Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Školy se zaměřením na dopravu » Archiv diskuse Školy se zaměřením na dopravu do 15. 10. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Školy se zaměřením na dopravu do 15. 10. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 08. října 2018 - 12:09:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2610
Registrován: 3-2004
Československo se v druhé polovině 30. let podílelo na celosvětovém exportu zbraní téměř
čtvrtinou a v letech 1934 a 1935 bylo nejspíše vůbec největším exportérem


Dovolil bych si jen připomenout, jaká že to tehdy byla skladba těch výrobků... Jednalo se převážně o ruční a pěchotní zbraně, plus samozřejmě kanony. Výroba tanků a další techniky "těžké na ocel" byla teprve v plenkách.
Zatímco za socíku šla naopak většina rapidně rostoucí produkce oceli právě na ty tanky a BVP.
Pondělí, 08. října 2018 - 12:30:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8531
Registrován: 4-2003
a když jsme je tak slavně opustili,

A jak jsme to dělali? Mnistr průmyslu nařídil ocelárnám, že nesmí vyvážet ocel??

(to je neuvěřitelný, co se tady člověk dočte)
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 08. října 2018 - 13:10:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 6-2012
To víte, pouhá myšlenka na to, že se SSSR ekonomicky zcela položil a že nástupnické státy neměly v devadesátých letech ani na důchody a platy státních zaměstnanců je pro některé lidi zcela nepřípustná. Tak si zánik východních trhů pořád vysvětlují nějakým jejich opuštěním. Když se ale zeptám třeba na to kdo místo ČKD začal do Ruska nebo na Ukrajinu v devadesátých letech dodávat tisíce lokomotiv a obsadil ten trh po ČKD, tak je ticho po pěšině.[proud]
Pondělí, 08. října 2018 - 14:19:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12209
Registrován: 5-2004
Trh po ČKD obsadily ojetý T3/T4/T6 z ČKD. Ono tam není ani tak důležitá nízkopodlažnost a nacpání elektronikou jako schopnost jet po schodech a nerozpadnout se[biggrin] (podobně jako čmeláky v Albánii kde přežívaj dodnes na rozdíl od občas se tam objevivších ojetin ze západu). Jet po svršku ex CCCP nějaká ta 14 nebo 15T tak z toho v půli prvního kola budou odpadávat plasty a na konečný vyskočí řídící jednotka...

No a zbytek pokrejvaj místní výrobci.
Statistik
Pondělí, 08. října 2018 - 14:41:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6119
Registrován: 6-2004
No a zbytek pokrejvaj místní výrobci.

Jinými slovy to není tak, že by ČKD svévolně nebo nuceně opustila nějaké trhy, ale je to tím, že některé trhy prostě zanikly, nebo se kapacitně radikálně omezily, že na to stačí lokální výrobci. Ruku v ruce se změněnou politickou situací a s novou politickou reprezentací v Rusku plus s tím, že i v ČKD (a nejen v ČKD) byl po roce 1989 KONEČNĚ vystaven "účet", potvrzující jak ekonomicky "skvělá" a "výnosná" (= ironie) tahle "nucená spolupráce" se SSSR byla, o totálním zakrnění v technologickém i výrobním rozvoji nemluvě, tak se ani nejde divit tomu, že ty tisíce lokomotiv nejen, že v "SSSR" už nikdo nechtěl, ale že je ani ta ČKD už "nechtěla" vyrábět. A to neplatí zdaleka jen pro příklad v podobě ČKD.
Pondělí, 08. října 2018 - 15:03:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 11-2017
Tak prý máme MÁLO vysokoškoláků:
https://www.novinky.cz/domaci/485443-cesko-je-v-eu-hluboce-podpru merne-v-poctu-vysokoskolaku.html
To nevymyslíš...

Co se týče asi dvou reakcí na mé příspěvky, které jsem zaznamenal, beru je spíše jako řečnické otázky či (snad) dobře míněná popíchnutí, a tudíž necítím potřebu na ně obsáhle reagovat [happy]
Pondělí, 08. října 2018 - 15:58:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14195
Registrován: 12-2007
Tak prý máme MÁLO vysokoškoláků
To nevymyslíš...

Článek hovoří o absolventech VŠ v celé populaci, tzn. ne o těch, kteří VŠ právě studují.

Tzn. toto tvrzení není v rozporu s (cítím, že tímto směrem míříte) možností, že nyní je studentů VŠ až příliš mnoho, zatímco v dřívějších dobách naopak bylo absolventů VŠ příliš málo.

Navíc, titulek sám o sobě je zavádějící, protože je sporné, zda 23,9 % absolventů VŠ v populaci je údaj hluboce podprůměrný vůči EU-průměru 31,4 % populace.
Pondělí, 08. října 2018 - 16:37:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9268
Registrován: 8-2012
Ony to jsou především nic neříkající hausnumera - už tu byla doba, kdy se "absolventi VŠ" měli nasekat třeba ze všech zdravotních sester (požadován titul Bc.)... statisticky teda pokrok neskutečnej, ale reálně by se změnilo prdlajs.
電車オタク
Pondělí, 08. října 2018 - 17:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8534
Registrován: 4-2003
ale reálně by se změnilo prdlajs.

