Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 18. 01. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 18. 01. 2019

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 12. ledna 2019 - 23:30:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3148
Registrován: 5-2002
se někteří časem zřejmě začnou hrozně divit, jak to, že mezi Ševajzem a Nemanicemi zůstane klikatá jednokolejka - když předtím rychlíky odkloní z krajského města pryč (a tím je navíc vyprázdní)

Gratuluji. Není ani půlka ledna, a už je tu kandidát na pitomost roku. Tento doomsaying je nyní, předpokládám, takovým "argumentem poslední záchrany" pro strašpytle od Sokolova, kteří ty dráty v Třeboni bůhvíproč prostě nemohou vydýchat, že. No ale třeba někdo vysvětlí cestujícím v Ex od Prahy, že v těch Budějovicích vystupovat nemají, protože to je pro ně mnohem horší než kdyby raději jeli tím rychlíkem, co k nim z Veselí stejně nedojede (protože proč by to v souběhu s R11 dělal), a blbá Třeboň jim to tak zhatila.[proud]
Pomíjím, že var. MAX je již rok schválená.

Tomáš_záruba:
než když je tam dieselový ostrov
Proto tak min. na 2/3 (ne-li víc) osobků kolem Veselí jezdí diesly...


Což vůbec není jen přežitek nějaké minulosti se snahou o likvidaci klasik za každou cenu v podmínkách Národního, ani maličko to nesouvisí právě s tím, že se v oblasti dosud vyskytuje motorová trať a je třeba ji nějak napojit na depo, co se extra pro ni ale už nevyplatí. A především není vůbec žádná snaha to změnit ve prospěch EMU a JčK o těchto výkonech diskutuje v rámci VŘ/rozstřelu/JŘBÚ (nebo v jaké to je zrovna fázi) elektrické vozby čistě pro zmatení imperialistických záškodníků. Ostatně železná opona nedaleko, neradno do takové "prvosledově ohrožené" tratě investovat pro jistotu vůbec a koneckonců diesely je v takové oblasti lepší mít kdyby jako něco i pro tu hlavní trať...
Pružinskij
Neděle, 13. ledna 2019 - 08:52:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3290
Registrován: 4-2015
a že prosazují něco, co by jim bylo k ničemu?
Hezký podsuv. Argumentačně neberu.

Proč to je krávovina? Už dneska tam jezdí.
Do Nepošuku, pardon, Nepomuku jezdí taky a krávovina to není. Do Velenic vidím jen Sp z Vídně, proti čemuž jsem neřekl ani slovo.

Vzdušné zámky jsou hlavně představa, že někdo bude provozovat nákladní vlaky v dieslu.
To by musely všechny pobaltský spedice a dopravci dávno zkrachovat.

Občas znamená ušetření 1 vozidla třeba ušetření 1/3 provozních nákladů.
Ale i pětileté dítě ví, že to je provozně levnější. Akorát, že ty vozidla budete mít zatížený tak kurewskými odpisy (oproti např. stávající dojebaný ř. 814), že už vám nemusí zbejt na něco jinýho, třeba i významnějšího, než muchovozy trs Třeboň. A pojede v tom stejná babička s nůší na nákup jako v tý Regionově, akorát v luxusním provedení. A my jí to všichni zaplatíme, hurá! [crazy][crazy][crazy]
West code was broken.

Neděle, 13. ledna 2019 - 10:08:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1832
Registrován: 5-2002
Pokud v Rakousku nastanou ony potřebné úpravy na přilehlých tratích (bez nich nepojede tranzitní náklad ani přes Třeboň), pak bude vozba tranzitního Pn vlaku odněkud někam přes Veselí do Velenic skrz Budějovice pro dopravce ekonomicky zajímavá nebo ne?

Investičních peněz je dost? Pokud ne, nebylo by přínosnější ty, které jsou k dispozici použít nejdříve ke zlepšení parametrů tam, kde to bolí víc (např. pravobřežka 231+072) a elektrizaci druhé koleje velenické dvojkolejky (jedna kolej vede z Veselí přes Budějice, druhá přes Třeboň) si nechat na později?
Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.
Neděle, 13. ledna 2019 - 10:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3322
Registrován: 5-2002
Investičních peněz je dost?

Co to jsou "investiční" peníze?
Pořád to jsou peníze vybrané na daních. A měly by být využívány obezřetně a ne způsobem, který připomíná chování skupin obyvatelstva, diskutovaných ve vláknu 3. koridor.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Neděle, 13. ledna 2019 - 11:42:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12634
Registrován: 8-2004
Tantin27:
"Mladějov:
"Najdou..no kdyby to bylo výhodné, taxe jezdí pod drátem od Tábora do Velenic přes Budějice už dneska a aspoň něco a skutečnost je, že tudy nejezdí kromě občasného Mn (pochopitelně v dieslu) nic ani po 199, ani po 226.
Já jen k těm vzdušným zámkům."
Vzdušné zámky jsou hlavně představa, že někdo bude provozovat nákladní vlaky v dieslu."
Já pro Mladějovem zmiňovanou trasu Tábor - ČB - ČV potřebu dieslu nevidím...
Tantin27:
"Hroch: Jakékoli velkorysejší rozšíření infrastruktury (IV. koridor, Nemaše, Domažlice, tohle) tu shazujete jako nepotřebné."
Kdybyste alespoň nelhal - viz třeba podtržené, ale i jiné, Vámi neuvedené.
A také byste se mohl zamyslet do budoucna nad argumentací. Ono přeci neznamená, když člověk oponuje nějaké Vaší (nesmyslné) argumentaci znamená, že je automaticky proti nějakému záměru jako celku. (To píši obecně.)
A stejně tak mám pocit, že nedokážete rozlišovat mezi nějakými osobními preferencemi a názory a mezi předpokládaným vývojem (což je dost často něco zcela odlišného).
Tantin27:
"Má tu potom na vás být jiný názor?"
Nevidím důvod, proč mé zde prezentované (a myslím dlouhodobě celkem konzistentní) názory spojovat s tím, zda mi ŽESNAD v zaměstnání přidělává práci (jak moc, pakliže vůbec).
Peva:
"nebylo by přínosnější ty, které jsou k dispozici použít nejdříve ke zlepšení parametrů tam, kde to bolí víc?"
Asi tak.[happy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 13. ledna 2019 - 14:43:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 7-2017
Hroch: Nevím, kdo tu odmítá Domažlice v podobě pro 21. století (což 4e NENÍ, to je VÝSMĚCH všem daňovým poplatníkům).

nebo platné předpoklady jsou takové, že maximální varianta IV. TŽK byla schválena a bude realizována. Plusové body pro vás, že jste to nakonec uznal, ale jinak jste hledal důvody pro to, aby se to stavět nemuselo, nikoli naopak. Jako ostatně i u Domažlic. [crazy]

Ad Tábor - ČB - ČV: A těch 30 km navíc dopravcům zaplatí kdo? Nemluvě o zbytečném zatěžování uzlu ČB.

