Diskuse » Archiv 2019 » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 26. 03. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Youngtimery do 26. 03. 2019

dolů
   autor příspěvek
Mauricio
Pondělí, 18. března 2019 - 10:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9115
Registrován: 4-2005
flotila a za všechny auta se platí výhodnější pojistka
Jde to pořád. Sám to tak mám a platím poměrně směšné peníze (nutno ovšem podotknout, že mám na většinu aut jen základní povinný ručení - bez jakéhokoliv připojištění). V celkových nákladech na provoz auta je to opravdu velmi zanedbatelná částka.


(nejet na výlet)
Souhlasím. Nedalo. Taky jsem letos poprvé vyjel (čemuž předcházelo instalovaní baterie, dofoukání pneu, vymetení pavučin, doplnění všech tekutin - i mých, umytí a promazání mechanismů střechy - to vše stálo více jak roční povinný ručení), byť jen po městě. Prostě se nedalo jinak [lol]



Po krátké projížďce odvezeno opět "do ohrádky", zatím to na nějaký extra větší výlety není (nerad bych v případě deště promoknul).


A jeden páteční úlovek z Brna:
Pondělí, 18. března 2019 - 17:02:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 120
Registrován: 2-2013
Risan: Díky za reakci [happy] . Abych pravdu řekl mám v té terminologii trošičku guláš. Mechanik to celou dobu nazýval tryskou, dle tebe a dle logiky věci by to měl být kanálek. Co se týče druhýho odstavce, podle toho, co jsem pochopil by to měl být právě stavěcí šroub škrtící klapky. Asi nejlíp by se to vysvětlovalo na obrázku.




První obrázek je bokorys karburátoru z návodu k autu. Jako jednička je tam označený šroub, o kterým mluvil mechanik. V návodu je označený jako šroub trysky chodu naprázdno, který jde vymontovat a pročistit. Na druhým obrázku, což je totožný karburátor z příručky k Aru 10, akorát je tam karbec z jiné strany, jsem ten šroub označil taky číslem 1 (akorát, že je tam špatně vidět, protože v téhle příručce o něm není ani zmínka). Já jsem točil šroubem 1a, což by měl být pravděpodobně ten stavěcí šroub škrtící klapky. Pootočil jsem s ním o 1 a čtvrt otáčky a motor pak po stažení sytiče šel na volnoběh pravidelně a nezhasínal. Toho jsem sice chtěl dosáhnout, ale povedlo se mi to pomocí blbýho postupu.
Pondělí, 18. března 2019 - 20:03:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2080
Registrován: 10-2007
OK, šroub 1a je asi fakt doraz škrticí klapky. Vlastně se tím normálně přidává plyn, jako by se šlapalo na pedál. Jenže pootevření klapky je malé a z rozprašovače v difuzoru se tak emulze moc nevycucá. Takže je tam volnoběžný systém, který dodává emulzi obtokem klapky. Množství benzínu pro volnoběh je dáno průměrem otvoru ve volnoběžné trysce, správný poměr se vzduchem je dán kalibrovaným otvorem vzdušníku, část vzduchu bývá přiváděna ještě přes škrticí šroubek, aby se dala doladit správná bohatost (emulze benzínu s trochou vzduchu se více nebo méně ředí tím vzduchem). A teď tedy - je šroub 1 nosičem trysky? Pokud ano, pak by měl být za provozu vždy dotažený, jinak by tam prolínal benzín. Smysl má úplně jej vyšroubovat, pročistit a zašroubovat zpět, s citem dotáhnout. Pokud je šroub 1 k nastavení množství vzduchu pro regulaci bohatosti volnoběhu, pak dává smysl pootočit s ním třeba o čtvrt otáčky. Ale možná je na tohle spíš šroubek, označený na obrázku jako 2. Ono z těch obrázků těžkou soudit.

Uvědomil jsem si, že pokud je šroub 1 nosičem trysky, pak skutečně může být vrtaný do úhlu. Jsou takové. Je vrtaný axiálně asi do půlky kalibrovaným průměrem a pak radiálně, aby benzín mohl pokračovat dál. Pak tryska vlastně uzavírá do úhlu vrtaný kanálek, který je průchozí jen přesným otvorem v šroubku, protože jednak koncem dosedá do nějakého sedla a jednak těsněním pod hlavou šroubku těsní kanálky. Může to vypadat třeba takto: https://www.skodateam.cz/Volnobezna_tryska_Jikov-Solex-Zenith_M8x 1/eshop?idz=2659. To by se čistilo celkem dobře, jen bacha na ten kalibrovaný otvor. Když ho při čistění jen o chlup zvětšíš, už to nikdy nebude ono. Takže jemně, žádné ostré ocelové nástroje. A nejde jen o volnoběh, může to ovlivnit přechodové režimy - reakci na plyn při jízdě atd.

Další možnost je, že šroubek 1 jen uzavírá kanálek a tryska je další šroubek pod tím. Ale pokud mechanik mluvil o tom, že je to vrtané do úhlu, tak to nejspíš bude to první.

(Příspěvek byl editován uživatelem Risan.)
Pondělí, 18. března 2019 - 20:04:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7588
Registrován: 12-2005
Mauricio pěkný ustájení. Když to srovnam se svym bahnoplacem přiléhajícím k ošklivýmu plotu sousední rujny...

Kdybych se snažil ještě jedno auto bych tam vetknul..

Jináč když popisuješ předstartovní procedury....
Soused na podzim koupil tutoho poloautomata s tim že je baterka v [zadnice] tak na jedno dvě nastartovaní avy to dostal na podvál.
Má to v mojí garáži ještě s dalšim broukem. Potřeboval s tim vyjet tak že to vytlačíme. Pro srandu zkusil otočit klíčkem. No a na tu starou mrtvou baterku , která tam mrzla celou zimu to chytlo jak nic [satan]


Takže muj pozemek a na něm se vyskytující nemovitosti poskytuje aktuálně azyl 5 VW jednomu Nissanu a jednomu Citroenu. [biggrin]

Jo a o víkendu soused dovalil ještě jednu 1302 aby těm dvěma nebylo smutno [biggrin] Naštěstí to už ubytoval na svojí zahradě [proud]


A to tu ještě netrůní 1302 drahý polovičky [biggrin]
To by bylo na pár metrech čtverečních 4x 1302 a 2x T3 (další soused vedle jí má) [rofl] joooo zaslíbenej kraj [satan]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pondělí, 18. března 2019 - 20:05:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 341
Registrován: 10-2014
Jo šroubem 1a pouze zvýšíš otáčky,je to vlastně doraz,kde se ti zastaví plynový pedál když na něm nestojíš.Šroub 2 je ovládání bohatosti směsi-tímto se ladí pravidelnost chodu naprázdno v souladu s polohou škrtící klapky.pokud máš trochu sluch a cit naladíš to podle ucha.Šroub 2 zcela zašroubuj a povol cca o 1,5 otáčky.Povolováním šroubu škrtící klapky snížíš otáčky co nejvíc,dokud se udrží v chodu motor.Poté šroubem bohatosti MÍRNÝM pootáčením dopravai doleva vyhledáš polohu kdy se ti zvýší otáčky motoru a chod se zakulatí.Tento postup opakuješ,až motor běží pěkně pravidelně při cca 700 ot/min-Kontrolka dobíjení mírně prosvěcuje.Šroub č 1 je buď tryska samotná,nebo je pouze krycí pod nímž je tryska zašroubovaná.Pokud se i nepatrně zanese např.bincem z biosložky v benzínu obsažené,jde docela dobře bez poškození pročistit silnějším vlascem.Pokud se zanese kanálek kterým se přivádí palivo k oné trysce je to tak opravdu na vyčištění ultrazvukem ,nebo ke specialistovi který je schopen se do kanálku dostat technologickým vývrtem z výroby, vyčistit ho mechanicky a vývrt opět zaslepit.Cena tohoto je ale většinou v ceně nového sehnatelného karburátoru.
Pondělí, 18. března 2019 - 20:07:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 342
Registrován: 10-2014
Vidím,že než jsem to sesmolil tak mě Risan předběhl[proud]
Pondělí, 18. března 2019 - 20:45:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2081
Registrován: 10-2007
Hele, nedalo mi to a našel jsem toto:



Je to sice divným jazykem, ale ukazuje to schematicky volnoběžný systém. Červená je benzín, modrá je vzduch a zelená je emulze. 8 je plováková komora se zásobou benzínu pro přípravu směsi v karburátoru, 9 je hlavní tryska, která určuje bohatost v otáčkách (pro volnoběh nemá význam, protože pro něj je to díra až až. 24 je kanál s emulzní trubicí hlavního systému (to je ta dírkovaná věc zašroubovaná shora, bez čísla, protože pro volnoběh nepodstatná, zavřená klapka nedovolí odtud emulzi podtlakem cucat, tudy to půjde, až se šlápne na plyn). Co je ale podstatné, je ten začerveněný kanál vedoucí vedle trubice nahoru k volnoběžné trysce 25. To je ta naše součástka, šroubek 1 na Tvých obrázcích z příručky. 26 je asi vzdušník volnoběhu (tudy si to přicucne vzduch, viz šipka nahoře), takže dolů už frčí emulze pro volnoběh (zelená) - číslo 27. No a otvorem 28 už nám běží emulze do sání. K tomu se mísí ještě trochu vzduchu obtokem klapky (šipka napravo) a trochu vzduchu kolem mírně pootevřené klapky č. 4 - šipka nalevo (dorazem klapky 1a nastavené volnoběžné otáčky, vlastně množství směsi, kterou motor dostane, bohatost se k tomu doladí, jak popsal Sběratel). Aby tedy směs pro volnoběh nebyla ani bohatá, ani chudá, šroubek 29 ovládá ventil 30, který omezuje množství emulze, pouštěné do sání. 31 je asi nějaký předehřev karburátoru chladicí kapalinou? Na tom samém obrázku je vedle ještě jednou okolí klapky, když se již pootevírá a je znázorněn přechodový režim mezi volnoběhem a hlavním systémem, kdy se z obtokového otvoru stává další otvor, který obohacuje směs v sání, než se chytí rozprašovač v difuzoru nad klapkou. Napiš, co není jasné, dovysvětlíme.
Pondělí, 18. března 2019 - 22:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 2-2013
Jejda, kluci, to jste mě až zaskočili s takovým přísunem informací. Moc díky, za vaše odpovědi i za to kolik jste s tím strávili času [happy].

