Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 12. 01. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 12. 01. 2019

dolů
   autor příspěvek
Středa, 09. ledna 2019 - 20:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8535
Registrován: 5-2002
A ty digimapy se taky neaktualizují online. jasně a proto na mapy.cz ve 14 hodin v den otevření Blanky tam Blanka nebyla a v 17 hodiny byla. Už je to pár let, co jsem to takto sledoval, a můžete si to ověřit při otevírání dalších staveb. Třeba Ejpovický tunel, to mapy statní tedy ZÚ ČÚZK dodnes nevidí (tam máte pravdu) ale komerční internetové mapy ano.

Doktor: na rastrové mapě nic nového stejně jako s lupou neuvidíte. Některé portály (google, mapy.cz atd) ale podle zvoleného přiblížení mění obsah rastrového podkladu. to ale s měřítkem zobrazení nemá nic společného. To že se mění obsah je samozřejmě správně, je to tak pro uživatele přehlednější, když se nevidí stejné detaily na mapě hrubšího měřítka. I já to vítám.

A jinak dáváte si měřítko před lupu nebo pod lupu??

A odborníci, když jste u těch rozlišení map. Jsou mapy bitmapy a jsou mapy vektorové (bavíme se teď o stejném obsahu), rastrová bitmapa se vám při zvětšování rozostří do kostičkového rastru, vektorová bude pořád krásně čitelná. Klidně vám tu vyrobím 2 mapová pdfka stejného prostoru jedno rastrové a jedno vektorové (to můžete zvětšit třeba 100x a pořád bude stejně čitelné, jen poněkud prázdné).

A ještě Herold: počítačové zobrazení na monitoru nezná měřítko. Počítač neví kam posílá výstup, zda na malý nebo velký displej. Nějak to převorá na pixle. Žádný mapový server neoperuje s přesným měřítkem, ale s přiblížením (1x, 4x ...). Zkuste si vygenerovat A4 PDFko a pak ho třeba v Adobe Reader na monitoru zvětšit. Budete patřit k těm šťastným, když váš monitor stránku zobrazí opravdu alespoň přibližně 210x297mm.
Středa, 09. ledna 2019 - 21:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8536
Registrován: 5-2002
Ukázka ze sídliště Řepy (digitální mapa Prahy zdroj www.geoportalpraha.cz - otevřená data)

Porovnejte zvětšením bitmapu



(možná zlatá lupa)

a vektorové PDF (třeba zvětšte na 800%)


application/pdfvektorove pdf
repy_1.pdf (77.3 k)


(Příspěvek byl editován uživatelem Borovička.)
Středa, 09. ledna 2019 - 21:36:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4495
Registrován: 4-2003
Borovička:
"Doktor: na rastrové mapě nic nového stejně jako s lupou neuvidíte. Některé portály (google, mapy.cz atd) ale podle zvoleného přiblížení mění obsah rastrového podkladu. to ale s měřítkem zobrazení nemá nic společného."
A to mi píšete proč? Já nic takového přeci netvrdím. Spíše bych od vás očekával vyjádření se ke změně měřítka papírové mapy za pomoci lupy.
Borovička:
"počítačové zobrazení na monitoru nezná měřítko. Počítač neví kam posílá výstup, zda na malý nebo velký displej. Nějak to převorá na pixle. Žádný mapový server neoperuje s přesným měřítkem, ale s přiblížením (1x, 4x ...)."
No já nevím, otevřel jsem si Mapy.cz, Google Maps a ČÚZK a všechny servery operovaly s přesným měřítkem. Jak píšu o příspěvek dříve, z důvodu rozdílů v rozměrech a rozlišení displejů a monitorů se u digitálních map používá grafické znázornění meřítka. A to je pak jedno, zda je displej malý nebo velký.
Borovička:
"A odborníci, když jste u těch rozlišení map."
Borovička:
"Ukázka ze sídliště Řepy (digitální mapa Prahy zdroj www.geoportalpraha.cz - otevřená data)"
Zatím jsme tedy byli spíše u měřítek map a vašeho měnění měřítka papírových map lupou. Vaše odbočka k rozlišení tak trochu zavání úhybným manévrem.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
M_g
Středa, 09. ledna 2019 - 23:42:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 990
Registrován: 6-2006
Bitmapy se "vyrábí do určitého konečného měřítka" (v podstatě je to ofocená "papírová" mapa a nebo ortofomapa), vektorový formát nijak fprincipu omezen není. Ano, většina lidí takovou mapu neviděla.