Jenže ono se reálně změnilo a mění hodně a rozhodně to není úředníkama či přemalovanýma sestřičkama.(=Urban Legends, kterých se ovšem lidi drží jako veš kožichu).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 08. října 2018 - 17:59:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8535
Registrován: 4-2003

No a zbytek pokrejvaj místní výrobci.


Jejichž technická úroveň je odpovídá tak roku 1980 a aby se to tady teď vyplatilo vyrábět, tak by tady dělník fčnil za cca minimální mzdu a zisk by byl trochu suchýho z nosu.

A ještě jedna věc, ty objednávky byly náplast za to, že si z nás udělali nástupní prostor pro vojska a v sedmdesátkách to tady proto potřebovali ekonomicky a politický uklidnit.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 08. října 2018 - 19:14:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9271
Registrován: 8-2012
a rozhodně to není úředníkama či přemalovanýma sestřičkama
To víš že jo, spousta těch "bakalářů pro policajty" anebo UJAK ve Starém Hrozenkově je asi dána poptávkou privátních firem, kde je pseudotitul nutný ke kariérnímu postupu... to je jen taková urban legend, že to táhnou státní úřady a polostátní firmy.
電車オタク
Cogwheel
Úterý, 09. října 2018 - 12:52:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5879
Registrován: 1-2012
Minulý pátek jsem stihl navštívit 60. Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně (tedy hlavně kvůli [fotic] retro-techniky instalované ke století Československa) - a byl jsem docela příjemně překvapen i ostatními výstavními stánky a předváděnými výrobky současného vyspělého českého průmyslu. Bylo tam samozřejmě i mnoho zahraničních firem (prakticky všechny výstavní pavilony byly obsazeny) - ale získal jsem dojem, že český nejen strojírenský průmysl na tom teď rozhodně není špatně a ve světové konkurenci obstojí (toť v rozporu s různými stesky výše v debatě, jak je náš průmysl stále zaostalý a nekonkurenceschopný, resp. vytunelovaný).
Před zhruba 10 lety jsem na MSV v Brně také byl - a to byla podstatně větší bída, též co se týče zaplněnosti pavilonů. Uvažuji: Bylo to tím, že tehdy vrcholila hospodářská krize, nebo zejména tím, že tehdy byli u moci katoličtí tuneláři typu Kalouska a nevhodně-"škrtivě" zasahovali do ekonomiky?
Mladějov
Úterý, 09. října 2018 - 13:02:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12904
Registrován: 3-2007
Když uvažujete "zejména tím, že tehdy byli u moci katoličtí tuneláři typu Kalouska", tak to tak asi bude.

Dovolte mi osobní otázku : Vy jste opravdu jaderný inženýr, jak tady o vás napsal Pružinskij - a živíte se tím ?

Děkuji za odpověď.
Cogwheel
Středa, 10. října 2018 - 09:12:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5882
Registrován: 1-2012
Nechcete se se mnou setkat raději osobně? Koncem října se např. budu vyskytovat na tomto výletu: http://www.drahari.info/pamatky-uherskohradistska-velehradu-a-mod re/ (vlastně jej přímo organizuji). Rád totiž navštěvuji (a kamarádům ukazuji) místa, kde si katolická církev v minulosti "nahrabala" (resp. hrabe doposud). Je to příjemná "zážitková turistika". [wink]
Vy si nepamatujete, že za krize, resp. "za Kalouska" v ČR došlo ke snížení kvality zdravotnictví, zvýšení spoluúčasti pacientů a zanikly či skomíraly mnohé lázně? Kdežto penězovody z veřejných financí pro církve (v ČR zejména katolickou) v době oné hospodářské recese až krize nikterak přiškrceny nebyly - naopak došlo k jejich podstatnému navýšení. Též se v té nedávné době z veřejných financí prakticky neobnovovaly jiné památky, než náboženské.
Ale zdá se, že v nynějších příznivějších podmínkách české hospodářství to parazitování "profesionálních pánbíčkářů" na ekonomice obstojně ustojí. [happy]
Spíš bude zajímavější sledovat další vývoj techniky a průmyslu v Evropě západně od ČR ve vztahu k postupné islamizaci tohoto prostoru. Jak si např. Německo poradí s kvanty svých muslimských "hostů" využívajících tamní štědrý sociální systém a očekávajících, že jim němečtí "podlidé" budou posluhovat - což tamní mladší generace často ochotně činí. Německá věda, technika a ekonomika byla donedávna velice vyspělá, ale zhruba od sjednocení r. 1990 došlo v (celém) Německu ke značné "deindustrializaci". [pozor]
Mládež v západní Evropě (ale i u nás [sad]) raději než např. strojní inženýrství studuje takové pseudoobory jako "interkulturní komunikace". A když někdo poukáže na to, že v částicové fyzice logicky existuje "genderová nevyváženost", je z toho průšvih (pro něj): http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-genderova-bitva-v-cernu-dgn -/p_zahranici.aspx?c=A181003_164616_p_zahranici_wag
Pro české vědce, techniky, průmysl (včetně výroby kolejových vozidel), stavebnictví (včetně staveb žel.infrastruktury) tento evropský trend může být příležitostí k rozvoji, naopak na "Západě" (ve smyslu geopolitiky před 1989) lze očekávat nárůst problémů a "interkulturního" násilí. A to vše kvůli neuvážené toleranci vůči hloupému, zato agresivnímu "náboženství".
Já to mohu pobaveně sledovat - ale víceméně s tím nic nenadělám a rozčilovat se tím také nehodlám. Užívejte také světa! Žádná "posmrtná existence duše" (kterou těm, kdo jim uvěří, podvodně slibují víceméně všechny ty "výdělečné firmy s posmrtným plněním") se totiž nekoná.
[andel]
Středa, 10. října 2018 - 09:25:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1526
Registrován: 11-2005
Krásně a pravdivě napsáno[ok]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Středa, 10. října 2018 - 09:40:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2612
Registrován: 3-2004
Jestli se náhodou v případě těch církví nejedná o náplast za to, že jim byl majetek komunisty ukraden a nemalá část kléru skončila odsunuta do - de facto - domácího vězení v úchvatných destinacích typu Bílá Voda. O mnohých co skončili svoje životy v lágrech a kriminálech ani nemluvě [kladivo]
Středa, 10. října 2018 - 17:52:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4429
Registrován: 4-2003
Dusanh:
"Jestli se náhodou v případě těch církví nejedná o náplast za to, že jim byl majetek komunisty ukraden"
Na to existuje "protiargument", který by tu od Cogwheela či někoho obdobně smýšlejícího dozajista zazněl - a církev ten majetek před tím taky ukradla.

