Diskuse » Archiv 2019 » Autobusy a trolejbusy » Pražské autobusy » Archiv diskuse Pražské autobusy do 12. 04. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Pražské autobusy do 12. 04. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 22. března 2019 - 19:27:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1155
Registrován: 1-2013
Zastávky na znamení ano.
Ale: co když je na znamení konečná zastávka? Pokud "nezazvoním", tak kam teoreticky dojedu? Do garáže? Mám na mysli konkrétně konečnou zastávku 161 K Tuchoměřicům, která je pro 312 zastávkou nácestnou (u 312 není co řešit, avšak aby byla jedna a tatáž zastávka pro jednu linku Na znamení a pro druhou Stálá asi taky nejde).
Petr_k
Pátek, 22. března 2019 - 20:16:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12644
Registrován: 4-2003
Ale no tak. Výchozí a konečné zastávky jsou vždy stálé, bez ohledu na jejich režim na linkách, na nichž jsou nácestné. Beztak budou muset být znova zavedeny kontrolní body, jinak z JŘ bude nepoužitelný guláš, hlavně pravý břeh má jízdní doby poměrně dost ucourané (třeba na 170 jsem dokázal bez nutnosti prasopilotáže sjet 8minutové zpoždění na Přístavišti na dvouminutové ještě před Hájema).

Na 161, kde je běžné, že všichni vypadnou už u kostelíka (pokud tam vůbec večer ještě někdo jede), jsem vždycky procházel vůz už tam (protože záliv + odpadkový koš není kilometr daleko) a K Tuchoměřicům projížděl plnou zatahovací rychlostí. A dělá to takhle víc lidí. Na té zastávce se rozhodně žádné davy v žádnou denní dobu nekonají, i v nejšpičkovatější odpolední špičce se tam staví max. jednou.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Pátek, 22. března 2019 - 20:57:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4921
Registrován: 12-2007
Už sem párkrát zažil projetou Kukulovu směr Motol když sem se schovával proti mrazu v budníku. Takže pohádka že výchozí je vždy stálá je hezká, ale jen na papíře.
Jak sem psal jinde, v době udavačové to je cesta do pekel dlážděná dobrým úmyslem.
Dnes už se na stálých dveře neotvíraj, takže kolik se reálně ušetří?
A znovu se ptám, proč nezačnou na příměstě kde se na stálých nezastavuje běžně? Pak bych to dal na noční a nakonec na všechny.
Pajzák
Pátek, 22. března 2019 - 21:06:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2525
Registrován: 6-2015
Šetření spočívá v tom, že se nezastaví a nerozjíždí. Jde o palivo, ne energetickou úsporu na vytápění, i když chápu, že i topení něco sežere. Nevidím v tomto režimu žádný problém, když to funguje na (dle článku) 60% zastávek, a hlavně tedy na těch, kde bývá obvyklé nestavět, nevidím důvod, aby lidem ujížděly spoje na frekventovaných zastávkách, kde řidič bude logicky čekat, že může někdo stát v lijáku v boudě.
Tvá zkušenost z Kukulovy s tímto nesouvisí, když někdo nezastaví na výchozí zastávce, rozhodně neřeší její režim, ale je to vůl.
Petr_k
Pátek, 22. března 2019 - 22:08:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12645
Registrován: 4-2003
Gabuliatko:
"Už sem párkrát zažil projetou Kukulovu směr Motol když sem se schovával proti mrazu v budníku."
To mi nějak nehraje. Ono se v té skleněné děravé budce lze schovat proti mrazu? [lol]

