Diskuse » Archiv 2020 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 26. 08. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse RegioJet do 26. 08. 2020

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 25. srpna 2020 - 10:55:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 11-2019
Velky_sef:
"Tak Čína tam možno niečo zainvestuje, len ci to budú mať Srbi z čoho udržiavať"
Čína investuje jen tam, kde potřebuje kvůli vlastním geopolitickým zájmům. Za Srbskem je předpokládám vlastnictví přístavu Piraeus.
Úterý, 25. srpna 2020 - 11:05:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11127
Registrován: 4-2003
Saul Goodman:Chléb a hry

V mém případě je to určitá zvědavost a také náhrada (nikoliv pro mne) za zrušenou dovolenou v Turecku u Antalye, kam měla jet přítelkyně s dcerou a jejich děda a babi. Tak jsem vymyslel toto a bylo to přijato s nadšením. Alespoň snad získám zase nějaké ty plusové body [wink].
Úterý, 25. srpna 2020 - 11:20:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1330
Registrován: 6-2019
kam sní o dovolené každý český vidloň.
To mi furt zůstává utajené proč a jak to funguje. Odjeli tam i spolužáci z VŠ moje generace, o kterých bych řekl, že spíš zvolí Kanáry nebo cokoliv jiného.
Koupání mnohem dostupnější, volnější a skoro bez turistů jsem užíval na opačné světové straně:


Moře teplý, čistý, vzduch hodně nad 30 a v hospodách draho asi stejně jako v tom Chorvatsku (a to jsme letos museli vynechat kvůli kovidu pláže na které se dá legálně dojet autem).
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 25. srpna 2020 - 11:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 309
Registrován: 11-2019
Bram: Já bych jel samozřejmě taky už z principu, nemít doma pár měsíčního infanta [happy] Tohle se v Evropě zažít nedá. Na moře je tisíc a jedna lepších destinací, ale samozřejmě by se to nějak vymyslelo. Stejně ale nikdy nepochopím tu obsesi českého venkova Chorvatskem [crazy]
Úterý, 25. srpna 2020 - 11:35:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11130
Registrován: 4-2003
AŠM:To mi furt zůstává utajené proč a jak to funguje.

Dá se tam dojet autem. Nic víc v tom nikdo radši nehledejte. Sestra, která s manželem jezdí do Omiše, mi sdělila, že takto je to naprosto fajn, líbí je jim tam, mají s sebou své autíčko a prostě jim to tam nějak vyhovuje. Ale tvrdí, že tam chce jezdit alespoň na deset dní, protože cesta je dosti vyčerpávající a oba jsou pak další den kaput, protože jedou přes noc. Jako začátek dovolené si toto tedy představit nedokážu a své přítelkyni jsem už dříve jednoznačně řekl, že toto ať ode mne nečeká. Pojedu radši jinam a poletíme letadlem. A teď to byla pro mne mimo jiné i příležitost se na pár dní svézt k moři vlakem, což by jinak asi neprošlo [proud].
Úterý, 25. srpna 2020 - 11:42:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 310
Registrován: 11-2019
Bram:
"Dá se tam dojet autem. Nic víc v tom nikdo radši nehledejte."
Dá se domluvit slovanským esperantem a je to bez nějakých překvapení. Drahé a mizerné služby se pak zkritizují na podzim po hospodách a příští léto znovu [lol]
Úterý, 25. srpna 2020 - 11:48:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 6-2019
Dá se tam dojet autem. Nic víc v tom nikdo radši nehledejte.
Však na sever taky. Ovšem mnohem levněji, protože žádný přejezd Alp, žádná mýta a žádné dálniční poplatky, žádné protikovidí bariéry jako v Itálii... Blbé to bylo na lodích - tam se sice pravidla dodržovala, ale ventilační systém, fronty, namačkaný lidi na horních palubách.
Jazyková bariéra ano, jenže zase - vymlouvat se na ní 30 let po převratu mi přijde trochu zvláštní.
No, letos to bylo celkově výjimečné, protože část lidí podlehla propagandě o Chorvatsku (dalo se jet i jinam) a obecně všechny evropské pláže jsou prázdnější, část lidí tam prostě nepůjde ze zdravotních důvodů. Uvidíme za rok. Kolegyně za týden odjíždí na Elbu, tak jsem zvědav kolik kovidů přiveze. [talker]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 25. srpna 2020 - 12:13:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11131
Registrován: 4-2003
Saul Goodman:Dá se domluvit slovanským esperantem a je to bez nějakých překvapení.

To bych jakžtakž chápal v případě mé sestry, ale pak jsem zjistil, že se slovanským esperantem nedomluví. Nechápu to v případě jejího manžela, ten jako IT technik jezdí dost často do zahraničí a anglicky umí velmi slušně.

Drahé a mizerné služby se pak zkritizují na podzim po hospodách a příští léto znovu.

Jako vidloňové asi jo, to bude zase: Mámo, letos to stálo za howno, jsem to říkal klukům v hospodě a ty mi hned říkali, že jsme měli zůstat doma, když jsme tu měli ten výrus [biggrin].


AŠM:Však na sever taky. Ovšem mnohem levněji, protože žádný přejezd Alp, žádná mýta a žádné dálniční poplatky, žádné protikovidí bariéry jako v Itálii...

Lidi chtějí za teplem, ne se koupat ve studeném Baltském moři a sušit se při studeném větru foukajícím odkudsi ze Skandinávie. Já jsem ale u Baltského moře byl vždy spokojený, ale jak vidím u své přítelkyně, mám ten teplotní rozsah, kdy funguji, posazen poněkud jinak než u běžných lidí. Funguji v pohodě při mínus dvaceti, ale i při plus čtyřiceti a v těch čtyřiceti jsem schopen chodit s dvacetikilovým batohem (vyzkoušeno při výstupu na Etnu). Jen jsem trochu červený a poněkud více zpocený [proud]. Ale jinak v pohodě [wink].
Úterý, 25. srpna 2020 - 12:47:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1332
Registrován: 6-2019
ne se koupat ve studeném Baltském moři a sušit se při studeném větru foukajícím odkudsi ze Skandinávie.
Jenže ono není studený, ani Balt, ani to Severní. A vítr byl to jediné, co v tom vedru pomáhá přežít. Tohle holt Franta Vomáčka ze Horní Zadele 13 nikdy nepochopí (nepíšou o tom v Blesku, ani nemluví v TV Howna).
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 25. srpna 2020 - 13:19:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11132
Registrován: 4-2003
AŠM:Jenže ono není studený, ani Balt, ani to Severní.