Cogwheel:
"Vy si nepamatujete, že za krize, resp. "za Kalouska" v ČR došlo ke snížení kvality zdravotnictví"
Já si to nepamatuji. Osvěžíte mi paměť? Zavedení spoluúčasti pacientů ovšem není snížení kvality zdravotnictví a spoluúčast je zcela na místě.
Cogwheel:
"Ale zdá se, že v nynějších příznivějších podmínkách české hospodářství to parazitování "profesionálních pánbíčkářů" na ekonomice obstojně ustojí."
Jen drobné upozornění - zřejmě jste nezaregistroval, že došlo k odluce církve od státu, včetně odluky finanční. "Profesionální pánbíčkáři" teď jedou sami na sebe.
Cogwheel:
"Německá věda, technika a ekonomika byla donedávna velice vyspělá, ale zhruba od sjednocení r. 1990 došlo v (celém) Německu ke značné "deindustrializaci"."
Není možná! Vždyť sjednocením získali do vínku výzkumníky z NDR a i tady čteme, jak bylo to socialistické hospodářství vyspělé. Anebo jsou na vině muslimští "hosté"? Ale to pak nevychází časově, migrační vlna nezačala před třemi dekádami.
Cogwheel:
"lze očekávat nárůst problémů a "interkulturního" násilí"
Cogwheel:
"pseudoobory jako "interkulturní komunikace""
Neprotiřečíte si tak trochu? Pokud plynou rizika z "interkulturního" soužití, pak je snad na místě, aby existovali odborníci na "interkulturní" komunikaci. Konflikt nevyřešíte tím, že se obě strany zabarikádují.

Mimochodem, kde je k nahlédnutí katalog definující co je obor a co pseudoobor?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 10. října 2018 - 18:32:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4430
Registrován: 4-2003
Nemám v úmyslu hádat se, mě jen baví reakce při konfrontaci s realitou a "tvrdými" daty.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 10. října 2018 - 18:39:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14206
Registrován: 12-2007
Na počátku celé polemiky (?) přitom stála otázka:

Před zhruba 10 lety jsem na MSV v Brně také byl - a to byla podstatně větší bída, též co se týče zaplněnosti pavilonů. Uvažuji: Bylo to tím, že tehdy vrcholila hospodářská krize, nebo zejména tím, že tehdy byli u moci katoličtí tuneláři typu Kalouska a nevhodně-"škrtivě" zasahovali do ekonomiky?
- Pokud jste tam byl přesně před 10 lety (tedy počátek podzimu 2008), tak to se ekonomická krize teprve "rozjížděla", rozhodně nevrcholila.

Uvážím-li toleranci jednoho roku, tak:
- Byl-li jste tam před 11 lety (tedy počátek podzimu 2007), tak hospodářství směřovalo k vrcholu konjunktury, byť ministrem financí byl v onom roce (jakož i v roce 2008) M. Kalousek.

- Byl-li jste tam před 9 lety (tedy počátek podzimu 2009), tak to už byla ekonomická krize výrazně rozjetá (netroufám si říci, zda zrovna v té době docházelo k jejímu vrcholu). Nicméně v té době již ve vládě nebyl M. Kalousek.