Jaké jsou ty úseky, kde „je ochota zlepšovat parametry“? Mimo Ejpovic (kde vlastně došlo defakto též ke zhoršení, protože, přestože SP a dokonce (!!) i JASPERS doporučili realizaci varianty 4 Praha - Plzeň (Ejpovice, zachování staré trati a tunel Praha - Beroun), tak se stará trať zrušila).

Kde jsou ty stavby, které mají jednoznačně pozitivní přínos pro osobní a nákladní dopravu, které navyšují kapacitu tam, kde to je už x let potřeba? Pro osobku mi z poslední doby bez větších kompromisů napadá akorát uzel Plzeň a optimalizace u Čelákovic + po snaze IV. koridor. A to je fakt málo. [sad] Nikde je nevidím.



Pružinskij:
"
Občas znamená ušetření 1 vozidla třeba ušetření 1/3 provozních nákladů.
Ale i pětileté dítě ví, že to je provozně levnější. Akorát, že ty vozidla budete mít zatížený tak kurewskými odpisy (oproti např. stávající dojebaný ř. 814), že už vám nemusí zbejt na něco jinýho, třeba i významnějšího, než muchovozy trs Třeboň. A pojede v tom stejná babička s nůší na nákup jako v tý Regionově, akorát v luxusním provedení. A my jí to všichni zaplatíme, hurá! [crazy][crazy][crazy]"


Ono by to kraj mohlo dokopat k posunu do 21. století, zřízení IDS a hustšímu intervalu, čímž se z babičky (i vzhledem ke stavu dopravy v ČB, neb všichni jezdí autem) stane lidí více.



(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Neděle, 13. ledna 2019 - 15:43:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18210
Registrován: 5-2002
Pruž: Zatímco DMU to prostě neumí!
Copak on by to nejspíš udělat šlo, ale asi by to leckde neprošlo (tam, kde jsou na doslech lidi).
Neděle, 13. ledna 2019 - 15:49:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3149
Registrován: 5-2002
Peva: Investičních peněz je dost? Pokud ne, nebylo by přínosnější ty, které jsou k dispozici použít nejdříve ke zlepšení parametrů tam, kde to bolí víc (např. pravobřežka 231+072) a elektrizaci druhé koleje velenické dvojkolejky (jedna kolej vede z Veselí přes Budějice, druhá přes Třeboň) si nechat na později?

Tak nějak v principu asi souhlas. Jenže co když ty "důležitější" stavby z nějakého důvodu nelze nyní udělat, třeba nejsou připraveny, vleče se schvalování, nebo tak? Uděláme si investiční pauzu? Pokud ta Třeboň (nebo cokoliv) efektivitu prokázala (i přes nepříliš rozvoji železnice přátelskou metodiku), tak to prostě znamená, že patří do skupiny "je to potřeba" a její realizací nedojde k žádné škodě nebo chybě. Kdyby to skutečně stálo tak, jestli dělat dejme tomu pravobřežku nebo Velenice (přesněji: co udělat první), je volba asi dost jasná. Jenže ono to v praxi takhle nestojí.
Jestli chce někdo kritizovat tu "revitalizaci plus" (neb nic jiného to vlastně není) na Velenice, tak doporučuju věnovat pozornost otázce, nakolik dává smysl limit 120 km/h v době, kdy již opět nelze zřizovat LVZ v okolí stanic a naopak kdy podmínkou pro V>100 je ETCS. Nebo jestli se nemělo věnovat trochu víc energie snaze prosadit osobní stanici v Třeboni v tom oblouku namísto dvou současných míst. Jestli by se neměly do Veselí doplnit i rychlejší spojky tímto směrem. Nebo tak něco. Ale kritizovat zrovna ty dráty, tvořící navíc jen malou část nákladů? Nechápu.
Pružinskij
Neděle, 13. ledna 2019 - 16:04:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3301
Registrován: 4-2015
Hele, TZ, tím se moc neošívejte. Už jen ten podstřelenej odhad CIN z miliardy a něco na 5 něco smrdí až kam (že někdo lhal a hodně). Já teď nesleduju moc nějaký metodiky (mnohem lepší je třeba šukat), ale taky se může stát, že až se to bude posuzovat zpětně MD či JASPERS a co se zjistí? No - to co všichni víme. Že tam jezdí nula nula nula prd carga a max. nějaký stovky pax za den (čili na západ od nás na zavření). Jistě, můžete mít dost přínosy, pokud je ta dráha hodně rozjebaná a na ní hodně lidí (to zas tak nesleduji), ale opravdu si myslíte, že by to prošlo? Já tedy moc ne, čili bych se držel při zemi a tiše šoupal nohama.
Narovinu - IMHO toho pojede více v trakci závislé na t160 než na Třeboň (průmysl na severu ==> export).

Proti revitalizaci + ani slovo, jen pod tím "+" vidím jen PEÚ, nic víc.
West code was broken.

Neděle, 13. ledna 2019 - 16:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18211
Registrován: 5-2002
TZ: Jestli by se neměly do Veselí doplnit i rychlejší spojky tímto směrem
Jestlipak přitom aspoň někdo ocení, že uspořádání severního zhlaví umožňuje celkem bezproblémovou náhradu výhybek 46, 47 a 50 štíhlejšími...?
Neděle, 13. ledna 2019 - 19:09:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12637
Registrován: 8-2004
Tantin27:
"nebo platné předpoklady jsou takové, že maximální varianta IV. TŽK byla schválena a bude realizována. Plusové body pro vás, že jste to nakonec uznal, ale jinak jste hledal důvody pro to, aby se to stavět nemuselo, nikoli naopak."
Chtěl bys Vás požádat, zda by jste se v diskuzi nemohl zdržet těch lží. Opravdu mne nebaví Vám je neustále vyvracet. NIKDY jsem nehledal důvody, aby se IV.TŽK nepostavil. Ale dokáži odlišovat mezi sny a realitou (a za ten jeden renonc jsem se Vám omluvil, tak nechápu, proč to do Vašeho black listu zahrnujete).

Nebo snad nerozumíte textu, který jsem jmenovitě pro Vás polopaticky napsal?:A stejně tak mám pocit, že nedokážete rozlišovat mezi nějakými osobními preferencemi a názory a mezi předpokládaným vývojem (což je dost často něco zcela odlišného). ?

