Diskuse » Archiv 2018 » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 02. 09. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Youngtimery do 02. 09. 2018

dolů
   autor příspěvek
Středa, 29. srpna 2018 - 13:34:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4420
Registrován: 11-2006
Jbb: no obávám se, že zrovna 110R je téměř nedostupná a když, tak pomalu za ceny těch Tater a starých Felicíí. Jestliže máš MT8-046 a vozy 4x4 tak soudím, že bydlíš někde v kopečkách. U nás v Krkonoších byly vždy hojně různá Ara, Gazy, Nivy. Sem tam starý Land Rover nebo Land Cruiser. Myslím, že pokud máš k těmto vozům nějaký vztah, nemusela by to být špatná cesta. Na srazech se moc nevidí, celkově hodně vymřely. Nějaký Land Rover series 2 ze sedmdesátých let nebo ze stejné doby kultovní Range Rover. To by ani cenově nemusely být úplně marný auta. No a pokud nějaký klasický osobák, asi bych se také poohlížel mimo českou produkci. A možná i mimo produkci východního bloku. Ta auta se stávájí tady pomalu dražší (a tím i díly), než auta ze západu. Co nějaká Simca? Zase těch dílů bude méně.

Jinak mimo téma, ty horské sekačky moc dobře znám. U nás jsou ještě hojně v provozu a občas se nestačím divit, co to zvládne, i když se zdají být značně poruchové a řiditelná zadní náprava moc praktická také není.
Petr_k
Středa, 29. srpna 2018 - 14:06:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12445
Registrován: 4-2003
Jbb - hele, on žije [biggrin] Jako M100 si taky myslím, že starý miník nebo malej fiátek (600D) by to mohly být - fun factor řidiče jízdníma vlastnostma motokáry a fun factor dílny jako že na to jde všechno sehnat za rozumný prachy (na mini prý už jde opět koupit i fungl nová komplet kastle).
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Vechtr
Středa, 29. srpna 2018 - 17:23:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 105
Registrován: 12-2015
Zrovna teď je na bazoši krásná Simca 1301 po renovaci, jako nová s papíry a STK, za 89 000. Když si vezmu, že se za tu cenu dnes prodává hezčí kilo nebo předrenovační MB...
-OndraS
Středa, 29. srpna 2018 - 18:09:11  
Neregistrovaný host
Jbb - jakej ten rozpočet řadově je? Plus je něco, co vysloveně nepřichází v úvahu? Typově, proveniencí, kabrio, předokolka atd atd...
Inzerce je totiž plná různych verglů, takže jde spíš o to, co člověka chytne jak říká Martin.
-OndraS
Středa, 29. srpna 2018 - 18:13:09  
Neregistrovaný host
Jbb - jinak mě napadl tzv. Pelechov. Většinově ameriky, ale i jiný auta. Aspoň za čumendu to stojí. Prodejce seriózní a minimalně v komunitě US cars velmi známý.

http://www.automuzeum-pelechov.cz/Automuzeum-Pelechov/Autobazar_V eterani/Autobazar_Veterani.html
Středa, 29. srpna 2018 - 19:10:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1975
Registrován: 10-2007
Auto po renovaci za 89 000, to jsou mi věci. Já bych řekl, že renovace za ty peníze pořídit nejde.
-OndraS
Středa, 29. srpna 2018 - 20:22:10  
Neregistrovaný host
Hledám hledám, který myslíš?

Pelech u všech aut uvadí hlavní závady a nedostatky. Jestli to jede, jestli je to shnilý, jestli to ma třeba v kelu interiér atd. Plus nutno počítat s tím, že to jsou všechno auta dotažený z ciziny, většinou CH, kde to až na vyjímky kupuje za ceny blízké šrotu. Auta většinou nemají CZ papíry, tím je cena jestě níž. V podstatě jsou to auta prodávaný na kila, s tím že si to případný nadšenec udělá, dodělá, spraví.
Středa, 29. srpna 2018 - 20:43:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 671
Registrován: 10-2014
Jbb: Kachna [ok]
Díly všechny,za rozumný peníz, směšně jednoduchá, jako základ k zdokonalování profese renovátora ideální. Fun factor - 100% [happy]

Ta Simca? No nevím... Moc bych té "renovaci" nevěřil.[nene]

Mám zážitek. Byl jsem se podívat na Ford Cortina mk4, který byl po renovaci, s papírama, na fotkách vypadal nádherně. Jel jsem jako blázen do Klatov, natěšenej jak malej kluk, byla už tma a zpoza rohu se vyloupl kanárkově žlutej, nablejskanej Ford s týpkama v montérkách. Testovací jízda strašná. To auto nejelo, při brždění táhlo ke straně, ale hlavně že pod volantem byl snop stromečků. Tak jsem si říkal, to jsou mouchy, který se dají snadno zaplašit, hlavně že ta kastle je v pohodě. Houby! Takhle zfušovanou kastli jsem viděl jako malej kluk u souseda, co shnilý prahy vylejval betonem. Kde se dalo, tam byla Ipa, kde se nedalo, tam to bylo slepený céóčkem, ještě z toho koukaly dráty, jak to maníkům nešlo. Hnus. A to nejsem žádný odborník...[happy]
-OndraS
Středa, 29. srpna 2018 - 20:54:06  
Neregistrovaný host
Jé ja su vůl, já myslel že Risan reaguje na ten Pelechov. Omlouvam se, přeskočil jsem příspěvek! [ok]

Ono je otazka, kdo co nazyvá renovací, někdo komplet generalku, kde původní zůstane klika od dveří, a někdo novej lak a podvozek našplíchanej bodýčkem a novej olej v motoru a novy destičky a pakny.
Pajzák
Středa, 29. srpna 2018 - 21:08:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2038
Registrován: 6-2015
V tom inzerátu se ale o renovaci nepíše. Je tam jen napsáno, že Simca je po větší opravě a v původním stavu.

Napadly mě vozy jako Saab 96/99, Fiat 124/Alfa Spider, Fiat Ritmo cabrio, Fiat 850 Coupé, Renault 4CV/4/8, Ford Capri, Citroën GSA, Peugeot 404/504, Syrena/Pobeda, VW 1600, Volvo Amazon, Austin Allegro...
Schválně jsem sem nasázel méně obvyklá auta typu Brouk, Kachna, žigul, Golf, Escort, přišlo mi, že hledáš něco ne úplně běžného, da-li se v této kategorii některé vozy takto označit.
Středa, 29. srpna 2018 - 21:09:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4421
Registrován: 11-2006
Tak on nepíše, že je po renovaci, ale že je po větší opravě. Po větší opravě je i můj Fiat. Ale pokud je ta Simca neshnilá a vypadá tak, jako na fotkách a pokud je pojízdná, tak za ty peníze se to zdá celkem jako idylka. Je fakt, že za tu cenu slušnou Škodovku asi sotva člověk sežene. A navíc to svezení nebude takové, jako se Simcou. Sám jsem nad Simcou uvažoval, protože kromě Poláka se mi líbí Chrysler Simca 180 a i tyhle 1301. Jak píše Jožin, starý Fordky také můžu, no ale teď bych bral (kromě Tatry) ještě origoš italskýho Fiata 125 [happy].