Pajzák - pro zastávky na znamení platí ještě pravidlo, že tam, kde není záliv, nerozhoduje tolik frekvence výměny hmoty, ale intenzita provozu v ulici a její prostorové uspořádání. A finální slovo má vždycky městská část, která musí změnu režimu obsluhy odsouhlasit. Třeba Hlubučkovy Psycholaje (které si můžeš vychutnat) se změnou Žákovské ze stálé na znamení nesouhlasí soustavně, i když to znamená nemalé problémy s vyhýbáním dvou autobusů, které se tady mají dle JŘ potkávat.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Pajzák
Pátek, 22. března 2019 - 22:12:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2526
Registrován: 6-2015
Teď ti asi nerozumím. Když je zastávka stálá, jak může být problém v míjení? Ten bych čekal právě při režimu na znamení. Což je mimochodem věc, co by se musela ošetřit, viz linka 116.
Petr_k
Pátek, 22. března 2019 - 23:05:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12646
Registrován: 4-2003
Samozřejmě, že to ošetřené je. Ale v tom nejblbějším možným místě. Přitom podobné potkávačky jsou i o tři zastávky níž na Břetislavce, která na znamení už leta je a zásadní problémy to nedělá.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Jahu
Sobota, 23. března 2019 - 18:07:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 832
Registrován: 8-2005
Určitě je to lepší nápad než "Metropolitní integrovaná doprava".
Přejmenovat "Pražskou integrovanou dopravu" mi vůbec nepřipadá jako špatný nápad. Naopak. Jde jen o to, jestli název "Metropolitní ..." je zrovna ten pravý, nebo jestli vymyslet něco ve smyslu "Integrovaná doprava Prahy a Středočeského kraje".
Níže vložené odkazy na fotky stejného autobusu jsou dostatečně výmluvné. A lze předpokládat, že averze vůči názvu "PID" nebude např. v Berouně, Příbrami, Kolíně, nebo Mladé Boleslavi o moc menší než na Kladně.
https://seznam-autobusu.cz/dokumentacka/199803?carId=75777#photo
https://seznam-autobusu.cz/dokumentacka/212488?carId=75777#photo
Peta303
Sobota, 23. března 2019 - 21:10:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2578
Registrován: 6-2005
Na režim "vše na znamení" zatím Praha není připravena. V Plzni to funguje (od roku snad 2006), ale jednak je to na daleko menší síti s menším počtem linek (až na l. 30 výrazně kratších než pražské kloubovky), ale hlavně je tam méně přestupů a lépe se plánují.

Zatím by stačilo provést revizi (některé zastávky by na znamení minimálně ve špičce neměly být, protože se staví vždy - vtipné je, když je to nejvytíženější zastávka na lince - naopak řada jiných zastávek na znamení není a mohla by). A pak pracovat na podmínkách pro realizaci.

V Praze je to jinak, doporučil bych těm, kdo prosazují vše na znamení, nedjprve pravidelně přestupovat někde, kde je debilní interval a šibeniční čas na přestup... Prasecké ujiždění se bohužel děje už dnes i bez toho. Až bude fungovat "vůz vyčká v zastávce BFLMPSVZ příjezdu linky XYZ pro přestup cestujících, max. n minut" (= online sledování polohy, které řidiči přímo ohlásí "jede ti to přímo za zadkem, tak nebuď pako a nech ty lidi přestoupit"), pak teprve.
cynický škarohlíd
proste_tak
Neděle, 24. března 2019 - 12:10:27  
Neregistrovaný host
Budeme všichni na všechny čekat a ve výsledku můžeme jízdní řády zrušit úplně. Zastávky na znamení jsou dobrá věc a když píšu znamení, myslím tím znamení. Pokud má kaštan problém být na zastávce viditelně a mávnout, tak nejede. Párkrát tam zůstane a on se to naučí.
Neděle, 24. března 2019 - 12:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 1-2013
Pokud má kaštan problém být na zastávce viditelně a mávnout, tak nejede. Párkrát tam zůstane a on se to naučí.

Pokud kaštan stál na zastávce viditelně, nemávnul, nejel, párkrát tam zůstal a včas podal na správné místo stížnost obsahující všechny požadované náležitosti, tak se řidiči naučí zastavovat.
Obdobné případy jsou ve stálých zastávkách nezastavování třetího vozidla v pořadí znovu u označníku zastávky, i když v prostoru zastávky čekají cestující.
4135
Neděle, 24. března 2019 - 13:53:16  
Neregistrovaný host
Zkusíme striktně znovu zastavovat u třetího vozu v 7:30 ráno třeba u Lihovaru dc? 😀
Ono dogmatické lpění na pravidlech kolikrát přináší spíš škodu než užitek. Zde naopak zavést minimálně v pracovní dny 6-20, kdy jede furt něco, odjezd ihned po ukončení výstupu, jak na dráze (symbol obráceného T).
Stejně tak je nesmysl trestat nezastavení dalšího busu třeba v Malé Chuchli, zbytečně přidaná konfliktní situace při výjezdu.
Naopak bych se zamyslel nad implementací soustavy tlačítko a signalizační lampa pro zastavení v místech, kde je zastávka v místech s rychlým a hustým provozem, tedy typicky všechny od Mníšku po Lihovar, pak se klidně lze za deště schovávat do poslední chvíle. K vidění na západě běžně, pokud bus jezdí po silnici dálničního charakteru.
Zrovna Malá Chuchle je za zatáčkou, je tam temno, bouda daleko od hrany, neprůhledná, Lahovičky mají budku zase za popelnicí na sklo... Někoho v černém oblečení není problém nevidět, rozumný stejně mává, nejlépe svítícím mobilem
Neděle, 24. března 2019 - 14:52:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 1-2013
zastávka v místech s rychlým a hustým provozem, tedy typicky všechny od Mníšku po Lihovar,

Skláním se před řidiči 317, 321, kteří od Jíloviště až po Řitku vyjíždějí ze zastávek do dálničního provozu bez jakéhokoliv nájezdového připojovacího pruhu. [ok]
proste_tak
Neděle, 24. března 2019 - 19:25:39  
Neregistrovaný host
"Pokud kaštan stál na zastávce viditelně, nemávnul, nejel, párkrát tam zůstal a včas podal na správné místo stížnost obsahující všechny požadované náležitosti, tak se řidiči naučí zastavovat."