Tantin27:
"Jaké jsou ty úseky, kde „je ochota zlepšovat parametry“?"
Pokud se ptáte mne, tak byste se měl spíš zeptat: "Kde byste považoval za vhodné parametry zlepšit?" Těžko Vám mohu odpovídat na ochotu, když moje ochota nebo neochota nemá vliv na výsledek.
Dtto k postaveným stavbám.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 13. ledna 2019 - 20:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 7-2017
Hroch: Lež? Já nelžu, minimálně ne vědomě, pokud to takhle na vás působí, tak se omlouvám, to opravdu nemám zapotřebí.;

A sny a realita je snad právě to, co tu řeší, ne? Vy jste zastánce, nazvěme to „konzervativního tábora“, které, v souladu s metodikou MD (byť ta už nevychází dost dlouho - pokud to najdu, tak myslím, že vývoj Os dopravy jsme teď na úrovni projektované před lety na rok 2030[crazy]) a modelovaným vývojem (mimochodem, ten u nákladní dopravy neexistuje, tak by mi zajímalo, z čeho vycházíte vy, co to je ta realita, když ta čísla nikdo nezná a SŽDC je do tunelu Beroun vůbec nezapočítala, protože na to nemá vyhlášku, čímž logicky nevyšel). Problém té metodiky je, že je dost děravá a počítá většinu věcí jenom 30 let dopředu - ale fakt má stavba vliv jenom 30 let? To je přece blbost. Na tratě 180, 190 se nesáhlo 150 let (mimo drátů). A my počítáme přínos staveb na 30 let? To mi na tom vadí. Nebo to, že se čísla cucají z prstů. A když je někdo dodá, tak se SŽDC cuká (vizte ŽUB, vizte tunel Beroun, vizte Domažlice), že to přece nemůže být pravda. Proč teda v Rakousku staví tunely skrz Brenner, Semmering a Koralm? Proč investují do infrastruktury tolik (a ano, jsou tam taky ve velkém tací, co tvrdí, že to jsou sny, třeba u té Koralmbahn)? A kde je Rakousko a kde my? Proč se pořád vzdaluje? Není to právě o tom, že se tam infrastuktura staví pro BUDOUCNOST, ne na NYNĚJŠÍ STAV, maximálně s mírnou rezervou?

Edit: Řeknu to takhle: Kde je česká verze tohoto?


(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Neděle, 13. ledna 2019 - 21:35:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18215
Registrován: 5-2002
T27: Proč teda v Rakousku staví tunely skrz Brenner, Semmering a Koralm?
Protože to jsou místa, kudy se dá nejlíp dostat přes Alpy, po čemž z různých důvodů touží kdekdo.
V podstatě jedinou obdobou něčeho takového u nás je ... Ferdinandka.
Neděle, 13. ledna 2019 - 21:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 7-2017
Hajnej: Touží po tom kde kdo i u nás. Ale my se do těch Alp nemáme jak rozumně dostat (Děčín neberu)...
Neděle, 13. ledna 2019 - 23:48:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 4-2009
Hroch : Špatný příměr - zrovna já osobně I ŽESNAD.CZ si uvědomuje cenu peněz, proto v řadě věcí se snažíme přivést lidi k rozumu a chceme se dohodnout. Nemá smysl na sebe útočit, taky proč, ale je potřeba si uvědomit, pro koho se ta infrastruktura dělá. Pro projektanty a stavební firmy by to nemělo být a když se něco blbě připraví, jako třeba Pravobřežku, tak se to snažíme zastavit. Což se nám v tomto případě podařilo. I za cenu toho, že se unijní peníze na to nevyužijí. Než to blbě zmodernizovat a tím i na desítky let ten nesmysl zabetonovat, tak to radši dnešní stav. Aspoň se připravuje ASP Pravobřežky.
Ještě k té Třeboni. Skutečně to záleží na přístupu Rakouska, pokud by do toho nešli, nemělo by to cenu. Pokud ano, budeme tam jezdit.
Pružinskij
Pondělí, 14. ledna 2019 - 09:38:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3307
Registrován: 4-2015
Ono by to kraj mohlo dokopat k posunu do 21. století, zřízení IDS a hustšímu intervalu, čímž se z babičky (i vzhledem ke stavu dopravy v ČB, neb všichni jezdí autem) stane lidí více.
To máte principiálně pravdu, ale to zdaleka nestačí. Například do trati 142 se nalily stovky milionů - a myslíte, že lidi jezdí více vlakem? Takto to fakt všude nefunguje.

A kde je Rakousko a kde my? Proč se pořád vzdaluje?
IMHO ekonomika i infra AT a ČR konverguje, nevím, kde berete informaci o divergenci?
Mimochodem to "vzorové" Rakousko zrušilo během posledních 20 let desítky lokálek - a to i přes mohutný odpor veřejnosti. Zrušilo je, protože byly v 99 % případů k ničemu, drahé a podinvestované. A to vzorové bohaté Rakousko je zrušilo? Víte o tom, vnímáte to? To 1 % si nechávám na hodně sporné akce jako Wachaubahn, kde se v roce 2008 postavily fungl nový mosty a v roce 2018 přijel bagr a ty samý na místě zboural. Uznávám, že kauza Wachaubahn je průser, ale ojedinělý průser (kdybych nebyl líný, napsal bych o tom nějaký pojednání) a možná bychom našli ještě pár detailů. Ale drtivá většina investic v AT jde do koridorů, fakt ne do lokálek typu Třeboň a její lázně. Jenže Rakousko je hodně bohatá země, jedna z nejbohatších vůbec, zato my tak bohatí nejsme a proto můžeme věšet dráhy v Třeboni. Rakušák odstřelil Wachaubahn, Haager Lies, Ybbstalbahn, Erlauftalbahn.... a furt bohatne. A taky elektrizuje a staví nové tratě, ale třeba ta Kormalmbahn je úplně jinej level.
West code was broken.

