Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Polsko » Archiv diskuse Polsko do 13. 11. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Polsko do 13. 11. 2019

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 05. listopadu 2019 - 10:47:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1480
Registrován: 11-2005
Vantju: jsi si jistý těmi přípoji v Przemyślu? Podle mě to zatím vypadá spíš na nespolehlivě těsné přípoje či těsné nepřípoje...
Úterý, 05. listopadu 2019 - 11:17:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3532
Registrován: 6-2007
Vantju: No z hlediska nákladní dopravy (trošku to můžu posoudit, neboť se takřka denně pohybuju v čele nákladních vlaků po celém Slezsku) to bude katastrofa.

Uvolnění Zebrzydowic zas taková výhra pro nákladku nebude, tam to i teď jezdí vcelku v pohodě a svižně, jediný problém je zdlouhavá předávka vlaků v PuK a čekání na volnou kolej. Nicméně rozbíhá se rekonstrukce Oswiecim-CzDz, samotné Czechowice čeká hodně razantní přestavba, tak se budou vlaky místo na Zebrzydowice tlačit jinudy.

Chalupki-Rybnik přes Wodzislaw je katastrofa už teď, dlouhé jednokolejné úseky, silná osobní doprava. Přes den to může být anabáze i na celý den. Ještě navíc při tamním řízení dopravy...

Rychlíky po spojce Stare Koźle-KKB-Nowa Wies taky teď ze začátku celkem omezí nákladní dopravu, protože je momentálně jednokolejná. Aspoň že se má brzy otvírat po komplexní rekonstrukci souběžná trať, jakási třetí kolej, Nowa Wies - Rudziniec Gliwicki. Ale zas je dlouhodobě dlouhý jednokolejný úsek Taciszow-Gliwice Labedy krz rekonstrukce mostů. Směrem na Chalupki nás to taky může celkem zdržet. Už teď je například katastrofa noční manipulace s EN v Raciborzu, kdy prostě mezi jednou a čtvrtou hodinou ráno se tama prostě takřka nedá projet.

Rychlík přes Knurów, to je úplný výsměch, vyhlídková jízda třicítkou, či až dvacítkou od Knurowa po Sośnicu po důlních škodách a kolejích co drží silou vůle [lame] ale tak třeba to díky rychlíkům aspoń trochu spraví.

A pár fotek [fotic]

[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Úterý, 05. listopadu 2019 - 11:28:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 8-2010
@Vantju + Východočech1: Díky!
Úterý, 05. listopadu 2019 - 11:32:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4199
Registrován: 9-2007
Banán: Díky, pravda. 4:59 z Katowic, pokud se nepletu. [happy]

Libcha: Kyjev určitě, ne však IC přes Ternopil, ale přes Korosten. Před šestou z Ostravy, 13:19-15:45 v Přemyšlu a ve 23:53 v Kyjevě. Je to úchylné, ale šotouši to podstoupí rádi. [proud] Navíc v ukrajinské jednotce je slušný bistrovůz a před dvěma lety nebyl ani moc drahý. Oděsa snad také, EC Porta Moravica dorazí do Přemyšlu v 17:57 a Oděsa jede v 18:59, to by se snad kontrola stíhat mohla.. opačně jede z Přemyšlu v 10:14 a rychlík do Ostravy ve 14:40, Oděsa přijíždí v 9:03 a Kyjev (opět přes Korosten) ve 12:32.

Vojtag: Jo, i na Tebe jsem mířil. [proud] Nákladce fakt nerozumím, jen vím že dostat náklad z Polska je hrůza.

Ohledně Zebrzydowic se tedy pletu, myslel jsem, že naopak bude snaha vést vše tamtudy a Chi nechat pro osobní dopravu.

Noční manipulace s EN skončí, vozy Berlín - Krakov - Přemyšl a opačně se budou odpojovat/spojovat už ve Wrocławi.

No a Knurów, to je šoto. [proud] Jezdí tamtudy denně jeden zrychlený vlak do Wisły, z Rybníka jede po další šototrati přes Strumien, ale vážně jsem si myslel, že dali dokupy i úsek z Gliwic do Rybníka.

Zajímalo by mne, jak se bude doprava ve Slezsku dlouhodobě vyvíjet. Zatím je to polský standard, opraví se jedna trať, tak se tamtudy pošle zcela náhodný pár vlaků a v tiskovce se pak PKPIC chlubí, kolik měst obsluhují dálkové vlaky, nic dalšího. [crazy]
Úterý, 05. listopadu 2019 - 12:02:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3534
Registrován: 6-2007
No Chalupki jsou dost klíčové v nákladní dopravě. My tam máme skoro denně koks ze Zdzieszowic do Rumunska, který jinama odklonit nejde. Plus s jednou soupravou točíme uhelné vlaky do Ostravy a to má buď výchozí stanici Ornontowice Budryk (kdy se jede přes Gieraltowice,ZMK,Gliwice,Slawiecice a Raciborz do Chalupek), nebo Pawlowice Gornicze - tam byla klasická trasa přes Chybie a Zebrzydowice, ovšem s úvratí v Chybiu a proto radši jezdíme s prázdnýma přes Chalupki,Wodzislaw a Rybnik, a s loženýma přes Rybnik, Suminu a Raciborz.
Rybnik-Źory-Chybie už je hotovo, jedině v Chybiu na souběžném úseku s tratí od Zeb je třicítka. Ale jinak je to tam fajne.
Jestli bys chtěl pořádné "šoto" tak doporučuju třeba trať z Sosnowce Dandowki do Makoszow přes Muchowiec a Bielszowice, to je místama dobrý punk [lol]

A malé info k trati Raciborz-Baborow:
V Baborowě došlo ke změně majitele sila, byla dokončena obnova vlečky a napojení do stanice a pravidelně se tam nakládají ucelené vlaky.
Navíc došlo k velkým změnám na glubczyckém zhlaví, kde byl vybudováno vedle trati zcela nové silo i s zařízením na nakládku vozů, přičemž byla jako nakládková využita traťová kolej trati směr Polska Cerekiew. Ta byla pro tento účel i zprovozněna v úseku asi půl kilometru, navíc se postupně obnovují ve stanici i další staniční koleje. I když to tam ještě není uplně dokončené, tak už se tam nakládalo.
U Pietrowic Wielkich byl opraven most, příští rok se chystají na trati další větší opravy.

Zato do Kietrze mrtvo.