Jenže ten Franta Vomáčka z Horní Zadele 13 prostě chce to teplý moře a od podobných jedinců dost často slýchávám, že k Baltu by nikdy nejeli, že jedině Chorvatsko. Těžko se s tím něco udělá, na druhou stranu je díky tomu u Baltu alespoň volno pro jiné, což je také nezanedbatelné pozitivum [wink].
Úterý, 25. srpna 2020 - 13:25:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1333
Registrován: 6-2019
I ten Balt je letos hodně obsazený, ovšem záleží kam se člověk naloží. Projel jsem postupně prakticky celé jižní pobřeží a teplota a čistota se hodně liší. O pár desítek km dále může být stav vody úplně jiný.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 25. srpna 2020 - 14:14:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 992
Registrován: 3-2013
V Chorvatsku se mi prostě libí, rád se tam vracím a domluvím se už obstojně místním jazykem. Žádné specielní služby nevyžaduji,stačí mi postel,kuchyně a sprcha.
A pokud tam navíc jede vlak, není co řešit.
Úterý, 25. srpna 2020 - 15:45:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3797
Registrován: 5-2002
Bram: Co takhle zkusit přemýšlet nad ekonomickými záležitostmi celého podniku?
To by jistě byla zajímavá otázka, rozhodně důležitá v případě nějaké vážné diskuse o zavedení toho vlaku, a je samozřejmě možné, že by dopadla negativně. Ale proč to vnucujete mně, který se pouze snažil vyvrátit, že by pro (ne)úspěch nějakého takového vlaku byla rozhodující nízká traťová rychlost Ogulin - Split? Mimochodem na téma klíčových průmyslů jsou myslím zajímavé tyto věty z wiki:
By 2004/5, reconstruction of the railway tracks (reduction of too sharp bends and curves and too steep sections, new signaling devices) resulted in substantial reduction of the travel time on Lika railway.
+
Die Strecke selbst wurde seit Kriegsende wiederaufgebaut und ausgebaut. Auch der Betrieb erfolgt heute nach den modernen Maßstäben.
+
V roce 2014 probíhala rekonstrukce nádraží na trati.
Úterý, 25. srpna 2020 - 16:18:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11134
Registrován: 4-2003
Tomáš záruba:Ale proč to vnucujete mně, který se pouze snažil vyvrátit, že by pro (ne)úspěch nějakého takového vlaku byla rozhodující nízká traťová rychlost Ogulin - Split?

To je pořád dokola: Záležitostí, co reálně brání zavedení vlaku Praha - Split je fakt moc a už jsem to psal. A jednou z nich je i nízká traťová rychlost mezi Ogulinem a Splitem. Aby se dalo dosáhnout těch patnácti hodin (a bylo to trvale stabilní bez zpoždění a jeho navyšování), je třeba sáhnout i sem. Pokud nelže google maps u stanice Kaštel Strari, tak u obrázku z července 2020 je vidět, že stanice má mechanické závory na přejezdu na ogulinském záhlaví, koule od výhybek se válejí až skoro na zemi, což znamená lidské přestavníky. Také odjezdová návěstidla žádná nejsou, takže přes stanici se poletí krásných 40 km/h. A takových stanic tam asi bude víc [sad]. Takže když to vezmeme od vjezdového návěstidla k vjezdovému návěstidlu, budou tu v nejednom případě i kilometr dlouhé úseky s rychlostí pouhých 40 km/h...


To by jistě byla zajímavá otázka, rozhodně důležitá v případě nějaké vážné diskuse o zavedení toho vlaku, a je samozřejmě možné, že by dopadla negativně.

Tu diskusi (správně ekonomickou rozvahu [wink]) si už zcela určitě provedli u Regiojetu a výsledkem je, že takový vlak nejezdí a silně pochybuji, že příští sezonu takový vlak vyjede. Tady je potřeba naplnit co nejdelší vlak, což by akorát vedlo k tomu, že vlak do Rijeky bude méně obsazený a tady je tedy na místě otázka, kolik vozů by se reálně vzhledem k jízdní době takového vlaku mohlo naplnit. Tři čtyři vozy? Není to trochu málo?!?

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Úterý, 25. srpna 2020 - 17:17:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3798
Registrován: 5-2002
Bram: Mrkněte sem, obvykle tam údaje sedí. Nicméně jestli přes několik stanic je nebo není 40 je nepodstatné, podstatná je celková jízdní doba.

Záležitostí, co reálně brání zavedení vlaku Praha - Split je fakt moc a už jsem to psal. A jednou z nich je i nízká traťová rychlost mezi Ogulinem a Splitem.
Kdybyste to napsal takto, tak bych se do toho vůbec nevložil, protože takto formulováno je to pravda (ta trať je prostě pomalá celkově nejpozději od Blavy a do toho různé organizačně-provozní problémy).
Jenže vy jste napsal něco jiného:
Ovšem nečekám, že ani v budoucnu by reálně mohlo dojít na řešení dopravy do Splitu z Prahy vlakem, byť o tom u Regiojetu uvažují. Na to je trať Ogulin - Split zcela nevhodná - nutnost přepřahu na motorovou lokomotivu a nízké rychlostní parametry trati. Mám za to, že tohle by celý podnik pohřbilo...