Pondělí, 14. ledna 2019 - 11:15:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 7-2017
Pružinskij: O těch lokálkách vím a český přistup mi je milejší, není nutné se vždycky někde inspirovat 100% (i víc - a chovat se papežtěji než papež, jak je tu často zvykem). [happy] Ale právě proto, že jsme chudí, bychom měli navrhovat infrastrukturu pořádně (aspoň jako IV. koridor), ne dělat paskvily typu 4e Domažlice, ŽUB nebo obstrukce s tunelem do Berouna „my na to nemáme vyhlášku”.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 18:41:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12640
Registrován: 8-2004
Quenya:
"Nemá smysl na sebe útočit, taky proč, ale je potřeba si uvědomit, pro koho se ta infrastruktura dělá. Pro projektanty a stavební firmy by to nemělo být a když se něco blbě připraví, jako třeba Pravobřežku, tak se to snažíme zastavit."
Nemám pocit, že bych na někoho útočil. Teorii osobních pohnutek tu do toho zatáhl "někdo" jiný...
Na druhou stranu toto je diskuzní fórum a podle mne je diskuzní od toho, že se tu diskutují různé názory. Já vnímám, že se na dost věcech neshodneme, ale to pro mne neznamená ani že bych kvůli tomu kohokoli zatracoval ale ani že bych od svých názorů ustoupil (když pro mne nejsou argumenty dostatečné).
Tantin27:
"A sny a realita je snad právě to, co tu řeší, ne? Vy jste zastánce, nazvěme to „konzervativního tábora“, které, v souladu s metodikou MD (byť ta už nevychází dost dlouho - pokud to najdu, tak myslím, že vývoj Os dopravy jsme teď na úrovni projektované před lety na rok 2030) a modelovaným vývojem (mimochodem, ten u nákladní dopravy neexistuje, tak by mi zajímalo, z čeho vycházíte vy, co to je ta realita, když ta čísla nikdo nezná a SŽDC je do tunelu Beroun vůbec nezapočítala, protože na to nemá vyhlášku, čímž logicky nevyšel)."
Tedy tenhle slepenec závorek jsem musel přečíst asi čtyřikrát a ani tak si nejsem jistý, zda jsem jej pochopil.[crazy]
Pokusím se reagovat k tomu rozdílu přání vs. realita.
Pro příklad:
IV.TŽK
Považoval bych za žádoucí dokončit jej v podobě kompletní dvoukolejky v ucelených úsecích na 160 km/h. Realita? Úsek Ne-Še dlouho nevycházel, teď vychází, ale vůbec bych nedivil, kdyby zase vycházet přestal, obzvlášť ve světle zde prezentovaných nápadů na velenické.
VOsek-Mun
Považuji za potřebné posílit kapacitu I.TŽK a dvoukolejka z Oseka do Chocně se jeví jako vhodný začátek. Realita? Klidně dalších 10 let, ne-li navždy handrkování ohledně možnosti průchodu dvoukolejky kolem Žehuňského rybníka s orgány ochrany ŽP. Další realita? Minimálně úsek ÚnOr-Parník neřeší nikdo (resp. neslyšel jsem o tom). (A tím "řeší" myslím to, že se skutečně něco zpracovává.)
bypass Prahy
Považoval bych za užitečné zadrátovat (případně zkapacitnit) trasu z Kralup přes Neratovice k Dřísům jako možnost dostat nákladní vlaky z levého břehu (Kralupsko, Hněvice, Lovosice) na východ/jihovýchod mimo Prahu. Třeba při výlukách, ale nejen. Realita? Dosud nikdo neřeší.
Mohl bych pokračovat, ale snad stačilo.
Tantin27:
"Kde je česká verze tohoto?"
Nevím. Třeba MD nebo SŽDC něco takového má. To se musíte ptát tam a ne mně tady.
Tantin27:
"Proč teda v Rakousku staví tunely skrz Brenner, Semmering a Koralm? Proč investují do infrastruktury tolik (a ano, jsou tam taky ve velkém tací, co tvrdí, že to jsou sny, třeba u té Koralmbahn)? A kde je Rakousko a kde my? Proč se pořád vzdaluje? Není to právě o tom, že se tam infrastuktura staví pro BUDOUCNOST, ne na NYNĚJŠÍ STAV, maximálně s mírnou rezervou?"
Nemyslím si, že se Rakousko vzdaluje. Ale asi má v třeba mj. jiné politické priority. Sám koneckonců přiznáváte, že ono to také vlastně není tak úplně růžové to Rakousko. Nechci se ale pouštět do nějakých hlubších analýz neb na ně nemám jak čas, tak chuť, tak po ruce dostatek podkladů.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 14. ledna 2019 - 19:38:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 4-2009
Hroch: Elektrizaci Kralupy - Neratovice - Vsetaty jsme na podzim oficiálně představili jako náš záměr jak Odboru strategie MD, tak i SŽDC a obě organizace to vzaly pozitivně. Máme to jako prioritu a kupodivu se to setkává s porozuměním. Tak doufejme.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:05:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 7-2017
Odbočka k čitelnost závorky: Omlouvám se. Chtěl jsem tím říct, že MD i SŽDC se řídí čísly vycucanými z prstu (neboť modely nesedí nebo je vůbec nemají, případně mají, ale se špatnými daty), životností staveb včetně pozemků 30 let (až do nedávna, teď to je trochu jinak, ale pořád dost mizerně).


Hroch: Nezlobte se, ale na mne to působí tak, že vlastně není potřeba (téměř) nic (odkaz k diskusi o trati 180 jsem už sem dal a nechť posoudí čtenář). Proč si to myslím? Sám píšete:


IV.TŽK
Považoval bych za žádoucí dokončit jej v podobě kompletní dvoukolejky v ucelených úsecích na 160 km/h. Realita? Úsek Ne-Še dlouho nevycházel, teď vychází, ale vůbec bych nedivil, kdyby zase vycházet přestal, obzvlášť ve světle zde prezentovaných nápadů na velenické.


Jak může nevyjít něco, co už vyšlo, bylo schváleno CK MD a připravuje se výstavba? [coze]

VOsek-Mun
OK, tady se shodneme na nutnosti realizace.

bypass Prahy
Souhlas. K tomu modernizace 160 (to snad bude v rozumné variantě) a 180 (to snad taky, 4e fakt nebrat) a můžeme se začít bavit aspoň trošku o tom, že se trošku něco udělalo ke splnění Bílé knihy (splnit se to asi nepodaří, ale co my víme).

MD nebo SŽDC něco takového má
Pokud jo, tak to ignorují. Ale podle mě to nemají, protože kdyby měli, tak po ŽESNADu nechtějí krví podepsat každý jeden pár vlaků navíc. V SP tunelu Beroun není nákladka započena s argumentem ,,není na to předpis". [crazy] Takže asi nemá.

Nemyslím si, že se Rakousko vzdaluje.
V oblasti dopravní infrastruktury a plánování se nám vzdaluje bez jakékoli diskuse. Byl jste se tam někdy podívat?


