden tejden školu dopoledne a druhej tejden odpoledne aby se vystřídaly. Chodník k baráku postavili dva roky po nastěhování, do tý doby se brodili od tramvaje bahnem. Lampy ještě o další rok pozdějc. Mauricio, to že bylo sídliště dokonale vybavený jsou jenom kecy. Občanská vybavenost měla v průměru tak deset let zpoždění za bytama a to se ještě postavily většinou jen mateřinky, základky a nějaká ta sámoška. Doteď jsou na sídlištích vynechaný mezery kde měly bejt ty slibovaný kulturáky, stadiony a polikliniky na který nikdy nedošlo, protože režim už neměl prachy...
Jestli dneska to má někdo na rohlíky daleko a je takovejch lidí dost, tak není nic snazšího než si zřídit krám a dyž je poptávka tak se lidi pohrnou. Jenže to jaxi za těch hodnej komunistů nešlo páč živnostník kterej hákuje od rána do večera na svym byl pro režim vykořisťovatel a nepřítel určenej k likvidaci.
Regulaci přiměřenou jo. Máme územní plány, máme regulační podmínky. V památkový zóně ti ještě řeknou jestli střechu sedlovou s taškama nebo můžeš plochou. ale to určitě stačí. v lidech nevypěstuješ vkus tím že jim něco nařídíš.
K.D.
Úterý, 28. ledna 2020 - 11:00:20  
Neregistrovaný host
Asi jsme žili každý na jiném sídlišti.
Jef
Úterý, 28. ledna 2020 - 11:29:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5938
Registrován: 5-2002
Taky mám zkušenost, že vybavenost sídlišť byla vynikající na papíře, ale v praxi to vázlo a kdeco (i třeba chodníky) se dodělávalo léta po kolaudaci bytů. Navíc dneska myslím ani nikdo nepoděkuje, pokud mu někdo bude řešit, že "aby se obyvatel měl dobře a nemusel trajdat přes půl města pro rohlík" - posledních víc než dvacet let je naopak jasný trend, že všichni přes půl města nebo i do sousedního města pro rohlíky rádi trajdají, protože se stejně jede na nákup autem a tam jinde mají rohlík o padesátník levnější nebo jich tam mají deset druhů a sámoška je tam větší nebo tak nějak nablýskanější... takže obrat i počty místních obchůdků setrvale klesají až na dnešní stav, kdy už je provozujou skoro jen Vietnamci za podmínek, jak by český prodavač žít nechtěl. Poslední léta tady navíc máme dovážku rohlíků a všeho ostatního až do domu. A do tohohle má někdo přijít a normovat, kde je kolik bytů a tudíž kde bude muset fungovat masna nebo pekařství?[crazy]

Tím se rozhodně nechci zastávat developerů, kterým jde opravdu jen o nacpání co největší kvantity zisk generujících jednotek do vymezeného prostoru a kterým obce nekladou moc podmínek, to nepopírám. Jen bych byl opatrný s nějakou regulací provozoven a počítáním docházkové vzdálenosti v době, kdy většina jako kdyby (bohužel) ani pěšky nikam docházet nechtěla.
Mauricio
Úterý, 28. ledna 2020 - 12:19:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9375
Registrován: 4-2005
Tedy uznávám, že z tohoto pohledu jsem se na to nedíval a něco na tom možná i bude.

P.S.: Na sídlišti, kde jsem vyrůstal bylo vše. I na sídlištích okolních. A to jsem vyrůstal ve městě s 20tis obyvateli, tedy žádná Praha ani Brno. Ale ano, jak stárnu, tak se čím dál tím víc projevuje transitorní globální amnezie...

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Úterý, 28. ledna 2020 - 14:17:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2177
Registrován: 10-2007
Jenže nadávat na developery a jedním dechem tvrdit, že “regulovat se musí”, mi nepřipadá konzistentní. Já mám pocit, že když se začne v dobré víře regulovat, protože “lidi přece nemaj rozum”, dopadne to tak, že jednotlivec skutečně sice na nic nedosáhne, ale vychytralý developer (čehokoli) ano. Má na to prostředky, čas, vybuduje si vztahy, umí se pohybovat v předpisech. A rozjede se korupce ve velkém. Nikoliv tisícovka pana Nováka úředníkovi, ale milióny a protislužby a klientelismus a prorůstání do politiky. Ale to nebudeme rozebírat, politiku tady nechceme a stejně většina lidí věří, že toto řeší lepší nastavení pravidel (větší regulace).