[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Nesni
Úterý, 05. listopadu 2019 - 21:32:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2102
Registrován: 6-2014
Vantju:
Podle mých polských přátel jde prakticky o revoluci
Asi bych měl mít šotoradost, ale nejsem z Ostravska, tak mi je většina novinek pro praktické využití k ničemu. Nevím, kolik cestujících v celé trase si najde 2 x denně spojení Ostrava-Przemysl nebo spojení do Gliwice (Gliwic?) v sedle, ale třeba jsem zbytečně skeptický. Z Gdynie se opět nebude dát posledním spojením bezpečně dojet do Čech kvůli krátkému přestupu (15 minut, dnes 17 minut) v Ostravě na SC 240. Za sebe bych uvítal Leo Express z Polska do ČR spíš odpoledne.

zastávce ve Pszczyně moc nerozumím
Jel jsem tam v době výluk přes Chalupki, a nástup a výstup cestujících se konal i do odkloněných vlaků.
Středa, 06. listopadu 2019 - 09:14:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1434
Registrován: 6-2009
Nesni: tady bohužel narážíme na problém chybějícího Beskyda. Ono i ukončení 110/111 a 300/301 na Svinově je trapný, není šance se na ty vlaky dostat kolikrát ani z Olomouckého kraje, přitom 300/301 se přímo nabízí k návštěvě Krakowa. Takhle 110/111 vozí do Ostravy kolem 20 lidí, 300/301 na tom bude stejně. Ono reálně to do ČR jezdí stejně jen z důvodů potřeby depa, asi by byla blbost oba ukončit v Chałupkách, Wodzisławi nebo Raciborzu. Přitom by stačilo málo - prodloužit 110/111 třeba do Prahy (je to můj názor ale jen). Určitě by to vezlo více lidí než dnes, soupravu navíc by to nestálo a bylo by to dobrý i s ohledem na to, kolik lidí dnes létá z Polska a nahradilo by to oplakávaný Excelsior, proti kterému je dost lidí vysazeno, ale i mně třeba chybí několikrát ročně. Ale jak jsem psal, tohle je jen můj individuální názor a nemusí se mnou nikdo souhlasit. Dnes jezdí oběh 113/110//111/112, tak aby to vycházelo s údržbou souprav, tak by se dvoudenní oběh rozdělil na 2 jednodenní - 113/110 a 111/112.
Středa, 06. listopadu 2019 - 09:25:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4360
Registrován: 6-2008
Banan151 : [ok]

Plný souhlas. A tak je to na více místech s těmi okrajovými spoji. A Excelsior.................... [happy]
Středa, 06. listopadu 2019 - 10:44:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4201
Registrován: 9-2007
Podle mých polských přátel jde prakticky o revoluci
Pochopitelně myslím celý polský jízdní řád, včetně hromady nových vnitrostátních spojů, tyhle mezinárodní jsou spíše důsledek. Z Ostravy do Přemyšlu.. víte, kolik jezdí přímých autobusů na Ukrajinu? Věřím, že někoho by to zlákat mohlo.

Nedělám si ale samozřejmě iluze, že to bude vozit davy, smysluplnost (a potenciál) lze hledat ve spojeních Racibórz - Kraków, Gliwice - Kraków nebo Kraków - Przemyśl a když už je možnost si vozy od ČD pronajmout, byl by nesmysl, kdyby to končilo někde v Ratiboři a do Bohumína to dojelo jako Sv.

No a co se spojení do Gliwic týče, nechci Vás poučovat, ale při pohledu do polských tabulek pochopíte oč jde - v Polsku je snaha, aby ten vlak přes některé město prostě jel a zajistil přímé spojení, už nejde o to zda to má či nemá smysl a zda to někomu k něčemu bude. Teď už je to teda lepší, ale ještě před lety jediný rychlík, co zajížděl do města Gorzów Wielkopolski, byla větev nočního rychlíku Varšava - Štětín.. a k chlubení se o tom, do kolika měst se dá dojet dálkovými vlaky, to stačilo. [happy] Ty Gliwice budou asi totéž - więcej połączeń bezpośrednich z Gliwic do Krakova, z Ratiboře do Katovic apod. Samozřejmě tak velké město nejspíše vygeneruje nějaké turisty či jiné cestující (má babička po vzniku přímého spojení Hranic a Rybníka začala po dvaceti letech navštěvovat známé z Polska, protože to šlo vlakem bez přestupu a časově docela optimálně), ale je jasné, že nějaký trhák to nebude.

Na druhou stranu, tahle oblast GOPu (Gliwice, Zabrze) je provozem MHD docela zajímavá, ať už tramvajemi či autobusy. [happy] Pro Ostraváky to bude úplná pohoda (301/300), z Prahy bude nutné přenocování, ale pořád to půjde velmi snadno přímo (115/114).

ad. 110/111
Kdyby to jezdilo v taktu, dojíždělo by to do Prahy v 1:39 a odjíždělo ve 2:23. Pár lidí (včetně mě) by si to asi našlo, ale když ani vlak ve 23:39/4:23 nemůže jezdit denně.. stačilo by oba vlaky vést do/z Přerova a s nějakým časovým odstupem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Středa, 06. listopadu 2019 - 11:39:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10196
Registrován: 8-2012
prodloužit 110/111 třeba do Prahy
To je vážně pošahanost - místo abyste byli rádi, že ta 111 jede jako vzduchovozič aspoň z Ostravy, tak ji prodlužujete do Prahy... s odjezdem v kolik, ve tři ráno? No jasně, pražští šotoušci potřebují jet na šot do GOPu a tímhle můžou socializovat své náklady na nocleh v Ostravě. Tak to ale fakt fungovat nemůže.
電車オタク
Středa, 06. listopadu 2019 - 12:11:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1436
Registrován: 6-2009
To je vážně pošahanost - místo abyste byli rádi, že ta 111 jede jako vzduchovozič aspoň z Ostravy

A co takhle se podívat na opačnou stranu mince - protijedoucí vlak - v 17h z Varšavy, v Praze kolem 2h ráno - to by plné nebylo? S velkým množstvím nácestných stanic? Pro kolik lidí je odjezd z Varšavy v 17h pozdě? To je ta Praha tak malá?