Ono těch možností, co se potom může stát, je víc. Většinou se ale nestane nic. Z mé strany to ale byl návrh, zavést zastávky na znamení a povinnost mávnout. Oni se to potom ti lidi naučí a ušetří se zbytečné brždění a rozjezdy, sníží spotřeba, zvýší životnost vozu, sníží poruchovost, zvýší komfort pro cestující ve voze, atd.
Neděle, 24. března 2019 - 21:25:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1161
Registrován: 1-2013
zastávky na znamení a povinnost mávnout

Bohužel není jednotnost. Např. v Plzni je povinností cestujícího dát znamení zdvižením, nebo kýváním paže (SPP Plzeň, čl. 7 odst. 15 písm. b), v Praze stačí u tram, trolejbusu a busu nemávat, ale zase u vlaku je povinnost dát ve vhodnou chvíli strojvedoucímu zřetelné znamení...
I já se domnívám, že (nejen v rámci jednotnosti) by povinnost dávat znamení nebyla vůbec na škodu.
Peta303
Neděle, 24. března 2019 - 21:44:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2580
Registrován: 6-2005
Výborně. Pojedou za sebou vozy tří linek, potřebuješ ten třetí. Jak mu dáš znamení? Zastaví? Nebo to řidič přes ten první / druhý neuvidí? Nebo první dva zastaví zbytečně a třetí si řekne "na co bych stavěl i já"?

A jak dáš znamení řidiči ve voze, který řadič křižovatky pustil před tvůj spoj a na nějž máš přestup, na který ti byla milostivě poskytnuta jedna minuta? A tvoje linka jede jednou za dvacet minut, navazující jednou za čtvrt hodiny nebo obráceně?

Jednou, dvakrát budeš potěšen, že tě nikdo nezdržoval, potřetí naštvaný "zdržovač" pojede autem a my se udusíme v kolonách, které i bez toho už narostly obludných rozměrů.

(Příspěvek byl editován uživatelem peta303.)
cynický škarohlíd
Neděle, 24. března 2019 - 22:11:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1162
Registrován: 1-2013
Pojedou za sebou vozy tří linek, potřebuješ ten třetí. Jak mu dáš znamení?
Před řadou let, ještě když nebylo metro do Letňan, jsem používal dnes již neexistující zast. na znamení Na Hranici (mezi Prosekem a Letňany, nástup/výstup +- 20 cest. za celý den). Pokud jelo víc busů za sebou, ukazoval jsem vrtěním hlavy i rukou, že "tebe nechci" a tomu, do kterého jsem chtěl nastoupit, jsem ukázal jednu ruku zdviženou a druhou rukou jsem směřoval k řidiči - "tebe chci". Toto dorozumívání posunky fungovalo bez potíží. 99% řidičů, kterým jsem ukazoval "tebe nechci", poděkovalo pozdvihnutím ruky, pokýváním hlavy... Řidiči, kterým jsem ukazoval "tebe chci", VŽDY zastavili.
4135
Pondělí, 25. března 2019 - 06:37:08  
Neregistrovaný host
Peta303:
"Výborně. Pojedou za sebou vozy tří linek, potřebuješ ten třetí. Jak mu dáš znamení? Zastaví? Nebo to řidič přes ten první / druhý neuvidí? Nebo první dva zastaví zbytečně a třetí si řekne "na co bych stavěl i já"?
"
Já mluvím ale o busech jedoucích ke stejnému metrů, jako mašinka. Ve chvíli, kdy jedou jinam, předjíždění, nebo jen zastavování jako třetí či dokonce čtvrtý nepřipadá v úvahu
Pozorujicí
Pondělí, 25. března 2019 - 06:56:45  
Neregistrovaný host
Add: proste_tak
Zvýšení životnosti vozu je naprosto zbytečné, jelikož s novými standardy se stáří opět sníží a i SORka 15 let vydrží.

Jako první by spíše chtělo sjednotit tlačítka znamení, ve skutečnosti je vlastně jedno, jestli mačkám stopku, nebo poptávku na dveřích - následek to má stejný, řidič zastaví.