Čili Risane, jestli tomu dobře rozumím, tak v tomhle případě je skutečně ten šroub, jak jsi psal, nosičem trysky, která uzavírá do úhlu vrtaný kanálek, přičemž tím kanálkem je právě ta 27. A ten díky tomu zubatýmu tvaru není možný vyčistit vzduchem. A já jsem pootočením dorazu škrtící klapky akorát v podstatě přidal plyn, což jsem musel dělat i před tím za volantem při stání na křižovatce, aby to nechcíplo. Takže zjednodušeně řečeno, jsem bez korekce šroubem na bohatost směsi akorát o trochu víc rozhasil seřízení volnoběhu, aniž by to nějak podstatně vyřešilo problém s pravděpodobně zaneseným kanálkem.

Chápu to správně? [happy]
Pondělí, 18. března 2019 - 22:56:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4560
Registrován: 11-2006
Asi také tentokrát moc nechápu, co chtěl Risan říci..resp.chápu myšlenku, ale tak nějak se domnívám, že v dnešním Světě je úplně mimo. Bohužel, nebo Bohu dík? to neumím posoudit. Fakt je ten, že auto je dnes konzumní zboží, jako všechno. A teď beru auto všeobecně, neřeším, jestli je stoleté nebo nové. Pravda je, že já se na auto také těšil jako malý Jarda a obětoval jsem rok školy, abych si na něj v zahraničí vydělal. Neměl jsem ho tedy hned v osmnácti, ale ve dvaceti. Díky autu jsem měl parádní brigádu, která mi přinesla fajn penízky a zkušenosti. Jo a nebýt té Feldy, asi bych se nedal dohromady s holkou, kterou jsem vozil do školy a která je již nějaký pátek mou manželkou. A protože jiná by to se mnou nevydržela, tak bych byl starý, zatrpklý mládenec. Takže auto "ve dvaceti" mě vlastně udělalo mnohonásobně šťastným. [wink]. [wink]

Každopádně je mi jasné, že takhle jsi to nemyslel. Nadruhou stranu, podivuješ se, proč by měla mít dvacetiletá holka vlastní auto. Někdo se zase může podivovat, proč Ty máš čtyři (nevím, obrazně řečeno) auta... není to totéž? Podivuješ se, že musí mít auto, na jehož provoz nebude mít. Já říkám, že zatímco kamarádi byli denně v lihu a něktěří k tomu kouřili, já ty peníze proměňoval za benzín. Raději jsem jedl čínské polévky, ale na provoz auta prostě bylo.

Já se spíše podivuji Transitovi, protože kupovat auto (a platit ho) holce ve dvaceti, i když je to teď největší láska v životě, je prostě mladická nerozvážnost a i když bych Transitovi přál, aby jim to vydrželo až do smrti, tak vím, jak to chodí a proto bych ty peníze raději strkal do té "stovky"...
Úterý, 19. března 2019 - 07:28:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2082
Registrován: 10-2007
Cendix: myslím, že to nebude tak zlé, zanesená bude nejspíš tryska, tj. díra někde v šroubku 25 (na Tvém obrázku 1). Že by se ucpal vlastní kanálek 27 tak, že by to neteklo, to je nepravděpodobné. Je to dobrá zpráva, protože šroubek můžeš vytáhnout ven na světlo, prozkoumat a v klidu doma vyčistit. Ten barevný obrázek je takový poloschématický. On ten kanálek 27 nejspíš nevede přesně takto. Určitě to technologicky vymysleli líp, aby nemuseli tolikrát vrtat a zaslepovat odlitek. Na tom obrázku sedí polohy hlavních prvků, ty kanály mezi nimi jsou jen nakreslené tak, aby to vyšlo a bylo to názorné - ve skutečnosti vedou trojrozměrným odllitkem, kdežto obrázek je dvourozměrný.

Ucpat se to může buď smítkem, které lze vyfouknout proti směru toku, smítko vždy ucpe nějakou trysku, protože to je nejužší místo a větší smítka by neprošla sítkama. Druhá možnost jsou úsady. Ty nemusí jít vyfouknout, musí se rozrušit (nejlépe mechanicky, ideálně ultrazvukem) a pak vypláchnout. Chemické rozrušení úsad bývá horší, protože jsou to asi poměrně odolné nejaké pryskyřice či co a když už je něco naleptá, obvykle to naruší i kovové části.

Jinak ale uvažuješ správně, šroubkem 1b jsi jen přidal plyn, to většinou odstraní důsledky poruchy, tedy že auto nechcípá, ale ne příčinu - že něco uvnitř se nechová, jak má. Teď bych s ničím nekroutil, vyndal bych šroubek s tryskou, prohlídl, pročistil a vrátil. Pak se uvidí.
transit01
Úterý, 19. března 2019 - 07:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2658
Registrován: 9-2012
Miro, nebylo to myšleno přesně jako že bych jí to auto platil celý, ale že bych jí ho pomohl vybrat, občas dal na benal a platil pojistku. Ona bude maturovat a pak půjde do hradce na vejšku, já začínal na gymplu, spadl na průmyslovku, pak učňak, a teď to vypadá že se ani nevyucim a skončím se základnou, (kdo by to kdy řekl že ty zaverecky budou těžší než maturita z angličtiny, alespoň z mojeho pohledu")." Má debilní rodinu co neplatí alimenty ale holka to je chytrá i kdyz chyby dělá každý. Já si příležitostně skrz praxi v kvasinach v, dělám solidní penize, tak proč by ne..
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Úterý, 19. března 2019 - 08:32:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7589
Registrován: 12-2005
Mirous o feldě si rozepsal moc hezkej příběh.
Velmi podobnej mam ohledně svý T3 (v květnu spolu budem 11 let).
Ježděním s busíkem na srazy jsem získal dost kamarádů. Z některých se stali velmi dobří kamarádi co neváhají pomoct když je třeba a ja to mam vůči nim stejně. Má u nich vždy dveře otevřený a oni u mě.
Díky tý plechovce jsem poznal svou drahou polovičku. Ona má brouka já busa a nepotkat se na srazu netušili vysme že vůbec existujem. Ostatně díky busu a tomu že busem vozim oddílový krámy na tábor jsem se dal dohromady i s bejvalkou.
No a i s další zásadní věcí souvisí to že mám busa. Spolužákovo kamarád si před lety koupil brouka. O komunitě kolem tutěch aut moc nevěděl a spolužák mu dal na mě kontakt abych mu pomoh se zorientovat a nadělat kontakty který jsou při tutom koníčku nezbytný.
Pár let uplynulo stali jsme se kamarády. A najednou se mi zmínil že koupil od sousedů dům a že zatim neví co s nim bude dál dělat.
Slovo dalo slovo zajeli jsme domek okouknout a začal se líhnout plán. Vymysleli jsme pro oba přijatelnou sumu.... no a mám vlastní dům. A kamaráda za souseda přes ulici.

Takže kdybych tehdy neprodal feldu a nekoupil busa, muj život by jel v úplně jiných kolejích. Nevim jestli lepších nebo horších nevim. Ale vim že aktuálně jsem sw svym životem velmi spokojenej.