Já takovou mapu viděl, i zkusmo vyráběl. (OCAD verze 6 byl několik let volně stažitelný/použitelný)

Vektorový formát skutečně omezen není, ale na mapu určitého měřítka umístíte jen konečný počet objektů.
Víc jich tam nebude ani při dalším zvětšování, i když do určitého nevelkého zvětšení budou lépe čitelné (Doktor tomu říká kompenzace zraku, já více detailů)
A rastrové zkreslení bude stále stejně velké, dané pouze rastrem zobrazovače (papír-tiskárna nebo displej) nezatížené zkreslením daným převzorkováním rastrů. (viz Borovičkova ukázka Řep)
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 06:07:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9738
Registrován: 6-2004
Jsem zvědav, jak se toto bude líbit cestujícím třeba z Valašských Klobouk, když se jim cesta do Olomouce či Prahy prodlouží o cca 15 minut...

normální cestující budou rádi, ti "rychlí a netrpěliví" do 30 let věku jistě ne... všude má být "vata", klid, pohoda a dostatečný prostor a čas na přestupy... není každý cestující mladý a zdravý...
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 06:37:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8537
Registrován: 5-2002
Doktor: já nemám potřebu reagovat na vaše exhibice. Pokud nechcete znovu slyšet, že optickým zvětšením mapy změníte měřítko mapy, kterou vidíte. Ale to je na vás, jak to interpretujete, zda si k tomu zvětšujete i pravítko.

Bitmapy jsou obvykle připraveny na mapových portálech jen pro určitá předem připarvená zvětšení, mapy bývají rozsekané do vygenerovaných čtverečků. Pro různá zvětšení mají ty čtverečky vygenerovaný jiný obsah (dobře vidět třeba u velikosti písma u popisků)

M_g: Nyní jek k dispozici OCAD viewer volně, ale jen jako prohlížečka, umí ale stejně dobře generovat vektorové pdf. Ale existuje Open Orienteering Mapper s velmi obdobnými vlastnostmi a uspokojivou kompatibilitou s OCAD soubory, kdy v OCADu je propracovanější tisk.
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 06:46:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8538
Registrován: 5-2002
M_g: Na vektorové mapě bude pořád stejný obsah informací, ale zvětšením zvětším čitelnost. Příkladem jsou vyvěšované autobusové jízdní řády ve formě klasických tabulek. Z jednoho PDFka se vytiskne papírový JŘ k vyvěšení na sloupek na stanovišti. Ten bez brýlí obvykle nepřečtu. Ale v čekárně nebo na centrální tabuli visí jízdní řády ze stejného souboru, jsou však větší a pro mně bez problémů k přečtení. Nepotřebuji tam přidávat informace. Bitmapa je vždy určená pro nějaké ideální zobrazení, zmenšením může něco zmizet (třeba tenké čáry), zvětšením se obraz rozkostičkuje. Tedy pro vyvěšení na větší tabuli je potřeba vygenerovat jinou bitmapu s jiným rozlišením
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 08:45:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4496
Registrován: 4-2003
Borovička:
"Pokud nechcete znovu slyšet, že optickým zvětšením mapy změníte měřítko mapy, kterou vidíte."
Tak já bych hlavně chtěl slyšet, jakým mechanismem dojde ke změně měřítka papírové mapy, když se na ni budu dívat skrze lupu. To jste doposud neobjasnil. Lupou pouze opticky zvětšíte obraz, formát mapy i výseč na mapě zobrazované oblasti se nemění.
Borovička:
"Ale to je na vás, jak to interpretujete, zda si k tomu zvětšujete i pravítko."
Jednocentimetrová rozteč na mapě měří stále 1 cm, ať se na ni díváte s lupou, nebo bez ní, s pravítkem i bez pravítka. Poslyšte, a když se budu na oběd dívat lupou, zvětší to porci jídla?
Borovička:
"já nemám potřebu reagovat na vaše exhibice"
Exhibicí myslíte třeba vyvrácení vašeho tvrzení, že žádný mapový server neoperuje s přesným měřítkem, ale s přiblížením (1x, 4x ...)?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 09:35:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18191
Registrován: 5-2002
Borovička: Pokud nechcete znovu slyšet, že optickým zvětšením mapy změníte měřítko mapy, kterou vidíte.
Obávám se, že se u velikého erroru nacházeti ráčíte.
Měřítko mapy je poměr skutečné vzdálenosti v terénu k zobrazení téže vzdálenosti na mapě, takže se nijak nemění, ani když mi tečka nad názvem "Pihel" vyplní celou lupu.

Ergo kladívko, zvětším si pouze obraz furt té samé mapy na sítnici. Stejně, jako když si ji dám blíž k očím - ta lupa řeší jenom to, že někdo by už z takové blízkosti nezaostřil.
Proto taky na je tý mapě napsáno (pro méně chápavé) 1 centimetr = 1 kilometr, nikoliv 1/30 radiánu ze 30 centimetrů = 1 km.

Dr: Poslyšte, a když se budu na oběd dívat lupou, zvětší to porci jídla?
Přesně tímto směrem jsem uvažoval, že vyrobím nějaké podobné přirovnání...
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 10:06:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3675
Registrován: 9-2007
No vida, diskuze nediskuze, stejně budeme i nadále šoto. A tentokrát již správně. [biggrin]

Zdopravy.cz: Konec proškrtaných papírových jízdních řádů. Vydávat je začne SŽDC
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 10:38:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8737
Registrován: 4-2003
Vektorový formát skutečně omezen není, ale na mapu určitého měřítka umístíte jen konečný počet objektů.

