Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 22. 01. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 22. 01. 2019

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 19. ledna 2019 - 16:44:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8588
Registrován: 5-2007
Mořepetr:
akových by bylo, kteří by chtěli popis funkce zadarmo.
Takže ho nemáte, OK [happy] Hele jak si myslíte, že by na tomto Vašom úžasnom algoritme niekto urobil byznys, tak sa asi dosť šialene mýlite.

Ja by som odhadoval, že tam nič z toho nebude, že výrobca dverí si tam dodal vlastný radič, trebárs namontovaný na doske s tými tlačítkami. Na dráhe sa vo vozidlách väčšinou idú špecificky drážne veci, pretože podmienky, ktorým často nevyhovie ani automotive, nieto "obyčajná" industrial automation.
Sobota, 19. ledna 2019 - 17:37:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3374
Registrován: 3-2006
Ad Asdf: Nikde jsem netvrdil, že ho mám. Divil by jste se, za co všechno, se dnes platí. Když si vzpomenu, že i věci, které dřív šlo najít popsané v návodech a nebo normách.[sad]
Sobota, 19. ledna 2019 - 17:48:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18260
Registrován: 5-2002
MP: pokud je tam nějaký jednodeskáč, je provozovatel jejich rujojmím, ať už v nákupu ND, tak SW
Ono záleží projekt od projektu a zákazník od zákazníka. Třeba u takového NIMexu to zrovna moc nevypadá, že by DB byly rukojmím Škodovky. [wink]

Hlavní potíž je v tom, že by to mělo fungovat pokud možno po celou dobu životnosti vozidla (takže výrobce HW dost často skladuje do zásoby koupené klíčové součástky v mrazáku).
Další potíž je v tom, že je zákazník sice schopen napsat do TP, že to chce "podle normy té a té", ale ne vždy je schopen/ochoten plnit tu roli, kterou mu norma ta a ta předepisuje.

Jasně si dovedu představit, že není k dispozici, ani ten popis funkce SW
No to že není někde volně na webu, tak to je jasné snad každému (snad kromě skalních zastánců SW komunismu). Ale zjevně existovat musí, jinak by nešel dělat assessment, žáno.
Pokud je důležité, aby nějaký algoritmus nějak fungoval, tak je vždycky možnost to zadat a následně to otestovat. Ale musí se chtít...

natož aplikační SW s převoditelnou licencí
A čo si představujete pod takýmto slovom "převoditelná licence", Kefalín...?
Pokud to, že si za SW převedený na novou HW platformu dodavatel neúčtuje nové licenční poplatky, tak vím přinejmenším o jednom dodavateli SW, který licence takto převádí. [wink]
V tomto konkrétním případě to přímo plyne z toho, že se "užitím SW" rozumí jeho instalace do HW provozovaného na vozidle - čili například na náhradní díly čekající na regále se licence neplatí, stejně jako na různé oživovací či testovací sestavy.
Sobota, 19. ledna 2019 - 17:50:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18261
Registrován: 5-2002
MP: Divil by jste se, za co všechno, se dnes platí.
Vzhledem k tomu, že Asdf stejně jako já má jakousi představu, co obnáší vyvinout a schválit SW do drážního prostředí, bych si troufl důvodně předpokládat, že se divit nebude... [nene]
Sobota, 19. ledna 2019 - 18:14:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2035
Registrován: 12-2009
Dobrý den, prosím věděl by někdo zda je někde v ČR použita klasická X spojka dvou kolejí na 80km/h odbočkou?

Děkuji moc
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Sobota, 19. ledna 2019 - 18:22:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3375
Registrován: 3-2006
Už jsem to asi našel.
https://www.evac-train.com/products/cabin-interiors/door-gears/#p roduct-3

Pokud jde o převoditelnou licenci, volně řečeno (nechce se mi to kopírovat z předáváku SW), že aplikační SW, může vlastník (objednatel) poskytnout třetí osobě k úpravám, které souvisejí s předmětem díla. Tedy, že úpravu SW nemusí již provádět autor SW, ale klidně jiná firma. Samozřejmě, že ta už zas drží záruku a původní záruka padá. Podobné to je ošetřené i s vývojáky, pokud dodavatel dodá SW na který nemá objednatel vývoják, je povinen dodat daný počet licencí.


Jinak v oblasti SW, je ještě dráha zlatá, oproti jiným odvětvím.
Když si vzpomenu, jak jsem svolal technology k vyjádření a potvrzení popisů funkce vodárenského zařízení a vše ústně schválili, jen pak se nikdo nechtěl pod to podepsat (sakra to už bude nějaké dvě desítky let). Což na dráze nehrozí.
Sobota, 19. ledna 2019 - 21:48:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8589
Registrován: 5-2007
Mořepetr: Akurát len pre istotu, ten počítač tam zobrazený je centrálna logika celého (vakuového) WC, ovládanie dverí je len jedna jej funkcia.
Sobota, 19. ledna 2019 - 23:50:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18263
Registrován: 5-2002
MP: Pokud jde o převoditelnou licenci, volně řečeno, že aplikační SW, může vlastník (objednatel) poskytnout třetí osobě k úpravám, které souvisejí s předmětem díla.
Hmmm, tak něco takového je v našem oboru vázáno podmínkou nemožnosti plnění.
Protože jinak to skoro jistě znamená únik know-how...
Neděle, 20. ledna 2019 - 09:40:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3376
Registrován: 3-2006
Asdf:
"Mořepetr: Akurát len pre istotu, ten počítač tam zobrazený je centrálna logika celého (vakuového) WC, ovládanie dverí je len jedna jej funkcia."

