Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 15. 06. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 15. 06. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 21. května 2018 - 20:36:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4355
Registrován: 10-2005
Dolů měli jet cca v 18:40, to jsem neviděl. Zpet vyjeli z Letohradu cca v 19:15, potkal jsem je na přejezdu u Mostisek před půlou.
Úterý, 22. května 2018 - 20:56:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1107
Registrován: 1-2006
Rosťav:
"... , ale na druhou stranu tvrdit, že kraj nemá koncepci, to je myslím hodně přehnané. ..."
Psal jsem o dlouhodobé koncepci, něčem, na základě čehož lze bez obav z nevyužití postaveného tak jak kraj tvrdí, stavět stavby pro horizont 10 - 40 let. Materiál, kterým argumentujete je sice z pohledu veřejnosti pěkný (ročenky a politické programy autorům jdou), ale neobsahuje to, co je podstatné. Částečně je to dáno kompetencemi kraje, protože pokud mám v kompetencích pouze dopravní obslužnost, která má před dalšími segmenty dopravy přednost, nemám důvod si s tím zbytkem lámat hlavu. Pak to ale dopadá jak to dopadá, protože není nikdo kdo by řekl, že to nástupiště je potřeba delší pro příležitostnou dopravu, že by zrovna v téhle stanici bylo vhodné držet kolej pro nakládku a nepronajímat/neprodávat plochu u ní, nebo že pokud bude na dané trati kraj jezdit to, pro co se objednatel politicky rozhodl (budou-li peníze), nic dalšího se tam nevejde...

Přemýšlím kde jinde než na kraji by měl být přehled o potřebách firem v kraji z hlediska nákladní železniční dopravy. Na ministerstvu? U státního nákladního dopravce? Nevím, myslím si, že by regionální dopravu na dráze měl mít promyšlenou především kraj a to na základě perfektního zmapování a přehledu.

Máte tedy částečně pravdu - vyjádřil jsem se nepřesně v tom, že ne že by kraj neměl nějakou koncepci (ač takovou, kterou lze kdykoliv změnit, protože jiná politicky neprojde) v tom co má na starosti, ale dopravě v kraji, jako celku složeného z více segmentů než kraj řeší, zdá se koncepce použitelná pro investice ze strany státu chybí.

Víte, bral bych jako naprostou samozřejmost přehled cílů a jednotlivých možných investic (a variant investic), kterými se k cíli lze dostat. K cílům jejich efekt v ušetřeném čase lidí na základě aktuálního využití konkrétní trati, plán na úpravu linkového vedení a tím vyčíslení úspor kraje. Z toho by technicky mělo vypadnout to, co je v danou chvíli efektivní, co víc, nějaké pořadí investic. Bez politiky. Což je nejspíš důvod proč to nejde. Požadavky nejsou z mého pohledu ve Vámi uváděném materiálu nijak podloženy. Pouze je na nich politická shoda v tom smyslu, že je kraj chce a komise se na nich shodla (resp. vyšly z "bouření" bez technického podkladu a rozboru).

Ono by z toho technickým rozborem vypadla třeba i rizika (např. 160 km/h = neprostupné území kvůli přejezdům + co s tím budete dělat...) nebo požadavky na navýšení peněz na krajskou dopravu v případě, že se daná investice zrealizuje. Možná by z toho pak vyšlo i zamyšlení, jestli to, co je politicky jednoznačné, je pro kraj opravdu vhodné...

U toho auta zase podsouváte. Auto není nepřítel, pouze pokud už ho človék má, využívá je, protože je pro něj symbolem nezávislosti, svobody a úspory času. To by bylo v pořádku, kdyby nárůst aut negeneroval problémy jak na dopravě v pohybu tak na dopravě v klidu. Po letech života v HK si dokonce nejsem jist zda je v pořádku bezmezná podpora cyklistiky v případě, že v okamžiku, kdy ten člověk přijde k penězům, kvůli zachování nezávislosti ale současně kvůli pohodlí/prestiži automaticky přesedá do auta. Nebo jak si vysvětlit složení frekvence v hradecké MHD a nesmyslné jízdy autem po městě? Není nepřítel, ale společnost by se měla zamyslet, zda masový přechod na IAD je v jejím zájmu a nenechávat regulaci pouze na kapacitě ulic plných plechovek...
Úterý, 22. května 2018 - 22:47:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 354
Registrován: 2-2015
Zdravím, chtěl jsem se zeptat v jaké dny manipulák na Štíteckou?? A jestli časy uvedené v SJŘ odpovídají realitě? Případně jak je to s obsluhou nákladiště Červený Potok? Předem díky za jakékoliv info...
V dnešní době kde chce každý víc a víc, zkus ty chtít o něco míň...[wink]
Středa, 23. května 2018 - 09:35:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 710
Registrován: 3-2009
není nikdo kdo by řekl, že to nástupiště je potřeba delší pro příležitostnou dopravu Myslíte si, že když něco takového kraj řekne s tím, že "si myslí, že by se to mohlo hodit", že SŽDC udělá delší nástupiště? Já myslím, že ne...

pokud bude na dané trati kraj jezdit to, pro co se objednatel politicky rozhodl (budou-li peníze), nic dalšího se tam nevejde... Od toho jsou výpočty propustnosti a dalších ukazatelů. Pokud kraj v rámci projektu požaduje takový provozní koncept, který plně vyčerpá kapacitu dráhy, tak ten výpočet prostě nevyjde a musí se to v rámci projektu nějak řešit. (Něco jiného je, když se kraj "najednou rozhodne" navýšit objednávku na stávající infrastruktuře.)

kde jinde než na kraji by měl být přehled o potřebách firem v kraji z hlediska nákladní železniční dopravy. Co třeba ŽESNAD? Pokud by to měla být nějaká státní organizace, tak co třeba rovnou SŽDC? Proč by měl být kraj prostředníkem?