Mauricio promiň, z výše uvedených důvodů vidím krvavě, když někdo tvrdí, že regulace nadělá méně škody než když občas někdo udělá ošklivou garáž.
Mauricio
Úterý, 28. ledna 2020 - 15:13:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9376
Registrován: 4-2005
Vnímám to trochu jinak, neb se v této oblasti trochu pohybuji, ale samořejmě ano, je spousta kliček a možností, které nikdy nikterak neodstraníš a vždy se najde někdo, kdo je najde a využije.

Jinak jsem rád, že se trochu diskuze rozjela, osobně vnímám každou diskuzi s nejednotným názorem jako přínosnou. Pravdou ale je, a byl jsem upozorněn i redakcí, že by bylo vhodné vrátit se k tématu o autech.
Úterý, 28. ledna 2020 - 16:41:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7776
Registrován: 12-2005
To je fakt. Sídliště jsou možná teď občansky plně vybavený. Kramy, hospody, sportoviště, poliklinika atd.... Jenže to vzniklo až za pochodu. Byl hlad po bytech takže jak se dodělal panelák už se lidi stěhovali. K barákům se skotačilo po podlážkách naházených v bahně. Krám když už byl tak byl někde na okraji provizorní než se dostavěl nákupák. Děti si hrály mezi bagrama a v naskládaných skružích.
Ano po několika letech tutý bojovky skutečně sídliště zacaly fungovat naplno jak mají. Ale ti co se nastěhovali jako první vědí svoje.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Úterý, 28. ledna 2020 - 19:10:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 8-2015
Článek o ekodani: https://www.ctidoma.cz/zpravodajstvi/za-stara-auta-zaplatite-vice -svaz-chce-rozsirit-eko-poplatek-53658?utm_source=www.seznam.cz&u tm_medium=sekce-z-internetu&fbclid=IwAR0KB__FT9xw073paeh2AZxER96q 8kxE5aNhSGc7aBdvRphMa3chMRLs8bg
Již tak je vysoká a je v plánu ji ješte zvýšit. [sad]
Nechtělo by to zorganizovat proti ní protest, např protestní jízdu veteránů apod. ? Díky.
Úterý, 28. ledna 2020 - 20:52:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7777
Registrován: 12-2005
To by nic neřešilo. Tady pomůže jenom výstražná defenestrace těch zmrdů co za naše těžký prachy sedí na vládě.
A nebo krvavej vojensko politickej převrat.


Edit - Hele muj 7777 příspěvek [satan][satan][satan]

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin_100.)
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Středa, 29. ledna 2020 - 09:22:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2178
Registrován: 10-2007
Já myslím, že stávající komunita veteránistů nemá zájem pálit si prsty kvůli autům s Euro 3 nebo 4. Taková auta jsou u valné většiny dnešních veteránistů mimo zájem jejich činnosti a nejspíš už navždy budou. Možná je to zajímavé pro nějaké mlaďochy podle teď populární veteránské motivace “kupuju si to, po čem jsem v dětství/mládí koukal”. Jenže tihle lidi zároveň nemají zájem být aktivní ve veteránistické komunitě. Věřím, že by jim byla užitečná, aby jim vybojovala jejich soukromý zájem ušetřit pár tisícovek, ale jinak na ni kašlou, případně jí pohrdají (nafoukaní dědci s žebřiňákama). Veteránismus je dneska silně individualistický koníček.