Ano, a dokonce je to modulové PLC odkaz

Hodně to připomíná moduly MOMENTUM od Schneider Electric.

Hajnej:
"MP: Pokud jde o převoditelnou licenci, volně řečeno, že aplikační SW, může vlastník (objednatel) poskytnout třetí osobě k úpravám, které souvisejí s předmětem díla.
Hmmm, tak něco takového je v našem oboru vázáno podmínkou nemožnosti plnění.
Protože jinak to skoro jistě znamená únik know-how..."

Také zajímavé řešení, ale to by to know-how, mělo být uloženo u nějaké nezávislé instituce (notář), protože v případě úpadku realizační firmy, je to pak problém.
Zatím je to v oblasti železnic, celkem v klidu, je tu celkem málo dodavatelů a většinou monopolních. V ostatních odvětvích, bohužel k tomuto donutilo zadavatele, zkušenost, že jednak při zániku dodavatele, bude mít drahý HW který si tak maximálně naloží do octa, když bude potřeba doplnit nějakou funkci, nebo ho rozšířit. A pak také to, že se objevilo několik programátorů, kteří se soudili po odchodu od dodavatelů o vlastnictví know-how.
Snad se SŽDC a dopravci, včas poučí ze špatných zkušeností v jiných odvětvích.
Ono když půjde o nějaký SW, který bude na jedno HW v celé síti, tak to nemá cenu, vymění se to. Ale třeba pokud ČD financovalo vývoj 380, tak by měla mít jak kompletní dokumentaci, tak onu převoditelnou licenci včetně zdrojáků a vývojáků k dispozici.Jinak prostě financuje něco co má někdo jiný (takový spíš sponzoring).

Jinak díky všem za informace, už jsem dost dlouho mimo dráhu, tak jsem rád za informace jak se to vyvíjí v automatizaci na dráze.
Neděle, 20. ledna 2019 - 10:06:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18272
Registrován: 5-2002
MP: ale to by to know-how, mělo být uloženo u nějaké nezávislé instituce (notář)
To se i nabízí, ale někdy se nabyvateli za takovou pojistku nechce platit...

protože v případě úpadku realizační firmy, je to pak problém
Jojo, možná v blízké budoucnosti něco takového uvidíme v přímém přenosu.

Jinak (jak už jsem zmiňoval) je na dráze hlavním problémem spíš doba životního cyklu klíčových součástek ve vztahu k době životnosti vozidel. Třeba na 843 se teď začaly měnit dožívající CPU karty (přechodem na jinou HW platformu), ale v mezidobí už běží vývoj další HW platformy, která by zas měla perspektivu na nějakých těch cca 15 let.
Pikehead
Neděle, 20. ledna 2019 - 10:17:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4748
Registrován: 3-2007
Mořepetr: Tohle se netýká jen dráhy. U "krabicového" řešení, kdy se dodavatel živí tím, že dodává SW X různým odběratelům, nedostanete zdroják prakticky nikdy - je to jak píše Hajnej, know-how dodavatele.

Občas, pokud je zákazník hodně silný, si vymůže dodání zdrojáku na DVD v zapečetěné obálce (pokud by nastal úpadek dodavatele), ale jsem poněkud skeptický ohledně toho, co byste s takovým DVD s archaickou verzí a bez vývojářů dodavatele dělal. [happy]

Zdroják dostanete (a má smysl ho dostat) jen tehdy, když si necháte napsat něco na klíč a máte vlastní kompetentní vývojový tým, který rozvoj následně plnohodnotně převezme.

Co se týče vztahů SŽDC a jejich fakticky monopolního dodavatele, všechno je otázka kvalitní technologické vize a následného strategického řízení dodavatelů. Nevím třeba proč na tak jednoduchý a rozšířený technologický prvek jako je železniční přejezd neexistuje specifikace, na základě které se vytendruje více dodavatelů (v Evropě jistě není jen AŽD). Pokud se do toho nikomu z ciziny nechce, proč se jim nezjednoduší a nepředžvejká zadání (aby nemuseli studovat nějaké obskurní ČSN a 150 dalších technických norem ČSD) a aktivně se nehledá alternativa na evropské úrovni. Ale to už jsme ty kamna moc rozhicovali...
Němec_z_ova
Neděle, 20. ledna 2019 - 10:32:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3885
Registrován: 4-2009
Dobrý den, prosím věděl by někdo zda je někde v ČR použita klasická X spojka dvou kolejí na 80km/h odbočkou?

Honnzok: "Osmdesátkové" kolejové spojky, co si pamatuji a jezdím po nich, jsou pouze jednoduché. Kolejový kříž si nedokážu v tomto případě představit.
Neděle, 20. ledna 2019 - 10:54:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18276
Registrován: 5-2002
Pike: jsem poněkud skeptický ohledně toho, co byste s takovým DVD s archaickou verzí a bez vývojářů dodavatele dělal
Asi tak...
Přičemž většinou pokud zanikne dodavatel, tak se lidi nevypaří.