(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:15:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 813
Registrován: 8-2017
Quenya: A má něco takového šanci ekonomicky vyjít, když nevyšla ve studii varianta Střed 2 s (podle mě logičtějším) novým mostem u Mělníka?
Jinak mi to připomíná aplikaci věty o transmisním ložisku:
Aby to vyšlo, musí to být levné, tedy bez spojky mimo Všetaty. Taková trať by byla ovšem odsouzena plnit pouze odklonovou funkci, protože dopravci těžko budou dobrovolně jezdit úvratí. Počty pravidelných vlaků tedy budou nízké a proto to nevyjde.
Varianta se spojkou by sice nějaké pravidelné vlaky přitáhnout mohla, ale bude sama o sobě drahá a proto nevyjde taky.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 20:42:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18218
Registrován: 5-2002
Hroch: Považoval bych za užitečné zadrátovat (případně zkapacitnit) trasu z Kralup přes Neratovice k Dřísům jako možnost dostat nákladní vlaky z levého břehu (Kralupsko, Hněvice, Lovosice) na východ/jihovýchod mimo Prahu. Třeba při výlukách, ale nejen.
Zrovna dneska jsme jednou takovou podobnou spojkou jeli s EC176 z Priestewitz do Grossenhainu, protože nahoře na odbočce u Neucoswig řádili (přinejmenším) dráteníci.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 23:14:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 128
Registrován: 12-2017
Tantin27:
"Jak může nevyjít něco, co už vyšlo, bylo schváleno CK MD a připravuje se výstavba? [coze]
"
Taková věc se stává prakticky u každé stavby, stačí navýšit náklady oproti zpravidla hodně obecně zpracované studii proveditelnosti. Každá stavba má nějakou přepínací hodnotu a tu je zpravidla hodně snadné překročit. No a pak se většinou škrtá a každý se ptá pro se neudělalo to či ono.
Nebo může vydat MD novou metodiku na schválování, a kde to dříve vycházelo, už to nevychází.Poslední změnu metodiky MD provedlo v květnu 2018. Tedy po schválení SP IV.koridoru, ale před zpracováním Záměru projektu Ne-Še. Problémem této stavby je, že není moc kde škrtat.
Pondělí, 14. ledna 2019 - 23:35:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3150
Registrován: 5-2002
M250.0: Aby to vyšlo, musí to být levné, tedy bez spojky mimo Všetaty.
Tohle není (obecně) pravda. Daleko víc je třeba, aby to bylo užitečné, ale ne "zbytečně drahé".

MartinM: Tedy po schválení SP IV.koridoru, ale před zpracováním Záměru projektu Ne-Še.
Bývaly časy, že se schvalovala buďto SP (a pak rovnou PD) nebo ZP s PD dohromady (u menších věcí). Někdo měl zase zbytečně málo práce a pocit, že je příprava příliš rychlá? [uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem Tomáš Záruba.)
Úterý, 15. ledna 2019 - 08:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 487
Registrován: 12-2003
Ad bypass Prahy: Ono když se pojede elektricky vrchem už z Boleslavi, tak např. Škodovka směrem na západ úvratí nepojede i bez spojky.

Pokud nebude spojka, tak ani o ničem jiném nemůže být řeč, protože ve Všetatech nelze udělat ve směru Dřísy - Neratovice úvrať vlaku rozumné délky. Leda že by se udělala lacinější spojka mezi výtažnou kolejí a tratí. Ale vidím tam nějakou přírodní rezervaci..

(Příspěvek byl editován uživatelem romanero.)
Úterý, 15. ledna 2019 - 13:57:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 10-2017
Zatímco rakušák lokálky ruší, tak my si je dokonce zřizujeme - třeba na Mošnov.[ko]
Úterý, 15. ledna 2019 - 16:37:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 465
Registrován: 7-2017
pvol: Zatímco rakušák lokálky ruší
A to je jako dobře ?
Nechic
Úterý, 15. ledna 2019 - 17:35:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2409
Registrován: 4-2010
No hlavně od Rakušáka nechtějte převzít ten jejich vyhledávač spojení. To je hrozná věc. Ale oceňuji, že tam jde koupit jízdenku z vesnice bez vlaku do vesnice bez vlaku přes celé Rakousko
Úterý, 15. ledna 2019 - 17:59:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18223
Registrován: 5-2002
Roman: ve Všetatech nelze udělat ve směru Dřísy - Neratovice úvrať vlaku rozumné délky
Od toho je ten cesťák na byšické...
Úterý, 15. ledna 2019 - 21:10:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 540
Registrován: 5-2013
TZ: Bývaly časy, že se schvalovala buďto SP (a pak rovnou PD) nebo ZP s PD dohromady (u menších věcí)

Směšuješ dvě věci. V prehistorii schvalovala SP vláda (III. TŽK, IV. TŽK). Následně vydávalo MD stanovisko (souhlasné/jiné) k investičnímu záměru, přičemž IZ byl tvořen dílčí částí přípravné dokumentace. Od vydání V-2/2012 (tj. od 1. 1. 2013) schvaluje CK MD jak studie proveditelnosti, tak všechny záměry projektu (navazující na SP i nenavazující na SP).
Pomíjím teď interní schvalování SP, PD/DUR a P/DSP u ČD/SŽDC.

Jiná věc je, že záměry projektu odvozené ze SP nemají své vlastní ekonomické hodnocení, ale odkazují se na ekonomické hodnocení SP, pokud jeho předpoklady nadále platí. Pokud ovšem platit přestanou, musí se EH (celého souboru staveb zahrnutých do SP) aktualizovat, přičemž rozsah té aktualizace může být velmi rozdílný: od slovního popisu (nedošlo k překročení přepínacích hodnot nákladů, jinak se nic nezměnilo), přes přepočet CBA tabulek, překlopení EH do nové metodiky s novými vstupy až po úplnou aktualizaci celé ekonomiky. Kromě obvyklého růstu nákladů se může ukázat, že některé vstupy byly neudržitelně optimistické nebo naopak pesimistické a musí být přehodnoceny. Nebo mohou být předpoklady EH neakceptovatelné pro EK.
Co z toho bude platit pro NeŠe se uvidí.

Jenže co když ty "důležitější" stavby z nějakého důvodu nelze nyní udělat
Jestli příčina toho "nelze nyní udělat" není v tom, že se příprava a projekce zahlcuje akcemi typu dráty do Třeboně, Libiny, resuscitaci regionálek, takže na prioritnější stavby není dost kapacit. Pak se třeba na přípravu stavby velmi chtěné ŽESNADem opakuje soutěž, neb do té první se vůbec nikdo nepřihlásí.


Tantin27: Já nelžu (...) Problém té metodiky je, že je dost děravá a počítá většinu věcí jenom 30 let dopředu
Akorát že tato věta je nepravdivá (chcete-li lživá), protože EH podle platné metodiky zohledňuje přínosy i náklady po dobu životnosti i delší než 30 let. Způsob započtení přínosů a nákladů do třicátého roku a po něm se poněkud liší, ale započteno je oboje.
Třeba zrovna u IV. TŽK to v EH pomohlo hodně, až dosti neadekvátně.
Úterý, 15. ledna 2019 - 23:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3151
Registrován: 5-2002
KAF:
Schvalování - Jo možná, to víš určitě líp. Akorát se mi pořád nedaří pochopit, k čemu ZP po SP (logicky bych čekal, že během pár týdnů až měsíců po schválení SP se vypíšou z ní odvislé PD už bez dalšího).