Tím nechci rozporovat, že ekodaň je svinstvo, kterým levičáci chtějí financovat svoje regulace, jimiž hodlají učinit člověka lepším, i kdyby jej to mělo zabít. Jen chci říct, že zatímco u opravdu starých “před-EuroX” aut se ještě někdo angažoval v tom, aby veterány byly osvobozeny, teď už to tak žhavé neočekávám. I mezi veteránisty bude v téhle zemi, která levičáctví rozvíjí už dobrých 600 let, spousta lidí, kteří na tom nevidí nic škodlivého principiálně a jsou ochotni se angažovat jen kvůli vlastnímu zájmu (který nebude - viz výše).
Středa, 29. ledna 2020 - 13:45:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7778
Registrován: 12-2005
Dědci pomřou a ty jejich žebřiňáky zdědí další generace. Jenže ta už to nebude umět řídit. A hlavně vyjet s s víc jak stoletym autem (v blízkym budoucnu) bude provázet velká davka úcty mixovaná se stresem. Dědeček míval fábii když jsem byl prcek. Koupim si zachovalou a s tou se rád povozim častěji než s tou ajrovkou na kterou už neseženu ani duši do kola.
Tak nějak si představuju uvažování veteránisty o pár generací dál. Že dědci tvrdí jak dnešní běžně provozovaný auta nebudou vetarány je kravina. Tvrdili to o embéčkách, tvrdili to o kilech, tvrdili to o stodvácách.... No a jak se spletli vidíme sami.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Středa, 29. ledna 2020 - 18:37:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 1-2009
Auta ještě jdou, ale v Plasích jsem jednou viděl důchodce řídit nějaký parní jednokolku, to byl teprve zážitek.
Středa, 29. ledna 2020 - 18:58:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2179
Registrován: 10-2007
No a nebo se teď spletl Martin 100, přestože teď je mu to stejně jasný jako dědkům. Možná jen nevzal v úvahu, že generace našich vnuků bude auto vnímat diametrálně odlišně než my. A možná že duše do kola Aerovky bude dostupnější než bezdušová pneu na Fabii.

Můj příspěvek byl ale o něčem jiném. Nebyl o tom, jestli auta s Euro 3 a 4 budou nebo nebudou někdy veterány. Byl o tom, proč není dnes reálná protestní jízda veteránistů kvůli zavádění ekodaně na auta s Euro 3 a 4.
Středa, 29. ledna 2020 - 19:38:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 378
Registrován: 10-2014
Trochu naruším diskusi pár obrázky z letošního wintertrialu...




Středa, 29. ledna 2020 - 20:51:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 201
Registrován: 2-2013
Já se teď budu pár dní asi ptát častěji a blběji než kdy jindy. Nějak mi totiž vybylo pár dnů volna, tak mě napadlo, že by nebylo špatný věnovat trochu pozornosti zase škodovce, protože se na ni nějakej čas zapomínalo. Dneska jsem zatím jenom tak obhlížel situaci a při té příležitosti vlezl pod auto (bez zvednutí, jenom tam, kam mi to světlá výška a pivní mozol dovolili). A tam mě zase praštila do očí věc, nad kterou jsem už kdysi přemýšlel, ale pak zas zapomněl a sice ochrana spodku. Celej podvozek je totiž zakrytej hustou černou hmotou, na omak dost gumové konzistence. Může to být gumoasfalt? A jestli jo, jak moc velký špatný to je? Na netu jsem se dočetl jenom samý negativní postřehy.
Středa, 29. ledna 2020 - 22:29:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 680
Registrován: 8-2012
Cendix- z vlastní zkušenosti- pokud se natře na nezkorodovanej, alespoň základovkou ošetřenej, nebo původní nátěr tak neuškodí a je to v pohodě. Pokud se natře na místo kde je rez, tak to pod ním rezne dál. U Tvýho auta to asi jinak než na kolíbce a s vhodným škrábacím náčiním nezjistíš. Táta každý tři roky hodil naše kilo na kolíbku a gumoasfalt jsem většinou já škrábal dolů. Potom se to omylo ředidlem a natíralo syntetickou základovkou a pak gumoasfalt. Spodek byl i po letech v pořádku. U kamošovýho fiata jsme natírali obroušený, částečně rezavý podběhy a čast spodku a protože to bylo rezavý - dali na očištěný místa odrezovač, pak syntetiku základ a pak gumoasfalt. Nepomohlo to a shnilo to za dva roky a muselo se to vyvařovat.
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 18:40:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4677
Registrován: 11-2006
Já mám na podvozku taky gumoasfalt, ale neopovažuji se ho sundat. Co oči nevidí, peněženku nebolí 😂
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 19:41:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 379
Registrován: 10-2014
Pokud jde o auto provozované ve "veteránském" režimu tzn.nejezdí v soli a minimálně za deště tak se není čeho obávat nebo něco seškrabovat aby se zakročilo proti rzi,vydrží to léta.\Pokud je nutnost do toho hrábnout-jakože se to odloupává nebo přes to viditelně prostupují rezavé mapy,tak odškrábnout s rozumem obrousit a pokud neuvidíš koberec zespod nebo to dotekem prstu nepromáčkneš tak natřít nejlépe dvě vrstvy chelade na to nějakej kvalitní dvousložkovej základ a pak znovu gumoasfalt, dinitrol nebo něco jiného proti kamínkům.Chelade je drahý,ale fakt dobrý,mám vyzkoušeno na autě v běžném provozu,zatím deset let a no problem.
Pátek, 31. ledna 2020 - 20:06:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202
Registrován: 2-2013
Jestli je to takhle, tak do toho rýpat nebudu. V zimě to moc nejezdilo, na podlaze jsou, asi stářím jenom prasklinky, jinak bez rzi a zvenku se ten sajrajt nijak neolupuje, ani nic rezavýho vidět není. Ono je fakt asi lepší po ničem radši moc nepátrat [biggrin]
Úterý, 04. února 2020 - 00:11:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7786
Registrován: 12-2005
Já bych hodně naředil nějakej bodyschutz a přemáznul bych ty praskliny aby to do nich zateklo a víc neřešil pokud s tim nehodláš jezdit v zimě a pravidelně v dešti.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Sobota, 15. února 2020 - 20:21:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 205
Registrován: 2-2013
Zas bych potřeboval radu. Když budu měnit vzduchovej filtr u škodovky, musím povolovat i ten šroub nahoře na filtrboxu nebo stačí ta křídlová matka uvnitř? Studoval jsem to v Andrtovi, ale asi potřebuju polopatičtější vysvětlení.