Shrňme si to.
Busík mi přinesl do života:
hodně kamarádů
několik velmi dobrých kamarádů
bejvalou i aktualní drahou polovičku
domeček

To už není jen stará dodávka.... To je prostě Lucka - člen rodiny.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Úterý, 19. března 2019 - 08:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 811
Registrován: 10-2007
Pěkné čtení o karburátorech, rovněž děkuji :-)

Jinak, Cendixi, jak jsi vybavený literaturou? Probrouzdej knihovny.cz Třeba Steiner z roku 1979 je dostupný absenčně ve více knihovnách. Přinejhorším by sis to mohl nechat poslat meziknihovní výpůjční službou, kdyby ses tam nedostal osobně. Falls Du deutsch verstehst, našel ještě existenci tohoto. Zase je tam Steiner, takže to bude možná jen jiná jazyková mutace. To mají bohužel jen v Národní knihovně coby archivní exemplář, ale přes KVK jsem knihu našel v různých knihovnách v Německu a Rakousku. Kdyby to nešlo jinak a chtěl by ses do ní podívat, měla by meziknihovní služba fungovat i mezinárodně. Nebo by sis udělal výlet. No a jestli jsou něketeré díly shodné (třeba zrovna ten karbec), mohl by ses stejným způsobem poohlédnout po knihách na Aro nebo Oltcit.

a teď to vypadá že se ani nevyucim a skončím se základkou
Transite, tomu se fakt snaž vyhnout. Ne že by formální vzdělání samo o sobě z někoho automaticky dělalo lepšího člověka, ale možnosti formálně kvalifikovaných a formálně nekvalifikovaných jsou prostě jiné. Pak se to dohání ve třiceti s rodinou a stojí to za prd.
Úterý, 19. března 2019 - 09:34:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 108
Registrován: 12-2007
Transit01: po prečítaní tvojho príspevku mi prebehol mráz po tele. Prosím, nehazarduj takto so svojou budúcnosťou a ani neuvažuj o možnosti, že by si sa nevyučil. Vyuč sa a pokiaľ to bude možné, snaž sa využiť každú ďalšiu relevantnú možnosť pre ďalšie vzdelanie, školenie a zvýšenie svojej kvalifikácie.
Budem sa teraz pasovať do role zástupcu tvojich možných zamestnávateľov: Pracujem ako manažér výroby v jednej firme v Bratislave. Mám dvoch plánovačov, štyri majsterky a 180 operátorov výroby. Zúčastňujem sa pracovných pohovorov a ľudí si vyberám sám v spolupráci s personálnym úsekom. Keď mi pristane na stole životopis od niekoho, kto má dokončenú iba základnú školu, vždy sa mi na to ťažko pozerá. Ale nie preto, že by som bol zatrpknutý a opovrhoval takýmito ľuďmi. Naopak, vždy sa im snažím dať tú šancu, pokiaľ vidím, že sú schopní, vedia sa vyjadrovať a majú trochu technického myslenia. Lenže je to s nimi väčšinou ťažké. Takýto ľudia majú málokedy snahu učiť sa nové veci, chýba im logické myslenie na viac krokov a s čítaním výkresov majú veľké problémy. Nevravím, že tieto skúsenosti získaš jedine na učňovke alebo strednej škole, pri dnešnom školstve je to bieda, ale určite je to aspoň dobrý základ na osvojenie si kopy iných ďalších soft zručností ako je aspoň snaha sa učiť, komunikácia s autoritami, zvládanie stresových situácií pri skúškach a v tesných termínoch a pod. Toto všetko sa dá získať aj vlastnou praxou a bez škôl, ale vyžaduje si to strašne veľa sebazaprenia, dobrých mentorov (majstrov a kolegov) a všeobecne šťastie na ľudí, ktorý ťa potiahnu správnym smerom.
Dnešná doba napreduje nesmierne rýchlo. Čo sa naučíš dnes, o týždeň alebo mesiac už bude neaktuálne. Môžeš sa bez školy naučiť úžasným remeslám, ale u množstva zamestnávateľov si sám zabuchneš dvere pred nosom vlastným životopisom. Pokiaľ sa rozhodneš živiť sám, budeš ponechaný napospas byrokracii a tá je často krát náročnejšia než maturita. Či už pôjde o živnostenský list, založenie s.r.o-čky, robenie daní, komunikáciu s úradmi od sociálky, cez zdravotku a pracák až po banky. Samozrejme vždy to môže niekto za teba spraviť, ale nebude to zadarmo a ty tiež nebudeš mať šajnu ho odkontrolovať či to robí správne a so súladom tvojho podnikateľského záujmu. Socializmus a plánovanie už je preč. Dnes ide všetko rýchlo a na čom sa so zákazníkom dnes dohodneš, môže byť o pár dní úplne ináč. Lebo aj on môže mať svojho zákazníka, ktorý to robí pre niekoho iného a v dnešnom globalizovanom svete, stačí poskočenie kurzu a už musíš všetko prekalkulovávať a hľadať nové cesty a iných dodávateľov. Musíš neustále sa snažiť držať tempo s modernými technológiami, trendmi a popri tom všetkom mať zmapované všetky legislatívne požiadavky a neustále zmeny na plnenie tvojej práce ako certifikáty kvality, BOZP, zákonník práce, dane, atď. A to ešte nemusíš mať ani svojich zamestnancov. Aj keby si sa len rozhodol, že budeš opravovať veterány a mať svoju malú dielničku. Buďto sa zmieriš s tým, že budeš vyvárať a zachraňovať vraky starých jednotkových octávii, lebo ich majitelia nemajú na nové a opravu budú tiež chcieť obdobne zadarmo, takže tvoju odbornú prácu nikto neocení, alebo to budeš robiť poriadne a rátať s tým, že môže prísť lukratívna zákazka od slušne platiaceho zákazníka, ktorý ocení kvalitu tvojej práce, ale bude od teba žiadať ISO 9001 a ISO 14001, lebo mu záleží aj na tom ako pri tej práci budeš nakladať s odpadmi a že starý olej z motora nevyleješ do komunálneho odpadu a pneumatiky nevyhodíš na kraji lesa. Samozrejme teraz zveličujem, ale určite by nebolo príjemné zostať na zákazníka pozerať ako teľa na nové vráta a nechápať ani, že čo to vlastne chce.
Asi som sa trochu viac rozpísal, ale záverom len toľko, že pokiaľ ti naozaj hrozí, že nedokončíš učňák, tak embéčku prikry na pár týždňov plachtou a mladej daj jeden večer voľno a sadni si sám do ticha so svojimi vlastnými myšlienkami, dýchaj zhlboka a porozmýšľaj nad tým, že akým smerom chceš aby sa tvoj ďalší život uberal a čo v ňom chceš dosiahnuť. Verím, že nechceš ísť cestou prežívania z ruky do úst a že nájdeš v sebe trošku ambicióznejšie plány. Rozhodne ti nechcem dávať klapky na oči a kázať aby si sa zaradil do stáda unifikovaných ľudí. Chcem len povedať, aby si sa neodpálil hneď na začiatku svojho produktívneho života a aby si vykročil správnym smerom. Sprav si povinný základ, ktorému sa v dnešnej byrokratickej spoločnosti žiaľ nikto nevyhne a potom si choď hrdo plniť svoje sny.

Ostatným sa ospravedlňujem za offtopic.
Úterý, 19. března 2019 - 10:06:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2083
Registrován: 10-2007
To jsem fakt zvědav, jestli vy, co teď dáváte rady Transitovi, dopadnete jinak, než obvykle jeho rádci dopadají.
Polabský
Úterý, 19. března 2019 - 10:29:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1131
Registrován: 10-2010
Risan:
značné množství rádců si již tu (svojí vlastní)držku v životě namlátila !!
A to je to, co je opravňuje k moudrým radám.
Avšak, jak se praví na železnici: "Každý svého štěstí strojvedoucí."
Hezký den Všem.

P.S. Transite neblbni a začni na sobě makat !!
Úterý, 19. března 2019 - 10:48:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 812
Registrován: 10-2007
Risane, v pohodě :-) Já do toho s tím už dopředu šel. Ale říct jsem to musel.

Polabský: Špatně té Risanově poznámce rozumíš. Není o životních zkušenostech, nýbrž o tom, jak Transit obvykle reaguje na dobře míněné rady.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jabberwocky.)
Úterý, 19. března 2019 - 11:13:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2084
Registrován: 10-2007
Pokud jde o zdejší reakce na můj dědkovský příspěvek, moc nevím, co si s nimi počít. Více-méně jsem zhodnotil stav společnosti a z mého hodnocení jste mohli poznat, že jej vnímám jako špatný. Bez ambicí lepšolidí na tom něco měnit nebo někomu upírat právo dělat kraviny. Prostě jsem to jen kostatoval. Jabberwocky to takhle pochopil, ale u ostatních moc nevím, co vlastně rozporují. Nevím, možná se v tom někteří poznali, a tak si můžeme přečíst příběhy o tom, jak bez ojetiny zakoupené v mladém věku by životy lidí byly zcela promarněny. To má být důkaz čeho? Že holka, co si ve dvaceti nezafixuje špatné řidičské návyky v ojetině, na jejíž provoz nemá, bude v životě ztracená? No tak se třeba mýlím a společenské přínosy individuálního motorismu kdejaké študentky převáží škody, které to napáchá. Dřív to bylo samoregulované tím, že to vyžadovalo nějaké významnější zdroje. A kdo je získal, většinou byl už vyzrálý nějakými zkušenostmi a podle toho k tomu přistupoval s nějakou rozvahou a odpovědností. To je pryč. Nic už nenutí lidí se zamyslet, než si pořídí auto a vyjednou. Je to tak. Má to svoje přínosy, ale taky nevýhody. Je zakázáno přemýšlet o tom, co to přináší a jestli za tenhle luxus, který máme ted, nezaplatíme někdy v budoucnu? A to nemyslím ekologii. Jistě se s tím svět nějak vyrovná, ale lidi by se mohli mít daleko líp, kdyby nebyli taková telata. Jenže jsou.

