Diskuse » Archiv 2019 » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 01. 03. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Youngtimery do 01. 03. 2019

dolů
   autor příspěvek
-OndraS
Čtvrtek, 14. února 2019 - 17:48:18  
Neregistrovaný host
Jenom bych poupravil ten tvůj první odstavec, za sebe teda netrpím k té dědko- skupině žadným pohrdáním. Rozhodně to nemám "nadrsno" jako Martin, tak nějak k těm staro veteranistům chovám úctu, patrně proto, že to má člověk zažité "cti otce svého i matku svou". I když připouštím, že někdy si něco nelichotivého myslím, patrně to, co by Martin řekl nahlas [proud].
Jestli někdo provuzuje nějakej dřevokolovej vehikl, nebo spartaka, nebo favorita, tak nějak nerozlišuju, podle mě jsou všichni na jedné lodi, samosebou že nejvíc si v tomto případě asi pokecám s tím, co bude spravovat to fako.
Bohužel mi přijde, že množina dědků, co neuznavají, že auto z osmdesátek je veterán, je nasobně větší, než množina mlaďochů, co by znevažovali osmdesát let starej automobil.
Ale i tak jsem narazil na pár dědků, co se obdivovali Camaru z roku 88 a brali to "správně".
-OndraS
Čtvrtek, 14. února 2019 - 18:03:21  
Neregistrovaný host
Ono je to nejen o autě, ale i k němu příslušnému majiteli. Fakt je, že dneska je dost "veteránistů", kteří koupí a pouze auto užívají. Vyměnit si gumičku do stěračů už je nad jejich možnosti, svěří to servisu. Někdo se přizná, že to neumí a že je levej, to je ten lepší případ, a někdo se přizná, že by si to udělal, ale proč, když je dneska módní "to dát do servisu" a neušpinit se. Tady už nám ten veteránismus, jak bychom ho chtěli, dost pokulhává, stává se z toho spíš móda a byznys. Už to není leštění nárazníku mastným hadrem v garáži a oprava vejfuku u souseda na zahradě.
Čtvrtek, 14. února 2019 - 20:16:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 103
Registrován: 2-2013
Já si myslím, že tím mícháním staroveteránistů a mladoveteránistů se porovnává neporovnatelný. Přitom nejde o nic jinýho než o vývoj. U veteránistů, jako ostatně ve většině koníčků, hraje strašnou roli nostalgie. Proč si někdo pořizuje veterána? Protože to měl táta, a tímhle mě vozil strejda atd. Druhým takovým faktorem je masová rozšířenost. Těžko mohl někdo před osmdesáti lety vzdychat obdivem u čtyřicetiletýho Präsidenta, že to měl děda a vezl ho tím k vlaku, když jel na frontu. Navíc do toho přišla krize, druhá světová válka, auto bylo výsadou bohatých a chudší měli jiný starosti. Takže zárodek plnýho motorizování nastal až koncem 40. let, kde se vlastně vzala dnešní nejstarší generace veteránistů. To jsou chlapi v rozmezí 70-90 let, kteří mezi těmahle autama vyrostli, trávili s nima dětství a mládí, popřípadě zakládali rodiny (jako například pan Příhoda a jeho Pragovky). Tahle skupina končí někde u Tudora a zároveň se prolíná se skupinou mladší, kterým je teď okolo 60 a kteří k těmhle autům přišli v 70. letech, kdy byly auta z první republiky k dostání za pět facek jako auta na sešrotování. Jinak šedesátníci jsou dneska spíš Spartakovci a Oktávkáři, protože zase, měli to rodiče, jeli s tím do Bulharska, učili se na tom jezdit atd. A tak to postupuje všema generacema, až to dochází ke generaci mojí. Já, jako ročník 1994, budu mít těžko vztah k předválečným autům, když jsem mezi tím nevyrostl. Když jsem se narodil, tak jsme měli škodovku 120 z roku 1981, babička 125 z roku 1989, děda 110 z roku 1976, jeden strejda Rapida 136 z roku 1988, druhej strejda 120 GLS z roku 1987. To samý sousedi, známí, širší rodina. A ta generace, co je po mě, cca rok narození 2000 a výš, to má úplně stejný. Těžko bude velebit škodárny a dacie, když jim to nic neříká, je to pro ně pravěk, dětství s tím nezažili, na zmrzlinu v tom nejedzili. Můžu to doložit jednou osobní zkušeností. Psalo se zhruba léto 1997 (nevím to jistě, byly mi asi tři roky a bylo horko [proud] ) a v jedné ulici nad náma parkovala stará červená oktávka combi. Už to nebyla taková ta s těma křidýlkama na zadních světlech, ale poslední typ se světlama ze stovky. A v té době pro mě byla největší odměna, že jsme se šli v sobotu odpoledne na ni dívat. Obdivovat veterána. Přitom to auto mělo cca 26 let a ten stav byl dost provozní, žádná udržovaná leštěnka ani žádná katastrofa. Pro majitele normální auto, ale pro mě jako pro malýho kluka úžasnej veterán, prostě starodávný auto, i když ještě tak strašně starodávný nebylo. Dneska má můj kámoš cca stejně starýho formana, podobnej stav a i moje generace to bere stejně jako tehdy brali lidi tu oktávku. Ale už má na to ohlasy od různých mlaďochů, jakýho má úžasnýho veterána.