A potom, dotahovat s citem, abych neprohnul víčko od karburátoru. Jak velkej by ten cit zhruba měl být, aby to bylo dotažený, ale zároveň ne prohlý. Napadlo mě počítat otáčky, ale radši se ptám, jestli neexistuje nějakej jinej fígl.
mobilni sběratel
Sobota, 15. února 2020 - 21:11:44  
Neregistrovaný host
Povolit křídlovku. Nic víc.
Sobota, 15. února 2020 - 21:52:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7800
Registrován: 12-2005
Sundej ten plast na klipsnách, vytoč uvnitř křídlovku a to je celý. [wink]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Neděle, 16. února 2020 - 09:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2180
Registrován: 10-2007
Já si nemyslím, že tou křídlovou matkou, co drží filtr, lze deformovat karburátor. Ta má přece osu kolmou na přírubu karburátoru. Křídlovou matkou můžeš deformovat tak maximálně samotný filtr, takže pak bude motor nasávat nikoli přes papír, ale okolo.

Možná by se dalo karburátoru ublížit tím šroubem shora, ten tlačí filtrbox s těsněním proti přírubě karburátoru. Ale jak už napsali ostatní, tohle se při výměně filtru nepovoluje (pokud tedy vložka jde směrem doprava celá vytáhnout, teď nevím, kolik je tam místa, ale ona není dlouhá, tak snad ano). Ale i tady snad není nebezpečí velké - předpokládám, že to plech filtrboxu vypruží? Už jsem to dlouho neměl v ruce, tak mě kdyžtak opravte.

S citem se musí dotahovat šrouby, které drží karburátor na přírubě sacího potrubí. Deformace dosedací plochy na přírubu sacího potrubí je kritická. Když to tudy přisává falešný vzduch, přestane správně fungovat nejprve volnoběžný systém. Ten potřebuje při zavřených klapkách správný podtlak a tak netěsnost kdekoli za klapkama způsobí, že má motor na volnoběh málo benzínu. Právě deformace plochy, kterou karburátor dosedá na sací potrubí, bývá u těch SEDRů nejčastější příčinou, proč to celé nejde pořádně seřídit. Druhá nejčastější bývá asi vedení podtlaku k posilovači a vlastní posilovač.
Smrq
Pondělí, 17. února 2020 - 11:47:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 97
Registrován: 5-2011
Pro výměnu filtru není nutné povolovat šroub na vršku filtrboxu. Pouze se vycvaknou dvě přezky na pravé straně filtrboxu a demontuje sací „šnorchl“ vpravo. Pak se povolí křídlová matice uvnitř fitrboxu a vyndá filtr.