Vy nevidíte ty mraky aut, které všude překáží, ať jedou nebo stojí? Překáží, hlučí, smrdí a černý bordel všude taky produkují ty televize a mobily, k nimž jste auta přirovnávali? Fakt, že mám taky nějaká auta (která velmi zřídka opouští můj pozemek) znamená, že mě nesmí ani napadnout, že se jezdí moc? Nemám právo to říct?

Asi fakt nemám právo něco napsat, protože za vyjádřením “jak vidím situaci” hned každý vidí, že někomu něco upírám. Viz reakce p. Polabského hned tady - copak jsem zpochybňoval nějaké oprávnění někoho dávat rady?
Úterý, 19. března 2019 - 13:52:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7590
Registrován: 12-2005
Risane ano máš pravdu. Aut jezdí hodně a jezdí (postává) jich setsakra víc něž třeba před dvaceti, třiceti lety.
Na druhou stranu zase jezdí míň koní, konských potahů (volskej potah abys pohledal) než před sto lety.
Mě to nějak extra nerozčiluje. Bohužel to přináší pokrok.
Vcelku to i chápu. V autě neprší, odveze tím člověk víc věcí než sockou a hlavně je mnohem rychlejší než kdyby cestoval sockou. Vynechme pohyb centry velkých měst tam socka vítězí.

Co mě naopak vadí resp. rozčiluje je naprosto zbytečnej neskutečně zahuštěnej provoz dopravních letadel. Když se podívam kolik letadel na ráz v jakoukoli dobu letí na evropou (nedejbože nad celým světem) tak je mi zle. Nechápu když slyším údaje kolik desítek milionů lidí za rok odbaví jen naše malá Ruzyně.
Kdy ž jsem slyšel kolik tisíc letů nenohlo odbavit v anglii letistě za pár hodin kvůli dronům jde mi hlava kolem.
Kam kurva furt všichni lítají? Jaký důležitý poslání mají ve svým cíli?
To je to co mi hlava nebere.
Za 33 let života jsem neměl potřebu někam letět (nepočítam 20 minut na Plzní a okolím což domluvil kdysi bratranec se svym známym pilotem, vylo to hezký opakování nepotřebuju).
K moři sem vždy v pohodě dojel autobusem či autem to samý na hory či kamkoli jinam.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Úterý, 19. března 2019 - 14:17:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 122
Registrován: 2-2013
Risan: Díky za tu instruktáž [happy], už tomu rozumím. Teď se mi to všechno konečně spojilo s tím, co říkal mechanik. Zkusím to vymontovat a pročistit, uvidím co to udělá, pak bych podle výsledku sešteloval volnoběh tak jak to popisoval Sběratel. Kdyby to byla úsada, tak mě napadlo ještě vyměnit trysku za novou.


Jabberwocky: S literaturou jsem na tom tak, že mě jenom napadlo, že bych se po něčem mohl podívat v antikvariátu. O té knížce v češtině jsem slyšel. Bohužel je veškerá literatura jenom k typu 1300, k 1310 nic. Je sice pravda, že vnitřnosti to má asi stejný, ale přece jenom to rumuni po odchodu francouzů trochu zinovovali a já nevím do jaké míry. Takže nevím, jak moc se to bude shodovat [lol].
Úterý, 19. března 2019 - 15:05:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2085
Registrován: 10-2007
Martine, a prosímtě, ještě nám objasni ten pokrok. Jak to dělali, když už neměli ty koně a ještě neměl každý svoji lacinou ojetinu? Máš tam nějakou mezeru, asi tak 70 let. Hele, ne, že by na tom tak záleželo, ale mohl sis odpustit další demagogii ve srovnáváníí nesrovnatelného (televize v obýváku vs. auto na ulici, jeden kůň na sto lidí vs. jedno auto na dva lidi atd.) Slovem “pokrok” lze jistě nazvat jakoukoli zhovadilost, kterou si lidi vymyslí, ale ani tak to automaticky neznamená, že je to hodno respektu.
Úterý, 19. března 2019 - 15:27:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 109
Registrován: 12-2007
Risan & Martin100:
Autá sa stali ľahko dostupné, pristupuje sa k nim ako k spotrebnému tovaru. Auto môže mať každý a každé vemeno aj dostane vodičák. Kritéria na jeho získanie sú rovnako nízke ako na kvalitu mäsa a iných výrobkov pri ktorých sa sťažujeme, že sú dvojitej kvality pre nás a napr. pre Nemecko. A naše úrady sa oháňajú výsledkami kontroly, ktorá dopadla rovnako vyhovujúco pre vzorku našu aj nemeckú. Ale opačne nemecké kritéria kontroly radšej nepoužijú.

Ale toto je len dôsledok dopytu. Zvýšený dopyt po automobilizme určite spôsobil aj úpadok regionálnej verejnej dopravy, za ktorým sa skrýva krátkodobá a krátkozraká ziskuchtivosť majiteľov/veriteľov/akcionárov. Napríklad pri zmene majiteľa SADky v mojom rodnom meste, bola spravená červená čiara, ktorá predstavovala náklady podniku a proti nej bol postavený výsledok podielu tržby za cestovné lístky a najazdených kilometrov pre každý spoj. Spoj, ktorý nedosiahol želanú úroveň bol bez milosti zrušený. Predpokladám, že obdobne k tomu pristupujú aj ekonómovia v železničnej preprave. A tak sa ľudia presunuli do áut a presúvajú sa ďalej, lebo úbytok cestujúcich v prímestskej doprave stále rastie. A tak manažmenty stále hľadajú príležitosť ako vytrieskať z nefungujúceho systému viac peňazí. Napr. aj sledovanie spotreby spôsobilo, že sa autobusy trajdajú 40÷50km/h po okreskách a zavadzajú, pokiaľ im to cesťák umožňuje. A tak ďalší ľudia presadajú do áut a tržby spojov opäť klesajú a máme tu začarovaný kruh, z ktorého sa nedostaneme pokiaľ si neuvedomíme, že ryba smrdí od hlavy. Sám som nemal záujem ísť z Horného Srnia do Trenčína 45min, keď autom to zvládnem za 15min. A čo spravím s takto ušetreným časom? Aj keby nič, už len z princípu takýto spôsob prepravy odmietnem, lebo nie je dobre nastavený. Ale popravde sa ušetrený čas snažím venovať synovi a manželke.

A kam všetci lietajú? Ako som vyššie spomínal dnes je rýchla doba. A navyše všetkému velí biznis a zisk. Aj kvôli najmenšej blbosti je potrebné aby sa biznismeni osobne stretli pri káve, obkecali úžasnú prezentáciu a večer pri pohári drahej whisky sa tľapkajú po ramenách, že čo dokázali. Viem o čom hovorím, sám som bol takej návštevy účastný vo Švajčiarsku. Účet za večeru pre šiestich ľudí bol 1300€. Ešteže to platil hostiteľ. A cestou domov pri pohľade po letiskovej hale aj v samotnom lietadle som videl len kopu obdobných biznismenov a úradníčkov ako sme boli my. Ale ďalšia kríza, ktorú avizujú, nám takéto výlety zatrhne a opäť budeme musieť objaviť čaro Skypu for business.
transit01
Úterý, 19. března 2019 - 16:00:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2659
Registrován: 9-2012
Docela mě potěšilo že tu někom záleží na mé budoucnosti [happy] (nebo to alespoň tak vypadá).

Bohužel situace je alarmující. Kluci mýho věku utíkají ze škol do Škodovky, SORu, Karosy v mejtě, do zahraničí, a já ještě nevím kam, a to bez vyučení, maj se dobře a budou se mít bůh ví jak. Doby kdy nebrali bez papírů jsou dávno pryč, a nepíšu to jen tak.. Kdyby to byl malej transit tak by napsal něco ve stylu že se o mě staráte jako moje máma. Vůbec to tak nevidím, vděčím za vaše rady do života a chápu to ale je potřeba se zaměřit na to proč jsem to napsal, proč to tak asi bude, a jak k tomu došlo.

Nikdy jsem to neměl doma lehký a do toho mám ještě tři poruchy učení. Nechce se mi tady rozepisovat můj osobní život, prostě jednoduše, gympl ani průmyslovku jsem nedával, učňák mě absolutně nebaví, a ještě jsem v kolektivu lidí co absolutně nesnáším a vůbec si s nimi nerozumím. Já sice jsem blbej, ale né tak úplně jako oni, já tam sedím a odesírám to s těma kret*nama co se nechcou učit. Ty učitele tam jsou hrozný, zpruzený z těch exotů a mistři to samý, nikdy se tam ke mě nikdo nechoval hezky. Konkrétní školu nebudu zmiňovat. Praxe s autama jsou fajn, díky tomu jsem si koupil šáde a dávám si jí pomaličku do kupy, ale být tam jen abych něco studoval, být tam neštastný a ztrácet tam čas, proč? Auta mám sice rád, ale jinak mě to nějak nikdy nelákalo se to všechno učit do podrobna a dělat nějakýho mechanika..