A tohle pravda není, jak jsem ukázal výše. Zároveň ale vyvrácení té teze nijak neznamená, že bych tvrdil (nebo vyvracel), že to ekonomicky bude funkční. Tvrdím k tomuto tématu pouze, že se domnívám, že po dokončení elektrizace v Maďarsku (což se zhruba kryje s dokončením modernizací od hranic Chorvatska po Karlovač) se o takový vlak někdo pokusí. Mohu se v tom mýlit, ale to nezjistíme ani v dalších 572 příspěvcích nebo rádoby pohoršených odkazech "na ekonomiku", to se prostě uvidí.
Kapišto?
Úterý, 25. srpna 2020 - 17:49:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 612
Registrován: 7-2017
Bude dneska ta slibovaná akce Regiojetu do Chorvatska za 10 EUR, jak se zmiňoval Ernie, netušíte někdo ?
Ano, na slovenském RJ :
Úterý, 25. srpna 2020 - 18:01:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 613
Registrován: 7-2017
... abych byl přesnější - cena platí i na českém shopu, to je jedno, ale jen na úseky z Bratislavy do Chorvatska, pro porovnání cen:
Úterý, 25. srpna 2020 - 18:33:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1110
Registrován: 8-2011
Jenže ono není studený, ani Balt, ani to Severní. A vítr byl to jediné, co v tom vedru pomáhá přežít. Tohle holt Franta Vomáčka ze Horní Zadele 13 nikdy nepochopí
Sorry jako ,ale ženský se většinou právě chtějí pařit na jihu,když jsem poslal tý mojí fotku z Dánska ze začátku července, tak mi řekla, že tam by nikdy nejela. Asi moc čte Blesk [lol]
Úterý, 25. srpna 2020 - 18:34:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10517
Registrován: 4-2003
Jenže ono není studený, ani Balt, ani to Severní. A vítr byl to jediné, co v tom vedru pomáhá přežít. Tohle holt Franta Vomáčka ze Horní Zadele 13 nikdy nepochopí


Balt je studený, je tam prakticky nevyzpytatelný počasí a tím pádem velká pravděpodobnost zkažené dovolené (nikdo nelezl do vody, všichni se klepali zimou, támhleten chytnul rýmu, polovinu týdne propršelo, tatínek nervózně sledoval oblohu a snažil se vymyslet náhražkový program... stejně ho neminil kartáč od rodiny...no jako bych to z X dovolených u Baltu neznal). Což tedy kdekoliv ve Středomoří absolutně odpadá.

Pak je tu taková věc známá už od první republiky - po delším pobytu u Jadranu nevím, co to jsou záněty horních cest dýchacích. To se mi u Baltu nikdy nestalo.

A zbytek je jenom o tom, že se k tomu Jadranu dá k jako jediné slušné destinaci doject autem. Mě těch cca 600 tisíc tuzemců ročně nepřipadá kdovíjak omračujících aby se o tom musely vést takovéhle řeči. To jen logická první volba.

Pokud o něčem Fr. Vomáčka ze Horní Zadele 13 neví, tak to je tohle: https://archiv.ihned.cz/c1-66642300-stred-evropy-martina-ehla-pob alti-malo-znama-evropa-kde-se-snoubi-zajimava-historie-priroda-ga stronomicke-orgie-i-more. Letos ovšem i tento ultra zavilý intelektuál jel do Chorvatska.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 25. srpna 2020 - 18:42:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10518
Registrován: 4-2003
Sorry jako ,ale ženský se většinou právě chtějí pařit na jihu,

Mě by manželka, dcera (i syn) při takovýchto "nápadech" poslali kolektivně do [zadnice]e.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 25. srpna 2020 - 19:14:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1335
Registrován: 6-2019
Balt je studený, je tam prakticky nevyzpytatelný počasí a tím pádem velká pravděpodobnost zkažené dovolené (nikdo nelezl do vody, všichni se klepali zimou, támhleten chytnul rýmu, polovinu týdne propršelo, tatínek nervózně sledoval oblohu a snažil se vymyslet náhražkový program... stejně ho neminil kartáč od rodiny...no jako bych to z X dovolených u Baltu neznal). Což tedy kdekoliv ve Středomoří absolutně odpadá.
Pak je tu taková věc známá už od první republiky - po delším pobytu u Jadranu nevím, co to jsou záněty horních cest dýchacích. To se mi u Baltu nikdy nestalo.
A zbytek je jenom o tom, že se k tomu Jadranu dá k jako jediné slušné destinaci doject autem. Mě těch cca 600 tisíc tuzemců ročně nepřipadá kdovíjak omračujících aby se o tom musely vést takovéhle řeči. To jen logická první volba.


Ve Finsku a na většině Śvédska je studený určitě. V Polsku se to liší lokalita od lokality. Třeba delta Visly je teplá až moc. Když jsme před pár lety projížděli postupně celé polské pobřeží, tak vyloženě studené bylo moře jen na jednom místě - jinde se normálně koupaly stovky lidí, kteří se fyziognomicky nijak neliší od zpohodlnělých Čechů, Češek a dalších 72 pohlaví. [wink]

Slušná destinace je i Azurový pobřeží a taky se tam dá dojet autem. Stejně tak i do Bretaně nebo třeba na Korsiku. 600 000 ovcí mě fakt nevytrhne, nejsem stádo, abych se hňácal někam do Dalmácie, kde mě bude nejspíš čekat tisíce sousedů (ve všemi jejich sociokulturními zvyky ve stylu v teplácích na snídani...).

Co je to zánět horních cest dýchacích nevím také. Možná je to to tím, že chodím plavat až do půlky září na jezero do přírody.

Odkaz si bohužel nepřečtu, ale tři pobaltské postsovětské země a jejich pobřeží nejsou žádná typická koupací destinace.

Kam by vás poslali manželka, dcera a syn je sice smutné, ale někdy to tak bývá. Já naopak při vyslovení Chorvatsko nebo Jugoška poslal do [zadnice] je a raději jsme jeli do Bretaně. Podruhé už to nikdo nevyslovil. [biggrin]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Paul2no
Úterý, 25. srpna 2020 - 19:50:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2159
Registrován: 11-2009
K tomu studenému Baltu, takhle to vypadalo minulý měsíc v Międzyzdrojach.



A v Trojměstě to nebylo jiné.
Úterý, 25. srpna 2020 - 20:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 647
Registrován: 9-2015
>> Hroch: asi moc čte Blesk
Jestli se nedívala na 3.sérii Mostu.
Úterý, 25. srpna 2020 - 20:04:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10520
Registrován: 4-2003
manželka, dcera a syn je sice smutné

[biggrin]

Já bych do toho Polska k moři sám od sebe nejel taky.