A co Olomouc, Hranice a ranní spojení směr Ostrava, to by to neřešilo, to, které hodně chybí? A proč ve 3 ráno? Proč by to nemohlo jet kolem 1h, nahradit čas Excelsiora s více zastávkámi a klidně chvíli postát v Ostravě? Kolik turistů a lidí z Prahy po společenských akcích by to využilo? 5, 10, 100? A to je těch 5 vozů tak moc? Anebo když by na to přišlo, klidně před půlnocí, být v Ostravě ve 4h ráno a pak jet pod jiným číslem do Polska?

Minimálně ve směru do Prahy si myslím, že by ten vlak měl velký význam.

Vantju:
2:23 je blbost, proto píšu, do Prahy na 1:39 je v pohodě, ale z Prahy na Ostravu kolem půlnoci jako jiný vlak a pak 111 z Ostravy do Varsavy.

Prostě první:
113 Praha - Varšava.
110 Varšava - Praha

Druhá:
5xx Praha (kolem půlnoci) - Bohumín (4h)
Sv Svinov
111 Svinov - Varšava
112 Varšava - Praha

(Příspěvek byl editován uživatelem Banan151.)
Středa, 06. listopadu 2019 - 12:48:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10197
Registrován: 8-2012
v Praze kolem 2h ráno - to by plné nebylo?
Ne. Pár opilců, sem tam nějaký zbloudilec a jednou týdně náhodný šotouš. Za Olomoucí úplná nula, muchovozič jak z definice.
Minimálně ve směru do Prahy si myslím, že by ten vlak měl velký význam
To je prostě marný. Hele, když je to taková díra na trhu veřejné dopravy, domluvte se s některým z dopravců a jděte do toho (zisk si shrábnete vy, ztrátu mu kdyžtak dorovnáte).
電車オタク
Středa, 06. listopadu 2019 - 13:17:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13320
Registrován: 11-2002
T_._H_.: no, že chybí nějaký popůlnoční vlak z Prahy na Moravu jsem už taky slyšel z fůry stran, a o šotouše ani socky rozhodně nešlo. Dnes není nic neobvyklého, že jedou lidi do Prahy na koncert, za kulturou atd., kde pak buď musí utíkat dřív, aby chytali poslední spoj před půlnocí, nebo si holt najdou nějaký nocleh a jedou až dopoledne. Souhlas, že je velkou otázkou, kolik takových lidí by ty spoje využívalo, zda jednotky či davy. Tohle by asi ukázal až čas.

Ale pokud nepodložíte Vaše slova, že by tím jelo "pár opilců, sem tam nějaký zbloudilec a jednou týdně náhodný šotouš. Za Olomoucí úplná nula, muchovozič jak z definice." nějakými relevantními fakty, může jít v obou případech stejně tak o úlet jako o dobrý nápad.

Kdyby podobné noční vlaky neměly vůbec smysl, asi by ani RJ, ani LEO nezavedly dálkové noční "sedáky" jen tak z plezíru. A hle, ono tím lidí jezdí a ne málo. To jen ČD razily v určitý čas tezi, že to nemá cenu (rušily kde co).
Středa, 06. listopadu 2019 - 14:13:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4202
Registrován: 9-2007
To víte, paragraf 1, vždycky se to tak dělalo – sedačkové vlaky v naprostých okrajových částech dne vozily vždycky vzduch. [biggrin]

Jako upřímně, smysl by to mělo maximálně tak v jednom-dvou vozech, ale takové vlaky jsou.. no za efektivní považuji minimálně sedmivozový vlak tažený lokomotivou (a to si to číslo vymýšlím, prostě usuzuju, že 5*66 lidí v minimálně 2/3 trasy dokáže vlak se vším okolo zaplatit). To už by bylo lepší, kdyby se to rozvrtalo úplně (můj oblíbený 3366 by jel jako R do Prahy, 460 co jede na noc do Suchdola by jela na noc do Bohumína místo obratu od 3366 a ráno zpátky) apod., ale to už s vlaky 110/111 a 300/301 moc nesouvisí.

Příjezd v 1:39 do Prahy a odjezd ve 2:17 z Prahy je prostě naprostý extrém. Kdyby ještě 0:39 a 3:17.. ale to by asi taky nebylo na víc, než na dva vozy. Jak jsem psal, smysl má vést vlak do Přerova a místo zdržovací úvratě otočit jednu 843, co v Olomouci nocuje, jako přípoj od těchto vlaků do Olomouce.
Středa, 06. listopadu 2019 - 14:21:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10198
Registrován: 8-2012
pokud nepodložíte Vaše slova, že by tím jelo "pár opilců, sem tam nějaký zbloudilec a jednou týdně náhodný šotouš. Za Olomoucí úplná nula, muchovozič jak z definice." nějakými relevantními fakty
...jako třeba zavedením toho vlaku na zkoušku? Nebo jak se dokazuje, že něco není? Na dotaz "chybí nějaký popůlnoční vlak z Prahy" odpoví každý, že chybí; dopouštíte se ovšem diskuzního faulu, protože jednak je předchozí argumentace o vlaku do Prahy ("v Praze kolem druhé ráno") a jednak není "popůlnoční" vlak něco, co pojede v půl třetí, aby to přešlo na 111 do Polska, od čehož tato diskuze povstala a teď se jí jen pokoušíte "přesměrovat".
Kdyby podobné noční vlaky neměly vůbec smysl, asi by ani RJ, ani LEO nezavedly dálkové noční "sedáky" jen tak z plezíru
Tak jezděte s RJ nebo LEO a počkejte si na tu 111 v Ostravě.
電車オタク
Středa, 06. listopadu 2019 - 14:43:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1437
Registrován: 6-2009
Já jen navrhoval, co s tím vlakem dál. Nedá se na něj dostat ani z olomouckého kraje a ono samo o sobě jsou oba (111 i 301) i z Ostravy zbytečné, takže jsem jen teoretizoval, jak tomu vlaku pomoci vytížení přes čáru dřív, než se zase zruší [happy] Ráno z Olomouce by to někoho vezlo, ale do Olomouce by to byl úplně stejný vzduch. Olomouc by ho nenaplnila.
Středa, 06. listopadu 2019 - 15:08:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10200
Registrován: 8-2012
Očividně nejde o to, aby byl první ranní vlak hned z výchozí stanice praskající ve švech; ale to, že veze vzduch 50 km přece ještě neznamená, že ho má vézt dalších 350 km, ani to, že se nesmyslnost každé šotoptákoviny musí "podložit relevantními fakty" pokaždé, kdy nějaký šotoušek štěkne.
電車オタク
Středa, 06. listopadu 2019 - 15:24:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12917
Registrován: 5-2004
Ono je to celý o tom že ideální čas byl v podstatě Excel (a taky nijak prázdnotou nezel). Do Prahy před pátou (letiště, začíná metro, přípoje prvními R/Ex na sever, západ a jih Čech) a z Prahy lehce po půlnoci (opět od posledních přípojů, metra a hospod/dividel etc).