Sama otázka, která stála na počátku celé polemiky, je tedy nesprávně položena.
Středa, 10. října 2018 - 19:35:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2208
Registrován: 6-2016
K té "proběhlé" odluce...

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/2273183/odluka-cirkve-od-stat u-vlada-uzavrela-smlouvy-o-vyrovnani-s-16-cirkvemi.html

Jestli správně počítám, tak konec bude v roce 2043... Nehodnotím meritum věci, jen "poněkud nadsazená" fakta. Takže "Profesionální pánbíčkáři" JEN za své TEĎ rozhodně nejedou.
Středa, 10. října 2018 - 20:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4431
Registrován: 4-2003
"Profesionální pánbíčkáři" sami na sebe rozhodně jedou. Vyplácené částky jsou finanční náhradou za původně církevní majetek. Má-li dojít k odluce církví od státu, je zcela logické, že stát navrátí církvím majetek, který jim předtím vzal.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Quex
Středa, 10. října 2018 - 20:47:50  
Administrátor
Číslo příspěvku: 7768
Registrován: 5-2002
Vyplácené částky jsou finanční náhradou za původně církevní majetek.

Pane Doktore, vždyť to není pravda. Takové "kompenzace" dostávají i církve, které předtím vůbec neexistovaly nebo v lepším případě se za podivných okolností jednostranně prohlásily právními nástupci nějakého zaniklého řádu a dnes si nárokují majetkové restituce. O tom, jakým způsobem přišla v historii římskokatolická církev k majetku, ani nemluvě. Nikde na Východě se takhle široce restituce neprováděly, a to ani v případě Německa, kterého se zdejší správně třídně uvědomělí politruci vždy dovolávají.
"...bude třeba zvládnout zákony po našem..."
Středa, 10. října 2018 - 20:59:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4432
Registrován: 4-2003
Quex:
"O tom, jakým způsobem přišla v historii římskokatolická církev k majetku, ani nemluvě."
A je to tady...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Čtvrtek, 11. října 2018 - 08:26:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8544
Registrován: 4-2003
Tak za včerejšek tady zimzely 2 příspěvky (můj a TH)

Člůopvěk s psychiatrickou diagnózou tady trollí, když na to někdo poukáže, je smazán.

Gratuluji Quexi, udělal jste svět ještě lepším místem k životu.[ok]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Cogwheel
Čtvrtek, 11. října 2018 - 09:36:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5886
Registrován: 1-2012
ad Dusanh výše: Za komunismu (zejména v jeho "stalinské" fázi) byli poškozeni např. také vědci-genetikové. Dle linie Strany se tehdy tvrdě prosazovala mičurinsko-lysenkovská biologie, tehdy považovaná za tu "jedině správnou". Stručně je to zmíněno např. zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Trofim_Lysenko
A nějaký Řehoř Mendel: https://cs.wikipedia.org/wiki/Gregor_Mendel (mimochodem, své průkopnické pokusy s křížením hrachu prováděl v 19. století v klášterní zahradě v Brně) měl být zapomenut resp. vymazán z dějin biologie. Zejména v SSSR tento "úlet" vedl k mnohaletému zaostávání biologie (a konkrétně genetiky) oproti ostatnímu světu.
Ti biologové mendelovského směru u nás sice nešli do gulagu jako v SSSR, ale komunistická moc jim často zničila slibnou kariéru a pošramotila život. Přesto se těm vědcům "na stará kolena" žádného odškodnění od státu nedostalo (na rozdíl od "pánbíčkářů"). Asi neřvali tak hlasitě, jako nenasytné posttotalitní duchovenstvo (a jeho poskoci). Těchto skromných vědců si tedy vážím více, než "obchodníků" s duc hovnem.
Cogwheel
Čtvrtek, 11. října 2018 - 10:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5887
Registrován: 1-2012
Ještě ad Doktor: Nezpochybňuji, že absolvování předmětu "multikulturní komunikace" může být jistě užitečné např. pro mladou doktorku v nemocnici, když v rámci svých pracovních povinností a dle "Hippokratovy přísahy" bude ošetřovat sexuálně nadrženého muslimského mladíka bez zdravotního pojištění, který se lehce zranil při potyčce v azylovém zařízení pro uprchlíky (když s partou podobných grázlů skupinově mlátili s nimi spolubydlícího syrského křesťana).
Ona taková "interkulturní" výuka asi spočívá hlavně v tom, jak se pokorně chovat k drzému a agresivnímu muslimovi, abychom ho neurazili či nepodráždili.
Nebo např. Roma může rozběsnit, když ho doktor(ka) přísně vyzve, aby při rentgenu plic kvůli podezření na rakovinu následkem kouření si sundal z krku masivní zlaté řetězy, které by na RTG snímku působily rušivě. Odložit je na stolek v RTG ordinaci je nepřípustné, doktor "gádža" se jich nesmí dotknout. Tomu Romovi musí být dána možnost, aby své šperky během RTG vyšetření držel v ruce. Taková jsou úskalí multikulturní komunikace...
Nepovažujete za nespravedlnost, že ten hulvát jiné kultury, který chce z té "naší" jen kořistit, se té naší "civilizaci" přizpůsobovat jaksi nemusí? Pokud na to někdo poukáže, hned je v nemilosti "eurokratů".
Čtvrtek, 11. října 2018 - 11:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 9-2003
Koukám, že pán mocně nasává moudra od xenofobního Japonce, ještě xenofobnějšího entomologa a jiných znalců.
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 11. října 2018 - 11:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2614
Registrován: 3-2004
Přesto se těm vědcům "na stará kolena" žádného odškodnění od státu nedostalo (na rozdíl od "pánbíčkářů")

Nejsem pánbíčkář ani s nimi nemám nic do činění. Ale jestli náhodou nebude rozdíl v tom, že církve byly okradeny jako organizace, nikoli jako jednotlivci. Potom tedy došlo ke zmírnění křivdy, podobně jako třebu u Junáka, Sokola apod.
Kariéru a život tady komunisti zničili asi tak 80% obyvatel. Při vší úctě ke genetikům - nevím, proč zmiňovat jen je.
Quex
Čtvrtek, 11. října 2018 - 11:55:41  
Administrátor
Číslo příspěvku: 7769
Registrován: 5-2002
To vždycky pobaví, jak obyčejný český člověk bojuje za majetek církví, bývalé šlechty nebo "podnikatelů" typu Bakaly... Lenin na to měl takové výstižné slovní spojení.[lol]
"...bude třeba zvládnout zákony po našem..."
Čtvrtek, 11. října 2018 - 12:11:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8545
Registrován: 4-2003
obyčejný český člověk bojuje

Já tady žádný boj nevidím, pouze pokus méně bystrému člověku vysvětlit nějaký obecný princip (či chybu v logickém úsudku), aniž by došlo k jeho hodnocení či prezentaci vlastního politického postoje k němu.

Jako právník to moc dobře víte a co si o Vás myslím si jistě dovodíte bystře sám.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Cogwheel
Čtvrtek, 11. října 2018 - 12:54:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5889
Registrován: 1-2012
V poválečném Stalinově SSSR (a jeho vazalských zemích) byla za opovrženíhodnou a tudíž nestudovanou "buržoazní pavědu" považována dokonce i kybernetika. Zmíněno např. zde: https://www.historiepocitacu.cz/pocatky-kybernetiky-v-csr.html
Naštěstí jen krátce - i v SSSR si (po smrti tyrana Stalina, kdy mohli trochu "volněji" myslet) uvědomili, že bez samočinných počítačů se v (primárně vojenské) raketové a jaderné technice oproti "nepřátelskému" Západu nechytají. Toto prvotní (nesmyslně ideologicky a politicky motivované) odmítnutí perspektivního oboru v samotných jeho počátcích také nepochybně mělo vliv na zaostávání "východního bloku" v počítačové technice, které trvalo až do zhroucení "světové socialistické soustavy" 1989-90.
Čtvrtek, 11. října 2018 - 18:53:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4433
Registrován: 4-2003
Reakce na neexistenci snížení kvality zdravotnictví - nic. Reakce na časový nesoulad "deindustrializace" Německa - nic. Reakce na definici pseudooborů - nic. Jen neutuchající tok splašků.
Cogwheel:
"Nepovažujete za nespravedlnost, že ten hulvát jiné kultury, který chce z té "naší" jen kořistit, se té naší "civilizaci" přizpůsobovat jaksi nemusí?"
Co si mám představit pod pojmem "naše kultura"? Má to být obsedantní žlučovitá nenávist, kterou zde prezentujete? Vězte, že vaše chování je totožné jako chování, které u hulvátů jiné kultury kritizujete. Primitiv zůstává primitivem bez ohledu, zda je to Mohamad z Bagdádu, nebo Jiří z Prahy.
Cogwheel:
"V poválečném Stalinově SSSR (a jeho vazalských zemích) byla za opovrženíhodnou a tudíž nestudovanou "buržoazní pavědu" považována dokonce i kybernetika."
Jak jsme poznali, i vy kádrujete vědu a určujete, co jsou pseudoobory. Vaše smýšlení se od Stalinova příliš neliší.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Čtvrtek, 11. října 2018 - 18:54:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4434
Registrován: 4-2003
Quex:
"To vždycky pobaví, jak obyčejný český člověk bojuje za majetek církví, bývalé šlechty nebo "podnikatelů" typu Bakaly..."
On tu někdo zmiňoval bývalou šlechtu nebo "podnikatele" typu Bakaly? Že jsem si nevšimnul. Tohle je hodně do očí bijící podsun. Nelze než zopakovat - skutečně to máte zapotřebí? O boji viz RadekŠ.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pikehead
Čtvrtek, 11. října 2018 - 19:54:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4463
Registrován: 3-2007
Quex: A abyste to měl kompletní, tak já bych se k odškodnění nebál přidat i Němce z území bývalé ČSR. (Jak pojmenovat takový pohled z leninské perspektivy netuším.)
Čtvrtek, 11. října 2018 - 20:08:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12217
Registrován: 5-2004
Jo a zaplatit nemcum valecny reparace ze rozjeli druhou svetovou.

Klidne je odskodnete, ale za svoje.
Cogwheel
Pátek, 12. října 2018 - 10:04:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5894
Registrován: 1-2012
Raději zpět k technickému vzdělávání v nové, šťastné, "sluníčkové" Evropě.
Docela by mě zajímalo, zda se na nějaké technické univerzitě v Rakousku dá důkladně studovat jaderná energetika a konstrukční řešení jaderných elektráren. Nebo jsou tam tyto obory z politicko-ideologických důvodů "tabu"?
Nebo třeba v Německu - na kolika technických vysokých školách tam lze studovat stroje a zařízení pro dobývání uhlí (ať už povrchové, nebo hlubinné)?
Vím, že v ex-DDR dosud funguje několik posledních hnědouhelných povrchových dolů, které (spolu s toky od nás) víceméně "zachraňují" nestabilní německou energetickou soustavu. Ale v Německu se o tom nesmí moc mluvit, uhlí je přeci fuj (uran ještě větší fuj). Když však je pokračováním těžby uhelného velkolomu ohrožen nějaký les, ekologičtí aktivisté tam zorganizují mnohatisícové demonstrace, kterých se účastní především (jimi zmanipulovaná?) mladá generace. Na velkých stromech si staví "hnízda" ve kterých i několik dní "squatují" a tím protestují. To je přesně dle hesla "Všechno špatně, zpátky na stromy!" [biggrin]
Místo podpory technického vzdělání a tvůrčí práce se z veřejných financí podporuje vznik a šíření takových elaborátů, jako např. "Gender a energetika": https://cz.boell.org/sites/default/files/gender_energetika_online .pdf (když jsem tento text ukazoval vedoucímu hornického oddělení NTM, kterého považuji za rozumného člověka a znalce oboru, dost se zhrozil).
Takže do budoucna předpokládám, že ten, koho konkrétní technický obor opravdu zajímá, asi se bude muset v dané problematice více vzdělávat sám, na úroveň výuky na školách (i odborných) nebude spolehnutí.
Pátek, 12. října 2018 - 10:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3172
Registrován: 9-2003
Cogwheel: Vy máte velký problém. Ale se sebou. Proč by se měla v Rakousku studovat jaderná energetika, když to tam nemá využití? Vždyť může Rakušák studovat jinde.
NOBLE BRICKS
Pátek, 12. října 2018 - 11:42:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2209
Registrován: 6-2016
Cogwheel: Tak to je opravdický maso!!! Např. "Vertikální genderová segregace ve veřejné správě"[rofl]
Děvenkám taky vadí, že je ve vrcholných funkcích velkých firem s technickým zaměřením málo žen... Čím to asi bude??? Měly by se taky zamyslet nad prakticky nulovým zastoupením mužů mezi učitelkami mateřských škol[rofl] A co počet žen u traťovky? Za ta léta, co se pohybuju na dráze a kolem ní jsem žádnou ženskou u traťovky neviděl!

Kolik tyhle píčoviny stojí a z jaké kapitoly rozpočtu na to jdou prachy?
Pátek, 12. října 2018 - 12:08:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12218
Registrován: 5-2004
"A co počet žen u traťovky? Za ta léta, co se pohybuju na dráze a kolem ní jsem žádnou ženskou u traťovky neviděl!"

Já někde (v Dráze?) viděl fotku "Marusja u traťovky" - z nějaké LŽ na Ukrajině kterak babka podhrabává s krumpáčem pražec... No ostatně s SSSR různý traktoristky a spol. taky jednu dobu byly dost módní...
Cogwheel
Pátek, 12. října 2018 - 12:54:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5897
Registrován: 1-2012
Ad Honzaklonfar: "Kolik tyhle píčoviny stojí a z jaké kapitoly rozpočtu na to jdou prachy?" To bohužel nevím, ale mohu sem dát poutavé obrázky stromových domečků ekologických aktivistů v Hambašském lese (v předpolí uhelného lomu) a jak je policajti sundávají:

To je pro mladého člověka určitě zábavnější, být takto "občansky neposlušný", než např. počítat pevnost nosníku pro rypadlo uhlí. [wink]
Pátek, 12. října 2018 - 12:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8547
Registrován: 4-2003
Za ta léta, co se pohybuju na dráze a kolem ní jsem žádnou ženskou u traťovky neviděl!

Já tedy jo a to se pohybuju na dráze jenom jako cestující.

jaké kapitoly rozpočtu

Třena žádný, protože to bylo publikovaný v nějakým časopisu jako impaktová práce pro získání PhD. A nebo v rámci AV. Od nich jsem viděl pechachovinu na téma Je měnová politika maskulinní a nebo feminní?. Prostě se tam koncentrujou nepoužitelný mimoňové (zdravíme Cogwheela) a já bych je tam nechal zavřený, aby neškodili jinde.

Jejich reálný vliv je nula, oni si sami vystačí sami mezi sebou.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Pátek, 12. října 2018 - 13:20:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2924
Registrován: 4-2015
nepoužitelný mimoňové (zdravíme Cogwheela)
Rád znovu připomenu, že Cog. se živí poctivou tvrdou jadernou prací, žádný gendervýkaly. Ale chytáte se na něj hezky, jde mu to! [ok][biggrin]
West code was broken.

Pátek, 12. října 2018 - 13:25:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2210
Registrován: 6-2016
Podle mě (a následující citátu z "díla") to dělala AV. A ta je placena určitě z nějaké kapitoly rozpočtu. Jestli to Heinrich-Böll-Stiftung nejen objednal, ale i platil nevím. Je to "neobyčejně prospěšná" organizace:
https://cz.boell.org/cs

"Tato studie představuje unikátní analýzu českého energetického
sektoru z genderové perspektivy, kterou vypracovaly
výzkumnice z oddělení Genderu a sociologie na
Sociologickém ústavu AV ČR, v.v.i. na zadání kanceláře
Heinrich-Böll-Stiftung v Praze."
Pátek, 12. října 2018 - 13:28:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2211
Registrován: 6-2016
Pružinskij: " gendervýkaly" - jako bych už viděl studii " Genderové rozdělení výkalů ve vztahu k projektování splaškové kanalizace"[rofl]
Pátek, 12. října 2018 - 13:43:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8549
Registrován: 4-2003
A ta je placena určitě z nějaké kapitoly rozpočtu.

Můžu to zkrátit? Vážně chcete aby politici rozhodovali o tom, co se smí a co se nesmí zkoumat?

A za druhý - to vážně nevidíte, že ten chlap je obyčejnej "tento"?

btw: Taky mám jednoho takovýho exkolegu, má matfyz a k tomu invalidní důchod. Nemá co dělat (viz příběh šotouše ve fázi "rodiče jsou již po smrti..."), dak chodí "pracovat" do knihovní studovny, kde sepisuje nějaký elaboráty "do zdi". Smutný příběh, ona shíza je [cunik]e, kór na jeře či na podzim. Ale na druhou stranu jediný použitelný řešení pro okolí je "nektrmit, nedráždit". Pružinský Vám to napsal jasně.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Pátek, 12. října 2018 - 13:52:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2926
Registrován: 4-2015
Nemá co dělat (viz příběh šotouše ve fázi "rodiče jsou již po smrti...")
A jmenuje se Štancl? [biggrin]
No, tenhle životní scénář fakt není hezkej (ani moje narážka na MŠ, ale už lepší nebudu...).
West code was broken.

Pátek, 12. října 2018 - 13:55:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9321
Registrován: 8-2012
zda se na nějaké technické univerzitě v Rakousku dá důkladně studovat jaderná energetika a konstrukční řešení jaderných elektráren
A když nedá, tak co z toho plyne pro "sluníčkáře"? Pochybuju, že ti by vyhledávali obory ála FJFI. Nakonec, stejně je to všechno jeden a ten samej Westinghouse...
se z veřejných financí podporuje vznik a šíření takových elaborátů, jako např. "Gender a energetika"
To očividně nejsou vaše prachy a když je někdo chce dát na pičoviny, je to jeho problém. Hlavně mi není úplně jasná ta zkratka, že kdyby dotyčný nepsal práci "Gender a energetika", tak bude počítat pevnost nosníku... no to snad radši ať píše pohlavní nesmysly a drží se od "tvrdých" věd jako matematika a fyzika co nejdál, nicht wahr?

P.S. Spíš než péči o německé a rakouské záležitosti bych ji měl o italské veřejné finance (krachlý Řecko ještě dokázali Němci ufinancovat, ale Itálie je tvrdší ořech). No ale vy z toho zas jen uděláte nějaký (proti)migrantský blábol...
電車オタク
Pátek, 12. října 2018 - 14:26:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2212
Registrován: 6-2016
RadekŠ: " Pružinský Vám to napsal jasně." Mně? Opravdu? Chtělo by to více pozornosti při čtení...
A já jsem psal něco o politicích? Nejsem si ani trochu vědom!

A abychom si to princi ujasnili - takže jsem se celkem trefil, udávaje, že ta studie byla placena z rozpočtu, že?
Ohledně rozhodování politiků co se smí a nesmí zkoumat jen tolik, že takový stav byl, je a dlouho ještě bude. Oni za ty utracené prachy mají (bohužel často jen teoreticky) zodpovědnost. Za vlastní prachy ať si každý zkoumá co chce. Za erární prachy nechť výzkumníci dodají informace, použitelné v běžném euklidovském prostoru.

Ta dementní studie se může uplatnit maximálně v N-rozměrném prostoru, kde N je počet schválených genderů!
Pátek, 12. října 2018 - 15:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3870
Registrován: 9-2004
honzaklonfar: když se tam píše, že to vypracovaly pracovnice na zadání Heinrich-Böll-Stiftung, tak to znamená, že to ta nadace platila.
Pátek, 12. října 2018 - 15:48:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8551
Registrován: 4-2003
udávaje, že ta studie byla placena z rozpočtu

Tak hlavně na humanitní vědy nejdou téměř žádný peníze a zabejvá se tím zcela okrajový počet lidí.

Vzdělání je o tom, že si to člověk umí najit: http://www.ceskovdatech.cz/clanek/77-penize-jsou-veda-br-jak-cesk o-financuje-svuj-vyzkum/.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 12. října 2018 - 17:06:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2214
Registrován: 6-2016
Kubrt: Také jsem si to myslel a neuměle jsem hledal (třeba nějaké výroční zprávy, atd.). Nenašel... Zato jsem našel:

"Gender a energetika
Romana Marková Volejníčková
Marie Pospíšilová
Alena Křížková
Odborné recenzentky: PhDr. Anna Kárníková, Mgr. Klára Sutlovičová
Vydal: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. a Heinrich-Böll-Stiftung e.V., kancelář v Praze, 2016
Publikace vznikla s podporou na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace RVO: 68378025."

Mému stařeckému analogovému rozumu to říká, že do toho státní prachy v nějaké míře šly...
Pátek, 12. října 2018 - 17:51:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14211
Registrován: 12-2007
Ale v Německu se o tom nesmí moc mluvit, uhlí je přeci fuj (uran ještě větší fuj).
vs.
Když však je pokračováním těžby uhelného velkolomu ohrožen nějaký les
Další zajímavý rozpor.

Údajně je uhlí v Německu "fuj", na druhou stranu je pokračováním těžby "ohrožen nějaký les" (resp. reálně vlivem těžby zanikne několik dalších obcí v této oblasti.

Tzn. ano, absolventi technických oborů zaměřených na povrchovou těžbu uhlí NAJDOU v SRN uplatnění.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 12. října 2018 - 18:51:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9324
Registrován: 8-2012
do toho státní prachy v nějaké míře šly...
Institucionální podpora je to, že ten Sociologický ústav platí ty soudružky badatelky jako zaopatřovák zaměstnance, čili kdyby tam za ty prachy točily mlejnek a fejsbůček, tak by to pro klonfara bylo vlastně méně excitující než publikace (nesmyslného) výzkumu...
電車オタク
Pikehead
Sobota, 13. října 2018 - 10:31:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4464
Registrován: 3-2007
Pružinskij: Štancl to nebude, bo ten zmíněný RadkemŠ má matfyz.
Pondělí, 15. října 2018 - 07:19:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8552
Registrován: 4-2003
Jde pochopitelně o zcela jinou osobu.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Cogwheel
Pondělí, 15. října 2018 - 10:51:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5902
Registrován: 1-2012
A díky EU-elitám se z univerzit stanou "kolchozy vědění" - toto zajímavé přirovnání je zmíněno v poutavém článku": http://neviditelnypes.lidovky.cz/esej-obhajoba-zdraveho-rozumu-dk w-/p_spolecnost.aspx?c=A181013_221452_p_spolecnost_wag
[wink]
Pondělí, 15. října 2018 - 11:24:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2225
Registrován: 6-2016
Cogwheel: Důvodně se obávám, že to tady Ty i autor eseje pěkně schytáte... Publikovat něco tak zpátečnického, euronegativního a nevědeckého, bude brzy trestné[sad]

Skutečnou realitu dnešní doby ukáže určitě oprava/rekonstrukce/optimalizace/etc Železničního mostu na Vyšehradě. To abychom zůstali u železné dráhy, v ostatních oborech se jistě najde spousta dalších příkladů...
Pondělí, 15. října 2018 - 13:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8553
Registrován: 4-2003
Honzaklonfar: kdo polemizuje déle jak 5 minut s hlupákem se jím stává taky.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pikehead
Pondělí, 15. října 2018 - 20:00:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4477
Registrován: 3-2007
Napadá mě, že texty v této kvalitě by dneska zvládla nějaká AI. Ostatně už celkem dlouho funguje generátor paperů v informatice, takže proč by to nešlo v oboru tvorby rusáckých dýmových clon.

Samozřejmě jednoduchosti hodně pomáhá angličtina, v češtině to chce ještě dotáhnout.
Pondělí, 15. října 2018 - 21:40:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4438
Registrován: 4-2003
Cogwheel:
"Raději zpět k technickému vzdělávání v nové, šťastné, "sluníčkové" Evropě. "
Tak jak jinak. Nic jiného vám ani nezbývá, když nejste schopen vypořádat se se zpětnou vazbou na své projevy.

Neustávající proud nenávisti, fabulací a domněnek, sám sobě si protiřečící, absolutní ignorace zpětné vazby a neschopnost sebereflexe - to už je vážně diagnóza.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org