Nevím třeba proč na tak jednoduchý a rozšířený technologický prvek jako je železniční přejezd neexistuje specifikace, na základě které se vytendruje více dodavatelů
Ale ona ta specifikace je...
V životě přejezdu jsou tři důležité etapy: projekt, montáž, údržba. Projekty dělá kde kdo, samozřejmě záleží na tom, jestli se dělá jen ten přejezd nebo jestli je součástí něčeho většího.
Montáž dělá taky kde kdo - no a při té údržbě je výhodné mít přejezdy pokud možno co nejstejnější, zejména pak v prostředí, kde skladový zásoby jsou sprostý slovo.

(aby nemuseli studovat nějaké obskurní ČSN
Možná by sis ji měl nejdřív přečíst a pak teprve pindat něco o obskurnosti. Máš to zapotřebí...?
Pikehead
Neděle, 20. ledna 2019 - 11:15:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4749
Registrován: 3-2007
Tak i kdyby i ten hardware byl od dvou výrobců, tak by se snad svět nezbořil. Už dnes, kdy je zabezpečovací zařízení tvořeno technologií z let 1890-2019 včetně všelijakých kreativních slepenců musí být údržba spíš flexibilní...

Ok, pokud normy na železniční přejezd nejsou obskurní, ba jsou třeba i nějak harmonizované, tak tím spíš je vazba na hardware jednoho dodavatele nepochopitelná (ale historii neznám, třeba se v nákupu na SŽDC fakt snažili a nikdo z jiných výrobců CZ/SK variantu vytvořit nechtěl).

(Přejezd samozřejmě není jediná automatizační komponenta, pro kterou má SŽDC jediného dodavatele, jen mě napadl jako první a zjevný.)
Neděle, 20. ledna 2019 - 11:55:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18277
Registrován: 5-2002
Pike: Už dnes, kdy je zabezpečovací zařízení tvořeno technologií z let 1890-2019 včetně všelijakých kreativních slepenců musí být údržba spíš flexibilní
Teda, Ty dnes nějak perlíš...
Zůstaneme-li u přejezdů, tak ty přece začínají tak v 50. letech - copak je nějakej hradlovej přejezd...?
A jinak bych řekl, že ty různé slepence naopak v poslední době začaly ubývat, protože se nová technika rozšířila natolik, že už tu starou vytlačuje.

nikdo z jiných výrobců CZ/SK variantu vytvořit nechtěl
Tak ony se komponenty od jiných výrobců zkoušely, koneckonců počítače náprav od Frauschera jsou zcela běžné, závorové pohony tuším Pintsch-Bamag jsou k vidění v údolí Svitavy, od téže firmy se zkoušely detekční smyčky (Jaroměř - Rychnovek, ale ty byly během času převálcovány těmi PN).

Velkou část LCC ale dělá právě ta údržba a to bych nepodceňoval. Zahraniční dodavatel by si tu musel vybudovat nějaké zázemí a to se mu s ohledem na velikost trhu asi nevyplatí.
Pikehead
Neděle, 20. ledna 2019 - 12:13:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4754
Registrován: 3-2007
No není, ale i od 50. let tam bude variabilita obrovská. Jestli by druhý model budek a racků v nich údržbu nějak odvařil, by musel říct asi někdo znalejší, resp. objektivnější než my dva.

Ok, ono v rozporu s lidovými představami může existence jednoho dodavatele znamenat nikoliv něco nekalého, ale jednoduše to, že to nějakých důvodů umí nejlíp. [happy]

Jasně, jestli se jede na outsourcovanou údržbu s SLA, tak je místní přítomnost nezbytná. Zase nevím, co na údržbě zvládají na SŽDC in-house a co musí nakupovat.
Neděle, 20. ledna 2019 - 12:29:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3377
Registrován: 3-2006
Pikehead:
"Mořepetr: Tohle se netýká jen dráhy. U "krabicového" řešení, kdy se dodavatel živí tím, že dodává SW X různým odběratelům, nedostanete zdroják prakticky nikdy - je to jak píše Hajnej, know-how dodavatele.

Občas, pokud je zákazník hodně silný, si vymůže dodání zdrojáku na DVD v zapečetěné obálce (pokud by nastal úpadek dodavatele), ale jsem poněkud skeptický ohledně toho, co byste s takovým DVD s archaickou verzí a bez vývojářů dodavatele dělal. [happy] "

Jsou i zákazníci, kteří si drží tým programátorů, respektive údržby, která je schopná zásahů do SW.
Ale tady ani tak nejde o zdrojáky (jsme v Čechách) takže někdo z programátorů si je je "zajistí", ale o papír , že na tom může dělat jiná vysoutěžená firma.

Pikehead:
"Mořepetr:
Zdroják dostanete (a má smysl ho dostat) jen tehdy, když si necháte napsat něco na klíč a máte vlastní kompetentní vývojový tým, který rozvoj následně plnohodnotně převezme. "

Samozřejmě, proto jde o aplikační SW, nikoliv o něco co je dodané jako krabice.

Pikehead:
"Mořepetr:
Co se týče vztahů SŽDC a jejich fakticky monopolního dodavatele, všechno je otázka kvalitní technologické vize a následného strategického řízení dodavatelů. Nevím třeba proč na tak jednoduchý a rozšířený technologický prvek jako je železniční přejezd neexistuje specifikace, na základě které se vytendruje více dodavatelů (v Evropě jistě není jen AŽD). Pokud se do toho nikomu z ciziny nechce, proč se jim nezjednoduší a nepředžvejká zadání (aby nemuseli studovat nějaké obskurní ČSN a 150 dalších technických norem ČSD) a aktivně se nehledá alternativa na evropské úrovni. Ale to už jsme ty kamna moc rozhicovali..."
}

Ano, ale myslím a už to tu bylo nakousnuto, že ten náš rybníček asi dlouho neudržíme. Jak dlouho bude udržitelné, že každých 300 km platí jiné drážní předpisy a na mašině mám deset různých zabezpečovačů.