Co se týká deformací. Utahování toho šroubu shora lze poměrně snadno zprohýbat víko karburátoru. Protože některé kanálky procházejí přes víko, karburátor s křivým víkem je neseřiditelný, mimo jiné to má vliv na chod sytiče. Proti této nemoci existoval dobový tunning – uchycení fitrboxu pružinkou vlevo a zaslepení díry na šroub – viz obrázek.


Utahováním 4 šroubů příruby se zdeformuje spodek karburátoru, když se někdo hodně snaží, tak dokáže karbec zkřivit tak, že se začnou zadrhávat klapky…

Karburátory SEDR a EDSR umí být zdrojem spousty nevšedních zážitků [happy]
Pondělí, 17. února 2020 - 22:03:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 206
Registrován: 2-2013
Díky za upřesnění, už je to vyměněný [happy]

Ke mě se ta informace dostala z několika zdrojů. Jednak asi od dvou mechaniků, kterých jsem se na podrobnosti nezeptal, akorát jsem to vzal na vědomí s tím, že jestli to budu někdy měnit, tak si na to musím dát pozor, což mě se zpětnou platností mrzí. Podruhé ze Světa motorů. Ti si před dvěma lety půjčili tu průkopnickou stodvactíku za 120 tisíc z Áček a popsali údržbu a ta právě měla prohnutý víčko, což zdůraznili, že se stává při neopatrným dotažení filtru při jeho výměně.
Úterý, 18. února 2020 - 17:46:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 207
Registrován: 2-2013
Tak teď netuším, jestli je to nějaká zvláštní souhra okolností nebo jsem skutečně tak velký nemehlo, ale škodovka po výměně filtru chcípá na volnoběh [biggrin]. I přesto, že by to na to asi nemělo mít vliv, jsem tu křídlovou matku utahoval skoro v rukavičkách. Jediný k čemu jsem došel je možnost, že se zacpala tryska, takže to budu muset, až bude chvíle, vyzkoušet.
Středa, 19. února 2020 - 20:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 8-2015
Uruguay veterány: https://dare2go.com/amazing-old-cars-in-uruguay/?fbclid=IwAR2hb1u KmfhwWaA90QTEEmfVvwnhbcaDwAG6VoxIesRqh-FTuRZ8J7U4qS0
Čtvrtek, 27. února 2020 - 22:39:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4682
Registrován: 11-2006
Tak sezona pro veterány ještě ani nezačla a pro mě už skončila [uhoh]. Někdo mi tu radil, že nemám do toho auta šťourat, protože z jedné drobné opravy bude totální generálka. A ten někdo měl sakra pravdu. Klempířovi jsem odvezl auto na drobné lokální opravy a vyvaření A sloupku v místě pod blatníkem. Pan klempíř vyvařil A sloupek a pak mi volal, ať se přijedu podívat. No říkal, že už zapomněl jak strašný je dělat tato stará auta, zvlášť když spodek je celej poblitej asfaltem. Docela jsem se bál, že mě se zbytkem pošle do háje. Neposlal, ale pokračovat bude, až celé auto odstrojím a obrousím alespoň všechna jen v náznaku rezavá místa. Mám mu prý dovalit holou kastli a pak to udělá rovnou celé, protože kam šáhnul, tam našel díru, která byla jen schovaná za "bublinkou" v laku. Takže já mám teď po večerech co dělat..

Jen jsem auto nikdy nebrousil, tak snad toho moc nezvořu. Předpokládám, že na větší plochy mám brát excentrickou brusku? on mi v podstatě přesně ukázal, co kde obrousit, popř.vyříznout a vyloženě celé auto prý dělat nemusím (střechu, dveře...), ale říkám si, když už to dělám, jestli pro lak není dobré to zbrousit celé?

Každopádně teď musím začít rozebráním všeho, což taky nebude sranda. Jak se sundavají bez poškození třeba ty chromové lišty kolem oken nebo okapnička, to nemám zdání. Nemluvě o veškerém šroubení ze spod auta, které je zalité vrstvou asfaltu.