Tak na rozdíl od bitmapy vypnu v zobrazení některý vrstvy a uvidím jen to co zrovna potřebuju.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 10:56:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8540
Registrován: 5-2002
zvětším si pouze obraz furt té samé mapy na sítnici. - úplně stejně jako zvětšení bitmapy roztažením prstů.
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 11:18:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 309
Registrován: 8-2017
úplně stejně jako zvětšení bitmapy roztažením prstů. - A co to má společného s GVD platný a připravovaný? [crazy][crazy][crazy]
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 11:26:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 652
Registrován: 7-2017
Dr: Poslyšte, a když se budu na oběd dívat lupou, zvětší to porci jídla?
Přesně tímto směrem jsem uvažoval, že vyrobím nějaké podobné přirovnání...


Opticky ano.

https://liberecky.denik.cz/zpravy_region/vyjede-arriva-na-tratich -na-turnovsku-jeji-nastup-zkomplikoval-stret-zajmu-20190110.html

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 13:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 1-2013
Jsem si vědom toho, že můj dotaz není zrovna z oblasti platného a připravovaného GVD, ale přesto - když už se diskutuje o této problematice - se zeptám:
v mapě je o šíři 1,5 mm zakreslena železniční trať, tudíž v reálu by - podle měřítka - měla být široká 150 m (což není možné). Ale tím pádem jsou okolní plochy o tu nadsazenou trať zmenšeny... Nebo se mýlím?
M_g
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 14:01:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 991
Registrován: 6-2006
Doktor, Hajnej Jednocentimetrová rozteč na mapě měří stále 1 cm, ať se na ni díváte s lupou, nebo bez ní, s pravítkem i bez pravítka.
Nejspíš vám vadí, že vytvářím lupou obraz přímo na sítnici. A při použití epidiaskopu by to už bylo akceptovatelné (změna měřítka) tím, že jsem si vytvořil skutečný obraz na stěně bez problémů s převzorkováním rastrování abych ho měl větší i na sítnici?

Doktor Poslyšte, a když se budu na oběd dívat lupou, zvětší to porci jídla?
To záleží na tom, jestli budete muset překonat jinou vzdálenost mezi dvěma body jen tím, že se na mapu podíváte lupou nebo si ji "přešoupete" na displeji prsty.
M_g
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 14:04:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 992
Registrován: 6-2006
Jaroslav T: Nemýlíte.
A poloha k trati blízkých objektů je zkreslena.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_G.)
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 14:54:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8738
Registrován: 4-2003
A co to má společného s GVD platný a připravovaný?

Třeba tohle: https://zdopravy.cz/mapy-google-ukazuji-nove-i-vlaky-ci-primestsk e-busy-v-pid-chysta-se-ukazatel-polohy-21888/
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 15:04:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18195
Registrován: 5-2002
No vida, za chvíli budeme mít PIĎáckej GRAPP...
Nechic
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 15:10:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2405
Registrován: 4-2010
Příměr by byl PID Poseidon [happy]
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 18:45:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4497
Registrován: 4-2003
Ad PIĎáckej GRAPP. A brněnské iRIS znáte?

--- --- ---
M_g:
"Nejspíš vám vadí, že vytvářím lupou obraz přímo na sítnici."
Nestavěl bych to do roviny vadí-nevadí. Pouze konstatuji, že prohlížením papírové mapy za použití lupy se měřítko mapy nemění. Rozměr mapy, stejně tak zobrazovaná oblast zůstávají neměnné, tedy ani měřítko se nemění. Pokud bychom to pojali ad absurdum, pak by jedna a táž mapa měla různá měřítka v závislosti na tom, kdo se na ni právě dívá, neboť optické vlastnosti oka jednotlivců se liší. Ostatně, při čtení mapy se nasazením brýlí na oči měřítko mapy přeci nezmění. Či snad ano?
M_g:
"A při použití epidiaskopu by to už bylo akceptovatelné (změna měřítka) tím, že jsem si vytvořil skutečný obraz na stěně bez problémů s převzorkováním rastrování abych ho měl větší i na sítnici?"
Pokud do projektoru vložím mapu s měřítkem kupříkladu 1:25 000, stále tato mapa bude mít měřítko 1:25 000, bez ohledu na velikost promítaného obrazu. Pokud budeme promítaný obraz považovat za mapu, s níž budeme dále pracovat, pak platí, co jsem psal dříve – zvětšení velikosti "rámečku" mapy při zachování rozlohy zobrazované oblasti. Takto zvětšený obraz ovšem nesnese srovnání s pozorováním mapy lupou. Při pozorování lupou se velikost "rámečku" nemění.
M_g:
"To záleží na tom, jestli budete muset překonat jinou vzdálenost mezi dvěma body jen tím, že se na mapu podíváte lupou nebo si ji "přešoupete" na displeji prsty."
Přiznávám, že netuším, co jste tím chtěl říci.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pezos
Čtvrtek, 10. ledna 2019 - 18:51:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 4-2014
Vantju:
"No vida, diskuze nediskuze, stejně budeme i nadále šoto. A tentokrát již správně. [biggrin] "
A pod článkem kolenovrti pyskují, že to bude drahé (asi ta nákladová cena 250 korun) [lol]
Pátek, 11. ledna 2019 - 08:11:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4498
Registrován: 4-2003
Borovička:
"zvětším si pouze obraz furt té samé mapy na sítnici. - úplně stejně jako zvětšení bitmapy roztažením prstů."
Zvětšení mapy v digitální podobě roztažením prstů vyvolá zmenšení rozlohy zobrazované oblasti při zachování velikosti "rámečku" mapy (displej, monitor). Použitím lupy u papírové mapy se mění rozloha mapou zobrazované oblasti, nebo rozměry mapy? Mám-li vám dát za pravdu, že se lupou mění měřítko papírové mapy, pak je na vás, abyste objasnil mechanismus, jakým se tak děje. Zatím jste tak přes všechny řeči kolem neučinil.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 11. ledna 2019 - 14:16:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 657
Registrován: 7-2017
Mám-li vám dát za pravdu, že se lupou mění měřítko papírové mapy, pak je na vás, abyste objasnil mechanismus, jakým se tak děje.
Že by pouhopouhým zvětšením? Je-li na mapě vzdálenost A - B 10 cm a při zvětšení lupou bude 20 cm, pak se zákonitě jedná o změnu měřítka. Pochopitelně ne na té mapě, ale v oku.
Pátek, 11. ledna 2019 - 15:39:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 233
Registrován: 3-2007
Chci se zeptat,jestli ČD od 1.února zavedou na Ostravanech ty povinné místenky ?
V prosinci tvrdili,že ještě neví,jestli je zavedou,tak jestli už to ví.
Pátek, 11. ledna 2019 - 19:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 459
Registrován: 7-2017
https://zdopravy.cz/sprava-zeleznic-vypsala-zakazku-na-projekt-el ektrizace-trati-z-veseli-do-velenic-21579/