A to že koridor je na noční skok do Ovy moc rychlý se dá řešit jednak četnějším zastavováním (v podstatě jako R) a případně delšími pobyty a úvratí Přerov. Tak aby to jelo lehce přes 4 hodiny. V noci se až tak nekvaltuje aby to muselo bejt v Ově za 3 hodiny.
Středa, 06. listopadu 2019 - 15:26:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13321
Registrován: 11-2002
T_._H_.: ...jako třeba zavedením toho vlaku na zkoušku? Nebo jak se dokazuje, že něco není? - o tom asi víte více Vy, když tvrdíte výše uvedené. Pokud nemáte tedy k dispozici výsledky sčítání a tak, což ale, kdybyste měl, omlátil byste mi čísla o hlavu hned. [wink] Ano, já ta čísla nemám, ale taky to dávám najevo, netvrdím, že "takto by to určitě bylo"... [nene]

Uznávám, že Vy píšete o vlaku DO Prahy a já Z Prahy, ale nebyl to úlisný krok stranou. Onehdá se někde řešilo, že večer krom SC 240 už jede z Ovy na západ howno (tohle by byla alternativa) a ono to nakonec s tím obratovým vlakem tak trochu souvisí. Záměr Vám něco podsouvat to nebyl.

Tak jezděte s RJ nebo LEO a počkejte si na tu 111 v Ostravě. - mě to je ukradené, ale to právě případně nejde. Pro ty "kulturychtivé" jedou i tito brzy. A i kdyby to jelo ve dvě ráno, pro ty, co nechtějí na hotel ani nocovat na lavičce to není úlet, než dorazí na nádraží (beze spěchu), bylo by tak něco po jedné, možná i více.

Celá ta diskuze je ale vlastně o ničem, jen se přiživila na myšlence ty vlaky protáhnout do Prahy. To je celé. Nic takového se asi nechystá a je tudíž zbytečné řešit, kdo by tím jezdil či nejezdil, proč ano či ne. Jen se někteří ozvali na slova ve smyslu, že by ten vlak krom "extrémistů" nikdo nevyužil. Nejspíše využil...

Hezký den přeju.. [happy]
Středa, 06. listopadu 2019 - 16:49:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10202
Registrován: 8-2012
Pokud nemáte tedy k dispozici výsledky sčítání
...z neexistujícího vlaku ve dvě ráno do Prahy a jinak máte pravdu vy? Ale šotoušku, takhle to fakt nefunguje, dokazovat každému pitomečkovi elememtární věci kdykoli si vzpomene... Nejlépe se jako "důkaz" takový vlak přece musí zavést - a když ne, tak šotoušek argumentačně zvítězil ("by se vyplatil", "bylo plné" a "velký význam"). Prostě extrémní šotouš má vždycky pravdu a dokazovat se musí opak.
No jo, klidně si to myslete, aspoň se v tomhle panoptiku něco děje.
電車オタク
Středa, 06. listopadu 2019 - 17:00:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13322
Registrován: 11-2002
T_._H_.: jistěže si něco myslím, ale o Vás... [ko] Můžu se jen zeptat, kde jsem psal, že mám rozhodně pravdu a že tak, jak jsem vyslovil názor, to za každou cenu musí být? Jistě to nebude problém, pro někoho, kdo si tím potenciálním výsledem je jist tak, jak píšete sám.

A ještě dovětek - argumentujete tedy nějakými diskuzními fauly a sám jste teď předvedl co? Když nejsou argumenty, přecházíme do osobní roviny!? Jak typické v určitých situacích, které zde různě můžeme pozorovat, jak ubohé... [lame]
Středa, 06. listopadu 2019 - 17:26:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10203
Registrován: 8-2012
Ve vlaku z Varšavy, co by dojížděl ve dvě ráno do Prahy, by jelo pár opilců, sem tam nějaký zbloudilec a jednou týdně náhodný šotouš. Ne, není nutné to dokazovat zavedením takového vlaku pokaždé, kdy odroste jedna generace šotoušků a uhry naskáčou té další (nemluvě o případech, kdy se takového "důkazu" dožaduje tentýž ultras cca co dva roky).
No a davy kulturymilovných Ostravaku, co pojedou ve večerních hadrech na sedačku domu a ve čtyři ráno půjdou z Přívozu zřejmě rovnou na šichtu, si taky dovedu představit. Nejpozději od Pardubic spočte cestující na prstech jedné ruky i zasloužilý truhlář.
電車オタク
Středa, 06. listopadu 2019 - 17:34:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12919
Registrován: 5-2004
Pravda pravdoucí. Taky se tu psalo kdo by jezdil z Náchoda do Kudowy (a v podstatě všude do Polska) když na nákupy tam jedou lidi autem a jinak kdo by tam jel krom pár šotoušků. A skutečně - v době kdy přes čáru nic nejelo tak tím ani nikdo nejezdil... No a poslední léta tam bývá SORka i na stojáka.

Podobně tu bylo nablito na téma hrbatá - zase - kdo by tím jezdil když všechny vse maj autobus k metru na Zličín. Noa dnes tam jezdí plná dvouregina po půlhodině. Ovšem v době kdy jel šukafon z Prahy kolem 17,15 a pak ještě jeden za tři hodiny s tím jezdily jednotky kusů.
Středa, 06. listopadu 2019 - 17:52:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10206
Registrován: 8-2012
Taky se tu psalo kdo by jezdil
Kdo je to ten Se Tu, nějaký Japonec nebo Thajec? Potenciál na přechodech u velkých měst a rekre oblastech existoval, zatímco z Královce do Lubawky se vozí vzduch, i když je to tam "zavedené" aspoň pětkrát denně.