Co se týče bojů mezi mlaďochy a starochy, vyznávám stejný názor jako Ondra. Všichni jsme na jedné lodi. Navíc mám jednu zásadu, vůči člověku se chovám tak, jak se chová on ke mně, případně jak chci, aby se ke mně choval. Pokud narazím na člověka, kterej nemůže přenýst přes srdce, že dělám v podstatě to samý co on, akorát na autě o několik desítek let mladším a ten vzdor je v jeho případě tak silný, že se neudrží a vyventiluje to na mě, tak mu samozřejmě opáčím na stejnú notečku a jdu od toho. Jak jsem popsal výše, nemůžu mít vztah k předválečným autům, když nejstarší auta, který si z dětství v provozu pamatuju je Tudor a Tatra 57b. Vždycky se rád na srazech podívám na jakýkoliv auto, když je vidět, že se o něj majitel stará. Můžu k němu mít obdiv a úctu, protože to jsou dva pocity, který by člověk měl mít u všeho, za čím je vidět lidská práce, ale prostě mi to nic neřekne. Zatímco, když uvidím zachovalou stodvacítku nebo žigula, tak je mi to něčím blízký, narozdíl od těch "kredencí". A to se mi právě na srazech líbí, že si tam příjde na svý úplně každej ať má rád socialistický relikvie, italský sporťáky nebo starý ameriky. Ale základem je vzájemnej respekt a tolerance toho, že každýmu se líbí něco jinýho. Zase na druhou stranu musím přiznat, že my jsme s těma socialistickýma relikviema opravdu trošičku samostatná jednotka a ač je mám rád, tak mě vždycky mrzí, když je někdo nějak přehnaně adoruje a dělá z nich něco, co to není, jenom proto, aby z nich vytřískal majlant.

No a abych trošku reagoval na Risana i osobně, když už si mě tak nějak pojmul za model [proud] (myšleno v dobrým). Já jsem se narodil s absolutní neschopností k čemukoliv manuálnímu a k jakýmukoli technickýmu myšlení. Jak říkával pan Horníček, moje technické znalosti končí u skoby. Všechny ostatní záliby, který mám, jsou ryze humanitního charakteru. No a do toho se mi nějak přimontovaly auta a to ostatní víceméně potlačily. Napřed jsem to zkoušel taky z té humanitní stránky, takže dodneška oplývám schopností většinu svých známých a rodinných příslušníků unudit filosofickou rozpravou na téma Rozdíl v cílové skupině zájemců o Polskýho Fiata a Wartburga. Jenže, když ten zájem rostl víc, tak jsem tak nějak cítil, že by bylo blbý zůstat jenom u tohohle a vrhnul jsem se na technickou stránku. Takže jako šílenej antitalent se všechny technický nuance učím za pochodu a většinou právě při těchhle příležitostech, když se něco podělá a já musím přijít na to co to je, jak to vlastně funguje a proč to nefunguje. K Dachně jsem vyfasoval i blok A4, kterej je popsanej do detailů popisama všech možných servisních úkonů, který si bývalej majitel po léta tvořil a vypisoval. Ale stejně k tomu budu muset nezřídka kdy potřebovat pomoc, protože mi v tom brání takovej ten respekt k motoru, jako k něčemu, co pro mě byla kupa drátů a plechu a já teprve nedávno od sebe začal rozlišovat všechny části a ještě nemám úplně zažitý, co a jak funguje [lol]. Ale já se budu učit.
Čtvrtek, 14. února 2019 - 21:59:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2055
Registrován: 10-2007
Já jsem se snažil právě oponovat tomu neopodstatněnému rovnostářství, ale koukám Ondra i cendix se mnou nesouhlasí. No co už. Možná se dá říct, že jsme na stejné lodi, ale i na lodi jsou právě najatí plavčíci a zkušení vlci. Obvykle nedělají to stejné. To není obhajoba něčí arogance, ale uvědomit rozdíly bychom si měli.

Cendix: motivace založená na tom, že lidi chtějí to, co viděli v mládí a v rodině, to je jenom jedna z mnoha možností. Ale obvykle je za tím jenom nedostatek rozhledu a fantazie. Osobně dokonce takovou motivaci považuji za docela slabou, konfrontaci s realitou ojetiny nemusí přežít. Cestovat v čase se dá i před datum narození, ale to chce právě rozhled, fantazii a odvahu.

Super je, že nevěříš na neschopnost k manuální práci a technickým věcem. Já na to taky nevěřím. Ona je to taková výmluva, navíc zpopularizovaná celebritama. Jenže to je hlavně duševní pohodlnost. Všechno se to odehrává v hlavě a ta se dá trénovat. I ta jemná motorika je otázkou tréninku mozku. Vymlouvají se na to kupodivu hlavně lidi, kteří mají hlavu jinak v pořádku.
Pátek, 15. února 2019 - 10:56:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 802
Registrován: 10-2007
Myslím, že ty dva názory (Risan vs. Cendix a Ondra) nejsou nutně v rozporu. Spíš jde o dvě strany jedné mince, respektive o to, co z reálné situace člověk vnímá víc. Klíčový je podle mě vzájemný respekt. Mlaďoch s golfem nebo 120 by si měl v ideálním případě uvědomit, že ten plesnivej dědek je starej praktik a desítky let udržuje v provozu něco, na co díly v podstatě nejsou, a že to vůbec není samozřejmost, že ta jeho srandovní věc jezdí. No a zasloužilý veteránista by si měl zase vzpomenout na vlastní začátky, kdy měl víc nadšení než rozumu, k autu se taky možná dostal bůhvíjak (a když ne on, tak někdo z jeho kamarádů určitě) a znouzectnost byla způsob života. Pak to fungovat bude.

Cendixovi i nám všem ostatním držím palce. Vždycky je to otázka priorit a kompromisů. V mém případě teď třeba neustálé balancování mezi tím, jestli mám jít něco šroubit na verglu, nebo raději být s rodinou – no a doufám, že až junior povyroste, bude šroubit se mnou. Třeba se od něj pak i něčemu přiučím :-)

Jo a jinak ještě souhlasím s Risanem, že ta dětská nostalgie je určitě důležitá motivace, ale zároveň jenom jedna z mnoha a že cesta před datum narození může být hodně zajímavá a v dobrém smyslu slova poučná.
Pátek, 15. února 2019 - 11:27:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2056
Registrován: 10-2007
Jabberwocky: vyjádřil jsi asi přesně to, co si myslím já. Asi jsem nebyl dost obratný.
Pátek, 15. února 2019 - 19:42:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1729
Registrován: 6-2010
...a znouzectnost byla způsob života.