Čtvrtek, 27. února 2020 - 23:21:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 683
Registrován: 8-2012
Mirousi- to uvidíš jak co půjde brousit. Ten gumoasfalt ber špachtlou, nebo plochýma šroubovákama a můžeš k tomu použít horkovzdušnou pistoli. Hlavně nebud hrr jako já a nesahej na gumoasfalt flexou- zahřeje se a rozstřikuje všude kolem. Normální barvu vem bruskou, nebo můžeš na flexu dát copánkovej drátovej kotouč, tím jde taky dobře barva dolů. No celý je to zatím neveselý, ale aspon to budeš mít v pořádku a budeš z toho nakonec mít větší radost.
Nad
Sobota, 29. února 2020 - 10:32:45  
Neregistrovaný host
Já bych to poslal do hutí, případně sehnal něco lepšího. To bude peněz, jak za stodolu. A bude to furt polák...
Sobota, 29. února 2020 - 12:32:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 208
Registrován: 2-2013
Nad: To je rada jak z nosu. Myslím, že zrovna u poláka už se ta cena renovace x koupě zachovalýho kusu začíná vyrovnávat. Nehledě na ty prachy a nervy, který už do toho Mirous investoval a to vůbec nezmiňuju, že si k tomu autu už asi vytvořil něco jako citovej vztah.
Sobota, 29. února 2020 - 13:03:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 684
Registrován: 8-2012
Proč do hutí? Starý je to dost a navíc, když sehnal klempíře tak to je v pohodě. A myslím, že pro Mirouse není problém na tom něco fyzicky rukama udělat. Navíc se definitivně může rozhodnout jaký zadní čelo tam dá a co z toho nakonec bude. Navíc to je oprava, která cenu auta zvyšuje. Tady máš Mirousi návod jak vyndat čelní a zadní okno. Snad Ti to pomůže. https://www.youtube.com/watch?v=w2czISeaFHU&ab_channel=Kutilovna
Sobota, 29. února 2020 - 13:29:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 383
Registrován: 10-2014
Jo do hutí s ním [uhoh][nene]...okapnice jsou nacvaklý,sundáš je pomocí špachtle podebráním a odklepnutím zespod nahoru,lišty okolo oken tuším mají z vnitřních stran protizoubky ktreé musíš taky opatrně podebrat a moc nepředepínat,jsou to věci u kterých ve fabrice nepočítali při opravě s jejich znovupoužitím,takže pozor na na prohnutí a nakroucení zejména u okpaniček,srovnat je je nadlidský výkon,pak je při montáži problém je usadit aby neměly tendenci odskakovat.Při broušení barvy je dobrý kotouč (hodně kotoučů) s pórovité hmoty,kotouče na suchý zip na plochy,na obroušení rzi lamelový kotouč použitá hrubost 60-120,flexa s regulací otáček, moc netlačit, aby jsi nevyhřál a nezvlnil plech na velkých plochách a neprobrousil skrz, spousta trpělivosti brýle a kvalitní maska proti prachu.[ok]
Sobota, 29. února 2020 - 21:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4683
Registrován: 11-2006
Tak do hutí néé, zas tak v pr**** není a přesně tak, zachovalý kus stojí to, co mě bude cca stát ta renovace. Nemluvě o tom, že těchto starých typů není na výběr mnoho. Samozřejmě bude překvapení, co je pod vrstvou gumoasfaltu. I když to budu nahřávat horkovzduškou, jsou místa kde ani nevím, jak se dostanu. No zatím jedu odstrojování. Jenom dneska jsem se hodinu a půl zasekl na blbých šroubech od držáků nárazníku. Ten podvozek je natřenej základovkou a přes to asfalt, tím pádem jsou zablité a ještě zarezlé veškeré šrouby. Navíc to jsou místa, kam se ani nedostanu s golou. No jeden jsem utrhl, ale to se nějak odvrtá.
Samozřejmě už nějaké nevratné škody jsou. Výrobce evidentně neuvažoval se znovupoužitím spousty věcí, nejen okapničky [crazy]. Například trysky ostřikovačů prostě bez zničení nešly ven (ty se dají sehnat nové). Nevím kde seženu různé gumové dorazy kapoty, které byly zpuchřelé a prostě jejich princip je ten, že mají z jedné strany kužel, který se při výrobě zarazil do díry, ale ven na druhou stranu už nejde. Stejně tak jsem zrakvil krytky šroubů stropních madel a natrhl jsem stropnici, která byla chemoprenem vlepená do dveřních těsnění. To jsou zrovna díly, které se sehnat buď nedají, nebo hodně blbě.