Byl jsi rychlejší, kolego. Ano, třeba Ford Capri je taky hodně dobrý nápad. Ten by se mi taky líbil. Naopak Fiatů 850 coupé je docela dost, resp. na srazech jí vídám více, než třeba ty Capri.

Když už jsme u těch inzerátů, to je ta Sierra tak vzácná, že stojí na první pohled zrezlotina takové peníze? odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem mirous.)
Středa, 29. srpna 2018 - 21:33:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 672
Registrován: 10-2014
Hmm, teď jsem koukal na tu simku, nevypadá vůbec zle. Ale na druhou stranu, pod pojmem "větší oprava kastle, lak" se může skrývat cokoliv. Pokud to dělal odborník, tak ta cena je podhodnocená. Pokud to dělal laik, tak je to sázka do loterie... Ono celkově se často divím, že taková hezká a kvalitní auta ze západu se u nás prodávají za mnohem nižší ceny, než různé socialistické verky (mimo Tatry ovšem[happy])
Inu, emoce rozhodují..
Vechtr
Středa, 29. srpna 2018 - 21:44:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 106
Registrován: 12-2015
Taky mi ta cena přijde podezřele nízká, ale na fotkách to auto vypadá parádně.

Já kdybych si měl vybrat z takových lepších, ale pořád relativně dostupných aut, tak bych šel do Fiatu Mirafiori. Oranžového, se čtyřokou maskou. To je prďácké auto.
Středa, 29. srpna 2018 - 21:59:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 476
Registrován: 5-2002
Petr_k: On žije docela dobře, roztrušoval snad někdo něco jiného? [biggrin]

Díky všem za postřehy - snažím se nelehce skloubit to co chci já a co chce partnerka, přičemž jasno v tom nemáme ani jeden a to ani ve finanční rovině...
Za mne - raději bych "něco-jako-sporťák", takže spíš dvoje dveře a hezkou siluetu, za ní - ne kabrio (ofoukne jí každý vítr) a ne něco kapesního (takže ne Mini, ne fiátek, ne Kachna...)
Zatím tak jako ukazuju obrázky, včera mi připustila že Volvo Amazon se jí docela líbí, bohužel Volvo "Rakev na sněhurku" mi odmítla řkouc "pohřebák nechci!"
Dneska jsem drbal se servisákem a ten to postavil tak, jestli dávám přednost "hukotu 1100 kubíků za zády" (tedy třeba to erko) a jestli by mne spíš netěšil hezký osmiválec předemnou... Jakože Ford Mustang - no tak kdo z nás nechtěl být Brandon Walsh začátkem devadesátých let, že?

Ani nemám příš jasno v tom, zda-li "větší vrak", či "menší vrak" - po mechanické stránce se učím (dnes jsem se odhodlal na LR Td5 vyměnit termostat a šlo to na první dobrou), po karosářské stránce jsemť ovšem nepolíben.

P.S. Jasně, všichni máme nějaká auta z dětství (tedy v čem nás vozili rodiče) - já červená Škoda 1100MB exportní souběh a bílý Peugeot 504 a partnerka modrý Moskvič. Ale z tohodle výběru asi tak jedině ten 504 v kupé, ovšem tam už ty ceny na mobile.de jsou také dost prohibitivní...
-OndraS
Středa, 29. srpna 2018 - 22:26:35  
Neregistrovaný host
Jestli myslíš jedničkovýho Mustanga, tak ti řeknu rovnou, prď na to. Kvůli image echt ameriky to stojí v pěknym stavu majlant, a přitom jízda v tom je útrpná, je to prostě kraksna. Pružení hrozny, posilovač podle verze většinou ani brzd, ani řízení, interiér je jak v embéčku. Osmiválec taky nemusí bejt vyhra, přijde na to jakej to je osmiválec. Ve vysledku to může bejt kràm, kde tě po víkendovým výletu bolí záda, sežralo to celou peněženku a ještě ti z toho duní v uších.
To si radši, pokud sportovní ameriku starśího data, kup dvojkový camaro nebo fajráka, stojí to polovinu nebo třetinu, je to víc lidský jak na servis tak na užití, a parádu to nadělá stejnou. Plus osmiválce v tom jsou většinou plnotučný.
Opět je ale otazka peněz, co to bude za klump. 150 tisíc bude auto z Pelechova, dobrej zâklad na práci, a té může být relativně dost, tzn že se svezete za dva roky. 300 tisíc bude auto sednout a jet, a vychytávat kraviny. Těch 300tisíc lze zjednodušeně brát jako všeobecnou hranici u amerik, za tuhle cenu se dá sehnat už něco pěknýho ze sedmdesátek.
Toliko pohled mezi US auta, ale nepředpokladám že to je kyžený cíl, ameriky jsou poměrně specifická odnož.
-OndraS
Středa, 29. srpna 2018 - 22:31:09  
Neregistrovaný host
A ohledně sporu kupé/kabrio, tak já nevim, podle mě idealním výsledkem těchto sporů je targa [ok]
Středa, 29. srpna 2018 - 22:46:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 477
Registrován: 5-2002
Ach jo, že já si loni v náhlém pominutí smyslů nekoupil ten zcela sežraný Defík 90 za osmdesát kolíků... Bych měl jasno a vystaráno a přešly by mne roupy na dlouhou dobu.

Nicméně, v běžném životě jsem stejně odsouzen k SUV/teréňák (ani tak nebydlíme v horách, jako spíš kloubím potřebu "furt něco vozit" a tahání těžkých přívěsů (a tím nemyslím dvoutunové), takže nějaké Grand Tourismo (v současné produkci A5/BMW6/atd...) si asi nekoupím, tak jestli by ten veterán neměl být náhradou něčeho takového...
Pajzák
Středa, 29. srpna 2018 - 22:50:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2041
Registrován: 6-2015
Já bych zase čekal, že když v běžném životě sedláš čtyřkolky, taj pro radost budeš hledat něco z opačného pólu. Kupé, sporťák, limuzínu apod. Pravda, píšu ti to jako majitel dvou MPV...
-OndraS
Středa, 29. srpna 2018 - 22:58:51  
Neregistrovaný host
Ameriky nevnucuju teda, ale jenom takovej nástřel, jak by to mohlo vypadat, kdyby to nebyl ten profláklej Mustang.