Jinak pokud jde o tyhle věci okolo SW a jeho převoditelnost a popisy funkcí (SW projekt), tak to dorazilo od NASA v jejich normách, které vznikly na základě nějakých zkušeností (v programu se vyzná jeden programátor, případně firma), je to popsané a už to přechází i do EU norem a díky harmonizaci i k nám.
Ono to souvisí i s tím, že dnes firmy musí mít popsaná rizika a následně mít i programy na jejich
zvládnutí.
Vznikají tam potom takové požadavky, že třeba tým vývojářů nesmí jezdit stejným dopravním prostředkem případně jíst stejné jídlo.
Neděle, 20. ledna 2019 - 12:52:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18278
Registrován: 5-2002
MP: ale o papír, že na tom může dělat jiná vysoutěžená firma
Ale i když na tom bude moci dělat, dokáže i projít assessmentem...?

a už to přechází i do EU norem a díky harmonizaci i k nám
Taky je to už nějakej pátek, co máme co do činění s ČSN EN 50128.
A právě to, co v ní je, mě činí velmi skeptickým, co se otevřených licencí týče...
Neděle, 20. ledna 2019 - 14:19:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3378
Registrován: 3-2006
Hajnej:
"MP: ale o papír, že na tom může dělat jiná vysoutěžená firma
Ale i když na tom bude moci dělat, dokáže i projít assessmentem...?"

To by musela.

Hajnej:
"MP:
a už to přechází i do EU norem a díky harmonizaci i k nám
Taky je to už nějakej pátek, co máme co do činění s ČSN EN 50128.
A právě to, co v ní je, mě činí velmi skeptickým, co se otevřených licencí týče..."
}

Zatím se to daří. Ale bude to čím dál tím těžší. Ostatně problém "černých skříněk" do kterých zákazník nevidí a netuší co se v nich děje, což zrovna SW je. Nám tu rezonuje v mediích už pár dní.

Hajnej:
"MP: ale to by to know-how, mělo být uloženo u nějaké nezávislé instituce (notář)
To se i nabízí, ale někdy se nabyvateli za takovou pojistku nechce platit... "

Do prvního průšvihu.

Hajnej:
"MP:
protože v případě úpadku realizační firmy, je to pak problém
Jojo, možná v blízké budoucnosti něco takového uvidíme v přímém přenosu. "

No nazdar a já si myslel, že drážní dodavatelé jsou celkem v pohodě.[sad]

Hajnej:
"MP:
Jinak (jak už jsem zmiňoval) je na dráze hlavním problémem spíš doba životního cyklu klíčových součástek ve vztahu k době životnosti vozidel. Třeba na 843 se teď začaly měnit dožívající CPU karty (přechodem na jinou HW platformu), ale v mezidobí už běží vývoj další HW platformy, která by zas měla perspektivu na nějakých těch cca 15 let."

To je problém všude, například Siemens teď prodlužuje životnost S7-400 právě kvůli zákazníkům.
Ale ono shánět i blbé integráče do karet při výrobě PLC je problém.Měli jsme také svoje PLC, ale aby se to dalo udržet, to je děsně těžké. A také zákazníci radši vezmou PLC, které je dostupné několika obchodními kanály, než jen od jednoho výrobce, který jej ještě jako jediný nasazuje. To je prostě riziko a samozřejmě to nejde soutěžit.


Ještě k EN 50128, docela jsem se tuhle divil, když jsem dával dohomady sestavu ET200 (SIL3) od Siemensu a skákaly mi tam karty s EN 50128. Tak jsem to trochu očumoval a opravdu to mají.
Neděle, 20. ledna 2019 - 14:21:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8591
Registrován: 5-2007
Pikehead:
železniční přejezd neexistuje specifikace, na základě které se vytendruje více dodavatelů
Len v ČR sú dodávatelia traja, chystá sa štvrtý. Takisto v ČR boli overované PZZ BUES2000 (S&B), Eleksa (SIEMENS); na Slovensku je (snáď už konečne) overené RLC23 (AltPro). Zahraniční dodávatelia ale asi vyhodnotili, že požiadavky SŽDC apod. v porovnaní s objemami inštalácii sa im asi nevyplatia. Aspoň teda S&B, podľa vyjadrenia jednoho človeka z S&B sú požiadavky SŽDC na priecestia jedny z najzložitejších v Európe a vzdali to preto, že si spočítali, že s maximálnym objemom úprav, ktoré boli ochotní urobiť, by dosiahli len asi na 10% priecestí.

A neni to len HV, taký aparát núdzových ciest a povinne dokumentovaných funkcí musí byť pre zahraničné firmy tiež riadny rozťahovač čeľustí... A v kombinácii s tým, že SŽDC nie je schopná tendrovať ucelené úseky tratí (v zmysle, že by napr. celý 4 koridor bol jedna stavba) ich to sem tiež moc neláka.