Za to jak jsou závěrečný zkoušky těžký můžou ti nahoře a za to jak nás k tomu připravujou můžou ti ve škole. Já se na to ve volným čase nemám čas učit do podrobna celou příručku automechanika, daleko víc mě láká možnost ihned pracovat a vydělávat peníz. Jasný že je fajn mít alespon ten vyuční list, ale v mém případě to bude asi z jiného oboru. Nebo úplně nejlepší, nejradši bych studoval třeba obchodní akademii, jazyky a tak, ale zase bych neodmaturoval z matiky která je povinná..

A jsme zase na začátku. Nevyplatí se mi radši jít po neúspěchu rovnou do práce, a vydělávat a vykašlat se na ten nekonečnej kolotoč pokusu o vzdělání? mám jít už na 4 obor? žiju s přítelkyní, matkou chodící o holi, a ztpp bratrem v bytě po babičce a dědovi. Otec je vyučenej bůh ví co, dělá ve škodovce, platí, a tak to tady funguje. Já jsem si tam zařídil praxi, občas někde dělám i mimo, třeba jsem dřív přezouval pneu a tak, je to o tom umět makat a mít praxi.
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Úterý, 19. března 2019 - 16:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7591
Registrován: 12-2005
Teď je dobře a ano vyděláš i bez vzdělání.
Ale za 5 let bejt dobře nemusí a co pak? Nekvalifikovaných absolventů základky bude všude kvanta a nijdo je nebude potřebovat. Ser na rychlý pravhy teď hned do kapsy. Rychlý prachy = krátký prachy. Výučák budeš mít za chvíli a pak máš dveře do světa otevřený. A neboj ten svět nikam neuteče a jestli do něj naskočíš o pár měsíců (let) dýl bude v budoucnu jen plus.
Tak nedělej kraviny kterých bys moh za 10 let krutě litovat.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Úterý, 19. března 2019 - 17:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1224
Registrován: 3-2011
transit01: v podstate to dobre vystihnul Martin v príspevku 7591. Mysli aj na budúcnosť, výučný list je podľa mňa minimum. Neposer si to hneď na začiatku. Že dneska Kvasiny (našťastie) šlapú a berú kadekoho, neznamená, že to bude takto na večnosť.[pozor]
Vo filme "Marečku, podejte mi pero" si kvalifikovaní zamestnanci dorábajú maturitu, tak ako si to doba žiada. Dnes si podobní pracovníci dorábajú vysoké školy, (nerátam sem Staré Hrozenkovy a pod.) pomyselná laťka sa posunula a v tomto kontexte sa baviť na úrovni či stačí ZDŠ alebo učňák, je také nejaké...no skrátka, ako som písal, vyučiť sa a mať na to "papier" je v dnešnej dobe samozrejmosť. Tak nech sa darí!
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Úterý, 19. března 2019 - 21:42:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4561
Registrován: 11-2006
Martin: minulý týden jsme byli na pár dní v Římě. Jelikož já prostě jsem rád nohou na zemi, vybíral jsem varianty pro letadlo. Auto jsem zavrhl, vzhledem ke vzdálenosti, ceně, času. Takže jsem vážně hledal lístky na lůžkový vlak, ale cena za vlak byla vyšší, než za letadlo, které tam je za necelé dvě hodiny. Takže jsme letěli, tam i zpět ledadla plná turistů. Divíš se, kam lidé létají. No jednak jsou dnes daleko více mezinárodní firmy, takže manažeři lítají sem a tam. Druhak lidé se mají dobře a lítají za turistikou, což v Římě bylo naprosto enormně viditelné. Já osobně v letecké dopravě vidím největší zádrhel ve vlivu na životní prostředí, ale je to prostě dané dobou.

Risan: poukazuješ na množství aut. Jednou jsem z Tvých názorů pochopil, že pokládáš za nesprávné, když lidé parkují vozy na veřejných komunikacích (jak by to měli dělat lidé z bytovek nevím). Omlouvám se, ale nechápu asi Tvé myšlenkové pochody. Já vím, že nikomu nic neupíráš, také vím, že neschvaluješ diktát, aby někdo říkal, co smíme a co ne. A souhlasím s Tebou, že dnešní společnost není dobrá. Ale furt nechápu, co tím vším chceš říct. Resp. doba je prostě taková, myslíš, že se něco změní?

Transit: kluci mají pravdu. Neblbni. Není úplně pravda, že v dnešní době škola nic neznamená. Možná méně kvalifikovaní lidé, získají lepší práci, než kdysi, ale na odborné práce je stále třeba odborného vzdělání. Trošku se setřel rozdíl mezi učňákem a střední školou, a mezi střední školou a vysokou (Bc., Mgr./Ing.). Ve výsledku já jsem toho příkladem. Dělám v oboru, na který vůbec nemám kvalifikaci a s Bc. dělám daleko vyšší post, než řada mých kamarádů s Ing. Dělám stavbyvedoucího, částečně na sebe, částečně pro firmu. Vyhovuje mi to, ale kdybych chtěl například dělat pro některou z velkých stavebních firem typu Metrostav, tak mám bez adekvátní školy smolíka a prd je mi platný, že to dělám sedm let. Na stavbách potkám různě vzdělané lidi a můžu Ti říci, že lidé se základkou jsou většinou skutečně hloupí lidé, se kterými by sis moc nepopovídal. Už jenom to, že tu píšeš celkem obstojnou Češtinou z Tebe nedělá úplného hlupáka. Nevymlouvej se na rodinné vztahy. Také jsem je neměl mnohdy jednoduché, zdraví mě taky občas potrápí a že bych měl vřelý vztah k učení, to se říci nedá. A takových příkladů mám kolem sebe mraky. Když mi bylo tolik, co Tobě, děda mě stále nutil do učení a promlouval mi do duše. Já to nebral moc vážně, šel jsem na střední školu, která byla cestou nejmenšího odporu (a to jsem uvažoval i o učňáku), pak na vyšší, protože jsem si říkal, že vysokou nedám. Pak jsem šel na vysokou a celkem bez problému udělal alespoň to Bc., dál už jsem nešel, protože jsem chtěl začít žít nezávisle na rodičích. Každopádně dodnes lituji toho, že jsem nešel na střední stavárnu, jak mi radil děda a že jsem zvolil peníze místo Ing. Ale vzít zpět to již nemůžu. Neudělej ještě daleko horší chybu, než já.
George
Středa, 20. března 2019 - 09:53:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1480
Registrován: 5-2002
Transite, přidám také jednu zkušenost. Ten papír (výuční list, maturitní vysvědčení, VŠ diplom) budeš mít navždy. Ty lidi s kterými se teď vídáš každý den, po skončení školy už třeba nikdy neuvidíš. Z osobní zkušenosti: za těch 25 let po skončení učňáku jsem potkal zatím jen 4 spolužáky, z večerní nástavby jen jednoho. Ale oba ty papíry už mi nikdo nevezme.[wink]
Středa, 20. března 2019 - 19:09:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1317
Registrován: 1-2009
Transite, přesně to co napsali ostatní. A nezapomínejme na to, že v ekonomice je to cyklické - jednou nahoře (tj. teďka, malá nezaměstnanost, hodně pracovních míst, málo lidí, zaměstnavatelé berou skoro každého a zvyšují se platy) - a jednou dole (po krizi v roce 2008 - o jedno místo se prali i desítky lidí, na Mostecku nezaměstnanost přes 20 procent, zaměstnavatelé si vybírali a i na uklízečku pomalu chtěli 2 světové jazyky). Až jednou tahle konjunktura skončí, tak se spadne na dno a pak budeš rád za střední vzdělání (lhostejno jestli učňák, průmyslovku, odbornou školu či gympl. Všechno to je středoškolské vzdělání). Vejšku Mgr. titul z učitelství si udělal, a celý život i učí můj známý, přestože se stará o svého od narození slepého bratra a dnes již staré rodiče.

(Příspěvek byl editován uživatelem James Bond.)
-OndraS
Středa, 20. března 2019 - 20:46:19  
Neregistrovaný host
Já ti poradim něco úplně jinýho. Drž se šroubováku, dláta, lopaty, zednické lžíce nebo třeba multimetru a fázové zkoušečky. Nastává doba, kdy bude šikovnej řemeslník jakéhokoliv odvětví k nezaplacení. Všichni se totiž po převratě drželi papíru, propisek, klávesnic a kravat, takže na řemeslníka, kterej umí maknout a nezkuzmrví něco v první minutě, se dneska čeká jak na jízdní kolo za komunistů. Všem se navykládalo, jak jsou moderní obory typu programovaní, informatika atd atd budoucností naší doby, tak tam všichni šli, všichni budou inženýři, magistři a právníci, ale nikdo nebude umět spravit manažerovo auto, postavit barák a nebo natáhnout k těm počítačům elektriku [lol]
Středa, 20. března 2019 - 20:48:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2086
Registrován: 10-2007
Martine, Mirku, z čeho pramení představa o letecké dopravě jako hrozbě pro životní prostředí? Máte nějaká čísla nebo jsou to dojmy? Já jsem tady už kdysi něco počítal, klidně zopakuju.