http://www.rajveteranu.cz/22660-pontiac-grand-prix-lj-ceske-budej ovice

Přiměřeně starý, americky hranatý, pěknej stav, rámový, kultivovaný, pěkný nerozdrbaný, smallblock V8 tzn nejklasičtější s klasických V8, ne zbytečně velký, targa resp tuv TTops rovná se odnímatelný panely střechy, dostupně servisovatelný, a kdyby nejhůř, cenu si to bude už jenom držet.
-OndraS
Středa, 29. srpna 2018 - 23:06:05  
Neregistrovaný host
Ještě si můžete vozit zadek v mercedesu [proud]

http://auto.bazos.cz/inzerat/93452013/Prodam-Mercedes-Benz-280-CE .php
Čtvrtek, 30. srpna 2018 - 00:21:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7135
Registrován: 3-2007
Jbb: Ako tak čítam tvoje správy, budeš to mať zložité [proud]
Dvojdverové GT tak nejak zapadá aj do mojich chúťok, takže mám ponuku celkom zbehnutú.
Citroen SM je asi mimo finančné a hlavne servisné možnosti, naopak BMW 6 E24, alebo nejaká z alternatív od Mercedesu môže byť zaujímavá, napr. staré SLko; aj keď ja osobne ho nemusím. Tajný tip - Jaguar XJS. Rozumné ceny, britský štýl, dá sa na to zohnať čokoľvek, a ten dvanásťvalec... [jidlo]

A jedna rada na záver - hľadaj pôvodný stav. Ak je cukríkový pôvodný stav drahý, tak radšej horší, na menšie či väčšie korektúry, ale bez zásahu garážmajstrov. Najhoršie čo môže byť, je kúpiť auto "po renovácii" a až postupne zisťuješ, že to je totálne odfláknutá robota a cieľom bolo skôr zakamuflovať, než zrenovovať... Autá po skutočne kvalitnej renovácii sa buď nepredávajú, alebo ak, tak za astronomické čiastky [happy]

...a mimochodom, stále platí moja verejná výzva, že ak niekto z tu prítomných má vedomosť o nejakom Mercedese W108, alebo W111 Coupé na území ČR/SR/AT v pôvodnom stave a za rozumnú cenu, poprosím správu; inzeráty mám prejdené všetky...

P.S. Simca 1301/1501 je krásne auto, jedno z mojich obľúbených, asi kvôli podobnosti s W108. Pár rokov dozadu som nejakú hľadal, pozrel som ich viacero, ale to auto hnije ako narezané jablko. Nerenovovaný kus, ktorý by nebol zrelý na kompletné vyvarenie karosérie od okien nadol, som bohužiaľ nenašiel. Pri tom aute si treba dať sakra pozor, aj keď na prvý pohľad môže "vyzerať dobre".

(Příspěvek byl editován uživatelem tomino.)
Čtvrtek, 30. srpna 2018 - 08:38:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9480
Registrován: 5-2002
Mirous:
"Tak to mi jistě poradí [happy]. Fiat má mezi hrdlem nádrže a nádrží hadicovou propojku, cca 10 cm dlouhá, 65 mm vnější průměr. Našel jsem, že podobné hadice mají i některé Lady (určitě Niva a 2101 combi), ale nevím jestli stejné rozměry. Nemá náhodou některá z Tvých Lad stejnou hadici?
Totiž člověk by nevěřil, jak těžké je sehnat obyčejnou gumovou hadici v tomto průměru."
U nas v mototechne stale maji skladem. Mozna mam i nekde jednu nahradni.

(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
Čtvrtek, 30. srpna 2018 - 13:48:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1976
Registrován: 10-2007
OndraS: promiň, měl jsem být adresnější, skutečně to tak díky pořadí příspěvků mohlo vypadat. Proti Pelechovu nic nemám, i když to neznám, věřím, že to je seriózní.

Ale jak psal Tomino, koupit auto po renovaci nepovažuji za dobrý nápad. Je samozřejmě možné, že někdo narval statisíce do renovace a nyní je nucen auto prodat, takže ty peníze prostě škrtne a prodává za cenu nerenovovaného auta. Jenže je to děsně nepravděpodobné. Člověk má sklon věřit, že zrovna on má to štěstí a narazil na tuto situaci a ignorovat zkušenost a varovné signály, zvlášť, když takové auto chce. Ale racionální důvod pro to není.

Sám inzerent u té Simcy v inzerátu slovo "renovace" sice přímo nepoužil, ale stále si myslím, že za ty peníze je možné čekat zase jen auto, které bude potřebovat spoustu věcí udělat. Je sice pravda, že ani u auta, které stojí "po renovaci" půl miliónu nebo milión, nikdo nemá jistotu, že jen sedne a bude jezdit. Nejspíš sedne a začne jezdit a vyklube se sto a jedna věc, kterou je třeba udělat/předělat/opravit/vyměnit/zahodit. Ale u auta za 90k naopak jistotu skoro mít lze - že bude třeba ještě dost práce.

Souhlasím s Tominem, že je lepší hledat auto před renovací, i třeba vizuálně momentálně neatraktivní (těžší je to, když do toho kecá manželka, ty mají sklon vybírat víc srdcem, pokud jste si tedy nevzali chlapa). Mezi dvěma extrémy "renovovat si to celé sám" a "zadat renovaci firmě" bývá celá škála možností a může to vyjít levněji a výsledek je kvalitnější než v případě kteréhokoliv z těch dvou extrémů. Sice to zní divně, protože by se mohlo zdát, že "renovovat si to celé sám" musí vyjít nejlevněji, ale já si to nemyslím. Nikdo z nás není takovým expertem na všechno, aby udělal všechno nejlíp (napoprvé rychle a kvalitně). Tak je lepší některé věci zadat někomu, kdo to udělá napoprvé rychle a kvalitně a místo toho se věnovat tomu, co mi jde a co umím. A udělat to třeba i pro druhé za peníze - ty pak můžu dát za to, co mi samotnému nejde.

Jasně, nemyslím si, že se musí nutně všechno přepočítávat na peníze. Renovace auta může být způsob trávení volného času, který bych jinak "proflákal". Pak asi nemá úplně smysl přepočítávat strávený čas a pokažený materiál na peníze. Jenže s tím se nedá kalkulovat při srovnávání cen na trhu, to by už vůbec nebylo fér. Tedy pro nadšence, jako jsme my, je nejlepší kombinace - něco sám, co mi půjde a vím, co dělám, něco zadat. Nejedná se bohužel o cestu nejjednodušší, protože zadat často není komu a stejně se toho musíte moc naučit, i když zadáváte. Jinak se budete divit.