Naopak gumu oken asi prostě odříznu, protože ty mám nové včetně chromových klínků. Jen nevím, kdo to okno pak zasadí zpět [happy]. Trošku obavy mám z těch okapniček a lišt okolo oken, to bude oříšek. Já neumím takovou tu citlivou práci, proto nesnáším třeba elektriku a hraní si s drátečkema, i když mě to nemine.

Až bude odstrojeno, vyndám se známým automechanikem motor, ten projde GO když už bude venku. Pak to všechno obrousím a ještě si musím promyslet, co s podvozkem. Kde jsem odkryl asfalt, byl v pohodě. Nemám zvedák ani kolíbku, abych se k němu nějak rozumně dostal.

No pak si počkám než klempíř zapracuje, pak lakýrník. Mě čeká rovnou komplet nová elektrika, tahle je strašná, nechápu, že to ještě svítilo. No a vše nastrojit zpět tak, aby člověk ten nový lak neškrábl [proud].



A pro ilustraci, kterak bývalý majitel opravy prováděl, aneb tmelu není nikdy dost [proud].


P.S.: zadní čelo bude samozřejmě to, které tam má být [happy]
-OndraS
Sobota, 29. února 2020 - 22:25:30  
Neregistrovaný host
No skoro je tu nad tím ponurá nálada. Ale ono je naopak, celá akce je pozitivní - renovace! A už začátek velmi úspěšný: našels klempíře, co to chce a umí dělat. No tím je půlka štěstí dána.

Jinak, bylo jasné, že jsou pouze dvě možnosti - nahrabat na to, nebo kompletně. To první, tam starosti přibyvají, to druhý, tam po doskladání auta starosti ubývají.

[ok][ok]
Sobota, 29. února 2020 - 23:55:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4684
Registrován: 11-2006
našels klempíře, co to chce a umí dělat

Nechce, ale už jsem mu pár kšeftů kdysi udělal, tak jsem měl výhodnější vyjednávací pozici [proud]

Jinak klobou dolů před Polákama. Celý večer gůglím potřebné díly, a oni mají fakt (skoro) všechno. A věřím, že to co nemůžu najít mají taky, jen nevím, jak se to polsky jmenuje [lol].
Neděle, 01. března 2020 - 00:23:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7810
Registrován: 12-2005
No ta fáze rozebírání, řezání a vaření je děsný psycho.... Ale jak to přijde z lakovny nastává radost....teda spíš prcačka ty umrněný detaily doladit ale prej je to radost [satan]



Po roce co sem na to nesah jsem byl zas povolanej do služby [andel]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Neděle, 01. března 2020 - 12:55:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 685
Registrován: 8-2012
Martine koukám, že to pokročilo. Super. Mirousi na tom videu je i zasklívání, to zvládneš s pomocí přítelkyně. Stejně je lepší na nově nalakovaný auto montovat pěkný zachovalý, nebo nový věci, protože když se tam pak montuje starej škaredej kykyrys, tak to vypadá blbě.
Neděle, 01. března 2020 - 18:43:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4685
Registrován: 11-2006
No to byla prvotní myšlenka, že co nejvíce věcí vyměním. Jenže pak mi žena řekla, že se jaksi rozšíříme a tak jsem musel značně osekat rozpočet [proud]. Takže teď fakt pečlivě vybírám, které díly koupím nové a které jen vlastní silou zrepasuji. Chtěl jsem měnit téměř vše, ale teď takové věci jako motorek stěračů prostě zůstane původní, jen ho vyčistím.
Neděle, 01. března 2020 - 22:25:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7811
Registrován: 12-2005
Nevim jak u poláka ale u brouka platí že původní funkční je lepší pošudlat a vrátit z5. Nový druhovýroby bejvají často mrdky. Takže klidně šetři a měň jen to co máš na kaši.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Neděle, 01. března 2020 - 23:11:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4686
Registrován: 11-2006
Prý to u poláka platí také [happy]
Pondělí, 02. března 2020 - 00:18:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7812
Registrován: 12-2005
Vono to svítí! Ikdyž sem to dělal já. A že to byl boj.

A nejen ve spodní dílně bylo živo. V horní se taky makalo ve velkym. Vono to snad letos vyjede obojí na začátku sezony. [satan]


Trochu mi to připomíná tu americkou soutěž kde dva týmy dostanou starý vraky a k dispozici dílnu a obrovskej sklad dílů a soutěží kdo auto zprovozní v danym čase [biggrin]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)