Slušná destinace je i Azurový pobřeží a taky se tam dá dojet autem.

Ale není tam kapacita, která by pojala XXX tisíc tuzemců, krom toho je tam docela draho. Zbytečné, pokud se jedete k moři jen koupat.

ě bude nejspíš čekat tisíce sousedů (ve všemi jejich sociokulturními zvyky ve stylu v teplácích na snídani...)

Ono je to promíchaný a budou dominovat spíš jako kdekoliv jinde uřvaný skopčáci (nejlépe takoví ti výživní covypadají jako rodina Adamsova a přitom jsou odněkud od Dortmundu), nemluvě o cca stejném množství Rakušanů. [crazy]

Krom toho mi uniká, kde bych koho potkal ve mnou pronajatém domě či bungalovu.[uhoh]
-------
Odemčený článek je tady: https://archiv.ihned.cz/c7-66642300-12o814-c5d265551b65c21
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 25. srpna 2020 - 20:16:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12396
Registrován: 8-2012
Stejně ale nikdy nepochopím tu obsesi českého venkova Chorvatskem
Je to nejbližší teplé moře (pozemní cestou). That´s all, folks.
(P.S. v Chorvatsku jsem nikdy nebyl a právě s ohledem na fascinaci určitého typu lidí tímto se tam hned tak nechystám. I když, vlakem na nějaký prodlovíkend...? [happy] )

Jenže ono není studený, ani Balt, ani to Severní
Balt je studený. Fakt nevím, kam míří tahle póza - asi jak jste zase "nestádní" a "ne-mainstream"... jenže minimálně polské Pomorze je u Čechů totální mainstream asi tak od roku 2017, co se to začalo prezentovat v médiích, jak je to IN a COOL a potřeba vyzkoušet, takže jsem tam od té doby radši nejel (vlastně nepravda, loni při TRAKO jsem si navečer sjel na Stogi [happy] ). Nicméně Balt je studený natolik, že v polských médiích se vždycky přetřásá překonání "psychologické hranice" dvaceti stupňů Celsia (směrem nahoru [happy], což je teda pořád pěkně studená voda...) a letos jsem tyhle zprávy zaznamenal cca 9. srpna (tou dobou bylo na Istrii moře 25°C). Severní moře, ještě víc otevřené do Atlantiku a v dosahu anticyklón vznikajících u Islandu a Faerských ostrovů... jo jasně, to bude kafíčko. K tomu větry (legendární německé proutěné lehátko neexistuje zbůhdarma, stejně jako nezbytné polské "parawany" a typické gumové kladívko), nestálost počasí (člověk se nakonec naučí poslouchat "rybářskou" předpověď pro "Bałtyk poludniowo-wschodni" o wiatru w skali Beauforta) a potřeba mít štěstí, aby člověk trefil víc než jen dva dny "dovolenkového" počasí v kuse (a když je hnusně, tak je lidma narvané fokárium v Helu stejně jako Sołdek v Gdaňsku).
Není to ono Fanánkovské "na tábor chci k moři jet co má v létě deset stupňů" [happy], mně to třeba vyhovuje (nemám rád vedro), ale Franta Vomáčka tohle řešit nebude naprosto logicky.

Tvrdím k tomuto tématu pouze doslova:
Podle mě je hlavní problém toho případného spojení na straně infrastruktury někde jinde, a sice především v absenci drátů Zalaszentiván - Nagykanizsa a potom v celkové pomalosti tratí v kompletní trase (kdyby se jelo až do Záhřebu třeba 120-160 km/h, tak ten pomalejší konec taky méně bolí, že).
No a já jsem pouze vystartoval na tvůj elektrofilní dogmatismus, jak "je hlavní problém ... v absenci drátů" (a až pak "pomalost"). Zbytek je už jen pokus o vykroucení se z této pozice.

K tomu studenému Baltu, takhle to vypadalo minulý měsíc v Międzyzdrojach
Předpověď počasí pro Międzyzdroje na zítra: Vzduch denní 19°C, noční 15°C, moře 20°C, déšť. Meteorologická výstraha stupeň 2 na bouře - wiatr południowy skręcający na południowo-zachodni 6 do 7, w porywach 8 w skali B.
電車オタク
Úterý, 25. srpna 2020 - 20:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1336
Registrován: 6-2019
Boltenhagen (ex. DDR) minulý týden voda teplá jako kafe (odhadnout to neumím a gůglit na dovolené nechci), rozhodně více než česká jezera Medard a Boden. Ale to jsme se jen zastavili zchladit po projížďce úzkokolejkou a dále pokračovali k Severnímu moři. To už bylo lepší, chladnější, velmi zhruba kolem těch dvaceti, možná dvaadvaceti. Dva dny dovolenkového počasí byl reálně celý minutý týden, prostě vedra.
Studené koupání jsem měl loni v Oslofjordu, který měl červnových +14 C, ano to už mi byla docela zima a asi po čtvrt hodině jsem raději vylezl, nicméně se tam koupala půlka města.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 25. srpna 2020 - 20:41:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 6-2019
Já bych do toho Polska k moři sám od sebe nejel taky.
Já podruhé také ne, ale to je dané spíš tím, že hledám nové zajímavosti a moc mě nebaví válet se týden na jednom místě.