A mám-li se zúčastnit ankety: pro začínajícího veteránistu, který nechce obyčejnou škodovku (ani předražené "kultovní" české auto, ať už erko, feldu nebo některou z tatrovek) - moc se mi líbí návrhy typu kachna/brouk/mini/malý fiátek. Jsou to auta, která dělají radost, díky světovému pokrytí trhu nejsou předražena lokální deformací, takže poměr cena/fun výborný a hlavně jsou to auta jednoduchá, což vás může přiblížit (pro veteránistu takřka nedostižnému) ideálu "víc jezdit než se v tom vrtat".
Čtvrtek, 30. srpna 2018 - 16:35:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7136
Registrován: 3-2007
Síce mimo autíčkarskej témy, ale trochu sa pochválim, ako môže vyzerať 51 ročný chróm bez leštenia, len umytý po 20 rokoch. [happy]


(Příspěvek byl editován uživatelem tomino.)
Čtvrtek, 30. srpna 2018 - 19:14:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1668
Registrován: 6-2010
Risan: Jasně, nemyslím si, že se musí nutně všechno přepočítávat na peníze. Renovace auta může být způsob trávení volného času, který bych jinak "proflákal". Pak asi nemá úplně smysl přepočítávat strávený čas a pokažený materiál na peníze. Jenže s tím se nedá kalkulovat při srovnávání cen na trhu, to by už vůbec nebylo fér.

Přiznávám se, že jsem úplně nepochopil, jak je to myšleno, přesto bych si dovolil zareagovat. Naopak - právě že to vše lze přepočítat na peníze a také to všichni děláme, i když si to mnohdy vůbec neuvědomujeme. To auto, ta renovace, ten strávený čas nad tím a vše okolo Ti přináší nějaký užitek. Užitek není jen materiální, nebo peněžní, užitek může být i dobrý pocit, pozitivní emoce apod. A tohle přesně je ten užitek, který veteránistům přináší jeho vůz. A lze to dost dobře přepočítat na peníze. Stejně jako když jdu do kina, do divadla, nebo na koncert - zaplatím nějaké vstupné a neodnesu si nic hmatatelného, ale právě ten pocit, nebo emoce a to je pro mě ten užitek, který je vyšší, než cena té vstupenky. Jinak bych ty peníze za vstupné prostě nedal a použil bych je na něco, z čeho bych měl větší užitek. Když zaplatím 200,-Kč za vstupenku na koncert mé oblíbené kapely, vlastně tím sděluji, že zážitek z toho koncertu má pro mě větší hodnotu než těch 200,- Kč. A úplně stejné je to s tou renovací a stráveným časem a případným pokaženým materiálem.

A ono se to může měnit v čase - řekněme, že si nějaký mladý svobodný muž pořídí staré auto, investuje do něj většinu svých prostředků, baví ho to a má z toho dobrý pocit a příjemné prožitky. A lze docela dobře spočítet, kolik peněz do toho svého koníčku dává. No a za nějaký čas najde ženu svých snů, ožení se a má rodinu. Najednou zjistí, že ty prostředky, které dosud dával do svého veterána raději investuje do rodiny, do vzdělání svých dětí apod. V tu chvíli má větší užitek z toho, že volný čas raději stráví s rodinou, než renovací auta. A jak jinak by zjistil, co mu přináší větší užitek, jestli veterán, nebo rodina, kdyby si to nepřepočítal na peníze?

Omlouvám se za trochu odbornou přednášku a znovu opakuji, že jsem tu Risanovu myšlenku možná chybně pochopil, ale to nic nemění na tom, co jsem napsal. Ono mi to trochu vyznělo tak, že renovace starých aut a veteráni obecně jsou hlavně o srdci a ne o penězích a peníze jsou vlastně fuj, v lepším případě nutné zlo. (Netvrdím, že to tak Risan napsal, nebo myslel, jde spíše o obecné vnímání peněz, které pozoruji kolem sebe). Ne ne, peníze a potažmo ceny jsou skvělý vynález, mají některé úžasné vlastnosti, to je ale na delší a odbornější debatu. Vůbec se za ně nemusíme stydět a nemá smysl se tak nějak "omlouvat" za to, že nějakou ušlechtilou věc měříme penězma. Spousta lidí vidí v penězích kořeny všeho zla na tomto světě, ale to je hluboký omyl. To, že někteří penize zneužívají ke všem těm negativním jevům, podvodům, apod. neznamená, že špatné jsou peníze. Špatní jsou především ti lidé, co to dělají. A námitka že ty lidi zkazily právě ty peníze je stejný blud, jako bych někoho ubodal nožem a prohlásil, že mě zkazil ten nůž.
Čtvrtek, 30. srpna 2018 - 20:17:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 3-2011
Venco: malé podrýpnutie: "No a za nějaký čas najde ženu svých snů, ožení se a má rodinu. Najednou zjistí, že ty prostředky, které dosud dával do svého veterána raději investuje do rodiny..."
Tak hlavne tou dobou už má veterána zrenovovaného.[auto] [proud]
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pátek, 31. srpna 2018 - 10:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1977
Registrován: 10-2007
Venca21: já celkem nic nemám proti tomu, co píšeš, ale jedna věc mi jasná není. Píšeš: "Užitek není jen materiální, nebo peněžní, užitek může být i dobrý pocit, pozitivní emoce apod. A tohle přesně je ten užitek, který veteránistům přináší jeho vůz. A lze to dost dobře přepočítat na peníze." Jestli to jde dost dobře, tak to já právě nevím jak. Je možné uvést nějaký příklad? Například všichni tu známe transita a jeho renovaci stovky. Uměl bys to tedy přepočítat na peníze, abychom věděli, kolik je v plusu nebo mínusu? Ten příklad s tím koncertem za dvě kila mi moc nepomohl. Jak ohodnotím, jestli bych dal za koncert 201,- nebo klidně litr? A když to vezmu na auto - je podle této logiky správné říct "zrenovoval jsem po večerech auto, stálo mě to 400 000,-, jenže jsem si to tak užil, že bych za srovnatelný zážitek klidně dal půl míče, takže tady Vám dávám to zrenovované auto a k němu doplatím ještě 100k"?
Pátek, 31. srpna 2018 - 19:38:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1669
Registrován: 6-2010
Risan: Skvělá připomínka a děkuji za ni. Na příkladu Transita to můžu krásně vysvětlit. Já a ani nikdo jiný samozřejmě neumí a ani nemůže umět spočítat, kolik užitku Transitovi jeho stovka přináší. To umí jen, pouze a jedině on. A není důležité co říká (takové ty řeči, že by do toho klidně dal třeba milion, to jsou jen kecy), ale co skutečně udělá - tzn. kolik peněz do toho auta nakonec dá. Jedině Transit ví, jestli nějakou konkrétní částku investuje raději do toho auta, nebo do něčeho jiného. On si umí porovnat, jestli je pro něho víc nový blatník, nebo vstupenka do kina a nikdo jiný to za něj rozhodnout nemůže. Tomu se říká ekonomická kalkulace a to je hlavní důvod, proč nemůže fungovat centrálně plánovaná ekonomika. Jednoduše proto, že žádný politik, nebo úředník nemůže rozhodnout jestli je pro lidi lepší kino, nebo veterán. Protože každý to má prostě jinak.