P.S. Ale tak si zaveďte SORku třeba z Ostravy od 110 na druhou ráno do Prahy a bude to určitě taky na stojáka, to je dokonce ještě jednodušší. Vždyť vám v tom nikdo zabránit nemůže (ani na té železnici, s vyčerpanou kapacitou se tou dobou nejspíš nepotkáte).
電車オタク
Středa, 06. listopadu 2019 - 19:00:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13323
Registrován: 11-2002
T_._H_.: davy kulturymilovných Ostravaku, co pojedou ve večerních hadrech na sedačku domu a ve čtyři ráno půjdou z Přívozu zřejmě rovnou na šichtu, si taky dovedu představit. - na to není co říct.[ko]

Leda se člověk snížil na Vaši úroveň komunikace, ale takovou radost Vám rozhodně neudělám.[nene] Hlavně, že máte tu drzost se ohánět nějakými diskuzními fauly.[lame]
Středa, 06. listopadu 2019 - 21:55:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4206
Registrován: 9-2007
Ale tak si zaveďte SORku třeba z Ostravy od 110 na druhou ráno do Prahy
Bude Setra nebo MB Travego lepší? [happy] Flixbus ve 23:23, 3:50 je na Roztylech. Tím se dostáváme k tomu, o čem jsme se pohádali už minule - mně třeba vadí, že ten autobus cestou skoro nikde nezastavuje, máte dvě přepravní smlouvy a navíc jízdenka stojí 699 Kč.

A já osobně s tímhle problém třeba nemám, autobus je dle mého názoru tak akorát pro ten počet cestujících, co by v takovou časovou polohu cestoval. Jen mi prostě vadí, že v tom žádná symbióza není, ani náznak jakékoliv nápovědy "nejede vlak? a co když jede autobus?".
Nesni
Středa, 06. listopadu 2019 - 22:23:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 6-2014
Vantju:
Pochopitelně myslím celý polský jízdní řád, včetně hromady nových vnitrostátních spojů
To jsem pochopil, nemám ve zvyku vytrhávat věci ze souvislostí. Ale soustředění dálkové mezistátní dopravy ČR-Polsko na trať Bohumín-Chalupki je prostě pro lidi z Čech nepraktické. Z mého hlediska se tak vlastně nic nemění – poslední vlak z Katowic cca v 16 hodin, Sobieski nepoužitelný, nově i ve směru do Polska (příliš brzy na příjezd od Prahy), naštěstí zůstal odpolední Leo Express – už jsem s ním jel, naprostá spokojenost a pokud zase někdy do GOPu, tak nejlépe opět takto.

co se spojení do Gliwic týče, nechci Vás poučovat
Klidně poučujte, od lidí, kteří věcem rozumějí, se rád něco dozvím. Jinak pokud si pamatuji, do Gliwic jezdil mezinárodní mikrobus Leo Expressu.

Banan151:
problém chybějícího Beskyda
Souhlasím, tam bych přestup asi risknul, 15 minut na Pendolíno v žádném případě. Ale obecně z Čech by bylo lepší se na polskou dálkovku napojovat ve Wroclawi, tedy spíš mít rychlé spojení tam než uprostřed noci protahovat vlaky z Ostravy do Prahy a doufat v nějakou vnitrostátní frekvenci, která je ospravedlní.
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 07:44:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10209
Registrován: 8-2012
soustředění dálkové mezistátní dopravy ČR-Polsko na trať Bohumín-Chalupki je prostě pro lidi z Čech nepraktické
A kam byste ji chtěl pro "lidi z Čech" (= z Prahy, viďte?) soustřeďovat... na "lokálku" z Lichkova do Wroclawi? Je znovu potřeba dokazovat, že to nefunguje, když i přes ten Bohumín to takhle "soustředěně" jezdí spíš z politických důvodů než kvůli reálné potřebě?
ve Wroclawi, tedy spíš mít rychlé spojení tam
No každej šotouš holt potřebuje socializovat své náklady jinak. Jenže rychlé spojení "z Čech" do Wrocławi (D11/S3) se mezi Hradcem a Bolkówem teprve dostavuje...
電車オタク
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 08:05:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9558
Registrován: 4-2003
mně třeba vadí, že ten autobus cestou skoro nikde nezastavuje, máte dvě přepravní smlouvy a...ni náznak jakékoliv nápovědy "nejede vlak? a co když jede autobus?"


Argumenty na úrovni pětiletýho dítěte....


ideální čas byl v podstatě Excel (a taky nijak prázdnotou nezel). Do Prahy před pátou (letiště, začíná metro, přípoje prvními R/Ex na sever, západ a jih Čech) a z Prahy lehce po půlnoci

Ano. A je potřeba říct i to podstatné bé, totiž že náklady na vedení takového páru vlaků by nejspíš byly +- na úrovni dvouhodinového taktu během celého ovčanského dne na jedné kratší motorové lince. Což už taky pokud se dobře pamatuju minimálně jednou padlo, jen tu realitu furt někdo vytěsňuje. Tohle totiž neochčijete.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 08:29:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12921
Registrován: 5-2004
No a taky je potreba rict ze ten excel odvez v jednom paru hnedle vic lidi nez takova motorova linka plzen - zatec preveze za den.

Pricemz tu a tam nejaka duse co jela excelem se na nej dostavala do plzne zrovna okrajovymi spoji teto linky. A tam je sakra videt jestli jede lidi 8 nebo 9.

Totez prvni ranni krusnohor z prahy, tam to byl i nasobek dnesni frekvence.

Te frekvence co uz ve vlaku neni protoze v potrebnem case nic nejede.
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 10:34:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4207
Registrován: 9-2007
z politických důvodů než kvůli reálné potřebě
Diskuze je o dálkové mezinárodní dopravě. Zkopíruji to, co už jsem o trasování vlaků přes Chałupki psal:

Já už jsem se srovnáváním těch tratí zabýval. Z Bohumína do Katovic přes Zebrzydowice jedete hodinu a čtvrt, z Bohumína do Katovic přes Chałupki to trvá hodinu a lehce přes 20 minut. Časový rozdíl je tedy minimální, avšak města.. ze Zebrzydowic není v blízkosti zajímavé prakticky nic, zastávce ve Pszczyně moc nerozumím (Bielsko-Biała je podobně daleko jak z města Tychy a co dál, Żory?), zatímco vrchem vlaky přímo obslouží padesátitisícové město Wodzisław Śląski, město Rybnik o 139 tisících obyvatelích a do podobně velkého města Tychy vlak díky spojce dojede stejně, jakoby jel přes Zebrzydowice.

