Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Trať Zdice - Protivín a blatenské lokálky » Archiv diskuse Trať Zdice - Protivín a blatensk... do 27. 12. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Trať Zdice - Protivín a blatensk... do 27. 12. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 21. prosince 2018 - 22:07:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1613
Registrován: 4-2005
U řady 854 prostě dost záleží na konkrétním motoru. Jedna jede až nečekaně svižně a jiná je lenochod. A taky na fírovi jak jí dá za uši:-) Ale já jezdím Švejky často do Písku a když s tím jede dobrý fira a motor spolupracuje a vychází křižování, tak jízdní doby dá i se dvěma. A teď se do mě všichni pustí, jaká je 628 letadlo:-)
Pátek, 21. prosince 2018 - 22:18:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 631
Registrován: 12-2007
Já bych řekl, že klíčové problémy jsou úplně někde jinde než v konkrétním dopravci a jeho typu soupravy a to zejména v častých výlukách, chybějící příbramské zastávce, tragické jízdní době a málo spojích. Kdyby dnes jezdily švejci, tak jako před 10 lety a stála by PB zastávka, tak měla linka vyhráno viz přeplněné autobusy, stále častější problémy na silnici (od ucpané Prahy přes přeplněnou dálnici po ucpanou Příbram) a blížící se oprava barranďáku...
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Pátek, 21. prosince 2018 - 22:38:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1614
Registrován: 4-2005
Cisalpino: ano, to nelze popřít. Jízda přes Rudnou je bída a není to jediný problém. Ale myslím, že úseková frekvence není úplně zanedbatelná např. Beroun - Příbram - Březnice a Písek - ČB. Nejslabší úsek je Březnice - Písek, ale slabé úseky má každá trať, skoro:-) Když jedu k rodičům z Prahy přes Vysočinu do Brna Kr. Pole odpoledne, tak jsem ve voze ze Žďáru často sám, i když do Kutné Hory je vlak plný... To nikoho nezajímá, ale do Švejků se každý naváží a to mi trochu vadí.
Pátek, 21. prosince 2018 - 23:17:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3298
Registrován: 3-2006
Ad Cisalpino: Ona se ta smůla táhne s Protivínkou už od projektu.
Přitom bez ní by byla Příbram díra po granátu, třeba by se ani nepostavila Orlická přehrada.
A ta smůla:
1)Krach na Vídeňské burze
2)Nedokončené propojení na Strážný
3)Nerealizovaná ŽOS Příbram (přes již zakoupené pozemky)
4)Nerealizované zdvoukolejnění
5) Nerealizované další tratě na ní navazující (Plzeň-Brno, Dobříš-Příbram, elektrická dráha Příbram-Rožmitál nebo Sedlčany-Příbram/Březnice)
6) Nerealizovaná elektrifikace v roce 1994
7) Likvidace vlečky Tochovice-Orlík

Na obyčejnou trať je to dost pohrom.
Takže ten nedostatek zastávek a závislost na totálně odepsané trati 171, jsou jen takovou třešničkou.[sad]
Pátek, 21. prosince 2018 - 23:37:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9605
Registrován: 4-2003
Michal Ř:Jen abychom ještě na ty Katry nevzpomínali...

Budou li nahrazeny řadou 628, tak já na ně vzpomínat rozhodně nebudu. U řady 628 jde o koncepčně třicet let mladší vozidla, která mají mimo jiné výrazně lepší jízdní vlastnosti, než řada 854. Zkus se projet s řadou 854 rychlostí nad 100 km/h a pak s řadou 628 - rozdíl je do očí (či spíše do [zadnice] na sedadle) bijící.

Dále jde o vozidla zjevně nesrovnatelně spolehlivější. Už jste se někdo zamyslel nad tím, zda by se stejným počtem souprav ve složení 854 + 954 vyjezdilo to samé, co vyjezdí jednotky 628 na lince Plzeň - Most?!? Samozřejmě, že ne. To by bylo neustálé odříkávání vlaků z provozních důvodů. Vezměte si, kolik lidí z údržby tancuje okolo jednoho vozu řady 854 a kolik u jednotky 628. Je to hezky vidět třeba ve srovnání Arriva/ČD, tj. Malešice vs. Vršovice, abych nemusel jezdit mimo Prahu.


Ale já jezdím Švejky často do Písku a když s tím jede dobrý fira a motor spolupracuje a vychází křižování, tak jízdní doby dá i se dvěma.

A to je právě špatně - složení vlaku má odpovídat tak, aby jízdní doby zajel průměrný strojvedoucí se všemi vozidly konkrétní řady a ve složení, která je navržena jízdní doba. Tj. když jízdní doba je pro 854 + 054, tak se na ní nesnažit naroubovat 854 + 054 + 054, tam je jisté akorát jediné - problémy (zpoždění a poruchy).

Ostatně za necelý rok se uvolní docela dost vozů 854, bohužel jim zbudou zcela nevhodné výkony, což znamená mimo jiné i linku S3, na kterou se svojí koncepcí tato vozidla nehodí vůbec...
Pátek, 21. prosince 2018 - 23:40:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1654
Registrován: 4-2014
Mořepetr - ta pohroma ještě pokračuje i dále a to úsekem Praha -Dobříš, kde je po celou dobu vyhlídková jízda, takže i kdyby se podařilo kolejově propojit Příbram a Dobříš, tak to bude stejné jako s těmi švejky přes Rudnou. Aby ty ty rychlíky měli na trati Příbram -Dobříš - Praha význam a mohli by ušetřit spoustu času, bylo by potřeba totálně předělat trať Praha -Dobříš a to velkým počtem přeložek a narovnání té klikatice.
Pátek, 21. prosince 2018 - 23:50:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9606
Registrován: 4-2003
Mořepetr:

1)Krach na Vídeňské burze
2)Nedokončené propojení na Strážný
3)Nerealizovaná ŽOS Příbram (přes již zakoupené pozemky)
4)Nerealizované zdvoukolejnění
5) Nerealizované další tratě na ní navazující (Plzeň-Brno, Dobříš-Příbram, elektrická dráha Příbram-Rožmitál nebo Sedlčany-Příbram/Březnice)
6) Nerealizovaná elektrifikace v roce 1994
7) Likvidace vlečky Tochovice-Orlík


Ad 1 a 2 - nepodstatné. Trať přes Příbram byla postavena a i kdyby se postavilo spojení přes Strážné, tak by s velkou pravděpodobností dopadlo po druhé světové válce jako trať Nové Údolí - Waldkirchen, tj. bylo by dnes bez provozu.

Ad 3 - dílny by už možná 20 let neexistovaly. Viz třeba Chomutov a Česká Lípa.