Další elektrizovaná trať. SŽDC soutěží projektanta 55 kilometrů z Veselí do Velenic
Pátek, 11. ledna 2019 - 20:04:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3010
Registrován: 12-2007
Z F J: No pořád doufám, že po elektrizaci tratě z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic dojde také k jakémusi protažení spěšných vlaků z/do Vídně až do/z Prahy s tím, že tyto vlaky pojedou v úseku Praha - Veselí nad Lužnicí jako expresy. Konečně už teď, ještě před elektrizací tratě, zde byly snahy aby rychlíky, které končí ve Veselí, byly protaženy až do Českých Velenic. Protože elektrizovat tuto trať pouze jako záložní pro nákladní vlaky, jak je uvedeno v příspěvku, nebo pro regionální dopravu se mi nezdá dostatečně ekonomické. Jistě několik expresů z Prahy do Českých Budějovic by tím bylo zrušeno, na druhé straně by mezinárodní expresy do Linze, a popř. do Českého Krumlova určitě zůstaly a ve Veselí by mohl být přípoj na rychlíky Brno - Jihlava - Veselí nad Lužnicí - České Budějovice - Plzeň.
Pátek, 11. ledna 2019 - 20:11:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4500
Registrován: 4-2003
Transdanubium:
"Chci se zeptat,jestli ČD od 1.února zavedou na Ostravanech ty povinné místenky ?
V prosinci tvrdili,že ještě neví,jestli je zavedou,tak jestli už to ví."
Na Idosu ani v ČD eshopu o povinné rezervaci u spojů v únoru žádná zmínka. A tisk zatím mlčí.

--- --- ---
mot:
"Že by pouhopouhým zvětšením? Je-li na mapě vzdálenost A - B 10 cm a při zvětšení lupou bude 20 cm, pak se zákonitě jedná o změnu měřítka. Pochopitelně ne na té mapě, ale v oku."
Jednak se řeč vede o měřítku mapy a pak - co má vůbec být měřítko v oku? I při zvětšení lupou bude vzdálenost A-B stále 10 cm. Když budete mít na talíři pizzu o průměru 30 cm, tak snad při pohledu lupou pizza naroste na průměr 60 cm?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 11. ledna 2019 - 20:40:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1672
Registrován: 4-2014
Z F J - takže ta elektrifikace pokud se uskuteční, sebou asi přinese konec elektromechaniky na celé trati. Nebo ta elektromechanika zůstane i po elektrifikaci?