Zavést striktně všechno na znamení není úplně šťastné řešení, uvažovat by se mohlo o “testovacím provozu” třeba od nějaké večerní hodiny po přepravní špičce do rána, nebo na zastávkách ve Středočeském kraji po celý den. A tady by se ukázalo, jak by to fungovalo. (Pokud to funguje i ve vyspělých západních zemích, nevidím důvod proč by to nemohlo fungovat v ČR)

Nicméně, když cestující následně napíše stížnost a nebude záznam, který tuto skutečnost jasně dokazuje, je to slovo proti slovu, ale řidič bude ten, kdo bude mít v dohledné době na krku “vnitřní kontrolu”... (dodejme, že se DPP i Ropid na dispečinku mohou podívat na konkrétní spoj a vidí, jestli daný spoj zastávku pouze projel nebo zastavil, nevím jak u DPP ale u MVP je dokonce i rychlost vozidla.)
Petr_k
Pondělí, 25. března 2019 - 10:57:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12649
Registrován: 4-2003
ve skutečnosti je vlastně jedno, jestli mačkám stopku, nebo poptávku na dveřích - následek to má stejný, řidič zastaví, pokud to ovšem funguje, což v poslední době není tak úplně zvykem. Hlavně nejnovější modely s klimatizací trpí na nefunkční poptávková tlačítka poněkud častěji (zlatý mechanický tlačítko EAO, i daleko dovychytanější dotykový Captron míval zprvu problémy) a rozhlížet se, jestli došlo k rozsvícení signalizace nebo vůbec po přiložení prstu tlačítko alespoň problikne, je pro drtivé procento hmoty něco nad mentální schopnosti, narozdíl od psaní nesmyslných stížností.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
proste_tak
Pondělí, 25. března 2019 - 19:20:10  
Neregistrovaný host
"který řadič křižovatky pustil před tvůj spoj a na nějž máš přestup, na který ti byla milostivě poskytnuta jedna minuta"

Pokud si najdu spoje tak, abych měl na přestup minutu, tak asi nemůžu obviňovat nikoho kromě sebe, když to neklapne.
Peta303
Pondělí, 25. března 2019 - 22:20:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2582
Registrován: 6-2005
A když máš luxusní výběr v podobě jediné linky? Jinak bych to asi nepsal. [uhoh]

Offtopic: Volvo dnes na 139, výstavka je putovní?

(Příspěvek byl editován uživatelem peta303.)
cynický škarohlíd
Jahu
Úterý, 26. března 2019 - 09:59:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 833
Registrován: 8-2005
Peta303:
http://www.dpp.cz/dopravni-podnik-otestuje-hybridni-autobus-volvo -7900-lah/
Kejvačka
Středa, 27. března 2019 - 07:47:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2364
Registrován: 10-2004
https://pid.cz/zavedeni-jednotneho-charakteru-zastavek-autobusove -siti-pid-uzemi-hl-m-prahy-otazky-odpovedi/

"23) Budou na znamení i konečné zastávky? Co když mě pak řidič odveze do garáže?

(...) Před vjezdem do konečné zastávky v téměř prázdném autobuse řidič ale velmi dobře visí,..."

Není nad to oběsit se před vjezdem do konečné zastávky. [wink]
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
yardam
Středa, 27. března 2019 - 12:20:43  
Neregistrovaný host
Já bych doplnil, že pokud řidič projede konečnou zastávku s cestujícím ve voze, měl by mu dát jako pardon malou komentovanou prohlídku garáží.
Středa, 27. března 2019 - 20:16:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 210
Registrován: 4-2011
Jaroslav_T:
"Před řadou let, ještě když nebylo metro do Letňan, jsem používal dnes již neexistující zast. na znamení Na Hranici (mezi Prosekem a Letňany, nástup/výstup +- 20 cest. za celý den)."
Zastávka Na Hranici byla zrušena 19. května 2003 po zprovoznění mimoúrovňové křižovatky Prosecká × Kbelská, o den později téhož roku (tj. 20. května) byla nahrazena současnou zastávkou Výstaviště Letňany. A o pár let později se začalo stavět již zmiňované metro.
"Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí." - Karel Čapek