Přijde Vám, že není reálná potřeba dálkovou dopravou obsluhovat takto velká města? A pokud myslíte dopravu přes čáru obecně, pokud jste některým z těch EC z Česka do Polska jel, přijde Vám, že to je při srovnání s kterýmikoliv jinými mezinárodními spoji nějak málo?

Argumenty na úrovni pětiletýho dítěte....
Že Vy něco chápete nebo umíte najít neznamená, že takto přemýšlí všichni ostatní. Já jsem třeba o existenci tohoto spojení nevěděl a kdybych se na to kdysi dávno nepodíval, tak bych o stále dostupné možnosti jet přes noc skrze Česko nevěděl.

No a co je na argumentu, že okrajový spoj po cestě málo zastavuje, špatného? Netvrdím, že musí zastavovat u každé vrby, ostatně je mi jasné, že tahle linka neslouží k vnitrostátní noční dálkové přepravě a že se tím dá dostat přes noc z Ostravy do Olomouce, Brna a Prahy je tak velmi praktické, ale když už takové spojení existuje.. no a o dvou přepravních smlouvách jsem už psal, kvůli zpoždění vlaku mi autobus v Brně na Prahu ujel, jízdenka na bus mi propadla a musel jsem si kupovat novou jízdenku na vlak. Pokud by byla jedna jízdenka z Varšavy do Prahy na kombinaci 110 + autobus, dalo by se o tom uvažovat, ale takhle..
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 12:31:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9559
Registrován: 4-2003
Že Vy něco chápete nebo umíte najít neznamená, že takto přemýšlí všichni ostatní

Že většinová společnost něco nechápe nebo umít najít neznamená, že takto přemýšlí půlka k-reportu.


že ten excel odvez v jednom paru hnedle vic lidi nez takova motorova linka plzen - zatec preveze za den

Takže jí navrhujete komplet zrušit a místo ní zavést noční pár z Prahy do Ostravy?? Takhle totož stojí reálně ten problém. Už píšete na ministerstvo?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 13:57:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1483
Registrován: 11-2005
Často může společenský přínos nějaké dopravní obsluhy/spojení (a z něj plynoucí ospravedlnitelnost dotací z veřejných rozpočtů) NEBÝT přímo úměrný počtu přepravených cestujících. Na to je potřeba dát si pozor jak při posuzování noční spoj versus celodenní lokálka, tak třeba noční spoj versus denní spoj.

Osobní pohled na dotování různých typů dopravní obslužnosti během dne i noci za účelem zvýšení mobility obyvatelstva či zvýhodnění hromadné dopravy se pochopitelně liší v závislosti na politickém přesvědčení dané osoby.
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 18:45:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12922
Registrován: 5-2004
Celej problém je v tom, že nejsou peníze. A nejsou na trase Ostrava - Praha i proto že přes den jedou vlaky které generují zisk (jinak by asi ty komerce nejezdily) zatímco noční spoj na nejvýznamnější české trati mezi městy jako Praha - Pardubice/Hradec - Olomouc - Ostrava by byl ztrátový. No a musel by se dotovat nikoli ze zisku denních spojů ale z veřejných peněz.

Co už je typičtější příklad kapitalizace zisků a socializace ztrát nevím. Snad jedině sanace bank když se náhodou nevydaří podnikatelský záměr...
Bkp
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 18:48:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8159
Registrován: 8-2003
Nesni:
"Dívám se správně, že přes Zebrzydowice prakticky skončí dálková doprava? Zůstane 1 vlak ČD a 1 Leo Express."

No a nebude třeba důvodem stavba Dětmarovice - Petrovice BC?
Bkp
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 18:52:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8160
Registrován: 8-2003
Petr_vlček:
"...přes den jedou vlaky které generují zisk (...) zatímco noční spoj na nejvýznamnější české trati mezi městy jako Praha - Pardubice/Hradec - Olomouc - Ostrava by byl ztrátový. No a musel by se dotovat nikoli ze zisku denních spojů ale z veřejných peněz.

Co už je typičtější příklad kapitalizace zisků a socializace ztrát nevím..."

Škoda, že zastánci podobných teorií nejsou důslední a nepožadují zavedení důsledné privatizace ztrát - že by každý zaměstnanec kromě práce která mu vydělává, musel i do práce která mu nevydělává. I když já zapomněl, daně...
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 18:52:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10211
Registrován: 8-2012
Osobní pohled na dotování různých typů dopravní obslužnosti během dne i noci za účelem zvýšení mobility obyvatelstva či zvýhodnění hromadné dopravy se pochopitelně liší
Osobní pohled je v daném případě prostě dán tím, že šotoušek bydlí v Praze, nějaké nesmysly o "politickém přesvědčení" do toho nemontujte. A vlak na druhou ráno do Prahy není zvyšování mobility obyvatelstva, ale konkrétní potřeba dotyčného přehodit ("socializovat") náklady jeho šotoušení na někoho jiného, tak vymýšlí zástupnou "mobilitu" v pět večer z Varšavy do Prahy (to přitom ještě letí LOT i ČSA a "mobilita" do velké části Čech se vyřeší večerními spoji).

(A teď očekávám obvyklou litanii na téma "fuj letadlo" [happy] .)

musel by se dotovat nikoli ze zisku denních spojů ale z veřejných peněz
Což je naprosto v pořádku - není důvod, aby stovky lidí přes den platily vyšší jízdné ("zisk") jen proto, aby rozcapení šotoušci měli vlak na 2:00 do Prahy a 2:30 z Prahy do Varšavy.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Čtvrtek, 07. listopadu 2019 - 19:09:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4208
Registrován: 9-2007
No a nebude třeba důvodem stavba Dětmarovice - Petrovice BC?
Může být, ale pokud při jízdě o 10 minut déle obsloužíte o čtvrt milionu obyvatel více.. přes Zebrzydowice se jezdilo především proto, že trať z Rybnika do Chałupek byla dlouhodobě v tragickém stavu a opravena byla teprve před lety, nicméně zatímco dříve (2008) jezdily z Bohumína přes Zebrzydowice do Katowic tři páry vlaků EC, v příštím GVD jich bude devět, což o smysluplnosti vedení vlaků přes Rybník vypovídá dostatečně. Nicméně je možné, že to fakt bude souviset s výlukou, třeba někdo znalý upřesní.
Pátek, 08. listopadu 2019 - 08:18:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 500
Registrován: 3-2018
Vantju: S touto stavbou to nesouvisí.
Pátek, 08. listopadu 2019 - 13:58:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3750
Registrován: 9-2003
Jena: Dnes není nic neobvyklého, že jedou lidi do Prahy na koncert, za kulturou atd., kde pak buď musí utíkat dřív, aby chytali poslední spoj před půlnocí, nebo si holt najdou nějaký nocleh a jedou až dopoledne

Nevím jak Vy, ale já jsem původem z Bratislavy. Takže se poměrně často setkávám s lidmi, co přijedou do té Prahy za kulturou, na koncert a podobně. A navzdory tomu, že se dá z Prahy do Bratislavy dostat prakticky kdykoliv, ještě nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se někdo hnal třeba na Metropol.