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Pátek, 11. ledna 2019 - 21:23:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12630
Registrován: 8-2004
Wagon:
"No pořád doufám, že po elektrizaci tratě z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic dojde také k jakémusi protažení spěšných vlaků z/do Vídně až do/z Prahy s tím, že tyto vlaky pojedou v úseku Praha - Veselí nad Lužnicí jako expresy."
Jasně, k čemu jezdit přímo do krajského města, kdy můžu jet přímo do "pustiny"... [crazy]
(Pozn. Vídeň bude stále rychlejší po I.TŽK s obsluhou Hradubic a Brna.)
Wagon:
"Protože elektrizovat tuto trať pouze jako záložní pro nákladní vlaky, jak je uvedeno v příspěvku, nebo pro regionální dopravu se mi nezdá dostatečně ekonomické."
Však je to také pěkný nesmysl a lití peněz do kanálu.
Luboš_3.21:
"Z F J - takže ta elektrifikace pokud se uskuteční, sebou asi přinese konec elektromechaniky na celé trati."
Očekával bych.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 11. ledna 2019 - 22:09:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 765
Registrován: 10-2011
Hroch: Takže větší smysl mají podle vás rychlíky končící ve Veselí (717, 721)? Naopak, tyhle rychlíky končící ve Veselí by měly být protaženy do Velenic, protože to má mnohem větší smysl. Zastávky jako dříve, tedy Lomnice, Třeboň (možná by mohly projíždět), Třeboň lázně, Majdalena, Suchdol a Velenice.
Pátek, 11. ledna 2019 - 23:14:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3013
Registrován: 12-2007
Hroch: Já nejsem pro elektrizaci této tratě, nicméně pokud bude opravdu elektrizovaná, a pojede po ní dejme tomu tak 5 párů nákladních vlaků denně, tak bude dost nevyužitá. A pokud se týká regionálních vlaků, tak tam snad s výjimkou léta bude těžké solidně obsadit i jenom dvouvozový panter. Ale když už se ty peníze vylejou do kanálu, tak si myslím, že by stálo za to protáhnout 6 párů spěšňáků (1 pár jede buď moc brzy do Vídně nebo příliš pozdě z Vídně) až do Prahy. Expresů po hodině z Prahy do Českých Budějovic moc není, v 15,01 jen v kladiva, stejně jako v 16,01, pak je v 17,01 a 18,01 do Lince a 19,01, jen v neděli. Takže by se jednalo jenom o expresy v 15,01 nebo 17,01. Často jezdím rychlíky nebo expresy do Tábora, a velká část osazenstva vystupuje právě v Táboře. A kdyby bylo křižování těch expresů zejména z Prahy nebo do Prahy s rychlíky ve směru Brno - České Budějovice - Plzeň ve Veselí nad Lužnicí, tak by to bylo ideální pro cestující do/z Jindřichova Hradce a kdo by chtěl do Českých Budějovic, tak by přestoupil na rychlík druhým směrem. Konečně myslím, že se pořád uvažuje o tom, že by jezdily přímé některé rychlíky z Prahy do Českých Velenic i v současné době, kdy trať není modernizovaná, a musely by se přepřahat lokomotivy za dieselové. Pak by mohly jezdit vlaky buď s třísystémovou lokomotivou anebo pokud by byly nějaké třísystémové elektrické jednotky, které by chtěli Rakušané, tak s nimi. Konečně proč se uvažuje se zvýšením rychlosti na této trati na 120 km/hodinu? Pro těch pár náklaďáků a panterů? Než se pantery rozjedou na tuto rychlost, tak zase budou zpomalovat, protože mezistaniční vzdálenost je maximálně 6 kilometrů. Nevím, uvidíme, jak se situace vyvine, možná nebude protaženo všech 6 párů rakouských spěšňáků, ale některé asi ano.
Pátek, 11. ledna 2019 - 23:22:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3143
Registrován: 5-2002
Hele a zlevnění provozu regionálky, to jako nic, málo "sexy" argument?
Pátek, 11. ledna 2019 - 23:38:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 659
Registrován: 7-2017
Jednak se řeč vede o měřítku mapy a pak - co má vůbec být měřítko v oku? I při zvětšení lupou bude vzdálenost A-B stále 10 cm. Když budete mít na talíři pizzu o průměru 30 cm, tak snad při pohledu lupou pizza naroste na průměr 60 cm?

Když si ten 30 cm koláč vyfotím a z zvětším fotku tak, aby měl 60 cm, nebude ten obraz náhodou v měřítku 2:1?
Rybák
Pátek, 11. ledna 2019 - 23:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 5-2008
5 párů nákladních vlaků denně může jet v pohodě přes Budějce po stávající trase, kde se taktéž vylily peníze do kanálu zatímco t-190 bude asi navždy zaostalá na starém svršku s mizernými 100 km/h na to jak je rovinatá (do Písku dokonce jen 75 km/h) a místo aby se stím něco udělalo, tak se vymýšlí další kravina na Velenice. [sad]
Sobota, 12. ledna 2019 - 01:52:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3144
Registrován: 5-2002
Pardon, a jak si tak zhruba představujete vyřešit mizerné rychlosti (ano, souhlas) směr ST/PI za půl miliardy?
Sobota, 12. ledna 2019 - 08:11:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14768
Registrován: 10-2004
A je elektrizace vůbec významné házení peněz do kanálu? Na kolik tak vyjde "příplatek" za elektrizaci, tedy rozdíl ceny rekonstrukce bez a s elektrizací?
Pružinskij
Sobota, 12. ledna 2019 - 08:56:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3282
Registrován: 4-2015
Na kolik tak vyjde "příplatek" za elektrizaci, tedy rozdíl ceny rekonstrukce bez a s elektrizací?
Když už se "sekl" tak významně v odhadů nákladů (z miliardy na pět miliard), tak už je to úplně fuk.

5 párů nákladních vlaků denně může jet v pohodě přes Budějce
Kde by se vzalo 5 párů na Velenice? [biggrin] To jsou vlhké šotosny "když nám Rakušák upraví jeho infra za jeho peníze, tak možná....". [crazy][crazy][crazy]

Hele a zlevnění provozu regionálky, to jako nic, málo "sexy" argument?
Jakože odpisy na závislou trakci budou menší než na nezávislou? [lol]
West code was broken.