Ale není tam kapacita, která by pojala XXX tisíc tuzemců, krom toho je tam docela draho. Zbytečné, pokud se jedete k moři jen koupat.
Ano.

budou dominovat spíš jako kdekoliv jinde uřvaný skopčáci (nejlépe takoví ti výživní covypadají jako rodina Adamsova a přitom jsou odněkud od Dortmundu), nemluvě o cca stejném množství Rakušanů.
Jo. [biggrin]

Krom toho mi uniká, kde bych koho potkal ve mnou pronajatém domě či bungalovu
My bereme hotely, ale na pronájem domu či mlýna jsme v Bretani slyšeli jen chválu a drahé to prý není.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 25. srpna 2020 - 20:47:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 6-2019
RŠ: Jo, ten článek výborně a velmi výstižně popisuje pobaltské reálie v posledních cca 10 letech (dříve to bývalo více "necivilizované"). Zastavil jsem se před dvěma lety na víkend v Estonsku a i v téměř bezvýznamném Pärnu byl překvapený upraveností a celkově kulturně pojatým středem maloměsta. A k tomu ten postsovětský esprit... Nicméně pro davy to nebude nikdy, spíš pro zvídavé hlavy, jak je v článku dobře popsané.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ahmad_Šáh_Masúd.)
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 25. srpna 2020 - 21:01:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4002
Registrován: 4-2006
Slušná destinace je i Azurový pobřeží a taky se tam dá dojet autem.
K Jadranu jsem jel letos z Ostravy 9 h i s několika zastávkami, třeba do Nice to je zhruba dvojnásobek. To mi zrovna nepříjde jako ideální destinace pro cestu autem s dětmi.
Úterý, 25. srpna 2020 - 21:16:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 6-2019
Já to udělám přes noc a pár hodin navíc na odpočinek. Ovšem bydlíme u německých hranic.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 25. srpna 2020 - 21:24:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10521
Registrován: 4-2003
Já naopak při vyslovení Chorvatsko nebo Jugoška poslal do

Já to mám stejně, moje výhrady vůči ex-yugo jsem totiž na rozdíl od stejného autora letošního článku (na základě rálných zkušeností)ještě nějak definitivně nevstřebal (a vždycky byla jiná zajímavější varianta).

https://archiv.ihned.cz/c7-66801710-12o814-2bc32475ce8efc9
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 25. srpna 2020 - 22:17:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3799
Registrován: 5-2002
TH: No a já jsem pouze vystartoval na tvůj elektrofilní dogmatismus, jak "je hlavní problém ... v absenci drátů" (a až pak "pomalost"). Zbytek je už jen pokus o vykroucení se z této pozice.
Já se nepotřebuju z ničeho vykrucovat. Že ty chybějící dráty jsou větší překážkou než ta celková pomalost je totiž pravda (navíc dokončením té elektrizace zmizí i část oné pomalosti). Důvodem ale není žádný dogmatismus, nýbrž úvaha, že dráty buď jsou nebo ne, zatímco pomalost má různé stupně a navíc již částečně probíhá její odstraňování (na severu Chorvatska). Takže okamžik zprovoznění elektrizace bude takový "jasný impuls" zas jednou něco zkusit - a já také tipuju, že to pak někdo zkusí.
Středa, 26. srpna 2020 - 00:35:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 777
Registrován: 7-2017

Za tych 13h mozem byt aj tu a nedá sa to s Chorvátskom porovnať
Středa, 26. srpna 2020 - 08:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11139
Registrován: 4-2003
Tomá záruba:Takže okamžik zprovoznění elektrizace bude takový "jasný impuls" zas jednou něco zkusit - a já také tipuju, že to pak někdo zkusí.

A zkusí to jen tehdy, až spadne reálná a hlavně bez zpoždění dosažitelná doba z Prahy do Splitu s rezervou na krácení eventuálních zpoždění na 15 až 16 hodin, což je lidsky přijatelná cestovní doba nočním vlakem - na nějaké voloviny typu 22 hodin se potenciální cestující akorát z vysoka vyserou. A další podmínkou je výsledek ekonomické rozvahy, kdy se musí z pro cestující všeobecně akceptovatelné výše jízdného uhradit náklady na provoz vlaku (ale i návazných autobusů) i při průměrném osmdesáti až devadesáti procentním obsazením všech vlaků, které musí mít alespoň deset vozů (aby se o vlaku mělo smysl vůbec bavit) a zároveň to nesmí příliš (či spíše skoro vůbec) nabourat vytíženost vlaku Praha - Rijeka. Nějak moc podmínek najednou, aby se to mohlo zkusit i v budoucnu [proud].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 26. srpna 2020 - 09:10:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 311
Registrován: 11-2019
Žádný Split nikdy nebude, konec pohádky! Od toho je Ryanair/Zmrdwings a nebo vlastní auto/autobus.
Středa, 26. srpna 2020 - 09:18:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 312
Registrován: 11-2019
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Slušná destinace je i Azurový pobřeží a taky se tam dá dojet autem. Stejně tak i do Bretaně nebo třeba na Korsiku. 600 000 ovcí mě fakt nevytrhne, nejsem stádo, abych se hňácal někam do Dalmácie, kde mě bude nejspíš čekat tisíce sousedů (ve všemi jejich sociokulturními zvyky ve stylu v teplácích na snídani...)."
[ok] I když moře kolem Nice a Monaka je dost průměrné, ale stejně se to zažít musí kvůli atmosféře v regionu.

Jih Kréty nebo Albánie naproti Korfu byly o pár řádů výš co se týká koupačky (a vlastně vůbec všeho). Jako bonus tam chybí prostý lid, protože doba cesty z letiště je nad akceptovatelný limit Máni s Frantou.
Mladějov
Středa, 26. srpna 2020 - 09:36:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14910
Registrován: 3-2007
Bram:
" až spadne reálná a hlavně bez zpoždění dosažitelná doba z Prahy do Splitu s rezervou na krácení eventuálních zpoždění na 15 až 16 hodin, což je lidsky přijatelná cestovní doba nočním vlakem - na nějaké voloviny typu 22 hodin se potenciální cestující akorát z vysoka vyserou.
"

Ale jistě, nakonec o "lidské" době cestování nočním vlakem a volbě dopravního prostředku jsem tady kdysi už psal.
Má to tedy zrovna v případě Splitu takovou malou výjimku -jede se na dovolenou, významně rychlejší a pohodlnější spojení tam není, pak lze připustit odjezd třeba v deset, jet přes den a přes noc.

A samozřejmě hodně dělají "lidské" časy odjezdů a příjezdů, ono mít příjezd do Splitu (ale samozřejmě to platí obecně) v 5:50, teda nic moc.

Proto jsou fajn časy typu Slovakia z Prahy cca 22h a na místě cca 8h ("zárubovské časy" opravdu nejsou žádaným průměrem).