Ad 4 - k čemu druhá kolej, když se druhá kolej mezi Benešovem a Českými Budějovicemi, na nesrovnatelně vytíženější trati realizuje až dnes.

Ad 5 - a co jako? Lokálka Příbram - Dobříš by vozila ještě větší koncentraci vzduchu, než lokálka Dobříš - Praha.

Ad 6 - jen to ne. Zadrátovat trať, kde dodnes není SŽDC schopna dovybavit všechny přejezdy s křížem tak, aby měly blikače a nemuselo se tam jezdit šedesát, by bylo k čemu? Jen proto, aby v měnírně jela na plné obrátky dekompenzace?!?

Ad 7 - vlečky na Orlík je škoda, ale pro trať 200 to nebyla žádná katastrofa, vždyť po dostavění přehrady její využití bylo minimální - akorát dle občasných potřeb zelenogumů v Lavičkách.
Sobota, 22. prosince 2018 - 00:22:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3299
Registrován: 3-2006
Ad Bram: děkuji za Váš názor k jednotlivých bodů.
Jen to shrnu, uznáváte tedy sedmdesátiletou existenci Žos a tím i zlepšení ekonomiky Příbramska už od dob krize, tedy o nějakých dvacet let dříve než přišel uran.
Preferujete jednokolejné tratě v nezávislé trakci pro příměstskou dopravu.
Domníváte se, že v případě železničního uzlu v Příbrami, skládajících se z lokálek a dvou dvojkolejných tratí,by se postoj k Protivínce nezměnil.
Snad jsem si to vyložil správně.

Jen podotknu, že Orlická vlečka se začala trhat, v okamžiku požadavku na její turistické využití.

A teď můj názor jednodušeji. Jednotlivá opatření (tedy i pohromy), jsou na draka, pokud netvoří celek.

Ad Luboš_3.21: Víte co je nejhorší, že na to že není spojení na jihozápad se upozorňovalo už před třiceti lety. A byl tu i nástin, možného financování Německem, jenže to nešlo, protože, VÚ Brdy a taky v té době ještě byla v lidech dost silná nenávist vůči Německu. Mimochodem tehdy probíranou trasu silně připomíná varianta F v SP Praha-Beroun/hořovice.
Jinak v té době se objevovala i scifi řešení např, trolejbusy po R4, nebo rozšíření středového pásu R4 a vedení tam něčeho jako jednokolejka.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Sobota, 22. prosince 2018 - 06:12:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2494
Registrován: 6-2016
"nebo rozšíření středového pásu R4 a vedení tam něčeho jako jednokolejka" - to je jen "opsané" z D1[biggrin] Tam taky vizionáři projektovali VRT po středovém pásu...

Ohledně trati Dobříš - Příbram si neumím představit financovatelné napojení v Příbrami. A z Dobříše na Prahu je to popsáno již předpisateli. I když teď mě napadla (finančně o5 nerealizovatelná) varianta úpatního tunelu Dobříš - Osov. Byl by prakticky v rovině! To by určitě vyvážilo úvrať v Třebáni[rofl]
Sobota, 22. prosince 2018 - 06:57:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9608
Registrován: 4-2003
Mořepetr:Jen to shrnu, uznáváte tedy sedmdesátiletou existenci Žos a tím i zlepšení ekonomiky Příbramska už od dob krize, tedy o nějakých dvacet let dříve než přišel uran.

Jenže ta příbramská ŽOSka je takové coby kdyby a dnes už by tam s velkou pravděpodobností neexistovala. Vždyť měla namále třeba i taková ŽOS Nymburk a tam dnes mají velký problém najít lidi na práci. Kdo by měl dnes zájem dělat tlapama v hypotetické příbramské ŽOSce, když skoro všichni jezdí do kanceláří v Praze?!?


Preferujete jednokolejné tratě v nezávislé trakci pro příměstskou dopravu.

Co takhle místo podstrkování mi nevyřčených nesmyslů si přiznat, že pro dopravu lidí do Prahy je trať Příbram - Zdice s pokračováním po trati 170 a 171 přes Řevnice úplně k hownu?!? Změnilo by na tom snad něco, kdyby byl nad celou tratí Protivín - Zdice natažen trolejový drát? Odpověď je přitom jasná a jednoduchá: NE.

Předně je potřeba odstranit největší bolesti trati 200 a tím jsou přejezdy vybavené jen křížem. Pěkně vlaky brzdí na šedesát a v případě použití souprav 854 + 054 + 054 to akorát vede k nedodržování jízdních dob a kumulaci zpoždění. Těch přejezdů je jen mezi Příbramí a Zdicemi asi pět (musel bych se kouknout do TTP), přičemž jeden je dokonce čtyřicítkový. Fakt bomba. Už jsem to tu několikrát psal a pořád si mnozí kolovrátkujete to samé (například žraloci by to vyřešili) a tento docela velký problém ignorujete. Problém samozřejmě nekončí v Příbrami, ale pokračuje až do Písku.

Dále je zcela nevhodné zapojení trati 200 do žst. Zdice - plachtit rychlostí 50 až 60 km/h skoro 2,5 kilometru, na to jsou všichni dneska zvědaví, že jo?

Co takhle udělat úpravu na berounském zhlaví žst. Zdice, aby se na kolej č.3 dalo jezdit od Prahy alespoň 80 km/h (lepší by bylo 100 km/h) a na opačném zhlaví obnovit původní vedení trati 200 alespoň na 80 km/h (to by jít mělo) a zapojit ho přes křižovatkovou výhybku do koleje č. 3 takto: https://en.mapy.cz/s/3hHmw

Současné napojení by samozřejmě zůstalo i nadále v provozu, jinak by se nedalo jezdit na sudé koleje a kolej č. 1 [wink].

A pak je tu samotný úsek Beroun - Praha. Tady pomůže jen tunel, bez něho to po železnici z Prahy do Příbrami bude jen v lepším případě téměř stejné, jako autobusem i přes vznik zastávky v Příbrami.


Domníváte se, že v případě železničního uzlu v Příbrami, skládajících se z lokálek a dvou dvojkolejných tratí,by se postoj k Protivínce nezměnil.
Snad jsem si to vyložil správně.


Žádné dvě dvoukolejné tratě by přes Příbram nikdy nevedly. Vedla by přes něj maximálně jedna dvoukolejka a ta by s velkou pravděpodobností dopadla jako trať Žatec - Lužná, která byla z většiny dvoukolejná, ale dnes je v celém úseku díky značnému poklesu dopravy již jen jedna kolej.


Jen podotknu, že Orlická vlečka se začala trhat, v okamžiku požadavku na její turistické využití.

