Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Maďarsko a Balkán » Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 04. 10. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 04. 10. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 01. října 2018 - 20:18:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2759
Registrován: 7-2012
RadekŠ:
"ty cestychtivé davy tu možná opravdu nejsou, ale nebyly by tu i stejně tak, kdyby existovala nabídka?

I ten pacient Marcel s dráhou zadara letí. To vážně nechápete, že lidi na nějaký hypotetický vlak do tramtáárie typu Řecko zvysoka serou??

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
---------------------------------------------
Lidi čas jsou peníze! Počet dní dovolené je omezen! Čím déle na cestě tím táhne člověk více báglů! Větší spotřeba jídla. Atd. Mně opravdu vyhovuje být levně za hodinu Bratislava - Niš odkud mohu dnes busem možná před důchodem i vlakem podnikat výlety do Dragomanu, Skopje, Prištiny a Bělehradu! Neplatí rovnice hlavní město = nejlepší přestupní uzel!"
Pondělí, 01. října 2018 - 20:30:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1178
Registrován: 4-2004
Pikehead: není lepší řešit nějaké nám bližší problémy než tyhle PNJ,
Když vidíte jaké prd jezdí přes hranice (snad s výjimkou Slovenska) u nás, tak co čekáte tam?


Ten prd čítal za minulý rok už cca 5 milionů cestujících. Což je na druhou stranu víc, než kolik dneska převeze makedonská, kosovská, černohorská a dvě bosenskohercegovské železnice dohromady. A jmenovitě mezinárodní železnice v ex-YU na tom nikdy nebyla hůř. Jenže pokud se chce železnice v regionu odrazit ode dna – a přece jen tu jisté nesmělé náznaky jsou – tak na co čekat?

I kdyby tím měli jezdit hlavně turisti (jako bosenským talgem), pořád z toho budou něco mít i místní. A nejde o to, jak tu bylo podsouváno, že by jel někdo do Řecka vlakem třeba z Londýna, spíš přiletí někam do regionu a pak pojede vlakem (takhle funguje většina backpackerů).

No a ani mi nepřijde, že by to byly "PNJ", i když jste asi reagoval spíš na Vantju. Za svůj život jsem Hellas využil 4x, jednou denní variantu, a nebylo to ze šotodůvodů – prostě jako turista. Zhruba stejněkrát jsem jel třeba rychlíkem Nový Bor – Rumburk, ty mají taky z velké části rekreační význam, a je v pořádku se jich zastávat. Tak proč ne Hellasu? [wink]

T. H. Obávám se, že existence "použitelného" železničního spojení *) zaujímá ve vztahu k evropské integraci a udržitelnému rozvoji tak okrajovou pozici, že...

Tak jasně, že kromě cca "středozápadní Evropy" to není žádná sláva, ale pořád je to kamínek v mozaice, kterýho nemá smysl se zbavovat – zas taková rozpočtová zátěž to fakt není.

Ad T. H. a socík: Vantju, to nesmíte brát zas tak vážně: jde o osvědčenou strategii, jak poukazem na socík a dřívbylolípáky diskreditovat jakékoli opatření, které by mohlo být byť jen považováno za levicové. OK, hypotetické subvence vybraných mezinárodních vlaků EU by takovým opatřením byly – no a? Vytahovat hned Leninovy spisy, to už je pomalu jak argumentace ad Hitlerum.

Možná sem už starej ale vydat se nočním vlakem kamkoli po Evropě vidím jako zkoušku Bobříka odvahy.
Na západ bych se taky zdráhal.

No fajn. A pak jsme tu my mladí. [wink]
Pikehead
Pondělí, 01. října 2018 - 22:32:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4444
Registrován: 3-2007
Nebojte se, přidejte. Bylo to 6 milionů, což jsou 3% z celku.

A teď je teda otázka jestli z toho 80-85% není to Slovensko...
Úterý, 02. října 2018 - 02:14:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 4-2004
To asi přece jen ne. Přes půlku to ovšem bude, dvouciferný podíl by mohlo mít Německo a Rakousko, jednociferný Polsko. No, skutečná čísla by jistě zajímala nejen mě...
Úterý, 02. října 2018 - 08:38:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8507
Registrován: 4-2003
No, skutečná čísla by jistě zajímala nejen mě...

Já bych řekl, že polovina pasantů z tuzemska cestujících z Bělehradu do Atén po zemi za pomoci VHD se nachází na tomto fóru.[biggrin]

Z pohledu průměrnýho tuzemce je tohle téma debaty relaventní asi jako drážní doprava v Patagonii, ale nenechte se vyrušovat.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Úterý, 02. října 2018 - 09:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2890
Registrován: 4-2015
Však taky nejste průměrný tuzemec a proto to zde čtete....[biggrin]

Vantju: Nejedná se o modernizaci (dnes už bývalé) trati, ale o kompletní novostavbu v nové stopě podle TSI. Předpokládám však jen jednu kolej, ona bude stačit ...[wink]

RCLG ve velkém? Myslím, že ne (pokud tím velkým myslíte cokoliv nad 1 vlak za den), předpokládám, že v Sev. Makedonii a Srbsku by to museli stále předávat státním dopravcům (se všemi "výhodami" s tím spojenými). Navíc probíhají i další mnší modernizace v ex. Jug., čili nějaká rychlá vozba mezi Řeckem a střední Evropou asi zatím moc nehrozí.
West code was broken.