A na závěr tohoto příspěvku bych rád opět zdůraznil (ne pro tebe), že letošní "výkřik" s vlakem Praha-Rijeka není dán nějakým předpokladem šíleného kasovního úspěchu a tak bych se sny o Splitech a spol byl hodně opatrnej (resp. tam Jančura fakt jezdit nebude).
A Balt - tam zas nebude masově jezdit v létě 5% lidí z České republiky (nebo kolik do toho Chorvatska jezdí), ač to koukám někteří zde absolutně nemohou pochopit.

A co se týče použití vlaku (ne nutně zvláštního) běžným jedincem, rodinou k Baltu, tak to by musela být použitelná možnost rozumného tarifu a koupení si lůžka, stav, kdy jsou ty dva WLABy, nebo co tam jezdí z Bohumína vyprodané hodinu po zahájení prodeje, prostě Čechy nepřiláká. To je kromě Ostravy a okolí akorát pro šotouše, ale oni to Poláci vykoupěj raz dva.
Středa, 26. srpna 2020 - 09:46:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 6-2019
Ty lůžka z Bohumína stejně nejezdí, protože Covid-19. Jezdí krásná česká plyšová Béčka.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Středa, 26. srpna 2020 - 09:48:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12399
Registrován: 8-2012
Takže okamžik zprovoznění elektrizace bude takový "jasný impuls" zas jednou něco zkusit - a já také tipuju, že to pak někdo zkusí
Pokud to někdo zkusí - a já o tom silně pochybuju, ale důkaz přinese až čas - tak to nebude kvůli nějakému "hlavnímu problému v absenci drátu". Ten drát prostě bude marginální podmínkou, nikoli jasným impulsem (to ja akorát pro elektrofilní dogmatiky).
Jančura taky nezkusil Rijeku proto, že tam vede drát, ale že mu kvůli COVIDu vybouchla Ukrajina.
電車オタク
Středa, 26. srpna 2020 - 09:55:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11141
Registrován: 4-2003
Mladějov:Má to tedy zrovna v případě Splitu takovou malou výjimku -jede se na dovolenou, významně rychlejší a pohodlnější spojení tam není, pak lze připustit odjezd třeba v deset, jet přes den a přes noc.

Dětem bude ale ve vlaku kručet v bříšku (nelze zastavit během cesty v restauraci - mekáč či káefcéčko jsou pro děti jasná volba [wink]) a dospěláci si musí vzít o dva dny dovolené více a všichni se budou ve vlaku během dne šíleně nudit. Tady jsou takové drobné vady výše uvedené úvahy. Mne, který má vyvalené voči během celé cesty vlakem, z úvahy můžeš coby anomálii rovnou vyřadit [proud].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 26. srpna 2020 - 10:11:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10523
Registrován: 4-2003
Jih Kréty nebo Albánie naproti Korfu byly o pár řádů výš co se týká koupačky

Tam nedojede autem, ale musíte tam letět letadlem a zkalkulujte si to pro čtyřčlennou rodinu. Která je normální a nejde k moři se dvěma tričkama. Vyjde Vás to výrazně dráž. To je celá pointa, takhle jednoduché to je. Proto je poměr Chorvatsko vs. Kréty a spol. cca 5:1. A to nejen u nás.

Ale na to přijdete sám, až si k "socialistickému závazku" pořídíte ještě další a zjistíte, že něco zadarmo pro prcka s jeho rostoucím věkem mizí a nejednou cokoliv nenásobíte jedničkou, dvojkou, ale čtyřkou.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Mladějov
Středa, 26. srpna 2020 - 10:26:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14913
Registrován: 3-2007
Bram:
"

Dětem bude ale ve vlaku kručet v bříšku (nelze zastavit během cesty v restauraci - mekáč či káefcéčko jsou pro děti jasná volba [wink]) a dospěláci si musí vzít o dva dny dovolené více a všichni se budou ve vlaku během dne šíleně nudit. Tady jsou takové drobné vady výše uvedené úvahy. Mne, který má vyvalené voči během celé cesty vlakem, z úvahy můžeš coby anomálii rovnou vyřadit [proud].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)"

[lol][lol]

Hele- Jančí nezajišťuje na Rijekách kompletní catering a dětem kručí v bříšku ?

Nic, to jen teoretizujeme, samozřejmě.

V době, kdy jezdil Jadran jako zvl.vl., tak tam byla i ta hospoda a jedinou vadou na kráse byl příliš brzký příjezd (tuším nějak těch 5:50, ale ono to stejně mělo sekyru.

Jasně, ekonomicky to neobstálo, ale když teď je teď deficit "vpoho" půl bilionu, tak by mi moh Babiš ten Split vlakem zaplatit, ne ?[biggrin]
Marcel by si udělal pár fotek..ale ten by zas požadoval denní spoj, aby moh fotit v Ogulinu přepřah a s TZ by se shodli na tom, že jsou potřeba dál k moři dráty [lol][lol]

Stejně, jak všichni ti "zdroje jsou" ožili [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Středa, 26. srpna 2020 - 10:35:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14914
Registrován: 3-2007
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Ty lůžka z Bohumína stejně nejezdí, protože Covid-19. Jezdí krásná česká plyšová Béčka."

Furt ?

Koukám, že Polák povolil se skřípajícími zuby akorát 1 lůžko Praha-Wwa a Wien-Wwa. Nojo, to se dalo čekat.
Každopádně nemám na mysli jen letošek - to už je po sezoně, ale léta další.
Středa, 26. srpna 2020 - 10:52:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11144
Registrován: 4-2003
Mladějov:Hele- Jančí nezajišťuje na Rijekách kompletní catering a dětem kručí v bříšku ?

Zajišťuje, objednali jsme ho [wink].

Ovšem tento catering je taková spíš nouzovka, která jídlo ve vlaku sfoukla kuřecím řízkem k večeři a croissantem k snídani. Jenže pro většinu lidí (a hlavně dětí) je velký problém, když nedostanou plnohodnotný oběd někdy v rozmezí jedenácté až druhé hodiny. Neustále na to narážím a pro mne zcela přijatelná (a hlavně normální) záležitost najíst se ráno, přes den něco během výletu zobnout a řádně se navečeřet, je pro mnoho lidí absolutně nepřekonatelnou záležitostí. By jsi se divil, stejně jako jsem se divil a stále divím já...