O tom také vím, včetně toho (dle slov lidí, kteří s tím měli co do činění), že se zelenými gumami nebyla možná delší dobu nějaká rozumná dohoda na využití vlečky, přičemž si to nakonec udělali stejně po svém a vlečku nechali raději vytrhat. Asi z toho někdo něco i měl, protože tehdy železo šlo na dračku...
Sobota, 22. prosince 2018 - 07:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9609
Registrován: 4-2003
honzaklonfar:Ohledně trati Dobříš - Příbram si neumím představit financovatelné napojení v Příbrami.

Tak to zase já tedy jo: https://en.mapy.cz/s/3hHnI

Pomíjím jinou a daleko podstatnější věc, že ufinancovat novou použitelnou trať Příbram - Dobříš - Mníšek - Praha není možné [nene].
Sobota, 22. prosince 2018 - 08:14:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2495
Registrován: 6-2016
Bram: Podíval jsi se na výškový profil trasy? Podle mě by se to muselo "trochu zatočit", nebo udělat "tunýlek"...
Sobota, 22. prosince 2018 - 08:34:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21761
Registrován: 1-2006
R dnes – zatím ...

1241 – 854 031
1243 – 854 009
1250 – 854 212
1248 – 854 031

bez záruky … [happy]
ICQ 191300062
Sobota, 22. prosince 2018 - 08:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9610
Registrován: 4-2003
Podíval a s kratšími tunely počítám. Bez nich to nepůjde - kroutit trasu do podoby lokálky se stoupáním 25 promile a poloměry 180 metrů se mi fakt nechtělo [nene]. Ne že by to ale nešlo [proud].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Sobota, 22. prosince 2018 - 12:16:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 497
Registrován: 7-2017
Dynamické vlastnosti 628 jsou srovnatelné s 854+1x054. Porovnání měrného výkonu už se tu objevilo a vzhledem k tomu, že 628 má taky hydrodynamickou převodovku, není překvapením, že tenhle motorák není žádné žihadlo. Ale je německý.
Posláno z mobilu. 2.0
Sobota, 22. prosince 2018 - 12:45:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2496
Registrován: 6-2016
Při nákupu kaprů v Řevnicích spatřen Švejk s jedním směr Praha. Cca 9 hodin.
Sobota, 22. prosince 2018 - 13:50:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9613
Registrován: 4-2003
749.243-2:Dynamické vlastnosti 628 jsou srovnatelné s 854+1x054. Porovnání měrného výkonu už se tu objevilo a vzhledem k tomu, že 628 má taky hydrodynamickou převodovku, není překvapením, že tenhle motorák není žádné žihadlo.

A když je třeba vlak posílit, už to naštěstí nejde řešit přidáním až dvou vozů 054. Posilování lze řešit jen přidáním další jednotky řady 628 a kW/t se nezmění. To je ale převratný objev, že jo?


Ale je německý.

V tom je zakopán pes, proč se s řadou 628 různí šotouši a zastánci starých pořádků (doby, kdy dráha ještě jezdila a podobné voloviny) nejsou schopni smířit [crazy].
Sobota, 22. prosince 2018 - 17:29:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3300
Registrován: 3-2006
Omlouvám se za zdržení odpovědí, byl jsem celý den v terénu (osobně vyzkoušet R1243/1242), jen co přečtu příspěvky rád co budu vědět zodpovím.[vypravci]
Sobota, 22. prosince 2018 - 17:50:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3301
Registrován: 3-2006
Bram:
"honzaklonfar:Ohledně trati Dobříš - Příbram si neumím představit financovatelné napojení v Příbrami.

Tak to zase já tedy jo: https://en.mapy.cz/s/3hHnI

"

Ano přesně takto je řešené napojení v dokumentaci (dnes by to byl rozsah realizační dokumentace), včetně protokolů z pochůzek komise, která je v mašličkách uložen v archivu v Příbrami. Měl jsem jí tam v ruce před 120 výročím Protivínky.
Sobota, 22. prosince 2018 - 17:52:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3302
Registrován: 3-2006
honzaklonfar:
"Při nákupu kaprů v Řevnicích spatřen Švejk s jedním směr Praha. Cca 9 hodin."
Byl to R 1241, který si postál za spadlým stromem mezi Mirovicemi a Březnicí.
Sobota, 22. prosince 2018 - 17:57:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1655
Registrován: 4-2014
Mořepetr - zajímavý nákres předpokládané vedení tratě Příbram -Dobříš, jenže jak by to pokračovalo dál a co v Dobříši, současné nádraží v Dobříši pro prodloužení tratě do Příbrami již neumožňuje, to by se musely zbourat paneláky na Větrníku. Napadá mě jediná věc, současné nádraží nechat jen pro nákladní dopravu a někde poblíž centra vybudovat zcela nové nádraží.
Sobota, 22. prosince 2018 - 18:33:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3303
Registrován: 3-2006
Bram:
"Mořepetr:Jen to shrnu, uznáváte tedy sedmdesátiletou existenci Žos a tím i zlepšení ekonomiky Příbramska už od dob krize, tedy o nějakých dvacet let dříve než přišel uran.

Jenže ta příbramská ŽOSka je takové coby kdyby a dnes už by tam s velkou pravděpodobností neexistovala. Vždyť měla namále třeba i taková ŽOS Nymburk a tam dnes mají velký problém najít lidi na práci. Kdo by měl dnes zájem dělat tlapama v hypotetické příbramské ŽOSce, když skoro všichni jezdí do kanceláří v Praze?!? "

Já ale souhlasím, existovala by od 30. let do cca konce století.

Bram:
"Preferujete jednokolejné tratě v nezávislé trakci pro příměstskou dopravu.

Co takhle místo podstrkování mi nevyřčených nesmyslů si přiznat, že pro dopravu lidí do Prahy je trať Příbram - Zdice s pokračováním po trati 170 a 171 přes Řevnice úplně k hownu?!? Změnilo by na tom snad něco, kdyby byl nad celou tratí Protivín - Zdice natažen trolejový drát? Odpověď je přitom jasná a jednoduchá: NE."
Omlouvám se. Moje odpověď je není a ano. Tam se tedy neshodneme.Díky za odpověď.

Bram:
" Předně je potřeba odstranit největší bolesti trati 200 a tím jsou přejezdy vybavené jen křížem. Pěkně vlaky brzdí na šedesát a v případě použití souprav 854 + 054 + 054 to akorát vede k nedodržování jízdních dob a kumulaci zpoždění. Těch přejezdů je jen mezi Příbramí a Zdicemi asi pět (musel bych se kouknout do TTP), přičemž jeden je dokonce čtyřicítkový. Fakt bomba. Už jsem to tu několikrát psal a pořád si mnozí kolovrátkujete to samé (například žraloci by to vyřešili) a tento docela velký problém ignorujete. Problém samozřejmě nekončí v Příbrami, ale pokračuje až do Písku. "
V tom jsme za jedno,ale právě nerealizované, nebo nedokončené akce (elektrifikace a zdvoukolejnění) jsou příčinou těchto věcí.