Zase nevím, co na údržbě zvládají na SŽDC in-house a co musí nakupovat.
V oblasti ZabZa si toho SŽDC robí celkom dosť, celú pravidelnú údržbu a základné zásahy (výmenným spôsobom), inak si volá na pomoc servis dodávateľa a aj tam často len na pomoc pri diagnostike ("přítel na telefonu"), výjazd servisu dodávateľa je len pri najzložitejších problémoch.
Neděle, 20. ledna 2019 - 15:56:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3379
Registrován: 3-2006
Když už tady tak probíráme tu zabezpečovačku, jak to vypadá se schválením zabezpečení úrovňových přechodů na nástupiště?
Neděle, 20. ledna 2019 - 17:42:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18280
Registrován: 5-2002
MP: Nám tu rezonuje v mediích už pár dní.
Myslíš "Hafej" mobily...? To je trochu jiná bezpečnost...
Ale je fakt, že třeba v Rusku zrovna po tomhle docela jdou.

například Siemens teď prodlužuje životnost S7-400 právě kvůli zákazníkům
To by chtěl asi každej zákazník - jenže jakmile se objeví náznaky (podle poklesu spolehlivosti), že zařízení začíná "vylézat z vany", tak je jasný, že začínají přestávat platit i čísla týkající se bezpečnosti a speciálně u ZZ je holej nerozum to šponovat donekonečna.

jak to vypadá se schválením zabezpečení úrovňových přechodů na nástupiště?
Mám za to, že Technické specifikace (nebo jak se tomu správně říká) k tomu už existují, takže je jen otázka, kdy to začne vylézat z projektů.
Neděle, 20. ledna 2019 - 19:40:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3380
Registrován: 3-2006
Hajnej:
"MP: Nám tu rezonuje v mediích už pár dní.
Myslíš "Hafej" mobily...? To je trochu jiná bezpečnost...
Ale je fakt, že třeba v Rusku zrovna po tomhle docela jdou. "
Ano to myslím, nejde ani tak o tu bezpečnost, ale o to, že si lidé začnou uvědomovat, že do zařízení, které má SW, absolutně nevidí. Pamatuji si jednoho zákazníka, jak se rozčiloval, že přes jím zakoupený radiomodem, probíhá retranslace cizích modemů a že z toho nemá nic.Kdybychom věděli, co všechno se děje.[happy]

Hajnej:
"MP: například Siemens teď prodlužuje životnost S7-400 právě kvůli zákazníkům
To by chtěl asi každej zákazník - jenže jakmile se objeví náznaky (podle poklesu spolehlivosti), že zařízení začíná "vylézat z vany", tak je jasný, že začínají přestávat platit i čísla týkající se bezpečnosti a speciálně u ZZ je holej nerozum to šponovat donekonečna. "

Ale také platí, že když ukončím životní cyklus zařízení, tak zákazník je vlastně v bodě nula a může si vybírat z celého trhu, protože ať je to jak je to, musí na nové PLC vyškolit údržbu, zajistit si ND a pokud je to novinka, tak se vlastně stane testerem.

Hajnej:
"MP:
jak to vypadá se schválením zabezpečení úrovňových přechodů na nástupiště?
Mám za to, že Technické specifikace (nebo jak se tomu správně říká) k tomu už existují, takže je jen otázka, kdy to začne vylézat z projektů."

Díky aspoň nějaká pozitivní informace. Aspoň to odblokuje opravy menších stanic, kde se podchod nevyplatí.[happy]
djst
Neděle, 20. ledna 2019 - 20:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 910
Registrován: 8-2014
Hajnej:
"Ale je fakt, že třeba v Rusku zrovna po tomhle docela jdou."
To ano. Dodávali jsme cca tři roky zpátky do Ruska jedno technologické zařízení. Měli jsme tam zařízenou VPN tak, že jsme se dostali z Čech jenom na svůj stroj, nikam jinam. Schváleno od Rusů jako servisní prostředek. Cca měsíc od uvedení do provozu ale VPN přestala fungovat - Rusové ji z bezpečnostních důvodů vypnuli... Asi půl roku nazpět volají, že někdo změnil servisní heslo a zapomněl ho. A že tedy nemohou měnit konfiguraci. [lol] Řekli jsme, že pokud nám umožní spojení, můžeme ho vyresetovat na dálku a zdarma (bylo to už po záruce). Souhlasili, ale po týdnu odpověděli, že spojení zajistit z bezpečnostních důvodů nemohou. Takže z toho byla služebka na otočku (jednu noc) do Ruska. Samozřejmě na účet zákazníka. Na místě bylo za dvě minuty hotovo. Bezpečnost se pěkně prodražila. [biggrin]
Neděle, 20. ledna 2019 - 21:03:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3381
Registrován: 3-2006
Ad djst: Fíha, oni tu VPN od začátku povolili, tam se asi něco děje.[rofl] Vzdálený přístup v Rusku většinou znamenal, že byl někdo ochoten připojit na omezenou dobu k telefonnímu modemu dráty pevné linky.[lol]
Neděle, 20. ledna 2019 - 22:39:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18290
Registrován: 5-2002
MP: že si lidé začnou uvědomovat, že do zařízení, které má SW, absolutně nevidí
Jeden zde rovněž diskutující říkává, že kdyby lidi věděli, jaké divy a udatnosti dokáže prostřednictvím svých akčních členů vyvolat řídicí jednotka zrovna toho EVAC hajzlíku, tak by si na něj v životě nesedli (měl na mysli reverz, když se v podtrubí kousne něco, co nemělo být spláchnuto).