Souhlas. Znouzectnost je způsob života. Už od roku 1996, kdy jsem měl tu čest je poznat a úplně mi změnili pohled na svět. [happy]
-OndraS
Pátek, 15. února 2019 - 21:48:54  
Neregistrovaný host
Risan [happy] hergot, já už se v těch debatach (ne poprvý) nějak ztrácím [happy] Rozpor nevidím, chtěl jsem jenom říct, že dědci a jejich starý auta mi nevadí, jenom mě pravda štve, že se někdo snaží nasilně potlačit ten "náš" veteránismus, spočívající v udržování aut z osmdesátek. Nutně to nemusí být ty dědko-kluby, vstupuje do toho dost jiných hráčů.
Ono je mi to defakto jedno, co za značky budu na autě mít, jestli černý 4B2, nebo zelený 02V. Chci prostě s takovým autem jezdit, veteranský značky k tomu nutně nepotřebuju. Ale stát mi časem řekne, že si to mám strčit do špic, protože to plní s bídou Euro2, nemá to evropskou homologaci na sklech, světlech a má to moc valců nebo kdoví co. Nasolí na to represi na STK, nebo vymyslí další daň "ze staří auta" nebo nasolí pojištění. A dobrácky mi řekne, že nemám zoufat, můžu si to přece přihlásit na veterána. Tam zase budou tvrdit, že to má nepůvodní lak s vadama, že se trhá spolujezdovo sedátko, a že to druhý si vlastně zrovna taky mám strčit do špic, protože rok 1990 a hotovo.
Za sebe můžu prohlásit, že se tady začíná otevírat pastička přesně na takovýhle auta, blízký mýmu srdci. Ale nikoho to zdâ se netrápí, vetáran je přece tamto s dřevěnejma kolama a ne tady to se vstřikováním MPi, tak co bysme to jako federace řešili.

Takovej je z toho můj dojem.
Pátek, 15. února 2019 - 22:31:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1732
Registrován: 6-2010
Ale stát mi časem řekne, že si to mám strčit do špic, protože to plní s bídou Euro2, nemá to evropskou homologaci na sklech, světlech a má to moc valců nebo kdoví co. Nasolí na to represi na STK, nebo vymyslí další daň "ze staří auta" nebo nasolí pojištění. A dobrácky mi řekne, že nemám zoufat, můžu si to přece přihlásit na veterána. Tam zase budou tvrdit, že to má nepůvodní lak s vadama, že se trhá spolujezdovo sedátko, a že to druhý si vlastně zrovna taky mám strčit do špic, protože rok 1990 a hotovo.

Nezapomeň na důležitou věc, že stát ví lépe, než ty, co chceš a bez státu by jsme se tady povraždili, nebo chcípli hlady [lol]
Sobota, 16. února 2019 - 11:10:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4535
Registrován: 4-2003
Venca21:
"Nezapomeň na důležitou věc, že stát ví lépe, než ty, co chceš a bez státu by jsme se tady povraždili, nebo chcípli hlady"
A proto třikrát sláva ankapu, kde bude ve finále člověk rovněž nucen podřídit se stanoveným pravidlům, jen se entita určující tato pravidla nebude nazývat stát. Venco21, debata na toto téma zde již proběhla a nedá se říci, že byste v ní právě obstál. V kontextu toho mi vaše rádobyvtipná poznámka přijde poněkud nemístná.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Sobota, 16. února 2019 - 11:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2057
Registrován: 10-2007
Ondro, já z toho mám ještě trochu jiný dojem. Nemyslím si, že žábou na prameni v organizacích hájících zájmy veteránistů jsou dědkové s pragovkama. V tomto se připravujeme na minulou válku. Ti už jsou dávno odstavení a vrstvu, která vyjednává legislativu s ministerstvem, tvoří snobové s mercedesama a jaguárama z 60. a 70. let. Všimněte si, že zde se velmi projevuje nedostatek rozhledu a fantazie, o němž jsem psal v souvislosti s motivací typu “co jsem obdivoval jako děcko a co měli rodiče, v tomto případě vrstva zbohatlíků za minulého režimu. No a tito pánové uvažují ve schématech typu “mám sbírku v pronajaté hale, dávám to do servisu, kterej objednává díly z továrny, a o papíry se někdo rád za bakšiš postará”. Protože jsou to snobi a veterána mají na machrování, nedovedou si představit ani problémy dědka s pragovkou, ani kluka, co začíná se stovkou v plechové garáži na periferii. Nevadí jim, že ty obyčejné lidi jejich systém, který ministerstvu v zásadě vyhovuje, semele.