Reálně můžu ty návštěvníky rozdělit na dvě skupiny:
1) Mají třeba malé děti, jdou druhý den ráno do práce - po koncertu usednou do svého automobilu a vyrazí na D1
2) Nermají malé děti, nemusí ráno do práce - po koncertu vyrazíme do hospody, já se pak odeberu domů, oni do hotelu a po pohodlném vyspání jedou domů taky.
NOBLE BRICKS
Pátek, 08. listopadu 2019 - 19:05:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 502
Registrován: 3-2018
S4991023: Mají třeba malé děti, jdou druhý den ráno do práce - po koncertu usednou do svého automobilu a vyrazí na D1 Než tohle, tak radši Metropol nebo nic. Navíc ty malé děti musí taky někdo hlídat, takže tím tuplem nic.
Neděle, 10. listopadu 2019 - 09:35:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 415
Registrován: 6-2019
Pro kolik lidí je odjezd z Varšavy v 17h pozdě? To je ta Praha tak malá?

A co Olomouc, Hranice a ranní spojení směr Ostrava, to by to neřešilo, to, které hodně chybí? A proč ve 3 ráno? Proč by to nemohlo jet kolem 1h, nahradit čas Excelsiora s více zastávkámi a klidně chvíli postát v Ostravě? Kolik turistů a lidí z Prahy po společenských akcích by to využilo? 5, 10, 100? A to je těch 5 vozů tak moc? Anebo když by na to přišlo, klidně před půlnocí, být v Ostravě ve 4h ráno a pak jet pod jiným číslem do Polska?


Noční doprava klidně, ale ať to prosím jede a nepostává všude jako smrad. Odstrašující příklad nový nočník do Brusele s příjezdem k poledni.
Navrhovaná trasa z Ww kolem 17 h je snad nejhorší možná. Posunout doprava, i stávající Chopin je málo. A urychlovat.
O obsazenost bych se nebál, podobně jako u nového Lečo Expresu do Mostysky II.

ad AV: Je nutné si uvědomit, že všechny hlavní polské magistrály budou zrychlovat, časem to bude na noční skok Praha - Minsk.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Nesni
Neděle, 10. listopadu 2019 - 10:47:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2105
Registrován: 6-2014
O obsazenost bych se nebál
Já docela ano u denních i nočních vlaků, pokud PKP Intercity s ČD neuzavřou nějakou dohodu o rozumném mezistátním tarifu.

A ještě jsem se díval na odpolední spojení z Katowic do Čech od nového GVD. Naneštěstí žádná změna oproti dnešku, 4hodinová díra (odjezd cca 12:00, potom až po 16:00) zůstává. Přestup na Pendolíno v Ostravě za 17 minut riskovat nechci (IC 105 odj. 15:04/SC 500).

(Příspěvek byl editován uživatelem Nesni.)
Neděle, 10. listopadu 2019 - 13:45:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3753
Registrován: 9-2003
Starý Hanák: D1 v noci je naprostý klid a pohoda. Nějaké katastrofické vize mají akorát ti, co buďto řidičák ani nemají, nebo alespoň nemají auto, nebo vyjedou třikrát ročně na dovolenou a na prázdniny do té největší skrumáže.
NOBLE BRICKS
Neděle, 10. listopadu 2019 - 19:22:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 507
Registrován: 3-2018
S4991023: D1 v noci je naprostý klid a pohoda. To nezpochybňuji. Ale je otázka, zda se mi chce celý večer myslet na to, že nesmím pít, a pak trávit jeho zbytek řízením, místo abych si v klidu zdříml ve vlaku... Každý to ale má jinak...
Neděle, 10. listopadu 2019 - 19:27:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10235
Registrován: 8-2012
zda se mi chce celý večer myslet na to, že nesmím pít
Vaše neskrývaná příchylnost k alkoholu ještě neznamená povinnost akceptovat socializaci vašich nákladů na dopravu.
電車オタク
Neděle, 10. listopadu 2019 - 19:51:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12932
Registrován: 5-2004
Jo jasně. Když půjdu do hospody s někým posedět tak tam budu pít Matonku aby nějaký THC nemlelo o příchylnosti k alkoholu.

To asi Němci budou banda notorů když zdůvodňovali víkendové noční vlaky v aglomeracích mj omezením počtu opilců za volantem...
Neděle, 10. listopadu 2019 - 20:37:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10237
Registrován: 8-2012
víkendové noční vlaky v aglomeracích ... jako diskutovaný vlak "místo autem po D1" pro Hanáky, či snad oplakávaný Excelsior nebo ten prvotní vlak z Varšavy na 2:00 do Prahy? Sorry, ale tohle je dost průhledný pokus o zatáčku [happy]
Víkendové noční vlaky v aglomeracích tu nikde nezpochybňuju, zkuste mi podsunout něco jiného.
電車オタク
Neděle, 10. listopadu 2019 - 22:15:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12933
Registrován: 5-2004
Tak pokud je ideální "dopravní klid" přes noc na nejpáteřnější trati v republice tak pak jo. Hlavně aby někdo nechtěl někam jet v noci nebo v okrajový časy, od toho maj všichni auta a nemaj lézt do nějaký VHD jezdící pouze za světla.

Mně fascinuje jak některejm lidem vadí JEDEN PÁR vlaků, který by řešil převážnou část nočních cest i z jiných regionů než jsou "hlavní města krajů". Natož když v podstatné části trasy ty spoje existují, jen jaksi nemaj potenciál protože vždy někde kousek chybí "a zruinoval by rozpočet". Co na tom že o to míň lidí jezdí těmi kusy co zbyly nebo byly dokonce obnoveny a pravděpodobně je třeba i víc náležitostí...