Úterý, 02. října 2018 - 09:31:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9192
Registrován: 8-2012
jak tu bylo podsouváno, že by jel někdo do Řecka vlakem třeba z Londýna
To nebylo podsouvání, ale argument pana Vantju (01. října 2018 - 11:56:38) "prakticky i celá Evropa - Řecko". Předpokládám ale, že pochopil jeho neudržitelnost, protože dále se tento argument už nevyskytuje.
takhle funguje většina backpackerů
Ono kdyby šlo o nějakou relevantní "většinu", tak tam pojede dvakrát denně pět šest vozů plných cestujících a neměli bychom vůbec tohle téma otevřené... takže to asi bude zase trochu jinak.
jde o osvědčenou strategii, jak poukazem na socík a dřívbylolípáky diskreditovat jakékoli opatření, které by mohlo být byť jen považováno za levicové
Máte pravdu, že "socík" se už dnes nesmí používat, aby se to nedotklo různých těch pachatelů dobra (holt ve východní Evropě ještě máme historickou paměť, zatímco Západ si na ta kamna ještě musí sáhnout) - dnes je správný termín "levicový liberalismus", i když liberálního (od významu "svoboda") na něm moc není (zakazoval a nařizoval by úplně stejně nadšeně). Od socíku se teda liší tím, že nepožaduje společenské vlastnictví výrobních prostředků (i když státní Dráha je pořád předmětem obdivu), protože zjistil, že je jednodušší nechat kapytalystu utržit a pak mu to sebrat, než aby fabriku kurvil nějaký neschopný "dělnický ředitel". Další věc je, že v mnoha situacích je dnes levicový liberalismus ještě dál, protože socík si různé zadarmovlaky nedovolil (zejména kvůli jeho ekonomické nedostatečnosti se "každému podle jeho potřeb" odkládalo na budoucnost) a myšlenka "není podstatné, zda tím někdo bude jezdit" mu taky ještě nebyla úplně vlastní (dokonce dokázal ty nejméně efektivní železniční tratě zrušit, což se dnes už nedá udělat).

P.S. Já nemám zas tak moc proti relativním vzduchovozičům, jako proti debilní argumentaci typu "EU ty vlaky má nařídit kvůli věrohodnosti integrace" - vždyť to je floskule dunící jak prázdnej sud. K tomu klasické "když se můžou vyhazovat peníze za jiné věci" - co na to chcete říct jiného, než to prostě "zdiskreditovat" jako blábol?


(Ovšem perlou dne je pro mě Marcelova bezelstná hláška "Čím déle na cestě tím táhne člověk více báglů! Větší spotřeba jídla." [happy] )
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 02. října 2018 - 09:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2760
Registrován: 7-2012
Víc prádla , prostě mám rád rychlejšį dopravu
Mladějov
Úterý, 02. října 2018 - 10:32:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12832
Registrován: 3-2007
Jo, kde jsou ty časy, kdy tady Marcel básnil o potřebě nočních rychlíků Evropou, speciálně do ex Jugo, já mu poradil autobus a tím začala destrukce vlakového cestovatele [proud].
Dneska už mu stačí (bez ironie) jen rychlík na nejbližší nízkonákladové letiště (třeba z Prahy do Wroclavi přes výhybnu Jakušice) a aby nemusel platit za taxík/MHD na letiště, protože je to předražené (stížnosti na AE, na taxíka) [biggrin].

Až si jednou koupí auto, budeme mít po ptákách a bude se řešit cena benzínu.
Úterý, 02. října 2018 - 11:19:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3462
Registrován: 9-2007
Pružinskij: Díky, to jsem netušil. To bude asi součást nějaké alternativní tratě z Číny do Evropy, ne?

T.H.: Předpokládám ale, že pochopil jeho neudržitelnost, protože dále se tento argument už nevyskytuje.
Ne, je to proto, že by ta diskuze byla nekonečná. Netvrdím a asi jsem ani netvrdil, že by tím jezdily davy lidí ve stylu dvakrát denně pět šest vozů plných cestujících, ale minimálně v létě by to na jeden vůz bylo. Třeba v létě roku 2016 jsem ještě jel přímým vlakem Záhřeb - Sarajevo. Dva vozy, přes čáru z 60% plné a minimálně 2/3 z toho byli turisti. Na území BiH se začal vlak naplňovat, přidal se vůz a obsazenost byla hodně vysoká, ve většině oddílů bylo všech šest či osm míst obsazených. Takhle nějak bych si představoval obsazenost toho hypotetického vlaku Bělehrad - Soluň, samozřejmě za situace, kdy se nebude loudat třicítkou a nedoveze ještě dvě hodiny zpoždění, v takové (současné) situaci je ten vlak opravdu zbytečný.