Nic, to jen teoretizujeme, samozřejmě.

Výše se snažím Tě trochu uvést do obrazu [wink].


V době, kdy jezdil Jadran jako zvl.vl., tak tam byla i ta hospoda a jedinou vadou na kráse byl příliš brzký příjezd (tuším nějak těch 5:50, ale ono to stejně mělo sekyru.

Ale ta hospoda na kolejích by to ekonomicky pohřbila úplně [sad].


Tomáš záruba:A tohle pravda není, jak jsem ukázal výše.

Takže všechny čtyřicítkové stanice už zmizely. Ovšem minimálně Kaštel Stari, jak jsem ukázal výše, nezmizel [nene]. Tak jak to tedy s těmi nízkými rychlostními parametry je? Kilometr dlouhé čtyřicítky přes stanice se v zárubovském světě nepočítají? [coze] Nebo jak to mám chápat?!?

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Miloš_jonák
Středa, 26. srpna 2020 - 10:52:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 410
Registrován: 12-2007
Před nějakými 20 lety se to z ČR do Splitu jezdilo autem klidně těch 22 hodin (ale někdy i více) taky a přesto jezdila stejná kvanta lidí jako dneska...
Středa, 26. srpna 2020 - 11:01:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 313
Registrován: 11-2019
Miloš_jonák:
"Před nějakými 20 lety se to z ČR do Splitu jezdilo autem klidně těch 22 hodin (ale někdy i více) taky a přesto jezdila stejná kvanta lidí jako dneska..."
Ano, ale to opravdu neznamená, že bude někdo jezdit dneska 22 hodin vlakem. Doba se poněkud změnila... #KDYSIBYLOLÍP
Středa, 26. srpna 2020 - 11:16:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10525
Registrován: 4-2003
\iV době, kdy jezdil Jadran jako zvl.vl., tak tam byla i ta hospoda a jedinou vadou na kráse byl příliš brzký příjezd }

V mém okolí se o to tehdy zajímala řada lidí. Spolehlivě je vždy odradila doba cesty v kombinaci s cenovou kalkulací pro n-člennou rodinu. Správnost rozhodnutí tam takto necestovat potvrdilo zjištění, že tam nejsou vozy s klimatizací.

Všimněte si prosím jedné věci - ty poslední dva body u RJ nenastávají, resp, nikdo z normálních lidí si to lRJ nespojuje s nějakou lomozící Backou s polospouštěcíma oknama.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 26. srpna 2020 - 11:39:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11147
Registrován: 4-2003
RadekŠ:Všimněte si prosím jedné věci - ty poslední dva body u RJ nenastávají, resp, nikdo z normálních lidí si to lRJ nespojuje s nějakou lomozící Backou s polospouštěcíma oknama

Backou jsem jel kdysi ze Soluně do Prahy a kdybych nebyl železniční fanda, tak bych to asi bral jako horší věc, než je vězení [coze]. Nic příjemného to v kombinaci se sedmihodinovým zpožděním fakt nebylo [nene].
Mladějov
Středa, 26. srpna 2020 - 12:34:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14916
Registrován: 3-2007
RadekŠ:
"\iV době, kdy jezdil Jadran jako zvl.vl., tak tam byla i ta hospoda a jedinou vadou na kráse byl příliš brzký příjezd "

V mém okolí se o to tehdy zajímala řada lidí. Spolehlivě je vždy odradila doba cesty v kombinaci s cenovou kalkulací pro n-člennou rodinu. Správnost rozhodnutí tam takto necestovat potvrdilo zjištění, že tam nejsou vozy s klimatizací.

Všimněte si prosím jedné věci - ty poslední dva body u RJ nenastávají, resp, nikdo z normálních lidí si to lRJ nespojuje s nějakou lomozící Backou s polospouštěcíma oknama.}


Správnost rozhodnutí tam necestovat..řada lidí...takže byl vlak záhy vyprodán (stejně jako teď Jančura) [biggrin]
A ty vozy s klimou tam samozřejmě jezdily.

Dneska už je to jedno, ale netřeba lhát a vymýšlet si o lomozící Bacce.

SG: "dřív bylo líp" - můžete používat zaužívanou zkratku "DBL", příspěvky některých diskutérů by se daly těmi třemi písmeny nahradit velmi často [wink]. "STZH DBL" - stojí to za howno, dřív bylo líp".

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 26. srpna 2020 - 15:29:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4086
Registrován: 9-2003
RadekŠ: Na jihu Kréty jsme byli na přelomu července a srpna a s ohledem na pokovidové ceny jak letenek, tak ubytování a pronájmu auta to nebylo nikterak drahé. A v soutěsce Samaria jsem potkali i Čechy, Slováky a Poláky.
NOBLE BRICKS
Středa, 26. srpna 2020 - 16:31:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3814
Registrován: 7-2012
Dnes má RJ1047 volných 117 míst Praha - Rijeka to již není žádná sláva. Lidé se již příliž bojí zavřených hranic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Marcel_Štancl.)
Středa, 26. srpna 2020 - 17:00:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3802
Registrován: 5-2002
Bram: Takže všechny čtyřicítkové stanice už zmizely. Ovšem minimálně Kaštel Stari, jak jsem ukázal výše, nezmizel [nene]. Tak jak to tedy s těmi nízkými rychlostními parametry je? Kilometr dlouhé čtyřicítky přes stanice se v zárubovském světě nepočítají? [coze] Nebo jak to mám chápat?!?
Vy neumíte číst nebo jen děláte blbého? Mezi Ogulinem a Splitem je prostě nějaká trať, na ní nějaká vozidla a výsledkem je nějaká jízdní doba v tomto úseku, konkrétně 6 hodin. Já říkám, že:
a) Směrem ke zkrácení této jízdní doby by více pomohlo řešit vozidla než trať
b) I kdyby se to nezkracovalo, tak na celkový výsledek Praha - Split má pořád větší vliv úsek Praha - Ogulin.
Berte to jako "spor pouze o zdůvodnění, ne nutně o výsledek". Mohlo by se zdát, že je to zbytečné puntičkářství, ale to jen do chvíle, než se něco někde změní. Protože vy říkáte, že "nic nemá cenu, dokud to bude pomalé a dieselové z Ogulinu", já upozorňuji, že toto jde dohnat v jiných (delších) úsecích - a to samozřejmě neznamená, že bych tvrdil, že je to nyní dohnáno.