Ono by z toho technickým rozborem vypadla třeba i rizika Kolik lidí by musel kraj zaměstnat, aby si udělal důkladný technický rozbor? Aby postihl všechny relevantní aspekty, tak by si de facto musel "sám" dělat studie proveditelnosti (nebo je si je "sám" zadávat externě)... dávalo by to smysl? Nebylo by to poněkud zbytečné vyhazování peněz?
Z mého pohledu je stav, kdy kraj "přibližně" definuje své požadavky, které se pak upřesňují v rámci studie proveditelnosti s ohledem na technické, ale i ekonomické možnosti, celkem správný (čímž nechci říct, že se to vždy zcela povede dotáhnout, popisuji princip).

U toho auta zase podsouváte. Popisoval jsem svůj názor/pohled na věc, to snad není žádné podsouvání (?)

Nebo jak si vysvětlit složení frekvence v hradecké MHD a nesmyslné jízdy autem po městě? Co třeba chaotické jízdní řády, nepravidelné intervaly, nesystémové redukce, nulová preference apod.? Hradecká MHD je jedna z nejhorších, co znám, co se týče krajských měst v ČR.

Není nepřítel, ale společnost by se měla zamyslet, zda masový přechod na IAD je v jejím zájmu a nenechávat regulaci pouze na kapacitě ulic plných plechovek... S tímto souhlasím. Že je IAD přebujelá a existuje nemalé množství zbytečných cest autem, to se jistě shodneme.

Ale myslím, že to podstatné, o co by se měla VHD snažit v co největší míře, tak jsou právě cesty v rámci města/příměsta, dálkovka a obecně silné přepravní proudy (leckdy se najdou i v regionech). Tam je schopná nabídnout atraktivní nabídku a to jsou místa, kde primárně potřebujeme odlehčit od IAD.. Ale ve venkovských oblastech to tak prostě nikdy nebude, není reálné jezdit všude často a navazovat odkudkoliv kamkoliv... Opravdu nevidím nic špatného na tom, pokud i člověk ve městě má auto (nemyslím každá osoba v domácnosti svoje, ale jedno v domácnosti) z důvodu toho, aby mohli dojet např. za babičkou na venkov, s věcmi na dovolenou/na chalupu apod. "Špatné" je, když s ním budou každý den jezdit ze Slezského do centra města do práce... V první řadě by to nemělo být o restrikcích, ale o zlepšování veřejné dopravy a její propagaci ("pozitivní motivace"). Omezování/znepříjemňování IAD dává smysl ve větších městech, ale nutně to vyžaduje kvalitní veřejnou dopravu.

(Paradox naší diskuze je v tom, že zatímco já jsem spíše v pozici zastánce aut, tak ho sám nemám (ač žiju "na venkově") - protože ho prostě objektivně nepotřebuji, zato Vy ano - samozřejmě nic proti, nejspíš ho potřebujete, ale pak ta Vaše kritika vlastnictví aut je trošku zvláštní [happy])

Jinak mám pocit, že se do těchto diskuzí celkem nikdo jiný nezapojuje, tak toho asi nechme...
Středa, 23. května 2018 - 16:02:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 706
Registrován: 6-2005
Pár snímků z neděle 20. 5. z trati do Štítů (vlak 20561):


Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak[blesk]



Středa, 23. května 2018 - 20:50:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 3-2018
nitram: Jede 1,3,5. Časy cca ano, ale může ukončit v Červené Vodě. Červený Potok až po návratu ze štítecké.
Středa, 23. května 2018 - 20:58:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 286
Registrován: 12-2013
Nitram:Manipulak na Štitecke jezdi v Pondělí,Středa,Patek,ráno kolem páté vyráží z letohradu do Štítu,kolem deváté se vrátí do Dolní Lipky a pak se ještě provede obsluha ještě Červené vody popř Podlesí.Kolem 11 vyrazi z Dolni Lipky na Letohrad.Poslední dobou je i celkem solidní zátěž.
Něco z Dneška.


Video:https://youtu.be/wDKqaR3x1SY
Středa, 23. května 2018 - 21:16:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1108
Registrován: 1-2006
videosen:

Rosťav:
"Myslíte si, že když něco takového kraj řekne s tím, že "si myslí, že by se to mohlo hodit", že SŽDC udělá delší nástupiště? Já myslím, že ne..."

To, co tu píše Rosťa, je přesně o tom pocitu, který z toho mám. V tom smyslu, že dráha by na to (nejde-li o stavbu s velmi napjatým limitem, kam se to prostě nevejde) i přistoupila (minimálně prostorovou rezervou na rozšíření), ale kraj by za svůj požadavek musel převzít politickou odpovědnost. A zde začíná politika (v Rosťově provedení předjímání hraničící s pomluvou, které se nikdo nebrání - je potřeba spolupracovat, ne to, aby složky státu šly proti sobě), která ve výsledku znamená, že se postaví to, co je krajem uvažováno jako maximum pro zvažované koncepty. Kvůli politice a obavám z popotahování z pochybení při péči řádného hospodáře. Bohužel...