seznam-autobusu.cz - evidence vozů DP Karlovy Vary

"Sorry jako." - Andrej Babiš, 2017
Středa, 27. března 2019 - 22:00:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 1-2013
Kolumbus: Dík za osvěžení paměti. Mně to připadá jako docela nedávno...
Řidič z třístovky
Středa, 27. března 2019 - 22:07:50  
Neregistrovaný host
Tak jsem si odkaz od Kejvačky na stránku PID věnovanou zastávkám na znamení přečetl a z dotazů této problematice se věnujících mne napadá, že by někteří autoři měli cestovat v doprovodu osoby, která již dostala rozum. Vždy platilo, že na zastávce na znamení se znamení dávalo. Logicky, od toho je přece zastávka na znamení. Po poslední inovaci, kdy se znamení dávat nemusí mám někdy dojem, že v pohledu Sfingy je více života než v pohledu některých "cestujících." Příklad 1. Zastávka na znamení, v ní stojí cestující. Zastavím a otevřu dveře. Reakce Sfingy, pardon cestujícího. Dveře tedy zavírám a odjíždím. Příklad 2. Zastávka na znamení, v ní stojí cestující. Zastavuji a otevřu dveře. Reakce Sfingy, pardon cestujícího. Ptám se "chcete jet?" Odpověď "ne". Ptám se "proč jste tedy nedal(a) najevo, že jet nechcete." Odpověď "mně to nenapadlo." Příklad 3. Zastávka na znamení, v ní sedí osoba na lavičce a je plně zaujata svým mobilem. Zastavím a otevřu dveře. Osoba na lavičce je stále plně zaujata svým konáním a že přijel nějaký autobus a ještě k tomu otevřel dveře je zcela pod její rozlišovací schopnost. Příklad 4. V zastávce na znamení je osoba a studuje jízdní řád. Zastavím a otevřu dveře. Osoba zvedne zrak od číslic a písmenek, udělá čelem vzad a odchází pryč ze zastávky. Pokud se tyto případy naprosto zbytečného zastavování často s plným autobusem v různých variantách opakují každý den, nepřivede to sice řidiče do ordinace MUDr. Chocholouška, ale spíše jej to naučí určité apatii, kdy tipuje, zda zastavit, nebo nezastavit. Za mne jednoznačně, chceš jet, něco pro to udělej. Je snížená viditelnost? Sviť mobilem, nebo zamávej reflexní páskou v hodnotě do 30 Kč. Ostatně ta by měla být v povinné výbavě každého chodce.
proste_tak
Středa, 27. března 2019 - 23:27:30  
Neregistrovaný host
Konečně rozumný pohled na věc.
Čtvrtek, 28. března 2019 - 06:56:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2243
Registrován: 9-2005
Vymýšlet proč to nejde mi přijde jako takový národní sport. Pokud vím, třeba v Budapešti jsou všechny zastávky na znamení už od nepaměti a nikomu to nepřijde divné. Ano, byl jsem tam i svědkem ujetí cestujícímu v zastávce, který si na poslední chvíli všiml, že ta jeho linka zastavila jako druhá v zastávce a řidič neotevřel, ale ten řidič byl případ sám pro sebe. Byť to byla linka vyjíždějící z vozovny, tak s tím jel tak bezohledně, jako by zrovna zatahoval.

Zkrátka ze začátku si cestující i řidiči budou zvykat, najdou se nesebekritičtí stěžovatelé, stejně tak se najdou i řidiči dělající schválnosti, ale pak si to sedne...
Předpokládám, že proběhne nějaká osvěta cestujících, stejně tak předpokládám, že většina normálních řidičů bude ze začátku trochu benevolentnější a bude se i na té osvětě podílet.
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Čtvrtek, 28. března 2019 - 11:42:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 714
Registrován: 7-2007
Otazkou je, proc k tomu dochazi prave nyni. Pokud by to bylo spojeno se zasadnejsi zmenou tarifu nebo linkoveho vedeni, mozna by se opatreni setkalo mensim vzdorem verejnosti ci provoznich pracovniku.
Loxodonta urbana
Koreejs
Čtvrtek, 28. března 2019 - 18:40:06  
Neregistrovaný host
Řidič z třístovky :
A vy si myslíte, že člověk po pracovním dni má v pět večer chuť hrát pantomimu na řidiče jestli pojede nebo ne ? Navíc jednou jsem kroutil hlavou že nejedu, řidič naopak upřeně čuměl jak sfinga a zastavil protože stejně někdo vystupoval,naopak pak na mě ještě čuměli s úsměvem lidi z autobusu proč jsem tam hrál divadlo na zastávce...