K levicovému liberalismu, sám bych se za levičáka zrovna nepovažoval, v tomhle tématu ale jednám jako šotouš praštěný kolejnicí přes hlavu. Takové jednání je snad v takovém případě pochopitelné, byl bych sám proti sobě, kdybych jako šotouš, ještě navíc zatížený na mezinárodní vlaky, nekritizoval fakt, že se do Makedonie a Řecka vlakem nepůjde dostat. Samozřejmě jsou i šotouši, kterým je to jedno a do Řecka či Makedonie si zaletí a nemají výtky vůči tomu, že už se tam vlakem přímo nedostanou, ale to už je pak o míře šotoušství anebo o zaměření jednotlivých šotoušů. Myšlenka "není podstatné, zda tím někdo bude jezdit" tak samozřejmě je levičácká či populistická, to se omlouvám, že jsem si to takto přímo nespojil. Zároveň ale je snahou udržet nějakou základní dopravní obsluhu v rámci Evropy, zkrátka aby ti, kteří mají zájem cestovat vlakem z Bělehradu do Skopje anebo do Řecka, tu možnost měli k dispozici.

co na to chcete říct jiného, než to prostě "zdiskreditovat" jako blábol?
No nic, teď už tady diskutujeme opravdu o ničem. Má prvotní myšlenka byla o tom, že Bělehrad - Skopje je moc daleko na autobus, ale zároveň moc blízko na letadlo a že pokud bude existovat k těm autobusům i letadlům alternativa v podobě vlaku, který bude rychlý a cenově dostupný, nebude důvod, aby se nenaplnil. Teď jsme došli až tak daleko, že nevím co už k tomu mám napsat, tak jsem to nechal být. Snad jen ještě doplním, že když jezdíval přímý CNL Praha - Amsterdam/Kodaň, tak jezdíval obsazený na 80-100% prakticky vždy, DB noční vlaky zrušily a dneska se tam sice dá dostat letadlem, autobusem i vlakem přes den, ale i v tomto případě platí, že když alternativa k autobusům, letadlům a denním vlakům existovala, lidé ji využívali a to v dostatečné míře.
Mladějov
Úterý, 02. října 2018 - 11:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12835
Registrován: 3-2007
Takové jednání je snad v takovém případě pochopitelné, byl bych sám proti sobě, kdybych jako šotouš, ještě navíc zatížený na mezinárodní vlaky, nekritizoval fakt, že se do Makedonie a Řecka vlakem nepůjde dostat.

K téhle povýtce dost akademické debatě doušku : Ono je to totiž, jako většina věcí v životě, o míře.
Úterý, 02. října 2018 - 11:56:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9196
Registrován: 8-2012
ale to už je pak o míře šotoušství
No přesně. Jako šotouš naprosto akceptuju přiznanou "šotopozici", byť občas jsoucí na štíru s tou "mírou" (což ovšem u většiny z nás odejde s věkem, rodinou a vlastní "rozpočtovou odpovědností"), ale absolutně neberu "argumenty" o věrohodnosti evropské integrace skrz vlak Srbsko-Řecko nebo o oprávněném vyhazování peněz kvůli vyhazování jinde. Je mi líto, jestli v někom taková oponentura vyvolává nějaká pnutí, ale to není důvod ji neudělat.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 02. října 2018 - 16:35:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1850
Registrován: 12-2007
Ono není ty důvody ani třeba nějak extra rozvádět do detailů.

Pokud existují dvě sousední země, mezi jejimiž hlavními městy vedou rozumnou rychlostí sjízdné koleje o stejném rozchodu, ne nějakou výraznou oklikou oproti přímé silnici/dálnici, a ty země nemají vyhrocené vztahy jakéhokoli druhu, což z mého pohledu minimálně Makedonie a Srbsko splňují, tak by mezi těmito městy, čistě z konzervativně-politických důvodů "protože to tak jezdilo vždycky a lidi jsou zvyklí" mělo být zachováno alespoň jednou denně přímé osobní železniční spojení. Samozřejmě ne dvakrát pomalejší a dvakrát dražší než jiná pozemní varianta dopravy, jakožto alternativa právě k ní.

O tom, že v úterý v listopadu asi z Bělehradu do Soluně moc lidí nepojede, nemá smysl diskutovat, ovšem minimálně to Skopje by si 365/24 z Bělehradu zasloužilo. Nejsem zastánce transevropských štanclorychlíků ani ultrašotouš, pouze racionálně uvažující jedinec co by si na stejné relaci vybral vlak kvůli pohodlí, pokud by nejel o více jak třeba dvě-tři hodiny déle než autobus. (dokud to jezdilo, tak byla cena BG-SK tuším 17€)
Chep.
Úterý, 02. října 2018 - 17:09:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8510
Registrován: 4-2003
ož z mého pohledu minimálně Makedonie a Srbsko splňují, tak by mezi těmito městy, čistě z konzervativně-politických důvodů "protože to tak jezdilo vždycky a lidi jsou zvyklí" mělo být zachováno alespoň jednou denně přímé osobní železniční spojení

Hele, a to tyhle šotopředstavy tady z Český republiky těm zemím nějak (otázka jak[uhoh]) vnutíte?


pouze racionálně uvažující jedinec co by si na stejné relaci vybral vlak

Tzv. bychaření. [crazy]Kočky by kupovaly Whiskas.[biggrin]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 02. října 2018 - 17:21:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1851
Registrován: 12-2007
Nikomu nic nevnucuji, pouze diskutuji.