RosťaV:

Ono i ze zbytku napsaného mám pocit, že kraj je tu především proto, aby přerozdělováním peněz dělal regionální politiku. Cokoliv, co by tu politiku mohlo omezit, je nežádoucí. Je jednodušší "požadovat" než dokládat efektivitu. Nic, není to můj problém a ani nemám pocit, že je to úplně špatně. Prostě to tak je. Zbytečné dál plevelit vlákno; ani mně není ta diskuze příjemná - běžně se jí vyhýbám, protože se skrze ní nedá dostat k ničemu konstruktivnímu, o to lépe s ní lze dost lidí zbytečně vytočit nebo nepřímo poškodit...

Rosťav:
"kde jinde než na kraji by měl být přehled o potřebách firem v kraji z hlediska nákladní železniční dopravy. Co třeba ŽESNAD? Pokud by to měla být nějaká státní organizace, tak co třeba rovnou SŽDC? Proč by měl být kraj prostředníkem?"
Prosím? To jakože by krajskou dopravní koncepci v horizontu 10-40 let měli tvořit nákladní dopravci??? Nebo by krajskou koncepci logistiky a obsluhy území nákladní dopravou (nejen drážní, protože je to spolitá nádoba) měla tvořit složka státu, která má na starost drážní infrastrukturu? Kdo z těchto může iniciovat např. vznik krajského veřejného logistického centra? Ano, aktuálně to dělají, ale jen proto, že se k tomu žádná složka státu nehlásí. Že by proto, že je to o politické odpovědnosti za zadání? Čím hlouběji se do té diskuze noříme, tím víc nechápu k čemu vlastně kraje jsou. [sad] Opravdu raději nepokračujme.

PS: Na technický rozbor by mělo stačit pár schůzek se správcem infrastruktury (jednání dvou složek státu mezi sebou) na téma možností dílčích investic k dosažení jednotlivých cílů nebo zadání jedné studie, která to zmapuje. O tom co kde kdo vyrábí/překládá/skladuje s potřebou nákladní dopravy by snad na kraji měl být přehled... Chápu ale, že politicky to není vhodné.

Hm, fakt, nechme toho. [happy]
Středa, 23. května 2018 - 21:28:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 151
Registrován: 3-2013
Dovolím si popsat situaci.
Roky zvyšovala návštěvnost, obec reagovala výstavbou parkovišť. Problémy jsem popsal, netřeba se opakovat. Obec opět přišla s „řešením“ – zrušila parkovné a to převedla poplatek do vstupného. Tedy v podstatě ti, co přišli pěšky, nebo přijeli vlakem, zaplatili za svůj přístup k přírodě. Věci to pochopitelně nepomohlo, a tak i místní poznali, co je to neudržitelná doprava. Adršpach se zahltil auty tak, že to mělo a má vliv na dopravu v celé severní části výběžku. Dostat se k lékaři, za nákupem apod., to je pošušňáníčko. Podle někoho možná nemístně, ale podle svého názoru na místě mám za to, jak jsem napsal na začátku svých příspěvků, že tady nevidím snahu o nápravu. Správa CHKO, která by měla zareagovat jako první, ještě oznámí, že se hledají další parkovací plochy, co dělá KHK v tuto chvíli nevím, řekl bych, že je bezradný, ale nechci křivdit. Je pravdou, ideální řešení neexistuje. Jako nejméně špatné vidím zákaz pro osobní auta do oblasti a objednávání vstupenek, tedy omezení návštěvnosti. Vím, že dodržování zákazů je docela problém, nejčastější argument proti takovému opatření je nedostatek policistů, dále to, že si budou lidi chtít dát auto, kde to půjde, že budou hledat důvody. Jistě, každý se uhlídat nedá, ale v případě stávajících problémů tam dnes policisti stejně musí dorazit.
Tedy, v případě dopravních kolapsů je podle mého názoru železnice jako jediná schopná věc řešit tak, že kdo bude opravdu chtít vidět skály, ten je uvidí a ten, kdo tu bydlí, nebude trpět. Jestliže jsem kritizoval (podle mého mínění) chyby, tak jsem rozhodně neměl na mysli stavbu, projektanty nebo firmy.
Obecně názor k VHD a IAD. Domnívám se, že náš stát je především závislý na výrobě aut, to asi nepíšu nic nového. Jasné všem je i to, že na tomto je závislý politik. Proč by bojoval za SMYLUPLNOU VHD, když by si podříznul větev? A tak si myslím, že právě proto až na výjimky nevidíme jakoukoli osvětu, namísto toho koukáme pouze na reklamy, kde jede po suprové silnici v nádherné přírodě jedno jediné auto. Krásný pocit svobody. Přesto, nebo právě proto má smysl o věci psát, diskutovat tam, kde to jen trochu jde.
Středa, 23. května 2018 - 23:37:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 375
Registrován: 12-2011
754030: to první foto je Červená Voda? Není to Červený Potok? I u fotek je chybička.Ze štítecké se Mn nevrací do Červené Vody ale do Červeného Potoka a Podlesí :-)
Čtvrtek, 24. května 2018 - 01:20:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 356
Registrován: 2-2015
Pánové díky za info. A opravdu se jezdí až do Podlesí? Já mám za to že Podlesí je obsluhováno v hluboké noci bumlákem ze Zábřehu(Hanušovic) společně se Starým Městem...
V dnešní době kde chce každý víc a víc, zkus ty chtít o něco míň...[wink]
Čtvrtek, 24. května 2018 - 06:52:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 287
Registrován: 12-2013
rrr176:Asi máte pravdu,popletl jsem to[happy]
Čtvrtek, 24. května 2018 - 19:59:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 711
Registrován: 3-2009
Vhd sl:

Kde jsem koho "skoro pomluvil", to teda fakt nevím, jestli je věta začínající slovem "myslím si" předjímání, tak to je pro mě taky novinka [happy]

Porovnejte svůj první a druhý odstavec:
kraj by za svůj požadavek musel převzít politickou odpovědnost
vs.
Je jednodušší "požadovat" než dokládat efektivitu.
Zdá se mi to poněkud protichůdné. [happy]
Má tedy kraj "požadovat a převzít za to politickou odpovědnost", nebo "dokládat efektivitu"?

ale kraj by za svůj požadavek musel převzít politickou odpovědnost. Máte pocit, že se tak neděje? Opravdu máte k dispozici vyjádření kraje k většímu počtu staveb, abyste mohl tvrdit, že kraj nikde nepožaduje nic "nad rámec konceptu"? Na druhou stranu je ale třeba taky říct, že to jednak nemusí být vyslyšeno (toto není předjímání, ale popis jedné z teoreticky možných alternativ) a některé věci se prostě ani odhadnout nedají nebo se zdají velmi nerealistické. Jak jsem psal v některém z minulých příspěvků, to co nám dnes přijde jasné "vždyť to každý musel čekat", tak před pár lety se to mohlo jevit zcela jinak. Nejde mít rezervu všude a pro všechno, to by opravdu bylo plýtvání.

Ohledně té nákladní dopravy (a o tom, kdo by případně měl mít nějakou její koncepci) si myslím, že jelikož nákladní doprava je daleko více dálkovější (zejména ty věci, které by souvisí s infrastrukturou typu log. terminálů, kapacity tratí apod.), tak není vhodné, aby to řešil kraj, jelikož na to je příliš malý. Takže pokud "státní orgán", tak rovnou na celostátní úrovni, kdo by to konkrétně byl (jestli SŽDC, nebo třeba MD) je podle mě až podružné.
Nicméně pořád si nejsem jistý tím, zda do toho musí "státní orgán" vůbec vstupovat, nevím.
Čtvrtek, 24. května 2018 - 22:24:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 8-2017
854 na štítecké:
nejdřív pár starších z dubna


a května

Neděle, 27. května 2018 - 22:46:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 152
Registrován: 3-2013
Rosťav: „některé věci se prostě ani odhadnout nedají nebo se zdají velmi nerealistické. Jak jsem psal v některém z minulých příspěvků, to co nám dnes přijde jasné "vždyť to každý musel čekat", tak před pár lety se to mohlo jevit zcela jinak.“
Některé možná, ale tady se bavíme o Adršpachu. Situace u našich skal se zjevně zhoršuje roky. Adršpach je jedno z nejatraktivnějších míst vůbec, jde o světový unikát, silnější magnet asi těžko najdete, silnice k němu vedou obcemi a složitým terénem, všechny v CHKO. O čem tady chceme při řešení dopravy přemýšlet? Máte nějaký návrh, jak nezatěžovat okolí a těm, kdo opravdu chtějí skály vidět vyhovět?
Pondělí, 28. května 2018 - 08:26:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 712
Registrován: 3-2009
Máte nějaký návrh, jak nezatěžovat okolí a těm, kdo opravdu chtějí skály vidět vyhovět?
Já jsem pro, aby se vlaky posílily, myslím, že to může pomoct, že díky tomu část lidí místo autem přijede vlakem.
Například podle mě by na horní 026 neměly být "díry v taktu", kdy třeba kromě soboty chybí vlak v 8h z Náchoda směr Tepllice... V první řadě by se měl dodělat kompletní hodinový takt a pak se případně dají dělat další věci.
Obdobně na 047 v úseku Teplice - Adršpach by měl být hodinový takt bez děr, aspoň po dobu širší sezony, a ne že občas bude 2h díra jako je tomu teď.
Kromě jízdního řádu by to mělo být též o propagaci. Například to, co se píše na stránách skaly-adrspach.cz, je katastrofa: Od Hradce Králové je to vlakem do Teplic nad Metují - skály 85 km, nebo 89 km do Adršpachu. Můžete jet buď přes Týniště nad Orlicí a zde přesednout směr Meziměstí, nebo z Hradce Králové na Trutnov, odtud směr Teplice nad Metují. O přestupu ve Starkoči (nejlepší ceta z HK) ani slovo. Na takových stránkách by klidně mohl být i nějaký zjednodušený výpis spojení, nebo aspoň třeba zmínka "jede to každou hodinu, spojení viz idos" (samozřejmě lépe formulované)
Pondělí, 28. května 2018 - 09:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4715
Registrován: 3-2004
Máte nějaký návrh, jak nezatěžovat okolí a těm, kdo opravdu chtějí skály vidět vyhovět?

Jednoduché jako facka. Buď zdražit vstupné (nejelegantnější), nebo "povinné místenky".
Pondělí, 28. května 2018 - 21:21:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3180
Registrován: 6-2007
Dnešní Pn 57848 se 749 181-4 + 749 162-4

Pondělí, 28. května 2018 - 21:42:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 762
Registrován: 7-2009
Sag

No nic moc !
Přes nás to svištělo po 22.večer a to byl, panečku, jinej koncert !!!
Koukám, že většina rumunských ingotů se nakládá patrně v Meziměstí :-)
Pondělí, 28. května 2018 - 22:00:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 3-2013
Honasl“ „Jednoduché jako facka. Buď zdražit vstupné (nejelegantnější), nebo "povinné místenky".

Toto bude mít za následek pouze to, že se do skal dostanou jen ti, kteří na to mají. Tušíte vůbec, z jakého důvodu jsou cenově dostupná muzea, knihovny, divadla, …? Váš „elegantní“ návrh pochopitelně v žádném případě neřeší problém v dopravě, ti, co budou mít na nesmyslně zdražené vstupné, budou mít i na cestu autem.

Na místenky už jsem tady upozorňoval, ale ty také nejsou spásou pro dopravu. Řekl bych, že i snesitelný počet návštěvníků (pořád půjde o tisíce) způsobí problémy na silnicích. Přijeďte se podívat do přilehlých obcí.

Rosťav: „Já jsem pro, aby se vlaky posílily, myslím, že to může pomoct, že díky tomu část lidí místo autem přijede vlakem.“
Já taky, ale,bez jasného omezení na silnici půjde jen o kosmetickou úpravu bez znatelného efektu.
Pondělí, 28. května 2018 - 22:05:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3181
Registrován: 6-2007
Jinde to jelo v noci [uhoh] šlo to jen tady [fotic]

Nakonec byla změna, odjeli zpátky do Meziměstí, kde je ted 18 vozů
Ještě měli odstavit 17 vozů v České Skalici
Úterý, 29. května 2018 - 11:15:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4716
Registrován: 3-2004
Tušíte vůbec, z jakého důvodu jsou cenově dostupná muzea, knihovny, divadla, …?

Ano - aby nalákala širokou veřejnost, zejména tehdy, když normálně zejí prázdnotou. Vatikánské muzeum, kde se stojí kilometr dlouhá fronta rozhodně nebude nikdy "cenově dostupné".

Jak praví klasik: "Vždycky chtěl mít hospodu, ale chodili mu tam lidi". Buď máte atrakci dostupnou pro široké masy a musíte se vyrovnat s tím, že jsou problémy s auty a dopravou obecně a nebo z ní uděláte exkluzivní věc za draho a situace se uklidní.

Přemýšlím nad sebou, co by mě donutilo jet s rodinou vlakem do ádru. Pokud vím, že se budu hrkat 4 hodiny ve 30 °C 810 z Letohradu, s přestupem ideálně v Doudlebách, Týništi, Václavicích, Náchodě a Teplicích.... Tak ani prd. (to byl jen extrémní příklad, vím, že spojení je většinou lepší - jenže taky dobře vím, co můžu od ČD čekat. ) Takhle přemýšlí většina populace, nikdo tohle nebude riskovat, dnešní třicátníci, co se tam valí těmi SUVéčky tohle zažili jako školní výlet a nikdy už to nemíní opakovat..
Úterý, 29. května 2018 - 18:56:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12269
Registrován: 8-2004
Honzasl:
"Buď máte atrakci dostupnou pro široké masy a musíte se vyrovnat s tím, že jsou problémy s auty a dopravou obecně a nebo z ní uděláte exkluzivní věc za draho a situace se uklidní."
[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 29. května 2018 - 22:28:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 154
Registrován: 3-2013
Honzasl: „Jak praví klasik: "Vždycky chtěl mít hospodu, ale chodili mu tam lidi". Buď máte atrakci dostupnou pro široké masy a musíte se vyrovnat s tím, že jsou problémy s auty a dopravou obecně a nebo z ní uděláte exkluzivní věc za draho a situace se uklidní.“

A jak říká zlaté pravidlo: „Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim“. Jestli jste nepostřehl, nejde mi o problémy těch, kdo se posouvají v Náchodě v koloně, těch, co jedou do Ádru. Ti mají volbu. Jde mi o problémy těch, kdo žijí na místě a volbu nemají. Co by jste řekl tomu, že by za někým, kdo je Vám blízký přijede pozdě sanitka? Co by jste řekl tomu, že bydlíte tam, kde byly silnice postaveny pro Vaši potřebu a nakonec ji sám nebudete moci plně využívat kvůli někomu, kdo bez auta nedokáže udělat ani ránu?

Honzasl:“ Přemýšlím nad sebou, co by mě donutilo jet s rodinou vlakem do ádru.“

To přemýšlejte a hlavně volte svobodně! Já auto nemám a moje svobodná volba je ovlivněna především bezpečností, mám svoji rodinu rád, a možností v klidu sledovat okolí a hlavně vnímat rodinu. Dnes už vnočatům můžu tak ukázat okolí. Každý z nás tedy máme své priority, já rozhodně respektuji Váš postoj.

Honzasl: „Pokud vím, že se budu hrkat 4 hodiny ve 30 °C 810 z Letohradu, s přestupem ideálně v Doudlebách, Týništi, Václavicích, Náchodě a Teplicích....“

Buď jste na těchto diskuzích poprvé, nebo jste si nevšiml, že právě tyto nedostatky mne trápí a že jsem přesvědčen, že se investuje špatně, že cestující se tady ve věci neobjevuje ani náhodou, že se problém neřeší smysluplně. Proto Vás do jisté míry chápu.

Svoje řešení jste si sám povýšil na elegantní a zjevně ani nevíte, že bylo uvedeno do praxe bez jediného výsledku.
Já mám za to, že jedna vyvolená obec by v žádném případě neměla vydělávat na tom, co patří všem. I do soukromého lesa mám podle pravidel svobodný přístup. Naštěstí.
Úterý, 29. května 2018 - 23:15:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3182
Registrován: 6-2007
po 19 hodině odjel z Meziměstí Pn 59983 s 18 vozy

Středa, 30. května 2018 - 07:29:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 714
Registrován: 3-2009
Pokud vím, že se budu hrkat 4 hodiny ve 30 °C 810 z Letohradu, s přestupem ideálně v Doudlebách, Týništi, Václavicích, Náchodě a Teplicích....“
Nadsázku sice chápu, ale přijde mi až přehnaná, když se ta trasa dá zvládnout za 3h 15 minut s 1 přestupem bez použití 810. Samozřejmě ani to tak to není "jako auto", ale psát o 5 přestupech a 4 hodinách v 810 je fakt mimo.

Navíc je spousta jiných míst, odkud je vlak do Ádru konkurenceschopnější, např. HK, NA, Trutnov... což jsou všechno velká města. Primárně je třeba, aby vlakem lidé přijeli z takovýchto měst. To, že někdo ze 100km vzdáleného Letohradu přijede autem, nevidím jako nějaký zásadní problém (samozřejmě by ale bylo fajn, kdyby to i odtamtud fungovalo po dráze lépe).

Jsou i jiná kritéria, proč volit veřejnou dopravu než jen rychlost, zejména v případě, že jedu na výlet - například to, že nebudu muset řešit parkování, popř. problém, že v místě vůbec nezaparkuji.
Středa, 30. května 2018 - 20:48:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4718
Registrován: 3-2004
No, dostavily se přesně takové reakce, jaké jsem chtěl nadsázkou o 4 hodinách v 810 vyvolat.

Jde o to, že se tady ptáme: Proč ti oškliví gumokolisti zamořují Ádr svými plechovkami?

a) Protože povědomí široké veřejnosti z mé "sociální bubliny" o veřejné dopravě na lokálkách ve východních Čechách je takové, jak jsem ho popsal. Já sám samozřejmě moc dobře vím, co jezdí. Ale já jsem šotouš. Obyčejní lidé to vnímají takhle.

b) Protože moc dobře znám ČD a něco jsem se najezdil, přesně tuším, co se stane s krásně naplánovanou cestou, kde se mají vyskytovat jen plyšové sedačky modernizovaných klimatizovaných vozidel, ve chvíli jakékoli mimořádnosti (závada na 854). Železničáři s neskrývanou radostí na nastartují šukafony a vymyslí obskurní přestupy v uzlových stanicích typu Doudleby a Václavice, ideálně s půlhodinovým čekáním. Ideálně s letním koloritem našich lokálek, výlukou a dopravou přecpanými vyhrkanými zájezdovými Karosami. Když jsem na cestě sám s báglem a spacákem, je to prostě jen dobrodružství. S nešotoušskou partou a dětmi to je prostě vopruz ("to jsme se zas nechali překecat...")

Tohle zničte a uvidíte, že lidí ve vlaku přibude. Nasadit kvalitní vozidla, garantovat je, udělat dobrý JŘ a propagovat - a hned se to pozná.
Čtvrtek, 31. května 2018 - 08:16:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 716
Registrován: 3-2009
Nasadit kvalitní vozidla, garantovat je, udělat dobrý JŘ a propagovat - a hned se to pozná.
S tím naprosto souhlasím. Je hodně co zlepšovat a taky je třeba to dostat mezi lidi.
Ale abychom se k tomu dostali k nějakým závěrům, tak diskuze nemusí nutně začínat takovými nesmysly typu 5 přestupů...

Já se s až takovým "nepovědomím ohledně současného stavu železnice" ve větší míře nesetkávám, spíš se setkávám s velmi odmítavým postojem vůči autobusům obecně, nedůvěře v přestup vlak/bus či bus/bus.
Čtvrtek, 31. května 2018 - 12:08:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1894
Registrován: 12-2009
Železničáři s neskrývanou radostí na nastartují šukafony a vymyslí obskurní přestupy v uzlových stanicích typu Doudleby a Václavice, ideálně s půlhodinovým čekáním.

Jestli čtyři hodiny v 810 byla nadsázka tak tohle je ještě 4x větší. Neznám jediného zaměstnance ČD, který by měl rád mimořádnosti. A rozhodně se je nesnaží řešit tímto způsobem. Je pravda, že pokud nastanou tak se takováto řešení občas použít musí aby se alespoň někdo někam nějak dostal. Poslední případ co jsem si zažil na vlastní kůži cca půl roku zpátky. Když na ranním Sp z Moravského Karlova do Letohradu zdechla ještě asi na Štítecké právě 854. Z Častolovic byl nasazen náhradně motorek 810 odjel z Častolovic a přijel +- do HK včas. Furt mi to připadá jako nejlepší možné řešení, které se moc nevidí. Nebo by jste raději čekali 60 minut na další spoj? Nebo šli vrátit lístek a šli domů, protože další vlak již nemá kapacitu? Tohle operativní řešení umí pouze ČD a patří jim za to mnoho plus bodů.... Pravda, někdy by se třeba dalo lépe ale po boji je generálem každý. Bohužel technické problémy občas postihnou všechny stroje / zařízení. 854 trutnovské to maj stížené ještě o obrovský akční rádius. Jezdí až do Šluknova a Šluknov - Trutnov je vzdušnou čarou sice jen 113km, ale po železnici nejbližší cestou 203km

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Čtvrtek, 31. května 2018 - 13:07:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 155
Registrován: 3-2013
Honzasl: „Jde o to, že se tady ptáme: Proč ti oškliví gumokolisti zamořují Ádr svými plechovkami?“

Není to ani za a), ani za b), jak jste napsal, je to za cééé. Jde o životní styl, o pátou končetinu. Když někdo jezdí 400m do posilovny, 500m do práce, když děti neujdou pár metrů, tak asi nějaká změna nastala. Vidím to na některých turistických trasách, po kterých dnes téměř nikdo nechodí. Tak to bohužel je, šlapu tady po nich 60 let.

Dovolím si přidat vtip, který možná ani vtipem není:
V Lurdech se tísní zástup zbožných věřících kolem muže, který vykřikuje: „chodím, opět chodím!“
„To Vás jistě uzdravila Lurdská Panna Maria.“
„Ale né, někdo mi ukradl auto!“

Ale vážně, můj možná neelegantní návrh, jak pomoci místním, aby oni mohli používat gumokol pro vyřešení nezbytných věcí je buď zákaz, nebo výrazné zdražení parkovného. Pochopitelně zlepšovat veřejnou dopravu. Efektivně zlepšovat, tak, aby to pocítil cestující. Ale o tom tady píšu 2 měsíce.
Pátek, 01. června 2018 - 07:24:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4719
Registrován: 3-2004
Videosen

V tom případě nejsme ve-při. Vy navrhujete parkovné zvýšit, já vstupné - oboje je možné. Parkovné bohužel může mít ten efekt, že aut neubyde, ale přibude práce pro policii, neb se bude více parkovat mimo parkoviště.
Ale v obou případech jedná o přirozenou regulaci - přes peníze.

Zatímco vy hovoříte o "o životní styl, o pátou končetinu". Tady už jsme mimo diskuzi o (veřejné) dopravě a dostáváme se někam k sociálnímu inženýrství a to bych nerad.

Vidím to na některých turistických trasách, po kterých dnes téměř nikdo nechodí.
Jenže to není důsledek toho, že by lidem upadly nožičky, ale důsledek toho, že lidi s nožičkama dneska sednou v pátek odpoledne do gumokolu a sobotu špacírují po červené někde v Alpách. Nehledě na to, že některé značené trasy jsou opravdu jen trasy, nic tam není, co si budem povídat.
Pátek, 01. června 2018 - 22:19:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 156
Registrován: 3-2013
Mezi vstupným a parkovným vidím podstatný rozdíl. A to jak v rovině účinku na problém tak v rovině férovosti. Jak jsem psal kšeftovat s platbou za vstup do prostor, který patří nám všem, je ubohost, nikoli přirozená regulace. Jedna vyvolená obec není stát. Pochopitelně nějaké vstupné být musí, ale pouze do výše prokazatelných nákladů, které souvisí s údržbou cest v rezervaci, WC apod.
Ale zpět k dopravě. Parkovné bylo zrušeno a v podstatě převedeno do vstupného. Tím ten, kdo přijde pěšky, přijede na kole, nebo vlakem zaplatí naprosto stejně, jako ten, kdo způsobí zahlcení silnic se všemi důsledky, které jsem tady několikrát popsal.
Co se týče udržitelnosti situace ve skalách se shodujeme s místenkami, v dopravě jsem pro razantní (částka podle účinku)zvýšení parkovného nebo zákaz vjezdu. Jsem si vědom, že se to budou lidi snažit ošulit, ale toho prostoru v Ádru moc není a je úplně jedno, jestli policajti budou preventivně sázet pokuty, nebo budou dokola „asistovat“ při každém zahlcení místa.


Honzasl“ „Jenže to není důsledek toho, že by lidem upadly nožičky, ale důsledek toho, že lidi s nožičkama dneska sednou v pátek odpoledne do gumokolu a sobotu špacírují po červené někde v Alpách.“


Bavíme se o Česku, tak dám příklad, a protože šlapu často, klidně i víc příkladů. Nedávno jsme šli z České Skalice lesní cestou do Ratibořic. Před námi rodinka, za námi rodinka. Pár lidí na kole. Přijdeme na místo, auto na autě, dokonce i v sadu mezi stromy. To samé pod Bezdězem. O tom píšu.

Honzasl: „Nehledě na to, že některé značené trasy jsou opravdu jen trasy, nic tam není, co si budem povídat.“

Tak, to je úhel pohledu, já se snažím okolí vnímat a to, že je u nás všude krásné, o tom jsem fakt přesvědčený. Třeba to chce jen odložit mobil a vysoukat se z plechovky. Prosím, nebrat osobně.
Pondělí, 04. června 2018 - 13:52:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4721
Registrován: 3-2004
Jak jsem psal kšeftovat s platbou za vstup do prostor, který patří nám všem, je ubohost, nikoli přirozená regulace.

Kšeftovat se platbou za přenos dat přes elektromagnetické pole, které patří nám všem je ubohost..... že je to všech, neznamená, že je to pro všechny. Ale jinak vám dávám za pravdu, že parkovné je spravedlivější a více motivuje k cestám vhd. Ovšem jeho výše musí být odstrašující a široce veřejně známá (nutnost propagace).

Jak teď proběhlo médii, sama existence turistiky a cestovního ruchu je ekologická katastrofa. [happy]
Úterý, 05. června 2018 - 21:49:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 3-2013
Honzasl: „že je to všech, neznamená, že je to pro všechny.“

Co se týče turistických cest, znamená.
Čtvrtek, 07. června 2018 - 16:16:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 376
Registrován: 12-2011
https://www.facebook.com/sumperskydenik/videos/vb.119872068084660 /1975925275812654/?type=2&theater&comment_id=1978390945566087&not if_t=comment_mention&notif_id=1528378996226551
Čtvrtek, 07. června 2018 - 20:50:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 7-2009
Do Dobrušky dnes Mn 742.185 s pěti vozy (4 Eas prázdné, jeden ložený) a dva ložené dřívím zpátky do Opočna[ok].
Se vším co má kola nebo kozy jsou problémy!
=M=
jitachru
Pátek, 08. června 2018 - 00:38:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 756
Registrován: 3-2017
Kam všude vlastně tedy zasahuje rajón trutnovských 854 ?
Pátek, 08. června 2018 - 07:45:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5036
Registrován: 11-2007
jitachru: od Šluknova po Štíty. Jižní hranice bude asi Kolín.
Pátek, 08. června 2018 - 10:09:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7270
Registrován: 9-2003
Štíty ne,jen Moravský Karlov..(a od neděle do Štítů vůbec nic..) 854 zajíždějí i do Ústí nad Orlicí [wink]
..pořádná mašina má kotel a komín..
Pátek, 08. června 2018 - 20:03:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 477
Registrován: 7-2017
Doplním
Trutnovské 854 z Kolína dále do Rumbura a Šluknova.
Pátek, 08. června 2018 - 22:12:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12294
Registrován: 8-2004
A copak Rudolf 33 asi tak píše... [crazy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
jitachru
Sobota, 09. června 2018 - 00:33:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 759
Registrován: 3-2017
Byl by to zajímavý přímý spoj: Moravský Karlov-HK-Trutnov-Kolín-Šluknov. Ale teoreticky by šel vytvořit vlak s přímými vozy: 1948/1784/1808/1106 Letohrad-Šluknov.
Sobota, 09. června 2018 - 09:34:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7271
Registrován: 9-2003
[biggrin][ok][kladivo]
..pořádná mašina má kotel a komín..
Sobota, 09. června 2018 - 09:52:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4990
Registrován: 12-2004
AlF: Ten spoj by musel jet ze Štítů až do Poustevny, jinak to nemá smysl.
Sobota, 09. června 2018 - 14:26:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 306
Registrován: 7-2003
Trutnovské 854 zajizdeji i do Prahy a Pardubic, Mezimesti, Vrchlabí, možná i Děčína, ale to si nejsem vůbec jistý.
Sobota, 09. června 2018 - 17:46:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1895
Registrován: 12-2009
Petrik: Obrat do Děčína byl rušen myslím s tímto grafikonem.
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Petr_hradecký
Sobota, 09. června 2018 - 18:17:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1765
Registrován: 4-2015
@Petrik: Trutnovská 854 ve Vrchlabí? Neviděl jsem, neslyšel jsem... Kunčicemi n/L projíždějí, to jo, ale dál na 044 jsem je nikdy v rámci řádné dopravy neviděl.
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Sobota, 09. června 2018 - 19:20:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1418
Registrován: 2-2010
ad Petr Hradecky: Jezdí v X z Kunčic v 5:25 a 6:01 do Vrchlabí, zpět v 5:48 a 6:38
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Petr_hradecký
Sobota, 09. června 2018 - 20:58:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1767
Registrován: 4-2015
Aha, takhle brzo ráno se tam nevyskytnu...
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Sobota, 09. června 2018 - 22:45:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 307
Registrován: 7-2003
Mj, jak píše trs2004. Z Trutnova na 5730 do Vrchlabí zpět do Trutnova na 5735 a dál na 1787 do HK a zpět 1784 a skrz Trutnov do Kolína na 1808. Ještě jsem samozřejmě jsem zapomněl Choceñ a třeba Adršpach :-). A kdoví jestli nejezdí i do Ml. Boleslavi města. A budou zřejmě jezdit do Sobotky resp. snad do Bousova.
Sobota, 09. června 2018 - 23:50:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1455
Registrován: 9-2003
Trutnovské 854 do Prahy? Na čem??
Dopravní statistiky na www.ioda.cz a zajímavosti na www.facebook.com/IODA2013
Neděle, 10. června 2018 - 00:19:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1896
Registrován: 12-2009
Lokom: Ze začátku grafikonu se to tu probíralo jedná se o noční víkendové esko S1 Kolín - Praha - Kolín.


Obrat: 9300 / 9303
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Neděle, 10. června 2018 - 08:55:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 494
Registrován: 8-2017
Nevyšlo by při spotřebě, jakou to na zastávkovym vlaku na koridoru musí mít, už lepší tam otočit rovnou ešus? Popřípadě vzhledem k obsazenosti a tomu, že touhle dobou se nikam zas tak nespěchá, spíš regínu.
Neděle, 10. června 2018 - 16:16:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1110
Registrován: 1-2006
Týniště - Broumov (resp. Pohoří - Náchod) 10.6.18




Pondělí, 11. června 2018 - 14:52:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 10-2017
Nebo k tomu Sp vlaku v sezónních časech přivěsit v Letohradě 810, která by přijela ze Štítů a odvěsit jí v Krásné Lípě, odkud by jela přes Panský do Mikulášovic.
Úterý, 12. června 2018 - 21:15:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 7-2009
Ve Vamberku dnes pro prázdné vozy Čmelda 770.529 KDS, nikdo nefotil?
A pokud se zítra něco nezmění s Mn do Rokytnice 750.338.[jidlo]
Se vším co má kola nebo kozy jsou problémy!
=M=
Středa, 13. června 2018 - 04:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 7-2009
Na Mn do Rokytnice dnes potvrzena 750.338-6.
Se vším co má kola nebo kozy jsou problémy!
=M=
Pátek, 15. června 2018 - 10:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 9-2017
Hollywood: Jaký je důvod nasazení 750.338 na Mn Pce-Rokytnice? Nedostatek 742?
Pátek, 15. června 2018 - 11:35:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 7-2009
182.168-5: přesně tak. Vysoký správkový stav, aneb skoro není čím jezdit. Dnes měla 0.338 Rokytnici také.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hollywood.)
Se vším co má kola nebo kozy jsou problémy!
=M=
Pátek, 15. června 2018 - 22:04:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 296
Registrován: 12-2013
Dnešní návštěva Rokytnice 750 338 [satan]
Video:https://youtu.be/4yUAs5BiDwU
A nedávná obilna kampaň v Žamberku

Video:
https://youtu.be/0D9Dy3956Bk