A zkusí to jen tehdy, až spadne reálná a hlavně bez zpoždění dosažitelná doba z Prahy do Splitu s rezervou na krácení eventuálních zpoždění na 15 až 16 hodin, což je lidsky přijatelná cestovní doba nočním vlakem - na nějaké voloviny typu 22 hodin se potenciální cestující akorát z vysoka vyserou.
+
SG: Ano, ale to opravdu neznamená, že bude někdo jezdit dneska 22 hodin vlakem.
No, tak počítejme tu situaci s dokončením drátů v Maďarsku: Ogulin - Split dle SQ 6 hodin, něco na přepřah, pak kolem 1:40 do Záhřebu, celkem tak 2 hodiny od příjezdu Ogulin do odjezdu Záhřeb řekněme. Odtud Gyékénes 1,5 hodiny v "rozkopaném" stavu. Něco na hranice, přepřah a rezervu, dejme tomu hodinu. Pak hodina do Zalaszéntiván, odkud jede RJ do Prahy 7 hod. Celkem 18,5 hodiny. Po dokončení modernizací Koprivnica - Karlovač se těch 150 km ujede za řekněme 1,5-2 hod., tj. úspora půl hodiny až hodinu.

Takže jsme někde na 17-18 hodin (podle míry rezervy na hranicích) za pár let, z čehož je 6 hodin za ten přímořský úsek, pokud by se na něj ani nesáhlo a zároveň tam ty vlaky nezačal tahat nějaký ten Herkules nebo tak (což je otázka, nakolik je do budoucna fakt vyloučeno). A to uvažujeme Blava - Gyékénes 4 hodiny, přičemž to je 270 km prakticky pořád stovkou. Kdyby se tu zadařil průměr 80 km/h, tak jsme za těch cca 5 let na celkem 17 hodinách včetně solidní rezervy, což od těch "požadovaných" 15-16 je už sakra blízko (resp. z Brna nebo Pardubic už je to splněné). Budiž odjezd z Prahy v 17-18 (Brno 20 h), příjezd 10-11 hod, odjezd zpět tak v 17, návrat v 9-10 hod. (tj. Brno v 7). Oběh na 2 soupravy možný, časy "lidské" na obou koncích... Je otázka, zda by další zkrácení bylo vůbec žádoucí o více než tak 2-3 hodiny, když vezmu v úvahu dopolední "vyhazov" z ubytování někde na pobřeží a teprve odpolední nástup tamtéž.

Pokud budeme myšlenkově zaseklí v časech "Jadran expresu" s JD 22 hodin a úžasnou časovou polohou "odjezd z Prahy ještě dopoledne, příjezd před 6 ráno", tak samozřejmě nemá cenu se bavit (byť pro mě nepochopitelně i tak s tím jezdili lidi).
Středa, 26. srpna 2020 - 17:40:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3815
Registrován: 7-2012
Tomáš_záruba:
"No, tak počítejme tu situaci s dokončením drátů v Maďarsku: Ogulin - Split dle SQ 6 hodin, něco na přepřah, pak kolem 1:40 do Záhřebu, celkem tak 2 hodiny od příjezdu Ogulin do odjezdu Záhřeb řekněme. "

A Vy nutně musíte do Splitu jenom přes ten Ogulin? Pokud budo dráty Zalaszentivan - Koprivnica tak to prostě švihnu rychle Praha - Zagreb a pojedu 100 km/h a více přes Sarajevo do Ploče. Ty necelé 2 hodiny do Splitu autobusem po ránu snad každý vydrží, Kdo nevydrží tak se bude slunit na Korčule nebo na Hvaru? V čem je trať - Ogulin - Split zajímavá?
Středa, 26. srpna 2020 - 18:05:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3803
Registrován: 5-2002
MŠ: pojedu 100 km/h a více přes Sarajevo do Ploče
Podívejte se sem, zaškrtněte vlevo "traťové rychlosti" a pak si přidejte dvě další státní hranice.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Záruba.)
Středa, 26. srpna 2020 - 18:22:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3816
Registrován: 7-2012
Tomáš_záruba:
"přidejte dvě další státní hranice"
Peáž Zagreb - Ploče a v Sarajevu Peron ala Zittau!
Středa, 26. srpna 2020 - 18:55:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3817
Registrován: 7-2012
Bohužel jsem viděl rychlostníky pro Talgo a netušil jsem, že je tam fakt 70 km/h pro klasické soupravy Sarajevo - Doboj. Tak to může celá Jugoška dráhu zabalit...... nemaj jedinou slušnou trať.
Středa, 26. srpna 2020 - 19:47:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10527
Registrován: 4-2003
Dneska už je to jedno, ale netřeba lhát a vymýšlet si o lomozící Bacce.

To není žádný vymýšlení, že někde byla klimatizace je asi tak jako chleba v Rusku - možná bude.

To je o důvěře - o ničem jiném. A běžný člověk nebude sondovat, který vůz má podle řazení klimatizaci a který ne.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 26. srpna 2020 - 19:53:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3818
Registrován: 7-2012
Rijeka - Šapjane 50 km/h to jsou věci... ale o kšeft a turisty mají zájem....
Středa, 26. srpna 2020 - 20:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11149
Registrován: 4-2003
Tomáš záruba:Vy neumíte číst nebo jen děláte blbého?

Nikoliv [nene].

Jen si kladu neustále otázku, zda sem píše větší hovadiny Marcel Štancl, nebo Tomáš záruba. Momentálně se přikláním k druhé možnosti [biggrin].
Středa, 26. srpna 2020 - 20:45:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3804
Registrován: 5-2002
Bram: Aneb "Vysmívá se příkladům s dvojcifernými sčítanci". Přečtěte si znova můj příspěvek 3798, já to tu nechci psát furt dokola.