Sobota, 12. ledna 2019 - 09:10:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8744
Registrován: 4-2003
zatímco t-190 bude asi navždy zaostalá na starém svršku s mizernými 100 km/h

Protože o její připravované modernizaci nic nevíte.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Sobota, 12. ledna 2019 - 09:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 1-2013
Kde by se vzalo 5 párů na Velenice?
Kolega Pružinskij má pravdu, Č. Velenice - Gmünd je podle listu GVD trasován všeho všudy jeden jediný pár nákladních vlaků. Upřímně řečeno, docela mě to překvapilo, až do této chvíle jsem se domníval, že jich bude trošku víc...
Sobota, 12. ledna 2019 - 11:29:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6656
Registrován: 12-2011
Na trati 190 se začalo směle projektovat, stejně tak na úseku Protivín - Písek - Písek město.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 12. ledna 2019 - 11:49:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3015
Registrován: 12-2007
Jaroslav T: Myslím, že nedávno zde Petr Šimral napsal, že po elektrizace tratě 226 by po ní mohlo jezdit cca 6 párů nákladních vlaků denně, protože by se na tuto trať odklonily některé vlaky vedoucí přes Brno.
Mladějov
Sobota, 12. ledna 2019 - 11:56:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13420
Registrován: 3-2007
[crazy]
Pružinskij
Sobota, 12. ledna 2019 - 12:04:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3284
Registrován: 4-2015
Jo, a taky určitě napsal, že pouze v případě zásadního vylepšení parametrů KFJB v Rakousku. To se nechystá, zázrak se nekoná a za našich životů tam možná budou vidět dráty v Třeboni, jako důkaz nebetyčné české rozhazovačnosti, ale nákladní vlaky si najdou vhodnější trasy. No a nebo se stane zázrak, ale na ty já nevěřím.
West code was broken.

Pikehead
Sobota, 12. ledna 2019 - 12:05:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4729
Registrován: 3-2007
A co v tom Rakousku přesně chybí, kromě druhé koleje? Dlouhé stanice?
Sobota, 12. ledna 2019 - 12:19:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1173
Registrován: 7-2017
RadekŠ: Jen škoda, že v úseku Nepomuk (mimo) - Budějovice (mimo) to je taková prasárna.[sad]
Mladějov
Sobota, 12. ledna 2019 - 12:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13421
Registrován: 3-2007
Najdou..no kdyby to bylo výhodné, taxe jezdí pod drátem od Tábora do Velenic přes Budějice už dneska a aspoň něco a skutečnost je, že tudy nejezdí kromě občasného Mn (pochopitelně v dieslu) nic ani po 199, ani po 226.
Já jen k těm vzdušným zámkům.
Sobota, 12. ledna 2019 - 14:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 460
Registrován: 7-2017
Takže nejen Židlochovice, ale i Hustopeče. Inu proč ne. (Teď jen čekám až se ozvou Pohořelice [happy])

https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/7136-Zidlochovickou-lokalk u-ceka-zmrtvychvstani/

CHTĚLI PŘÍMÉ AUTOBUSY. BUDOU MÍT PŘÍMÉ VLAKY

Jihomoravský kraj a společnost Kordis, která se stará o Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje, v této části regionu jednoznačně preferují využití vlaků. V závěru roku 2020 se trať zařadí do provozu po rozsáhlé proměně. A spolu s tím novinka, přímé vlaky z Brna do Hustopečí. „Na trati Šakvice – Hustopeče je začátek prací reálný v roce 2019,“ uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.
Šubová.
Sobota, 12. ledna 2019 - 14:46:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 662
Registrován: 7-2017
Doprava tak bude v režii příměstských elektrických jednotek.
A kdepak je tak najednou vezmou? A odkaz je taky výmluvný: Židlochovickou lokálku... a píše se o Hustopečích.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Sobota, 12. ledna 2019 - 14:56:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6657
Registrován: 12-2011
Pantery a 560 v Brně nejsou? [wink]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 12. ledna 2019 - 19:16:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3145
Registrován: 5-2002
Pružinskij:
dráty v Třeboni, jako důkaz nebetyčné české rozhazovačnosti
Blbost. 7 MKč/km fakt není "nebetyčná rozhazovačnost", zvlášť když to i bez těch nákladů (nebo "Vindobony") má svůj jasný užitek.

Jakože odpisy na závislou trakci budou menší než na nezávislou?
Kilometrické náklady jistě (= je větší šance mít méně vynechávek v taktu apod). V případě odpisů je to trochu víc, ale fór je v tom, že lze dosáhnout nějaké synergie s okolními elektrickými výkony a potřebovat těch jednotek celkově méně, než když je tam dieselový ostrov. I kdyby náhodou ne v samotném turnusu (což by byl dost pech), tak přinejmenším lze mít jednotné/společné zálohy. K tomu odpadá potřeba každou chvíli jezdit někam pro naftu (a když se zadrátuje celá oblast, tak může zmizet i to tankovací místo), a pokud vím tak EMU také potřebují méně často do depa než DMU. A pak takové drobnosti, jako že to umí nocovat "samo někde" (popř. topit) a tak, a tedy se různé Sv a "zveřejněné Sv" mohou změnit v užitečné km někdy jindy/někde jinde.