Nestíhání - Hm, to poslouchám/čtu už nějak moc dlouho na to, aby bylo normální s tím nic nedělat. Vždyť ten stav "jedeme na forsáž, tohle je jen dočasnej nápor a co by případně bylo na práci později" trvá už snad 10 let. A to se teď má začít naplno s VRT (u nichž asi fakt nelze uplatňovat přístup "no snad ta vlna zbytečných investic do lokálek brzy přejde"). Jestli není vůle mít další lidi (a myslím hodně lidí), nebo tito prostě nejsou, nevznikají nějaká zamyšlení nad možným zefektivněním té přípravy? Ono se na dráze optimalizuje vše možné, ale tady jako by poměr důležitosti rozhodnutí a lidské energie jemu věnované nikoho nezajímal...
Úterý, 15. ledna 2019 - 23:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1190
Registrován: 7-2017
KAF: Prostuduju tu aktuální verzi. Díky za info. Akorát se mi nelíbí to „neadekvátně“, to bude ale můj subjektivní problém s tím, že nižší varianta (pozlacení současného stavu) mi přijde nesmyslná.
Úterý, 15. ledna 2019 - 23:36:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 679
Registrován: 7-2017
Jenže co když ty "důležitější" stavby z nějakého důvodu nelze nyní udělat
Jestli příčina toho "nelze nyní udělat" není v tom, že se příprava a projekce zahlcuje akcemi typu dráty do Třeboně, Libiny, resuscitaci regionálek, takže na prioritnější stavby není dost kapacit. Pak se třeba na přípravu stavby velmi chtěné ŽESNADem opakuje soutěž, neb do té první se vůbec nikdo nepřihlásí.


Napíšu jen Praha - Kladno a zeptám se, jaký na to má vliv Třeboň nebo regionálky?

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Středa, 16. ledna 2019 - 01:16:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8576
Registrován: 5-2007
K.A.F.: Prvotná príčina je inde. On sa ešte stále ani po rokoch nenašiel politik, ktorý by buď konečne odpísal tých pár (desiatok?) miliárd eurofondov, ktoré svojou činnosťou postavili "do vetra" ministri Bárta so Šmerdom, alebo s tým aspoň skúsil v Bruseli niečo urobiť (čo by sa mohlo podariť, pri všetkých nedokonalostiach má EÚ k RVHP ešte stále ďaleko). Vďaka tomu je totiž na pomerne vysokom mieste v rozhodovacom strome podmienka "je realizovateľné zo súčasného programového obdobia EU", takže tie rôzne lokálky a koncové "chvostíky" siete celoštátnej dráhy sa taknejak "musia" robiť, lebo inak by sa nestíhalo čerpať.
Středa, 16. ledna 2019 - 18:51:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 541
Registrován: 5-2013
Asdf
Myslím, že už to tak není. OPD14-20 je mimo TEN-T prakticky vyčerpaný.

T27
Přínosy a náklady po třicátém roku se zohledňují ve výpočtu zůstatkové hodnoty.
Samozřejmě platí, že jedna koruna získaná v 34. roce pokryje jen 20 haléřů investice z prvního roku.

TZ
Dlouhodobý trend je takový, že se zvyšuje počet staveb na jednoho pracovníka přípravy. V důsledku se pak přenáší více prací na projektanty, zejména v inženýringu. Projektanti to ale na koho přenést už nemají a navíc zkušených projektantů v klíčových profesích je velmi omezený počet (jednotky). Je fajn, že se do projektování větších staveb v posledních letech nově zapojilo asi pět dalších projektových firem, jenže ty si do značné míry přetahují stejné projektanty mezi sebou, a přetahuje si je i investor.

Ohledně přípravy VRT si soukromě myslím, že nejrychlejší (a možná jediná) cesta k cíli je model Maroko: přiznat si, že ohledně znalostí VRT jsme "shithole country". Vybrat na vládní úrovni partnera mezi železnicemi se zkušenostmi se stavbou VRT (Německo, Španělsko, Francie, Japonsko...). První trati nechat připravit a postavit zahraničního partnera (podle jeho norem, jeho znalostí...) za podmínky, že nechá českou stranu trochu koukat pod prsty a učit se. U Krušnohorského tunelu se tahle cesta ostatně zvolila.
Středa, 16. ledna 2019 - 19:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3153
Registrován: 5-2002
KAF: Dlouhodobý trend je takový, že se zvyšuje počet staveb na jednoho pracovníka přípravy.
Tohle jsem nemyslel, to je "zefektivnění" tzv. tupé, ve stylu "oni se tam stejně jenom flákaj tak jim naložíme". Něco jako pokusy o zvyšování produktivity zrychlením pásu.
Já myslel zefektivnění ve smyslu rozebrat, co konkrétně je nutné vůbec dělat (kolikrát), jak se dochází k rozhodnutím, kolik lidí se na něm podílí a proč, zda by nešlo nějak využít "typových projektů", zda část činností nemohou dělat dnes nezapojené subjekty, zda se dostatečně deleguje schvalování atd. Případně, co kromě samotné práce na přípravě projektů mají na starosti lidé, do ní zapojení, zda musí nutně dělat jiné věci (zrovna oni), zkrátka a dobře zda nad "samotnou prací" nemá pomalu převahu administrativní zátěž.

Já nevím, jaká je jiná představa koho? Při míře podinvestovanosti naší sítě přece není možné nechat věci běžet furt stejně jako za dob, kdy se mimo koridory nedělalo skoro nic, a říkat, že "realita se musí přizpůsobit". Ten přístup typu "prachy by snad i byly, ale administrativa to nezvládá tak holt nic dalšího rozjíždět nemůžem" je přece úplně zvrhlý.
Středa, 16. ledna 2019 - 20:03:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 542
Registrován: 5-2013
Chápu, kam míříš, ale do diskuse směřující tímto směrem se fakt pouštět nebudu.
[nene]
Středa, 16. ledna 2019 - 20:27:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18229
Registrován: 5-2002
TZ: zkrátka a dobře zda nad "samotnou prací" nemá pomalu převahu administrativní zátěž
To má dnes prakticky všude...
jak už jsem kdysi psal, není výjimkou, že úprava SW hotová za půl hodiny se zkouší půl dne, papíry se k tomu píšou půl měsíce a půl roku se čeká na lejstro od assessora.
Středa, 16. ledna 2019 - 20:54:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12641
Registrován: 8-2004
Asdf:
"On sa ešte stále ani po rokoch nenašiel politik, ktorý by buď konečne odpísal tých pár (desiatok?) miliárd eurofondov, ktoré svojou činnosťou postavili "do vetra" ministri Bárta so Šmerdom, ... Vďaka tomu je totiž na pomerne vysokom mieste v rozhodovacom strome podmienka "je realizovateľné zo súčasného programového obdobia EU", takže tie rôzne lokálky a koncové "chvostíky" siete celoštátnej dráhy sa taknejak "musia" robiť, lebo inak by sa nestíhalo čerpať."
Bártu bych do toho už netahal. S druhou částí se dá částečně souhlasit.
Tantin27:
"Nezlobte se, ale na mne to působí tak, že vlastně není potřeba (téměř) nic (odkaz k diskusi o trati 180 jsem už sem dal a nechť posoudí čtenář). Proč si to myslím?"
Sorry, ale nějak nerozumím. Když množina potřeb v mém podání nezahrnuje plně dvoukolejnou elektrizovanou trať 180, tak je hned prázdnou množinou (není nic potřeba)? Takové matematice nerozumím.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 16. ledna 2019 - 21:46:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3154
Registrován: 5-2002
KAF: Jo tomu rozumím. Já to taky nepsal s cílem být nějak konkrétní, spíš jako takový povzdech. V mém příspěvku 3153 je asi podstatná hlavně poslední věta.
Středa, 16. ledna 2019 - 22:11:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3612
Registrován: 3-2006
Hajnej: Od toho je ten cesťák na byšické...