Ten příklad s tím koncertem za dvě kila mi moc nepomohl. Jak ohodnotím, jestli bych dal za koncert 201,- nebo klidně litr?
Jednoduše - v tomto případě bylo vstupné 200,- a já to akceptovl. Pokud bude 500,- a stále to budu akceptovat, pak mi koncert stále přináší více užitku, než to pětikilo. Kdyby bylo vstupné 1000,- a já bych si už řekl "to je moc, to už za to nedám", pak to znamená, že z koncertu mám menší užitek než 1000,- Kč. A takhle bychom se postupně mohli dostat na nějakou konkrétní mezní částku - například 620,- Kč. Pokud bych nebyl ochoten dát víc, než 620,- Kč, pak to znamená, že ten konecrt pro mě má užitek rovnající se 620,- Kč. Samozřejmě, že každý člověk bude mít tuhle hranici někde jinde a hudební klub nemůže u každého návštěvníka zjišťovat, kolik maximálně je ochoten zaplatit (ale například na nějakém tržišti to takhle přesně fungovat může - když zákazník a prodejce smlouvají o ceně). Proto ten klub nastaví nějakou pevnou cenu tak, aby se mu při nějaké předpokládané návštěvnosti zaplatili náklady, režije apod. a návštěvníci ji buď akceptují, nebo ne. A všimni si, že z těch lidí, co jsou ochotni tuto částku zaplatit, bude pravděpodobně málokdo mít tu mezní hranici právě na těch dvou stovkách. Troufám si tvrdit, že většina by byla ochotná zaplatit i 220, 250, možná i 300,-. Někteří třeba i 500,- nebo více. A všichni tito lidé na tom vydělají - ano, čteš sparávně - vydělají na tom. Protože pokud půjdu na ten koncert za předpokladu, že dopředu neznám výši vstupného, cestou si mohu říct, že pokud bude vstupné do 500,- Kč, pak tam půjdu a pokud bude víc, pak půjdu domů, nebo jinam. A když u vstupu zjistím, že je pouze 200,-, ač já bych byl ochoten dát i těch 500,-, pak jsem vlastně ten rozdíl, ty tři stovky ušetřil a mohu si za ně pořídit něco jiného. Takže jsem vlastně o ty 300,- bohatší. A bohatší je i ten klub. Zrovna ten koncert není ideální příklad, protože záleží na počtu lidí, kteří zaplatí vstupné a když je jich málo, pak může klub i prodělat, ale stačí si místo koncertu dosadit cokoli jiného, třeba boty, knihu, pivo... a tam vydělají obě strany. Například - vidím ve výloze krásné boty a chtěl bych je mít. Není u nich cenovka a tak si říkám, že za ně dám maximálně 1500,- Kč. vejdu do obchodu a vidím, že stojí 1200,-. Koupím je a jsem bohatší o 300,- Kč. A stejně tak prodejce zbohatnul - protože ty boty jistě prodal za víc, než je nakoupil (jinak by to nedělal). Já jsem bohatší, prodejce je bohatší a nikdo nezchudl. To je kouzlo volného trhu.

A s tím autem - no ten užitek přece nemáš pouze z renovace, ale hlavně z toho, že to pak bude hotový veterán a budeš ho nějak užívat. Takže nevím, proč bys ho měl někomu dávat a ještě mu něco doplácet. Ale samozžejmě, pokud jsi od začátku to auto renovoval s tím, že ho následně někomu daruješ a uděláš mu tím radost, a byl jsi ochoten do toho investovat 500 000,- a ve finále Tě to vyšlo "pouze" na 400 000,-, tak ho prostě daruješ a hotovo. Proč bys mu doplácel těch 100 000,-? Když kupuješ dárky na Vánoce a máš nějaký limit, do kterého se chceš vejít (např. 10 000,-) a pak celkově utratíš jen 9400,- , tak přece také těch zbylých 600,- nedáváš blízkým jako bonus, nebo snad ano?
Pajzák
Pátek, 31. srpna 2018 - 20:24:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2048
Registrován: 6-2015
Byť tomu, co píšeš, rozumím, tak mi to trošku připomnělo toto:
Velitel učí nováčky matematiku a povídá:
"Dám vám příklad 5-7+2=0. Rozumíte tomu?"
Všichni nováčci vrtí hlavou, že nerozumí.
Tak velitel praví: "Tak jinak, dám vám příklad. V autobuse jede 5 policajtů, 7 jich vystoupí. Kolik jich musí do autobusu nastoupit, aby tam nikdo nebyl?"
Sobota, 01. září 2018 - 08:31:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1978
Registrován: 10-2007
Venca21: jak už napsal Pajzák, všemu tomu rozumím, přesto stále považuji tvrzení, že všechno lze přepočítat na peníze, za velmi odvážné.
Sobota, 01. září 2018 - 11:32:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 776
Registrován: 10-2007
Jbb: A což nějaký užitkový vůz? Má to tu výhodu, že se v nich dá přespávat/kempovat/bydlet dle výbavy. Kdyby to měl být offroad, co buchanka? Nebo něco normálnějšího: VW busík, VW LT, Mercedes Bremer, MB 100, Barkas. Pro fajnšmekry Latvija, pro punkery 1203, Avie nebo Žuk. Ve 4x4 se dělal třeba Mitsubishi L 300. Nebo pak případně něco staršího, třeba Hanomag Kurier, Tempo Matador, DKW Schnellaster, Citroën H, tak něco. A jestli ameriku, tak Chevy Greenbrier se vzduchem chlazeným šestiválcem vzadu :-) Dodávky dělala skoro každá větší automobilka.
Sobota, 01. září 2018 - 17:37:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 867
Registrován: 8-2015
Má Škoda 120 na výletě na Kudlově a ve Zlíně na Kvítkové vedle Mercedesu 2018-09-01
Sobota, 01. září 2018 - 20:58:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9483
Registrován: 5-2002
Cestou necestou
Polem nepolem
Jedu za tebou
Velkým malotraktorem

Sobota, 01. září 2018 - 23:25:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1670
Registrován: 6-2010
Risan: Na peníze lze přepočítat vše, co lze nějakým způsobem směňovat za peníze, nebo za jiný statek. To znamená, že nelze například určit cenu člověka, neboť jej nelze prodat, koupit ani vymněnit. (Dříve, v době kdy se obchodovalo s otroky to samozřejmě šlo - tím neříkám, že otrokářství bylo správně, aby nedošlo k nějakému omylu). Důležité je to, že přepočítat hodnotu nějakého statku na peníze může pouze ten konkrétní člověk, který ten statek vlastní, nebo ho hodlá koupit. Nabídka a poptávka. Nelze to určit nějak obecně, protože hodnota nějakého statku je subjektivní a každý ji má nastavenou jinak.