Ten vlak jsem si na stejne relaci vybral tusim celkem ctyrikrat. A jednou pak i bus, aby se nereklo. Jeste neco?
Chep.
Úterý, 02. října 2018 - 17:33:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2761
Registrován: 7-2012
Na trati Niš - Skopje jsou na přejezdech kříže bez blikařů!přejezdy bez závor a bez světelné signalizace. Jen prosté kříže beze všeho zhlaví stanice Gornje Međurovo například. To by asi na vyšší rychlost neprošlo.....
Pikehead
Úterý, 02. října 2018 - 22:04:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4447
Registrován: 3-2007
A pech je, že v tom Jakobsthalu to nemáte vo moc lepší, taky jsou tam jen kříže a zpomaluje to snad na dvacítku. S výhybnou určitě dodělat i šraňky...
Středa, 03. října 2018 - 05:12:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2762
Registrován: 7-2012
Divím se, že není vlak Sofia - Skopje - Soluň. Lidí jezdí hodně bohužel auty v hotelu personál Bulharky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Marcel_Štancl.)
Středa, 03. října 2018 - 09:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 261
Registrován: 4-2011
http://en.protothema.gr/electric-trains-to-enter-service-on-novem ber-1st-for-athens-thessaloniki-line/
V tomto článku, který pojednává hlavně o trati Athény-Soluň, je i zmínka o trati ze Soluně na makedonské hranice (resp. úsek Polykastro - Idomeni). Má být hotova do konce roku a od léta by mohl být mezinárodní provoz až do Athén (což bude dle tohoto článku poprvé v historii). Nic konkrétnějšího tam samozřejmě není. No, uvidíme, co bude či nebude jezdit.
Mně by se kvůli jednomu naplánovanému výletu hodilo, kdyby existovalo vlakové spojení Skopje a Soluně už od nového grafikonu, ale to bych byl asi dost naivní...
Hrozné je, že zrušili i 2 páry autobusů kvůli názvu makedonského dopravce. Teď pravděpodobně jezdí jen jeden pár autobusů ráno ze Soluně do Skopje a odpoledne zpět...
„До Монолита“
Pružinskij
Středa, 03. října 2018 - 09:31:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2892
Registrován: 4-2015
Divím se, že není vlak Sofia - Skopje - Soluň.
Trať z Kumanova do Gjuševa už staví, jejich tempem. Třeba se za 15 let svezete přímým Desirem BDŽ...[happy]

v hotelu personál Bulharky.
Jsou lepší než ty Srbky v nightklubu na ostrově v Bělehradě? [wink]

Hele, a to tyhle šotopředstavy tady z Český republiky těm zemím nějak (otázka jak[uhoh]) vnutíte?
A proč bychom je měli někomu nutit? Nemůžeme o tom diskutovat, jenom proto, že se vám to nelíbí?
Jinak ty postupy a procesy, jak zemím vnutit nějaké spojení samozřejmě existují, akorát není důvod to nějak využívat a hrotit.

Víc prádla , prostě mám rád rychlejšį dopravu
Více orgasmů a nutnost výměny prádla? [lol]

Ono je to totiž, jako většina věcí v životě, o míře.
Taky proto se diskutuje o jednom páru spojů, ne o třiceti. Podobné "politické spojení" existují leckde. Třeba z Kazachstánu postavili novou, přímější trať do Číny/Ujgurska a zavedly tam asi tři vlaky za týden. Po půl roce to (nejspíš) pro velký úspěch zrušily a dneska je tam zase jen linka z Astany.
West code was broken.

Středa, 03. října 2018 - 10:00:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2763
Registrován: 7-2012
Red Vožnje ukazoval ještě před 14 dny autotobusové spojení Bělehrad - Skopje - Soluň, buď to bylo sezónní spojení nebo to jízdní řád nevidí. Zkuste pohledat.
Středa, 03. října 2018 - 10:47:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 285
Registrován: 9-2015
>> vales8881: EC z Maďarska +30 min

Řekl bych, že z Maďarska je to dobré, ale koukal jsem, že Slováci mají vykopanou jednu kolej kousek před Novými Zámky.
Ale je to jen zkušenost z jediné cesty.
Středa, 03. října 2018 - 11:00:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 286
Registrován: 9-2015
>> Gabuliatko: nočním vlakem kamkoli po Evropě vidím jako zkoušku Bobříka odvahy

Asi hodně přehnaný názor.
Ale o Hellasu platí perfektně. Měl jsem tu čest jet tím myslím letos nejhorším (i když kdo ví).
Reportáž přidám, ale až zvládnu resty po dovolené.

Hellas by zachránilo jedině, kdyby ho v rámci integračních rozhovorů začala dotovat EU a zároveň nařídila/dohodla, že ho bude provozovat nějaká soukromá/státní společnost z civilizované části Evropy. Dokud budou ve hře srbští a makedonští železničáři, tak je to zazděné úplně.
Středa, 03. října 2018 - 11:08:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 287
Registrován: 9-2015
>> Marcel Štancl a jiní: rychlost Hellasu

Rekonstruováno už je hodně.
Je opravdu už významně hodně dlouhých úseků, kde se jede 80 nebo někde asi i přes(?) 100.
Hellas jen v Srbsku je schopen najet proti jízdnímu řádu 100-120 minut (myslím samozřejmě na trase, ne zkrácení stání na celnici, k němuž stejně nedochází).
Po téhle stránce už by to začínalo být použitelné (aspoň pro noční vlak).
Středa, 03. října 2018 - 11:09:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3466
Registrován: 9-2007
Přímé spojení Atén se zbytkem Evropy existovalo tuším naposledy v roce 2010. No je fakt, že balkánská nátura má na tamní dopravu velký vliv a je důvodem proč to tam nefunguje tak dobře jako jinde, ale prostě si pořád nemyslím, že nějaká "základní mezinárodní dopravní obslužnost" vlakem by na Balkáně existovat mohla. Dnešní nabídka spojů je oproti roku 2010 opravdu nesrovnatelná, přitom se spousta věcí pohnula vpřed a nemám pocit, že by byla nějaká větší krize nebo cokoliv takového.
Středa, 03. října 2018 - 11:21:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 288
Registrován: 9-2015
>> Beograd Centar vs hlavní