Zastávky na znamení tak jak dnes jsou jsou naprosto dostačující, navíc kolikrát jsem byl svědkem že stará žlutá tlačítka v Citybusu i po zmáčknutí nedoléhají a nerozsvítí signál STOP,načež cestující si toho nevšimne a bus jede vesele dál...
Řidič z třístovky
Čtvrtek, 28. března 2019 - 19:20:04  
Neregistrovaný host
No že by někomu ublížilo i po pracovním dni zvednout ruku, případně u třístovkových linek stát u sloupku a ruku zvednout tam a dát tak jednoznačně najevo, že chci jet daným spojem si zrovna nemyslím. Zajet zbytečně do zastávky a následně z ní vyjíždět, zařazovat se do průběžného pruhu, byť autobusu vyjíždějícímu ze zastávky v obci jsou ostatní účastníci silničního provozu umožnit výjezd zpomalením, či zastavením není zrovna něco, co miluji. Že si přitom vydupala odlišné opatření dráha, kde se mává, strojvedoucí si může nespočetněkrát častěji posvítit dálkovým reflektorem a ještě má jistotu, že do něj zezadu něco nevletí, byť ve světle posledních událostí na železnici bych o tom mírně pochyboval. Pokud je někdo po pracovním dni unaven, řidič autobusu v podmínkách intenzity provozu v metropoli toho má také dost. A na třístovkách ještě musím řešit tarifní odbavení, a ještě hlídat, aby mi zpovykaní cestující zhýčkaní počtem spojů nelezli do autobusu zadem, když v rámci PIDu musím nechat vystoupit ty, kteří jedou jen po Praze. Za mne jednoznačně : Chceš jet? Stůj u sloupku a včas mávni, za snížené viditelnosti zasviť mobilem, nebo mávni reflexní páskou. Chceš vystoupit? Zmáčkni tlačítko pro výstup po odjezdu z poslední zastávky před výstupní zastávkou a nejpozději bezprostředně po vyhlášení zastávky na znamení. Ty si odmačkávám v předstihu. Zmáčkneš pozdě? Smůla, projedeš se do další zastávky. Že u některých autobusů tlačítka pro výstup nefungují je věcí dané garáže. Já mám autobus po této stránce v pořádku.
proste_tak
Čtvrtek, 28. března 2019 - 20:43:12  
Neregistrovaný host
Opravdu strašný problém dát znamení na zastávce na znamení. Ale jak už jsem psal výše, kaštan párkrát nepojede a časem se to naučí. Nebo nenaučí, to už je jeho boj.
Pátek, 29. března 2019 - 14:29:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 937
Registrován: 8-2017
Nebo nenaučí, pošle udání a naučí se to řidič. To je zase váš boj.
Fkam
Pátek, 29. března 2019 - 18:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3456
Registrován: 3-2011
V Praze mají kaštani problém se vším. Sice "všechno na znamení" v civilizovaných zemích funguje bez problémů, ale Praha zase bude vymýšlet tisíce důvodů proč ne [biggrin]
Denke zweimal, eh du einmal sprichst.
Petr_k
Pátek, 29. března 2019 - 19:03:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12658
Registrován: 4-2003
Problémy s tím mají a dělají jen ti, co s tím do styku nepřicházejí [wink]
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
proste_tak
Pátek, 29. března 2019 - 19:14:05  
Neregistrovaný host
Nejsem řidič [happy] A psal jsem o situaci, kdyby se to schválilo. Není nic lepšího, než pořád pouštět busy ze zastávek, kam často zajíždí naprosto zbytečně (a někteří je v podstatě projedou a hned vyjíždí, což je často dost nepříjemné, protože to ne každý čeká).
Sobota, 30. března 2019 - 08:01:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2244
Registrován: 9-2005
Problém bude mít především určitý, bohužel se stále rozmáhající, druh substrátu, na zastávce kdesi schovaný, se sluchátky v uších, s hlavou skloněnou, hladíc svou čertovu tabulku. Pro ně by se musela vymyslet nějaká "apka" s nápisem přes celý displej "tvá linka xxx právě bude přijíždět do stanice, zvedni hnátu".
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Pozorující
Sobota, 30. března 2019 - 22:50:19  
Neregistrovaný host
Ze stránek ROPIDu
“Cestující nemusí na zastávce „na znamení“ bedlivě sledovat příjezd autobusu či tramvaje. V současnosti nemusí dávat znamení rukou („mávat“). Tento způsob úspěšně funguje v okolních evropských zemích i jiných integrovaných systémech v Česku a přináší zvýšení plynulosti a rychlosti dopravy a také zlepšení tepelné pohody ve vozidlech veřejné dopravy (zejména v zimních měsících).

Praktické rady, jak se chovat na zastávkách „na znamení“
Chci nastupovat:
Autobusy, tramvaje:
Zaujmu na nástupišti takové místo, abych mohl být řidičem včas spatřen (nemusím na přijíždějící autobus či tramvaj mávat), řidič musí zastavit i pokud již v zastávce zastavilo jiné vozidlo veřejné dopravy a cestující by mohl být přehlédnut.”


Takto zní pravidla....

Add: řidič z třístovky: Cestující je pro vás zákazník, ať si třeba na zastávce dělá stojky, ale vy mu zastavit musíte. Taky na přijíždějící bus nemávám, nevidím k tomu důvod, stačí stát viditelně. Pokud nezastavíte tak je to váš boj, ale předem prohranej.