Spotřeba klasického dvoumotoráku řady B737 nebo A320, kterých je asi nejvíc třeba tady nad Evropou, bude tak kolem 2 tun na hodinu, rozhodně to ukazuje na displejích dost pod tunu na motor, ale řekněme ty 2 tuny na ptáka. Při hustotě paliva Jet A1 to bude tak 2500 litrů. Abychom se dostali k číslům, kterým rozumí motorista, přepočteme spotřebu na 100 kilometrů. Počítejme rychlost 700, cestovní v hladině bývá podstatně větší, ale berme v tom i režijně něco na stoupání a vyklesávání. To máme necelých 360 litrů na sto. Velké číslo, ale v letadle bude sedět průměrně tak 130 lidí (kapacity jsou různé u různých modelů od stovky po 200 sedaček, ale jak jste správně postřehli, obsazenost je vysoká). Když to přepočteme na osobu, vychází nám něco kolem 3 l na 100 km a osobu. Jak z té trochy paliva nagenerujete velké emise, to mi vysvětlete. Turbínový letecký motor není takový verk jako pístový automobilový, aby věčně pracoval napůl studený, směs se zapalovala z jednoho bodu, pořádně to nestihlo prohořet, věčně se to dusilo, věčně se tomu měnil režim. Když k tomu přidáme otěr z destiček a z pneumatik a to všechno nacpeme do ulic rovnou tam, kde žijou lidi (namísto abychom to rozptýlili do ohromného objemu atmosféry mezi letadlem ve FL300 a městem na zemi), fakt nechápu, kde berete ten vliv.
Středa, 20. března 2019 - 21:43:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4562
Registrován: 11-2006
Risan: na to Ti můžu říci jen to, že tomu absolutně nerozumím a jsem v tom asi ovlivněn řečmi ekoteroristů a médií. Pokud je to jak píšeš, a zdá se mi to logické, tak pak je moje trvzení špatné. A jak je to třeba s lodní dopravou? četl jsem nejeden článek, že jedna záoceánská loď vyprodukuje za den tolik emisí, co několik tisíc VW Golf. Je to pravda, nebo ne? Každopádně u záoceánských lodí vidím problém v tom, že jde čistě jen o bussines spojený s turistikou, takže nemají absolutně žádné praktické využití.

A ještě mě napadá, k těm letadlům a potažmo lodím. Auta, alespoň v Evropě, jsou dnes honěna ke stále přísnějším emisním normám. Euroúředníci by nejraději, aby auta chrlila čistý kyslík. Je to ale stejné u letadel a lodí? není právě tady ten kámen úrazu? Není dnešní dopravní letadlo na emise něco jako starý nafťák z roku 1990?
Středa, 20. března 2019 - 22:32:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 813
Registrován: 10-2007
Když už se tu nakously ty karburátory. Už léta válčím na EDSR (SEDR na to podle všeho trpí také) s protáčejícím se nátrubkem benzínové hadice. Nejsem sám, popis problému jsem našel mj. tady. Ze stránky cituji:

Protáčející se nátrubek benzínové hadice ve víku

Problémem je zbytečná ztráta benzínu prolínáním kolem trubičky. Ignorování závady může vést až k vypadnutí trubičky, kdy auto ještě chvíli pojede na benzín z plovákové komory, zatímco čerpadlo bude stále dodávat benzín z nádrže a stříkat jej třeba na horké výfukové potrubí, kde se může vznítit. Tuto závadu jsem s běžnými prostředky nedokázal vyřešit. Zaklepání nátrubku a pájení nepomohlo, vždy se znovu uvolnil. Viděl jsem fotku, kdy byl nátrubek vyroben se závitem a těsnící plochou a ve víku našroubován. Takto se upevňovalo potrubí u starých karburátorů, např. v oktávkách, stejšnech, šestsettrojkách nebo prvních dvanáctsettrojkách.


Risane a další, řešili jste tohleto nějak? Přemýšlím, jestli by to šlo nějak vlepit nebo tak něco, ale jak a čím, aby to benzín nerozpustil a aby to nešlo dál do karbce? Řezal tam někdo závit? Na Virtu jsem se kdysi ptal také, ale nic moc kloudného jsem se nedověděl. Díky!
Čtvrtek, 21. března 2019 - 07:12:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110
Registrován: 12-2007
-OndraS:
"Drž se šroubováku, dláta, lopaty, zednické lžíce nebo třeba multimetru a fázové zkoušečky. Nastává doba, kdy bude šikovnej řemeslník jakéhokoliv odvětví k nezaplacení."

Áno, to je určite dôležité, ale dnes to už niekde nestačí a niekde to nebude stačiť o chvíľu. Napríklad u nás na Slovensku už nie je možné vykonávať takéto profesie, pokiaľ na to nemá človek príslušné vzdelanie a ten trend určite nebude opačný v rámci ostatných štátov Európy.

Pokiaľ chcem za akúkoľvek prácu zobrať legálnu odmenu/výplatu/vystaviť faktúru, tak to tak nemôžem urobiť pokiaľ v danom odbore nemám príslušné vzdelanie a kvalifikáciu. Dá sa to potom robiť samozrejme na čierno a zárobok si nechať vyplácat "na drevo". Ale v tom prípade musím rátať s tým, že ten zárobok bude nižší, pretože takú prácu budem môcť robiť len pre menej solventnú klientelu alebo podvodníkov, ktorým čierna práca nevadí. A kto bude potom za mňa odvádzať odvody do sociálky, zdravotky atď.?

Exisujú na dedinách majstri, ktorí nemajú odborné vzdelanie a sú naozaj machri v tom čo robia a dokážu sa s tým hravo uživiť. Ale už aj im začína tiecť do bot a doba úradnícka im život komplikuje čoraz viacej. A tiež je náročnejšie držať krok s modernými technológiami bez pravideľných školení a učenia sa o nich.

Riešim teraz stavbu rodinného domu. Elektrika nebude moc komplikovaná, žiadne prudko automatizované systémy, ale aspoň tepelné čerpadlo, ktorým budem kúriť a ohrievať vodu, bude napojené na internet aby som s ním vedel komunikovať cez mobil alebo PC. Príde mi toto zapojiť niekto bez adekvátneho vzdelania a skúšok? Dá mi na to záruku? Ja by som si do baráku rozhodne nezavolal majstra robiť elektriku, ktorý na to nemá §. Prečo? Pretože keď mi raz barák vyhorí a poisťovňa na toto určite skrz stavebný denník príde, tak ma pošlu tam, odkiaľ som pred mnohými rokmi prišiel na tento svet. A takto je to dnes vo všetkom, každý sa zichruje a každý chce na všetko papier. A doba jednoduchšia určite nebude. Aj taká zdanlivo jednoduchá vec ako je stavba baráku si dnes vyžaduje riadne vzdelanie. Máme povinnosť stavať nízkoenergetické domy a o chvíľu pasívne. Žiadne z nich sa už bez moderných technológii, tepelných čerpadiel a rekuperácií nezaobídu. A pri vzrastajúcich cenách energií sa tieto technológie budú postupne tlačiť aj do starších chalúp. A bez potrebných vedomostí sa za chvíľu nezaobíde ani murár a žiaľ ľuďom so základným vzdelaním zostane len tá lopata za akéhokoľvek počasia a bolavé kríže. Ale aj v tomto smere si radšej prenajmem malý bágrik a výkop spravím rýchlo a bez námahy a napokon ma ten prenájom vyjde lacnešie ako človek s lopatou, ktorého budem musiť platiť niekoľko dní kým to spraví. A čo bude robiť potom?
PI
Čtvrtek, 21. března 2019 - 07:30:17  
Neregistrovaný host
Souhlasím s Mirousem. Jen bych dodal, že ne vždy platí to, co Mirous psal o stírání rozdílů mezi střední a vysokou školou. Postupem času jsem začal pozorovat, jak jsou mí kamarádi, kteří horko těžko dodělali střední a na vysokou se ani nehlásili, řekněme omezení, respektive mají omezený pohled na svět a ve výsledku si s nimi už nemám ani co říct. U vyučených to platí dvojnásob. Tím nikterak neshazuji lidi manuálně pracující nebo s nižším stupněm dokončeného vzdělání, chraň Bůh. Mám taky kamaráda, který udělal průmku, zhruba od té doby, co byl půl roku na montážích a vrátil se úplně bez duše a sil, se samovzdělává pozorováním světa kolem sebe (doučil se ze své vlastní vůle zákony ekonomiky a umí je aplikovat na svoje finance, svoji strašlivou češtinu vypiloval téměř k dokonalosti a tak dále) a letos se dokonce přihlásil na FEL a prvním zkouškovým proplul bez zaškobrtnutí. Jde o to, jestli je škola to poslední, co člověk pro svoje vzdělání (a tím nemyslím počítání kvadratických rovnic zpaměti, spíš takovou nějakou orientaci ve světě kolem sebe) udělá, nebo ne. A těch, kteří se doplazí k výučáku nebo maturitě a pak všechno hodí za hlavu, je bohužel většina. A je to vidět všude kolem nás, lidi jsou hloupí, neumí napsat větu gramaticky správně a ani to nepovažují za důležité, neumí argumentovat, jejich finanční gramotnost je na bodu mrazu a různé Cetelemy a Homecredity si mnou ruce, protože na lopatě, která si půjčí čtyři tisíce na mobilní telefon a pak další dva utratí za tetování (to fakt, to jsem si nevymyslel), královsky vydělají.