A jak to funguje?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Středa, 16. ledna 2019 - 22:16:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3331
Registrován: 5-2002
Dovolím si sem překopírovat jednu sentenci z tramvajové diskuse. Bez kometáře, opravdu není zapotřebí.

"Že je přestupní uzel Vypich katastrofální víme, ale s připomínkami se prosím obracejte na DP nebo Metroprojekt. Já se již tři roky snažím o to, aby aspoň 191 ve směru DC projížděla terminálem a neměla levé odbočení z Ankarské do Bělohorské. Úspora v ranní špičce někdy až 8 minut na reálné jízdní době. Neumíte si představit, jak složité je v Praze přeskládat pár obrubníků, změnit signální plán křižovatky, a to všechno nechát schválit jako investici. A to přesto, že tento záměr považují za správný DP, Ropid, MČ, Odbor dopravních agend MHMP, MČ P6 a TSK. Všichni se na tomto shodli v zápisu ze září 2016. Máme leden 2019 a 191 trčí v kolonách na levém odbočení z Ankarské dál."
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Středa, 16. ledna 2019 - 22:32:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18233
Registrován: 5-2002
Mik: A jak to funguje?
Teď už asi nijak moc, ale dřív se tam prý vytahovalo cestou posunu a úvratí pryč.
Na záloze tam bývali čmeláci a skoro 850 metrů je docela dost, ne...?
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 00:18:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1197
Registrován: 7-2017
Hroch:
"
Tantin27:
"Nezlobte se, ale na mne to působí tak, že vlastně není potřeba (téměř) nic (odkaz k diskusi o trati 180 jsem už sem dal a nechť posoudí čtenář). Proč si to myslím?"Sorry, ale nějak nerozumím. Když množina potřeb v mém podání nezahrnuje plně dvoukolejnou elektrizovanou trať 180, tak je hned prázdnou množinou (není nic potřeba)? Takové matematice nerozumím."

Ze všech těch tratí jsou Domažlice nejdůležitější (a vy byl v hledání důvodů, proč to „nejde“ nejaktivnější).
Pokud by se realizovala původní 4e, nákladní i většina osobní dopravy by zůstala na dalších 50+ let na D5. Přitom zejména tu nákladní tam nechceme asi nikdo, když by to šlo po kolejích… [uhoh]

A obecně mi vadí, když se ve studii lže/„nevidí“:
Domažlice: D5 se „přehlídla“, nákladní vlaky „by nebyly“.
Tunel Beroun: „Na nákladní vlaky nemáme vyhlášku“. A vzhledem k datu realizace se tam podle mě nemohla promítnout ani Ex6 (vcelku výrazný nárůst cestujících na 170, určitě v dvojciferných %).

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 11:20:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 467
Registrován: 7-2017
Uvidíme (řekl slepý hluchému [happy]).

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/na-lince-z-prahy-do-ostravy- zmizi-uzke-hrdlo-v-cesku-tak-vzn/r~5116057e1a3311e98a8e0cc47ab5f1 22/

Na lince z Prahy do Ostravy zmizí úzké hrdlo. V Česku tak vznikne nejdelší tunel

Ministerstvo dopravy se domluvilo na modernizaci nejpomalejšího úseku linky z Prahy do Ostravy. Mezi Ústím nad Orlicí a Chocní tak v roce 2026 vznikne jedna z největších staveb na české železnici.
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 14:45:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 682
Registrován: 7-2017
Dokud alespoň nekopnou, tak jsou to jen novinářské pindy.
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 19:04:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8552
Registrován: 5-2002
v roce 2026 vznikne jedna z největších staveb na české železnici. - tedy možná tam v roce 2026 kopnou...
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 19:14:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6354
Registrován: 8-2006
Také si myslím, že v roce 2026 ta stavba ZAČNE ( možná ). A předpokládám střídavinu.
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 21:16:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12645
Registrován: 8-2004
Z_F_J:
"Na lince z Prahy do Ostravy zmizí úzké hrdlo."
... až na to, že nezmizí.
Tantin27:
"A obecně mi vadí, když se ve studii lže/„nevidí“"
No vidíte. Mně zase vadí, když si lidé lžou vzájemně v rozhovorech, diskuzích (vč. zdejší) apod. Vadí mi, že lžou nejvyšší představitelé státu. Každý máme něco.
Tantin27:
"Ze všech těch tratí jsou Domažlice nejdůležitější (a vy byl v hledání důvodů, proč to „nejde“ nejaktivnější)."
To si nemyslím. Už třeba ten úsek Kolín - MuN vnímám jako řádově důležitější.
A s Vaším černobílým viděním světa (180 nebo nic - resp. 180 všechno maže) se smířit určitě dokážu [happy], ač jsem ho tedy dříve od Vás úplně neočekával.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 21:23:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 643
Registrován: 1-2014
Hroch:
"Už třeba ten úsek Kolín - MuN vnímám jako řádově důležitější.
A s Vaším černobílým viděním světa (180 nebo nic - resp. 180 všechno maže"

No vidíte, a já co by Moravák zase považuji za nejdůležitější stavbu, která se momentálně připravuje Brno-Přerov [wink]
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 21:51:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1198
Registrován: 7-2017
Hroch:
"Z_F_J:
"Na lince z Prahy do Ostravy zmizí úzké hrdlo."... až na to, že nezmizí.
Tantin27:
"A obecně mi vadí, když se ve studii lže/„nevidí“"No vidíte. Mně zase vadí, když si lidé lžou vzájemně v rozhovorech, diskuzích (vč. zdejší) apod. Vadí mi, že lžou nejvyšší představitelé státu. Každý máme něco.
Tantin27:
"Ze všech těch tratí jsou Domažlice nejdůležitější (a vy byl v hledání důvodů, proč to „nejde“ nejaktivnější)."To si nemyslím. Už třeba ten úsek Kolín - MuN vnímám jako řádově důležitější.
A s Vaším černobílým viděním světa (180 nebo nic - resp. 180 všechno maže) se smířit určitě dokážu [happy], ač jsem ho tedy dříve od Vás úplně neočekával."