Jedna věc je nákladová teorie hodnoty, která tvrdí, že statek má hodnotu rovnající se nákladům na jeho výrobu. Podle této teorie je např. hodnota záchodové mísy vyrobené z pravého zlata rovna hodnotě použitého zlata + práce a dalších nákladů. Ve výsledku bude cena této mísy v řádech miliónů Kč. Jenže kdo bude ochoten koupit takto drahou záchodovou mísu? Ano, možná se najde nějaký milionář, nebo spíše miliardář, který si ji pořídí, pak je to v pořádku a pro něho tu hodnotu mít bude, ale drtivá většina lidí se spokojí s běžnou keramickou mísou, protože užitek z ní bude v podstatě stejný, jako z té zlaté. (Pro toho miliardáře bude užitek ze zlaté mísy znamenat dobrý pocit, případně že může "machrovat" mezi smetánkou, že on na to má... pokud mu to za ty milióny stojí , proč ne...) Takže pro drtivou většinu zákazníků bude subjektivní hodnota keremické i zlaté mísy na podobné úrovni. To neznamená, že by mezi nima nevnímali rozdíl, ale nebudou ochotni za zlatou mísu zaplatit výrazně vyšší cenu, protože pro ně nebude mít výrazně vyšší užitek.

Pokud by se nenašel vůbec nikdo, ani ten miliardář, který by zlatou záchodovou mísu za několik miliónů koupil, pak to znamená, že lidé si více cení statků pro její výrobu, než té samotné mísy a pak jde o plýtvání vzácnými zdroji. Tohle se bohužel běžně děje ve státním sektoru, tzn. v centrálním plánování, kde chybí mechanismus ekonomické kalkulace a tudíž nelze zjistit skutečnou (subjektivní) hodnotu statku, a cena se určuje podle nákladové teorie hodnoty. Výsledkem jsou předražené silnice ( a to nezmiňuji korupci, která to ještě zhoršuje), neefektivní zdravotnictví, školství, policie apod.
Pajzák
Sobota, 01. září 2018 - 23:29:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2053
Registrován: 6-2015
K prvnímu odstavci si dovolím otázku. Co umělé oplodnění? Je pro rodinu akceptovatelná cena 10 000 za dítě, 50 000 za dítě nebo milion? A budeš v případě, že máš nachystaných 200 000 a náklady budou "jen" čtvrtinové, všem říkat, že jsi na umělém oplodnění manželky (dítěti?) vydělal 150 tisíc?
Sobota, 01. září 2018 - 23:49:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1671
Registrován: 6-2010
Pajzák: Nevím jestli si děláš legraci, nebo co, ale celou dobu tady vysvětluju, že cena (hodnota) je subjektivní a u každého jiná a Ty pak položíš otázku, jaká je pro rodinu akceptovatelná cena za umělé oplodnění. Odpověď zní - nevím, protože pro každou rodinu je to idividuální. Záleží to na tom, jak moc to dítě chtějí, typicky čím více po dítěti touží, tím více jsou ochotni zaplatit a samozřejmě i na finančních možnostech té rodiny. Jinak to bude mít paní Babišová a jinak paní Vomáčková. Prostě když na něco nemám, tak to nemám. Moc bych chtěl fungl nové Porsche, ale světe div se - nemám ani na zpětné zrcátko. Tak se asi budu muset smířit s tím, že žádné Porsche mít nebudu. Nebo se můžu hodně zadlužit, ale v tomhle případě to nevidím jako nejlepší nápad. Není to tak těžké pochopit, řekl bych, že je to běžná praxe každého z nás.

A k té druhé otázce - ano, pokud jsem ochoten zaplatit 200 000 a ve skutečnosti zaplatím jen 50 000, pak jsem 150 000 ne přímo vydělal, ale spíše ušetřil. Ale v podstatě je to stejné.

Edit: Až teď jsem si uvědomil možnou podstatu Tvého dotazu, pokud narážíš na mé tvrzení, že člověk nelze koupit, argumentem umělého oplodnění, pak bych to vyvrátil tím, že nekupuješ to dítě, ale ten lékařský úkon, což je služba jako každá jiná. Pokud třeba dojde během těhotenství k potratu, peníze za umělé oplodnění se nevrací, pokud se nepletu.



(Příspěvek byl editován uživatelem Venca21.)
Pajzák
Neděle, 02. září 2018 - 00:04:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2054
Registrován: 6-2015
Ne, srandu si nedělám.
Začnu odzadu. Sám jsi tu psal, že když máš 1500 na boty a ty koupíš za 1200, tak jsi o 300 Kč bohatší. A když někdo zbohatne, logicky musel vydělat.
A co se týče oplodnění, otázka nesměřovala ani tak na konkrétní částku, ale na tvou myšlenku, že život člověka nejde vyjádřit penězi. A co je potom to umělé oplodnění?
Pajzák
Neděle, 02. září 2018 - 00:08:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2055
Registrován: 6-2015
K editaci: Lékařský úkon si kupuješ jednorázově, nicméně k úspěšnému "odchovu" je často potřeba více úkonů. A já tu částku beru za souhrn úkonů vedoucích k úspěšnému porodu. Ne k samotnému oplodnění. Proto jsem uvedl více částek, které nezávisejí na tom, jestli je to milionářka nebo někdo, kdo má omezené finance. A proto jsem uvedl částku k tomuto účelu vyčleněnou.
Neděle, 02. září 2018 - 01:12:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7415
Registrován: 12-2005
Trochu mi tu připomínáte ten vtip o skotech.
Malý skot přijde že školy celej udejchanej splavenej potem.
Hned ve dveřích vítězoslavně volá na tatínka:"Tati dneska jsem běžel ze školy za autobusem, místo abych jel v něm. A ušetřil jsem 20 pencí!"
Otec mu dá facku a povídá:"Ty vůbec neumíš šetřit! Příště běž za taxíkem a ušetříš 3 libry!"
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Neděle, 02. září 2018 - 01:43:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1673
Registrován: 6-2010
Začnu odzadu. Sám jsi tu psal, že když máš 1500 na boty a ty koupíš za 1200, tak jsi o 300 Kč bohatší. A když někdo zbohatne, logicky musel vydělat.
Ale tak to opravdu je, ačkoli si to většinou vůbec neuvědomujeme. Ono toiž i když by ty boty stály těch 1500,- a já je koupil, budu na tom po této směně lépe než před ní. Protže z těch bot budu mít větší užitek, než z těch patnásti stovek. Kdyby to bylo naopak, pak by ke směně nedošlo. Nikdo na tom přece nechce být dobrovolně hůře, než před tím ne? To by nedávalo logiku. A když ty boty budou stát jen 1200, ačkoli bych je koupil i za 1500, pak mi 300 zbyde a můžu si za ně koupit ještě třeba tričko. Takže na tom budu ještě o to tričko lépe, než před tím. Ono se to takhle teoreticky asi těžko chápe, protože v běžném životě moc nepřemýšlíme nad tím, kolik bychom byli skutečně ochotni za něco dát, protože vidíme prostě boty za 1200,-, řekneme - jo, super, beru je, ale už nepřemýšlíme nad tím, že bychom je vzali i kdyby stáli 1500,-. Takže ten rozdíl 300,- tak explicitně nevidíme, ale to neznamená, že tam není.