No a zrovna úsporu času a přestupu v případě prodloužení rychlíkového ramene od Prahy bych taky rozhodně nezesměšňoval. A i kdyby ta nákladní doprava fakt byla jen o odklonech mimo ŽUB (které se ale díky tamnímu provozně debilnímu řešení mohou stát trvalými [happy] ), tak pořád lepší, když ujede každý z nich o 30 km a 2 kopce méně, než přes Budějice, ne?

Tohleto štvaní proti elektrizacím fakt nechápu. A to úplně vynechávám schopnost akcelerace či rekuperace.
Sobota, 12. ledna 2019 - 19:37:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 4-2009
Ještě k SP Veselí - Velenice : Zjm. pro pana Hrocha a Pružinského bych chtěl opakovaně podotknout, že :

1.ŽESNAD.CZ toto espéčko podpořil za předpokladu a podmínky, že nastanou obdobné kroky na rakouské straně, pochopitelně.
2.V naší pracovní skupině Provozně-technologické záměr podpořili zástupci všech, opakuji VŠECH, významných nákladních dopravců. Jak státních, tak i soukromých, to jen k podotknutí, až tady zase bude někdo nad tím kroutit hlavou a koulet očima. Na rozdíl od Vás oni vědí, o čem mluví, ale chápu, že pan Hroch nás nějak extra nemá rád, protože mu komplikujeme život.
3.MD už nějaké kroky směrem do Rakous už podniklo.
4. Samozřejmě, že je to na dlouhé lokte, ale začít se nějak musí.
Sobota, 12. ledna 2019 - 19:41:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 4-2009
Tomáš Záruba : Přesně![ok] Někteří místní jedinci se patrně domnívají, že peníze vznikají zřízením řádku v rozpočtu a že nákladní dopravci dostávají nějaké dotace či co....[proud][wink]
Pružinskij
Sobota, 12. ledna 2019 - 20:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3287
Registrován: 4-2015
Blbost. 7 MKč/km fakt není "nebetyčná rozhazovačnost", zvlášť když to i bez těch nákladů (nebo "Vindobony") má svůj jasný užitek.
Samozřejmě - dráty v Třeboni je to nejdůležitější co naše země potřebuje, asi stejně tak důležitý, jako skoro prázdej panter v Borovanech. [biggrin]

V případě odpisů je to trochu víc, ale fór je v tom, že lze dosáhnout nějaké synergie s okolními elektrickými výkony a potřebovat těch jednotek celkově méně, než když je tam dieselový ostrov.
Jojo, jen o trošičku. [crazy]

A pak takové drobnosti, jako že to umí nocovat "samo někde" (popř. topit) a tak, a tedy se různé Sv a "zveřejněné Sv" mohou změnit v užitečné km někdy jindy/někde jinde.
Zatímco DMU to prostě neumí! [crazy]

No a zrovna úsporu času a přestupu v případě prodloužení rychlíkového ramene od Prahy bych taky rozhodně nezesměšňoval.
To není třeba. Rychlíky do Velenic jsou ještě větší krávovina, než třeba rychlíky do Aše nebo jiných zadelí.

A i kdyby ta nákladní doprava fakt byla jen o odklonech mimo ŽUB
No, zatím ty "odklony" spíš vedou přes ŽUB, výluky nevýluky ...

záměr podpořili zástupci všech, opakuji VŠECH, významných nákladních dopravců.
Samozřejmě - oni to platit nebudou, tu hračku si zaplatíme všichni co tu žijeme. Takže to vlastně nikdo nepozná, jen se v Třeboni místo poloprázdný Regionovy bude producírovat poloprázdnej Panter. Jako by to jednou do Velenic nestačilo.

Někteří místní jedinci se patrně domnívají, že peníze vznikají zřízením řádku v rozpočtu a že nákladní dopravci dostávají nějaké dotace či co....
Mně je úplně jedno jestli věříte v Boha nebo v elektrizační dogmata. Za mýho života se přes Velenice žádných 5 párů nákladů valit nebude, stejně jako se nebude valit přes Vojtanov a podobně. Nejsem na drogovém výletě a dovoluji si zopakovat, že tu jsou stovky důležitějších věcí k řešení, než věšení drátů kolem jihočeských luk a rybníků.
West code was broken.

Sobota, 12. ledna 2019 - 20:56:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3147
Registrován: 5-2002
Jako by to jednou do Velenic nestačilo.
Berte to tak, že další trať to Velenic už někdy od roku 1955 nevede, takže to bude za váma. [happy] To je teda diskuse... A přitom tam ani nejezdí Brejlovec, to bych pak plačky nad koncem fotičských orgií možná ještě tak nějak lidsky chápal (jako svého času Ka-KV nebo dříve či později v Třebíči). [proud]
Sobota, 12. ledna 2019 - 21:02:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 4-2009
Pružinskij : 1.ŽESNAD.CZ toto espéčko podpořil za předpokladu a podmínky, že nastanou obdobné kroky na rakouské straně, pochopitelně.
[wink]
Sobota, 12. ledna 2019 - 22:21:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1176
Registrován: 7-2017
Mladějov:
"Najdou..no kdyby to bylo výhodné, taxe jezdí pod drátem od Tábora do Velenic přes Budějice už dneska a aspoň něco a skutečnost je, že tudy nejezdí kromě občasného Mn (pochopitelně v dieslu) nic ani po 199, ani po 226.
Já jen k těm vzdušným zámkům."