Ale také platí, že když ukončím životní cyklus zařízení, tak zákazník je vlastně v bodě nula
To nemusí být nutně pravda, zejména u decentralizovaných zařízení s různou dobou životnosti různých komponent.
Pondělí, 21. ledna 2019 - 10:45:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2039
Registrován: 12-2009
Němec_z_ova: Děkuji za odpověď
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
balik
Pondělí, 21. ledna 2019 - 11:34:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2421
Registrován: 11-2002
Honnzok:
Na SŽDC asi opravdu nikde není, kříž nejvýš 50.
Empiricky ověřeno - za ty roky mám díky Staničáři naprohlíženy (ručně přepočteny vzdálenosti) prakticky všechny plánky a ttp na síti.
Pondělí, 21. ledna 2019 - 11:42:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8722
Registrován: 9-2002
Dobrá debata tady... Dodám jednu hajzlstory z jihozápadní Evropy. To jsem takhle šel na záchod v paňťáku RENFE řady 447 (Siemens, cca 1994.) Důležitý detail: Bylo to v létě.
Záchod je hodně podobnej těm, co se vyskytuje ve vozech ČD xxmz Siemens z devadesátek. Při příchodu zjištěna celuloza a organické zbytky ženského původu v hajzlmíse. Vyhodil jsem ze sebe zbytky po procesu pití piva (voda, amoniak a kdoví co eště.)
Pak teprve nastaly problémy: Záchod má tlačítko na splachování, to bylo dokonce i prosvíceno, nicméně odezva na zmáčknutí nulová. Těch 30 - 50 sekund bych to eště vydržel, ale zradily mě dveře od toho hajzlu. Jsou podobný, jako třeba v GHW. S klikou se nedalo hnout. Dveře se otvírají z chodby dovnitř a naštěstí jsou ze sklolaminátu, takže šly relativně snadno rozkopat. Bohužel, nějakej aktivní šmejd na mě zavolal četníky, ale po podání vysvětlení mi jeden z četníků položil dotaz "Co znamená RENFE ?" a smáli se oba.
Já taky: "Rogamos empujar nuestro ferrocarril estropeado." - Žádáme tlačit naší rozpadlou železnici.
Něco ve smyslu "Co znamená ČD ?" - "Čekej debile" apod. Překládat vtipy je někdy docela voser.
Poučen o možnosti žaloby pro nemajetkovou újmu jsem se odebral domů.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 21. ledna 2019 - 12:03:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1699
Registrován: 4-2011
...a mezitím i v první třídě Emirates mají luxusní toaleto-koupelny se sprchou zašupovací zástrčku. [biggrin]
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Pondělí, 21. ledna 2019 - 12:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3382
Registrován: 3-2006
Focus1976:
"...a mezitím i v první třídě Emirates mají luxusní toaleto-koupelny se sprchou zašupovací zástrčku. [biggrin]"

Proto je to první třída.[rofl]

Ad Agent: [ok]
Pondělí, 21. ledna 2019 - 13:43:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18298
Registrován: 5-2002
H: věděl by někdo zda je někde v ČR použita klasická X spojka dvou kolejí na 80km/h odbočkou
Střed DSK je standardně jen na 50 km/h.
Ale nejsem si jist, jestli to platí i pro případ, když by se zvětšila osovka a už to nebylo "srostlé" jako při klasické DSK, ale šlo by o čtyři jednoduché výhybky a samostatnou křižovatku.

B: Na SŽDC asi opravdu nikde není, kříž nejvýš 50.
O jedné výjimce bych si ale troufl vědět: plzeňsko - babinské zhlaví Klatov, kde jsou 300 m výhybky transformované na 750/500 m.
A s něčím podobným se počítá i v Libni, až se tam bude zaúsťovat přesmyk od Malešic: křížení spojky 18/22(budoucí) s pokračováním 6. koleje jako traťové do Malešic bude taky tak (proto tam jsou takové podivné obloučky - to jsou zárodky těch budoucích výhybek 1:X-750/500).
Pondělí, 21. ledna 2019 - 17:38:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 488
Registrován: 12-2003
Zdravím, mám dotaz a nevím kam lépe zařadit:

Týká se vysoké intenzity osvětlení v nových nebo modernizovaných vozech a nemožnost jeho regulace. V kombinaci s pokovenými skly pak jízda už za sebemenšího šera v takových vozech připomíná pobyt v zrcadlové síni. Problémem je někdy i vystoupit na správnou stranu. Osobně mi to moc nevyhovuje, ať už se chce člověk ráno dospat nebo večer koukat z okna.

Je tato záležitost věcí obecné normy, která to tak nařizuje? Výrobním požadavkem dopravce? Nastavením v depu nebo vlakovým doprovodem? Nebo leností dopravce se tím jakkoliv zabývat?

Díky za reakce.
Mladějov
Pondělí, 21. ledna 2019 - 18:20:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13437
Registrován: 3-2007
Béčka na vás, zpovykaní pyskouni !

[lol][lol][lol][lol][lol]
Pondělí, 21. ledna 2019 - 18:46:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 11-2005
Romanero: to mě taky séře, mám obecně raději přítmí. Nevím, jestli existuje norma/předpis na to, jaké minimální osvětlení má ve vlaku být. Pokud ano, uvítal bych, aby byla hygienická norma na maximální osvětlení, případně i na teplotu světla (ráno a večer). Zajímavé je, že v autobusech bývá obecně většinou přítmí (až na reklamy do xichtu). Vítám v tomto ohledu Bmz235, kde to jde krásně regulovat, u velkoprostoru je to ale asi tochu o kompromisu, co kdo chce.
Pondělí, 21. ledna 2019 - 19:56:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4814
Registrován: 3-2004
Nemůžu to nijak doložit datama, ale muj pocit je ten, že přesvícené vlaky jsou mnohem bezpečnější.