Lékařský úkon si kupuješ jednorázově, nicméně k úspěšnému "odchovu" je často potřeba více úkonů. A já tu částku beru za souhrn úkonů vedoucích k úspěšnému porodu. Ne k samotnému oplodnění. Proto jsem uvedl více částek, které nezávisejí na tom, jestli je to milionářka nebo někdo, kdo má omezené finance. A proto jsem uvedl částku k tomuto účelu vyčleněnou.
Přestože si myslím, že to tak není, i kdybych přistoupil na to, že cena dítěte je rovna nákladům na jeho úspěšné zrození, pak je otázka, zda by byla matka již narozené dítě za tu cenu někomu prodat. Je asi zřejmé, že ne. Proto si myslím, že je to blbost. To, že člověk nelze koupit, prodat, nebo vyměnit jsem psal i s ohledem na náš právní systém, který toto neumožňuje. Samozřejmě, že mohou existovat (a pravděpodobně i existují) ojedinělé a ilegální případy, kdy se tak děje a matka prodá svoje dítě, ale typicky to asi nebude případ, kdy předtím absolvovala drahou a nejistou cestu umělého oplodnění. Spíše půjde o případy nechtěných dětí, případně dětí prostitutek apod.
Ono tady jde více o etickou, než ekonomickou otázku. Státy tohle většinou nedovolují, v ancapu by to teoreticky bylo možné, ale jen v případě, že dotyčný souhlasí s tím, že ho někomu prodáte. Protože dotyčný je vlastníkem svého těla a kdybyste jej prodal bez jeho souhlasu, pak byste porušil jeho vlastnická práva. A otázka prodeje sama sebe vyvolává mezi anarchokapitalisty různé nejasnosti, je to jedna z mála věcí, na které se jednoznačně neshodnou, ale myslím, že na tom to nestojí ani nepadá, protože je to spíš teoretický problém a nemyslím si, že by prodávání sebe, nebo někoho jiného bylo na denínm pořádku. Osobně mám názor, že sám sebe by někomu prodal jen naprostý magor.
Ale to už jsme hodně odbočili od youngtimerů a já bych to rád nějak elegantně ukončil, aby nás tu neukamenovali, nebo neprodali [happy] Ale zase je hezké, jak se od renovace veterána dá dojít až k umělému oplodnění. [biggrin]
Neděle, 02. září 2018 - 08:33:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9487
Registrován: 5-2002
Na téma cena starých aut: chtěl bych prodat svoji dáčku 1300. Do inzerátů jsem napsal, že o ceně se dohodneme při osobní prohlídce. Výsledkem je, že mi přišlo asi dvacet zpráv s textem "Cena?". Ale podívat se nepřijel nikdo. Asi si to nechám.

Neděle, 02. září 2018 - 08:47:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 673
Registrován: 10-2014
Psal jsem tu dlouhý elaborát na téma peníze a morálka, ale nějak se mi to smazalo, tak ve stručnosti:
Né vše se dá na peníze přepočítat a v podstatě člověk k životu peníze nepotřebuje (vše k životu zde na planetě je tu k dispozici)
Howgh, můj čas je drahý [happy]
Neděle, 02. září 2018 - 09:49:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 2-2013
353: To s tou cenou je úděl dnešní doby. Já bych se třeba na inzerát se starým autem, kde je cena dohodou neozval vůbec a první moje otázka by asi taky směřovala na cenu. Bohužel. Ale člověk má strach, že pojede třeba i docela velkou dálku, tam uvidí auto, nabídne dle něj přiměřenou cenu a prodejce mu začne vést dalekosáhlou přednášku o tom, že tyhle auta už v podstatě nikde nejsou, kór v tomhle stavu, že by mu měl být vděčnej, že to vůbec prodává a ještě za tak nízkou cenu, protože prodávat orezlýho žigula za dvěstě tisíc, to je v podstatě okrádání vlastní rodiny a kupující je nevděčná bestie, která si neváží toho, co pro ni kdo dělá. Zájemce si pak připadá, s prominutím, jako blbec.

Pozor, v žádném případě by mě ani nenapadlo pomyslet si, že by zrovna tohle byl tvůj případ. Pouze zkušenost známého, který kupoval auto a ozval se dvakrát na cenu dohodou (u obou se setkal se zhruba stejným přístupem).
Vechtr
Neděle, 02. září 2018 - 10:25:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 107
Registrován: 12-2015
353: Mám na to stejný názor jako cendix. Je potřeba, abych měl jako kupující aspoň řádovou představu o tom, co za to prodejce chce, a u "ceny dohodou" je vysoká pravděpodobnost, že bude prodejce exot. Lepší je udat nějakou svou cenu a k tomu třeba "sleva možná". Pokud je o auto velký zájem, ale zájemci jsou neseriózní, tak cenu zvýšit. Do určité míry platí pravidlo, že čím vyšší cena, tím vyšší pravděpodobnost úspěšného prodeje - příliš nízká cena je podezřelá pro solidní kupující a lákavá pro socky.

Další věc je, že třeba na bazoši je velmi stupidní systém vyhledávání, takže najít třeba Škodu 100 je úplně neřešitelné - po zadání do vyhledávače to najde tisíce inzerátů. Když zadám Forman, najde to přes tisíc inzerátů s kravinami na BMW Performance (a to "Škoda" tam každý prodejce nepřipíše a i tak těch inzerátů bude skoro 300). Takže to lidi řeší tak, že zadají rozmezí ceny, čímž se vyhledávání zúží. Jenže pak se inzeráty s cenou dohodou nezobrazují. U té dacie to tedy není takový problém, těch tam tolik není.
Neděle, 02. září 2018 - 10:38:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 2-2013
Vechtr: Tak třeba u Dacie na bazoši je problém v tom, že tam jsou inzeráty i ve slovenštině a už se mi párkrát stalo, že při vyhledávání tam na mě vyskočil inzerát s textem .....likviDACIA.