Vzdušné zámky jsou hlavně představa, že někdo bude provozovat nákladní vlaky v dieslu. [crazy]


Pružinskij:
"ko skoro prázdej panter v Borovanech. [biggrin]

V případě odpisů je to trochu víc, ale fór je v tom, že lze dosáhnout nějaké synergie s okolními elektrickými výkony a potřebovat těch jednotek celkově méně, než když je tam dieselový ostrov.
Jojo, jen o trošičku. [crazy]
"

Občas znamená ušetření 1 vozidla třeba ušetření 1/3 provozních nákladů.

Pružinskij:
"
A pak takové drobnosti, jako že to umí nocovat "samo někde" (popř. topit) a tak, a tedy se různé Sv a "zveřejněné Sv" mohou změnit v užitečné km někdy jindy/někde jinde.
Zatímco DMU to prostě neumí! [crazy]
"

Umí, ale žere to naftu, která občas v místi nocoviště nejde doplnit, takže se to nedělá. S elektrikou můžete temperovat soupravu výrazně líp.
}
Pružinskij:
"
No a zrovna úsporu času a přestupu v případě prodloužení rychlíkového ramene od Prahy bych taky rozhodně nezesměšňoval.

To není třeba. Rychlíky do Velenic jsou ještě větší krávovina, než třeba rychlíky do Aše nebo jiných zadelí.
"
Proč to je krávovina? Už dneska tam jezdí.
Pružinskij:
"
A i kdyby ta nákladní doprava fakt byla jen o odklonech mimo ŽUB
No, zatím ty "odklony" spíš vedou přes ŽUB, výluky nevýluky ...

záměr podpořili zástupci všech, opakuji VŠECH, významných nákladních dopravců.
Samozřejmě - oni to platit nebudou, tu hračku si zaplatíme všichni co tu žijeme. Takže to vlastně nikdo nepozná, jen se v Třeboni místo poloprázdný Regionovy bude producírovat poloprázdnej Panter. Jako by to jednou do Velenic nestačilo.

Někteří místní jedinci se patrně domnívají, že peníze vznikají zřízením řádku v rozpočtu a že nákladní dopravci dostávají nějaké dotace či co....

Mně je úplně jedno jestli věříte v Boha nebo v elektrizační dogmata. Za mýho života se přes Velenice žádných 5 párů nákladů valit nebude, stejně jako se nebude valit přes Vojtanov a podobně. Nejsem na drogovém výletě a dovoluji si zopakovat, že tu jsou stovky důležitějších věcí k řešení, než věšení drátů kolem jihočeských luk a rybníků."

No, když má SŽDC k infrastruktuře přístup jako Vy (dneska to tak není, tak to tak nikdy nebude), takže se s ní nic rozumného obvykle neudělá, aby to pro jistotu nešlo ani v budoucnu, tak ano. Vy si fakt myslíte, že nákladní dopravci neví, z čeho mají peníze na fakturách a že prosazují něco, co by jim bylo k ničemu? [crazy]
Sobota, 12. ledna 2019 - 22:41:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12632
Registrován: 8-2004
Tomáš_záruba:
"než když je tam dieselový ostrov"
Proto tak min. na 2/3 (ne-li víc) osobků kolem Veselí jezdí diesly...
Quenya:
"ale chápu, že pan Hroch nás nějak extra nemá rád, protože mu komplikujeme život"
Jestli to vnímáte takto, tak je mi Vás líto.
Zřejmě si nedokážete připustit, že existují lidé s jiným názorem.
Quenya:
"Někteří místní jedinci se patrně domnívají, že peníze vznikají zřízením řádku v rozpočtu"
Stačí se podívat do zrcadla a hned jednoho takového uvidíte.


Pružinskij (3287):
Souhlas. Obzvlášť poslední dvě reakce.

Ještě bych si Vás dovolil doplnit, že se někteří časem zřejmě začnou hrozně divit, jak to, že mezi Ševajzem a Nemanicemi zůstane klikatá jednokolejka - když předtím rychlíky odkloní z krajského města pryč (a tím je navíc vyprázdní).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 12. ledna 2019 - 22:48:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4503
Registrován: 4-2003
mot:
"Když si ten 30 cm koláč vyfotím a z zvětším fotku tak, aby měl 60 cm, nebude ten obraz náhodou v měřítku 2:1?"
Očividně jste předchozí debatu na toto téma nečetl, nebo vůbec nepobral. Jinak byste nemohl napsat, co jste napsal. Dál bych to už neřešil.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Sobota, 12. ledna 2019 - 22:56:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1177
Registrován: 7-2017
Hroch: Jakékoli velkorysejší rozšíření infrastruktury (IV. koridor, Nemaše, Domažlice, tohle) tu shazujete jako nepotřebné. Má tu potom na vás být jiný názor? [crazy]