Mně přijde Beograd Centar jako hodně dobrý a správný krok. (Pominu-li nástupiště do zatáčky.).
Od centra je to velmi blízko, srovnatelně s hlavním.
I pěšky už dnes (neoficiálně, přes východní stranu severního (druhého) nástupiště)
Nejhůř je asi dostupný dnešní dočasný oficiální vchod (budoucí zadní průchod).

Nyní záleží na tom, zda se postaví 2.etapa. Víra byla veliká, takže nástupiště už jsou očíslována jako by už vše stálo. Ale Kuvajtský fond má asi problémy: stavět se mělo od dubna (a asi v listopadu mělo být hotovo). Zatím nic, no ale zpoždění stavby 5 měsíců ještě nemusí nic znamenat (u nás to bývá horší, že).
Středa, 03. října 2018 - 11:26:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 289
Registrován: 9-2015
>> Vantju:

Myslím, že (když už mají ten průjezdný Centar) dobrý vlak by byl celoročně Subotica-Niš, lépe Budapešť-Skopje, v sezóně denně Thessaloniki*), mimo sezónu aspoň dvakrát týdně.

*) přímé Atény asi ne, kapacitní požadavky jsou zatím dost nesrovnatelné.
Středa, 03. října 2018 - 11:33:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9206
Registrován: 8-2012
prostě si pořád nemyslím, že nějaká "základní mezinárodní dopravní obslužnost" vlakem by na Balkáně existovat mohla
Se vám ty zápory poněkud popletly, ne? [happy]
Vždyť tu nikdo netvrdí, že nemůže (nic to nemění na tom, že ty vlaky jsou vzduchovoziče a normální cestující na ně zvysoka sere), ale že je ta argumentace prostě směšná - nejprve ti, co se letadlem bojí (a vezou kozu a mají peněz víc než na bus ale míň na letadlo), potom srovnání s Praha-Jadran a nakonec všeobecná železniční povinnost politicky nařízená z EU zemím, které v ní ani nejsou...

P.S. je třeba si uvědomit, že je to prostě BALKÁN.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Cogwheel
Středa, 03. října 2018 - 11:35:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5865
Registrován: 1-2012
ad Mirek Zv.: Byl jste se podívat i na staré, opuštěné hl.n. v Bělehradě a na přilehlé pozemky, kde by se už měl rozbíhat ten grandiózní urbanistický projekt "Beograd na vodi" (Beograd Waterfront)?
Středa, 03. října 2018 - 12:09:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3467
Registrován: 9-2007
Mirek_Zv.: No až bude koridor Budapešť - Bělehrad (a jakože asi brzy bude) a bude opravená trať do Niše, kde jsem jel v roce 2016 a byl to teda velmi silný zážitek, o hodinu a půl delší, než bylo plánováno a zjevně to zpoždění bývá/bývalo takto vysoké každý den vzhledem k přejezdům a pomalým jízdám, tak by byly podmínky pro vznik přímého vlaku Budapešť - Řecko vhodné. Budapešť - Bělehrad za cca. tři hodiny, při průměrné rychlosti 100 km/h by to pak do Skopje trvalo cca. čtyři hodiny a do Soluně další dvě a půl hodiny. Zatím to je samozřejmě scifi a je pravda, že takový vlak by dneska mimo sezónu využilo hodně málo lidí. Před lety přitom takové přímé spojení ještě existovalo, ale asi kvůli stavu infra v Srbsku a absolutní nespolehlivosti Hellasu se od toho (snad jen dočasně) upustilo.

T.H.: nic to nemění na tom, že ty vlaky jsou vzduchovoziče a normální cestující na ně zvysoka sere
Čekáte snad, že na dopravním fóru v sekci Železnice na Balkáně nebudou padat nápady na zavedení vlaků na Balkán? Kde jinde by takové nápady mohly vznikat, než tady?

