Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Podorlické tratě » Archiv diskuse Podorlické tratě do 21. 05. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Podorlické tratě do 21. 05. 2018

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 06. května 2018 - 21:15:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1102
Registrován: 1-2006
Rosťav:

Psal jsem o "NAD" Náchod - Kudowa Zdroj, čímž opravdu nerozumim proč vytahujete vazbu v Náchodě. Posoudit ji nejsem schopen - mám jedinou zkušenost, kdy to při 15 minutovém zpoždění vlaku nevyšlo (hm, asi řidič spěchal na oběd, čímž chápu, že čekat tři minuty na vlak je špatně...), od té doby jsem nějak neměl náladu zjišťovat jestli to klapne nebo ne a na základě jediné zkušenosti to hodnotit nebudu. Počítám, že by na nepřípoje kraj, když už má tabuli, mohl mít analytiku a vědět.

Obecně ale... Pokud budu chtít 8:48 z Kudowy Zdroje vlakem, znamená to z HK v šest a spoléhat na přestup v Náchodě v 7:10 a přes hodinu čekat nebo to dojít pěšky. Beztak je nejbližší zastávka kilák od nádraží... Budu-li opravdu chtít, třeba do toho i půjdu, ale je fakt, že za takovéhleho nastavení, kdy navíc prvních/posledních deset km až na výjimky jedu VHD až 80 minut (zpět s rizikem bonusu 60-120 minut navíc při zpoždění, protože Os bude těžko čekat v HK na přestup z R ze stejného směru), už je to u normálního člověka na výlet autem. Cesta zpátky? Radši neřešim, asi bych si měl sehnat kontakty na taxikáře z Náchoda.

Stejnětak polák, který dojede 8:34 do Kudowy, zajásá nad tím, že v S:30 v taktu odjel spoj na Náchod. Nejde o vazby na desetiminutový přestup - to ani za situace, kdy poláci takt nemají a my ano, není možné -, ale pokud chceme prostředí, kdy alespoň lidé z větších měst nemají mít potřebu vlastnit a pro výlety využívat auto (budou-li vlastnit a nebude-li nějaké omezení, pak prostě pojedou), nebo stav, kdy nám aspoň část poláků přejde do VHD, je tenhle stav problém. Samozřejmě je otázkou, zda je to problém, který by měl řešit kraj. Jako podporu cestovního ruchu asi ano, ale s nějakými mezemi.

Každopádně můj závěr je ten, že z obsazení současných spojů mezi Náchodem a Kudowa Zdroj se směrem k potenciálu osobní dopravy na dráze na tom neexistujícím úseku nedá nic rozumného vyčíst, a pokud by se to takovým směrem mělo začít ubírat, bylo by fajn nějakou takovou "NAD" dát do kupy, aby se na to zvyklo.

Rosťav:
"každopádně ti, co dnes jedou vlakem z PL, tak v minulosti jezdili autem... jinak řečeno - je to ukázka toho, že cestující do veřejné dopravy lze převést, samozřejmě že ne všechny."
Tak tohle je z Vaší strany velmi pravděpodobně brutální manipulace. Chápal bych to jako PR, ale v tomhle vlákně snad na toto nehrajeme, ne? Máte na to nějaké průzkumy? Osobně se spíš domnívám, že jsou to lidé, kterým se otevřela existencí železničního spojení nová možnost - dost pravděpodobně někteří z nich (právě ti z velkých měst, na které cílíte) ani auto nevlastní. Nové příhraniční spojení vítám, ale kua nelze to prezentovat stylem kolegů od PID, tedy že nárůst je způsoben tím, že všichni začali jezdit vlakem, a povedlo se tak něco úžasného.
Zvlášť když kolem Prahy je živelný nárůst o velmi rychlé reurbanizaci, která je spíše negativním důsledkem zlepšování spojení, a v okamžiku dosažení stropu kapacity se jde natvrdo do vydírání státu jednou z jeho složek.

Takže ve výsledku jste tam dostal o 200 lidí víc než by se tam dostalo jen auty. Nevím jestli kapacita parkování nebyla rozumným stropem pro dlouhodobě udržitelný počet lidí, kteří se v té lokalitě najednou pohybují, takže připouštím i pohled, že dostat tam další lidi nemusí být úplně pozitivní. Plus osobně mne to množství lidí od cesty do Adršpachu silně odrazuje.

Byl jsem poslední léta v několika obdobných lokalitách, kde se to záchytným parkovištěm řešilo, a půlhodinový interval nebyl problém ani při zásadně jiných frekvencích cestujících. Jasně, mělo by to být jedno z několika opatření (výrazné zdražení parkování v místě a důsledné pokutování přestupků, doprava ze záchytného parkoviště zdarma - financovaná výtěžkem z parkování v místě ap.).

Nevím, ale působí to na mne tak, že něco děláme, ale není úplně jisté zda se radovat z toho, co se podařilo. Z pohledu výletů do Polska ano, z pohledu provozovatele Adršpachu, kterému poláci vykryjí naše lidi, asi také. Ale nejsou i jiné pohledy, kde to tak optimisticky nevychází?
Neděle, 06. května 2018 - 23:10:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 698
Registrován: 3-2009
Kudowa - na obou stranách to z principu navazovat nemůže, když u nás je pravidelná doprava a v PL ne, to je jasné.
Já mám s přestupy obecně dobré zkušenosti (trasu HK - Kudowa - příp. dále PL jsem jel několikrát), ale máte pravdu, že obecně čekání na přípoje vlak-bus nefunguje tak, jak by mělo, na tom je ještě hodně co zlepšovat. Zajíždění linky NA - Kudowa na nádraží by také nebylo od věci.

Máte na to nějaké průzkumy? Těch lidí přímo ve vlaku jsem se pochopitelně neptal, to je pravda, nicméně v mém okolí se naprosto minimální množství lidí rozhoduje, kam jet na výlet podle toho, zda někam jede veřejná doprava... Nicméně když tam, kam chtějí jet, jede slušná veřejná doprava, tak nemálo z nich ji využije, když nejede, berou auto. Rodin bez auta znám opravdu minimum, včetně obyvatel větších měst, u mladých lidí "ještě bez auta" nebývá problém si (občas) o víkendu půjčit např. auto rodičů. Tj. vycházím z obecné zkušenosti lidí ve svém okolí (šotouše z toho vynechávám, tam to rozhodování je trochu jiné...).

Nicméně pokud přistoupím na váš pohled, tak pokud jsem vás dobře pochopil, nemá smysl vlaky přidávat/zlepšovat, protože to akorát generuje nové cestující, ale z aut tím (téměř) nikoho nedostaneme. No tak když myslíte [happy]

Nebylo by podle vás lepší zrušit tam i vlaky z Čech, aby se tam ti bez auta nedostali vůbec a nezabírali v Adršpachu místo těm, co přijeli autem, když kapacita parkovišť je "rozumným stropem pro dlouhodobě udržitelný počet lidí, kteří se v té lokalitě najednou pohybují"?
Opravdu by ti lidé (větší část z nich) nepřijeli autem, když by se jim zrušil vlak?

Já si také myslím, že do Adršpachu lidí jezdí až až, ale ve zhoršování/nezlepšování veřejné dopravy cestu opravdu nevidím...
Pondělí, 07. května 2018 - 11:02:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 8-2010
V sobotu jsme jeli na Pochod přes tři hrady do Potštejna. Sp 1949 i 1950 měly v Týništi n./O. zpoždění 35 minut. Sp 1949 jel v 7-vozovém složení, nestačil jsem se moc dívat, ale 854 byly min. dvě. Na konci vlaku řazen Bdtax plný cyklistů. Vlak celkově přeplněn, stálo se všude, kde se dalo. Svou půlhodinku cesty jsme strávili v prostoru se 4 kočárky, 5 dětmi, dvěma gumovými čluny a jedním psem [biggrin]
Po cestě přistupovali další cyklisté, kteří měli dost problém se naskládat byť se dvěma koly. V Potštejnu vystoupil dav, ale i tak jel dál vlak slušně obsazen.
Pondělí, 07. května 2018 - 13:59:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 5-2018
ad Tři hrady - ono zvládnout takový nápor frekvence se prostě nedá. Loňského roku jsme byli pořizovat videodokument z tohoto " turistického pochodu"(příspěvek v Ročence 2017 Letohradského železničního klubu), protože předcházející roky to bylo vždy fiasko dráhy. Soupravy byly posílené, jak to šlo(musí se taky trochu dbát na délku nástupišť!). Prostě - plánované minutové pobyty po stanicích a zastávkách při takovéto frekvenci se nedají dodržet. Snad to ale letos bylo se zpožděním o poznání horší a každé zpoždění na jednokolejce se přenáší na protivlaky. Loňského roku byl rekord: Sp 1950 v Letohradě na obratu od Sp 1947 měl pouze 17 min! Jiné roky 45-60 min.
On to v podstatě již není pohodový turistický pochod, ale akce připomínající exodus!
Pondělí, 07. května 2018 - 19:43:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1103
Registrován: 1-2006
Rosťav:

Dostali jsme se k podobné diskuzi jako nedávno ve vnímání okolí v tom smyslu, že většina mladých z kraje zdrhá. I v tom, zda většina lidí ve větších městech v kraji má/nemá auto a preferuje je před veřejnou dopravou je to o konkrétním okolí. Sám jsem díky svému způsobu života atypem - auto mám, ale víceméně je nepotřebuju a využívám je jen v případech, kdy je to VHD nezvladatelné nebo časově velmi výrazně nad mé možnosti (co jsem přestal spěchat, jsem tak nějak spokojenější, a obtěžovat se kličkováním mezi blázny, kteří se tak realizují, nehodlám, bo mě to unavuje... je to i pro jejich dobro, protože je dodržováním rychlosti strašně prudim... [happy]). Parkováním v ulici demotivuji své okolí od toho, aby si auto pořizovali další lidé - mají problém parkovat, což je jeden z faktorů, které člověka při rozhodování o cestách autem nebo o pořízení auta ovlivňují. I v této diskuzi bych to ukončil tím, že vnímání je subjektivní a nejde na něm stavět dopravu v kraji - ta by měla stát na tom, že v rámci dostupných prostředků by kraj měl dělat všechno proto, aby jeho obyvatelé na většině svých soukromých cest auto prostě nepotřebovali. S nějakými rezervami (třeba právě těch posledních 10 km), ale domnívám se, že v hustěji osídlených částech kraje se toto nějak při troše skromnosti a pokory i daří.

Hele, já se zatím ještě obejdu bez mluvčího i vykladače mých postojů a názorů. [happy] Navíc Vám to ani nejde a mlžíte... Ve zkratce Valbřich vítám, reklamu na Adršpach méně - výsledek není o tom, že by Ádr nezkolaboval polskou IAD, jen se tam podařilo dostat víc lidí. Řešení není na kraji, musí si to vyřešit místní. Kraj může vypomoci zmíněným záchytným parkovištěm využitelným přes týden pro dojíždějící a podporou kyvadlové dopravy - to, jestli autem pojedou nebo nepojedou podbízením se s vlaky neovlivní. Prostor po tom, který přejde na vlak, zabere jinej, kterej by jinak skončil na o trošku dříve zavřeném přechodu.

To je to samé jako přesun Bělovsi. Sice super, bude zastávka u obchoďáku, čímž asi naroste frekvence, ale při potřebě ty zastávky mezi spíš projíždět, aby se vyjezdilo to, co se vyjezdit má, a nedělat z toho náchodskou S-Bahn, si kraj trošku nadělává do bot. Prostě tyhle věci nejsou jen vyloženě kladné, ale občas mají i nějaký ten malý kazík. Což neznamená, že by se do nich nemělo jít. Jen to znamená, že by politik měl vážit nejen přínosy, ale koukat na to multioborově. Chápu, že to mu dnes hlasy nepřinese. [happy]
Radekedar
Pondělí, 07. května 2018 - 19:55:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2366
Registrován: 6-2008
Rosťav:
"Kudowa - na obou stranách to z principu navazovat nemůže, když u nás je pravidelná doprava a v PL ne, to je jasné."
Při intervalu 120 minut se přípoje trefují těžko. Je nemyslitelné, aby případná se polská taktová doprava odvíjela od návazností v nějakém zahraničním Náchodě. Kdyby obě města chtěla (tedy pardon, jedno evropské město Náchod-Kudowa), může pendlovat autobus co 30 minut a starostové bít se v prsa.
www.atlasvozu.cz
Úterý, 08. května 2018 - 20:01:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 699
Registrován: 3-2009
Vhd sl: Jinak já ani auto nemám (dokonce ani "na půjčení u rodičů"), ale samozřejmě v okolí jsem za exota, zejména vzhledem k bydlišti (mimo větší město). Chybí mi párkrát za rok (kdy je to VHD fakt hodně špatné, nebo bych chtěl něco většího odvézt), což mi ale nestojí za to, abych si kvůli tomu auto kupoval. Pokud by se to změnilo a potřeboval bych ho víc, tak si ho koupím. Ale takhle většina lidí neuvažuje. [happy]

Parkováním v ulici demotivuji své okolí od toho, aby si auto pořizovali další lidé - mají problém parkovat, což je jeden z faktorů, které člověka při rozhodování o cestách autem nebo o pořízení auta ovlivňují. Tak to by mě fakt nenapadlo, mít takovouhle motivaci... Mě by to fakt štvalo, kdybych si objektivně potřeboval koupit auto a neměl bych kde zaparkovat a soused by byl rád, jak mi svým parkováním pořízení auta komplikuje.[uhoh]

v rámci dostupných prostředků by kraj měl dělat všechno proto, aby jeho obyvatelé na většině svých soukromých cest auto prostě nepotřebovali. Ano, zde se naprosto shodneme. Každopádně si myslím, že i když toto bude fungovat, stejně si skoro každý auto pořídí - aspoň "jedno do domácnosti". Auto prostě má k dispozici skoro každý dospělý a v blízké budoucnosti tomu jinak nebude (do daleké budoucnosti nevidím).

v hustěji osídlených částech kraje se toto nějak při troše skromnosti a pokory i daří. Tady se taky shodneme. Samozřejmě bylo by co zlepšovat.

Hele, já se zatím ještě obejdu bez mluvčího i vykladače mých postojů a názorů. Navíc Vám to ani nejde Já se Vás snažím pochopit, takže jestli mi to nejde vykládat, tak jsem vás asi nepochopil.[happy]

Vlastně se asi neshodujeme v jedné věci: můj pohled je spíš takový, že dopravní potřeby vznikají celkem bez ohledu na kvalitu veřejné dopravy (a pak záleží na tom, jak "dobrá" veřejná doprava je, a podle toho si šáhne/nešáhne na nějaké množství lidí) - aneb lidé pojedou na výlet do Adršpachu a když bude VHD slušná, tak ji využijí,
pokud Vás dobře chápu, tak dáváte velkou váhu kvalitě veřejné dopravy na tom, jestli lidé někam vůbec pojedou/přestěhují se apod. - tj. do Adršpachu je veřejná doprava špatná, tak nepojedou na výlet nikam/pojedou jinam = když bude do Adršpachu špatná VHD, tak tam nepojede tolik lidí, jako kdyby byla dobrá.
Já tento efekt veřejné dopravy považuji za velmi malý (byť samozřejmě existuje, třeba u mě to tak platí, když nemám auto).

Osobně jsem si vybíral bydliště i s ohledem na veřejnou dopravu, ale většina lidí to tak prostě nedělá, a už vůbec ne "na venkově".

Aby to nebylo jen o našich subjektivních pocitech, tak tady máte i čísla vývoj počtu obyvatel, zkuste třeba okres NA. Rozhodně se nedá říct, že by více rostly obce s dobrou veřejndou dopravou, nad 20% nárůst má Lhota pod Hořičkami, Nahořany, Vestec, Vršovka, Zábrodí - z toho je podle mě relativně dobrá veřejná doprava akorát v Nahořanech a Zábrodí, jinak to je dost špatné, i když ani jedno by "z mého pohledu" nebylo dostatečné pro to, abych se tam přestěhoval - například poslední víkendový spoj z NA do Zábrodí v 15:35. Naopak obce se skutečně dobrou veřejnou dopravou (a že na Náchodsku jsou) se tam moc neumisťují.
Středa, 09. května 2018 - 06:18:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4694
Registrován: 3-2004
soused by byl rád, jak mi svým parkováním pořízení auta komplikuje
Tohle prokecnout na offline verzi diskusního fora, tj. v hospodě, bál bych se, že auto utrpí trvalou ztrátu ventilků...

v rámci dostupných prostředků by kraj měl dělat všechno proto, aby jeho obyvatelé na většině svých soukromých cest auto prostě nepotřebovali.

Podle mě je problém v nepochopení toho, jak lidé na venkově, zvlášť ti s vlastním domem automobil používají. Automobil ve vaší představě nahradil kočár a bryčku a jezdí se s ním akorát na výlet a do kostela. Jenže dnes slouží automobil taky jako náhrada trakaře a žebřiňáku a vozí se s ním taky dříví, hnůj, písek, cihly a všeeeeeechno další. Prostě auto maká, nekupuje se jen tak pro svezení. Koukněte kolik lidí má za auto přívěs..,

Když to vezmu na sebe, tak i kdyby se v mojí obci zahustil tak VHD na 15 minut, tak je mi to prd platné, protože autobus jezdí špatným směrem. Do práce a z práce mě zaveze každý den bez problémů, cokoli ostatní je nerealizovatelné.

Příklad z mého vesmíru. VHD je organizovaná jako spojení "spádových vesnic" s městem. U mě - Nekoř-Letohrad, spojení super. Spojení Letohrad-Źamberk, super. Spojení Česká Rybná-Žamberk, tak paráda. Jenže já jezdím ČR-Nekoř a tam prostě rozumné spojení NEexistuje. A nikdy nebude, protože spojovat prdel světa s jinou prdelí není funkce VHD - nebo za cenu extremních nákladů z veřejných peněz.

Osobně jsem si vybíral bydliště i s ohledem na veřejnou dopravu, ale většina lidí to tak prostě nedělá, a už vůbec ne "na venkově".

Bydliště s dobrou vhd na "venkově" je tak možná byt v Ústí nad Orlicí, někde mezi nádražím a autobusákem, to je dobrá VHD, kde by se dalo uvažovat o "nemít auto". Všechno ostatní v celém okrese stojí za houby a nikdy to nebude lepší
Středa, 09. května 2018 - 09:43:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 700
Registrován: 3-2009
Honzasl:
A nikdy nebude, protože spojovat prdel světa s jinou prdelí není funkce VHD - nebo za cenu extremních nákladů z veřejných peněz.
Primární funkce VHD to určitě není, ale pokud se JŘ staví systémem "uzel, do kterého se všechno sjede", tak pak funguje i mnoho takovýchto spojení - a je to spíš o způsobu tvorby JŘ, než o rozsahu jako takovém. Cestujících na každé z takových relací je "skoro nula", ale dohromady už to něco hodí. Osobně kolikrát docela zírám, jaké trasy lidi jedou díky tomu, že to z nějakých důvodů zrovna v jejich "obskurní relaci" je použitelné.

Myslím, že v okrese UO je více míst, kde se dá žít bez auta. Například Česká Třebová a Choceň. Samozřejmě i tam se dají najít směry, kam to stojí za prd zejména busem o víkendu, takže pokud má někdo potřebu tam častěji jezdit, no tak už to je zase o autu. Ale spojení do sousedních měst i do "velkých měst" je tam velmi dobré, po celý den se slušnou rychlostí i intervalem.
Pak záleží na tom, jaké má člověk potřeby a jak vnímá co je kvalitní VHD, ale dala by se najít i další místa. Vždycky záleží na tom, kam a jak často člověk potřebuje jezdit a co pro něj je "slušné spojení" - tj. je to do jisté míry individuální.
Pro někoho by to třeba mohl být třeba i Letohrad, Brandýs nad Orlicí apod.
Naopak asi pro nikoho to nebude např. Sudislav nad Orlicí [happy]
Středa, 09. května 2018 - 10:01:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4696
Registrován: 3-2004
Naopak obce se skutečně dobrou veřejnou dopravou (a že na Náchodsku jsou) se tam moc neumisťují.

Problém vidím spíš v tom, že existují srovnatelné obce s různě "kvalitní" VHD. To je přeci celé úplně špatně. Podle mě by měl existovat jasný systém kategorizace obci podle jejich "velikosti" a přidělené dopravní obslužnosti.
Zjednodušeně: obec 1000 obyvatel = hodinový takt, obec 2000 obyvatel = půlhodinový takt do uzlu. Atd. A nikoli že "co si kde vyhádají, to mají"
Středa, 09. května 2018 - 16:48:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 701
Registrován: 3-2009
Problém vidím spíš v tom, že existují srovnatelné obce s různě "kvalitní" VHD. Je pravda, že takové členění standard dle počtu obyvatel v KHK neexistuje (o PK nemluvě, tam je to co se týče dopravní "koncepce" absolutní tragédie). Na druhou stranu ale i v případě přijetí takového standardu by se jednalo o "minimální standard" a jistě by existovaly obce s více spoji neboli pořád by existovaly srovnatelné obce s různě "kvalitní" VHD - ono je to totiž přirozené, že pokud nějaká obec leží na spojnici větších měst, tak má lepší nabídku než když leží někde stranou. Například je logické, že Rohenice ležící na trase HK - Nové Město budou mít lepší obsluhu než srovnatelně velký Slavětín nad Metují.
Podobných příkladů by se jistě našlo mnoho.
Středa, 09. května 2018 - 18:33:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12249
Registrován: 8-2004
Honzasl:
"Problém vidím spíš v tom, že existují srovnatelné obce s různě "kvalitní" VHD. To je přeci celé úplně špatně."
Proč by to mělo být špatně? To chcete třeba i zakázat obcím možnost si nějaké spoje doobjednat a doplatit ze svého? A chcete to řešit celostátně?
Myslím, že jak množství finančních prostředků vynakládaných z rozpočtu na VHD, tak třeba kvalita (maximální stáří) vozového parku, by měly být rozhodnutím toho kterého zastupitelstva.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 09. května 2018 - 18:51:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1104
Registrován: 1-2006
Rosťav:
"Tak to by mě fakt nenapadlo, mít takovouhle motivaci... Mě by to fakt štvalo, kdybych si objektivně potřeboval..."
Psal jsem něco o své motivaci nebo o tom, že mě to uspokojuje? Byl to pouze popis externality z mého vlastnění vozu, ve vztahu k používání VHD pozitivní externality. Mimochodem co je to to "objektivně potřeboval"? Objektivní potřebou je TP nabo ZTP a to je řešeno vyhrazením místa. Ostatní je o požadavku na to, abych měl před ostatními výhody v užívání veřejného prostoru na základě toho, že auto používám víc než oni, což je poněkud absurdní.

Rosťav:
"... stejně si skoro každý auto pořídí - aspoň "jedno do domácnosti". Auto prostě má k dispozici skoro každý dospělý a v blízké budoucnosti tomu jinak nebude (do daleké budoucnosti nevidím)."
Bylo by tomu tak, kdyby neexistovala fyzika. K čemu bude každému auto, když po infrastruktuře z kapacitních důvodů neprojede a ve městech nezaparkuje? Popisovaný vývoj znamená renesanci segregované VHD přes těžký dopravní kolaps na silnicích. Dokonce bych řekl, že do veřejné dopravy daňoví poplatníci investují právě proto, aby kolaps nenastal. Pokud kolaps nastane, nikdo další soudný o IAD nebude stát a Vaše vize se tak nenaplní.

Rosťav:
"... můj pohled je spíš takový, že dopravní potřeby vznikají celkem bez ohledu na ..."
Dalo by se říci, že dopravní potřeby vznikají proto, že se to nezvládlo v jiných oborech tak, aby doprava nebyla potřeba, což je ideální a léty prověřený stav. V územním plánování, v centralizaci všeho možného (politika), v marketingu a byznysu. Naše společnost je v rovině plnění potřeb lidí nesoběstačná a tím uměle postavená na dopravě, pro kterou chybí infrastruktura. Zjednodušování vedlo k tomu, že člověk neplánuje pokrytí svých potřeb dlouhodobě a potřebuje neustále pendlovat z místa na místo, k čemuž je marketingem různých výrobců motivován. Vidíme svobodu v tom, že můžeme mít všechno a hned. Technicky a ekonomicky to ale společnost nezvládá a reálně ani na takové ploše zvládat nemůže - proto se většina společnosti stahuje do center.

Rosťav:
".. dopravní potřeby vznikají celkem bez ohledu na kvalitu veřejné dopravy..."
Je to o něčem jiném. Čím víc lidí z VHD odejde, tím blíž jsme kolapsu, protože ti, kteří ještě jsou ve VHD (pokud tam nebyli vtaženi uměle stejně jako jsou uměle lákáni do velkých měst za vidinou vyšších příjmů - lákáním na dobré dojíždění, aby byla nabízená kapacita využitá, to dále deformujete), jsou pro ty, kteří využívají IAD pozitivní externalitou z hlediska kapacity infrastruktury. Úkolem dopravních inženýrů je snažit se udržet takový poměr IAD : VHD, aby to dostupná infrastruktura zvládala a fungovalo to.

Ano, dávám rovnítko mezi kvalitní dostupnost potřeb lidí a jejich ochotu do konkrétních míst jet (což je v dané lokalitě např. i předpoklad zaměstnanosti v cestovním ruchu, a tedy občas i tom, jestli tam bude ještě někdo žít, resp. jestli počet lidí neklesne tak, že tam zkolabují základní služby státu) nebo v nich dlouhodobě žít.
Středa, 09. května 2018 - 21:47:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 149
Registrován: 3-2013
Vhd sl: „Soucasne to neni uplne fer, protoze o delce nastupiste rozhoduje majoritni objednatel dopravy.“
Netuším, co je nefér na tom, že upozorním na botu. Jako cestující vůbec neřeším, kdo za ní stojí, ale v každém případě nemám radost. Uvidíme, jak dopadnou další akce.
Čtvrtek, 10. května 2018 - 05:49:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1105
Registrován: 1-2006
Videosen:
"Netuším, co je nefér na tom, že upozorním na botu. Jako cestující vůbec neřeším, kdo za ní stojí, ale v každém případě nemám radost."
Není fér tu domnělou botu přisuzovat stavbám, protože stavba přizpůsobuje řešení podle zadání toho, kdo by jako jediný měl dokázat říci co tam bude jezdit - objednatele dopravy, v tomto případě kraje. Není fér ani to, že požadujete, aby stát stavěl a následně udržoval víc než je reálně potřeba (tedy tolik, kolik si řekne strejda, kterej si tam s přispěním daňových poplatníků realizuje svoje věci ???). Jste po bitvě generálem, pokud tvrdíte, že to mělo mít jiné parametry (dala se reálně předpokládat oprávněnost?), a vůči těm, kteří měli s péčí řádného hospodáře říct délku (a případnou rezervu) to opravdu není fér. Neudělali nic špatně, jen z nějakého důvodu došlo ke změně koncepce, u které se uvažovalo s tím, že bude jako nepříliš pravděpodobná a nepříliš častá řešena na straně dopravce.

Jako cestujícího Vás to nemusí trápit - v případě, že se vlak nevejde k nástupišti, budete postupovat podle pokynů dopravce, který v tom mimořádném případě, kdy je delší, přijme opatření. Jako daňový poplatník byste měl preferovat řádnou péči hospodáře, tedy to, že se postaví jen to, co je reálně potřeba. K dokonalosti chybí už jen to, aby se z toho začala dělat politika (ostatně kraj se občas ke stavbám, jejichž přípravy se účastní, chová po politické lajně velmi zajímavě v tom smyslu, že využívá neznalosti obecenstva o svém zapojení a meje si ruce) nebo aby začala padat trestní oznámení...

Vašemu přístupu rozumím, v rovině politiky s ním nesouhlasím - nic není zadarmo, socialismus už je pryč.
Čtvrtek, 10. května 2018 - 07:40:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 702
Registrován: 3-2009
Objektivní potřebou je TP nabo ZTP a to je řešeno vyhrazením místa. Ostatní je o požadavku na to, abych měl před ostatními výhody v užívání veřejného prostoru na základě toho, že auto používám víc než oni, což je poněkud absurdní.
Tak ZTP je bez diskuze.
Jinak nesouhlasím - není reálné, aby "nikdo nemusel nikam dojíždět" a stejně tak není reálné zajistit všechny vazby veřejnou dopravou, z čehož tak nějak vyplývá, že někteří lidé opravdu auto potřebují.
Další věc je například to, že nemálo lidí vozí své rodiče/prarodiče po doktorech apod. Sice jejich rodiče ZTP nemají, ale veřejnou dopravou by to opravdu nedali. Takoví lidé mají objektivně větší potřebu parkovat (potažmo vlastnit automobil, užívat silnice) než (např.) já. Obdobně např. takový řemeslník své auto k práci objektivně potřebuje. A takových je více.

Bylo by tomu tak, kdyby neexistovala fyzika. K čemu bude každému auto, když po infrastruktuře z kapacitních důvodů neprojede a ve městech nezaparkuje?
Zde jsem se vyjádřil trochu nepřesně, resp. jsem možná nebyl úplně dobře pochopen. Nemyslel jsem to ve smyslu "aut bude určitě výrazně přibývat", ale spíše "aut nebude ubývat" - v zásadě v blízkém budoucnu očekávám podobný stav jako dnes, kdy je běžný stav 1 auto v rodině ve městech a 2 auta na vesnici. Neboli ten stav už dneska JE a silnice nijak extra ucpané nejsou, až na pár výjimek (pořád beru, že tato diskuze není o Praze)...

Dalo by se říci, že dopravní potřeby vznikají proto, že se to nezvládlo v jiných oborech tak, aby doprava nebyla potřeba, což je ideální a léty prověřený stav.
A pěší doprava není doprava? Jak se lidé dostávali v minulosti např. na trhy , do kostela? To měl taky každý ve své obci?
Když to je tak ideální, tak proč to nevydrželo? Asi proto, že se lidé rozhodují trochu jinak/chtějí něco jiného?
Já bych to spíše popsal trochu jinak: ideální a léty prověřený stav je takový, že lidé soustřeďují své (častější) cíle cca do vzdálenosti hodiny cesty. Zatímco kdysi chodili pěšky, tak dneska jezdí auty/VHD a tím pádem se za stejný čas dostanou dále. Díky tomu, že se to "zvládlo" v dopravě, tak "není třeba to zvládat" v jiných oborech, které se můžou soustředit na jiné věci než na to, aby byly pro každého dostupné pěšky.
Pochopitelně každá změna má svá pozitiva a negativa, ale v zásadě je to ve společnosti vnímáno tak, že pozitiva spojená s rozvojem umožněným kvůli lepší dopravě převyšují negativa spojená s dopravou.

Čím víc lidí z VHD odejde, tím blíž jsme kolapsu, protože ti, kteří ještě jsou ve VHD, jsou pro ty, kteří využívají IAD pozitivní externalitou z hlediska kapacity infrastruktury. Úkolem dopravních inženýrů je snažit se udržet takový poměr IAD : VHD, aby to dostupná infrastruktura zvládala a fungovalo to.
Tak to je fakt.

pokud tam nebyli vtaženi uměle stejně jako jsou uměle lákáni do velkých měst za vidinou vyšších příjmů - lákáním na dobré dojíždění, aby byla nabízená kapacita využitá, to dále deformujete Ti lidé, kteří se stěhují z města, prostě chtějí odejít z města a drtivá většina z nich neřeší, jaká veřejná doprava je tam, kam se stěhují - resp. řeší to až po přestěhování a podle toho, jaká je, tak ji případně využívají. Jsou jiná důležitější kritéria (a opět nemluvím o sobě, ale o tom, co kolem sebe vidím), jako např. cena pozemku/domu, vzdálenost od nějakého většího města, existence MŠ/ZŠ, možná i obchodu... Kdyby tomu tak nebylo, tak proč by se stěhovali srovnatelně do vesnic s dobrou i špatnou dostupností VHD?
Asi trochu jiné to může být (nedokážu posoudit) v okolí Prahy, kde si dokážu představit větší množtsví lidí, kteří při stěhování ven z města uvažují o tom, jak se budou do té Prahy dostávat. Ale v regionech jako KHK či PK to opravdu zásadní roli nehraje.

dávám rovnítko mezi kvalitní dostupnost potřeb lidí a jejich ochotu do konkrétních míst jet
Pokud za kvalitní dostupnost lze dosadit i IAD, tak ano, je to jedním z kritérií.
Doporučuji se podívat též např. na navštěvovanost památek v KHK (teď narychlo nevidím nikde odkaz, ale někde jsem to viděl) a porovnat s jejich dopravní dostupností VHD apod.
Tj. ta diskuse nemusí být jen filozofická, ale data Vám nedají za pravdu v tom, že veřejná doprava má nějaký zásadní vliv na to, KAM lidi pojedou/přestěhují se. Má určitý vliv na to, JAK tam budou jezdit...
Čtvrtek, 10. května 2018 - 08:01:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4699
Registrován: 3-2004
Hroch:
Proč by to mělo být špatně? To chcete třeba i zakázat obcím možnost si nějaké spoje doobjednat a doplatit ze svého? A chcete to řešit celostátně?
Myslím, že jak množství finančních prostředků vynakládaných z rozpočtu na VHD, tak třeba kvalita (maximální stáří) vozového parku, by měly být rozhodnutím toho kterého zastupitelstva.


Nikoli celostátně. Standard obsluhy by měl být spíš krajský dokument, když už teda místní dopravu mají na starosti kraje.
Nikoli zakázat obcím objednat si nadstandard, ale stanovit jasný standard pro všechny, aby nedocházelo k tomu, co jsem zažil v poslední době, kdy starosta neustále každý rok bojuje za nějaký jeden spoj a po úspěšné bitvě přijde s návrhem nového GVD znovu zrušení spoje. Je to marné a zbytečně to zatěžuje obce. Starosta není přeci od toho, aby neustále jezdil na kraj vybojovávat nějaký autobus.

Stáří vozového parku je IMHO úplně mimo obce, aspoň v našich končinách je vozový park konstanta (ICOM). Spíš vidím problém v tom, že za dnešní situace není možné nasadit nějaký úsporný spoje, "protože ICOM nic jiného nemá".

No a hlavně - nevidím proč by obce, které nemají "štěstí" ležet na "dobré trase" měly ze svého doplácet dopravu. Od toho je snad máme to přerozdělování daní, abychom je přesypali od šťastných k nešťastným.
Čtvrtek, 10. května 2018 - 10:13:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 703
Registrován: 3-2009
protože ICOM nic jiného nemá
Ale má. Jezdí to třeba kolem Žamberka, hlavně Žamberk - Doudleby a nějaký spoj Žamberk - RK.
Hlavním omezujícím prvkem pro využití menších vozidel je využití nejsilnějších (obvykle školních) spojů na daném oběhu. Je levnější jezdit celý den s jedním velkým autobusem, než mít dva - velký na špičku a malý na sedlo (+ víkend).
Malý autobus je tedy rozumné pořídit tam, kde stačí po celý den, ale takových linek (oběhů) zas tolik není. Takže ono to zas tak jednoduché není.

No a hlavně - nevidím proč by obce, které nemají "štěstí" ležet na "dobré trase" měly ze svého doplácet dopravu. Od toho je snad máme to přerozdělování daní, abychom je přesypali od šťastných k nešťastným.
Souhlas s tím, že by měl být nějaký minimální garantovaný standard, který by obce měly mít bez ohledu na polohu. Nicméně to, že přes obec na "dobré trase" pojede více spojů než bude ten standard, je opravdu přirozené. Negativum takové "dobré polohy" je například větší provoz (méně klidu) apod.
Čtvrtek, 10. května 2018 - 14:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 399
Registrován: 11-2008
Malý autobus je tedy rozumné pořídit tam, kde stačí po celý den, ale takových linek (oběhů) zas tolik není.

Potom je třeba zrušit pravidlo oběh = linka. Já vím - nikdy se to tak nedělalo.¨

Malý bus by se měl v sedle a o víkendu nasadit na hlavní lince (mezi většími sídly v oblasti) a ve špičky zajíždí do malých obcí, které mají pouze špičkové spoje (příp. zajišťuje přímé spojení ve slabších směrech - kde se mimo špičku musí jet oklikou a s přestupem).
Velký bus jede na hlavní lince ve špičky, mimo ně pouze na linkách, kde je odpovídající poptávka.

Samozřejmě pak mají velké busy (a jejich řidiči) menší proběh. Pokud se to nevykompenzuje zájezdy a jinou smluvní dopravou, bude třeba řidiče velkých busů občas posadit do malého vozu.
Čtvrtek, 10. května 2018 - 14:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1606
Registrován: 12-2007
Potom je třeba zrušit pravidlo oběh = linka. Já vím - nikdy se to tak nedělalo.

V civilizovaných krajích ČR se to tak běžně dělá.

Malý bus by se měl v sedle a o víkendu nasadit na hlavní lince (mezi většími sídly v oblasti) a ve špičky zajíždí do malých obcí, které mají pouze špičkové spoje (příp. zajišťuje přímé spojení ve slabších směrech - kde se mimo špičku musí jet oklikou a s přestupem).

Tolik teorie. Bohužel reálně ani tak moc výkonů pro malé busy nevyjde, a to prostě proto, že na těch školních spojích je obvykle snaha vymést co nejvíce obcí, aby žáci ten velký bus zaplnily.
Čtvrtek, 10. května 2018 - 19:25:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 704
Registrován: 3-2009
Pavhob: Potom je třeba zrušit pravidlo oběh = linka. Já vím - nikdy se to tak nedělalo.
V linkové dopravě se to tak dělalo snad vždycky, i když historicky asi ne v takové míře jako dnes, kdy např. v KHK pravidlo oběh = linka opravdu vůbec neplatí. Praxi asi moc neznáte.
Kdybyste měl k dispozici oběhy, tak byste se divil, kam všude (= na kolik linek a míst) se za směnu řidič podívá. Leccos se dá vyčíst i přímo z jízdních řádů, popř. vypozorovat v terénu. Například zkuste jízdní řády dopravce CDS jezdící do Dobrušky. Bus téměř vždy odjede po jiné lince, než po které přijel.

Přesto je mnohde problém malá vozidla nasadit. Linka s málo spoji nesplňuje zas tak často předpoklad málo využitého školního spoje. Dost často je to o tom, že jede přes malé obce, ve kterých není ani první stupeň ZŠ. Pak stačí pár takových obcí a velký bus jede slušně zaplněn.

Velký bus jede na hlavní lince ve špičky, mimo ně pouze na linkách, kde je odpovídající poptávka.
I toto se v praxi běžně aplikuje, nicméně pořád tam musí být splněn předpoklad, ža v dané oblasti existují alespoň nějaké školní spoje, na které lze malý bus nasadit.
Čtvrtek, 10. května 2018 - 20:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12253
Registrován: 8-2004
Honzasl:
"Nikoli celostátně. Standard obsluhy by měl být spíš krajský dokument,"
Takže když sousední obec na sever má horší spojení, je to špatně, poněvadž je ve stejném kraji a horší spojení v sousední obec na jih nevadí, protože to už je fuj jiný kraj a tam ať si mají standard jaký chtějí?
Honzasl:
"aby nedocházelo k tomu, co jsem zažil v poslední době, kdy starosta neustále každý rok bojuje za nějaký jeden spoj a po úspěšné bitvě přijde s návrhem nového GVD znovu zrušení spoje."
A jak to vyřeší standard obsluhy? To jako standard obsluhy předepíše, že do každé obce musí přijet spoj mezi 18:10 a 18:20?
Honzasl:
"No a hlavně - nevidím proč by obce, které nemají "štěstí" ležet na "dobré trase" měly ze svého doplácet dopravu. Od toho je snad máme to přerozdělování daní, abychom je přesypali od šťastných k nešťastným."
Takže vybraným obcím více vzdáleným od centra nařídíme přestupy, aby přes ty obce blíže centru nejezdilo těch spojů náhodou moc?
A hlavně - co takhle nechat míru toho přerozdělování na rozhodování zastupitelů a umožnit jim se rozhodnout za jiných podmínek jinak?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 10. května 2018 - 22:37:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3177
Registrován: 6-2007
Dnešní Pn 53871 se 749 181-4

Pátek, 11. května 2018 - 10:01:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 454
Registrován: 7-2017
V sobotu 5.května již nepobral pětivozový R 1790 v České Skalici frekvenci, především cyklisty. Poměrně velká skupina (16 kol) a cca 12 osob zůstalo na nádraží skrývajíc se před ostrým slunkem v parčíku. Otcové rodin se ještě vecpali přes plné představky kol a kočárku do vozů rychlíku aby dojeli do Trutnova pro osobní auta a odvezli zbytky rodin s koly domů. Jinak jsem ve Skalici napočítal (možná ale údaj není přesný), již do téměř plného vlaku 32 kol a cyklistů + cca 40 cestujících. I místa určená pro přepravu kol a kočárků byla značně přeplněna. Někteří nastupovali a strkali kola i z druhé strany soupravy. Ti co zůstali na nádraží pěkně žehrali na ČD. Jednou za čas se pokusí využít jejich služby a takhle dopadnou.
Pátek, 11. května 2018 - 10:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1393
Registrován: 2-2010
ad mirek55: Určitě to byl R 1790? Protože to je Sp s řazením pouze 854 + Bdtn ?
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Kříž
Pátek, 11. května 2018 - 11:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 278
Registrován: 11-2005
Ti co zůstali na nádraží pěkně žehrali na ČD
Možná se jednalo o nezvládnutou předhlášku (druhá věc je, zda dopravce "ohlasiteli" sdělil, že taková skupina je nad jeho možnosti a "ohlasitel" se tím neřídil).
Jinak nevím, z jakého důvodu by se měl preventivně přetahovat na každém vlaku vůz na cca 40 kol (a v každé zastávce udělat pobyt 5 min z důvodu nakládky/vykládky) pro případ, že několik rodin současně se rozhodne cestovat tím samým spojem (na který v 97%% stačí BDs, Bdtn757).
Pátek, 11. května 2018 - 11:30:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7858
Registrován: 8-2012
Jinak nevím, z jakého důvodu by se měl preventivně přetahovat na každém vlaku vůz na cca 40 kol
Aby se pak daly dělat machry, že Dráha "to dokáže" a dopravce XY ne [biggrin]. Prosinec 2019 se blíží (i když to se jí to ještě bude automaticky bagrovat).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pikehead
Sobota, 12. května 2018 - 10:43:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4097
Registrován: 3-2007
Kapacitou na kola oni nikdy neargumentují, protože je to drahé i pro ně a nadto by jim nějaký zastánce divoké liberalizace (tj. například já) mohl připomenout, jak buzerací s rezervacemi vyhnali cyklisty z rychlíků např. na tratích 220 a 171.

Oni jako dopravce totiž nemají důvod kola vozit, ale radši je v několika obskurních stanicích půjčují a dělají z toho pilíř PR taktiky - navíc je jasné, že to je USP jako svině, bo v tomhle jim nikdo konkurovat nebude. [biggrin]
Neděle, 13. května 2018 - 21:38:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 3-2018
Sepsal jsem pár postřehů k cestě do Polska přes Meziměstí. Když jsem si to zpětně přečetl, tak se převážně týkají české části, tak sem aspoň přidám odkaz do Polského vlákna: https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=3910688
Pondělí, 14. května 2018 - 13:51:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 457
Registrován: 7-2017
Trs2004
Omlouvám se, jednalo se o R924 a ta část cyklistů nesměřovala do Trutnova, ale Turnova.
Kříž
Nejednalo se snad o žádnou organizovanou cyklo akci, ale o rodinné cyklo výlety. To, že jich shodou okolností tolik (několik desítek) skončilo v České Skalici asi nikdo nemůže předvídat. Z mé strany to bylo pouze konstatování skutečnosti.
Nevím, zda vy osobně, když se ráno za pěkného počasí rozhodnete, že vyjedete s (tří až pěti člennou) rodinou na cyklo výlet a ještě nevíte kam dojedete, budete něco (v sobotu ráno) vyplňovat na stránkách ČD.
Kříž
Pondělí, 14. května 2018 - 20:01:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 279
Registrován: 11-2005
Nevím, zda vy osobně, když se ráno za pěkného počasí rozhodnete, že vyjedete s (tří až pěti člennou) rodinou na cyklo výlet a ještě nevíte kam dojedete, budete něco (v sobotu ráno) vyplňovat na stránkách ČD.

Nebudu, min. protože tou dobou už to nebude nic platné[wink].

Původně jsem se špatně vyjádřil. Tak ještě jednou a jinak. To žehrání na ČD by bylo oprávněné, pokud by se jednalo o nezvládnutou (jinak schválenou) objednávku. Jestliže ti cestující cestovali "na blind", jejich žehrání na dopravce pak bylo neopodstatněné.
Úterý, 15. května 2018 - 09:24:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 458
Registrován: 7-2017
Kříž
Ani když se rozhodnete den, či dva dny předem, nebude vám to nic platné, protože stejně nevíte, kterým spojem se budete vracet.
To žehrání bylo neopodstatněné jen z části.
Další problém je zakoupení jízdenky a prakticky nemožné ji vrátit, když se do vlaku (s koly) nevejdete a jeden člen rodiny ji využije k jízdě. Takto se navyšuje statisticky počet cestujících aniž by vlakem jeli.
Čekání dvě hodiny na další spoj je velký risk, neboť mohli dopadnout úplně stejně vzhledem k velkému počtu pohybujících se cyklistů v okolí. Jedině snad se přiblížit při troše štěstí za hodinu spěšňákem, nebo na kolech do Jaroměře a tam se pokusit dostat do R směr Turnov.
Úterý, 15. května 2018 - 14:56:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 401
Registrován: 11-2008
Před několika lety jsme s rodinami kamarádů plánovali cykolovýlet z Krásné Lípy do Děčína a návrat vlakem (celkem cca 20 osob s koly). Od neděle jsme žádali o posilnění nějakého večerního vlaku (libovolný den koncem týdne). Řešil jsem to s několika lidmi (výpravčí a náčelník stanice osobně, telefonicky od Ústí n.L. - dispečer + vozové depo, až po GŘ). Všichni byli ochotní ale nešlo to:
- protože žádat je třeba se cca týdenním předstihem,
- pak jsem dohodl výjimku, ale problémem byla nasazená Regionova,
- následně se podařilo dohodnout, že v cyklovoze pojedou pouze kola a vůz bude po dobu jízdy zamčen (protože s Regínou nefunguje centrální zamykání)... to již byla cca středa večer
- ve finále to nešlo, protože do pátku nešlo sehnat a přistavit volný cyklovůz.

Celkem dvě návštěvy nádraží, cca 10 telefonátů a výsledek NULA.

A to nezmiňuji nabídnuté finanční podmínky celé operace (jízdenky + příplatek za spec. vůz).
Nakonec jsme dovezli ve čtvrtek večer jedno auto Děčína a tím se v pátek po výletě vrátili řidiči pro další auta. Vyšlo to levněji a kdyby byl znám předem výsledek, mohlo se ušetřit spousty času se zařízením posily od ČD.
Úterý, 15. května 2018 - 16:16:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7897
Registrován: 8-2012
To, že jich shodou okolností tolik (několik desítek) skončilo v České Skalici asi nikdo nemůže předvídat
To, že o pěkném slunečném inü letním sobotním podvečeru seběhnou v cyklisticky exponovaných oblastech, kterým Babiččino údolí bezesporu je, na přilehlé železniční stanice pumpičkáři v počtu větším než malém, se samozřejmě předvídat dá. Ale tím předvídáním to ovšem taky končí, protože by se slunečno muselo v modrosvětě naplánovat nejméně týden dopředu... a kdo nic nedělá, nic nezkazí. Nakonec, může za to přece stát/kraj, který si tu posilu neobjednal.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 16. května 2018 - 07:14:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 8-2017
Ode mě ještě jednou Litice (trochu se zpožděním, fotky jsou týden staré):



Středa, 16. května 2018 - 07:32:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4702
Registrován: 3-2004
CH
Chápu-li to správně, byla v Liticích provedena údržba "aby se to úplně nerozpadlo".
Středa, 16. května 2018 - 09:39:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3581
Registrován: 9-2005
Chápu-li to správně, byla v Liticích provedena údržba "aby se to úplně nerozpadlo".

Chápete to správně, je to opravná práce na zabezpečovacím zařízení, tzn. výměna mechanického ústředního stavědla za elektronické včetně všech vnějších a vnitřních prvků. Ono se to zdá, ale třeba poslední mohykáni typu SSSR v Podorlicku měly na svých bedrech letos šestý křížek (ESP 1958), tudíž výměna už byla žádoucí, byť by třeba ještě pár let vydržely.
Aktuálně je tam provizorní SZZ, neboť to není úplně hotové, anžto nejsou, jak vidno, ve výhybkách elektromotory atd. PZM na potštejnském zhlaví bude nahrazeno PZS.
Hlavně teď, když je v Žamberku, Potštejně a Liticích (od července) elektronické stavědlo, tak už se s tím dá něco dělat...
Pár obrázků ode mne...
Středa, 16. května 2018 - 09:46:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4704
Registrován: 3-2004
Aha, takže motorické výhybky budou. Já jsem se právě obával, že to zůstane úplně v původním stavu.
Kříž
Středa, 16. května 2018 - 10:13:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 280
Registrován: 11-2005
To, že o pěkném slunečném inü letním sobotním podvečeru seběhnou v cyklisticky exponovaných oblastech, kterým Babiččino údolí bezesporu je, na přilehlé železniční stanice pumpičkáři v počtu větším než malém, se samozřejmě předvídat dá. Ale tím předvídáním to ovšem taky končí, protože by se slunečno muselo v modrosvětě naplánovat nejméně týden dopředu... a kdo nic nedělá, nic nezkaz

A přeci je škoda, že Vás dráha nezaměstnala jako "soupraváře" někde na KCOD (nyní ROC) či na GŘ (soupravy R, Ex atd.). Alespoň bychom místo tlachání zde sedali na [zadnice] z toho jak za krásných slunečních dnů dynamicky přesouváte vleky a cyklovozy na vlacích směřujících do/z turisticky exponovaných oblastí.
Středa, 16. května 2018 - 10:43:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 12-2017
Kdyby se chtěl někdo přihlásit odborníků je zde víc než kdekoliv jinde:
https://zakazky.szdc.cz/contract_display_1716.html
Středa, 16. května 2018 - 11:39:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 281
Registrován: 12-2013
Dnes se na Mn v Rokytnici ukazala 750 287[satan]
Středa, 16. května 2018 - 18:01:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 8-2017
Zítra pojede po východních Čechách diagnostická jednotka NDT v těchto přibližných časech:
Týniště n.O. 6.21
Náchod 7.20 - 8.01
Meziměstí 8.43 - 9.10
Václavice 10.28 - 10.33
Starkoč 10.37 - 10.55
Trutnov hl.n. 11.41 - 11.51
Stará Paka 12.59
Ostroměř 13.46 - 14.10
Chlumec n.C. 14.56 - 15.10
Hradec Králové hl.n. 16.00
Čtvrtek, 17. května 2018 - 00:01:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 9-2017
Litice: A co traťová rychlost? byla ponechána ta 35??
Čtvrtek, 17. května 2018 - 15:08:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8221
Registrován: 5-2007
Pepa_l: Hlavně teď, když je v Žamberku, Potštejně a Liticích (od července) elektronické stavědlo, tak už se s tím dá něco dělat...

V okamihu, keď na DOZ potrebuješ rádiotelefónne spojenie na vlaky a podľa NIP ERTMS sa nemôže už zriaďovať iné rádiotelefónne spojenie než triedy A (teda GSM-R) sa s tým dá robiť asi tak toľko, že sa budeme chechať a prípadne sa občas chytíme za hlavu...
Čtvrtek, 17. května 2018 - 22:13:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 150
Registrován: 3-2013
Vhd sl: „nic není zadarmo, socialismus už je pryč.“
Socialismus je pryč v tom smyslu, že se nezavírá za názory a může se svobodně cestovat, změnu směrem k hosodárnosti nevidím. Ale asi každý z nás žijeme v jiné EU.

Vhd sl: „Jako cestujícího Vás to nemusí trápit - v případě, že se vlak nevejde k nástupišti, budete postupovat podle pokynů dopravce, který v tom mimořádném případě, kdy je delší, přijme opatření.“
Ale trápí to, protože by nemělo jít o mimořádný případ (zatím jezdí stále 2 jednotky), jinak někdo tady navrhoval záchytné parkoviště mimo skály a někdo dopravu vlakem už z domu. Oboje vyžaduje posílit vlaky, tedy delší nástupiště. A tato možnost padla. Padla i možnost schování čehokoli-opět zhoršení. Oprávněnost se pochopitelně předpokládat dala, situace v místě se rok od roku zhoršuje. Do Adršpachu jezdím víc, než půl století a za tu dobu návštěvnost s nějakými drobnými výkyvy vytrvale roste. Silnice je dnes beznadějně zahlcená, záchranáři prodlužují dojezdy, místní trpí (Adršpach, Teplice, Zdoňov…). Takže větší předpoklad pro posílení vlaků si ani neumím představit.

Vhd sl: „Není fér tu domnělou botu přisuzovat stavbám,“
Videosen: „Adršpach je toho dokladem. Krátký peron, absence koleje pro odstavení soupravy, žádná rezerva.“
Jste si jistý, že jsem popisem stavu něco přisoudil stavbám? Kde?

Vhd sl: „Jste po bitvě generálem,…“
Jasně, když tady na něco upozorním předem, tak nejsem zase korektní. Jak se to hodí, co?
Netvrdím, že co se tady na kolejích udělalo, je zlé - sanace zářezu v Dědově (zvýšení rychlosti), citlivá oprava budovy v Meziměstí (na rozdíl od budovy v Náchodě), oprava kolejí Václavice-Starkoč, Hronov-Police…., to jsou jistě kroky, které se cestujících dotknou, ale nejsou systémovým řešením.
Pátek, 18. května 2018 - 01:15:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7248
Registrován: 9-2003
Ad.Litice,ano jsme o kus dál..nyní (dočasně..[biggrin]) se jezdí 35Km/h již od vjezdových návěstidel,čili opravdu přes celou stanici..Takže zpoždění cca 2min. Nicméně rozkopané okolí trati na straně od Potštejna se už zasypává a zbývá jen doufat,že tomu tak bude i na straně žamberecké a konečně se bude jezdit slibovaných 50km/h Ha,pokrok[wink]
..pořádná mašina má kotel a komín..
Pátek, 18. května 2018 - 11:50:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3584
Registrován: 9-2005
V okamihu, keď na DOZ potrebuješ rádiotelefónne spojenie na vlaky a podľa NIP ERTMS sa nemôže už zriaďovať iné rádiotelefónne spojenie než triedy A (teda GSM-R) sa s tým dá robiť asi tak toľko, že sa budeme chechať a prípadne sa občas chytíme za hlavu...

Bodejť, na tuhle „blbost” jsem ouplně zapomněl. Hlavně, že jsem interesován ve výstavbě Bartoušova, kde se kvůli GSM-R stopla DOZ. Na jednu stranu je to škoda, neb už by to nad DOZ Letohrad - Doudleby (mimo) už pomalu bylo, ale GSM-R v úseku Letohrad - Týniště třeba jednou, v rámci odklonové trasy, bude reálnější, než někde mezi Nymburkem a Jičínem.
Pár obrázků ode mne...
Pátek, 18. května 2018 - 16:27:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8223
Registrován: 5-2007
Pepa_l: Malá nádej existuje. Čo som sa díval, TRSka by tam byť mala, teoreticky sa žiadna nová dopravňa ani nič iné nezriaďuje, tak by to možno nejako obísť šlo. Ale nie som si nijak zvlášť istý...
Pátek, 18. května 2018 - 21:41:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 1-2006
Videosen:

Předem omluva Vám i dalším, protože tentokrát nebudu schopen delší diskuze, což je vidět i z mé nereakce na Rosťův příspěvek. Volný čas na diskuze pracovním vytížením zmizel i z okrajových částí dne, kdy už jsem ve svých názorech přeskakováním mezi tématy často ani nedokázal být konzistentní...

Socialismus v dopravních stavbách byl obdobím, kdy nešlo kvůli pár metrům nástupiště o místo nebo o pár let v chládku. Názorová volnost sebou přinesla i potřebu některých dosáhnout svého za každou cenu. Lidé na pozicích, kde se rozhoduje, jsou nyní v situaci, kdy mohou být za jakékoliv rozhodnutí pranýřováni médii, propuštěni, odsouzeni. Moc dlouhé nástupiště? Stačí aby z toho někdo udělat skandál chtěl, vzal to po politické lajně a přes média, a pár lidí poletí. Moc krátké nástupiště? Totéž, podle toho jak Vám to vadí.

Výsledek? Místo rozhodování, které by nějakou rezervu drželo, přenesení odpovědnosti na někoho jiného - v tomto případě na majoritního objednatele s opěrou v tom, co je v Prohlášení o dráze a co se dnes jezdí. Jinými slovy, tím, že je více lidí, kteří řvou, když není po jejich, a dělají problémy, není možné jinak než tak jak to bylo postaveno. A není to o stavbě ani o její přípravě, ale o tom, že žijeme ve společnosti, která si se svobodou a se sebou tak nějak neví rady, díky čemuž tu paradoxně rozhoduje ten, kdo (často bez znalostí z daného oboru) tvoří veřejné mínění těch, kteří o tom nic neví.

Fakta? V Prohlášení o dráze je normativ délky osobního vlaku pro tuto trať 45 metrů. V době přípravy investice tam tuším (nevím - tu stavbu neznám) nejezdilo víc než 810 nebo Regionova, tedy max. cca 28 metrů a objednatel zřejmě víc než Desiro nebo obdobné (cca 42 metrů) nedokázal predikovat - asi oprávněně, těžko čekat z pár lidí nárůst na víc jak 200 na spoj. Byla vůle stavět, byly prostředky, postavilo se v kompromisní délce, která byla v dané době obhajitelná podkladem v podobě dopravní koncepce objednatele. Že se dopravní koncepce kraje mění každým volebním obdobím podle dostupných peněz je věc druhá.

Kde je problém? Z mého pohledu ve voličích, kterým je jedno, že kraj dlouhodobou koncepci železniční dopravy, na které by byla shoda v celém politickém spektru, zřejmě nemá, čímž není schopen dát relevantní podklad pro investice. Ze zdejší diskuze s Rosťou mi dokonce trošku mezi řádky vyznívá, že je to trochu o rezignaci nad možností ovlivnit s danými prostředky poměr IAD : VHD (viz "stejně budou míst auto všichni..."), a dále o vše říkající koncepci vycházející ze slovního spojení "prostě chtějí" (myšleno voliči). Zastavit v takovém případě veškeré investice v kraji, resp. v republice, protože to je takto víceméně všude?

Takže z mého pohledu žádná bota, jen kompromis. A upozorňováním docílíte jediného - pár vyhozených nebo demotivovaných pěšáků a další důvod k obavám na straně těch, kteří rozhodují. Možná je tak přetlačíte (s ohledem na počet voličů v okrese spíš ne), ale za jakou cenu?

Jako cestujícího se Vás to netýká. Vaše práva jsou obsažena v přepravní smlouvě, nic o tom, že byste měl právo vystupovat libovolnými dveřmi tam nenajdete. Omezení dopravců je o tom, že jim je za určitých podmínek povoleno jezdit na konkrétní trati něco, na co není a nebyla stavěná (překročení normativu). Je dobře že se tak lze domluvit, ale vlaky nad 45 metrů v Adršpachu jsou z pohledu dráhy mimořádným případem dle Prohlášení o dráze.

Železnice sama v Adršpachu zatím není účinnou náplastí na neúnosnou míru IAD (třeba se to změní, pokud si to místní nenastaví jinak). Pouze do Adršpachu dostává více lidí. Nejsem si jist zda navyšování kapacity souprav je v té lokalitě vhodné - jedna plná jednotka cca za hodinu mi pro tu lokalitu z hlediska dlouhodobé udržitelnosti přírody subjektivně přijde až dost. Sám to tím, že tam jezdíte 50 let jistě dokážete posoudit lépe. Ale to se vracím k tomu, co jsem psal.

Váš názor, že jediné, co má smysl je Vysokovská spojka, je obecně známý. Nemyslím si ale, že by kvůli tomu bylo nutné za každou cenu hanět všechno ostatní jako nesystémové. Jsou to postupné kroky, i když, z hlediska přípravy staveb chvilku, při použití evropských peněz blokují. Svým způsobem je dobře, že se tomu dává čas, protože se tak třeba dostaneme do dob, kdy společnost bude vědět co a proč staví a jak s tím, co se postaví, bude po dobu životnosti té stavby nakládat. Rozumím, že byste se rád dožil alespoň zahájení příprav spojky, ale obávám se, že už je to spíš pro další generace.
Sobota, 19. května 2018 - 13:12:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3179
Registrován: 6-2007
Včerejší R 949 se 750 714-8 7

Sobota, 19. května 2018 - 23:16:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 708
Registrován: 3-2009
je to trochu o rezignaci nad možností ovlivnit s danými prostředky poměr IAD : VHD To jsem nenapsal a ani jsem to tak mezi řádky nemyslel - ono totiž vlastnictví auta se nerovná nepoužívání VHD. Myslím si, že je třeba se na vlastnictví auta nedívat jako na nepřátelskou činnost, i auto má v rámci udržitelné dopravy své místo.

kraj dlouhodobou koncepci železniční dopravy, na které by byla shoda v celém politickém spektru, zřejmě nemá, čímž není schopen dát relevantní podklad pro investice. Plán dopravní obslužnosti jste nečetl? Jaký jiný způsob "politicky schváleného dokumentu" byste si představoval? Neříkám, že je to dokonalý dokument, mám k němu některé výhrady, ale na druhou stranu tvrdit, že kraj nemá koncepci, to je myslím hodně přehnané. Zrovna požadavky na infrastrukturu jsou tam formulovány celkem konkrétně.
Třeba takový Bartoušov požaduje KHK i SČK už hodně let a takových "dlouhodobě požadovaných" věcí by se našlo více, např. Vysokovská spojka, zdvoukolejnění 031 apod. Tyto věci se požadovaly ze strany KHK ještě dávno před sepsáním Plánu dopravní obslužnosti, dost možná by se našly ve výročních zprávách Oreda, to nemám čas dohledávat. Postupně se poměrně velká část těchto věcí posouvá dopředu k realizaci.

Jiný pohled na věc je, že za cca 10 let se na železnici velmi posunuly "hranice možného" - před 10 lety bylo prakticky nemyslitelné požadovat zdvoukolejnění celé 020 (o rychlosti 160km/h ani nemluvě), takže se chtělo aspoň částečné zdvoukolejnění apod., takže některé požadavky se za tu dobu změnily.
Myslím si, že je lepší, když koncepce jde přiměřeně s dobou, než aby byla stejná jen proto, "aby byla stejná". Doba se mění a doprava na to musí reagovat.
Neděle, 20. května 2018 - 10:36:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12258
Registrován: 8-2004
Rosťav:
"Myslím si, že je lepší, když koncepce jde přiměřeně s dobou, než aby byla stejná jen proto, "aby byla stejná". Doba se mění a doprava na to musí reagovat."
Akorát je poněkud nemístné kritizovat infrastrukturní počiny (jak tu někteří předvádí), které z principu nemohou reagovat tak rychle a především ne opakovaně na témže místě.
(A zrovna v případě jakékoliv spolupráce s Polskem je tu s dobou trvání takový počinů opakovaná zkušenost...)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 20. května 2018 - 12:53:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 709
Registrován: 3-2009
Hroch: No tak určitě, já celkový vývoj infrastruktury (ve vztahu k požadavkům KHK) nijak zásadně nekritizuji, je jasné, že to trvá... například je opravdu super, že vyšla na trati 020 komplet dvoukolejka apod., doufám, že se to nikde na dlouho nezasekne a bude to směřovat dál k realizaci.
I když našly by se výjimky, kde bych řekl, že infrastruktura opravdu zaspala - konkrétně třeba ten Bartoušov, což není (na železniční poměry) žádná mega stavba, chce se to dlouho a je na tom shoda (ano, vím, že dříve to "ekonomicky nevyšlo").
Pondělí, 21. května 2018 - 08:55:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 402
Registrován: 3-2009
Dobrý den,
Jak to vypadá s letošními historickými jízdami Králický Sněžník do Hanušovic? Uz je skoro čas sezóny a žádná zmínka. Přitom se svého času povídalo, že pro velký úspěch se bude jezdit i v sobotu.
Děkuji za věcnou odpoved

(Příspěvek byl editován uživatelem Rambomat .)

(Příspěvek byl editován uživatelem Rambomat .)
Pondělí, 21. května 2018 - 09:05:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1404
Registrován: 2-2010
ad Rambomat: Je to již od prosince (tj od nového jízdního řádu) zabudovaný v jízdním řádě v nostalgických vlacích:

Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Pondělí, 21. května 2018 - 09:12:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 403
Registrován: 3-2009
ad Trs2004 díky za dostačujici info.
Pondělí, 21. května 2018 - 15:08:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 282
Registrován: 12-2013
Něco z provozu
Na Mn do Rokytnice v Orlických horách 742 095
Mn do Žamberka 742 058 a v Žamberku se naklada obilí.
V Lerohradě už je pulka vlaku naložena,vi někdo kdy se bude stahovat ten zbytek ze Žamberka?
Pondělí, 21. května 2018 - 15:08:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 282
Registrován: 12-2013
Něco z provozu
Na Mn do Rokytnice v Orlických horách 742 095
Mn do Žamberka 742 058 a v Žamberku se naklada obilí.
V Lerohradě už je pulka vlaku naložena,vi někdo kdy se bude stahovat ten zbytek ze Žamberka?
Pondělí, 21. května 2018 - 16:11:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4354
Registrován: 10-2005
754_030: Nezdá se mi, že by v Letohradě byly vozy ložené, ale spíše prázdné. Podle mého názoru dnes kolem 18h sveze 742.517 dolů do Letohradu cca 12 ložených vozů a do Žamberka vytáhne druhou polovinu prázdných vozů. Zítra a ve středu by mohlo jet dolů po 8-10 ložených vozech. Tento scénář teď praktikují, naposledy dva týdny nazpět.
Pondělí, 21. května 2018 - 18:26:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 285
Registrován: 12-2013
Alešt:Diky informaci,aktuálně posunují v Žamberku,takže každou chvíli pojedou do Letohradu