Škola totiž není o tom, naučit se nazpaměť polymery nebo o půlnoci ze spánku vykřikovat Fischerovu transakční rovnici, ale o tom, zorientovat se v životě a ty střípky zachycené ve škole i v běžném životě nějak poskládat dohromady takovým způsobem, aby to pro jedince bylo co nejvýhodnější.

P.S.: Je samozřejmě plno blbců s titulem, ale tam se to většinou odvíjí od toho, kde ten titul získali.
Čtvrtek, 21. března 2019 - 10:43:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2087
Registrován: 10-2007
Jabberwocky: asi chápu - nátrubek je ocelový a v zinkové slitině je nějak zaklepaný nebo zalisovaný. Na karburátoru jsem tu poruchu neviděl, ale teď zrovna jsem to řešil na AC pumpě (stejný výrobce, stejná technologie, jen druhý konec téže hadice) a nakonec jsem to vyřešil tím, že jsem koupil na burze jinou, vyčistil ten horní díl a použil. Ale u karburároru je to složitější, to chápu.

Řešení - slyšel jsem, že to někdo zkoušel opatrně zaklepat (upěchovat slitinu kolem nátrubku), ale nevím, jaký to bude mít úspěch. Zalepit - asi nějaká dvousložková epoxidová pryskyřice by mohla fungovat, ale jak to dostat do spáry, aby to nebyla jen taková hrudka, která časem upadne? Ideální by bylo nátrubek dostat ven a vlepit, aby se mohlo lepidlo dostat do spáry a mít co největší plochu spoje pro adhezi. Když už bude nátrubek venku, možná se může i řezat závit. Ostatně o generaci starší karburátory závit měly. Byl tam průtočný šoub a pod ním oko s nátrubkem. Závit v zinkové slitině byl velký (tak 12 mm průměr), protože slitina je měkká, takže to zase chce plochu. Tohle se místo nátrubku nevejde, tam by byl průměr tak 6-8 mm. Utahovat s citem a raději i zalepit nějakým silnějším závitovým lepidlem.

Mirous: já myslím, že emise pístových motorů a tlak na jejich snižování vychází z toho, že u silničního vozidla s mechanickým přenosem výkonu je obrovský prostor pro optimalizaci, protože to pracuje permanentně v nějakém divném režimu - věčně se ten režim mění, věčně je to udušené, pořád se to znovu a znovu zapaluje, než to prohoří, tak to už musí ven a válec se vyprázdní a chládne. Podívej se, jak funguje ta turbína - jak se tam spaluje, jak se mění režimy atd. Jinak pokrok se tam děje, emise se snižují zvyšováním efektivity (zejména) přenosu výkonu. Ale děje se to přirozeně, protože provozovatelé mají touhu ušetřit. Emise jsou nakonec, přes všechny proklamace, úměrné spotřebě. Když to pořádně neshoří, nedostaneš z toho energii. Nakonec celá ta ostuda kolem havárií B737 MAX je vlastně důsledkem zvyšováním efektivity (snižování emisí).
Smrq
Pátek, 22. března 2019 - 11:19:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 84
Registrován: 5-2011
Jabberwocky: Problém s nátrubkem na výrobcích Jikov jsem řešil několikrát. Na karburátoru BS u Š1000 mi to vypadlo za jízdy. Po zastavení a odvětrání motorového prostoru jsem nátrubek zaklepl zpět a další 2 roky se to neprojevilo. Pak zase vypadl. Průšvih je v tom, že tahle legrace může lehce skončit požárem. Nátrubek jsem zasunul, dojel domu a k mému překvapení nešel vyndat. Nicméně jsem vyndal karbec, nátrubek vydoloval a vyřízl do toho závit a našrouboval jsem tam průtokový šroub podobně jako to měla např. Octavia. Na Š 100 se závada neprojevila, tam ale zase vypadává nátrubek z palivové pumpy.

Totéž se mi stalo na SEDRu (nebo EDSRu, je to v podstatě ten samý krám) v T613. Tam je to vylepšeno tak, že na nátrubku je osazení, takže nedokáže vypadnout, ale benzín kolem něj uniká. Opět jsem nátrubek dostal ven (musel jsem odbrousit část vík až po to osazení, vytáhnout nejde), vyřízl závit a vyrobil nátrubek z průtočného šrubu, kterému jsem uřízl hlavu a místo ní navařil trubku.

Myslím, že ani v jednom případě jsem nemusel převrtávat díru, že to s přimhouřenýma očima vyšlo.
Pátek, 22. března 2019 - 14:58:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 597
Registrován: 8-2012
Mě se vysunoval unašeč náhonu tachometru z karteru u čezety. Někdy jsem jej naklepl zpět a byl pokoj, ale časem se (asi vibracemi) opět vysunul. Při generálce jsem to vyřešil odmaštěním a zalepením lepidla na ložiska Loctite. Již 8 let to drží. Problém bude to jednou dostat ven, protože aby to lepidlo povolilo, musí se ohřát tuším na 150- či 200 stupňů.
Pátek, 22. března 2019 - 16:36:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 123
Registrován: 2-2013
Tak tahle debata mě upřimně docela zajímá, protože přece jen SEDR za zadkem vozím taky a vzhledem k tomu, že škodovky jsou tím docela známý, tak jsem z toho vždycky i mírně vyděšenej.

Na trysku u dachny ještě stále nezbyl čas, tak jsem si ty auta aspoň vyfotil. Čili přikládám lehký kwas aneb katalog Mototechny z konce 80. let [biggrin]






Jinak, asi by to bylo téma spíš na sociologický výzkum, nevím čím to je, ale když jedu škodovkou, tak lidi mávají, ukazují palce nahoru atd. Když jedu Daciou, tak mě přehlíží jak krajinu. Ne, že by mi tak strašně šlo o popularitu, spíš mě vrtá hlavou v čem je zakopanej pes [lol]
Pátek, 22. března 2019 - 17:54:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4563
Registrován: 11-2006
V tom, že v ČR je Škodovka nejlepší auto na Světě? A taky asi v tom, že Dacia byla pro spoustu lidí nezajímavej Rumunskej křáp..
Pátek, 22. března 2019 - 18:07:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 2-2013
Já si pamatuju doby a není to zas tak dávno, kdy byla stodvacítka taky nezajímavej křáp [proud] dneska by za to chtěl každej pomalu zlatej poklad, ale to by bylo zas na jinou debatu. Nicméně asi budeš mít pravdu, akorát s tím rozdílem, že starý Dacie se svojí reinkarnace asi nedočkají.

(Příspěvek byl editován uživatelem cendix.)
Pátek, 22. března 2019 - 18:31:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1225
Registrován: 3-2011
cendix: v škodovke máš rovnaký košíček na stredovom tuneli, ako som svojho času vybral z jedného vraku škody 110 a potom asi 13 rokov vozil na nosiči na bycikli.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Sobota, 23. března 2019 - 09:52:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 814
Registrován: 10-2007
Děkuji za všechny dosavadní reakce. Koukám, že to vypadávalo už u BS na litru, ale soudruzi z Jikovu tohle řešení úspěšně dodávali ještě do favorita. A pro jistotu ho použili i na AC pumpě – tam se mi to stalo u staršího modelu, jak měl nátrubek prostředkem kolmo ven. A přesně jako Risan jsem to řešil výměnou. U karbce dočasně pomůže nátrubek zaklepat gumovou palicí, ale vydrží to tak půl roku, podle četnosti výjezdů. Uklepe se to většinou na nějaké rozbité drncavé silnici. Vyměnit víko nepomáhá; už mám třetí a závada se po čase prostě dostaví. Hadičky používám dostatečně dlouhé, tím to není. Prostě to je blbě navržené nebo vyrobené, nejspíš obojí.

Možnosti řešení:
1) Vlepit. Nátrubek se pokusit opatrně vyndat (že se protáčí, bohužel neznamená, že jde ven), omatlat něčím, o čem si člověk bude jist, že se to nerozpustí v benzínu a nebude to škodit dál po proudu, a zaklepat zpátky.
2) Zašroubovat. Nátrubek vyhodit, vyříznout závit a použít průtokový šroub. Buď postaru s okem (čili do pravého úhlu oproti originálu), nebo na něj navařit nátrubek vlastní. A pro jistotu rovněž vlepit.