Ona je ale taky otázka jak poznat neseriozního zájemce od seriózního. Nejseriózněji musí působit samozřejmě překupníci, protože jinak by si nevydělali ani na slanou vodu. Ale na druhou stranu je potřeba cenu v případě nezájmu spíš snižovat, protože se sice může psát v novinách o zvyšování cen starých aut ze zemí RVHP, ale kupující to nějak nereflektujou. Z těch nadhodnocených extrémů jsou akorát inzertní ležáky, který nemají bez podstatnýho snížení ceny sebemenší šanci na prodej.
Neděle, 02. září 2018 - 10:57:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9488
Registrován: 5-2002
cendix & Vechtr: problém je v tom, že představu o ceně taky moc nemám. navíc by rozhodovalo, jestli si dotyčný vezme i díly a druhé auto co je k tomu a nebo jen něco. Navíc to nepotřebuju nutně prodat kvůli utrženým penězům, jen na to auto nemám čas a místo. Třeba časem nějakou sumu do inzerátu napíšu.
-OndraS
Neděle, 02. září 2018 - 11:28:44  
Neregistrovaný host
Pár ledabylých snímků z propršených včerejších slavností chleba ze Slupi. Citroën jsem neviděl už dlouho takhle "na očuch", Cortina má pěkný značky, stovka inspirace pro Transita, všichni vytahli ze stodol nejhezčí traktory a na všechno dohlédli příslušníci. Jenom nikdy nevím, jak se dá poznat pravý vůz VB, pokud takové vůbec jsou, od falešného. Tenhle mě nijak neurazil, vevnitř měl i vysílačku, denní svícení bych mu odpustil, vypadalo sundavací.



Pajzák
Neděle, 02. září 2018 - 11:37:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2056
Registrován: 6-2015
Tak minimálně v době, kdy se vydávaly značky ZNB, měla auta VB značky s B. L
Neděle, 02. září 2018 - 11:41:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 2-2013
353: Jestli ti to pomůže, tak u nás ve městě se nedávno prodávala jedna třináctistovka. Klasický důchodcovský povoz, šest let nevyjela z garáže, v hodně zachovalým stavu. Nakonec se prodala za 15 000 + eko. Problém rumunů je, že tolik netáhnou zájemce jako škodovky nebo žigulíky. Sám nevím, čím to je.
Mauricio
Neděle, 02. září 2018 - 12:21:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8995
Registrován: 4-2005
Jedno Chorvatske zatisi
Neděle, 02. září 2018 - 13:54:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2179
Registrován: 9-2005
problém je v tom, že představu o ceně taky moc nemám
Věci, u kterých nemám představu ceně, dávám zásadně na Aukro, ať si kupující určí cenu sám. Na inzeráty "dohodou" také neodpovídám, když už je to něco opravdu zajímavého co bych zrovna potřeboval odepíšu se svojí nabídkou (samozřejmě adekvátně sníženou). Za dohodou se, jak tu už někdo v podstatě napsal, skrývají ti, co mají paradoxně o ceně jasnou, ale nereálnou představu.

Spíš mi v poslední době vadí ti, kdo "plevelí" vyhledávání nepravdivou cenou, aby se dostali do výsledků vyhledávání. Ale holt je v Čechách asi taková doba - jestli jsem pochopil média, tak auto inzerované za 90 tisíc v bazaru nestojí devadesát tisíc, ale třeba 110. To je paradoxně opačně než třeba v Německu. Ty svoje auta, které jsem kupoval přes mobile.de se vždycky ve finále na místě usmlouvali minimálně o 10% méně. A to i přes fakt, že když už někdo dojel několik set kilometrů pro něco konkrétního o to pravděpodobně bude mít zájem i bez slevy...

Jinak k diskuzi "co koupit za youngtimer" já volím jednoznačně: Renault Espace I. generace. [wink]
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Mauricio
Neděle, 02. září 2018 - 14:03:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8997
Registrován: 4-2005
Stoji 90, ale pri financovani tam a tam, upsanim se na nekolik let apod. Ze nechces zivit podvodniky? Tak pak je cena 120. Ze nesouhlasis? Tamhle za dverma je 20 dalsich, kterym namazem med kolem huby a souhlasit budou.
Neděle, 02. září 2018 - 15:28:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 3-2011
Pajzák: ale veď predsa ZNB znamená "Zbor národnej bezpečnosti", čiže na danom aute nanajvýš vhodná značka[wink]
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

-OndraS
Neděle, 02. září 2018 - 16:13:43  
Neregistrovaný host
Mám pro vás aktuální příklad,jak to dělají profíci. Švagrův Megane:

http://www.aaaauto.cz/cz/renault-megane/car.html?id=228747656#mak e=100&model=243&ymin=2012&page=4&promo=gm

Vykoupili ho za 140, hned v den, kdy se auto objevilo na jejich stránkách, tam bylo původní cena 220.000 a aktuální 200.000. V rohu svítí plaketka Sleva týdne 20.000, přičemž to auto za 220.000 ani v inzerci nebylo. Prostě trik, abyste měli dojem, že už teď vám to milostivě prodávají s prodělkem. A můžete to mít už za 170, což je neodolatelné, akorát se holt musíte upsat na úvěr.

Jinak se přidávám k zástupu, koho inzeráty dohodou spíše odrazují. Teď třeba hledáme s mladou barák, a kde je napsaný "info o ceně v RK", vůbec mě to dál nezajímá. I když je možný, že je dobrej kauf.
Neděle, 02. září 2018 - 16:38:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1756
Registrován: 3-2010
Původně jsem to chtěl dát do odstavených aut, ale když tohle auto - Polski Fiat 125p - je v tomto vlákně tak oblíbené... dávám to kvůli tomu sem [happy]

Pajzák
Neděle, 02. září 2018 - 16:49:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2059
Registrován: 6-2015
Fero: Sakra, tak to mě nenapadlo, že je ze Slovenska.[happy]
Neděle, 02. září 2018 - 17:32:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 674
Registrován: 10-2014
Voy: To by mě zajímalo, jaký má tenhle Polák zadní světla. Podle tacháče bych to tipoval na svislá..[happy]
Neděle, 02. září 2018 - 17:39:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1757
Registrován: 3-2010
Ještě tam budu muset jet znovu, takže světla vyfotím. Přístup za auto byl ale dost špatný. Nicméně ale bylo otevřené.
-OndraS
Neděle, 02. září 2018 - 18:16:28  
Neregistrovaný host
http://www.rajveteranu.cz/24911-lada-2101-podbrezice

Dobrá cena a pěknej stav, nebo ne?
Neděle, 02. září 2018 - 21:37:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3502
Registrován: 1-2005
-OndraS: Sice je to mimo téma téhle diskuze, ale sedí aspoň ty ujeté kilometry? My jsme před 10 lety koupili v bazaru felicii, která měla najeto něco málo pod 100 tisíc. Měli jsme ji asi 3 měsíce, a pak, protože jsme dostali od strejdy lepší felicii se skutečnými 99 tisíci, jsme tuhle, která už měla podle tachometru najeto 103 tisíc, dali zase zpátky do toho samého bazaru. A zajímavé je, že někde v bazaru se několik tisíc km zase ztratilo, takže to bylo pod 100, otázkou ale je, pokolikáté...
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích