Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tratě na jihozápadní Moravě » Archiv diskuse Tratě na jihozápadní Moravě do 28. 03. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na jihozápadní Moravě do 28. 03. 2018

dolů
   autor příspěvek
Lokofanda
Sobota, 17. března 2018 - 15:11:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3009
Registrován: 4-2006
No trať ze Znojma na Krumlov a Brno by byl správný počin... Pohyb cestujících je v této relaci velký a rychlá železnice by pro to byla ideální...
Neděle, 18. března 2018 - 03:02:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3502
Registrován: 5-2004
No nevím, jestli je to správný směr úvah. Novostavba Znojmo-Krumlov znamená průjezd stávajícím nejpomalejším úsekem Krumlov-Bránice beze změn a kapacitní problémy na jednokolejce Bránice-Střelice. Trať samotná pak může jít relativně dobře prostupným terénem mezi Oleksovicemi a Miroslaví, na starou štreku se chytit před Bohuticemi a ztrácet další minuty soukáním se skrz nejzakroucenější úsek Bohutice-Rakšice; nebo řešit, jak projít zlomem u Kadova, kde terén náhle stoupá přinejlepším o 60 m. V nejlepším případě mi to vychází při trati na 120 km/h a všem ostatním ve stopě (a hotové Brno-Zastávka a ŽUB) na nějakých 45 minut, po podobně dlouhé spojce Vranovice-Hrušovany na 160 (protože lepší terén...) na 37.

Otázka největší samozřejmě je, jestli cokoliv z toho má šanci projít ekonomickým hodnocením a dostat se mezi priority, v rámci JMK jde sice o superdůležité spojení, ale v rámci ČR [nene].
Neděle, 18. března 2018 - 10:06:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2774
Registrován: 5-2002
Pokud řešit ZN - Brno, tak jedině vytuněním 246 Dyje - Hrušovany na 160-200 km/h*, a pak spojkou do budoucí nové tratě Brno - směr Břeclav v prostoru Vranovice.
Cokoliv jiného bude buď příliš drahé nebo příliš pomalé nebo obojí.


*) Pročež by bylo krajně nevhodné ji nyní nějakým tlakem typu "my chcem taky" honem honem revitalizovat na pouhých 120.
Neděle, 18. března 2018 - 23:51:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 193
Registrován: 8-2017
Neví někdo k čemu se používá ta druhá rotunda v Břeclavském depu? Respektive proč tam nejsou nikdy vidět naskládané lokomotivy. Nevlezou se tam, nebo je tam něco jiného?

David jaša:
A co to zkusit podobně jako na tom nákladním obchvatu? Nesvezlo by se to s tím?

Jinak mne napadá "Šanochapi" tedy jedna kolej co by obešla na trať od Hevlína, Hrušovany se projely a od Miroslavi se to stříhlo na Pohořelice kde by se využil nadjezd nad dálnicí a napojilo se o u těch druhých ([happy])Hrušovan, takto. Jenom jsem to nekontroloval na sklony, jestli to má být náklad-friendly a pod, tedy jestli <10 promile, nebo lze i více. Šanochapi je nepoviné pokud nevadí úvrať.

Tomáš_záruba
Kdysi jsem na netu našel nějakou bakalářku či diplomku na téma "VRT Břeclav-Znojmo", pokud se pamatuji, tak je tam problém v něčem jiném taky, už 160 se tam dávalo špatně bez větších zemních prací. Ono to je rovné jen ve 2D, ale jak se jde do 3D tak jsou tam oblouky opsané při změnách sklonu a na ty je tak snad nějaká norma. takže by se muselo bagrovat a bagrovat.

Hlavně musí někdo konečně zavést elektrizaci té tratě, i kdyby se v Břeclavi měl postavit nový transformátor a táhnout podél trati VN kabel pro autotransformátory. Eventuálně... Ale to si musím odskočit do vedlejšího vlákna o elektrizaci.
Pondělí, 19. března 2018 - 10:27:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 471
Registrován: 1-2014
David_jaša:
"Novostavba Znojmo-Krumlov znamená průjezd stávajícím nejpomalejším úsekem Krumlov-Bránice"

Do Krumlova se dá dojet z Brna Sp za přijatelných 30.minut, nebo i rychleji, přesto, že je trať klikatá.

Někdo tady vzpomněl, že je na ní rezerva pro druhou kolej, takže nějaké menší úpravy kolejí by asi byly možné.

Předpokládám, že se uvažuje o JD Brno-ZN cca 55 minut, s tím, že kraj chce zachovat dopravu i na trati z Krumlova do Znojma.

Bohužel je trať je vzhledem k příznivému terénu také zbytečně klikatá, míjí vetší sídla (Miroslav) a je nevhodně trasovaná (na Vídeň) se závlekem přes Hrušovany.

To by vyžadovalo udělat novou trať (na 160-200?) Dyje-Miroslav s tím, že by se přiblížila k obcím po trase a také Krumlovu, aby to mělo smysl.

V tomto světle pak by možná vyšla lépe varianta Vranovice - Novosedly, která by propojila s Brnem také Mikulov. Tím by se také smysluplněji využila trať BV-ZN.


(Příspěvek byl editován uživatelem Portáš.)
Pondělí, 19. března 2018 - 16:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3503
Registrován: 5-2004
Tomáš_záruba:
"Pokud řešit ZN - Brno, tak jedině vytuněním 246 Dyje - Hrušovany na 160-200 km/h*, a pak spojkou do budoucí nové tratě Brno - směr Břeclav v prostoru Vranovice. "
To je v principu jasné, nicméně v detailech se to komplikuje:
- chceme průjednost pro náklady a potažmo zapojení do 250 nebo zastávku v Pohořelicích a zapojení do VRT?
- co by zapojení do VRT znamenalo v ŽUB? Stačily by nějaké spojky navíc, nebo by byl potřeba i přesmyk, aby se ty vlaky vůbec na hranici uzlu poskládaly?
- jak by se řešil Mikulov a Hrušovany v ITG s 1h nebo hůř, se současným 2h taktem?

Portáš:
"Do Krumlova se dá dojet z Brna Sp za přijatelných 30.minut, nebo i rychleji, přesto, že je trať klikatá.

Někdo tady vzpomněl, že je na ní rezerva pro druhou kolej, takže nějaké menší úpravy kolejí by asi byly možné."
Není to tak jednoduché. Na dvojkolejné těleso vzor 1870 se dnešní dvě koleje nevejdou (jak je vidět na zde nedávno diskutovaném Červeném mostě ve Znojmě) a zdvojkolejňovat klikatou trať s dvojkolejným tělesem, kde jediná postavená kolej řeže těleso z jedné strany na druhou, znamená snížení rychlosti.

Portáš:
" Předpokládám, že se uvažuje o JD Brno-ZN cca 55 minut, s tím, že kraj chce zachovat dopravu i na trati z Krumlova do Znojma. "
Ze stávajícího tělesa se dá získat 65-70 minut, stáhnout to s 26 km nové tratě na 55 by bylo čiré zoufalství. Mě tedy orientačně vychází při rekonstrukci zbytku nějakých 45-50 podle parametrů té nové trati, což tak zlé není, ale lepší by tedy bylo se dostat na těch 35 a míň, co by šlo s tratí do Hrušovan.

Portáš:
"To by vyžadovalo udělat novou trať (na 160-200?) Dyje-Miroslav s tím, že by se přiblížila k obcím po trase a také Krumlovu, aby to mělo smysl. "
Přiblížit se obcím po trase je hezké, ale to se nemůže vyplatit. Nová trať je horko-těžko obhajitelná pro spojení 40k Znojma se 400k Brnem, dělat novou trať tak, aby Znojmo-Brno srovnala s autobusem, ale zato nabídla královské spojení obcí zvících 1500-3000 obyvatel se Znojmem je vyhazování peněz do luftu.
Stejně tak by se hodilo konzultovat požadavky na přesun trati blíž Krumlovu s vrstevnicovou mapou. [happy]
Pondělí, 19. března 2018 - 18:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 472
Registrován: 1-2014
David_jaša:
"Na dvojkolejné těleso vzor 1870 se dnešní dvě koleje nevejdou (jak je vidět na zde nedávno diskutovaném Červeném mostě ve Znojmě) a zdvojkolejňovat klikatou trať s dvojkolejným tělesem, kde jediná postavená kolej řeže těleso z jedné strany na druhou, znamená snížení rychlosti. "

Neměl jsem na mysli zdvojkolejnit tu trať, ale využít těleso k případným přeložkám. A také mi dochází, že skrz krumlovskou rokli se těžko bude stavět nějaká estakáda [wink]
Pondělí, 19. března 2018 - 21:44:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 8-2017
David_jaša:
David_jaša:
""To je v principu jasné, nicméně v detailech se to komplikuje:
- chceme průjednost pro náklady a potažmo zapojení do 250 nebo zastávku v Pohořelicích a zapojení do VRT?
- co by zapojení do VRT znamenalo v ŽUB? Stačily by nějaké spojky navíc, nebo by byl potřeba i přesmyk, aby se ty vlaky vůbec na hranici uzlu poskládaly?
- jak by se řešil Mikulov a Hrušovany v ITG s 1h nebo hůř, se současným 2h taktem?
"

To přece záleží od toho jestli projde vaše trať [wink], minimálně ale úsek po odbočení na Brno musí být pohodlně sjízdný pro náklad. Osobně bych byl spíš za ať je daný úsek spíše jen osobní tratí ale s Vmax 160 mezi odbočením z tratě 250 a napojením na tra Břeclav-Znojmo, náklady ať raději jedou dále na Břeclav, ta je na to vybavená líp než bude kdejaká stanice na nové trati.

Nicméně myslím že tento požadavek je dán spíš současnou konjunkturní euforií a naději má tak zrychlení tratě do Břeclavi, což může být zajímavé i z pohledu Rakouska, ale to je otázka. Vzhledem k tomu že trať přes Pulkau je tak nějak dlouhodobě mimo provoz je tu na to jen malá šance.

Portáš:
Nevím jestli je rozumný nápad čarovat tak blízko Pálavy, je to tam poněkud zakleté a pokud už jste u Novosedel, tak někdo dojde s tím že novou trať ne a že máte jet asi 3x delší trasou přes Břeclav.

(Příspěvek byl editován uživatelem K.S..)
Úterý, 20. března 2018 - 09:25:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 473
Registrován: 1-2014
K.S.:
"Nevím jestli je rozumný nápad čarovat tak blízko Pálavy, je to tam poněkud zakleté a pokud už jste u Novosedel, tak někdo dojde s tím že novou trať ne a že máte jet asi 3x delší trasou přes Břeclav. "

Čarovat kolem Pálavy má smysl z hlediska turistiky, což by byl asi jediný úsek BO-ZN, který se je k tomu použitelný, navíc zkrácení na Mikulov. Jediný problém by asi byl s ekology...
Úterý, 20. března 2018 - 13:48:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 907
Registrován: 12-2007
V žst. Valtice jsem opět zahlédl nějaké uhláky, tak až pojede Šari náhodou kolem, mohl by je spočítat [proud]
Najbrt-Neberem do šrotu s ním
Najbrt-Vyvrchol nevkusu
Najbrt-Hnusnější, než jsme kdy čekali
Najbrt-Welcome in the darkness time
Úterý, 20. března 2018 - 14:14:30  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15568
Registrován: 11-2005
Máte štěstí, že jdu zrovna kolem, jsou tam tři.
Středa, 21. března 2018 - 09:00:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1624
Registrován: 12-2007
Já si sem dovolím překopírovat sem takový informační materiálek, který vznikl k memorandu minulý rok. Myslím, že tam navrhované řešení je ideální. Mikulov by byl řešenej hodinovým taktem do 40 min (rozpojování jednotek vlaků zajíždějících do Hrušovan). Že by tahle stavba ekonomicky vyšla, jsem si téměř jistej. Když si vezmu jen linku 108 a převedenou dopravu + nárůst.
Středa, 21. března 2018 - 09:21:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1929
Registrován: 12-2007
Ad vozy do Valtic, dle jednoho kolotočáře by to mělo jezdit pravidelně, ty 3 vozy budou předpokládám zase slovenského carga. Právě si pro to jede 742.328 [masinka]
Všechno se točí kolem své osy, jen my se točíme kolem peněz...
Středa, 21. března 2018 - 09:40:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4851
Registrován: 12-2004
Kubam: Jak můžeš vzít linku 108, kde většina cestujících není Znojmo - Brno? Vyjímka jsou samoz. Ex.
Středa, 21. března 2018 - 20:36:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 3-2018
K dispozici jsou schémata výhledového stavu Sedlece a Mikulova:



Pro zobrazení v plném rozlišení klikněte na následující linky [happy]
Sedlec u Mikulova, Mikulov na Moravě
Středa, 21. března 2018 - 20:43:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 7-2016
no nevím jak to budou řešit v Mikulově např. při Pálavském Vinobraní kdy jezdí dlouhý expres nástupiště je moc krátké
Středa, 21. března 2018 - 20:51:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 3-2018
Sedlec a ....: Tak přece prošla varianta "ultrabezpečné" stanice Mikulov bez úrovňových přechodů... Ne nadarmo se říká, že železnice bude tak bezpečná, až tím zahubí sebe sama. Ale taková je doba.
Středa, 21. března 2018 - 21:00:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6147
Registrován: 12-2011
Starý_Hanák: Co tím chtěl básník říct? Jen proto, že to popírá všechny konvence, podle kterých se dosud na Dráze šlo, tak je stanice na houby? Dráhu zahubí spíše její konzervativnost a neochota jít vpřed. Nevím, co je na této stanici špatného. Podle tohoto vzoru už stanice existují a asi existovat budou.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 21. března 2018 - 21:04:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 137
Registrován: 7-2016
podle mě příliš krátká nástupiště stačilo by aby 1 kolej nebyla kusá
Středa, 21. března 2018 - 21:13:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6148
Registrován: 12-2011
Nástupiště jsou dostatečně dlouhá, v budoucnu tu žádné dlouhé klasiky jezdit nebudou a kvůli jednomu vlaku za rok se nebude betonovat nic navíc. Celé nástupiště přes výhybku je hodně dlouhé.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 21. března 2018 - 21:19:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 138
Registrován: 7-2016
intelpetr: u koleje č.1 by mělo měřit 150 m ? u staršího plánu jsem vyděl 135 m
Středa, 21. března 2018 - 21:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 927
Registrován: 1-2010
korela212: Vždyť tam je pro tyto vlaky souvislá hrana dlouhá 330 m. Co bys ještě chtěl?

Starý_Hanák: Jak by ta stanice teda podle Vás měla vypadat? Co by tady úrovňové přechody přinesly? Když si v Mikulově představím třeba situaci, kdy mi na koleji č. 1 stojí Os / Sp na Znojmo, a na kolej č. 2 mi rychlostí 80 km/h přijíždí druhý Os / Sp od Znojma, tak provozní interval křižování bude činit 0, jelikož vlak na Znojmo může mít v předstihu postavenou cestu k Lc1a. Díky tomu v podstatě odpadne 0,3 minuty potřebných na výpravu vlaku, a vlak na Znojmo tak může odjet prakticky ihned poté, co se postaví odjezdová cesta. Druhý vlak na Břeclav pak po 1minutovém (1,5minutovém bez ASVC) pobytu v Mikulově může taktéž hned jet, protože první vlak už bude dávno pryč. Pochybuji, že by se to dalo nějak vylepšit tím, že by se v kolejišti motali cestující.
Pro křižování bude navíc primárně sloužit především Sedlec, a Mikulov bude pro tyto účely využíván až v dlouhodobějším horizontu po zavedení Sp.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Středa, 21. března 2018 - 21:30:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 139
Registrován: 7-2016
Koudsk: máš pravdu na Os které jezdí to bude stačit a expres který je jednou za rok v rámci Pálavského Vinobraní Půjde Přes výhybku takže asi také dostačující
Středa, 21. března 2018 - 23:19:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 928
Registrován: 1-2010
Kubam: Dám sem znova obrázky, které jsi ráno posílal, protože si myslím, že by byla škoda, kdyby se tak rychle ztratily v archivu:


Taky se domnívám, že by to v pohodě vyšlo. Vem si třeba Boskovickou spojku. Dopravní model na té trati predikoval skoro 4 000 cestujících, a to vlak mezi 8tisícovými Boskovicemi a Brnem nedosahoval ani na možnosti IAD. Daleko rychlejší vlakové spojení 4x většího Znojma s Brnem, na které by se nějaké auto nechytalo, by těch cestujících přilákalo určitě daleko více. Novostavba by vedla na úplné rovince. Nejbližší zástavba by byla vzdálená asi kilometr. Trať by byla jednokolejná a bez stanic (levná). Ve Znojmě, Hodonicích, Hrušovanech a Pohořelicích by vznikly uzly, kde by byly vlaky napájeny autobusovými linkami z celého okolí. Zatímco dnes je nemyslitelné každodenní dojíždění ze Znojma do Brna, tak nově by bylo možné denně do Brna dojíždět i z obcí rozesetých kolem Znojma. Bydlet přímo ve Znojmě by bylo pro pracující v Brně výhodnější, než kdyby bydleli v předražených satelitech kolem Brna.

Stejně mě fascinuje ten dosavadní přístup, kdy se většina energie věnuje zavádění a zrychlování přímého spojení kdejaké přerostlé dědiny s Brnem, ale spojení dvou největších měst v kraji se dlouhodobě neřeší a neexistuje zde ani žádná dlouhodobá vize, jak dopravu zkvalitnit. Slovem zkvalitnit myslím především to, aby se veřejná doprava stala použitelnou pro denní dojíždění do Brna. V situaci, kdy byla většina podniků ve Znojmě zlikvidována, je zlepšení mobility zdejších obyvatel klíčovým prvkem k tomu, aby nedocházelo k vylidňování regionu. Jestli jsou ale odpovědní lidé za dopravní obslužnost spokojeni se situací, kdy se většina Znojmáků do Brna (či přilehlého satelitu) raději odstěhuje, než aby tam denně dojížděli, tak si asi spletli povolání. Toto zkvalitňování napojení kdejaké vesnice a současné kašlání na druhé největší město v kraji mi připomíná školáčka, který si namísto toho, aby řešil hrozící pětku z matematiky, zlepšuje hudební výchovu z dvojky na jedničku.

Ještě k napojení Mikulova a Brna. Po výstavbě VRT do Vranovic a zrychlení koridoru do Břeclavi na 200 km/h se bude dát z Brna do Mikulova dostat pod 40 minut přes Břeclav + obslouží se i Valtice. Jakkoliv pokřivovat skromnou jednokolejku na Znojmo kvůli Mikulovu by z mého pohledu byla vyloženě drzost. Nejenže samotné Znojmo je podstatně větší než Mikulov, ale i počet "odtržených obcí" na Znojemsku je daleko větší než kolem Mikulova.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Čtvrtek, 22. března 2018 - 05:22:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 3-2018
ad Mikulov: Uznávám vaše argumenty, přesto je tato podoba stanice limitující pro tvorbu GVD, neb lze použít jen jediný model křižování.
Čtvrtek, 22. března 2018 - 08:46:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7230
Registrován: 1-2007
Zatímco dnes je nemyslitelné každodenní dojíždění ze Znojma do Brna

Před pár lety na exkurzi na Kordisu nám povídali, že nějaká paní dojíždí dokonce z Čížova.
Čtvrtek, 22. března 2018 - 09:05:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4856
Registrován: 12-2004
Mouka: Těch lidí co dojíždí ze Znojma je víc. Pro kdekoho to může být příjemnější spojení, než když např. známá dojíždí makat z Bystrce do Slatiny(nebo to jsou ještě Černovice) a autem se (naštěstí pro Brno) bojí....

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Čtvrtek, 22. března 2018 - 09:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6529
Registrován: 8-2007
Starý Hanák: přesto je tato podoba stanice limitující pro tvorbu GVD, neb lze použít jen jediný model křižování.

To jo,ale konečně se podařilo prosadit konfiguraci stanic,která bude ideální pro cestující.Tři nástupištní hrany,na které se dá přijít bezbarierově,bez podchodů,výtahů,přechodu kolejí.[ok]
Podobné jsou Aš,Praha Zličín.
Čtvrtek, 22. března 2018 - 12:28:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3515
Registrován: 5-2004
Kubam, Koudsk: idea dobrá, ale vážně 30 km jednokolejky bez stanice? Vždyť pomalejší vlak vedený jednotkou na 160 km/h by ji obsazoval na jedné jízdě min. na 10,5 minuty (bez dalšího času na zastávku , zpomalení a rezerv pro krácení zpožění), což by trať limitovalo na 30min takt s malým prostorem pro jakékoli vyrovnání nepravidelností, problémy by to mohlo dělat i při skládání grafikonu v ŽUBu… Ta trať by měla rozhodně být dvojkolejná a stejně tak by se mělo po jejím dokončení počítat s druhou kolejí Božice-Znojmo.

Další věc je pak rychlost: kdyby se měla využít plná rychlost, které by šlo geometricky dosáhnout, znamenalo by to nutnost stanice v Pohořelicích (protože u koleje na 200+ km/h nesmí být nástupiště) a přizpůsobení ŽUBu pro protrasování Znojmo-Brno-Vyškov(-Olomouc/Ostrava/KM-Zlín), což by u odsunu šlo hladce, ale u Petrova by to byla spousta křížení na zhlaví.

Mimochodem proč to nemáte vywebené v lepší kvalitě někde na https://www.svd-jzm.cz/ ? Pokud to tam je, nepovedlo se mi k tomu proklikat.

Starý Hanák: lze použít dva modely křižování: buď se současným vjezdem, nebo se současným odjezdem.
Priapos
Čtvrtek, 22. března 2018 - 15:19:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1424
Registrován: 10-2012
intelpetr:
"Nástupiště jsou dostatečně dlouhá, v budoucnu tu žádné dlouhé klasiky jezdit nebudou a kvůli jednomu vlaku za rok se nebude betonovat nic navíc. Celé nástupiště přes výhybku je hodně dlouhé."


A když bude potřeba s tímto delším vlakem vykřižovat, tak si pozvou matadora intelpetra nebo někoho dalšího z K-rep, ať to předvede. Takový Uherský Brod také „odborníci" vymysleli zrovna tak skvěle, že už teď se nedaly splnit požadavky Zlínského kraje a musely se příslušné Sp vlaky opět přesměrovat do Starého Města.
Čtvrtek, 22. března 2018 - 16:33:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6149
Registrován: 12-2011
Logika ala Priapos: Kvůli jednomu vlaku za rok budeme betonovat stovky metrů nástupišť, aby zbylých 364 dní v roce leželo ladem a aby měla kde travička růst. Já vím, že u matky Dráhy peníze lítají peníze komínem, ale tady ne. S Uherským Brodem nelze tato stanice naprosto vůbec srovnávat.

Vlak bude veden tak, aby ve stanici nenastalo křižování, v případě, že vlak bude zde končit, bude mít dost času na odstavení na kolej bez nástupiště. To snad matka Dráha zvládne.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Čtvrtek, 22. března 2018 - 16:55:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 929
Registrován: 1-2010
David_jaša: Z Unkovic do Pohořelic by byla dvoukolejka a v Pohořelicích by byla stanice. Tato stavba by podle mě byla smysluplná i samostatně bez dalšího pokračování na Znojmo. Stačilo by, že by se tím odpálil ten štrúdl autobusů jezdící po dálnici mezi Pohořelicemi a Brnem.
Jednokolejka bez stanic by pokračovala dál na Znojmo, přičemž kritický úsek Pohořelice - "odbočka na 244" by měl cca 20 km. Nejrychlejší vrstva by ho obsazovala maximálně na 7 minut. Nejpomalejší pak maximálně na 10 minut. Přes Pohořelice by byla rychlost 200 km/h, na což bylo v TES dimenzováno i odbočení v Unkovicích. Vyšší rychlost by pak byla od Pohořelic po Božice (optimálně asi 230 km/h).
Během několika měsíců zveřejníme nejen podrobné trasování, ale i koncepci dopravy a odhadované náklady celé stavby. V trase Brno - Unkovice budou zohledněny trasy všech vlaků dle výhledových GVD SP ŽUB. Jednokolejka bude samozřejmě navržena tak, aby nebylo znemožněno budoucí zdvoukolejnění.

Priapos: A když se tam v jeden okamžik sjede pět kilometrových expresů, tak je to úplně v [zadnice]. Zbytek viz příspěvek nade mnou.
Ale však si otevřete malování a obohaťte nás svým návrhem. A také k tomu můžete připsat, jak byste svoje řešení obhájil před investorem.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Luboš_3.21
Čtvrtek, 22. března 2018 - 17:00:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 4-2014
Co se týče toho nového schéma Mikulova, tak ta výhybka č.6 mohla být posunuta o něco dále k výhybce č.7 a u koleje 1a mohlo být další nástupiště.

Dříve Mikulov se čtyřmi průjezdnými dopravními kolejemi, nově po redukci to budou jen tři dopravní koleje, při zvýšení dopravy nebude v Mikulově možno vykřižovat 4 vlaky na jednou. Opět se ze strany SŽDC tvořilo podle trendu šetříme za každou cenu,protože tam už nikdy nic jezdit nebude, takže se sníží propustnost stanice, protože na SŽDC je zakázáno ty stanice kreslit, tak aby mohla být navyšována doprava.
Pak ať Ministerstvo dopravy nebrečí, že se vše přesouvá na silnici a přetížené kamiony ničí silnice, dálnice a jsou ucpaná města, a že za drahé peníze se musí stavět obchvaty měst či obcí, takže ty ušetřené peníze ze strany SŽDC, tím že jsou ty nově rekonstruované stanice osekány na nezbytné minimum, se pak stejně promrhají za silniční stavby a za výkup potřebných pozemků ke stavbě.
Přitom by stačilo tak málo, příkaz z ministerstva dopravy k SŽDC, že po optimalizaci stanice se nesmí snížit její propustnost a po optimalizaci musí být pokud to jde zachován stejný počet průjezdných dopravních kolejí, popřípadě aby ten počet kolejí mohl být v případě potřeby navýšen.
Čtvrtek, 22. března 2018 - 17:18:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 930
Registrován: 1-2010
Luboš_3.21: To myslíte vážně, že dojde ke snížení propustnosti? [lol]
Stanice se prodlouží ze 400 m na kilometr. Provozní intervaly křižování se zkrátí o 80 %. Jeden sousední mezistaniční úsek se rozdělí novou stanicí, druhý se rozdělí hradlem. Rychlost přes stanici se zvýší o 60 km/h. Dokonce i rychlost na všechny předjízdné koleje bude vyšší než dosavadní rychlost do hlavní koleje.
Ale ve finále se sníží propustnost, protože se nebudou dát vykřižovat 4 vlaky v jeden okamžik. Toto už je na mě moc.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Čtvrtek, 22. března 2018 - 18:26:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 7-2016
Dnes z Mikulova zmizely odstavené vozy nemá někdo fotku ? toho vlaku
Čtvrtek, 22. března 2018 - 18:56:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 193
Registrován: 7-2011
Ve Znojmě je zase 742.096 a včerejší počasí lákalo ka trati, přidávám fotku Mn 82622 z 21.3.
Čtvrtek, 22. března 2018 - 20:38:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6535
Registrován: 8-2007
Dnes z Mikulova zmizely odstavené vozy nemá někdo fotku ?

A kde se budou po rekonstrukci Mikulova odstavovat vozy s propadlou revizí,nebo před sešrotováním? To je škandál.Na to by tam měli vybudovat další koleje.[proud]
Čtvrtek, 22. března 2018 - 20:39:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2054
Registrován: 8-2010
ad Koudsk:
Během několika měsíců zveřejníme nejen podrobné trasování, ale i koncepci dopravy a odhadované náklady celé stavby.

Netaháte to za krapet za ocas malinko z opačného konce ?...[coze]. Já jen, že pro JMK jsou stále prioritou - co se týče spojení mezi Znojmem a Brnem - stávající autobusy - minimálně dle slov náměstka hejtmana Romana Hanáka (cituji)..Expresní (autobusové) spoje jezdí 52 minut, zastávkové 75 minut. Očekáváme, že po opravě silnice ještě zrychlí. Navíc na lince zaznamenáváme trvalý nárůst počtu cestujících uvedl náměstek hejtmana Roman Hanák..

Dále pak bych asi vzal do úvahy i stanovisko MD ČR - konkrétně se k tomu vyjadřoval mluvčí Zdeněk Neusar mj. těmito slovy Hlavním cílem úprav trati je zatraktivnit cestování ze Znojma do Břeclavi bez přímé provázanosti se směrem Znojmo – Břeclav – Brno [pozor][pozor]. Ten je v tomto ohledu spíše teoretickou vhodnou alternativou k autobusové dopravě,“ sdělil mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Podle něj nelze předpokládat, že by vlaková doprava mohla být časově konkurenceschopná přímé autobusové lince Brno – Znojmo. „Železnice je pouze alternativou pro některé oblasti Znojemska,“ doplnil Neusar. - oboje viz zde

PS: Pro dokreslení koloritu celé situace bych vzal v potaz i dřívější (a asi stále platné) rozhodnutí ČD a.s. vytvářet na rameni Břeclav - Znojmo záměrné nepřípoje v uzlu Břeclav ke stávající lince Ex3, resp. ke spojům do Vídně, konkrétně Railjetům, kde má být tímto sledováno takříkajíc "nemíchání regionální a dálkové klientely ve vlajkovém produktu ČD a.s. a její směřování do linky R13, resp. posilové R5 (IDS JMK) s nižší kvalitou" (abych tak nějak volně citoval).

Takže někde u pana náměstka hejtmana, potom MD ČR a následně asi ČD a.s. bych já osobně s aktivitami na poli Brno - Znojmo začal...[biggrin][lol]
Čtvrtek, 22. března 2018 - 21:37:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 5-2017
Dnešní návštěva v Břeclavi (dlouho jsem ji neviděl...)
Čtvrtek, 22. března 2018 - 22:35:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 931
Registrován: 1-2010
Paul_red_adair: A kde je napsáno, že za ocas není taháno i na jiných místech? [happy] Už v červnu minulého roku byl první návrh prezentován zástupcům Znojma (viz skládačka, kterou sem včera dával Kubam). Bylo navrženo memorandum obsahující 3 body, z nichž jeden se týkal dosažení cestovní doby Znojmo - Brno pod 30 minut po železnici. Memorandum se zaseklo, jelikož tehdejší starosta - když to řeknu diplomaticky - nebyl příliš aktivní ve věcech, které nepřináší politické body v krátkodobém horizontu. Nyní se ale zdá, že s příchodem nového starosty se situace začíná pomalu zlepšovat (viz zde a zde). Mnohokrát jsem slyšel, že kdyby bylo Znojmo politicky alespoň trošku aktivní, tak už by bylo dávno zadáno minimálně zpracování studie proveditelnosti řešící železniční spojení Znojma a Brna.
To, že se teď snažíme podrobně zpracovat vedení trati a odhadnout náklady a přínosy, má za cíl ukázat, že pojem "novostavba na 230 km/h" nemusí nutně znamenat nějakou megalomanii, a myšlenka může být reálná. - Stejně je k zamyšlení, že před 150 lety, kdy nejsofistikovanějšími nástroji byli krompáč a lopata, se stavěly stovky kilometrů novostaveb ročně, a dnes (v digitální době), kdy jeden člověk nahradil 100 lidí, je problém cokoliv postavit. - Pak už bude stačit jen to, aby bylo zadáno zpracování SP, v rámci které bude zpracován dopravní model a bude spočítána ekonomika. A SP může klidně iniciovat i Znojmo, aniž by se doprošovalo v Brně o povolení.

No a teď se vyjádřím ještě k těm slavným expresům za (prý) 52 minut:
[cunik] Tyto expresy jezdí v počtu 5 párů za den (v pátek jich jede 7 párů).
[cunik] Těch 52 minut je u nich jak počasí. Často se stává, že týden v kuse to nejede pod hodinu. Jízdní doba je spočítána na volné silnice, a při trošku hustším provozu je těžce dosažitelná. Oběhy jsou tak našponované, že se zpoždění okamžitě přenáší na další spoje. Na Zvonařce člověk často 20 minut stojí, aniž by měl nějakou informaci, kde je jeho autobus.
[cunik] Když si chcete sednout, tak musíte chodit minimálně 10 minut před odjezdem.
[cunik] Když napíšete organizátorovi, jestli mu připadá normální, když v autobuse 60 minut stojí 20 cestujících, tak odepíše, že stání v autobuse není zakázáno.
[cunik] Když kolega napsal organizátorovi, že zpožděnému expresu ve Znojmě ujíždí autobusový přípoj garantovaný jízdním řádem, přičemž přijíždějící řidič si s odjíždějícím řidičem na kraji autobusového nádraží ještě zamávají, tak dostal odpověď, že je to mrzuté, ale že se s tím nedá nic dělat, a kolega by měl z Brna jezdit o 30 minut dříve.
[cunik] O prázdninách se po expresech na 2 měsíce slehne zem, z čehož usuzuji, že jsou primárně určeny studentíkům.
[cunik] Je všeobecně známo, že hranice pro každodenní dojíždění je jedna hodina. Za tu hodinu sotva dojedete na zapadlou Zvonařku (když máte štěstí a chytnete zřídkakdy jezdící expres). Když pak člověk jede do centra Brna, tak si musí přidat dalších 30 minut na cestu MHD (alternativou k 30minutové jízdě MHD je 30minutová chůze pěšky).

Tento stav na denní dojíždění není ani náhodou (pokud člověk nechce fungovat stylem postel - cesta - práce - cesta - postel), a pokud někdo tvrdí opak, tak by si to měl jít na pár měsíců vyzkoušet.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Pátek, 23. března 2018 - 07:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4858
Registrován: 12-2004
Koudsk: Já teď jezdil 108kou docela často,(navíc si zjišťuji "info" od rodiny[happy]) a jediný zpoždění nad 5 min. bylo u pozdního výjezdu Ex z Brna a ve Znojmě jsme byli nějakých cca +10.
Druhý případ kvůli čekání v Mirosavi, tam to taky nebylo nakonec nějak dramatický.

To můžu říct, že jsem měl poslední dobou častěji problém u vlaku 340 a vypadá to, že díky výluce ještě budu mít.
Dlouhodobě mají se 108 problém hlavně zastánci železnice. Co se nelíbí třeba mě, tak je nasazování Sorek na Ex ve čtvrtek pátek (i když naposled jsem jel s 15m, tak třeba to skončilo).
Jinak by těch expresů mohlo jet opravdu o něco víc, hlavně v neděli večer by mohlo jet i to, co je psáno jen na sezonu (od přehrady). Jinak je dobře, že se na Vranovskou přeh. konečně "zareagovalo".

A není pravda, že o prázdninách Ex nepojedou, si to chce zjistit fakta, než se začne s kritikou.

A nevím, co je "všeobecně" známo, ale hodně lidí nastupuje/vystupuje u hřbitova a pak jedou MHD třeba jen 8-15 min. ,takže bych to u většiny lidí neviděl tak dramaticky.

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Pátek, 23. března 2018 - 07:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 695
Registrován: 3-2009
Koudsk: Já s Vámi souhlasím, že by bylo vhodné se pokusit o rychlé spojení Znojma s Brnem vlakem.
Ale myslím, že není vhodné používat nepravdivé argumenty:
O prázdninách se po expresech na 2 měsíce slehne zem, z čehož usuzuji, že jsou primárně určeny studentíkům. To už není pravda, spoje už nemají omezení na školní rok. Aneb jeden z příkladů, jak organizátor reaguje na vývoj poptávky - nejprve zavedl rychlíky jen na školní rok, nyní už jsou v pracovní dny celoročně + přibyly víkendy.