Třeba brněnskému Tatra klubu to vadí, protože ještě pořád jsou v něm obyčejní lidi, u kterých se veteránismus projevuje tak, že mají za nehty šmír. Jenom jsme ještě nepřišli na to, co s tím. Píšeme dopisy, vysvětlujem, ale musím přiznat, že to moc nefunguje. Oni nás a náš odlišný názor na věc totiž k ničemu nepotřebují. Tak proč by si tím komplikovali život. Ale on je to i trochu výsledek dnešní doby. Spousta obyčejných veteránistů kluby přece k ničemu nepotřebuje, případně jimi i pohrdá, protože tam jsou stejně jen ti arogantní dědci. Takže jsme nakonec všichni izolovaní a slabí. A tak si páni, co sedí v zelených kožených ušácích v Praze, udělají věci podle sebe. Protože oni se sdružili, udělali si reprezentaci veteránistů a tak jsou partnerem pro ministerstvo. Případně si na to ještě jako bonus načerpají dotace.
-OndraS
Sobota, 16. února 2019 - 16:01:38  
Neregistrovaný host
Je fakt, že já se vlastně začátkem roku potenciálním dědkem stal, teda resp členem UScars klubu. Teda vlastně jenom proto, aby byl klub početnější, k provozu svych vozidel to nepotřebuju. A pochopil jsem, že třeba komunita US cars si musí nejprv zamýst před vlastní garáží. Asociace sdružující US cars kluby je vlastně nefunkční, s vlastními rozpory uvnitř.
Jinak souhlas. Vlastně je to shodné s tím, co si myslím, tzn. veteránismus je móda. Investice, prestiž, peníze. U některych majitelů si ani neumím představit, že by se hrabali třeba v servooleji [happy]
transit01
Úterý, 19. února 2019 - 19:39:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2644
Registrován: 9-2012
Otázka za zlatýho bludišťáka například pro Pavla jestli to tu sleduje.. Jsou dva druhy světel na AX, liší se velikosti? ať se snažím jak se snažím to pravé světlo nemůžu nalícovat zároveň s nárazníkem a aby svítilo rovně.. Koukal jsem a každé je jiné, už jsem to tak kupoval. I když se tam to světlo přiváže tak prostě nebude lícovat a svítit jak. Dotáhl jsem šroub u nárazníku a nárazník dolícoval, dotáhl jsem matici u blinkru a pořád tam je fucha. Mimochodem dneska jsem opravil nefunkční ukazatel paliva třísknutím do palubky(přestal fungovat z ničeho nic, asi nějaký špatný kontakt vzadu v palubce), to auto začínám mít čím dál tím víc rád.

A jelikož AX je takovej skoro youngtimer a moje otázka ani nikoho nenadchne, tak připojuji plně pojízdného Láďu [happy]

vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Úterý, 19. února 2019 - 23:47:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 9-2018
Nevíte někdo, jestli ještě jezdí Škody 1203 jako sanitky nebo pohřebáky? Myslím, že skončily ca do roku 2003, někde jsou snad jako záloha. V civilním sektoru (zásobování obchodů, řemeslníci) už jsem dlouho nic neviděl, ani na Slovensku.
Středa, 20. února 2019 - 08:12:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 104
Registrován: 2-2013
Mám dojem, že někdo říkal, že u nás ve špitále ještě nějaká stojí a má tam být snad jako taková ta nejposlednější záloha pro případ, že by byl v terénu už i vrátnej s dvoukolákem a tudíž by nebylo pacienty čím svážet. Ale jestli tam opravdu něco je a v jakým stavu, to nemůžu ručit. V každým případě jsem to už léta neviděl.
Pajzák
Středa, 20. února 2019 - 08:20:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2450
Registrován: 6-2015
Poslední bílý kus v provozu pamatuji před téměř 10 lety v KM a SY. Jestli pak ještě plnily funkci, jakou popisuje Cendix, netuším.


(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Mauricio
Středa, 20. února 2019 - 09:31:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9093
Registrován: 4-2005
Začátkem roku 2012 byla ještě v provozu ZL 25-26, Krajská nemocnice T.Bati a.s., nicméně určená jen pro převoz materiálu, nikoliv pacientů. Barva žlutá.
Středa, 20. února 2019 - 16:29:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 9-2018
Řekl bych, že pár kusů mají ještě někde dobrovolní hasiči.
Středa, 20. února 2019 - 16:56:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4537
Registrován: 4-2003
Vloni jsem viděl sanitní Š 1203 ve Zvolenu. Byla na vojenských značkách, tak předpokládám dislokaci na Sliači.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 20. února 2019 - 19:48:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 331
Registrován: 10-2014
V Olomouci ve FN byly poslední dva kusy v roce 2017 odprodány.Na slovensku byly ještě loni odstaveny v Topoľčanech a snad v Kráľovskom Chlmci.
Středa, 20. února 2019 - 21:14:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4558
Registrován: 11-2006
Nedávno jsem potkal řemeslníky s Š1203, byli to pokrývači myslím a u nás ještě před rokem jezdil jeden truhlář s Š1203.
Středa, 20. února 2019 - 22:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 247
Registrován: 1-2017
V roce 2016 byla jedna i v nemocnici ve Strakonicích. Kámoše s ní převáželi po areálu se zlomenou nohou. Jestli je tam stále netuším...
Středa, 20. února 2019 - 22:43:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 105
Registrován: 2-2013
Ještě jsem si vzpomněl nevyráběl náhodou nový sanitky i Ocelot? Možná, že to někdo na přepravu lidí kupoval.

Jinak, když se tu tak hovoří o raz dva trojkách, dneska jsem náhodou narazil na tohle, což je v podstatě její sourozenec, spočívající na stejných základech.



Fotka za moc nestojí, ale stálo to v areálu jedné firmy. Já jel kolem a jediný místo, kde se dalo zastavit, byla autobusová zastávka a v dáli jsem viděl přijíždějící mhdčko, takže jsem to honem cvaknul a jel pryč. Když jsem se pak vracel, už bylo asi dávno padla a auto tam nestálo. Docela mě to překvapilo, protože kolem toho areálu jezdím prakticky denně a nikdy jsem tam nic takovýho neviděl, takže buď to někdo zdědil nebo to někdo nově koupil a nebo se někomu pokazil jeho normální povoz a tak si musel půjčit dědečkův [proud]. Každopádně byla pečlivě udržovaná se starou kroměřížskou spztkou (ale ne původní a původní asi není ani ta barva). Poslední model už se světlama ze stovky, vyráběnej 1969-1971. To překvapení bylo o to větší, že jsem si myslel, že tyhle poslední kombíky už nejsou. Do běžnýho provozu se to už moc nehodí (přestože to byl vlastně současník embéček a stovek a ty se ještě dají v provozu objevit) a sběratele to taky moc netáhne, ti spíš pasou po spartaku nebo felicii. Na srazy v okolí KM jezdí akorát jeden zrenovovanej hasičskej bastl a jedna žlutá vsetínská. Zároveň právě tady z fóra vím o jedné nádherně zachovalé bílé, z roku 1971, která by se měla po Kroměříži občas pohybovat, ale já na ni zatím neměl to štěstí.

Když už jsem to ale tak viděl, tak mě napadlo, jak vlastně měla škodovka na začátku 70. let bohatou modelovou nabídku. Klasický sedany 100-110 L, sporťák 110R, Octaviu combi jako takovýho malýho kombíka, 1202 STW jako větší kombi a 1203 jako mikrobus, dodávku atd. Na druhou stranu mě trošku fascinuje ten propastnej rozdíl mezi dvěma modelovýma řadama, vyráběnýma současně vedle sebe. Už embéčko, ale především stovka jsou z dnešního pohledu auta moderní doby, ovládací prvky, kulisu řazení, nároky na ovládání mají víceméně totožný jako dnešní auta. Naproti tomu mi ty kombíky a stejšny, byť se mi líbí, připadnou s tím svým centrálním rámem, předválečnou technikou, chladičem s dečkou ovládanou táhlem, jako takový těžkopádny špatně ovladatelný stodoly. Taková moderní doba a pravěk vedle sebe v jedné továrně. Docela by mě zajímaly pocity člověka, kterej si v roce 1971 odvážel z Mototechny novou Octaviu combi a vedle třeba někomu zrovna předávali stovku (teďka pomíjím to, že to asi kupoval kvůli kufru).
Mauricio
Čtvrtek, 21. února 2019 - 09:56:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9098
Registrován: 4-2005
Já bych dokonce řekl, že Ocelot vyrobil víc sanitek než jiných typů 1203. Nemyslím si ale, že by byť jen jedna z nich sloužila svému účelu.
Čtvrtek, 21. února 2019 - 14:29:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7573
Registrován: 12-2005
V Plzni stále pan Pech rozváží smluvně nábytek a koberce červenou 1203 valník s plachtou a jeho žena běžně po Plzni krosí s modrou 5 místnou "montážkou".
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Čtvrtek, 21. února 2019 - 19:42:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 332
Registrován: 10-2014
Mauricio-nechápu,Ocelotí sanitky jezdily samozřejmě jen jako převozové,počty nevím problémy byly stále s korozí,použitím laminátových dílů se pouze přesunula, Brně jsem cestou z nádraží v Krpoli viděl stát tři v jedné ulici.Ne přímo 1203 ale TAZky.
cendix-octavia má s razdvatrojkou částečně společný základ motoru a převodovky,jinak se jedná o zcela odlišnou koncepci octá má rám,trojka již samonosnou karoserii,jiné nápravy...Ten "hasič"se nedá nazvat zrenovovaným ani náhodou,nový lak není podle mě renovace...embéčko mělo clonu chladiče ovládanou taky strunou na středovém tunelu,kulisa řazení u octy,stw,pod volantem byla v době jejich vzniku běžná-pokud je toto řazení dobře seřízeno je s ním jízda naprosto bez problému-STW je sice stodola ale ovládání není těžkopádné,kam ji pošleš tam jede-až si to rozmyslí[wink]Měl jsem možnost se svést spartakem-škoda 445-v naprosto původním stavu s nájezdem okolo 50tkm-v autě nic nebouchá,řízení,řazení pod volantem přesné,brzdy a akcelerace překvapivé,dveře zavírající se bez pořádného rozmachu hluk v interiéru nízký bez rušivých pazvuků.Když to srovnám s novou škodou 136 favorit kterou nás vozil mistr na učilišti v roce 89 kde vše drnčelo a vrcholem prezentace bylo ulomené vnitřní otevírání dveří,tak nevím kde soudruzi udělali chybu...[lol]Já mám octavii se cca 75tkm najetými od nova,po výměně diagonálních pneu za nové radiálky je jízda nezáludná a místy až nudná...[happy]Kecám, se starým verglem se nikdy nenudíš...Už aby bylo hezky[jidlo]
Mauricio
Čtvrtek, 21. února 2019 - 21:42:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9101
Registrován: 4-2005
Ono mi tam vypadlo slovo “dnes” (neslouzi...) 😀
Vechtr
Pátek, 22. února 2019 - 08:04:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 128
Registrován: 12-2015
Něco málo jsem najezdil s octavií combi i s embéčkem. Zatímco MB je celkem normální auto, ve kterém jsou "jinak" jen páčky pod volantem, octavia je fakt jiný vesmír. Je tam prostě všechno jinak než v moderních autech. Startuje se bošákem u levé ruky, ruční brzda na deštník pod palubkou, opět na levou ruku, dálkovky pedálem, topení 1/2" mosazným kohoutem u motoru, lavice místo sedačky apod. Opravdu to evokuje předválečná auta. MB se řídilo zcela normálně, z oktávky jsem byl po pár kilometrech dost vydřený, jak jsem se musel pořád soustředit na obsluhu.
Pátek, 22. února 2019 - 19:14:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 991
Registrován: 8-2015
Na mé Škodě 120 se mi utrhl ventilek, fotky jsou z pneuservisu při opravě [happy] Nedaleko stál starý Mercedes [happy] 2019-02-22 A nechal jsem i narovnat přední světlo [happy]




(Příspěvek byl editován uživatelem kwasi.)
Sobota, 23. února 2019 - 20:49:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 106
Registrován: 2-2013
Sběratel kuriozit: Tak je fakt, že po jízdní stránce ty auta nemůžu hodnotit ani v nejmenším. Přestože jsme v blízké a širší rodině jak embéčko, tak kombíka měli, já už je nezažil (embéčko šlo pryč v roce 1976, kdy ho nahradila 110L a oktávka odešla někdy v roce 1987 bez náhrady) a nejel ani v nich ani s nima, tudíž by byla blbost odporovat [lol]. Tou špatnou ovladatelností jsem měl na mysli spíš to (a možná se špatně vyjádřil) co popisuje Vechtr. Prostě ten rozdíl mezi rozmístěním ovládacích prvků u embéček, potažmo stovek a dožívajících kombíků, což klade dost rozdílný nároky na řidiče.

I když je fakt, že tyhle poslední kombíky už byly přece jenom trošku přívětivější. Palubka a volant z embéčka, dvě páčky pod volantem, dělený sedadla a mezi nima ručka, spínací skříňka po pravé straně. To už na tom byly hůř stejšny, který si to všechno, co Vechtr vyjmenoval, vyžraly až do konce výroby v roce 1971.

Mimochodem dělal jsem si takový menší osobní průzkum [biggrin] a s tímhle provedením se setkat už je fakt oříšek. Většina lidí, když už teda chce kombíka, tak ho chce i s křidýlkama. Přitom tohle je taková hezká, dalo by se říct, raritka, která není v povědomí lidí. Pak to někdo nabídne k prodeji a vyrojí se na něj banda "odborníků", kteří mu vynadají, proč to auto tak zbastlil a uřezal mu křidýlka a tím ho zničil [lol].
transit01
Neděle, 24. února 2019 - 08:27:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2647
Registrován: 9-2012
Velebnosti [lol]

A něco lepšího [wink]

vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Neděle, 24. února 2019 - 09:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 107
Registrován: 2-2013
Tu "felcku" jsem viděl [lol]. Nejlepší je, že se fakt najdou lidi, kteří si myslí, že stačí uřezat oktávce střechu a pak se budou ještě nad fotkama do krve hádat, že je to přece stejný.
transit01
Neděle, 24. února 2019 - 09:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2648
Registrován: 9-2012
Hlavně tohle prej někdo koupil za 115 tisíc a původ je někde polsko. To snad ani nepřihlásí.. Snad jedině navařit střechu nebo fakt nevím.. Jinak, vědeli jste že Lada Samara f sedanu je vlastně Lada Forma? já ne [lol]

Má to někdo z baráku odnaproti, v zimě byla extrémně zaflákaná, teď jak je umytá tak je i docela pěkná.. Těsím se až se nám povede složení 4 starých vrán v sousedctví vedle sebe (Forma,205,AX,Favo). Já stojím na první fotce opodál. Jinak už tu žádná starší auta nepočítajíc Felicie, Peugeoty 106 a 306 kterých jsou mraky nejsou.
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Neděle, 24. února 2019 - 22:01:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 528
Registrován: 2-2009
Jo tenkrát jezdilo dvanáctsettrojek/TAZů 1500 habaděj[wink]

http://marek275.rajce.idnes.cz/
Pondělí, 25. února 2019 - 08:59:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 803
Registrován: 10-2007
Člověk sem pár dní nekoukne a už je to tu samá zajímavost :-) Díky, Risane, za objasnění situace v (asi) FKHV. Tohle jsem nevěděl, ale spoustu věcí to objasňuje. Ona je to bohužel obecně platná věc, že se sdružují hlavně ti, kteří chtějí věci organisovat. Ti co chtějí mít prostě jen svatý pokoj, volné hrací pole a dělat si věci po svém, pak skřípou zuby. Nejen ve veteránismu. Mimochodem, máš zkušenost i s jinými kluby než jen s Vaším brněnským, kde se uvažuje podobně jako u Vás?
Pondělí, 25. února 2019 - 10:03:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2062
Registrován: 10-2007
Jabberwocky: po pravdě moc nevím. Nemám přehled, jak moc jsou kde organizovaní a co řeší. Tolik času tomu zase nevěnuju, nemám zatím chuť a ten čas určitě využiju jinak. Ostatně mám zkušenost z práce nebo z politiky, že když začnu něco takového řešit, stejně se ke mně málokdy někdo přidá, všichni maximálně koukají, co z toho bude. Tak že bych nutně musel za někoho tahat horké kaštany...

Jak jsi správně napsal, kluby veteránistů starého střihu spíš chcípají na nedostatek motivace ke sdružování a klubové činnosti. Většina jich má asi přirozenou cestou v čele ještě pořád dědky, kteří takhle nejsou zvyklí uvažovat. Nebo prostě jen autaře, kteří chtějí mít svatý pokoj. Mají tak akorát dost práce, aby stíhali ty neustálé proměny systému testací, přidávání kolonek, bobtnání pokynů, zmatečnou elektronizaci agendy. Protože testace jsou nekonec často to jediné, co drží klub pohromadě. Plus nějaká ta akce, kterou dva-tři aktivní za klub pořádají. Možná jen málo klubů mělo takovou smůlu, že tam vypadla jedna generace a mají tam nějakého duší rebela, který přemýšlí, co je za tím vším chaosem.
Mauricio
Pondělí, 25. února 2019 - 11:31:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9102
Registrován: 4-2005
a původ je někde polsko. To snad ani nepřihlásí..
Není to tak dávno, co tu proběhla Škoda 100 s uřezanou střechou a snad dokonce i na legálních papírech, rovněž z Polska. Ale podrobnosti si už nepamatuju a možná, že si to pletu s něčím jiným.

že stačí uřezat oktávce střechu a pak se budou ještě nad fotkama do krve hádat, že je to přece stejný.
Pamatuju si na člověka někde od Hradce Králové (myslím Daneček nebo nějak tak?), co řezal střechy Rapidům a pak je vydával za originál MTX. A že se těch lidí nachytalo. Kupodivu něco bylo i na dokladech, nevím, jak to dělal, i když tehdy tahal z Anglie cabria za pár korun, otřel prach mokrým hadrem a prodával s cenovkou nákup + několik desítek procent, možná že doklady pocházel z těchto vozů. Možná Risan by mi mohl osvěžit paměť, myslím, že dotyčnej dělal i do MTX Roadster a svýho času se dost pohyboval po burzách (a byla to taková dost profláklá figurka)...
Pondělí, 25. února 2019 - 16:30:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1220
Registrován: 3-2011
Na tej fotke od Bagra_poclaina je v pozadí nejaká VB budka. K čomu slúžila? Niekto odtiaľ sledoval alebo riadil premávku?
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pondělí, 25. února 2019 - 18:19:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 335
Registrován: 10-2014
Bagr poclain-Jezdilo i stálo,zdroj 1203 forum.
Pondělí, 25. února 2019 - 18:41:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 1-2009
Já na té fotce s 1203 vidím i Renault 5 a červené báwo [jidlo]
-OndraS
Pondělí, 25. února 2019 - 18:51:52  
Neregistrovaný host
Za tím trambusem vpravo je ještě jedno BMW. A pak i 603 s černou střechou.
-OndraS
Pondělí, 25. února 2019 - 18:58:16  
Neregistrovaný host
Mimochodem, na té fotce je celkem vlastně jednoduchý poznat něco západního. Má to sice lehce, a přesto viditelně, tónovaný okna :D
Pondělí, 25. února 2019 - 19:56:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 336
Registrován: 10-2014
Zdá se mi to,nebo má ta "pohotovostní" avia modrý majáky?
Pondělí, 25. února 2019 - 20:25:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1221
Registrován: 3-2011
Keď sa tak na tú fotku dívam lepšie, spomenul som si, že dávnejšie som do SPZ diskusie pridal jeden obrázok, záber z takmer rovnakého miesta:

E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pondělí, 25. února 2019 - 22:02:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2063
Registrován: 10-2007
Mauricio: nenapadá mě nikdo, neuvědomuju si, že bych někoho takového znal. Znal jsem pár lidí, co měli Rapida z Anglie nebo Roadstery, většinou lidi z Virtu, ale ne někdo, kdo by s tím kšeftoval? Nevím. Svého Roadstera jsem kupoval od původního majitele tady v ČR.

Pokud jde o zde prezentované obrázky z ulic, auta na nic mě vlastně ani nenadchla, ostatně vesměs jde o dodnes v mnoha exemplářích dochované vozy a lze je běžně vidět jezdit třeba na srazech. Co zmizelo a už vidět není, je právě drobný mobiliář jako ta fízlbudka. To byl skvělý Ferův postřeh.

Vzpomínám si, že v Brně byly občas někde k vidění taky budky na řízení křižovatek. Bylo to docela designové a někde to museli vyrábět ve velkém. Třeba původní úrovňová křižovatka velkého okruhu v Pisárkách (Hlinky-Bauerova-Žabovřeská), dnes již zcela přestavěná na mimoúrovňovou, jednu měla, a příslušník v ní býval až skoro do konce (je vidět zcela vpravo na tomto snímku). Kromě křižovatek se stejný prvek používal i jinde, například na starém autobusovém nádraží u Grandu byla pro dispečera a hlášení. Byly stejné stavbičky i v jiných městech nebo to byla lokální specialita podobně jako typizované brněnské strážnice dopravky, stavěné u všech výpadovek (na mnoha místech dodnes stojící, i když třeba přestavěné)? Máte někdo povědomí? Vím, že se tím zabývá třeba brněnská PHSOS, ale třeba bude vědět někdo z nás tady.
Úterý, 26. února 2019 - 08:27:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4538
Registrován: 4-2003
V Olomouci na křižovatce ulic Velkomoravská a Rooseveltova stojí obdobná budka na kuří noze doposud, jen se z ní stal reklamní poutač. Viz panorama na Mapy.cz.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
transit01
Úterý, 26. února 2019 - 19:29:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2649
Registrován: 9-2012
Mému kamarádovi se dnes navečer povedl vskutku zajímavý fotoúlovek v podobě US escorta se starou Rychnovskou značkou. Minul jsem se tam s ním i s autem, auto jsem viděl z autobusu, než jsem vystoupil a došel už tam nebyl. Nikdy v životě jsem to neviděl a troufám si říct že v čechách jích asi moc na původních značkách nebude.

vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Středa, 27. února 2019 - 07:24:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2229
Registrován: 9-2005
Tyhle budky byly podle mne skutečně typizované. V Budějovicích také jedna stála na náměstí 1.máje, další tam byla (možná ještě je) na cvičišti tehdejšího Automotoklubu a myslím, že jsem se s ní potkal i v Košicích před hlavním nádražím ještě v roce 2007.
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Středa, 27. února 2019 - 17:15:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1222
Registrován: 3-2011
Houmr: tá z Košíc na Staničnom námestí mala trochu iný tvar
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

-OndraS
Středa, 27. února 2019 - 17:21:40  
Neregistrovaný host
Nemůžu se zbavit dojmu, že by taková fízlobudka i dneska mohla krásně plnit svůj účel. Typicky, Kamenolom, když jsou ohňostroje. Dopraváci by mohli aspoň chvílema dělat něco užitečnýho, než jen měřit za smrčkem a nebo na hlavním tahu do Znojma lítat s neoznačeným autem a předjíždět před horizontem bez blinkru při hodbě za padouchem, jedoucím 110.
Čtvrtek, 28. února 2019 - 14:03:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2064
Registrován: 10-2007
Vyšel zase jeden článek o jednom zapomenutém favoritu s cenovkou přes 400 tisíc korun. Tentokrát je zajímavý tím, že neobsahuje jen nástřel krpálkovské ceny, ale rovnou i informaci o tom, že za ty prachy to někdo koupil. Jde možná o trochu netypický kus pro export na východ - řekl bych, že v tom roce k této karoserii už u nás byly jen motory se vstřikováním a toto vypadá na karburátor. Možná jste někdo lepší znalec, tak mě opravíte?
-OndraS
Čtvrtek, 28. února 2019 - 16:12:38  
Neregistrovaný host
No ja nevim jestli nežiju v bludu, ale mám dojem, že pro export do Tramtarií se montoval karburátor až do konce výroby.

Jinak 400.000 za Favorita, já nevim no [proud]
Mauricio
Čtvrtek, 28. února 2019 - 16:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9105
Registrován: 4-2005
Tak já měl modelovej rok 94, první registrace 10/93 a motor 781.135, 43 kW, karburátor. Byla to úplně běžná věc, ale jestli jen na export nebo i sem, to netuším...
Čtvrtek, 28. února 2019 - 17:42:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 108
Registrován: 2-2013
Pro tramtárie (přesnějc pro Afriku) se montovaly karburátory i do Felicií, někdy do roku 96. Jinak cena tohohle fáva je asi ten případ, kdy by to i taková socka, která by všechno chtěla za pět prstů, vůbec nechápe historickou ojedinělost každé orezlé škodárny a má klapky na očích před současným trendem (čti odpůrce současných cen), jako jsem já, pochopila.
Čtvrtek, 28. února 2019 - 19:36:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2065
Registrován: 10-2007
Je to asi opravdu pro lidi, kteří mají místo srdce kalkulačku, já bych si to teda nekoupil. Vůbec mi nejde o cenu, ale co s tím? Jezdit se s tím nedá, to by tomu hrozně klesla hodnota. Odletí kamínek do skla a můžu se jít oběsit. Vrtat se v tom nedá, protože jezdit to nemusí a nakonec by tomu zase akorát klesla hodnota. Takže strčit do klimatizované haly a dobře pojistit, kdyby se hale pod tíhou sněhu prolomila střecha nebo tam něco chytilo od nějakého zktatu. A jít se na to čas od času podívat, to můžu klidně i do muzea. A ještě si u toho můžu zanadávat, že to nebo ono nemají původní. Srovnejme s paketem “tři unikátní prototypy za mega”, které taky vesměs jezdit nebudou a mají být do haly. Moc na dračku nejdou. V čem je rozdíl? Že tamty se neleskly? To snad řeší jen ženská. Že tamty nikdo nepoznává, jsou málo kultovní? Dnešní pracháči s tím nejezdili jako děcka?
Čtvrtek, 28. února 2019 - 20:17:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 805
Registrován: 10-2007
Jeden důvod mě napadá. Člověk si kupuje cosi jako „historii v konservě“, zastavený čas. Ne aby v tom jezdil a rekonstruoval si, jak asi historie vypadala „zevnitř“, nýbrž aby na ni, autentickou, koukal přes sklo zvenčí. Něco jako moucha v jantaru. (Ale taky si myslím, že důvodem koupě byla spíš investice.)
Čtvrtek, 28. února 2019 - 20:23:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 109
Registrován: 2-2013
Risan: Souhlasím s tebou, že je to v podstatě auto na prd. Ovšem musím vyjímečně poznamenat tu tolikrát omletou frázi všech šmelinářů se starýma autama, kterou z duše nenávidím - auta v takovýmhle stavu skutečně nejsou a nebudou, takže cena adekvátní, ovšem když už na sraz, tak leda na vlečňáku zabalený do peřin.

A co se týče toho porovnání s prototypama. Všechny důvody, který jsi uvedl jsou v podstatě správný. Díky tomu, co se ze socialistických vykopávek v posledních letech stalo, se prostě nejde ubránit vlně snobismu (i já jsem do určité míry snob nebo aspoň ješita). Což o to, když se to neleskne, tak naleštit to jde, ale spousta lidí si auta kupuje proto, že je to in a potřebujou si trošku polechtat ego a ne dorazit na sraz s náladou typu "užijem si sranda den a ukážem si, co jsme na těch autech za ten rok udělali". Jenže na to je potřeba i druhá strana, teda ta, která to ego bude lechtat. A co si budem povídat lidi na srazech nejsou kolikrát moc zasvěcení, často tam dorazí jedinci, kteří potřebujou zabít sobotní odpoledne a jako takovej vedlejší produkt se podívají na auta, který dřív vídavali a mají je zafixovaný v určité podobě. Všechno, co se od té podoby liší je dle nich bastl a ničení krásnýho auta. Výše jsem popisoval situaci s bezkřidýlkovýma oktávkama kombi, kdy i ve veteránských skupinách se často stává, že je majitel obviněnej, že zprasil auto domorobo úpravama a to je auto, který jezdilo v tisícových počtech. Takže i kdyby se třeba ten furgon podařilo dostat na papíry, stejně by většina lidí nad tím asi ohrnula nos, což takovej leštič ega nemůže potřebovat.
Mauricio
Pátek, 01. března 2019 - 10:50:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9106
Registrován: 4-2005
Je to každýho věc. Já jsem zase schopen utratit nehorázný prachy za (dle názoru některých) neskutečný blbosti, takže celkem rozumím tomu, že někdo zase utratí půl míče za "novýho" Favorita. Proč ne. A nemusí se na to jen chodit dívat do garáže, třeba to má jako investici - může to za 10 let prodat s nějakým velkým ziskem...

Osobně to u aut vidím ale jinak - než to mít v garáži a bát se, že mi na to sedne prach (nebo v tom mít uložené peníze apod.), tak to radši koupím s tím, že to budu využívat a až si užiju a přestane mě to bavit, tak to prostě prodám a koupím zase něco jiného. Pravda, nevím, zda bych takto uvažoval i u výše uvedeném případě - ale dost možná jo.
Pátek, 01. března 2019 - 18:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110
Registrován: 2-2013
Já si dovolím trošičku odbočit od tématu. Dneska je to totiž na den přesně 30 let, kdy se tenhle samohyb objevil u nás v garáži [lol]

Pajzák
Pátek, 01. března 2019 - 20:41:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2471
Registrován: 6-2015
Pěkná. My jsme měli 49-44 z vedlejšího okresu. [happy]