Substrát si za času zvykne, děla se z toho zbytečně nafouknutá bublina (stejně se na většině zastávek v přepravní špičce bude zastavovat), funguje to jinde, není důvod aby to nefungovalo v PIDu. Jediný problém je nedostatek tlačítek stop v určitých vozidlech (prodírat se třeba v Ciťáku ke stopce bude sranda...)
Sobota, 30. března 2019 - 23:44:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 1-2013
Bohužel není jednotnost.
Konkrétně: zastávka Dobříš Průmyslová zóna je společná jak pro linku PID 317, tak i pro nepidové linky SID D98 a další. Cestující stojí na zastávce, blíží se 317, nikdo nemává, řidič zastaví, protože musí. Nikdo nenastoupí, 317 odjede.
Blíží se D98, cestující zvedá ruku (musí - v SPPO Arriva Střední Čechy je povinnost dát řidiči znamení zdvihnutím ruky stanovena), řidič zastaví.
Jedna zastávka, dva systémy (PID - SID) - dvě různé podmínky.
Peta303
Neděle, 31. března 2019 - 11:04:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2583
Registrován: 6-2005
Ono je to dvousečné. Když budou fungovat i ostatní věci, budou moci fungovat i zastávky na znamení. Jenže když dnes nefunguje ani něco tak základního, jako přestup mezi linkami v jedné zastávce na jedné hraně (a nemají společnou trasu), které by fungovat měly, je to těžké.

Reálně se možná někdy ušetří někde mimo špičku (jenže řada zastávek na znamení má obrat na každém spoji a naopak některé stálé by bylo možné projíždět téměř vždy). Takže se budou muset uzpůsobovat jízdní doby, ale jak - když se utáhnou, budou se některé spoje, hlavně ve špičkách, zpožďovat, když se nechají jak jsou nebo se natáhnou, bude se zas řidič muset courat krokem nebo někde bude nucen čekat do času. Obojí spolehlivě odstřelí jakékoli návaznosti pro přestup. A to je něco, co jaksi lidi z míst, kde to "nejede furt", rozhodně neocení.

Sfingy bych neřešil - to je jen jejich problém a zastávka na znamení zrovna na tohle nemá vliv.

Jahu - děkuji za info.

(Příspěvek byl editován uživatelem peta303.)
cynický škarohlíd
proste_tak
Neděle, 31. března 2019 - 12:48:20  
Neregistrovaný host
“Cestující nemusí na zastávce „na znamení“ bedlivě sledovat příjezd autobusu či tramvaje. V současnosti nemusí dávat znamení rukou („mávat“). Tento způsob úspěšně funguje v okolních evropských zemích i jiných integrovaných systémech v Česku a přináší zvýšení plynulosti a rychlosti dopravy a také zlepšení tepelné pohody ve vozidlech veřejné dopravy (zejména v zimních měsících)."

Jak tohle může zvyšovat plynulost a rychlost dopravy a zlepšovat tepelnou pohodu ve vozidlech? To je reálná citace? [rofl]

ad Cestující - není to zákazník ale klient, zákazník by si za službu musel zaplatit, klient dá pár korun (ve spoustě případů ano korunu) a zbytek jde ze státního
EuroŠvestka
Pondělí, 01. dubna 2019 - 15:36:53  
Neregistrovaný host
Dnes na 117 subdodávka B951E,ex. Děčín (garantované pořadí[rofl] ). Na panelech manipulační jízda.
Pozorující
Středa, 03. dubna 2019 - 22:00:33  
Neregistrovaný host
Add proste_tak:
https://pid.cz/prakticke-informace/zastavky-na-znameni/
Můžete si tu nádheru přečíst.[proud]

Toto dělení také není úplně pravda, jelikož klientem jste třeba i v bance.
Pokud chceme dostat do MHD více cestujících musíme jim vycházet vstříc. Přístup převychováme cestující tím, že když nemávne = nejede není dobrý a to není pouze o tomto tématu. Takovýchto reakcí i v minulosti na jiná témata nebylo málo.

Problém dvou systému nebude trvat dlouho SID by měl být v nejbližších letech pohlcen PIDem. Bohužel se dnes cestující musí chovat dle stanovených SPP daného systému...
Čtvrtek, 04. dubna 2019 - 06:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2247
Registrován: 9-2005
když se utáhnou, budou se některé spoje, hlavně ve špičkách, zpožďovat, když se nechají jak jsou nebo se natáhnou, bude se zas řidič muset courat krokem nebo někde bude nucen čekat do času.
Nic složitého a neřešitelného - ve špičkách se natáhnou a mimo špičku se utáhnou, zkrátka se to zoptimalizuje podle běžné situace. Ideální by bylo, kdyby se do systému nějak zaznamenávalo čekání do času, nebo "courání do času". Pak by se optimální jízdní řády mohly generovat automaticky.
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Pozorující
Čtvrtek, 04. dubna 2019 - 07:12:22  
Neregistrovaný host
K tomu utahovaní:
Jízdní doby se v průběhu dne liší už dnes. Jsou rozděleny do časových sfér a vše je uvedeno v chronometrážní kartě. Ve špičce tak může půl kola trvat například 60 minut ve večerních hodinách 55 minut.