Hrdlo určitě nezmizí, jen se posune o kousek dále.

Kolín - MuN je určitě také důležitý, ale ten jste tu nikde nerozporoval jako „nerealistický“ k nějakému velkorysejšímu řešení. U Domažlic jste to učinil, proto jsem se do vás takhle „pustil“. Ta trať je z hlediska mezinárodního NÁKLADNÍHO tranzitu do Německa určitě nejdůležitější věc, na které se aktuálně pracuje. A Německo je náš nejdůležitější obchodní partner, míra vztahů a to, aby se oboustranně dařilo, je výrazným faktorem pro to, aby se tu stavělo. Bonusem velkorysé modernizace Domažlic je to, že by mohla klesnout intenzita provozu na D5. Ono ne každému se chce do Mnichova jezdit autem. Ale hlavní jsou ty náklady - které zaplatí tu velkorysou trať pro osobku.

Portáš: Pro osobku a z hlediska zkušeností s tratěmi na 200 km/h ano. Ale z hlediska nákladní dopravy (i z hlediska vytížení sítě a vůbec projednatelnosti staveb jako tunel Beroun, které s tím úzce souvisí) od Prahy na západ je nejdůležitější 180 (a 160 v závěsu, aby na 180 dalo dostat do doby, než bude na 171 tunel). Osobní doprava v ČR neuživí žádnou trať (proto nevyšel Beroun, proto nevyšly Domažlice) - vadí mi podceňování a ignorace nákladní dopravy. Je nutná synergie, čistě osobka neumožní schválení téměř ničeho rozumného ve velkorysejších variatách (výsledky SP před aktualizacemi a dopracovánimi jsou toho jasným důkazem; výjimkou jsou jinak jen úseky se silnějším příměstem, jak je krásně vidět na 190 [sad]).
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 22:02:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3335
Registrován: 5-2002
Ta trať je z hlediska mezinárodního NÁKLADNÍHO tranzitu do Německa určitě nejdůležitější věc, na které se aktuálně pracuje. A Německo je náš nejdůležitější obchodní partner, míra vztahů a to, aby se oboustranně dařilo, je výrazným faktorem pro to, aby se tu stavělo.

Jde o to, zda je relace Praha - Mnichov opravdu tak důležitá. Nevím, ptám se.

Bonusem velkorysé modernizace Domažlic je to, že by mohla klesnout intenzita provozu na D5.
Intenzita provozu na D5 za Plzní rozhodně není kriticky vysoká a balkánské kamiony, tudy směřující na Norimberk a dále na západ trať Plzeň - Mnichov fakt nezajímá.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 22:10:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1199
Registrován: 7-2017
Johny: Ono to není „jen“ Praha - Mnichov, ale taky ČR - Brennerský průsmyk… Koukněte na mapu.

Nebo si trasu typu - někde nad Drážďany – basistunnel - Žatec - Plzeň - Domažlice - Brenner - jih umím představit jen já a je to totálně mimo? Taky nevím, klidně mne opravte. [uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Čtvrtek, 17. ledna 2019 - 23:00:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8573
Registrován: 5-2002
Nebo si trasu typu - někde nad Drážďany – basistunnel - Žatec - Plzeň - Domažlice - Brenner - jih umím představit jen já a je to totálně mimo? Taky nevím, klidně mne opravte. [uhoh]

Natáhl jsem vám to milosrdně, aby byl k dispozici alespoň nějaký zdroj zátěže, ale správně by to mělo začínat v prostoru Lipsko - Halle: https://mapy.cz/s/3l3Ni

Z Plzně do Žatce je 15 promile, ani po elektrizaci to nebude trať pro vozbu tranzitní zátěže bez přepracování v ČR.

Tou se stane v tomto prostoru trať přes Hof na Regensburg a ani ta není sklonově žádná hitparáda.
Pátek, 18. ledna 2019 - 05:51:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3338
Registrován: 5-2002
Tantin27: Kdybyste to chtěl mít co nejkratší, tak zapomeňte na Domažlice a perte to na Eisenstein. Mapa snese všechno. [proud]
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pátek, 18. ledna 2019 - 06:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 684
Registrován: 7-2017
Ale asi nejde jezdit všude z kopce nebo po rovině.
Pátek, 18. ledna 2019 - 07:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 853
Registrován: 11-2007
Když už to tady probíráte. Jak to vypadá s basistunnel Erzgebirge? Pohnulo se to nějak nebo stále zůstalo o nějaké proklamace?
Pátek, 18. ledna 2019 - 09:12:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3891
Registrován: 5-2004
Tantin27:
"Nebo si trasu typu - někde nad Drážďany – basistunnel - Žatec - Plzeň - Domažlice - Brenner - jih umím představit jen já a je to totálně mimo? Taky nevím, klidně mne opravte. [uhoh] "
Petr_Šimral:
"Natáhl jsem vám to milosrdně, aby byl k dispozici alespoň nějaký zdroj zátěže, ale správně by to mělo začínat v prostoru Lipsko - Halle: https://mapy.cz/s/3l3Ni "
Nestačilo by jako odůvodnění prostě spojení z Čech na západ až jihozápad, tedy 🇨🇿 ↔ 🇮🇹/🇨🇭/🇫🇷/jih 🇩🇪?

Johny11:
"Intenzita provozu na D5 za Plzní rozhodně není kriticky vysoká a balkánské kamiony, tudy směřující na Norimberk a dále na západ trať Plzeň - Mnichov fakt nezajímá."
Ty balkánské kamiony, jestli dobře chápu nedávné zprávy, zaváží i české firmy. A české přepravce ta trať zajímat může. Až bude použitelná.
Pátek, 18. ledna 2019 - 11:14:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8575
Registrován: 5-2002
Nestačilo by jako odůvodnění prostě spojení z Čech na západ až jihozápad, tedy 🇨🇿 ↔ 🇮🇹/🇨🇭/🇫🇷/jih 🇩🇪?

Stačilo.

Tantin_27 psal o tranzitu z Německa do Německa. To nehrozí.
Pátek, 18. ledna 2019 - 15:50:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3340
Registrován: 5-2002
Ty balkánské kamiony, jestli dobře chápu nedávné zprávy, zaváží i české firmy.

Když předjíždím mezi Rozvadovem a Stříbrem (jedno v jakém směru, dnes zažito v obou) konvoj srbských, tureckých a makedonských kamionů, tak si troufnu tvrdit, že ne. Protože non-EU firmy pokud vím kabotovat (vozit např. mezi Německem a ČR) nesmí. Ale třeba jim křivdím a pletu se v tom, že projet přes kotlinku a Českomoravskou vrchovinu v ní je vyjde laciněji než platit mýto podél Dunaje...
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...