ale že je ta argumentace prostě směšná - nejprve ti, co se letadlem bojí, potom srovnání s Praha-Jadran a nakonec všeobecná železniční povinnost politicky nařízená z EU zemím, které v ní ani nejsou...
Jak by taky nebyla, když většině těch lidí stačí volba mezi autem, letadlem a autobusem, obzvláště, když tuším že od Vás byla informace, že ten počet vlaků je na Balkáně takový, jaký je, protože tam je mnohem menší potřeba cestovat, než třeba u nás. Jasně, že nápad zavést tam vlaky budou v největší míře obhajovat jen šotouši, místním to bude tak nějak jedno a turisti budou čekat a sledovat, zda si na cestovatelský seznam na svůj výlet na InterRail Řecko přidají anebo ne, a ta dle Vás směšná argumentace je jen snaha tento opravdu velmi těžko obhajitelný nápad obhájit. Kdyby ty argumenty byly nějak pádné, tak už by tam ten vlak asi dávno jezdil. Ale na diskuzním fóru v sekci "Železnice na Balkáně" prostě nemůžou nevznikat takové nápady, od toho tu to fórum mimo jiných příspěvků snad je.
Středa, 03. října 2018 - 12:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9208
Registrován: 8-2012
od toho tu to fórum mimo jiných příspěvků snad je
OK, pak ale musíte počítat s tím, že některým nápadům bude oponováno ze strany umírněných šotoušů jako jsem já [happy] (teda než se mě konečně podaří zabanovat kvůli závadovým názorům, o což se tu ultras snaží už roky), že vám budou odebírány iluze a nesetkáte se za šotonápad vždy jen s potleskem.
Řekl bych, že od toho tu to fórum snad je. Ale pokud si myslíte, že s vámi ztrácím svůj čas zbytečně a že by pro vás bylo přijatelnější mít jen ty pozitivní ohlasy, dejte vědět.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 03. října 2018 - 12:38:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3468
Registrován: 9-2007
Ale pokud si myslíte, že s vámi ztrácím svůj čas zbytečně
To bych tedy nepokračoval s tou argumentací, ne? [happy] Já jsem za kritiku rád, jen mi přijde, že jsou nápady, které odmítáte už jen z principu a ani xyz argumentů nepomůže, ačkoliv nějakou váhu mít můžou.

Každopádně, já k tomuto tématu už asi nemám moc co dodat. Uvidíme časem, zda bude železnice na Balkáně dál směřovat od tří k nule, anebo se spolu s lepší infrasturkturou objeví chybějící "výplň" mezi levnými a pomalými autobusy a rychlým a drahým letadlem v podobě mezinárodních vlaků.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Pružinskij
Středa, 03. října 2018 - 13:17:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2894
Registrován: 4-2015
teda než se mě konečně podaří zabanovat kvůli závadovým názorům, o což se tu ultras snaží už roky
Jen si poplačte.
West code was broken.

Středa, 03. října 2018 - 13:35:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14180
Registrován: 12-2007
Je příznačné, že mj. páteřní tratě v Řecku jsou součástí vybájených eurospojnic typu The Orient - East Med Corridor (pro osobní dopravu vedený v trase Hamburg/Rostock/Hannover - Dresden - Praha - Břeclav - Bratislava/Wien - Budapest - Sofie - dále mj. Atény + Patras).

Předpokládám, že modernizace hlavních tratí v Řecku je spolueurofinancována ve jménu tohoto páteřního eurokoridoru, aby následně tento koridor ani nebyl pro osobní dopravu využíván v deklarované trase.

Příznačný rozpor, tak typický právě pro EU. [happy]
Středa, 03. října 2018 - 13:39:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2764
Registrován: 7-2012
Není to 3,14čovina jezdit Bělehrad - Athény přes Sofia, když je to kratší přes Skopje?
Mladějov
Středa, 03. října 2018 - 13:41:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12839
Registrován: 3-2007
Pro vás jistě.
Středa, 03. října 2018 - 13:49:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2765
Registrován: 7-2012
Zkusil jsem zadat Praha - Skopje do Idosu a ukazuje Bělehrad - Skopje vlakem Helas! Že by to neměli opravené?
Středa, 03. října 2018 - 14:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9210
Registrován: 8-2012
jsou nápady, které odmítáte už jen z principu a ani xyz argumentů nepomůže, ačkoliv nějakou váhu mít můžou
Mně by třeba přišlo zajímavý, kdybyste se v rámci "reinkarnace balkánských železnic" zabývali spíš třeba nějakým posílením příměstského provozu v zemích, kterým má být věnována "železniční péče" (akorát v Bělehradu to trochu zachraňuje Beovoz, jinak je to trága).
No jo, jenže to není šototéma jako mezinárodní vlaky byť jsoucí užitkem celkem k hovnu, že.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Mladějov
Středa, 03. října 2018 - 14:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12840
Registrován: 3-2007
Jestli to nebude spíš tím, že o tom nikdo nic moc neví ?
Jinak k Marcelově 2765 mě napadlo, jestli by pro Marcely, ZFJ a další nestačilo na Idosech vytvářet virtuální reality expresů od Londýna po Istanbul a oni by ani nevěděli, že to nejezdí a byli by spokojení a někteří by i plánovali řazení. kolik WL a kam kurzy ? [proud]

Spokojenost by byla na všech stranách a moc by to nestálo.
Cogwheel
Středa, 03. října 2018 - 14:37:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5869
Registrován: 1-2012
Možná je to vlastně i dobře, že mezistátní vlakové spojení v této části Evropy moc nefunguje. Kdyby fungovalo, mohl by opět zintenzívnit nápor muslimských ilegálních imigrantů do západní, severní a nakonec i střední Evropy "balkánskou trasou". [sad]
V Turecku např. za poslední rok Erdoganovy vlády spadla hodnota tamní měny vůči dolaru o 40% - to nejsou dobré vyhlídky.
Mladějov
Středa, 03. října 2018 - 14:51:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12842
Registrován: 3-2007
Myslíte, jako že než nalezou v Sýrii do člunu, kouknou na IDOS ?[proud]
Středa, 03. října 2018 - 14:55:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9213
Registrován: 8-2012
Jestli to nebude spíš tím, že o tom nikdo nic moc neví ?
Já tu vidím samé odborníky na Balkán, jednoho vedle druhého.