Na spaní lze pořídit klapky na oči...
Pondělí, 21. ledna 2019 - 20:08:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3102
Registrován: 7-2012
Na Balkáně se poslední dobou ujala dost často ESA https://zdopravy.cz/azd-praha-dokoncila-modernizaci-hlavniho-zele znicniho-uzlu-v-cerne-hore-22353/

Bývalá Jugoslávie si dost často potrpí na rybinové závěry. Dostaly už konečně rozum a nechají si dát čelisťové závěry? Nejmodernější ESA 44 a sprasit jí rybinami..... V Černé Hoře jsem nebyl, možná už na truc od Srbska mají jiné závěry. V Srbsku bohužel dávají stále rybiny.
Pondělí, 21. ledna 2019 - 20:30:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3918
Registrován: 11-2008
ad Mladějov: Máš pravdu. Ráno když jedu na denní do Prahy, tak s radostí vítám náhradní soupravu za Pantera, který je přesvícen. V těch "opovrhovaných" Béčkách se dá zhasnout a navíc se pohodlněji sedí.[andel][vypravci]
Pondělí, 21. ledna 2019 - 20:39:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8726
Registrován: 9-2002
Hákový závěr jsem na západ od Cz neviděl, asi to v cizině dělají blbě i na VRT, když tam mají rybiňáky. Tak jim to běž vysvětlit, možná dostaneš i zaplaceno za nový Know How.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 21. ledna 2019 - 20:47:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 5-2002
Zlatej Panter, kde se nemusím s nikým dohadovat, jestli si všichni chceme číst, nebo všichni spát.
Pondělí, 21. ledna 2019 - 23:10:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18306
Registrován: 5-2002
MŠ: Nejmodernější ESA 44 a sprasit jí rybinami
Ese je celkem šumák, za co tahá přestavník, hlavně když to má dohled (a z Indie je navíc zvyklá i na to, když během průjezdu vlaku dohled mizí).
Rybiny zas tak špatný nejsou, akorát jsou trochu choulostivější na putování jazyků.
Pondělí, 21. ledna 2019 - 23:44:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8729
Registrován: 9-2002
Hajnej:
"Rybiny zas tak špatný nejsou, akorát jsou trochu choulostivější na putování jazyků."

... což je vynikající klacek na údržbu. Svýho času bylo v jistý nemalý vlakotvorný stanici v Sudetenlandu asi třetina vexlí s hákáčem, co nevyhověly na západkovou zkoušku. Ve vedlejší stanici byly rybiňáky a kupodovu tam všechny vexle chodily normálně.

Obě stanice měly na statost ty stejný lidi... aspoň teda SSZT.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 22. ledna 2019 - 00:42:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18309
Registrován: 5-2002
Agent: což je vynikající klacek na údržbu
Ano, dost záleží na zvyklostech té které země...
Úterý, 22. ledna 2019 - 03:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8730
Registrován: 9-2002
Ta moje story je z Cz a ty západky jsem dělal osobně. Agent se motal leckde a kolem kdečeho, než se na drážní žití vyprd. Ale teď už jsem naznačil možná až moc...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 22. ledna 2019 - 05:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3103
Registrován: 7-2012
Já myslel, že čelisti jsou naše vlajková loď patentově chráněná.
Úterý, 22. ledna 2019 - 09:25:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5420
Registrován: 7-2011
Honzasl:
"...ale muj pocit je ten, že přesvícené vlaky jsou mnohem bezpečnější..."
Jako že nešikovný trdla líp viděj, takže se míň přerážej? Nebo že se ty trdla daj líp poslat do háje, když se snažej vlastní nešikovnost hodit na někoho jinýho? Nebo v čem spočívá ta větší bezpečnost? (nevím, ptám se)
Úterý, 22. ledna 2019 - 09:32:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3104
Registrován: 7-2012
Hajnej:
"Agent: což je vynikající klacek na údržbu
Ano, dost záleží na zvyklostech té které země..."


Znám nádraží kde byl kdysi kompletní traťový okrsek , schopný bez cizí pomoci opravit cokoliv. Dnes je tam jeden člověk který má k dispozici telefon a tužku. Nejde srovnávat 30 let staré háky a nové čelisti. No pro ladění oka je hezký Beograd centar Návěstidla AŽD a rybinové přestavníky. Jenom jsem nevěděl jak to spolupracuje.

(Příspěvek byl editován uživatelem Marcel_Štancl.)
Úterý, 22. ledna 2019 - 09:44:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4815
Registrován: 3-2004
Bobik
Bezpečnější - ve smyslu kriminality ve vlaku - tedy zejména zloději. V osvětleném velkoprostorovém RailJetu se rozhodně v tomto ohledu cítím bezpečněji, než pohaslém kupé se zataženými závěsy, kde jen tuším, kdo se plíží uličkou.

Stejný princip, jako veřejné osvětlení.

Ano, v pohaslém kupé se lépe spí.
Ano, vím, že namítnete, že v kupé se kdysi dalo zamknout, ale profíci stejně měli kličku.
Úterý, 22. ledna 2019 - 09:59:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8731
Registrován: 9-2002
Marcel_Štancl:
"Návěstidla AŽD a rybinové přestavníky. Jenom jsem nevěděl jak to spolupracuje. "

Tak to objevuješ Ameriku. Já jsem viděl rybiňáky a AŽD klacky už nemálo let tomu nazad a to ZZ už tam taky bylo dřív, než jsem to viděl. Nevidím důvod ty závěry měnit, když to funguje ke všeobecný spokojenosti.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 22. ledna 2019 - 10:14:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18310
Registrován: 5-2002
Ag: Ta moje story je z Cz
Můj komentář se nesnaží přemístit Tvou story do zahraničí, ale snaží se říci to, že v zemích, kde mají rybiny běžně, mají nejspíš i trochu jiné zvyklosti co se týče té údržby (resp. že ta údržba tam funguje líp i bez rybinového klacku).

Kdysi v osmdesátkách, kdež jsem jel "Peršingem" z ŽB do DD, mi v Žitavě oči přecházely z toho, že i nejposlednější šturc měl GPK lepší, než u nás traťová kolej po obnově...

MŠ: Jenom jsem nevěděl jak to spolupracuje...
...což Te vedlo k zaujetí stanoviska, že je Esa těma rybinama zprasená. [crazy]
Přesně tohle je ukázkovej důvod, proč Tě máme za rohaté zvíře.
Úterý, 22. ledna 2019 - 11:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8734
Registrován: 9-2002
Hajnej:
"Ag: Ta moje story je z Cz
Můj komentář se nesnaží přemístit Tvou story do zahraničí, ale snaží se říci to, že v zemích, kde mají rybiny běžně, mají nejspíš i trochu jiné zvyklosti co se týče té údržby (resp. že ta údržba tam funguje líp i bez rybinového klacku). "

Tak to jsem to akorát blbě zpracoval. Ale to neva, nejsme ve sporu.

Možná ty rybiňáky jsou dobrej klacek na údržbu vexlí, ale to se dá "kompenzovat" ojebáváním něčeho jinýho někde jinde. [cunik][cunik] jsou všude.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 22. ledna 2019 - 13:05:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 257
Registrován: 7-2015
Prosím, kde jsou v Česku nějaké zastávky nejblíže u sebe?

Našel jsem vzdálenost 520 m (konce perónů) u zastávek jedné tratě
a 139 m u zastávek na různých tratích. Někdo ví o něčem, co je ještě víc u sebe?

Schválně zatím nepíšu, kde jsem to já objevil, třeba někdo bude chtít také hledat.
Úterý, 22. ledna 2019 - 13:10:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3105
Registrován: 7-2012
Hajnej:
"
což Te vedlo k zaujetí stanoviska, že je Esa těma rybinama zprasená. [crazy]
Přesně tohle je ukázkovej důvod, proč Tě máme za rohaté zvíře."

Kdyby rybiny byly tak dobré tak se jich naši předkové nezbavovali a neměnili za háky a čelisťáky. Myslíš, že tvoji předchůdci jen tak pronic v hodinách zabezpečovací techniky tvrdili, že hák (časem) čelist je spolehlivější.
Úterý, 22. ledna 2019 - 13:12:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5424
Registrován: 7-2011
Byll - vzdálenost nevím, ale přijde mi (odhadem) že Jeneč nádraží a Jeneč zastávka jsou ještě blíž než 139m.
Úterý, 22. ledna 2019 - 13:46:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2753
Registrován: 7-2003
Byll: Jedna trať Hostouň u Prahy - Dobrovíz-Amazon nějakých 400m
Úterý, 22. ledna 2019 - 14:53:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 258
Registrován: 7-2015
Bobik, Vrbam - super, díky, máte oba pravdu - Jeneč mi při hledání unikla a tím i Amazon.
Jeneč nádraží - Jeneč zastávka 80 m,
Hostouň u Prahy - Dobrovíz-Amazon 380 m.

Mé vzdálenosti byly Ostrava-Stodolní - Ostrava-střed a Rataje nad Sázavou zastávka - Rataje nad Sázavou

Mimochodem nejkratší vzdálenost nástupišť Praha hlavní a Masarykovo je jen 269 m.

(Příspěvek byl editován uživatelem byll.)
Pajas2
Úterý, 22. ledna 2019 - 14:58:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 977
Registrován: 10-2009
A co Valy u Přelouče - 130 metrů. [wink]
Úterý, 22. ledna 2019 - 15:00:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8737
Registrován: 9-2002
A kolik je to z 3. peronu na Smíchově na Společný ? To bude možná i pod 100 metrů...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 22. ledna 2019 - 17:39:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18314
Registrován: 5-2002
MŠ: Kdyby rybiny byly tak dobré tak se jich naši předkové nezbavovali a neměnili za háky a čelisťáky.
Nebo na ně prostě neměli potřebné know-how či vercajk nebo náhradní díly, tak to nahradili tím, co jim vyhovovalo líp.
Tím by se vysvětlovalo, proč si to předkové našich sousedů naopak ponechali.

Prostě Ti zase něco přelítlo přes nos a vaříš z vody...
Úterý, 22. ledna 2019 - 18:10:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3106
Registrován: 7-2012
Autor knihy staniční žab. zář AŽD 71 a učitel Nevařil z vody věděl proč prosazuje hákové závěry do AŽD 71. To v podstatě pomlouváš vlastní firmu když doma montuje háky a čelisti.