Bram:
" Dále je zcela nevhodné zapojení trati 200 do žst. Zdice - plachtit rychlostí 50 až 60 km/h skoro 2,5 kilometru, na to jsou všichni dneska zvědaví, že jo?

Co takhle udělat úpravu na berounském zhlaví žst. Zdice, aby se na kolej č.3 dalo jezdit od Prahy alespoň 80 km/h (lepší by bylo 100 km/h) a na opačném zhlaví obnovit původní vedení trati 200 alespoň na 80 km/h (to by jít mělo) a zapojit ho přes křižovatkovou výhybku do koleje č. 3 takto: https://en.mapy.cz/s/3hHmw

Současné napojení by samozřejmě zůstalo i nadále v provozu, jinak by se nedalo jezdit na sudé koleje a kolej č. 1 [wink]. "
Prvotní příčina starého napojení, dnes vlečka, snížení nákladů na stavbu tratě z důvodu krachu na burze ve Vídni.
Ve 30 letech, alespoň drobné zlepšení dnešním zářezem, i on byl původně zamýšlen velkoryseji. Upozorňuji jen z doslechu, zamýšlen triangl a dokonce i kompletní přetrasování a tunel včetně napojení až před Stašovem.

Bram:
"A pak je tu samotný úsek Beroun - Praha. Tady pomůže jen tunel, bez něho to po železnici z Prahy do Příbrami bude jen v lepším případě téměř stejné, jako autobusem i přes vznik zastávky v Příbrami. "
Tunel samozřejmě pomůže, ale jde spíš o to v kterém století se ho dočkáme a také to, že úzký úsek začíná ve Zdicích, nikoliv až v Berouně. Úsek Beroun-Zdice/Hořovice dnes nejvíce redukuje styk trakčních soustav. A tím je umožněno trasování Os i R z Protivínky v tomto úseku. Berte v úvahu, že Žesnad tam chce procpat 29 nákladů navíc za 24 hodin a v případě konverze trakce, není problém protáhnout panťáky až na okraj PIDu. A v ten okamžik jsme tam kde sme byli, jen asi už uhnou Švejka po 172.


Bram:
" Domníváte se, že v případě železničního uzlu v Příbrami, skládajících se z lokálek a dvou dvojkolejných tratí,by se postoj k Protivínce nezměnil.
Snad jsem si to vyložil správně.

Žádné dvě dvoukolejné tratě by přes Příbram nikdy nevedly. Vedla by přes něj maximálně jedna dvoukolejka a ta by s velkou pravděpodobností dopadla jako trať Žatec - Lužná, která byla z většiny dvoukolejná, ale dnes je v celém úseku díky značnému poklesu dopravy již jen jedna kolej. "

Tak minimálně jedna a to tato odkaz Protivínka samozřejmě v případě existence této tratě, by mohla zůstat jednokolejná.
A to co jsem se letos dozvěděl o této trati, to jsem teda koukal. Ještě při stavbě sídliště Příbram, byla ponechána územní rezerva pro tuto trať. Bohužel jsem ještě neměl čas nahlédnout do patřičných dokumentacích, takže pokud by někdo měl čas, může to vyhledat v archivu.


Bram:
" Jen podotknu, že Orlická vlečka se začala trhat, v okamžiku požadavku na její turistické využití.

O tom také vím, včetně toho (dle slov lidí, kteří s tím měli co do činění), že se zelenými gumami nebyla možná delší dobu nějaká rozumná dohoda na využití vlečky, přičemž si to nakonec udělali stejně po svém a vlečku nechali raději vytrhat. Asi z toho někdo něco i měl, protože tehdy železo šlo na dračku..."

Ano všichni víme o té osobě, bohužel, asi nikdo mu to nedokáže.Stejně tak, že šlo o generální zkoušku jak fyzicky likvidovat lokálky.
Sobota, 22. prosince 2018 - 18:35:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3304
Registrován: 3-2006
Luboš_3.21:
"Mořepetr - zajímavý nákres předpokládané vedení tratě Příbram -Dobříš, jenže jak by to pokračovalo dál a co v Dobříši, současné nádraží v Dobříši pro prodloužení tratě do Příbrami již neumožňuje, to by se musely zbourat paneláky na Větrníku. Napadá mě jediná věc, současné nádraží nechat jen pro nákladní dopravu a někde poblíž centra vybudovat zcela nové nádraží."

Ten projekt je z doby, kdy ještě nikdo ani netušil, že někdy budou panely.Takže to šlo normálně ze šturcu na Holšiny a Rosovice.
V 90. letech jsem pak viděl scifi projekty na vlakotramvaj s výjezdem přes náměstí, která tento problém pracně řešila.
Sobota, 22. prosince 2018 - 18:46:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1656
Registrován: 4-2014
Mořepeter - ano na začátku 90tých. let byl nějaký takový hokus pokus oživit to prodloužení z Dobříše do Příbrami, ale pokud vím tak jak to rychle začalo, tak to opět rychle skončilo. Škoda, že se to nepovedlo hned po válce, když bylo to budovatelské nadšení, dnes a ani v dalších letech se již do toho nikdo pouštět nebude, hlavě z ekonomického hlediska, takže na věky ta trať zůstane zaříznutá šturcem v Dobříši.
Sobota, 22. prosince 2018 - 18:59:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1615
Registrován: 4-2005
Uvidíme, jak bude to posilování vypadat v praxi. Další motor jsou další nemalé náklady. To mě zajímá především v exponovaných dobách na 070. Aby nám pak slavná Arriva nesdělila, že za ty peníze prostě nasazovat 3 - 4 řvoucí popelnice nebude. Rád bych se mýlil.
Sobota, 22. prosince 2018 - 19:27:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 633
Registrován: 12-2007
Pokud Vás to zajímá, tak se obraťte na objednavatele a ty modrogumní jízlivé blafy si nechte od cesty...
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Sobota, 22. prosince 2018 - 20:01:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3307
Registrován: 3-2006
Ad Luboš_3.21: Ano, dnes bohužel ta trať nemá slušné využití. Jen je zajímavé, že tam se dělají rekonstrukce a u Protivínky, která jistý potenciál má, se snaží většina odpovědných přesvědčit okolí, že je to daleko horší lokálka než Dobříšanda. Myslím, že tuším proč tomu tak je, ale to si s dovolením nechám pro sebe.[sad]
Sobota, 22. prosince 2018 - 20:24:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1657
Registrován: 4-2014
Mořepeter - Souhlas. Ale buďme rádi, že se do toho úseku Vrané -Dobříš konečně začalo aspoň trochu investovat, protože začátkem 90.tých let ta trať byla plná a nebál bych se říci přímo přeplněná výskytem pomalých jízd většinou v rozmezí 20 - 10km/h.
Ano, na té Protivínce by ta situace mohla vypadat veseleji, ale zase na druho stranu buďte rádi, že vám tam na kolejích neřádí nepovedený POVED řízený odborem dopravy Plzeňského kraje, tak jako u nás v Plzeňském kraji, protože, kdyby tam ten Plzeňský odbor a jeho společnost POVED úřadovali, tak došlo by k razantnímu seškrtání dopravy, tak, že by tam zůstalo jen to nejnutnější a dopadlo by to tak že po 18:00 hodině by ta protivínka byla zcela již bez provozu, pouze by se tam proháněli švejci, na které by měl odbor krátké prsty je zarazit a také většina zastávek by byla jen na znamení a už by se také i možná vůbec nejezdilo do Rožmitálu, protože tato lokálka by přišla na odpis jako první.



(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Sobota, 22. prosince 2018 - 20:28:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 7-2017
Luboš: POVED bych z toho vynechal, tam jde primárně o ten odbor dopravy PK, který byl holt před 5 lety… velmi výrazně nakloněn … silniční dopravě. [uhoh] Když POVEDu seškrtá zdroje tak, jak to bylo, těžko s tím něco rozumného udělají.
Sobota, 22. prosince 2018 - 20:32:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1616
Registrován: 4-2005
Cisalpino: děkuji za nálepku. Se soukromníky jezdím možná víc, než si myslíte. A ano, uznávám, že mnohými vychvalovanou řadu 628 nemusím. No, máme ve spolku dva kolegy z Arrivy a normálně se bavíme:-)
Sobota, 22. prosince 2018 - 20:48:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3308
Registrován: 3-2006
Ad Luboš_3.21: Tak zrovna Rožmitálku bych ani moc nebránil,tu mohlo zachránit snad jen prodloužení dál přes Brdy.Ve Věšíně si dodnes ukazují místo pro nádraží. Ale jinak je to pro osobku propadák.
Sobota, 22. prosince 2018 - 21:13:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 634
Registrován: 12-2007
Michal_Ř:
"děkuji za nálepku. Se soukromníky jezdím možná víc, než si myslíte. A ano, uznávám, že mnohými vychvalovanou řadu 628 nemusím. No, máme ve spolku dva kolegy z Arrivy a normálně se bavíme:-)"
No nedivte se, když si někteří uražení nádražáci z toho fóra dělají zeď nářků a ze zoufalosti zde píší mnohdy úplné kraviny :-)
Michal_Ř:
"Ale myslím, že úseková frekvence není úplně zanedbatelná např. Beroun - Příbram - Březnice a Písek - ČB. Nejslabší úsek je Březnice - Písek"
No to je otázka jestli by nebylo lepší ten střed odstřelit a mít na obou stranách dvouhodinu bez přenášení zpoždění s vedením na Písek město než současný model, který je obětí postupného škrtání na podobu "aby vyšly oběhy". O víkendu klidně ponechat skrz. Pořád tu jsou ještě osobáky také vedené v celé trase.
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Sobota, 22. prosince 2018 - 22:19:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1618
Registrován: 4-2005
Já bych ten střed neodstřeloval. Obávám se, že by se tím moc ve finále neušetřilo. Já jsem původem Brňák a tam zase byly velké diskuse ohledně osekání úseku Bystřice nad Pernštejnem - Nové Město tzn. opět nejslabší úsek staré Tišnovky a naštěstí to nedopadlo. Já nevím, ekonomickou analýzu asi nikdo nemáme, ale to neustálé rozštěpování mi nepřijde šťastné. Hlavně pro "normální" cestující. Já pořád jezdím do Ražic, na Zubačku a všude možně více vlakem než autem a v podstatě je mi cesta vlakem uživatelsky příjemnější než autem mnohdy i za cenu delší jízdní doby.
Sobota, 22. prosince 2018 - 22:41:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 292
Registrován: 9-2014
Co se týče řady 628, tak jsem s ní s Arrivou jednou jel z Prahy do Olomouce a zase tak špatné svezení to nebylo. Problémem bylo akorát nefunkční WC, což je prý u těchto vlaků dost pravidelná závada. Vlak větral dobře, ale je pravda, že i když bylo léto, tak bylo toho dne pod mrakem. Při velkých vedrech věřím, že to může být problém. Uvidíme za rok.
Co se týče zdvojkolejnění nebo elektrifikace 200, tak to je podle mě scifi, nicméně zase nelze tvrdit, že by to nepomohlo. Třeba si jen vezměte, kolik je v současném GVD na 200 uměle vytvořených pobytů, aby to vyšlo na křižování. Většina švejků čeká 5 min. v Příbrami (v obou směrech), stejně tak čekají Os v obou směrech v Březnici. A Os ve směru Beroun-Protivín má nějakých 5 min. pobyt navíc i v Příbrami. Tohle všechno by na 2 kolejce odpadlo.
Nicméně pokud zůstaneme nohama na zemi, tak by určitě pomohlo alespoň to zabezpečení přejezdů, o kterém mluví Bram, které by odstranilo propady rychlosti. To se dá administrativně připravit a stavebně zrealizovat relativně rychle a v porovnání s takovou dvoujkolejkou i levně. Zkrácení jízdních dob by pak možná umožnilo i jiné varianty křižování.

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza_V..)

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza_V..)
Neděle, 23. prosince 2018 - 05:35:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3309
Registrován: 3-2006
Ad Honza_V.: Tu druhou kolej dnes není ani kam položit, ten návrh je dnes už 60 let starý.Ty pobyty bohužel dnes řeší stabilitu grafikonu, protože i když vezmu nejlepší případ přeložení křižování, jsem víc než +10min a to můžeme být vděční za to, že z Milína a Bratkovic nejsou jen zastávky, bez kolejového rozvětvení. Jinak dnes by stačilo i doplnění alespoň výhyben v delších úsecích. Rozhodně chybí v Rejkovicích, kde přeložení křižování z Lochovic do Jinec, dělá slušných +20 min. A pokud jde o ten drát. Ropid ho má kreslený do PB, je jasné, že je to kvůli nákladům na vybudování TT v Milíně, protože zdická by to nedokázala celé napájet. Pokud je v požadavcích na R26 čistě elektrický hybrid hnacího vozidla, ani nic jiného nezbývá, při dnešní trase R26 je poměr pod dráty/bez drátů 1 ku 2 což je zatím technicky dost problematické.
Ještě k té rychlosti, docela by byla zajímavá studie, ohledně zvýšení traťové rychlosti s přihlédnutím k nákladům. Domnívám se třeba, že úsek Zdice-Lochovice, s výjimkovou vjezdu do Zdic, by zas tak velké náklady nevyžadoval, ale jak říkám, to bych přenechal odborníkům.
Neděle, 23. prosince 2018 - 08:32:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21764
Registrován: 1-2006
R dnes – zatím ...

1241 – 854 009
1243 – 854 212
1250 – 854 031
1248 – 854 009

bez záruky … [happy]
ICQ 191300062
Neděle, 23. prosince 2018 - 09:49:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 293
Registrován: 9-2014
Cisalpino:
"Pořád tu jsou ještě osobáky také vedené v celé trase."

Zatim ano, ale od příštího GVD jim reálně hrozí roztržení v Březnici. Jihočeský kraj zatím myslím ještě nemá jasno, jestli uzavře na motorovou trakci od 12/2019 smlouvu s ČD nebo s někým jiným, tj. se může stát, že bude jeden dopravce jezdit úsek Protivín-Březnice a druhý Březnice-Beroun. A i kdyby oba kraje prodloužili smlouvu s ČD, nebude jisté, že se shodnou v požadavcích na vozidla.
Neděle, 23. prosince 2018 - 17:21:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 112
Registrován: 7-2017
Michal Ř: Posilovat se bude tak, jak si to ministerstvo objedná. Lze spojit až tři jednotky 628.
Pisecan
Neděle, 23. prosince 2018 - 21:23:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1273
Registrován: 2-2009
Mořepetr: se zájmem jsem si pročetl nedávnou diskuzi a plně s Vámi souhlasím. Mimochodem, nemáte, prosím, seznam míst, kam by se 2. kolej již nevešla? Děkuji.
1+1 se ne vždy rovná 2
Neděle, 23. prosince 2018 - 22:03:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3314
Registrován: 3-2006
Pisecan:
"Mořepetr: se zájmem jsem si pročetl nedávnou diskuzi a plně s Vámi souhlasím. Mimochodem, nemáte, prosím, seznam míst, kam by se 2. kolej již nevešla? Děkuji."

Děkuji. Bohužel takový seznam, asi neexistuje. On je totiž ještě problém v tom, že dnes jsou jiné normy, než v době plánování. Většinou se ale dá pohledem na orto mapu zjistit, kde by se ta druhá kolej vešla a kde pro ní dokonce byla už i pláň. Plány na druhou kolej rozdmýchala zejména stavba Orlické přehrady, ale nakonec se to vyjezdilo. Následně pak došlo v souvislosti s rozvojem Uranových dolů, k prodloužení stanice Příbram a úpravám obou zhlaví. Milínské již postavené pro dvojkolejku. Na zdickém zhlaví došlo k vytvoření nadjezdu dokonce pro tři koleje. Původní výjezd je dnes použit pro kolej do ranžíru. Prostření kolej pak pokračuje na Zdice a druhá kolej dnes směřuje do teplárny. Původně však na ní byla násypka pro UD, než se postavilo v Milíně nákladiště s betonovým násypným mostem. Ostatně onen nadjezd na zdickém zhlaví, je v kritickém stavu a čeká ho zbourání a stavba nového, již v současných normách pro elektrický provoz. Domnívám se, že i původní klenutý, půjde k zemi i s tím novějším.

Ale abych se nezakecal, od té násypky byla dost dlouho vidět pláň, možné druhé koleje, později bylo i zamýšlené použití pro vlečku tavírna (Kovohutě), když sešlo z druhé koleje. Zde je na mapě ta pláň pro kolej vyznačena odkaz

Ještě informace od historika architektury k oné dvojkolejce Plzeň-Příbram-Havl.Brod cituji"Tato trať jedním z omezujících faktorů růstu města v 50. letech 20. století, první projekt sídliště v Březových Horách s ní počítal a ohraničoval zástavbu zeleným pásem pro odclonění, v pozdějších fázích, po změně plánovaného rozsahu sídliště roku 1956, byla trať označena jako nevhodná a neslučitelná s novým sídlištěm.

Ještě bych doplnil, že bohužel dnes se uvažuje o výstavbě kontinuálního dopravního systému (pasovky), pro přesun hald hlušiny z blízkosti tratě 200 na super odval v blízkosti D4, což znamená jediné vytříděný materiál není plánované přesouvat dále po železnici (což umožňovala násypka v Milíně) ale po silnici, což je další blížící se "pohroma" pro Protivínku. odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Miloš_jonák
Neděle, 23. prosince 2018 - 23:33:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 211
Registrován: 12-2007
Taky by mě docela zajímalo jak to bude s prodejem jízdenek, jízdenka PID vydaná pokladnou ČD platí i u soukromníka a v obvodu PID (IDOL) bude prakticky většina tras těch 4 vysoutěžených linek, takže se přímo nabízí krásné zneužití pokladen ČD ve prospěch soukromníka. Je však otázka zda to nebude řešeno např. povinností označit takovou jízdenku označovačem či průvodčím ČD aby se zahájila platnost (čas by již nebyl předem dán).
Pondělí, 24. prosince 2018 - 08:49:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21768
Registrován: 1-2006
R dnes – zatím ...

1241 – 854 035
1243 – 854 009
1250 – 854 031
1248 – 854 035

bez záruky … [happy]
ICQ 191300062
Pondělí, 24. prosince 2018 - 11:06:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3317
Registrován: 3-2006
Miloš_jonák:
"Taky by mě docela zajímalo jak to bude s prodejem jízdenek, jízdenka PID vydaná pokladnou ČD platí i u soukromníka a v obvodu PID (IDOL) bude prakticky většina tras těch 4 vysoutěžených linek, takže se přímo nabízí krásné zneužití pokladen ČD ve prospěch soukromníka. Je však otázka zda to nebude řešeno např. povinností označit takovou jízdenku označovačem či průvodčím ČD aby se zahájila platnost (čas by již nebyl předem dán)."

Což by řešilo plánované převedení pokladen pod SŽDC. Ale nevím v jakém stádiu tento záměr je.

A abych nezapomněl krásné Vánoce všem.
Úterý, 25. prosince 2018 - 09:15:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2501
Registrován: 6-2016
"což znamená jediné - vytříděný materiál není plánované přesouvat dále po železnici (což umožňovala násypka v Milíně) ale po silnici, což je další blížící se "pohroma" pro Protivínku."

Když se na to člověk podívá bez emocí, tak zjistí, že stávající haldy hlušiny nejsou napojeny na žádné vlečky, takže do toho Milína by se to muselo stejně vozit po silnici (nebo někde kolem N 49°39.55947', E 14°1.01507' postavit nové železniční nákladiště a napojit ho rovněž visutou lanovkou na haldy).

Navíc vozit hlušinu ke zpracování do Mydlovar (jako dřív) asi dneska už nepůjde...

Takže jsou 2 špatná řešení a je třeba zvolit menší zlo. Po stránce "úzce finanční" asi autopřeprava vychází lépe. Jestli autoři spočítali i "vedlejší efekty" nevím.

Zbývá ještě minimální naděje na vzestup teleportace, pro kterou by to sqělý pilotní projekt[biggrin]
Úterý, 25. prosince 2018 - 09:42:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21771
Registrován: 1-2006
R dnes – zatím ...

1241 – nejede
1243 – 854 009
1250 – 854 035
1248 – 854 031

bez záruky … [happy]
ICQ 191300062
Úterý, 25. prosince 2018 - 10:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3321
Registrován: 3-2006
honzaklonfar:
""což znamená jediné - vytříděný materiál není plánované přesouvat dále po železnici (což umožňovala násypka v Milíně) ale po silnici, což je další blížící se "pohroma" pro Protivínku."

Když se na to člověk podívá bez emocí, tak zjistí, že stávající haldy hlušiny nejsou napojeny na žádné vlečky, takže do toho Milína by se to muselo stejně vozit po silnici (nebo někde kolem N 49°39.55947', E 14°1.01507' postavit nové železniční nákladiště a napojit ho rovněž visutou lanovkou na haldy).

Navíc vozit hlušinu ke zpracování do Mydlovar (jako dřív) asi dneska už nepůjde...

Takže jsou 2 špatná řešení a je třeba zvolit menší zlo. Po stránce "úzce finanční" asi autopřeprava vychází lépe. Jestli autoři spočítali i "vedlejší efekty" nevím.

Zbývá ještě minimální naděje na vzestup teleportace, pro kterou by to sqělý pilotní projekt[biggrin]"

Tak za těch 300 let co se to bude třídit, je možné všechno i vlečka k superodvalu.
Umístění superodvalu je dnes závislé na nově postavené třídící lince, která dnes nemá odkud brát materiál.
odkaz

Ten požadavek na železniční dopravu je hlavně z obcí kolem hald. Už jsem jim párkrát vysvětloval, že vlečku z širé tratě dnes nikdo nepovolí. Ovšem upozorňoval jsem na to, že původní trať by mohla dle tohoto návrhu sloužit jen nákladní dopravě, možná dokonce by z toho mohla být jen vlečka (na příkladu Doubravky vidíme, že odbočka se moc nenosí).


Ještě k dvojkolejce:
Mám info, ale chtělo by to ověřit v archivu, že nákladiště v Milíně vzniklo v původně uvažované stopě přeložky pro dvojkolejku Zdice-Březnice odkaz
Úterý, 25. prosince 2018 - 18:58:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2502
Registrován: 6-2016
Mořepetr: Ta linka z toho videa je kde? Nějakou těžní věž jsem tam viděl, ale nepoznávám to. Bytíz je asi špatný odhad...
Úterý, 25. prosince 2018 - 20:21:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3322
Registrován: 3-2006
Ad honzaklonfar: Skoro přesný odhad, je to bývalá úpravna 1. máje mezi Bytízem a Hájema.odkaz Jsou celkem odvážní nasypat to všechno na jednu hromadu v místech, kde už zmizela vězeňská kantýna i s vězni do podzemí.
Jinak je zajímavé, že když se teď stavěl nový úsek D4, tak se odebíralo kamenivo z haldy č.11 (Bytíz) a všechny překvapilo, jak málo aktivního materiálu tam bylo. Je to prostě dobře přebrané.
Středa, 26. prosince 2018 - 07:17:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2503
Registrován: 6-2016
Mořepetr: Koukal jsem na průmyslovou lanovku v Kunčicích. Cca 8 km délky. To by se asi na likvidaci hald dalo použít, ale odvoz výsledných produktů po železnici by potřeboval minimálně nějaký "ranžír vzor Čertovy schody" na Příbramsku a funkční vlečky do "krajských meziskladů". Když to nebude, tak si to stavební firmy budou vozit autama - je to výrazně rychlejší.

Ohledně výtěžnosti uranové rudy asi tolik, že pro "pro hráz tábora míru a socialismu" se muselo pracovat na 100%. "Táborníci" na to dohlíželi. Ale civilní zaměstnanci si smolinec domů nosili, někdy v roce 1957 jsem to viděl, když jsme bydleli ještě v Hodkovičkách. Soused tam pracoval a když měl v neděli veselou opici tak, se pochlubil. Když měl opici neveselou, tak to bylo hrozný...
Středa, 26. prosince 2018 - 08:02:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21774
Registrován: 1-2006
R dnes – zatím ...

1241 – 854 009
1243 – 854 035
1250 – 854 223
1248 – 854 009
1251 – 842 024 ???

bez záruky … [happy]
ICQ 191300062
Středa, 26. prosince 2018 - 10:01:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3323
Registrován: 3-2006
Ad honzaklonfar: Zatím to vypadá na kombinaci lanovek a pasovek, jde o to, že pasovka má větší hodinovou kapacitu. Koncepce likvidace odvalů po těžbě uranu na Příbramsku

Ano auta jsou rychlejší, ale pro železniční stavby se to bude stejně někde nakládat. A také jde o to, abychom se na tu Strakonickou ještě vešli.Zatím vím o tom, že se bude vozit tenhle štěrk a také odpady do spalovny v Mělníku. A lidi utíkají z VHD a čím dál tím víc přesedají do aut.Prostě ta D4 bude také pěkné parkoviště.[happy]

Ten odpad se bude pravděpodobně překládat z popelářských aut do kamionů hned vedle toho odvalu, kde v místě odkaliště úpravny 1.máje, což bylo "krásné" oranžové jezero mezi věznicí a učňákem UD, je dnes skládka.

Ano, také jsem dost historek, zejména od mistrů na SOU, vyslechl. Osobně jsem zažil, jako učeň UD, už prakticky labutí píseň "Jáchymovských" dolů na Příbramsku v letech 1985-88. Prošli jsme jako učni šachtou 4 (v té době už v likvidaci) a šachtou 19. I když nám bylo slibováno si zafárat, tak jako elektrikáři, jsme zůstali na povrchu. V té době už na haldu v hlušině prakticky nic nešlo, všechen materiál určený na haldu procházel detektorem radiace a hned za ním byl na pásu sfukovač, který to sfoukl zpět k vytřídění. Ale v začátcích těžby toho šlo celkem dost na haldy. Šlo se totiž po čisté smolce a to co bylo kolem se až následně začalo využívat, zejména díky VZUP Kamená a na základě toho vznikla úpravna 1.máje a také MAPE Mydlovary. Takže je pravda, že 11 bude víc přebraná, než třeba 4 nad tratí v Lešeticích.
Miloš_jonák
Středa, 26. prosince 2018 - 11:10:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 212
Registrován: 12-2007
„V ranní špičce (cca od 5:00 do 8:00) vyjede v relaci Příbram - Praha 31 spojů“

Na 66 km dlouhé trase je evidentní, že tady něco není v pořádku... navíc to ekonomicky musí být docela brutální, protože tytéž kvanta busů musí jet hromadu km i zpět naplněné krásně koncentrovaným vzduchem a odpoledne zřejmě totáž obráceně.
Středa, 26. prosince 2018 - 11:54:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3324
Registrován: 3-2006
Miloš_jonák:
"„V ranní špičce (cca od 5:00 do 8:00) vyjede v relaci Příbram - Praha 31 spojů“

Na 66 km dlouhé trase je evidentní, že tady něco není v pořádku... navíc to ekonomicky musí být docela brutální, protože tytéž kvanta busů musí jet hromadu km i zpět naplněné krásně koncentrovaným vzduchem a odpoledne zřejmě totáž obráceně."
A některé spoje bývaly i posílené, tedy dva busy, ale nevím jak je to teď. Ano zpátky se to vrací "soupravově".[blush]. Prostě ta slušná železniční doprava z PB i z Dobříše do Prahy chybí.
Středa, 26. prosince 2018 - 14:19:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 637
Registrován: 12-2007
Mořepetr:
"A některé spoje bývaly i posílené, tedy dva busy, ale nevím jak je to teď. "
Zdvojené pokud vím jsou již akorát ty, které jsou uvedené v jízdním řádu jako dvě různé spoje ve shodných časových polohách a takové případy jsou snad jen dva a to D97 6:05 v kladiva a D98 17:05 v neděli z Příbrami. Jinak je tomu spíše obráceně a místo velkých autobusů, které byly léta standardem se začaly objevovat čím dál více autobusy SOR s menší kapacitou...

Jinak se hypoteticky může stát, že jednoho krásného dne vyjde vyhláška, že cestující nebudou smět stát v autobuse na dálnici a bude vymalováno.
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Středa, 26. prosince 2018 - 15:19:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3326
Registrován: 3-2006
Cisalpino:
"Mořepetr:
"A některé spoje bývaly i posílené, tedy dva busy, ale nevím jak je to teď. "Zdvojené pokud vím jsou již akorát ty, které jsou uvedené v jízdním řádu jako dvě různé spoje ve shodných časových polohách a takové případy jsou snad jen dva a to D97 6:05 v kladiva a D98 17:05 v neděli z Příbrami. Jinak je tomu spíše obráceně a místo velkých autobusů, které byly léta standardem se začaly objevovat čím dál více autobusy SOR s menší kapacitou...

Jinak se hypoteticky může stát, že jednoho krásného dne vyjde vyhláška, že cestující nebudou smět stát v autobuse na dálnici a bude vymalováno."

Díky za doplnění, už skoro dvacet let nejezdím pravidelně a když jdu ráno na bus na Prahu, tak jdu na linku, nikoliv na spoj a to samé z Prahy.

Myslím, že to vydrží to nejbližší velké tragické nehody autobusu, stejně jako nepřipoutání sedících.[sad]
Pisecan
Středa, 26. prosince 2018 - 22:13:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1274
Registrován: 2-2009
Cisalpino: už nějakou dobu platí, že autobusy homologované jako "dálkové" nesmí mít místa ke stání. A myslím že tato kategorie (a možná i příměstské) musí mít sedadla s bezp. pásem.
Ale s tím schválením změny zákona to není úplně jednoduché, protože pokud byl autobus homologován "s místy ke stání" a s maximální rychlostí, dejme tomu, 90km/h, tak nedává smysl mu zakázat vjezd se stojícími lidmi na dálnici, která je násobně bezpečnější něž okreska.

Mořepetr: děkuji za další info ohledně t. 200 i případné likvidace výsypek.
1+1 se ne vždy rovná 2
Středa, 26. prosince 2018 - 22:43:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3328
Registrován: 3-2006
Není zač.[andel]
Čtvrtek, 27. prosince 2018 - 00:39:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 638
Registrován: 12-2007
Honza_V.:
"Zatim ano, ale od příštího GVD jim reálně hrozí roztržení v Březnici. Jihočeský kraj zatím myslím ještě nemá jasno, jestli uzavře na motorovou trakci od 12/2019"
Jestli ono by to nebylo vlastně nejlepší, nabízela by se tím možnost jednak vozidla upravit pro provoz PID - automat, označovač, případně korporát, ale hlavně určitá možnost přizpůsobení přípojů ve Zdicích tím, že by se netočilo ostře v Berouně, ale provázalo by se to s Rudnou a Rakovníky. Cca 90 min. pobyt v Březnici od severu by se dal elegantně vyřešit protažením do Blatné a 40 min pobyt od Protivína zase recipročním zajížděním do Rožmitálu.
Pisecan:
"už nějakou dobu platí, že autobusy homologované jako "dálkové" nesmí mít místa ke stání. A myslím že tato kategorie (a možná i příměstské) musí mít sedadla s bezp. pásem. "
Před časem jsme to řešili v autobusové diskuzi a homologace dálkového autobusu na stání lze dodatečně zařídit což mě dost překvapilo...
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Pisecan
Čtvrtek, 27. prosince 2018 - 06:09:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1276
Registrován: 2-2009
Cisalpino: ano, je to možné. Dneska už ČR prakticky absolutně přejímá legislativu ohledně homologace silničních vozidel přímo z předpisů EU. Pokud se někomu chce nastudovat správně nezáživný předpis, tak tady: Předpis EHK 107 - vozidla třídy II a III.

Mimochodem proč EU není tak důsledná v oblasti železniční dopravy, aby mohl jedna vlaková souprava projet ze Španělska až na slovensko, když v případě aut, motorek, traktorů... je sjednocené pomalu i uprdnutí komára? (Řečnická otázka...)
1+1 se ne vždy rovná 2
Čtvrtek, 27. prosince 2018 - 07:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2510
Registrován: 6-2016
" A myslím že tato kategorie (a možná i příměstské) musí mít sedadla s bezp. pásem. "

Z praxe mnoha lyžařských autobusových zájezdů mohu potvrdit. Velitelka vozu před odjezdem upozorní cestující a někteří si to dokonce zapnou.