Když napíšete organizátorovi, jestli mu připadá normální, když v autobuse 60 minut stojí 20 cestujících, tak odepíše, že stání v autobuse není zakázáno. Stání na tak dlouhé cestě samozřejmě není nic moc, ale na druhou stranu to vypovídá o atraktivitě těch spojů - není to zas tak dávno, co ty spoje byly zavedeny a už si našly tolik lidí.
Pokud na to budete poukazovat opakovaně, může to pomoci, nedávno se např. zaváděl nový spoj z Brna do Hrušovan kvůli kapacitě.
Taky je potřeba si uvědomit, že nasazení dalšího vozidla, aby zajistilo další rychlík, není věc, která by se dala vyřešit ze dne na den.

Čímž nechci říct, že by vlak neměl smysl, ale pokud se chceme někam posunout, je třeba používat pravdivé a nepřikreslené argumenty, jinak vás lidé s opačným názorem nebudou brát tak vážně.
Pátek, 23. března 2018 - 11:22:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 932
Registrován: 1-2010
Rosťav: Souhlasím, bod o prázdninách beru zpět. Vycházel jsem z osobní zkušenosti, a do aktuálního jízdního řádu jsem se nedíval. V uplynulých třech letech expresy o prázdninách nejezdily. I já osobně jsem kvůli tomu psal organizátorovi. Dokonce jsem mu posílal fotku z přeplněného krátkého autobusu s komentářem, že nerozumím tomu, proč jede krátký autobus, když mimo prázdniny jezdí na stejném spoji dlouhý, a k tomu jede ještě ve stejný čas expres. Zaspekuloval jsem si tam, že se dopravce na stojících cestujících snaží ušetřit litr nafty. Každopádně je pokrok, že ty spoje konečně nechají jezdit i o prázdninách.
Linka 108 využívána je, o to žádná. Ono zaplnit cokoliv, co v solidním intervalu spojuje dvě největší města v kraji, není zas takový problém.

Uznávám, že autobusům moc nefandím, ale ten kvalitativní rozdíl mezi vlakem a autobusem je objektivně měřitelný. U železnice se například hlídají veškerého hodnoty nedostatku převýšení a náhlé změny nedostatku převýšení. Autobusákovi nic nebrání v tom říznou zatáčku tak, až babce létá nákup po celém vozidle. I zrychlení a zpomalení je u vlaku mnohem komfortnější. Do vlaku si dále bez problému dám větší zavazadlo. Jako cestující tam mám mnohem více místa (na některá místa v autobuse se já osobně skoro ani nevejdu). Ve vlaku můžu jít na záchod, a dokonce se můžu napít. Dětem se ve vlaku nedělá špatně, protože tam nesou žádné nepřirozené kmity (nepočítám balmáky na 246). Ve vlaku je méně hluku (opět nepočítám 246). Vlak je bezpečnější. Mohl bych pokračovat, ale v podstatě se stačí podívat na dlouhodobou statistiku, která říká, že počet cestujících v autobusech v rámci celé ČR každoročně klesá, zatímco počet cestujících ve vlacích každoročně roste. Proto podle mě autobus může dočasně řešit páteřní spojení dvou největších měst v krátkodobém horizontu, ale rozhodně toto řešení není akceptovatelné pro dlouhodobý horizont. Když bude existovat přijatelné řešení, které lidem každodenně jezdícím do Brna a zpět ušetří průměrně hodinu života denně, tak autobus musí jít na druhou kolej.

Zzz: Ano, teď v zimě ty expresy jezdily celkem slušně. Na podzim byl zase zázrak, když to mělo méně než 10 minut ranu.
Ten přestup na hřbitově bývá celkem vtipný. Na přechodu čeká na zeleného panáčka 30 lidí. Zelený panáček stále nepřichází, zato z točny přichází prázdná tramvaj. Zpoza přechodu se 30 lidí kouká na to, jak do tramvaje nastoupí 2 cestující. Pak se náhle objeví zelený panáček, 30 lidí se po přechodu rozběhne k tramvaji, avšak řidič se škodolibým úsměvem rychle zavře dveře a ujede o 100 metrů dále, kde minutu se zavřenými dveřmi stojí před křižovatkou. Toto je běžný obrázek, a je skutečně k nezaplacení, když může být člověk takto nasrán hned po ránu. Po několika minutách zpravidla přijíždí další tramvaj, která ale na rozdíl od té předchozí nejede na Mendlák, a proto je nutné vystoupit na Poříčí, odkud se jde na Mendlák pěšky. Chybějící minuta pak na Mendláku zapříčiní těsné nestihnutí navazujícího trolejbusu, a je třeba počkat na další. Pro mě osobně často vychází úplně stejně, jestli vystoupím na hřbitově nebo Zvonařce. V opačném směru je hřbitov nepoužitelný, pokud nechci minimálně do Pohořelic stát. Pro cestující jedoucí až do Znojma navíc hlavní hendikep hřbitova spočívá v tom, že není obsluhován expresy.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Pátek, 23. března 2018 - 11:45:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2056
Registrován: 8-2010
ad Koudsk:
Stejně mě fascinuje ten dosavadní přístup, kdy se většina energie věnuje zavádění a zrychlování přímého spojení kdejaké přerostlé dědiny s Brnem...

No, pokud tou přerostlou dědinou myslíte třeba Hustopeče nebo Židlochovice nebo Boskovice či Zastávku, tak tady je to jak "přes kopírák" poměrně jednoduché na vysvětlení, neboť mám k dispozici kapacitní železniční dvoukolejný segment - s výjimkou řekněme krátké zatím nezrekonstruované "poslední míle" (tj. Hustopeče, Židlochovice a Boskovice) - k tomu mám dnes de facto duplicitní paralelní autobusovou spojnici a zároveň dostatečný počet cestujících, takže prostá logika dobrého hospodáře velí relativně málo investovat do té poslední míle, cestující přesunout násilně na vlak a paralelní duplicitní autobusovou spojnici zcela zrušit nebo minimálně silně omezit.....[jidlo][vypravci]....

To, že uvedená sídla jsou geograficky menší než Znojmo s 34 000 obyvateli - dle WiKi - de facto na výše uvedený princip nemá žádný vliv, pokud je zde silná generované poptávka, a to je - tuším že KORDIS uváděl denní dojížďku minimálně 1 000 osob denně, konkrétní detailnější čísla bych musel dohledat ve studii proveditelnosti. Hustopeče mají 5 900 obyvatel - dle WiKi - a Židlochovice pak 3 800 - dle WiKi.

PS:
Kdyby Znojmo geograficky bylo umístěno na pozici Hustopečí nebo Židlochovic, tj. vedle tratě č. 250, tak by ho "násilně" potkalo to, co čeká Hustopeče a Židlochovice dnes...[biggrin][rofl]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pátek, 23. března 2018 - 12:25:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3518
Registrován: 5-2004
Koudsk:
"Z Unkovic do Pohořelic by byla dvoukolejka a v Pohořelicích by byla stanice."
Pak to není ze schématu ani předchozího popisu jasné, ač je tam čitelné dvoukolejné napojení na VRT nebo dvoukolejný úsek odb.Karlov-Božice.
Koudsk:
"Přes Pohořelice by byla rychlost 200 km/h, na což bylo v TES dimenzováno i odbočení v Unkovicích. Vyšší rychlost by pak byla od Pohořelic po Božice (optimálně asi 230 km/h)."
To mi s ohledem na terén nepřijde moc dobré, znamená to předevšim ve směru na Brno brzdit pod kopcem. Když už nemá být rychlost v celém úseku stejná, pak by měla být v údolích vyšší a nižší na brdcích.
Koudsk:
"Během několika měsíců zveřejníme nejen podrobné trasování, ale i koncepci dopravy a odhadované náklady celé stavby."
Už teď byste mohli zveřejnit zdrojové PDF těch obrázků.

Koudsk:
"Jednokolejka bude samozřejmě navržena tak, aby nebylo znemožněno budoucí zdvoukolejnění. "
Jaká je reálná úspora z jednokolejnosti, když se budou muset vykoupit pozemky a postavit spodek (odb. na 244!) pro dvoukolejku?

Paul_red_adair:
"Kdyby Znojmo geograficky bylo umístěno na pozici Hustopečí nebo Židlochovic, tj. vedle tratě č. 250, tak by ho "násilně" potkalo to, co čeká Hustopeče a Židlochovice dnes...[biggrin][rofl] "
Ono to zvlakování potkalo se Znojmem mnohem porovnatelnější Hodonín, odkud se zase ozývají stesky na sabotování busů, stačí si ve vedlejší vlákně najít téměř cokoliv od uživatele Peno.
Pátek, 23. března 2018 - 13:02:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 933
Registrován: 1-2010
Paul_red_adair: A kde zase píšu, že s těmi stavbami nesouhlasím? Kritizoval jsem skutečnost, že se dolaďují detaily, a současně se největší problém přehlíží a všichni se tváří, že neexistuje. Vždyť není špatné, když si někdo zlepšuje hudební výchovu z dvojky na jedničku. Jenže podle mě by měl největší úsilí vkládat do matematiky, ze které propadá. Minimálně by měla být zpracována alespoň SP, která by ukázala, zda by investice do přímého železničního spojení Brna a Znojma byla "hospodárná". Kdoví, třeba by se ukázalo, že by byla "hospodárnější" než investice do Vámi popisovaných staveb. Bez zpracované SP se to těžko dovíme.

Ve všech oficiálních dokumentech za posledních 20 let je opakováno, jak má Znojmo nejhorší napojení na zbytek JMK, ale v žádném z těchto dokumentů není ani naznačeno, jak daný problém zlepšit. Zbytek viz výše.

David_jaša: V té skládačce byly shrnuty jen nejdůležitější body. Více se tam nevešlo. Podrobnosti o této trase pak zazněly v cca půlhodinové prezentaci. Jednalo se o první nástřel, a trasování se teď dolaďuje. Jakmile budeme mít použitelný výstup, tak to celé zveřejníme. Co se dvoukolejky týče, tak já bych byl samozřejmě raději za dvoukolejku, ale teď je nejdůležitější udělat co nejlevnější řešení, aby to nebylo okamžitě smeteno ze stolu. Pokud by byla zadána SP, tak tam není problém prověřit a zhodnotit několik variant. Vezměte si třeba v současnosti aktualizovanou SP Nezamyslice - Olomouc. Také se tam vytvořila úspora "částečným zjednokolejněním", aby to ekonomicky vyšlo.
www.koudsk.estranky.cz
- vše o nákladní dopravě v okolí Znojma
Pátek, 23. března 2018 - 13:58:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2057
Registrován: 8-2010
ad Koudsk:
Vezměte si třeba v současnosti aktualizovanou SP Nezamyslice - Olomouc. Také se tam vytvořila úspora "částečným zjednokolejněním", aby to ekonomicky vyšlo.

Studii jsem sice nečetl, ale vím, že se v současnosti aktualizuje - odevzdána zpracovatelem by dle harmonogramu měla být ještě do konce tohoto roku - osobně očekávám zvýšení ekonomicky obhájitelných variant z původní jedné na minimálně tři v součtu (vzhledem k aktuálně platné nižší diskontní sazbě v ekonomickém hodnocení)..[vypravci]
Pátek, 23. března 2018 - 18:14:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3521
Registrován: 5-2004
Koudsk: poslední upřesnění: já nežádám víc informací než už v té skládačce je. Jen by bylo fajn ukazovat to, co se tam vejde, konzistentně. Když už jste zmiňoval levnou trať protože jednokolejnou a bez stanic, pochopil jsem to i po pohledu na mapku jako jednokolejku odb.Unkovice-odb.244 na 200 km/h s peronem na širé trati u Pohořelic. To by peněz ušetřilo dost, nicméně pokud tedy má být stanice v Pohořelicích a úsek v nejnáročnějším terénu (odb. Unkovice-křížení řeky Jihlavy) dvoukolejný, pak ten rozdíl ve zbytku budou IMO drobné.

Že to obsazení nebude tak strašné, jako jsem si myslel podle neúplných informací, je fajn, ale stejně to může stačit na zásadní komplikace při sestavování GVD a potažmo ohrozit užitečnost železnice na spojení ZN-B. Mít na 30min úseku potenciálně hned 3 omezení (jednokolejka ZN-Dyje nebo dokonce Znojmo-Božice, VR jednokolejka a křížení nebo obraty v ŽUB) mi přijde nevhodné.

Jinak ohledně variant by mohlo být zajímavé prověřit a s Pohořelicemi (as Pohořeličáky) zkonzultovat i to, jestli má trať jít jižně od D52 (bezkonfliktní ale daleko), nebo mezi městem a D52, nebo severně od města. Druhé dvě možnosti by zasáhly zástavbu, ale zase by měla většina města (+ celé Cvrčovice při severním průchodu) nádraží v docházkové vzdálenosti.
Pátek, 23. března 2018 - 21:39:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1625
Registrován: 12-2007
Já jsem sem chtěl původně tu skládačku nahrát celou, jenže kvůli velikosti to nešlo, proto ty obrázky. Každopádně to brzy aktualizujem na stránkách plus se budem snažit přinášet i nějaký akuální informace, ale toho času je tak strašně málo...

Každopádně je dobře, že se věci někam začínají malinko hnout. Pamatuju si odpovědi MD na dopisy města znojma staré i víc jak 15 let, kde na MD slibovali, že o špatném spojení Znojma ví a protože v krátkodobém horiontu není možné zlepšení, počítá se se zlepšením ve střednědobém horizontu....no a pořád 0, takže je nejvyšší čas.

Pokud SŽDC vypsala studii, která počítá s pokračováním z Moravského Krumlova, tak by už v rámci této studie měla být prověřena i varianta, o které tu píšeme, protože podle mého názoru jakákoliv varianta směřující ke Krumlovu nemůže být levnější (nebo ne zásadně), než výstavba té novostavby Božice - Unkovice a přínosy jsou nesrovnatelě úplně někde jinde v čele s poloviční jízdní dobou. Nasypat několik mld. do akce, díky které se dostaneme těsně pod časy dnešních expresních busů nemůže mít takovej efekt.
Busy jezdí teď celkem ok, ale uvidíme, co udělá stavební sezóna, vloni ty zpoždění byly fakt častý. Jako dočasný řešení to není špatný, ale v dlouhodobějším horizontu se takové spojení přeci nedá sledovat.

Ještě k efektivnosti spojky Božice - Unkovice s jízdní dobou vlaků Znojmo - Brno 30 a 40 minut, tak to nejsou jen lidi z linky 108 (popř. 104), ale je to jednak x procentní nárůst z IAD Znojmo - Brno a v neposlední řadě všichni dálkoví cestující, protože se tím stane spojení vlakem nejrychlejší i kamkoliv do vnitrozemí.

Hrozně se mi líbilo přirovnání Koudska k opravování známek ve škole[ok][biggrin] Je super, že se v JMK připravují železniční stavby, ale to opravování dvojky z hudebky je fakt k ničemu, když jsme zatím každej rok propadli z té matiky a ani zatím nebyl náznak si to nějak opravit[biggrin] Je jasn, že to je běh na dlouhou trať (několik let), ale bez toho, aby se nějak začalo to prostě nejde. V rámci kraje by mělo mít spojení dvou největších měst prioritu číslo 1 a krajská priorita číslo 1 pak je významná i v celostátním měřítku.

Ještě krátká odbočka k Revitalizaci trati Břeclav - Znojmo.
Ten Mikulov má samozřejmě i svoje mínusy, ale plusy podle mého jednoznačně převažují. Jsem rád, že se nakonec podařilo zachovat i manipulační kolej č. 7 (nové číslování), protože byly snahy kolejiště ještě víc redukovat, což se dělo v mnoha stanicích naprosto nesmyslně. Opravím tvrzení o počtu dopravních kolejí - byly čtyři a zůstanou čtyři (byť jedna č. 4 kusá a č. 2 pouze krátká). Kolej č. 3 pro nákladní vlaky oproti tomu luxusně dlouhá. Díky změně konceptu dopravy na trati pak to, že by se potkaly 4 vlaky v Mikulově prakticky nehrozí, protože nákladní vlaky i ve špičce (oproti dnešku) budou most trať mezi Hrušovanama a Břeclaví projet téměř bez zastavení. A pokud by se tam do budoucna přecijen nějaký manipulák nebo něco namanul, může proběhnout posun na kolej. č 5. Úkol pro nejbližší roky je jasnej a to pokračovat ke Znojmu[vypravci]
Sobota, 24. března 2018 - 03:08:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2785
Registrován: 5-2002
Úkol pro nejbližší roky je jasnej a to pokračovat ke Znojmu

Před tím bych právě za dnešní situace (kdy hrozí trvalý limit 120 km/h, bo "není doložena potřeba něčeho víc") varoval. Raději to ještě pár let vydržte, a do tohoto by bylo vhodné se pustit až poté, co se myšlenka na propojení směr Brno prosadí - tedy už podle cílového stavu.
Revitalizace tomu, čemu měla a mohla, tj. "zařazení tratě mezi perspektivní", již pomohla. Pokud by se ten zbytek už nedělal rovnou na 160 km/h (ne-li více západně od Hrušovan) a elektricky, tak myslím, že by převážila z dlouhodobého pohledu negativa. Jinak řečeno, pojďme zapomenout na X-té etapy revitalizace, a bavme se o modernizaci spojení Znojmo - Brno / Břeclav. ;-)
Sobota, 24. března 2018 - 09:00:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4860
Registrován: 12-2004
Kubam: Ani všichni obyvatelé Znojma a okolí nepovažují neexistenci rychlýho vlaku do Brna za problém č.1

Si troufnu tvrdit, že v rámci JMK by to trumflo:
1)Udělat D1 na 3 pruhy alespoň Rosice - Holubice
2)Rychlé vlakové spojení směr Praha
3) Dálnice do alespoň Svitav
4)Okruh Brna
5)Rychlé vlakové spojení směr Olomouc/Přerov

Hodně lidí by upřednostnilo zrychlení vlaku směr Kyjov
To samé do Jihlavy
Rozšíření E50 na alespoň 2/1 po UH
To samé právě u silnice Pohořelice - Znojmo

Ano, část obyvatel znojemska by chtěla rychlý vlak směr Brno, je to ale jen jedna z věcí....
Osobně vidím jako horší problém to, s čím se potýkají lidi u silnice Kuřim - Svitavy a to tam nežiju a nemusím autem nějak často jezdit....

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Sobota, 24. března 2018 - 10:09:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 222
Registrován: 6-2009
Zzz: Asi všichni obyvatelné Znojma nemají ponětí, co je to je adekvátní cestování třetího tisíciletí. Většinový člověk vnímá své potřeby spíš zkvalitňováním toho, co již má. Takže když má auto, tak s ním chce jet rychleji a pohodlněji bez omezení kamkoliv a tam zaparkovat. Prostě kdysi v jeskyni bylo těžké popsat výhody ohně těm, co ho ještě neviděli.
Neděle, 25. března 2018 - 12:29:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 141
Registrován: 7-2016
Zítra mají do Mikulova dorazit Pražce ? pokud se nemýlím
Neděle, 25. března 2018 - 16:55:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 142
Registrován: 7-2016
tak pražce jíž dorazily
Neděle, 25. března 2018 - 22:15:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1275
Registrován: 8-2010
Neobvyklé řazení Os 4816 v pátek 23.3.
Pondělí, 26. března 2018 - 16:09:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 908
Registrován: 12-2007
Tak jsem zase něco skenoval a toto na mně vyskočilo :

Tehdy jsem fotil i v zataženu, ono vlastně bylo i co [wink]
Najbrt-Neberem do šrotu s ním
Najbrt-Vyvrchol nevkusu
Najbrt-Hnusnější, než jsme kdy čekali
Najbrt-Welcome in the darkness time
Pondělí, 26. března 2018 - 20:55:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 4-2009
Darwa: dnes ve stejné podobě
Úterý, 27. března 2018 - 19:08:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 8-2010
Martin ben: no to se podívejme! (I s 023, že?) Ale proč tomu tak je?
Úterý, 27. března 2018 - 22:27:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1169
Registrován: 4-2009
Netuším. Viděl sem i sestavu brejlovec (teď nevím jaký) a místo hytláků to byl patrák béčko patrák béčko ...

tipoval bych buď nedostatek Bdmteeo a BDs schopných topit, svítit atd., anebo když byla vloni výluka Tišnov - Vlkov a za výlukou na Os Vlkov - Žďár jezdily 242+2*B, tak se ty Béčka vozily přes Jihlavu na 4801/4816 do Brna, prý na údržbu nebo čištění. Tak jestli jsou v Havl.Brodě pořád nějaká B v provozu nebo v záloze ...
Středa, 28. března 2018 - 11:23:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4871
Registrován: 12-2004
Podtyp: ŽELEZNIČNÍ

Popis: Železniční nehoda, 146.km tratě. OA sraženo vlakem. Dvě zraněné osoby. Jednu osobu vyprošťujeme ve spolupráci se ZZS. Trať v obou směrech zastavena. Vyprostili jsme zraněnou osobu. Doprovázíme cestující z vlaku mimo trať. Spolupracujeme s HZSp SŽDC.

Jednotky: PS Lískovec, HZSp SŽDC Brno, PS Rosice

Obec: Troubsko

Část obce: Troubsko

Ulice: U dráhy

Stav: Ukončená