za poslední rok Erdoganovy vlády spadla hodnota tamní měny vůči dolaru o 40%
Předpokládám správně, že za to nemůže jeho debilní hospodářská politika a transformace země na autokratickou totalitu ale Šereš, rejdy ymperyalystů a plány revanšistů, které nelze zhatit boubelatými vepři? [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Mladějov
Středa, 03. října 2018 - 15:00:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12843
Registrován: 3-2007
Já bych řekl, že za to můžou USA.
Cogwheel
Středa, 03. října 2018 - 15:06:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5871
Registrován: 1-2012
Podle mého názoru za to Erdoganova debilní hospodářská politika a transformace země na autokratickou totalitu podstatnou měrou může. Tudíž "turecké hospodářství" jde do [zadnice], tamní svoboda projevu a "svoboda po projevu" také. A nápad T.H. exportovat vepřové maso do Turecka (asi aby tamní muslimské obyvatelstvo nehladovělo?) je podobný nesmysl jako "nosit sovy do Athén".
Středa, 03. října 2018 - 15:13:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9214
Registrován: 8-2012
za to můžou USA
Asi. Neuvalily na Turecko žádné sankce, které by ho posílily jako třeba Rusko [lol], takže se turecké hospodářství věnovalo svému oblíbenému sportu mít každoročně dvoucifernou inflaci.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Mladějov
Středa, 03. října 2018 - 15:14:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12844
Registrován: 3-2007
To byla ironie, vy VSP.
A už jděte s těma muslimama do Prčic - nebo třeba do rubriky "společnost", už jste s tím mlýnkem docela dost trapnej. Asi to nevidíte.
Středa, 03. října 2018 - 15:49:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3151
Registrován: 9-2003
Já mám takovej pocit, že mi tady zmizel naprosto nevinnej příspěvek na téma nízko letícího nákladního Marcela Štancla, tak by mě zajímalo, komu vadil.
NOBLE BRICKS
Středa, 03. října 2018 - 16:32:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3469
Registrován: 9-2007
No jo, já zapomněl, že vlastně jediný způsob, jak se můžou imigranti dostat do Evropy, je vlakem. [crazy] K těm vyhlídkám, já zůstávám naprosto klidný.

T.H.: To jsem také popisoval - každý šotouš má pro něco slabost, resp. něčemu rozumí více a zajímá ho to více, než jiná témata stejného oboru. Mě třeba zajímají více osobní vozy než lokomotivy, řazení vlaků než infrastruktura, projíždění než fotografování a mezinárodní či dálková doprava než regionální či příměstská železnice. Proto jsem nepřišel s nějakým posílením příměstského provozu v zemích, kterým má být věnována "železniční péče", protože to mě nebere tak, jako přímý vlak z Bělehradu do Řecka.

Mladějov: Jinak k Marcelově 2765 mě napadlo, jestli by pro Marcely, ZFJ a další nestačilo na Idosech vytvářet virtuální reality expresů od Londýna po Istanbul a oni by ani nevěděli, že to nejezdí a byli by spokojení a někteří by i plánovali řazení. kolik WL a kam kurzy ?

Něco takového už existuje, sci-fi řazení na vagonwebu. Já jsem tam přispíval už od roku 2013 a sloužilo to pro spíše k nějaké uspokojivé představě anebo prostém odreagování se, než nějaké reálné myšlence, takže to, prosím, neberte vážně. On třeba vlak Dortmund - Atény moc vážně brát nejde. [lol] Odkaz.

EDIT: Ale musím dodat, že minimálně dva z těch mých ultrašotonápadů nakonec vyšly. [proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Mladějov
Středa, 03. října 2018 - 16:35:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12848
Registrován: 3-2007
Koukám, že zase pozdě, už tady byl..(citát) [wink]
Kardinální rozdíl je ovšem v tom, že to myslíte spíš jako recesi, kdežto řada zdejších přispěvatelů smrtelně vážně (aniž zná cokoli z čísel a ani na místě třeba v životě nebyla).



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 03. října 2018 - 16:36:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2766
Registrován: 7-2012
Zkuste si projet páteřní trať Ljubljana - Zagreb - Bělehrad a zjistíte následující! Ze Slovinska do Chorvatska bez potíží i když ve vhodném čase nepojede přímý vlak. Vylezete z čehokli v Dobova a přes silniční přechod pěšky přejdete hranici nastoupíte Harmica a pokračujete přes Zagreb bez potíží. Mezi Tovarnik a Šid se na Chorvatsko/Srbské hranici nedostanete je to daleko od sebe a není tam silniční přechod. Ta bývalá Jugoslávie by si měla udělat nějaký dopravní svaz. Nebo prostě organizaci která by podporovala zájmy smíšených rodin turistů a tak dále. Mně nevadí, že si každá republika hraje na svém pískovišti, ale jsou nadnárodní zájmy které by se měli ctít a doprava je jedním z nich.
Mladějov
Středa, 03. října 2018 - 16:44:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12849
Registrován: 3-2007
Ta bývalá Jugoslávie by si měla udělat nějaký dopravní svaz. Nebo prostě organizaci která by podporovala zájmy smíšených rodin turistů

Vy ve své sociopatii prostě nechápete, jaká hrůza byla zcela nedávná válka v ex Yugo a že není chuť zasedat k jednomu stolu jen proto, aby Štancl tam jel třikrát vlakem.
Oni mají hromadu závažnějších problémů v podinvestovanosti prakticky čehokoli, na co si vzpomenete, je to země těsně po válce (pro vás !!!!!!!!!!!!!) a jezdit po kolejích je priorita č. 2831.

To je právě problém s jednoduššími šotouši, že nejen nechápou, ale ani je nezajímají společenské a ekonomické a politické souvislosti - oni chtěj vlak, protože to je vlak.
Středa, 03. října 2018 - 17:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9215
Registrován: 8-2012
Ta bývalá Jugoslávie by si měla udělat nějaký dopravní svaz
Štancl je prostě šotoprimitiv s nulovým všeobecným rozhledem... Jo, voni se tam v rámci svazu málem vyvraždili a teď budou řešit zrovna vlaky kvůli "zájmům smíšených rodin turistů", aby ctili nadnárodní zájmy. Sancta simplicitas...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 03. října 2018 - 17:17:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2767
Registrován: 7-2012
Mladějov:
"Oni mají hromadu závažnějších problémů v podinvestovanosti prakticky čehokoli, na co si vzpomenete, je to země těsně po válce (pro vás !!!!!!!!!!!!!) a jezdit po kolejích je priorita č. 2831.

To je právě problém s jednoduššími šotouši, že nejen nechápou, ale ani je nezajímají společenské a ekonomické a politické souvislosti - oni chtěj vlak, protože to je vlak.
---------------------------------------------------------"
Příjem z turistiky umožňuje další investice. Myslíte, že turista je jen červenec a srpen k moři? oni potřebují prachy celý rok. a příjem z turistiky je prostě v množství lidí i zvědavosti.

Zajdete k holiči, ostříhá Vás hezká kadeřnice a pozve rovnou nahoru. To je prostě příjem....
Mladějov
Středa, 03. října 2018 - 17:28:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12851
Registrován: 3-2007
No já hlavně myslím, že je to jejich země, jejich priority, jejich problémy, které si řeší, jak umí.

Mimochodem na můj předchozí přípěvek reagujete zcela mimoběžnými obecnými floskulemi, aniž byste vůbec pobíral, co říkám, natož se nad tím třeba zamyslel. Vy jste fakt dost jednoduchej - bez urážky.
Středa, 03. října 2018 - 17:38:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9216
Registrován: 8-2012
ostříhá Vás hezká kadeřnice a pozve rovnou nahoru. To je prostě příjem
Tak leťte nízkonákladovkou do Thajska, nadrženej primitive.
(A tamní hezká kadeřnice bude nakonec mít pinďoura [happy] .)
Voni akorát čekají na sexuálně frustrovaný fipkaře, co by si za štych nechali tak akorát vyplnit políčko...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 04. října 2018 - 01:59:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1180
Registrován: 4-2004
Zajímavá zpráva ŽFBH o tom, jak by rády zavedly mezinárodní spoje (Talgo) aspoň do Vinkovců, když už ne do Maďarska a Srbska, ale HŽ je bojkotujou. Zároveň si slibují změnu situace od liberalizace železničního trhu v Chorvatsku.
Čtvrtek, 04. října 2018 - 06:11:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2768
Registrován: 7-2012
Wałbrzych:
"Zajímavá zpráva ŽFBH o tom, jak by rády zavedly mezinárodní spoje (Talgo) aspoň do Vinkovců, když už ne do Maďarska a Srbska, ale HŽ je bojkotujou. Zároveň si slibují změnu situace od liberalizace železničního trhu v Chorvatsku."
--------------------------------------
To není špatný nápad! Z Vinkovců již jsou přímé vlaky na Zagreb a Ljubljanu. Pokud by Srbové protáhli osobní vlaky Beograd - Šid o 32 kilometrů až do Vinkovců je spojení na všechny strany, ale.....
Cogwheel
Čtvrtek, 04. října 2018 - 08:40:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5872
Registrován: 1-2012
ad M. Štancl výše: "Zajdete k holiči, ostříhá Vás hezká kadeřnice a pozve rovnou nahoru."
Já se při výletu na národnostně i nábožensky rozhádaný Balkán raději budu modlit: "Pane Bože, ostříhej nás na našich cestách!" (kde staročeské "ostříhej" má význam "ochraňuj"). [lol]
Čtvrtek, 04. října 2018 - 09:19:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2769
Registrován: 7-2012
Modlete se, aby se Bosňáci byli schopni dohodnout s Chorvatama o mostu na Dalmáciji. Pobřeží patří BIH polostrov Chorvatsku. Bosna tam může jezdit akorát lodičkama. A když chce most Chorvati jim ho bouraj.... Pak kdo vyřeší rychlík Sarajevo - Zagreb?
Čtvrtek, 04. října 2018 - 13:00:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2259
Registrován: 6-2007
Marcel_Štancl:
"Zkusil jsem zadat Praha - Skopje do Idosu a ukazuje Bělehrad - Skopje vlakem Helas! Že by to neměli opravené?"

Změny ze Srbska se do světa dostávají zhruba tak měsíc, jak bylo vidět při přesouvání vlaků na Beograd Centar a Topčider.

Podezírám je, že to ani nemají nějak automatizované, ale že exportní soubory vytvářejí ručně. Proto asi nejsou v IDOSu ani HAFASu vnitrostátní spoje, bylo by to moc práce.