Aneb "ušetříme ať to stojí co to stojí aby byl TH spokojenej že to nejede protože to stejně nejede přes Rychnov".
Pondělí, 11. listopadu 2019 - 00:46:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 223
Registrován: 8-2017
Vantju:
" Berlín - Varšava se má jezdit po dvouhodině"
nejdriv paty par od 06/20, pak novy Wawel od 12/20 a pak teprve dohustovani taktu do dvouhodiny do Varsavy.
Pondělí, 11. listopadu 2019 - 00:51:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 224
Registrován: 8-2017
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Noční doprava klidně, ale ať to prosím jede a nepostává všude jako smrad. Odstrašující příklad nový nočník do Brusele s příjezdem k poledni. "
Kdyz si Matthä vzpomnel az na konci srpna, ze bych jezdit do Bruselu, kdy uz je naplanovana nakladka mezi Pasovem a Norimberkem, tak se nedalo ani nic jineho cekat, prespristi JR (2021) bude snad prijezd "uz" v 10.
Pondělí, 11. listopadu 2019 - 00:55:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 11-2019
Mezi náma i příjezd v 10 ráno je úplně nanic, nebavíme se samozřejmě o fipkařích a hledačích akčních tarifů.
Pondělí, 11. listopadu 2019 - 01:07:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 417
Registrován: 6-2019
Ano (i když souvislost mezi fipkaři, hledači tarifů a časem příjezdu tedy nevidím vůbec žádou). I v devět je pozdě, protože noční vlaky bývají často zpožděné skoro všude (krom ex. SSSR), takže reálně počítat hodinu navíc a z dopoledne nezbyde skoro nic.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 11. listopadu 2019 - 07:50:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10243
Registrován: 8-2012
pokud je ideální "dopravní klid" přes noc na nejpáteřnější trati v republice
Jestli se tedy vracíme ze zatáčky k "víkendovým nočním vlakům v aglomeracích" k tomu z Ostravy do Prahy na druhou ráno (jako prodloužení EC110), tak bych především neviděl "nejpáteřnost" jako kritérium nutného provozu (podívejte se na to opěvované Švýcarsko, taky tam není Chur-Ženeva na sedačku na druhou ráno). Prostě na to musí být buď poptávka fyzická (přes všechny křiklouny nebyla a není), nebo politická - ale ta očividně není taky a hlavně nevzniká vysíráním "ušetříme ať to stojí co to stojí aby byl TH spokojenej že to nejede".

az na konci srpna, ze bych jezdit do Bruselu
Do Bruselu se nejezdí kvůli cestujícím (ať už FIP, nebo lovcům akčních jízdenek). Do Bruselu se jezdí kvůli dotacím, takže je jedno, v kolik to tam přijede.
電車オタク
Pondělí, 11. listopadu 2019 - 11:01:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9576
Registrován: 4-2003
že to nejede protože to stejně nejede přes Rychnov".

A ještě jsem Petře zapomněl napsat, že Vám T.H. závidí polorežimku.[biggrin] Aby byl výčet zoufalý argumentace pěkně po kupě.
---
Mě tedy fascinuje akorát to, že dospělý chlapi v produktivním věku se dovedou takhle pokaždý a podzim točit na nějakým úplně obskurním spoji v úplně mimózní čas, jehož neexistenci nastane tzv. holý neštěstí.

PS: Pokud jste to nepostřehl, on ten noční vlak dokonce jede, ale ne do Ostravy.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 11. listopadu 2019 - 11:15:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3538
Registrován: 6-2007
Trochu oživím plodnou debatu jedním aktuálním snímkem typicky krásného polského podzimu [proud]

[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Pondělí, 11. listopadu 2019 - 17:51:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4219
Registrován: 9-2007
No, částečně - vlaky budou dva, 246/247 od léta a 248/249 už teď od prosince. Jinak máte pravdu, díky za opravu. Škoda, že Berlín - Krakov nejezdí přes den už letos.. jsem opravdu moc rád, že jsem se ještě stihl projet tím původním Wawelem. Německým Bpmz z Cottbus do Krakova, ve Węglinci přepřah z SU46 na EP09 s jídelním vozem a pak poloprázdným vlakem liduprázdným zimním Polskem.. a z Katovic do Krakov hezky čtyřicítkou. To už se nikdy opakovat nebude. [proud]

Co se vozidel týče je ale tahle linka docela slabá, minimálně ještě teď. Velkoprostor z roku 1998, původní potahy a žádné zásuvky, to tam podle všeho má jezdit i v GVD 2020. O nových vozech se sice mluví dlouho, ale kdy by měly začít dodávky, to vůbec netuším. Jako oddílové vozy jsou ale turnusované tyhle loňské a předloňské modernizace, tak alespoň něco. [happy]
Pondělí, 11. listopadu 2019 - 22:37:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 225
Registrován: 8-2017
Ahmad_Šáh_Masúd:
"I v devět je pozdě, protože noční vlaky bývají často zpožděné skoro všude (krom ex. SSSR), takže reálně počítat hodinu navíc a z dopoledne nezbyde skoro nic."
Turistum, kteri chteji jet bez prestupu je to fuk, hotel je stejne k dispozici az od 14...
Jinak prodlouzeni do Bruselu je politicka iniciativa rakouske vlady, ÖBB to nic neprinese - ty vlaky jsou nyni plne do Kolina nad Rynem, takze to bude znamenat pouze dodatecne naklady.
Pondělí, 11. listopadu 2019 - 22:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 226
Registrován: 8-2017
Vantju:
"248/249 už teď od prosince"
248/249 je pouze precislovane EC 46/47 - asi priprava na 2-hodinovy takt.

Vantju:
"Škoda, že Berlín - Krakov nejezdí přes den už letos.. "
Na vine jsou vyluky mezi Katovicema a Krakovem jinak by jezdil uz od cervna... Snad to stihnu alespon do prosince 2020.

Vantju:
"O nových vozech se sice mluví dlouho, ale kdy by měly začít dodávky, to vůbec netuším. Jako oddílové vozy jsou ale turnusované "
Slibovany jsou nove vozy od FPS Ciegelski, otazky je jestli nekdy budou vyrobeny a nasazeny na tuto linku...
Středa, 13. listopadu 2019 - 14:40:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1257
Registrován: 10-2007
Něco z víkendového "uchcaného" Polska

odkaz

V Jerzmankách Polák kupodivu provádí renovaci mechanických návěstidel ...

(Příspěvek byl editován uživatelem mrkef.)