Smrqu, prosím Tě, co přesně a kam až jsi z víka odbrušoval? Rozumím správně, že to byla ta část víka, do které je nátrubek nasazený a ke které potom vlastně přiléhá zvenku hadice? Kolik toho tak bylo na délku? A nevzpomínáš si, jakou velikost závitu jsi do víka potom řezal a jak dlouhý závit cca byl?
Sobota, 23. března 2019 - 11:21:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 344
Registrován: 10-2014
Vlepení je na nic,u AC pumpy to nepomohlo a následky byly fatální...jedině závit+ pojištění smyčkou z vázacího drátu která přitahuje nátrubek k tělesu karburátoru.
Sobota, 23. března 2019 - 11:24:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 598
Registrován: 8-2012
Ten Loctite je palivu odolný. Lepil jsem s tím ( a nejen já) i ložiska kliky u dvoutaktu a tam to s benzinem příjde do styku a drží to. Jsou i lepidla na ložiska vymezující vůli například v již vymačkaných uloženích ložisek. Jen to nechat řádně zaschnout ve vodorovné poloze. Pokud se to protáčí a nejde to vyndat, vzal bych injekční stříkačku a do mezery bych to tlakem fouknul. Pokud jde jen částečně ven tak odmastit aspoň tak a zalepit.
Sobota, 23. března 2019 - 12:09:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 599
Registrován: 8-2012
Můj poslední příspěvek není reakcí na příspěvek Sběratele. Sběratel byl jen rychlejší. Toho auta je mi líto.
Sobota, 23. března 2019 - 20:39:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 816
Registrován: 10-2007
To je opravdu smutný pohled :-(
Neděle, 24. března 2019 - 18:05:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 817
Registrován: 10-2007
Tak jsem si psal s Bukajem z Virtu, který karburátory Jikov ve volném čase repasuje, a podle jeho názoru se stále ještě nevyplatí řešit úpravu nátrubku. Vík je prý zatím pořád dostatek, takže on závadu běžně řeší výměnou víka. Jak jsem nakoupil, tak prodávám.
Smrq
Neděle, 24. března 2019 - 20:07:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 5-2011
Tak pokud se dají sehnat ještě nová víka, tak jedině dobře.
Já jsem do něj řezal závit, protože mi kolem nátrubku tekl bezín a druhý den jsem s autem potřeboval (chtěl) jezdit.
Ještě jsem na to dnes koukal a zjistil jsem že výrobce inovoval. Zdá se že z karburátoru EDSR jde nátrubek vytáhnout, u víka ze SEDRu už ne. (SEDR je modernější – tuším). Na nátrubku bylo osazení, nicméně i tak se nátrubek protáčel a tekl kolem něj benzín. Odbrousil jsem materiál kolem nátrubku tak aby šel vytáhnout ven, takže to vypadalo jako na víku EDSR. Pak jsem tam vyřízl závit a našrouboval dutý šroub, myslím, že z brzdové trubky, které jsem přivařil kus původního nátrubku.


(Příspěvek byl editován uživatelem smrq.)
transit01
Pondělí, 25. března 2019 - 08:55:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2660
Registrován: 9-2012
Když tady teď furt vidím ty karbece tak si říkám jestli by ten můj v kilu taky nezasloužil nějakou péči, měnil jsem totiž už před zimou pumpu, po zimě jsem dotáhl do garáže baterku, zapojil to, kontrolky se rozsvítili, natahal jsem benzín, zapnul jsem sytič a prošlapal plyn, pumpu jsem slyšel jak pumpuje, sice žádná sláva, ale benzín tahala (přemýšlím že tam dám pumpu ze 120 mojí mladý), no auto škytalo dost slibně
i dokonce skoro chytlo ale jako v létě už nechytlo, zkoušel jsemdát trochu benzínu do karbecu a taky nic, karbec jsem kdysi vevnitř čistil, ale asi by si zasloužil seřídit, nebo mě napadá jestli není na trase z nádrže do pumpy nějakej sajrat ale to by to zase chytilo kdyby to šlo přímo z karbecu..
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Pondělí, 25. března 2019 - 19:48:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1745
Registrován: 12-2006
Za měsíc už hurá na sraz.[ok]




bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec, VAZ 2101 kulatec a koráb Volha 24
Pondělí, 25. března 2019 - 21:22:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 818
Registrován: 10-2007
Smrq: Výrobce skutečně inovoval, ale týkalo se to jak SEDRu, tak náhradních vík pro EDSR. I ta se vyráběla se zúžením víka před nátrubkem a nátrubek tam byl zalisovaný vylepšenou technologií. Bohužel ani tohle provedení nebylo stoprocentní a stejně se to uvolňovalo. Jen méně často. Jinak, prosím Tě, nepamatuješ si, jakým rozměrem závitníku jsi řezal závit do víka a jaký rozměr šroubu jsi použil? Nechce se mi vynalézat již vynalezené. Celá tahle věc mě sejří, protože jak jsem zjistil od Bukaje, na SEDRu jsou víka 105 a 120 stejná, byť se liší číslem, ale na EDSRu se liší průměrem nalisovaných trysek ekonostatu, čili nejsou záměnná a konkrétní díl se hůř shání. Jsem zarytý originalista, tak se zuby nehty držím původního EDSRu, ale krká mě to mocně.
Úterý, 26. března 2019 - 11:29:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2088
Registrován: 10-2007
Vylisoval jsem nátrubek z té pumpy, co se mi v ní protáčel. Bude to asi tentýž, jako se používá v EDSR, tj. bez osazení. Průměr je vidět na obrázku:



Jaký řezat závit, to bude záležet na dostupnosti nástrojů. Metrické závitníky budou asi všude. Jenže M8 by měl mít průměr díry nepatrně menší (6,8 mm). Nad tím by šlo možná mávnout rukou, že rozdíl vyplní lepidlo. Pak by se asi dal nový nátrubek vyrobit z běžného šroubku - na soustruhu provrtat a stočit kousek pro usazení hadice. A třeba pojistit pro sichr nízkou kontramatkou. Fajnšmekr by mohl vybrat třeba nějaký jemný kuželový závit, ale na to půjde nástroj sehnat asi dost těžko. Sám mám jenom 3/8 a to už je asi moc velké.
Smrq
Úterý, 26. března 2019 - 14:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 5-2011
Bohužel si nepamatuji jaký průměr jsem do toho řezal, ale pochybuji, že něco jiného než metrický závit, takže vylučovací metodou to vede na to M8, jak již bylo napsano.
To že jsou víka na SEDR stejná dává smysl, protože ve víku jsou trysky ekonotatu a SEDR pro Š105 až 120LS ekonostat nemá :-)
Úterý, 26. března 2019 - 17:10:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 3-2011
Podľa uvedeného priemeru to pasuje skoro na M8x0,75. S prižmúrenými očami aj M8x1.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Úterý, 26. března 2019 - 19:13:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2089
Registrován: 10-2007
Jenže běžný závit M8 má stoupání přes milimetr, tuším 1,25. A závitníky na jemné metrické závity má asi málokdo. Mimochodem vytočit nátrubek ze šroubku M8 (x1,25), jak jsem původně navrhoval, asi není dobrý nápad. Narychlo jsem to zkusil a závit je příliš hluboký, takže buď bude nátrubek na hadici volný nebo se tam musí nechat zbyteček závitu, což by zase mohlo fungovat jako jakýsi labyrint a benzín by mohl závitem prolínat. Lepší bude kulatina, třeba kousek hlazenky průměru 8.
Úterý, 26. března 2019 - 20:09:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9619
Registrován: 5-2002
Pořád mi nějak nedochází že provozní stovka je vlastně už rarita ... foto dnes.

Úterý, 26. března 2019 - 20:13:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1746
Registrován: 12-2006
To je fakt...dřív jich bylo všude Cheb Cheb. Dneska i stodvacítka a favorit je svátek.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec, VAZ 2101 kulatec a koráb Volha 24
Úterý, 26. března 2019 - 22:14:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 2-2013
Tohle nedochází ještě ani mě. A to si troufnu říct, že jsem o nějaký to desetiletí mladší. Ovšem ta stovka mi připomněla, že jsem celý dětství a pubertu denně chodil kolem provozní felicie cca z roku 1962. Co si pamatuju, tak garážovala pod širákem, skoro furt za sebou tahala vozík. Lak už dávno nebyl původní, ale nahrazenej zelenou, co se dávala na Favorit Greenline. No prostě do ceněnýho veterána, kterým už tehdy felicie byly, několik světelných let daleko. Ani jsem to jako veterána nebral, tím denodenním chozením mi zevšedněla, takže jsem neměl ani potřebu ji vyfotit. Na té ulici myslím oslavila i padesátku a pak se jednoho dne ztratila. Jestli ji pohltil kovošrot nebo šla na renovaci, těžko říct. Docela by mě to i zajímalo.
Pajzák
Úterý, 26. března 2019 - 22:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2532
Registrován: 6-2015
Strýc měl krásnou světle modrou Feldu, daroval ji dceři a koupil si Moskviče 412. A v roce 1990 je oba prodali, protože to byly staré krámy, a koupili si Oltcity...
Úterý, 26. března 2019 - 22:40:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3547
Registrován: 1-2005
Pajzák: Nejhorší je, že i ten moderní Oltcit už by do téhle diskuzní skupiny patřil... [happy]
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích