Diskuse » Archiv 2019 » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 23. 12. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Youngtimery do 23. 12. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 25. listopadu 2019 - 13:01:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 178
Registrován: 2-2013
Takhle, neprodavam ji proto, že bych byl línej zjišťovat, proč to žere baterky. Ta podlaha mě donutila trošku si zjišťovat informace o karosářské stránce. Je to sice jenom flek a zbytek podlahy je v pořádku, ale to, co jsem měl s autem původně v plánu, teda uvedení do vzhledu v jakým to opustilo fabriku je prostě nereálný a většina lakyrniku mi to nedoporučila. Možná, že někomu to příjde zbytečný, ale mě by to prostě nemohlo dělat radost a chodit do garáže, protože musím, to se mi taky nechce. Když si to vezme někdo, kdo s tím bude spokojenej, tak budu spokojenej i já.
Pondělí, 25. listopadu 2019 - 17:52:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4646
Registrován: 11-2006
Pajzák: jak to funguje nemám tušení, ale takhle to vypadá vykuchaný [proud].


Sběratel: no předešlý majitel měl tuny vazelíny úplně na všem, včetně žárovek. No a nevyhnul se ani tachometru. Já to vyčistil, ale asi už bylo pozdě. Zkusím vyměnit náhon tachometru, to je ta levnější varianta a když to nepomůže, tak holt sehnat jiný tachometr, což je ta dražší varianta.
Pondělí, 25. listopadu 2019 - 19:05:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 588
Registrován: 5-2013
Mirous:
"Zkusím vyměnit náhon tachometru, to je ta levnější varianta"
Měnit jej "na zkoušku"nemá smysl.
Náhon buďto urvaný je nebo není, zkus zatahat nebo otočit tím čtyřhranem, co se strká do tachometru, pokud je utržený, zpravidla s ním jde točáčet případně z bovdenu vytáhnout celý utržený díl. Nebo zvedni jedno zadní kolo, či celou nápravu do luftu, auto pořádně zašpalkuj, nastratuj, zařaď kvalt a zkus převodovku protočit, uvidíš na vlastní oči jestli se točí.
Pondělí, 25. listopadu 2019 - 19:44:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4647
Registrován: 11-2006
Tak otočit s ním jde rukou celkem lehce.. Takže by to snad nemuselo být tachometrem..
Vechtr
Úterý, 26. listopadu 2019 - 08:17:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 156
Registrován: 12-2015
cendix: Upřímně, už když ta dacia opustila fabriku, tak asi nevypadala zrovna jako sen evropského motoristy. Mně osobně by se líbilo ji nechat vzhledově tak, jak je. S tou otlučenou značkou a zašlými blinkry je to taková patinovka. Na srazech mají taková auta dnes už větší úspěch než leštěnky po celkové GO, které sice opravdu vypadají jako z fabriky, jejich majitelé si to ale nechali udělat u firmy, sami na to nesáhli, mají to celý rok jen v garáži, o technice nic neví a auto kolikrát neumí ani pořádně nastartovat, ne tak s ním jezdit. Navíc se s takovým autem nemusíš bát vyrazit do provozu, neřešíš každý otisk prstu jako u auta s novým lakem. Pokud bys nechtěl dělat celkovou GO a jen to postupně flikoval, bude to vypadat hloupě - když na to namontuješ nějaký nový lesklý díl, nebude se to k tomu zašlému zbytku hodit. Myslím že Risan už zde tento přístup nastínil - auto po technické stránce v pořádku, takže se s ním dá jezdit i na delší trasy třeba do zahraničí a nehrozí, že si majitel na srazu řízne ostudu kvůli nějaké poruše, ale po vzhledové stránce v designu starého pekáče, který už něco pamatuje. Kamarád má takovou Škodu 100 z první série. Auto je vyvařené, hnací agregát po kompletní GO ve stavu opravdu jako z fabriky, vše funkční a spolehlivé, ale vzhledově auto udržuje tak, jak bylo v roce 1995 odstaveno u Ostravy do garáže a o 18 let později zase vytaženo, s popraskaným lakem, každým plechem trochu jinak barevným a pár lehce orezlými místy.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Úterý, 26. listopadu 2019 - 10:07:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2159
Registrován: 10-2007
Vechtr: to bude nějaká mýlka, já nejsem zastáncem orezlých aut a to ani v případě, že mají pod kapotou všechno nové. Já jsem ze staré školy. Důvodů jsem tu už napsal celou řadu a nemá asi smysl je zase opakovat. Pokud je auto orezlé, je třeba to opravit. Veterán se nemusí lesknout víc než nový (ale nová auta se leskla vždycky), ovšem není nic ušlechtilého na tom, když vypadá jako auto na konci životnosti. To jen dnešní pokroucená doba, kdy všechno musí být levně a hned a zároveň musí být zajímavé, neotřelé a šokující, povyšuje vraky na historiografii. Většinou je to podobná bída i pod kapotou - jakž takž rozchozená mechanika s vyměněnými nejhoršími průsery se vydává za “kompletní generálku”.

Cendix má ale podle mého soudu jiný problém - auto celkem dobrý, ale dostal se do té fáze vystřízlivění, kdy zjistil, že toho je víc, co by se mělo udělat, a on je na to sám. Tak propadá malomyslnosti. Buď s tím sekne nebo by měl honem něco udělat, čím si dokáže, že to půjde. Pořád ještě nevíme, jak je na tom dobíjení, pořád ještě nevíme, jestli ta podlaha je skrz nebo jestli je to jen liška od zkondenzované vlhkosti a chce to drátěný kartáč a alkyton.
Mauricio
Úterý, 26. listopadu 2019 - 12:02:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9300
Registrován: 4-2005
jakž takž rozchozená mechanika s vyměněnými nejhoršími průsery se vydává za “kompletní generálku”
...aby si mohl prodejce hnedka říct o nějaké to procento navíc. "Auto ve vůni", kdy se za pakatel "opraví" nejnutnější, aby to dobře vypadalo, a ono se to mnohonásobně vrátí. Ale to je naše česká povaha, "tohle vypadá pěkně, hmmm, noooo, to asi vezmu, netřeba dívat se pod kapotu nebo na podvozek." Co na tom, že vedle bude stát to stejné auto, trochu víc opelichané, ale technicky v lepším stavu.

dostal se do té fáze vystřízlivění, kdy zjistil, že toho je víc, co by se mělo udělat, a on je na to sám.
Celkové znechucení situací, která vzápětí přejde. Výsledkem tohoto bude, že auto prodá, a druhej den se bude mlátit do hlavy, že to byla chyba. V tomto stavu bych navrhoval zavřít to do garáže, nechat to nějakej den uležet a pak se do toho vrhnout. Netřeba to vzdávat hned na začátku, zejména, když je na tom autě už dost uděláno a problémy, které tam jsou, nejsou neřešitelné.
Úterý, 26. listopadu 2019 - 12:54:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2160
Registrován: 10-2007
Mauricio, s tou generálkou jsem teď nemyslel auta na prodej, to je jiná kapitola. Bavíme se o nové módě vydávat stodolové nálezy za veteránismus.
Úterý, 26. listopadu 2019 - 13:04:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7682
Registrován: 12-2005
Přesně. Postavil bych to do garáže a ppčkal až se udělá teplo. Teď je lezavo, tma, šedo...deprese. Po zimě vyleze slunce, udělá se teplo a všechno zas bude vypadat úplně jinak.
Jestli pro Cendixe jsou ty drobný existenčně významný tak ať to prodá. Pokud ne tak viz co jsem psal výše.
Taky jsem prodal trabanta za almužnu jenže jsem si nechtěl nikde pujčovat tak sem ho s těžkym srdcem prodal. No tehdy jsem ne iděl jinou možnost. Dneska vidim že to mělo jiný řešení, bylo zbytečný se toho zbavit a ještě k tomu tak lacino. Do teď mi to štve.
Takže Cendixi neukvapuj se pokud nemusíš.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Úterý, 26. listopadu 2019 - 13:59:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 179
Registrován: 2-2013
Ono se to má tak. Ta elektrika bude skutečně nejspíš jenom kravinka s nepříliš složitým řešením. Jenže to, že to po vzhledové stránce není nic moc, na to jsem přišel asi měsíc po té co jsem to koupil a od té doby jsem se akorát utěšoval, že se to jednou spraví a dá se to po té vzhledové stránce do kupy. Záměrně jsem proto napsal do původního vzhledu, ne stavu. Já skutečně nejsem zastáncem toho, čemu se dneska říká patina (ale když se to někomu líbí, tak proč ne). Já jsem se to vydal obhlidnout sám a bohužel ve stavu vrcholného blaha z toho, že jsem něco konečně našel, zrovna totiž neměl čas nikdo, kdo mě zná a dokázal by mi říct: "vole neber to". Není na to plecharina, protože velkej sklad na Slovensku vykoupil holandskej překupník na dvanáctky Renaulty. Prostě jsem se opravdu dostal do slepé uličky.
Koumes
Úterý, 26. listopadu 2019 - 19:57:32  
Neregistrovaný host

Pěkná poslední mezitypová užovka v Pardubicích v říjnu při městských slavnostech i se starou SPZ
Úterý, 26. listopadu 2019 - 22:40:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4648
Registrován: 11-2006
Cendix: v životě nedám Fiata do původního stavu tak, jak by podle roku výroby měl vypadat. Ne, že by to nešlo, ale prostě by go vyšlo na takové peníze, že mi to za to nestojí. Jen správnâ maska stojí deset tisíc v Polsku a to nemám správné dveře, volant, tachometr, přední čelo a i kdybych to vše měl, nikdy bych tam nevrátil zpět řazení pod volantem. Ve výsledku by se mi vyplatilo sehnat jiný auto, i když za ty ceny, co se to nabízí..
A tak holt žiju s tím, že to má vyměněnou kastli, budu doufat, že to projde testací, abych třeba oddálil zákaz ježdění starým neekologickým verglem a budu se dál radovat z jízd a nasírat při každé poruše. A zatím vlastně ani žádná zásadní porucha nebyla, jen soubor různých divných vlastností, jejichž příčinu jsem ještě neodhalil.
Středa, 27. listopadu 2019 - 02:01:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2161
Registrován: 10-2007
Přesně jak píše Mirous - je třeba si najít kompromis na škále od “pane, co stojí tenhle žigulík” do “tento šroubek zespod palubní desky nemá mít zapuštěnou hlavu, ale čočkovou” a s tím se nějak vnitřně vyrovnat, aby člověk především nemusel bojovat zbytečný boj sám se sebou. Přičemž u aut z východního bloku ze 70. a 80. let je z mnoha důvodů zdravější být blíž k tomu prvnímu než k tomu druhému.
Mauricio
Středa, 27. listopadu 2019 - 09:49:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9301
Registrován: 4-2005
Jenže pak přijedeš na nějakou akci nebo sraz a řeší se "zapuštěná hlavička", kolem auta ti lítá "odborník" s metrem, že máš bílej pruh "o centimetr výše než má být" a ještě ti někdo z návštěvníků ulomí zrcátko nebo anténu. A máš hned po chuti něco dělat dál. A přitom - kde jinde bys chtěl čerpat inspiraci a rady než právě na nějakém srazu podobně postižených jedinců?
Středa, 27. listopadu 2019 - 13:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4649
Registrován: 11-2006
Tak musíš vybírat takové srazy, kde se Ti tohle nestane. A nebo se naučit to ignorovat. Já na srazy nejezdím, raději vezmeme s kamarádem ty naše plečky a ženy a jedeme někam na výlet. Když má nějaký pocestný zájem, rádi mu auta ukážeme a hodíme řeč. Na chování buranů na srazech jsem alergický. Zatím jsem byl jen na jednom a to na Moskvič srazu, který organizoval Jirka, zde 353,a tam to bylo fajn. Nikdo šroubky nehodnotil a nikdo mi nerval anténu ze střechy. Možná zkusím ještě jednu akci u nás, ale i ta se poslední dobou stává masovou a tak budu muset k autu postavit pitbula a žiletkový plot, aby dementní matky pochopily, že dítě na kapotu cizího vozu fakt nepatří. Ale furt jsem na tom lépe, než majitelé Felicií, do těch kabrioletů cpou parchanty rovnou za volant. Strejdové řešící šroubky jsou mi úplně jedno. To jsou hospodské řeči. Stejně většina z nich nepozná Fiata od Žigula.
Vechtr
Středa, 27. listopadu 2019 - 13:17:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 12-2015
Celkové znechucení situací, která vzápětí přejde. Výsledkem tohoto bude, že auto prodá, a druhej den se bude mlátit do hlavy, že to byla chyba.

To potvrzuju, před pěti lety jsem takto unáhleně za pár tisíc prodal jezdící 1000MB s novou STK jen proto, že se na ní nakupilo několik drobných závad a zdálo se mi, že s autem mám víc starostí než radosti. Dnes se chytám za hlavu, všechno se dalo vyřešit a mohl jsem mít pěkné auto.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Pátek, 29. listopadu 2019 - 18:53:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 614
Registrován: 2-2009
Dojčland 🇩🇪





http://marek275.rajce.idnes.cz/
Pondělí, 02. prosince 2019 - 15:51:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9676
Registrován: 5-2002
Pokud se taky na Štědrý den doma nudíte...

Vánoční projížďka pro otužilé youngtimeristy 2019
Sraz v 10:00 na horním parkovišti pod hradem Kunětická hora, po zatím neupřesněné trase potom pojedeme do muzea v Rosicích nad Labem, kde bude možnost drobného občerstvení.
Akci najdete i na našem Facebooku - https://www.facebook.com/events/277536289576179/


Mauricio
Pátek, 06. prosince 2019 - 14:24:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9321
Registrován: 4-2005
Tady je teď poslední dobou mrtvo jak u nás v práci, když je hodinu před koncem pracovní doby, tak aby se to trochu oživilo, posílám včerejší úlovek. Vozidlo očividně běžně provozní, zachovalé, s krásnou provozní patinou, za volantem muž ve věku 70+ (vůbec bych se nedivil, kdyby 1. majitel), vedle evidentně jeho paní (nebo jemu věkem podobná kamarádka).



Pro nás, co si tato auta za běžného provozu už nepamatujeme, je každý takový den svátek.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Pátek, 06. prosince 2019 - 19:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 180
Registrován: 2-2013
Teda, vidět erko s původním majitelem a původní značkou, to už je dneska taky rarita, to už je spíš víc vidět o mnoho míň vyráběný Garde v podobným stavu, o Rapidech ani nemluvím.

Jinak dneska odjela Dacia do novýho domova. Bylo to skutečně po zvážení všech okolností. Tak nějak jsem si uvědomil, že technickou stránku věci bych se asi naučil, ale po vizuální to musí splňovat určitá kritéria původnosti, něco v tom smyslu, o čem tu mockrát mluvil Risan a to tohle moc nesplňovalo. Vzal jsi ji člověk, který se o ni dobře postará a zároveň se nebude zabývat otázkou, jestli to má přední čelo zastříkaný gumoasfaltem nebo jestli je barva původní. Holt jsem byl do toho až příliš nadšenej a ačkoliv se znám víc než dobře, jsem prostě nebyl schopnej rozlišit, že mi to postupem času může začít vadit. Inu, sice mě tahle povahová vlastnost nebo přímo rozmar příliš netěší a ani nešlechtí, ale furt si říkám, že každou chybou se člověk poučí. Otázkou bylo co do prázdné garáže. Tak dlouho jsem chodil, přemýšlel a dumal...

...až jsem koupil tohle [biggrin]



Ta má původní úplně všechno.
Pátek, 06. prosince 2019 - 19:19:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 656
Registrován: 8-2012
No pěkný, vypadá to dobře. Pokud to není shnilý, tak bych začal dutinama a na jaře bych natřel podlahu zevnitř, aby to nedopadlo jako u tý předchozí. Pak nástřik spodku atd. Ale třeba budeš u tohoto kusu mít větší radost z vynaloženýho úsilí, protože je to ONA
Pátek, 06. prosince 2019 - 19:20:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7434
Registrován: 3-2007
...každou chybou se člověk poučí... [nene] No očividne si sa nepoučil.

[lol] srandujem. A držím palce.
-OndraS
Pátek, 06. prosince 2019 - 19:46:28  
Neregistrovaný host
Jéžišmarjá, zastavte ho, je to blázen [proud]

A já doufal že si tu červenou necháš a dozvíme se to dobíjení...
Ja mám taky dvě Camara [happy]
Pátek, 06. prosince 2019 - 20:05:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 2-2013
Díky [happy] Já nevím jak je to možný, ale tam není špetička rzi. Po zkušenostech s předchozí Dachnou a tím, jak bych nechtěl, aby to vypadalo, jsem to vzal milimetr po milimetru a nikde nic. Sníh to vidělo poprvé až teď, když jsme to nakládali, hned po koupi vystříkaný konkorem obohaceným o změkčovač, aby to nepopraskalo a nedostala se tam vlhkost. Takže to z těch spár leze doteď.

Ondra: No, jenže to bych si v těch Dachnách musel ustlat [proud]. S tím chlapíkem co to koupil jsem ve spojení, takže se ho na to můžu zeptat, ale ještě když jsem to řešil, ptal jsem se na to toho chlapíka, co to celou dobu spravoval a ten říkal, že to sice nebylo u dacií, ale u škodovek se prý stávalo, že když byl alternátor starej a opotřebenej, tak dělal nějaký drobný výboje, který odrovnaly baterku, čili jestli to nemohlo být i tady. Nicméně, teď to stálo tři dny venku na tom mrazu bez hnutí. Včera večer k tomu příjdu, že baterku odpojím a před prodejem nabiju a to auto, který normálně bylo schopný baterku vycucnout v létě během pár hodin v garáži, po těch třech dnech při teplotách kolem nuly chytlo na drc.

Mimochodem to žlutý je o půl roku mladší a má výrobcem integrovanej odpojovač baterky na plusovým kontaktu, těžko říct, jestli je to náhoda.
Pajzák
Pátek, 06. prosince 2019 - 21:49:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3287
Registrován: 6-2015
Vidíš, kdyby sis nechal tu červenou, stačilo přikoupit jen to větší žluté z fotky.[wink]
Sobota, 07. prosince 2019 - 11:45:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 182
Registrován: 2-2013
Včera večer se ke mně dostala znepokojivá informace ohledně veteránské testace. Na jedné facebookové skupině týkající se prodeje veteránů jsem se dostal do diskuse s chlápkem, co tvrdí, že od roku 2022 nebude možný nechat otestovat Škodovky řad 742 (105-136) ani klubovou ani krajskou veteránskou testací. Údajně budou muset být vedený jako tzv. klasické vozidlo a vzhledem k rizikovosti jejich provozu na ně bude uvalená několikanásobně větší sazba pov. ručení a budou procházet přísnější TK a emisema (nevím, ale doteď na emisích platilo, že musí splnit hodnoty platný v době jejich výboby, ne?). Pán je údajně členem FIVA a FKHV, čili to vypadalo jako zaručený informace. Co mi ale přišlo nesrozumitelný bylo, že jednou to zdůvodňoval požadavkem na sjednocení směrnic, jednou legislativními návrhy z Ministerstva dopravy. Dle něj dokonce v Rakousku podobná auta (patrně myslel Golfy a jemu podobný) přes noc ztratily cenu.

Když jsem to vztáhnul na svůj příklad Škodovky a Dacie, tak mi řekl, že Dacie by klubovou testací na HV prošla i potom, protože je to raritní. Jestli je to pravda, tak mi to teda hlava nebere. Doteď bylo poměrně spolehlivou hranicí stáří auta. Ale jestli to bude tak jak říká, tak v tom bude pěknej bordel. Znamenalo by to, že by otestovali rumunský auto jenom proto, že jsme v ČR a starý Dacie tu nejsou tak moc k vidění, ale v Rumunsku stojí u každýho pankejtu, zatímco jenom o půl roku mladší český auto by neotestovali, protože jsme v ČR a ne v Rumunsku a je jich tu logicky víc. Ten, kdo by to posuzoval, co je raritní a co ne, by byl předpokládám uplatitelný lidský faktor. Myslím, že místo zjednodušení by to přispělo k mnohem větší anarchii.

Přiznám se, že to až zas tak moc nesleduju, zaslechl jsem návrhy, že poslední rok výroby pro otestování by měl být 1990. Všiml jsem si i tlaků na to, aby byla hranice pro uznání posunuta na 40 let. Nic z toho pokud vím neprošlo. Ale tohle mě zarazilo, tak jsem se chtěl zeptat, jestli by o tom někdo nevěděl víc. Popřípadě i co si o tom myslíte.
Sobota, 07. prosince 2019 - 16:07:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 657
Registrován: 8-2012
Ještě se vrátím k tématu původního stavu aut fotkou Žigula. Zahlíd jsem ho nedávno u špitálu v Brně- opatrně přijížděl a ještě opatrněji parkoval. Vyzpovídal jsem řidiče a kromě přestříkaných dveří u řidiče celý auto v původním nešáhnutým stavu. Když majitel zmizel, celý auto jsem odspoda zkoumal a nechápu jak to do dneška vydrželo v tak krásným stavu, aniž by to mělo vrstvy nástřiku na spodku.Dokonce bych řek, že to nebylo stříkaný nikdy krom výroby. Dokonce i kola měla šedý originál lak a nápravy taky a bez koroze. Moc pěkný. Předpokládám, že v zimě nejetý a v dešti asi taky moc ne.
Sobota, 07. prosince 2019 - 16:57:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7693
Registrován: 12-2005
Cendix - To mi přijde jako hovězina. Ikdyž je tak že to co nám dementi volí jde proti lidu na všech frontách tak nevim ..[uhoh]
Nechápu co je na škodovkách s motorem vzadu tak rizikovýho?
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Sobota, 07. prosince 2019 - 17:41:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2162
Registrován: 10-2007
Možná k věci šílených nápadů na změny v testování historických vozidel je tento otevřený dopis FKHV: https://www.fkhv.cz/news/dopis-pro-veteranskou-obec/.

Ale nejsem si z toho textu tak úplně jistý, co nám vlastně sdělují. Onehdy třeba FKHV vymyslela a dala pokyn testovacím komisím k tomu, aby se u historických autobusů omezoval počet cestujících na 8. Takže dobré nápady nejdou jen zvenčí FKHV, ale rodí se i uvnitř.

Když už jsme u čtení stránek FKHV, visí tam ještě toto: https://www.fkhv.cz/news/zmena-postupu-mereni-emisi-pro-historick a-vozidla/. Zkoušel už někdo?
Sobota, 07. prosince 2019 - 18:10:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 183
Registrován: 2-2013
Martin: Údajně je to riziková skupina proto, protože je to schopný jet rychle jako moderní auta, ale chybí tomu bezpečnostní prvky jako moderním autům (čti ABS, ESP, ASR a dalších asi stopadesát zkratek). Jak jsem ale pochopil, tak se má zároveň hledět na určitou raritnost, takže předpokládám, že v praxi by to vypadalo tak, že 125 L z roku 1989 otestovat nepůjde, protože je to rizikový auto schopný s větrem v zádech dosáhnout závratnou rychlost 140 km/h (to je zajímavý, že v naší drahé vlasti je max. povolená rychlost 130 km/h pro všechny auta, tak nechápu ty opičky) a nemající elektronický výstražný prst, kterej by řidiči řekl, že jede špatně, ale 136 GL ze stejnýho roku otestovat půjde, protože hubu si v tom rozbiješ úplně stejně, ale prodalo se jich míň.

Risan: Jo, tenhle otevřený dopis jsem náhodou před cca těmi 14 dny taky četl. Nějak jsem tomu moc nevěnoval pozornost, ale řekl bych, že pokud to nebude přímo ono, bude to s tím mít souvislost. Prostě pořekadlo "dej volovi funkci, vymyslí zákon" v praxi.

Pavel: Sešlo se asi víc věcí dohromady. V Togliatti měli tehdy dobrej den a majitel to moc nevyužíval. Nicméně, musím uznat, že je krásnej. Podle čísla asi jedna z posledních dodávek 01. Shodou okolností jsem přesně před dvěma lety viděl kousek dál u Tivoli párek důchodců v jedné z prvních dovezených 01. Krásná, šedá, stejně netknutá jako tahle. Akorát zrovna padalo bílý svinstvo a silnice byla souvislá vrstva prosolené břečky. Až mě toho auta bylo líto.
Sobota, 07. prosince 2019 - 18:56:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 616
Registrován: 2-2009
Riziková skupina obrazem

http://marek275.rajce.idnes.cz/
Sobota, 07. prosince 2019 - 20:19:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7695
Registrován: 12-2005
Aha takže všechno s motorem vzadu bude rizikový. Cajk. Radši se nabouram v emkový šade než v tý nejmenší Aerovce která nemá pásy, střechu a kola má z motorky. Fakt si myslim že jakejkoli předválečnej mrd je rozikovější než škoda 120.
A který že 30++ let starý auta mají všechny ty zkratky???
Pokud jsou takový nápady přímo z řad veteránistů tak takový veteránisty rád osobně nakopu do prdelí. A je třeba je urychleně dostat z funcí.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Sobota, 07. prosince 2019 - 20:59:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 184
Registrován: 2-2013
Co jsem z toho pochopil, tak by se to nemělo týkat jenom aut s motorem vzadu, ale všech těch "obyčejných", co už dospěly do veteránskýho věku. Čili i favority, golfy, kadetty, escorty atd.

Ono se dá tušit odkud vítr vane. Prostě se zjistilo, že třiceti let každej rok dosáhne obrovská skupina aut, jejichž provoz se tím pádem dá s úlevama zlegalizovat a už to naráz nebude jenom těch pár předválečných a těsně poválečných aut. Což je trochu kontraproduktivní vzhledem ke snižování emisí atd. No tak nám holt strana a vláda přikáže, co se nám může líbit a co ne.

Ale tak furt se ještě můžem utěšovat tím, že nikde není nic oficiálního a ten chlap, co mi to psal, se jen snažil dělat zajímavým.
Neděle, 08. prosince 2019 - 12:13:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 340
Registrován: 4-2007
Cendix: gratuluju k pořízení lepšího kusu a ať dělá radost!
K informacím onono pána: nic nikde oficielně není, jen ti echt veteránisti (snad se Risan neurazí) s autama do roku cca 1980 mají stres z toho, že začne na srazy jezdit mraky stodvacítek, favoritů a golfů a ty jejich prvorepublikové a poválečné skvosty budou v záplavě nových zanikat, takže je to jenom "šíření poplašné zprávy" zatím, viz dopis na který dal Risan odkaz.
Asi před dvěma lety před jedním nejmenovaným srazem historických vozidel v Orlové někdo určil, že k účasti budou připuštěna auta jen do roku 1977, a ono ten den pršelo a na náměstí bylo místo stovky a více vozidel asi 5 motorek a cca 5 aut, já se tam přijel podívat citroenem CX z roku 1978, ale nechal ho stát mimo, když jsem od něj odcházel, tak za mnou přiběhl pán v pořadatelské vestě ve středních letech a ať zaparkuju na náměstí, ale já mu řekl, že bohužel nesplňuju kritéria "připuštění". S pánem pořadatelem jsem se pak bavil a sám mi řekl, že to bylo na nátlak starších "echt" veteránistů... Domnívám se, že kdyby to neměli omezené, tak tam bude více vozidel z osmdesátek i přes nepřízeň počasí, další rok už omezení nebylo a náměstí a okolí kapacitně nestačilo.
Neděle, 08. prosince 2019 - 12:47:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 658
Registrován: 8-2012
Tak to možná dopadne tak, že echt veteránisti časem vymřou. Pozůstalí odprodají jejich auta muzeím, které je dobře uschované zpřístupní veřejnosti v uzavřených prostorách. Spousta dnešních kluků jako Transit tohoto času již renovují(a mnozí pečlivě) ty nevhodné veterány typu Stodváca nebo Favorit zcela zbytečně a za pár let tyto srazy zaniknou a nebudou. Bude to lepší, než kdyby se na sraze objevilo více aut mladšího věku, přestože si může každý najít na srazu co je mu nejbližší a nebo co se mu líbí a k těm Aerovkám si cestu najít.
Neděle, 08. prosince 2019 - 12:52:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2163
Registrován: 10-2007
To bude nějakej omyl, že echt veteránisti mají auta do roku 1980. Na tom, že někdo jezdí s autem vyrobeným v 70. letech, není nic echt.
Neděle, 08. prosince 2019 - 13:53:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7696
Registrován: 12-2005
Ale tak akce to je něco jinýho. Tam ať si pořadatel dá kritéria jaký mu vyhovujou. Funguje ro. Loukotě a řemeny v Jičíně do 1918. V pořádku tématickej sraz. Sraz socialistických vozidel od konce války do 1989. Taky v cajku. Stejně se nikdo nepodivuje že na značkový srazy nejsou vpuštěny vozy jiných značek.
Potud všichni vesměs chápou a nemají s tim problém.

Problém by ovšem byl to co se tu teď řeší - plošný určování co může a ne.ůže bejt veterán bez ohledu na stáří, pouze s ohledem na výrobce a model vozu.
Hlavním kritériem musí bejt primárně věk věk! Nikoli osobní preference členů komisí.
To pak zavání svévolí a diskriminací.
Já třeba nemam rád Aerovky protože je jich všune na akcích moc. Kdybych byl ve funkci a chtěl je zakazovat jak by to veteránisti (ti co "zakazují" golfy nebo stodvacítky) nesli? Asi by tak nadšený nebyli že.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
-OndraS
Neděle, 08. prosince 2019 - 19:22:02  
Neregistrovaný host
No jo, věk. To se lehko řekne. Jenomže pak chceš přihlásit nějakej atyp, kterej je co do historie opravdu zajímavej, jako to bylo s brněnskou B831. Bílý papíry to nemá, a na veterána to bylo málo starý. Takový auto je odsouzený k letům stání. Ta představa, že to někdo posune na 40 let, nebo to bude do roku 1990, je prostě diskriminační pro hromadu aut. Omezí se tím sice ten pseudoveteránismus, ale taky se tím omezí dost opravdu zajímavých vozidel.
Ve čtvrek jsem byl na schůzi US Car Klubu Brno a taky se tam řikaly zajimavy věci. Jako třeba že MD si chce určit vlastní testační pravidla, nazor FKHV vubec nereflektuje a nebo že auta by se testovaly na 5 let a po této době by se testovaly zcela znovu. Atp.
Absolutně tady chybí jakakoliv kooperace meziklubová, natož na nejvyšších postech jako MD vs. FKHV. U US aut se nejsou schopny shodnout navzájem ani všechny kluby majitelů US aut, sdružené pod AKAV, sám za sebe mluví i nefunkční web AKAVu. Dále tu chybí jasně vytyčený směr, kam veteranismus ubírat, aby to bylo opravdu o pěkných autech jakéhokoliv typu jakékoliv značky,a ne o protekcionismu, autech zbastlených ad ultimum a vylítaných vracích. Fakt, že każdej z nás slyšel báje o tom, co se bude zakazovat, co měnit, co bude veteran a co ne, ale nikdo neví nic určitýho, jenom podavá obraz o smutné situaci. Hádky, nejasnosti, vymyšlení vymyšleného.
Příští rok mám v plánu dát na veteznačky bílý Camaro 88, to su zvědavej.
Mimochodem, bratrovi se podařilo otestovat Camaro LT 1978, to červené, co jsem tu dával. Tak super, a zatím to fungovalo jak má. Auto je historicky věrné, technicky zcela nové, a tak paradoxně byl trochu problem pouze na TK, kde se potýkalo s nesouměrností zadnich bubnovych brzd. No, celkem logicky, když nejsou ani zajeté. Nakonec se to do tolerance vešlo.
Neděle, 08. prosince 2019 - 20:06:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2164
Registrován: 10-2007
Ondro, to už jsme probírali. Při testacích se běžně dávají zelené značky na auta, která byla v době svého vzniku nějak zkoušena a schválena pro provoz na veřejných komunikacích. Pravda, čím starší, tím jednodušší ta homologace asi byla (taky jednodušší byla konstrukce vozidla a méně bylo systémů), ale zase čím starší, tím delší historie reálného provozu, v němž by se nějaký zabudovaný problém projevil. Tedy svolit k provozu takového auta se může omezovat jen na kontrolu, jestli to má všechno, jak má takové auto mít (kontrola původnosti) a jestli nejsou příliš opotřebené klíčové systémy (projetí linkou).

Jenže ty různé prototypy, atypy a unikátní bastly - kdo ponese odpovědnost, když tam někdo něco nedomyslel, co se ještě neprojevilo? Vypadá to jednoduše - papíry na všechno starý dává přece testovací komise. Jenže tím na ni dáváš odpovědnost, k jejímuž naplnění nemají komisaři nástroje. Takže po nich chceš, aby nestli rizika, která nemají jak řešit.

Tvoje nářky na nekooperaci, nevytýčený směr, protekcionismus atd. jsou pochopitelné, ale v podstatě je to jen odraz celé současné společnosti. Chytří, akční, spravedliví, obětaví a nezištně pro celek pracující lidé prostě nejsou. Veteránismus je v současnosti silně individuální záležitost, každý si šolíchá svoje auta a na víc nemá čas. Ostatně i zde najdeš většinu lidí, kteří se nikde organizovat nepůjdou, protože proč - nikoho k provozu svých aut nepotřebují a nejsou zvědaví se s někým dohadovat. No tak není div, že to vypadá jak to vypadá. Navíc typický autař není borec, co by byl obratným politikem, právníkem, manažerem.
Neděle, 08. prosince 2019 - 21:42:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5088
Registrován: 10-2008
cendix: Když jsem to vztáhnul na svůj příklad Škodovky a Dacie, tak mi řekl, že Dacie by klubovou testací na HV prošla i potom, protože je to raritní.

To dáva celkom logiku. [kladivo]
Neplánujem dávať auto na veteránske značky, takže môj zápal pre vec bude menší ako pri kolegoch, no stojím si za názorom, že vek by nemal byť jediný určujúci faktor.

Znamenalo by to, že by otestovali rumunský auto jenom proto, že jsme v ČR a starý Dacie tu nejsou tak moc k vidění, ale v Rumunsku stojí u každýho pankejtu, zatímco jenom o půl roku mladší český auto by neotestovali, protože jsme v ČR a ne v Rumunsku a je jich tu logicky víc.
Zjavne len vytiahnúť počty registrovaných modelov v ČR a určiť si nejakú hranicu, no to sme zas pri tom uplatiteľnom ľudskom faktore - kto a ako tú hranicu určí. [sad]

Musíš však uznať, že pri počte registrovaných Škodoviek 105/120 a počte, ktoré stále bežne stretávaš po cestách v ČR je ten "šum" či ich paušálne dávať, alebo nedávať na veteránske značky na mieste. [uhoh]
Z môjho laického pohľadu nepotrebuje človek, ktorý chce takéto autíčko uchovať pre ďalšie generácie V značky a celá táto vidina toho aký to bude ppči veterán akurát tak nahráva do kariet špekulantom, ktorý šroubujú ceny do nebies.
22 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2019
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá spz.unas RZ - maximá
Pondělí, 09. prosince 2019 - 06:44:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 185
Registrován: 2-2013
Šmolko: U vás na Slovensku je tuším veteránská testace jednostupňová s daleko přísnějšími podmínkami provozu. U nás je dvoustupňová s tím, že je možný nechat si jenom první stupeň s původníma normálníma SPZ, ale statusem historického vozidla, benevolentnějšími podmínkami provozu, ale už je to zvýhodněný. Já si plánoval nechat právě ten první stupeň. U auta, na kterým se mezi technickýma najede ani ne tři tisíce kilometrů by bylo fajn platit povinný ručení ve výši 1/12.

Aby to nevypadalo, že jsem "dojič kapitalismu", taky nejsem pro to, aby se nechával testovat kdejakej polorozpadlej vrak jenom kvůli tomu, že už to má 30 let. Naopak taky se mi to nelíbí, protože to pak snižuje v očích veřejnosti právě ty lidi, kteří se to snaží mít zachovalý. Jenže auto, který je z 90% v původním stavu (holt ty přední blatníky) a má na tachometru 37 000 km, je snad trochu něco jinýho, aspoň teda myslím. K těm údajům z registru. Škodovek 125 se vyrobilo 50 tisíc, dneska je jich v registru něco kolem 5 000, takže 1/10 původní produkce. Je to málo nebo moc?

Já to uznávám, jenže taky sleduju situaci kolem sebe. Zažehnala se daň za provoz starých aut a hned přišel Svaz dovozců automobilů se zavedením daleko větší ekologické daně. Je možný, že se podaří zažehnat i tohle, ale on příjde někdo jinej s něčím jiným, protože se prostě uplatňuje politika postihů za chudobu. A tohle auto je bez testace veterán jenom pro někoho. Proto mi otestování auta přišlo jako aspoň minimální ochrana proti tomu, že jednou někdo příjde a zamává mi před čumákem bumážkou, že nějakej úředník rozhodl nechat to sešrotovat.
Pondělí, 09. prosince 2019 - 20:21:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4653
Registrován: 11-2006
Daň za chudobu. To je stejné, jako když teď pan guvernér ČNB přišel s nápadem razantně zdanit druhé bydlení. Nevím pánové, ale mám takový pocit, že dnešní soudruzi stále více utahují kohoutky. Jenže dneska se to narozdil od dob dávných schová za Gréty a podobná individua. A tak je vlastně vše v pořádku. Omezení aut tak jako tak příjde, s tím se budeme muset smířit. My o tom, bohužel, nerozhodujeme. Co naplat, že celá Asie a půl Ameriky se na nějaké omezení vykašlou a odneseme to my, Evropani. Nejstarší civilizace, která naprosto degraduje a kde vymírají poslední zbytky zdravého rozumu. Lobby automobilek, ekoteroristů a kdo ví koho hraje na omezování starších aut. A veteráni jim do karet nehrají. To tak, aby měl někdo místo elektrickýho Golfa v garáži tři staré osmiválce.
Jeden příklad za všechny je Itálie. Tam prostě vytvořili pofidérní seznam, co je a co není veterán. Spousta zajímavých aut se na seznam nedostala, ale koho to zajímá? nejsem si teď úplně jistý, ale mám pocit, že tam to došlo tak daleko, že auta mimo seznam nejen, že nemůžou být veterány, ale nesmí být vůbec v provozu...ale tím si nejsem tak úplně jistý.

Já pro určitá pravidla a omezení veteránů jsem a to z prostého důvodu. Když bude veteránem vše, na co si člověk vzpomene, bude to strašně vidět a tuplem to zakážou úplně. Aneb kolektivní vina. Takže originální vozidla v odpovídajícím stavu, proč ne. Tatry 613 TAI z porevoluční produkce nekompromisně nevydávat za veterány..

Cendix:
Pondělí, 09. prosince 2019 - 21:16:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7700
Registrován: 12-2005
A tohle auto je bez testace veterán jenom pro někoho. Proto mi otestování auta přišlo jako aspoň minimální ochrana proti tomu, že jednou někdo příjde a zamává mi před čumákem bumážkou, že nějakej úředník rozhodl nechat to sešrotovat.

Přesně takhle uvažuju já s busem. Nikdy nebude naleštěnej jako psí koule a nikdy nebude jako z fabriky. Ale kurwa chci ho prostě ochránit před politickou zlovůlí mírovou cestou což je klubová testace. To auto mam 12 let je to člen rodiny. Popřeju mu k svátku narozeninám i vánocům. Taky k těmto svátkům dostává dárky. Pokud mi to bude kdokoli chtít sebrat podepisuje si rozsudek smrti. Do mojí rodiny se nikdo srát nebude. [satan]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
veteránista nad 3,5t
Pondělí, 09. prosince 2019 - 21:44:21  
Neregistrovaný host
Ano vinu nesou hlavně neuvědomělí žadatelé a nezodpovědní úplatní komisaři. Zde by se mělo hledat jádro problému.
Pondělí, 09. prosince 2019 - 22:15:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 186
Registrován: 2-2013
Martin_100:
" Přesně takhle uvažuju já s busem. Nikdy nebude naleštěnej jako psí koule a nikdy nebude jako z fabriky. Ale kurwa chci ho prostě ochránit před politickou zlovůlí mírovou cestou což je klubová testace. To auto mam 12 let je to člen rodiny. Popřeju mu k svátku narozeninám i vánocům. Taky k těmto svátkům dostává dárky. Pokud mi to bude kdokoli chtít sebrat podepisuje si rozsudek smrti. Do mojí rodiny se nikdo srát nebude. [satan]

"
To máme stejný. Škodovka je u nás doma od samýho začátku. Akorát prvních 12 dní svýho života strávila mezi Mladou Boleslaví a Mototechnou, jinak celých těch dosavadních 30 let stojí furt na jednom stejným místě v jedné a té samé garáži, bez ohledu na to, jak šly dějiny. Z Polska mi přivezla kočárek, následně z porodnice i mě samotnýho, první automobilistický zážitky mám spojený právě s ní, ve čtrnácti to bylo první auto, který jsem v životě řídil, v osmnácti zase první, který jsem řídil oficiálně den po získání řidičáku, na první "dospěláckou" dovolenou jsem jel taky v ní. Takže to je auto, na který se prostě nesahá. Pochopitelně kdyby bylo zhuntovaný, tak bych mluvil jinak.

Kdyby náhodou nedej Bože nastal italskej model (a že se k němu asi schyluje), tak jsem rozhodnutej udělat cokoliv - pátej odboj, zákopová válka, podzemní válka, ústavní stížnost, volební kampaň, pár facek nejmenovanýmu švédskýmu frackovi, je mi to fuk. Ale rozhodně nevidím jediný důvod, proč v dnešní demokraticky vyspělé společnosti omezovat soukromý vlastnictví. Zvlášť když na jednu stranu tak manifestačně oslavujeme třicet let svobody a demokracie.
Úterý, 10. prosince 2019 - 00:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7702
Registrován: 12-2005
A v neposlední řadě při nezaviněný nehodě pojišťovna taky plní jinak u auta obyčejnýho a jinak u historika.

A výkřik do tmy anonymního veteránisty okomentuji následovně.
Je rozdíl mezi 30 letym vrakem v poslednim tažení kterej je denně v provozu u nějakých zedníků než ho definitivně pozře vysoká pec a udržovanym autě pro radost. Auto pro radost najede ročně kolem 2 a půl tisíce kilometrů, zimu nezná a má výbornou péči. Takový auto má mít nárok na testaci. Samozřejmě že ne v kategorii 1. Ale uvědomte si že bez vozidel 3.-4. kategorie za pár let nebudete vědět jak vozidla z období 70.- 90. let vlastně vypadala. Pokud se utáhnou šrouby pro vozidla bez testací pak zmizí a zbydou jen obrázky.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
George
Úterý, 10. prosince 2019 - 08:34:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1618
Registrován: 5-2002
Jen malé odbočení. Věřící mají zajímavé káry, nebo je Bůh opatruje?[wink]
Modřany, před kostelem.



A k diskuzi: dopadne to jako akce v pískovně. Parta lidí se starými auty se dohodne na srazu, který se bude pořádat na soukromém pozemku,kde bude možnost si zajezdit dle libosti, byť na omezeném prostoru. Výhodou této varianty je absolutní oproštění od buzerace státu. A pokud se najde někdo opravdu zámožný, je varianta vytvořit si malé "dopravní hřiště" 1:1. Takový bývalý vojenský prostor Ralsko je jako stvořený pro tyto akce. A pokud to rozvedu, na této ploše je možné vytvořit leccos, retro městečko, trolejbusovou minidráhu atd. Pokud je to můj pozemek můžu tam pustit jenom koho já chci a dělat co chci. Veškerá nařízení zůstávají před branou.

(Příspěvek byl editován uživatelem george.)
Úterý, 10. prosince 2019 - 09:15:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2165
Registrován: 10-2007
Martin_100: trochu slabý argument, to uvědomte si že bez vozidel 3.-4. kategorie za pár let nebudete vědět jak vozidla z období 70.- 90. let vlastně vypadala. Já myslím, že nikoho nezajímá, jestli to budeme nebo nebudeme za pár let vědět. Zkus si udělat anketu mezi lidma, kolikrát denně (měsíčně, ročně) potřebujou vědět, jak vypadala vozidla ze 70. - 90. let. Alexandrijská knihovna taky vyhořela a lidstvo žije dál. Nevšiml jsem si, že bys to nějak výrazně řešil. Spousta věcí prostě zmizela v propadlišti dějin a skoro nikdo je nehledá. Pro většinu lidí (a nastupující generaci zvlášť) je ztracený motorismus 70. let a ztracená kultura starověku asi tak na stejné úrovni vnímání. A ta úroveň je nula.

George: to fakt někdo tak moc potřebuje jezdit stopětkou, že si na to koupí hektarový pozemek a postaví město ze 70. let? Nebo bude doma udržovat stopětku na to, aby si ji dvakrát za rok mohl za tučné peníze na elektrické odtahovce převézt na ten něčí "soukromý pozemek, kde si každý může dělat, co chce"? Myslím, že to je dost nereálná představa, relikt z 90. let, jako ty karburátorové škodovky. Pokud vím, už dneska nelze ze soukromého pozemku generovat emise špatně spálených uhlovodíků například z komína. A může přijít kontrola i na ten soukromý pozemek a s dotyčným demokratem pěkně zatočit. Kde lidi berete jistotu, že tohle nebude za chvíli platit i pro výfuk?

Samotný model provozování stopětky na soukromém pozemku v nějakých kulisách je také pozoruhodný. Lidi, kteří mají na něco takového prachy a zároveň tak mizernou fantazii, že je tato podivnost bude uspokojovat, zřejmě nejsou totožní se skupinou, které vadí potenciální nemožnost veteránské testace.
Úterý, 10. prosince 2019 - 11:46:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7703
Registrován: 12-2005
George - tak na to bych se z vysoka.... Chci si auto užít tim že s nim někam cíleně cestuju. Ne tak že s nim budu jezdit dokola v nějakym areálu.
Koně taky dneska smí krom vybraných silnic jezdit všude. Přitom už se dávno jako regulérní dopravní prostředek nepočítají. Ale možnost vzít koně, povoz a vyjet tu je. Dokonce bez jakychkoli oprávnění, poplatků a daní. Proto pevně doufam že bude i nadále možný vzít jakkoli starý auto a prostě vyjet na vejlet. Byť s omzeníma jako že do center či na dálnice ne.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
George
Úterý, 10. prosince 2019 - 15:11:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1619
Registrován: 5-2002
No beru to takhle. Pokud v Anglii mají muzeum Crich a tam malou tramvajovou trať i s "městečkem", někde jinde v Anglii mají Trolleybus Museum ve Sandtoft (z FB https://www.facebook.com/groups/60912777159/ ) kde mají také nějaké asikulisy a pokud existují akce typu pískovna Kolín tak se domnívám že je to jedna z možností. Neříkám že je to správné a že jsem ochoten se s tím smířit. Ovšem pokud vidím co se děje na sinicích, tak jízda s veteránem začíná být v běžném provozu docela adrenalin. Protože raději si v klidu zajezdím někde v uzavřeném prostoru s podobně postiženými lidmi, než abych měl kvůli smartphonistovi kupu šrotu (pokud to tedy přežiji).[wink]
To je můj pohled na věc.
Úterý, 10. prosince 2019 - 22:04:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1101
Registrován: 4-2006
https://www.instagram.com/90sczechroads/ - jestli ještě neznáte
Středa, 11. prosince 2019 - 06:32:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 731
Registrován: 10-2014
Malé, ale opravdu malé OT. [wink]

https://www.youtube.com/watch?v=Ym-cKOWi1jA

Hraje tam mimo jiné i moje modrá 2CV "lejdy čekanka" [auto]
Sobota, 14. prosince 2019 - 13:28:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1102
Registrován: 4-2006
https://www.facebook.com/100004472055697/videos/1456916021134119/ UzpfSTE2OTY0MDI4NjE6MzAwMjM1NDcxNjQ4NDAyNQ/

Studentský film z roku 1959. Zdá se mi to nebo tedejší vozový byl vskutku nový? Většina aut tak do 5 let věku.
-OndraS
Sobota, 14. prosince 2019 - 15:17:30  
Neregistrovaný host
Z FB stránky Motor Journal.

Vážení příznivci historických vozidel,
poslední dobou začaly různě prosakovat zprávy o veteránech v ohrožení. Proto bych chtěl informovat veteránskou obec, že jsem využil osobního pozvání a ve středu se zúčastnil schůzky v Poslanecké sněmovně týkající se novelizace zákona č. 56 ve vztahu k HV, kterou iniciovali páni poslanci Sadovský a Ratiborský. Oba jsou veteránisté a věřím, že v jejich zájmu není provoz HV komplikovat. Schůzky se zúčastnili také zástupci Autoklubu ČR, AKHV, FKHV ČR, AVCC Moravy a Slezska, UKUVHT, VCC Slaný, MD ČR, krajského registračního místa, pan doktor Mašek a další.
Jasně je to pro nás všechny moc citlivá věc. Historické stroje jsou koníčkem, stojí mnohdy plno peněz a nikdo nestojí o to aby měl jakékoliv zbytečné komplikace s provozem. Hysterie se dá pochopit. Máme tu fungující systém a majitelé mohou jezdit bez významných omezení. Z celého semináře vyplynulo, že v návrhu (tak jak byl prezentován) se v žádném případě nechystají katastrofické scénáře, které jsou předmětem diskuze na veřejnosti a bohužel, oficiálně přiživovány některými představiteli FKHV ČR. Je snaha celý proces testování HV a jejich provoz zjednodušit a převést pod kontrolu státu. Testování na historickou původnost má stále zůstat v klubech – tak jako nyní. Místo KTK se technická způsobilost bude provádět jednou za 5 let v STK, ale tam má být maximálně zohledněn rok výroby a konstrukce vozidla, budou se provádět jen některé úkony (emise se měřit nebudou), u nejstarších vozidel minimální. Administrace by se přenesla na úřady obce s rozšířenou působností, nemuselo by se to řešit na krajských úřadech.
V žádném případě za změnu nelobuje Dekra ani STK. Vše je v současnosti v rukou lidí, kteří mají historická vozidla jako koníčky. Samozřejmě se může stát, že se jednotlivé skupiny a sdružení nedohodnou a celou situaci ještě zkomplikují, tak jak to známe z dob minulých.
Karel Kupka, Motor Journal
Jef
Pondělí, 16. prosince 2019 - 10:28:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5925
Registrován: 5-2002
Studentský film z roku 1959. Zdá se mi to nebo tedejší vozový byl vskutku nový? Většina aut tak do 5 let věku.

Film krásný, ale - kde je nový vozový park? I přes zjevnou snahu zabírat hlavně zánovní dvanáctistovky, šestsettrojky a dovozy (Volga, Wartburg, Fiat 600, Simca Aronde...) tam vidím mraky vozů předválečných, tudorů, tatraplanů... kterým bylo rozhodně nad 5 let. Zajímavé (a asi vypovídající) je třeba to válečné KdF s jakýmsi samodomo předkem připomínajícím traktůrek v čase 3:20.

Vozový park v roce 1959 u nás musel být všeobecně naopak velmi starý. Masová motorizace přicházela až od 60. let, hodně v letech 70. a pak to dál narůstalo. V 50. letech měl "běžný člověk" nanejvýš motorku - nová auta běžně k sehnání nebyla, soukromá si pořizovali jen vyvolení a zrovna třeba ty Škody 1200 se dodávaly spíš jen pro podniky a instituce (a Tatry skoro všechny). Soukromí majitelé si mohli leda udržovat (spíš kutilsky) všelijaké předválečné a válečné kousky, takže jedna věc je vozový park v centru Prahy, kde dominovaly služební vozy nebo auta horních deseti tisíc, a jiná věc běžné obytné čtvrtě. Kde se prý ještě v 60. letech mohlo stát, že člověk v celé ulici nepotkal nic novějšího než ze 40. let...
Neděle, 22. prosince 2019 - 10:28:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 187
Registrován: 2-2013
Tak se mi značky z depozitu podařilo vyndat ještě letos, čili auto už je komplet, tak jsem to tak narychlo mobilem cvaknul.

-OndraS
Neděle, 22. prosince 2019 - 11:46:40  
Neregistrovaný host
To vzadu na boku jsou pozičky, nebo blinkry? Koukal jsem po netu, některá Dacie je má, jiná ne...
Neděle, 22. prosince 2019 - 16:58:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 188
Registrován: 2-2013
Vzhledem je to naprosto totožný s tím předním blinkrem, ale není to zapojený. Buď je to kvůli vývozu do Ameriky nebo Kanady (jestli se to tam vůbec kdy vozilo) a nebo jim přišlo blbý mít vepředu tak velkej blinkr a vzadu nic. Každopádně i na technické měli trochu tendenci se nad tím pozastavit, jestli to tam vůbec patří a proč to není zapojený. Některá to má, některá ne. On je v tom kapku binec, někdy byly ty zadní i červený. Do roku 1985 to neměla žádná, potom se to tam dávalo mezi lety 1985-1988, od roku 1989 měli malý kulatý blinkry z Oltcita jenom vepředu, pak se to zas změnilo na malý trojúhelníkový blinkry. Sehnat na to náhradní přední blatník je v tomhle případě umění.
Neděle, 22. prosince 2019 - 17:24:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7722
Registrován: 12-2005
Žigulíky 15 a 16 to měly taky.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pondělí, 23. prosince 2019 - 19:33:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4657
Registrován: 11-2006
Dacie se vyvážely do Kanady, stejně jako Škoda, myslím že i Yugo a nejsem si teď jistý, jestli i ARO a Lada.