V praxi by to znamenalo utažení jízdních dob mimo špičku a ve špičce by zůstal stav asi stejný.
Petr_k
Čtvrtek, 04. dubna 2019 - 08:15:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12664
Registrován: 4-2003
Ono se stejně zjistí, že se vůbec tolik neušetří. Mimo špičku bývají JD dost utažené už teď a je snaha přitáhnout i špičku, ale rozhodně se nenajde prostor utahovat tolik, že by to kromě pár výjimek jako 137 nebo 200 opravdu ušetřilo pořadí při zachování dosavadních parametrů.

Víc šancí k úsporám má prověření efektivity linek, hlavně těch dlouhých, kde se frekvence vymění několikrát za spoj - jestli je možné třeba část spojů zkrátit nebo linku rozdělit na dvě s jinými parametry (třeba posvátná šuro-jájo-pájolinka 170). V případě midibusíků pak třeba lze pouvažovat o pozdějším zahájení provozu a dřívějším ukončení.

Ale rozhodně se nebude jednat v ani jednom případě o žádná dramatická čísla.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Petr_k
Pátek, 05. dubna 2019 - 07:53:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12667
Registrován: 4-2003
Teplý bonz pro naháněče šotobusíku z Brusele - dnes ráno chcípnul na Želvě (v nástupní, viz), 124/8 ráno drtí 770/61, odpoledne asi vyjede nějaký běžný škopek.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
kubiqcz
Sobota, 06. dubna 2019 - 21:07:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 148
Registrován: 4-2013
EuroŠvestka:
"Dnes na 117 subdodávka B951E,ex. Děčín (garantované pořadí[rofl] ). Na panelech manipulační jízda."

Tady obrazem

(Příspěvek byl editován uživatelem kubiqcz.)
FB_Autobusy_v_PID
Úterý, 09. dubna 2019 - 19:44:39  
Neregistrovaný host
Novinka na testování u Stenbusu. Nevíte, jak dlouho se zdrží u Stenbusu?
Šroubič
Úterý, 09. dubna 2019 - 21:28:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 105
Registrován: 4-2016
Mesic
Jakub Kovář, nejlepší brankář který byl v Českých Budějovicích!
Jan222
Středa, 10. dubna 2019 - 18:01:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 3-2019
Zrovna Stenbus dosud moc Sorky nekupoval
zbraslav
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 00:00:44  
Neregistrovaný host
Vzkaz do Řep: nasazení letištního netáhla 3387 na 129/241/907/51 není moc dobrý nápad. Ten vůz do kopce prostě nejede, takže udělat s tím v 11 večer 5 minut zpoždění není vůbec problém. Navíc po demontáži polic na kufry v přední části vozu vznikl akorát hluchý prostor, kde se při stání není čeho chytit.
Jahu
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 09:12:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 837
Registrován: 8-2005
Zrovna Stenbus dosud moc Sorky nekupoval
První třídveřovou NB12 měl taky na testování (jezdila u něj jako #1772).
https://seznam-autobusu.cz/vuz/33502
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 12:19:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 715
Registrován: 7-2007
907/51 je SdN celotýdenně?
Loxodonta urbana
zbraslav
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 13:42:01  
Neregistrovaný host
Slyda: Od 31.3. (prodloužení 907 na Letiště) bohužel ano. [sad]
Petr_k
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 15:46:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12672
Registrován: 4-2003
O víkendu to jezdí 955, takže tam nic jinýho ani být nemůže. Točí se tam vraky z Vypichu.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Pátek, 12. dubna 2019 - 08:12:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 716
Registrován: 7-2007
Vypravením v PD jsem si jistý nebyl. Mně osobně NP vyhovuje a jsem rád, že o víkendu je 100% NP přes den.
Jinak letištní Citybusy (třeba 3429) vídávám na řepských pořadích 129/241 často, leč nevšiml jsem si, že by nezvládaly.

mimochodem, na 129/2 je snad už třetí den nasazena BN12, dnes 4554.
Loxodonta urbana
4135
Pátek, 12. dubna 2019 - 09:54:39  
Neregistrovaný host
129/2 je ve skutečnosti 105/2, na 129 je jen brzo rano a tam už hrbáče jezdí (byť ne denně) už zhruba měsíc, jezdí to Kačerovští kasičkáři. Nejsou krátký městský auta. A nevidím v tom problém (snad jen pokud Zbraslavští odmítají vylézt